facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ντράγκι: Η Ευρωζώνη πρέπει να έχει κοινό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων

Στην ανάγκη η Ευρωζώνη να καθιερώσει ένα ενιαίο πλαίσιο προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων, επέμεινε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η αποτυχία συμφωνίας σε αυτή τη μεταρρύθμιση έχει υπονομεύσει την Νομισματική Ένωση. Σημειώνεται ότι το Βερολίνο εγείρει ενστάσεις στο θέμα αυτό.

Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε ότι μία αποτυχία να θεσπισθεί ένα κοινό δίχτυ ασφάλειας για τις καταθέσεις διακινδυνεύει μία επανάληψη των λαθών που έγιναν στον «θεσμικό σχεδιασμό» όταν καθιερώθηκε το ευρώ. «Οι καταθέσεις, που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος, πρέπει να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου και αν έχουν γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

«Όταν η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική, οι καταθέτες πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προστασία, όπου και αν είναι εγκατεστημένοι», πρόσθεσε.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι έχει ζητήσει μία τέτοια κίνηση, η προειδοποίησή του ασκεί πίεση στη Γερμανία και άλλες χώρες να σπάσουν ένα αδιέξοδο ετών, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Το Βερολίνο δεν θέλει οι γερμανικές τράπεζες να καλύπτουν ζημιές τραπεζών άλλων χωρών.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε ότι θα κάνει μία νέα προσπάθεια φέτος για να επιτύχει συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων που θα βασίζεται σε μία «διαδικασία αντασφάλισης». «Μπορείτε να πείτε ότι το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα του Ρόιτερς, γίνονται λίγες μόνο ημέρες μετά τους νέους ελέγχους των ελληνικών τραπεζών που έδειξαν ότι τα επισφαλή δάνεια τους φθάνουν σχεδόν το 50%. Οι νέοι κανόνες που θα ισχύσουν από την αρχή του νέου έτους θα καθιστούσαν δυνατό το «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον μία τράπεζα στην Ελλάδα ή άλλη χώρα έχουν πρόβλημα, αναφέρει το Ρόιτερς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, παραδέχθηκε ότι «κάποιες τράπεζες στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους» και δεσμεύθηκε να εξετάσει τον δανεισμό για αγορά ακινήτων. Στην πράξη, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη πλαίσιο προστασίας για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά η εγγύηση δίνεται από τα κράτη αντί από την Ευρωζώνη συνολικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Η Ευρωζώνη πρέπει να έχει κοινό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων"

Το τελικό σχέδιο για Τέλη Κυκλοφορίας και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης

Στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης στρέφεται τώρα το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσει να «πιάσει» τους ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων οι οποίοι καταβάλουν ελάχιστα Τέλη Κυκλοφορίας εξαιτίας των πολύ χαμηλών εκπομπών CO2.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 αναμένεται να συνδεθεί με την Αξία Λιανικής των οχημάτων ώστε πραγματικά να πληρώσουν οι κάτοχοι ακριβών αυτοκινήτων.

Οι συντελεστές του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα που τα Τέλη Κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia θα κυμαίνονται από 5% έως και 10% της Αξίας Λιανικής των οχημάτων και θα μειώνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε βάθος πενταετίας.

Ειδικότερα στις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να ανέρχεται σε 10% για αυτοκίνητα με Λιανική Αξία πάνω από 40.000 ευρώ ενώ σε ποσοστό 5% θα ανέρχεται ο συγκεκριμένος φόρος στα αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής από 25.000 έως 39.999 ευρώ.

‘Οσον αφορά στις εκπτώσεις του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα ποσά που απορρέουν από τον συγκεκριμένο φόρο να μειώνονται σε ποσοστό έως και 50% σε βάθος πενταετίας.

Στο στόχαστρο τα «εταιρικά» αυτοκίνητα

Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται σε όλα τα αυτοκίνητα με κυβισμό από 1.929 κ.εκ. και άνω με συντελεστές 5% επί του τεκμηρίου για ΙΧ με κινητήρες έως 2,5 λίτρα και 13% για οχήματα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω.

Ωστόσο στα εταιρικά αυτοκίνητα και ειδικότερα σε στόλους αυτοκινήτων που διαθέτουν μεγάλες εταιρείες ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται σε ένα μόλις αυτοκίνητο από το σύνολο των οχημάτων που χρησιμοποιεί κάποια εταιρεία.

Δηλαδή αν κάποια εταιρεία έχει μισθώσει μέσω χρονομίσθωσης 1.000 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 100 είναι δίλιτρα και τα 4 τρίλιτρα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα επιβληθεί σε ένα μόλις όχημα με τον μεγαλύτερο κυβισμό αντί στα 104 αυτοκίνητα που κανονικά θα έπρεπε να επιβληθεί ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης!

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που εντόπισαν την «αδικία» επιθυμούν να την διορθώσουν άμεσα και μάλιστα να ισχύσει πριν το τέλος του 2015 με την αποστολή των ειδοποιητηρίων των Τελών Κυκλοφορίας.

‘Αλλωστε όπως έχει αποδειχθεί από το 2010 και μετά οι εταιρικές πωλήσεις αυτοκινήτων αποτελούν πάνω από το 50% του συνόλου των πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα και περιλαμβάνουν πολλά ακριβά μοντέλα τα οποία προμηθεύονται στελέχη εταιρειών χωρίς να καταβάλουν Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης…

Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας

Παρελθόν θα αποτελέσουν τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας σύντομα καθώς με μαθηματική ακρίβεια αν διατηρηθούν σε βάθος πενταετίας τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας θα καταγράψουν πολύ μεγάλη πτώση.

Τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας θα διατηρηθούν στα οχήματα που εκπέμπουν κάτω από 80 γρ. CO2 τα οποία είναι ελάχιστα και όσα από αυτά καταφέρνουν να έχουν τόσο χαμηλούς ρύπους έχουν υψηλά Αξία Λιανικής οπότε θα «πιαστούν» από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Επίσης αλλαγές αναμένεται να έχουμε και στους συντελεστές των Τελών Κυκλοφορίας που αφορούν οχήματα με εκπομπές πάνω από 140 γρ. CO2 τα οποία «ρυπαίνουν» με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειωθούν στα οχήματα με εκπομπές CO2 πάνω από 180 γρ./CO2.

Τα οχήματα με Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται σε περίπου 50.000 ΙΧ ενώ αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας θα καταβάλουν και περίπου 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων των οποίων τα Τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.

Μειώσεις Τελών Κυκλοφορίας

Οι μειώσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας μικρών και φθηνών αυτοκινήτων αφορά πάνω σχεδόν 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 785 κ.εκ. έως 1.357 κ.εκ. οι οποίοι καταβάλουν από 55 έως 135 ευρώ.

Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μειώσεις 5-7% στα ποσά της συγκεκριμένης κατηγορίας αυτοκινήτων κάτι το οποίο μεταφράζεται σε εκπτώσεις έως 10-15 ευρώ.

Από την άλλη μεριά έχουμε και το θέμα των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού που κυριολεκτικά έχουν μηδενική αξία λιανικής αλλά πολύ υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας.

Σε αυτή την κατηγορία το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μείωση των Τελών Κυκλοφορίας ώστε να «δελεάσουν» τους κατόχους που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους εφορίες και να αυξήσουν τα έσοδα.

Οι μειώσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στα Τέλη Κυκλοφορίας των οποίων τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα υπολογίζεται σε ποσοστό 20% κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μειώσεις έως 200 ευρώ.

Για τα αυτοκίνητα με κινητήρες 1.600 - 1.800 κ.εκ. ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις αλλά είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τελικά μόνο τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων με κινητήρες 1.800 κ.εκ. που οι ιδιοκτήτες του καταβάλουν 300 ευρώ...

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τελικό σχέδιο για Τέλη Κυκλοφορίας και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης"

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ, Α' τεύχος, Αρ. φύλλου 138), με ημερομηνία 3 τρέχοντος, πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία αποφασίζεται η συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο των σχεδίων σύμβασης παραχώρησης για την αναβάθμιση συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου καθώς και Αιγαίου.

Ειδικότερα, πρόκειται για την Πράξη 39 της 2−11−2015, η οποία ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας της με τους εταίρους και δανειστές, καθώς και σχετική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία FRAPORT A G − SLENTEL Ltd.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport "

Το σκάνδαλο της VW επεκτείνεται και στα βενζινοκίνητα οχήματα

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο της Volkswagen αφού όπως δήλωσε η ίδια η εταιρεία, το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που μέχρι τώρα ήταν εξοπλισμένα μόνο τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τώρα βρίσκεται και στα βενζινοκίνητα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Περίπου 800.000 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εντοπίστηκαν να πέφτουν σε «ανεξήγητες αντιφάσεις» όσον αφορά την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, μετά από εσωτερική έρευνα που έγινε, όπως επισήμανε η Volkswagen.

Ήδη 11 εκατ . πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα έχουν εντοπισθεί έως τώρα με το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων και μετά την νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε πως θα μπορούσαν να δαπανηθούν τουλάχιστον άλλα 2 δισ. ευρώ στα ήδη 6,7 δισ. που απαιτούνται για να διορθωθεί η βλάβη.

Μετά τις νέες αποκαλύψεις η μετοχή της VW βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, πέφτοντας ακόμα και 8%.

«Η VW μας αφήνει όλους άφωνους», δήλωσε ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής της Evercore ISI.
Η νέα αυτή αποκάλυψη, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον νέο CEO της εταιρείας Matthias Mueller που αντικατέστησε τον Martin Winterkorn, μόλις βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο. Το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί σύντομα για να συζητήσει τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να παρθούν αλλά και τις συνέπειες.

Τα μοντέλα της Volkswagen που επηρεάζονται από το σκάνδαλο είναι το Polo, το Golf και το Passat, όπως και το Audi A1 και Α3 Subcompact επισήμανε εκπρόσωπος της Volkswagen. Όσον αφορά τα μοντέλα που διαθέτουν άλλο εμπορικό σήμα, αυτά που επηρεάζονται είναι το Skoda Octavia, το Seat Ibiza και το Seat Leon.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σκάνδαλο της VW επεκτείνεται και στα βενζινοκίνητα οχήματα"

Απαράδεκτες συνθήκες σε ιδιωτικό σχολείο αναδεικνύει έκθεση-κόλαφος

Έκθεση-κόλαφο για την λειτουργία ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας εξέδωσε ο ΕΟΠΠΕΠ, καθώς, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, διαπιστώθηκαν σοβαρότατες παρανομίες και παραλήψεις της ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠΠΕΠ, το σχολείο διαθέτει αυθαίρετους χώρους, δεν έχει προσκομίσει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, εγκεκριμμένα σχέδια οικοδομικών αδειών και βεβαίωση κύριας χρήσης από μηχανικό.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε από τον έλεγχο πως το σχολείο λειτουργεί σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών.

Την Τετάρτη, κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ μετέβη στον χώρο του σχολείου για ενημέρωση και τα μέλη του διαπίστωσαν έκπληκτα, καθ’ οδόν προς την αίθουσα διδασκάλων, ότι πράγματι η κατάσταση του εκπαιδευτηρίου είναι τραγική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων.

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητεί την αυστηροποίηση και την εντατικοποίηση των ελέγχων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, απέστειλε επιστολή προς το Σύνδεσμο των Ιδιοκτητών, με την οποία ζητεί απ’ αυτούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαράδεκτες συνθήκες σε ιδιωτικό σχολείο αναδεικνύει έκθεση-κόλαφος"

Παρατείνεται ο μηδενικός ΦΠΑ στην Παιδεία έως τις 16 Νοεμβρίου

Παράταση και δια νόμου έως τις 16 Νοεμβρίου για τον μηδενικό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φέρνει νέα υπουργική τροπολογία, που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Έως τότε, βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να βρει ισοδύναμα μέτρα, για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23%.

Επιπροσθέτως, η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή και την επιστροφή προστίμων «που τυχόν επιβλήθηκαν σε φορείς ιδιωτικής εκαπίδευσης, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων μεταβολών και αποθεμάτων μετάταξης».

Χωρίς «πρόστιμο» τα νέα ΙΧ Euro 4 και 5

Με άλλη τροπολογία, επιτρέπεται να εισαχθούν κανονικά και με το μειωμένο τέλος ταξινόμησης, όσα καινούργια αυτοκίνητα με προδιαγραφές EURO 4 και 5 έφτασαν στη χώρα μας μετά την 1η Σεπτεμβρίου (ή εφόσον φτάσουν έως 31 Μαρτίου 2016).

Και αυτό, επειδή από τον Σεπτέμβριο πλέον στην Ευρωπαίκή Ένωση επιτρέπεται η εισαγωγή μόνον των αυτοκινήτων Euro 6 και αυτοκίνητα που είχαν παραγγελθεί πιο πριν θα έμεναν απούλητα ή θα επιβαρύνονταν με αυξημένα τέλη.

Ανάλογη παράταση (έως και ένα χρόνο συνήθως) έδωσαν και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά στην Ελλάδα μεσολάβησαν οι εκλογές και η σχετική ρύθμιση καθυστέρησε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται ο μηδενικός ΦΠΑ στην Παιδεία έως τις 16 Νοεμβρίου"

Αντωνοπούλου: 12 προγράμματα για 104.000 ανέργους

12 προγράμματα για 104.000 ανέργους με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το Μάρτιο του 2016 εξήγγειλε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να συνδέσει τα προγράμματα αφενός με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και αφετέρου με τις οικονομικές συνθήκες κάθε δήμου. Παράλληλα προωθούνται και διαδικασίες στοχευμένης και πιστοποιημένης κατάρτισης των ανέργων σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Αρχές του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα από την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013. Πρόκειται για ένα εργαλείο με το οποίο το υπουργείο προσδοκά να αντιστοιχίσει τις ειδικότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά με το διαθέσιμο ανενεργό εργατικό δυναμικό.

Αναφρικά με τα κονδύλια υλοποίησης, σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, έχουν ήδη έχουν εγγραφεί 950 εκατομμύρια ευρώ από το 1,4 δισ που μας αναλογεί για την περίοδο 2014 – 2020, ενώ τα 500 εκατομμύρια που περισσεύουν θα αξιοποιηθούν εμπροσθοβαρώς το 2016. Προσδοκία του υπουργείου είναι να εξασφαλίσει μέσω της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ επιπλέον κοινοτικούς πόρους ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ προς αξιοποίηση και ενίσχυση τρεχόντων και νέων προγραμμάτων.

Συμπληρωματικά για το 2016 είναι προγραμματισμένη η δημιουργία 150.000 προσωρινών νέων θέσεων εργασίας από το Μάρτιο του 2016 έως και το τέλος του χρόνου, με διάρκεια απασχόλησης 8 έως 12 μήνες. Η μηνιαία αμοιβή για κάθε άνεργο παραμένει στα 495 ευρώ (καθαρό ποσό). Η Ράνια Αντωνοπούλου αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, διευκρίνισε ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι η υποστήριξη των ανέργων και η αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους. Η δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας εξαρτάται από τη συνολική πορεία της οικονομίας, σημείωσε.

Αναλυτικά τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους έξι μήνες:

1. Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους
μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών.
Έναρξη προγράμματος Δεκέμβριος 2015.

2. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.Έναρξη προγράμματος Ιανουάριος 2016.

3. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.Έναρξη προγράμματος Ιανουάριος 2016.

4. Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

5. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

6. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

7. Πρόγραμμα συμβουλευτικής, επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς. 15.000 άνεργοι. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.

8. Πρόγραμμα προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών.Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.

9. Πρόγραμμα προώθηση της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία startups.Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.

10. Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.

11. Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση» για τις ηλικίες 29-64 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους.

12. Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντωνοπούλου: 12 προγράμματα για 104.000 ανέργους"

Δύο μηνύσεις κατά του Νίκου Φίλη για τα περί γενοκτονίας

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σχετικά με τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας των Ποντίων, κατέθεσε ο εν αποστρατεία πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παν. Σταμάτης.

Ο κ. Σταμάτης ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επείγουσα ποινική διερεύνηση του θέματος και άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ δηλώνει επίσης παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του υπουργού Παιδείας κατέθεσαν για τον ίδιο λόγο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ι. Σαχινίδης, Ι. Αϊβατίδης και Χρ. Χατζησάββας.

Αθανασίου: Δεν υπάρχει θέμα ποινικής δίωξης

Οι δηλώσεις Φίλη δεν συνιστούν αδίκημα, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Ως υπουργός, θα όφειλε να σέβεται τις γενοκτονίες που η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει. Η διάταξη που πέρασα ήταν σαφέστατη, για το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες που διεθνή δικαστήρια αναγνώρισαν – ή το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Εθνοσυνέλευση. Συνεπώς, ουδείς δικαιούται να ομιλεί περί εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας. Ας έρθει το Κοινοβούλιο και να πει περί εθνοκάθαρσης», δήλωσε.

«Όταν είσαι υπουργός, πρέπει να το σέβεσαι αυτό. Από εκεί και πέρα, αυτά που λένε “να διωχθεί ποινικά”, επειδή είμαι και νομικός και θέλω να είμαι δίκαιος, δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Διότι αυτή η κρίση του είναι επιστημονική και όχι κακόβουλη και δεν προκαλεί δράσεις βίας. Δεν κρύβομαι, με ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πολιτικά, είναι καταδικαστέο. Αλλά άλλο το πολιτικό και άλλο το ποινικό και πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, διότι εκπροσωπούμε και το Κοινοβούλιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο μηνύσεις κατά του Νίκου Φίλη για τα περί γενοκτονίας"

Πανηγυρίζει η τουρκική Sabah για τις δηλώσεις Φίλη

Τη στιγμή που ο ποντιακός ελληνισμός ζητεί την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκο Φίλη, μετά τις δηλώσεις του για «εθνοκάθαρση» και όχι για γενοκτονία των Ποντίων, η είδηση πέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφτασε στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah, λοιπόν, με δημοσίευμά της στο πρωτοσέλιδό της, αλλά και στην ηλεκτρονική εκδοχή της αναφέρεται στην άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον υπουργό Παιδείας.



«Μία γενναία παραδοχή από τον υπουργό Παιδείας», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που μεταφέρει τις δηλώσεις του κ. Φίλη στις οποίες τόνισε πως παρότι αναγνωρίζεται «το αίμα, ο πόνος, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Η τουρκική εφημερίδα, μάλιστα, επισημαίνει πως η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον κ. Φίλη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ελληνική αντιπολίτευση αλλά και τις Ενώσεις Ποντίων.

Το δημοσίευμα δε, εξηγεί ότι ο υπουργός Παιδείας ήταν δημοσιογράφος πριν εκλεγεί βουλευτής, παραθέτοντας τις δηλώσεις του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανηγυρίζει η τουρκική Sabah για τις δηλώσεις Φίλη"

Εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου η ποντιακή Γενοκτονία

Ισχυρό προβληματισμό για το αν οι δηλώσεις Φίλη εντάσσονται σε ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό προκαλεί ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την οποία υποστηρίζει ότι εξαιρέθηκε η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ύλη της Γ' Λυκείου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, η εξαίρεση της διδασκαλίας έγινε με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούνιο όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλά για αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του "Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα", «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου» και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές».



Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Αναιτιολόγητη εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την εξεταστέα- διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου

Παρά τις επανειλημμένες Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει ακόμα απαντήσει, ως οφείλει θεσμικά, για την αναιτιολόγητη και εθνικά προκλητική ενέργεια της εξαίρεσης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου.

Σημειώνεται ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 96080/ΦΕΚ Β’ 1186/19.06.2015, η οποία αφορά τον καθορισμό της εξεταστέας-διδακτέας ύλης των Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το έτος 2015-2016, μεταβλήθηκε το περιεχόμενό της για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κυριότερη των αλλαγών αυτών αποτελεί η αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του «Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα», στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

Την ενέργεια αυτή, που υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές, ήρθε να συμπληρώσει η δημόσια δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία, το βράδυ της 2.11.2015, αμφισβήτησε ευθέως τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διαπράττοντας έτσι μια μέγιστη εθνική ασέβεια και μια ωμή παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Ιδίως, μάλιστα, σε μια περίοδο η χώρα μας δίνει αγώνα τόσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, όσο και για τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Για ποιους λόγους και με ποια ιστορικά κριτήρια εξαιρείται από φέτος το κεφάλαιο που πραγματεύεται την Περίοδο του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα και, ιδιαίτερα, της Γενοκτονίας των Ποντίων, από τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ’ Λυκείου, της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού;

-Προτίθεται να επανεισάγει το κεφάλαιο που πραγματεύεται την Περίοδο του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ’ Λυκείου, της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκαταστήσει την ιστορική ασέβεια που διέπραξε με τις προχθεσινές του δηλώσεις τόσο απέναντι στους Έλληνες του Πόντου όσο και στην Εθνική μνήμη;

Ολος ο ποντιακός Ελληνισμός ζητεί την παραίτηση Φίλη
Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιτική κατακραυγή για τον Νίκο Φίλη και τις δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής το σύνολο σχεδόν των κομμάτων καταδίκασε τον υπουργό Παιδείας με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις αποτυπώνουν την προσωπική άποψη του κ. Φίλη και πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για μικροπολιτικούς λόγους.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) μίλησε για «ανεκδιήγητη αναφορά του κ. Φίλη για γενοκτονία που η Βουλή έχει ψηφίσει» και ζήτησε «να πάρει θέση η Βουλή, να αποδοκιμαστεί ο Υπουργός παιδείας και με ψηφοφορία. Τις προσωπικές απόψεις να τις πει στην παρέα του».

Στήριξη στον υπουργό Παιδείας επιχείρησε να δώσει η υφυπουργός του Σία Αναγνωστοπούλου που διαμαρτυρήθηκε έντονα από τα έδρανα με τον κ. Λοβέρδο να της εξηγεί πως: «Τα σκέρτσα των σαλονιών της επιστήμης δεν αφορούν την πολιτική – να καταδικάσουμε ρητά τον Υπουργό». Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έγιναν σήμερα στη Βουλή

Γεγονός είναι, πάντως, πως ο κ. Φίλης με τις δηλώσεις του για τους Ποντίους κινδυνεύει να μετατραπεί σε persona non grata, δηλαδή σε ανεπιθύμητο πρόσωπο, σχεδόν για το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Αμφισβητώντας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις την επιστημονική ακρίβεια του όρου «γενοκτονία» για την μαζική εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού, ο κ. Φίλης τοποθέτησε τον εαυτό του στο μάτι ενός κυκλώνα οργισμένων αντιδράσεων και κατακραυγής, ακόμη και από τους ίδιους τους συντρόφους του εντός ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε επίσης σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στην πλέον ακατάλληλη συγκυρία, καθώς υπάρχει μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Κάποια από αυτά, μάλιστα, όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφορούν αμέσως τον κ. Φίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί ευθέως με τον υπουργό του για το ζήτημα που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να διαμηνύσει μέσω «κυβερνητικών κύκλων» ότι διαχωρίζει τη θέση του: «Υπάρχει απόφαση της Βουλής που την έχουμε ψηφίσει για την γενοκτονία των Ποντίων, δικαίωμά του Νίκου Φίλη, είναι όμως οι προσωπικές απόψεις» είναι η φράση του Αλέξη Τσίπρα όπως διέρρευσε τεχνηέντως το Μαξίμου. 

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπύκνωσε σε δύο tweets την ενόχληση που πολλοί, επώνυμοι και μη, ένιωσαν με τις άστοχες και άκαιρες δηλώσεις του κ. Φίλη, γράφοντας: «Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί αναγνωρισμένο θεσμικά και ιστορικά γεγονός. Προκαλεί κατάπληξη η χθεσινή αντιεπιστημονική τοποθέτηση Φίλη. Η Παιδεία χρειάζεται ανθρώπους με μόρφωση, καλλιέργεια, αίσθημα ευθύνης, συνείδηση. Όχι προχειρολόγους που μαθαίνουν στην πλάτη των παιδιών».

Κι αν οι επικρίσεις της κ. Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποδοθούν εν μέρει στην γνωστή κόντρα της με τον κ. Φίλη, αντίστοιχη επιφύλαξη δεν υπάρχει για τον νυν πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι «πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και κρίνεται γι' αυτές».

Αναταραχή όμως και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει προκληθεί από τις δηλώσεις Φίλη. Εναντίον του τάχθηκε ευθέως ο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης: «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έντονη ήταν επίση η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη διαφορά στην ορολογία: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο 'γενοκτονία', γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής».

Με τη σειρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη δήλωσε: «Η καταγωγή μου είναι από το Πόντο. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κερασούντα και είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Η δήλωση του κ. Φίλη ήταν ατυχής και έτσι πρέπει να την ερμηνεύσουμε στην επιτροπή μας (σ.σ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς)».

Το φάντασμα του «συνωστισμού»
Δυναμική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνικό αίσχος», ενώ παραλλήλισε τον υπουργό Παιδείας με την κα Μαρία Ρεπούση: «Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Ρεπούση και τον περίφημο 'συνωστισμό' στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού».

Σε δήλωση αποδοκιμασίας του υπουργού Παιδείας προχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την εκπρόσωπο τύπου, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη να δηλώνει ότι «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923. Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση! Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και το Ποτάμι καταδίκασαν τις δηλώσεις Φίλη. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ως νυν αρχηγός καθώς και οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Φίλη, ενώ 45 βουλευτές του κόμματος απαίτησαν την αποπομπή του υπουργού. «Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ενώ με απόφασή της, το 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως 'Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο', εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη». 

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «θλιβερό» τον υπουργό Παιδείας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία» έγραψε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter.

Ομοβροντία ποντιακών πυρών κατά Φίλη

Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο. Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου. Παρόλ' αυτά, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πχ ότι η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ίδιο έχουν κάνει επίσης τα κοινοβούλια της Κύπρου, της Σουηδίας και της Αρμενίας, επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία. 

Η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέμα γενοκτονιών σε όλον τον κόσμο, το 2007 αναγνώρισε και επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων. Μάλιστα στην απόφαση-ψήφισμα η IAGS υποστηρίζει: «Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες. Εκτιμώντας ότι η oθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η oθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ των έτων 1914 και 1923 συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

Αποφασίζεται η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)».

Αύριο στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
 
Πόντιοι: O υπουργός τους αγνόησε

Να τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση και να αποδοκιμάσει τις θέσεις του υπουργού Παιδείας, ακόμη και να τον αποπέμψει από τη θέση του ζητούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ποντιακών φορέων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν με άρθρο του στην «Αυγή», ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσει. «Πιστεύουμε ότι σήμερα ως υπεύθυνος υπουργός Παιδείας θα επαναπροσδιορίσετε τις μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα απόψεις σας», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή που υπέγραφε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης. Για την ιστορία, η συνάντηση όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά ο κ.Φίλης επέστρεψε δριμύτερος, εμμένοντας στις αμφιλεγόμενες θέσεις του. «Νιώθω λύπη και αγανάκτηση για όσα άκουσα» λέει στο protothema.gr ο κ. Παρχαρίδης. Και καταγγέλλει ότι «ο υπουργός είναι πλήρως ανιστόρητος, προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και διαστρεβλώνει την ιστορία. Η αναγνώριση στηρίζεται σε νομικά κριτήρια και ιστορικά ντοκουμέντα. Δυστυχώς, από τη θέση του υπουργού Παιδείας πια, περνά ένα μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία των Ποντίων και κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να προχωρήσει στην αναγνώριση της. 

Θέλαμε να συναντηθούμε και να του εξηγήσουμε με ιστορικά ντοκουμέντα και νομικά κριτήρια αυτό που αναγνωρίζεται επισήμως από άλλες χώρες και θεσμούς. Λυπάμαι πολύ, αλλά ο κ.Φίλης όχι μόνο δεν μας δέχτηκε, αλλά ούτε μια απάντηση δεν έστειλε. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο κ. Φίλης θα ενημερωνόταν για τα ιστορικά γεγονότα και σήμερα δεν θα επαναλάμβανε αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό ζητάμε νέα συνάντηση με τον κ. Φίλη, να ενημερωθεί και να διευκολυνθεί και ο ίδιος από τη δύσκολη θέση στην οποία έβαλε τον εαυτό του» τονίζει ο κ. Παρχαρίδης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση εφόσον δεν ανακαλέσει. 

Την αποπομπή του υπουργού ζητεί ευθέως και o πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης, ενώ παραλληλα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις «ανιστόρητες» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. «Δυστυχώς ο κ. Φίλης επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και από την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε εκφράσει την θέση μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική πλευρά. Αν ο κ. Φίλης δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, ας αναγνωρίσει την επίσημη θέση της Ελλάδας επί του θέματος. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την παιδεία των παιδιών μας στα χέρια τέτοιων ανθρώπων» δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Αναστασιάδης, καταλήγοντας: «Ο κ. Φίλης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση, γι' αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαντήσει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις του κ.Φίλη. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παύσει τον υπουργό Παιδείας από τα καθήκοντά του».

Νομικά εκτεθειμένος ο υπουργός;

Το χρονικό του όλου ζητήματος περί την γενοκτονία των Ποντίων έχει ως εξής: Το βράδι της Δευτέρας ο κ. Φίλης είπε στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star ότι «έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην αιματηρή εθνοκάθαρση και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια. Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και, επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα». 

Πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό δήλωσαν μετά τις αντιδράσεις ότι όσα είπε ο κ. Φίλης αποτελούν «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό». Αμέσως οι ποντιακές ενώσεις εξέφρασαν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ νομικοί κύκλοι διατύπωσαν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Κι αυτό διότι η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου». 

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ). 

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορει να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου η ποντιακή Γενοκτονία"

Επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο προτείνει η ΕΠΑ Αττικής

Την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στους καταναλωτές φυσικού αερίου πρότεινε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, μιλώντας σε συνέδριο για το φυσικό αέριο. Όπως επεσήμανε, το αέριο είναι μεν φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο υπάρχουν πολίτες που έχουν ανάγκη το επίδομα.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε, επίσης ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι συζητήσεις για τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου φυσικού αερίου στα πρότυπα του αντίστοιχου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει μειωμένες χρεώσεις για καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα, άνεργους, πολύτεκνους, κ.α.

Χαρακτήρισε ασφυκτικά στενό το πλαίσιο για απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου σταδιακά ως το 2018 που θεσπίστηκε με το τρίτο μνημόνιο και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές, για να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των εσωτερικών τους εγκαταστάσεων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνονται συζητήσεις και με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Δημήτρης Κολαΐτης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, γεγονός που απέδωσε, μεταξύ άλλων και στην υψηλή φορολογία.

Τόνισε, ωστόσο ότι σε μια περίοδο που η κατανάλωση φθίνει, λόγω κρίσης, δεν μπορεί οι χρεώσεις για την απόσβεση των επενδύσεων στα δίκτυα φυσικού αερίου να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και ζήτησε να μοιραστούν όλοι το κόστος.

Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τον τετραπλασιασμό των χρεώσεων για τα δίκτυα που ισχύει κατά τη μεταβατική περίοδο έως ότου εκδοθεί ο οριστικός κανονισμός τιμολόγησης.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, σημείωσε ότι, ενώ από την περιοχή διέρχονται όλοι οι υφιστάμενοι και μελλοντικοί αγωγοί, στην Περιφέρεια τροφοδοτούνται με αέριο μόνο 35 επιχειρήσεις και δεν υπάρχουν αστικά δίκτυα.

Ωστόσο, η Περιφέρεια σχεδιάζει τη χρηματοδότηση κατασκευής δικτύων, όπως και την επιδότηση μετατροπής εγκαταστάσεων από το ΕΣΠΑ.

Ανέφερε, επίσης ότι η διέλευση των αγωγών γίνεται άναρχα, υπάρχει υπερσυσσώρευση δικτύων σε μια στενή λωρίδα γης και με περιορισμένα οφέλη για την τοπική κοινωνία πέραν από τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Αίσθηση προκάλεσαν οι επισημάνσεις του διευθυντή ενεργειακών έργων της J&P Άβαξ, Θόδωρου Αρσενίου, ο οποίος τόνισε ότι, ενώ η εταιρεία δεν εκλήθη από την Κοινοπραξία του ΤΑΡ να υποβάλει προσφορά για την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του αγωγού, παρά το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες παγκοσμίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, υπήρχε δυνατότητα να συμμετάσχει μόνο ως υπεργολάβος των δύο γερμανικών, δύο ιταλικών και μίας ινδικής εταιρείας που εκλήθη.

«Αν δεν μας θέλουν κάπου, δεν θέλουμε ούτε εμείς» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσενίου.

Ζήτησε, τέλος, να υπάρξει συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την έκδοση εγγυητικών επιστολών υπέρ ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, καθώς οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο προτείνει η ΕΠΑ Αττικής"

Βαρουφάκης στη Liberation: Ο Ολάντ δεν είναι φίλος της Ελλάδας

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεν βοήθησε την Ελλάδα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού με τους δανειστές, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεσπαθώνει κατά του Γάλλου προέδρου λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία όπου το κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα διασταυρώσει τα ξίφη του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Μπορεί ο ίδιος να μην είναι πλέον υπουργός Οικονομικών...όμως συνεχίζει να μιλάει», γράφει η εφημερίδα Liberation και προσθέτει: «Στην Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης συμμετέχει στο κίνημα 1101 και εξηγεί τους λόγους της συμμετοχής του. "Η εκλογική διαδικασία δεν επαρκεί για να διατηρήσει σε εγρήγορση την δημοκρατία. Μία ολιγαρχία που ελέγχει τα ΜΜΕ ελέγχει την κοινή γνώμη... Το κίνημα 1101 δεν είναι το ευρωπαϊκό πολιτικό δίκτυο που θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα. Έχουμε αναπτύξει ένα χώρο διαλόγου, άκρως πολιτικό, για να δημιουργήσουμε μία συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων Δημοκρατών", επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.»
Στην ερώτηση αν ο Ολάντ ήρθε ως φίλος της Ελλάδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι φίλος της. «Αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι βοήθησε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις», σχολιάζει ο Γάλλος δημοσιογράφος. «Απολύτως όχι!» υποστηρίζει ο Έλληνας πολιτικός. «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων o Φρανσουά Ολάντ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν μας υποστήριξαν με κάποιες χρήσιμες δηλώσεις τους . Αλλά την κρίσιμη στιγμή όχι, η υποστήριξή τους ήταν μηδενική», λέει ο Έλληνας πολιτικός.

«Κατά την διάρκεια της κρίσης και των σκληρών διαπραγματεύσεων που είχαμε, η Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά της. Ο Ολάντ απέτυχε να δώσει ένας τέλος στη βαρβαρότητα εναντίον της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα .Ο Φρανσουά Ολάντ διέπραξε πολιτικό λάθος με το να μην εμποδίσει ένα ολίσθημα προς τον αυταρχισμό που θα είναι επιβλαβές για όλους , συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων και των οικονομικών τους συμφερόντων...Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε ένα πραγματικό δώρο στη Μαρίν Λεπέν», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στη Liberation: Ο Ολάντ δεν είναι φίλος της Ελλάδας"

Κυβέρνηση για τη Γενοκτονία: Προσωπική η άποψη Φίλη, ξεκάθαρη η θέση ΣΥΡΙΖΑ

Η διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων είναι σαφής, ότι έχει αναγνωριστεί θεσμικά, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Φίλη. «Σε ένα δημοκρατικό κράτος, κάθε άνθρωπος -και ο υπουργός συμπεριλαμβάνεται- μπορεί να διατυπώσει την προσωπική του προσέγγιση» τόνισε.

Μιλώντας στον Real Fm, o Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη άποψή του την οποία διατύπωσε ως προσωπική προσέγγιση και όχι ως άποψη της κυβέρνησης.

Η ίδια μίλησε για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος. «Το να προσπαθείς να κινητοποιήσεις εθνικιστικά αντανακλαστικά σε έναν διάλογο προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ό,τι καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου», είπε, επισημαίνοντας επιπλέον ότι η συζήτηση που ξεκίνησε «δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο, σε μια στιγμή για την κοινωνία και τη χώρα μας καθοριστική».

Επίσης, ανέφερε ότι «η παραδοσιακή ξενοφοβική ρητορεία σταμάτησε από πολλές ακροδεξιές φωνές εξαιτίας του προσφυγικού -διότι είδαν ότι αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά εναντίον τους, δηλαδή η κοινωνία αντιδρά υγιώς- και επέλεξαν τώρα να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο γεγονός».

«Αυτό όμως», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «είναι επικίνδυνο γιατί κινητοποιεί ακροδεξιά αντανακλαστικά».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση για τη Γενοκτονία: Προσωπική η άποψη Φίλη, ξεκάθαρη η θέση ΣΥΡΙΖΑ"

Η Βίκυ Σταμάτη δεν είναι άπορη, σύμφωνα με τους δικαστές

Δεν πείστηκε το Πενταμελές Εφετείο Kακουργημάτων της Αθήνας πως η Βίκυ Σταμάτη είναι… άπορη και αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημά της για άρση του περιοριστικού όρου της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ που της είχε επιβληθεί.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπέβαλλε εκ νέου σήμερα η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σταμάτη έχει προσφύγει μέσω των συνηγόρων της Φρ. Ραγκούση και Γιάννη Παγορόπουλου κατά της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης βάση της οποίας έληξε στις 31 Οκτωβρίου η αναστολή καταβολής εγγυήσεων λόγω των capital control.

Η προσφυγή της συζητείται αύριο στο Δ' τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βίκυ Σταμάτη δεν είναι άπορη, σύμφωνα με τους δικαστές"

Oι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το άρθρο για τις τοπικές ζυθοποιίες

Καταψηφίστηκε στην επιτροπή της Βουλής από τους ΑΝΕΛ το άρθρο για την αύξηση της φορολόγησης στις τοπικές ζυθοποιϊες, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το συγκεκριμένο άρθρο καταψήφισε και ολόκληρη η αντιπολίτευση, και ως εκ τούτου θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση και δεν θα πάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια που αρχίζει το απόγευμα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Oι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το άρθρο για τις τοπικές ζυθοποιίες"

Βρυξέλλες: Προστασία κατοικίας μόνον για τους μη προνομιούχους

Με «μαστίγιο και καρότο» επιμένουν οι πιστωτές να πιέζουν για την ταχεία εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, κρατώντας πάντα πάνω στο τραπέζι την απειλή για κούρεμα των καταθέσεων και στέλνοντας αμφίσημα μηνύματα για τους πλειστηριασμούς.
Μετά την προθεσμία των 6 ημερών που έδωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου μέτρων, αξιωματούχος της Κομισιόν προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ότι η «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι συνδεδεμένη και με τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων».

Μετά την αξιολόγηση τα 10 δις των τραπεζών

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το Eurogroup της Δευτέρας θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα εκκρεμή θέματα του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων και θα δοθεί το πράσινο φως για την ετκαμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «η εκταμίευση και η χρήση των πρώτων 10 δισ. για τις τράπεζες είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα και όχι με την πρώτη αξιολόγηση... Η κυβέρνηση έχει ένα προφανές κίνητρο για να βιαστεί με τη νομοθέτηση της δεύτερης λίστας, όπου θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σημαντικά μέτρα για τη διοίκηση των τραπεζών. Δεν έχουμε βέβαια καμία νομική δέσμευση ότι αυτό θα συμβεί. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα για τις τράπεζες θα είναι εκεί».

Το «προφανές κίνητρο» δεν είναι άλλο από την έγκαιρη, πριν από το τέλος του έτους, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για bail in και κούρεμα καταθέσεων μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Τα 4 ανοιχτά μέτωπα

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «είμαστε ήδη πίσω σε σχέση με το πρόγραμμα, η πρώτη λίστα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί ήδη από τις 15 Οκτωβρίου με βάση τον αρχικό σχεδιασμό», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερα ανοιχτά μέτωπα: «Σε ό,τι αφορά την πρώτη λίστα, ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος, εμείς θα δουλέψουμε μεν μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως υπάρχουν τέσσερα ανοιχτά μέτωπα», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια, τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις ελάχιστες τιμές των γενόσημων φαρμάκων και «για ένα ακόμη ζήτημα».

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Αμφίσημο μήνυμα έστειλε, πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος για το θέμα των κόκκινων δανείων, λέγοντας ότι η τρόικα «θέλει να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη μειοψηφία των μη προνομιούχων, δεν θέλει όμως κανείς να την επεκτείνει και για την πλειοψηφία, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση». «Αν δείτε», πρόσθεσε, «ποιά εισοδηματικά κριτήρια θέτει, θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές μεγαλύτερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία».

Κατά την ίδια ευρωπαϊκή πηγή, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχιστεί η αξιολόγηση και εκτιμάται ότι θα μείνει στην Ελλάδα για περίπου 15 ημέρες.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Προστασία κατοικίας μόνον για τους μη προνομιούχους"

Έως τα τέλη Νοέμβρη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζεται ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου και όχι έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα παρουσιαστεί μέσα στον Νοέμβριο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως τα τέλη Νοέμβρη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση"

Βερναρδάκης: Έρχονται αυξήσεις σε 314 χιλ. δημόσιους υπαλλήλους

Για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τις διαπραγματεύσεις μίλησε στον Real fm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Το Δημόσιο έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει 350.000 ανθρώπους δυστυχώς οι οποίοι έχουν αποχωρήσει. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες σε τραγικό βαθμό. Έχουν γίνει περικοπές μισθών και έχουν γίνει αρκετές εξοικονομήσεις σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται. Όταν έχει μειωθεί το 30% των υπαλλήλων και 30% των μισθών σε όσους έχουν απομείνει μιλάμε για δραματική μείωση», είπε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και αποκάλυψε ότι «ξεπαγώνουν» οι τριετίες, οι οποίες θα φέρουν μικρές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ακούστε τι είπε ο Χρ.Βερναρδάκης στον Real fm 97,8


«Αυτό που πρέπει να συνηθίσουμε είναι ότι μειώνουμε εξοικονομούμε αλλά όλη αυτή η εξοικονόμηση πρέπει να πηγαίνει κάπου παραγωγικά. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική αναδιανομής οπωσδήποτε» είπε ο αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνέχισε: «Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι με το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα έχουμε μειώσεις μισθών για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων. Για ένα μικρό ποσοστό θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30, 40, 50 ευρώ. Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου και αποσυνδέονται από τα μισθολογικά κλιμάκια. Και η αναδιανομή θα χρηματοδοτηθεί με την σταδιακή απομείωση ορισμένων μισθών».

«Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά»

«Η πληροφόρηση που έχω εγώ είναι ότι στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά. Ούτε πιέσεις υπήρξαν ούτε ήταν ασφυκτικές. Για τα κόκκινα δάνεια υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί ότι οποιαδήποτε λύση δοθεί δεν θα είναι σε βάρος της κοινωνικής συνοχής», είπε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Είναι κάποιες διαπραγματεύσεις που έχουν κάποιες γραμμές για όλους τους διαπραγματευτές. Δεν νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει. Υπάρχουν πάντα νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Και οι θεσμοί το αντιλαμβάνονται αυτό. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν γρήγορα αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε κακό δρόμο», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξήγησε ότι είναι πιθανό το θέμα των «κόκκινων δανείων» να μην κλείσει την άλλη εβδομάδα. Επιπλέον τόνισε ότι θα υπάρξουν φόροι και από τα τυχερά παιχνίδια.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερναρδάκης: Έρχονται αυξήσεις σε 314 χιλ. δημόσιους υπαλλήλους"

ΓΓΔΕ: Ανοικτές έως τις 09.30 οι ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων την Πέμπτη

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει ότι την Πέμπτη οι Δ.Ο.Υ. του Νομού Αττικής και των νησιών των Κυκλάδων καθώς και οι κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα λειτουργήσουν μέχρι τις 09.30, λόγω της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων στις εν λόγω εφορίες.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΔΕ: Ανοικτές έως τις 09.30 οι ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων την Πέμπτη"

Ήλθον, είδον και απήλθον

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας όσον αφορά στη σύνδεση του προσφυγικού με τη δημοσιονομική χαλάρωση -κάτι το οποίο επιθυμεί διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς γίνονται ολοένα και πιο αισθητά τα αποτελέσματα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο. 

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «δίκαιο» το ελληνικό αίτημα για την προστασία της α’ κατοικίας, το οποίο συνδέεται στενά με το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη θα ασχοληθεί επισταμένως με το προσφυγικό. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση για αλλαγή της ανυποχώρητης στάσης των δανειστών στο θέμα της υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες τα όσα του είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε από τη μεριά του την ανάγκη «η Ευρώπη να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της». Ουσιαστικά, όμως, υπήρξε μια επανάληψη των όσων διαδραματίζονταν το καλοκαίρι, όταν η ελληνική πλευρά στήριζε τη διαπραγματευτική γραμμή της στην ηθική και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, και οι Βρυξέλλες μιλούσαν τη γλώσσα του χρήματος και των αριθμών, με τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή -ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση- ενός νέου δανειακού προγράμματος με σκληρούς όρους.

«Δεν αρκεί μόνο 8 κράτη-μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων. Πρέπει όλοι να συμμετέχουν. Οφείλουμε ως ευρωπαϊκά όργανα και ως κράτη-μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» ανέφερε ο κ. Σουλτς, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορα αλλά και να στηρίξει τους πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, το ελληνικό κράτος καλείται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία 50.000 προσφύγων, την ίδια στιγμή που η ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία δεν είναι το ίδιο πιεστική.




«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας, εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής: την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Ενώ εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις».




Οι δύο άνδρες παρευρέθησαν, νωρίτερα, στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο).

Πρώτα τα προαπαιτούμενα

Το στίγμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα φρόντισε να το δώσει ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Αθήνα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθάρισε πως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων χωρίς καμία καθυστέρηση και αλλαγή αποτελεί το κλειδί για το άνοιγμα του κεφαλαίου που αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

O κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να επιστρέψουν οι επενδύσεις, καθώς, όπως είπε, προτιμά την ανάπτυξη από το Grexit. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι απομένει πολλή δουλειά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, πως υπάρχουν «πολύπλοκα ζητήματα», ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».



zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήλθον, είδον και απήλθον"

Αστυνομικός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Ρουπακιάς μου είπε «Εγώ το έκανα, είμαι δικός σας»

«Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν. Είμαι δικός σας». Αυτά ήταν, σύμφωνα με τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης Δημήτρη Κουρετζή, τα λόγια που τους είπε ο Γιώργος Ρουπακιάς όταν τον έβαλαν στο περιπολικό, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο αστυνομικός, μάλιστα, τόνισε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο πως αρχικά ο Ρουπακιάς τούς έλεγε «δεν ξέρω τι έγινε» και αφού ο κ. Κουρετζής τού είπε πως βρήκε το μαχαίρι  στην πίσω αριστερή ρόδα και από εκεί θα εντοπιστεί ο δράστης, ο κατηγορούμενος προχώρησε σε αυτήν την «ομολογία».
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τη φωτογραφία του μαχαιριού που επιδείχθηκε σήμερα από την πολιτική αγωγή στον αστυνομικό κι εκείνος φυσικά το αναγνώρισε.  
Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία αστυνομικός κατέθεσε ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 έλαβε εντολή από το κέντρο της Άμεσης Δράσης να κινηθεί με το περιπολικό, στο οποίο ήταν συνοδηγός, στον ευρύτερο τομέα Κερατσινίου-Νίκαιας.
Όπως είπε, στις 00.03 τη νύχτα τους δόθηκε εντολή να μεταβούν στην Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, λόγω συμπλοκής. Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι σε περίπου 1 λεπτό έφτασαν στο σημείο, καθώς κινούνταν στην παράλληλη οδό.
Εκεί, όπως είπε, είδε ένα αμάξι με αναμμένα φώτα, σταματημένο ανάποδα στην Παναγή Τσαλδάρη και συγκεντρωμένο κόσμο. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στο αμάξι υπήρχε οδηγός και η μηχανή ήταν αναμμένη.
Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, Δημήτρης Κουρετζής«"Εγώ το έκανα, είμαι δικός σας, της Χ.Α." μου είπε ο Ρουπακιάς», δήλωσε ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, Δ. Κουρετζής | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Παρκάραμε μπροστά του σε σχηματισμό Τ, ώστε να μην μπορεί να φύγει. Όταν κατεβήκαμε προσέγγισα μια παρέα τεσσάρων-πέντε παιδιών που ανάμεσά τους ήταν μία κοπέλα που κρατούσε έναν αιμόφυρτο άντρα. Προσπάθησα να δω τι τραύμα φέρει. Είχε τραύμα στην καρδιά και τη μασχάλη. Της είπα να μην τον κουνάει γιατί το χρώμα του ήταν μοβ. Φαινόταν σοβαρά και υπήρχε φόβος για εσωτερική αιμορραγία. Κάλεσα ασθενοφόρο, ούρλιαζα μάλιστα στον ασύρματο γιατί το παιδί φαινόταν, “έφευγε”. Ένας από την παρέα μου είπε “αυτός το έχει κάνει” και μου έδειξε προς το αυτοκίνητο».
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι όταν πήγε στο αμάξι είδε τον Ρουπακιά να καπνίζει. Φαινόταν ήρεμος. Του είπε να σβήσει το τσιγάρο και να του εξηγήσει τι έχει γίνει. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, του απάντησε πως δεν ξέρει τι έχει συμβεί.
Ο μάρτυρας είπε ότι έκανε περιμετρικά έλεγχο στο αυτοκίνητο και ότι στην πίσω αριστερή ρόδα βρήκε το μαχαίρι, το οποίο το έβαλε στο ειδικό σακουλάκι και το άφησε στο περιπολικό.
Αμέσως μετά, όπως κατέθεσε, έβγαλε τον Ρουπακιά από το αμάξι και του έβαλε χειροπέδες.
Μέσα στο περιπολικό και ενώ κατευθύνονταν με τον συλληφθέντα στο τμήμα του Κερατσινίου ο κ. Κουρετζής κατέθεσε ότι ρώτησε και πάλι τον Ρουπακιά τι έχει γίνει και έλαβε και πάλι την απάντηση ότι δεν ξέρει.
Όπως είπε στο δικαστήριο ο αστυνομικός, αφού ενημέρωσε τον Ρουπακιά πως βρήκε το μαχαίρι και ότι από τα αποτυπώματα «θα βρεθεί αν έχεις κάνει κάτι», τότε μόνο ο κατηγορούμενος τους είπε ότι αυτός το έχει κάνει και να μην το πουν σε κανέναν γιατί «είναι δικός τους».
Σύμφωνα με τον αστυνομικό, όταν ρώτησε τον Ρουπακιά τι εννοεί, εκείνος του απάντησε: «Είμαι της Χρυσής Αυγής».
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο αστυνομικός απάντησε ότι έχει δεχτεί, μετά το περιστατικό, απειλές τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του, με ανώνυμα τηλεφωνήματα. Είπε, μάλιστα, ότι μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, του χάραξαν μια υβριστική λέξη στο αυτοκίνητο.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς στη δικαστική αίθουσαΟ Γιώργος Ρουπακιάς στη δικαστική αίθουσα | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αποσπάσματα από την κατάθεση του αστυνομικού

Δημήτρης Κουρέτζης: Υπηρετώ στην Άμεση Δράση. Είχα σε υπηρεσία να κινηθώ με περιπολικό στις περιοχές Κεραστινίου, συνοδηγός εγώ και οδηγός ο Νικόλαος Ντάφος. Επικοινωνούσα με το κέντρο ως συνοδός. Λάβαμε ένα σήμα περί ώρα 00.03 για συμπλοκή ατόμων στην Παναγή Τσαλδάρη. Πολλά τα άτομα. Δεν μας είχαν δώσει εκείνη την ώρα περιγραφή. Φτάσαμε δύο λεπτά μετά το περιστατικό.
Μπαίνουμε Παναγή Τσαλδάρη, όπου βλέπουμε ξαφνικά ένα αμάξι με αναμμένα φώτα, αναμμένη μηχανή, ανάποδα από την πορεία του δρόμου. Βλέπουμε πάρα πολύ συγκεντρωμένο κόσμο παντού, πολίτες και στα δύο πεζοδρόμια, υπήρχαν και ανήλικοι 15 χρόνων, έβλεπες ότι κάτι είχε γίνει.
80 με 100 μέτρα οι συνάδελφοι της ΔΙΑΣ κρατούσαν τον κόσμο. Ακινητοποιούμε το όχημα, κατεβαίνω και εγώ κάτω και βγήκε και ο οδηγός. Μια παρέα δίπλα, 15 με 20 μέτρα, μια παρέα παιδιών με αιμόφυρτο άνδρα και μια κοπέλα να τον κρατά στα χέρια της.
Βλέπω την κοπέλα, προσπαθώ να δω τι τραύματα έχει το παιδί και διαπιστώνω ότι είχε χτύπημα κοντά στην καρδιά και κάτω από τη μασχάλη. Βόγγαγε και είχε ασθενή επαφή με το περιβάλλον. Το χρώμα του είχε γίνει μοβ, «έφευγε», φαινόταν...
Ενας φίλος του με πλησίασε και μου είπε ότι το έχει κάνει κάποιος που ήταν μέσα στο αμάξι.
Προσεγγίζω τον οδηγό μέσα στο αμάξι, κάπνιζε και του ζήτησα να σβήσει το τσιγάρο και τον ρώτησα τι έχει γίνει. Μου είπε ότι δεν ξέρει και του είπα να περιμένει. Στην πίσω αριστερή ρόδα είχε ένα μαχαίρι που είχε αίματα πάνω,σχεδόν κολλητά με το τροχό. 

Πρόεδρος: Τι λογική έχει αυτό; Κάνει ό,τι κάνει και το πετάει;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του. Το μάζεψα και το έβαλα σε ένα σακουλάκι για να μην τον φέρω σε σύχγυση.  Το πετάω στο περιπολικό και του ζήτησα να βγει. Του περνάω χειροπέδες, δεν έφερε αντίσταση.
Ήταν ήρεμος, νηφάλιος, κάπνιζε, την ώρα που τον είδα εγώ. Τον έβαλα στο πίσω κάθισμα του περιπολικού και κάθισα μαζί του και στο περιπολικό (οι προσπάθειές μου ήταν αλλεπάλληλες αλλά δεν είχε έρθει μέχρι να φύγω το ασθενοφόρο).
Του λέω «πες μου τι έχει γίνει», μου απαντάει «δεν ξέρω» και τον παροτρύνω.
Μου απαντά «μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής, μη με πειράξετε».
Του λέω «κύριε, δεν είστε δικός μας, είμαι αστυνομικός και θα κάνω τη δουλειά μου».
Το είπα στο κέντρο, ότι μας αναφέρει ότι είναι της Χρυσής Αυγής, μου είπε «εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα, είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής».
Μου είπαν από το κέντρο, αφού τον άφησα στο τμήμα, να επιστρέψουμε για αναζητήσεις. Στον θάλαμο προσαγωγών είχε και άλλα άτομα.
Όταν επιστρέψαμε, είχαν φύγει. Είχε πάρει το παιδί το ασθενοφόρο, οι ΔΙΑΣ είχαν φύγει, μόνο άτομα της ασφάλειας ερευνούσαν τον χώρο.
Επανακάμψαμε στο σημείο να αναζητήσουμε και άλλα άτομα. Ψάχναμε άτομα με μαύρα ρούχα, πιθανό να φέρουν ρόπαλα, μας είπαν από το κέντρο.
Επαναλαμβάνω ότι είχα δει ένα παιδί αιμόφυρτο που έδειχνε ότι «έφευγε», δεν ήταν καλά και επικεντρώθηκα στη σκηνή του εγκλήματος με τη στενότερη έννοια.
Οι αναζητήσεις μας κράτησαν περίπου 40 λεπτά και δεν είχε η αναζήτηση αποτέλεσμα και καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας είχαμε επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή.
Ήταν αρκετός αυτός ο κόσμος και για να περιφράξουν το πλήθος χρειάζονταν αρκετά άτομα. Ασχολήθηκα μόνο με το παιδί που ήταν αιμόφυρτο και αυτόν που ήταν στο αυτοκίνητο.
Γύρω του ήταν η παρέα του Παύλου και ήταν σε σύγχυση τα παιδιά.
(...)
Εκείνη τη στιγμή (σ.σ. που είδα το αυτοκίνητο με τον Ρουπακιά να φεύγει) δεν με προσέγγισε κανένας συνάδερφός μου. Άκουσα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου κάποιον που μου είπε «προσέχετε το αμάξι», από συνάδερφο μου ήταν αλλά δεν είδα ποιος μου το είπε.
Αν το περιπολικό δεν το βάζαμε εμείς στη σωστή θέση, κοντά στο αμάξι, θα μπορούσε να είχε φύγει. Από τα 100 μέτρα, είδα μια φιγούρα ανθρώπου στη θέση του οδηγού.
(...)
Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να είχε φύγει ο Ρουπακιάς μέχρι να πάτε εσείς;
Μάρτυρας: Ναι
Εισαγγελέας: Τον είδατε να καπνίζει και δεν το έχετε αναφέρει στην προανακριτική σας κατάθεση...
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Του είπατε για αποτυπώματα και μετά σας είπε ότι εγώ το έχω κάνει.
Μάρτυρας: Ναι
Πολιτική Αγωγή: Υπήρχαν άνδρες ΔΙΑΣ εκεί;
Μάρτυρας: Ναι, γύρω στα είκοσι με είκοσι πέντε μέτρα. Κρατούσαν τον όχλο
Πολιτική Αγωγή: Ποιοι ήταν;
Μάρτυρας: Άτομα, περίοικοι
Πολιτική Αγωγή: Μα, μας λέτε ότι ο Ρουπακιάς ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περιφρουρούσαν τον χώρο
Μάρτυρας: Είχαν όμως οπτική επαφή με το δράστη;
Πολιτική Αγωγή: Τι εννοούσε «είμαι δικός σας;»
Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα, μετά μου είπε ότι είναι της Χρυσής Αυγής
Πολιτική Αγωγή: Δηλαδή υπονοούσε ότι η χρυσή αυγή είχε σχέση με την αστυνομία;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση
(...)
Πολιτική Αγωγή: Ρωτήσατε τον Ρουπακιά γιατί το έκανε;
Μάρτυρας: Οχι
Πολιτική Αγωγή: Σας είπε γιατί το έκανε;
Μάρτυρας: Οχι
Πολιτική Αγωγή: Εχετε βρεθεί πριν σε κάποιο επεισόδιο με μέλη της Χρυσής Αυγής;
Μάρτυρας: Οχι
Πολιτική Αγωγή: Είχατε ακούσει από συναδέλφους σας;
Μάρτυρας:  Στις περιοχές που ήμουν εγώ, στη Γλυφάδα, όχι
Πολιτική Αγωγή:  Γνωρίζετε τα ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή από συνεδέλφους σας;
Απαγορεύθηκε η ερώτηση και αποχώρησε από την αίθουσα ο Ανδρέας Τζέλης. Από τα έδρανα της υπεράσπισης ακούστηκε ειρωνικά να λένε «η Παναγιά μαζί σου».
Πολιτική Αγωγή: Έχετε κάποια εξήγηση γιατί οι συνάδελφοί σας σας είπαν ότι σας βοήθησαν να συλλάβετε τον Ρουπακιά και σας υπέδειξαν πού ήταν το μαχαίρι;
Μάρτυρας: Όχι, και τα παιδιά ήταν εκείνη την ώρα σε σύγχυση
Πολιτική Αγωγή: Σας έχουν απειλήσει άτομα τα τελευταία χρόνια μετά την υπόθεση;
Μάρτυρας: Ναι, ανώνυμα τηλεφωνήματα και πρόσφατα μου χαράκωσαν το αμάξι γράφοντας τη λέξη «μαλ...». Κατόπιν δημοσιοποίησης της λίστας του κατηγορητηρίου ότι θα πάθω κακό εγώ, ο αδερφός μου.. Τα έχω καταθέσει στην ασφάλεια
Πρόεδρος: Από πού προέρχονται;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω από πού  
(...)
Πολιτική Αγωγή: Ο αστυνομικός Ρώτας λέει ότι σχεδόν ταυτόχρονα με το χτύπημα έφτασε στο σημείο το περιπολικό σας
Μάρτυρας: Μάλιστα
[ Δείχνει τη φωτογραφία στον μάρτυρα αν είναι αυτό το μαχαίρι που περισυνέλεξε μετά τη δολοφονία ]
Μάρτυρας: Ναι
Πολιτική Αγωγή: Τι διημείφθη ανάμεσα στον οδηγό του περιπολικού και στον Ρουπακιά σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή;
Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν και ότι το έκανε αυτός
Πολιτική Αγωγή: Σε μια διαβίβαση το κέντρο αναφέρει: Έχουν «σπάσει» στα στενά άτομα της Χρυσής Αυγής και αλλοδαποί; Γιατί κάνει αυτή την ερώτηση το κέντρο;
Μάρτυρας: Ναι, το κέντρο ξέρει από περιστατικά άλλα και από πολίτες παίρνουν και αναφέρουν άτομα που κυνηγούν αλλοδαπούς.
(...)
Πολιτική Αγωγή: Τι, κατά την άποψή σας, τον ώθησε να πει αυτό το πράγμα, ότι «είμαι δικός σας» και να ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με την αστυνομία;
Πρόεδρος: Τι ερώτηση κρίσης είναι αυτή; Έχει σημασία;
Πολιτική Αγωγή: Για μένα, κυρία πρόεδρε, και βέβαια έχει σημασία. Δεν έχω ακούσει να λέει κανένας «Πυρήνας της Φωτιάς» στην αστυνομία ότι «είμαι δικός σας», ούτε κανέναν ΚΚΕ να λέει «μη με συλλαμβάνετε, είμαι δικός σας...»
Πολιτική Αγωγή: Τι γνωρίζετε γι' αυτές τις δράσεις της Χρυσής Αυγής;
Μάρτυρας: Είχαμε ακούσει για άτομα της Χρυσής Αυγής αλλά απλά είχα ακούσει
(...)
Πολιτική Αγωγή: Σας είπε «είμαι δικός σας και μην το πείτε». Θεωρούσε, δηλαδή, ότι είχε το ακαταδίωκτο;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Όταν μου είπε «είμαι δικός σας», νόμισα στην αρχή ότι είναι αστυνομικός.
Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει για τα τάγματα εφόδου;
Μάρτυρας: Υπηρεσιακά όχι, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Πολιτική Αγωγή: Συνδέονται αυτά τα τάγματα με τις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής;
Μάρτυρας: Ναι
Πολιτική Αγωγή: Έχετε δει παρελάσεις ταγμάτων εφόδου;
Μάρτυρας: Όχι βίντεο, αλλά φωτογραφίες
Πολιτική Αγωγή: Έχετε δει αν είναι βουλευτές μέσα σε αυτές τις παρελάσεις;

«Τάγματα εφόδου»

Η συνήγορος του ΠΑΜΕ ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει γνώσει των χαρακτηριστικών που φέρουν τα τάγματα εφόδου, φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βασίλη Καπερνάρου (υπεράσπιση), που ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος «τάγματα εφόδου»
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτου, αντέτεινε στον κ. Καπερνάρο ότι ο συγκεκριμένος όρος υπάρχει και στο κατηγορητήριο, ενώ η συνήγορος του ΠΑΜΕ τόνισε: «Αν το βούλευμα είναι άκυρο, είναι άκυρη και η ερώτησή μου».
Στη συνέχεια και ενώ η συνήγορος προσπαθούσε να ολοκληρώσει την ερώτησή της, ο Β. Καπερνάρος επέμεινε, «Ας με συγχωρέσει ένα λεπτό η συνάδελφος», για να λάβει την απάντησή της: «Όχι, δεν σας συγχωρώ»
«Αδιαφορώ», ήταν η έντονη αντίδραση του κ. Καπερνάρου, που οδήγησε την πρόεδρο να διακόψει για λίγο τη διαδικασία.
Ακολούθησε έντονη λογομαχία ανάμεσα στο ακροατήριο (φίλοι και συγγενείς του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα) και δικηγόρους υπεράσπισης.
[ Ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία ]
Πολιτική Αγωγή: Η στάση αναμονής του μέσα στο αυτοκίνητο στο σημείο του εγκλήματος Δείχνει να περίμενε τους συνεργούς του για να φύγει;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω αλλά ο ίδιος θα μπορούσε να είχε φύγει.
Πολιτική Αγωγή: Έχετε αναφέρει ότι κάποιος από την παρέα του Παύλου Φύσσα σάς είπε «αυτός είναι ο δολοφόνος» και σας υπέδειξε τον Ρουπακιά;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση
Πολιτική Αγωγή: Σας έχει τύχει άλλος δράστης να σας πει την πολιτική του ιδιότητα όταν τον συλλάβατε;
Μάρτυρας: Όχι
[ Δείχνει στο δικαστήριο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αν αναγνωρίζει σε φωτογραφίες χρυσαυγιτών κάποιον ]
Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων

Υπεράσπιση: Με ποιον τρόπο μεταδώσατε στο κέντρο τα λεγόμενα του Ρουπακιά;
Μάρτυρας: Τηλεφωνικά, γιατί εκείνη την ώρα διαβίβαζαν πολλές ομάδες και χρησιμοποιήσαμε το τηλέφωνο.
Υπεράσπιση: Άρα δεν έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες.
Μάρτυρας: Μάλιστα.
Υπεράσπιση: Σας είπαν από μόνοι τους ότι είναι φίλοι του εκείνοι που ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από τον Παύλο Φύσσα;
Μάρτυρας: Όχι αλλά το κατάλαβα από την ανησυχία τους γιατί το παιδί δεν ήταν καλά.  
Υπεράσπιση: Ποιος συνέλαβε τον Ρουπακιά;

Μάρτυρας: Σας είπα ότι βρήκα το μαχαίρι και στη συνέχεια τον έβγαλα έξω από το αμάξι και του πέρασα χειροπέδες. 

Υπεράσπιση: Την αστυνομικό Γιαννακά τη γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Όχι 

Υπεράσπιση: Εκείνη σε κάποια κατάθεσή της λέει ότι το μαχαίρι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας και μπήκε στη σακούλα

Μάρτυρας: Σας είπα, εγώ το μάζεψα από το αυτοκίνητο και το έβαλα στη σακούλα

Υπεράσπιση: Πώς καταλάβατε ότι ο Ρουπακιάς ήταν νηφάλιος;

Μάρτυρας: Είδα ένα άτομο να είναι κάτω και να σφαδάζει και εκείνος έχει στρέψει το βλέμμα αλλού σαν να μην έχει συμβεί τίποτα

Υπεράσπιση: Δεν μπορεί να είναι παγωμένος, σε κατάσταση σοκ και να μην μπορεί να μιλήσει;

Μάρτυρας: Εκείνος κάπνιζε και μου έδινε την εικόνα του αδιάφορου και από τον τρόπο που μου μίλησε ήταν νηφάλιος

Υπεράσπιση: Δεχθήκατε απειλητικά τηλεφωνήματα, με ποιο περιεχόμενο;

Μάρτυρας: Σε μένα και στον αδερφό μου και στον θείο μου που είμαστε και οι τρεις αστυνομικοί

Υπεράσπιση: Από πού προέρχονται;

Μάρτυρας: Ξεκίνησαν από τότε που δημοσιεύθηκε το όνομά μου στη λίστα μαρτύρων το τελευταίο διάστημα

Υπεράσπιση: Πού το καταθέσατε αυτό;

Μάρτυρας: Έδωσα κατάθεση στο ΑΤ Αλίμου

Υπεράσπιση: Η Πολιτική Αγωγή που σας ρώτησε για τις απειλές, εσείς της το είπατε;

Μάρτυρας: Όχι

Ανδρέας Τζέλης (Πολιτική Αγωγή): Όλους τους μάρτυρες ρωτάμε
Μάρτυρας: Ζητώ την προστασία μου, δεν θέλω να ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος σε εμένα και την οικογένειά μου
Το προεδρείο διέκοψε τη δίκη για την Παρασκευή
♦ Πριν από την εξέταση του αστυνομικού η συνεδρίαση αναλώθηκε σε σχολιασμούς της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την κατάθεση του φίλου του Παύλου Φύσσα, Δημήτρη Μελαχρινόπουλου.
Μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι:
  • «Τα όσα είπε ο μάρτυρας δεν είναι καθόλου ακριβή γιατί ανέφερε ότι όταν μαχαίρωσε ο Ρουπακιάς δεν ήταν εκεί αστυνομικοί. Αφού τον διαψεύδουν πανηγυρικά οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, έφτασε το περιπολικό αφού είχαν οι αστυνομικοί ΔΙΑΣ συνέλαβαν τον Ρουπακιά»
  • «Δεν μας εξήγησε ο κ. Μελαχρινόπουλος με πειστικό τρόπο παρ' όλο που ήταν αυτόπτης μάρτυρας όπως υποστηρίζει. Μας λέει ότι ο Φύσσας με τα χτυπήματα μάλλον έσκυψε όταν δέχθηκε τα χτυπήματα Ρουπακιά. Άλλος μάρτυρας μας λέει πέντε με έξι άτομα συμπλεκόμενα τα οποία έφυγαν μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών»
  • «Ο πατέρας του Φύσσα στην κατάθεσή του δεν μας έκανε καμία αναφορά για την παρουσία του Μελαχρινόπουλου, αλλά μας είπε ότι είδε όταν πήγε στο σημείο τούς αστυνομικούς και κάτι περαστικούς. Δεν έπρεπε να μας πει για τον καλύτερο φίλο του γιου του που ήταν εκεί;»
  • «Υπάρχουν αντιφάσεις που αποτελούν απορία και οι οποίες επισημάνθηκαν και από την έδρα. Είναι προφανές ότι δεν είδε ούτε καν το χτύπημα Ρουπακιά. Από την κατάθεσή του δεν δηλώνει ένα οργανωμένο και σχεδιασμένο χτύπημα. Είδε τον Ρουπακιά ταραγμένο, άρα δεν υπήρχε ένα ψύχραιμο επαγγελματικό χτύπημα»
  • «Ο μάρτυρας όσα γνωρίζει υποστήριξε ότι τα έμαθε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνεπώς δεν έχει καμία προσωπική άποψη για την κατηγορία»

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Ρουπακιάς μου είπε «Εγώ το έκανα, είμαι δικός σας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news