facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Θα ξαναφτιάξουν τον Κολοσσό της Ρόδου - Θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το αρχαίο άγαλμα του Ήλιου

Ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα και γνωστότερα αγάλματα της αρχαιότητας, αναμένεται να αναγεννηθεί.
Ο Κολοσσός της Ρόδου, το ύψους 30 μέτρων σιδερένιο άγαλμα που κοσμούσε την είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, καταστράφηκε από σεισμό το 226 π.Χ. Το άγαλμα, αφιερωμένο στην Θεό Ήλιο, έστεκε στην θέση του για 54 χρόνια. Τώρα, όπως αναφέρει το Business Insider, σύμφωνα με τα σχέδια ομάδας επιστημόνων, επιδιώκεται η αναδημιουργία του αγάλματος, ώστε να αποτελέσει τουριστική ατραξιόν και να προσφέρει δουλειές στους ντόπιους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο άγαλμα θα έχει ύψος 120 μέτρα, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το αρχαίο άγαλμα, ενώ στην πρόταση των επιστημόνων περιλαμβάνεται, μέσα στο άγαλμα, να υπάρχουν μουσείο, πολιτιστικό κέντρο, εκθεσιακό κέντρο και φάρος.
Ο νέος Κολοσσός θα είναι κατασκευασμένος με σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους, ενώ θα είναι καλυμμένος με φωτοβολταϊκά τόξα που θα του παρέχουν ενεργειακή αυτονομία.
Υπολογίζεται ότι το project θα έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια από την ημέρα που θα δοθεί για την κατασκευή του και θα στοιχίσει 240 με 260 εκατ. ευρώ, με την χρηματοδότηση να αναμένεται να καλυφθεί από διεθνή ιδρύματα και το υπουργείο Πολιτισμού.
Το νέο άγαλμα υπολογίζεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ενώ δεν έχει επισημοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της πρότασης.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα ξαναφτιάξουν τον Κολοσσό της Ρόδου - Θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το αρχαίο άγαλμα του Ήλιου"

Ογδόντα εκατ. ευρώ για διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς στο Μενίδι

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μετά και τις τελευταίες φονικές πλημμύρες αλλεπάλληλες είναι οι επαφές που γίνονται ανάμεσα σε υπουργούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έπειτα από την κακοκαιρία της 22ας Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Κυβέρνηση, περιφέρεια Αττικής και δήμοι όπου με μία ξαφνική νεροποντή πλημμυρίζουν ψάχνουν εναγωνίως λύση, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που την τελευταία πεντηκονταετία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 87 ανθρώπους.

Στην πρόσφατη κακοκαιρία δύο από τα τέσσερα θύματα βρέθηκαν στη λεκάνη απορροής του ρέματος της Εσχατιάς στο Μενίδι. Όπως έχει γράψει το protothema.gr το ρέμα αυτό έχει διευθετηθεί μέχρι το Καματερό (εκεί όπου στις τελευταίες πλημμύρες κατέρρευσε μία τριώροφη πολυκατοικία). Από εκεί κι έπειτα όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Το κόστος διευθέτησης της Εσχατιάς ανέρχεται στα 114 εκατ. ευρώ (σε αυτό το ποσό, μάλιστα, δε συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για τις δεκάδες κατεδαφίσεις σπιτιών που θα πρέπει να γίνουν για τη διαπλάτυνση του ρέματος). Με βάση ασφαλείς πληροφορίες εντός των επόμενων εβδομάδων το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα των υπουργείων Μεταφορών και Περιβάλλοντος για 80 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από κοινοτικούς πόρους.

Την ίδια ώρα, την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο οι φονικές πλημμύρες της 22ας Οκτωβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα έγινε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Αχαρνών με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Πέτρου Φιλίππου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr αποφασίστηκε να δοθεί το ποσό ύψους 620.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του κέντρου της πόλης των Αχαρνών, προκειμένου να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ογδόντα εκατ. ευρώ για διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς στο Μενίδι"

«Deadline» από Μοσκοβισί: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή, Γιώργο Χουλιαράκη, είχε ο κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, για να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσακαλώτο.


Ο κ. Μοσκοβισί διεμήνυσε ότι πρέπει πάση θυσία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα να ευημερεί και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ μίλησε για αλληλεγγύη της Κομισιόν προς την Ελλάδα



«Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup της Δευτέρας» τόνισε, θέτοντας ουσιαστικά ένα όριο μόλις έξι ημερών, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, για να προσθέσει: «Αυτή την στιγμή οι υπουργοί του Eurogroup περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την Ελλάδα».

«Έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στα πρώτα προαπαιτούμενα, οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να φτάσουμε τις επόμενες μέρες στα δεύτερα προαπαιτούμενα και στις δόσεις. Θα έχουμε συνεργασία για να φτάσουμε σε συμφωνία έως τη Δευτέρα» είπε.



«Υπάρχουν τρία-τέσσερα εκκρεμή ζητήματα προς διευθέτηση. Εγώ πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας θα επιλυθούν. Αν δεν επιλυθούν, θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία» είπε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί, ενώ μίλησε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας: «Είναι σύνθετο θέμα. Στόχος είναι η θωράκιση των καταθετών. Έγινε ένα πρώτο βήμα αυτό το Σαββατοκύριακο, η προσπάθεια συνεχίζεται».

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, σκεφτόμαστε μόνο την επιτυχία» είπε ακόμη ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ, μιλώντας για το χρέος, σημείωσε: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα success story. Όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε και το χρέος. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τις άλλες κυβερνήσεις. Η Κομισιόν θα ακούσει και τις προτάσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και θα προτείνει λύσεις».



Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου: «Οδικός χάρτης της κυβέρνησης είναι πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση, μετά να κλείσει η αξιολόγηση και μετά το χρέος. Αν υπάρχει καλή πίστη, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup.Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους δανειστές πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και σε συνθήκες ύφεσης υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πράγματα που δεν γίνονται. Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Αν υπάρχει καλή πίστη, υπάρχουν πολλές θετικές λύσεις. Αν δεν υπάρχει πίστη, τότε υπάρχουν αντεπιχειρήματα για οποιαδήποτε λύση».

Η συνάντηση με Τσίπρα και το μήνυμα συμβιβασμού
Νωρίτερα, τη διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να βρουν ένα σημείο συμβιβασμού με την Ελλάδα εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό,τι χρειάζεται στους Έλληνες για την επιτυχία του προγράματος. Μαζί οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Είμαστε στο πλευρό της Αθήνας» δήλωσε ο Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. 



Ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι στο «τραπέζι» με τον πρωθυπουργό τέθηκαν όλα τα ζητήματα ανάμεσα στα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να ολοκληρωθεί και το «καυτό» θέμα των κόκκινων δανείων, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερα. 

Τόνισε πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «προέχει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα του χρέους». Το χαρακτήρισε πάντως «εφικτό και ρεαλιστικό».



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπλέον, κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν πως, στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.



Τέλος, «ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για τη μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», όπως υπογράμμιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Deadline» από Μοσκοβισί: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας"

Παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων

Την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «αναγνωρίζοντας, τα πολύ σοβαρά προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας».

Ειδικότερα, η θητεία των εργαζόμενων που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα παραταθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2016. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού επιπλέον 550 επικουρικών γιατρών τις επόμενες μέρες με βάση τις προτεραιότητες των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ, διερευνάται η δυνατότητα κάλυψης άλλων 585 θέσεων επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων, οι οποίες θα αφορούν θέσεις όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό).

Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι με τις παρεμβάσεις αυτές «διασφαλίζεται έμπρακτα η λειτουργική σταθεροποίηση του ΕΣΥ και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, που για την κυβέρνηση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα».

Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από νοσοκομεία της επαρχίας, καθώς και της ΠΟΕΔΗΝ. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος και να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων"

Σχέδιο Βούτση για μειώσεις μετακλητών και φορολόγηση βουλευτικών αποδοχών

Την αναδόμηση του Κανονισμού λειτουργίας της Βουλής επεξεργάζεται ο νέος πρόεδρος, Νίκος Βούτσης, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου, να ενισχυθεί το έργο του και να περιοριστούν οι περιττές δαπάνες.

Οι προτάσεις του προέδρου θα δοθούν το επόμενο διάστημα στα υπόλοιπα κόμματα, ώστε στο τέλος να υπάρξει συγκερασμός για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων.

Βασική στόχευση είναι η περεταίρω μείωση των δαπανών, χωρίς όμως αυτή να ακυρώνει το κοινοβουλευτικό έργο του βουλευτή.

Επίσης, ο κ. Βούτσης συμφώνησε με την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για επιστροφή του ελέγχου των «πόθεν έσχες» όλων των υπόχρεων, πλην των πολιτικών, στην Αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος επισήμανε ότι, εκτός από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και αυτές «των προσώπων που ανήκουν στον περίγυρο των θεσμικών πυλώνων», όπως δικαστών, προέδρων Οργανισμών κ.ά.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον εως την ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ, δεν μπορούν να προχωρήσουν πολιτικά οι διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων των ανεξάρτητων αρχών.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των δράσεων που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται:

- η οριζόντια λελογισμένη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κόμματα, βουλευτές και σε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Βουλής.

- η μείωση των αποσπασμένων -ειδικά των δασκάλων και των καθηγητών- στη Βουλή και τα κόμματα. Η αρχική σκέψη είναι οι δικαιούχοι αντί για τρεις να αποσπούν δύο.

- η αξιολόγηση των υπηρεσιών της Βουλής και ο εντοπισμός των «υπαλλήλων φαντασμάτων» που εμφανίζονται μόνο στις αρχές του μήνα, για να λάβουν το μισθό τους

- ο εξορθολογισμός των βουλευτικών αποδοχών με φορολόγηση

- η αναπροσαρμογή των συμβάσεων leasing για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το σχετικό κονδύλι

- η ενοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των «κρυφών» παραρτημάτων του Κανονισμού λειτουργίας της Βουλής

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο Βούτση για μειώσεις μετακλητών και φορολόγηση βουλευτικών αποδοχών"

Εκδικάζεται η αγωγή του Οτσαλάν κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Στις 9 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την παράδοσή του στην Τουρκία το 1999.

Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης, το Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας διοργανώνει συνέντευξη τύπου για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις συνθήκες κράτησής του.

Ομιλητές θα είναι η Ντιλέκ Οτσαλάν, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου και ανιψιά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του στην Τουρκία και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του στην Ελλάδα, Γιάννης Ραχιώτης.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60, στη 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδικάζεται η αγωγή του Οτσαλάν κατά του Ελληνικού Δημοσίου"

Σε συμβολική κατάληψη του αεροδρομίου της Μυτιλήνης προχωρούν οι εργαζόμενοι

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του αερολιμένα Μυτιλήνης θα προχωρήσουν μεθαύριο Πέμπτη, η ΟΣΥΠΑ και οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου της Fraport.

Η κατάληψη έχει προγραμματιστεί από τις 7.30 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. με τους εργαζόμενους να δηλώνουν την αντίθεσή τους στο «ξεπούλημα» του αερολιμένα, «που θα έχει ανεπανόρθωτα καταστροφικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και τον γεωπολιτικό ρόλο του νησιού» όπως αναφέρουν.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε συμβολική κατάληψη του αεροδρομίου της Μυτιλήνης προχωρούν οι εργαζόμενοι "

Δήμαρχος Λέσβου σε ΠΝΟ: Εξαιρέστε το νησί μας από την απεργία - Θα γεμίσουμε με 30.000 μετανάστες

Έκκληση για διατήρηση των δρομολογίων για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων απευθύνει ο δήμαρχος Λέσβου, προειδοποιώντας πως εάν η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτεργατών (ΠΝΟ) συνεχιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως έχει εξαγγελθεί, στο νησί θα εγκλωβιστούν πάνω από 30.000! Μία τέτοια υπεσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών θα προκαλέσει ανυπολόγιστες αντιδράσεις, ενώ όπως προειδοποιεί ο κ. Γαληνός «οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους».

Όπως αναφέρει ο δήμος Λέσβου σε σχετική ανακοίνωση «κατανοούμε και σεβόμαστε απόλυτα τα αιτήματα των σκληρά εργαζόμενων ναυτεργατών. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι του Πειραιά, εξασφαλίζει την σταθερή ροή μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε περίπτωση που η απεργία διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως έχει εξαγγελθεί από την ΠΝΟ, είναι σίγουρο πως θα εγκλωβιστούν στην Λέσβο πάνω από 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες».

«Κάτι τέτοιο θα έχει ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες για όλο το νησί όπως δείχνουν και τα γεγονότα των αρχών Σεπτεμβρίου, όταν η έλλειψη εισιτηρίων εγκλώβισε τον ίδιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», σημειώνεται, ακόμη. «Τους τελευταίους μήνες η Λέσβος διαχειρίζεται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί ανοιχτή η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως και εμείς σεβόμαστε και κατανοούμε τα αιτήματα της ΠΝΟ, ζητάμε και από εκείνη να σεβαστεί το γεγονός ότι το νησί μας ζει μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις στην σύγχρονη ιστορία του και να επιτρέψει στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες να αναχωρήσουν. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Λέσβου σε ΠΝΟ: Εξαιρέστε το νησί μας από την απεργία - Θα γεμίσουμε με 30.000 μετανάστες"

Μπαλάφας: Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία

Σε εξέλιξη βρίσκονται η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε Αττική, Ύδρα και Ηλεία και αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποκατάσταση των ζημιών και τη λήψη των σχετικών πιστώσεων στους πληγέντες.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου.

Ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι οι Δήμοι Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Χαϊδαρίου, Φυλής και Ύδρας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σήμερα υπεγράφησαν οι αποφάσεις για την επιχορήγηση από 90.000 ευρώ για τους δύο πρώτους και 60.000 ευρώ για τον τελευταίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού, «για την αντιπλημμυρική θωράκιση έχουν ενταχθεί και εκτελούνται ή έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και από δήμους έργα συνολικού ύψους 34 εκατ. ευρώ, από πόρους ΕΣΠΑ έργα 218 εκατ. και από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας άλλα 154 εκατ. ευρώ».

Ιδιαίτερα για τα μεγάλης κλίμακας έργα υπάρχουν και τρέχουν τρεις διαγωνισμοί, για μελέτες οριοθέτησης της κοίτης του Κηφισού, για επικαιροποίηση των μελετών διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, καθώς και για το ρέμα Αχαρνών.

Απαντώντας στον κ. Κουτσούκο για τις καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Ηλεία την 21η Οκτωβρίου, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι συνολικά οι δήμοι της περιοχής για το 2015 έχουν χρηματοδοτηθεί με 816.550 ευρώ για προστατευτικά έργα και επενδύσεις στους τομείς των έργων, ενώ το ΥΠΕΣΔΑ, αντιδρώντας άμεσα, εκταμίευσε 150.000 ευρώ για έκτακτες καταστάσεις φυσικών καταστροφών.

Άμεσα θα ολοκληρωθούν οι αυτοψίες σε κτίρια που διενεργεί το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προχωρήσει σε αποτίμηση των ζημιών και ξεκίνησαν να υποβάλλονται οι δηλώσεις από τους παραγωγούς σε μια προσπάθεια ταχύτατης αποζημίωσης τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάφας: Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία "

Σε νέα 48ωρη απεργία η ΠΝΟ Τετάρτη και Πέμπτη

Νέα 48ωρη απεργία από αύριο Τετάρτη στις 06.00 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε πριν από λίγο σε συνεδρίασή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ)!

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη των επικεφαλείς των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκε και το αίτημα που είχε θέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας για εξαίρεση των πλοίων μεταφοράς προσφύγων ωστόσο κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μην υπάρξει εξαίρεση.

Ο κ.Μουζάλας είχε ζητήσει από τους ναυτεργάτες να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας -εφόσον απαιτηθεί, λόγω ιδιαιτέρως αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά- να επιτρέψουν κατ' εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Επίσης διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να παρέμβει στις απεργιακές τους επιλογές.

Σημειώνεται ότι η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών συμπίπτει με την επίσκεψη στη Λέσβο την Πέμπτη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι «η διοίκησή της, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και εκτιμήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την έναρξη της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων των πλοίων όλων των κατηγοριών, διαπίστωσε ότι, παρά τη συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και εκείνης που προηγήθηκε της απεργίας με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι δύο συναντήσεις απέβησαν πέρα για πέρα άκαρπες και εξαντλήθηκαν σε αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις, στερούμενες οποιασδήποτε αξίας και διάθεσης της κυβέρνησης να προσεγγίσει και να επιλύσει, έστω και κάποια από τα δίκαια και ώριμα αιτήματα των ελλήνων ναυτεργατών».

Η ΠΝΟ αναφέρει ακόμη ότι «είναι γνωστό ότι οι έλληνες ναυτεργάτες βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση και αυτών των ελάχιστων που έχουν απομείνει μετά από πέντε χρόνια μνημονίων (πρώτου και δεύτερου), τα οποία, με τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση το τρίτο μνημόνιο, όπως αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η διάλυση του ΝΑΤ και η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους σε πλήρη αφανισμό».

Επιστολή Δρίτσα προς την ΠΝΟ

Kάλεσμα προς την ΠΝΟ να επανεξετάσει την απόφασή της για την παράταση της απεργίας δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των προσπαθειών που σχετίζονται με τα αιτήματά της απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας με επιστολή στον γενικό γραμματέα της κ.Γιάννη Χαλά και στα μέλη της διοίκησης.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Αξιότιμε κύριε γενικέ γραμματέα, αξιότιμα μέλη της ΠΝΟ,

Θεωρώ ιδιαίτερα αρνητική τη σημερινή εξέλιξη. Μια νέα 48ωρη απεργία, και μάλιστα χωρίς καμία εξαίρεση, δυσκολεύει πάρα πολύ τα οξύτατα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των αιτημάτων, αλλά σ' αυτή τη συγκυρία πιστεύω ότι πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει θετικούς σχεδιασμούς και θετικές λύσεις μέσα σε ένα άκρως ασφυκτικό και αρνητικό πλαίσιο. Η ανάγκη συνεννόησης χωρίς υποστολή των διεκδικήσεων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε. Υπάρχουν ανοικτά περιθώρια διαλόγου, που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές λύσεις.

Τόσο στη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ομοσπονδίας σας και των άλλων οργανώσεων, όσο και στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη συνέχεια, έδωσα διαβεβαιώσεις ότι "η κυβέρνηση μελετά με σοβαρότητα και προσοχή όλα τα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις θέσεις των σωματείων".

Ειδικότερα επεσήμανα ότι:

Για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή και παρά τις δυσκολίες, αξιολογούνται όλες οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ.

Για το ζήτημα της ρύθμισης των συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, δήλωσα πως έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικά βήματα και ο δρόμος είναι ανοικτός για μια λύση που θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ή και σε απόλυτο τους ναυτικούς.

Για το ζήτημα της ναυτικής εργασίας, του ΓΕΝΕ, αλλά και του Οίκου Ναύτου και της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως και πολλά άλλα, υπάρχουν ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες με βάσιμες προσδοκίες ότι σε συνεργασία με τα σωματεία και την ΠΝΟ, θα οδηγηθούμε σε ικανοποιητικές λύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του κλάδου των πλοηγών.

Λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω και την κρισιμότητα των στιγμών, σας καλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο, για την ολοκλήρωση των προσπαθειών που σχετίζονται με τα αιτήματά σας.

Είμαι στη διάθεσή σας για νέα συνάντηση στο υπουργείο αύριο (Τετάρτη 4/11) στις 10 το πρωί.

Με εκτίμηση, Θοδωρής Δρίτσας».

Συνέχιση απεργίας από υπαλλήλους Εμπορικής Ναυτιλίας 

Eπιπροσθέτως το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ) συνεδρίασε την Τρίτη και αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση «διαπιστώθηκε η απόλυτη επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης από πλευράς συμμετοχής, ιδιαιτέρως όσον αφορά τα άμεσα εμπλεκόμενα σωματεία των υπαλλήλων του ΝΑΤ και της Πλοηγικής Υπηρεσίας, όπου η συμμετοχή των συναδέλφων μας είναι καθολική και αξιολογήθηκε ως αρνητική η στάση της κυβέρνησης στο κύριο αίτημά μας για τη διοικητική αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ καθώς και τη λήψη μέτρων που διασφαλίζουν την επιβίωσή του, όπως οι συνθέσεις πληρωμάτων κ.ά. Οι θέσεις της κυβέρνησης, όπως μας μεταφέρθηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι αόριστες, αποπροσανατολιστικές και άνευ σχεδιασμού».

Συγκεκριμένα η ΠΟΥΕΝ «αποφάσισε και προκηρύσσει νέα 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Νοέμβρη 2015 για τους υπαλλήλους του ΝΑΤ και τους υπαλλήλους της Πλοηγικής Υπηρεσίας, πλοηγούς και πληρώματα (η οποία συγκεκριμένα για την Πλοηγική Υπηρεσία θα διαρκέσει από τις 06.00 π.μ. της 4ης Νοεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της 6ης Νοεμβρίου 2015)».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέα 48ωρη απεργία η ΠΝΟ Τετάρτη και Πέμπτη"

Οι τελικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης

Κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο θα υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τους φετινούς δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, οι οποίοι θα είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι και θα λάβουν και μικρότερο επίδομα σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα.

Στο υπουργείο Οικονομικών, οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη έχουν καταλήξει στο τελικό σενάριο, το οποίο αναμένεται να λάβει ίσως και εντός της ημέρας την υπογραφή του υπουργού.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει μείωση του επιδόματος από τα 35 στα 25 λεπτά ανά λίτρο και ουσιαστική αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία καθορίζουν τη χορήγησή του. Με τον τρόπο αυτό, οι δυνητικοί δικαιούχοι περιορίζονται από 5,5 εκατομμύρια πέρυσι σε 2,3 εκατομμύρια και όσοι τελικά θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους υπολογίζονται σε περίπου 700.000 από 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι πέρυσι.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζουν δικαιούχους άγαμους με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ πέρυσι), για τους έγγαμους έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο εισοδήματος τίθεται στα 22.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο).

Όσον αφορά στο κριτήριο περιουσίας, η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από 200.000 ευρώ) και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο. Παράλληλα σχεδιάζεται και περιορισμός των τετραγωνικών μέτρων κατοικίας από τα 120 στα 100, προκειμένου να προκύψει το τελικό ύψος του επιδόματος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τελικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης"

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά οι δόσεις

Την πάγια θέση της Ολλανδίας ότι οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης, επαναλαμβάνει σε ενημερωτική επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζει ότι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό 3 δις ευρώ, αναφέρεται στην επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους 2 δις και 1 δις ευρώ αντίστοιχα υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτούμενων.

«Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτούμενων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δις ευρώ. Η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων από την πρώτη ομάδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διαβούλευση με τους θεσμούς», αναφέρεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των εν λόγω αποτελεσμάτων θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών.

Όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια. Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση.

Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δις εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δις ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο Μνημόνιο».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά οι δόσεις"

Τρέχουν να προλάβουν τα κονδύλια πριν κλείσει η στρόφιγγα του ΕΣΠΑ

Σε αγώνα δρόμου για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013, δύο μήνες πριν κλείσει η χρηματοδοτική στρόφιγγα, έχουν επιδοθεί η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Μετά την αρνητική απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου στο αίτημα της ΚΕΔΕ για χορήγηση παράτασης ενός έτους (έως τις 31-12-2016) στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το εν λόγω πρόγραμμα, στον αέρα βρίσκονται 480 υπό εξέλιξη έργα σε όλη τη χώρα.

Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων.

Ο κ. Κορκολής υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα μέσω της οποίας θα υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες πόρων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στα έργα των δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία βρίσκονται στον «αέρα», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες των δημάρχων οι οποίες εντάθηκαν μετά την απάντηση της Επιτρόπου.

Ο κ. Στασινός, από την πλευρά του, διατύπωσε την πρόθεση του ΤΕΕ να δημιουργηθεί μια κεντρική δομή, η οποία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα μπορεί να καταρτίζει τα τεχνικά δελτία για μικρούς δήμους με κατοίκους κάτω από 5.000 καθώς και για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός διαβεβαίωσε την ΚΕΔΕ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν αποδοθεί περίπου 399 εκατ. ευρώ στους δήμους για προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Προνοιακά Επιδόματα, οφειλές προηγούμενων ετών και τα αναπτυξιακά έργα των δήμων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρέχουν να προλάβουν τα κονδύλια πριν κλείσει η στρόφιγγα του ΕΣΠΑ "

Μητροπολίτης Μυτιλήνης: Δεν υπάρχει χώρος να ταφούν οι πρόσφυγες - Στοιβάζουν τις σορούς σε κοντέινερ [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε κοντέινερ-ψυγείο στοιβάζονται οι σοροί των πνιγμένων προσφύγων στη Λέσβο, καθώς το νοσοκομείο είναι γεμάτο και δεν υπάρχει χώρος ταφής, όπως τονίζει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος.

Μιλώντας στο Mega, είπε ότι στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει χώρος ταφής και αυτή την ώρα οι σοροί προσφύγων που δεν έχουν ταφεί ξεπερνούν τις 20-25.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή ακόμη και το νεκροτομείο είναι γεμάτο, μέχρι την ταφή τους οι σοροί φυλάσσονται σε ειδικό κοντέινερ με ψύξη.

Μέχρι πρότινος, οι πρόσφυγες θάβονταν στο Κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα - τελευταία κατοικία όσων η Εκκλησία χαρακτηρίζει ως «αιρετικούς» (μάρτυρες Ιεχωβά) ή είναι πάμπτωχοι μοναχικοί τρόφιμοι του γηροκομείου.
Στο σημείο που είχε παραχωρηθεί έγιναν περίπου 80 ταφές μουσουλμάνων, αλλά ακόμη και αυτό το Κοιμητήριο δεν έχει χώρο από τις 23 Οκτωβρίου.

Προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως είπε ο μητροπολίτης, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο και τον διοικητή του νοσοκομείου, να δοθεί μέρος δύο στρεμμάτων του κτήματος που είναι δίπλα στο κοιμητήριο, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι το κτήμα ανήκει «σε κληροδότημα του νοσοκομείου» και αν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια μέχρι να αποδεσμευτεί.



Προβλήματα στην ταφή προσφύγων και στη Σάμο

Σε αναζήτηση χώρου για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων βρίσκεται και ο δήμος Σάμου.

Σύμφωνα με το samostimes.gr τις τελευταίες ημέρες περίπου 30 σοροί προσφύγων δεν έχουν ταφεί, καθώς δεν υπάρχει χώρος εντός του κοιμητηρίου.

Για το θέμα συναντήθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αμυρσώνης με την εισαγγελέα Σάμου προκειμένου να βρεθεί λύση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Μυτιλήνης: Δεν υπάρχει χώρος να ταφούν οι πρόσφυγες - Στοιβάζουν τις σορούς σε κοντέινερ [ΒΙΝΤΕΟ]"

Έρχεται νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων χρημάτων πριν το περιουσιολόγιο

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων χρημάτων θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Νικολόπουλου.

Όπως εξήγησε ο Τρ. Αλεξιάδης, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί «γιατί το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε διαδικασίες λειτουργίας περιουσιολογίου. Δίνουμε τελευταία ευκαιρία σε όσους συμπολίτες με χρήματα εντός ή εκτός και δεν δικαιολογούνται από φορολογικές δηλώσεις να τα δηλώσουν».

Μάλιστα διεμήνυσε ότι θα υποστούν σοβαρότατες και φορολογικές ποινικές και άλλες κυρώσεις, όσοι δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής και εντοπιστούν μετά την σύνταξη του Περιουσιολογίου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα και από την άλλη να μην είναι χαριστικές ώστε να προσλάβουν τον χαρακτήρα ξεπλύματα ή μιας ευνοϊκής περαίωσης.

Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να δηλωθούν τα χρήματα αυτά, αν δηλαδή θα απαλλαγούν από τα φορολογικά πρόστιμα και όλες τις ποινικές κυρώσεις.

«Θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.α. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη κι αν δηλωθούν» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη ότι τα κίνητρα θα περιλαμβάνουν τόσο χρήματα που έχουν εξαχθεί όσο και εκείνα που βρίσκονται στο εσωτερικό (εκτός τραπεζών).

Επιπλέον κίνητρα εξετάζεται να δοθούν για τα κεφάλαια που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δεν έχουν δηλωθεί εφόσον επιστρέψουν στο εσωτερικό όπως επίσης και σε περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα αφορούν πολίτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις που είναι για έλεγχο (στην Λίστα Λάγκαρντ, εμβάσματα εξωτερικού κ.α.)

Ακόμη πάντως -όπως ενημέρωσε ο υπουργός - δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα αδήλωτα κεφάλαια υπαχθούν σε ένα αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης ή αν θα πρέπει να προστεθούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ετών.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων χρημάτων πριν το περιουσιολόγιο"

Παίζει... ΚΙΝΟ η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός τέλους στα τυχερά παιχνίδια, μέσω του οποίου θα καλυφθούν τα ισοδύναμα που απαιτούνται για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τέλος αυτό (ή φόρος, ή όπως αλλιώς βαπτιστεί) θα επιβάλλεται σε κάθε στήλη των παικτών στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Για παράδειγμα, σε κάθε στήλη ή δελτίο ΚΙΝΟ, ΠΡΟ ΠΟ, Τζόκερ, ΛΟΤΤΟ θα υπάρχει μια επιβάρυνση της τάξης των 5 ή δέκα λεπτών, ώστε να συγκεντρωθούν τα 268 εκατ. ευρώ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Οι αποφάσεις δεν έχουν λάβει τελική μορφή καθώς εξετάζονται ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα, αλλά αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Κύκλοι της αγοράς παιγνίων επισημαίνουν πάντως πως η σχετική πρόβλεψη πέραν του γεγονότος πως αντικρούει τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, πλήττει και περίπου 4.500 οικογένειες πρακτόρων του οργανισμού.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παίζει... ΚΙΝΟ η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα"

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές εξετάσεις

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς από φέτος εγκαινιάζεται το νέο εξεταστικό σύστημα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα μειώνονται, ενώ αναδιατάσσονται και τα τμήματα στα επιστημονικά πεδία. Αλλαγές θα υπάρχουν και στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος οι 10 βασικές αλλαγές του νέου συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων:

* Υπάρχουν 13 κοινά τμήματα (12 σε πανεπιστήμια και 1 σε ΤΕΙ) σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
* Υπάρχουν 36 κοινά τμήματα σε δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
* Για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο για τις Επιστήμες Εκπαίδευσης.
* Όσοι επιλέξουν τα τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου που μέχρι πρότινος ήταν ενταγμένα στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και όχι τα Αρχαία και την Ιστορία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
* Υποβαθμίζεται το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
* Η Σχολή Αστυφυλάκων και η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. εντάσσονται πλέον σε τρία επιστημονικά πεδία.
* Για πρώτη φορά οι σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών μπαίνουν στο μηχανογραφικό σε τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
* Στις Στρατιωτικές στο 2ο επιστημονικό πεδίο εντάσσονται από φέτος 13 σχολές, καθώς έχουν προστεθεί 4 σε σχέση με το περσινό μηχανογραφικό.
* Υποψήφιοι παλαιότερων ετών μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του περσινού και του φετινού εξεταστικού συστήματος.
* Τις θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία του 10% μπορούν να διεκδικήσουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οι υποψήφιοι των δύο τελευταίων ετών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στις πανελλαδικές εξετάσεις"

Μάρδας: Πρέπει να απλουστευτεί το σύστημα αδειοδότησης στις ξένες επενδύσεις

Την ανάγκη απλούστευσης του συστήματος αδειοδότησης μιας ξένης επένδυσης επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, μιλώντας στο MEGA.

«Δουλειά μας, είναι να προσελκύσουμε ένα σύνολο ξένων επενδυτών που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι το εύκολο κομμάτι είναι η προσέλκυση των επενδύσεων αλλά το δύσκολο είναι ο τρόπος απλούστευσης του συστήματος αδειοδότησης μιας ξένης επένδυσης.

Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή διαρκεί δυο και τρία χρόνια, γεγονός ανεπίτρεπτο, όπως σχολίασε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει αυτούς τους χρόνους στους 3-6 μήνες.

Είπε πως με τη συμβολή ειδικών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από το εξωτερικό σε λίγο διάστημα «θα έχει επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα για να αλλάξει η παλιά κουλτούρα που υπάρχει στο θέμα».

Σχετικά με το Ελληνικό, σημείωσε ότι έχει τριπλάσια έκταση από το Πριγκιπάτο του Μονακό, το οποίο όμως δημιουργεί ετήσιο εισόδημα 7 δισ. δολαρίων. «Τα στρέμματα του Ελληνικού πρέπει να παράγουν πλούτο σε αυτή τη χώρα» υποστήριξε.

Ο κ. Μάρδας χαρακτήρισε το χρέος της Ελλάδας «φαραωνικό» και εκτίμησε πως «αν δεν περπατήσουμε με μεγάλα projects που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αυτό το χρέος δεν πρόκειται να κατέβει και χρειαζόμαστε και άλλα projects που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις την επόμενη πενταετία της τάξης των 80 δισ. ευρώ, πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνηθιζόταν να γίνει».

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, o προγραμματισμός για τη δημιουργία του «θερινού Νταβός» προχωρά κανονικά. Ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης έχει οριστεί εκπρόσωπος για αυτό το θέμα, ενώ ο κ. Μάρδας ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς θα έχει συνάντηση μαζί του στη Αθήνα στις 11-12 Νοεμβρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Πρέπει να απλουστευτεί το σύστημα αδειοδότησης στις ξένες επενδύσεις "

Γεροβασίλη: Η λύση για τα «κόκκινα δάνεια» θα είναι πολιτική

«Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα κόκκινα δάνεια» δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος και περιέγραψε έναν «ενδιάμεσο φορέα που θα ελέγχει την ικανότητα του ποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δε το κάνει και εκείνου που έχει πραγματική αδυναμία».

Επιρρίπτοντας μέρος της ευθύνης και στις τράπεζες, η Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι «οι τράπεζες συνειδητά υπερδανειοδότησαν –αγκαλιά με το πολιτικό σύστημα – τους πολίτες. Αυτή είναι η νοσηρότητα του παλιού συστήματος που τώρα ξεσπάει».

«Κοινωνική ευαισθησία, προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» είναι τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ενώ επανάλαβε για αυτές τις κοινωνικές ομάδες ότι «δε θα χάσουν τα σπίτια τους».

Αναφερόμενη στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο θέμα των κόκκινων δανείων, σημείωσε ότι «το ζήτημα πάνω στο οποίο διαπραγματευόμαστε είναι τα εισοδηματικά όρια» και τόνισε ότι «η μάχη θα δοθεί σε κάθε επίπεδο και η λύση θα είναι πολιτική. Αυτά που περιγράφονται σαν νούμερα είναι νοικοκυριά», την ημέρα που φτάνει στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί, με το ζήτημα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνταντήσεών του.

«Εκτός από τα μεγάλα ζητήματα διαπραγμάτευσης, καθυστερούν κάποια πράγματα» απάντησε ερωτηθείσα για την καθυστέρηση της καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων θέρμανσης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση και δουλειά». Σχετικά με το φαινόμενο του ότι υπάρχουν πολλές φωνές στην κυβέρνηση, οι οποίες δίνουν άλλες απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα, σημείωσε «αυτό που εμφανίζεται ως πολυφωνία, υπάρχουν και δικά μας στελέχη και υπουργοί που εκφράζουν μια σκέψη και αυτά γίνονται τίτλοι».

«Στα μέσα Νοεμβρίου η πρόταση για το Ασφαλιστικό»

«Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, όμως όπως έχει πει η κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του μήνα η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει την πρότασή της στους κοινωνικούς φορείς, δημοσίως» είπε σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται για τις αλλαγές σ το Ασφαλιστικό σύστημα, όμως ερωτηθείσα για το αν θα προστατευτούν οι συντάξεις μέχρι 1000 ευρώ, δεν απάντησε, παρά μόνο είπε ότι «ο στόχος και η μάχη της κυβέρνησης είναι να στηθεί ένα σύστημα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και την προστασία των συντάξεων».

«Μιλάμε για το δικαιότερο και όχι για το δίκαιο» είπε περιγράφοντας το πρόσημο του Ασφαλιστικού.

«Αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερο»

«Δεν έχουμε πει καμιά στιγμή ψέματα στον ελληνικό λαό, έχουμε πει τους στόχους μας» σημείωσε σχετικά με τις προεκλογικές υποσχέσεις που ανήκουν στο παρελθόν, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης και συνέχισε «σας θυμίζω όμως ότι, ξεκινήσαμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και κατέληξε σε ένα σκληρό δίλημμα. Σε αυτό το σκληρό δίλημμα έπρεπε να πάρουμε μέτρα που δεν τα πιστεύουμε και δεν θα τα πιστέψουμε ποτέ. Καλούμαστε να μην χάσουμε το στόχο, ακόμα κι αν έχουμε κάνει μια σημαντική υποχώρηση. Αν δεν το κάνουμε, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα».

«Δεν είναι μεγάλο το διάστημα διακυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα θέματα. Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας για τη διαχείριση όλων των μεγάλων ζητημάτων, επομένως, η δύναμη όλης της κυβέρνησης είναι πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα» είπε αναφερόμενη στο ότι μένουν πίσω ζητήματα πέραν της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς, για να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Η φορολογία του 20% στους αγρότες θα ισχύσει»

Για το μεγάλο ζήτημα του αγροτικού, ανέφερε ότι «δεν αφανίζεται η αγροτική τάξη. Η φορολόγηση των αγροτών θα έπρεπε, ως ένα βαθμό να αντιμετωπιστεί και χωρίς μνημόνιο» σημείωσε και έδωσε το παράδειγμα του διαχωρισμού των κατά κύριο λόγο αγροτών από τους υπόλοιπους. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπ.Οικονομικών, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εννέα στους δέκα αγρότες δήλωσαν εισόδημα έως 5.000 ευρώ για το 2014.

Στόχος της κυβέρνησης στο ζήτημα είναι «να εκμεταλλευτούμε τις επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση δουλεύει πολύ πάνω σε αυτό» όμως, «πρέπει να έχουμε συναίσθηση σε πόσο χρόνο αυτό μπορεί να ισορροπηθεί».

«Παλεύουμε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα» είπε για το αγροτικό και τόνισε ότι παρά το ότι «αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση το υψηλό κόστος παραγωγής, η φορολογία 20% θα ισχύσει».

«Το ότι δεν έχουμε Αγροτική Τράπεζα είναι εγκληματικό. Το ότι δεν υπάρχει η τράπεζα να τους στηρίξει, το πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Σε αυτό αναφέρθηκε ο Δραγασάκης και διαστρεβλώθηκε, ενώ εκείνος μιλούσε για συνεταιριστικές τράπεζες» σημείωσε αναφερόμενη στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις.

«Δεν ψάχνουμε ισοδύναμα για όλα τώρα»

Σχετικά με την εύρεση ισοδυνάμων είπε ότι, «δεν ψάχνουμε ισοδύναμα για όλα τα κακά, σε αυτή τη χρονική στιγμή. Μόνο για τον ΦΠΑ στην Παιδεία» και διευκρίνισε ότι, «ό,τι πέφτει στο τραπέζι, δημιουργεί σύγχυση. Η κυβέρνηση σταθερά αναζητά το ισοδύναμο, ώστε να μην ισχύσει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση». Αναφερόμενη στο χρόνο γνωστοποίησης του σχετικού ισοδύναμου, είπε ότι «ας περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα, που είναι το Eurogroup».

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

«Δεν έχει νόημα όταν έχει τελειώσει η φοροεισπρακτική ικανότητα να βάλεις κι άλλους φόρους. Κι αυτό το συζητάμε με τους δανειστές» απάντησε ερωτώμενη για την αδυναμία πολλών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «κέρδισε» από τους δανειστές να παραμείνει η ρύθμιση των 100 δόσεων, μέτρο αποδοτικό, συμπλήρωσε ότι «ίσως αλλάξουν κάποια εισοδηματικά κριτήρια για τη ρύθμιση».

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Η λύση για τα «κόκκινα δάνεια» θα είναι πολιτική"

Σχέδιο ενιαίας εισφοράς 20% για όλους για την κύρια σύνταξη από το υπ. Εργασίας

Ενα νέο σχέδιο που επηρεάζει τις ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους στα πλαίσια της εφαρμογής της λογικής των «ενιαίων κανόνων» επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη, στα πρότυπα, δηλαδή, του ΙΚΑ, αλλά και αύξηση επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων οι οποίες είχαν μειωθεί (π.χ. υπέρ ΟΑΕΔ, ασθένειας σε χρήμα).

Σύμφωνα με την Ημερησία, το σχέδιο αυτό είναι που θα υποβληθεί στους δανειστές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα προβλέπει αντίστοιχο ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και (σταδιακά) για τους αγρότες με βάση, όμως, τουλάχιστον 2 κλίμακες υποχρεωτικών ασφαλίστρων (μιας κατώτατης και μιας ανώτατης) που θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εισφορές για τα ειδικά ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κ.ά.) όπου οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου παραμένουν υψηλές (28% έως 32%) καθώς και στον ΟΑΕΕ.

Αντίθετα μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που σήμερα καταβάλλουν από 62,76 ευρώ έως 132,26 ευρώ το μήνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο ενιαίας εισφοράς 20% για όλους για την κύρια σύνταξη από το υπ. Εργασίας"

Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία

Έναν νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαράθεσης αναμένεται να ανοίξει η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη γενοκτονία των Ποντίων, την οποία χαρακτήρισε αιματηρή εθνοκάθαρση, αλλά όχι γενοκτονία με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου.

Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δήλωσε: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.



Αμανατίδης: Ελευθερία στην έκφραση επιστημονικών προσεγγίσεων

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνης Αμανατίδης σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν» συνέχισε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Φίλης από τη ΝΔ: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει.»

Αποστολίδης: «Είναι η νέα Ρεπούση»

Η δήλωση του κ. Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με την ιστορικό Μαρία Ρεπούση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε με βαριές εκφράσεις τον υπουργό Παιδείας «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό». .

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Νίκος Φίλης «είναι η νέα Ρεπούση» και πως «κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας».



in
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία"

Δραματικές οι τελευταίες στιγμές του μοιραίου Airbus – Τι κατέγραψε δορυφόρος

Nέα, συγκλονιστικά στοιχεία βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη μοιραία πτήση του ρωσικού Airbus στην οποία έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 17 παιδιά.

Σύμφωνα με την Daily Mail, Aμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αμερικανικός δορυφόρος που καταγράφει υπεριώδεις ακτινοβολίες κατέγραψε μια λάμψη δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η πτώση του αεροσκάφους.

Η πληροφορία αυτή ενισχύει την εκδοχή έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους, ή μία έκρηξη στα καύσιμα ή πιθανότατα και στην τουρμπίνα του.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματούχους η καταγραφή της λάμψης αυτής δεν συνεχίστηκε για αρκετά δευτερόλεπτα, στοιχείο που θα υποδείκνυε ότι εκτοξεύθηκε κάποιος πύραυλος προς το αεροσκάφος, όπως είχαν υποστηρίξει το Σάββατο οι τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτοί που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος.

Ακόμα, εκτιμάται ότι αρκετοί από τους επιβάτες «ρουφήχτηκαν» από την τρύπα που δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος του αεροσκάφους τη στιγμή που ήταν ακόμα δεμένοι στα καθίσματά τους.

Τα πιθανά σενάρια για την πτώση:

Τεχνικό πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου έχει δηλώσει ότι πιθανότερη αιτία της πτώσης του αεροσκάφους οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, ωστόσο την ίδια στιγμή ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Χοσάμ Καμάλ, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την συντριβή στο Σινά, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πιλότος είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί επείγουσα προσγείωση, καθώς είχε αντιληφθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Στην Ρωσία, η χήρα του συγκυβερνήτη Σεργκέι Τσουκάτσεφ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι ο άνδρας της είχε εκφράσει αμφιβολίες για την κατάσταση του αεροσκάφους, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από την πτήση.

Από την πλευρά της, η Kogalymavia επιμένει ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρίας τονίζουν ότι δεν είχαν καμία ένδειξη ότι υπάρχει βλάβη.

Ανθρώπινο λάθος

Η αεροπορική εταιρία έχει γνωστοποιήσει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους, Βάλερι Νέμοφ, είχε περισσότερες από 12.000 ώρες πτήσης και άρα απορρίπτει το σενάριο να υπήρξε κάποιο λάθος από το πλήρωμα.

Ωστόσο, τα μαύρα κουτιά αναμένεται να ρίξουν φως στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης και να δείξουν τις ενέργειες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του αεροπλάνου. Άλλωστε, οι υπεύθυνοι έχουν αναφέρει ότι τα μαύρα κουτιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Κατάρριψη από πύραυλο

Οι ειδικοί προς το παρόν απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ότι είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους που μετέφερε 224 επιβάτες.

Το βέβαιο είναι ότι μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες στα συντρίμμια, τότε οι υπεύθυνοι θα είναι σε θέση να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα. Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος της Αεροπορίας έχει αναφέρει ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα, ωστόσο τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε τέτοιο ύψος, ώστε ήταν αδύνατο - με βάση τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών - να έχει καταρριφθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Βόμβα εντός του αεροσκάφους

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συντριβή του Airbus A321 προκλήθηκε από βόμβα εκ των έσω. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο ένας επιβάτης να καταφέρει να περάσει μία βόμβα στο αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν ληφθεί δρακόντεια.

Πάντως, ειδικός που μίλησε στο BBC ανέφερε πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν από τα συντρίμμια, δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματικές οι τελευταίες στιγμές του μοιραίου Airbus – Τι κατέγραψε δορυφόρος"

Taxisnet: Δεν εμφανίζονται οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ λόγω φόρτου εργασίας

Με σημαντική καθυστέρηση ενημερώνεται το σύστημα Taxisnet αναφορικά με την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους στο τέλος της περασμένης εβδομάδας να εμφανίζεται ακόμα και σήμερα ότι χρωστούν.

Μάλιστα το σύστημα υπολογίζει και προσαυξήσεις σε φόρους οι οποίοι όμως έχουν πληρωθεί κανονικότατα.
Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ καθησυχάζει τους φορολογουμένους, ενημερώνοντας ότι οι καθυστερήσεις ενημέρωσης του συστήματος οφείλονται στον αυξημένο όγκο πληρωμών.

Τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα ενημερωθεί κανονικά και εφόσον η πληρωμή έχει γίνει εμπρόθεσμα θα σβησθεί και η σχετική προσαύξηση.

Ενδεικτικά οι πληρωμές της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου αναμένεται να εμφανιστούν την Τετάρτη στο σύστημα, ενώ όσοι πλήρωσαν στις 30 Οκτωβρίου θα διαπιστώσουν το ερχόμενο Σάββατο ότι η πληρωμή τους πέρασε στο taxis.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Taxisnet: Δεν εμφανίζονται οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ λόγω φόρτου εργασίας"

Εννιά στους 10 αγρότες δηλώνουν στην εφορία έως 5.000 ευρώ!


Τα στοιχεία είναι όντως εντυπωσιακά. Εννιά στους δέκα έχοντες αγροτικό εισόδημα, δηλώνουν από αυτή την πηγή έως 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζεται να επιβάλει τα νέα μέτρα για τους αγρότες με αποτέλεσμα να έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις, μηδενικό εισόδημα ή ζημίες δηλώνουν δύο στους δέκα (104.768 φορολογούμενοι με αγροτικό εισόδημα), τέσσερις στους δέκα δηλώνουν έως χίλια ευρώ και ένα ποσοστό της τάξεως του 10% δηλώνει από 1.001 έως και 2.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει το Euro2day, σε σύνολο 532.917 φορολογούμενων, στους οποίους περιλαμβάνονται και φορολογούμενοι με εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 396.383 δήλωσαν εισόδημα έως 2.000 ευρώ. Έως 5.000 ευρώ- στους 532.917- δήλωσαν 466.574 φορολογούμενοι.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έρχονται να συμπληρώσουν στα παραπάνω στοιχεία ότι το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί φέτος με συντελεστή 13% είναι 1,341 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 2.518,10 ευρώ. Ο μέσος φόρος, με αυτά τα δεδομένα, διαμορφώνεται σε 349,81 ευρώ.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβλήθηκαν για το φορολογικό έτος 2014, 532.917 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση ως εξής:



Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται ότι από το σύνολο των 532.917 φορολογουμένων με αγροτικό εισόδημα, οι 466.574 δηλαδή ποσοστό 87,55% δήλωσαν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

* Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί με συντελεστή 13% είναι 1.341.938.595,81 ευρώ, δηλαδή το μέσο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο κάθε αγρότης είναι 2.518,10 ευρώ.

* Ο συνολικός φόρος εισοδήματος που αναλογεί για όλα τα αγροτικά εισοδήματα όλου του έτους 2014 ανέρχεται στο ποσό των 186.420.669,65 ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος εισοδήματος που αναλογεί στον κάθε αγρότη ανέρχεται σε 349,81 ευρώ.

Σε αυτό το φόντο, τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στους αγρότες ευλόγως αποδυναμώνονται. Και στρώνεται το έδαφος για την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος αγροτικού εισοδήματος από το 13% σε 20% το 2016 και 26% το 2017.

Ανάλογα συμπεράσματα όμως ενδεχομένως να προέκυπταν και για άλλους αν δημοσιοποιούνταν – όπως τα προηγούμενα χρόνια- συνολικά και αναλυτικά στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα ανά κατηγορία επαγγέλματος.

Από τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώθηκαν από αγρότες είναι 4.873.441.752,39 ευρώ, γεγονός που έρχεται να αποδείξει ότι υπάρχει μια ευρεία γκάμα εκπιπτόμενων δαπανών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών διεμήνυσε (όπως μετέφεραν μετά τη συνάντηση εκπρόσωποι των αγροτών) ότι η αύξηση των συντελεστών προβλέπεται στη συμφωνία και θα υλοποιηθεί, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικών παρεμβάσεων διεύρυνσης των εκπιπτόμενων δαπανών, ώστε οι επιβαρύνσεις να περιοριστούν μέσω της συρρίκνωσης του φορολογητέου εισοδήματος.

Στις χθεσινές διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών και αυτό το παράθυρο όμως φαίνεται να κλείνει. Τα έξοδα που αναγνωρίζονται για να αφαιρεθούν, έχουν προβλεφθεί ήδη με το νόμο 4172/2013, αναφέρεται χαρακτηριστικά και διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες από σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα έως ημερομίσθια εργατών, καύσιμα και ασφαλιστικές εισφορές.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εννιά στους 10 αγρότες δηλώνουν στην εφορία έως 5.000 ευρώ!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news