facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Δεν πιστώθηκε η τέταρτη δόση της κάρτας σίτισης

Στον «αέρα» βρίσκεται η καταβολή της τέταρτης δόσης της επιδότησης σίτισης σε 145.359 δικαιούχους, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η δόση θα έπρεπε να είχε καταβληθεί το διήμερο 23 με 24 του μήνα, αλλά οι δικαιούχοι δεν βρήκαν τα ανάλογα ποσά πιστωμένα στις κάρτες τους.

Η επιδότηση σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 70-220 ευρώ το μήνα για αγορά τροφίμων και χορηγείται στους δικαιούχους ανάλογα με το δηλωμένο εισόδημα.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής αλληλεγγύης διαβεβαιώνουν ότι το ποσό θα πιστωθεί στους δικαιούχους μέχρι τα τέλη του μήνα. Το ποσό που απαιτείται για την καταβολή της συγκεκριμένης επιδότησης κάθε μήνα είναι 16,7 εκ. ευρώ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν πιστώθηκε η τέταρτη δόση της κάρτας σίτισης"

Φλαμπουράρης: Δήλωσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα διέθετα

Νέα διάσταση στην υπόθεση του Πόθεν Έσχες του έδωσε την Κυριακή ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφέροντας ότι δήλωσε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα διέθετε και σημειώνοντας ότι «είναι παράξενο που έχει γίνει τόσος θόρυβος» γιαυτό το γεγονός.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής της Βουλής να καταθέσει νέα δήλωση -αποδεχόμενη ότι η προηγούμενη ήταν ανακριβής-, ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε στο Mega:

«Ζητήθηκε όχι μόνο σε εμένα αλλά σε 70 περίπου βουλευτές και υπουργούς να υποβάλλουν νέα δήλωση πόθεν έσχες με τα νέα έντυπα, διότι τα προηγούμενα είχαν ασάφειες με αποτέλεσμα οι δηλώσεις μας να μην είναι αντίστοιχες με το ζητούμενο.

»Στη δήλωση που κατέθεσα τον Απρίλιο για τα έτη '12, '13 και '14 όπως ζητήθηκε περιέλαβα τις μετοχές διότι η αίσθησή μου ήταν ότι κάνω δήλωση ως και την 31/1/14 οπότε και διατηρούσα τις μετοχές και γι' αυτό τις δήλωσα. Είναι παράξενο να έχει γίνει τόσος θόρυβος γιατί δήλωσα παραπάνω από αυτά που είχα».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Δήλωσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα διέθετα"

Από αύριο ΦΠΑ 23% στην παιδεία - Να μαζέψουν τις «πενταροδεκάρες» καλούνται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κυβερνητικά στελέχη και ο αρμόδιος υπουργός Πιαδείας Νίκος Φίλης προανήγγειλαν «ευχάριστα νέα» για τους γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Μάλιστα, έπειτα από κυβερνητική σύσκεψη ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας δεν θα είναι 23% αλλά 13% για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 6% για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού και τα ΙΕΚ, ενώ μηδενικός θα είναι ο ΦΠΑ για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα έλεγαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη Τρίτη ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και τα ισοδύναμα για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού!

Για να δικαιολογήσει μάλιστα την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «πενταροδεκάρες» που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι στέλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και επέμεινε στην ορθότητα της συλλογιστικής του «χαμηλού» ΦΠΑ 13%. «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας και υποστήριξε ότι ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στην Παιδεία θίγει μόνο τους προνομιούχους.

Ωστόσο, ακόμη και τα δεδομένα που προσπαθούσε να υπερασπιστεί όλη την εβδομάδα ο κ. Φίλης δεν είναι τα πραγματικά. Κι αυτό διότι την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου εξέπνευσε και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών –με ένα απλό δελτίο Τύπου όμως και όχι δημοσιοποιώντας κάποια απόφαση ή άλλη διάταξη νόμου- για την αναστολή της επιβολής του φόρου 23% στην Παιδεία.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα φέρεται να έβαλαν «φρένο» στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία).

Άρα από αύριο 26 Οκτωβρίου, σε φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23%.

Κι όλα αυτά ενώ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε για προπαγάνδα και κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι ασκούν άδικη κριτική.

Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η κυβέρνηση, διέρρεε με κάθε τρόπο ότι αναζητούνται ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ότι, αν επιβληθεί, θα είναι μειωμένος στα φροντιστήρια και στους παιδικούς σταθμούς. Οι μέρες πέρασαν, ισοδύναμα δεν βρέθηκαν και από τη Δευτέρα (26/10), το ΦΠΑ 23% είναι γεγονός για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (νηπιακούς σταθμούς, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ιδιωτικά σχολεία).

Πρόκειται για ένα μέτρο που κτυπά απευθείας στην τσέπη της μέσης οικογένειας, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει ισοδύναμο μέτρο να παρουσιάσει στους δανειστές, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι οικογένειες.

Ακόμη και τώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενδεχομένως να υποστηρίξει ότι δίνει μάχη για να αποφευχθεί το ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Το «αφήγημα» είναι ήδη έτοιμο. «Θα πάμε σε υψηλότερο επίπεδο» την συζήτηση, ώστε να βρούμε λύση. Τόσες μέρες δεν βρήκαν ισοδύναμα. Τόσες μέρες δεν παρέπεμψαν το θέμα σε... ανώτερο επίπεδο. Με λόγια, υποσχέσεις και κυνήγι αόρατων εχθρών, με τον υπουργό Παιδείας να διακρίνει πίσω από κάθε κριτική δολοπλοκίες εναντίον της κυβέρνησης, να προκαλεί με τις δηλώσεις του για... πενταροδεκάρες, για προνομιούχους και πολλά άλλα, η Δευτέρα που θα εφαρμοζόταν το 23% έφτασε. Σημείωση: Δεν έφτασε για τους... προνομιούχους, αλλά για όλους. Για τους βιοπαλαιστές που στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν μία ξένη γλώσσα, για τα ζευγάρια που δουλεύουν όλη μέρα και αφήνουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικής σταθμούς, γιατί δεν προλαβαίνουν τα δημόσια σχολεία και για εκείνους που μέχρι τώρα έσφιγγαν το ζωνάρι για να πληρώνουν τα δίδακτρα και βρίσκονταν στα όριά τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από αύριο ΦΠΑ 23% στην παιδεία - Να μαζέψουν τις «πενταροδεκάρες» καλούνται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες"

Κλειστά τη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Κλειστές θα είναι τη Δευτέρα όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς η 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, είναι υποχρεωτική αργία.

Ειδικότερα, κλειστά θα είναι τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των ορίων των εξής δήμων: Θεσσαλονίκης/Τριανδρίας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών (πρώην Δήμοι Συκεών, Αγίου Παύλου, Νεάπολης και Πεύκων), Παύλου Μελά (πρώην Δήμοι Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας) και Πυλαίας-Χορτιάτη (πρώην Δήμοι Πανοράματος, Πυλαίας και Χορτιάτη).
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη"

Σάλλας:Μεγάλο λάθος οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας

Παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κάνει ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, προσθέτοντας ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το μείζον θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πιστεύετε για το θέμα που έχει προκύψει με τα κόκκινα δάνεια και ιδιαίτερα για τους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας; Λέγεται ότι πίσω από την τρόικα υπάρχουν πιέσεις των τραπεζών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μεγάλο λάθος. Οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία προκαλεί και ζημία στις τράπεζες. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους. Κόστη συντήρησης, φύλαξης κλπ.

Για να μην πάμε όμως στο άλλο άκρο, θα μπορούσε όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α' κατοικία. Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση.

Έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι ας πούμε 100.000€, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α' κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200€ το χρόνο ή με 100€ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου. Παράλληλα με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί μίας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη, έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή είστε κατά των πλειστηριασμών α' κατοικίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναμφισβήτητα ναι, για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην α' κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών. Η συμβολική καταβολή όμως ενός μικρού ποσού όπως είπα που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα κλπ. είναι δίκαιη και αντικειμενική. Είμαι απόλυτα αντίθετος να στερηθούν τα σπίτια τους βιοπαλαιστές, μικροσυνταξιούχοι και άνεργοι και να επωμισθούν ένα τέτοιο βάρος, ηθικό και οικονομικό, οι τράπεζες.

Γίνεται, όπως γνωρίζετε, πολύς λόγος και για το ύψος των αξιών των κατοικιών αν είναι στις 120.000 ή στις 250.000 που θα πρέπει να απαλλάσσονται από πλειστηριασμούς. Το σημερινό ύψος κάθε δανείου αυτής της κατηγορίας είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία κάτω από 100.000€, ανεξάρτητα από την αξία του σπιτιού ή του αρχικού ύψους του δανείου. Πιστεύω πως το όριο που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν, ως αξία σπιτιού, δεν έχει νόημα ν'αλλάξει, πρέπει να παραμείνει το ίδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε γιατί αυτή η επιμονή από την πλευρά των Θεσμών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι επιδίωξή τους είναι ο περιορισμός του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). Αλλά σας λέω με βεβαιότητα ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν το μικρότερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το άλλο επίκαιρο ζήτημα της περιόδου, δηλ. την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πως βλέπεται να εξελίσσεται το θέμα για την Τράπεζα Πειραιώς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Τράπεζα Πειραιώς, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με σημαντικό αριθμό διεθνών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει σε βάθος τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και τις προοπτικές της. Όπως διαπιστώνεται από τη Διοίκηση της Τράπεζας, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους θεσμικούς επενδυτές για την συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Με δεδομένο το ισχυρό αυτό ενδιαφέρον υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν με βάση το βασικό σενάριο του stress test.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλλας:Μεγάλο λάθος οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας"

Κατρούγκαλος: Πιθανή η μείωση των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ

Είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διάφορων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται» αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. «Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος» δηλώνει.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων».

Όσον αφορά στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος το υπολογίζει στο 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ότι αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. «Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διόγκωσή του στο μέλλον» επισημαίνει.

Ο υπουργός αναφέρεται και στο ποσοστό αναπλήρωσης λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής» προσθέτει.

Τέλος, για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά, επισημαίνει ότι το εφάπαξ είναι εκτός μεταρρύθμισης, δηλώνει ότι είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και τονίζει ότι οι δανειστές «κατ’ αρχήν έχουν αποδεχθεί την ιδέα της μεταρρύθμισης ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων. «Την τελευταία τους λέξη θα την ακούσουμε μόλις έχουμε ποσοτικά στοιχεία» τονίζει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Πιθανή η μείωση των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ"

Ξανά στους δρόμους της Αθήνας η Δημοτική Αστυνομία

Στους δρόμους της Αθήνας επιστρέφουν από την Δευτέρα οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Με κεντρική προτεραιότητα την προστασία του δημοσίου χώρου (παραβίαση της ελεγχόμενης στάθμευσης, παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση σε πεζόδρομους, πλατείες και ράμπες ΑμεΑ, παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου με τραπεζοκαθίσματα κ.ά.), 391 δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στα καθήκοντά τους.

Η Δημοτική Αστυνομία ζητεί τη συνδρομή και τη βοήθεια των πολιτών με επισημάνσεις και καταγγελίες μέσω της Γραμμής του Δημότη όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο αριθμό 1595 ή μέσω e mail στο tep@cityofathens.gr.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά στους δρόμους της Αθήνας η Δημοτική Αστυνομία"

Απίστευτο: «Χάρισαν» επιδόματα 600.000 ευρώ σε υπαλλήλους που δεν τα δικαιούνταν

Μοίραζαν αφειδώς επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε υπαλλήλους και στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο αποφάσιζε, αν και παράνομα καταβληθέντα όπως το ίδιο χαρακτήριζε, να τους τα χαρίσει! Ενα απίστευτο πάρτι σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών που διαδραματιζόταν για χρόνια έφτασε και ερευνάται από τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς μετά από έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Αιτία να παρέμβει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής στάθηκαν, πριν από μερικούς μήνες, οι αναρτήσεις στον ιστότοπο «Διαύγεια» αποσπασμάτων από τα πρακτικά του Δ.Σ. του ιδρύματος, τα οποία αναφέρουν ότι χαρίζουν τα χρήματα στους υπαλλήλους αν και «αφορούν σε μη σύννομη σωρευτική καταβολή επιδομάτων». Επιδόματα όπως «ειδικής αγωγής», «τροφής», «νοσοκομειακό», «ειδικών συνθηκών» που κανείς δεν ξέρει σε τι ακριβώς αφορούν, για ποιον λόγο τα έπαιρναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι και ποιοι ήταν εκείνοι που έβαζαν την υπογραφή τους για να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Μέχρι στιγμής ο εισαγγελέας δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα και συνεπώς δεν έχει αποφανθεί αν και σε βάρος ποιων υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι περισσότερα από 600.000 ευρώ έφυγαν από τα ταμεία και κατέληξαν στις τσέπες κάποιων υπαλλήλων χωρίς, όπως παραδέχεται το Δ.Σ του ιδρύματος, να τα δικαιούνται.

Το χρονικό των επιδομάτων

Οταν πριν από μερικούς μήνες ειδικοί επιθεωρητές σέρφαραν στο «Διαύγεια» προκειμένου να εντοπίσουν περίεργες υποθέσεις, έπεσαν πάνω στα πρακτικά της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών του περασμένου Φεβρουαρίου. Εκεί έκπληκτοι διάβασαν ότι κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρος του Δ.Σ.) αποφασίστηκε «να μη θεωρηθούν απαιτητά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από νυν και τέως υπαλλήλους του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, τα οποία αφορούν σε μη σύννομη σωρευτική καταβολή επιδομάτων».

Ο ειδικός επιθεωρητής που ασχολείται με την υπόθεση έστειλε κατεπείγον σήμα στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών ζητώντας εγγράφως εξηγήσεις για τις περίεργες αυτές αποφάσεις. «Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό για τα εξής: α) Ποιους και πόσους υπαλλήλους αφορούν οι αποφάσεις και για ποιο ποσό (αναλυτική κατάσταση με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ανά υπάλληλο). β) Ακριβές αντίγραφο των πρακτικών, της υπηρεσιακής εισήγησης για την εν λόγω υπόθεση και τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. που έλαβαν την απόφαση». Αν και το σήμα έφερε την ένδειξη «επείγον» και έφτασε στα γραφεία του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στις 21 Μαΐου, το εν λόγω ίδρυμα απέστειλε με καθυστέρηση τα στοιχεία και τις καταστάσεις που ζητούσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται, σύμφωνα με την απάντηση, για 71 υπαλλήλους οι οποίοι έλαβαν πολλές χιλιάδες ευρώ ο καθένας από τα ταμεία του ιδρύματος. Ποσά που αθροιστικά υπερβαίνουν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο τις 600.000 ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί αφού οι διοικούντες του ιδρύματος παραδέχονται ότι τα επιδόματα αυτά δεν τα δικαιούνταν οι υπάλληλοι και συνεπώς κακώς τα ελάμβαναν, δεν απαίτησαν να επιστραφούν και αποφάσισαν να τους τα χαρίσουν.

Στις 18 Αυγούστου 2015 ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έστειλε τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα Διαφθοράς. Ουσιαστικά, ο επιθεωρητής ζητά από τον δικαστικό λειτουργό να ερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Μια ιστορία που πρέπει να γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω, τότε που κάποιοι αποφάσιζαν να δίνουν σε συγκεκριμένους υπαλλήλους επιδόματα χιλιάδων ευρώ χωρίς να τα δικαιούνται και φτάνει στο 2015 όπου το Δ.Σ. του Ιδρύματος Κωφών αποφάσισε όχι μόνο να μην ψάξει την υπόθεση, αλλά να την κλείσει χαρίζοντας όλα τα χρήματα και ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη αποτελεί την αρχή μιας σειράς σκανδαλωδών αποφάσεων σε δημοσίους οργανισμούς και ιδρύματα όπου για πολλά χρόνια τα διοικητικά συμβούλια έβαζαν χέρι και κατασπαταλούσαν δημόσιο χρήμα. Λεφτά που ανέρχονται πλέον σε εκατομμύρια ευρώ και τα οποία όχι μόνο πρέπει να επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους, αλλά και να απολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έβαζαν την υπογραφή τους σε τέτοιου είδους σκανδαλώδεις αποφάσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: «Χάρισαν» επιδόματα 600.000 ευρώ σε υπαλλήλους που δεν τα δικαιούνταν"

Συνοριοφύλακες της Frontex στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ σχεδιάζει να στείλει η ΕΕ

H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

Η μίνι σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία) για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο. Ιδιαίτερο βάρος δίνει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται, πάντως, να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνοριοφύλακες της Frontex στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ σχεδιάζει να στείλει η ΕΕ"

Βαρουφάκης: Το νέο μνημόνιο μέρος του σχεδίου Σόιμπλε για Grexit

Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος του σχεδίου Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επιμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε και θέλει το Grexit «επειδή εντάσσεται στο πλάνο του για μια ευρωζώνη όπου ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας χωρίς πρότερη έγκριση» δηλώνει ο τέως υπουργός Οικονομικών στη Real News.

«Βυθίζοντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην κρίση ύφεσης-χρέους και εξασφαλίζοντας νέες "αστοχίες" του προγράμματος ενιχύεται η στρατηγική του Σόιμπλε υπέρ του Grexit» προειδοποιεί.

Παραδέχεται την αποκάλυψη Σόιμπλε ότι «15 υπουργοί του Eurogroup ήθελαν το "προσωρινό Grexit», επιμένει όμως ότι η Ελλάδα εκβιάζεται: σχολιάζοντας τη δήλωση Σόιμπλε ότι «η Γερμανία δεν επέβαλε τίποτα στην Ελλάδα», ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως αυτό «είναι αλήθεια όσο ακριβής είναι η φράση σε παλιές ταινίες του Χόλιγουντ, όπου ο οπλισμένος λέει στον άοπλο: "Θα σου κάνω μια προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς"».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών διαψεύδει τέλος ότι αμείβεται με 55.000 ευρώ για κάθε διάλεξή του και σχολιάζει ότι «το μόνο για το οποίο δεν έχω κατηγορηθεί είναι για τη δολοφονία του Καποδίστρια.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Το νέο μνημόνιο μέρος του σχεδίου Σόιμπλε για Grexit"

Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ και τo ριφιφί των 8,5 εκατ. ευρώ

Πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για «ριφιφί» στα ταμεία του ΟΑΕΔ, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
Ο ογκώδης φάκελος έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την πρωτοφανή υπόθεση. Στο στόχαστρό τους έχει μπει προϊστάμενος τμήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού, ο οποίος φέρεται να έχει διαχειριστεί εκατοντάδες εντάλματα πληρωμών και να έχει εισπράξει ο ίδιος μεγάλα χρηματικά ποσά.
Μάλιστα, σε βάρος του προϊσταμένου του ΟΑΕΔ η Εισαγγελία έχει στα χέρια της και δεύτερο πόρισμα, που αφορά χορήγηση εσωτερικού δανείου, ύψους 84.000 ευρώ, που φέρεται να έλαβε με παράτυπο και παράνομο τρόπο, με την εκταμίευση του ποσού να γίνεται χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, ενώ δεν υπήρχε καν σύμβαση του δανείου.
Η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες και σε βάρος του προϊσταμένου διενεργούνται δύο ανεξάρτητες ΕΔΕ, παράλληλα με την ποινική διερεύνηση των δύο υποθέσεων από τους εισαγγελείς. Αμεση ήταν και η αντίδραση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εργασίας, που έθεσε σε αργία τον προϊστάμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αναμένεται να κάνει απαιτητό από τον προϊστάμενο το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ πριν ακόμα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Βάσει της υψηλής θέσης που κατείχε στον Οργανισμό θεωρείται από τον νόμο «δημόσιος υπόλογος», που σημαίνει ότι όποιος διαχειρίζεται, έστω και χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, χρήματα που ανήκουν στο Δημόσιο οφείλει να καλύψει το ποσό οποιουδήποτε ελλείμματος, ακόμα και αν δεν έγινε από τον ίδιο.
Το χρονικό
Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, τα χρήματα «έκαναν φτερά» κατά το διάστημα 2007 έως και 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους του, ο προϊστάμενος ήταν συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ με ισχυρές πολιτικές γνωριμίες... Ενα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου τον περασμένο Μάιο.
Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ τελούσε εν αδεία όταν πάνω στο γραφείο του ένας υφιστάμενός του εντόπισε ένα ένταλμα πληρωμής. Ο συνεπής υπάλληλος θέλησε να τακτοποιήσει το άγνωστο έγγραφο και το «πέρασε» εντός του συστήματος πληρωμών. Το παράτυπο ένταλμα χτύπησε «καμπανάκι» στον ΟΑΕΔ και ενημερώθηκε άμεσα η διοίκηση στην Αθήνα, η οποία και διέταξε εξονυχιστική έρευνα.
Ο πρώτος έλεγχος εντόπισε επτά χρηματικά εντάλματα πληρωμής, στα οποία ο εν λόγω προϊστάμενος εμφανιζόταν ως δικαιούχος δανείων προσωπικού, συνολικού ύψους 84.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε σειρά παρανομιών τόσο ως προς την έκδοση όσο και ως προς την εκτέλεση των ενταλμάτων.
Ο προϊστάμενος τμήματος είχε στήσει το κόλπο για να αποσπά τα χρήματα πλαστογραφώντας ή υποκλέπτοντας τη σφραγίδα της διοίκησης. Για τα χρηματικά εντάλματα δεν είχε γίνει απολύτως καμία νόμιμη διαδικασία, δεν υπήρχε καν σύμβαση δανείου ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο συνδικαλιστής είχε πάρει το ποσό των 84.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι ήταν «δάνεια προσωπικού» και εξαργύρωσε τα εντάλματα στην τράπεζα. Μετά τον έλεγχο και την αποκάλυψη της παράνομης ενταλματοποίησης των 84.000 ευρώ το κλιμάκιο των επιθεωρητών κάλεσε τον προϊστάμενο σε απολογία. Εκείνος παραδέχθηκε όλες τις παράνομες πράξεις του και προσπάθησε να πέσει στα μαλακά επιστρέφοντας ολόκληρο το ποσό που είχε υπεξαιρέσει.
Ομως η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έκανε αποδεκτή την επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε σε έλεγχο όλων των ενταλμάτων που είχε διαχειριστεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος, προκειμένου να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο». Εναν μήνα μετά την αποκάλυψη του πρώτου σκανδάλου υπεξαίρεσης, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τρύπα στα ταμεία ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Ομολόγησε για τις 84.000
Εκτός από την υπόθεση με τα δάνεια προσωπικού ο προϊστάμενος είχε στήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κόλπο και ίσως γι’ αυτό τον λόγο να έσπευσε να ομολογήσει την υπεξαίρεση των 84.000 ευρώ, ούτως ώστε να μην αποκαλυφθεί το μεγάλο «ριφιφί» στα ταμεία του ΟΑΕΔ. Τέσσερις αναφορές της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ προς τη διοίκηση του Οργανισμού ανέφεραν ότι παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Ο πρώτος έλεγχος έγινε την 1η Ιουλίου του 2015 και στη συνέχεια έγινε ανάθεση της υπόθεσης στη Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΟΑΕΔ.
Κατά το διάστημα 7 με 9 Ιουλίου 2015 έγινε έκτακτος έλεγχος και επαληθεύτηκε το τεράστιο κενό στα ταμεία του Οργανισμού.
Στις 24 Ιουλίου απεστάλη το τελικό πόρισμα -έχει σταλεί και στην Εισαγγελία-, το οποίο αναφέρει ότι για τα έτη 2007 έως και 2014 εντοπίστηκαν παράτυπα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων.
Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν διπλά χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, εντολές πληρωμής από αναρμόδια υπηρεσία, απουσία μέρους παραστατικών, παρατυπίες, αλλά κυρίως καταβολή μετρητών από τραπεζικά ιδρύματα προσωπικά στον προϊστάμενο, ο οποίος εμφανιζόταν ως δικαιούχος των εκπαιδευτικών.
Επίσης βρέθηκαν και εντάλματα πληρωμής προερχόμενα από δικαστικές αποφάσεις, για τα οποία δεν βρέθηκαν παραστατικά κατάθεσης των χρημάτων στον λογαριασμό των δικαιούχων, ενώ όπως προέκυψε ήταν υπάλληλοι που είτε είχαν πάρει μετάθεση, είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν βγει στη σύνταξη.
Πλαστογραφημένες σφραγίδες
Σύμφωνα με το πόρισμα που έχει συντάξει το κλιμάκιο των επιθεωρητών και ελέγχουν ενδελεχώς οι εισαγγελείς, ο προϊστάμενος τμήματος του ΟΑΕΔ φέρεται να είχε προβεί σε σειρά παράτυπων ενεργειών, εκδίδοντας περισσότερα από 700 εντάλματα πληρωμών που συνοδεύονταν από χαρτιά που έφεραν πλαστογραφημένες ή υποκλαπείσες σφραγίδες διευθυντών ή αναπληρωτών.
Οπως φαίνεται το κόλπο είχε γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να παρουσιάζονται ως νόμιμα όλα τα εντάλματα και τα σχετικά έγγραφα, για να μην κινεί τις υποψίες των Οικονομικών Υπηρεσιών η εξαργύρωσή τους.
Μάλιστα ως δικαιούχοι των χρηματικών ποσών είχαν επιλεγεί υπάλληλοι του Οργανισμού που κατά τον έλεγχο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί εάν αυτοί είχαν όντως εισπράξει τα χρήματα ή αν υπεξαιρέθηκαν από τον προϊστάμενο του τμήματος.
ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ
Τον «δένει» και η ΕΔΕ για την είσπραξη των χρημάτων
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι από την ΕΔΕ που διενεργεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ για την υπόθεση έχει προκύψει ότι η τράπεζα που πλήρωσε τα εντάλματα έχει απαντήσει στους επιθεωρητές ότι όλα τα χρήματα τα εισέπραξε μετρητοίς ο προϊστάμενος.
Η Εισαγγελία, που έχει στα χέρια της τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, θα ερευνήσει αν τα 8,5 εκατ. ευρώ «εξαφανίστηκαν» από τα ταμεία του ΟΑΕΔ με δόλο ή από αμέλεια. Ωστόσο, για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 84.000 ευρώ που έβαλε στην τσέπη και επέστρεψε αργότερα, ο προϊστάμενος παραδέχθηκε πλήρως την πράξη του και «ομολόγησε» τις παρανομίες στις οποίες προέβη για να εκδώσει εντάλματα πληρωμής στο όνομά του ως «δάνειο προσωπικού».
Επίσης είναι βέβαιο ότι έχει εξαφανιστεί το αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ και ότι συνέβη από το τμήμα του, με φακέλους τους οποίους έχει χειριστεί προσωπικά ο ίδιος, ενώ εμφανίζεται να έχει εισπράξει σε μετρητά αρκετά από τα εντάλματα.
Σύμφωνα με πηγές από την Εισαγγελία, αναμένεται και η ΕΔΕ του ΟΕΑΔ για την υπόθεση αυτή, για να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και να ανατεθεί ο φάκελος σε ανακριτή, ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.
Τα στοιχεία
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΔΕ έχει αρκετά στοιχεία που φαίνεται να «καίνε» τον προϊστάμενο τμήματος του ΟΑΕΔ, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που τον εμπλέκουν με εκταμίευση μέρους του μυθικού ποσού, ενώ σχολιάζουν ότι από τα ευρήματα των οικονομικών ελεγκτών αλλά και το ύψος του ποσού που καταλογίζεται ως έλλειμμα φαίνεται απίθανο να εμφανίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όλα τα εντάλματα έχουν εκταμιευθεί με νόμιμο τρόπο.
Επιπροσθέτως, βάσει νόμου οφείλει να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό-μαμούθ, ασχέτως αν αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε δόλος και υπεξαίρεση, αλλά αμέλεια.
Η επόμενη κίνηση των εισαγγελικών αρχών είναι να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου και να διαπιστωθεί αν στους λογαριασμούς υπάρχουν τα 8,5 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ που έγιναν καπνός.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ και τo ριφιφί των 8,5 εκατ. ευρώ"

Δραγασάκης απαντά στον Μητσοτάκη: Ασχετοσύνη ή φθηνή δημαγωγία;

Για «ασχετοσύνη ή φθηνή δημαγωγία» κατηγορεί τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στην καταγγελία πως προσέλβε πέντε νέους ειδικούς συμβούλους στο γραφείο του.

Ο κύριος Μητσοτάκης είχε κάνει και τον Φεβρουάριο το ίδιο λάθος, λέει ο κύριος Δραγασάκης και εξηγεί πως δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, αλλά για το αναγκαίο προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται καθώς το γραφείο του αντιπορέδρου συστύνεται εκ του μηδενός κάθε φορά.

Ολόκληρη η απάντηση του Γιάννη Δραγασάκη:
«Ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει για δεύτερη φορά το ίδιο λάθος
Όπως έκανε και τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αγνοεί πως το Γραφείο του Αντιπροέδρου δεν διαθέτει διοικητικούς υπαλλήλους ή συμβούλους.
Κάθε φορά λοιπόν γίνεται σύσταση του Γραφείου εκ του μηδενός με το απολύτως αναγκαίο για την κρίσιμη λειτουργία του προσωπικό.
Αυτό συμβαίνει και τώρα. Δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις ή για νέο προσωπικό, αλλά για ανασύσταση της δομής που υπήρχε μετά την 25η Ιανουαρίου μέχρι και την προκήρυξη των τελευταίων εκλογών....
Ασχετοσύνη ή φθηνή δημαγωγία; Ή μήπως νομίζει ότι ο κόσμος ξέχασε τις απολύσεις και τ' άλλα κατορθώματά του ως υπουργός του Σαμαρά»;

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης απαντά στον Μητσοτάκη: Ασχετοσύνη ή φθηνή δημαγωγία;"

Το νέο βαθμολόγιο στο δημόσιο

Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθούν οι αλλαγές στο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να το αποδεσμεύσει από το μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κατά την πρώτη φάση θα «ξεπαγώσει» η βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων στη βάση των μέχρι σήμερα ισχυόντων για το βαθμολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου να ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο η αξιολόγηση των προϊσταμένων.

Στο μέτρο που δεν θα επηρεάσει η βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων το μισθολογικό κόστος, αφού θα αποσυνδεθεί από τις αποδοχές, με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και τα τυπικά κριτήρια των εργαζομένων, θα ξεκινήσει η επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Το τελικό βαθμολόγιο που θα διαμορφωθεί με βάση τη στελέχωση των οργανικών μονάδων θα ισχύσει στη δεύτερη και τελική φάση στην οποία θα συνοδεύεται από το καθηκοντολόγιο και το ηλεκτρονικό μητρώο των προσοντούχων υπαλλήλων

Μετά την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κυρίως για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες επισήμως τις επαφές με Γάλλους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αξιοποιήσει τεχνογνωσία τόσο σε θέματα αξιολόγησης προσωπικού όσο και στη διαμόρφωση των τελικών οργανογραμμάτων των υπουργείων και των οργανισμών του Δημοσίου.




Στελέχη της γαλλικής δημόσιας διοίκησης έχουν γνώση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, όποτε και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του προσωπικού και την επιλογή προϊσταμένων. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επεξεργάζεται τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα περιλαμβάνει την εισαγωγή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο.

Κατάργηση της ποσόστωσης

Κατά την πρώτη φάση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα ξεπαγώσει η βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και θα επανακαταταγούν στο βαθμολόγιο, σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.

Με αυτήν την απόφαση καταργείται η ποσόστωση που προβλεπόταν για την εξέλιξη των υπαλλήλων σε βαθμούς από τον νόμο 4024/2011, σύμφωνα με τον οποίο από βαθμό ΣΤ' στον βαθμό Ε' θα προαγόταν το 100% των κρινόμενων υπαλλήλων, από τον βαθμό Ε' στον βαθμό Δ' μέχρι 90% των κρινόμενων υπαλλήλων, από τον Δ' στον βαθμό Γ' μέχρι 80% των υπαλλήλων, από τον βαθμό Γ' στον βαθμό Β' μέχρι 70% και από τον βαθμό Β' στον βαθμό Α' μέχρι 30% των κρινόμενων υπαλλήλων.

Με το νέο βαθμολόγιο ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει 29 χρόνια υπηρεσίας, αλλά έχει «κολλήσει» στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού Γ' λόγω του παγώματος της βαθμολογικής εξέλιξης θα καταταγεί στον βαθμό Β'. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η βαθμολογική εξέλιξη που θα πιστοποιείται με τα χρόνια προϋπηρεσίας θα αποτελεί εφαλτήριο για τη διεκδίκηση θέσης ευθύνης, όταν αυτές προκηρυχτούν, καθώς θα υπάρχει το ισχυρό κίνητρο του επιδόματος ευθύνης που είναι 250 ευρώ για τους προϊσταμένους, 450 ευρώ για τους διευθυντές και 900 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές.

Στις προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης που θα δημοσιευτούν τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, απαραίτητο προσόν θα είναι η προϋπηρεσία του υπαλλήλου, η οποία θα πιστοποιείται με τη βαθμολογική του κατάταξη. Για παράδειγμα, τις θέσεις διευθυντών θα μπορούν να διεκδικήσουν υπάλληλοι που έχουν καταταχθεί στους βαθμούς Β' και Α', δηλαδή θα έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 25 έτη, προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης.

Οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων - σύμφωνα με πληροφορίες- θα πριμοδοτούνται προκειμένου να διεκδικούν θέση ευθύνης με λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας. Στόχος του νέου βαθμολογίου θα είναι και η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με την αξιοποίηση νέων υπαλλήλων που διαθέτουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών οι οποίοι θα καταγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο των δημοσίων υπαλλήλων που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το βαθμολόγιο θα οριστικοποιηθεί στη δεύτερη φάση εντός του 2016, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το καθηκοντολόγιο αλλά και το μητρώο προσοντούχων υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποτελέσει τη δεξαμενή επιλογής προϊσταμένων. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια του πρώτου μεταβατικού σταδίου για την επιλογή των προϊσταμένων θα διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις που θα αποκατασταθούν με τη θεσμοθέτηση του μόνιμου βαθμολογίου, το οποίο θα είναι αποδεσμευμένο από τις μισθολογικές απολαβές των υπαλλήλων.

Τα κριτήρια επιλογής

Συνέντευξη και μοριοδότηση για τους υποψήφιους προϊσταμένους


Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να διατηρήσει τη δομή επιλογής προϊσταμένων με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), στο οποίο θα συμμετέχουν μέλη της ανεξάρτητης αρχής και στελέχη του δημόσιου τομέα εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης. Το ΕΙΣΕΠ θα επιλέξει τους 83 γενικούς διευθυντές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα συμμετέχουν στα Συμβούλια Επιλογής προϊσταμένων που θα δημιουργηθούν ανά περιφέρεια ή υπουργείο για την επιλογή των 383 διευθυντών και 1.384 τμηματαρχών.

Υποψήφιοι θα μπορούν να είναι υπάλληλοι που καλύπτουν τα κριτήρια της προκήρυξης, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η προϋπηρεσία: για παράδειγμα για τη θέση του γενικού διευθυντή θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι κατέχουν βαθμό Α', έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έχουν διατελέσει 3 χρόνια γενικοί διευθυντές ή διευθυντές, ή έχουν 18 χρόνια προϋπηρεσίας και έχουν διατελέσει έναν χρόνο διευθυντές.

Τα κριτήρια επιλογής θα είναι τα τυπικά προσόντα που θα μοριοδοτούνται, μεταξύ των οποίων είναι η προϋπηρεσία, η εργασιακή και διοικητική εμπειρία στο αντικείμενο και οι ικανότητες και δεξιότητες των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις σπουδές. Βασικό κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων θα είναι η συνέντευξη για την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις παρατηρήσεις και τις παρεμβάσεις των Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας της συνέντευξης είναι να υπάρξουν δύο δικλίδες ασφαλείας: Πρώτον, η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες, και δεύτερον θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, προτεινόμενα από το ΑΣΕΠ.

Δικαίωμα ένστασης

Οι ερωτήσεις θα είναι συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κοινές για όλους, ενώ η συνέντευξη θα μαγνητοφωνείται και θα υπάρχει δικαίωμα ένστασης από συνυποψηφίους που θα μπορούν να παρακολουθούν τις συνεντεύξεις των συναδέλφων τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης, η αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να αιτιολογεί τη βαθμολογία σε κάθε υποψήφιο, ενώ θα είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των πρακτικών συνεδριάσεων επιλογής προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής από υποψηφίους που διαφωνούν με τη βαθμολογία που έλαβαν.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή προϊσταμένων θα διαδραματίσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που αναμένεται να αναλάβει την εκπαίδευση των αξιολογητών και τη διαμόρφωση σεναρίων για τις συνεντεύξεις, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο βαθμολόγιο στο δημόσιο"

Ευρωπαίος αξιωματούχος στη Welt: Πισωγύρισμα η απομάκρυνση Σαββαΐδου

Ως πισωγύρισμα χαρακτήριζει ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag την απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

«Η αποπομπή της κυρίας Σαββαΐδου είναι πισωγύρισμα» δηλώνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος με την γερμανική εφημερίδα να επισημαίνει ότι η ΓΓΔΕ είναι πολιτικά ανεξάρτητη αρχή.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι «η Αθήνα δεν ικανοποίησε ούτε τα μισά από όσα συμφωνήθηκαν» επικεντρώνοντας την κριτική του στο θέμα της φορολογίας των ενοικίων και στη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού κώδικα. «Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι πίσω στο πρόγραμμα» γράφει η Welt που κάνει λόγο για «ντεζα βου καθώς η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι πίσω στο πρόγραμμα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαίος αξιωματούχος στη Welt: Πισωγύρισμα η απομάκρυνση Σαββαΐδου"

Έρευνα: Απειλή για την ασφάλεια της χώρας οι πρόσφυγες, λέει ένας στους δύο Έλληνες

Την στάση των Ελλήνων στο προσφυγικό ζήτημα καταγράφει έρευνα της Public Issue που διενεργήθηκε τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, ο ένας στους δύο Έλληνες (ποσοστό 46%) θεωρεί πως οι πρόσφυγες μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια, ενώ ίσο ποσοστό θεωρεί το αντίθετο.



Η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός της, πιστεύει το 45% των ερωτηθέντων, ενώ ένα σημαντικό επίσης ποσοστό της τάξης του 29% πιστεύει ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ούτε έναν πρόσφυγα.





Τέλος, το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό είναι «περισσότερο αυστηρή από ό,τι πρέπει».



Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή».  

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Απειλή για την ασφάλεια της χώρας οι πρόσφυγες, λέει ένας στους δύο Έλληνες"

Ενα βήμα πριν από το... λουκέτο το ΕΣΥ

Ενα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκονται εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ. Το «πάγωμα» των προσλήψεων επί μία εξαετία, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, η «φυγή» των νέων γιατρών στο εξωτερικό, έχουν απογυμνώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με την καταγραφή του υπ. Υγείας, τον Σεπτέμβριο οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ έφθασαν τις 23.300, θέτοντας εν αμφιβόλω τη λειτουργία πολλών μονάδων. Οπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «πάρα πολλές κλινικές έχουν οριακή στελέχωση και η παραμικρή απώλεια μπορεί να διαταράξει την ισορροπία». Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει προσλήψεις 3.400 ατόμων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία έως και το 2016. Να δώσει το σήμα «ότι η πορεία "διαρροής" προσωπικού από το ΕΣΥ αντιστρέφεται», σημειώνει ο κ. Ξανθός.
Αυτό που κρατάει στη ζωή τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ είναι οι μετακινήσεις γιατρών. «Ανακυκλώνουμε το υπάρχον προσωπικό», λέει ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου Ν. Καρβούνης, «όπως συνηθίζω να λέω, είμαι ο ΥΠΕάρχης του "παρακαλετού". Παρακαλώ τους γιατρούς να πάνε για λίγες μέρες σε κάποιο νησί για να καλύψουν ανάγκες».
Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, οι κενές οργανικές θέσεις μόνο στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.239 (6.197 γιατροί και 14.042 νοσηλευτικό προσωπικό). Στα νοσοκομεία της Αττικής λείπουν 1.751 γιατροί και 3.589 νοσηλευτές. Οι αντίστοιχες ελλείψεις στα νοσοκομεία Πειραιά και νησιών του Αιγαίου είναι 935 και 2.849. Στα νοσοκομεία Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος υπάρχουν κενές θέσεις 737 γιατρών και 2.207 νοσηλευτικού προσωπικού.

Δεν εφημερεύουν

«Περισσότερα από τα μισά Κέντρα Υγείας δεν εφημερεύουν γιατί το προσωπικό τους μετακινείται στα νοσοκομεία για να κάνει εφημερίες», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Παν. Παντέλης. Οταν τα κενά είναι τόσο μεγάλα, λείπουν πλέον όλες οι ειδικότητες: στην Κέρκυρα έχουν μείνει δύο επικουρικοί παιδίατροι, στην Ικαρία δεν υπάρχει αναισθησιολόγος και το νοσοκομείο Δράμας χρειάζεται επειγόντως ειδικευόμενο γενικής ιατρικής, παθολόγους, ακτινολόγο, μικροβιολόγο, ουρολόγο, νευρολόγο, φαρμακοποιό και... προσωπικό για την ασφάλεια.
Τα «αγκάθια» στα νοσοκομεία μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
1. Συνταξιοδοτήσεις: Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημ. Βαρνάβας, από το 2009 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει 4.000 γιατροί λόγω συνταξιοδότησης και σήμερα εκτιμάται ότι υπηρετούν 12.000 μόνιμοι ειδικοί γιατροί. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι αποχωρήσεις μη ιατρικού προσωπικού την τελευταία πενταετία υπολογίζονται σε 17.000. Ενας νοσηλευτής τη νύχτα για 40 και 50 ασθενείς είναι πλέον ο κανόνας. «Δεν προλαβαίνεις να μάθεις το ιστορικό του ασθενούς, ούτε καν το όνομά του. Κάνεις τα απαραίτητα. Να δώσεις φάρμακα και μόνο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Δημ. Σκουτέλης.
2. Λήξη συμβάσεων επικουρικών και συμβασιούχων: Αρχές Οκτωβρίου άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 170 νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πλειονότητά τους παραμένει προσωρινά με 20ήμερη παράταση συμβάσεων, έως ότου βρεθεί λύση. Αυτή τη στιγμή 200 κλίνες Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας είναι «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέλος του έτους λήγουν και οι συμβάσεις περίπου 700 επικουρικών που είναι διάσπαρτοι στο ΕΣΥ. Ανάλογα με την εξέλιξη του διορισμού νέων επικουρικών θα αποφασιστεί εάν τελικά θα παραταθούν οι συμβάσεις τους.
3. Αδειες θέσεις ειδικευομένων: Η απουσία προοπτικής στην Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλούς νέους γιατρούς να φεύγουν στο εξωτερικό για την ειδικότητά τους. «Στα εργαστήρια, το Αιματολογικό, το Θωρακοχειρουργικό, Αγγειοχειρουργικό και Καρδιοχειρουργικό και το Αναισθησιολογικό του νοσοκομείου, δεν είναι καλυμμένο ούτε το 1/4 των θέσεων ειδικευομένων», επισημαίνει στην «Κ» ο καρδιολόγος Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. Ο φόρτος εργασίας λόγω των κενών έχει φέρει στα βιολογικά τους όρια ακόμα και νέους γιατρούς. «Είχαμε περιστατικό 38χρονου γιατρού με έμφραγμα και 35χρονης γιατρού με εγκεφαλική αιμορραγία. Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον για τρεις περιπτώσεις ειδικευομένων που έκαναν αίτημα πλήρους παραίτησης από το νοσοκομείο γιατί δεν άντεχαν άλλο. Ακούγεται στους διαδρόμους ότι ακολουθούν και άλλοι».
4. Ελλείψεις υλικών: Γάντια, σύριγγες, γάζες, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια, είναι από τα υλικά που, αν και βασικά, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι υπάρχουν στην ποσότητα που θα έπρεπε στα νοσοκομεία. «Οι περισσότεροι προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν μεγάλες ποσότητες υλικών εφόσον δεν πληρώνονται», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), Αρ. Κρυσταλλίδης. Τα χρέη προς όλους τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. «Αλλωστε, το στοκ είναι συνήθως περιορισμένο, οπότε θα το διαθέσουν όπου νομίζουν ότι θα πληρωθούν καλύτερα. Και όταν λέμε "καλύτερα", εννοούμε σε 12-14 μήνες!». Λόγω των χαμηλών προϋπολογισμών εφέτος εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις νωρίς, με αποτέλεσμα να μη μπορούν τα νοσοκομεία να παραγγείλουν υλικά.
Οπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καταβάλλονται προσπάθειες σταθεροποίησης του συστήματος. «Εχουν ήδη αυξηθεί τα όρια δαπανών των νοσοκομείων κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2015 και τώρα υπογράφονται οι αποφάσεις για τις τροποποιήσεις των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον κονδύλια. Αυτό παράλληλα θα αυξήσει τη δυνατότητά τους να προσλάβουν επικουρικούς γιατρούς για να καλύψουν τα πολύ επείγοντα κενά».
Επιπλέον, το υπ. Υγείας δρομολογεί δύο δέσμες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Η πρώτη αφορά σε περίπου 1.000 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και ήδη έχει εκδοθεί προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για ένα μέρος αυτών. Η δεύτερη δέσμη αφορά σε 2.500 προσλήψεις –εξ αυτών 600 γιατροί και 1.100 νοσηλευτές– στο 2016. «Για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, γίνονται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ.
Πιστεύουμε ότι είναι μία σημαντική ένεση στο σύστημα με ανθρώπινο δυναμικό και δίνει το σήμα ότι η πορεία "διαρροής" προσωπικού αντιστρέφεται», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντιστραφεί η διαρροή προσωπικού προς το εξωτερικό. Το σήμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι οι νέοι γιατροί μπορούν να έχουν αξιοπρεπές μέλλον στη χώρα».
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενα βήμα πριν από το... λουκέτο το ΕΣΥ"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόβουν τις συντάξεις, αλλά ο Δραγασάκης προσλαμβάνει εκλεκτούς

Σε μια καταγγελία κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλει ότι ενώ η κυβέρνηση «κόβει συντάξεις και αυξάνει φόρους», ο Γιάννης Δραγασάκης, «προσλαμβάνει εκλεκτούς στο Κράτος». 


Παραθέτει μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα από το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με οποίο ανακοινώνεται η πρόσληψη πέντε «ειδικών συμβούλων» στο γραφείο του αντιπροέδρου.  

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόβουν τις συντάξεις, αλλά ο Δραγασάκης προσλαμβάνει εκλεκτούς"

Συστήνουν «υπερταμείο» με μεταφορά των τραπεζών και αποδυνάμωση του ΤΧΣ

Μετακομίζουν σε νέο σπίτι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντελώς αποδυναμωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το σχεδιασμό του, με τους ξένους πιστωτές να ζητούν να «περάσουν» οι μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο Ταμείο. Ομοίως και για το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Ωστόσο, αν και θα είναι υπό τη σκέπη του, σχεδιάζεται να λειτουργεί αυτόνομα, ούτως ώστε να προχωρήσουν με ταχύς ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις του 2016.

Ουσιαστικά το «σούπερ ταμείο» θα αποτελεί μία εγγύηση για το νέο δάνειο και την αποπληρωμή του παλαιότερου χρέους που θα λάβει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, ενώ τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Αναμένεται να ενταχθούν περουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, των υπό αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (βραχονησίδες, αεροδρόμια, λιμάνια, ΑΔΜΗΕ, υποδομές, κρατικές εταιρείες κλπ) και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Η αποτίμηση των εν λόγω στοιχείων περίπου στα 10-15 δισ. ευρώ, ενώ τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση του Δημοσίου είναι σε βάθος 30ετίας. Η πορεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της φερεγγυότητας των τραπεζών, δημιουργείται δηλαδή ένα αποθεματικό ασφαλείας. Το 50% από κάθε ευρώ που απομένει για την αποπληρωμή του νέου δανείου και των τραπεζών (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης φαίνεται ότι μειώνεται με ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με βελτιωμένη διαχείριση και από ανεξάρτητο φορέα.

Όπως εξάλλου είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, μία ομάδα ειδικών έχει αναλάβει να αποφανθεί για τα περιουσιακά στοιχεία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Όπως είχε τονίσει θα αποφανθεί τη μορφή του, πόσα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθούν, αν θα συνεχίσει να κάνει ιδιωτικοποιήσεις το ΤΑΙΠΕΔ, αν θα πάνε οι τράπεζες και το ΤΧΣ, αν θα πάνε και άλλα περιουσιακά στοιχεία και πώς θα γίνει η διανομή των χρημάτων για την πληρωμή του χρέους και για επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ μέχρι το Μάρτιο να έχει πάρει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με το ΤΧΣ, υπάρχει πολιτική συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «Υπερ-Ταμείου» που θα πάρει υπό τη σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων. Το νέο αυτό ταμείο, σύμφωνα με Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκομίσει την τελευταία πενταετία και τις υποδομές του και μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά ένα πρόσωπο που θα ηγηθεί του πρότζεκτ και θα αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά των εσόδων στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Πηγές τονίζουν ότι το άτομο που προορίζεται για αυτή τη θέση είχε σημαντικό πόστο πριν τις εκλογές και εμπειρία σε επενδυτικές επαφές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συστήνουν «υπερταμείο» με μεταφορά των τραπεζών και αποδυνάμωση του ΤΧΣ"

Φίλης: Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ να πιέσουν για καλύτερο δημόσιο σχολείο

Οι γονείς που επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά τους όμως αδυνατούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ μπορούν πάντα να στείλουν το παιδί τους σε δημόσιο σχολείο και να πιέσουν το κράτος να το βελτιώσει, δηλώνει ο Νίκος Φίλης, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχουν προκαλέσει σχόλιά του με τα οποία παρομοιάζει την φορολόγηση των διδάκτρων με «πενταροδεκάρες», που θα αγγίξουν μόνο τα ανώτερα εισοδήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Παιδείας απορρίπτει κάθετα τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «ταξικό φθόνο», κάνοντας λόγο για επιθέσεις που «δεν αντέχουν σε διάλογο». Ταυτόχρονα όμως, τονίζει ότι η απόφαση μιας οικογένειας να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο «προϋποθέτει ότι είναι εύπορη», και συνεπώς «αναλαμβάνει την ευθύνη» της επιλογής της.

«Συνεπώς, δεν πρόκειται για υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων ούτε των μικρομεσαίων», σημειώνει ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι «όποιος δεν μπορεί να πληρώσει ΦΠΑ, περί τα 700 ευρώ τον χρόνο, να στείλει το παιδί του στο δημόσιο σχολείο και να πιέσει την πολιτεία να το βελτιώσει».

Πάντως, ο υπουργός φαίνεται να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο απόσυρσης του φόρου στο μέλλον, σχολιάζοντας πως «κανένας φόρος δεν είναι μόνιμος».

Ο υπουργός καλεί τους πολίτες να εμπιστευτούν τη δημόσια εκπαίδευση και στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει σειρά φιλόδοξων παρεμβάσεων για τη μείωση της σχολικής ύλης, τη βελτίωση των βιβλίων και την αναβάθμιση της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, με τη δημιουργία ενός δομημένου συστήματος που θα καταλήγει σε ένα «κρατικό Lower» για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας.

Υπάρχει μια «νεοφιλελεύθερη ρητορική» που απαξιώνει κάθε τι δημόσιο και δίνει υπέρμετρη αξία σε κάθε τη ιδιωτικό, συνεχίζει ο κ. Φίλης, κα επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λειτουργούν επίσης ως «μηχανισμοί ιδιαίτερης κοινωνικής ανόδου και απόκτησης γνωριμιών», αλλά και ως μια βολική λύση για εργαζόμενους γονείς που δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους.

Ερωτηθείς πώς μπορούν οι γονείς να εμπιστευτούν ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα όταν κάθε φθινόπωρο υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων και δεν υπάρχει δυνατότητα ολοήμερου προγράμματος, ο κ. Φίλης απαντά πως – παρά τη σημασία που έχει η ύπαρξη πόρων – «πολλά μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα» με «καθοριστικό» ρόλο να ανήκει στον εκπαιδευτικό.

Αναφερόμενος τέλος στο μάθημα των Θρησκευτικών, με αφορμή το οποίο υπήρξε μια ελαφρά αντιπαράθεση με την Εκκλησία τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Παιδείας αποσαφηνίζει ότι θα γίνει συζήτηση με όλους αλλά οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο υπουργείο.

Εξηγεί πως επιθυμία του είναι η μετατροπή των Θρησκευτικών σε ένα «μάθημα γνώσης των θρησκειών», με βάρος να δίνεται στο «πολιτισμικό κλίμα της Ορθοδοξίας».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ να πιέσουν για καλύτερο δημόσιο σχολείο "

Κοτζιάς: Πρόσχημα οι εγγυήσεις για να μη λυθεί το Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι και η Άγκυρα γνωρίζει πλέον πως «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων», διατυπώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως διατήρηση των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού.

Όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό χωρίς κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αναφέρει και προσθέτει ότι η συζήτηση έχει σε ένα βαθμό μετακινηθεί από το αν χρειάζεται ή όχι το καθεστώς των εγγυήσεων, στο τι μπορεί να το ακολουθήσει.

Αξιολογώντας τις συζητήσεις που έχει για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, επισημαίνει πως η Κίνα και η Ρωσία το κατανοούν θετικά, όπως και η Γαλλία. Υπέδειξε ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να επιμείνει στα δικαιώματα εγγυήσεων, αλλά σε εκείνα των βάσεων, «θέμα το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κυπριακού κράτους».

Ο Έλληνας υπουργός απορρίπτει τις όποιες προσπάθειες για συμπερίληψη σε μια συμφωνία παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύει πως η Ελλάδα αποτελεί, όπως και η Κύπρος, «έναν πόλο σταθερότητας και ασφάλειας εντός ενός ασταθούς τριγώνου, όπου οι γωνιές/άκρες του είναι η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία/το Ιράκ».

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες (με Ισραήλ και Αίγυπτο) είπε πως τώρα υπάρχουν σκέψεις για ανάλογο σχήμα με την Ιορδανία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Πρόσχημα οι εγγυήσεις για να μη λυθεί το Κυπριακό"

Με νέο πόθεν έσχες Φλαμπουράρη πάνε να τον «βγάλουν λάδι»

Δεν απαντά ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής ο Γιώργος Βαρεμένος στο τι θα συμβεί ως προς τον έλεγχο του πόθεν έσχες που ο Αλέκος Φλαμπουράρης κατέθεσε τον Απρίλιο του 2015 και ουσιαστικά προεξοφλεί την κατάθεση νέου διευκρινιστικού πόθεν έσχες από τον κ. Φλαμπουράρη, το οποίο και θα ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από ορκωτούς λογιστές, μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Ο κύριος Φλαμπουράρης περιλαμβάνεται σε εκείνους που θα κάνουν πόθεν έσχες τώρα και θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες αυτό, που θα κατατεθεί με βάση το νέο έντυπο» είπε ο κύριος Βαρεμένος σε τηλεοπτική του παρέμβαση. «Η απόφαση είναι ο έλεγχος για τον κ. Φλαμπουράρη να γίνει κατά προτεραιότητα, όμως δεν μπορώ να σας δώσω ημερομηνία για το μέχρι πότε θα έχει ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μια τέτοια διαδικασία προκαλεί εντυπώσεις καθώς το πόθεν έσχες που ήδη ο κ. Φλαμπουράρης έχει καταθέσει είναι δεσμευτικό και επομένως εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί ο σχετικός έλεγχος για να φανεί η νομιμότητα ή όχι και το κατά πόσο είχε δηλωθεί ή όχι η μεταβίβαση των μετοχών της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ και όχι σε ένα νέο πόθεν έσχες που θα «καλύπτει» τα πάντα.

Κάποιοι, λοιπόν, φαίνεται πως κοινοβουλευτικά προετοιμάζουν «σανίδα σωτηρίας» για τον εκτεθειμένο υπουργό Επικρατείας ως μη εκ του νόμου όφειλαν.

Τι λοιπόν συμβαίνει έαν ο κ. Φλαμπουράρης έχει παραβεί την κείμενη νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση των πραγματικών του εισοδημάτων έως τον Απρίλιο του 2015; Με το νέο πόθεν έσχες που προανήγγειλε ότι θα καταθέσει ο ο υπ. Επικρατείας ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος, ο κ. Φλαμπουράρης θα βγαίνει «λάδι» για τη μη δήλωση των εισοδημάτων του στο προηγούμενο πόθεν έσχες;

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βαρεμένος παρά την πίεση που δέχθηκε κατά την τηλεφωνική του συνέντευξη στο Mega, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει εάν ο κ. Φλαμπουράρης ήταν υποχρεωμένος από το νόμο στο πόθεν έσχες του Απριλίου 2015 να συμπεριλάβει τη μεταβίβαση μετοχών που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Μια μεταβίβαση που βάσει του νόμου είναι υποχρεωτικό να αναγραφεί στο τελικό πόθεν έσχες, πράγμα που δεν έγινε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με νέο πόθεν έσχες Φλαμπουράρη πάνε να τον «βγάλουν λάδι»"

Νεκροί γυναίκα και δύο παιδιά σε ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου

Μία γυναίκα, ένα εξάχρονο παιδί και ένα βρέφος έχασαν τη ζωή τους σε νέο ναυάγιο στη Λέσβο, ενώ τουλάχιστον 12 ακόμη άτομα αγνοούνται.

Γύρω στις 06:00 το πρωί πλαστική λέμβος με 60 επιβαίνοντες ανατράπηκε, όταν έπεσε στα βράχια λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στο Καρά Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης.

Η λέμβος έπεσε στα βράχια και ανετράπη. Συνολικά, 45 άτομα κατάφεραν να βγουν στην ακτή.

Οι ναυαγοί που βγήκαν στην ακτή δήλωσαν ότι αρκετοί ακόμη πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα έπεσαν στη θάλασσα λόγω της θαλασσοταραχής.

Ένα ελικόπτερο και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και οι άνεμοι πνέουν 6 - 7 μποφόρ βόρειοι - βορειοανατολικοί.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες και στην ξηρά.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκροί γυναίκα και δύο παιδιά σε ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου"

Άγνωστοι έριξαν μολότοφ στη γγ Εμπορίου και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Άγνωστοι έριξαν περίπου δέκα βόμβες μολότοφ στο κτήριο της γενικής γραμματείας Εμπορίου στην οδό Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στι 01:30 τα ξημερώματα και προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα παράθυρο του κτιρίου.

Λίγο αργότερα, άγνωστοι έριξαν μολότοφ και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

37χρονος Έλληνας συνελήφθη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά η Αστυνομία, για την επίθεση με μολότοφ που έκανε ομάδα ατόμων, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνωστοι έριξαν μολότοφ στη γγ Εμπορίου και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ"

Μουζάλας: Ανησυχώ για όσα γράφτηκαν στο Spiegel για τον καταυλισμό στην Αθήνα

Την ανησυχία του για τις πληροφορίες του περιοδικού Spiegel που αναφερόταν σε σκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής για 40-50.000 ανθρώπους στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγες ώρες πριν την έναρξη της μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

«Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους στο Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Μουζάλας υπενθυμίζοντας τους χώρους υποδοχής 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 στη Θεσσαλονίκη στους οποίους είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση «στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».

Σε ερώτηση για το πως θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση αν το θέμα τεθεί στην σημερινή σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η μόνη συμφωνία που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι η συμφωνία είναι με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας των 8 με 10 χιλιάδων ένα στην Αττική και ένα στη Μακεδονία».

Επισήμανε όμως ότι: «Είναι όμως μια πιθανότητα να πέσουμε πάνω σ' αυτό το θέμα το απόγευμα στη Σύνοδο. Η απάντησή μας θα είναι όχι. Έχουμε πει επανειλλημένα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στην χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο 60.000 ανθρώπων, για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, μόνο στην Ιορδανία. Ακόμα και αν υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Tο πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανόν να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη του κ. Μουζάλα έγινε λίγες ώρες πριν την σημερινή μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Βαλκανικής μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας. Το δημοσίευμα του Spiegel που αναστάτωσε την Αθήνα κάνει λόγο για έναν χώρο που θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το «Spiegel», «η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων κατά την ειδική συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα αφορούν πρακτικά ερωτήματα. Πού μπορούν να στεγαστούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες; Πώς μπορούν και με ποιο πλάνο να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινο τρόπο; Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του χώρου Σένγκεν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Ανησυχώ για όσα γράφτηκαν στο Spiegel για τον καταυλισμό στην Αθήνα"

Πάνω από τα 1.000 ευρώ το «κούρεμα» στις συντάξεις

Αναπόφευκτο παραμένει το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, ενώ δεύτερες σκέψεις επικρατούν στην κυβέρνηση για τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων, όπως και για την αυτόνομη λειτουργία του ΟΓΑ, εκτός του υπερταμείου ΙΚΑ. 

Το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας, μετά την οριστικοποίηση των μετρήσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων που αποφέρουν διάφορα σενάρια μέτρων. 

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση με τα μέτρα φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ επικεντρώνοντας για την επίτευξη του στόχου στις μειώσεις των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όπως και στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι υψηλότερα (π.χ., 75%) για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και θα μειώνονται σταδιακά στο 65% ή και στο 55% για όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. 

Πάντως οι εκτιμήσεις όσων ασχολούνται με το Ασφαλιστικό αναφέρουν ότι για να επιτευχθούν οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προσδοκά η κυβέρνηση θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να περικοπούν περίπου 13%-14%.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρεί μια γενικευμένη μεταρρύθμιση του συστήματος προκειμένου να εξοικονομήσει τα ποσά που απαιτούνται με αρχή τα ταμεία ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Έτσι το υπουργικό συμβούλιο εντός των επομένων ημερών θα πρέπει να αποφασίσει για ζητήματα που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εργασίας χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί.

Αυτά είναι: 

1. Ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης. Εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το μέτρο, θα οδηγήσει στην κατάργηση των επικουρικών ταμείων τα οποία ενσωματώνονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης και στην ουσία καταργεί τις επικουρικές συντάξεις. 

2. Επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων (περίπου 2.600.000 παροχές) με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις ως και 30%. 

3. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι κλιμακωτό και θα συνδεθεί με το ύψος της σύνταξης και με βάση το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να κυμαίνεται από 55% ως 75%, ανάλογα με την αμοιβή του ασφαλισμένοι. Π.χ., δεν θα ισχύει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης για αμοιβές 700 ευρώ με αντίστοιχες 4.000 ευρώ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο «ισοπεδώνει» το σύστημα προς τα κάτω και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση των υψηλών αμοιβών αφού δεν θα υπάρχει προσδοκία ανταπόδοσης. 

4. Επίσης συζητείται η επιβολή αυστηρότερου πλαφόν για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις. Το πλαφόν ενδέχεται να τεθεί στις 2.500 ευρώ (αντί των 3.600 ευρώ σήμερα). 

5. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν και για το ύψος της εθνικής σύνταξης, το οποίο προτείνεται να είναι στα 390 ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (ξεκινά το 2016 και ολοκληρώνεται το 2019), όπως και για την καθιέρωση ενιαίόυ ποσοστού εισφορών για το σύνολο των μισθωτών. 

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό η ασφαλιστική μεταρρύθμιση τοποθετείται εντός του Νοεμβρίου και περιλαμβάνει: αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεις ενιαίες εισφορές αλλά και αναζήτηση «νέων πόρων» για τη στήριξη του συστήματος. 


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από τα 1.000 ευρώ το «κούρεμα» στις συντάξεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news