facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο που αφορά τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική για 35 άρθρα του νομοσχεδίου, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία νωρίς το απόγευμα, σε μια αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση.

Παρά το γεγονός, ότι ο Υπουργός Επικρατείας την τελευταία στιγμή μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η διάταξη για την σύνθεση του ΕΣΡ προχώρησε σε επανδιατύπωση, διασαφηνίζοντας ότι τελικά «αποχωρούν αυτοδικαίως μόνο τα μέλη των ανεξαρτήτων αρχών των οποίων η θητεία έχει λήξει και όχι όλα τα μέλη», τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν την συγκεκριμένη διάταξη.

H συζήτηση διεξήχθη το Σάββατο σε πολύ υψηλούς τόνους.

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου -Παππάς: Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση - Μεϊμαράκης: Έχετε πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές - Λοβέρδος: Η ρύθμιση αποτελεί κήρυξη πολέμου με τις ανεξάρτητες αρχές και με εμάς - Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής

Σε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που εισηγείται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθων από την πλειοψηφία, λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ. Η σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε από νωρίς, ενώ το λόγο έλαβαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκ των πολιτικών αρχηγών.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική για 35 άρθρα του νομοσχεδίου, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία νωρίς το απόγευμα, σε μια αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση.

Τα άρθρα που μπήκαν σε κάλπη είναι:
-Τα 2,3,4,9,11,13,14 που αφορούν τον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
-Το 16ο που δίνει την δυνατότητα στην ΕΡΤ να συστήσει την εταιρία ΕΡΤnet για την παροχή ψηφιακού σήματος.
-Το 17 και 18 για την ΕΕΤΤ.
-Όλα τα άρθρα από 21 εως και 43 που μεταξύ άλλων προβλέπουν δημιουργία ΣΕΑ σε κλειστους αυτοκινητοδρόμους, δημιουργία «προξενείων τύπου», και μεταβίβαση στην ΕΡΤ ΑΕ του κτηρίου της οδού Μουρούζη.

Τελικώς η κυβέρνηση προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, μετά τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε η πραξικοπηματική παρέμβαση μεσω νομοτεχνικής βελτίωσης να «ξηλώσει» τα μέλη του ΕΣΡ και όλων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όμως, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι έχουν βάση οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε να την αποσύρει και περιορίστηκε στην δέσμευση να φέρει νέα βελτιωμένη έκδοση της διάταξης.

Ωστόσο, και η βελτιωμένη εκδοχή παραπέμπει στο άκομψο ξήλωμα της γγ Δημοσίων Εσόδων και αυτό για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από την παρουσία της μητέρας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνας Αλεξίου από το ΕΣΡ. Όπως φαίνεται, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς επιθυμεί να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αρχή για την αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και άρα να τοποθετήσει σε αυτό άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι η αρχική τροποποίηση που κατατέθηκε έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αλλάζει όποιο μέλος ανεξάρτητης αρχής ήθελε ανεξάρτητα του χρόνου διορισμού του. Με την δεύτερη τροποποίηση η «εκκαθάριση» περιορίζεται μόνο σε εκείνα τα μέλη των οποίων οι θητείες έχουν παραταθεί λόγω αδυναμίας της διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει αντικαταστάτες τους.

Πάντως, πριν η κυβέρνηση φθάσει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση για την διατύπωση της ρύθμισης υπήρξαν ομαδικά πυρά.

Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «ρίξατε μια βόμβα… Η ρύθμιση αποτελεί κήρυξη πολέμου με τις ανεξάρτητες αρχές και με εμάς που έχουμε θέση αρχής για συγκλήσεις. Εχουν προβλήματα οι ανεξάρτητες αρχές αλλά δεν τις καταργούμε για θεραπεία. Με την ρύθμισή σας αντικαθίστανται και όσοι νόμιμα υπηρετούν. Κηρύσσετε πόλεμο στις Ανεξάρτητες αρχές και με εμάς. Γιατί το κάνετε αυτό;» ενώ προειδοποίησε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης ναρκοθετεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Διάσκεψη των προέδρων.

Επίσης, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «πρόκειται για μείζονα θεσμική παρέμβαση που προσβάλει το κράτος δικαίου και είναι καθεστωτικού χαρακτήρα. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών δεν μπορεί να συντμηθεί νομοθετικά μπορεί μόνο να επεκταθεί. Πώς θα εφαρμόσετε το νόμο σας χωρίς ΕΣΡ; Σε δύο μήνες λεει η τροπολογία θα επιλεγούν τα νέα μέλη, αν επιλεγούν και αν υπάρξουν 4/5. Θα πορευόμαστε χωρίς καμία εποπτεία. Όλα σε εκκρεμότητα και υπο εκβιασμό. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέο καθεστώς στους θεσμούς».

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η αντιπολίτευση παρεξήγησε τις προθέσεις της κυβέρνησης παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα στην βελτίωση.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι εξήγησε ότι δεν μπορέι να ξηλώνεται όλο το ΔΣ επειδή απλά έληξε η θητεία ενός μόνο μέλους.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη και να επανέλθει η κυβέρνηση στην Διάσκεψη των Προέδρων με προτάσεις που θα επιτυγχάνουν τις απαραίτητες Συνταγματικές πλειοψηφίες.

Σε παρέμβαση προχώρησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που είπε ότι η συνθέσεις των ανεξάρτητων αρχών είναι προβληματικές με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται μια σειρά αποφάσεων που έχουν εκδώσει.

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε και εξήγησε ότι για το ΕΣΡ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προτείνει τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο αλλά προσέκρουσε στην αντίθετη γνώμη του κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Σημείωσε όμως ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να πρσέλθει σε εκείνη την συνεδρίαση και να ψηφίσει ένα πρόσωπο που σήμερα επέλεξε για υπουργό θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αντιδρώντας και ο κ. Μεϊμαράκης σε όσα υποστήριξε ο κ. Βούτσης εξήγησε «ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μας είχε προτείνει τον κ. Μακρυδημήτρη για το ΕΣΡ. Δυο μέρες πριν την πρόταση ο κ. Μακρυδημήτρης είχε δημοσιεύσει επιστολή κατηγορώντας τον τότε πρωθυπουργό. Πώς εμείς να τον στηρίξουμε; Είναι σαν να σας προτείναμε σήμερα εμείς την κ. Σαββαΐδου για το ΕΣΡ»!


Αυγενάκης: Δημιουργείτε υπερυπουργό υπερκαναλάρχη

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις δημιουργούν «υπερυπουργό υπερκαναλάρχη που ορίζει τα πάντα όπως του αρέσει». Εξήγησε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει την συναίνεση και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις . Είπε όμως ότι αν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει τότε θα καταπέσει στα δικαστήρια, στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά όργανα.
«Δεν μπορείτε να ορίζετε πόσες άδειες θα δίνετε και να προσδιορίζετε τον αριθμο εργαζομένων» είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε «δεν μπορείτε παραβιάζετε τον ανταγωνισμό, το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό θα το βρείτε μπροστά σας στα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου από την ίδια την Τρόικα… με την επιπολαιότητα σας, τις ιδεοληψίες, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό σας χάνουμε την ευκαιρία να βάλουμε πραγματική τάξη στο τοπίο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό του ομόλογο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που έχει σπάσει το χέρι του, του είπε: «Περαστικά σας μόνο προσέξτε με το σπασμένο χέρι μη σας δει ο Καμμένος και σας ζητήσει να παίξετε στο επόμενο τηλεοπτικό του σποτ». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην καρατόμηση της γ.γ. Δημόσίων Εσόδων λέγοντας «εάν έχετε πρόβλημα με την κάθε κα Σαββαιδου που δεν επιτυγχάνει στόχους που η ηγεσία έχει θέσει αν το πείτε – η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί παρεμβαίνει κατά το δοκούν και να καρατομείτε ανθρώπους. Δεν λειτουργούν έτσι τα συντεταγμένα κράτη».


Φώφη Γεννηματά: Θερμοκοιτίδα της διαπλοκής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Για να φύγει κάθε σκιά περί υποστήριξης συμφερόντων δεχθείτε τις προτάσεις μας. Αν θέλετε διαφάνεια τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενό σας συνεργάτη να καθορίζει αυθαίρετα τον αριθμό αδειών. Η διάταξη αυτή... "κολάζει και παπά"! Δεχθείτε αντί "για αιτιολογημένη γνώμη" να βάλετε την σύμφωνη γνώμη της Αρχής που έχει την έγκριση των 4/5 Βουλής».

Επίσης επισήμανε ότι πρέπει να αποσυρθούν από τις διατάξεις τα άρθρα που αφορούν τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πέραν αυτών, η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην πολιτική της κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την παιδεία. «Η κυβέρνηση δεν έχει όραμα και σχέδιο» είπε, για να συνεχίσει: «Εγκαταλείπει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή πολιτική. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την αδιέξοδη πολιτική του προηγούμενου επταμήνου».


Γιάννης Δραγασάκης: «Φερετζές» όσα λέει η αντιπολίτευση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες όλες τις διατάσεις τις διαπλοκής, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό τα σημεία που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις για το πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, κανένα από τα άρθρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν απαντά στις παρατηρήσεις του κ. Δραγασάκη. Είναι δε ενδεικτικό ότι και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «είμαστε υπερ ενός πλουραλιστικού συστήματος που έχουν θέση δημόσιοι, ιδιωτικοί και άλλοι φορείς. Αν κάποιοι κρίνουν τα 8 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο υψηλό είμαι σίγουρος ότι θα εξεταστεί από τους υπουργούς. Θα μπορούσε να μπει ένα άλλο κριτήριο πιο λειτουργικό όπως σχέση ιδίων κεφαλαίων με ξένα». Απαντώντας τέλος στην κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Τα όσα λέγονται για χαλίφη στην θέση του χαλίφη αποτελούν "φερετζέ" ώστε οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες να κρύψουν την στήριξη που δίνουν στο σημερινό σύστημα διαπλοκής».


Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής

Ως νομοσχέδιο που υπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της καθεστώς, να αποκτήσει την εύνοια της διαπλοκής και όχι να την πατάξει χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα τις καταψηφίσει. «Δεν επιζητάτε την ρύθμιση. Θέλετε νόμο θολό για να χρειάζεται η ρύθμιση και η εύνοια του υπουργού. Να στήσουν το δικό τους καθεστώς είναι ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παντού θέλετε να είστε ο βασικός μέτοχος και σε αυτό το κατήφορο εμείς θα είμαστε απέναντι. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε την χώρα και όχι το καθεστώς σας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση «ντάμα» της διαπλοκής που έχει ως καβαλιέρο «τους μεγαλοεπιχειρηματίες».
«Πάτε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και όποιος δώσει περισσότερα τα παίρνει όλα. Δώστε μια ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία; Πότε θα λυθεί το θέμα με ΕΣΡ; Φοβάμαι ότι δεν θα προχωρήσει ο δικός σας πρόχειρος νόμος» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης. Εξήγησε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να καθοριστεί από το ΕΣΡ επισημαίνοντας ότι και στην Γαλλία τον απόλυτο έλεγχο τον έχει ανεξάρτητη αρχή και όχι ο αρμόδιος υπουργός. «Λέτε ότι θα πολεμήσετε την διαπλοκή ενισχύοντας την ντάμα της διαπλοκής. Καβαλιέρος είναι ο επιχειρηματίας. Αντί να αποσύρουμε την ντάμα την ενισχύετε και την κάνετε πιο θελκτική» είπε σε άλλ σημείο για να προσθέσει «Ο υπουργός καθορίζει τιμή, αριθμό, ειδικότητες και αριθμό εργαζομένων. Είναι ο απόλυτος άρχοντας για την τηλεόραση. Αποφασίζει πως και τι εκπέμπεται».

Απευθυνόμενος στον κ. Παππά είπε: «Ο κ. Παππάς διεκδικεί τον ρόλο ενός τροχονόμου διαπλοκής φύγε εσύ και έλα εσύ. Προσπαθεί να ελέγξει την διαπλοκή. Προς όφελός του ή της κυβέρνησής του; Θα φανεί. Να κυβερνήσει με νέους διαπλεκόμενους ή με τους παλιούς που θα έχουν προσκυνήσει την νέα εξουσία. Αυτό νομίζει ότι είναι το εργαλείο για την μακροημέρευσή του. Αυτή την πλάνη είχαν και οι προηγούμενοι. Να έχουμε τα δικά μας κανάλια να μας προστατέψουν τις δύσκολες ώρες».

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς είπε: «Αυτό που η κυβέρνηση κρίνει είναι αριθμός και τιμή. Όχι ποιος μένει ή φεύγει και τις προδιαγραφές… Υπερψηφίστε τουλάχιστον τα άρθρα για δημοπρασία και αλλαγή σε ΕΣΡ για να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε να βάλουμε καθαρούς όρους».


Σύγκρουση Βενιζέλου – Παππά για Ολάντ και ΜΜΕ

Ο πρώτος κύκλος της σημερινής συνεδρίασης χαρακτηρίστηκε από την διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση που επιχείρησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ.
Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως των Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Μάκη Μπαλαούρα. Πάντως, η λήξη του διαλόγου μεταξύ Βενιζέλου Παππά έκλεισε με «παράθυρο» συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε στον υπουργό πως ο ίδιος θα ψηφίσει την διάταξη για τις δημοπρασίες – που αποτελεί και την ουσία του νομοσχεδίου – αρκεί: να ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρείες ο έλεγχος των επιχειρηματιών που θα διεκδικήσουν τις άδειες και την προέλευση των χρημάτων που θα δώσουν, να γίνει μια δημοπρασία για όλες τις άδειες ανα κατηγορία και όχι ξεχωριστές για κάθε άδεια καθώς επίσης να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις για περιφερειακούς και δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πέραν αυτών, ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης αλλά και την μεταστροφή του κ. Τσίπρα που από ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς εμφανίζεται σήμερα ο συνοδοιπόρος του Φ. Ολάντ.

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μην έχετε αυταπάτες. Οι συσχετισμοί είναι διακρατικοί και παγίων εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Ολαντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα Γαλλικά συμφέροντα. Σας είπε χθες: τηρήστε τα συμφωνημένα. Σας τίμησε γιατί αλλάξατε θέσεις κατά 180 μοίρες. Στο χρέος σας είπε ότι θα εξετάσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους. Δυστυχώς. Δεν συζήτησε για κουρέματα και διαρθρώσεις».

Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «θυμήθηκα τον Μάιο του 2012 όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Παρίσι για να συμπαρασταθεί στον Μελανσόν και να πει το Ολαντρέου… Το 2013 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα αλλά ο κ. Τσίπρας χαιρέτιζε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά μνημονίου και επίσκεψης και δεν θέλησε ο κ. Ολάντ να συναντήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούσε ότι είναι αντιπαραγωγική και δεν βοηθά την ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια…».

Είπε ότι η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ «έχει στοιχεία πολιτικού κυνισμού» ενώ υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ψάχνει κάποιο αφήγημα. Τώρα είναι ζηλωτές του μνημόνίου. Δεν διαπραγματεύονται και υιοθετούν τις πιο σκληρές μορφές του μνημονίου γιατί οι ίδιοι υπονόμευσαν την πορεία της χώρας. Αυτό το νέο αφήγημα είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής… Η πολιτική εξυπηρετείται από τον παράδοξο σοσιαλισμό που θέλει να εξισώνονται οι υπερήλικοι».

«Η μεταστροφή και η πολιτική εξαπάτηση έχει ανάγκη από κάποιους εξωραϊσμούς για να διατηρηθεί η αντοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τα μέτρα που τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλατε. Τώρα είστε αναγκασμένοι να ψηφίζετε και να γλείφετε εκεί που φτύνατε» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει ότι και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό.

Κάλεσε δε την πλειοψηφία που καταγγέλλει τα ΜΜΕ να δει πως αντιμετώπισαν παρόμοια γεγονότα. «Πως αντιμετώπισε το επικοινωνιακό σύστημα την δική μου περίοδο στο ΥΠΟΙΚ και πως του κ. Βαρουφάκη του ανθρώπου που έβλαψε οργανωμένα και συνειδητά την πορεία της χώρας προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομία, επιχειρήσεις, νοικοκυριά. Μετρήστε τις ώρες τηλεοπτικής μυθοποίησης και δείτε τις πρωινές εκπομπές των τελευταίων 6 ετών με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λενε πως καταστρέφεται το ασφαλιστικό σύστημα και μετρήστε τον αντίστοιχο χρόνο για την επιτροπή των σοφών και όσα λεει ο κ. Κατρούγκαλος». Σημείωσε ότι η κατανομή των αδειών διαμορφώθηκε το 1989 με την συμβολή του τότε Συνασπισμού ενώ υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελέι «Κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής».

«Αν δεν εφαρμοστεί ή καθυστερήσει η εφαρμογή του τότε οι υφιστάμενοι σταθμοί θα λειτουργούν υπο εκβιασμό» είπε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει «αν εφαρμοστεί τότε οι υφιστάμενοι παύουν να λειτουργούν με πτώχευση αλλά όχι για τους μετόχους που μπορούν να επανέλθουν με άλλα σχήματα αλλά για τους εργαζόμενους που θα περιμένουν αποζημίωση που δεν θα έρθει».


Παππάς: Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς εξήγησε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναλαμβάνει το ΕΣΡ που θα διεκπεραιώσει των διαγωνισμό.
Υποστήριξε δε ότι η «η δημοπρασία είναι η διαδικασία για να τιμολογηθεί το προϊόν με όρους αγοράς». Υπενθύμισε στην αντιπολίτευση ότι επι διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κόπηκαν οι συντάξεις κατά 15 δις ευρω΄ενώ όταν η σημερινη κυβέρνηση διαπραγματευόταν για να μην κοπεί και το ΕΚΑΣ «καποιοι μας έλεγαν να δεχθούμε την κατάργησή του». Τέλος απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είπε «στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίες και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι συναινέσεις με τον φιλελευθερισμό την έφερε σε αδιέξοδα. Το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι αντιπαράδειγμα και συζητούν πως θα αποφύγουν ότι έπαθε ΠΑΣΟΚ» .

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα που είπε πως «δεχόμαστε τη δημοπρασία ως την πλέον αξιόπιστη μέθοδο αδειοδότησης» και κάλεσε την αντιπολίτευση να λάβει καθαρή θέση για την συγκεκριμένη διάταξη. Χαρακτήρισε τέλος νεοφιλελεύθερη άποψη ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται.


Νέο επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και Χ.Α. στην Ολομέλεια

Εκτελεστές συμβολαίων θανάτου και κληρονόμους της κουκούλας που θεωρούν τις δολοφονίες , πολιτική δράση χαρακτήρισε το ΚΚΕ τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε νέο επεισόδιο των δύο κομμάτων εντός της Ολομέλειας της Βουλής.
Η αρχή έγινε όταν ο βουλευτής του φασιστικού μορφώματος Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε στην πώληση του τηλεοπτικού σταθμού 902. « Εμείς ζητάμε να δοθεί η διαδρομή της πώλησης από το ΚΚΕ σε offshore εταιρεία. Δείξετε μας την διαδρομή των χρημάτων. Για τις κατηγορίες για δήθεν εντολές ας παρουν την δικογραφία να δουν ότι κατηγορούμαστε για συνομιλίες. Οι κύριοι αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι που συναλλάσσονται με μεγάλα συμφέροντα. Πήραν τη συχνότητα από τους δήθεν αντιπάλους τους την ΝΔ και την πούλησαν στα συμφέροντα που δήθεν συγκρούονται».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε ότι η αγοραπωλησία έγινε με διαφανή και νόμιμη διαδικασία και πως τα πρόσωπα που βρίσκονται στις δύο πλευρές είναι γνωστά.
«Τα χρήματα που εισπράχθηκαν πήγαν στους εργαζόμενους και όχι στο ΚΚΕ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για να συνεχίσει «το ΚΚΕ είναι ο αντίπαλος των φασιστών της ΧΑ που είναι φασίστες αλλά δε έχουν το θάρρος να το πουν. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία σχετίζονται ποικιλοτρόπως. Εκτελούν συμβόλαια άλλου είδους. Η θέση που πρέπει να τους δώσει ο λαός είναι στους ηττημένους του 1945 δηλαδή στα σκουπίδια της ιστορίας… Τα μαχαίρια τα ονομάζουν ομιλίες και τις δολοφονίες πολιτική δράση. Ας τους να μιλάνε γιατί με ισόβια δεν θα το ξανακάνουν. Είναι κληρονόμοι της κουκούλας οι πρόγονοι τους τα ίδια έκαναν, φόραγαν κουκούλα και έδειχναν».
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Αχαρνών,Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Χαϊδαρίου

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες κηρύχθηκαν οι δήμοι Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Χαϊδαρίου, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν από την κακοκαιρία.

Η απόφαση που ελήφθη από την Περιφέρεια Αττικής κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση που προκλήθηκε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τους συγκεκριμένους δήμους την περασμένη Πέμπτη.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για τρεις μήνες και ο συντονισμός ανατίθεται στους δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Χαϊδαρίου.

Η κακοκαιρία που έπληξε την ηπειρωτική χώρα την Πέμπτη -ιδίως την ανατολική Αττική και τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας- είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστεί ένα ακόμα.

Στη διάρκεια του 24ώρου, η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής δέχτηκε 3.500 κλήσεις, που αφορούσαν σε 1.125 αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων, καθώς και 55 κοπές δέντρων.

Οι Υπηρεσίες της τέθηκαν σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σύνολο των συμβάντων με 140 συνεργεία και 540 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Τα συνεργεία και τα σκαπτικά της Περιφέρειας Αττικής με την ενεργοποίηση όλου του εργατικού και τεχνικού δυναμικού, εργάζονται ακατάπαυστα για την απομάκρυνση των εμποδίων από τα σημεία απορροής.
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Αχαρνών,Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Χαϊδαρίου"

Βουλή: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για έλεγχο προβληματικών «πόθεν έσχες»

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για περαιτέρω έλεγχο του «πόθεν έσχες», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπή Γιώργος Βαρεμένος. Σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, έχει δοθεί προτεραιότητα σε 50 με 60 δηλώσεις περιουσιακής κατάσταση πρώην και νυν βουλευτών που εμφανίζονται «προβληματικές», για αυτό και με επιστολές που τους έχουν σταλεί από την Επιτροπή, τους καλούν εντός 10 ημερών να προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία.

Προτεραιότητα, όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δίνεται και στις υποθέσεις «πόθεν έσχες» υπουργών, ώστε να ξεκαθαριστούν γρήγορα και πλήρως και να μην υπάρχει καμία σκιά.

Για την περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη, η έρευνα της Επιτροπής επιβεβαιώνει τα όσα ο ίδιος είχε αναφέρει, ότι οικειοθελώς κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση στο «πόθεν έσχες» του 2012 ενώ το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περιλαμβάνεται στο «πόθεν έσχες» του 2013 (χρήση 2012) που σύντομα θα δημοσιευθεί.

Παράλληλα, η Επιτροπή ζήτησε από τον ορκωτό λογιστή να επεκτείνει τον έλεγχο στα επόμενα έτη και να συντάξει έκθεση «αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός», δηλαδή αν έχει φορολογηθεί.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με την κατασκευαστική εταιρία στην οποία ήταν μέτοχος, σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, η μεταβίβασή της περιλαμβάνεται στο «πόθεν έσχες» του 2015, (χρήση 2014), το οποίο ακόμα δεν έχει ελεγχθεί.

Πάντως, η Επιτροπή αποφάσισε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» ενώ έχει ζητηθεί από τον κ. Φλαμπουράρη να επισυνάψει και τον τελευταίο ισολογισμό της κατασκευαστικής επιχείρησης, προκειμένου να διερευνηθεί οι καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, περί «μαύρων ταμείων».

Για την υπόθεση του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, σχετικά με την off shore εταιρία στη Κύπρο, διαπιστώθηκε ότι έχει εισπράξει 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν δηλώθηκε το ποσό αυτό στην Ελλάδα για να φορολογηθεί.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρίες από το 2003 δεν θεωρούνται off shore αλλά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως εξήγησε ο κ. Βαρεμένος, συμπληρώνοντας ότι το συμπέρασμα πάντως είναι πως δεν ήταν μέτοχος ο κ. Χαϊκάλης αλλά είχε συμβληθεί.

Τέλος, αναφορικά με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο ο κ. Βαρεμένος ανέφερε ότι με την υπόθεση ασχολούνται πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν στα χέρια τους την υπόθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για έλεγχο προβληματικών «πόθεν έσχες»"

«Λουκέτο» διαρκείας από τη Δευτέρα στα φαρμακεία

Συνεχόμενες 24ωρες κυλιόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, αποφάσισε η Γενική συνέλευση του Πανελληνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, που όπως λένε, «καταλύει τη φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της Υγείας του ελληνικού λαού».

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την διαφωνία τους με τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς λειτουργίας φαρμακείων. Τέλος, οι Φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα στη μία το μεσημέρι.
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» διαρκείας από τη Δευτέρα στα φαρμακεία"

Τέσσερις τραυματίες από σύγκρουση τρένου με φορτηγό στη Θεσσαλονίκη

Σύγκρουση τρένου με φορτηγό σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Tραυματίστηκαν ελαφρά δυο μηχανοδηγοί και δύο επιβάτες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, χωρίς τα τραύματά τους να εμπνέουν ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα σημειώθηκε όταν το φορτηγό παραβίασε τις κατεβασμένες μπάρες φυλασσόμενης επίπεδης διάβασης κοντά στην περιοχή Λαχανόκηποι, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Δίκαια.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο μερικός εκτροχιασμός του πρώτου βαγονιού.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η σιδηροδρομική σύνδεση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Δίκαια και αντίστροφα έχει προσωρινά διακοπεί. Οι επιβάτες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στον προορισμό τους.

Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εφιστά την προσοχή στους οδηγούς, υπενθυμίζοντας ότι το τραίνο έχει πάντα προτεραιότητα.





Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις τραυματίες από σύγκρουση τρένου με φορτηγό στη Θεσσαλονίκη "

Έκκληση από τον δήμαρχο Ύδρας για οικονομική βοήθεια

Έκκληση στην Πολιτεία για άμεση συμπαράσταση αφενός στους πληγέντες από τη θεομηνία και αφετέρου στον δήμο, με οικονομική βοήθεια, κάνει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης.

«Σήμερα είδαμε τις ζημιές που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τις εκτιμήσουμε, μαζί με κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής» ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έχουν πληγεί σοβαρά τουλάχιστον 20καταστήματα, ενώ σε 10 σπίτια έχει καταστραφεί η οικοσκευή σε σημείο κάποιοι να μην έχουν πού να μείνουν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουδάκη, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί επίσης οι υποδομές της πόλης, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και το λιμάνι που μπαζώθηκε από τα χώματα που κατέβασαν τα νερά, ενώ υπάρχει και καθίζηση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση από τον δήμαρχο Ύδρας για οικονομική βοήθεια"

Γιούνκερ: Τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα

Ενόψει της αυριανής έκτακτης δεκαμερούς Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη στο ζήτημα των προσφύγων.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στις σαββατιάτικες εφημερίδες του ομίλου Funke, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των κρατών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις προσφυγικές ροές διά της «βαλκανικής οδού» καλούνται στην αυριανή σύνοδο «να συζητήσουν σχετικά με μια επειγόντως απαραίτητη επιχειρησιακή απάντηση στις παρούσες ανθρωπιστικές προκλήσεις και να αποφασίσουν για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και στενότερη συνεννόηση μεταξύ των χωρών στη περιοχή (σ.σ. των Βαλκανίων), ώστε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες».

«Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι, όπως επισήμανε, «ορισμένοι Ευρωπαίοι χρειάστηκαν τόσο καιρό για να θυμηθούν ότι τα σύνορα, οι φράχτες και τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρατήρησε ότι στο μεταξύ φαίνεται να έχουν αντιληφθεί οι πάντες ότι «αυτό το καθήκον είναι τόσο μεγάλο ώστε είναι δυνατόν να το διαχειριστούμε μόνο ευρωπαϊκά».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε παράλληλα έκκληση για ενίσχυση της συνεργασία με την Τουρκία. «Με την Τουρκία πρέπει να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε αν θέλουμε να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση», διεμήνυσε.

Τέλος, επαίνεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την επιμονή που επιδεικνύει με στόχο τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος παρά τις δυσχέρειες και τις πιέσεις που δέχεται στη χώρα της.
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα"

Έτοιμες να κλείσουν τα σύνορά τους Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία

Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια εν όψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση.

«Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας» δήλωσε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε εκτάκτως μίνι σύνοδο κορυφής την Κυριακή, στην οποία θα συμμετάσχουν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στη Γερμανία έχουν εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η Κομισιόν ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ο Γιούνκερ έχει καλέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και εκπροσώπους οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.

Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση «κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμες να κλείσουν τα σύνορά τους Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία"

Αποχή των δικηγόρων στις 12 Νοεμβρίου

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην «πρόσφατη κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993, ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (άρθρο 23 του Ν. 4337/2015) καθώς και σε ποινικές φορολογικές διατάξεις του ίδιου νόμου» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε υπό τη προεδρία του Προέδρου της και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασιλείου Αλεξανδρή και συζήτησε εκτενώς τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό σώμα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις νέες διατάξεις, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων αποφάσισε σειρά ενεργειών αλλά και τη συμμετοχή των δικηγόρων σε αποχή στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα της Πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει τα εξής: «Η Συντονιστική Επιτροπή εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρόσφατη κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993, ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (άρθρο 23 του Ν. 4337/2015) καθώς και σε ποινικές φορολογικές διατάξεις του ίδιου νόμου που παραβιάζουν δικαιώματα πολιτών και θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η αρχή να μην διώκεται κανείς δύο φορές για την ίδια παράβαση καθώς και να υποβάλει σε εξέταση κάθε μάρτυρα κατηγορίας (υπονομεύοντας έτσι τις αρχές την ηθικής απόδειξης και της κατ’ αντιδικία διεξαγωγής της ποινικής δίκης).

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1-1-2016, παρά το γεγονός ότι σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας έχει αντιταχθεί σε βασικές διατάξεις του, με τις οποίες μεταξύ άλλων καταργούνται προνόμια εργαζομένων και δημοσίου υπέρ των τραπεζών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και περιορίζεται η εμμάρτυρη απόδειξη στην τακτική διαδικασία.

Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω δεδομένα και ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:
- Να συγκληθεί εντός των προσεχών δέκα ημερών η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων τη χώρας.

Σχετικά με τα ουσιαστικά ζητήματα που συζητήθηκαν, η Συντονιστική Επιτροπή εισηγείται προς την Ολομέλεια:
- Να πραγματοποιηθεί 24ωρη αποχή στις 12 Νοεμβρίου 2015, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
- Να αναδειχθούν και να προβληθούν, με την συμμετοχή δικαστών, τα σοβαρά εγγενή προβλήματα που αποδεδειγμένα αναμένεται να προκαλέσει στην ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) και τα οποία τον καθιστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστο.
- Να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν από τους ίδιους τους δικηγόρους οι εκπρόσωποι των θεσμών, με βάση τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και των δικαστικών λειτουργών επί του νέου ΚΠολΔ και των προβλημάτων που δημιουργεί, με σκοπό να επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στο ψηφισθέν σχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, και σε κάθε περίπτωση να ανασταλεί η εφαρμογή του νέου Κώδικα επί ένα έτος.

- Εν συνεχεία, να συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια των Προέδρων στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να ενημερωθεί για τις μέχρι τότε εξελίξεις και να ληφθεί σχετική απόφαση, με βάση τα νεώτερα στοιχεία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή των δικηγόρων στις 12 Νοεμβρίου"

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες η Ύδρα

Στην κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του Δήμου Ύδρας, για τους επόμενους τρεις μήνες, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής.

Η απόφαση αυτή είναι αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή στις 23 Οκτωβρίου.

Τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν σε χειμάρους τους στενούς πλακόστρωτους δρόμους του νησιού, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καταστροφές σε παραλιακά εμπορικά καταστήματα.

Από τη δυνατή νεροποντή σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε ισόγεια σπιτιών, επιχειρήσεις και στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης του νησιού.







Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες η Ύδρα"

Απαγορευτικό απόπλου πλοίων από τα λιμάνια της Αττικής

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο, υποχρέωσε το Λιμενικό να εκδώσει γενικό απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Μόνο συμβατικά πλοία εκτελούν δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

Δεμένα τα πλοία και στα πορθμεία της Σαλαμίνας, στην Αγία Μαρίνα.

Η ένταση των βόρειων-βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν σε όλα τα πελάγη ξεπερνά τα 8 και κατά περιπτώσεις τα 9 μποφόρ.

Νεώτερο δελτίο του Λιμενικού θα εκδοθεί μετά στις 12 τα μεσάνυχτα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό απόπλου πλοίων από τα λιμάνια της Αττικής"

ΝΔ: Η κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, για τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου και του αρμόδιου Υπουργού κ. Σπίρτζη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την Αττική, προκάλεσε σειρά μεγάλων καταστροφών σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως όμως κατέγραψε και θύματα.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος ένα συγγνώμη προς τους εκατοντάδες πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, αλλά και δεσμεύσεις άμεσων πρωτοβουλιών αποκατάστασης των καταστροφών, καθώς και προετοιμασίας για αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον, αντ' αυτού απέδειξε για ακόμη μια φορά και την ανικανότητα διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επίπεδο Περιφερειάρχη Αττικής, κας Δούρου όσο και σε επίπεδο Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζη.

Δεν παραβλέπουμε βεβαίως ότι παρότι εξέδωσαν κοινή δήλωση, ισχυριζόμενοι ότι «οι σχέσεις τους είναι άριστες», δεν γράφουν λέξη για ενέργειες που σκοπό θα έχουν την ανακούφιση και την προστασία των πολιτών.

Ως Νέα Δημοκρατία ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης στα ζητήματα που προέκυψαν από την τελευταία κακοκαιρία»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για τις ζημιές από τις πλημμύρες"

Συμφωνία Βερόπουλου-METRO

Ανατροπή στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, εφόσον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πολυαναμενόμενο mega deal Βερόπουλου-Σκλαβενίτη φαίνεται πως ναυαγεί, καθώς δεν το επιτρέπουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες του newsletter Retail Today, η Βερόπουλος έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές επαφές με τη Metro AEBE (My Market-Μetro), σε μια εξέλιξη που αν τελικά οδηγήσει σε συμφωνία, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά των σούπερ μάρκετ.

Και αυτή τη φορά η συμφωνία αφορά αποκλειστικά τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του Ομίλου Βερόπουλος. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αρκετές διερευνητικές επαφές με σημαντικούς προμηθευτές της αγοράς, για να βολιδοσκοπηθoύν το κλίμα και οι προθέσεις τους, προτού οι δύο retailers προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και ενημερώσουν τόσο τις τράπεζες όσο και, φυσικά, την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατ’ αρχήν θετική υποδοχή του σχεδίου από την πλειονότητα των προμηθευτών, που επιτρέπει την αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αν πάντως τα πράγματα εξελιχθούν θετικά και η μεγάλη συμφωνία ευοδωθεί, τότε στην εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων θα υπάρχει ένας νέος, πολύ σημαντικός παίκτης, με ετήσιο τζίρο που θα υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Metro AEBE το 2014 παρουσίασε πωλήσεις που διαμορφώθηκαν στα 697,3 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤDA ύψους 29,12 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως το δίκτυο καταστημάτων My Μarket αριθμεί σήμερα 64 καταστήματα λιανικής, ενώ τα Metro Cash & Carry αποτελούν την αλυσίδα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων χονδρικής στη χώρα, με 46 σημεία. Αν ενσωματωθούν και τα 185 καταστήματα του Βερόπουλου, ο νέος παίχτης που θα προκύψει θα έχει 295 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

videotex
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Βερόπουλου-METRO"

Ν. Βούτσης: «Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της… αριστερής παρένθεσης»

«Το στοίχημα για τη χώρα είναι να βγει από την κρίση μέσα στην ερχόμενη τριετία, με την κοινωνία όρθια» ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η ταυτόχρονη εφαρμογή και υλοποίηση ισοδύναμων μέτρων σε σχέση με κοινωνικά επιζήμιες και οδυνηρές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από προαπαιτούμενα της δανειακής συμφωνίας θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα που θα δίνουν μια νέα αξιακή διάσταση στη διακυβέρνηση της Αριστεράς, ως ένα παράλληλο άλλο πρόγραμμα».

Ο κ. Βούτσης είπε, εξάλλου, ότι «το ζητούμενο είναι να κατατίθενται προτάσεις και να γίνεται ένας ειλικρινής διάλογος, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί κάθε φορά μια ευρύτερη συναίνεση και στήριξη σε πολιτικές με θετικό, προοδευτικό πρόσημο».

«Είναι πάρα πολύ νωρίς αν πιστεύουμε ότι πράγματι αυτή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει εντελώς τη διακινδύνευση της "αριστερής παρένθεσης" για να μιλήσουμε για άλλες κυβερνητικές συνθέσεις και σχήματα» πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Βούτσης: «Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της… αριστερής παρένθεσης»"

New York Times: Βρείτε τους «μαϊμού» αγρότες για να μην αυξήσετε τη φορολογία

Αν και η νέα συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε καταιγίδα μέτρων για μισθωτούς, συντάξεις, νέους φόρους, η αύξηση στη φορολογία των αγροτών... εξαφανίστηκε σιωπηλά, λαμβάνοντας αναβολή για αργότερα.

Με την παρατήρηση αυτή ξεκινά το ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, η οποία ασκεί κριτική στους αγρότες και στα προνόμια που απολαμβάνουν, αναφέρει την ύπαρξη “μαϊμού” αγροτών, ενώ δίνει και συμβουλές στον Αλέξη Τσίπρα για το πως θα νοικοκυρέψει τον κλάδο. Κάνει, μάλιστα, αναφορά στα μπλόκα των αγροτών με τα τρακτέρ που απειλούν συχνά τη χώρα και εμποδίζουν τις αλλαγές που οφείλει η κυβέρνηση να κάνει.

«Οι δανειστές, έχουν πιέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τα προνόμια στους αγρότες. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν είχε το κουράγιο να το κάνει, εν μέρει γιατί οι αγρότες είναι σεβαστοί σε αυτή τη χώρα αλλά και εξαιτίας της προθυμίας που έχουν δείξει να κλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ τους», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Η εφημερίδα κάνει λόγο και για “μαιμού” αγρότες, αναφέροντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που έχουν άλλα επαγγέλματα και μπορούν να καλλιεργούν μικρό μέρος της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι αγρότες προκειμένου να επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές και τις επιχορηγήσεις για τον κλάδο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν πιέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τις παροχές στους αγρότες, ωστόσο δεν είχαν το κουράγιο να το κάνουν πράξη. Κάνει ιδιαίτερα αναφορά σε εκείνους που είναι αγρότες μόνο στα... χαρτιά, υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που έχουν άλλα επαγγέλματα και μπορούν να καλλιεργούν μικρό μέρος της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι αγρότες προκειμένου να επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές και τις επιχορηγήσεις για τον κλάδο. Για παράδειγμα, τονίζει η εφημερίδα, δικηγόροι και γιατροί καλλιεργούν ελιές στη βόρεια Ελλάδα, παρότι το κλίμα είναι ακατάλληλο και μετά παίρνουν κρατικές αποζημιώσεις για κατεστραμμένες σοδειές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: Βρείτε τους «μαϊμού» αγρότες για να μην αυξήσετε τη φορολογία"

Παραμένουν και ενισχύονται οι αγρότες της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας

Στον κόμβο της Κουλούρας έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα, για τρίτη ημέρα σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού, διαμαρτύρονται για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται.

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να οριστικοποιηθεί συνάντηση, που ζήτησαν για την προσεχή Δευτέρα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, επισήμανε ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαλκίδης σημείωσε ότι το μπλόκο της Κουλούρας ενισχύεται συνεχώς και ανέφερε: «Περιμένουμε συναδέλφους μας μέχρι και από τα Ιωάννινα».

Στο μεταξύ, σε ευρεία συνάντηση την Παρασκευή στην Έδεσσα ενόψει της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, όσο και δήμαρχοι διαφόρων περιοχών της περιοχής, εξέφρασαν τη στήριξη και συμπαράστασή τους στις θέσεις που εκφράζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

«Η αγροτική παραγωγή, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη στην Πέλλα. Ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, απαιτούμε τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται να έχουν αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Οι αγρότες τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, παράγουν εθνικό πλούτο ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα και δικαιούνται υπεύθυνη και δίκαιη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρίδης.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στη σημασία διατήρησης της ενότητας στον κλάδο, συντονισμού των ενεργειών τους και έγκυρης ενημέρωσης προς όλους, ενώ, επίσης, υπογράμμισαν ότι δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κοινωνία, αλλά προσπαθούν μέσα από τον δικό τους αγώνα να βελτιώσουν τις συνθήκες και ποιότητα ζωής για όλους.

Το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) περιλαμβάνει και άλλες περιφερειακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομών, που είναι οι εξής: Χαλκιδική (29/10), Κομοτηνή (3/11/) και θα ακολουθήσουν -μεταξύ άλλων- η Θεσπρωτία, η Αιτωλοκαρνανία και η Ηλεία.

Οι δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα, πρόσφατα αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη μπλόκων σε χωριά και εθνικές οδούς, καθώς και κάθοδο στην Αθήνα.

«Είμαστε όλοι μας με το δάχτυλο στη σκανδάλη και η κατάβασή μας στην Αθήνα πρέπει να θεωρείται από όλους δεδομένη» τόνισε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, προσθέτοντας: «θα κατακλύσουμε την πρωτεύουσα, μήπως και επιτέλους κάποιος μας ακούσει».

Η πλευρά της Παναγροτικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), αποφάσισε κινητοποιήσεις και μπλόκα στους δρόμους, αλλά όχι άμεσα, σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν από τα Χριστούγεννα.

Η απόφαση για μετάθεση των αντιδράσεων προς τα πίσω χρονικά συνδέεται και με το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτή την περίοδο, οι περισσότερες αγροτικές εργασίες και ελάχιστοι αγρότες θα μπορούσαν να αφήσουν το χωράφι για την άσφαλτο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένουν και ενισχύονται οι αγρότες της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας "

Αντίθετος στην αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν ο Δ. Αβραμόπουλος

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν διατύπωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «η Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα αλλά η λύση, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση των εργαλείων που παρέχει». Παράλληλα, τόνισε «η συνθήκη αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών, το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετος στην αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν ο Δ. Αβραμόπουλος"

ΑΣΕΠ: Καταγραφή αδιόριστων επιτυχόντων από το 2009

Το ΑΣΕΠ καλεί τους αδιόριστους επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών να καταγράψουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο πλαίσιο προγραμματισμού των προσλήψεων που πρόκειται να διενεργηθούν έως το τέλος του 2016.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

Η πρόσκληση αφορά τους επιτυχόντες σε θέσεις ειδικοτήτων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ) Τεχνολογικής (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής (ΥΕ) που δεν έχουν ακόμη διοριστεί και περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και των φορέων (υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), οι οποίοι δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση διάθεσης από το ΑΣΕΠ για την αντικατάσταση- αναπλήρωση διοριστέων από 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.

Επιπλέον, η πρόσκληση αυτή αφορά και τους αδιόριστους επιτυχόντες της αρ. 8/1997 προκήρυξης του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 45/3.11.1997) για την πλήρωση 2353 θέσεων σε Δημόσιες Υπηρεσίες και Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΕΠ: Καταγραφή αδιόριστων επιτυχόντων από το 2009"

Φίλης: Επιπλέον προσλήψεις έως 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σε προσλήψεις επιπλέον 1000 έως 2000 εκπαιδευτικών - από τις 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών που ήδη δρομολογήθηκαν- προχωρεί άμεσα το υπουργείο Παιδείας, με την τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Φίλης, και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Πέραν αυτών, δεσμεύεται κονδύλι, ώστε να υπάρξουν εντός του σχολικού έτους προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν στο μεταξύ.

Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Παιδείας, θα επιδιωχθεί φέτος να διοριστούν στα σχολεία με κάθε τρόπο, είτε μέσω του ΕΣΠΑ ή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με το πρόγραμμα αναπληρωτών 19.500 αναπληρωτές, στους οποίους εντάσσονται οι ωρομίσθιοι και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Με την τροπολογία, που εισηγήθηκε ο κ. Φίλης, ο αριθμός αυτός των προσλήψεων μπορεί να αυξηθεί κατά 1.000 έως 2.000 διότι τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω του προβλήματος με το ΕΣΠΑ (ειδικά στην Αττική και σε άλλες δύο Περιφέρειες) θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεδομένου, ότι θα προκύψουν κι άλλα κενά εντός του έτους έχει προβλεφθεί ένα ποσό ειδικά για τις προσλήψεις αυτές.

Ο υπουργός Παιδείας, επισήμανε πάντως πως το πρόβλημα της Εκπαίδευσης δεν εμπίπτει σε ευκαιριακή αντιμετώπιση, αλλά απαιτούνται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Προανήγγειλε συζήτηση με όλα τα κόμματα -στο πλαίσιο του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου- που θα αφορά στην αναζήτηση του τρόπου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις σταδιακά εντός της τετραετίας, αρχής γενομένης -με μια γενναία δόση προσλήψεων- από την επόμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο των προσλήψεων, ο κ. Φίλης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι έμφαση θα δοθεί στην ειδική αγωγή, στην κάλυψη των κενών στα καλλιτεχνικά σχολεία, στα δημοτικά σχολεία με όλες τις ειδικότητες, καθώς επίσης και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους κλάδους των Φιλόλογων - Μαθηματικών και Φυσικών.

Όλη η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας -η οποία εισήχθη στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ- επιτρέπεται η χρήση πόρων του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 151 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ βαρύνουν το έτος 2014, τα 68 εκατ. 400 χιλ. ευρώ βαρύνουν το έτος 2015 και το υπόλοιπο ποσό των 64 εκατ. 600 χιλ. ευρώ, το έτος 2016.
Η διάταξη αυτή, ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Η τροπολογία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες επίλυσης ζητημάτων, που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων για το σχολικό έτος 2015-2016 και συγκεκριμένα για την εξασφάλιση των πιστώσεων για την απασχόληση του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ειδικότερα -και σύμφωνα με την Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας- η ρύθμιση κρίνεται απολύτως αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν υφιστάμενα κενά στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με πρόσληψη εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Τα κενά αυτά, προέκυψαν γιατί ο αρχικός σχεδιασμός και το σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας (από τις 27 Αυγούστου 2015), έγινε με την παραδοχή ότι για το σχολικό έτος 2015- 2016 θα είναι διαθέσιμες πιστώσεις για πρόσληψη εκπαιδευτικών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όμως, η μειωμένη σημαντικά χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, κυρίως στην Αττική, στην οποία βρίσκεται ο μισός περίπου μαθητικός πληθυσμός της χώρας (για λόγους μετακίνησης της Περιφέρειας Αττικής από την κατηγορία Περιφερειών «σταδιακής εξόδου» στην κατηγορία «περισσότερο ανεπτυγμένων περιφερειών») οδήγησε στην αδυναμία κάλυψης μεγάλου αριθμού κενών, τα οποία έχουν καλυφθεί κατά το σχολικό έτος 2014-2015 από το ΕΣΠΑ.

Κριτική από Μητσοτάκη- ΛοβέρδοΜε αιχμή την σημερινή παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, η κυβέρνηση δέχθηκε την σφοδρή κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για τα πεπραγμένα της συνολικά για το προηγούμενη θητεία της, μιλώντας για την «ανεπάρκεια επτά μηνών» όσο και τα κενά στα σχολεία την τρέχουσα περίοδο, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρες ευθύνες των υπουργών που το χειρίστηκαν.

Έκανε δε λόγο για χατιρικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών από τον κ. Κουράκη προς εξυπηρέτηση των «φίλων του των συνδικαλιστών». Όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, και στον Τάσο Κουράκη, επισημαίνοντας ότι αγνόησε την ενημέρωση που του είχε παράσχει ο ίδιος όταν αποχώρησε από το υπουργείο με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην υπάρξει λύση, αλλά να μεγαλώσουν πολύ τα προβλήματα. «Δεν υιοθετώ την κριτική για τους προκατόχους μου» απάντησε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος απέδωσε τα προβλήματα στην εμπλοκή του ΣτΕ αλλά και στην αλλαγή που συντελέστηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Επιπλέον προσλήψεις έως 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών"

Τραγικός επίλογος στην υπόθεση της αγνοούμενης στο Καματερό

Νεκρή εντοπίστηκε η γυναίκα που αγνοείτο από την Πέμπτη στο Καματερό, όταν λόγω της σφοδρότατης κακοκαρίας που έπληξε τη δυτική Αττική, το Ι.Χ. που οδηγούσε έπεσε στο ρέμα της Πικροδάφνης.

Τη σορό είδε εργαζόμενος του Δήμου Πειραιά, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία. Λίγη ώρα μετά έφτασε στο σημείο ο σύζυγός της, ο οποίος αναγνώρισε τη γυναίκα του.

Η σορός της διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, για νεκροψία- νεκροτομή.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγικός επίλογος στην υπόθεση της αγνοούμενης στο Καματερό"

Δανειστές: ΦΠΑ 23% ή καθόλου στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Φρένο» στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) έβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί διατύπωσαν τις ενστάσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου (είχε δοθεί με δελτίο Τύπου), εξέλιξη που δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι την οριστική λύση θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας, αφού η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Εκταμίευση

Πέραν του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τους θεσμούς), η κυβέρνηση θα πρέπει γενικότερα να κινηθεί πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν μπορέσει να υλοποιήσει το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου έως την Τρίτη. Μάλιστα, ενδέχεται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα να προστεθούν και άλλες διάταξεις για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων (π.χ. ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι νέοι συντελεστές για τη φορολόγηση των ενοικίων), λαμβάνοντας έτσι τη μορφή πολυνομοσχεδίου. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), το οποίο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα έως την Τρίτη και έχει ολοκληρωθεί και η σχετική έκθεση των θεσμών, θα συζητήσει το κατά πόσον ανταποκρίθηκε η Αθήνα στις υποχρεώσεις της και θα εισηγηθεί την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Αν η εισήγηση είναι θετική, τότε τα κεφάλαια αναμένεται να εκταμιευθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας για την εκταμίευση της δόσης είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η εκταμίευση.

«Αγκάθια»

Παράλληλα με την ανάγκη υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» και την εφαρμογή της δεύτερης λίστας προαπαιτουμένων, η οποία είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Η λίστα αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να έχει υλοποιηθεί έως τις 4 Νοεμβρίου, αλλά, δεδομένων των καθυστερήσεων, δεν αποκλείεται να μετατεθεί ο χρόνος εφαρμογής τους για τα μέσα του μήνα. Πάντως, από τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προέκυψαν κι άλλα «αγκάθια» στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου. Ειδικότερα:

- Ρύθμιση οφειλών και ληξιπρόθεσμα χρέη: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζήτησαν να γίνει ακόμη αυστηρότερο το πλαίσιο της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μάλιστα, φέρονται να ζήτησαν την αλλαγή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στον χρόνο που ένα χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο. Κατά τις πληροφορίες, ζητούν από την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας για την καταβολή κάποιας φορολογικής υποχρέωσης, η οφειλή να καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Με αυτόν τον τρόπο, επιδίωξη των θεσμών είναι να αναγκάσουν τους οφειλέτες να είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση και θα απενταχθούν από τη ρύθμιση και θα αρχίσουν να «τρέχουν» πρόστιμα και προσαυξήσεις για όλες τις περιπτώσεις. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν το δέχεται και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι διατάξεις που ήδη ισχύουν με βάση τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στη ρύθμιση.

- Μεταφορά ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ): Οι πιστωτές της χώρας ζήτησαν να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για τη μεταφορά των υπαλλήλων και των φορολογικών υποθέσεων στη ΓΓΔΕ, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη κωλυσιεργία. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε να μεταφερθούν οι 38.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ αντί των 3.500 που προβλέπει ο νόμος. Το θέμα παραπέμφθηκε για περαιτέρω συζήτηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια. Πάντως, χθες εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία προβλέπει τη μεταφορά 500 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (πρώτου και δεύτερου πακέτου), θα ξεκινήσει και η επίσημη συζήτηση για τον πρώτο έλεγχο. Τις προηγούμενες ημέρες, οι δύο πλευρές κατέγραψαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τον έλεγχο αυτό και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Ανοικτά «μέτωπα»

Τα ανοικτά «μέτωπα» είναι πολλά, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα των δημοσιονομικών εξελίξεων, δεδομένου ότι έως τις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Προς το παρόν, οι δανειστές ζήτησαν την πλήρη ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να διαπιστώσουν εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ή απαιτούνται νέα μέτρα. Ωστόσο, το θέμα της ποσοτικοποίησης είναι περισσότερο περίπλοκο απ’ ό,τι ακούγεται, αφού αφορά στα μέτρα που θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό καθεστώς. Οσο τα ακριβή μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί (γίνονται διαβουλεύσεις με τους δανειστές και στα δύο «μέτωπα», με τους θεσμούς να έχουν αντιρρήσεις στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας), τόσο δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί και η αποδοτικότητά τους.

Επίσης, ανοιχτά παραμένουν όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας που προβλέπονται στο μνημόνιο, με εξαίρεση την απελευθέρωση της λιανικής αγορά φυσικού αερίου που έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Μερική συμφωνία έχει επιτευχθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με την κυβερνητική πλευρά, στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, με τους πιστωτές να έχουν αποδεχθεί να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, αλλά απομένει να βρεθεί το αποδεκτό ισοδύναμο αυτής.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δανειστές: ΦΠΑ 23% ή καθόλου στην ιδιωτική εκπαίδευση"

Κώστας Σημίτης: Αριστερή πολιτική ή αριστερός μανδύας;

Το πρόβλημα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η επάνοδος στην ανάπτυξη, η επίτευξη πλεονασμάτων, ώστε να υπάρξει περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη, η λειτουργία των κοινωνικών θεσμών και με τρόπο που εξασφαλίζεται περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, γράφει στην «Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να καταργήσει ρυθμίσεις προς όφελος των συντεχνιών, περιορίζει τη «Διαύγεια», προσπαθεί να καταργήσει την αξιολόγηση στα ΑΕΙ.

«Η χώρα και οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν με τον τρόπο αυτό προς το καλύτερο, η υστέρησή μας παγιώνεται.»

Κάνει επίσης αναφορά στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, «ένα ακραίο συντηρητικό κόμμα. Δηλωμένη πρόθεσή του είναι η αντιπαράθεσή του με οποιαδήποτε κίνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη χώρα, να διευρύνει τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, να προωθήσει τον ορθολογισμό και την ελεύθερη σκέψη».

Μάλιστα, ο κ. Σημίτης αναφέρεται και στην πρόσφατη κατάθεση στεφάνου στην Σαλαμίνα στην επέτειο της ναυμαχίας από τον Πάνο Καμμένο.

«Η ρητορική της κυβέρνησης για αριστερή πολιτική μοιάζει όλο και περισσότερο με μανδύα που συγκαλύπτει παλαιές γνωστές πολιτικές που έχουν τα παλαιά γνωστά αποτελέσματα» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Σημίτης: Αριστερή πολιτική ή αριστερός μανδύας;"

Με υπουργική απόφαση η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως 17 έτη

Από έξι μήνες έως 17 χρόνια αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και θα αναρτηθεί στη « Διαύγεια» τις επόμενες μέρες. (Δεν πρόλαβε να πάρει αυθημερόν  αριθμό  ΦΕΚ).

Στην υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την «Καθημερινή», περιλαμβάνονται δύο  πίνακες τόσο γι' αυτούς που θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη) και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους που απαιτούνταν λιγότερα ένσημα, με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο έτος.
 
Ημερομηνία ορόσημο για τη σταδιακή αύξηση των ετών συνταξιοδότησης είναι η  1η Ιανουαρίου 2022 όπου κλείνει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62, με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το 2018 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56, πλέον θα συνταξιοδοτηθεί στα 59.

Στην υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνονται αλλαγές για τους υπαλλήλους καθαριότητας των ΟΤΑ ( άρα διατηρούν το δικαίωμά τους να βγαίνουν στη σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ) όπως και η απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ετών ασφάλισης στα 40 χρόνια για όσους βγαίνουν χωρίς όριο ηλικίας μετά από 35 ή 37 χρόνια ασφάλισης .



Στον πίνακα 1  εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο, ή 37ετία, καθώς και όλοι όσοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας τα 62.


 
Στον πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.
 
Παράλληλα, η υπουργική απόφαση καθορίζει τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το επιπλέον «πέναλτι» 10%, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται και επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης .  

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με υπουργική απόφαση η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως 17 έτη"

Μυτιλήνη: Περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες σε 5 ημέρες

Ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στις 48.000 σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε ημερών έως τις 21 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Μεσογείου σε 681.000.

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση (ΔΟΜ). Πρόκειται για μια ακόμα εξέλιξη που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται στα νότια της ηπείρου.

«Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, περίπου 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με περίπου 9.600 άτομα την ημέρα να διασχίζουν τη θάλασσα κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες» ανέφερε ο ΔΟΜ, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων που έχει καταγραφεί σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας αυτόν τον χρόνο.

Η Μυτιλήνη συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, όπου κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες εμφανίστηκαν στο νησί 27.276 πρόσφυγες. Το ίδιο χρονικό διάστημα στη Χίο έφθασαν 9.750 πρόσφυγες (το καλοκαίρι ο ημερήσιος αριθμός των αφίξεων στο νησί δεν ξεπερνούσε τους 300).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες σε 5 ημέρες"

Φίλης: Όταν κάποιος δίνει 7000 το χρόνο για σχολεία, στριμώχνεται για άλλα 700;

Στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και τα κενά στα δημόσια σχολεία αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε πρωινές δηλώσεις του.

«Δεν θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει τόσο εκτεταμένο δίκτυο στην ιδιωτική εκπαίδευση πάσης φύσεως.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του , περί «πενταροδεκάρων» για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κύριος Φίλης επανέλαβε ότι δεν θα το επαναλάμβανε αν ήξερε τι θα επακολουθήσει στα μέσα.

«Ουδείς αναμάρτητος - είμαι ειλικρινής όμως. Δεν μ ' αρέσουν οι κομψευόμενες διατυπώσεις αλλά η ουσία», παραδέχτηκε για να διερωτηθεί. «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 700;»

Βέβαια ο υπουργός Παιδείας έκανε λάθος στον υπολογισμό αφού το 13% ΦΠΑ στα 7000 ευρώ είναι 910 ευρώ και αν ο ΦΠΑ πάει στο 23% όπως θέλει η Τρόικα το ποσό του ΦΠΑ για δίδακτρα ύψους 7000 ευρώ ανεβαίνει στα 1610 ευρώ .

Ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξη του στο MEGA , χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «κοινωνική επιλογή» τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία διαχώρισε από τα φροντιστήρια της γειτονιάς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αναφερόμενος στο δικαίωμα εκμάθησης τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.

Επεσήμανε δε, ότι η Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετεί τον δογματισμό που θέλει τα ιδιωτικά σχολεία να είναι καλά και τα δημόσια κακά, λέγοντας πως πρόκειται για «στρέβλωση», καθώς τα ποσά που δίνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην Ελλάδα, είναι μεγάλα και επί της ουσίας ακυρώνουν τον όρο «δωρεάν παιδεία». Είπε επίσης, ότι στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ωστόσο έκανε... ντρίπλα όταν ρωτήθηκε για τη μείωση των πόρων που προβλέπονται για την παιδεία στον προϋπολογισμό του Κράτους.

«Δεν γίνεται να εξυπηρετήσουμε έναν δογματισμό, που λέει ότι όλα τα ιδιωτικά είναι καλά και όλα τα δημόσια όχι. Θεωρούμε κακό το δημόσιο και καλό το ιδιωτικό. Είναι λάθος η αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Μακάρι να έχουμε 20.000 παιδιά περισσότερα παιδιά στα δημόσια. Υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση. Να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο» δήλωσε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε: «Δεν είπα να πάρει ο γονιός το παιδί από το ιδιωτικό. Θέλουμε πιο αξιόπιστο και αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο. Τα χρήματα που δίνονται για την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι στρέβλωση. Με αυτόν τον τρόπο, η δωρεάν παιδεία δεν είναι δωρεάν. Η αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου, σημαίνει και χρήματα».

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει διαμορφώσει ο κόσμος για το δημόσιο σχολείο:
«Η εικόνα που έχει ο μέσος Έλληνας είναι μίας διαλυμένης παιδείας; Αδικείται η δημόσια εκπαίδευση και αυτός ένας από τους λόγους που στέλνουν τα παιδιά στο ιδιωτικό. Αποτελεί κοινωνική επιλογή το ιδιωτικό σχολείο. Το φροντιστήριο της γειτονιάς είναι διαφορετική περίπτωση».

Αναφορά έγινε και στα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα δημόσια σχολεία. Ο Νίκος Φίλης αποκάλυψε ότι με τροπολογία μεταφέρονται από άλλους τομείς χρήματα, ώστε να γίνουν 2.000 ακόμα προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων: «Κάθε χρόνο την τελευταία επταετία, υπάρχουν προβλήματα. Στις 12 Σεπτεμβρίου πρέπει όλοι οι δάσκαλοι να είναι στα πόστα τους. Να μας εγκαλέσετε γι' αυτό, θα το δεχτώ. Πρέπει να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις. Θα υπάρξει δραστικότατη μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Σήμερα είναι 4.000 είναι αποσπασμένοι, ενώ 25.000 πήραν σύνταξη την τελευταία πενταετία. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Είναι στόχος του υπουργείου να ξέρουμε 31 Μαΐου ποια είναι τα κενά. Θα κριθούμε, δεν υπόσχομαι να χτίσω γεφύρια. Υπάρχει θέμα ορισμού τι σημαίνει κενό. Θα γίνουν 2.000 προσλήψεις ακόμη. Μεταφέρουμε από αλλού πόρους με τροπολογία».


Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Όταν κάποιος δίνει 7000 το χρόνο για σχολεία, στριμώχνεται για άλλα 700;"

Μία ώρα πίσω τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Μία ώρα ύπνου θα κερδίσουμε την Κυριακή, λόγω της αλλαγής της ώρας.

Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, 25 Οκτωβρίου 2015, θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να δείξουν 3.

Για την ιστορια στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973.

Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις. Σήμερα περίπου στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο αυτό.

Έως το 1996 στην Ε.Ε. κάθε χώρα εφάρμοζε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τα δικά της «θέλω», ώσπου οι Βρυξέλλες ...ανέλαβαν και οι αλλαγές της ώρας, πλέον, γίνονται ως εξής:

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μία ώρα πίσω τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής"

Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής των προσφύγων (Hotspots) από την Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις της.
«Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των ‘Hotspots'.

Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής.
Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel και σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα. Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι Hotspots με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και την μισητή τρόικα», αναφέρει το Spiegel.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή"

«Βόμβες» Κρητικού: Θα βγαίνουν ακίνητα στο… σφυρί έναντι πινακίου φακής

Για συστηματική προσπάθεια αποξήλωσης του νομικού πλέγματος προστασίας της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών κάνει λόγο ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Πολιτών, μιλώντας στο enikonomia.gr.

Ο κ. Κρητικός επισημαίνει πως έγινε μια βίαιη εισαγωγή του αγγλοσαξωνικού Δικαίου που πλέον δε θα επιτρέπει στον δανειολήπτη να προσφεύγει στον Άρειο Πάγο, αλλά να φτάνει μέχρι το Εφετείο στην περίπτωση που ασκηθεί ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής.

Επίσης, θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί - εξπρές και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, στους οποίους θα βγαίνουν ακίνητα στο σφυρί με βάση την εμπορική τους αξία που θα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή της τράπεζας, έναντι δηλ. πινακίου φακής. Έτσι, θα υπάρχουν ακίνητα που θα πωλούνται ακόμη και με μόλις 5.000 - 10.000 ευρώ.

«Ο νόμος Κατσέλη όπως τον γνωρίζουμε, αποξηλώνεται»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών τονίζει ακόμη πως στην ουσία ο Νόμος Κατσέλη αποξηλώνεται, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Καταρχήν, όσον αφορά στην επικαιροποίηση, υποχρεώνει 130.000 κόσμο να προσκομίσει τον φάκελό του και τα δικαιολογητικά εκ νέου μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, λίγο μετά τις γιορτές και περίπου 800 υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου πανελλαδικά θα πρέπει να τους αξιολογήσουν.

Επίσης, παίρνουν την πλήρη αρμοδιότητα από τον φυσικό δικαστή και τη δίνουν σε απλό υπάλληλο του Ειρηνοδικείου (κατά πάσα πιθανότητα στον γραμματέα του Ειρηνοδικείου) που θα κρίνει αν ένας φάκελος πληροί τις προϋποθέσεις για την επικαιροποίησή του.

Μια ακόμη «βόμβα» του κ. Κρητικού είναι πως η προστασία της πρώτης κατοικίας στο Νόμο Κατσέλη δεν θα είναι δεδομένη από εδώ και στο εξής, καθώς θα συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια. Όπως δε θα υπάρχει και η διαγραφή οφειλών 80%, καθώς θα κρίνεται εκ νέου σε ποιο ποσοστό και αν θα διαγράφονται οφειλές. Αυτό θα είναι στην κρίση του εκάστοτε δικαστή.

«Κίνδυνος για 500.000 νοικοκυριά»

Αν εφαρμοστεί η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό θα κινδυνεύσουν τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά, από το 1 εκατομμύριο που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν ή έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

«Να δημιουργηθεί παράλληλος νόμος Κατσέλη για εταιρείες και επαγγελματίες»

Η Ομοσπονδία θεωρεί πως ο νόμος Κατσέλη με τη μορφή που είχε ως τώρα δούλεψε και αποτέλεσε ανάσα για πολλούς δανειολήπτες.

Ο κ. Κρητικός τονίζει πως θα πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκότερα κριτήρια για τους πολύτεκνους, τους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ έχει προτείνει να εντάσσονται και οι μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στον νόμο Κατσέλη, οι οποίοι υπολογίζονται σε 300.000 περίπου.

Υποστηρίζει ακόμη πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας παράλληλος νόμος Κατσέλη για εταιρείες και επαγγελματίες.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβες» Κρητικού: Θα βγαίνουν ακίνητα στο… σφυρί έναντι πινακίου φακής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news