facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Εικοσιτετράωρη απεργία την Παρασκευή σε ιδιωτικά κανάλια, ΕΡΤ και ΑΠΕ

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου έως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2015 κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, μετά από συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες

Η απεργία αφορά την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Πρακτορείο, στις ιστοσελίδες, στις ραδιοτηλεοπτικές καλύψεις και μεταδόσεις, στο ραδιόφωνο και στις εκδόσεις του), στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (στα γραφεία Τύπου υπουργείων, ΟΤΑ, Περιφερειών και στα γραφεία Τύπου Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό), στο Κανάλι της Βουλής, σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και σε όλα τα συνδεόμενα διαδικτυακά μέσα.

Τα ιδιωτικά κανάλια διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια ώρα, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στη μετατροπή των δημοσιογράφων σε δημοσίους υπαλλήλους.

Η απεργία στα ΜΜΕ αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά στην κάλυψη της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην χώρα μας, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΡΤ έχει ζητήσει ειδική άδεια προκειμένου να καλύψει τις επαφές του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών υπογραμμίζει την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και τον πλουραλισμό. Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή του στη μεθόδευση που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους και καταγγέλλει, όπως και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο με το νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Αντιθέτως, υπάρχουν περιθώρια για νέες απολύσεις και αποδόμηση εργασιακών σχέσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εικοσιτετράωρη απεργία την Παρασκευή σε ιδιωτικά κανάλια, ΕΡΤ και ΑΠΕ"

Κωνσταντινόπουλος: Θα στείλετε το ΣΔΟΕ να ελέγξει τα ταμεία της εταιρείας Φλαμπουράρη;

Την παρέμβαση του ΣΔΟΕ για να ελέγξει τις καταγγελίες περί «μαύρων ταμείων» στην εταιρεία Φλαμπουράρη ζήτησε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο βουλευτής του Ποταμιού και πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επικαλέστηκε ισολογισμούς της εταιρείας του υπουργού Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «μαύρα ταμεία».

Σήμερα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος επανέφερε το θέμα, λέγοντας: «Χθες, έγινε μια καταγγελία από ένα βουλευτή μέσα στη Βουλή, κύριε υπουργέ. Έγινε μια καταγγελία από τον κ. Θεοχάρη για την εταιρεία του κ. Αλέξη Φλαμπουράρη, ότι στα ταμεία της υπάρχουν "μαύρα" χρήματα. Σας ρωτώ: Θα στείλετε το ΣΔΟΕ ή θα περιμένετε να βάλετε στο ΣΔΟΕ κάποιον δικό σας, που θα διασφαλίζει το τελικό πόρισμα; Σας ερωτώ: Θα στείλετε το ΣΔΟΕ, για να δούμε αν αυτό που είπε ένας βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το βήμα είναι αλήθεια ή ψέματα; Εγώ σας ζητώ, σας καλώ και σας προκαλώ να ζητήσετε από το ΣΔΟΕ να ξεκαθαρίσει την υπόθεση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινόπουλος: Θα στείλετε το ΣΔΟΕ να ελέγξει τα ταμεία της εταιρείας Φλαμπουράρη;"

Ολάντ: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος πρέπει να ξεκινήσει

Στο ελληνικό χρέος, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία, ήταν το μήνυμα στήριξης του Ολάντ, που πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να αρχίσει, ενώ πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης και αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στις πολιτικές λιτότητας.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες έχουν αιτιάσεις για τους ελληνικούς χειρισμούς και κάλεσε την Ευρώπη να λύσει το πρόβλημα με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. «Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ζήτησε, δε, να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παράταση της κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ολάντ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

«Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος»

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως είναι γνωστές οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα, πρόσθεσε όμως πως χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες. «Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, βεβαίως πρέπει να ξεκινήσει» είπε.

Τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και ζήτησε να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός» είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Αλλωστε τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της Ελλάδας».

«Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας σε όσα είπε ο έλληνας πρόεδρος για το προσφυγικό ο κ. Ολάντ υπογράμμισε πως πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το Kυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαικό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής ο κ. Ολάντ έγινε θερμά δεκτός από τον κ. Παυλόπουλο και επιθεώρησε το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων, ο κ. Ολάντ παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος και ο κ. Παυλόπουλος με τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

Το επίσημο δείπνο

Στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας. Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του, ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του ελληνικού λαού, και οι εταίροι μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.

«Η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές, οι Έλληνες εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν ευπατρίδη και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να διαχειρισθούμε το πρόβλημα προστατεύοντας τα σύνορα της ΕΕ, αλλά πρωτίστως τους πρόσφυγες.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος πρέπει να ξεκινήσει"

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμισμα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης σε απόφασή του επισημαίνει πως το Bitcoin θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νόμισμα. Η απόφαση, που αφορούσε φορολογική υπόθεση, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού εικονικού νομίσματος, η χρήση του οποίου έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις παγκοσμίως.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το capital, αποφάσισε ότι τα χρηματιστήρια bitcoin που μεταβιβάζουν συμβατικά νομίσματα όπως ευρώ ή σουηδική κορώνα σε bitcoin έναντι ενός τέλους, απαλλάσσονται από φόρους προστιθέμενης αξίας, εξαιτίας των κανόνων της ΕΕ που δεν επιτρέπουν τέτοιους φόρους σε μεταβιβάσεις «συναλλάγματος, χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που χρησιμοποιούνται ως νόμιμο χρήμα».

Η απόφαση είναι μια σημαντική ώθηση για το bitcoin σε μία από τις μεγαλύτερες περιοχές διαπραγμάτευσης παγκοσμίως, απομακρύνοντας την απειλή των φόρων που θα είχαν αυξήσει το κόστος αγοράς ή χρήσης του εικονικού νομίσματος στην Ευρώπη. Με την εν λόγω απόφαση επιλύεται μια διαφωνία εντός της Ευρώπης σχετικά με το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το Bitcoin.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμισμα"

Αντιπολίτευση κατά κυβέρνησης για την αποπομπή Σαββαΐδου

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καρατομήσει την γγ Εσόδων Κ.Σαββαΐδου.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει ότι δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία των θεσμών.

» Τελευταίο επεισόδιο στο εννιάμηνο σίριαλ η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που -από την πρώτη στιγμή- βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Από τη μια δεσμεύονταν να ενισχύσουν την ανεξαρτησία της και από την άλλη την υπονομεύουν.»

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «H κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία την αλλεργία της στις ανεξάρτητες αρχές και ότι λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος. Αυτό κάνει και με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της γγ Εσόδων, κυρίας Κ. Σαββαΐδου, με πρόσχημα δικαστικές εκκρεμότητες.

» Η πραγματική επιδίωξη είναι ο απόλυτος έλεγχος σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα, προκειμένου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει απρόσκοπτη 'παιχνίδια' και 'διευθετήσεις' με επιχειρηματικά συμφέροντα.

» Τον απόλυτο έλεγχο επιθυμούσε και η κυβέρνηση Σαμαρά, για αυτό και προχώρησε τότε στην αποπομπή Θεοχάρη. Με τέτοιες πρακτικές, το καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής θα διαιωνίζεται.»

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπολίτευση κατά κυβέρνησης για την αποπομπή Σαββαΐδου"

Η απάντηση της Σαββαΐδου για την αποπομπή της

«Θα κάνω χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας μου» τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωση της

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου

Η Κυβέρνηση αποφασίζει την αποπομπή μου. Την ώρα που η κυβέρνηση μου έχει ζητήσει να υποβάλω την παραίτησή μου για λόγους ηθικής τάξεως λόγω, άσκησης σε βάρος μου ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της παράτασης του χρόνου απόδοσης φόρου (φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων), την ίδια ώρα μου ζητείται εγγράφως η παροχή παράτασης για την απόδοση άλλου φόρου (ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία).

Το ίδιο έπραξε και προεκλογικά η κυβέρνηση ζητώντας μου την παράταση του χρόνου απόδοσης και ουσιαστικά την «αναστολή» εφαρμογής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, παράταση με την οποία και συμφώνησα λόγω της πάγιας πεποίθησής μου περί παροχής παρατάσεων στους φορολογούμενους, που δεν έχουν ως συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων.

Προκαλεί έκπληξη η εμμονή της κυβέρνησης να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον από μία απόφαση παράτασης προθεσμίας καταβολής φόρου, που αποτελεί πάγια πρακτική της διοίκησης, τη στιγμή που την ίδια πρακτική υιοθετεί και η ίδια κυβέρνηση, όπως έγινε με γραπτή εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού (ΑΠ: ΑΝ. ΥΠ. ΟΙΚ. 0003333 ΕΞ 2015) στην υπόθεση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Εξάλλου, το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση περί παράτασης του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι εξοργιστικό να κατηγορούμαι ότι με την απόφασή μου «ευνόησα συγκεκριμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής». Σημειωτέον ότι οι «διαπλεκόμενες» κατά την κυβέρνηση επιχειρήσεις, δηλαδή οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες βαρύνονται με το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, αποτελούν τον κορμό της πραγματικής οικονομίας, απασχολούν χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας και από αυτές εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες για την επιβίωσή τους.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων λειτούργησα - όπως μου επέβαλε το υπηρεσιακό μου καθήκον αλλά κυρίως το προσωπικό μου ήθος και η συνείδησή μου - με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση, αλλά παράλληλα με σεβασμό και κατανόηση στα δίκαια αιτήματα των φορέων των πολιτών αδιακρίτως, πάντοτε βεβαίως στα πλαίσια του νόμου και των αρμοδιοτήτων μου. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μου αυτής ήμουν πάντοτε κοντά στους πολίτες, πολύ περισσότερο δε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα επιτέλεσα τα καθήκοντά μου στο ακέραιο πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου περί δήθεν πρόθεσής μου να ευνοήσω συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τη διαπλοκή προκαταλαμβάνει την απόφαση της δικαιοσύνης και είναι πρωτοφανής και ευθεία παρέμβαση τόσο στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ όσο και κυρίως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Σημειωτέον ότι η σπουδή της κυβέρνησης είναι τέτοια, που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται ΠΡΙΝ ακόμα οριστικοποιηθεί η παραπομπή μου στο ακροατήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα, σήμερα δεν συντρέχει λόγος θέσης μου σε δυνητική αργία, που είναι – σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα - απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόωρη λήξη της θητείας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτείται – εκτός από την επίκληση της συνδρομής λόγων δημοσίου συμφέροντος (οι οποίοι εκλείπουν) – να έχει οριστικοποιηθεί η παραπομπή στο ακροατήριο, μετά την πάροδο της 10ημερης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατα του κλητηρίου θέσπισματος, το οποίο μου κοινοποιήθηκε μολις χθες! Σημειωτέον ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει τεθεί υπάλληλος σε αργία πριν η παραπομπή του καταστεί αμετάκλητη.

Προφανώς η κυβέρνηση έλαβε την απόφασή της για τη θέση μου σε δυνητική αργία θεωρώντας δεδομένη την απόρριψη της προσφυγής μου απο το αρμόδιο δικαστικό όργανο, που θα την κρίνει.

Ως πολίτης ευνομούμενης χώρας προφανώς και θα κάνω χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας μου. «Στη χώρα αυτή υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν», όπως άλλωστε δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι οποίοι ισχύουν για όλους τους πολίτες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ θερμά όλους τους ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά και τους συνεργάτες μου για την πολύτιμη συνεργασία και τη στήριξή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων μου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της Σαββαΐδου για την αποπομπή της"

ΕΝΦΙΑ €43.000 καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Το ποσό των 43.000 ευρώ καλείται να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ το "Χαμόγελο του Παιδιού", όπως καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Ο φόρος αφορά στα σπίτια όπου φιλοξενούνται τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά και σε ακίνητα και αγροτεμάχια που έχουν κληροδοτήσει ιδιώτες στον οργανισμό «και που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι αξιοποιημένα», όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.

Αρκετά από τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται στα ενήλικα "παιδιά" του "Χαμόγελου του Παιδιού", δηλαδή σε νέους που μεγάλωσαν στα σπίτια του Οργανισμού και αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για να σπουδάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές.

«Έχουμε να στηρίξουμε τόσα παιδιά και αναρωτιόμαστε πώς θα εκταμιεύσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό που είναι προορισμένο να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των παιδιών. Είναι άδικο να παίρνουν τα χρήματα αυτά που προέρχονται από το υστέρημα των ανθρώπων, είναι άδικο να επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ σε ένα φορέα που το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει στην κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως συμπληρώνει, από τα έξοδα του Οργανισμού μόλις το 11% αφορά σε διοικητικές λειτουργίες και το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών.

Πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ για το "Χαμόγελο του Παιδιού" ανήλθε σε περίπου 90.000 ευρώ και έπειτα από παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που είχε κάνει λόγο για λάθος και την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον Οργανισμό, το τελικό ποσό πληρωμής ήταν 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, «πέρυσι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στον Οργανισμό θεωρήθηκε άδικη από μέλη της τότε κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση και τα κόμματα μάς υποσχέθηκαν ότι θα μας απαλλάξουν από το φόρο».

Σημειώνεται ότι τα σπίτια διαμονής και ημερήσιας φροντίδας των παιδιών ανέρχονται σε 18 σε όλη την Ελλάδα, ενώ το "Χαμόγελο του Παιδιού" λαμβάνει ετησίως κρατική επιχορήγηση ύψους μόλις 80.000 ευρώ «για τμηματική λειτουργία δύο σπιτιών στον Καρέα και τον Φοίνικα Θεσσαλονίκης».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ €43.000 καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού»"

Τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε ασθενοφόρο επειδή άργησε

Πήγαν να σώσουν έναν άνθρωπο και λίγο έλειψε να καταλήξουν οι ίδιοι στο νοσοκομείο! Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που ανταποκρίθηκαν σε κλήση την οποία έλαβαν για τραυματία από τροχαίο στην Πάτρα, δέχθηκαν επίθεση από οργισμένους τσιγγάνους!

Οι δράστες θεώρησαν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε να φτάσει στο περιστατικό και χτύπησαν τους τραυματιοφορείς, που παρέλαβαν τον τραυματία και έφυγαν άρον- άρον από το σημείο, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιούσαν την Αστυνομία. Λίγο αργότερα, ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου εντοπίστηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας όπου είχε διακομιστεί ο τραυματίας.

Και εκεί, όμως, οι φίλοι και συγγενείς του τα έκαναν γης Μαδιάμ και μάλιστα απείλησαν με κατσαβίδι τους εργαζόμενους που κάλεσαν ανάστατοι την αστυνομία να τους βοηθήσει.

Τσιγγάνοι, διασώστες και κάποιοι από το προσωπικό του νοσοκομείου κατέληξαν στο τμήμα της περιοχής, που προσπαθεί να βγάλει άκρη με το τι ακριβώς συνέβη!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε ασθενοφόρο επειδή άργησε"

«Λουκέτο» σε 20 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων

Σε εποχές αύξησης του, ελληνικών συμφερόντων, στόλου και απορρόφησης εταιρειών από μεγαλύτερες, πλέει η ελληνική ναυτιλία.

Το 2015 οι ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων μειώθηκαν κατά 20 στον αριθμό, ποσοστό 2,99% και από 668 κατέβηκαν στις 648.

Αντιθέτως, οι μεγάλες εταιρείες που διαχειρίζονται στόλους με περισσότερα από 25 πλοία, αυξήθηκαν από κατά μία και από 40 το 2014 είναι πλέον 41 ενώ το 2013 ήταν 35. Ελέγχουν πλέον το 58,38% τη ελληνικής χωρητικότητας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της Petrofin Research-Greek shipping Companies.

Οι μεγάλες εταιρείες (25+ πλοία) συνάμα εκσυγχρονίζουν τον στόλο τους με ναυπηγήσεις. Τα πλοία με μέσο όρο ηλικίας έως 9 έτη, αυξήθηκαν από τους 124 εκατομμύρια τόνους το 2014 στους 154,3 εκατομμύρια τόνους το 2015. Τα μικρής ηλικίας πλοία τα έχουν 24 μεγάλες εταιρείες οι οποίες το 2014 ήταν 22 και το 2013 ήταν 14.

Οι πλοιοκτήτες που έχουν πλοία συνολικής χωρητικότητας άνω του ενός εκατομμυρίου τόνους ελέγχουν πλέον το 76,7% της συνολικής ελληνόκτητης χωρητικότητας έναντι 74% το 2014 και 71,3% το 2013.

Τα πλοία ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών μειώθηκαν από 231 ενώ το 2011 ήταν 411 ποσοστό μείωσης 44%.

Ο αριθμός των πλοίων μικρής ηλικίας συνεχίζει να αυξάνει. Το 2015 κατά 6,78% και 189 πλοία ενώ το 2014 ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αγγίζοντας το 9,94%.

Οι μικρές εταιρείες με 1 και 2 πλοία μειώνονται συνεχώς. Από το 2011 που αριθμούσαν 350 έφθασαν στις 262 ποσοστό μείωσης 25%. Για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» σε 20 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων"

Λουράντος: Επ' αόριστον κλειστά τα φαρμακεία αν δεν δικαιωθούμε

“Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα· έτσι κι αλλιώς χαμένοι είμαστε” λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου, προειδοποιώντας ότι η απεργία που ξεκινάει, μεθαύριο, θα είναι διαρκείας.

"Λέμε κυλιόμενες απεργίες γιατί δεν επιτρέπεται, αλλά ουσιαστικά είμαστε επ΄ αόριστον. Προκειμένου να μας τα πάρουν και να κάνουν αυτά που θέλουν για να δημιουργηθούν οι αλυσίδες, κλπ., τα κλείνουμε μόνοι μας" υπογραμμίζει ο κ. Λουράντος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι ανάγκες των πολιτών θα καλυφθούν τις ημέρες της απεργίας από τα διανυκτερεύοντα και τα εφημερεύοντα φαρμακεία, που θα λειτουργούν κανονικά.

"Θέλουν να υπάρχει μια απελευθέρωση, να μπορεί ο καθένας να ανοίγει φαρμακείο, παίρνοντας έναν φαρμακοποιό ως υπάλληλο, κατά τα συμφέροντά του. Αυτό το καθεστώς δεν υπάρχει στην Ευρώπη" επισημαίνει και προβλέπει ότι σε περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας, οι μεγάλες εταιρίες φαρμάκων θα ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων και θα πουλούν τα δικά τους φάρμακα.

"Δεν ποινικοποιούμε το κέρδος, αλλά από την άλλη μεριά το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα" λέει ο κ. Λουράντος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης.

Εκτιμά, επίσης, ότι σε περίπτωση αλλαγής στο ιδιωτικό καθεστώς θα πληγούν καίρια και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που -όπως λέει- πουλούν και με πίστωση, ενώ το ελληνικό φάρμακο είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουράντος: Επ' αόριστον κλειστά τα φαρμακεία αν δεν δικαιωθούμε"

Λεβέντης: Όχι στον όρο «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων

Κατά της λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» τάσσεται η Ένωση Κεντρώων, παρεμβαίνοντας στο θόρυβο που έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου από την Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εξωτερικός κ.Νίκος Κοτζιάς ζήτησε από το ακροδεξιό κόμμα προτάσεις για πιθανές ονομασίες της FYROM.

Με σχετική ανακοίνωση το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, κατηγορεί τις κυβερνήσεις από το 1992 έως σήμερα για «αποτυχημένους χειρισμούς» ζητώντας να υπάρξει χάραξη μιας νέας στρατηγικής από την ελληνική πλευρά και επισημαίνοντας πως οι πόρτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θα ανοίξουν για τα Σκόπια, μόνο εάν αλλάξουν συνταγματική ονομασία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι το άθροισμα αποτυχημένων χειρισμών σχεδόν όλων των κυβερνήσεων. Εφόσον οι μεγάλες δυνάμεις ονομάζουν τα Σκόπια "Μακεδονία" και εμείς αδρανούμε η το δεχόμαστε, είναι σαν να τα ονομάζουμε και εμείς "Μακεδονία".

Χρειάζεται λοιπόν μια άλλη εξωτερική πολιτική και όχι κουβέντες επικοινωνιακές για να εντυπωσιάζουν εντός Ελλάδος.

Προφανώς η Ένωση Κεντρώων δεν αποδέχεται τον όρο "Μακεδονία" και για να πλησιάσουν τα Σκόπια ή την Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αλλάξουν όνομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Όχι στον όρο «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων"

Τα ΕΛΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Τα ΕΛΤΑ στη νέα εποχή», ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχροινός, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναμένεται να πωλούν ρεύμα μέσα στον Δεκέμβριο, ανταγωνιζόμενα εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τα ΕΛΤΑ θα είναι παρόντα στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως πωλητές ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αγοράζουν και θα πουλάνε στους καταναλωτές, σε όλη την Ελλάδα, ρεύμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα καταθέσουν, μέσα στον Νοέμβριο, τον φάκελο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να λάβουν την σχετική έγκριση. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει η σχετική έγκριση γιατί, όπως είπε, η χρηματοπιστωτική επάρκεια των ΕΛΤΑ το επιτρέπει και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν την υποδομή και τις προϋποθέσεις για να είναι παρόντα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ΕΛΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας"

Τεράστιο το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών για τους πλειστηριασμούς

Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Οικονομικών, Ευκλ.Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το μεσημέρι.

«Εμείς επιμένουμε στις θέσεις μας και αυτοί στις δικές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος και πρόσθεσε: «Εάν δεν τα βρούμε αύριο τότε μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση», εννοώντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε ανώτερο επίπεδο, πιθανόν και από τον πρωθυπουργό..

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι η συζήτηση για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, αφορά μόνο όσους υπαχθούν από τούδε και στο εξής στο νέο καθεστώς, ενώ όσοι έχουν υπαχθεί ή κάνει αίτηση μέχρι να ισχύσει το νέο σύστημα, παραμένουν στο σημερινό καθεστώς.

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σε συνάρτηση και με την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων συστημικού χαρακτήρα εξακολουθεί να έχει πολλά αγκάθια, αναφορικά με την προσέγγιση που κάνουν οι δύο πλευρές.

Χαρακτηριστικό των έντονων συζητήσεων είναι το γεγονός πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να έχει ολοκληρωθεί στις 13.00 προκειμένου οι ελεγκτές να συναντήσουν τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. Ωστόσο αποφασίστηκε να μετατεθεί το ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με πληφορίες από το πρωί δεν έχει θιγεί άλλο ζήτημα στη συνάντηση ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «είναι τεράστιο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και 'κουαρτέτου' για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη» και ότι τα όρια που αποδέχονται οι δανειστές ουσιαστικά πετούν εκτός νόμου Κατσέλη πάνω απ' το 80% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που σήμερα υπάγονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει τα εξής όρια για υπαγωγή:

* Αξία περιουσίας για έναν άγαμο 200.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ για ζεύγος με αύξηση της κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία

*Όριο εισοδήματος για την οικογένεια περίπου στα 35.000 ευρώ

* Όριο οφειλής 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές θέλουν να «κλείσει» η ομπρέλα προστασίας του νόμου Κάτσελη και θέτουν μικρότερα όρια.

Τοποθετούν την αξία της περιουσίας του δανειολήπτη στα 120.000 ευρώ ενώ κάνουν λόγο για σύνολο εισοδήματος, εξαιρετικά χαμηλό, στο όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται περίπου σε 15.000 ευρώ για μία οικογένεια (όπως το μετρά η ΕΛΣΤΑΤ). Επίσης προσδιορίζουν το συνολικό χρέος στις 120.000 ευρώ - στην αρχή μάλιστα έλεγαν για 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% αυτών που έχουν υπαχθεί στο νόμο, αφήνοντας έκθετους το 27,6%, ενώ η πρόταση των δανειστών καλύπτει μόλις το 17,3%, θέτοντας εκτός της «ομπρέλας» του νόμου το 82,7%!

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση θεσμών-Βερναρδάκη

Λίγο πριν τις 18.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν τα δυο νομοσχεδια για κινητικοτητα και αξιολογηση στο δημόσιο αλλά, περιμπτόντως, και το νεο μισθολογιο που όμως είναι κυρίως αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, γιατί οι θεσμοι ήθελαν να μαθουν τις μισθολογικες επιπτωσεις από την εφαρμογή του.

Πληροφοριες αναφερουν οτι έως τις 15/12 θα τεθεί σε δημοσια διαβουλευση η κινητικοτητα και νωρίτερα, έως 15/11, τα νομοσχέδια για την αξιολογηση και το μισθολογιο που μπορεί να περιλαμβανονται και στα δευτερα προαπαιτουμενα του Νοεμβρίου για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τις δόσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστιο το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών για τους πλειστηριασμούς"

Η κυβέρνηση είχε συναινέσει στις αποφάσεις Σαββαΐδου υπαινίσσεται ο Νικήτας Κακλαμάνης

Την υπόθεση «καρατόμησης» της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου φέρνει στην Βουλή ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής εγείρει ερωτήματα για το αν η μη είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων αποτελεί αυστηρά προσωπική επιλογή της κυρίας Σαββαΐδου ή έγινε κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως με την τότε ηγεσία του υπουργείου. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι υπάρχουν επιστολές που «φωτίζουν» πτυχές της υπόθεσης.

Ο κ. Κακλαμάνης επικαλείται δηλώσεις της κ. Σαββαΐδου, σύμφωνα με τις οποίες αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου είχε ενημερώσει την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον τότε προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκο Κουτεντάκη για το περιεχόμενο της απόφασης, η οποία μετέθετε την απόδοση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, γνωστοποιώντας τους ότι είχαν τη δυνατότητα να την τροποποιήσουν σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, που επικαλείται ο κ. Κακλαμάνης, η κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε αν έκρινε απαραίτητο να είχε ζητήσει νωρίτερα από την κυρία Σαββαΐδου την επίσπευση της διαδικασίας και όχι τον Αύγουστο του 2015.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ &ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ: Τον κύριο Υπουργό Οικονομικών.
ΘΕΜΑ: Δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τις τελευταίες ημέρες μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στη χώρα από τη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και την ανεξάρτητη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα. Αικατερίνη Σαββαΐδου. Αντικείμενο της διαμάχης είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη Γενική Γραμματέα να παραιτηθεί από τη θέση της, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυβέρνησης μετά την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος της για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς και μετά από καταγγελίες περί «παγώματος προστίμου», που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω απόφασης επανελέγχου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Γενική Γραμματέας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, το ζήτημα της κατηγορίας για παράβασης καθήκοντος, εδράζεται σε δύο αποφάσεις σχετικές με το χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων: την ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015 και την ΠΟΛ 1180/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1835 Β΄ της 25ης Αυγούστου 2015, τις οποίες η ίδια υπέγραψε και απέστειλε στη Γενική Γραμματέα της Κυβέρνησης για έλεγχο νομιμότητας πριν αυτές δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στη συνέχεια στην ίδια ανακοίνωση η Γενική Γραμματέας ισχυρίζεται πως: «για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από εμένα προσωπικά η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο. Άλλωστε η είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων συμπεριελήφθη και στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς της 20 Φεβρουαρίου 2015. Επομένως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό.»

Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης και εάν υπέστη ή όχι ζημία το Ελληνικό Δημόσιο από τις αποφάσεις που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Εσόδων, που θα διαλευκάνει η ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη, πολλά ερωτηματικά γεννούν οι ισχυρισμοί της, πως εάν και η πρώτη απόφαση εξεδόθη στις 21 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε σε υψηλότατο επίπεδο μέχρι και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού αμέσως μετά τις εκλογές και δεν ζήτησε να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Με ποιο τρόπο ενημερώθηκε η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης (ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015), δηλαδή με γραπτή επιστολή, με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), με προφορική ενημέρωση και ποια ήταν ακριβώς τα ερωτήματα που έθεσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων;

-Απάντησαν στην κα. Σαββαΐδου η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης στα ερωτήματα της; Με ποιο τρόπο, δηλαδή με γραπτή επιστολή, με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), με προφορική ενημέρωση; Σε κάθε περίπτωση ποιο ήταν το περιεχόμενο των απαντήσεων για το σχετικό ζήτημα και τα ερωτήματα που έθετε η Γενική Γραμματέας, τόσο των προαναφερόμενων προσώπων (κα. Βαλαβάνη, κ. Κουτεντάκης) καθώς και οποιουδήποτε άλλου προσώπου από το Υπουργείο Οικονομικών, την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς Επικρατείας ή το Πρωθυπουργικό Γραφείο;

-Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή οι τυχόν γραπτές επιστολές ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντάλλαξαν η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με την τότε Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και τον τότε Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από το Υπουργείο Οικονομικών, την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Επικρατείας ή το Πρωθυπουργικό Γραφείο από την 25η Ιανουάριου 2015 μέχρι σήμερα σχετικά με το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη δυνατότητα τροποποίησης της απόφασης με αριθμό ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων και γενικά με το ζήτημα της είσπραξης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

ΑΘΗΝΑ 22-10-2015
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση είχε συναινέσει στις αποφάσεις Σαββαΐδου υπαινίσσεται ο Νικήτας Κακλαμάνης"

HRW: Επιθέσεις ένοπλων μασκοφόρων σε βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο

Επιθέσεις ένοπλων μασκοφόρων σε βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο καταγγέλλει σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» («Human Rights Watch»).

Όπως περιγράφεται, ένοπλοι μασκοφόροι ακινητοποιούν τις βάρκες και τις απωθούν πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η οργάνωση μίλησε με εννέα αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν οκτώ περιστατικά (τα πιο πρόσφατα στις 7 και 9 Οκτωβρίου), κατά τα οποία μασκοφόροι δράστες, συχνά οπλισμένοι, σταματούν τις βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και τις παροπλίζουν σκόπιμα καταστρέφοντας ή αφαιρώντας τις μηχανές τους ή τα καύσιμα ή τρυπούν το κέλυφός τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ρυμουλκούν τις βάρκες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Ο παροπλισμός των βαρκών στο Αιγαίο κάνει ένα ήδη επικίνδυνο ταξίδι ακόμα πιο πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο», δηλώνει η Εύα Κοσέ από το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», και συμπληρώνει: «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες απαιτούν επείγουσα αντίδραση από τις ελληνικές Αρχές».

Όπως περιγράφεται στην έκθεση, στις 9 Οκτωβρίου το προσωπικό της οργάνωσης έγινε μάρτυρας μιας υπερφορτωμένης με μετανάστες και πρόσφυγες φουσκωτής βάρκας που έπλεε στα ύδατα μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου για περισσότερη από μία ώρα μέχρι που μια ομάδα Ισπανών εθελοντών ναυαγοσωστών τους έσωσε.

Αμέσως μετά τη διάσωση των μεταναστών, ο 17χρονος Αλί από το Αφγανιστάν είπε στα μέλη της οργάνωσης ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ένα ταχύπλοο χτύπησε τη φουσκωτή λέμβο. Σε αυτό επέβαιναν πέντε άνδρες ντυμένοι στα μαύρα, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες και οπλισμένοι με πιστόλια.

«Στην αρχή, όταν πλησίασαν, νομίζαμε ότι είχαν έρθει για να μας βοηθήσουν. Αλλά με τον τρόπο που ενήργησαν, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαν έρθει για να βοηθήσουν. Ήταν τόσο επιθετικοί. Πήραν τη μηχανή από τη βάρκα μας και στη συνέχεια έφυγαν γρήγορα μακριά», περιέγραψε ο Αλί.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε άλλες τρεις βάρκες που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ, πριν επιταχύνουν προς την ελληνική ακτή. Οι άνδρες αυτοί δεν φορούσαν διακριτικά στα ρούχα τους και, σύμφωνα με τον Αλί «μιλούσαν μια γλώσσα που δεν ξέρω, αλλά σίγουρα δεν ήταν η τουρκική, καθώς οι Αφγανοί μπορούν να καταλάβουν ένα κομμάτι της τουρκικής γλώσσας».


Όπως πρόσθεσε, ένα σκάφος με άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε και πήρε τις τρεις γυναίκες και τα έξι παιδιά από το φουσκωτό σκάφος και υποσχέθηκαν να επιστρέψουν για να πάρουν τους άνδρες, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ.

Τα μέλη του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είδαν, επίσης, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος να προσεγγίζει τη λέμβο που επέβαινε ο Αλί και αφού έκανε ένα κύκλο γύρω από αυτήν, έφυγε μακριά. Οι επιβαίνοντες σε μια δεύτερη λέμβο που έφθασαν στη Λέσβο την επόμενη ημέρα επιβεβαίωσαν στην οργάνωση ότι ήταν σε ένα από τα άλλα τρία σκάφη, στα οποία επιτέθηκαν οι κουκουλοφόροι.

Τρία από τα περιστατικά που περιγράφηκαν στα μέλη της οργάνωσης είχαν περισσότερους από έναν μάρτυρα και οι μαρτυρίες έφεραν πολλές ομοιότητες. Σε δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι περιέγραψαν ότι είδαν το σκάφος με τους μασκοφόρους να κατεβαίνει από ένα μεγαλύτερο πλοίο.

Σε τρεις από τις υποθέσεις που κατέγραψε η οργάνωση, οι άνθρωποι είπαν ότι είχαν δει την ελληνική σημαία στο πλοίο που μετέφερε τους μασκοφόρους. Σε έξι περιπτώσεις οι μάρτυρες είπαν ότι οι μασκοφόροι ακινητοποίησαν τη λέμβο ή της αφαίρεσαν τη μηχανή ή τα καύσιμα.

Σε δύο περιπτώσεις οι μασκοφόροι τρύπησαν τη λέμβο. Σε τρεις περιπτώσεις ρυμούλκησαν τους μετανάστες πίσω στα τουρκικά ύδατα. Σε τέσσερις περιπτώσεις οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο υπέστησαν βία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πληγείσες βάρκες εγκαταλείφθηκαν χωρίς καμία βεβαιότητα ότι οι επιβαίνοντες ήταν ασφαλείς.

Όπως σημειώνεται επίσης, σε βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS στις 8 Σεπτεμβρίου καταγράφεται κάτι που φαίνεται ως επίθεση σε λέμβο από άγνωστους μασκοφόρους και ένας δημοσιογράφος λέει ότι έγιναν μάρτυρες επιθέσεων σε έξι βάρκες που μετέφεραν μετανάστες και αιτούντες άσυλο εκείνη την ημέρα.

Σε επιστολή του στις 9 Οκτωβρίου προς το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα δηλώνει ότι έχει λάβει ανάλογες καταγγελίες και σημειώνει ότι «αναφέρονται σε άνδρες με στολές αξιωματικών που μοιάζουν με τις στολές των ειδικών μονάδων του ελληνικού Λιμενικού».

Και συνεχίζει ότι η ακτοφυλακή είχε «κατ' επανάληψη κινήσει έρευνες που συμπεριλάμβαναν Έλληνες υπηκόους οι οποίοι προσποιούνταν ότι ήταν αρχές επιβολής του νόμου και εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες με σκοπό να αποκτήσουν παράνομα τα σκάφη και τον εξοπλισμό τους».

Το Λιμενικό ανέφερε, επίσης, ότι στις 30 Ιουλίου τρεις μασκοφόροι Έλληνες υπήκοοι που φορούσαν στολές που μοιάζουν με αυτές των οργάνων επιβολής του νόμου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν μέλη της ακτοφυλακής.

«Οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα λιμενικοί να εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά», σημειώνει η κ. Κοσέ. Επίσης, το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες προβαίνουν σε συλλογικές απελάσεις και απωθήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Παρά την καταδίκη της πρακτικής αυτής από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο. Η οργάνωση κατέγραψε τέσσερα περιστατικά μαζικών απελάσεων που φέρονται να πραγματοποιήθηκαν από συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου με το πιο πρόσφατο στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ένα από τα επεισόδια ο 21χρονος Μαχμούντ από τη Συρία δήλωσε ότι στις 13 Μαΐου κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Διδυμοτείχου μαζί με άλλους εννιά Σύριους και 25 Αφγανούς από τις 11.30 το βράδυ μέχρι τις 8 το βράδυ της επόμενης ημέρας και στη συνέχεια αφού μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στον Έβρο, επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα και απωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία. Ανάλογες καταγγελίες έχει αναφέρει και η Διεθνής Αμνηστία.

Σε επιστολή της στις 25 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Αστυνομία απαντώντας σε έρευνα του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι ερεύνησαν ένα περιστατικό που κατήγγειλε ο Συνήγορος του Πολίτη τον Αύγουστο σχετικά με ισχυριζόμενη απώθηση 30 Σύριων, ανάμεσά τους και γυναικών και παιδιών, πίσω στην Τουρκία. Η επιστολή ανέφερε ότι «οι μετέπειτα έρευνες από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας δεν αποκάλυψαν κάποιο διαδικαστικό λάθος».

Το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καλεί τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν άμεσα με διαφανή, λεπτομερή και αμερόληπτο τρόπο επανειλημμένες καταγγελίες ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες συμμετέχουν στις συλλογικές απελάσεις στην περιοχή του Έβρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "HRW: Επιθέσεις ένοπλων μασκοφόρων σε βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο"

Τα ονόματα των 250 μεγαλοοφειλετών που ευνοήθηκαν από ΠΝΠ της κυβέρνησης ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ονόματα και στοιχεία για 250 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που απέφυγαν να πληρώσουν τα χρωστούμενα εκμεταλλευόμενοι χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ζητά το ΠΑΣΟΚ με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος και Βασιλης Κεγκέρογλου εξηγούν ότι κατά το προηγούμενο επτάμηνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ρύθμιση οφειλών ανω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ενώ συμπεριελήφθησαν στα προς διαγραφή ποσά, πρόστιμα και προσαυξήσεις του Ν.2523/97 για πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής, πράγμα το οποίο συνέβη για πρώτη φορά.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει ποιοι ευνοήθηκαν από τις συγκεκριμένες διατάξεις παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις τους γι αυτό και επαναφέρουν το αίτημά τους σημειώνοντας «Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι 250 οφειλέτες χάριν των οποίων έγινε η ρύθμιση της Π.Ν.Π.; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα. Ποιο είναι συνολικά και κατά οφειλέτη το ποσό των ρυθμισμένων οφειλών, και ποιο είναι το ποσό των προστίμων και προσαυξήσεων του Ν. 2523/97 που χαρίστηκε στους συγκεκριμένους μεγαλοοφειλέτες; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ονόματα των 250 μεγαλοοφειλετών που ευνοήθηκαν από ΠΝΠ της κυβέρνησης ζητά το ΠΑΣΟΚ"

Διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ζητεί η Κομισιόν

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με πιθανές τροποποοιήσεις στην εφαρμογή του καινούγιου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες , δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράιτχαρντ κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή αναμένει κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία του νομοθετικού σχεδίου, τα οποία δε θέλησε να κατονομάσει. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών και των αρμόδιων κοινοτικών αρχών, κατέληξε η εκπρόσωπος.

Τέλος, ερωτηθείσα για τις εξελίξεις για την υπόθεση Σαββαΐδου και για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο όπως μετά την παύση του προηγουμενου ΓΓ Δημοσίων Εσόδων από την προηγούμενη κυβέρνηση, η Αν. Μπράιτχαρντ αρκέστηκε να δηλώσει πως η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ωστόσο δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο σε αυτή τη φάση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ζητεί η Κομισιόν"

Συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση για ΦΠΑ στα γηροκομεία από το Ποτάμι

Συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στα γηροκομεία επιχειρεί το «Ποτάμι», καταθέτοντας μάλιστα σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Το κόμμα σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αψυχολόγητη» την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23% που πλήττει την αξιοπρέπεια 10.000 ηλικιωμένων.

Εξηγεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν ασύμμετρα το ευπαθές κομμάτι της κοινωνίας, καθώς από την μια τους μειώνει περαιτέρω τη σύνταξη και από την άλλη τους επιβαρύνει με τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα για το κόστος των γηροκομείων.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών υποστηρίζει πως «μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση επιλέγει να ''χτυπήσει'' και τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων» και προσθέτει ότι «με τα ήδη μειωμένα και πενιχρά τους εισοδήματα οι ηλικιωμένοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και την αύξηση στο μηνιαίο κόστος διαμονής στους οίκους ευγηρίας.

Επισημαίνεται δε, πως η επιπλέον μηνιαία οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από την αύξηση του ΦΠΑ σε μία μέση μονάδα, της οποίας το μηνιαίο κόστος υπολογίζεται στα 800 ευρώ, εκτιμάται στα 100 ευρώ».

Καταλήγει δε σημειώνοντας: «Η κοινωνικά άδικη και σκληρή αύξηση στο Φ.Π.Α. στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι επιπλέον ακατανόητη αν συνυπολογιστεί πως στις υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή Φ.Π.Α. στα εν λόγω ιδρύματα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση για ΦΠΑ στα γηροκομεία από το Ποτάμι"

Αποπομπή Σαββαΐδου αποφάσισε το Υπουργικό

Την απόφαση να «καρατομηθεί» η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, έλαβε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η απόφαση ελήφθη για να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την κυρία Σαββαΐδου, μετά την άρνηση της ίδιας να υποβάλει την παραίτησή της.

«Σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν κατά του δημοσίου συμφέροντος» είπε η κυρία Γεροβασίλη.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι κανόνες και θα τηρηθούν» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή έχει την έγκριση των Θεσμών η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε».

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-Σαββαΐδου
Υπενθυμίζεται ότι στην κυρία Σαββαΐδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την απόφαση που χαρίζει περιθώριο ενός έτους στα κανάλια για την καταβολή του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.  

Η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κλήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου ως ύποπτη τέλεσης του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας για την απόφασή της να μπλοκάρει ουσιαστικά πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε τοκογλυφία. Πήρε όμως προθεσμία και έδωσε εξηγήσεις τη Δευτέρα μέσω υπομνήματος.

Παρότι το εν λόγω πρόστιμο ήταν βεβαιωμένο από τις αρμόδιες επιτροπές, η κ. Σαββαΐδου φέρεται στα τέλη του 2014 να αποφάσισε την επανεξέτασή του, με αποτέλεσμα να μην έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως η απόφασή της «πάγωσε» το πρόστιμο, το οποίο, αν και έχουν περάσει συνολικά 2,5 χρόνια, παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κ. Σαββαΐδου
 να διευκολύνει την κατάσταση υποβάλλοντας την παραίτησή της, δίχως ακόμη οι δανειστές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για την «εκλεκτή» τους.

Η Γενική Γραμματέας, ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει την καρατόμησή της και κύκλοι της δηλώνουν ότι η ίδια αισθάνεται πως έχει το δίκιο με το μέρος της. Μάλιστα η ίδια φέρεται να έλεγε σε συνομιλητές της ότι θα απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία. 

Στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό παραθέτει αναλυτικά τους λόγους που της επιβάλλουν τη λήψη της απόφασης της να μην παραιτηθεί.

Αναλυτικά αναφέρει:
Σε συνέχεια του αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, το οποίο διατυπώθηκε τηλεφωνικά από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, γα την υποβολή της παραίτησης μου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων με σκοπό τη «διευκόλυνση» της κυβέρνησης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος λόγω της έκδοσης της απόφασης για την απόδοση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, αλλά κυρίως στο πλαίσιο λογοδοσίας προς τους πολίτες, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

Με επιστολή μου ενημέρωσα γραπτώς τον Πρωθυπουργό τόσο για την ουσία των δυο υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας όσο και για την πρόθεσή μου να μην παραιτηθώ από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων καθώς και για τους λόγους που μου επιβάλλουν την λήψη της απόφασης αυτής.

Α) Όσον αφορά την άσκηση της ποινικής δίωξης για την απόφαση σχετικά με το χρόνο απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων:

1. Ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων θεσπίσθηκε το 2010 και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ καθώς με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, η έναρξη ισχύος αναστελλόταν κάθε φορά για ένα έτος. Πρώτος χρόνος εφαρμογής είναι το 2015, δεδομένου ότι η τελευταία αναστολή έληξε στο τέλος του 2014. 

2. Ως Γ.Γ.Δ.Ε. υπέγραψα και απέστειλα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δύο αποφάσεις σχετικές με το χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων: την ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015 και την ΠΟΛ 1180/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1835 Β΄ της 25ης Αυγούστου 2015. Και οι δυο αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ μετά από έλεγχο νομιμότητας εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Κάθε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας και εγκρίνεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης πριν την αποστολή της προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ο έλεγχος νομιμότητας αφορά την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου οργάνου για την έκδοση της απόφασης καθώς και τη συμβατότητα αυτής με τις κείμενες διατάξεις.
3. Με την πρώτη ΠΟΛ 1016/2015 προβλέφθηκε η μετάθεση του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων και όχι η αναστολή επιβολής του φόρου. Με την απόφαση αυτή δεν επέρχεται απώλεια δημοσίων εσόδων, ούτε επιβάρυνση του προϋπολογισμού, διότι τα έσοδα ως και τον Φεβρουάριο 2016 αποτελούν έσοδα του έτους 2015.

4. Όσον αφορά το ύψος του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων τα παρακάτω στοιχεία είναι ενδεικτικά: σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν προϋπολογισθεί έσοδα της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ αλλά εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το πρώτο τετράμηνο του έτους βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξεως των 12,2 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 3,7 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε αυτές τις συνθήκες της αγοράς η απόφαση του Ιανουαρίου 2015 ήρθε απλώς να δώσει περισσότερο χρόνο, χωρίς να διαγράφει καμία φορολογική υποχρέωση, για την εξόφληση του φόρου κατόπιν συνολικού αιτήματος των επιχειρήσεων της αγοράς (Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας, Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας και Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας). Διευκρινίζεται ότι ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων βαρύνει τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις και όχι τα κανάλια. 

5. Για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από εμένα προσωπικά η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο. Άλλωστε η είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων συμπεριελήφθη και στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς της 20 Φεβρουαρίου 2015. Επομένως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό.

6. Με τη δεύτερη απόφαση (ΠΟΛ 1180/2015) προβλέφθηκε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου για το 2015 και συγκεκριμένα η καταβολή μέχρι 30/9/2015 για το πρώτο τετράμηνο του έτους και μέχρι 30/11/2015 για το δεύτερο. Για τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η καταβολή θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Πρακτικά επομένως με τη δεύτερη απόφαση, η οποία ελήφθη σε συνεννόηση με το γραφείο του Πρωθυπουργού, η είσπραξη του φόρου ξεκινά μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα σε σχέση με την πρώτη απόφαση. Και με τη δεύτερη απόφαση άλλωστε, καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της τελευταίας δόσης του φόρου για το 2015 (αυτής του Δεκεμβρίου), είναι ο Ιανουάριος του 2016.

7. Η πρώτη απόφαση για την οποία κατηγορούμαι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.

8. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αποδιδόμενες σε εμένα κατηγορίες είναι παντελώς αβάσιμες και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας ούτε επομένως και ηθικής τάξης, το οποίο να δικαιολογεί την απαίτηση του Πρωθυπουργού για παραίτησή μου. 

9. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει κλητήριο θέσπισμα, δεν γνωρίζω σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος για την οποία διώκομαι και η μόνη ενημέρωσή μου προέρχεται από τα δημοσιεύματα.

Β) Όσον αφορά τις καταγγελίες περί "παγώματος προστίμου" που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω της απόφασης επανελέγχου της, σημειώνονται τα ακόλουθα:

1. Στην περίπτωση επανελέγχου, ΚΑΜΙΑ από τις υποχρεώσεις του φορολογούμενου και τα δικαιώματα του Δημοσίου δεν αναστέλλονται. Δηλαδή, ο φορολογούμενος εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να καταβάλει τους φόρους και τα πρόστιμα που του έχουν καταλογιστεί ενώ σε περίπτωση που δε συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του εφαρμόζονται όλες οι προβλεπόμενες συνέπειες (λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο). 

2. Η ΓΓΔΕ έχει λάβει στη συγκεκριμένη υπόθεση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (μέχρι το χρόνο
 επιβολής των capital controls, καθώς στη συνέχεια τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης "πάγωσαν" σε συνέχεια της έκδοσης διαδοχικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου), έχει κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή των σχετικών χρεών και δεν έχει διατάξει καμία αναστολή καταβολής των προστίμων που καταλογίσθηκαν στην εταιρεία. Επομένως, ο επανέλεγχος δεν συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας, πολύ περισσότερο δε όταν επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Ο αρχικός έλεγχος αφορούσε μία επιχείρηση, ο επανέλεγχος αφορά τρεις. 

Ο επανέλεγχος της επιχείρησης δηλαδή συνοδεύτηκε από αντίστοιχες εντολές για τον έλεγχο όλων των συνδεόμενων επιχειρήσεων (εκδότες-λήπτες τιμολογίων για αγορές εμπορευμάτων και παροχή υπηρεσιών) προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου καθώς και το ενιαίο του φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων αυτών ελέγχοντας όλο το κύκλωμα των συναλλαγών. Επομένως, ο επανέλεγχος μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καταλογισμό μεγαλύτερων φόρων και προστίμων.

3. Σε καμία περίπτωση ο επανέλεγχος δεν ακυρώνει ή τροποποιεί καταλογιστική πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου, η οποία έχει εκδοθεί. Επομένως, ανεξαρτήτως, αποτελέσματος η ΓΓΔΕ, δεν ακύρωσε και δεν μπορεί να ακυρώσει τις πράξεις επιβολής προστίμων.

4. Η έκθεση επανελέγχου που συντάσσεται –ανεξαρτήτως αποτελέσματος - διαβιβάζεται στο αρμόδιο Δικαστήριο και συνεκτιμάται από αυτό, το οποίο και μόνο μπορεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την αρχική πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου.

5. Οι ελεγκτές των ειδικών συνεργείων δεν επιλέγονται από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ενώ οι παραιτήσεις μελών των συνεργείων στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι οφείλονται στο φόβο των ελεγκτών να ασχοληθούν με μία υπόθεση, για την οποία η ελεγχόμενη εταιρεία έχει υποβάλει μήνυση κατά των εμπλεκόμενων εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα, του φόβου δηλαδή των ελεγκτών να ασχοληθούν με μία υπόθεση, επιχειρούσε να αντιμετωπίσει η προωθούμενη σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς διάταξη νόμου, η οποία εμφανίστηκε από μερίδα του Τύπου ως προσπάθειά μου να κατοχυρώσω την ασυλία μου.

6. Σε αντίθεση, με όσα αναληθώς αναφέρονται σε κακόβουλα δημοσιεύματα, ότι δήθεν καθυστέρησε ο έλεγχος και η έκδοση πράξεων επιβολής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, επειδή δεν συνεδρίαζε η Επιτροπή του άρθρου 30 που κρίνει το κύρος των βιβλίων των εταιρειών, σημειώνω ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει καταργηθεί και επομένως απαιτούνταν η ψήφιση διάταξης για την επανασύστασή της, γεγονός για το οποίο είχα ενημερώσει επανειλημμένως την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι το ζήτημα ήταν γενικότερο και αφορούσε πλειάδα εκκρεμών υποθέσεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το ζήτημα δεν έχει ρυθμισθεί νομοθετικά, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΓΓΔΕ. 

7. Η απόφαση για την πραγματοποίηση επανελέγχου αποτελεί αρμοδιότητα της φορολογικής διοίκησης που την ασκεί κατά διακριτική ευχέρεια, ενώ δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη σε περίπτωση που η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Συμπερασματικά έχω να σημειώσω:
1. Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά μου, καθώς και στο πρόσωπό μου, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

2. Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις μου δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκα με κανένα τρόπο εγώ προσωπικά, πράγμα που θα ήταν απαραίτητο προκειμένου οι ως άνω αποφάσεις να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα.

3. Σε αντίθεση, με όσα αναληθώς αναφέρονται σε δημοσιεύματα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν προώθησε διατάξεις περί ασυλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με σκοπό να αποφευχθεί η ποινική μου δίωξη. Οι σχετικές διατάξεις περί οριοθέτησης της ευθύνης των οργάνων της ΓΓΔΕ, οι οποίες προβλέπονται τόσο στο γενικό πλαίσιο της αυτονομίας της ΓΓΔΕ όσο και ως ξεχωριστή μνημονιακή υποχρέωση στο τρίτο πλέον μνημόνιο (Ν.4336/2015) με χρόνο υλοποίησης τον Οκτώβριο 2015, και οι οποίες επρόκειτο να κατατεθούν προς ψήφιση, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιων συζητήσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, στις οποίες συζητήσεις συμμετείχε η ΓΓΔΕ. 

Οι διατάξεις αυτές, που αφορούν τους ελεγκτές και άλλους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ που έχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και τον εκάστοτε Γραμματέα, είχαν ως σκοπό να προστατεύουν το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ) από αβάσιμες καταγγελίες που στοχεύουν να εμποδίσουν το έργο τους. Οι διατάξεις άλλωστε ρητά αναφέρουν ότι σε περίπτωση δόλου δεν υπάρχει η παραμικρή ποινική προστασία .

4. Η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις μου εγείρει ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής (μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου 2015), την θεσμοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (μνημονιακή δέσμευση διαρκούς χαρακτήρα), καθώς και την ψήφιση των διατάξεων για την μη άσκηση ποινικής δίωξης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Γραμματέα (μνημονιακή δέσμευση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015 και πριν τη μεταφορά του ΣΔΟΕ).

ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ από τη θέση του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες.

Άλλωστε, δεν θα επιτρέψω, η παραίτησή μου να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής μου σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε μια φοβισμένη φορολογική διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της.
Τέλος, είμαι αποφασισμένη να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη δικαίωσή μου και την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου.

Ειδικότερα:

1) Όσον αφορά το ζήτημα της απόφασης απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, θα περιμένω να μου κοινοποιηθεί το κλητήριο θέσπισμα, προκειμένου να νημερωθώ σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος και να μπορέσω να ασκήσω τις όποιες νόμιμες ενέργειες. Να επισημάνω ότι η δημοσιοποίηση της δίωξης έγινε πριν καν λάβω επίσημα γνώση για αυτήν καθώς μέχρι σήμερα δεν μου έχει κοινοποιηθεί το κλητήριο θέσπισμα για τη σε βάρος μου άσκηση δίωξης.

2) Όσον αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος προστίμου» που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω της απόφασης επανελέγχου της, προσήλθα σήμερα στον Εισαγγελέα και αφού έδωσα προφορικές εξηγήσεις, ζήτησα και έλαβα προθεσμία για την υποβολή γραπτών εξηγήσεων (υπομνήματος) έως τη Δευτέρα 26-10-2015.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποπομπή Σαββαΐδου αποφάσισε το Υπουργικό"

Αυτοί «κρύβονται» πίσω από το «Noor 1»

Δύο αλλοδαποί επιχειρηματίες που διαμένουν σε δύο διαφορετικές πόλεις στο εξωτερικό, φέρεται να έχουν κατονομασθεί, τις τελευταίες ημέρες, ως χρηματοδότες με 15 εκατ. ευρώ του περιώνυμου φορτίου ηρωίνης βάρους δύο τόνων που έφθασε στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2014 με το πλοίο «Noor 1». 

Οι πληροφορίες αυτές φέρεται να έχουν δοθεί από έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους για την υπόθεση, ο οποίος έχει δώσει δύο ακόμη «σημαντικές καταθέσεις» στις αρχές που δεν έχουν ενταχθεί στη δικογραφία. 

Το ίδιο πρόσωπο έχει προχωρήσει και σε άλλες αναφορές προκειμένου «να βοηθήσει τους ερευνητές της υπόθεσης» και να έχει καλύτερη δικαστική μεταχείριση.

Αν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες -ήδη εξετάζονται-, θα πρόκειται για την πλέον σημαντική εξέλιξη στην πολυσυζητημένη υπόθεση που εκδικάζεται τις τελευταίες ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά (η δίκη στεγάζεται προς το παρόν στο αμφιθέατρο του Εφετείου της Αθήνας) με περισσότερους από 30 κατηγορουμένους. 

Και αυτό, διότι έτσι ίσως μπορεί να δοθεί απάντηση σε ένα κεντρικό ερώτημα που απασχολούσε από την αρχή τις διωκτικές και δικαστικές αρχές σχετικά με τα άτομα που πλήρωσαν την αγορά του φορτίου ηρωίνης που εμφανίζεται να φορτώθηκε -καταμεσής του Περσικού Κόλπου- στο δεξαμενόπλοιο «Noor 1», με το δεδομένο ότι η «ταυτότητα» του χρηματοδότη είχε δημιουργήσει διάφορους υπαινιγμούς αλλά και σχετικές έρευνες για «εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και την ίδρυση μίας σχετικής off shore εταιρείας». 

Τώρα φέρεται να ανακύπτουν στοιχεία για πρόσωπα εντελώς άσχετα με τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι όταν υπήρξε ο εντοπισμός των δύο τόνων ηρωίνης ύστερα από ενέργειες κυρίως του Λιμενικού Σώματος, είχαν συλληφθεί άτομα τουρκικής καταγωγής, ενώ είχε διαπιστωθεί διασύνδεση επίσης με Τούρκους υπηκόους στην Ολλανδία που θα υποβοηθούσαν τη μεταφορά και διανομή της ναρκωτικής ουσίας σε όλη την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, «από αυτόν τον κύκλο των προσώπων και των διασυνδέσεων προέρχονται και οι αλλοδαποί χρηματοδότες του πλοίου» και όχι από την ομάδα των Ελλήνων κατηγορουμένων ή άλλων ημεδαπών.

Το «κόλλημα» στο Σουέζ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσω του ίδιου διαύλου ενημέρωσης των αρχών, αναμένεται να απαντηθεί και ένα δεύτερο κύριο ερώτημα για το ταξίδι του επονομαζόμενου «ναρκωπλοίου» από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα. 

Δηλαδή, «γιατί ενώ είχαν δοθεί τεράστια ποσά για το ταξίδι του και τη μεταφορά ηρωίνης από τον Περσικό στην Ελλάδα, το πλοίο "κόλλησε" για πολλές εβδομάδες στο Σουέζ με επίκληση ότι δεν είχε να πληρώσει λίγες χιλιάδες ευρώ για τη διέλευσή του από τη διώρυγα».

Όπως φαίνεται τώρα, δίνεται μια εξήγηση ότι η «καθυστέρηση στο Σουέζ» οφειλόταν σε προστριβές εμπλεκομένων στη μεταφορά της ηρωίνης. 
Τα άτομα αυτά αρχικά είχαν προγραμματίσει την άφιξη του δεξαμενόπλοιου «Noor 1» σε περιοχή της Αχαΐας και είχαν καταστρώσει ειδικό σχέδιο για την ασφαλή «υποδοχή» του πλοίου και τη μεταφορά του φορτίου σε πρώτη φάση στην Αττική. 

Μάλιστα πιθανόν στη διεξαγόμενη δίκη να παρουσιασθούν και χάρτες αυτού του σχεδίου για τον ελλιμενισμό του «Noor 1» στη συγκεκριμένη περιοχή της Πελοποννήσου.

Όμως, σε εκείνο το σημείο πιθανολογείται τώρα ότι υπήρξε αλλαγή του σχεδίου επειδή, όπως υποστηρίζεται τώρα, οι οργανωτές της διακίνησης συνεκτίμησαν ότι «ο επιχειρηματίας που περίμενε στην Αχαΐα να δρομολογήσει το "Noor 1" για ταξίδι στην Λιβύη θα αιφνιδιαζόταν. Παράλληλα φέρεται να ανέκυψαν και άλλα προβλήματα που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη της μεταφοράς ηρωίνης. Έτσι η καθυστέρηση στο Σουέζ συνέβη προκειμένου οι οργανωτές της διακίνησης ηρωίνης να βρουν εναλλακτικό σχέδιο».

Το πλοίο τελικώς κατέληξε στην Ελευσίνα…

Υπόθεση με ανατροπές και σύγκρουση συμφερόντων
Πάντως, ερευνητές της υπόθεσης μιλούν για «μία υπόθεση με εμφάνιση νέων δεδομένων, με συνεχείς ανατροπές, με πολλά απρόοπτα και με "σύγκρουση συμφερόντων" αλλά και παιχνίδια τακτικής. Όπου πολλοί από τους κατηγορούμενους εμπλέκονταν και σε λαθρεμπόριο καυσίμων, στο οποίο φέρεται να συμμετείχε και το "Noor 1", έτσι ώστε να μην μπορεί να διαχωριστεί ποιοι από αυτούς γνώριζαν και τη μεταφορά από το ίδιο πλοίο των δύο τόνων ηρωίνης».

Σημειώνεται ότι για τη διάσταση του λαθρεμπορίου πετρελαίου με το «Noor 1» αλλά και όσα σχετικά αναφέρονται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες σε άλλους δικαστικούς φακέλους, έχει διαταχθεί ξεχωριστή έρευνα από την Εισαγγελία Πειραιά.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί «κρύβονται» πίσω από το «Noor 1»"

Πολιτική θύελλα για το «δεξί χέρι» του Αλβανού ΥΠΕΞ που θα υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό

Πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία η κλήση του Πίρο Βένγκου, του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ντιμίτρι Μπουσάτι, να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό 6μηνη θητεία.

Την αποκάλυψη των αλβανικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαίωσε στη Βουλή σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σελίμ Μπελορτάγια.

Η μητέρα του 30χρονου Βένγκου είναι ελληνικής καταγωγής ενώ, όπως γράφει το Έθνος, ο ίδιος σε πολύ μικρή ηλικία ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του και πήγε σε ελληνικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο στην Αθήνα, παίρνοντας και την ελληνική υπηκοότητα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Άλντο Μπούμτσι έκανε λόγο για πολιτικό σκάνδαλο ζητώντας την παραίτηση του Αλβανού ΥΠΕΞ επισημαίνοντας, όπς γράφει το δημοσίευμα, ότι ο Βένγκου από τη θέση που έχει στο υπουργείο Εξωτερικών είναι γνώστης των μυστικών εθνικής ασφάλειας και διπλωματίας. «Ολο το εμπιστευτικό υλικό περνάει από τα χέρια του Π. Βένγκου, έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στρατιώτης άλλης χώρας», πρόσθεσε ο Μπούμτσι.

Παράγοντες της μειονότητας έλεγαν, σύμφωνα με το Έθνος, ότι ο Π. Βέγκου πήγε όταν ήταν ακόμη μωρό στην Αθήνα και μετά το λύκειο που έβγαλε στην Αθήνα έφυγε για σπουδές στη Γαλλία. Η οικογένειά του είχε πάντα σχέση με την πολιτική και ο παππούς του ήταν μεγαλοστέλεχος του Εμβερ Χότζα. Ετσι όταν επέστρεψε από τη Γαλλία εντάχθηκε στην ελίτ του σοσιαλιστικού κόμματος και βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του υπουργού Εξωτερικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική θύελλα για το «δεξί χέρι» του Αλβανού ΥΠΕΞ που θα υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό"

Guardian: Το σχέδιο Grexit του Σόιμπλε, οι δραματικές συσκέψεις και οι τρεις ημέρες που έσωσαν το Ευρώ

Τις τρεις ημέρες που έσωσαν το ευρώ αφηγείται σε άρθρο του δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας "Guardian" αποκαλύπτοντας τι ακριβώς συνέβη τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Ελλάδα υποχώρησε έναντι των δανειστών, έπειτα από μία μακρά περίοδο σκληρών συζητήσεων, και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο το οποίο την κράτησε στο ευρώ.

«Το απόγευμα της 10ης Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πηγαίνουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για άλλη μια φορά για το ελληνικό πρόβλημα. Τότε, στα γραφεία κάποιων υψηλόβαθμων αξιωματούχων φτάνει ένα e-mail από το Βερολίνο που σοκάρει τους πάντες. Είναι η περίφημη πρόταση Σόιμπλε για τάιμ-άουτ της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν η πιθανότητα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, απλώς μέχρι εκείνη την ώρα, η προοπτική αυτή φάνταζε ως μία μακρινή πιθανότητα ή σαν εικοτολογία. Αυτή τη φορά όμως εμφανιζόταν οργανωμένη από τη Γερμανία. Ήταν πλέον φανερό: Η Αθήνα έπρεπε να υποταχθεί στο Βερολίνο και να παραχωρήσει την κυριαρχία της. Ένας από τους παραλήπτες του μηνύματος λέει: "Ηταν ξεκάθαρο, ήταν γραμμένο και ήταν σκληρό και αδυσώπητο", εννοώντας πως η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είχε σημάνει συναγερμό με τη Ρώμη, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες να τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα. Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος παραδέχεται πως το ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη σε ελάχιστα άτομα, σε αυτά που έπρεπε, και επίσης έδειχνε την άτεγκτη στάση του Σόιμπλε και την περίπτωση του Grexit να μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ. Ουσιαστικά μας έλεγε ότι από Δευτέρα πρέπει να ξεκινήσουμε την επεξεργασία του σχεδίου. Φυσικά, το σχέδιο Σόιμπλε έφτασε και στα χέρια των υπουργών Οικονομικών όταν έγινε το Eurogroup- το πιο καθοριστικό για το μέλλον της κοινής νομισματικής ένωσης. Ήταν πλέον φανερό: Η Αθήνα έπρεπε να υποταχθεί στο Βερολίνο και να παραχωρήσει την κυριαρχία της σε σημαντικά και καίρια κομμάτια της δημόσιας και οικονομικής διοίκησης» γράφει ο Ίαν Τρέινορ.

«Ο Σόιμπλε παρουσίασε στους εταίρους του το σχέδιο σε μία σελίδα, σε μορφή non paper. Εκτός του τάιμ-άουτ, η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περιελάμβανε και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο. Ο Σόιμπλε ήθελε να επαναλάβει αυτό που έγινε στη Γερμανία μετά την Πτώση του Τείχους το 1989 και τα περιουσιακά στοιχεία της τότε ανατολικής Γερμανίας πέρασαν στα χέρια των δυτικών σε μία νύχτα. Ένας υπουργός χώρας της Ευρωζώνης όταν πήρε στα χέρια του την επίμαχη σελίδα είπε: "Κατά 60% είμαστε κοντά στο Grexit". Ένας άλλος διπλωμάτης παραδέχεται πως η συγκεκριμένη πρόταση σκανδάλισε πολλούς καθώς ήταν σαν να ζητούσε από όλους να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να δεχθούν την αποχώρηση της Ελλάδας. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Σίγουρα ο Σόιμπλε δεν μπλόφαρε, όπως νόμιζαν πολλοί στην αρχή. Εννοούσε και πίστευε κάθε λέξη. Μάλιστα, πολλοί κατάλαβαν πως είχε το σχέδιο στο μυαλό του εδώ και ένα χρόνο, πριν αναλάβει ο Τσίπρας τα ηνία της Ελλάδας. Ο ελιγμός που έκανε ήταν τέτοιος που ανάγκασε τους άλλους να κρατήσουν την ανάσα τους. 

Για πρώτη φορά το Βερολίνο έδειξε ξεκάθαρα πως πιστεύει ότι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα δεν είναι αιώνια. Κάτι τέτοιο φυσικά, τρόμαξε πολιτικούς και τεχνοκράτες με τον Ρέντσι να σκέφτεται ότι είναι το επόμενο θύμα.  Επίσης, ο Σόιμπλε έλεγε ανοιχτά στην Αθήνα: "Σου δίνουμε λεφτά για να φύγεις" και επιπλέον έριχνε ως δέλεαρ στο τραπέζι την πρόταση περί διαγραφής χρέους. Όλοι ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά φοβούνταν μήπως η Μέρκελ ταχθεί στο πλευρό του Σόιμπλε. Αμέσως, μετά τις κινήσεις του Γερμανού υπουργού, ο Γιούνκερ συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο με τον Ντομπρόβσκις και τον Μοσκοβισί και ζητάει ραντεβού με τον Ολάντ στο Παρίσι. Ο Γιούνκερ έμαθε την πρόταση Σόιμπλε το απόγευμα της Παρασκευής. Το ίδιο συνέβη με τους Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Ακόμη και η Μέρκελ το έμαθε πολύ αργά. Ο Σόιμπλε την ενημέρωσε εκείνη την Παρασκευή, όπως και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον οποίο πήρε στο τηλέφωνο. Οι επόμενες τρεις ημέρες από την αποκάλυψη της πρότασης Σόιμπλε ήταν δύσκολες και περιελάμβαναν μαραθώνιες συναντήσεις πολιτικών και τραπεζιτών» συμπληρώνει στο αφήγημά του ο βρετανός δημοσιογράφος. 

«Οι ειδικοί υποστηρίζουν εκ των υστέρων πως δεν έχουν συναντήσει τόσο έντονες, εκρηκτικές και δραματικές συζητήσεις για ένα θέμα της Ευρωζώνης. Εν συνεχεία το θέμα μετατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που συνεδρίαζε την Κυριακή. Το θέμα έμενε ανοιχτό σαν μια βαθιά πληγή: η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Μα, πώς να μείνει η Ελλάδα, ακόμη και αν πάρα πολλοί ήθελαν να την κρατήσουν, από τη στιγμή που τα οικονομικά της ήταν σε άσχημη κατάσταση και οι συζητήσεις του Τσίπρα και του Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους ήταν σαν να κολυμπούσαν σε βραστό νερό; Ειδικά ο Γ. Βαρουφάκης ήταν πλέον "κόκκινο πανί" για όλους. 

Το ΔΝΤ μέσω της Λαγκάρντ άρχισε να σκληραίνει τη στάση του και η Μέρκελ δεν μπορούσε να βρει τρόπο για να λύσει το πρόβλημα. Ακολούθησε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα δυσχεραίνοντας περισσότερο τα πράγματα. Ωστόσο, η αντικατάσταση του Βαρουφάκη με τον Τσακαλώτο έδειξε ότι ο Τσίπρας επιθυμεί να ακολουθήσει πλέον άλλη τακτική. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας έλαβε το πράσινο φως από την ελληνική βουλή που του έδωσε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί, αλλά κανείς δεν υπολόγισε τα «γεράκια» του Eurogroup που δεν έβαζαν το "όπλο στη θήκη". Ο μόνος που έδειχνε να αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο Σόιμπλε ήταν ο Μισέλ Σαπέν. Από τη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι συνέχιζε να πιστεύει ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για το ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ό,τι πρέπει για να μην φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. 

Στη Σύνοδο Κορυφής, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σχεδίου Σόιμπλε, ο Τουσκ έπαιξε καθοριστικό ρόλο καθώς αυτός που ήταν που είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και να μην φύγει κανείς από την αίθουσα. Η Μέρκελ κλείστηκε σε ένα γραφείο με τον Τσίπρα μετρώντας τις κόκκινες γραμμές τους. Ο Ολάντ συναντήθηκε με τον Ρέντσι και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ με τον Τουσκ να συνεχίζει τη δουλειά μυρμηγκιού για να λύσει το γόρδιο δεσμό. Αυτό κι έγινε με την Αθήνα και τον Τσίπρα να υποκύπτουν υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο» καταλήγει το άρθρο του Guardian.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Το σχέδιο Grexit του Σόιμπλε, οι δραματικές συσκέψεις και οι τρεις ημέρες που έσωσαν το Ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news