facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Για κινητοποιήσεις αποφασίζουν το Σάββατο οι φαρμακοποιοί

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας προγραμματίζουν για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι οι φαρμακοποιοί αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναμένεται να εισηγηθεί την πραγματοποίηση 24ωρων κυλιόμενων απεργιών κατά έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Το ΔΣ του ΠΦΣ στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή την επίτευξη συμφωνίας ως προς το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και την δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και μη φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί διέκοψαν τη συνεδρίαση και επειγόντως μετέβησαν στο Υπουργείο Υγείας και ενημερώθηκαν από τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό για τα τεκταινόμενα.

«Διαπιστώθηκε ότι στην διαμορφούμενη πρόταση για την τελική διατύπωση της υπουργικής απόφασης καταλύεται πλήρως ο επιστημονικό ρόλος του φαρμακοποιού και ο επιστημονικός χαρακτήρας του φαρμακείου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Ως εκ τούτου ελήφθη η απόφαση για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή και την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης το Σάββατο.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κινητοποιήσεις αποφασίζουν το Σάββατο οι φαρμακοποιοί"

«Μαύρα ταμεία» εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Φλαμπουράρη καταγγέλλει ο Θεοχάρης

Σε βαρύτατη καταγγελία με μόλις 65 λέξεις προχώρησε ο κ. Χάρης Θεοχάρης στη Βουλή για το μετοχολόγιο και τους ισολογισμούς της εταιρείας του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Ο βουλευτής του Ποταμιού και πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και επιχειρώντας να αποδομήσει το ηθικό προφίλ της κυβέρνησης, είπε: «Πού φωνάζετε για τους διεφθαρμένους -τους άλλους διεφθαρμένους- και οι ισολογισμοί της εταιρείας του κυρίου Φλαμπουράρη -συγγνώμη, της "πρώην" εταιρείας του κυρίου Φλαμπουράρη- δείχνουν μετρητά στα ταμεία πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρονιά από το 2011 και μετά. Ενδιαφέρον είναι πως το 2010 έχουμε μόνο 75.000 μετρητά. Τι τα κάνει τόσα μετρητά η εταιρεία; Μαύρα ταμεία λέγονται αυτά στην πιάτσα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι».

«Αφήστε λοιπόν τις ηθικολογίες, γιατί η αλαζονεία σας θα σας οδηγήσει γρήγορα στην καταστροφή, όπως οδήγησε τόσους άλλους πριν από εσάς» σημείωσε στο τέλος ο κ. Θεοχάρης, χωρίς ωστόσο να εισπράξει κάποια απάντηση από την κυβέρνηση ή την πτέρυγα της πλειοψηφίας.

Ασφαλώς, οι καταγγελίες αυτές του κ. Θεοχάρη από το βήμα της Βουλής δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση της εταιρείας Φλαμπουράρη, την οποία είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το «Πρώτο ΘΕΜΑ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρα ταμεία» εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Φλαμπουράρη καταγγέλλει ο Θεοχάρης"

ΡΑΕ: Τρεις προτάσεις για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος

Τρεις εναλλακτικές προτάσεις αναφορικά με την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Οι προτάσεις της ΡΑΕ, που δίνονται σε δημόσια διαβούλευση μετά από μελέτη του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αλλά και του τι ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ, στοχεύουν να περιορίσουν το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, ο οποίος έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προσεγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ, με σοβαρές συνέπειες, τόσο για την επιχείρηση, όσο και για την οικονομία.

Οι τρεις προτάσεις είναι οι εξής:
1) Αναστολή αλλαγής προμηθευτή εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με την εφαρμογή αυτής της πρότασης, η εντολή αλλαγής εκπροσώπησης για ένα πελάτη αναστέλλεται, εφόσον ο υφιστάμενος προμηθευτής ενημερώσει τον αρμόδιο διαχειριστή για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτού του Πελάτη. Η εντολή αλλαγής εκπροσώπησης θα ενεργοποιείται ξανά όταν εξοφληθούν οι οφειλές.
Η εναλλακτική αυτή πρόταση έχει διπλή στόχευση. Αφενός αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός άσκησης πίεσης στον πελάτη να εξοφλήσει τα χρέη του, ώστε να είναι εφικτή η αιτούμενη αλλαγή προμηθευτή, αφετέρου να περιορίσει τη μετακίνηση καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς νέο προμηθευτή, προκειμένου να αποφύγουν την αποσύνδεσή τους από το δίκτυο.
Στην ευρωπαϊκή πρακτική, όπως παρουσιάζεται από τις απαντήσεις στο επισυναπτόμενο ερωτηματολόγιο, προκύπτει ότι δεν έχει υιοθετηθεί παρόμοιο μέτρο για την πρόσφορη αντιμετώπιση και διαχείριση των οφειλών των πελατών, πλην των περιπτώσεων της Μ. Βρετανίας και της Ουγγαρίας.

2) Περιορισμένη αναστολή αλλαγής προμηθευτή εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Προτείνεται εναλλακτικά, η αναστολή αλλαγής προμηθευτή να εφαρμόζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες (διαζευκτικά): Η ληξιπρόθεσμη οφειλή να υπερβαίνει ένα ανώτατο ποσό, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσεται ο καταναλωτής, ή όταν, ανεξαρτήτως του ύψους της ληξιπρόθεσμης οφειλής κατά την υποβολή δήλωσης αλλαγής εκπροσώπησης, έχει ήδη προηγηθεί εντολή απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου από τον υφιστάμενο προμηθευτή προς τον αρμόδιο Διαχειριστή για το συγκεκριμένο πελάτη ή όταν, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει ήδη διακοπεί/απενεργοποιηθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, προτείνεται η αναστολή της επανηλεκτροδότησης και της αλλαγής εκπροσώπησης, μέχρι την εξόφληση ή τον, κατά τρόπο ικανοποιητικό προς τον υφιστάμενο προμηθευτή, διακανονισμό της οφειλής (π.χ. με παροχή πρόσθετων εγγυήσεων). Η εντολή για την άρση εντολής απενεργοποίησης ή την επανασύνδεση της παροχής του πελάτη θα πρέπει να γίνεται από τον ίδιο προμηθευτή που αιτήθηκε την απενεργοποίησή του.

3) Δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή μετά από διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ποινή την αποσύνδεση με εντολή του προηγούμενου προμηθευτή, στην περίπτωση μη τήρησης του διακανονισμού.
Η πρόταση αυτή δεν αναστέλλει την αλλαγή προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί διακανονισμός για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον προηγούμενο προμηθευτή. Πρακτική συνέπεια είναι η παραχώρηση δικαιώματος στον παλαιό προμηθευτή, να υποβάλει εντολή απενεργοποίησης της παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρότι έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με το νέο προμηθευτή. Η σχέση αυτή, ευλόγως προϋποθέτει ειδικές ρυθμίσεις στο κανονιστικό πλαίσιο (κυρίως στον Κώδικα Προμήθειας και στο εγχειρίδιο διαχείρισης μετρήσεων και περιοδικής εκκαθάρισης προμηθευτών δικτύου και αντίστοιχα στον υπό κατάρτιση Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής), προκειμένου ο παλαιός προμηθευτής να δύναται να προβεί σε εντολή διακοπής, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του πελάτη με τον νέο Προμηθευτή.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2015.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΑΕ: Τρεις προτάσεις για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος"

Γιούνκερ: «Κατόρθωμα» Τσίπρα που φόρτωσε στον ελληνικό λαό μια πιο σκληρή συμφωνία από αυτή που προτείναμε

Έκπληκτος με τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος και της συμφωνίας με τους εταίρους δηλώνει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στο γαλλο-γερμανικό δίκτυο ARTE, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε πολύ σημαντικές λεπτομέρειες της περιόδου που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Στην τηλεοπτική αυτή εκπομπή άλλωστε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως 15 από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει πως καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα «προσωρινό Grexit».

Ο κύριος Γιούνκερ, εκφράζοντας τις πιο βαθιές του σκέψεις, χαρακτηρίζει «κυνική» την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως λέει με έντονα σκωπτική διάθεση, απέρριψε την δική του πρόταση, οδήγησε τον ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα με «φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα» και ένα μήνα αργότερα πρότεινε η ίδια μια πολύ χειρότερη συμφωνία με τους εταίρους. Αυτό λέει, με μια δόση ειρωνίας ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είναι ένα «εκπληκτικό κατόρθωμα»!

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο Πιερ Μοσκοβισί αποκαλύπτει ποιο ήταν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποδείχθηκε από τις κινήσεις της κατά το εξάμηνο των διαπραγματεύσεων: «Ήθελαν να εξαντλήσουν το χρόνο, θεωρώντας ότι το Grexit θα μας τρομάξει και θα υποχωρήσουμε. Ο Βαρουφάκης δεν ερχόταν για να διαπραγματευτεί», σημειώνει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, ένας από τους πρωταγωνιστές των ημερών, που στέκεται ιδιαίτερα και στον ρόλο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, επισημαίνοντας πως ήταν εκείνος που δεν «άφηνε» τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί.

Για τον κύριο Γιούνκερ, πάντως, τα πράγματα δεν ήταν καν τόσο ξεκάθαρα. Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να διακρίνει «σχέδιο» πίσω από τις κινήσεις των Ελλήνων πολιτικών κατά τις διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω πολύ ειλικρινά, μετά από όσα ζήσαμε πως η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική, την σχεδίαζαν μέρα με τη μέρα», επισημαίνει ο κύριος Γιούνκερ, «σφάζοντας με το βαμβάκι», μόλις τρεις μήνες μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου την πολιτική στρατηγική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: «Κατόρθωμα» Τσίπρα που φόρτωσε στον ελληνικό λαό μια πιο σκληρή συμφωνία από αυτή που προτείναμε"

Τι αλλάζει στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, συμμετοχή φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο και μέγιστο αριθμό πέντε αδειών ανά επιχειρηματία, είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Την πρόταση αυτή παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνου Λουράντου και μέλη του προεδρείου.

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε έπειτα από...αιφνιδιαστική επίσκεψη των φαρμακοποιών στην Αριστοτέλους.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το θέμα, την οποία φέρεται να έχει γίνει αποδεκτή από τους "θεσμούς".

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχετική πρόταση, την οποία έχει παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε μαζί τους την Τετάρτη και τους ανέφερε ότι η ελληνική θέση είναι να επιτρέπεται η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, με τον όρο ότι μέτοχος θα είναι και φαρμακοποιός.

Τσακαλώτος

Συνάντηση είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, φαίνεται πως γίνεται δεκτή από τους δανειστές η ΚΥΑ που πρότεινε η κυβέρνηση.

Η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Κατεβάζουν ρολά οι φαρμακοποιοί

Η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς άναψε το φυτίλι του «πολέμου» κυβέρνησης – φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις διαρκείας με αφορμή το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές. Συμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, συμμετοχή φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο και μέγιστο αριθμό πέντε αδειών ανά επιχειρηματία.

Το προεδρείο του ΠΦΣ πήγε το βράδυ στο υπουργείο Υγείας αλλά η συνάντηση με τον Α. Ξανθό, φαίνεται να μην αλλάζει τα νέα δεδομένα.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΟΟΣΑ υπερίσχυσε της ελληνικής κυβέρνησης. Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να μην πουλήσουν τα φαρμακεία στα καρτέλ που ετοιμάζονται αλλά να τα κλείσουν πολύ σύντομα» δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος

Αργά απόψε συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο των φαρμακοποιών προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις.

Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ τονίζεται:

Το ΔΣ του ΠΦΣ στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά για τις δηλώσεις του υπουργού κ. Σταθάκη σχετικά με τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Διέκοψε την συνεδρίαση και επειγόντως μετέβη σύσσωμο στο Υπουργείο Υγείας.

Στην συνάντηση με τον υπουργό υγείας διαπιστώθηκε ότι στην διαμορφούμενη πρόταση για την τελική διατύπωση της υπουργικής απόφασης καταλύεται πλήρως ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού και ο επιστημονικός χαρακτήρας του φαρμακείου.

Μετά την συνάντηση το ΔΣ συνέχισε την συνεδρίαση του και αποφάσισε ομόφωνα :

1. Nα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι.

2. Να εισηγηθεί την πραγματοποίηση 24ωρων κυλιόμενων απεργιών στην έκτακτη ΓΣ που θα συγκληθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Τέλος το ΔΣ του ΠΦΣ καλεί τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας σε απεργιακή ετοιμότητα.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων"

Κτηματολόγιο: Λήξη προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στην Πάρνηθα

Την ερχόμενη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός των ορίων των προκαποδιστριακών δήμων Αυλώνος, Αφιδνών, Μαλακάσης και Πολυδενδρίου του Δήμου Ωρωπού της Ανατολικής Αττικής καθώς και των Δερβενοχωρίων (τοπικά διαμερίσματα Δάφνης, Πύλης, Σκουρτών και Στεφάνης) και Οινοφύτων (τοπικά διαμερίσματα Αγίου Θωμά, Κλειδίου και Οινοφύτων) του δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που κάποια ακίνητα δεν δηλωθούν, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση ή η πώλησή τους και δεν χορηγείται οικοδομική άδεια.

Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας ξεκίνησε στις 27 Απριλίου 2015 και λήγει οριστικά (ύστερα από δύο παρατάσεις) στις 27 Οκτωβρίου 2015.

Η ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας, να προσέλθουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης στον Αυλώνα, στις Αφίδνες, στα Οινόφυτα και στα Σκούρτα, όπου έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται καθημερινά στη διάθεσή τους για κάθε διευκρίνιση και βοήθεια, και να υποβάλουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας για τα ακίνητά τους.

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

Ι. Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής - Καλλικρατικός Δήμος Ωρωπού

1. Προκαποδιστριακοί δήμοι / κοινότητες Αφιδνών, Μαλακάσης και Πολυδενδρίου
Διεύθυνση αρμοδίου Γραφείου Κτηματογράφησης: Μακεδονίας 6, ΤΚ 19014, Αφίδνες. Τηλ. 2295023325. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 - 16:30 και Τετάρτη 8:30 - 20:30

2. Προκαποδιστριακοί δήμοι / κοινότητες Αυλώνος
Διεύθυνση αρμοδίου Γραφείου Κτηματογράφησης: Παλαιά Εθνική οδός Αθηνών Χαλκίδος 41, ΤΚ 19011, Αυλώνας. Τηλ. 2295044273. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 - 16:00 και Τετάρτη 08:00 - 20:00

ΙΙ. Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας - Καλλικρατικός Δήμος Τανάγρας

1. Προκαποδιστριακοί δήμοι / κοινότητες Δερβενοχωρίων (τοπικά διαμερίσματα Δάφνης, Πύλης, Σκουρτών και Στεφάνης)
Διεύθυνση αρμοδίου Γραφείου Κτηματογράφησης: Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας (πρώην Κοινοτικό Ιατρείο), Σκούρτα Δερβενοχωρίων, ΤΚ 32200. Τηλ. 2262056294

2. Προκαποδιστριακοί δήμοι / κοινότητες Οινοφύτων (τοπικά διαμερίσματα Αγίου Θωμά, Κλειδίου και Οινοφύτων)
Διεύθυνση αρμοδίου Γραφείου Κτηματογράφησης: Μέγαρο Δημοσθένη Λιάπη (παραπλεύρως ΚΕΠ), Οινόφυτα Βοιωτίας, ΤΚ 32011 Τηλ. 2262056294. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 - 16:30 και Τετάρτη 8:30 - 20:30

Πληροφορίες: 210-6505600, www.ktimatologio.gr

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Λήξη προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στην Πάρνηθα"

Αλλαξε ρότα στο Αιγαίο η Γερμανία και ζητά συντονισμό, όχι κοινές περιπολίες

«Χρειαζόμαστε καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο του Αιγαίου, ως εξωτερικού συνόρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιθυμεί η Γερμανία και η ηγεσία της ΕΕ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι δεν επιδιώκεται να γίνονται κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες.

«Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή -σ.σ. που διοργανώνει ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε σχετικά ο κ.Ζάιμπερτ.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο, συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαξε ρότα στο Αιγαίο η Γερμανία και ζητά συντονισμό, όχι κοινές περιπολίες"

Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση των αριστερών εκατομμυριούχων έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου

«Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά ομολόγησε ότι αυτή πρότεινε τον φόρο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και ο κ. Φίλης είπε από τηλεοράσεως ότι αυτά είναι πενταροδεκάρες. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση των αριστερών εκατομμυριούχων έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, γονείς και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Ποτάμι δεσμεύθηκε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να ανατρέψει μια τέτοια αντί-εκπαιδευτική πολιτική.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι ο υπουργός Παιδείας με τίς δηλώσεις του προσβάλλει τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικογένεια που προσπαθεί σε μια περίοδο κρίσης να προσφέρει στα παιδιά της μία καλύτερη Παιδεία.

«Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στην κυβέρνηση να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Να διορθώσει τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση, να καλύψει τα κενά, να αποσύρει τον φόρο 23% από τα ιδιωτικά σχολεία και να σκεφθεί ότι οι Έλληνες σε αυτή την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων θέλουν να υπερασπιστούν, πάνω από όλα, τα παιδιά τους».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος οι: Μιχάλης Κουρουτός, Γιώργος Χριστόπουλος και Τζένη Κωστούση.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας συμμετείχαν οι Ιωακείμ Καλλιβρούσης, Ερασμία Παπαδοπούλου και Δήμητρα Τσούγια, ενώ παρόντες από την πλευρά του Ποταμιού ήταν ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς και η συντονίστρια Σχολικής Εκπαίδευσης, Μαρία Παπαϊωάννου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση των αριστερών εκατομμυριούχων έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου"

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί: Ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας!

Στην απίστευτη δήλωση πως ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα... χάσει ψήφους από την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με το σκεπτικό πως δεν αφορά στο κοινωνικό σύνολο των ψηφηφόρων του, προέβη ο βουλευτής της κυβέρνησης Δημήτρης Σεβαστάκης.

Ο κύριος Σεβαστάκης, συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις για το θέμα, μετά τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που δήλωσε πως η αύξηση αφορά σε «πενταροδεκάρες», ανέφερε: «Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, σε σχέση με το κοινό του, από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων».

Μάλιστα, ο κύριος Σεβαστάκης, «προχώρησε» τη σκέψη του ένα βήμα παρακάτω, δηλώνοντας ευθαρσώς πως «επομένως (η κυβέρνηση) δεν έχει και κανένα λόγο να το πάρει πίσω»!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί: Ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας!"

Προτάσεις-σοκ της Τρόικας για τα «κόκκινα δάνεια» στη συνάντηση με Σταθάκη

Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση του «κουαρτέτου» με τον υπ. Οικονομίας Γ. Σταθακη, με το ραντεβού τους να ανανεώνεται για το πρωί της Πέμπτης.

Για τα φαρμακεία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι θα μπορεί να δίνεται άδεια αρκεί ένας μέτοχος μόνο, να είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός.

Στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, διαπιστώθηκε πως τα περισσότερα έχουν ήδη προχωρήσει.

Παρόλο που το «καυτό» θέμα των «κόκκινων δανείων» και ο νόμος Κατσέλη, θα ανοίξει στο νέο αυριανό ραντεβού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση που τίθεται προς συζήτηση είναι για προστασία από τους πλειστηριασμούς με τα εξής δύο κριτήρια:

Συνολικό ύψος χρέους μέχρι 300.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για πρόταση που καλύπτει το 85% των δανειοληπτών.

Όμως οι θεσμοί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέτουν μικρότερα όρια, τοποθετώντας το όριο στις 120.000 ευρώ -στην αρχή έλεγαν για 60.000- ενώ κάνουν λόγο για όριο εισοδήματος, εξαιρετικά χαμηλό, στο όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται περίπου σε 5.000 ευρώ (όπως το υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προτάσεις-σοκ της Τρόικας για τα «κόκκινα δάνεια» στη συνάντηση με Σταθάκη"

Αποχή από τις φορολογικές δίκες αποφάσισαν οι δικηγόροι

Στη δικαιοσύνη με προσφυγή για να ακυρώσουν τη διάταξη που πλήττει το ταμείο τους και αποχή από τις φορολογικές δίκες, ενέργεια που πιθανόν θα οδηγήσει σε έμφραγμα τα διοικητικά δικαστήρια, στερώντας εκατομμύρια έσοδα που περιμένει το δημόσιο από τις εκκρεμείς υποθέσεις σε αυτά, αποφασίζουν οι δικηγόροι της χώρας.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διάταξη του άρθρου 23 του Ν.4337/2015 με την οποία καταργήθηκαν και μάλιστα αναδρομικά ευνοϊκές ρυθμίσεις προηγούμενου νόμου που έδιναν στους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους δικηγόρους, τη δυνατότητα να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι η ψήφιση της παραπάνω διάταξης που έγινε παρά την καθολική αντίδραση όλων των επιστημονικών φορέων που συγκροτούν το ΕΤΑΑ (δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών), οδηγεί σε απομείωση των εσόδων του Ταμείου και πλήττει τη βιωσιμότητα του.

Ενόψει όλων αυτών, το Δ.Σ του ΔΣΑ αποφάσισε τα εξής:

· Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ως άνω διάταξης του Ν. 4337/2015. Προς το σκοπό αυτό θα συνταχθεί σχέδιο προσφυγής το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους δικηγόρους που έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.

· Να προτείνει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να ληφθεί απόφαση για αποχή αόριστης διάρκειας από δίκες εκκρεμών φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων που έχουν κατατεθεί πριν τον Ν.3900/2010.

· Να συμμετάσχει στις 12/11/2015 στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

· Να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου και να αναλάβει ο ΔΣΑ τον συντονισμό δράσης με συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, μηχανικούς και γιατρούς για το θέμα αυτό, ενόψει και της επικείμενης κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή από τις φορολογικές δίκες αποφάσισαν οι δικηγόροι"

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κατρούγκαλου με την ΑΔΕΔΥ

Συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Εργασίας είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ την ίδια ώρα μέλη της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο στο πεζοδρόμιο της οδού Σταδίου.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ εξερχόμενοι από τη συνάντηση ανέφεραν ότι ουσιαστικά δεν βρέθηκε καμία λύση στο μείζον ζήτημα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων που βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω υποχρηματοδότησης του και ως εκ τούτου θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κορύφωση την απεργία στις 12 Νοεμβρίου.

Σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σταύρος Κουτσουμπέλης προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι «θα δώσουμε μάχη και απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Εκτός από τη συγκέντρωση στο υπουργείο, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε στάση εργασίας από τις 12:30 έως τη λήξη του ωραρίου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κατρούγκαλου με την ΑΔΕΔΥ"

Στο εξεταστήριο της τρόικας η κυβέρνηση

Θέματα φοροδιαφυγής αλλά και το θέμα της μεταφοράς στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων των υποθέσεων του ΣΔΟΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά ούτε και το θέμα της Κατερίνας Σαββαΐδου.

Εν συνεχεία, είδαν τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού με τους δανειστές συζητήθηκε η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, εκπτώσεις, οδικό χάρτη για αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θέματα τα οποία έκλεισαν. Σε ότι αφορά τις Κυριακές αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε δεύτερο χρόνο παραπέμπονται ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Νο 2 για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, καθώς απαιτούνται μελέτες. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ΚΥΑ που φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές, χαρακτηρίσθηκε συμβιβαστική από Κυβερνητικές πηγές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος. Αύριο το πρωί θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό οικονομίας, με τα κόκκινα δάνεια να τίθενται στο επίκεντρο.

Νωρίτερα, είδαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το ραντεβού να ξεκινά στις 9:00 το πρωί και να ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 11:30. Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήταν «η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Στο πρόγραμμα είναι και συνάντηση με τους Γ. Κατρούγκαλο - Θ. Φωτίου, ενώ το απόγευμα θα γίνει πρώτη αποτίμηση σε συνάντηση των δανειστών με τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Αλεξιάδη. Το μενού προσδιορίζεται από τη σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Το Μνημόνιο συνολικά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών και βέβαια οι φόροι.

Σε όλα τα μέτωπα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές βλέπουν τόσο καθυστερήσεις, όσο και αποκλίσεις. Για παράδειγμα, το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα δεν «κουμπώνει» ακριβώς στις απαιτήσεις των δανειστών (πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν νέο «πείραγμα» ορισμένων ψηφισμένων διατάξεων). Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, με φόντο διαφωνίες για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, αντί για τις 15 Οκτωβρίου πάει για το τέλος του μήνα και σε μία σειρά από φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση άλλα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές και άλλα έκανε.

Τρανταχτά παραδείγματα ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η φορολογία των ενοικίων.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα φροντιστήρια, το Μνημόνιο προβλέπει ΦΠΑ 23% με έσοδα 148 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ για του χρόνου. Η κυβέρνηση, όπως έγινε χθες γνωστό, προσανατολίζεται σε καθιέρωση συντελεστή 6% για τα φροντιστήρια και 13% για τα ιδιωτικά σχολεία (τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί ούτως ή άλλως εξαιρούνται από τον νόμο).

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για τα προβλεπόμενα έσοδα μετά τις αλλαγές -στον βαθμό που αυτές επικυρωθούν με διάταξη νόμου, διότι επί του παρόντος ο νόμος ορίζει 23% για όλους- και ισοδύναμα για να μπαλώσει τις «τρύπες».

Στο μέτωπο των ενοικίων, το Μνημόνιο επίσης είναι συγκεκριμένο. Με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος, προβλέπεται αύξηση των συντελεστών φόρου εισοδήματος από ενοίκια από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για υψηλότερα εισοδήματα). Η διάταξη αυτή περιελήφθη στο νομοσχέδιο της περασμένης εβδομάδας αλλά αποσύρθηκε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα την επαναφέρει σε νέο νομοσχέδιο, αν θα «πειράξει» την κλίμακα με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ή θα φέρει και σε αυτή την περίπτωση ισοδύναμα.

Ανοιχτοί λογαριασμοί υπάρχουν και στο μέτωπο του ΣΔΟΕ. Έως τις 30 Οκτωβρίου προβλέπεται μεταφορά 3.500 υποθέσεων, 500 ελεγκτών και της αρμοδιότητας τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει και επιπλέον η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου τελεί υπό κυβερνητική πίεση να παραιτηθεί.

Για να μη γίνει λόγος για τα πραγματικά δύσκολα μέτρα τα οποία έπονται, όπως το ασφαλιστικό για το οποίο μόλις χθες ο Πρωθυπουργός απέρριψε το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Θεωρητικά, έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να έχει εισπράξει 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που εγκρίθηκε τον Αύγουστο στη βάση υλοποίησης συγκεκριμένων προαπαιτούμενων και να προετοιμάζεται για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες -και πάλι με την προϋπόθεση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων.

Το σκηνικό διαφέρει σημαντικά καθώς το γεγονός πως δεν έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου οδήγησε σε ματαίωση του προγραμματισμένου EWG. O Αλέκος Φλαμπουράρης, πάντως προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση δήλωσε πως "δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με τη διαπραγμάτευση"

Τα 2 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν ακόμα μπροστά τους δρόμο. Πόσο δρόμο, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εξεταστήριο της τρόικας η κυβέρνηση"

24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας την Πέμπτη - Μαζικές κινητοποιήσεις για τον ΟΛΠ

Παλλιμενική 24ωρη απεργία, πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τις κινητοποιήσεις, κατά της πώλησης του ΟΛΠ συνεχίζει αύριο και ο δήμος Κερατσινίου, καθώς θα παραμείνουν κλειστές, όλες οι υπηρεσίες του, ενώ στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στην πλατεία Κύπρου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα συναντηθεί με την πορεία των λιμενεργατών.

Στη διαμαρτυρία συμμετέχει και ο δήμος Περάματος ο οποίος επίσης δεν θα λειτουργήσει αύριο, ενώ έχει καλέσει τους δημότες του σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 09:30 της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συντονισμένη πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, μαζί με τον τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την Περιφέρεια Αττικής, λιμενεργάτες κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποίησαν στάση εργασίας από την έναρξη της εργασίας τους μέχρι τις 10:30. Στο λιμάνι του Πειραιά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ΟΛΠ και έκαναν παράσταση στη διοίκηση του οργανισμού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, η μεγάλη κινητοποίηση είναι αύριο, που θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, καθώς και ο σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας την Πέμπτη - Μαζικές κινητοποιήσεις για τον ΟΛΠ "

ΝΔ κατά Φίλη: Πρόκληση ο ΦΠΑ και οι κουβέντες της «πενταροδεκάρας»

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τις οποίες χαρακτηρίζει προκλητικές.

«Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας», σχολιάζει η ΝΔ εγκαλώντας τον κ. Φίλη για το γεγονός ότι «έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει ‘πενταροδεκάρες’ τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της».

«Αβάσταχτοι φόροι και «κουβέντες της πενταροδεκάρας» είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες», καταλήγει η Λ. Συγγρού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ κατά Φίλη: Πρόκληση ο ΦΠΑ και οι κουβέντες της «πενταροδεκάρας»"

«Βόμβα» από τον ESM: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο ελληνικό χρέος

Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μοιάζει με το καλό κρασί: όσο περνά ο χρόνος, γίνεται καλύτερο (ή σωστότερα ακριβότερο), παρατηρεί το Bloomberg.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει, μέχρι στιγμής, χρεώσει την Ελλάδα επιτόκιο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο. Το κόστος αυτό, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, ανέφερε ι ο CFO του ESM, Christophe Frankel, σε συνέντευξή του.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε (στην Ελλάδα) σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».
Δεδομένων τούτων, η προοπτική των «πολύ διαφορετικών» επιτοκίων έρχεται να προστεθεί στους «πονοκεφάλους» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Εκτός κι αν μπορέσει να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία και να μειωθούν τα επίπεδα χρέους πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού από τους Ευρωπαίους. Διαφορετικά, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να σταθεροποιήσει τη χώρα θα πέσουν σε αδιέξοδο.
«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή».
Στη συνέχεια, το Bloomberg κάνει μια αναδρομή στο πότε και γιατί δημιουργήθηκε ο ESM. Ήταν το 2012 και αποτέλεσε την κορωνίδα της ευρωπαϊκής προσπάθειας ώστε να χτιστεί ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» μεταξύ της Ευρωζώνης και της κρίσης δημοσίου χρέους που ήταν τόσο σοβαρή ώστε 5 κράτη – μέλη της αναγκάστηκαν να ζητήσουν πακέτα διάσωσης.
Το fund που έχει τη μορφή τείχους προστασίας δανείζεται για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωζώνης και παρέχει κεφάλαια διάσωσης σε κράτη που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα: οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανήλθαν στο 44% το 2012, ενώ τον Ιούλιο, όταν ήταν άγνωστο αν ο Τσίπρας θα έπαιρνε χρήματα διάσωσης, ήταν στο 19,6%. Σήμερα Τετάρτη η απόδοση των ομολόγων είναι στο 7,7%, ενώ ομόλογα ίδιας λήξης που εξέδωσε ο ESM είναι στο 0,87%.
Το χαμηλό επιτόκιο επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο ρευστό όταν είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και, μέχρι στιγμής, τα χαμηλά κόστη δανεισμού αποτελούσαν ανέκαθεν προνομιακή μεταχείριση. Τα τρέχοντα επιτόκια του ESM είναι ακόμα χαμηλότερα από την τιμή που πληρώνει για να δανειστεί στις μακροπρόθεσμες αγορές
Το ταμείο διάσωσης έχει πουλήσει 30ετή ομόλογα ύψους 3 δισ. κι αυτό έγινε στις 13/10 με επιτόκιο 1,785%. τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αυτή τη στιγμή έχουν αρνητικά επιτόκια.
Τα κόστη δανεισμού είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, γιατί η ΕΚΤ έχει σπρώξει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και το αρχικό μείγμα χρέους που χρησιμοποιεί ο ESM για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης κλίνει προς το βραχυπρόθεσμο χρέος.
Το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα, συνεχίζει το Bloomberg, μοιάζει με την πλειονότητα των πακέτων διάσωσης της Ευρωζώνης: άρχισε με μια βαριά εφάπαξ πληρωμή – σε αυτή την περίπτωση μια εκταμίευση 26 δισ. ευρώ.
Ο ESM χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό εντόκων γραμματίων και πώλησης ομολόγων για να συγκεντρώσει το ρευστό, ενώ παράλληλα εξέδωσε τίτλους με κυμαινόμενο επιτόκιο παράλληλα εξέδωσε ώστε να γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πώς θα γίνει όμως η αύξηση των επιτοκίων; Το βραχυχρόνιο χρέος θα μετακυλησθεί και μέρος του θα μεταφερθεί στο πιο μακροπρόθεσμο χρέος. Αυτό μάλλον θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι συνθήκες της αγοράς μάλλον θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού του ESM. Tτην ίδια ώρα, τα κόστη χρηματοδότησης θα είναι χαμηλότερα από το επίπεδο του κόστους που θα υπήρχε αν ο ESM προσπαθούσε να δανειστεί στους όρους που ταιριάζουν με τη διάρκεια των δανείων που πρόσφερε στην Ελλάδα.
«Από τη μια μέρα στην άλλη, τα κόστη χρηματοδότησης αλλάζουν», είπε ο Frankel. «Δεν αλλάζουν κάθε μέρα, αλλά μπορεί να αλλάξουν από καιρού εις καιρόν κι αυτό εξαρτάται από τις νέες εκδόσεις ομολόγων ή από τις λήξης των ομολόγων», συμπλήρωσε.
Πάντως, ο Frankel θέλησε να καθησυχάσει, όσο αυτό είναι δυνατό βέβαια, λέγοντας ότι καμιά χώρα δεν θα έρθει προ εκπλήξεως.
«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι και πολύ προσεκτικοί, ώστε να κάνουμε αναφορά σε οποιοδήποτε επιτόκιο γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα επιτόκια στο μέλλον», σημείωσε ο Frankel. «Θα μπορούσαν να πάνε και προς τα κάτω – προς το παρόν, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε δει, παρεμπιπτόντως, αλλά να αυξηθούν εκ νέου στο μέλλον», κατέληξε..
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από τον ESM: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο ελληνικό χρέος"

Διήμερη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών στις 2-4 Νοεμβρίου

Σε πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλους τους τύπους των σκαφών, από 2 έως 4 Νοεμβρίου, αποφάσισε να προχωρήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία(ΠΝΟ).

Παράλληλα, αποφάσισε να συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 12 Νοεμβρίου.

«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διήμερη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών στις 2-4 Νοεμβρίου"

Αναγνωστοπούλου: Τα πανεπιστήμια βρίσκονται περίπου σε συνθήκες πολέμου

«Είμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Μιλώντας στο πρακτορείο 104,9 FM, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια. «Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνωστοπούλου: Τα πανεπιστήμια βρίσκονται περίπου σε συνθήκες πολέμου"

Φίλης: Όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό αναλαμβάνει και το κόστος

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την επιβολή ΦΠΑ.

Ο κ. Φίλης για μία ακόμη φορά υποστήριξε ότι ότι το θέμα «δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6 ή του 13%».

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Ο υπουργός συναντήθηκε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ το το απόγευμα (18:30) προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες... συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση και είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση, έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά το 0%, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και για αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

«Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν κοινωνική αδικία που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα... Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

«Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών, η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» σχολίασε ακόμη ο υπουργός Παιδείας.

«Υπάρχει ζήτημα εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση εφεξής θα είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και όχι του Εργασίας» ανακοίνωσε.

Σε ό,τι αφορά τα κενά στα σχολεία, αναγνώρισε ότι «ξεκινήσαμε και φέτος με πολλά κενά στα σχολεία. Είναι καθεστώς στα χρόνια του μνημονίου να υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, δεν το λέω ως άλλοθι, έπρεπε να είχαμε πάρει μέτρα». Ο κ. Φίλης πρόσθεσε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών.

Συνάντηση με ΟΙΕΛΕ

Νωρίτερα, ο κ. Φίλης είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον υπουργό να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η αρχή «μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της Εκπαίδευσης».

Επανέλαβε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο τα τελευταία χρόνια, είχαν μεταβιβαστεί.

Από τη μεριά της ΟΙΕΛΕ, ο Μιχάλης Κουρουτός δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το γεγονός του ότι θα υπάρχει θεσμικός έλεγχος των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι «το μόνο θετικό που βγήκε από τη συνάντηση».
Διαφωνούσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, είπε ο κ. Κουρουτός και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο δεν θα αποδώσει, παρά μόνο το 15% των προσδοκωμένων πόρων.

«Μαζί με τους γονείς, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε» επεσήμανε.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό αναλαμβάνει και το κόστος"

Ο Κατρούγκαλος ανοίγει τα χαρτιά του : Ψαλίδι σε συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών και υψηλά επικουρικά

Μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις με βάση το μισθό και τα έτη ασφάλισης ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και σε κλάδους επικούρησης όπου το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων υπερβαίνει το 100% του συντάξιμου μισθού.
Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Αντένα έκανε σαφείς τις προθέσεις του οι μειώσεις να αφορούν το σύνολο του εισοδήματος των συνταξιούχων που εισπράττουν πάνω από δύο συντάξεις . « Δε μπορεί να υπάρχουν βουλευτές , αρειοπαγίτες , πρώην πρόεδροι της δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργοί – είπε χαρακτηριστικά που εισπράττουν 5 και 6 συντάξεις . Τα μέτρα θα αφορούν το σύνολο του εισοδήματος».
Ο υπουργός εργασίας , ανοίγοντας τα χαρτιά του ως προς τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων , τόνισε ότι θα γίνει με βάση την κλίμακα των μισθών ( πχ. από 1000 έως 1500 ευρώ) με στόχο την προστασία των μικρότερων συντάξεων .
«Δε μπορώ να αναφέρω νούμερα και να καθορίσω ποια θεωρούμε μικρή σύνταξη – επανέλαβε – πριν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση καθώς πρόθεσή μας είναι να προστατεύσουμε όσο πιο μεγάλο ύψος συντάξεων μπορούμε . Όμως πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση για να εξασφαλίσουμε τις συντάξεις όχι μόνο για τον επόμενο μήνα αλλά και για τις επόμενες γενιές . Και αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγές αφού λείπουν κάθε χρόνο από το σύστημα 5 δις ευρώ»
Ο κ. Κατρούγκαλος προτίθεται κατά δήλωσή του να ενοποιήσει τις πολλαπλές υποχρεώσεις του κράτους προς τον συνταξιούχο σε μία . Αυτό σημαίνει ότι προδικάζεται η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης που θα ενσωματωθεί στην κύρια και του ΕΚΑΣ που θα ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη των 390 ευρώ .
Ωστόσο ο Υπουργός υποστηρίζει ότι οι παροχές θα διασωθούν ενώ με διαφορετικό τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.
Την ίδια ώρα ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης , μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πια συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 110% ενώ εκτιμά ότι οι μειώσεις στις υψηλές συντάξεις θα φτάσουν το 30% .

Είναι εύλογο όλα αυτά τα θολά σημεία , να κριθούν στην « ποσοτικοποίηση» με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 700 εκατ ευρώ για το 2016 και έως 4δις συνολικά για την ερχόμενη τριετία . Αυτό το ποσό θα «αντληθεί » από κλιμακωτές περικοπές συντάξεων και από τη μεταρρύθμιση ( νέος τρόπος υπολογισμού με βάση μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης) με επιδίωξη να αποτελέσει όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας γενικό ισοδύναμο αντί για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ που απαιτούσαν οι δανειστές . Θα προλάβουν όμως οι υπηρεσίες με την τεχνική βοήθεια της ΕΕ, του ΔΝΤ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας να ολοκληρώσουν μέσα σε 10 ημέρες αυτό το βαρύ έργο;
Σύμφωνα με το πιεστικό χρονοδιάγραμμα των δανειστών ,το υπουργείο εργασίας έλαβε σαφή εντολή έως το τέλος του μηνός να παρουσιάσει στην κυβερνητική επιτροπή το οριστικό σχέδιο ενώ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15-20 Νοεμβρίου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους . Απομένει λοιπόν ένα 15νθήμερο για να τεθεί το τελικό σχέδιο σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς.
Σχετικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων , ο υπουργός εργασίας έχει τονίσει ότι θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες εισφορών -παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα θεσπιστούν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους χαμηλό-εισοδηματίες και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους υψηλό-εισοδηματίες.
Μεγάλοι χαμένοι
Μεγάλοι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων θα είναι συνταξιούχοι που εισπράττουν και επικουρικές οι οποίες θα συγχωνευθούν με τις κύριες και όταν συμβεί αυτό στο άθροισμα των δύο που θα είναι πάνω από 1.000 ευρώ , οπότε θα υπάρξει «μαχαίρι», που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 10%-11%
Συνταξιούχοι που από το άθροισμα των συντάξεων τους προκύπτει αναπλήρωση 100% ή 120%. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συντάξεις του ΟΤΕ αλλά και του ΙΚΑ ( με υψηλό επικουρικό) που σήμερα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 105%.
Θα υπάρξει, επίσης, "ψαλίδι" σε όσους δικαιούχους παίρνουν πάνω από τρεις και τέσσερις συντάξεις, που υπολογίζονται σε 820.000. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε επίσης ότι «οι μικρές συντάξεις που βασίζονται σε μικρούς μισθούς δεν πρόκειται να θιγούν. Δεν δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα αυτοί που είχαν μισθό 1.000 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70 ή 80% στο χιλιάρικο. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό ήταν αυτοί που είχαν μισθό 2 και 3 χιλιάδες και είχαν ποσοστό αναπλήρωσης 110 και 120%. Με τον επαναϋπολογισμό επομένως αυτοί πρόκειται να θιγούν, όχι άλλοι».
Διαβεβαίωσε, δε, ότι αν από το νέο τρόπο υπολογισμού υποστούν μείωση κατώτερες συντάξεις, μικρές συντάξειs θα υπάρξει διορθωτική επέμβαση για να σωθούν.
Τις αντιρρήσεις του για τον ανακαθορισμό των συντάξεων με μικρότερη αναπλήρωση και την συγχώνευση σε ένα ταμείο διατύπωσε ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε διαφωνήσει με το πόρισμα .
«Η δική μου η άποψη – τόνισε- είναι ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε συνταξιοδοτήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει.Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον που είναι συνταξιούχος 15 χρόνια ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος που υπολογίστηκε η σύνταξή του και θα πρέπει να υπολογιστεί με κάποιο καινούργιο τρόπο.
Θα πρέπει όμως πέραν αυτού να βελτιωθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης σε αυτούς που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης γιατί αυτό θα δημιουργήσει και ένα κίνητρο για περαιτέρω ασφάλιση, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα υπάρχει εάν προχωρήσουμε σε λύσεις ας το πούμε, ισοπέδωσης των συντάξεων αυτών που θα έχουν μακρύ χρόνο ασφάλισης και έχουν καταβάλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, με εκείνων που έχουν μικρότερο χρόνο ασφάλισης».
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κατρούγκαλος ανοίγει τα χαρτιά του : Ψαλίδι σε συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών και υψηλά επικουρικά"

Παρέμβαση Κομισιόν για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ - Έντονη αντίδραση από ΕΣΡ

Πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στο θέμα έχει εμπλακεί και η Κομισιόν καθώς στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, επιστολή με την οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές διευκρινίσεις για καταγγελία ιδιώτη προς την Επιτροπή. Στις Ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα στην ΚΕΜΚΕ (Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων) του Υπουργείου Οικονομικών όπου έφθασε η επιστολή δεν ανακοινώθηκε η ταυτότητα του καταγγέλλοντος ιδιώτη. Σύμφωνα με την καταγγελία το Ελληνικό Κράτος παρέχει παράνομη κρατική ενίσχυση στον τομέα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DTT). Χθες ο υπ. Επικρατείας δεσμεύτηκε στη Βουλή να κοινοποιήσει την επιστολή της Επιτροπής στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Επίσης, κατά τη χθεσινή συζήτηση και ενώ ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς εμφανίστηκε να επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση του πολιτικού κόσμου και ότι είναι ανοικτός σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωσή του αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή του απέδωσαν τον τίτλο του “υπουργού καναλάρχη”, λόγω των υπερεξουσιών που αναθέτει στον εαυτό του για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στην συζήτηση ο κ. Παππάς αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο του δίνει την δυνατότητα να καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για την χορήγησή τους.

Κοινή είναι δε η πεποίθηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση με την διαδικασία του επείγοντος που επέλεξε ενώ το νομοσχέδιο δεν είναι στα προαπαιτούμενα, επιδιώκει κατ αρχήν έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό εν μέσω αρνητικών ειδήσεων από τα φορολογικά μέτρα, ενώ απώτερος στόχος της με το νομοσχέδιο είναι να διαμορφώσει ένα φιλικό τοπίο στην Ενημέρωση, ελέγχοντας ασφυκτικά το τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου παρασκηνιακές διεργασίες και ότι έχει υποσχεθεί παντού άδειες: «η αγορά βοά κι εσείς παριστάνετε τις αθώες περιστερές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιπαράθεση για το επείγον της διαδικασίας

Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την διαδικασία του επείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση.

Ο κ. Αυγενάκης από τη ΝΔ επισήμανε ότι από τον Ιανουάριο δεν έχει ψηφιστεί ούτε ένα νομοσχέδιο με κανονική διαδικασία. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει λόγος να πάμε γρήγορα για ένα τέτοιο ζήτημα ποιότητας της λειτουργίας της Δημοκρατίας». Ο Ιωάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να εξηγήσει για ποιό λόγο αυτό το νομοσχέδιο πάει με διαδικασία υπερεπείγοντος», ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, ανέφερε ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι διατάξεις για το ραδιόφωνο. Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Γιώργος Καρράς τόνισε ότι δεν επαρκεί ο χρόνος και δεν μπορεί να υπάρχει σε τόσο λίγο χρόνο ουσιαστικός διάλογος.

Αλλά και ο κ. Παναγούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επείγουσα διαδικασία απαράδεκτη γι’ αυτό και αποχώρησε. Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Φάμελος, απέδωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και υποστήριξε ότι «εδώ και οκτώ μήνες συζητείται το νομοσχέδιο αυτό».

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς παίρνοντας τον λόγο είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις και υποστήριξε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση εδώ και τρεις μήνες.

Νέα διαπλοκή

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει τα χρονίζοντα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνει, θέτει εξωπραγματικές προϋποθέσεις και διάτρητες διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ προικίζει με υπερβολικές αρμοδιότητες τον υπουργό καθιστώντας τον “υπουργό καναλάρχη”.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων επισήμαναν ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την χορήγηση, ο περιορισμένος γνωμοδοτικός ρόλος του ΕΣΡ το οποίο ακόμη δεν έχει ανανεωθεί. Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «διάτρητο» το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι εγείρει σημαντικά νομικά ζητήματα για τα οποία «θα καταπέσει μετά από λίγο χρόνο». Είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά την αναλογική εποχή και όχι την ψηφιακή στην οποία έχουμε μπει και έτσι «δίνει την εντύπωση ότι είναι παρωχημένο». Ερωτηματικά για τον τρόπο χορήγησης των αδειών έθεσε και ο κ. Παπαθεοδώρου: “Ο υπουργός γίνεται ο παναρμόδιος τηλεοπτικός χωροτάκτης του τοπίου. Το θέλετε πραγματικά αυτό;» ρώτησε τον κ. Παππά και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο δίνει υπεραρμοδιότητα στον υπουργό ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κυβερνητική προοπτική να λύνει και να δένει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο προσδιορίζοντας τον κλειστό αριθμό των αδειών».

Ο κ. Γκιόκας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επείγεται γιατί επιδιώκει έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό και ότι σε μια περίοδο που τα βάρβαρα μέτρα έρχονται το ένα μετά το άλλο ο πρωθυπουργός παρουσιάζει ως δήθεν ισοδύναμο το νομοσχέδιο για άδειες καθώς επίσης ότι «θέλει μέσω της διαδικασίας αδειοδοτήσεων να προκύψει ένα ακόμα πιο φιλικό επιχειρηματικό μπλοκ στον τομέα της ενημέρωσης». «Ουσιαστικά επιδιώκει αυτούς του στόχους και αφήστε την καραμέλα ότι τα βάζετε με την ολιγαρχία. Η προσφορά σας στην ολιγαρχία είναι τεράστια και ανεκτίμητη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμυράς τόνισε από την πλευρά του ότι το νομοσχέδιο «είναι κατώτερο των περιστάσεων» και ότι είναι πρόχειρο αλλά και ημιτελές καθώς δεν περιλαμβάνει κάτι για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από την Χ.Α. ο Ι. Λαγός τόνισε ότι το ζήτημα είναι «αν με το παρόν νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των τηλεοπτικών συχνοτήτων ή η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τους νυν "νταβατζήδες" με κάποιους άλλους».

Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αρνήθηκε φυσικά ότι η κυβέρνηση αναζητά πολιτική στήριξη από τα ΜΜΕ και υποστήριξε ότι «κανείς δεν εμπόδιζε τις προηγούμενες κυβερνήσεις να επιβάλλουν τους φόρους και τα τέλη συχνοτήτων». Για μια ακόμη φορά προσπάθησε να αντιπαρέλθει την κριτική της αντιπολίτευσης προβάλλοντας ότι πρέπει να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα στα Media, τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα με την ακρόαση φορέων και ακολούθως με την κατ’ άρθρον συζήτηση και ψήφιση προκειμένου να εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έντονη αντίδραση από ΕΣΡ

Κι όλα αυτά ενώ το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουδέποτε κάλεσε επισήμως το ΕΣΡ να γνωμοδοτήσει ή να εκφράσει τις παρατηρήσεις του για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών εξέφρασαν τα μέλη του Συμβουλίου.

«Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Λίνα Αλεξίου, σημειώνοντας πως το Συμβούλιο είχε στείλει στις 16 Σεπτεμβρίου μια επιστολή στην οποία εξέθεταν δύο βασικές παρατηρήσεις.

«Η μία αφορούσε το ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τη σύσταση του νομοσχεδίου σε σχέση με το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά και γενικότερα τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η άλλη αφορούσε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προέβλεπε την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είχε δηλαδή λάβει υπόψη τις οδηγίες και της συστάσεις της ΕΕ, η εφαρμογή των οποίων έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για την χώρα μας», τόνισε, προσθέτοντας: «Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο "δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά προς τα πίσω"».

«Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο την αδειοδότηση παρόχων γραμμικών οπτικο-ακουστικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό διατάξεις που ρύθμιζαν την αναλογική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, πολλές από τις οποίες ανάγονται στο 1995», σημειώνεται στο κείμενο με τις παρατηρήσεις που έστειλε το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

«Η έλλειψη οιασδήποτε μελέτης τόσο από την πλευρά του κράτους, όσο και των παρόχων επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα μη επιτρέποντας στον νομοθέτη να έχει εικόνα των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην αγορά», τονίζεται.

Όπως σημειώνουν τα μέλη του Συμβουλίου «ο λεπτομερής προσδιορισμός των αδειών ανά είδος προγράμματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και περιορίζει την ελευθερία των παρόχων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς».

Η κυρία Αλεξίου υποστήριξε ακόμη ότι «το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιριών ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση, καθώς και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε σχέση με αυτή».

«Θεωρούμε μη αναγκαίο τον προσδιορισμό των αδειών που θα χορηγηθούν κατά είδος προγράμματος, πέραν ενδεχομένως των δύο βασικών κατηγοριών (ενημερωτικό-μη ενημερωτικό) δεδομένου ότι ο προσδιορισμός αυτός δημιουργεί αδυναμία προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς. Τέτοια διάκριση δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ», προστίθεται.

Επίσης τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τα άρθρα του νομοσχεδίου που επιβάλλουν ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων στα κανάλια λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παρέμβαση και στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς.

Τέλος, η κυρία Αλεξίου τόνισε ότι στο ΕΣΡ δεν υπάρχει ικανοποιητική στελέχωση «για το φάσμα του έργου που έχουμε να επιτελέσουμε» και σημείωσε ότι η σύνθεση του Συμβουλίου πρέπει να συμπληρωθεί.

«Δυσκολευόμαστε πολύ να λειτουργήσουμε με μόνο τέσσερα μέλη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι νομικά μπορεί πιθανόν να αδειοδοτήσει, αλλά θεσμικά αυτό θα σήμαινε ότι φθίνει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Κομισιόν για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ - Έντονη αντίδραση από ΕΣΡ"

Μητρόπουλος: «Αντισυνταγματική η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων»

Την έντονη αντίδραση και κάθετη διαφωνία του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για την κατάργηση (ενσωμάτωση στην κύρια, είχε πει για την ακρίβεια) των επικουρικών συντάξεων.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού κράτους, πρόκειται για αντισυνταγματική απόφαση και ζητά να σταματήσει αμέσως η τρομοκράτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος στην ανακοίνωσή του:

«Σύμφωνα με την υπ’αριθ. 2287/2015 πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η επικουρική κοινωνική ασφάλιση έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως και η κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την κεφαλαιώδους σημασίας αυτή απόφαση «Το κράτος ανεξαρτήτως αν μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί κρατική χρηματοδότηση των φορέων της υποχρεωτικής επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης, υποχρεούται πάντως κατά τη συνταγματική διάταξη (22.5 Συντ.) να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και των φορέων τούτων προς κάλυψη των ελλειμμάτων τους».

Εξ αυτού του λόγου, η ως άνω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε τις μειώσεις και επί των επικουρικών συντάξεων του δεύτερου Μνημονίου (ν. 4051/2012 και 4093/2012) ως «ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες» αφού αντιτίθενται στο Σύνταγμα.

Η επικουρική σύνταξη ήταν -και είναι ακόμη- ο πρόσθετος πυλώνας ασφάλισης που γενικεύτηκε μετά τον Γαλλικό Μάη του 1968, όταν το παλλαϊκό αίτημα των εργαζομένων για συμμετοχή στις αποφάσεις που τους αφορούν και την αυτοδιαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας γενικεύτηκε σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνον).

Το επικουρικό κεφάλαιο, που σχηματίζεται αποκλειστικά από πόρους εργοδοτών και εργαζομένων, έδινε μια παραπάνω εγγύηση για τη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής στους απόμαχους της εργασίας, τότε που οι οικογενειακές ανάγκες φροντίδας, σπουδών και αποκατάστασης των παιδιών βρίσκονταν (ηλικιακά) σε έξαρση. Ήταν μια περαιτέρω κατάκτηση του Εργατικού Κινήματος που άμβλυνε τις ταξικές αντιθέσεις και συνέβαλλε στην παραγωγικότητα της εργασίας εξανθρωπίζοντας το σκληρό καπιταλιστικό σύστημα και προσθέτοντας έναν ακόμη πυλώνα στο Κοινωνικό Κράτος.

Στη χώρα μας υιοθετήθηκε με μεγάλη ταχύτητα από τους συντελεστές της παραγωγικής διαδικασίας και η πολλαπλότητα των δομών της, η διαφορετική απόδοση των αγώνων των ιδιαίτερων κλάδων των εργαζομένων, αλλά και ο βαθμός αρμονικής (ή όχι) συνύπαρξης με τους εργοδότες, συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν πολλά Επικουρικά Ταμεία που αντανακλούν και την πολλαπλότητα και τα διάφορα επίπεδα έκβασης της ταξικής πάλης.

Οσάκις το κράτος κλήθηκε να στηρίξει την επικούρηση, αυτό έγινε επειδή συνήθως η διαχείριση των αποθεματικών των κεφαλαίων ανήκε σ’αυτό και τα διέθετε σε διάφορους -αλλότριους του προορισμού τους- σκοπούς.

Η συρρίκνωση και η προωθούμενη από την κυβέρνηση και τους δανειστές κατάργηση του σπουδαίου αυτού θεσμού της συνάρτησης Εργασιακού-Ασφαλιστικού, με τη ρητή μνημονιακή πρόβλεψη, φτωχαίνει τους ασφαλιστικούς θεσμούς, απομειώνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο θεσμικό γίγνεσθαι και κατεβάζει δραματικά το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων, στην εποχή της αιχμής των μεγάλων προσωπικών και οικογενειακών τους αναγκών.

Και είναι ειρωνεία της ιστορίας ότι την κατεδάφιση του σημαντικού αυτού θεσμού, που συμβάλλει πολύ στην παραγωγικότητα της εργασίας, ανέλαβε να την ολοκληρώσει μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε το εντελώς αντίθετο, δηλαδή την ενίσχυσή του.

Η σκληρή όμως και νεοφιλελεύθερη αυτή προσέγγιση μέλλει, αργά ή γρήγορα, να συναντήσει καθολική αντίδραση όλων των εργαζομένων, όταν και πάλι το Κίνημα συνειδητοποιήσει τι πραγματικά έχει συμβεί στην πατρίδα και την κοινωνία.».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: «Αντισυνταγματική η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων»"

Κυραϊλίδης: 20.000 μαθητές θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία λόγω ΦΠΑ

Για το “θρίλερ” με το ποσοστό του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης. 

«Οι άνθρωποι είναι εξωφρενικοί, βγάλανε δελτίο Τύπου για να δώσουν μία εβδομάδα παράταση. Εγώ αν πάω σήμερα στην εφορία τι θα δείξω στον έφορο το δελτίο Τύπου; Δηλαδή πως κυβερνιέται αυτή η χώρα με δελτία Τύπου;» σχολίασε.

Ο κ. Κυραϊλίδης δήλωσε ότι «περιμένουμε να βγει επίσημα» μία απόφαση, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν ήταν ποτέ μέσα. Άρα τι εξαιρούνται; Εξαιρούν κάτι που δεν ήταν μέσα; Η κοροϊδία έχει κι ένα όριο». «Αυτό που ισχύει με βάση του νόμου αναδρομικά από 20/7 είναι το 23% και στα σχολεία και στα φροντιστήρια».

«Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία φορολογούνται κανονικά, συνεισφέρουν για να είναι καλύτερα τα δημόσια, ενώ δεν παίρνουν το αγαθό αυτό, πληρώνουν τεκμήριο για τη φοίτησή τους, κι έρχεται ο κ. Φίλης να μας πει ότι όσοι φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία είναι παιδιά εύπορων οικογενειών; Μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια» είπε ο κ. Κυραϊλίδης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων σημείωσε πως αν το μέτρο εφαρμοστεί από αύριο «από τα ιδιωτικά σχολεία θα αποχωρήσουν 20.000 μαθητές, αυτό σημαίνει και 5.000 απολύσεις προσωπικού» και πρόσθεσε πως «υπάρχει μία δυσκολία οικονομική στους γονείς από πέρυσι, αλλά φέτος διογκώθηκε γιατί όλοι είναι σε μία στάση άμυνας περιμένοντας να δουν τι πρόκειται να συμβεί».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυραϊλίδης: 20.000 μαθητές θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία λόγω ΦΠΑ"

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στη Λέσβο σε 3 ημέρες

«Έσπασε» χθες το hotspot στη Μόρια της Λέσβου, αφού οι τεράστιες ροές μεταναστών και προσφύγων προς το νησί, που φτάνουν τα 6.000 άτομα τη μέρα κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό και τις όποιες υποδομές υπήρχαν εκεί.

«Το τελευταίο τριήμερο, από τη Κυριακή το πρωί ως και σήμερα Τετάρτη πρωί, στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες» έλεγε χθες ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης από χθες άνοιξε πάλι, ως κέντρο καταγραφής Σύρων προσφύγων, ο καταυλισμός στον Καρά Τεπέ. Αστυνομικοί συνεπικουρούμενοι από μεταφραστές και εθελοντές ξεκίνησαν τη διαδικασία καταγραφής.

Το κέντρο Καταγραφής στη Μόρια θα λειτουργήσει ξανά ως τέτοιο όταν θα τοποθετηθούν τα επιπλέον 12 μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (eurodac) και εφόσον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκεί.

Εν τω μεταξύ σήμερα και μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται, με δυο έκτακτα και τέσσερα τακτικά δρομολόγια στις γραμμές Μυτιλήνη - Πειραιάς και Μυτιλήνη - Καβάλα, να αναχωρήσουν πάνω από 7.000 άνθρωποι.

Από αυτούς, περί τους 2.000 θα αναχωρήσουν για Καβάλα και οι υπόλοιποι για Πειραιά. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες θα μείνουν περί τους 3.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν περί τους 4.000 που αναμένεται να καταγραφούν σήμερα.

Σημειώνεται πως, κάθε μέρα επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έλεγαν ότι με το τέλος της τουριστικής περιόδου ο Τσεσμές, στην απέναντι από τη Χίο τουρκική ακτή, θα αποτελούσε ακόμη ένα ορμητήριο των Τούρκων δουλεμπόρων. Με το κλείσιμο των τελευταίων ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τη Χίο, με περισσότερα από 1500 άτομα την ημέρα να φτάνουν στο νησί.

Η κατάσταση και στη Χίο αρχίζει να γίνεται ασφυκτική με χιλιάδες πια ανθρώπους να μένουν στους δημόσιους χώρους της πόλης, στον κήπο, στους δρόμους ακόμη και στην τάφρο του κάστρου όπου στήθηκαν σκηνές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στη Λέσβο σε 3 ημέρες"

ΥΠΟΙΚ: Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Αναρτώνται σταδιακά από το πρωί στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ, την ίδια ώρα που το Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο σημείωσαν εκρηκτική αύξηση.

Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων, και κυρίως της μεσαίας τάξης, έχει εξαντληθεί. Το Σεπτέμβριο, οι απλήρωτοι φόροι των πολιτών προς το Δημόσιο ανήλθαν στο πόσο ρεκόρ του 1,5 δισεκ. ευρώ, φτάνοντας από την αρχή του έτους στα 8,3 δισεκ. ευρώ. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των πολιτών ξεπερνούν τα 80 δισεκ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι για να δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις όπως και πέρυσι.

Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή. Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Υπενθυμιζεται ότι οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από το φόρο έχουν παραμείνει αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι ενώ διατηρήθηκε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνους-πολύτεκνους και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το φόρο στα ακίνητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι «υποσχόμαστε φορολογική δικαιοσύνη. Τα φορολογικά βάρη δεν είναι σωστά κατανεμημένα. Ως μεγάλη φορολογική περιουσία δεν θεωρούμε το δυάρι αξίας 50.000 ευρώ, αλλά το σπίτι του φορολογούμενου που βρίσκεται στο Λονδίνο και κοστίζει 3 εκατ. ευρώ και δεν πληρώνει τίποτε στο ελληνικό δημόσιο είναι στόχος φορολόγησης».

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε λίγες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2016, ενώ όπως είπε εξετάζονται διάφορα σενάρια για το αφορολόγητο, όπως το κτίσιμό του, και η ενίσχυση του μέσω πλαστικού χρήματος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ "

Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα

Στις αποθήκες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) βρίσκονται ήδη 60.000 τόνοι τεύτλων από Έβρο, ενώ έχουν προσληφθεί 94 άτομα, με συμβάσεις διάρκειας 3,5 μηνών, και εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει και η πρόσληψη άλλων 140 εργαζομένων, προκειμένου να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα για τις περίπου 15 μέρες επεξεργασίας της προαναφερθείσας ποσότητας τεύτλων.

«Οι 60.000 τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12.000 στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη της καλλιεργητικής πρόθεσης των αγροτών, η οποία στη διάρκεια της σποράς "άγγιζε" τα 25.000-30.000 στρέμματα, που όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης.

Ο διευθυντής του εργοστασίου χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του, καθώς παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τώρα επανέρχονται, εκφράζοντας εκ νέου το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αναφορικά με την πορεία των συζητήσεων για τη δυνατότητα συνεργασίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) με επιχειρηματίες από τη Βραζιλία, ο κ. Παρασχούδης εξηγεί πως βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι προχωράει η συμφωνία και θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι Βραζιλιάνοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα τρία εν λειτουργία εργοστάσια της Ε.Β.Ζ. για τη μετατροπή της ακατέργαστης ζάχαρής τους από ζαχαροκάλαμο, σε τελικό προϊόν λευκής κρυσταλλικής». Ο κ. Παρασχούδης τόνισε επίσης τη σημασία του εργοστασίου για την τοπική κοινωνία.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα"

1 εκατ. εκπρόθεσμα ΙΧ δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ

Περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ δεν επωφελήθηκαν της ευνοϊκής ρύθμισης μείωσης του προστίμου για εκπρόθεσμο έλεγχο ΚΤΕΟ σε ποσοστό 50% που έληξε χθες καθώς δεν προσήλθαν σταΚέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες από σήμερα θα καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του προστίμου επιπλέον το κόστος του Τεχνικού Ελέγχου ενώ αν δεν συμμορφωθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου τότε θα τους πιστωθεί στην εφορία και το επιπλέον πρόστιμο των 150 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κώστας Βήκας μιλώντας στο Enikonomia ανέφερε πως «περίπου 1 εκατ. οχήματα δεν προσήλθαν για έλεγχο και είναι ληξιπρόθεσμα από τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Μάλιστα αποκάλυψε πως προσήλθε όχημα σε ΚΤΕΟ που είχε να περάσει από Τεχνικό 'Ελεγχο 27 χρόνια καθώς τελευταία φορά είχε ελεχθεί από ΚΤΕΟ το 1988!».

Παράλληλα ο κ. Βήκας επισημαίνει πως ο αριθμός των εκπρόθεσμων οχημάτων συνεχώς θα αυξάνεται με αποτέλεσμα προς τα τέλη του έτους να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας ώστε οι ιδιοκτήτες ΙΧ να γλιτώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ που θα επιβληθεί αυτόματα στην εφορία από την 1/1/2016.

Οπότε καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες ΙΧ να προγραμματίσουν έγκαιρα τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους ώστε να γλιτώσουν από καθυστερήσεις και ταλαιπωρία...

Μάλιστα ακόμη ένα εκατομμύριο ΙΧ θα πρέπει να περάσουν έλεγχο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, χρονοδιάγραμμα ιδιαίτερα ασφυκτικό, αν υπολογίζει κανείς ότι από δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 55.000 έλεγχοι.

Όσοι έχασαν την προθεσμία, εκτός από το κόστος του τεχνικού ελέγχου που ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το πρόστιμο (65 ευρώ για ΙΧ και 40 για μοτοσικλέτα), ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν από τροχονόμο χωρίς έγκυρο δελτίο τεχνικού ελέγχου, θα πληρώσουν και 400 ευρώ για την παράβαση.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "1 εκατ. εκπρόθεσμα ΙΧ δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news