facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΡ: Το νομοσχέδιο για τις άδειες των ΜΜΕ κοιτάει προς τα πίσω

Την πικρία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουδέποτε κάλεσε επισήμως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει ή να εκφράσει τις παρατηρήσεις του για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών εξέφρασαν τα μέλη του Συμβουλίου.

«Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», σημείωσε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Λίνα Αλεξίου.

Όπως σημείωσε η κ. Αλεξίου, το Συμβούλιο είχε στείλει στις 16 Σεπτεμβρίου μια επιστολή στην οποία εξέθεταν δύο βασικές παρατηρήσεις.

«Η μία αφορούσε το ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τη σύσταση του νομοσχεδίου σε σχέση με το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά και γενικότερα τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η άλλη αφορούσε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προέβλεπε την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είχε δηλαδή λάβει υπόψη τις οδηγίες και της συστάσεις της ΕΕ, η εφαρμογή των οποίων έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για την χώρα μας.»

» Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά προς τα πίσω».

» Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο την αδειοδότηση παρόχων γραμμικών οπτικο-ακουστικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό διατάξεις που ρύθμιζαν την αναλογική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, πολλές από τις οποίες ανάγονται στο 1995» σημειώνεται στο κείμενο με τις παρατηρήσεις που έστειλε το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

«Η έλλειψη οιασδήποτε μελέτης τόσο από την πλευρά του κράτους, όσο και των παρόχων επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα μη επιτρέποντας στον νομοθέτη να έχει εικόνα των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην αγορά» τονίζεται.

Όπως σημειώνουν τα μέλη του Συμβουλίου «ο λεπτομερής προσδιορισμός των αδειών ανά είδος προγράμματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και περιορίζει την ελευθερία των παρόχων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς».

Η κ. Αλεξίου τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιριών ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση, καθώς και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε σχέση με αυτή».

«Θεωρούμε μη αναγκαίο τον προσδιορισμό των αδειών που θα χορηγηθούν κατά είδος προγράμματος, πέραν ενδεχομένως των δύο βασικών κατηγοριών (ενημερωτικό-μη ενημερωτικό) δεδομένου ότι ο προσδιορισμός αυτός δημιουργεί αδυναμία προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς. Τέτοια διάκριση δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ» τονίζεται στο κείμενο με τις παρατηρήσεις.

Επίσης τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τα άρθρα του νομοσχεδίου που επιβάλλουν ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων στα κανάλια λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παρέμβαση και στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς.

Τέλος, η κ. Αλεξίου τόνισε ότι στο ΕΣΡ δεν υπάρχει ικανοποιητική στελέχωση «για το φάσμα του έργου που έχουμε να επιτελέσουμε» και σημείωσε ότι η σύνθεση του Συμβουλίου πρέπει να συμπληρωθεί.

«Δυσκολευόμαστε πολύ να λειτουργήσουμε με μόνο τέσσερα μέλη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι νομικά μπορεί πιθανόν να αδειοδοτήσει, αλλά θεσμικά αυτό θα σήμαινε ότι φθίνει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΡ: Το νομοσχέδιο για τις άδειες των ΜΜΕ κοιτάει προς τα πίσω"

Ο άνεργος, ο τόκος των 0,26 ευρώ και ο φόρος που...εξόργισε τον Μιχελογιαννάκη!

Ποιος είδε τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη σήμερα και δεν τον φοβήθηκε! Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξοργισμένος χτυπούσε πόρτες και γραφεία στα Υπουργεία, ζητώντας...απαντήσεις!

Και με το δίκιο του εξοργίστηκε, καθώς νωρίς το πρωί πήρε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ένα mail που τον συγκίνησε και τον εξόργισε, όπως λέει στο cretalive.

Ήταν ένα γράμμα ενός νέου άνεργου, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με...μηδέν εισοδήματα καλείται να πληρώσει φόρους επειδή είχε εισόδημα από....τόκους 0,26 ευρώ! Όταν πήρε είδηση ότι το έκαναν αυτό επειδή δεν έβαλε αποδείξεις έκανε τροποποιητική και τώρα του ετοιμάζουν...πρόστιμο πάνω από τον αρχικό φόρο!

«Ένας άνεργος είναι δυνατόν σήμερα στην Ελλάδα να έχει αυτή την αντιμετώπιση; Πείτε μου που γίνονται αυτά! Δεν είμαστε σοβαροί! Δεν είμαστε κράτος πια! Δεν αντέχει κανένας αυτό που γίνεται. Η κυβέρνηση μια και καλή πρέπει να δώσει λύσεις» είπε ο βουλευτής που προσπαθεί κι εκείνος να καταλάβει τον τραγέλαφο που ζούμε...

ο μειλ

Το μειλ που πήρε από τον Θεσσαλονικιό άνεργο ο γιατρός αναφέρει επί λέξη:

"Κύριε Μιχελογιαννάκη,

το 2013 και 2014 ήμουνα άνεργος, φιλοξενούμενος, χωρίς σπίτι και χωρίς αυτοκίνητο (της πινακίδες της παρέδωσα τέλος του 2012).
Έκανα την δήλωσή μου 3/6/2015 και ο φόρος είναι 0. Στις 19/10/2015 βλέπω στην μερίδα μου και βλέπω ότι το σύστημά σας μου κάνει τροποποιητική και μου βγάζει φόρο να πληρώσω 65,99. Αυτό το έκανε διότι είχα δηλωθέν εισόδημα από τόκους 0,26 και δεν έβαλα Αποδείξεις, (στην δήλωση που έκανα δεν μου ζητούσε αποδείξεις). Εγώ μόλις το είδα έκανα τροποποιητική με αποδείξεις και βγάζει 0 φόρο ,αλλά μάλλον θα μου βάλετε πρόστιμο παραπάνω από 65,99 σαν εκπρόθεσμη. Τα έδειξα στην εφορεία και ο υπάλληλος έβαλε τα γέλια.
Έκανα αγώνα για να ξαναβγείτε, διότι είχα την εντύπωση ότι θα βοηθήσετε τους φτωχούς. Μάλλον έκανα λάθος και θα κάνετε χειρότερα από τους προηγούμενους.
Σας παρακαλώ θέλω να με απαντήσετε.

Υστ. Σας στέλνω και την πρώτη φορ. Δήλωση"
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο άνεργος, ο τόκος των 0,26 ευρώ και ο φόρος που...εξόργισε τον Μιχελογιαννάκη!"

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 12 Νοεμβρίου

Την πλήρη αντίθεσή της στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, καθώς, όπως αναφέρει, προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής ασφάλισης, τη μετεξέλιξη του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, «με συνέπεια την ακραία και βίαιη φτωχοποίηση παλαιών και νέων συνταξιούχων».

Καλεί δε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα, τους συνταξιούχους και το σύνολο του ελληνικού λαού με τους αγώνες τους να αποτρέψουν την πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με πρώτο σταθμό την 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.

Η ΑΔΕΔΥ διερωτάται «ποια θα ήταν, αλήθεια, η εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων από μια μικρή έστω αύξηση της απασχόλησης, τη μερική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ή της ανασφάλιστης εργασίας».

«Ποια θα ήταν η εικόνα τους αν δεν είχαν υποστεί, διαχρονικά, τις επιπτώσεις των "εγκληματικών" επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων: Τη χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, την εμπλοκή των αποθεματικών τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ή στο Χρηματιστήριο;», συνεχίζει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 12 Νοεμβρίου"

Ιταλία: 4 στους 10 λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη των 1.000 ευρώ

«Τέσσερις Ιταλοί στους δέκα λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη των χιλίων ευρώ», αναφέρει έκθεση του ιταλικού οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας Inps. Το ακριβές ποσοστό τους αγγίζει το 42,5% του συνόλου. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 12,1% των Ιταλών συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 500 ευρώ τον μήνα.

Επίσης ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από το 2011 μέχρι το 2014 σχεδόν κατά 300.000 άτομα, λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων που επιβλήθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Πέρυσι ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων στην Ιταλία ανέρχονταν σε 2.953.000.

Σχολιάζοντας την έκθεση του οργανισμού, ο πρόεδρος του Inps Τίτο Μποέρι υπογράμμισε ότι «θα ήταν χρήσιμο, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, να είχε ετοιμασθεί και μια τελευταία, οριστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», ώστε να μπορέσουν να αποφευχθούν «μέτρα μερικής ισχύος, τα οποία οδηγούν τελικά και στην άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 4 στους 10 λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη των 1.000 ευρώ"

Σόιμπλε: Οι 15 από τους 19 στο Eurogroup ήθελαν Grexit

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που επίμονα ζητούσε μέχρι τελευταία στιγμή - ακόμα και στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με συνέντευξή του στη Liberation ισχυρίζεται σήμερα πως «ποτέ δεν επέμενα να πετάξουμε έξω την Ελλάδα» από την ευρωζώνη. «Είπα απλά ότι εάν η Ελλάδα από μόνη της ήταν σύμφωνη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη πρόταση προς το συμφέρον της – κι αν υπήρχαν αρκετοί ώστε να το πουν αυτό στην Ελλάδα – τότε θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να την υποστηρίξουμε», δήλωσε και απορρίπτοντας το ρολο του «κακού» υποστήριξε: «Δεν είναι η Γερμανία που υπαγορεύει τα μνημόνια».


«Οι Έλληνες σχηματίζουν ένα μεγάλο λαό, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αναρωτιόμουν πάντοτε αν θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει σε μια απαραίτητη ανάκαμψη της οικονομίας της μέσω μιας υποτίμησης. Για αυτό το λόγο είπε ότι θα ήταν μάλλον προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, για να αποκαταστήσει τον οικονομικό της σχεδιασμό και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της προτού επιστρέψει στην Ευρωζώνη».

Υποστήριξε ακόμη πως η πολιτική της λιτότητας δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. «Πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009. Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της», είπε.

Ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «κακού της ευρωζώνης» αλλά και πως η Γερμανία υπαγορεύει τα μνημόνια στην Ευρώπη. Στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου με την Ελλάδα «δεν υπήρξε γερμανική υπαγόρευση», δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι όλοι οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup είχαν συμφωνήσει να ζητήσουν από την Ελλάδα να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος. «Η Ελλάδα δεν ήθελε να τους εκπληρώσει. Είχε δεσμευτεί για αυτό σε ορισμένες στιγμές αλλά δεν το έκανε».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως οι 15 από τους 19 υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup τάσσονταν υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. «Μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου δεν ευθυγραμμιστήκαν με αυτή την άποψη. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για γερμανική υπαγόρευση. Κι αυτό είναι η αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι, στην χειρότερη περίπτωση, προπαγάνδα ή παρερμηνεία, στην καλύτερη περίπτωση». «Δεν υπάρχει γερμανική δικτατορία στο Eurogroup», είπε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως περίμενε τη νίκη του στις εκλογές καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα διστακτικός το τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους. Όπως είπε είχε συναντηθεί προεκλογικά με τον Αλέξη Τσιπρα και του είχε επισημάνει πως η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Μου είχε πει πως δεν συμφωνεί με την πολιτική μας, ωστόσο επιθυμούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Του απάντησα ότι δεν πρέπει να υπόσχεται στους έλληνες ψηφοφόρους παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χωρίς την εφαρμογή των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα βοήθειας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό», δήλωσε.

Τέλος χαρακτήρισε «ανοησία» το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος. Τέτοιες ανόητες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε όποιον τις είπε», δήλωσε.

Για το δημοψήφισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα ακριβώς μετά τη Σύνοδο και δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν. «Μας άφησε εμβρόντητους στο Βερολίνο», ανέφερε και συνέχισε: «Αφού οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του και καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας με 60%, στη συνέχεια αποφάσισε να το εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι εγώ δεν είμαι Έλληνας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Οι 15 από τους 19 στο Eurogroup ήθελαν Grexit"

EWG: Εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα - Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη

Αναβάλλεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προγραμματισμένη για αύριο τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "EWG: Εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα - Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη"

Φίλης: Μάθημα θρησκειολογίας αντί θρησκευτικών στα σχολεία

Αναγκαία χαρακτηρίζει την αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μετατραπεί σε μάθημα θρησκειολογίας, που θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική συνεισφορά της ορθοδοξίας στην χώρα μας.

Ο υπουργός, σε γραπτή απάντηση που κατέθεσε στην Βουλή μετά από σχετική ερώτηση που του κατέθεσε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ), επισημαίνει πως για ιστορικούς λόγους, το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα.

Όπως τονίζει, «αυτό, συνιστά έναν αναχρονισμό που τον αντιλαμβάνονται και φωτισμένοι ιεράρχες και θεολόγοι».

«Είναι αναγκαία η αναμόρφωση των θρησκευτικών, ώστε, να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στην χώρα μας», αναφέρει, σημειώνοντας πως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεσμικά αρμόδιο, επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Μάθημα θρησκειολογίας αντί θρησκευτικών στα σχολεία"

ΕΦΕΤ: Σαλμονέλα σε μπουκιές κοτόπουλου

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΙFANTIS μπουκιές παναρισμένες από ατόφιο φιλέτο κοτόπουλου», σε συσκευασία 500g, με ημερομηνία παραγωγής 11.09.2015 και ανάλωση μέχρι 11.09.2016.

Η εταιρεία παραγωγής είναι η «ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ», Σενέκα 4, Κηφισιά.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Σαλμονέλα σε μπουκιές κοτόπουλου"

Κινητοποιήσεις ξεκινά τον Νοέμβριο η ΠΝΟ

Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ζητώντας την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τους ναυτικούς.

Ειδικότερα αποφασίστηκε 48ωρη πανελλαδική απεργία το διήμερο 2-4 Νοεμβρίου με προοπτική κλιμάκωσης και 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου (ανήμερα της απεργίας της ΓΣΕΕ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες αντιπροσωπεία της ΠΝΟ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα κυρίως για το θέμα των συνθέσεων στα πληρώματα των πλοίων.

Ο υπουργός είχε τονίσει για το θέμα αυτό ότι «η ρύθμιση αυτή μπορεί να γεννήσει κινδύνους αναφορικά με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε αυτή η μνημονιακή δέσμευση να επανεξεταστεί και να μετατεθεί χρονικά».

Υπενθυμίζεται ότι ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμοστεί το μοντέλο των πλοίων που ταξιδεύουν στην Αδριατική, κάτι σημαίνει μείωση του αριθμού των ελλήνων ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας κατά περίπου 10%.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ σημείωναν ότι το συγκεκριμένο μέτρο που απαιτούν να εφαρμοστεί οι δανειστές δεν έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, το κράτος και συγκεκριμένα το ΝΑΤ θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες, ενώ κέρδη, και μάλιστα μεγάλα, θα έχουν μόνο οι ναυτιλιακές εταιρείες της ακτοπλοΐας.

Τόνισαν επιπλέον ότι η μείωση των συνθέσεων των πληρωμάτων θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των επιβατών αλλά και τους πληρώματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέσα στη θάλασσα.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο μετά τη συνάντηση αναφέρονταν ακόμη ο γγ της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, και τα μέλη της διοίκησης παρουσίασαν στον υπουργό τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και συγκεκριμένα:

«Προστασία εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, αντιμετώπιση της ανεργίας στους έλληνες ναυτικούς, καταπολέμηση της 'μαύρης' ανασφάλιστης εργασίας, επανεξέταση των διατάξεων και αποφάσεων για τη μείωση των συνθέσεων πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και στα πλοία των γραμμών Ελλάδας-Ιταλίας, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, μείωση της φορολόγησης των ελλήνων ναυτικών, ανακούφιση των συνταξιούχων ναυτικών από τις περικοπές στις συντάξεις, θέματα που αφορούν στον Οίκο Ναύτου, Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας - αναδιοργάνωση και επιτέλεση του σκοπού του, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης και αναβάθμιση της λειτουργίας της και υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα της ακτοπλοΐας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροσωπεία της ΠΝΟ αναμένεται να έχει την Παρασκευή το πρωί συνάντηση με τον κ. Δρίτσα και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις ξεκινά τον Νοέμβριο η ΠΝΟ"

«Όχι» Τσίπρα στο πόρισμα των Σοφών για το ασφαλιστικό

Το Μαξίμου ανακοίνωσε και επισήμως την απόσυρση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απόφαση ελήφθη στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν υπό τον πρωθυπουργό τα δύο Κυβερνητικά Συμβούλια Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) και Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δε, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε «την πλήρη διαφωνία του» με την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, μετά την παρουσίασή του από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εκπονήσει σχέδιο βάσει των δικών της θέσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγιναν "συστάσεις" στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να αποφεύγουν να εκφράζουν δημοσίως "σκέψεις" και "ιδέες" που δημιουργούν σύγχυση και πανικό.

"Οπως είχαμε δεσμευτεί"

Όσον αφορά στο καθεστώς ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το Μαξίμου επισημαίνει την απόσυρση του 23% "όπως είχαμε δεσμευτεί" και "σε πείσμα των φημών περί του αντιθέτου".

Οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

* Στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%), με το σκεπτικό ότι οι θέσεις στο δημόσιο είναι περιορισμένες και άρα οι οικογένειες προστρέχουν στα ιδιωτικά από ανάγκη.

* Στα φροντιστήρια, στα ΙΕΚ, στις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κ.λπ., ορίζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, διότι κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν οι οικογένειες στα παιδιά τους.

* Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει ο συντελεστής ΦΠΑ 13%, με το σκεπτικό ότι συνιστούν επιλογή των οικογενειών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» Τσίπρα στο πόρισμα των Σοφών για το ασφαλιστικό"

Μοσκοβισί: Ευθύνη της Αθήνας ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τονίζει πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου

Η απόφαση για επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ή η εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα παραπάνω ανέφερε την Τρίτη ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία, ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση», τόνισε.

Διευκρίνισε δε ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου», είπε.

H απάντηση Μοσκοβισί

Αγαπητή κ. Σπυράκη, αγαπητέ κ. Φορτσάκη

«Επιτρέψατέ μου να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις ανησυχίες που εκφράσατε.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Η αλλαγή στον ΦΠΑ που αφορά στα ιδιωτικά σχολεία προκύπτει από κυβερνητικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα νομοθετικά πακέτα που ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή στις 15 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου του 2015. Οι νομοθετικές πράξεις αυτές -οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά μέτρα σχετικά με το ΦΠΑ- είναι μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει σκοπό να δημιουργήσει μία βιώσιμη οικονομία και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλίαν ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση.

Η Επιτροπή έλαβε ένα παράπονο (καταγγελία) τη Δευτέρα 31 Αυγούστου από τα ιδιωτικά σχολεία σχετικά με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, η οποία νομοθετήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου της 14ης Αυγούστου.

Η Επιτροπή αξιολογεί την καταγγελία και θα εξετάσει σε λεπτομέρεια πώς οι ελληνικές αρχές προτίθενται να εφαρμόσουν τις νέες δεσμεύσεις τους. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».

Με εκτίμηση

Πιερ Μοσκοβισί
Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων»


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Ευθύνη της Αθήνας ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση"

Στο αρχείο, σε πρώτη φάση, η υπόθεση του plan B του Γιάνη Βαρουφάκη

Στο αρχείο τίθεται, σε πρώτη φάση, η υπόθεση για το λεγόμενο plan B του υπουργείου Οικονομικών που προϋπέθετε παράλληλο νόμισμα εκτός του ευρώ και χακάρισμα των ΑΦΜ πολιτών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με έρευνα που διεξήγαγε ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, κρίνει ότι δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα από τα καταγγελλόμενα και αρχειοθετεί την υπόθεση, πλην όμως τη στέλνει ως οφείλει στα χέρια εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος και θα αποφασίσει την τύχη της.

Έγκειται στον εισαγγελέα, σημειώνουν νομικές πηγές, το αν θα ζητήσει συμπληρωματική έρευνα ή θα ασκήσει διώξεις.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει λάβει υπόψη της τόσο την ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου όσο και την έρευνα του κ. Μανώλη Σφακιανάκη, προϊσταμένου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίες δεν εντόπισαν επιλήψιμες ενέργειες.

Ως προς το σκέλος που αφορά τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αρχείο, σε πρώτη φάση, η υπόθεση του plan B του Γιάνη Βαρουφάκη "

Δύο χρόνια φυλακή στον Μπέο για απόπειρα εκβιασμού διαιτητή

Την ποινή δύο χρόνων φυλάκισης επέβαλε το δικαστήριο στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο για την απόπειρα εκβιασμού του διαιτητή Γιώργου Δαλούκα. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη (προς 10 ευρώ ημερησίως) και με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που θα ασκήσει η πλευρά του δημάρχου Βόλου.

Η υπόθεση αφορά τον αγώνα Άρης-Παναθηναϊκός τον Σεπτέμβριο του 2010 που είχε λήξει 0-1, με το πέναλτι που είχε δώσει ο Δαλούκας υπέρ του Παναθηναϊκού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο διαιτητής δεν επιβεβαίωσε στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης όσα είχε πει στην ένορκη κατάθεσή του στον αθλητικό εισαγγελέα. «Ακόμα και αν το θύμα σήμερα λέει πως δεν θυμάται, δεν παίζει ρόλο, καθώς η προανακριτική του κατάθεση ήταν πιο κοντά στα γεγονότα» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας έδρας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο χρόνια φυλακή στον Μπέο για απόπειρα εκβιασμού διαιτητή"

«Μπουμ» απλήρωτων φόρων τον Σεπτέμβριο

Για να βγει ο προϋπολογισμός χρειάζονται 19 και κάτι δισεκατομμύρια ευρώ εσόδων το τελευταίο τρίμηνο. Τα μαντάτα του Σεπτέμβρη, όταν σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού η υστέρηση εσόδων ήταν κοντά στα 5 δισ. ευρώ, δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι παραπάνω από δύσκολα έως το τέλος του έτους.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έπιασε ταβάνι και όσους φόρους και να βάζουν οι κυβερνώντες, δύσκολα θα πιάνονται οι στόχοι. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που δείχνουν αύξηση των απλήρωτων φόρων προς την εφορία κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα. Για την ακρίβεια, 1,469 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι σε ένα μήνα, ποσό-ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς ότι τους τελευταίους μήνες η αύξηση ήταν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ή λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, πριν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των εκατό δόσεων.

Τον Σεπτέμβρη όμως το κοντέρ έδειξε 1,469 δισ. ευρώ. Τόσο αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη και από τις αρχές του έτους σκαρφάλωσαν στα 8,392 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα 72 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του έτους, ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σκηνικό, είναι πολλαπλάσια προβληματική για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κυρίως για την κοινωνική συνοχή, η σχεδιαζόμενη νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Ξεκινώντας από τα «standard» που προβλέπονται στο Μνημόνιο, όπως η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια ή η αύξηση του φόρου στους αγρότες.

Στη συνέχεια βλέπουμε. Διότι υπάρχουν σχεδιασμοί για μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπως συχνά πυκνά αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά θα προκαλούσε έκπληξη στον ανώτατο βαθμό, αν η οποιαδήποτε παρέμβαση σε όποιο σκέλος της φορολογίας είχε -για να μην πούμε αρνητικό- ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Όποιος φόρος και αν πειραχτεί τους επόμενους μήνες, θα είναι για να δώσει περισσότερα έσοδα στο κράτος. Και περισσότερα ληξιπρόθεσμα στον «κουβά» της εφορίας...

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπουμ» απλήρωτων φόρων τον Σεπτέμβριο"

Πάσχα με capital controls βλέπουν οι οικονομολόγοι

Δεν περιμένει άρση των capital controls πριν τον Ιούλιο του 2016 η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 18 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

To 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι τα capital controls θα παραμείνουν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Ιουνίου του 2016, σύμφωνα με την έρευνα.

Από αυτούς, το 50% εκτίμησε ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων θα αρθούν στο δεύτερο μισό του 2016, το 25% το 2017 και ένα 6% το 2018 ή αργότερα. Από την άλλη πλευρά, το 19% των οικονομολόγων εκτίμησαν ότι οι περιορισμοί μπορούν να ανακληθούν το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σημειώνεται ότι 16 οικονομολόγοι συμμετείχαν στην έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η τελευταία διεξήχθη μεταξύ 9 και 16 Οκτωβρίου.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα μπορούν να αρθούν στις αρχές του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

"Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι", σχολιάζει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στο Λονδίνο. "Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι δανειστές, θα θέλουν να δουν περισσότερες αποδείξεις υλοποίησης του προγράμματος, προτού αισθανθούν άνετα με την άρση των capital controls", αναφέρει.

Σε διαφορετική έρευνα του Bloomberg, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι λόγω και της αρνητικής επίπτωσης των capital controls, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 1% φέτος, μικρότερη πάντως από την πρόβλεψη στη συμφωνία με τους δανειστές, που κάνει λόγο για ύφεση 2,3%.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάσχα με capital controls βλέπουν οι οικονομολόγοι"

Σπίρτζης: Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, παλεύουμε για τις κάρτες

Προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών είναι να παραμείνει σταθερή η τιμή στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τη χρήση των αστικών συγκοινωνιών τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

«Αυτό παλεύουμε», τόνισε στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι εκπονείται μια «σοβαρή μελέτη» σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, «προκειμένου να μείνουν σταθερές οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών και να μπει ο ΦΠΑ μόνο στα εισιτήρια».

«Περιμένουμε από τις υπηρεσίες τη μελέτη για να δούμε πόσο θα αυξηθεί το εισιτήριο και αν βγαίνει αυτό το μοντέλο» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι για τα ΑμεΑ και τους ανέργους θα εξακολουθήσει να υπάρχει ατέλεια.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, παλεύουμε για τις κάρτες"

Ομολογία Φίλη: Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% για τα ιδιωτικά σχολεία, παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων είπε ότι, όπως όλα δείχνουν παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και ψάχνουν λύση για τα φροντιστήρια. Εξετάζουν αν μπορεί να υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής. Αυτό θα είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά, μπαίνουν στο 23%.

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα άλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε ο κ. Φίλης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές».

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο. «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Αλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτο. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγεί τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Για τους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία είπε ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000.

Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».

Την ίδια ώρα σε σημερινές δηλώσεις του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε λάθος το μέτρο του 23% στην εκπαίδευση καθώς, όπως είπε μιλώντας στο MEGA, αφενός θα αποκλείσει πολλά παιδιά από τη δυνατότητα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα αφού ««θα υπάρχουν απώλειες εργαζομένων και θα αρχίσει το "μαύρο" χρήμα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Φίλη: Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία"

Αδερφός Φίλη: Αν κατασχέσουν την πρώτη κατοικία, οι πολίτες να βγουν με τις καραμπίνες

Σε μια απίστευτη δήλωση για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες σε περιπτώσεις πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αδελφός του υπουργού Παιδείας, Δημήτρης Φίλης.

«Εάν πάνε να πάρουν την πρώτη κατοικία της οικογένειας και του φτωχού να βγούνε οι πολίτες με καραμπίνες» δήλωσε ο κ. Φίλης κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ισπανία με εφόδους ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν εξώσεις από σπίτια.

«Εαν πάει να πάρει το σπίτι του φτωχού με τα δύο παιδιά, η κοινωνική αντίδραση που θα υπάρξει θα υποχρεώσει τις τράπεζες να κάνουν πίσω» υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Σε ερώτηση τέλος γιατί προωθούνται τώρα οι αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας που δίνει παράταση έξι μηνών στους υπερήμερους οφειλέτες να συνεργαστούν με τις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους ο κ. Φίλης ομολογεί ότι αυτό έγινε «γιατί αυτό ήθελαν οι δανειστές»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδερφός Φίλη: Αν κατασχέσουν την πρώτη κατοικία, οι πολίτες να βγουν με τις καραμπίνες"

«Έκρηξη» στη Βουλή με το καλημέρα για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Στον «αέρα» από το πρώτο λεπτό τινάχθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συγκρούονται επί της διαδικασίας και το Προεδρείο να διακόπτει τις εργασίες.
Μαζί με τις αντιπολίτευση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης που αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενος για τις εξπρές διαδικασίες. «Χθές μας ενημέρωσαν με email για την συνεδρίαση. Σήμερα ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση μας έστειλαν το νομοσχέδιο 342 σελίδων. Επειδή δεν ανήκω στους 10 σοφούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη διαδικασία, αποχωρώ».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι κανείς δεν αιφνιδιάστηκε καθώς το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση από τον Αύγουστο.

Την σκυτάλη πήρε ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης που ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους λόγους που επιλέγει ένα ασφυκτικό και πιεστικό πλαίσιο συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου. «Πρέπει ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός Βουλής» είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε «δεν μπορούμε συμπιέζουμε χρόνους – δεν παράγουμε νομοθετικό έργο, άλλωστε δεν έχουμε κάποια προθεσμία που πρέπει να τρέχουμε. Από τον Ιανουάριο εως και σήμερα κανένα νομοσχέδιο δεν ήρθε με κανονική διαδικασία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη επικαλέστηκε την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ενώ το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας πως επιλέχθηκε η διαδικασία για να μην διαταραχθεί ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποφύγει την κατάθεση τροπολογιών.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου είπε με την διαδικασία η κυβέρνηση αδικεί την πρωτοβουλία της, ο κ. Γιάννης Γκίοκας (ΚΚΕ) ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους βιασύνης της κυβέρνησης ενώ ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) αναφέρθηκε στις «άσχετες» διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η δεκάλεπτη διακοπή δεν στάθηκε ικανή για να αποσύρει τις ισχυρές ενστάσεις τις αντιπολίτευσης ενώ και ο προβληματικός χειρισμός της υπόθεσης από την πρόεδρο Χαρά Καφαντάρη οδήγησε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Αρχικά ο κ. Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) ζήτησε να δοθεί επαρκής χρόνος καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «κακοποιεί το άρθρο 15 του Συντάγματος».

Ο κ. Ιάσων Φωτήλας (Ποτάμι) χαρακτήρισε την διαδικασία και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης «κοροϊδίας». Ο κ. Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας πως στο όνομα της Δημοκρατίας «καταπατάτε την Δημοκρατία».

Η κυρία Καφαντάρη μετά από μια ώρα και τριάντα λεπτά κοινοβουλευτικού μπάχαλου πρότεινε να γίνει ψηφοφορία για την ακολουθούμενη διαδικασία. Εάν δηλαδή το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με την επείγουσα ώστε να ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο – όπως ζητά η κυβέρνηση – ή με την κανονική όπως ζητά η αντιπολίτευση. Εάν είχε καταφύγει εξ αρχής σε αυτή την λύση τότε το πρόβλημα θα είχε λήξει αμέσως.


Αντιπολίτευση: Υπερεξουσίες στον υπουργό Επικρατείας

Στις διατάξεις που δίνουν υπερεξουσία στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και αποτελούν εστία δημιουργίας νεοδιαπλοκή εστίασε η αντιπολίτευση κατά την εισηγητική τοποθέτηση των βουλευτών. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν την εξουσία στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας να ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών  και στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει την τιμή τους. Επίσης, αυστηρή κριτική δέχονται τα άρθρα για τους όρους δημοπράτησης που δεν προβλέπουν σύστημα μοριοδότησης και έρχονται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Από την πλευρά της πλειοψηφία υποστηρίχθηκε ότι το κοινοβούλιο συζητά ένα «ιστορικό νομοσχέδιο» που για πρώτη φορά επιχειρεί να νοικοκυρέψει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αντιμετωπίσει την διαπλοκή

ΣΥΡΙΖΑ: βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. «Σήμερα είναι ιστορική ημέρα γιατί επιτέλους επιδιώκεται η ρύθμιση του τοπίου του επί χρόνια ήταν πεδίο διαφθοράς» είπε ο βουλευτής Καρδίτσας για να συνεχίσει «η αδειοδότηση που προωθείται διασφαλίζει την διαφάνεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και για τους πολίτες».

ΝΔ: φτιάχνετε τον υπουργό Καναλάρχη

Την πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει επι της αρχής κατέγραψε ο εισηγητής της Λευτέρης Αυγενάκης σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα ουσίας αλλά επιχειρεί να «δημιουργεί εντυπώσεις σε μια εποχή που η κυβέρνηση επιχειρεί φοροεπιδρομή… Ότι δήθεν τα βάζει με τα θηρία . Εμείς θα συμπράξουμε σε ζητήματα ουσίας. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν θα συμπράξουμε».

Ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις δίνουν υπερεξουσία στον αρμόδιο υπουργό καθιστώντας τον σε «υπουργό Καναλάρχη» ενώ αναρωτήθηκε για την σκοπιμότητα ορισμένων διατάξεων όπως τα κριτήρια για τον αριθμό προσωπικού.

Σημείωσε ότι στην διαδικασία δημοπρασίας πρέπει να υιοθετηθεί σύστημα μοριοδότησης με βάση την παλαιότητα και την υπάρχουσα επένδυση. Είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι «παρωχημένο και όχι καλά επεξεργασμένο και διάτρητο».

Χρυσή Αυγή: σε καλή κατεύθυνση το νομοσχέδιο


Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση ενώ επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του τόσο επι της αρχής όσο και επι των άρθρων.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: η κυβέρνηση δημιουργεί παναρμόδιο χωροτάκτη υπουργό


Ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου αμφισβήτησε ότι το νομοσχέδιο κατοχυρώνει την συμβατότητα των προωθούμενων διατάξεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και ότι επιτυγχάνει την πολυφωνία του χώρου. Αμφισβήτησε επίσης ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου από την λεγόμενη διαπλοκή. Υπαινίχθηκε δε ότι οι υπεραρμοδιότητες που δίνονται στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό αλλά και στον υπουργό οικονομικών μάλλον ευνοεί την διαπλοκή παρά την αντιμετωπίζει. «Ο εκάστοτε υπουργός γίνεται παναρμόδιος χωροτάκτης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα συναντάμε ανάλογο παράδειγμα; Ο υπουργός αποφασίζει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών χωρίς έκθεση και τεκμηρίωση.  Ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις ή την προσωπική του προοπτική λύνει και δένει στον χώρο και ορίζει τον αριθμό  τηλεοπτικών αδειών» είπε για να προσθέσει «μιλάμε για πάταξη διαφοράς και την ίδια ώρα ορίζετε ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για την αδειοδότηση». Τέλος, επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του κατά την ψηφοφορία καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστική συζήτηση. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έκρηξη» στη Βουλή με το καλημέρα για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ"

Τέλος στα σενάρια για διόδια στον Δακτύλιο

«Εμείς παλεύουμε να έχουμε χαμηλότερα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους. Δεν θα πάμε να βάλαμε διόδια στο κέντρο της Αθήνας» είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν διόδια στον δακτύλιο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε όσα ακούγονται «σενάρια φαντασίας».

Όσον αναφορά στις αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς της Αθήνας είπε ότι θα υπάρξει αύξηση, καθώς αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 23% και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί στα ίδια επίπεδα η τιμή στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ενώ θα ισχύει η ατέλεια για άνεργους και άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Σπρίτζης ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τα ΚΤΕΟ η οποία λήγει σήμερα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στα σενάρια για διόδια στον Δακτύλιο"

Bloomberg: Δεν αρκεί το πολυνομοσχέδιο για την εκταμίευση της υποδόσης

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης, μεταδίδει ότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της υποδόσης, και άρα οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-κουαρτέτου θα πρέπει να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των θεσμών που φτάνουν στην Αθήνα αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα και να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, και παράλληλα θα δρομολογήσουν τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ.

Κομβικό σημείο στις εξελίξεις είναι και η προγραμματισμένη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του EuroWorking Group την Τετάρτη, το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου.

Το EWG λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αποφασίσει εάν θα εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να προχωρήσει στην έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου ή αν θα ζητήσει από την Αθήνα να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν τώρα, να περάσουν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων και οι εκταμιεύσεις των υποδόσεων των 2 και 1 δισ. ευρώ να γίνουν μαζί, αφού υλοποιηθούν όλα τα μέτρα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Δεν αρκεί το πολυνομοσχέδιο για την εκταμίευση της υποδόσης"

Αποστόλου: Σταδιακή η εφαρμογή της αύξησης εισφορών στον ΟΓΑ

Στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στον αγροτικό κόσμο, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", σημειώνοντας πως το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς.

Κύριο θέμα που απασχολεί το υπουργείο είναι το ζήτημα της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, το οποίο, όπως είπε δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του χώρου και στη διαφορετική μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φτάνουν τις 340.000. Τηρώντας βιβλία εσόδων-εξόδων θα εμφανιστεί πραγματικά το κόστος παραγωγής, τόνισε ο κ. Αποστόλου, επισημαίνοντας πως η φορολογητέα ύλη δεν θα υπάρχει ως καθαρό κέρδος.

Ερωτηθείς για το εάν θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις, διευκρίνισε πως το υπουργείο θα εξετάσει το τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κληθείς να απαντήσει για το σενάριο περί τριπλασιασμού των εισφορών στον ΟΓΑ, ανέφερε πως το υπουργείο θα ζητήσει τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, σε βάθος 3-5 ετών. Τόνισε, πάντως, πως έχει διασφαλιστεί η λειτουργία του ΟΓΑ, όπου είναι ασφαλισμένοι περίπου 1.350.000 άνθρωποι.

Αναφερόμενος, τέλος, στους νέους αγρότες, ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως δίνονται και θα δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα, όπως για παράδειγμα αύξηση των επιδοτήσεων με την κατάθεση του σχεδίου βελτίωσης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Σταδιακή η εφαρμογή της αύξησης εισφορών στον ΟΓΑ"

"Αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της, το ίδιο θα κάνει και η Κροατία"

Όσο η Γερμανία κρατά ανοιχτά τα σύνορά της για όλους τους μετανάστες, θα επιτρέπουμε τη διέλευση των ανθρώπων από την Κροατία για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, αλλά από τη στιγμή που η Γερμανία κλείσει τα σύνορα, θα κλείσουν όλα τα άλλα σύνορα και τα κροατικά, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.

"Μόλις η Γερμανία κλείσει τα σύνορα, θα κλείσουν τα σύνορα και στις άλλες χώρες, στην Αυστρία και στη Σλοβενία. Σε αυτή την περίπτωση και η Κροατία θα κλείσει τα σύνορα" ανέφερε η κ. Πούσιτς.

Όπως εξήγησε, η πολιτική των χωρών διέλευσης είναι να δέχονται ένα μικρό αριθμό μεταναστών και οι περισσότεροι να περνούν και να συνεχίζουν το ταξίδι.

Σε περίπτωση που οι άλλες χώρες κλείσουν τα σύνορα, η Κροατία μπορεί να παράσχει βοήθεια σε 5.000 ανθρώπους, ανέφερε.

Η κ. Πούσιτς τόνισε ότι προς το παρόν ο έλεγχος των συνόρων της Κροατίας είναι πλήρης και ότι οι μετανάστες που εισέρχονται από τη Σερβία μέσω της διάβασης Μπάπσκα μεταφέρονται με λεωφορεία στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η Κροατία θα επιτρέπει την είσοδο όλων των προσφύγων, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί πραγματική κοινή προσπάθεια από την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας εκτίμησε ότι θα βοηθούσε πολύ, αν η Ουγγαρία άνοιγε ξανά τα σύνορά της και επέτρεπε τη διέλευση των προσφύγων.

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, η Κροατία σήμερα το πρωί άνοιξε και πάλι τη συνοριακή διάβαση Μπάπσκα με τη Σερβία και επιτρέπει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της σε μικρές ομάδες, με αρκετά αργούς ρυθμούς.

Οι κροατικές Αρχές χθες έκλειναν και άνοιγαν τη συνοριακή διάβαση, επειδή στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς δεν υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων ατόμων.

Τα σύνορα της Κροατίας από το πρωί είναι ανοιχτά, μετέδωσε ο σερβικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTS.

real
Διαβάστε Περισσότερα » ""Αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της, το ίδιο θα κάνει και η Κροατία""

Κατρούγκαλος «στον ενικό»: Τέλος οι επικουρικές - ΒΙΝΤΕΟ

Για τις αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό, τους φόρους και τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μίλησε, μεταξύ άλλων, ουπουργός Εργασίας «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας. «Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας. 


Real.gr στον ενικό Γ Κατρούγκαλος θέλουμε... από realmedialive 

«Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά το μήνα. 


Real.gr στον ενικό Γ Κατρούγκαλος για την... από realmedialive 

Η εθνική σύνταξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει από την φτώχεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη προκειμένου να σωθεί. 


Real.gr στον ενικό Γ.Κατρούγκαλος προσπαθούμε... από realmedialive 

Επιπλέον εξήγησε ότι η εισήγηση του θα είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή σύνταξης. «Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους», είπε ο υπουργός Εργασίας. 

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μία ακόμη οριζόντια μείωση των συντάξεων και γι’ αυτό προχωρά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. «Στο μνημόνιο υπάρχουν επιμέρους δεσμεύσεις που θα κατέληγαν σε νέες οριζόντιες μειώσεις. Εμείς είπαμε στην τρόικα: Αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ θα δεχθείτε μία ελληνική μεταρρύθμιση σαν γενικό ισοδύναμο. Άρα η ανάγκη να κάνουμε μία μεταρρύθμιση είναι δική μας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Τα τελευταία 20 χρόνια το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα τρένο που έχει 2,5 εκατ. συνταξιούχους και τρέχει στην κατηφόρα. Στο τέλος έχει ένα βάραθρο, την χρεοκοπία».


Real.gr στον ενικό Γ Κατρούγκαλος ήταν αναγκαία... από realmedialive 

«Οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το μνημόνιο περιλαμβάνει πράγματι μία δέσμευση που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Η αριστερή πολιτική είναι να συμμαζέψεις τα ελλείμματα. Εμείς το μνημόνιο θα το σεβαστούμε αλλά δεν θα σεβαστούμε το τσεκούρι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.


Real.gr στον ενικό Γ Κατρούγκαλος δεν ήταν... από realmedialive 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση του συστήματος, εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους και «θα παρέμβουμε διορθωτικά για να προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις».

Σήμερα το υπουργικό για το ασφαλιστικό
Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα το υπουργικό συμβούλιο θα ακούσει την εισήγηση του υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και θα δοθούν οι γενικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμοί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ποσοτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

«Το μοντέλο που προτείνει η επιτροπή σοφών είναι το μοντέλο της Σουηδίας. Εγώ δεν θέλω να πάρω κανένα μοντέλο όπως είναι. Γι’ αυτό ο βασικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η εθνική σύνταξη. Εγώ θα προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο μία αλλαγή σε αυτό το μοντέλο με την εθνική σύνταξη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι αν η κυβέρνηση δεχόταν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως πρότειναν οι θεσμοί, τότε πολλές από τις επικουρικές θα μειώνονταν. 


Real.gr στον ενικό Γ Κατρούγκαλος τέλος στις... από realmedialive 

«Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη των 28»
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε λόγο για «τσουνάμι μεταρρυθμίσεων» και σχολίασε ότι το υπουργείο Εργασίας κατέληξε στο σουηδικό μοντέλο «χωρίς η χώρα μας να έχει το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο αυτής της χώρας».

«Η χώρα μας διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά της Ε.Ε. των 28. Μέσα σε αυτό περιβάλλον στον έκτο υφεσιακό χρόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος και τάχθηκε υπέρ μίας συνολικής εξυγίανσης του συστήματος και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αύξηση των προσλήψεων. 


Real.gr στον ενικό Κων.Μίχαλος για το ασφαλιστικό από realmedialive 

Μάλιστα ανέφερε ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κατέθεσε στο οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ χωρίς τον συμπληρωματικό φόρο στους ΟΤΑ και την εφαρμογή δύο φορολογικών συντελεστών με 22% για τις επιχειρήσεις και 32% για τα φυσικά πρόσωπα.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος «στον ενικό»: Τέλος οι επικουρικές - ΒΙΝΤΕΟ"

Φαρμακεία επιχειρήσεις και ΜΗΣΥΦΑ ακόμα και σε σούπερ μάρκετ

Σε πλήρη απελευθέρωση οδηγείται το επόμενο διάστημα η λειτουργία των φαρμακείων.

Επιχειρηματίες θα μπορούν να ιδρύουν νέα φαρμακεία, με περιορισμούς στον αριθμό τους, υπό τον όρο ότι θα απασχολούν σε αυτά υπεύθυνους φαρμακοποιούς. Ελεύθερη θα είναι από τον νέο χρόνο και η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Πρόκειται για φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα, παυσίπονα, βιταμίνες, φάρμακα για το πεπτικό, τη φροντίδα του δέρματος και των ματιών, τα οποία θα μπορούν πλέον να διατίθενται από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων αναμένεται να οδηγήσει πιο γρήγορα σε απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ. Από τη στιγμή που μη φαρμακοποιός θα κατέχει άδεια λειτουργίας φαρμακείου, θα μπορεί να τα διαθέτει νόμιμα σε οποιονδήποτε χώρο επιλέξει να λειτουργεί το «φαρμακείο» του.

Οι αλλαγές αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και αναμένεται να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό στην αγορά φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και συναντούν τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Για να «φρενάρει» τα μέτρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος έχει επιδοθεί σε έναν... διπλωματικό μαραθώνιο, αξιοποιώντας τις συμμαχίες του στην Ευρώπη. Εχει ήδη συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Αυστρίας, ενώ χθες βρισκόταν στην Ισπανία.

Ο κ. Λουράντος έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιστολή στήριξης του ΠΦΣ από τον Γερμανικό Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ζητεί την εφαρμογή και στην Ελλάδα του γερμανικού μοντέλου, το οποίο προβλέπει πλήρη ιδιοκτησία του φαρμακείου από διπλωματούχο φαρμακοποιό.

«Δείχνουν» τον ΟΟΣΑ

Η υιοθέτηση του εν λόγω μοντέλου δεν έχει γίνει αποδεκτή από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία παραπέμπουν στις θέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το φαρμακείο. Η γνωστή από το 2014 «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει ό,τι πιο σκληρό για τον κλάδο.

Με θέμα τις αλλαγές στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φαρμακοποιών (PGEU) είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους «θεσμούς» Ντάκλαν Κοστέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρλανδός αξιωματούχος τόνισε πως όταν υπάρχει θέμα δημοσίου χρήματος (bail - out), αναζητούνται μοντέλα μεγιστοποίησης της ανταγωνιστικότητας. Οι φαρμακοποιοί αμφισβητούν τη βασιμότητα του επιχειρήματος περί ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι το 85% του τζίρου των φαρμακείων είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αναρωτιούνται, δε, εάν όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται για το 15% του τζίρου.

Μιλώντας χθες στο «Εθνος», ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές σχολίασε ότι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ο φαρμακοποιός πρέπει να χαίρει ανεξαρτησίας στη διαχείριση του φαρμακείου. Αυτό -σημειώνει- δεν εμποδίζει την είσοδο μη φαρμακοποιών, η οποία ωστόσο πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακεία επιχειρήσεις και ΜΗΣΥΦΑ ακόμα και σε σούπερ μάρκετ"

Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ενιαίους κανόνες για όλους, παλιούς και νέους ασφαλισμένους, εισηγείται σήμερα στην κοινή σύσκεψη των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος για τη σαρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που βρίσκεται επί θύραις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος στην εισήγησή του για την επόμενη μέρα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, θα διαφοροποιηθεί από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ως προς το σκέλος της σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα υποστηρίξει την ενιαιοποίηση των κανόνων για εισφορές και παροχές για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται πως η προκριθείσα επιλογή στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού προτείνει τον συνδυασμό μιας αυστηρά αναλογικής σύνταξης -η οποία προβλέπει εικονική συσσώρευση των εισφορών όλου του εργασιακού βίου σε «ατομικές μερίδες» νοητής κεφαλαιοποίησης- με μια εθνική/κοινωνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εμπειρογνώμονες πρότειναν το ύψος της εθνικής σύνταξης να κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής, το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή να μειώνεται προοδευτικά όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.

Στόχος του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις
Στόχος του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις
Παρ' όλα αυτά στο πόρισμα υπήρχε διατυπωμένη και η πρόταση για μια εθνική σύνταξη συνδεδεμένη με το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, που θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και θα προστίθεται στην ανταποδοτική.
Το «μαξιλάρι»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα εισηγηθεί σήμερα στο Συμβούλιο την καθιέρωση εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο ίδιος, παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την περασμένη εβδομάδα, είχε χαρακτηρίσει την εθνική σύνταξη ως «το μαξιλάρι που θα εγγυάται σε όλους το ξεκίνημα για μια σύνταξη που θα συμπληρώνεται με το ανταποδοτικό κομμάτι». Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τον ρόλο της κρίσιμο «σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι μη τυπικές σχέσεις εργασίας και η ανεργία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη».

Ο κ. Κατρούγκαλος θα προτείνει την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους, παλιούς και νέους (ασφαλισμένοι πριν και μετά το 1993), σε μια προσπάθεια ομογενοποίησης του κατακερματισμένου ασφαλιστικού συστήματος και εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του.

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο ίδιος είχε πει πως υποστηρίζει την επιβολή ενιαίων κανόνων για εισφορές και αναπλήρωση στις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με μέριμνα για την κοινωνική διαστρωμάτωση: «Οταν λέμε ενιαίοι κανόνες εννοούμε ενιαίοι κανόνες για όποιον έχει ίδιο μισθό, δηλαδή μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους».

Στο πλαίσιο της επιβολής ενιαίων κανόνων και ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όλους, εντάσσεται και η πρόταση που υπήρχε και στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ανακαθορισμό - επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας έχει πει πως υπολείπονται να εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016 για να εκπληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες μειώσεις και γι' αυτό αναζητούνται τρόποι αναπροσαρμογής των συντάξεων, με «δίχτυ ασφαλείας» στις χαμηλές συντάξεις.

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία (την πρώτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) προχωρά η ΓΣΕΕ, στις 12 Νοέμβρη -με πιθανότητα ανακαθορισμού της ημερομηνίας με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις- αντιδρώντας στις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό.

Η Συνομοσπονδία αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου με την κατάθεση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων στη Βουλή και 24ωρη απεργία σε συνεργασία και με άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις επερχόμενες αλλαγές.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια"

Σενάριο για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση ελλείψει ισοδυνάμων

Πονοκέφαλος εξακολουθεί να αποτελεί για την κυβέρνηση το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα που θα οδηγήσουν στο οριστικό «πάγωμα» του μέτρου.

Με τον χρόνο να μετράει ανάποδα για την Παρασκευή οπότε λήγει η τελευταία, μέχρι στιγμής, αναβολή που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη ισχύς του μέτρου, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, εξετάζει το σενάριο επιβολής ενός ΦΠΑ τριών ταχυτήτων.

Στην πρώτη και «υψηλότερη» ταχύτητα του 23% εξετάζεται να βρεθούν τα ιδιωτικά σχολεία «με το σκεπτικό ότι η εγγραφή μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελεί επιλογή των γονέων και όχι υποχρέωση».

Στη δεύτερη ταχύτητα, του 13%, εξετάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ενταχθούν τα φροντιστήρια (υποστηρικτικά και ξένων γλωσσών).

Μηδενικό ΦΠΑ τέλος προσανατολίζεται να επιβληθεί σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα αφορά χιλιάδες οικογένειας ειδικά φέτος που δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν μείνει εκτός των δημόσιων παιδικών σταθμών.

Σε σημερινές δηλώσεις του πάντως ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε λάθος το μέτρο του 23% στην εκπαίδευση καθώς, όπως είπε μιλώντας στο MEGA, αφενός θα αποκλείσει πολλά παιδιά από τη δυνατότητα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα αφού ««θα υπάρχουν απώλειες εργαζομένων και θα αρχίσει το "μαύρο" χρήμα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σενάριο για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση ελλείψει ισοδυνάμων"

ΕΚΤ: Ποιοι έχασαν λεφτά και ποιοι κέρδισαν στην κρίση

Οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχασαν περισσότερο ατομικό πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης μετά την οικονομική κρίση, ενώ αντιθέτως Γερμανοί και Ολλανδοί είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία του διαστήματος 2009-2013, οι ειδήμονες της ΕΚΤ ανακάλυψαν πως η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, οι Έλληνες σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί κατά περίπου 13.000 ευρώ, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, εν μέρει λόγω της αύξησης των οικονομιών επενδύσεων στο διάστημα αυτό.

Τα στοιχεία τονίζουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν, δείχνει πως η ΕΚΤ παραδέχεται την απόκλιση -αν και δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να τη διορθώσει.

Πάντως, ξεχωριστός πίνακας που εξέδωσε η ΕΚΤ, ο οποίος περιλαμβάνει και στοιχεία φετινά, δείχνει πως η κατάσταση στα πιο αδύναμα κράτη ενδέχεται να βελτιώνεται σταδιακά στις περισσότερες χώρες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Ποιοι έχασαν λεφτά και ποιοι κέρδισαν στην κρίση"

Εξι στους δέκα φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές

Εγκαταλείπουν τα αμφιθέατρα, οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Αθήνας είτε γιατί δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις σπουδές υψηλού επιπέδου του ιδρύματος είτε γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να τους συνδράμουν οικονομικά, ώστε να καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο τους.

Ετσι οι ενεργοί φοιτητές του ιδρύματος αποτελούν μόνο το 38% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών στο ίδρυμα, οι οποίοι ανέρχονται σε 103.972.

Τα συμπεράσματα αυτά περιέχονται στην έκθεση αυτοαξιολόγησης του ιδρύματος, η οποία παρουσιάστηκε χτες και στην οποία τονίζεται ότι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε δύο σημαντικούς παράγοντες:

• Στον μεγάλο αριθμό φοιτητών με ελάχιστα προσόντα που εισάγονται στο πανεπιστήμιο.

Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων δεν ελέγχει μια σειρά από γνωστικές, ερευνητικές και κοινωνικές δεξιότητες, απαραίτητες για την παρακολούθηση ακαδημαϊκών σπουδών αλλά απλώς τη στείρα απομνημόνευση μερικών σελίδων.

Αποτέλεσμα πολλοί νέοι φοιτητές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό επίπεδο σπουδών και να εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο.

• Τα τελευταία 5 χρόνια, η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά στην προσπάθεια των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Πολλοί εξ αυτών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή η οικογένεια δεν μπορεί πλέον να συνδράμει, υποαπασχολούνται σε εργασίες άσχετες με τις σπουδές τους για να εξοικονομήσουν εισόδημα, επιλέγουν να μην παραστούν σε εξεταστικές λόγω του κόστους διαμονής και μετακινήσεων (φοιτητές από την επαρχία).

Αποτέλεσμα η περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης σπουδών ή και η εγκατάλειψη της φοίτησης.

Στην έκθεση τονίζεται ότι από τις επιλογές των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αποδεικνύεται ότι οι νέοι κινούνται πλέον στο να επιλέγουν σχολές οι οποίες είναι κοντά στο σπίτι τους, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να αντεπεξέλθει στις δαπάνες της «φοιτητικής ζωής» του παιδιού.

Ετσι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το επιστημονικό αντικείμενο ή η επαγγελματική προοπτική μιας σχολής. Παράλληλα στην περίπτωση επιτυχίας σε σχολή της επαρχίας γίνεται προσπάθεια να έρθει μέσω μετεγγραφής σε πανεπιστήμιο της πόλης του.

Ετσι συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μετεγγραφόμενων φοιτητών, οι οποίοι προστίθενται ως υπεράριθμοι και λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς τις δυνατότητες του ιδρύματος να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών πραγματικά πανεπιστημιακού επιπέδου.

Υποστελέχωση

Στο περιεχόμενο της αυτοαξιολόγησης αναφέρεται και η υποστελέχωση του ιδρύματος.

Το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί σε ανησυχητικό βαθμό την τελευταία τετραετία, αφενός λόγω της μη αναπλήρωσης του ακαδημαϊκού προσωπικού που συνταξιοδοτείται και αποχωρεί από τα τμήματα του ΕΚΠΑ, αφετέρου με τον σημαντικό περιορισμό των πιστώσεων και των θέσεων συμβασιούχων διδασκόντων και λόγω της διαθεσιμότητας.

Στο τέλος της έκθεσης επισημαίνεται με χαρακτηριστικό τρόπο ότι το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά «κινούμεθα προς τα εμπρός, ίσως από κεκτημένη ταχύτητα, και οπωσδήποτε από αγάπη για το πανεπιστήμιό μας και αίσθηση καθήκοντος».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξι στους δέκα φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές"

Εκπέμπει SOS το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Κινδυνεύουν να «τιναχθούν στον αέρα» σπουδές 30.000 φοιτητών

Μία ακόμα «βόμβα» έσκασε στην εκπαιδευτική κοινότητα αυτή τη φορά από την Πάτρα και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το Ιδρυμα εκπέμπει SOS, όπως άλλωστε και τα περισσότερα Πανεπιστήμια απειλώντας να βάλει «λουκέτο» καθώς δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να «τιναχθούν στον αέρα» οι εξ αποστάσεως σπουδές 30.000 φοιτητών.

Αιτία το θέμα που έχει προκύψει με το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα με τους 177 υπαλλήλους με συμβάσεις έργου χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου κάνει λόγο για πλήρη κατάρρευση του Ιδρύματος σε περίπτωση που οι υπάλληλοι αποχωρήσουν! Η σημερινή διοίκηση ρίχνει το φταίξιμο στην προηγούμενη διοίκηση.

Στην Αθήνα και στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, αρμόδιας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει σημάνει συναγερμός καθώς το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από τη λειτουργία του το 1999 δεν έχει φθάσει σε αυτό το σημείο.

Από το Πανεπιστήμιο υπογραμμίζουν ότι «Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 ΙΔΑΧ και 177 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα οδηγούσε το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση».

Η νέα Διοικούσα Επιτροπή, τονίζει ότι «μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, πολύ περισσότερο στο μέτρο που ήταν γνωστό ότι δεν προβλεπόταν η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος».

Σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ):

Κάθε χρόνο 60.000 - 70.000 νέοι και νέες απολυτηριούχοι λυκείου και πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταθέτουν από 1 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε κάποιο από τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.

Στο ΕΑΠ η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ η επιλογή των φοιτητών γίνεται με δημόσια και ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής μόνο για ένα πρόγραμμα. Αν κάποιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί, ακόμα και αν μετά την ηλεκτρονική κατάταξη βρίσκεται μεταξύ των προσωρινώς επιλεγέντων. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση), η οποία θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στα γραφεία του ΕΑΠ στην Πάτρα.

Το ΕΑΠ παρέχει πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης (masters), διδακτορικά διπλώματα, πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά παρακολούθησης θεματικών ενοτήτων. Συγκεκριμένα:
Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 θεματικών ενοτήτων.

Η εγγραφή των φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης λυκείου ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον θεματικών ενοτήτων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Τα πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης απονέμονται στους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο ΕΑΠ για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα προπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει από 1 έως 11 θεματικές ενότητες.

Τα πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμονται σε πτυχιούχους ή διπλωματούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο ΕΑΠ για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης διάρκειας, που ορίζεται με απόφαση της συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.

Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης θεματικών ενοτήτων παρέχονται σε φοιτητές του ΕΑΠ ύστερα από αίτησή τους και δήλωσή τους ότι δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν κάποιο από τα προγράμματα σπουδών, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης σε μία ή περισσότερες θεματικές ενότητες.

Εφέτος πάντως λόγω των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων έγινε μείωση διδάκτρων, ( από 500 έως και 650 ευρώ) όπως άλλωστε το ζητούσαν οι φοιτητές.

Το ΕΑΠ, για τη λειτουργία του οποίου ψηφίστηκε ο Νόμος 2552 το 1997 , επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη αν και είχε προλειάνει το έδαφος ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου, ήλθε να καλύψει την ανάγκη στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, όπως εξάλλου έγινε και με Ανοικτά Πανεπιστήμια σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, τα οποία άρχισαν να ιδρύονται από τη δεκαετία του '70 και σήμερα απορροφούν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές (λ.χ. το Α.Π. της Μεγάλης Βρετανίας έχει 250.000 φοιτητές, το Α.Π. της Ισπανίας 150.000, της Γερμανίας 70.000 κ.ο.κ.).

Σε ανακοίνωσή το «Ποτάμι» τονίζει: «Ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δια στόματος της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Αναγνωστοπούλου εξήγγειλε με περίσσεια ευκολία και προχειρότητα την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την πρόσληψη νέου ακαδημαϊκού προσωπικού, μάλλον ξέχασε κάτι…

Ξέχασε, ή ακόμη χειρότερα δε γνωρίζει, ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα η λειτουργία του ΕΑΠ καθώς σημαντικός αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε λίγες ημέρες και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Καλούμε το Υπουργείο να εξασφαλίσει χρηματοδοτικές λύσεις με σκοπό την επάρκεια σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό για το ΕΑΠ προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και να μη διαταραχθούν οι σπουδές περί των 30.000 φοιτητών.

Το Ποτάμι στηρίζει τον θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου και με συνεχείς ανακοινώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή έχει αναδείξει το πολύ μεγάλο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της οικονομικής ασφυξίας των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μια κατάσταση για την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλους αυτούς τους 8 μήνες είναι απλός παρατηρητής».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπέμπει SOS το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Κινδυνεύουν να «τιναχθούν στον αέρα» σπουδές 30.000 φοιτητών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news