facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Τράπεζα της Ελλάδας: Πότε κινδυνεύει η πρώτη κατοικία

Κίνδυνος πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας υπάρχει μόνο για τους «μη συνεργάσιμους« δανειολήπτες, επισημαίνει σε διευκρινιστικό της σημείο η Τράπεζα της Ελλάδας, αναφερόμενη στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια», ο οποίος δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες. Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε πως η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων δεν θα αγγιχτεί, επισημαίνοντας ότι «δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες οι οποίες μπορεί να είναι αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου».

«Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του», έχει επισημάνει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, για το νέο κώδικα Δεοντολογίας.

Για να χαρακτηριστεί ένας δανειολήπτης ως «μη συνεργάσιμος», όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να μην ανταποκριθεί στο δεύτερο προειδοποιητικό κάλεσμα της τράπεζας, εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Σημειώνεται πως της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου του 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.

Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το τραπεζικό ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.

Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Η μεθοδολογία της ιεράρχησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15 Οκτωβρίου 2015)».

Η ΤτΕ διευκρινίζει πάντως, ότι με την τροποποίηση του Κώδικα δεν μεταβάλλονται οι διαδικασίες, ούτε μειώνονται οι προθεσμίες. Σε καμία περίπτωση, τονίζει χαρακτηριστικά, η προθεσμία των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου 9 μήνες.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων δεν θα αγγιχτεί, επισημαίνοντας ότι «δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες οι οποίες μπορεί να είναι αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε της δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι μέσα από αυτό, το μεγάλο αυτό πρόβλημα οφείλει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να έχουμε και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν όρια τα οποία δεν καθόρισε συγκεκριμένα ωστόσο όπως τόνισε τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, αλλά και συνολικής περιουσίας, «το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί, με στόχο η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί» είπε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζα της Ελλάδας: Πότε κινδυνεύει η πρώτη κατοικία"

«Άνθρακας ο θησαυρός του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»

Αντί για 300 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση να εισπράξει αν επιβληθεί τελικά ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα πάρει μόλις 34,4 εκ.€ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 11,5% του τεθέντος δημοσιονομικού στόχου, αναφέρει έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ!

Την έρευνα δημοσιοποίησε χθες η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) η οποία συντονίζεται με τους γονείς μαθητών των ιδιωτικών σχολείων προκειμένου να συγκροτήσουν μέτωπο κατά του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μάλιστα οι γονείς, προγραμματίζουν την Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή, των Πατησίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, η απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μια πολιτική επιλογή που μαρτυρά κάκιστο σχεδιασμό και προχειρότητα, οφείλεται δε σε μεγάλο βαθμό στη απροθυμία της πολιτείας να προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η τελική εκτίμηση της έρευνάς μας για εκπλήρωση μόλις του 11,5% του τεθέντος δημοσιονομικού στόχου αποτελεί σχεδιαστικό Βατερλώ για τους εμπνευστές του μέτρου και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει σειρά ισοδύναμων μέτρων για να αναπληρώσει το υπολειπόμενο ποσό.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που προκύπτει, κατά την ΟΙΕΛΕ, είναι η φορολόγηση δημόσιου αγαθού. Μεταξύ άλλων, στην έρευνα αναφέρεται:

Από τους ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης έχουν ήδη εξαιρεθεί από την επιβολή ΦΠΑ 23% οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα ΙΕΚ στα οποία καταβάλλονται δίδακτρα (με διάφορες μορφές).

Δεδομένου του μέγιστου πλήθους μαθητών που καταγράφουν τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών, από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η μαζικότητα του φαινομένου το καθιστά δημόσιο αγαθό (γεγονός που αποτελεί δημόσια πρωτοτυπία) προκύπτει ότι ενδέχεται να απαλλαγούν του μέτρου.

Ως εκ τούτου, κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η επιβάρυνση με ΦΠΑ 23% θα αφορά μόνο τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που συνολικά έχουν τζίρο 381,4 εκ.€ και αποδιδόμενο ΦΠΑ 87,6 εκ.€ που υπολείπεται κατά 212,4 εκ.€ του στόχου των 300 εκατομμυρίων (καλύπτει μόλις το 30,2% του προσδοκώμενου στόχου).

Ωστόσο και το ποσό των 87,6 εκ.€ είναι απολύτως εικονικό, αφού:

-Στις παραπάνω ιδιωτικές σχολικές μονάδες περιλαμβάνονται όλες όσες ήδη λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες και έχουν ήδη εξαιρεθεί από το μέτρο.

-Το πλήθος των μαθητών στηρίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2011-12, ενώ η τάση, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση βαίνει μειούμενη, ιδιαίτερα μετά το 2013.

-Η επιβολή ΦΠΑ μειώνει κατά πολύ τη δυνατότητα εισπραξιμότητας του μέτρου, αφού πολλοί γονείς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση των διδάκτρων των συγκεκριμένων σχολείων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τη φοίτηση των παιδιών τους στη δημόσια εκπαίδευση, η οποία ήδη πλήττεται από υποστελέχωση, ελλιπείς υποδομές και συστηματικά μειούμενη χρηματοδότηση.

Η συγκεκριμένη διαρροή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 18.000 περίπου μαθητών που κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από μικρές και μεσαίες ιδιωτικές σχολικές μονάδες.

Συνακόλουθα οι εκτιμώμενες εισροές θα μειωθούν κατά 81,0 εκ.€ και ο αντίστοιχος ΦΠΑ θα μειωθεί κατά 18,6 εκ.€.

Τέλος, τα φαινόμενα αδιαφάνειας, μη τήρησης της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας, της αδήλωτης εργασίας και σε αρκετές περιπτώσεις της φοροδιαφυγής θα αποδυναμώσουν έτι περαιτέρω το δείκτη εισπραξιμότητας του συγκεκριμένου μέτρου, περιορίζοντας το τελικό ποσό στο ήμισυ περίπου του αναμενόμενου (και μάλιστα με τη σιωπηλή συναίνεση των γονέων-κηδεμόνων των μαθητών).

Ως εκ τούτου και με βάση τους υπολογισμούς μας, αναφέρει η έρευνα, το προσδοκώμενο τελικό ποσό είσπραξης του ΦΠΑ 23% από ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, δεν θα υπερβαίνει τα 34,4 εκ.€ που αντιστοιχεί μόλις στο 11,5% του τεθέντος δημοσιονομικού στόχου των 300 εκ.€!

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άνθρακας ο θησαυρός του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»"

Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Δικαστικό μπλόκο στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας σε Κρήτη, Ηπειρωτική Ελλάδα, Ιόνιο και Αιγαίο επιχειρούν να θέσουν φορείς και επιβάτες ζητώντας την ακύρωσή της.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταγγέλλουν τη σχετική σύμβαση παραχώρησης των αεδρορομίων που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούεμενα για τη χρηματοδότηση της χώρας ως αντισυνταγματική. Για το λόγο αυτό ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που αφορά την έγκριση υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης αναβάθμισης συντήρησης κ.λπ.των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Μεταξύ των αιτούντων είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ, Περιφερειακή Ενότητα Χανιών , η Γ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τακτικά τα περιφερειακά αυτά αεροδρόμια. Με την αίτηση υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου.

Όπως υποστηρίζουν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου όπου ελήφθη η σχετική απόφαση. απουσίαζαν δυο μέλη με συνέπεια να μην υπάρχει σωστή σύνθεση ενώ η παραχώρηση είναι αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας (42 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς παράτασης). Παραβιάζονται ακόμη, όπως λένε, οι συνταγματικές αρχές που αφορούν την παροχή δημόσιας υπηρεσίας όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών καθώς δεν διασφαλίζεται η εποπτεία του κράτους στην παραχωρησιούχο εταιρεία και έτσι ανεπίτρεπτα παραχωρείται ανεξέλεγκτη εξουσία επιβολής τελών και άσκησης δημόσιας εξουσίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων"

Τρελή κοροϊδία από το υπουργείο Εργασίας για την έκτακτη εισφορά

Να... κοροϊδεύει τους πολίτες -αυτή τη φορά, τους ελεύθερους επαγγελατίες- «συλλαμβάνεται» για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας... διαψεύδει με ανακοίνωσή της τα σχέδια που ανέπτυξε χθες, μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο, «τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ακόμα ότι «η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο».

Τι είπε ο Πετρόπουλος την Κυριακή - Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την εισφορά
Το ζήτημα έχει προκύψει μετά τις δηλώσεις που έκανε το πρωί της Κυριακής, στο Mega, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός είπε ότι η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά θα μπει επί του κύκλου εργασιών τους.

«Η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, δεν θα είναι η μόνη που θα κληθούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, καθώς, από τα όσα είπε ο κ. Πετρόπουλος, προκύπτει ότι οι αντιασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά, ανάλογα με το εισόδημα.

Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στο Mega χθες, ανέφερε και την εκδοχή για υπολογισμό των εισφορών ανάλογα με τον τζίρο.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει την καθιέρωση μίας μίνιμουμ εισφοράς, που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα, και από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει.

Σε κάθε περίπτωση, τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής, ακόμα και αν εμφανίζει μηδενικά κέρδη, λόγω ζημιών.

Από εκεί και πέρα, η καταβολή της υλοποίησης εισφοράς θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα είναι το βασικό κομμάτι, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο υπολογισμός της σύνταξης.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Προφανώς, στο υπουργείο Εργασίας δεν διαψεύδουν μόνο το δημοσίευμα, που αναφέρεται συγκεκριμένα στο ποσό της έκτακτης εισφοράς, αλλά «ποιούν την νήσσαν» και για τις δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου στην κυριακάτικη πρωινή εκπομπή του Mega, όταν έθιξε ευθέως το ζήτημα, προκαλώντας μπαράζ αντιδράσεων.

Το ερώτημα πού τίθεται, εύλογα, είναι το εξής: είτε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, «αδειάζει» τον υφυπουργό του, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις, είτε στο υπουργείο Εργασίας εμπαίζουν τον κόσμο ομαδικώς...


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρελή κοροϊδία από το υπουργείο Εργασίας για την έκτακτη εισφορά"

Προσαγωγές έξω από την ΕΡΤ - Απόπειρα εισβολής στο Ραδιομέγαρο

Σε εννέα προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη λεωφόρο Μεσογείων.

Πρόκειται για 6 άνδρες και 3 γυναίκες που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ανήκουν στην αναρχική οργάνωση «Ρουβίκωνας». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι προσαχθέντες προσπάθησαν να μπουν στο προαύλιο της ΕΡΤ για να αναρτήσουν πανό.

Οι προσαχθέντες βρίσκονται στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας στη ΓΑΔΑ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσαγωγές έξω από την ΕΡΤ - Απόπειρα εισβολής στο Ραδιομέγαρο"

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Δεν οφείλουμε σε κανέναν δήμο

Το "Ελευθέριος Βενιζέλος" δεν έχει καμία οφειλή (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη) προς κανένα Δήμο, στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, διευκρινίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό Δελτίο της εταιρείας, αναφέρεται πως από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα (2001-2015), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταβάλλει σε ετήσια βάση τον προβλεπόμενο δημοτικό φόρο στους όμορους δήμους, όπως αυτός καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Απαντώντας δε σε αναφορές σε έκδοση προβλεπόμενης ΚΥΑ, διευκρινίζει ότι αυτή δεν σχετίζεται με τo ύψος του δημοτικού φόρου που καταβάλει η Εταιρεία Αεροδρομίου.

Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, αναφέρεται πως η Εταιρεία Αεροδρομίου είναι υποχρεωμένη από τη Σύμβασή της να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού κ.λπ. στο αεροδρόμιο, υπηρεσίες που δεν παρέχονται από τους Δήμους και άρα δεν υπάρχει η οφειλόμενη ανταποδοτικότητα για την επιβολή δημοτικών τελών.

«Τα ανωτέρω έχουν επιβεβαιωθεί σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έχουν κριθεί αμετάκλητα από το ΣτΕ σε πρόσφατη απόφασή του», τονίζεται στο ενημερωτικό Δελτίο.

Επισημαίνεται ακόμα ότι κατασκευαστική εταιρεία Hochtief ή οποιαδήποτε θυγατρική της δεν είναι πλέον μέτοχος της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών AE, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει κατά 55% και εισπράττει μέσω φόρων, τελών και μερισμάτων το 75% του παραγόμενου εισοδήματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Δεν οφείλουμε σε κανέναν δήμο"

Απίστευτη ομολογία Αποστόλου: Υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε

H κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα υποστήριξε πως θα προταθούν ισοδύναμα για τους αγρότες.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο κ. Αποστόλου προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα για τα ζητήματα των αγροτών.

«Ακόμα και κάτι ελάχιστο να μπορέσει η κυβέρνηση να αποκομίσει στις διαπραγματεύσεις θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, την ίδια ώρα παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε ορισμένα πράγματα που δεν μπόρεσε, μέχρι στιγμής, να υλοποιήσει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη ομολογία Αποστόλου: Υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε"

Ο Νταβούτογλου θέλει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ

Η Τουρκία θέλει και άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά την πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων που προορίζονται ήδη γι΄αυτό, και επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως συμφώνησαν σε ένα μεταναστευτικό "σχέδιο δράσης" με την Τουρκία και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε πως έχει συζητηθεί το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber TV μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του "IPA" (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλ. χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

"Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τον IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε", είπε ο Νταβούτογλου. "Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο".

Η Μέρκελ πρόσφερε χθες στην Τουρκία την προοπτική να υποστηρίξει μια ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και έναν πιο γρήγορο δρόμο για ταξίδια χωρίς βίζα των Τούρκων στην Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα αναμένει ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει πιο γρήγορα να δεχθεί τους μετανάστες που στέλνει πίσω η ΕΕ, τις αποκαλούμενες "συμφωνίες επανεισδοχής" που ο Νταβούτογλου είπε ότι θα υπογράψει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Ο Νταβούτογλου είπε πως η στάση της ΕΕ στο αίτημα της Τουρκίας οι τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είναι "θετική" αλλά μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει το ερχόμενο έτος.

Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν αμέσως έξι νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την εναρμόνιση των κανόνων σε σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την ενέργεια και την οικονομική πολιτική και φθάνουν μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Νταβούτογλου θέλει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ"

Συλλαλητήριο και στάση εργασίας την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ

Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας στη 1.00 το μεσημέρι και στάση εργασία από τις 12.30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

«Στις 12.10.2015 το ΔΣ του ΜΤΠΥ αποφάσισε να περικόψει κατά 50% το μέρισμα στους δικαιούχους του Ταμείου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (από 1.1.2015) και την κατάργηση της διάταξης του ν.4325/2015 από την παρούσα κυβέρνηση, διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αφήνει το Ταμείο να καταρρεύσει και θα χρησιμοποιήσει την "αδυναμία" του Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για να το κλείσει» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της και τονίζει: «Η υπεράσπιση του Ταμείου μας αφορά όλους. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν με τις εισφορές που δίνουν το Ταμείο και οι συνταξιούχοι παίρνουν μέρισμα. Αν αλλάξει ο χαρακτήρας του αναδιανεμητικού συστήματος και επικρατήσει η λογική των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η τρόικα, ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης παύει να υπάρχει».

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Σωτηρίας του ΜΤΠΥ, την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΜΤΠΥ και την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο και στάση εργασίας την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ"

Προς πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ

Σε γενική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ, όπως προέκυψε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίηκησης της Συνομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, στην ομιλία του, αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις που θα έρθουν για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο ότι προωθούνται θηριώδη και επώδυνα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ για το πόρισμα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό τόνισε ότι η επιτροπή πρότεινε μέτρα που απορυθμίζουν την κοινωνική ασφάλιση, τα οποία αν εφαρμοστούν επί της ουσίας οδηγούμαστε σε συντάξεις όχι στα 67 χρόνια αλλά πάνω από τα 70.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγόπουλος με «τόλμη και αποφασιστικότητα πρέπει να βγούμε στον κόσμο γιατί έρχονται πολύ χειρότερα. Δεν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα».

Η πάγια θέση της ΓΣΕΕ είναι ένα κοινωνικά βιώσιμο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ"

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κανάλια και τις τηλεοπτικές άδειες

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται από σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου το σχέδιο νόμου «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - Ίδρυση συνδεδεμένης εταιρίας παρ.4 άρθρου 1 του Ν. 4324/2015 (ΦΕΚ Α’ 44/2015) - Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ), τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α΄ 82/2012) και άλλες διατάξεις»
Το υπογράφουν ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς , ο Υπουργός Οικονομίας , Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και ώρα 9:00 π.μ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το ν/σ αυτό επέρχεται μετά από 25 χρόνια η νομιμότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι, από το 1990 που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι και σήμερα, λειτούργησαν υπό το καθεστώς των λεγόμενων «προσωρινών αδειών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο και πλήρες νομοθέτημα που ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή τηλεόραση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο αντικείμενο αυτό και αξιοποιώντας ο,τιδήποτε θετικό προϋπήρξε σε προηγούμενα νομοθετικά κείμενα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2007, υπήρχε νόμος που προέβλεπε τη διενέργεια διαγωνισμού, ο οποίος, εδώ και οχτώ χρόνια, αναβάλλεται με τροπολογίες, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο καθεστώς ταυτόχρονης ομηρίας και ασυλίας των τηλεοπτικών σταθμών.

Με το σχέδιο νόμου αυτό:
• Καθιερώνονται αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο.
• Διακόπτεται η συνέχεια της δια νομοθετικών παρεμβάσεων «νομιμοφανούς» λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και κατά τη ψηφιακή μετάβαση.
• Η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ.
Έτσι:
– Πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος.
– Ακολούθως θα εκδοθεί προκήρυξη από το ΕΣΡ για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
– Υπάρχει στον νόμο πρόβλεψη για άδειες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και ανά κατηγορία προγράμματος (ενημερωτικού ή μη) και περιεχομένου. Πρώτα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας.
– Ο αριθμός των αδειών για την κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Επικρατείας (με γνωμοδότηση από το ΕΣΡ).

• Η χρονική διάρκεια των αδειών θα είναι 10 ετών.

• Η δημοπρασία θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο θα γίνει προεπιλογή αυτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία και στο δεύτερο θα γίνει η δημοπρασία.

• Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρίες – κοινοπραξίες και οι Ο.Τ.Α.

• Μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων προβλέπονται:

α. Ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 για μη ενημερωτικούς. Σε περίπτωση που δεν είναι καταβεβλημένο το μετοχικό κεφάλαιο, θα υπάρχει η πρόβλεψη για υποβολή εγγυητικής επιστολής προς κάλυψη του υπολειπόμενου κεφαλαίου με τύπο εγγυητικής που θα διασφαλίζει την πραγματική καταβολή των ποσών που αυτή αφορά. Το προαπαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για τις άδειες των περιφερειακών θα οριστεί με ΚΥΑ του Υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού Οικονομικών.

β. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας δεν θα πρέπει να υπολείπονται του ανωτέρω ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου. Η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να υφίσταται και καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας αλλιώς θα ανακαλείται.

γ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της οικονομικής διαφάνειας των συμμετεχόντων θα απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και για τις ημεδαπές και για τις αλλοδαπές εταιρίες και τίθεται έλεγχος πόθεν έσχες για τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν οι υποψήφιες εταιρίες και οι μέτοχοι αυτών.

δ. Επίσης προβλέπονται ποινικά κωλύματα για ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των ανωνύμων εταιριών που υποβάλλουν υποψηφιότητα καθώς και ασυμβίβαστα με συμμετοχή σε έρευνες μετρήσεων ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και διαφημιστικές επιχειρήσεις.

ε. Απαιτείται η τήρηση προϋποθέσεων τεχνικής και προγραμματικής πληρότητας από τους υποψήφιους τηλεοπτικούς σταθμούς.

στ. Διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και δημιουργούνται νέες, με καθορισμό ελαχίστων ορίων απασχολούμενου προσωπικού των υποψηφίων ανά κατηγορία και συγκεκριμένα τουλάχιστον 400 άτομα για τους εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, 50 άτομα για εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα, 20 άτομα για τους περιφερειακής εμβέλειας. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρους απασχόλησης.

ζ. Θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα υποψηφίων, μετόχων και νομίμων εκπροσώπων καθώς και τραπεζική ενημερότητα για την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους.

η. Η τιμή εκκίνησης για την κατηγορία κάθε άδειας θα καθορισθεί από τον Υπουργό Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται εκ νέου έλεγχος πόθεν έσχες για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά. Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, μετά την ανακήρυξη του ως αδειούχου, εφάπαξ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, ενώ επίσης ιδρύεται θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ η οποία θα είναι πάροχος δικτύου, διασφαλίζοντας την παροχή κατάλληλων υποδομών δικτύου σε όλες τις περιοχές της χώρας και με όρους ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης στο δίκτυο, δίνοντας έτσι τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη, καθώς και στο μονοπώλιο της DIGEA.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

             

Διαβάστε Περισσότερα » "Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κανάλια και τις τηλεοπτικές άδειες"

Γερμανία: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν, δεν θα κρίνουμε εμείς τις διαφορές τους

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη και να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών διακίνησης προσφύγων στο Αιγαίο, τόνισε εκ νέου ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε, μάλιστα, στις ελληνικές αντιδράσεις για το θέμα, διευκρινίζοντας πως το Βερολίνο δεν μπορεί να κρίνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Είναι ευρωπαϊκή πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας να υπάρξει έλεγχος των διακινητών και ελεγχόμενη, οργανωμένη, μετανάστευση.

Οι δηλώσεις Ζάιμπερτ έρχονται μια ημέρα έπειτα από τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία.

Λειτουργώντας περισσότερο ως ηγέτιδα και εκπρόσωπος ολόκληρης της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε την Τουρκία, κρατώντας ένα... καλάθι με δώρα: το σημαντικότερο εξ αυτών, ήταν η προσπάθειά της να συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα με τη ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, δείχνοντας μεγάλη προθυμία για επίσπευση των διαδικασιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν, δεν θα κρίνουμε εμείς τις διαφορές τους"

Προανήγγειλε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο Σκουρλέτης

Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2016 υπόσχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος προανήγγειλε σκληρή στάση στις μεγάλες επιχειρήσεις που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λέγοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Εξήγησε ωστόσο ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανήγγειλε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο Σκουρλέτης"

Κομισιόν: Την Παρασκευή αναχωρούν από Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών

Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Αυτό δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη έως Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Όπως είπε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε, τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Την Παρασκευή αναχωρούν από Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών"

Εβδομάδα φορολογικών επιβαρύνσεων αρχής γενομένης από σήμερα

Εβδομάδα φορολογικών επιβαρύνσεων αρχίζει από σήμερα Δευτέρα, καθώς εντός της ημέρας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων θα διαπιστώσουν ότι η δόση τους αυξήθηκε, με το επιτόκιο να αυξάνεται από το 3 στο 5%.

Επίσης, την Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Eξάλλου, εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει στις αποφάσεις της για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας επίσης στο Τaxisnet.

Eπιπλέον, ως την Παρασκευή έχει προθεσμία η κυβέρνηση να καθορίσει τις τελικές της απούσης για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι «δυστυχώς οι επιπτώσεις του αχρείαστου μνημονίου Τσίπρα - Καμμένου είναι πια ορατές.»

«Σήμερα στο TAXIS έγινε η αναπροσαρμογή των δόσεων προς τα πάνω, λόγω της αύξησης του επιτοκίου από 3,05 σε 5,05. Τα δεδομένα είναι δυο: Α) Για ένα χρέος 5000€ σε 100 δόσεις η συνολική επιβάρυνση είναι περίπου 400€. Β) Η αύξηση επιβλήθηκε σε όλα τα χρέη ακόμη και κάτω από 5000€ ενώ μέχρι τώρα έλεγαν το αντίθετο» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομάδα φορολογικών επιβαρύνσεων αρχής γενομένης από σήμερα"

Χωρίς σχολικά λεωφορεία από σήμερα οι μαθητές της Χαλκιδικής

Χωρίς λεωφορεία να τους μεταφέρουν στα σχολεία ξεκίνησε σήμερα η εβδομάδα για αρκετούς μαθητές στη Χαλκιδική, καθώς το ελληνικό δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει καταβάλλει την προβλεπόμενη αμοιβή στα ΚΤΕΛ του νομού.

Οι γονείς των μαθητών από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν, ότι από σήμερα θα έπρεπε να μεριμνήσουν οι ίδιοι για τον τρόπο μετάβασης των παιδιών τους στα σχολεία, καθώς τα ΚΤΕΛ του Νομού και μεταφορείς, που έχουν αναλάβει το μεταφορικό έργο, αποφάσισαν να διακόψουν τα δρομολόγια, επειδή δεν τους έχει καταβληθεί καμία αμοιβή, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

«Το ελληνικό δημόσιο αρνείται από τον Ιανουάριο του 2015 και εντεύθεν να καταβάλλει την αμοιβή μας, χωρίς να αιτιολογεί επ΄ ουδενί την στάση της αυτή, η οποία είναι πραγματικά ανεξήγητη, πολλώ δε μάλλον την στιγμή που στα υπόλοιπα ΚΤΕΛ όλης της χώρας που εκτελούν μαθητικά δρομολόγια έχει καταβληθεί η αμοιβή τους για το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2015» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής ΑΕ.

«Αφού πρώτα εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο ανοχής και υπομονής και επειδή δεν έχουμε πλέον την οικονομική δυνατότητα στήριξης του κοινωνικού έργου της μεταφοράς μαθητών, λάβαμε την απόφαση από την Δευτέρα 19-10-2015 να διακόψουμε την μεταφορά των μαθητών μέχρις ότου το ελληνικό δημόσιο ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντί μας» σημειώνεται.

Σε δηλώσεις του στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, διευκρίνισε ότι «τα χρήματα υπάρχουν και είναι περισσότερο γραφειοκρατικού χαρακτήρα και διαδικασιών το ζήτημα που προέκυψε και λιγότερο οικονομικού αντικειμένου».

«Τα χρήματα υπάρχουν, στον κωδικό τους βρίσκονται, έγινε το ένταλμα, πήγε στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, η οποία για κάποιους λόγους ήγειρε κάποια γραφειοκρατικού χαρακτήρα ζητήματα», ανέφερε ο κ.Γιώργος, διευκρινίζοντας, ότι δεν αμφισβητείται ούτε το ποσό, ούτε η διαδικασία των αναθέσεων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο υποβλήθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Χαλκιδικής, και η παράλειψη κάποιων αναλυτικών στοιχείων, που αφορούν σε παρελθόντα έτη.

Ο κ. Γιώργος διευκρίνισε, ότι από την πλευρά της Περιφέρειας υπήρξε επικοινωνία ήδη από την Ιούνιο, με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε αναζήτηση λύσης για την υπέρβαση του γραφειοκρατικού προβλήματος, την περασμένη Παρασκευή, η σχετική αλληλογραφία των προηγούμενων μηνών προωθήθηκε και στο υπουργείο Παιδείας.

«Τα δρομολόγια σταμάτησαν σήμερα. Ειδοποιήσαμε από την Πέμπτη και την Παρασκευή, ότι δεν θα υπάρχουν δρομολόγια», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι εντός της ημέρας μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα.

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό δελτίο τύπου της «ΚΤΕΛ Χαλκιδικής Α.Ε.»:


Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς σχολικά λεωφορεία από σήμερα οι μαθητές της Χαλκιδικής"

Εικοσιτετράωρη απεργία στα λιμάνια την Πέμπτη

Στάση εργασίας προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια γα την ερχόμενη Τετάρτη (21/10), ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη Πανλιμενική απεργία, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λθιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) προκήρυξε επίσης συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη, ώρα 11:00 πμ και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η ΟΜΥΛΕ διεκδικεί:

- Αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών. Ιδιαίτερα να ακυρωθεί η πώληση των ΟΛΠ, ΟΛΘ ΟΛΘ -0,53% και να θεμελιωθεί ο ισχυρός Δημόσιος Χαρακτήρας των Λιμανιών.

- Κατοχύρωση θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων με ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις σε όλα τα Λιμάνια.

- Στελέχωση των Λιμανιών με προσωπικό πλήρους και σταθερής απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

- Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και συντάξεις αξιοπρέπειας.

- Να δομηθούν θεσμικές και αρμονικές σχέσεις με τις επιλιμένιες πόλεις και να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος των Λιμανιών.

- Να προωθηθεί η αναπτυξιακή προοπτική των Λιμανιών με αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων, των δανειακών δυνατοτήτων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εικοσιτετράωρη απεργία στα λιμάνια την Πέμπτη"

ΕΒΕΠ: Η χρήση καρτών αυξάνεται γρήγορα, αλλά το κόστος χρήσης μειώνεται αργά

Με ταχείς ρυθμούς διευρύνονται οι συναλλαγές με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το οποίο ωστόσο επισημαίνει, ότι δεν μειώνεται με ανάλογο ρυθμό το κόστος χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, ο συνολικός τζίρος με τη χρήση καρτών από τα 5,5 δισεκ. ευρώ το 2013 και τα 6,2 δισεκ. ευρώ το 2014 θα φτάσει τα 7,3 δισεκ. ευρώ το 2015 επιστρέφοντας στα «προ κρίσης» επίπεδα του 2008-09. Με την διαφορά όμως, ότι πλέον ο τζίρος του πλαστικού χρήματος χωρίζεται σε αυτό των χρεωστικών καρτών, που θα κυμανθεί το 2015 στα 2,8 δισεκ. ευρώ και των πιστωτικών στα 4,5 δισεκ. ευρώ, από τα 8,2 δισεκ. ευρώ του 2008.

Οι προμήθειες για τις χρεωστικές κάρτες κυμαίνονται σήμερα στις επιχειρήσεις από 0,40 ευρώ και 0,70 για εκείνες που πραγματοποιούν πολύ μικρούς ετήσιους τζίρους της τάξεως των 3.000 - 10.000 ευρώ.

Αναφορικά με το ζήτημα του κόστους προμήθειας του τερματικού μηχανήματος POS, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών , όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, κυμαίνεται μεταξύ 159 και 450 ευρώ, με την πλειονότητα της καταγεγραμμένης ζήτησης -περίπου το 80%- να επιλέγει το φθηνότερο εξ' αυτών. Παράλληλα, για την μεγαλύτερη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων οι 5 διαθέσιμοι τύποι POS μπορούν να αποκτηθούν και μέσω της δυνατότητας χρήσης 12 άτοκων δόσεων ή ακόμη και ενοικίασής τους, με τη δωρεάν χρήση τους να προβλέπεται μόνο για πελάτες με υψηλούς τζίρους. Το κόστος των τερματικών αποδοχής πληρωμών συμπληρώνεται με το ιδιαίτερα χαμηλό μηνιαίο ποσό συντήρησής τους, περίπου στα 2 ευρώ, για την αποδοχή του συνόλου των διαθέσιμων καρτών (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες).

Τα τερματικά αποδοχής καρτών, που υπήρχαν σε λειτουργία στο τέλος του 2014, ήταν 157.000, σήμερα είναι 170.000 και μέχρι το τέλος του 2015 θα ξεπεράσουν τις 200.000, ενώ οι ανάγκες της αγοράς επιβάλλουν επιπλέον 400.000 POS. Αντίστοιχα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κατόχων χρεωστικών καρτών, έως το τέλος του έτους, θα ξεπεράσει τα 11,5 εκ. και των πιστωτικών θα αυξηθεί σε 3 εκ.

Εξάλλου, το Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον καθορισμό πλαφόν στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές που γίνονται σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν θα τεθεί σε εφαρμογή, οι τράπεζες δε θα μπορούν να χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας και πάνω από 0,3% για την πιστωτική κάρτα.

Σήμερα, οι διατραπεζικές προμήθειες, που καταβάλλονται από την τράπεζα του λιανοπωλητή στην τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, δεν είναι απόλυτα διαφανείς και διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Χρεώνονται από τράπεζες που ανήκουν σε συστήματα καρτών όπως η Visa και η MasterCard (τα λεγόμενα τετραμερή συστήματα, που περιλαμβάνουν την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, την τράπεζα του λιανοπωλητή, τον ίδιο το λιανοπωλητή και τον χρήστη της κάρτας), οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι έμποροι χρεώνονται για κάθε συναλλαγή με κάρτα και προσθέτουν το κόστος αυτό στις τιμές των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρουν.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΒΕΠ: Η χρήση καρτών αυξάνεται γρήγορα, αλλά το κόστος χρήσης μειώνεται αργά "

Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους «ξέχασαν» το ΚΤΕΟ

Λήγει αύριο η 20ήμερη παράταση της αρχικής προθεσμίας (έληγε 30 Σεπτεμβρίου), που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών, για να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ όσα οχήματα συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στην περίοδο έως 30 Ιουνίου 2014.

Με την παράταση αυτή, που σημειωτέον δεν θα υπάρξει άλλη, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, έχουν περάσει από έλεγχο μόλις το 35% των εκπρόθεσμων οχημάτων. Υπενθυμίζεται πως όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων περάσουν από έλεγχο εντός των προθεσμιών γλιτώνουν το 50% του προστίμου καθυστέρησης και πληρώνουν το μισό, δηλαδή 33 από 65 ευρώ για τα ΙΧ και 20 από 40 ευρώ για τα δίκυκλα. Όσοι, όμως, χάσουν την προθεσμία, εκτός από το κόστος του τεχνικού ελέγχου που ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν από την Τροχαία χωρίς έγκυρο δελτίο τεχνικού ελέγχου θα πληρώσουν και 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 50 ευρώ εάν προσκομίσει εντός 10ημέρου το δελτίο ελέγχου. Αν πάλι ο οδηγός δεν περάσει από ΚΤΕΟ έως και τις 31 Δεκεμβρίου, θα επιβαρυνθεί και με ακόμα ένα πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται στην εφορία.

Πάντως, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις 31 Οκτωβρίου λήγει και η δεύτερη καταληκτική προθεσμία για να περάσουν από έλεγχο οχήματα τα οποία συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς ΚΤΕΟ στην περίοδο από 1/7/2014 έως 31/12/2014.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η τρίτη και τελευταία καταληκτική προθεσμία είναι η 30ή Νοεμβρίου 2015 για τα οχήματα τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1η/1/2015 έως και τις 14/9/2015.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους «ξέχασαν» το ΚΤΕΟ"

Γεροβασίλη: Προσπάθεια να βρεθεί ισοδύναμο για το 23% στην εκπαίδευση

Για μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να βρεθεί ισοδύναμο για το θέμα του 23% της εκπαίδευσης έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά.

Εξέφρασε την ελπίδα της τις επόμενες μέρες να έχει γίνει εφικτή η εύρεση του ισοδύναμου προκειμένου να αρθεί αυτό το άδικο όπως είπε μέτρο.

Υποστήριξε ότι η προσπάθεια και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει το μέτρο.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί γι' αυτό ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Προσπάθεια να βρεθεί ισοδύναμο για το 23% στην εκπαίδευση"

Ένοχοι οι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης για την υπόθεση «Ερμής»

Ένοχους κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και τους τρεις κατηγορουμένους στην υπόθεση με τις μίζες για τα συστήματα τηλεπικοινωνιών του Στρατού «Ερμής 2», επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στο εδώλιο, με την κατηγορία της άμεσης συνέργιας σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κάθονται ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών και ο Νίκος Λεονταρίτης, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών. Ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Οι συνήγοροι του Γιάννη Σμπώκου και του Αντώνη Κάντα, Νίκος Τσώλης και Γιάννης Μαντζουράνης αντιστοίχως, ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου.

Ειδικά για τον Αντώνη Κάντα, τονίστηκε ιδιαίτερα η επιστροφή των 11,4 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, καθώς και οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ενώπιον του ανακριτή, με ποσά και ονόματα που ήταν «στο απυρόβλητο» μέχρι τότε. Ζητήθηκε με άλλα λόγια η αναγνώριση της ειλικρινούς προσπάθειας του να άρει τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς και η αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ελευθερία Κόλλια
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοχοι οι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης για την υπόθεση «Ερμής»"

Ζητούσαν μηνιαία συνδρομή για τη στάθμευση φοιτητών ΑμεΑ στη Νομική

Στον αποκλεισμό του χώρου στάθμευσης της Νομικής Σχολής στην οδό Σίνα προχώρησαν το πρωί η Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία και φοιτητές, αναγκάζοντας την πρυτανεία να πάρει πίσω ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι δύο φοιτητές ΑμεΑ της σχολής θα έπρεπε στο εξής να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή 20 ευρώ για να μπορούν να έχουν θέση στάθμευσης.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία Mηδενική Ανοχή Αντώνης Ρέλλας διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ότι το υπόγειο γκαράζ της Νομικής Σχολής είναι δημόσιο κτίριο και αποφάσισε μηνιαία συνδρομή 20 ευρώ, ενώ οι φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση είναι μόλις δύο... «Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο μέσος άνθρωπος με αναπηρία έχει κόστος διαβίωσης τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με τον άνθρωπο χωρίς αναπηρία» τόνισε, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι στη Νομική δεν υπάρχουν καν υποδομές για ανάπηρους!

«Απαιτούμε από την πρυτανεία να αποσύρει την κατάπτυστη απόφαση... Έχουμε αποκλείσει το χώρο στάθμευσης, ελπίζω οι πρυτανικές αρχές να μας καταδεχθούν» πρόσθεσε ο κ. Ρέλλας.

Λίγο αργότερα η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ ανακοίνωσε ότι υπήρξε«σημαντική νίκη» και έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση από την Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία αναφέρεται ότι «οι φοιτητές ΑμεΑ του ΕΚΠΑ δύνανται να σταθμεύουν δωρεάν στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών».  

Νωρίτερα και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ είχε στραφεί κατά των πρυτανικών αρχών για την επίμαχη απόφαση, ζητώντας την ανάκλησή της. 
«Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι, αλλά μετατρέπονται σε μια κοινωνικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά περιθωριοποιημένη ομάδα. Η περιθωριοποίησή τους δεν είναι συνέπεια της βλάβης που τα σώματά τους φέρουν. Είναι συνέπεια των αντιλήψεων, των πολιτικών και των πρακτικών που εφαρμόζονται», ανέφερε χαρκατηριστικά.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούσαν μηνιαία συνδρομή για τη στάθμευση φοιτητών ΑμεΑ στη Νομική"

SOS από ΑΠΘ: Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προειδοποιώντας ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπεται στον τακτικό προϋπολογισμό του 2016 κινδυνεύει ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του .

«Από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ θα έχει μειωθεί συνολικά για το Ίδρυμα κατά 73,5% (από τα 44.700.000€)» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία.

Η ανακοίνωση του ΑΠΘ

«Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε για το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού για το 2016. Θα κατέλθει στα 11.900.000 €, μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2015 (με απαίτηση για πλεόνασμα 3%), τη στιγμή που οι ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας (ηλεκτρ. ρεύμα, θέρμανση, ύδρευση, καθαριότητα, φύλαξη, ενοίκια κλπ) και οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ανέρχονται για το 2016 στα 18.500.000€. Από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ θα έχει μειωθεί συνολικά για το Ίδρυμα κατά 73,5% (από τα 44.700.000€).

»Στις 8.10.2015 ο Πρύτανης ενημέρωσε διεξοδικά την Αναπλ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ), κα Σία Αναγνωστοπούλου, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΑΠΘ. Στην Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων (9.10.2015) παρέστη ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, χωρίς όμως να προκύψει κάποια θετική εξέλιξη στα θέματα χρηματοδότησης και νέων προσλήψεων.

»Με την εγκεκριμένη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από το Υπουργείο, βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του ΑΠΘ. Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους φοιτητές μας εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη δημιουργικότητά μας και τις δικές μας δυνάμεις. Η περαιτέρω μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης δεν συνάδει με τον στόχο της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτεί η ελληνική κοινωνία.

»Οι Πρυτανικές Αρχές αναλογιζόμενες τη σοβαρότητα της κατάστασης διερευνούν τρόπους για την αντιμετώπισή της, ενώ προχωρούν στην άμεση δημοσιοποίησή της.

»Προσβλέπουμε στις προσπάθειες όλων για να διασφαλίσουμε πως οι φετινοί εισακτέοι θα έχουν την ίδια πρόσβαση στη γνώση, τις ίδιες παροχές και δυνατότητες, με τους φετινούς αποφοίτους μας»


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από ΑΠΘ: Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη "

ΟΑΣΑ: Ολική μεταμόρφωση με νέο όνομα, νέους ελεγκτές, τουρνικέ και θερμικά εισιτήρια

Νεανική στροφή επιχειρείται στον Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας με μπάρες εισόδου στα λεωφορεία, επέκταση του μέτρου της εισόδου σε αυτά μόνον από τη μπροστινή πόρτα, νέα δρομολόγια σε λεωφορεία και τρόλεϊ, αλά και νέο, ενιαίο δίκτυο ελεγκτών για όλα τα ΜΜΕ

Παράλληλα, ο οργανισμός αναμένεται να αλλάξει μέχρι και όνομα και να μετονομαστεί σε «Συγκοινωνίες Αθηνών», προκειμένου με τις νέες αλλαγές να γίνουν τα μέσα μεταφοράς πιο ελκυστικά για τους νέους.

Όπως γράφει η εφημερίδα το «Έθνος», ο ένας από τους στόχους είναι το νέο brand να έχει στόχο τα ΜΜΜ να γίνουν πιο ελκυστικά στις μικρότερες ηλικίες, αλλά και να υπάρξει διασύνδεση με τη βιομηχανία του τουρισμού. Παράλληλα θα τεθούν ακόμα δύο στόχοι όπως η αύξηση των εσόδων μέσω τις διάδοσης των καρτών απεριορίστων διαδρομών, αλλά και τις αποτελεσματικής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου. Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα παραμένει η αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής.

Αλλαγές όμως έρχονται και στα λεωφορεία, αφού θα τοποθετηθούν μπάρες εισόδου, τα γνωστά τουρνικέ, ενώ θα προχωρήσει κι άλλο το μέτρο της υποχρεωτικής εισόδου των επιβατών από την μπροστινή πόρτα. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες προγραμματίζεται ο ανασχεδιασμός των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλεϊ ώστε να είναι τροφοδοτικά του Μετρό.

Μία άλλη αλλαγή, η ο οποία θεωρείται πολύ σημαντική, είναι η δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές-ανατροπές στα εισιτήρια. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αύξηση που θα έρθει στα εισιτήρια λόγω ΦΠΑ, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Μία από αυτές ήταν το σύστημα παραγωγής και διανομής εισιτηρίων με την εισαγωγή του θερμικού εισιτηρίου (e-voucher), καθώς και την επέκταση του mobile ticketing. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι αλλαγές η σκέψη είναι να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό εισιτήριο με ζωνική χρέωση.

Την ίδια ώρα, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΣΑ, για τη μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο των ευπαθών ομάδων, καθώς από τον Ιανουάριο, σε περίπτωση μη καταβολής του, ο ΟΑΣΑ θα σταματά αυτοδικαίως το μεταφορικό έργο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το σχέδιο αναμόρφωσης του ΟΑΣΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΑ: Ολική μεταμόρφωση με νέο όνομα, νέους ελεγκτές, τουρνικέ και θερμικά εισιτήρια"

Αποστόλου: Θα προτείνουμε ισοδύναμα για τους αγρότες

Προτάσεις για ισοδύναμα για τα θέματα των αγροτών στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές προανήγγειλε μέσω του ρ/σ Alpha ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως τόνισε, ακόμα και κάτι ελάχιστο να μπορέσει η κυβέρνηση να αποκομίσει, θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο.

Σημείωσε ότι η σχέση της κυβέρνησης με τους αγρότες είναι σχέση ειλικρίνειας, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε και κάποια πράγματα που δεν μπόρεσε να καταφέρει, για τα οποία μάλιστα ζήτησε και συγνώμη.

Ζήτησε μάλιστα από τους αγρότες να καταλάβουν ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων δεν είναι θέμα φοροδιαφυγής αλλά δικό τους συμφέρον.

Χθες, στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων που έγινε στη Λάρισα, αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει νέα πανελλαδική συγκέντρωση, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για ενιαία, πανελλαδική κινητοποίηση.

Οι αγρότες αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική για αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και της προκαταβολής φόρου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Θα προτείνουμε ισοδύναμα για τους αγρότες"

Σκουρλέτης: Συμβουλευτικό το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, από τις αντιδράσεις που προκαλεί η ανακοίνωση του πορίσματος της «Επιτροπής τω Σοφών» που περιέχει  ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με ενοποίηση ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις. 

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, που στην ουσία κρατούν αποστάσεις από το πόρισμα, επισημαίνοντας τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα. 
Ότι το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό λειτουργεί συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά για την κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του «Mega». 

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε πως το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά δεν ασκεί πολιτική. Ακόμη τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και συμπλήρωσε πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ακόμη είπε πως ενδεχομένως να χρειαστεί από την αρχή σχεδίαση ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Μιλώντας  για το επίμαχο πόρισμα την Παρασκευή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διευκρίνισε πως είναι μια πρόταση που δεν αποτελεί τη θέση της κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτό που θα είναι το επόμενο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ανέφερε ωστόσο πως το πόρισμα έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία για να ανοίξει ο διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

«Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι περισσότερο από αναγκαία» ξεκαθάρισε στο Attica κ. Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως το σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι ανεξάρτητο από τις απόψεις των δανειστών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Εποχή» που εκφράζει την εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κυκλοφόρησε την Κυριακή με τίτλο: «Βγάλτε σε σύνταξη την ''Επιτροπή Σοφών''»

Εντός των αμέσως επόμενων εικοσιτετραώρων αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. 

Το πόρισμα, έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, με την κυβέρνηση να οριστικοποιεί τα μέτρα. Ακολουθεί δημόσια διαβούλευση με στόχο το ν/σ να ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.

Στο πόρισμα προτείνονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με ενοποίηση ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις. 

Πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής, που έχει τίτλο «Προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις» είναι η συγχώνευση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ με τις κύριες σε ένα φορέα κοινωνικής ασφάλισης. 

Προτείνεται επίσης ενιαίος κανόνας υπολογισμού των συντάξεων τόσο για παλιούς όσο και για νέους ασφαλισμένους και επανεξέταση όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων , χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. 

Στην πρόταση δεν προβλέπεται ούτε το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, ούτε τα κριτήρια καταβολής της, ούτε το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. 

Επίσης, η Επιτροπή Σοφών προτείνει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή ο δικαιούχος να μην παίρνει ολόκληρο το ποσό, ή και καθόλου, αν έχει άλλα εισοδήματα, μέτρο που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί. Σημειώνεται πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους νέο μηχανισμό είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, το τελικό ύψος των οποίων θα συνδεθεί με το εισόδημα. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Συμβουλευτικό το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό"

Η ΓΓΔΕ φεύγει και έρχεται η... ΕΛΑΔΕ

Με μια πρώτη ματιά, το σκηνικό θυμίζει έντονα τις τελευταίες ημέρες του Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η κυβέρνηση του ζήτησε να διευκολύνει με την παραίτησή του, τελικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση «με το κεφάλι ψηλά», όπως είχε δηλώσει φεύγοντας.

Με μια δεύτερη ματιά όμως, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης. Την Παρασκευή, ένα τηλεφώνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου σήμανε την έναρξη του «πολέμου». Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε από την κ. Σαββαΐδου να διευκολύνει με την παραίτησή της.

Επί του παρόντος, η Σαββαΐδου διαμηνύει μέσω κύκλων της ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα αναφέρουν πως εντός της εβδομάδας θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της αποζημίωσής της, ενώ προετοιμάζεται η κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο στη θέση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα δημιουργηθεί η Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΕΛΑΔΕ). Με διοικητικό συμβούλιο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας, ο οποίος μένει να φανεί από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αν θα είναι στα μέτρα των δανειστών.

Οι δανειστές αποτελούν μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα πτυχή στην όλη υπόθεση. Μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει θέση έναντι όσων διαδραματίζονται με φόντο τη ΓΓΔΕ. Πηγές των δανειστών, όμως, χθες ανέφεραν πως στον βαθμό που ερωτηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, θα υπάρξει τοποθέτηση.

Επισήμως άλλωστε ούτε η κ. Σαββαΐου έχει τοποθετηθεί. Αναμένεται να το κάνει μετά την αυριανή συνάντηση με τους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Α. Τριανταφύλλου, στους οποίους έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο έρευνας για το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινης πράξης που αφορά στο κακούργημα της απιστίας.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση της ΓΓΔΕ να γίνει επανέλεγχος σε εταιρεία στην οποία ο αρχικός έλεγχος είχε βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα ύψους 78 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «πάγωμα» του εν λόγω προστίμου. Πηγές της ΓΓΔΕ υποστηρίζουν ότι το πρόστιμο δεν έχει παγώσει, έχει γίνει κατάσχεση ακινήτου της ελεγχόμενης εταιρείας και ο επανέλεγχος επεκτάθηκε στο σύνολο των εμπλεκομένων εταιρειών στην υπόθεση. Ο επανέλεγχος, σημειώνουν άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει σήμερα αν θα οδηγήσει σε πρόστιμο μικρότερο από τα 78 εκατ. ευρώ ή μεγαλύτερο. Παράλληλα, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος μελών της εταιρείας.

Όσον αφορά στην ποινική δίωξη για το πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με τον χρόνο είσπραξης του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πράγματι δόθηκε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην εξόφληση του φόρου μετά από αίτημα των εταιρειών διαφήμισης, αλλά τα έσοδα εγγράφηκαν στα έσοδα του 2014 -οπότε υποστηρίζουν δεν προκλήθηκε καμία «ζημία» στον προϋπολογισμό- και επιπλέον σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου για το 2015, για το μεν πρώτο τετράμηνο έως τον Σεπτέμβριο και για το δε δεύτερο τετράμηνο έως τον Νοέμβριο τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, ο φόρος αποδίδεται τον επόμενο μήνα της παρακράτησής του.

Για την κυβέρνηση, την ίδια ώρα το ζήτημα είναι, όπως τονίζεται, πρωτίστως ηθικό. «Αν ένας εφοριακός παραπεμπόταν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, θα έμπαινε απευθείας σε αργία», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος σημειώνοντας με νόημα πως εντός της εβδομάδας «θα πρέπει να δοθεί μια λύση στο θέμα της αποζημίωσης της κ. Σαββαΐδου».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΓΓΔΕ φεύγει και έρχεται η... ΕΛΑΔΕ"

Κινητοποιήσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Εντείνει τις κινητοποιήσεις η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας. Με ανακοίνωση τη Δευτέρα η Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους γονείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Επιτροπής:

«Οι πολιτικές εξελίξεις στο θέμα της επιβολής του ΦΠΑ είναι ραγδαίες και
αιφνιδιαστικές, καθώς η τελική απόφαση θα παρθεί την Παρασκευή 23/10/2015. Αυτό μας αναγκάζει να επισπεύσουμε και να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, ως γονείς.

Η «Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας» προσκαλεί ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ μαθητών και μαθητριών ιδιωτικών σχολείων σε μια μαζική συγκέντρωση την: Τετάρτη 21/10/ 2015 στις 18:00 στη ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΣΧΟΛΗ Πατησίων, (Νεϊγύ 17 – Άνω Πατήσια – Αθήνα).

Το μέτρο είναι άδικο για τα παιδιά μας γιατί θέτει οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση στην Παιδεία αλλά και για εμάς που είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και αυστηρά φορολογούμενοι γονείς.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news