facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Κάμερες και μέσα στους συρμούς του μετρό έως το τέλος του μήνα

Κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό των βαγονιών των συρμών του Μετρό αναμένεται να τοποθετηθούν έως το τέλος του μήνα, καθώς η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε τελικά την έγκριση της για τη χρησιμοποίηση τους ύστερα από τα αλλεπάλληλα αιτήματα της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές συγκοινωνίες) τα τελευταία χρόνια.

Σε πρώτη φάση οι κάμερες θα αρχίσουν να λειτουργούν στους 17 συρμούς νέας γενιάς του μετρό, οι οποίοι έχουν δρομολογηθεί στο δίκτυο του μέσου καθώς αυτό θεωρείται πιο εύκολο δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι συρμοί τις διαθέτουν εκ κατασκευής.

Σε δεύτερη φάση κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν και στους παλαιότερους συρμούς του δικτύου καθώς επίσης και στα βαγόνια του ΗΣΑΠ και του τραμ εάν βεβαίως το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάμερες θα τοποθετηθούν ανά ζεύγη στην οροφή των βαγονιών ώστε να επιτυγχάνεται η επίβλεψη όλου του εσωτερικού χώρου, ενώ συνολικά ο κάθε συρμός θα έχει 24 εσωτερικές κάμερες. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη δοθεί άδεια για την εγκατάσταση καμερών και στο εξωτερικό των συρμών.

Η διαχείριση των καμερών θα γίνεται από τον οδηγό, ενώ θα υπάρχει και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη εδώ και έξι χρόνια τόσο στα αμαξοστάσια όσο και σε όλους τους χώρους των σταθμών του Μετρό (αποβάθρες, εκδοτήρια, κλπ) λειτουργούν 670 κάμερες.
Ωστόσο έως σήμερα τα αλλεπάλληλα αιτήματα της διοίκησης της εταιρίας για τοποθέτηση καμερών και στο εσωτερικό των βαγονιών προσέκρουαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και απορρίπτονταν.

Αυτή τη φορά, πάντως, το αίτημα της ΣΤΑΣΥ εγκρίθηκε. Στο σκεπτικό του αιτήματος η εταιρία ανέφερε την ανάγκη ύπαρξης καμερών σε ένα μέσο, με το οποίο μετακινούνται καθημερινά σχεδόν 1 εκατομμύριο επιβάτες. Στόχος της βιντεοεπιτήρησης-σημείωναν- είναι η προστασία και η αποφυγή όχι μόνο τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και κλοπών και άλλων βίαιων ενεργειών, δολιοφθορών και ζημιών στα βαγόνια καθώς επίσης και η καλύτερη διαχείριση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, κλπ.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στο τελευταίο βαγόνι συρμού του Μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω είχε εντοπιστεί το 2012 από τον ηλεκτροδηγό, σακούλα, η οποία περιείχε εμπρηστικό μηχανισμό.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάμερες και μέσα στους συρμούς του μετρό έως το τέλος του μήνα"

Επιμένει η Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σταθερή στην άποψη της για την ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της λίγες ώρες πριν την άφιξη της στην Τουρκία.

«Χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα» δηλώνει η κυρία Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και τάσσεται υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης».

«Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων». «Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες».

Εξηγώντας τους λόγους της επίσκεψής της δηλώνει ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η κυρία Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα. «Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η 'Αγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ. «Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης». «Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους», καταλήγει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει η Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα"

Η Σλοβενία κατεβάζει τον στρατό για να ελέγξει τους πρόσφυγες

Η Σλοβενία κατεβάζει τον στρατό στο πλευρό της αστυνομίας για να συνδράμει στη διαχείριση του προσφυγικού κύματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ, μετά το σφράγισμα των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία που είχε ως αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να κατευθύνονται πλέον προς τη Σλοβενία.

Νωρίτερα η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει το σφράγισμα των συνόρων της με την Κροατία. Την ίδια στιγμή η Κροατία έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο μετακίνησης των προσφύγων προς την Σλοβενία. Τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να περιορίσουν την εισροή μεταναστών στο έδαφός τους για όσο διάστημα η Αυστρία και η Γερμανία κρατούν τα σύνορά τους ανοικτά, όμως η Λιουμπλιάνα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ζάγκρεμπ για το ενδεχόμενο να προωθούνται οι πρόσφυγες μόνο σε δύο μεθοριακά περάσματα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σλοβενία κατεβάζει τον στρατό για να ελέγξει τους πρόσφυγες"

Νέα προγράμματα για 116.700 ανέργους

Νέα προγράμματα για 116.700 ανέργους που θα εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Τα πρώτα προγράμματα θα βγουν μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες.

Το πρώτο πρόγραμμα θα το «τρέξει» ο ΟΑΕΔ μαζί με το υπουργείο Οικονομίας και αφορά 13.700 ωφελούμενους και επιχορήγηση επιχειρήσεων για να μπορούν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά 10.000 μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες, και άτομα άνω των 50 ετών, που θα βγει τον Δεκέμβριο. Επίσης θα αφορά την αυτοαπασχόληση 5.000 νέων ηλικίας 18-24 ετών και 5.000 νέων ηλικίας 25-29 ετών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προγράμματα για 116.700 ανέργους"

Υπόλογη η Κατερίνα Σαββαΐδου για σκάνδαλο 78 εκατ. ευρώ

Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης για τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Μία μόλις ημέρα μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την απόφαση που χαρίζει περιθώριο ενός έτους στα κανάλια για την καταβολή του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, γίνεται γνωστό πως η κ. Σαββαΐδου καλείται να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα και για κακούργημα.

Η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου ως ύποπτη τέλεσης του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας για την απόφασή της να μπλοκάρει ουσιαστικά πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε τοκογλυφία. 

Παρότι το εν λόγω πρόστιμο ήταν βεβαιωμένο από τις αρμόδιες επιτροπές, η κ. Σαββαΐδου φέρεται στα τέλη του 2014 να αποφάσισε την επανεξέτασή του, με αποτέλεσμα να μην έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως η απόφασή της «πάγωσε» το πρόστιμο, το οποίο, αν και έχουν περάσει συνολικά 2,5 χρόνια, παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Την Παρασκευή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κ. Σαββαΐδου να διευκολύνει την κατάσταση υποβάλλοντας την παραίτησή της, δίχως ακόμη οι δανειστές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για την "εκλεκτή" τους.

Η Γενική Γραμματέας, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την καρατόμησή της και κύκλοι της δηλώνουν ότι η ίδια αισθάνεται πως έχει το δίκιο με το μέρος της. Μάλιστα η ίδια φέρεται να έλεγε σε συνομιλητές της ότι θα απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Οι εικονικές συναλλαγές

Την περίοδο 2002/2005 δύο επιχειρήσεις, η Οδέττη-Πετρίδη Α.Ε. και η Gennet A.E., προέβησαν σε μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, για τις οποίες στη συνέχεια οδηγήθηκαν με αλληλοκατηγορίες στα δικαστήρια. 

Η πρώτη δήλωσε ότι όλες οι πωλήσεις της ήταν εικονικές και κατήγγειλε ότι η συνεργασία της με τη δεύτερη αποσκοπούσε μόνο σε παράνομη χρηματοδότηση λόγω οικονομικών αναγκών της. 

Παράλληλα, η έτερη εταιρεία υπέβαλε μήνυση κατά της πρώτης για αθέτηση πληρωμών και
 συκοφαντία. Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, στην ιστορία είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Ανθόπουλου, που φέρεται να μεσολάβησε μεταξύ της εταιρείας και των υπευθύνων της καπνεμπορικής επιχείρησης Οδέττη-Πετρίδη, με έδρα την Καβάλα, η οποία το 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης. 

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, το δάνειο που δόθηκε στην επιχείρηση από την Gennet Α.Ε. ήταν τοκογλυφικό, με ετήσια επιτόκια από 38,62% έως 205,12%!

Μετά την καταγγελία, λοιπόν, ότι οι πωλήσεις της επιχείρησης Οδέττη-Πετρίδη είναι εικονικές, έγινε φορολογικός έλεγχος και βάσει του ελέγχου αυτού επανέλεγχος στην Gennet, οι αγορές της οποίας κρίθηκαν εικονικές. Ειδικότερα, η ιστορία του προστίμου της GENNET Α.Ε. ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου 2013, με τα αιτήματα που υπέβαλε η εταιρεία για διοικητική επίλυση της φορολογικής διαφοράς προς την Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, βάσει του άρθρου 70Α του ν. 2238/1994.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα αιτήματα, όλα τα έγγραφα του φακέλου και όσα της εξέθεσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, εξέδωσε στις 27 Νοεμβρίου 2013 τέσσερις αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα του επανελέγχου που είχε διενεργήσει το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών ήταν βάσιμα, επειδή η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων αποδείχθηκε πλήρως από τα ευρήματα.

Η παρέμβαση Σαββαΐδου

Για τα αποτελέσματα του εν λόγω ελέγχου, η Gennet προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Ωστόσο, ενώ η υπόθεση ήταν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, συνέβησαν δύο γεγονότα κάπως... περίεργα. 
Η Gennet υπέβαλε μήνυση εναντίον της Οδέττη-Πετρίδη, 4 εμπλεκομένων φυσικών προσώπων και 20 υπαλλήλων (!) του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών, που είχαν εμπλακεί σε βάθος χρόνου στους φορολογικούς ελέγχους, για σύσταση συμμορίας και συνεργασία με την Οδέττη-Πετρίδη.

Παράλληλα, η εν λόγω εταιρεία, μέσω... παραγγελίας της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, κατάφερε να πετύχει επανέλεγχο της υπόθεσης παρότι, όπως προαναφέρθηκε, η υπόθεση βρισκόταν ήδη στα διοικητικά δικαστήρια!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του zougla.gr, η συγκεκριμένη κίνηση της κυρίας Σαββαΐδου οδήγησε σε παραίτηση υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μετά τα όσα παράδοξα συνέβησαν αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία και να... ιδιωτεύσουν.

Η θέση της Gennet







Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόλογη η Κατερίνα Σαββαΐδου για σκάνδαλο 78 εκατ. ευρώ"

Καθησυχάζει η Κατσέλη για τα «κόκκινα» δάνεια: Κανείς συνεργάσιμος δεν κινδυνεύει

«Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του», τόνισε σε διευκρινιστική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη δήλωσε:

«Η πρόσφατη τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος καθιερώνει μια σειρά διαδικασιών που διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Αφορά μη συνεργάσιμους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίνονται σε αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις τραπεζών για υποβολή της αναγκαίας πληροφόρησης για την οικονομική τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα αποσταλεί σε όλους τους δανειολήπτες που συμπληρώνουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών μια πρώτη ειδοποίηση να υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία που προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας. Με τον τρόπο αυτόν, δίνεται παράταση για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας μέχρι το τέλος του έτους.

Εφόσον οι δανειολήπτες υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία στην τράπεζά τους θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία ρύθμισης των δανείων τους με αντικειμενικές διαδικασίες.

Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του. Οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν είναι οι λίγοι εσκεμμένα κακοπληρωτές, που δεν θέλουν να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους ακόμα και όταν λάβουν τη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή από την τράπεζά τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθησυχάζει η Κατσέλη για τα «κόκκινα» δάνεια: Κανείς συνεργάσιμος δεν κινδυνεύει"

«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για κινητοποιήσεις οι αγρότες

Τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό και φορολογικό τους, επιβεβαίωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και την Πρωτοβουλία των Αγροτών, καθώς και παραγωγοί λαϊκών αγορών και αλιείς, εξέφρασαν σήμερα την πρόθεση να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σαν μια γροθιά να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού πλέον τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παλεύουμε πλέον ενωμένοι, για πρώτη φορά και με κοινό πλάνο, για να μην γκρεμιστεί η αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία της χώρας. Μόνο την τελευταία πενταετία, έχουν φύγει από την κτηνοτροφία 22.000 άτομα και εάν περάσουν τα μέτρα, απλώς ο κλάδος θα σβήσει, γιατί δεν βγαίνουμε πια». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «εάν χαθεί ο πρωτογενής τομέα δεν θα αυξηθεί μόνο η ανεργία κατακόρυφα, αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές θα τρώμε τα σκουπίδια των ξένων, όσα δηλαδή θα μας στέλνουν για να γεμίσουν τα ράφια στα ελληνικά καταστήματα».

Υπογραμμίζεται ότι αμφότεροι οι πρόεδροι των φορέων του πρωτογενούς τομέα επισήμαναν ότι «δεν ζητάμε να μείνουμε στο απυρόβλητο, απλώς επιδιώκουμε και διεκδικούμε δίκαιη φορολογία και την επιβολή μέτρων που θα μπορέσουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας».

Τονίζεται δε ότι στη συνάντηση που διοργανώνει για αύριο στη Νίκαια Λάρισας η ΠΑΣΥ, θα συμμετέχει αντιπροσωπεία των δυνάμεων που συνεδρίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τον κ. Καμπούρη να αναφέρει ότι «μακάρι να εισακουστούμε και να καταστεί σαφές ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να βάλουμε φρένο σε όσα σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς και εις βάρος μας». Τόνισε ότι η πρόταση που θα καταθέσει αύριο στη συνάντηση είναι να βρεθεί κοινή συνιστώσα που θα οδηγήσει «σε μαζικές κινητοποιήσεις».

Εντός της επόμενης εβδομάδας, οι επικεφαλής των προαναφερόμενων φορέων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις και θα θέσουν τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους, που θα γίνουν σε κοινές ημερομηνίες, τόσο σε τοπικό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, η ΠΕΚ έχει καλέσει για ενημέρωση αγρότες και κτηνοτρόφους στην κεντρική πλατεία των Βασιλικών Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη 21 του τρέχοντος μήνα αντίστοιχες συναντήσεις έχουν προγραμματίσει στην Ξάνθη η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων και στο Βόλο οι παράκτιοι αλιείς. Πάντως, ο κ. Καμπούρης είπε ότι θα γίνουν κανονικά οι κινητοποιήσεις που έχει ήδη προγραμματίσει η ΠΕΚ (Κιλκίς 20/10, Ημαθία 22/10, Χαλκιδική 29/10 και Κομοτηνή 3/11).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για κινητοποιήσεις οι αγρότες"

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 επιβάλλεται επί παντελώς πλασματικών και εσφαλμένων φορολογητέων αξιών, καθώς αντισυνταγματικά και παράνομα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και 5 χρόνια τη χώρα μείωσε τραγικά τις αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Αυτό έχει ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους να υπολογίζεται σε ποσοστά από 50% έως 75% υψηλότερα από εκείνα που θα ίσχυαν εάν ο φόρος υπολογιζόταν στις τρέχουσες αγοραίες αξίες.

Αυτά υποστηρίζουν σε προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο Ελληνίδες φορολογούμενες, οι οποίες έχουν «γονατίσει» από τα μυθώδη ποσά του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν, καθώς έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα, έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (σπίτια, οικόπεδα κ.λπ.) σε Φιλοθέη, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Μελίσσια, Αγιο Στέφανο, Περιστέρι, Πόρτο Ράφτη, Χαλκιδική και αλλού.

Να διευκρινιστεί ότι οι αντικειμενικές αξίες συνιστούν τη βάση υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ, όταν τα ακίνητα είναι σε περιοχές όπου ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες.

Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να βασίζεται επί φορολογητέας αξίας, η οποία να ανταποκρίνεται έστω και κατά προσέγγιση στην αγοραία αξία του ακινήτου. Για τον λόγο αυτό προβλέφθηκε νομοθετικά ότι οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να αναπροσαρμόζονται κάθε διετία.

Πολύ περισσότερο είναι αναγκαία αυτή η αναπροσαρμογή όταν οι πενταετείς μνημονιακές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν έχουν επιφέρει δραστική αρνητική μεταβολή των αγοραίων αξιών των ακινήτων.

Από τους συμβούλους Επικρατείας οι δύο φορολογούμενες ζητούν να ακυρωθούν τέσσερις αποφάσεις της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνας Σαββαΐδου, με τις οποίες καθορίζεται η επιβολή, ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το 2011, με την τότε ιδιότητα του φορολογούμενου πολίτη, αλλά και της δικηγόρου, η κυρία Σαββαΐδου είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα και κατά του τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε το 2011 με τον νόμο 3986/2011.

Με αφορμή την προσφυγή αυτή, πρόσφατα η ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 2563/2015 απόφασή της που έκρινε, ναι μεν συνταγματική την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της.

Τώρα, οι δύο ιδιοκτήτριες ακινήτων υπογραμμίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 επιβάλλεται επί παντελώς ανεπίκαιρων, πλασματικών, ανακριβών και εσφαλμένων φορολογητέων στοιχείων, αφού οι αντικειμενικές αξίες είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, καθώς δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, παρά το γεγονός ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Αυτό έχει ως συνέπεια το ύψος του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι πολλαπλάσιο από τον νόμιμα αναλογούντα.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η μείωση των αγοραίων αξιών των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα από το 2007 έως και σήμερα υπερβαίνει το 50% και φτάνει μέχρι το 75%, ενώ μόνο το τελευταίο τρίμηνο των ετών 2013 και 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων έπεσαν κατά 33,4%, η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του ΕΝΦΙΑ είναι τεράστια έως δυσβάστακτη.

Μάλιστα επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οποία γίνεται λόγος για ραγδαία μείωση των αγοραίων αξιών των κατοικιών και διαμερισμάτων σε όλη την επικράτεια.

Οι ιδιοκτήτριες των ακινήτων υπογραμμίζουν ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος προσκρούει σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύουν την περιουσία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ, ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αρχικά προσκρούει στη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αλλά και στην αρχή της ισότητας και της ίσης συνεισφοράς των φορολογουμένων στα δημόσια βάρη, χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις οικονομικές δυνάμεις τους.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντίθετος και στις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ που προστατεύουν την ιδιοκτησία, αλλά και στις αποφάσεις (νομολογία) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι οποίες απλώνουν πέπλο προστασίας στην περιουσία και στην ιδιοκτησία των πολιτών.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι αντίκειται στην ΕΣΔΑ η επιβολή φορολογικής υποχρεώσεως που συνιστά υπερβολικό βάρος για τα πρόσωπα που βαρύνονται με αυτή ή κλονίζει ριζικά την οικονομική τους κατάσταση.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο τρόπος επιβολής του ΕΝΦΙΑ, καταλήγουν οι δύο ιδιοκτήτριες ακινήτων, όχι μόνο καταστρατηγεί αλλά καταρρέει κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Πάντως, από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης επί της προσφυγής που έχουν καταθέσει (και έχει ήδη συζητηθεί) 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 13 από το 2013 ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο (1249/1982)- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας ο φετινός ΕΝΦΙΑ"

Νταβούτογλου: Οποιο αεροσκάφος παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο θα καταρρίπτεται

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταρρίψει όποιο πολεμικό αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μία ημέρα αφού οι τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία.

"Χθες καταρρίψαμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Εάν επρόκειτο για αεροσκάφος, θα είχαμε κάνει το ίδιο. Οι κανόνες εμπλοκής είναι γνωστοί.

Οποιος παραβιάσει τα σύνορά μας, θα δώσουμε την προσήκουσα απάντηση", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην πόλη Καΐσερι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου: Οποιο αεροσκάφος παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο θα καταρρίπτεται"

Τα πέντε «sos» για τον ΕΝΦΙΑ

Πέντε σημεία – κλειδιά, στα οποία πολύ συχνά γίνονται λάθη που μπορεί να μας αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσέξουν στα ειδοποιητήρια της Εφορίας που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι μέσω ηλεκτρονικής ειδοποίησης στο Taxisnet.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τα 5 «sos» που πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

1. Να ελέγξετε αν έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου που προβλέπεται για τα ημιτελή κτίσματα. Για ημιτελή κενά κτίσματα ο νόμος προβλέπει έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση πιθανότατα δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία στη δήλωση του Ε9.

2. Ελέγξτε τους φόρους στα αγροτεμάχια. Είναι πιθανόν να έχετε δηλώσει μόνον την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκετε η έκταση σας και όχι ακριβή στοιχεία για την περιοχή, που μπορεί π.χ. να είναι εκτός σχεδίου.

3. Προσέξτε αν έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9 αγροτεμάχιο με κτίσμα που τυχόν έχετε στην ιδιοκτησία σας. Να γνωρίζετε ότι εάν μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, τότε ο ΕΝΦΙΑ που καλείστε να πληρώσετε για αυτό, πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά είναι αποθήκη, επαγγελματική στέγη κλπ, τότε ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται.

4. Προσέξτε να έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματα σας. Συχνά φορολογούμενοι με ψιλή κυριότητα ή επικαρπία επί ακινήτων χρεώνονται αδίκως ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ότι διαθέτουν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα. Ελέγξτε τον κωδικό που έχετε δηλώσει στη σχετική στήλη του Ε9 (κωδικός 1 αντιστοιχεί σε πλήρη κυριότητα). Τα εμπράγματα δικαιώματα, η ηλικία και ο αριθμός του ορόφου ανεβάζουν τον ΕΝΦΙΑ.

5. Ελέγξτε εξονυχιστικά άλλα λάθη και παραλείψεις στη δήλωση ακινήτων σας (Ε9) γιατί μπορούν να σας κοστίσουν πολύ στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Κοιτάξτε για:

-Λάθος δήλωση εμπράγματων δικαιωμάτων
-Λάθος δήλωση στο ποσοστό συνιδιοκτησίας
-Μη συμπλήρωση αριθμού ορόφου

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πέντε «sos» για τον ΕΝΦΙΑ"

Μπροστά ο Μεϊμαράκης στην κούρσα για την προεδρία της ΝΔ

Τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ βάζει στη θέση του οδηγού δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real News. Καταγράφεται μεγάλη διαφορά Μεϊμαράκη - Τζιτζικώστα σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο. Ο Τζιτζικώστας, όμως κλείνει την «ψαλίδα» όταν προστίθενται όσοι κατά καιρούς «εγκατέλειψαν» το κόμμα.

Συγκεκριμένα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές ο Ευ. Μεϊμαράκης λαμβάνει το 47% και ακολουθούν: Τζιτζικώστας με 19,9%, Κυρ. Μητσοτάκης με 16,4% και Αδ. Γεωργιάδης με 10,1%.

Μεταξύ όσων ψήφισαν έστω και μια φορά Νέα Δημοκρατία η ψαλίδα μειώνεται στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.



Διαβάστε Περισσότερα » "Μπροστά ο Μεϊμαράκης στην κούρσα για την προεδρία της ΝΔ"

Αλεξιάδης: Από το 2016 αντικαθίσταται ο ΕΝΦΙΑ

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 με Φόρο Ακίνητης Περιούσιας προαναγγέλλει μέσω της Καθημερινής της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Τονίζει ότι ο νέος φόρος θα έχει προοδευτική κλίμακα και θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο τις 50 χιλιάδες ευρώ εμπορικής αξίας.

Επανέλαβε ότι θα δοθούν κίνητρα για να υπερισχύσει η χρήση του "πλαστικού χρήματος", επισημαίνοντας ότι στόχος είναι ο πολίτης να καταναλώνει το 100% του εισοδήματος του με την κάρτα.

Στα κίνητρα που σκέφτεται η κυβέρνηση θα είναι το αφορολόγητο όριο, κληρώσεις, ειδικές προσφορές από καταστήματα και άλλα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Από το 2016 αντικαθίσταται ο ΕΝΦΙΑ"

Ο Ν. Τόσκας μιλά για χρέος, κατάργηση ΔΕΛΤΑ και Προσφυγικό

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έδωσε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας:

Κύριε Υπουργέ, έκλεισε κι αυτό το κομμάτι το δύσκολο και με επώδυνα μέτρα, που ήταν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Έρχεται ένα ακόμα νομοσχέδιο στο τέλος του μήνα. Τώρα, το μεγάλο στοίχημα φαίνεται να είναι η αξιολόγηση και μπροστά το χρέος. Μπορεί να περάσει αυτόν κάβο η χώρα; Με τα επώδυνα μέτρα που παίρνει, που συνεχίζει να παίρνει, μπορεί να φτάσει και να ‘χει ένα αποτέλεσμα για το χρέος; Γιατί ο κόσμος λέει «κάνω θυσίες αλλά να δω και κάτι»...


Κύριε Βιτάλη, πράγματι εάν δούμε μόνο το θέμα των μέτρων, τα οποία έχουν παρθεί, από μόνα τους αυτά δεν δίνουνε τη λύση, αλλά σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους, με την προσέλκυση επενδύσεων και με μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο κρατικός μηχανισμός γενικά, ο τόπος.
Αν τα δούμε αυτά σαν ένα σύνολο, τότε μπορούμε να βγάλουμε άκρη, τότε μπορούμε να δούμε πού μπορούμε να ρίξουμε τις προσπάθειές μας για να βγει ένα συνολικό αποτέλεσμα. Το θέμα του χρέους δεν είναι απαίτηση μόνο ελληνική. Πριν από μερικά χρόνια κανένας δεν ήθελε να ακούσει για μείωση χρέους και τώρα πια βλέπουμε ότι παγκόσμια, από Αμερική μέχρι Ευρώπη, όλοι μιλούν ότι είναι όχι μόνο αναγκαίο, είναι απαραίτητο, είναι απόλυτη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξουν ισορροπίες γενικότερες. Δεν αφορούν τις ισορροπίες και την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Αφορά αυτό το θέμα τις ισορροπίες τις οικονομικές στην Ευρώπη και ευρύτερα. Άρα, θα προχωρήσει το θέμα της μείωσης του χρέους, γιατί είναι απαίτηση όλων, τελικά. Φυσικά, είναι και μια νίκη της Ελληνικής Κυβέρνησης που έριξε το βάρος σ’ αυτό το θέμα και αρκετά πέτυχε.

Πάντως και ο (...) Αμερικανός υπουργός Οικονομικών χθες τηλεφώνησε στον κ. Ντάισελμπλουμ και του ζήτησε να προχωρήσει στην απομείωση του χρέους. Το ερώτημα είναι, βεβαίως, αν μπορέσει πραγματικά, χωρίς μεγάλους τριγμούς, ένα, η κυβέρνηση και, δεύτερον, αν ακόμα διαθέτει αντοχές, η ελληνική κοινωνία, που εξαντλείται καθημερινά εδώ και έξι χρόνια, (...) να φτάσει σε αυτήν τη κρίσιμη συζήτηση για να δει και τις όποιες θετικές συνέπειες.


Τα δύσκολα για την ελληνική κοινωνία είναι αυτά που περάσαμε και που περνάμε, αν θέλετε, με αυτά τα μέτρα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μία μεγάλη προσπάθεια ακριβώς, έχοντας μπροστά την μείωση του χρέους, με όποιον τρόπο γίνει αυτή η μείωση, όπως και αν την ονομάσουμε. Αλλά ξαναλέω ότι εδώ θα πρέπει να γίνει η μεγάλη προσπάθεια για επενδύσεις, για μεταρρυθμίσεις. Εάν φυσικά αποτύχουμε σε όλους τους άλλους τομείς που έχουν σχέση με τη γενικότερη προσπάθεια, από μόνα τους τα μέτρα δεν δίνουνε την λύση, αλλά πρέπει να συνδυαστούν και με τα υπόλοιπα που είπαμε.

Τώρα εδώ έχουμε και ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο ετέθη και ξαναετέθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες συζητήσεις, είναι το προσφυγικό, μεταναστευτικό. Έχουμε τεράστιο θέμα. Έχουμε την παρέμβαση και «απαίτηση», είχαμε μάλλον, για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, έχουμε την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ, τρόπον τινά, να δίνουν μία λευκή επιταγή στη Τουρκία να περνάει τον οδικό της χάρτη χωρίς πολλά προβλήματα, τον οδικό χάρτη που έχει χαραχτεί για την ενταξιακή της πορεία, με αντάλλαγμα το προσφυγικό. Εκτιμάτε, και το λέω γιατί έχετε μία τεράστια εμπειρία σε αυτά τα θέματα, ήσασταν και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ότι η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές της τις υποχρεώσεις;

Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι, κύρια οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Βόρειας Ευρώπης, έκαναν πως δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα και ήθελαν να το φορτώσουν μόνο στον Νότο και ειδικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Όταν όμως έφτασαν οι ροές των προσφύγων στις κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών τους, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να πούνε και αυτές ότι είναι πανευρωπαϊκό.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, φυσικά η Τουρκία διαπραγματεύεται, φυσικά παζαρεύει, προσπαθώντας να κερδίσει περισσότερα και στο θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανόν και σε κάποια άλλα θέματα που έχουν σχέση με τις διεθνείς επιδιώξεις ή τις επιδιώξεις σε βάρος γειτόνων, όπως εμείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε μειώσεις της εθνικής μας κυριαρχίας ή υποχωρήσεις που έχουν σχέση με την εθνική κυριαρχία, ενώ, αντίθετα, είμαστε υπέρ των συνεργασιών όταν δεν θίγονται θέματα εθνικής κυριαρχίας και φυσικά στα θέματα της ροής των προσφύγων, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και το καλύτερο θα ήταν οι πρόσφυγες να ταυτοποιούνται και να αναχωρούν από την ίδια την Τουρκία προς τις χώρες της Ευρώπης, το περίφημο relocation. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτές είναι οι επιδιώξεις μας και αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας, αν θέλετε.

Σ’ αυτό το θέμα μια διευκρίνιση ήθελα μόνο. Επειδή υπήρξε και όλη αυτή η πίεση που δέχθηκαν τα ελληνικά νησιά και δη το καλοκαίρι, πιστεύετε ότι τώρα έχουμε οργανωθεί, τουλάχιστον γι’ αυτή την ροή του κόσμου, γι’ αυτόν τον κόσμο που έχουμε εδώ και θα πρέπει να περάσει, να πάει στην Ευρώπη, έχουμε οργανωθεί; Υπάρχουν τα μηχανήματα πια για να γίνεται η ταυτοποίηση; Υπάρχει αυτή η σχετική ισορροπία για να μπορούμε γρήγορα και χωρίς προβλήματα να κλείνουμε αυτές τις διαδικασίες;

Η κατάσταση έτσι όπως είναι έχει βελτιωθεί πλην όμως δεν μας ικανοποιεί. Υπάρχουν μεγάλες ροές προσφύγων, υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που κάθε βράδυ περνούν τη θάλασσα και πηγαίνουν κύρια στη Λέσβο αλλά και στην Κω και στη Λέρο και στη Σάμο. Κυρίως σε αυτά τα νησιά, αλλά και σε μικρότερα, Κάλυμνος κλπ. Εκεί η επιδίωξη μας είναι να ταυτοποιούνται πάρα πολύ γρήγορα και να μη μένουν πάνω από 24 ώρες σε αυτά τα νησιά και να φεύγουν προς τον ηπειρωτικό χώρο και από εκεί και πέρα πηγαίνουν όπου κατευθύνονται. Τα μηχανήματα που έχουμε τώρα ενισχύθηκαν και με 12 μηχανήματα ταυτοποίησης που μας έδωσαν οι Γερμανοί προχθές και ψάχνουμε να αγοράσουμε με δικά μας λεφτά και κάποια άλλα, ακριβώς για να επιταχύνουμε αυτή την ταυτοποίηση και τη ροή των προσφύγων.

Δεν είναι η κατάσταση τέτοια που να μας ικανοποιεί, πλην όμως οι Ευρωπαίοι που ήρθαν και χθες και προχθές στη Λέσβο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν είναι εύκολο. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης, ο κ. Μουζάλας έχει την κύρια ευθύνη. Βοηθούμε εμείς με το Υπουργείο όπου προΐσταμαι. Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα. Στοχεύουμε μέσα σε έναν μήνα να έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο σε ό,τι αφορά το ρυθμό καταγραφής και την κατάσταση από πλευράς τροφοδοσίας κτλ.

Τώρα, κ. Υπουργέ, υπήρχε και ένα άλλο θέμα της αρμοδιότητας σας, το οποίο, δίπλα στα πολύ σοβαρά και σημαντικά που μας αναπτύξατε, κέρδισε αρκετό μερίδιο δημοσιότητας. Έχει να κάνει με την απόφασή σας να διαλυθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ και να ενταχθεί ως επικουρική δύναμη σε άλλους αστυνομικούς σχηματισμούς. Γιατί έγινε αυτό;

Δύο ήταν οι λόγοι που διαλύθηκαν αυτές οι ομάδες ΔΕΛΤΑ. Θέμα δημοκρατικού ελέγχου και θέμα αποτελεσματικότητας. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομική δύναμη η οποία να μην έχει επικεφαλής. Επίτηδες να μην έχει επικεφαλής, για να μη βρίσκεται και ο υπεύθυνος, η οποία να κρύβει διακριτικά στη στολή, η οποία να κρύβει αριθμούς μοτοσικλετών και να ενεργεί έτσι. Δεν μπορεί να υπάρξει συντεταγμένο κράτος με πονηρές, εντός ή εκτός εισαγωγικών, πρακτικές.

Δεύτερον, το κύριο βάρος αυτή τη στιγμή και οι ανάγκες της κοινωνίας μας δεν είναι η καταστολή. Είναι η αστυνόμευση στις γειτονιές και κύρια στις γειτονιές με τα περισσότερα προβλήματα, στις φτωχές περιοχές, στις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα με διάφορες ομάδες, που έχουν παραβατική συμπεριφορά. Άρα από αυτές τις ομάδες ΔΕΛΤΑ, το 1/3 πήγε στις μονάδες αποκατάστασης της τάξης, αλλά θα είναι συντεταγμένο με επικεφαλής και για συγκεκριμένες δουλειές-αποστολές, και τα άλλα 2/3 πήγαν στην αστυνόμευση. Ενισχύουμε την αστυνόμευση και ενισχύουμε και τον έλεγχο. Και αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους πάρθηκε αυτή η απόφαση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ν. Τόσκας μιλά για χρέος, κατάργηση ΔΕΛΤΑ και Προσφυγικό"

Οι αστερίσκοι των θεσμών στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα

Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, διαπιστώνουν οι δανειστές στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να έχουν γίνει και κατά την εβδομάδα που πέρασε τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διαπίστωσαν ότι τα υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι δράσεις.

Μεγάλος όγκος ανεκπλήρωτης εργασίας αφορά στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, και σε άλλα υπουργεία παρατηρείται καθυστέρηση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο πρώτος έλεγχος.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Ομως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται θα εκδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της. Πάντως, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Ενδεικτικά, θα πρέπει να εκδοθούν και να γίνουν:

• Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

• Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

• Η μελέτη επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις στον ανταγωνισμό, στην αδειοδότηση και στα γραφειοκρατικά εμπόδια.

• Η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.

• Η εξεύρεση «ισοδυνάμου» για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί και οι εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό, με τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν να αποτελούν ακόμξ αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων των δανειστών.

Πάντως, ανεξαρτήτως του πότε τελικά θα εκδοθούν όλες οι απαραίτητες εγκύκλιοι και αποφάσεις για να κλείσει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα των θεσμών περιλαμβάνεται η έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων την Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Η επίσκεψή τους θα είναι ολιγοήμερη (αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για 3 ημέρες) και εκτός από τις επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, θα επιδιωχθεί να έχουν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου (Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εργασίας κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα με στόχο να ξεκινήσουν επί της ουσίας τη διαπραγμάτευση για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος και να θέσουν τις βάσεις ώστε να μην καθυστερήσει σημαντικά η ολοκλήρωσή του. Επισήμως, ο έλεγχος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται όμως και μικρή αναβολή του για τα μέσα του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και το καθεστώς προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων, η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται κυρίως στη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν οριστικοποιήσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό κενό.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αστερίσκοι των θεσμών στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα"

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες: Τέσσερα παιδιά πνίγηκαν έξω από την Καλύμνο

Μία τραγωδία δίχως τέλος εξελίσσεται στο Αιγαίο, με νέα θύματα της 4 μικρά παιδιά και μία ενήλικη γυναίκα που κάνοντας το ταξίδι της προσφυγιάς, πνίγηκαν το βράδυ της Παρασκευής στα ανοιχτά της Καλύμνου.

Το νέο ναυάγιο - που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα ακόμα «ναυάγιο» της Ευρώπης της αλληλεγγύης που αδυνατεί να βρει μία λύση στο προσφυγικό - σημειώθηκε βόρεια του Καλολίμνου. Όπως δήλωσαν οι διασωθέντες, στην πλαστική βάρκα με την οποία προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα επέβαιναν συνολικά 17 άτομα.

Σύμφωνα με το λιμενικό, η πλαστική βάρκα, στην οποία επέβαιναν 17 πρόσφυγες, ανετράπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι έρευνες για ένα εκ των παιδιών που αγνοείται ακόμα πραγματοποιούνται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ. Σε αυτές συμμετέχουν 1 πλωτό του Λιμενικού, 1 αλιευτικό και ένα αεροσκάφος της Frontex.

Νέο ναυάγιο προσφύγων στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων

Δώδεκα ακόμη πρόσφυγες πνίγηκαν σήμερα το πρωί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ανετράπη.

Η τουρκική ακτοφυλακή ανέσυρε τα πτώματα από το ξύλινο σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από το Αϊβαλί με προορισμό τη Λέσβο.

Η ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει 25 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν στη βάρκα και είχαν καλέσει σε βοήθεια, με τα κινητά τους τηλέφωνα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία με πρόσφυγες: Τέσσερα παιδιά πνίγηκαν έξω από την Καλύμνο"

Μόλις 35 στα 100 εκπρόθεσμα οχήματα πέρασαν από ΚΤΕΟ - Λήγει η προθεσμία στις 20/10

Μπορεί να λήγει στις 20 Οκτωβρίου η παράταση που έδωσε το Υπουργείο Μεταφορών στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν συμπληρώσει εξάμηνο χωρίς να έχουν περάσει από Τεχνικό 'Ελεγχο τα ΙΧ τους αλλά όπως αποδεικνύεται μόλις 35 στους 100 κατόχους έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης καταβάλλοντας μειωμένο πρόστιμο.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ επισημαίνεται πως: «Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν εκμεταλλευτούν την παραπάνω προθεσμία χάνουν οριστικά το bonus απαλλαγής του 50% του προστίμου καθυστέρησης και θα βρίσκονται πλέον έκθετοι έναντι του προστίμου τροχαίας αξίας 400 ευρώ, και σε κάθε περίπτωση του προστίμου περί μη διενέργειας ελέγχου ΚΤΕΟ αξίας 150 ευρώ το οποίο θα ξεκινήσει να επιβάλλεται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης και βεβαίωσης στη ΔΟΥ κάθε εμπλεκόμενου ιδιοκτήτη οχήματος από 1/1/2016».

Έτσι, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου, το ποσοστό προσέλευσης εκπρόθεσμων οχημάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνά το 35% των εκπρόθεσμων οχημάτων.

«Η διαφαινόμενη έως και σήμερα αναβλητικότητα των ιδιοκτητών οχημάτων που συνεχίζουν να σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες των προθεσμιών στα ΚΤΕΟ, παράλληλα με την προσέλευση πολλών οχημάτων στα ΚΤΕΟ δίχως να έχουν εξασφαλίσει πρωτίστως το απαραίτητο ραντεβού, και όλα αυτά σε συνάρτηση με την συστηματική "πτώση" του συστήματος TAXIS τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν προϋποθέσεις αδυναμίας εξυπηρέτησης όσων ιδιοκτητών οχημάτων προσκομίσουν τα οχήματα τους τις αμέσως επόμενες μέρες στα ΚΤΕΟ χωρίς ραντεβού, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων την εξυπηρέτηση τους με αρκετή αναμονή και ταλαιπωρία» διευκρινίζεται.

Με δεδομένο ότι «αποτελεί ευκαιρία για όλους τους ιδιοκτήτες εκπρόθεσμων οχημάτων να αποφύγουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, εκμεταλλευόμενοι τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος και την απαλλαγή 50% του προστίμου καθυστέρησης (άμεσο όφελος 32 ευρώ)» ο σύνδεσμος προχώρησε στη διατύπωση των εξής συστάσεων προς τους ιδιοκτήτες εκπρόθεσμων οχημάτων:

- Να προγραμματίσουν άμεσα τον έλεγχο του οχήματος για τις επόμενες ημέρες, καλώντας στο ΚΤΕΟ που τους εξυπηρετεί ώστε να κλείσουν το απαραίτητο ραντεβού και να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα.

- Να γνωρίζουν απαραίτητα τον ΑΦΜ και τον αριθμό ΙΒΑΝ του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού, προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση και πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου από το πιστοποιημένο προσωπικό των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

- Να συνυπολογίζουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αιχμής στα ΚΤΕΟ καθώς δέκα (10) μέρες αργότερα λήγει η προθεσμία του δεύτερου γκρουπ προσκληθέντων οχημάτων, οχήματα τα οποία συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς ΚΤΕΟ στην περίοδο από 1/7/2014 έως 31/12/2014, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται και οι εμπρόθεσμοι τεχνικοί έλεγχοι της κανονικής περιόδου.

- Τα παραπάνω αφορούν σε ιδιοκτήτες οχημάτων ΙΧΕ, ΜΟΤΟ, Φορτηγών.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 35 στα 100 εκπρόθεσμα οχήματα πέρασαν από ΚΤΕΟ - Λήγει η προθεσμία στις 20/10"

Με 154 «ναι» επί της αρχής πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Με 154 «ναι» ολοκληρώθηκε η κοινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα, βάσει της συμφωνίας με τους Θεσμούς που θα ανοίξουν την κάνουλα της ρευστότητας με την πρώτη δόση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όπως αναμενόταν, επί της αρχής ψήφισαν «ναι» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ το πολυνομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και μπορεί η κυβέρνηση να μην είχε απώλειες επί της αρχής, ωστόσο επί των άρθρων, διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.

Επίσης, απουσίαζε η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, η οποία πάντως, μέσω επιστολής της -που δεν προσμετρείται- δήλωσε ότι θα ψήφιζε «ναι» και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 συνολικά βουλευτές.

Απουσίασαν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, οι βουλευτές της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης και 'Αννα Καραμανλή, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης, όπως και η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι.

Παρότι το γεγονός ωστόσο ότι όλοι απέστειλαν επιστολή προς το προεδρείο η οποία ταυτιζόταν με τη θέση του κόμματός τους, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα, καθώς εκφράζει απλώς πρόθεση ψήφου.

Σημειώνεται ότι η ονομαστική ψηφοφορία έγινε επί 8 άρθρων που είχαν ζητήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΚΚΕ.

Ειδικότερα στα άρθρα:
-1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις
-2, για τα φορολογικά θέματα
-5, για τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων
-10, για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και ελεγκτικό συνέδριο.
-13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ
-14, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
-17 για ζητήματα σιδηροδρομικών σταθμών και αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ
-21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, που τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Αναλυτικά ψήφισαν:
- ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες: «ναι» σε όλα. Πλην του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
- ΝΔ: «όχι» σε όλα εκτός του 14 που είπε «ναι»
- Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων: «όχι» σε όλα
- ΠΑΣΟΚ: «όχι» σε όλα εκτός του 14 και του 17 που είπε «ναι»
- Ποτάμι: «όχι» σε όλα εκτός από το 10 που ψήφισε «ναι»
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 154 «ναι» επί της αρχής πέρασε το πολυνομοσχέδιο "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news