facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τι απαντά ο Βαρουφάκης για τα… 55.000 ευρώ ανά ομιλία

Στο δημοσίευμα της «Αυγής», που αναπαρήγαγε ρεπορτάζ της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης, σχετικά με την αμοιβή του ανά ομιλία απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η γαλλική τηλεόραση σε ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας φέρεται να αμείβεται με 55.000 ευρώ σε κάθε του διάλεξη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, εξαπολύοντας τα «πυρά» του στην εφημερίδα «Αυγή».

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης έστειλε την απάντηση του στην εκπομπή της Τατιάνα; Στεφανίδου.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη έγραφε:

«Προς το παρόν αρκεί ένα ειρωνικό σχόλιο: οι σύντροφοί μου στο δημαρχείο της Βαρκελώνης όπου μίλησα χθες θα γέλαγαν αν διάβαζαν αυτή την "είδηση". Όπως και οι διοργανωτές της ομιλίας μου στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. ‘Η οι διοργανωτές της αυριανής ομιλίας μου στην Πορτογαλία. Ή η εφημερίδα Guardian που οργανώνει την ομιλία μου στο Λονδίνο στις 23/10. Ή τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge που ακολουθούν. Οι σύντροφοί μου της Αυγής να θυμηθούν ότι στα χέρια τους κρατούν την αξιοπρέπεια μιας ιστορικής για την Αριστερά εφημερίδας. Ας τη διαφυλάξουν»

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Βαρουφάκης για τα… 55.000 ευρώ ανά ομιλία "

Παράθυρο πλειστηριασμών α΄ κατοικίας - πώς θεωρείται «μη συνεργάσιμος» ο δανειολήπτης

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας το νέο καθεστώς που διέπει την στάση των τραπεζών προς «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες.

Ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας για την ρύθμιση προβληματικών δανείων προβλέπει ότι όταν ο δανειολήπτης καθυστερήσει 30 ημέρες να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, η τράπεζα θα του αποστέλλει μία πρώτη επιστολή στην οποία θα τον ενημερώνει σχετικά.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης αγνοήσει πλήρως την επιστολή και τις επόμενες 15 ημέρες δεν προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια, η τράπεζα θα του αποστέλλει δεύτερη αντίστοιχη επιστολή.

Εάν χάσει αυτές τις προθεσμίες, θα υπάρχει η πιθανότητα να χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος» από την τράπεζα.
Ετσι, θα μπορούν να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον πλειστηριασμό της μοναδικής του κατοικίας.

Ουσιαστικά, με βάση τις παραπάνω ταχύτερες διαδικασίες που θεσμοθετούνται, υπάρχει κίνδυνος να «βγουν στο σφυρί» κατοικίες δανειοληπτών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράθυρο πλειστηριασμών α΄ κατοικίας - πώς θεωρείται «μη συνεργάσιμος» ο δανειολήπτης"

Λεβέντης: Ο Τσίπρας κατηγορούσε τα μνημόνια και τελικά υπέγραψε ένα χειρότερο

Στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Λεβέντης είπε ότι ο πρωθυπουργός είπε κάτι σωστό όταν ανέφερε κατά την ομιλία του πως «ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΝΔ ψήφισαν τα μέτρα και τώρα αρνούνται να το κάνουν».

Όπως τόνισε, αυτό είναι μια έλλειψη αξιοπιστίας για τα κόμματα αυτά στα μάτια του κόσμου, την ώρα που η κατάσταση για την χώρα παραμένει «εξίσου επικίνδυνη».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, και ο κ. Τσίπρας πέντε χρόνια κατηγορούσε τα μνημόνια και τελικά υπέγραψε ένα ακόμα χειρότερο.

«Έβαλε επίσης υποθήκη 50 δισ. ευρώ, που μπορούσε να είχε αποφύγει. Ήθελε, όμως, την ψήφο», είπε και πρόσθεσε: «Από τη μία λέμε το χρέος επαχθές και επονείδιστο και από την άλλη απλώνουμε το χέρι και ζητάμε δανεικά».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι «βλέπει», μία «περίεργη συμμαχία ανάμεσα στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ», ωστόσο, όπως σημείωσε, «η καθίζησή τους κάνει τα δύο αυτά κόμματα να συνεργάζονται».



Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Ο Τσίπρας κατηγορούσε τα μνημόνια και τελικά υπέγραψε ένα χειρότερο"

Επιβεβαιώνει το ΥΠΕΞ: Ναι, ζητήσαμε ονόματα για τα Σκόπια

Σε επιβεβαίωση των όσων είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στη Βουλή -ό,τι, δηλαδή, το υπουργείο Εξωτερικών του ζήτησε να προτείνει ονόματα για τα Σκόπια- προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «σχετικά με σημερινή αναφορά μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε τα εξής:

«Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει το ΥΠΕΞ: Ναι, ζητήσαμε ονόματα για τα Σκόπια"

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που παρατείνει για ένα έτος τις προθεσμίες ελέγχου όλων των υποθέσεων που έχουν εκδοθεί έλεγχοι τις αρχές, προκειμένου να εξαλειφθεί και ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων που σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

Την τροπολογία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ομιλία του στη Βουλή, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης.

«Κλείνει με αυτή την τροπολογία ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε. Ελπίζω να ψηφιστεί ομόφωνα», τόνισε το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με το άρθρο, παρατείνεται η παραγραφή για ένα έτος, σε υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν μέχρι την 31.12.2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνα ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ"

Παράταση μιας εβδομάδας για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η προθεσμία για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση που λήγει σήμερα θα παραταθεί έως την Παρασκευή 23/10/2015 και έως τότε θα ανακοινωθεί η οριστική απόφαση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληγε η παράταση της προθεσμίας που είχε δώσει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου στους υπόχρεους υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων για να υποβάλλουν αίτηση ένταξης σε ΦΠΑ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση μιας εβδομάδας για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση"

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβίβασε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη οικονομική έκθεση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

«Τηρούμε την δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ενώπιον των ευθυνών της είχε θέσει και υπουργός Επικρατείας την ΝΔ, όπως και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όταν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου, ο κ. Παππάς ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου και άσκησε κριτική για την αντιφατική στάση ιδίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.

«Το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είχε τονίσει ο κ. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου».

Ακόμη, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» όπως είπε ο κ. Παππάς και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες"

Eurostat: 1 στους 3 κατοίκους στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα -και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Αυτά τα καθόλου ελπιδοφόρα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα, Παρασκευή, η Eurostat αναφορικά με το ποσοστό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2014).

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, το ποσοστό των ανθρώπων που συγκεντρώνει ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά φτάνει το 36% του πληθυσμού. Πρόκειται για το ένα τρίτο των κατοίκων ή σε απόλυτο αριθμό για 3.880.000 άτομα. Πρόκειται για το τρίτο χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία 40,2% και τη Βουλγαρία 40,01%. Μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ακολουθούν η Λετονία (με 32,7%) και η Ουγγαρία (31,1%). Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφονται στην Τσεχία (14,8%), τη Σουηδία (16,9%) την Ολλανδία (17,1%), τη Φινλανδία (17,3%) και τη Δανία (17,8%). Η μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι το 24,4%.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και συγκριτικά με το 2008 (προ κρίσης και προ Μνημονίων δηλαδή) ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού τότε τέτοιους κινδύνους αντιμετώπιζε το 28,1% του πληθυσμού ή 3.050.000 άτομα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ.

Βλέποντας ξεχωριστά τις τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 22,1% του πληθυσμού χώρας μας (από 20,1% που ήταν το 2008).

Σε συνθήκες ένδοιας ζει το 21,5% (από 11,2% το 2008), ενώ σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά») ζει το 17,2% του πληθυσμού (από 7,5% το 2008).
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 17,2%, 8,9% και 11,1%.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι μπορεί το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει μεν σημειώσει αύξηση από το 2008 αλλά όχι τόσο μεγάλη, ωστόσο μεγάλη είναι αύξηση τον πολιτών που είτε στερούνται πια βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας ή κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά».

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: 1 στους 3 κατοίκους στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού"

Σταθάκης: Οι μισθοί στον ΟΒΙ έχουν μειωθεί 25%

Μετά από ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με τη μισθολογική κατάσταση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι:

· Ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 25%, ακολουθώντας τις επιταγές των νόμων 4024/11 και 4093/12. Σύμφωνα με αυτούς, πέραν του συγκεκριμένου ποσοστού ενεργοποιείται αναστολή περικοπής και άρα δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση.

· Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενο Οργανισμό, που δεν επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως ο νόμος 4093/12 ορίζει.

· Συνολικά το θέμα βρίσκεται προς εξέταση στη Δικαιοσύνη, με προσφυγές των εργαζομένων (αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο σχετικά με τις μειώσεις των μισθών), του Οργανισμού (αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ αναφορικά με το νομικό του καθεστώς) αλλά και του Δημοσίου (ποινική δίωξη εις βάρος μελών απελθούσας Διοίκησης του Οργανισμού για ανεπαρκή μείωση των μισθών).

Το Υπουργείο περιμένει τις σχετικές τελεσίδικες αποφάσεις, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Οι μισθοί στον ΟΒΙ έχουν μειωθεί 25%"

Αλεξιάδης: Αλλαγές από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας

Τα χαρτιά του για τα τέλη κυκλοφορίας, το περιουσιολόγιο και τι θα κάνει τελικά με τα ανείσπρακτα ενοίκια άνοιξε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και από φέτος με στόχο να ελαφρύνει τα μικρά αυτοκίνητα, ξεκαθάρισε ότι η φορολόγηση ενοικίων θα γίνεται μόνο αν εισπράττονται και τέλος διαβεβαίωσε ότι το περιουσιολόγιο δεν θα δημιουργηθεί για φορολογικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, για τα τέλη κυκλοφορίας, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε τις αλλαγές από φέτος με δεδομένες και τις μηχανογραφικές δυνατότητες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που κοιτάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει διάφορες λύσεις είναι να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από τα φθηνά αυτοκίνητα. Αυτά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος και αναγκάζεται να καταθέσει πινακίδες γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, και να μεταφερθεί φορολογικό βάρος στα ακριβά αυτοκίνητα. Όταν για να αυτοκίνητο αναγκάζεται ο πολίτης, όχι επειδή κάνει την πλάκα του, να καταθέσει πινακίδες και ο πολίτης στερείται ένα αγαθό και το δημόσιο χάνει έσοδα».

Αναφορικά με τη φορολόγηση των ενοικίων, σημείωσε ότι «αυτό που έρχεται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο. Το πως θα γίνει η φορολόγησή τους θα το δούμε σε επόμενο στάδιο. Μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η φορολόγησή τους στο έτος απόκτησης. Και είναι μια σωστή πρόταση. Αλλά όλα τα εξετάζουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το περιουσιολόγιο, άμεσα ή έμμεσα, για φόρο στο σύνολο της περιουσίας. Και θα είναι λάθος να το σκεφθεί ο οποιοσδήποτε και να το προτείνει ακόμα, δηλαδή να βάλουμε τους πολίτες να στηρίξουν και να ξεκινήσουμε ένα πολύ σωστό θεσμό όπως είναι το περιουσιολόγιο και την επόμενη ημέρα να κάνουμε άθροιση τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και να του πούμε "έλα εδώ, τώρα που ξέρουμε την περιουσία σου και αθροίζει τόσο, σου βάζουμε και έναν φόρο. Είναι λάθος αυτό».

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Αλλαγές από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας"

Παρέμβαση Λιού σε Ντάισελμπλουμ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μήνυμα προς τους εταίρους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την Ευρώπη να προχωρήσει σε αξιόλογη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους έστειλε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Λιού τόνισε ταυτόχρονα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες βαθιές μεταρρυθμίσεις, και ανέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δεσμευθεί πως θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ευρωπαίοι εταίροι προκρίνουν ως λύση για την ελάφρυνση του χρέους τη θέσπιση ενός πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του, το οποίο θα ισοδυναμεί με το 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Καθ' αυτόν τον τρόπο, η ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση για την πληρωμή του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εάν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλοί, το κόστος εξυπηρέτησης θα είναι ανάλογα μικρό.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν είναι επί της αρχής αντίθετο σε αυτό το μοντέλο αξιολόγησης του ελληνικού χρέους – χωρίς να δεσμεύεται για το 15% – όμως έχει καταστήσει σαφές πως το εν λόγω πλαφόν δεν μπορεί να είναι παρά ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Λιού σε Ντάισελμπλουμ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους "

Την παραίτηση Σαββαΐδου ζήτησε ο Τσακαλώτος με εντολή Τσίπρα

Την παραίτηση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έπειτα από σχετική οδηγία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να επικοινωνήσει με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και να της ζητήσει να διευκολύνει την κατάσταση και να παραιτηθεί από τη θέση της, έπειτα από την εμπλοκή της και την διπλή δίωξη που της ασκήθηκε από τη δικαιοσύνη.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν η κυρία Σαββαϊδου αρνηθεί να πειθαρχήσει με την εντολή του πρωθυπουργού να παραιτηθεί, κυβερνητικά στελέχη παρατηρούσαν: «Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα...» χωρίς όμως να διευκρινίζουν τι ακριβώς εννοούν.

Τι απαντά η Σαββαϊδου

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης, η ίδια η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου φέρεται να λέει σε συνομιλήτες της ότι θα απαντήσει με ντοκουμέντα.

Ενδεικτικό ωστόσο των πιέσεων που ασκούνται στην κυρία Σαββαϊδου να παραιτηθεί είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής».




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραίτηση Σαββαΐδου ζήτησε ο Τσακαλώτος με εντολή Τσίπρα"

Αμυράς: Μηνιαίο μισθό 7.000 ευρώ παίρνουν 97 υπάλληλοι του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας!

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, ο πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και οι γενικοί διευθυντές του Οργανισμού δεν εφάρμοσαν το νόμο περί μισθολογικών περικοπών προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό δημόσιο ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη ζητά να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς στα στελέχη του ΟΒΙ, εάν παραμένουν σήμερα στις θέσεις τους και με τι καθήκοντα καθώς και ποιες είναι σήμερα οι μηνιαίες αμοιβές του προέδρου, των μελών του Δ.Σ., των διευθυντών και του λοιπού προσωπικού του ΟΒΙ.

Επίσης, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εαν προτίθεται να διεκδικήσει πίσω τα καταβληθέντα ποσά από τους εμπλεκομένους και με ποιο τρόπο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: Ποινικές διώξεις σε στελέχη του ΟΒΙ για μη εφαρμογή μισθολογικών περικοπών

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και γενικοί διευθυντές στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) φαίνεται να μην συμμερίζονταν την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στα παραπάνω ηγετικά στελέχη του ΟΒΙ καθώς παρά τους κατά καιρούς νόμους για περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, αυτές φαίνεται να μην εφαρμόστηκαν καθόλου ή να μην εφαρμόστηκαν σωστά στο προσωπικό του ΟΒΙ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ζημιά ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για το ελληνικό δημόσιο!

Στις συνθήκες που έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά, όταν φτάσαμε λίγο πριν το τύπωμα υποσχετικών για μισθούς, συντάξεις και λοιπές οφειλές του δημοσίου και νέας δραχμής, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση να καταγράφεται σε σχετική απόρρητη έκθεση που συνοδεύει τη δικογραφία ότι 97 υπάλληλοι του ΟΒΙ είχαν μισθούς ακόμη και πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα!

Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Έχετε γίνει γνώστης των ανωτέρω ποινικών διώξεων και πως προτίθεστε να αντιδράσετε;
Τα ποινικά διωκόμενα στελέχη παραμένουν σήμερα στις θέσεις τους ασκώντας πλήρως τα καθήκοντά τους;
Είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε το ύψος της ζημιάς του δημοσίου καθώς και τα όσα καταγγέλλονται για μισθούς πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα και εξωφρενικά επιδόματα μεταξύ των οποίων και επίδομα…κυλικείου;
Ποιες είναι σήμερα οι μηνιαίες αμοιβές του προέδρου, των μελών του Δ.Σ., των διευθυντών και του λοιπού προσωπικού του ΟΒΙ ;
Προτίθεστε να διεκδικήσετε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους εμπλεκόμενους και με ποιο τρόπο;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμυράς: Μηνιαίο μισθό 7.000 ευρώ παίρνουν 97 υπάλληλοι του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας!"

Βερολίνο προς Ελλάδα: Μη συνδέετε το προσφυγικό με την εφαρμογή της συμφωνίας

Δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche», σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θα είχε την πρόθεση «να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος», εάν η Ελλάδα δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες.

Επίσης, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μη δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων.

«Για αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της» προσέθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι θα ενισχυθεί η Frontex, ενώ θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μη σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας, όπως η προσφυγική κρίση, αλλά επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας και της Ευρώπης να στηρίξουν την Ελλάδα που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτήν την κρίση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο προς Ελλάδα: Μη συνδέετε το προσφυγικό με την εφαρμογή της συμφωνίας"

"Ισοπεδωτικά" θεωρεί τα νέα μέτρα η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ με αφορμή «την προώθηση προς ψήφιση νέων πρόσθετων ισοπεδωτικών μέτρων σε βάρος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, καταγγέλλει ότι με τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις συνεχίζεται η μακρόχρονη αδιέξοδη πολιτική, επιτείνοντας τις αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των άνεργων, των συνταξιούχων.

«Οι θεσμοί, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αδιαφορούν ακόμα και για τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας που, τονίζοντας την κοινωνική λειτουργία του κράτους, έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι οι πολλαπλές απορρυθμιστικές παρεμβάσεις στην προστασία τόσο της εργασίας όσο και της κοινωνικής ασφάλισης και οι δραματικές επιπτώσεις τους σε ολοένα και πιο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας, δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για να αποφασίσει κινητοποιήσεις, καθώς «το "κυρίως πιάτο" που έπεται και περιλαμβάνει μια σειρά από νομοσχέδια για ασφαλιστικό, εργασιακά, συνδικαλισμό».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ισοπεδωτικά" θεωρεί τα νέα μέτρα η ΓΣΕΕ"

Αποχώρησε υποψήφιος βουλευτής από το Ποτάμι στην Πέλλα λόγω Σκοπίων

Την παραίτηση από το ΠΟΤΑΜΙ, ανακοίνωσε ο Περιφερειακός Συντονιστής Πέλλας του κόμματος Ιάκωβος Θεοδώσης, λόγω… Σκοπίων.

Στην γραπτή του ανακοίνωση ο πολιτευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην Πέλλα, αναφέρει τους λόγους της απόφασης του, επισημαίνοντας με νόημα τις «ασαφείς» θέσεις του κόμματος στα Εθνικά Θέματα και κυρίως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. «Το μήνυμα του (Σημ. Του κόμματος) ήταν μπερδεμένο και ασαφές, καθώς επίσης και οι θέσεις του στα μεγάλα Εθνικά θέματα, παραβιάζοντας τις Εθνικές κόκκινες γραμμές, όπως στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» αναφέρει συγκεκριμένα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Θεοδώση έχει ως εξής :
Αρχικά το νερό θόλωσε και το όραμα ξεθώριασε, γιατί λιγόστευαν οι πηγές και πλήθαιναν οι πληγές…! Το φανερό έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών, διχάζει και απογοητεύει.
Στη συνέχεια χάθηκε η επαφή με τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε. Οι εθελοντές, των οποίων την αγωνία δεν ένοιωσε... απογοητεύτηκαν, όπως και οι φίλοι του!
Το Ποτάμι που ακούει, λέγαμε... αλλά νομίζαμε ότι ακούει! Ουσιαστικά ποτέ δεν μας άκουσε, είχε ευήκοα ώτα, μόνο για τον αυλόγυρο!
Παραιτούμαι από την Επιτροπή Δεοντολογίας, την Πανελλήνια Επιτροπή, και την Οικονομική Επιτροπή που ήμουν μέλος κι αποχωρώ από "Το Ποτάμι". Δεν είμαι ο πρώτος αλλά σίγουρα δεν θα είμαι ο τελευταίος.
Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά! Μέχρι εδώ ήταν το κοινό μας ταξίδι σύντροφοι.
Η προσπάθεια που έκανα δεν θα αφήσω να χαθεί! Επειδή οι στιγμές που περνάει η Ελλάδα μας είναι δύσκολες, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ένα καλύτερο αύριο της Πατρίδας και του λαού μας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησε υποψήφιος βουλευτής από το Ποτάμι στην Πέλλα λόγω Σκοπίων"

«Τέλος Δακτυλίου» από 20 έως 350 ευρώ για τα παλιά και ρυπογόνα οχήματα!

«Τέλος Δακτυλίου» ονομάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia, η νέα επιβάρυνση που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τους κατόχους παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων που οι ιδιοκτήτες τους κυκλοφορούν εντός του Μικρού Δακτυλίου.

Το «Τέλος Δακτυλίου» θα αφορά τα αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη και θα ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους!

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο η άμεση επιβολή του «Τέλους Δακτυλίου» θα αποφέρει άμεσα περίπου 100 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Το μέτρο αν τελικά υιοθετηθεί θα αφορά οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερες οδηγίες και το κόστος του Τέλους Δακτυλίου θα υπολογίζεται με βάση την οδηγία ρύπων που ανήκει κάποιο όχημα και θα ανέρχεται από 20 έως και 70 ευρώ για τα αυτοκίνητα ενώ στα φορτηγά θα αγγίζει έως και τα 350 ευρώ.

Η διαδικασία εφαρμογής του «Τέλους Δακτυλίου» είναι απλή και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από άλλα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να προμηθεύονται το «ειδικό σήμα» που θα εκδίδεται είτε μέσω των ΚΕΠ είτε online το οποίο θα πρέπει να τοποθετούν στο μπαρμπρίζ του οχήματός τους καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα που θα υπολογίζεται με βάση την παλαιότητα του οχήματος. Η τοποθέτηση του σήματος στο μπαρμπριζ θα είναι υποχρεωτική ώστε η Τροχαία να μπορεί άμεσα να ελέγχει αν κάποιο όχημα κινείται παράνομα εντός του Μικρού Δακτυλίου.

Πάντως όσο παλαιότερο είναι το αυτοκίνητο ή το φορτηγό τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος απόκτησης του ειδικού σήματος με το οποίο θα μπορεί ο κάτοχος να κινείται στον Μικρό Δακτύλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia στα παλιά αυτοκίνητα θα διατηρηθεί ο θεσμός των «μονών - ζυγών» ενώ στα νεότερα οχήματα η είσοδος στον μικρό Δακτύλιο θα είναι ελεύθερη αν το όχημά τους εκπέμπει κάτω από 140 γρ./CO2.

Τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Μικρό Δακτύλιο και χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να καταβάλουν «Τέλος Δακτυλίου».

Πάντως δεν είναι και λίγοι εκείνοι που συνδέσουν το «Περιβαλλοντικό Τέλος» με το «Τέλος Δακτυλίου» και βέβαια υπάρχει η φήμη πως το «Τέλος Δακτυλίου» είναι πιθανό να εφαρμοστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας!

Στο στόχαστρο και τα Μηδενικά Τέλη και εκείνα που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους

Η άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου αφορά στην ουσιαστική κατάργηση των Μηδενικών Τελών Κυκλοφορίας καθώς εξετάζεται το όριο των 99 γρ./CO2 να μειωθεί στα 80 γρ./CO2.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν Τέλη Κυκλοφορίας για το 2016 τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 50 ευρώ έκαστος.

Ωστόσο το ανησυχητικό έχει να κάνει με την αλλαγή των συντελεστών στα Τέλη Κυκλοφορίας τα οποία υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές καυσαερίων τα οποία αφορούν περίπου 410.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Οι προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν αυξήσεις στους συντελεστές σε ποσοστό από 10% έως και 50%.

Πάντως στελέχη της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς τα έσοδα από τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 κυμαίνονται κάτω από 100 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ και τονίζουν στο Enikonomia πως αν αυξηθούν οι συντελεστές στα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων τα έσοδα θα είναι ελάχιστα ενώ από την άλλη μεριά θα «παγώσουν» εντελώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη μία σίγουρη πηγή εσόδων για το οικονομικό επιτελείο αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ώστε η τιμή του να είναι ανάλογη της βενζίνης.

Αλλωστε το δρόμο άνοιξε η Γαλλία η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη 8/10 πως θα διακόψει την φορολογική ασυλία στο πετρέλαιο κίνησης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της VW.

Στην Ελλάδα ωστόσο κάτι τέτοιο θα σημάνει την έναρξη του πολέμου μεταξύ κυβέρνησης και του κλάδου των μεταφορών (φορτηγά, Ταξί, ΚΤΕΛ, κ.ά.) και είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας...

Οριστικό «Τέλος» στην Απόσυρση ΙΧ

Ενα επίσης θέμα που αναμένεται να τελειώσει το 2015 αφορά στην απόσυρση ΙΧ και φορτηγών η οποία θα ισχύει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο οι κάτοχοι παλαιών οχημάτων που θα αποσύρουν τα παλιά τους οχήματα θα έχουν κάποιους μήνες στη διάθεσή τους μετά τη λήξη του μέτρου ώστε να κάνουν χρήση του όφελους.

'Οσον αφορά στην αντικατάσταση του μέτρου με κάποιο άλλο, που θα αφορά στην επιδότηση μέσω μιας νέας απόσυρσης ΙΧ για το 2016 μάλλον δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης...

Tέλος Ακινησίας

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της χώρας έχουν επανέλθει οι φορολογικές ακινησίες αυτοκινήτων οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia ανέρχονται σε περίπου 600.000 ΙΧ.

Ειδικότερα η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στα τέλη του κάθε έτους αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τις εφορίες αλλά και για το υπουργείο Οικονομικών το οποίο βλέπει να μειώνονται τα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσανατολίζονται να επιβάλλουν ένα μικρό Τέλος Ακινησίας στα οχήματα που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας με διπλό στόχο.

Από την μία μεριά θα καταγραφεί αύξηση εσόδων και από την άλλη θα αποτρέψουν άλλους ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Το κόστος για το Τέλος Ακινησίας εξετάζεται να κυμαίνεται από 20 ευρώ χωρίς να έχει οριστεί η υψηλότερη τιμή χρέωσης αλλά αν πολλαπλασιάζει κανείς τη χαμηλότερη χρέωση με τις 600.000 κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας τότε θα αντιληφθεί πως το αποτέλεσμα ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ!

Αν βέβαια οι χρεώσεις για το Τέλος Ακινησίας αυξάνονται ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα τότε ανάλογα θα αυξάνονται και τα έσοδα καθώς αν υπολογίζει κανείς πως το συγκεκριμένο Τέλος κατά μέσο όρο ανέλθει σε 30 ευρώ τότε το αποτέλεσμα θα είναι 18 εκατ. ευρώ...

Ωστόσο εξαιτίας της φοροεπιδρομής που έρχεται το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και ένα άλλο ενδεχόμενο για το Τέλος Ακινησίας το οποίο συνδέεται με το Περιουσιολόγιο.

Δηλαδή τα αυτοκίνητα που θα καταγραφούν στο Περιουσιολόγιο είτε έχουν πινακίδες είτε δεν έχουν θα αποτελούν πάγια Περιουσιακά στοιχεία και θα φορολογούνται κανονικά!

Επίσης ένα ακόμη «καυτό» θέμα για το υπουργείο Οικονομικών αφορά στους κατόχους αυτοκινήτων που δεν καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας και ανέρχονται πάνω από 1 εκατομμύριο!

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τέλος Δακτυλίου» από 20 έως 350 ευρώ για τα παλιά και ρυπογόνα οχήματα!"

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Κλειστές το 40% των δημόσιων μονάδων, το 100% υπολειτουργούν

Με τα πιο μελανά χρώματα απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί στις δομές του ΕΟΠΥΥ -και πρώην ΙΚΑ- που αποτελούν ουσιαστικά το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), μετά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, εντάχθηκαν το 2014 στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Σύμφωνα, με την κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, σήμερα στο ΠΕΔΥ απασχολούνται 2.200 γιατροί -εκ των οποίων οι μισοί με δικαστικές αποφάσεις. Άλλοι τόσοι υπέβαλαν την παραίτησή τους για να ιδιωτεύσουν καθώς έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ ή στα ιδιωτικά τους ιατρεία - μέχρι και το 2014 μπορούσαν να διατηρούν και τις δύο θέσεις.

Το 40% των δημόσιων μονάδων παραμένουν κλειστές, ενώ το 100% υπολειτουργούν, αναφέρει η ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ. Σε μεγάλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95%, με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας να έχουν υποκαταστήσει τις δημόσιες δομές.

Η ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ ζητεί να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβαση στις δημόσιες δομές και να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι μονάδες, με όλες τις ειδικότητες, με προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων και των Κέντρων Φυσιοθεραπείας.

Το μέλλον, ωστόσο, δεν προοιωνίζεται θετικό, καθώς στον υπό ψήφιση νέο προϋπολογισμό προβλέπεται για το ΠΕΔΥ κονδύλι 92 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχαν διατεθεί και με τον προϋπολογισμό του 2015.

Η Ομοσπονδία ζητεί επίσης να εξομοιωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με αυτούς του ΕΣΥ καθώς και να πληρωθούν άμεσα οι γιατροί που κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα και εργάζονται στο ΠΕΔΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Κλειστές το 40% των δημόσιων μονάδων, το 100% υπολειτουργούν"

Την απόσυρση του άρθρου 13 για μη απόδοση ανταποδοτικών τελών ζητά η ΚΕΔΕ

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 του πολυνομοσχεδίου «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», καθώς και την τροποποίηση και άλλων διατάξεων αυτού ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με σημερινή απόφασή του για το θέμα.
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη καταθέτει το σχετικό αίτημα – απόφαση στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια και στη Βουλή.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς:
  • Στερεί από τους Δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ,
  • Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα , σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών,
  • Υποχρεώνει τους Δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων,
  • Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού ξεκάθαρα παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ
Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο άλλων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ ζητά τις εξής τροποποιήσεις:
  • Η δυνατότητα ενοποίησης και μεταφοράς των διαθεσίμων σε ένα λογαριασμό με απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. να μην περιλαμβάνει τους Ο.Τ.Α. , τα Νομικά Πρόσωπα , τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών.
  • Ότι αναφέρεται σε ευθύνες, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των προϊστάμενων οικονομικών υπηρεσιών να μηνπεριλαμβάνει τους Ο.Τ.Α. , τα Νομικά Πρόσωπα , τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά τους Όργανα.
  • Η υποχρέωση κατάρτισης συνοπτικού προϋπολογισμού έως 31 Ιουλίου από το ΥΠ.ΕΣ. να μην συνιστά υποχρέωση των ΟΤΑ να καταρτίσουν ανάλογα σχέδια, αλλά μόνον εκτιμήσεις και προβλέψεις στοιχείων.
  • Το ότι το Υπουργείο Οικονομικών συμπράττει υποχρεωτικά στην έκδοση Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων που προκαλούν δαπάνη και απώλεια εσόδων να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών, δεδομένου ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται ήδη κατά νόμο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Αναλυτικά η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για άμεση απόσυρση του άρθρου 13 είναι η εξής:
Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και συζήτησε το περιεχόμενο του άρθρου 13 που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» και άλλων διατάξεων αυτού.
Μετά από διεξοδική συζήτηση μεταξύ όλων των παριστάμενων μελών, αλλά και των εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση αποφασίζει
Ζητά την άμεση απόσυρση του Άρθρου 13.
Η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου κρίνεται επιβεβλημένη γιατί :
  1. Στερεί από τους Δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από την Ειδική Έκθεση που συνοδεύει το Πολυνομοσχέδιο.
  2. Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα , σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών. Το άρθρο 13 προβλέπει την απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ΤΑΙΠΕΔ από το σύνολο των ανταποδοτικών τελών συλλήβδην. Δηλαδή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν.1828/1989), από το τέλος ακίνητης περιουσίας (άρθρο 24 Ν.2130/1993), από τα τέλη χρήσης κτημάτων ή υπηρεσιών (άρθρο 19 ΒΔ από 24.09.1958), τέλος χρήσεως ακίνητης περιουσίας κ.λ.π.
  3. Υποχρεώνει τους Δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που θα εξακολουθούν να υπόκεινται στο καθεστώς πληρωμής ανταποδοτικών τελών.
  4. Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού ξεκάθαρα παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 του Συντάγματος) και η ίση μεταχείριση (άρθρο 4 του Συντάγματος).

Παράλληλα , το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά πάνω στο περιεχόμενο του παραπάνω Πολυνομοσχεδίου τα παρακάτω:

  • Η δυνατότητα ενοποίησης και μεταφοράς των διαθεσίμων σε ένα λογαριασμό με απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. να μην περιλαμβάνει τους Ο.Τ.Α. , τα Νομικά Πρόσωπα , τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών.
  • Ότι αναφέρεται σε ευθύνες, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των προϊστάμενων οικονομικών υπηρεσιών να μηνπεριλαμβάνει τους Ο.Τ.Α. , τα Νομικά Πρόσωπα , τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά τους Όργανα.
  • Η υποχρέωση κατάρτισης συνοπτικού προϋπολογισμού έως 31 Ιουλίου από το ΥΠ.ΕΣ. να μην συνιστά υποχρέωση των ΟΤΑ να καταρτίσουν ανάλογα σχέδια, αλλά μόνον εκτιμήσεις και προβλέψεις στοιχείων.
  • Το ότι το Υπουργείο Οικονομικών συμπράττει υποχρεωτικά στην έκδοση Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων που προκαλούν δαπάνη και απώλεια εσόδων να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών, δεδομένου ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται ήδη κατά νόμο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Διαβάστε Περισσότερα » "Την απόσυρση του άρθρου 13 για μη απόδοση ανταποδοτικών τελών ζητά η ΚΕΔΕ"

Ερντογάν: Τώρα «ξύπνησε» η ΕΕ αλλά δεν είναι ειλικρινής με την Τουρκία

Βολές κατά της ΕΕ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η ΕΕ άργησε πολύ να καταλάβει τον ρόλο της χώρας του στη μεταναστευτική κρίση και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «ανειλικρίνεια» σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία με την ΕΕ για το σχέδιο δράσης στο μεταναστευτικό.

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης συμβαδίζει με τη δική μας ασφάλεια και σταθερότητα. Τώρα το αποδέχθηκαν αυτό. Στις συνομιλίες που είχα την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τα αποδέχθηκαν όλα αυτά. Δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία» δήλωσε με έμφαση ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

«Οπότε αφού δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν δέχεστε την Τουρκία στην ΕΕ; Το πρόβλημα είναι σαφές, αλλά δεν είναι ανοιχτοί. Δεν είναι ξεκάθαροι. Λένε κάναμε ένα λάθος με το ΝΑΤΟ, ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος με την ΕΕ. Αυτό είναι το πρόβλημα» τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρώπη ξύπνησε και συνειδητοποίησε το μέγεθος του προσφυγικού στην Συρία, όταν είδε τις φωτογραφίες του 3χρονου Αϊλάν.

«Όταν ξεβράστηκε το πτώμα του Αϊλάν στις τουρκικές ακτές άρχισαν να χρησιμοποιούν την φωτογραφία του στα περιοδικά τους και να διερωτώνται. Οκ, αλλά για πόσο καιρό φωνάζαμε; Στην Τουρκία, μόνο οι Σύροι είναι τώρα 2,2 εκατ. Και οι Ιρακινοί είναι 300.000» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται τελική συμφωνία για την πιθανή χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Άγκυρα στα πλαίσια του «σχεδίου δράσης» για το μεταναστευτικό, καθώς όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες «συνεχίζονται».

Πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική κρίση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι δυο χωριστά ζητήματα και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε αντικείμενο «πολιτικής δωροδοκίας».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που τόνισε ότι υπάρχει προσχέδιο και όχι τελική συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και ότι η εντύπωση που δημιουργήθηκε, ότι η Τουρκία θα κρατήσει πρόσφυγες στο έδαφός της σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, «είναι αναληθής».

Η Άγκυρα όπως είπε, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας ώστε να παραμείνουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους, χαρακτηρίζοντας αυτή τη ζώνη ασφαλείας «ανθρωπιστική ανάγκη».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Τώρα «ξύπνησε» η ΕΕ αλλά δεν είναι ειλικρινής με την Τουρκία"

Κωστής Μπακογιάννης: Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα φοράει στεφάνι με αγκάθια, όχι με δάφνες

«Ο νέος αρχηγός δεν θα φοράει ένα στεφάνι με δάφνες, αλλά ένα στεφάνι με αγκάθια» είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωστής Μπακογιάννης αναφερόμενος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία.

«Παραλαμβάνει ένα κόμμα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, όχι μόνο για την παράταξη, αλλά και για την ίδια τη χώρα. Να συμφωνήσουμε επίσης ότι δεν έχει νόημα να σκεπτόμαστε μόνο με τους όρους της προεκλογικής αναμέτρησης, αλλά πρέπει να σκεπτόμαστε και με τους όρους της επόμενης μέρας, όχι μόνο της 23ης Νοεμβρίου 2015, αλλά και του 2016, για να δούμε πού βρισκόμαστε. Χωρίς αυτές τις παραδοχές, δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος, σε καμία περίπτωση» είπε ο κ. Μπακογιάννης σε συνέντευξή του στο ρ/σ του Βήματος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως πρόκειται για μια διαδικασία όπου «δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε το βασικό διακύβευμα που λογικά πρέπει να είναι να αλλάξει η Ν.Δ. και να γυρίσει ανάποδα».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας θύμισε πως ότι αν ζούσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν θα έλεγε τα ίδια με το 1974, ούτε έλεγε τότε τα ίδια με τη δεκαετία του ’50 ή του ’60. «Προφανώς υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της παράταξης, οι οποίες πρέπει να διαπνέουν την παράταξη και τα στελέχη της, αλλά χρειάζονται επικαιροποίηση πια και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι εντυπωσιακό και το έχει αποδείξει αυτή η παράταξη, η οποία επικαιροποιούσε τις αρχές της όχι γιατί ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, αλλά γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια ζωντανή κοινωνία. Η ΝΔ χρειάζεται να ματώσει, να πονέσει για να λάβει το μήνυμα της κοινωνίας. Δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο κόσμος γύρω της έχει αλλάξει, αλλά εκείνη θα μένει σταθερή και ίδια».

Ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε πως η αρχή για να επιτευχθούν τα παραπάνω «είναι να αποδεχθούμε στην πράξη -γιατί στα λόγια όλοι καλοί είμαστε- μια πιο συλλογική λειτουργία, διότι είμαστε όμηροι ενός ζωτικού ψεύδους, το οποίο ονομάζεται αρχηγικό κόμμα. Τα αρχηγικά κόμματα έχουν πεθάνει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωστής Μπακογιάννης: Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα φοράει στεφάνι με αγκάθια, όχι με δάφνες"

Αντί να ξαναπάρουν την 13η σύνταξη, χάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις

Από μία έως τρεις συντάξεις ετησίως θα χάσουν οι νυν συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1000 ευρώ εξαιτίας του ανακαθορισμού (επανυπολογισμού) του ποσού της σύνταξής τους με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης , παρέμβαση που έκρινε αναγκαία η επιτροπή σοφών κρίνει αναγκαία για να γεφυρωθεί το χάσμα παλιάς και νέας γενιάς συνταξιούχων το οποίο δημιουργήθηκε μετά από τη μεταρρύθμιση του 1992.

Πολυπληθείς κατηγορίες συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%, θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Όπως εκτιμά ο πρώην υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης οι μειώσεις θα κυμανθούν από 20% έως 30% στις υψηλές συντάξεις καθώς ο επανυπολογισμός θα γίνει στα αρχικά ποσά πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Έτσι , για παράδειγμα , ένας συνταξιούχος των 1.300 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) θα έχει ετήσια απώλεια 3.900 ευρώ (μείωση 25%). Δηλαδή θα χάσει 3 συντάξεις ενώ προσδοκούσε να ανακτήσει τη χαμένη 13η σύνταξη.

Ωστόσο οι απώλειες μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 752 ευρώ ετησίως (δηλαδή χάνεται μία μέση σύνταξη το χρόνο) αν θεωρήσουμε μονόδρομο, ελλείψει ισοδύναμων, τα εναπομείναντα 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνται για καλυφθεί ο στόχος του μνημονίου για το 2016 να συγκεντρωθούν από τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ ( το σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών ανέρχεται σήμερα σε 930.000).

Η πρωτόγνωρη αυτή παρέμβαση, σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής σοφών και αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Αθηνά Πετρόγλου δεν προσκρούει σε διάταξεις του Συντάγματος εφόσον σέβεται τις αρχές της ισότητας της συμμετοχής στα δημόσια βάρη και της κοινωνικής αλληλεγγύης υπό την προυπόθεση ότι η σύνταξη μετά τις μειώσεις εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση το νόμο Σιούφα του 1992 και χαμηλότερους συντελεστές .

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών που θα αποτελέσει βάση συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς προβλέπει τρεις δραματικές ανατροπές :

1)Δε θα ισχύει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για όλους . Το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους προκειμένου να προστατευτούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος , κατά την παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής σοφών – μέχρι σήμερα αν κάποιος έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη θα έχει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης είτε ήταν εργαζόμενος πριν, είτε ήταν εργαζόμενος μετά τα διάφορα αυθαίρετα χρονικά όρια που έχουν τεθεί από τις διάφορες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Στο εξής το ποσοστό αναπλήρωσης θα συνδέεται με το εισόδημα και κατ' εκτίμηση του καθηγητή Μ. Νεκτάριου , μέλους της επιτροπής θα κυμαίνεται για την κύρια σύνταξη μεταξύ 45% και 55% από 65% που είναι σήμερα.

2) Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα καταβάλλεται στα 67 με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της αναλογικής σύνταξης που θα προκύπτει από το σύνολο των εισφορών συν τυχόν εισοδήματα που έχει από εργασία ή από άλλες πλευρές (ενοίκια , μετοχές κλπ) . Η βασική σύνταξη «λάστιχο» θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της οικογένειας. Π.χ. Θα μειώνεται προοδευτικά όταν αυξάνει η αναλογική και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.

Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων τονίζοντας «η δική μου προσωπική, όχι κυβερνητική ακόμα αντίληψη, αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η εθνική σύνταξη η οποία εξασφαλίζει το Δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος για τους νέους συνταξιούχους, να δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.»

3) Δεν ασχολείται καθόλου με τον τρόπο συνταξιοδότησης αναπήρων, χήρων και όσων εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν κάποιος βγει στη σύνταξη με ελάχιστα χρόνια ασφάλισης στο νέο σύστημα το ποσό που θα πάρει αν δε ληφθεί μέριμνα θα κυμανθεί στα 250-400 ευρώ.

Ο υπουργός εργασίας τάχθηκε υπέρ των ενιαίων κανόνων στις εισφορές και τις παροχές και τόνισε ότι η εθνική σύνταξη η θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, όχι από τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μη «φουσκώνει» η συνταξιοδοτική δαπάνη.

«Το έλλειμμα του ΙΚΑ- είπε χαρακτηριστικά- ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο.Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τόσο μεγάλα ανοίγματα ελλείμματος των ταμείων, διότι δεν αποτελεί αριστερή πολιτική να διευρύνεις συνεχώς τα κρυφά ή τα φανερά χρέη των ταμείων. Έχω πει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, αλλά αυτές θα προκύψουν από τη νέα αρχιτεκτονική και ακριβώς αυτή η νέα αρχιτεκτονική θα αντιμετωπίσει και τα ελλείμματα».

Για κατεδάφιση των συντάξεων από την επιτροπή σοφών που έπαιξε το ρόλο του «λαγού» κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης σημειώνοντας:

-Η σύνδεση των κατωτάτων συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που θεσμοθετήθηκαν μετά τις εκλογές, θα τις μετατρέψει σε αόρατες.

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για ήδη συνταξιούχους και νέους συνταξιούχους να ισοπεδωθεί προς τα κάτω για όλους και να μειωθεί από 70% σε 55%, θα τις μετατρέψει σε απλά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε επαίτες.

- Η θέσπιση ατομικών ασφαλιστικών μερίδων, δηλαδή «ατομικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο και η αντικατάσταση του συστήματος των «καθορισμένων παροχών» από το σύστημα «καθορισμένων εισφορών» καταργούν πλήρως τον αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και τον μετατρέπουν σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό, επιβάλλοντας έναν ακραίο κοινωνικό Δαρβινισμό.

- Η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια ή η πλήρης εξατομίκευσή τους με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οδηγεί στην εξαέρωση και ουσιαστικά στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

- Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές του ΙΚΑ οδηγεί στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ και σε μεγάλη αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντί να ξαναπάρουν την 13η σύνταξη, χάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις"

Handelsblatt: 3 δισ χρηματοδοτικό κενό - Καταρρέει το ασφαλιστικό της Ελλάδας – Επιπλέον περικοπές στις συντάξεις

Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που ψηφίζονται απόψε στη Βουλή είναι μόνον η αρχή εκτιμά η γερμανική εφημερίδα και σχολιάζει ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον προϋπολογισμό με 3 δισ ευρώ έλλειμμα.

Οι συνταξιούχοι θα είναι τα «θύματα» των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, σχολιάζει η Handelsblatt, καθώς η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 έτη από το 2022, ενώ θα περιορισθούν δραματικά οι δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ήδη φέτος, γράφει η εφημερίδα, χρειάζονται επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ για τα ταμεία συνταξιοδότησης, ενώ το 2016 το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να αγγίξει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι το νέο πρόγραμμα λιτότητας αναμένεται να περιορίσει το έλλειμμα στα 1,6 δισ. ευρώ.

Για την Handelsblatt είναι αναμενόμενο ότι θα επέλθουν σημαντικές περικοπές στις συντάξεις μετά από 10 ίσως και 20 χρόνια, καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει και ο λόγος – εκτιμά ότι – είναι η ολοένα και ταχύτερη προοδευτική γήρανση του πληθυσμού.

Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τέτοια δυσμενή διάρθρωση της ηλικίας όπως η Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα που επικαλείται στοιχεία της οργάνωσης HelpAge, βάσει των οποίων, ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας θα είναι άνω των 60 ετών το 2030, ενώ το 2050 το ποσοστό των κατοίκων με ηλικία άνω των 60 ετών θα είναι πάνω από το 41% του πληθυσμού.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: 3 δισ χρηματοδοτικό κενό - Καταρρέει το ασφαλιστικό της Ελλάδας – Επιπλέον περικοπές στις συντάξεις "

Ομιλία Ολάντ στην ελληνική Βουλή στις 23 Οκτωβρίου

Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής θα μιλήσει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 12.00, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα.

Για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου θα τηρηθεί από την ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο που τηρείται σε όλες τις επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών.

Μολονότι δεν έχει εκδοθεί από τη Βουλή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ολάντ αναμένεται να απευθυνθεί στην Ολομέλεια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των αρχηγών των κομμάτων και των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η επίσκεψη του κ. Ολάντ έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίες της Βουλής, ενώ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλία Ολάντ στην ελληνική Βουλή στις 23 Οκτωβρίου"

Συνταξιούχοι σε Τσίπρα: Πάρε τη σύνταξή μας και δες αν θα ζήσεις για ένα μήνα

Μόλις πριν από μερικά χρόνια ζούσαν αξιοπρεπώς και μπορούσαν να πάρουν ένα δώρο για τα εγγόνια τους. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις τα εγγόνια είναι εκείνα που δίνουν στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους ένα «χαρτζιλίκι»... Στην εποχή της οικονομικής κρίσης η σύνταξη ως ένας «σίγουρος» μισθός αποτελεί μία ανάσα για τις οικογένειες που μετρούν όλα τα ενεργά μέλη τους ως ανέργους, αλλά και για εκείνους που με ένα πενιχρό εισόδημα παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με υποχρεώσεις, χαράτσια και φόρους. Δέκα συνταξιούχοι μίλησαν στο protothema.gr για τις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά και για τους φόβους τους τώρα, όπου για ακόμη μία φορά οι συντάξεις τους θα ψαλιδιστούν με τα κριτήρια επανυπολογισμού τους να προκαλούν σοκ και δέος. 



Ο κ. Γιάννης είναι 72 ετών. Έπαιρνε αγροτική σύνταξη ύψους 300 ευρώ, αλλά τώρα, μέχρι να περάσει από επιτροπή για να πάρει αναπηρική, γιατί από το ένα μάτι του έχει ολική απώλεια όρασης, του την έκοψαν. Έχει έναν γιο 42 ετών που είναι παντρεμένος και που πριν από ένα μήνα έπιασε δουλειά, καθώς εδώ και δύο χρόνια ήταν άνεργος. Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Γιάννης δύσκολα τα βγάζει πέρα και δυστυχώς δε μπορεί να στηρίξει το παιδί του και την οικογένειά του. «Δε μπορώ να πάρω ένα δώρο στα εγγονάκια μου. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα, αλλά ούτε μία σοκολάτα ή ένα κουλούρι δεν έχω να τους πάρω. Με 300 ευρώ δε μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Σιγά-σιγά θα βουλιάξουμε. Ευτυχώς από το φαρμακείο μου δίνουν βερεσέ τα φάρμακα που παίρνω. Όσο για το τι τρώω, παίρνω δέκα πακέτα μακαρόνια από το σούπερ-μάρκετ που κοστίζουν 0,50 ευρώ κι έτσι επιβιώνω. Αγοράζω καμία σαρδέλα από τους ψαράδες που τη βάζουν φθηνά στο ένα ευρώ και μαζί με καμία ντοματούλα και λίγες πατάτες τη βγάζω κάθε μήνα. Ευτυχώς, που δεν καπνίζω», μας λέει.
 



 Ο κ. Τάσος είναι 73 χρονών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός με 37 χρόνια προϋπηρεσία. Έχει δύο γιους που είναι παντρεμένοι και που σύντομα θα γίνουν γονείς, καθώς οι σύζυγοι και των δύο είναι έγκυες. Ο ένας του γιος δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ για έναν χαμηλό μισθό κι ο άλλος είναι καθηγητής κι εργάζεται σε φροντιστήριο για 9 ευρώ την ώρα. Και τους δύο τους στηρίζει οικονομικά όσο μπορεί. «Έπαιρνα 1.600 ευρώ μαζί με την κύρια και την επικουρική και τώρα έχω φτάσει στα 1.050 ευρώ. Τώρα θα την κόψουν πάλι. Θα γίνω και παππούς σε λίγο, οι πολιτικοί μας δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Αν αυτοί θέλουν το καλό του λαού, τότε δεν ξέρω ποιος θέλει το κακό. Έχω αγανακτήσει. Οι χειρότερες συνθήκες είναι τώρα. Όταν βλέπεις ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε, τότε πού αλλού θα φτάσουμε. Εάν δεν έπαιρνε κι η γυναίκα μου σύνταξη τώρα θα είχα τελειώσει κι εγώ», σημειώνει. 



 Ο κ. Νιόνιος είναι συνταξιούχος ναυτικός. Για πάνω από 30 χρόνια ως καπετάνιος στερήθηκε τους οικείους του και τους φίλους του για να ταξιδεύει. Έζησε τη μισή ζωή του μέσα σε ένα καράβι και όπως τόνισε σήμερα στα 59 του χρόνια «από 2.020 ευρώ που έπαιρνα τώρα παίρνω 1.500 ευρώ και θα μου κόψουν κι άλλο τη σύνταξη. Οικογένεια δεν έχω, αλλά όλα αυτά που μου κόβουν τα έχω πληρώσει. Με το που άρχισαν να μειώνουν το πρώτο πράγμα που έκοψα ήταν το γκαράζ από το αυτοκίνητο και μετά έδωσα και το αυτοκίνητο γιατί δεν μου περίσσευαν ευρώ να βάλω βενζίνη. ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνω, όχι γιατί δεν έχω σπίτι αλλά γιατί δε θέλω. Ο καθένας έχει κάποιες αντοχές κι οι δικές μου εξαντλήθηκαν τον Αύγουστο του 2011 όταν μου ήρθε ένα χαράτσι που έλεγε “αλληλεγγύη”. Τι θα πει αλληλέγγυος; Αλληλέγγυος είμαι εγώ με τον κύριο επειδή θέλω εγώ κι είναι προσωπικό μου θέμα. Με το κράτος δεν είμαι αλληλέγγυος. Πλήρωνα τόσα χρόνια, με γάμ… και τώρα θέλουν ακόμα πιο πολύ».



Ο κ. Θανάσης είναι 82 ετών. Έχει δύο κόρες και δύο εγγόνια. Δούλευε για πάνω από 40 χρόνια κι από 1.500 ευρώ σύνταξη του ΙΚΑ έφτασε να παίρνει 900 ευρώ. «Με κατέστρεψαν και με κατέκλεψαν. Δε μπορώ να δώσω στα εγγόνια μου ούτε ένα χαρτζιλίκι. Δεν κοιμάμαι τη νύχτα. Ξυπνάω μέσα στο βράδυ από το άγχος για όλη αυτή την καταστροφή. Οι κόρες μου χρειάζονται τη στήριξη μου και δε μπορώ να τους τη δώσω. Η γυναίκα μου σύνταξη δεν παίρνει κι όλοι μαζί προσπαθούμε να ζήσουμε με αυτά τα λεφτά. Ένας άνθρωπος σαν εμένα έχει χάσει την αξιοπρέπειά του κι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την επιβίωσή του. Πώς να τα βγάλουμε πέρα; Έναν μήνα ήμουν στην εξοχή κι έτρωγα κονσέρβες. Κόντεψα να πάθω σκορβούτο. Για να μην πάθεις σκορβούτο βάζεις λεμόνι για φάρμακο. Είμαι 82 χρονών κι ευτυχώς που σε δύο χρόνια τελειώνω, για να τελειώσουν και τα βάσανα», τονίζει.



Η κυρία Αγγελική είναι 80 ετών και συνταξιούχος του ΙΚΑ. Έχει πέντε παιδιά και 26 εγγόνια. Όπως μας είπε πέρασε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Ως παιδί το 1941 για να επιβιώσει αναγκάστηκε να βγει στους δρόμους και να ζητιανεύει. Λίγο αργότερα έφυγε για την Ανατολική Γερμανία, όπου εργαζόταν ως μαγείρισσα στην πρεσβεία και στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα. Τώρα ο φόβος για το αύριο κι η αγωνία της για το αν θα επιβιώσει εκείνη κι η οικογένειά της ολοένα και μεγαλώνουν. «Πριν έπαιρνα 990 ευρώ σύνταξη και μου τα έκαναν 800 ευρώ. Είναι δύο συντάξεις αυτά τα χρήματα μαζί, του συζύγου μου κι η δική μου. Πολύ δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Τρία από τα πέντε παιδιά μου κι όλα μου τα εγγόνια είναι άνεργα. Σε ποιον να πρωτοδώσω και τι; Ψωνίζουμε όλα τα φθηνά και φοβάμαι ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο σκοτεινές και χειρότερες», σημειώνει. 



Η κυρία Ευαγγελία είναι 67 ετών. Για ένα λάθος το κράτος την θεωρεί 65 ετών κι έτσι ενώ περίμενε να πάρει ολόκληρη τη σύνταξή της, τώρα θα χρειαστεί να περιμένει άλλα δύο χρόνια κι όπως λέει «ποιος ξέρει πού θα έχει φτάσει κι αν θα ζήσω για να την πάρω». «Όλα τα χαρτιά μου είναι του ’48, αλλά η ληξιαρχική πράξη γέννησής γράφει του ’50 κι έτσι δε μπορώ να πάρω σύνταξη. Μου έκοψαν και την πρόωρη που παίρνω κι από 311 ευρώ μου δίνουν 130 ευρώ. Τώρα τι να κάνω; Με ταΐζουν τα παιδιά μου. Έχω έξι εγγόνια και κάθε μέρα με ρωτούν πότε θα τους δώσω χαρτζιλίκι», δηλώνει. 



Η κυρία Μερόπη είναι 75 χρονών και παίρνει 500 ευρώ σύνταξη από τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Λόγω της κρίσης, όπως οι περισσότεροι, έχει αναγκαστεί να κόψει από τα πάντα, αλλά και πάλι δύσκολα τα καταφέρνει. «Έχω δύο παιδιά κι ένα εγγόνι. Με 500 ευρώ δε μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Έχω κόψει τα πάντα. Και από το φαγητό και από το ντύσιμο κι από άλλες ανάγκες, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε κάτι. Αν είχα μπροστά μου τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα τον ρωτούσα εάν με αυτά τα λεφτά θα τα έβγαζε πέρα και θα τον προκαλούσα να δοκιμάσει για έναν μήνα να ζήσει με αυτά τα χρήματα», σχολιάζει. 



Ο κ. Κώστας είναι 80 ετών και συνταξιούχος ναυτικός. Από περίπου 2.100 ευρώ τώρα η σύνταξή του έχει φτάσει τα 1.500 ευρώ. Έχει έναν γιο, που είναι άνεργος καθηγητής, κι όπως λέει «από τη σύνταξή μου ζουν όλοι κι από αυτήν καλύπτονται όλα τα έξοδα του σπιτιού που είναι τεράστια. Η κατάσταση με το τρίτο και καταστρεπτικό μνημόνιο που μας έβαλαν πάει να μοιάσει σε αυτή που έζησα ως μικρό παιδί. Ο Τσίπρας έδωσε τον αγώνα του, αλλά δεν τα κατάφερε να βγει νικητής με τα θηρία της Ευρώπης που τα έβαλε. Τώρα με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, όλος ο κόσμος θα πεινάσει. Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο κι ούτε πρόκειται να γίνει, εάν οι εταίροι δε μας διαγράψουν ένα μέρος του. Είδα την Κατοχή και κόσμο να πεθαίνει έξω στο δρόμο από την πείνα και να τους βάζουν σε κάρα με ξύλινες ρόδες. Δε νομίζω ότι θα φτάσουμε να δούμε αυτές τις εικόνες ξανά, αλλά ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να πεινάει. Τα πάντα καταρρέουν», επισημαίνει. 



Η κυρία Βούλα είναι 65 ετών, δούλευε για 35 χρόνια κι από 750 ευρώ σύνταξη του ΙΚΑ σήμερα έχει φτάσει να παίρνει 630 ευρώ. Έχει τρεις γιους κι όπως σχολιάζει «γιαγιά δεν είμαι κι ούτε πρόκειται να γίνω, γιατί ποιος νέος θα πάει να παντρευτεί τώρα; Από τα τρία μου παιδιά ο ένας μόνο δουλεύει κι ως μάνα θα πρέπει να τα στηρίξω. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αφορούν στη διαβίωση. Μετά τις 15 του μήνα τα λεφτά έχουν τελειώσει κι αρχίζεις να δανείζεσαι. Γίνεται ξανά αυτό το αλισβερίσι που γινόταν παλιά με τους μπακάληδες να γράφουν τα πάντα βερεσέ. Για ψώνια πάλι όσο φτάνουν τα λεφτά, αν δε φτάσουν δεν τρώμε. Φοβάμαι για τα νέα μέτρα. Όχι για εμένα, αλλά για τα παιδιά μου και γενικά τη νέα γενιά», δηλώνει.



Η κυρία Αγγελική είναι 65 ετών και συνταξιούχος του Δημοσίου. Μαζί με τη σύνταξη του συζύγου της κάθε μήνα υπολογίζει πώς με 1.400 ευρώ θα ζήσουν τέσσερα άτομα και θα πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις.  «Κάθε μήνα κόβουν και δεν ξέρεις πού έχει φτάσει η σύνταξή σου. Την τελευταία φορά ήταν 880 ευρώ την επόμενη δεν ξέρω. Αν αυτά τα λεφτά ήταν μόνο για εμένα μου έφταναν, αλλά έχω δύο παιδιά άνεργα που πρέπει να τα βοηθάω. Για τη νέα γενιά ανησυχώ. Εμείς έχουμε μάθει σε διαφορετικό τρόπο ζωής και έχουμε μάθει να κάνουμε οικονομία. Οι νέοι δεν έχουν ούτε δουλειά, ούτε οικονομίες, ούτε ζωή. Προσπαθώ, για να τα βγάλουμε πέρα, να προγραμματίζω τα ψώνια μου, να μην παρασύρομαι και να μη χρωστάω. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δε μπορώ πια να πάω σούπερ μάρκετ χωρίς να στενοχωρηθώ και να μη σκεφτώ και το παραμικρό που θα πάρω», τονίζει. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιούχοι σε Τσίπρα: Πάρε τη σύνταξή μας και δες αν θα ζήσεις για ένα μήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news