facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εμπλοκή με τα πόθεν έσχες δύο βουλευτών

Προβληματικά πόθεν έσχες εντόπισε η αρμόδια επιτροπή, όπως επιβεβαίωσε η πρώην πρόεδρος Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

«Στο σύντομο διάστημα που ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής παρέλαβα από την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ήδη εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ορκωτούς λογιστές», ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο Mega.

«Στο διάστημα της δικής μου θητείας -και μάλιστα την προεκλογική περίοδο την τελευταία- ήταν σε διερεύνηση και εξετάστηκαν από την Επιτροπή σειρά τεσσάρων περιπτώσεων υπόχρεων με προβληματικά πόθεν έσχες ή με πόθεν έσχες για τα οποία υπάρχουν προβλήματα.
Αυτά λοιπόν είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω την νέα Επιτροπή και θα πρέπει να εξεταστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φάκελος αφορά υπουργό που για τρία χρόνια δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο το δήλωσε φέτος με συμπληρωματική δήλωση στο πόθεν έσχες.

Ο δεύτερος φάκελος αφορά τη συμμετοχή κυβερνητικού στελέχους σε ιδιωτική εταιρεία με μετοχές.

Στην υπόθεση των πόθεν έσχες έρχονται να προστεθούν κι άλλοι δύο φάκελοι για νυν και πρώην βουλευτές. Ο πρώτος φάκελος αφορά πρώην βουλευτή που φέρεται να έχει φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να ελεγχθούν από την αρμόδια Επιτροπή.

Ο δεύτερος φάκελος αφορά νυν βουλευτή το πόθεν έσχες του οποίου έχει εντοπιστεί επίσης με κενά και παραλείψεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή με τα πόθεν έσχες δύο βουλευτών"

Ένα στα δύο παιδιά δεν ξέρει αν θα έχει φαγητό την επόμενη μέρα

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα Ελληνόπουλα καθώς σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας. Η παρατεταμένη κοινωνικο-οικονομική κρίση διογκώνει το επισιτιστικό πρόβλημα και ενισχύει πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Prolepsis, με την ευκαιρία του διεθνούς εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (στις 16 Οκτωβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας (στις 17 Οκτωβρίου).

Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από το σχολικό έτος 2012-3 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ένα Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας. Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11 εκατ. γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα σε σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης. Οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για να την κάλυψη περίπου 100 σχολείων, με 7.500 συνολικά μαθητές. Άλλα 2.032 σχολεία από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 250.000 μαθητές, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης.


Μία στις τρεις οικογένειες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 δείχνουν με αριθμούς και ποιοτικά κριτήρια την ανάγκη των παιδιών: Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση: Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. Αντιστοίχως, οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο, σε ποσοστό 24% έναντι 13%, και να αποδώσουν στα μαθήματά τους, σε ποσοστό 22% έναντι 10%. Το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis και καλεί όλους τους φορείς σε συστράτευση για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.


Πώς ωφελούνται οι μαθητές

Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του Προγράμματος είναι πολλαπλά και σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Prolepsis κατά την υλοποίηση του Προγράμματος το σχολικό έτος 2014-2015. Ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 20%, το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου στο Πρόγραμμα ενισχύει τον δυναμικό του χαρακτήρα και το καθιστά αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής σχολικής ζωής. Καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, αυξάνονται οι γνώσεις τους σχετικά με τη διατροφή, ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και ευνοείται, παράλληλα, η επικοινωνία των γονέων με το σχολείο. Σε ποσοστό άνω του 60% οι γονείς αναφέρουν βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους και μείωση της σχολικής διαρροής.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ, www.SNF.org), ο μέγας δωρητής του Προγράμματος από την έναρξή του, ενισχύει φέτος το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ με δωρεά συνολικού ύψους 2,5εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 1 εκατ. ευρώ διατίθεται άμεσα για τις ανάγκες του Προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της δωρεάς θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds).


Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί αποτελούν ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα δράσης του Ινστιτούτου Prolepsis. Αφορούν τον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων, τις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση), τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και τους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι για όλους στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος, με πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, συμβάλλει τα τελευταία 25 χρόνια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες http://diatrofi.prolepsis.gr και www.prolepsis.gr

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα στα δύο παιδιά δεν ξέρει αν θα έχει φαγητό την επόμενη μέρα"

Διευκρινίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά: Πότε εφαρμόζεται το 23% και πότε το 16%

Διευκρινίσεις σχετικά με το συντελεστή ΦΠΑ που θα ισχύει για παραδόσεις αγαθών, μετακινήσεις και άλλες δραστηριότητες στα νησιά γενικά, μετά την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα έξι πρώτα νησιά (Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο) από 1 Οκτωβρίου 2015, δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επαγγελματίας, με έδρα την Πάρο, για δουλειά που θα αναλάβει στην Κάρπαθο θα χρεώσει ΦΠΑ 23% και όχι 16% που ισχύει στην τελευταία. Επίσης, για το δρομολόγιο Τήνο-Μύκονο-Φολέγανδρο με πλοίο που έρχεται από τον Πειραιά ο ΦΠΑ θα είναι 23%. Όμως, για πλοίο που κάνει μόνο το δρομολόγιο Τήνο-Φολέγανδρο ο ΦΠΑ θα είναι 16%.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα παραδείγματα για το ΦΠΑ που θα επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Παράδειγμα 1

Υποκείμενος που διαθέτει επιχείρηση στη Νάξο παραδίδει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από το συνεταιρισμό του νησιού σε υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι στην Κω, τη Λέσβο και τη Χίο, αποστέλλοντας τα αγαθά στα νησιά αυτά. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στο συντελεστή 9%.

Παράδειγμα 2

Υποκείμενος που διαθέτει επιχείρηση στη Μύκονο παραδίδει νωπό κρέας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων (super market) που έχει έδρα τη Ρόδο και υποκαταστήματα στη Σάμο και τη Σύρο. Για την ανωτέρω παράδοση τιμολογεί την έδρα της επιχείρησης στη Ρόδο και αποστέλλει τα πωλούμενα αγαθά στα υποκαταστήματα της επιχείρησης. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στο συντελεστή 9%.

Παράδειγμα 3

Υποκείμενος που είναι εγκατεστημένος στην Πάρο παραδίδει σε ιδιώτη πελάτη του ένα μηχάνημα ψύξης-θέρμανσης και το παραδίδει με ευθύνη του στην οικία του στην Αντίπαρο. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%, παρότι η Αντίπαρος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές, καθώς το πρόσωπο που λαμβάνει τα αγαθά είναι ιδιώτης. Το ίδιο πρόσωπο-λήπτης των αγαθών διαθέτει, επίσης, ατομική επιχείρηση και αγοράζει αντίστοιχο μηχάνημα για τον εξοπλισμό των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτει στην Αντίπαρο από τον ίδιο πωλητή, ο οποίος το μεταφέρει σε αυτόν. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στο συντελεστή 16%.

Παράδειγμα 4

Υποκείμενος που είναι εγκατεστημένος στη Σκιάθο τιμολογεί επιχείρηση στη Σκόπελο για οικοδομικά υλικά, τα οποία, ωστόσο, αποστέλλει στον Αγ. Γεώργιο Ευβοίας κατ' εντολή του πελάτη του. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Η παροχή υπηρεσιών από υποκειμένους στο φόρο εγκατεστημένους αποκλειστικά σε κάποιο από τα ανωτέρω έξι νησιά δεν υπάγεται στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ , ακόμη κι αν οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται υλικά σε νησί του Αιγαίου, για το οποίο εξακολουθεί να ισχύει η εν λόγω κατά 30% μείωση, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή δεν πληρούται ο όρος της ύπαρξης μόνιμης εγκατάστασης σε νησί με μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, από την οποία να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες.

Παράδειγμα 5

Μηχανικός εγκατεστημένος στη Ρόδο παρέχει υπηρεσίες επιτόπιας επίβλεψης της ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στην Κάρπαθο. Οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ομοίως, δεν υπάγονται στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές οι υπηρεσίες που παρέχονται από υποκειμένους εγκατεστημένους σε νησί όπου εφαρμόζονται οι μειωμένοι αυτοί συντελεστές, στην περίπτωση που οι εν λόγω υπηρεσίες εκτελούνται υλικά σε κάποιο από τα έξι ανωτέρω νησιά ή στη λοιπή ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά: Πότε εφαρμόζεται το 23% και πότε το 16% "

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αύριο το πρωί στις 9.30 θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση η Διάσκεψη των Προέδρων και το μεσημέρι θα συνέλθουν σε συνεδρίαση οι Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου. Την Τετάρτη ορίζεται η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ενώ μετά από τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, το βράδυ της Τετάρτης θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών.

Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει να ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία θα διαρκέσει ως το βράδυ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (από το πρωί μέχρι το βράδυ) οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο».

Την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια - εκτός βέβαια από την Επιτροπή της οποίας νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια.

Ακόμη θα γίνει ενεργοποίηση της «ώρας του πρωθυπουργού».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα"

Βούτσης: Μηνιαία περικοπή 570 ευρώ για κάθε βουλευτή

Σε κοινές δράσεις με το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται το Προεδρείο της Βουλής προκειμένου περιορίσουν αισθητά τα υπουργικά και βουλευτικά προνόμια και να αποδείξουν ότι συμμετέχουν εμπράκτως στις νέες θυσίες που περιλαμβάνει για τον λαό το τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με συνομιλία του Νίκου Βούτση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχεδιάζονται μια σειρά περικοπών στον υπό σύνταξη προϋπολογισμό της Βουλής μεταξύ των οποίων 10% μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Το μέτρο θα ισχύσει πιθανότατα από 1.1.2016 και θα επιφέρει μηνιαία περικοπή ύψους 570 ευρώ σε κάθε βουλευτή (σ.σ. σήμερα η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705,60 ευρώ το μήνα).

Επιπροσθέτως, νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί με τις απαραίτητες αλλαγές του Κανονισμού λειτουργίας του Σώματος, προβλέπει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για όλα τα εισοδήματα ενός βουλευτή. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι πως τα διάφορα επιδόματα και οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές δεν φορολογούνται.

Εκτός αυτών, ο κ. Βούτσης είπε ότι την επόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με τις εμφανίσεις των υπουργών στην Ολομέλεια προκειμένου να απαντούν στους βουλευτές.

Επίσης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου θα καθιερωθεί η «ώρα του πρωθυπουργού» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία του κ. Αλέξη Τσίπρα είναι να τοποθετείται στην Ολομέλεια τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Μηνιαία περικοπή 570 ευρώ για κάθε βουλευτή"

Ποινικές διώξεις κατά Άνθιμου για το «κουκούλωμα» βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο

Ποινικές διώξεις για συγκάλυψη μιας υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο, που ήταν και οι δύο τρόφιμοι του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν οι βιασμοί επαναλήφθηκαν λίγους μήνες μετά με θύμα το ίδιο ανήλικο αγόρι και τότε έγινε αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος το 2012, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύθυνση του «Παπαφείου» αρχικά αντιμετώπισε το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων το ίδρυμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Άνθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το «κουκούλωμα»του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου του Παπάφειου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.

Για την υπόθεση δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια ούτε ο τότε νομικός σύμβουλος του ιδρύματος ούτε ο ψυχολόγος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ καμιά δήλωση δεν έγινε από τον μητροπολίτη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινικές διώξεις κατά Άνθιμου για το «κουκούλωμα» βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο"

Έτσι θα περιοριστεί η χρήση μετρητών στην αγορά - Τι αλλάζει

Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών τα σχέδιά του για περιορισμό της χρήσης μετρητών στην αγορά, ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ήδη με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών σχετική ομάδα εργασίας.

Η ομάδα εργασίας θα διερευνήσει τα εξής:
α) υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet). Με άλλα λόγια όλοι οι εκτελωνισμοί και οι πληρωμές δασμών και φόρων στα τελωνεία θα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος

β) αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του Υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ θα δέχεται πληρωμές φόρων με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό

γ) την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Ουσιαστικά θα διερευνηθεί η δυνατότητα υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών χρέωσης καρτών (POS) από όλους τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης

δ) την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις εφορίες

ε) την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των Υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι θα περιοριστεί η χρήση μετρητών στην αγορά - Τι αλλάζει"

Στον Αρειο Πάγο η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

Συζητείται την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στον Αρειο Πάγο η υπόθεση επαναπρόσληψης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι οι καθαρίστριες έχουν ήδη τακτοποιηθεί με τον σχετικό νόμο Κατρούγκαλου, και δη με οκτάωρη απασχόληση, εντούτοις το Δημόσιο δεν αποσύρει την προσφυγή του, εμμένοντας στο ότι οι καθαρίστριες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δεν απολύθηκαν, ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικούς μισθούς.

«Είμαστε αντίθετοι στην εκδίκαση της υπόθεσης», δηλώνει στο Βήμα ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, που εκπροσωπεί τις καθαρίστριες, εκτιμώντας ότι «η όποια δυσμενής εξέλιξη μπορεί να γίνει προάγγελος τυχόν δυσμενούς εργασιακής μεταχείρισής τους στο μέλλον».

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενες θα θεωρούνται επιβαρυμένες στην περίπτωση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, γεγονός που ίσως τις θέσει σε κίνδυνο άλλη μια φορά.

Η υπόθεση των καθαριστριών έχει βαρύ πρόσημο, καθώς ενδέχεται να βάλει ταφόπλακα και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις επιστροφής διαθεσίμων υπαλλήλων που έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Αρειο Πάγο η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ"

Νέα επίθεση Άνθιμου σε ομοφυλόφιλους: Τα ζώα δεν τα κάνουν αυτά

Σε συνέχεια των εμπρηστικών του δηλώσεων για τους ομοφυλόφιλους κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης με την Κατερίνα Καραβάτου, οι οποίες προκάλεσαν σάλο το σαββατοκύριακο, ο Μητροπολίτης Άνθιμος επανήλθε στο θέμα σήμερα το πρωί, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τους γάμους ομοφυλοφίλων, τόνισε ότι είναι «παρά φύσιν πράξις», προσθέτοντας ότι «τα ζώα δεν τα κάνουν αυτά» και διερωτήθηκε: «πώς να δεχτούμε τέτοια πράγματα;»

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρθηκε επίσης στο καυτό ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Δεν υπάρχει πλέον περιουσία της εκκλησίας. Να δώσει τι; Έχει μερικά ακίνητα στην Αθήνα και μερικά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Με την οικονομική κρίση, με τη μη πληρωμή των ενοικίων η Εκκλησία αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα οικονομικό γιατί έχει τεράστιες οικονομικές ανάγκες. Τι να δώσουμε άλλο; Τους ναούς να δώσουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Άνθιμου σε ομοφυλόφιλους: Τα ζώα δεν τα κάνουν αυτά"

Μπακογιάννης: Άλλο ένα βήμα για τη διαφάνεια στη διαχείριση της Περιφέρειας

Μέτρα για τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στην προσωπική σελίδα του στο Facebook.

Η δήλωση Μπακογιάννη:

«Κάνουμε άλλο ένα βήμα για τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση της Περιφέρειας.

»Στο εξής, κάθε συνδυασμός θα μπορεί να έχει επίσημα τους κωδικούς εισόδου στην εφαρμογή όπου εμφανίζονται όλα τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τους πόρους, αλλά και με τον τρόπο διαχείρισής τους.

»Θα μπορεί κάθε μέλος του συμβουλίου να ελέγχει, κάθε στιγμή, τα οικονομικά μας στοιχεία αλλά και την διαχείριση που κάνουμε.

»Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πώς και που αξιοποιούνται τα χρήματα της περιφέρειας, δηλαδή όλων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας.

»Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να έχει γνώση αλλά και να μας κρίνει για το έργο μας»


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: Άλλο ένα βήμα για τη διαφάνεια στη διαχείριση της Περιφέρειας "

Βρούτσης: Έρχεται φοροκαταιγίδα και επώδυνα μέτρα

"Με το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται μάλλον αύριο επίσημα, έρχεται ένα τεράστιο φορτίο αδικαιολόγητο – ή άδικο αν θέλετε, μια φοροκαταιγίδα και ένα άθροισμα πολλών επώδυνων μέτρων, όπως μειώσεις συντάξεων στον Έλληνα πολίτη, αδικαιολόγητων και αδίκων”, δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή "ανοιχτά μικρόφωνα” στο "Πρακτορείο 104,9”, o βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ.Βρούτσης εξέφρασε την άποψη, ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου "μέχρι τα 67 χρόνια κανένας συνταξιούχος, δε θα πάρει ούτε ένα σεντ κρατική χρηματοδότηση, αλλά μόνο ανταποδοτικά ό,τι έδωσε” και έκανε λόγο για πρωτοφανή αλλαγή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

"Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος. Έτσι είναι η λειτουργία του εδώ και δεκαετίες, αυτό είναι το σωστό , αυτός είναι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Δεν είναι κεφαλαιοποιητικό, εάν γίνει κεφαλαιοποιητικό ας το δώσουμε στις ιδιωτικές εταιρείες”, είπε.

Ο κ.Βρούτσης εξέφρασε την άποψη, ότι "επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα νέο PSI, η μείωση των μετοχών και των αξιογράφων των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τα capital controls και η αρπαγή με βίαιο τρόπο των αποθεματικών των ταμείων, για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, που φθάνει τα 13 δισεκατομμύρια, δηλαδή μεγαλύτερο από το PSI του ΠΑΣΟΚ, που ήταν 12 δισ.”.

Ο πρώην υτπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για ανεργία 25,8% στο τέλος του 2016 σημαίνει ότι η χώρα θα έχει χάσει 240.000 θέσεις απασχόλησης και ότι η εισφοροδιαφυγή έχει φτάσει ήδη στο 23% από 12% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε "γάγγραινα”, είπε, ότι "τον Ιανουάριο του 2015 στο μέιλ Χαρδούβελη είχε μπει το θέμα σε ένα βάθος χρόνου μέχρι το 2019, έτσι ώστε να υπάρχει μία απαλή όσο το δυνατόν πιο ήπια προσαρμογή αυτών των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Έρχεται φοροκαταιγίδα και επώδυνα μέτρα"

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν θυμόμαστε καν αν ο Τσακαλώτος ήταν στο Περού

Την αδυναμία του να θυμηθεί αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του,στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ καν ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν εκεί. Από αυτό μπορείτε να συμπεράνετε ότι δεν τον είδαμε. Ο υπουργός (Σόιμπλε) όπως κάνει πάντα στις συναντήσεις του ΔΝΤ, συναντήθηκε και διμερώς με την κ. Λαγκάρντ» δήλωσε με νόημα ο κ. Γιέγκερ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα εξηγώντας ότι δεν είναιπρόθεση του επικεφαλής του Eurogroup να χάσει το ΔΝΤ, αντιθέτως, επιθυμεί να το κρατήσει.

Επεσήμανε, δε, ότι η γερμανική αντιπροσωπεία είχε σχετική συζήτηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα και εξουσιοδοτήθηκε να μιλήσει εξ ονόματός του.
«Αυτό ισχύει ρητά και με μεγάλη έμφαση και για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ πρέπει και θα εξακολουθήσει να συμμετέχει και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό», τόνισε ο κ. Γιέγκερ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν θυμόμαστε καν αν ο Τσακαλώτος ήταν στο Περού"

Γ. Ρωμανιάς: «Μαχαίρι» έως 20% στις συντάξεις - 70% στο εφάπαξ

Στις περικοπές που έρχονται στις συντάξεις μέσω τρίτου μνημονίου αναφέρθηκε ο Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας στον Real Fm 97.8 και τον Νίκο Στραβελάκη.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστήριξε πως μέσα στο 2015 οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν το 13%, ενώ οι κύριες συντάξεις το 2016 θα μειωθούν σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς από 20% - 23%. Όσον αφορά το εφάπαξ, το «ψαλίδι» θα είναι της τάξεως του 70%.

«Αυτό που λέει η νομοθεσία ότι αν βρούμε ισοδύναμα δεν θα μειώσουμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αυτό είναι μια καραμέλα. Για όλα τα ζητήματα αυτό λένε αν βρουν ισοδύναμα. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα οδηγήσει σε κατάργηση όλες τις επικουρικές συντάξεις» είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Ρωμανιάς.
 
real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Ρωμανιάς: «Μαχαίρι» έως 20% στις συντάξεις - 70% στο εφάπαξ"

Ποτάμι: Δεν θα στηρίξουμε τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης

Το Ποτάμι θα ζητήσει αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, αλλά δεν θα στηρίξει τα υφεσιακά μέτρα που προωθούν οι υπουργοί τής κυβέρνησης, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος στην οποία επισημαίνεται ότι «με την κατάθεση του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι πολίτες αρχίζουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό σε φόρους και περικοπές».

Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή στηλίτευσε την ολιγωρία του κ. Τσίπρα και τους ερασιτεχνισμούς στη διαπραγμάτευση που φούσκωσαν υπέρογκα τον λογαριασμό, σημείωνεται στην ανακοίνωση και γίνεται λόγος για παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ που τον οδηγούν στο να παίρνει πίσω ακόμη και ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τους προηγούμενους εφτά μήνες, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων και η εκχώρηση ενοικίων στην εφορία, που «είναι τα τελευταία θύματα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή - ουσιαστικά δίχως καμία δημόσια διαβούλευση- δεν δίνει λύσεις, αλλά περιπλέκει τα προβλήματα», αναφέρει το Ποτάμι.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Δεν θα στηρίξουμε τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης"

ΠΑΣΟΚ: Θα καταψηφίσουμε τη νέα φορο-καταιγίδα

Παραμένουν οι πέντε “κόκκινες γραμμές” για τις χαμηλές συντάξεις, την υπερφορολόγηση των αγροτών, την προστασία των δανειοληπτών, οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και το 23% στην ιδιωτική παιδεία ο βασικός άξονας που θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, κατά την ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων στη Βουλή. Η στάση που θα διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κρίνεται από το αν τα μέτρα συνιστούν περιοριστική πολιτική για τα εισοδήματα και τις συντάξεις και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ψηφιστούν από τους 17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αμέσως μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, το οποίο προαναγγέλλει καταψήφιση των άρθρων που αφορούν τη «φοροκαταιγίδα» και το ασφαλιστικό, που περιλαμβάνουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει μάχη στη Βουλή, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την συμμετοχή των φορέων και να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις, όπου αυτό απαιτείται. “Η Κυβέρνηση με τηλεγραφικές διαδικασίες, που στερούν κάθε δυνατότητα συζήτησης με την κοινωνία και τους φορείς της, προχωρεί στην κατάθεση νέου πακέτου διατάξεων, που προκύπτουν από το 3ο Μνημόνιο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη και υπερτονίζουν ότι “θα καταψηφίσουμε τις διατάξεις ντροπής, με τις οποίες η Κυβέρνηση παίρνει πίσω ευνοϊκές για ασφαλισμένους και οφειλέτες, δικές της ρυθμίσεις, κατόπιν εντολής της τρόικας (νυν κουαρτέτου). Ρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία, πριν λίγο χρονικό διάστημα”. Παρά ταύτα, υπογραμμίζουν ότι θα στηρίξουν διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, παρεμβαίνοντας με βελτιωτικές προτάσεις.

Την ίδια ώρα, οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι σε εξέλιξη, με σκοπό η Δημοκρατική Συμπαράταξη να οργανωθεί ακόμα καλύτερα -και στις εσωτερικές διαδικασίες- ενόψει ενός κρίσιμου διμήνου για τη χώρα, με τη ψήφιση και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που έρχεται το Νοέμβριο. Με την άσκηση ουσιαστική αντιπολιτευτικής ρητορικής, από τη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος, ένας διακριτός χώρος με περιθώρια διερεύνησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Θα καταψηφίσουμε τη νέα φορο-καταιγίδα"

Ένωση Κεντρώων: Λέμε «όχι» στα προαπαιτούμενα όπως μας «δίδαξε» ο Τσίπρας

Την απόφασή της να μην υπερψηφίσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα ανακοίνωσε η Ένωση Κεντρώων.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη σε ανακοίνωσή του επικαλείται την «εκβιαστική» τακτική της κυβέρνησης υπό το δίλλημα ότι διαφορετικά η χώρα θα καταστραφεί.

«Αντί η κυβέρνηση να προχωρεί σε διακομματικό διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για την οικονομία και για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, ζητάει εκβιαστικά την ψήφο μας υπό το δίλλημα ότι διαφορετικά η χώρα θα καταστραφεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚ.

«Σε τέτοιες μεθόδους ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν δίδαξε να λέμε "όχι"» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Κεντρώων: Λέμε «όχι» στα προαπαιτούμενα όπως μας «δίδαξε» ο Τσίπρας"

Μοσκοβισί: «Δεν υπάρχει διάθεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους»

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματός της, η οποία αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει διάθεση» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί «να εξετάσουν έναν ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους». Ο ανασχεδιασμός του χρέους μπορεί να αναφέρεται στην επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή τη μείωση των επιτοκίων, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «κάτω από τις συνθήκες αυτές, είμαι πεπεισμένος ότι το (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει (στο νέο ελληνικό πρόγραμμα)».

Ο Επίτροπος εκφράσθηκε με αισιόδοξο τόνο για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «το κλίμα έχει αλλάξει», εξηγώντας ότι «η απόδειξη αυτού είναι ότι πολύ λίγοι μίλησαν για την Ελλάδα εδώ, κάτι που συνιστά μία τεράστια διαφορά με προηγούμενες συνόδους». «Θεωρώ ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Μοσκοβισί είπε ότι είναι σε θέση να αναπτύσσεται με εύρωστο ρυθμό, παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές, τονίζοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος και το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου. «Είχα την ευκαιρία να πω, ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη μου φαίνεται εύρωστη και στερεή και ότι δεν έχω λόγο να αλλάξω σημαντικά την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής μας και να κάνουμε την ανάκαμψη να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, να είναι βιώσιμη, ταχύτερη και ισχυρότερη». Τον Μάιο, η Κομισιόν προέβλεπε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για φέτος και 2,1% για το 2016.

Οι «βασικοί προωθητικοί παράγοντες» της ανάπτυξης στην Ευρώπη, είπε ο Επίτροπος, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Όσον αφορά τις τελευταίες, εξήρε την ευρωπαϊκή προσπάθεια, γνωστή ως «σχέδιο Γιούνκερ», για την υλοποίηση επενδύσεων ύψoυς 315 δις. ευρώ στην Ευρώπη σε μία τριετία.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: «Δεν υπάρχει διάθεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους»"

Το 86% των προσφύγων φιλοξενούνται από τις φτωχότερες χώρες

Ένα σχέδιο οκτώ σημείων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης προτείνει η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση κάνει λόγο για «καταστροφική ηθική αποτυχία» από την πλευρά της Δύσης καθώς «οι πλούσιες χώρες αφήνουν εκατομμύρια πρόσφυγες στη σκληρή και αβέβαιη μοίρα τους». Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι «μόνο το ένα δέκατο των 1,15 εκατομμυρίων από τους πιο ευπαθείς πρόσφυγες έχει μετεγκατασταθεί» ενώ το 86% των προσφύγων φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες». Καταγγέλλει τέλος ότι οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για το προσφυγικό τυγχάνουν συνεχούς και σοβαρής υποχρηματοδότησης. 

«Η καταστροφική ηθική αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών, οι οποίοι αμφιταλαντεύονται και λογομαχούν μεταξύ τους ενώ αφήνουν ανάλγητα εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν υπό ολέθριες ανθρωπιστικές συνθήκες, θα καθορίσει την κληρονομιά τους για τις επόμενες γενιές» σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
«Η φρίκη της βίας στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και οι πολλαπλές συγκρούσεις στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλα σημεία, έφτασαν τον παγκόσμιο προσφυγικό πληθυσμό σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Εν τω μεταξύ, η «περίοδος πλεύσης» της Νοτιοανατολικής Ασίας ετοιμάζεται και πάλι να ξεκινήσει, με πολλούς περισσότερους πρόσφυγες να αναμένονται να προστεθούν στους χιλιάδες Rohingya οι οποίοι έχουν διαφύγει από τις διώξεις στη Μιανμάρ, μόνο και μόνο για να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και άλλων κακοποιήσεων» τονίζει.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ανταπόκριση σε αυτές τις παγκόσμιες προσφυγικές κρίσεις είναι ντροπιαστική, ιδιαίτερα από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και μετεγκατάσταση των ευάλωτων ατόμων. Οι πλούσιες χώρες έχουν προσφέρει θέσεις μετεγκατάστασης μόνο στο ένα δέκατο των 1,15 εκατομμυρίων ανθρώπων που τις χρειάζονται. Την ίδια στιγμή, αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες με σχεδόν μηδενική υποστήριξη.
Η πίεση στις φτωχότερες χώρες
Ενώ η αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των τελευταίων μηνών, η πραγματικότητα είναι ότι φτωχότερες χώρες αναγκάζονται να επωμιστούν την πίεση της αντιμετώπισης των πολλαπλών προσφυγικών κρίσεων του πλανήτη. Αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία, φιλοξενούν αυτή τη στιγμή το 86% του συνόλου των 19,5 εκατομμυρίων μεταναστών.
Οι πλουσιότερες χώρες δεν κάνουν αρκετά για να μοιραστούν το βάρος. Οι ανθρωπιστικές εκκλήσεις για τις προσφυγικές κρίσεις σταθερά - και συχνά σοβαρά - υποχρηματοδοτούνται. Για παράδειγμα, από τις 2 Οκτωβρίου, η ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ για τους Σύρους πρόσφυγες χρηματοδοτήθηκε μόνο κατά 46%, ενώ η έκκληση για τους πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, έφτασε μόνο ένα θλιβερό 17% του στόχου της. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για την πρόσβαση των προσφύγων σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια.
«Όταν οι ηγέτες των G20 συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Τουρκία, δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αίθουσα μέχρι να έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο με σαφή χρονοδιαγράμματα, ώστε να εγγυηθούν πλήρη και βιώσιμη ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τις πολλαπλές προσφυγικές κρίσεις του πλανήτη. Οτιδήποτε λιγότερο, θα είναι μια παταγώδης αποτυχία της ηγεσίας», δηλώνει ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αντί να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, πολλές κυβερνήσεις είναι απασχολημένες με το να σχεδιάζουν τρόπους για να κρατήσουν τους ανθρώπους έξω από τα σύνορά τους, ενώ χιλιάδες πεθαίνουν στη θάλασσα ή υπομένουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης δίπλα σε αγκαθωτούς, συρμάτινους φράχτες. Αυτή είναι ηθική χρεοκοπία υψίστου επιπέδου» προσθέτει. 
Σχέδιο οκτώ σημείων
Σε τελική ανάλυση, οι προσφυγικές κρίσεις τελειώνουν όταν οι βαθύτερες αιτίες τους αντιμετωπίζονται. Τα κράτη θα πρέπει να επιδιώκουν τη λήξη των συγκρούσεων και των εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν και απαιτείται χρόνος.
Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου μπορούν να κάνουν, ώστε να μειώσουν τις καταστροφικές συνέπειες των προσφυγικών κρίσεων. 
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε συντονισμένη δράση σε οκτώ τομείς προτεραιότητας:   
1. Συνεχής, επαρκής και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για τις προσφυγικές κρίσεις: όλες οι ανθρωπιστικές εκκλήσεις σχετικά με προσφυγικές κρίσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται πλήρως, πέρα από την παροχή ουσιαστικής οικονομικής στήριξης σε χώρες που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων, ώστε να βοηθηθούν στην παροχή υπηρεσιών στους πρόσφυγες και στις κοινότητες που τους φιλοξενούν. 
2. Εκπλήρωση όλων των αναγκών μετεγκατάστασης, όπως αυτές έχουν αναγνωριστεί από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες: Αυτή τη στιγμή, 1,15 εκατομμύρια ευάλωτοι πρόσφυγες χρειάζονται επανεγκατάσταση, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1.450.000 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 
3. Ασφαλείς και νόμιμες δίοδοι για τους πρόσφυγες: οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια για αναζητήσουν το δικαίωμά τους στο άσυλο. Τα κράτη οφείλουν να διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες, να θεσπίσουν την ανθρωπιστική βίζα, ώστε να επιτρέψουν σε ευάλωτους πρόσφυγες, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για επανεγκατάσταση, να ταξιδέψουν σε αυτά τα κράτη και να αιτηθούν άσυλο, καθώς και να διαθέσουν ένα μέρος από τις εργατικές και τις φοιτητικές βίζες τους σε πρόσφυγες σε άλλες χώρες. 
4. Διάσωση ανθρώπινων ζωών: τα κράτη πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο να σώσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρά να εφαρμόζουν μεταναστευτικές πολιτικές. Σε περιπτώσεις όπου άνθρωποι βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων -αλλά όχι μόνο- εκείνων που επιχειρούν να διασχίσουν θαλάσσια περάσματα, τα κράτη θα πρέπει να επενδύουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να κινούνται άμεσα για τη διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν. 
5. Εξασφάλιση της πρόσβασης στην επικράτεια για τους πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα: θα πρέπει να επιτρέπεται σε εκείνους που ζητούν άσυλο να εισέρχονται μέσω των επίσημων σημείων διέλευσης των συνόρων, ανεξάρτητα με το αν έχουν ή όχι έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα κράτη οφείλουν να απέχουν από τη λήψη μέτρων τα οποία εμποδίζουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από μία χώρα όπου αντιμετωπίζουν διώξεις ή βία. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την άρνηση της εισόδου χωρίς βίζα ή άλλα έγγραφα, απωθήσεις και συνοριακούς φράχτες, που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην χώρα ή τους αναγκάζουν να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές. 
6. Καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού: οι ίδιες οι κυβερνήσεις οφείλουν να απέχουν από την ξενοφοβία, και όχι, για παράδειγμα, να υπονοούν ή να ισχυρίζονται ξεκάθαρα ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες ευθύνονται για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να μεταρρυθμίσουν εκείνους τους νόμους ή τις πολιτικές που ρητά ή στην πράξη, οδηγούν σε φυλετικές ή άλλων μορφών διακρίσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να διαθέτουν αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας. 
7. Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων: τα κράτη πρέπει να λάβουν αποτελεσματικές δράσεις για να διερευνήσουν και να διώξουν τις σπείρες εμπορίας ανθρώπων. Τα κράτη θα πρέπει να προσφέρουν προστασία και βοήθεια σε θύματα εμπορίας και να τους διασφαλίσουν την πρόσβαση σε διαδικασίες καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα και/ή σε ευκαιρίες επανεγκατάστασης. Όλες οι προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων. 
8. Παγκόσμια επικύρωση της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες και ανάπτυξη σταθερών εγχώριων συστημάτων για τους πρόσφυγες: τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν νομικά το δικαίωμα στην αναζήτηση και απόλαυση ασύλου, να έχουν δίκαιες εσωτερικές διαδικασίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και πρέπει να εγγυούνται στους πρόσφυγες τα θεμελιώδη δικαιώματα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. 
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 86% των προσφύγων φιλοξενούνται από τις φτωχότερες χώρες"

Αλεξιάδης: Πιο αυστηρές οι διατάξεις για πρόσβαση στις θυρίδες

Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε τα μέτρα για να γίνει η αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μισθωτοί και συνταξιούχοι να παίρνουν το μισό του ποσού του μισθού ή της σύνταξης μόνο με τη χρήσης χρεωστικής κάρτας, όπως δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά μέτρα για να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος. Πάντως, τόνισε πως δεν πρόκειται να μειωθούν μισθοί, αλλά θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι υπάρχει παράδειγμα από άλλες χώρες πως όταν αυξάνεται η χρήση πλαστικού χρήματος μειώνεται η φοροδιαφυγή.

Για το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε: «Επανεξετάζουμε τη δυνατότητα, πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν νωρίτερα την οφειλή τους». Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας επεσήμανε ότι «σκοπός του υπουργείου είναι να γίνουν πιο δίκαια και αναλογικά».

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι γίνονται πιο αυστηρές οι διατάξεις για πρόσβαση στις θυρίδες και δίνονται περισσότερα «όπλα» στη δικαιοσύνη και τις ελεγκτικές Αρχές. Για την επιβολή φόρου στα ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό σημείωσε πως εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παίρνοντας παράδειγμα και από τη γειτονική Ιταλία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Πιο αυστηρές οι διατάξεις για πρόσβαση στις θυρίδες"

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ντάισελμπλουμ και Βερολίνο επιθυμούν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Δεν είναι πρόθεση του επικεφαλής του Eurogroup να χάσει το ΔΝΤ, αντιθέτως, επιθυμεί να το κρατήσει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επεσήμανε, δε, ότι η γερμανική αντιπροσωπεία είχε σχετική συζήτηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα και εξουσιοδοτήθηκε να μιλήσει εξ ονόματός του.

«Αυτό ισχύει ρητά και με μεγάλη έμφαση και για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ πρέπει και θα εξακολουθήσει να συμμετέχει και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό», τόνισε ο κ. Γιέγκερ.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σόιμπλε είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Γιέγκερ απάντησε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ καν ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν εκεί. Από αυτό μπορείτε να συμπεράνετε ότι δεν τον είδαμε. Ο υπουργός, όπως κάνει πάντα στις συναντήσεις του ΔΝΤ, συναντήθηκε και διμερώς με την κ. Λαγκάρντ».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ντάισελμπλουμ και Βερολίνο επιθυμούν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα"

Πλαστογραφίες στα δελτία ελέγχου των ΚΤΕΟ

Βαριές καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ διατυπώνει το σωματείο εργαζομένων σε αυτά. Γίνεται λόγος για πλαστές υπογραφές αλλά και για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας ειδικά σε περιόδους αιχμής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και το 1/5 των οχημάτων που ελέγχονται σε ορισμένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ, λαμβάνουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου με πλαστή υπογραφή ελεγκτή. Οι εργαζόμενοι στα ΙΚΤΕΟ υποχρεώνονται από τους εργοδότες τους, να “υπογράφουν”, χρησιμοποιώντας την υπογραφή άλλων συναδέλφων τους που είτε απουσιάζουν εκείνη την ώρα, επειδή εργάζονται σε άλλη βάρδια ή βρίσκονται σε άδεια, είτε επειδή εκείνη την ώρα εργάζονται λόγω αυξημένου φόρτου στη γραμματεία».

Σημειώνεται μάλιστα, ότι «η πρόσφατη ρύθμιση ελέγχου εκπρόθεσμων οχημάτων με μειωμένο παράβολο, εντός Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, επιδεινώνει τις συνθήκες, λόγω της αυξημένης προσέλευσης οχημάτων.
Η παράνομη χρήση υπογραφών ελεγκτών, πέρα από τα προφανή ερωτήματα για το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ με μειωμένο προσωπικό από αυτό που είναι αναγκαίο, συνυπολογίζοντας νόμιμο ωράριο εργασίας, ρεπό, άδειες κλπ. Στερεί από άνεργους συναδέλφους τη δυνατότητα να βρουν εργασία, από τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές κλπ. Σημειώνουμε, πως τα ΙΚΤΕΟ οφείλουν την δραστηριότητα τους, στην υποχρεωτικότητα του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως «εδώ και ένα χρόνο, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο μεταφορών και την επιθεώρηση εργασίας, να επεξεργαστούν στοιχεία για τις ώρες υπογραφών των ελεγκτών, τα οποία υπάρχουν στο υπουργείο αλλά και σε κάθε ιδιωτικό ΚΤΕΟ, ώστε να ελέγξουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και να σταματήσουν την παράνομη, και αντεργατική πρακτική των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Η πρακτική που ακολουθείται από το υπουργείο, είναι να ελέγχονται οι ελάχιστοι χρόνοι ελέγχου και να επιβάλλονται ποινές στους ελεγκτές, σα να θεωρεί πως “βιάζονται” με δική τους πρωτοβουλία, να τελειώσουν τον έλεγχο. Η δε επιθεώρηση εργασίας ελέγχει μόνο το πρόγραμμα εργασίας και τους κατά δήλωση τους παρόντες εργαζόμενους την στιγμή που πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εκτυπωμένα δελτία και χωρίς να ελέγχει με βάση αυτά, αδήλωτες πολλές φορές υπερωρίες άλλων ημερών. Δημιουργούνται έτσι ψεύτικες εντυπώσεις ελέγχου των επιχειρήσεων, ενώ στην πραγματικότητα οι παρανομίες συνεχίζουν και αυξάνονται».

«Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα ΙΚΤΕΟ, το οποίο καλύπτει όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΙΚΤΕΟ, πιστεύει και δηλώνει ότι μόνο η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα περιέχει αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής, μπορεί να βάλει φρένο στην ασυδοσία καταπάτησης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων, αλλά και να αποτελέσει εργαλείο για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του αποτελέσματος ελέγχου από εκβιασμούς και πιέσεις.

Άμεσα, να πραγματοποιηθούν οι νομοθετημένοι επιτόπιοι και εξ' αποστάσεως έλεγχοι που απαιτούνται για να μπει φρένο στην ασυδοσία και τους πλαστούς ελέγχους. Να τροποποιηθούν οι όροι ελάχιστης στελέχωσης των ΙΚΤΕΟ, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματική προσέλευση οχημάτων και οι όροι του “ποινολογίου” που θεωρούν ως κύριους υπεύθυνους τους ελεγκτές. Να προστατευτεί η ακεραιότητα τους, ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια για όλους και να μειωθούν τα ρυπογόνα οχήματα.

Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε την Τετάρτη 30/09/2015:

α) είναι αυτονόητο πως οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ειδικά την Τετάρτη 30/09/2015, απέχουν από πολλούς κανόνες της νομοθεσίας και της τεχνικής αρτιότητας, λόγω της υπερβολικής κούρασης (μέχρι και 18 ώρες συνεχούς εργασίας) που επιπλέον, διέλυε κάθε αντίσταση σε πιέσεις.

β) είναι απαραίτητη η εκλογίκευση των προθεσμιών, καθώς είναι αδύνατο σε δύο χρόνια από σήμερα, να προσκληθούν για περιοδικό τεχνικό έλεγχο κάθε βδομάδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών του 2017, τόσα οχήματα, όσα σχεδόν η μηνιαία κίνηση των ΚΤΕΟ το υπόλοιπο έτος.

γ) ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες οχημάτων, πως ακόμη κι αν δεν προλάβουν τις ημερομηνίες ευνοϊκής ρύθμισης, η επιπλέον του κόστους ελέγχου επιβάρυνση τους, είναι 32 ευρώ για επιβατικό (σύνολο 65) και 21 ευρώ για μοτοσυκλέτες (σύνολο 41), εφόσον πραγματοποιήσουν τεχνικό έλεγχο μέχρι 31/12/2015.

Τους καλούμε -ως εργαζόμενοι κι οι ίδιοι- να προγραμματίσουν τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους, έχοντας υπόψη τους και τον χρόνο αναμονής, που είναι αρκετά μεγαλύτερος του συνηθισμένου και την πρόσθετη επιβάρυνση της γραμματείας λόγω των παραβόλων.

δ) ήδη το σωματείο μας έχει προσφύγει ξανά στα υπουργεία μεταφορών και εργασίας, ζητώντας να ελεγχθεί η δήλωση και πληρωμή υπερωριών, νυχτερινών κλπ τουλάχιστο για τις 30/09», καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστογραφίες στα δελτία ελέγχου των ΚΤΕΟ"

ΣΤΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης

Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι νόμιμη αλλά ο τρόπος υπολογισμού της ως προς τα τεκμήρια είναι αντισυνταγματικός, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Σύμφωνα με την απόφαση, είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του 2011 που ορίζουν ότι η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται σε όλο το τεκμαρτό εισόδημα χωρίς τις μειώσεις που προβλέπονται από τη φορολογία εισοδήματος, όταν ο φορολογούμενος επικαλείται παλιότερες αποταμιεύσεις και ανάλωση προϋπάρχοντων κεφαλαίων.

Βάσει της απόφασης, χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ολόκληρου ή μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν πληρώσει από το 2011 μέχρι σήμερα. Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η κρινομένη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει και να ακυρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 1 εδαφ. 6 της προσβαλλομένης υπουργικής αποφάσεως, που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παρ. 2 εδαφ. ζ (ανάλωση Κεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία, κατά τα ανωτέρω γενόμενα δεκτά, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική".

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του δικηγόρου Άγγελου Τσιγκρή (πρώην γγ του Υπουργείου Δικαιοσύνης), κατά της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι και η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα έχει κριθεί από τον περασμένο Μάιο συνολικά αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά). Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε με οριακή πλειοψηφία αυτή τη φορά (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΤΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης"

Ψαλίδι και για τις συντάξεις του δημοσίου μετά την 1η Σεπτεμβρίου

Αναστέλλεται η ..αναστολή των προαπαιτουμένων στο ασφαλιστικό καθώς οι δανειστές θέλουν να τα δουν ψηφισμένα ως τα μέσα Οκτωβρίου, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις Στρατούλη που είχαν δώσει ανάσα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ακόμη επεκτείνεται και στο δημόσιο το νέο ασφαλιστικό καθεστώς (πέναλτι, νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης, κατώτατα όρια, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότηση) που είχαν ήδη θεσπιστεί για τον ιδιωτικό τομέα από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης και ήδη εκδόθηκε η σύνταξή τους.

Ακόμη, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Καταργείται επίσης η δυνατότητα του ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης που συνέταξε το νόμο επικρίνει σε ανακοίνωσή του την «απαγόρευση του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ, που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις, με σκοπό να εκπληρώνει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων, τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση αφήνονται στην τύχη τους και οδηγούνται σε πλήρη εφαρμογή του «μηδενικοί ελλείμματος», δηλαδή σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων»

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο , μεταξύ άλλων, καταργεί:

- Την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

-Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

Την δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

Την μείωση των υπέρμετρα αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011, σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εσόδων του.

Την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

Ήδη οι οφειλέτες πήραν μια πρόγευση με την αύξηση του ποσού των δόσεων στη ρύθμιση του ΙΚΑ από την 1η Νοεμβρίου καθώς αναπροσαρμόζεται το επιτόκιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων είχαν υπαχθεί στην ευνοϊκή διάταξη των 100 δόσεων, από το 3% ετησίως (0,25% μηνιαίως), στο 5% ετησίως.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε τα δυσοίωνα στοιχεία για το μέλλον της ρύθμισης που παρουσίασε η ομοσπονδία εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία . Μέχρι τώρα υπεβλήθησαν 350.000 αιτήσεις για ρύθμιση ποσού 6,1 δις και έχουν εισπραχθεί 300 εκ. ευρώ . Ωστόσο περίπου 35000 οφειλέτες με χρέος σχεδόν 1,5 δις έχουν εγκαταλείψει τη ρύθμιση. Η αλλαγή των όρων και η οικονομική δυσπραγία πιθανότατα να δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα φυγής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαλίδι και για τις συντάξεις του δημοσίου μετά την 1η Σεπτεμβρίου"

Αύξηση 10% στα εισιτήρια προανήγγειλε ο Σπίρτζης

Αύξηση κατά 10% στος κόστος του απλού εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών, λόγω του ότι ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%, προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στον Βήμα fm, είπε για τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών:
Αυτό που προγραμματίζουμε είναι, επειδή θα αυξηθεί έτσι ή αλλιώς κατά 10% το εισιτήριο, επειδή ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές και τις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μεταφοράς και να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι.
Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά (σ.σ.: η μείωση της τιμής του εισιτηρίου), το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και δημιούργησε πολύ μεγάλη υστέρηση εσόδων και ελλείμματα στον ΟΑΣΑ. Οι δύο εβδομάδες δωρεάν μετακινήσεων για τους πολίτες (σ.σ.: κατά την περίοδο των capital controls) στοίχισαν 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα ελλείμματα στο σύνολό τους ήταν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εισιτηρίων εκείνη τη χρονιά. Δεν μπαίνει θέμα, αν ήταν υγιές το σκηνικό στον ΟΑΣΑ και στις αστικές μεταφορές δεν θα είχαμε πρόβλημα με τις δύο εβδομάδες ή δύο μήνες.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων ανέφερε:
Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΔΙΣΥ και των περιφερειακών αεροδρομίων που προβλέπονται μέσα στη συμφωνία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, αλλά είναι δέσμευση της χώρας που πρέπει να τηρήσουμε και πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα για να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία.
Προβλέπεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΔΙΣΥ να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί αυτός των αεροδρομίων, ο οποίος είναι στην ολοκλήρωσή του, γιατί έχει βγει η ανάδοχη, πλειοψηφούσα κοινοπραξία, η οποία είναι η Fraport, και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες συνεννοήσεις για τη σύμβαση που θα υπογραφεί και έχει ήδη συνταχθεί το σχέδιό της. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε συγκεκριμένη σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.
Ο Όμιλος ΟΣΕ χρησιμοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μπορέσει να επιβιώσει. Αυτό είχε ως συνέπεια να συσσωρευτούν όχι μόνο 800 εκατ. ευρώ, αλλά πολύ παραπάνω: 2,5 δις + 800 εκατ. ευρώ. Τα 800 εκατ. ευρώ είναι η ενίσχυση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το ελληνικό Δημόσιο, την οποία θεωρούν κρατική ενίσχυση κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως, αν δεν διαγράψει το Δημόσιο αυτά τα χρήματα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω από την Επιτροπή, ως κρατική ενίσχυση, και μάλλον θα πρέπει να πληρώσουμε και πρόστιμο.
Μάλλον το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ερωτηθεί για τη διαγωνιστική διαδικασία… Να προβληματίσει αυτό όποιον πρέπει να προβληματίσει. Αυτή τη μορφή ιδιωτικοποιήσεων συμφωνήθηκε και ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που μπήκε στη συμφωνία είναι για εννέα ιδιωτικοποίησεις να συνεχίσει το ΤΑΙΠΕΔ όπως είχε συμφωνηθεί, και για τους διαγωνισμούς που είχαν συμφωνηθεί. Αυτό έχει επιβληθεί στη χώρα και το σχόλιο το δικό μου – τα έλεγα στο παρελθόν και τα λέω και σήμερα – είναι πως δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος διαγωνισμού και για να πάρει χρήματα η χώρα και για να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση 10% στα εισιτήρια προανήγγειλε ο Σπίρτζης"

Χόιερ (ΕΤΕπ): Θα αυξήσουμε στα 3 δισ. τα νέα δάνεια στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα επιδιώξει να αυξήσει τις νέες χορηγήσεις δανείων στην Ελλάδα στα 3 δισ. ευρώ ετησίως από 2 δισ. ευρώ και θα στείλει μία μεγαλύτερη ομάδα (στελεχών της) στη χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρός της Βέρνερ Χόιερ στο πρακτορείο Bloomberg.

«Είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε σημαντικά, εάν προωθούνται προγράμματα που είναι οικονομικά ευέλικτα και βιώσιμα», σημείωσε ο Χόιερ στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα, προσθέτοντας ότι αυτά μπορεί να αφορούν από τον τομέα της καινοτομίας έως του τουρισμού, αλλά θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους θα υλοποιηθεί το 15% του νέου επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ (γνωστού ως «σχέδιο Γιούνκερ»), παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως οργανωμένο.

Το «σχέδιο Γιούνκερ» αποσκοπεί στην υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, οι οποίες θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους. Η Επιτροπή Επενδύσεων του προγράμματος δεν έχει ακόμη συσταθεί και ο διευθύνων σύμβουλός του δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που είναι πιθανόν να γίνει την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Χόιερ.

«Επομένως, η δομή δεν είναι ακόμη έτοιμη και εν τούτοις μπορώ να πω ότι έως το τέλος του έτους, θα έχουμε υποκινήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά με το σχέδιο Γιούνκερ», σημείωσε. Επί του παρόντος, η ΕΤΕπ βάζει τα επενδυτικά σχέδια στον ισολογισμό της, ελπίζοντας να «τα μετακινήσει κάποια ημέρα κάτω από τη ομπρέλα του σχεδίου Γιούνκερ», δήλωσε ο Χόιερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο θα υλοποιήσει το σχέδιο Γιούνκερ, επιδιώκει να μοχλεύσει ένα βασικό κεφάλαιο 16 δισ. ευρώ, που θα προέρχεται από εγγυήσεις της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ από χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χόιερ (ΕΤΕπ): Θα αυξήσουμε στα 3 δισ. τα νέα δάνεια στην Ελλάδα"

Αναβλήθηκε η δίκη Φαλσιανί λόγω απουσίας του

Η δίκη στην Ελβετία του Ερβέ Φαλσιανί, του γαλλο-ιταλού πρώην υπεύθυνου για θέματα πληροφορικής της τράπεζας HSBC -Suisse, ο οποίος κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία, ξεκίνησε σήμερα, όμως αναβλήθηκε αμέσως λόγω απουσίας του κατηγορουμένου.

Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στην Μπελινζόν, στη νότια Ελβετία, δέχθηκε το αίτημα του εισαγγελέα που ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας. Ο πρώην εργαζόμενος της HSBC, που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρίστατο στην δίκη του στην Μπελινζόν, θα κλητευθεί για δεύτερη φορά.Η προσεχής ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου.

Εάν ο Φαλσιανί δεν ανταποκριθεί και στη δεύτερη κλήτευση, το δικαστήριο θα τον δικάσει ερήμην.

Ο Φαλσιανί διώκεται από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας "για υπεξαίρεση δεδομένων, παροχή οικονομικών πληροφοριών, παραβίαση εμπορικών απορρήτων και παραβίαση τραπεζικού απορρήτου".

Ο ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας τον κατηγορεί ότι "από το 2006 έως το 2008, αντέγραψε τραπεζικά δεδομένα του εργοδότη του", που ήταν τότε το υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, "'ώστε στη συνέχεια, από το 2008 έως το 2014, να τα καταστήσει προσβάσιμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς πολλών χωρών", μεταξύ των οποίων και στις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις του επέτρεψαν να ξεσκεπαστούν χιλιάδες φοροφυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως "καταμηνυτή ατασθαλιών" και ανακοίνωσε πριν από πολλές εβδομάδες στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης πως δεν θα παρίστατο στη δίκη του, δεδομένου ότι κινδυνεύει να συλληφθεί.

Η υπόθεση Φαλσιανί προκάλεσε κρίση ανάμεσα στη Βέρνη και στο Παρίσι, όταν φάνηκε πως τα δεδομένα που αποκάλυψε ο πρώην πληροφορικάριος είχαν χρησιμοποιηθεί από τις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.

Μεταξύ των πλούσιων φορολογουμένων που κατηγορούνται ότι φοροδιέφευγαν στις χώρες τους και εντοπίστηκαν από τη δικαιοσύνη χάρη στις λίστες Φαλσιανί είναι η Αρλέτ Ριτσί, 73 ετών, κληρονόμος της οίκου Nina Ricci. Επίσης ο Εμίλιο Μποτίν, που καταδικάστηκε να πληρώσει 299 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές.

Έπειτα από μία πρώτη ανάκριση από την αστυνομία της Γενεύης όσον αφορά τις δραστηριότητές του, ο Ερβέ Φαλσιανί εγκατέλειψε την Ελβετία τον Δεκέμβριο του 2008. Συνελήφθη κατόπιν το 2012 στη Βαρκελόνη, αφέθηκε όμως ελεύθερος, καθώς η Ισπανία αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης της Βέρνης. Η Γαλλία αρνείται επίσης να τον εκδώσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκε η δίκη Φαλσιανί λόγω απουσίας του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news