facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Επανέρχεται από αύριο ο δακτύλιος

Επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, από αύριο, Δευτέρα και θα ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται, ότι τα όρια του δακτύλιου ορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχεται από αύριο ο δακτύλιος"

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να μην περάσουν τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα τα οποία θίγουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο τους, δηλώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία αλλά και την Αττική που ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, και συμμετείχαν μαζικά σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στη Λάρισα.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έλαβαν ομόφωνα την απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και μαζική κάθοδο στην Αθήνα αλλά και τρακτέρ στους δρόμους, διότι, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί η «άδικη» και «βάναυση», όπως τη χαρακτήρισαν, φορολόγηση που θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τον κλάδο τους.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεών τους όπως και το περιεχόμενό τους θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε πνεύμα συνεργασίας να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, διότι, όπως επισημαίνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, «δεν μας χωρίζει τίποτα, τα προβλήματα είναι κοινά».

Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες από τις Σέρρες, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, τη Θεσπρωτία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Αττική και τη Θεσσαλία, ενώ το παρών έδωσαν και οι αλιείς της Μαγνησίας, όπως και ο πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών Ελλάδος. Κοινός τόπος η αγανάκτηση όλων για τα επερχόμενα μέτρα αλλά και η απόφαση να αντιδράσουν δυναμικά, ώστε να μην εφαρμοστούν.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα αγροτική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Όπως έχει ήδη επισημανθεί σε σχετική ανακοίνωση, θα ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων «ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ώστε να στηθεί ισχυρό μπλόκο στη φοροεπιδρομή σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων».
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι"

Αυτά είναι τα μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες της εφορίας

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το υπουργείο Οικονομικών -και θα παραμείνει αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα στις 9 το πρωί στο opengov- το πρώτο (και πλέον "ανώδυνο") πακέτο μέτρων με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα για την αξιολόγηση του Νοεμβρίου.

Στα προαπαιτούμενα του μηνός Οκτωβρίου εντάχθηκαν ακόμα και μέτρα που δεν είχαν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας -και πέραν, βεβαίως, εκείνων που η κυβέρνηση διέψευδε πως θα έρθουν.

Μεταξύ πολλών άλλων, προβλέπονται:

- ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν έως τέλος του μηνός εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων,

- ποινές φυλάκισης (και μη εξαγοράσιμες ακόμη) για τις φορολογικές διαφορές μετά από έλεγχο της εφορίας

- φόρος και στα ανείσπρακτα ενοίκια

- αναδρομικές αυξήσεις φόρων για όσους εισπράττουν ενοίκια

- σαρωτικές αλλαγές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις

Παρότι επισήμως το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο opengov, αναρτά ένα κείμενο 27 σελίδων που μόνον εξειδικευμένοι νομικοί μπορούν να διαβάσουν, ενώ επικαλείται και λόγους... ανωτέρας βίας (δηλαδή την ανάγκη να ψηφιστεί στα γρήγορα το πακέτο των συγκεκριμένων μέτρων) σαν λόγο που η διαβούλευση θα κρατήσει ουσιαστικά μόνο σήμερα και θα σταματήσει τη Δευτέρα το πρωί στις 9.

Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται και θα εισπραχθεί χωρίς απαλλαγές που υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά θα πληρώσουν και εκείνοι οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν ως τώρα, επειδή τους έβγαινε ΕΝΦΙΑ κάτω από 10 ευρώ.

Εφέτος όμως, ούτε 1 ευρώ δεν θα αφήσει το υπουργείο Οικονομικών να πάει χαμένο, αφού και μόλις 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα απαιτείται να πληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι παγίως η εφορία δεν αναζητούσε να εισπράξει μικροποσά από φόρους, αλλά και αυτό θα ανήκει πολύ σύντομα στο παρελθόν.

Ακόμα χειρότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι καταργείται αναδρομικά από 1.1.2015 (και άρα αυτό επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος) η εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, της αξίας (αν και «συλλεκτικής» μάλλον πια παρά εμπορικής) για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Από το μέτρο αυτό θα πιαστούν στην παγίδα του νόμου χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Την ίδια στιγμή όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι δεν καταργείται η φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών διατηρητέων ακινήτων, όπως προκύπτει από την αρχική διατύπωση στο νομοσχέδιο, αλλά θα εξειδικευτεί καλύτερα στο τελικό νομοσχέδιο πως καταργείται η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ τα ξενοδοχειακά κτίρια.

Αν δεν αλλάξει πάντως κάτι στη διατύπωση του νόμου, οι κάτοικοι παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας κινδυνεύουν να δουν τις επόμενες μέρες ότι πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, επειδή αυτός θα επιβάλλεται πλέον και για τα σπίτια 100 ή 200 χρόνων που κληρονόμησαν, είτε έχουν διατηρηθεί ως μνημεία ή ακόμα και αν είναι ερείπια που δεν μπορούν να τα φτιάξουν -λόγω και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για εργασίες μηχανικών, ειδικά υλικά κατασκευής κλπ!

Έτσι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα φορολογηθούν στο 5πλάσιο (με συντελεστή 5) και τα αγροτεμάχια μέσα στα οποια βρίσκονται τα -διατηρητέα ή μη- ακίνητα.

Ενοίκια

Το πλήγμα για όσους εισπράττουν ενοίκια είναι διπλό, αφού με άλλες διατάξεις προβλέπεται:

- αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 θα κληθούν να πληρώσουν 15% (αντί 11%) όσοι εισέπραξαν ενοίκια έως 12.000 και 35% (αντί 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

- κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Από το γράμμα του νόμου προκύπτει ότι η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, προκειμένου να μη φορολογηθούν, θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.

Χάνουν τις 100 δόσεις

Με άλλες διατάξεις:

- Το Δημόσιο θα μειώσει τον αριθμό των δόσεων που συμφώνησαν και πληρώνουν όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια. Από το νόμο δεν προκύπτουν τα κριτήρια, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα εξετάζονται το Ε9 και οι καταθέσεις στην τράπεζα. Στις περιπτώσεις αυτές, η εφορία θα ζητά να εξοφληθεί η οφειλή π.χ. σε 60 δόσεις αντί για 90-100 που είχαν συμφωνηθεί, αυξάνοντας ανάλογα και το ποσό των δόσεων. Αυτό μπορεί να γίνει από τώρα κιόλας, αλλά και οποτεδήποτε άλλοτε στη διάρκεια των ετών μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.

- Χάνουν τις ρυθμίσεις χρεών όσοι αφήσουν απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Το σχετικό περιθώριο που συμφώνησαν όσοι μπήκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις ήταν τρεις μήνες καθυστέρησης (90 μέρες), αλλά πλέον μειώνεται σε 30 μέρες.

Όλοι στο «φρέσκο»

Παράλληλα, αυστηροποιείται και το πλαίσιο για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με άμεση κατάσχεση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το ποινολόγιο της εφορίας αλλάζει άρδην και πλέον σε κάθε έλεγχο της εφορίας επικρέμαται η απειλή της φυλάκισης, ακόμα και για μια αμφισβητούμενη φορολογική διαφορά.

Συγκεριμένα, παρότι εξορθολογίζονται σχετικά τα διοικητικά πρόστιμα (μειώνονται σε 25% και 50% αντί 30%, 50% και 100% τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης) την ίδια στιγμή προβλέπονται:

- πιο βαριά πρόστιμα για όσους δεν συνεργάζονται με τους ελεγκτές

- καταργείται το όριο του προστίμου στα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για ανακριβή ή πλαστά στοιχεία.

- έγκλημα φοροδιαφυγής που τιμωρείται με φυλάκιση (από 1 έως και 3 χρόνια) θα αποτελούν πλέον και η παράλειψη δήλωσης εισοδημάτων ή ακινήτων που οδηγεί σε μείωση ή απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμα και όποιος πχ δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ από 50.000 ευρώ το χρόνο. Με τη διαφορά όμως ότι ο ορισμός που δίνει ο νόμος στο «έγκλημα» είναι μάλλον ευρύς, εξομοιώνοντας σχεδόν τα πλαστά και εικονικά με την οποιαδήποτε φορολογική δαφορά προκύψει, καθιστώντας ανίσχυρο τον φορολογούμενο απέναντι στον έλεγχο, αφού ο οι ελεγκτές θα μπορούν να κρίνουν αν αυτός συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς τους φόρους «παραπλανώντας την Φορολογική Διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων».

Με άλλα λόγια, εκτός από φορολογικό έλεγχο, μπορεί να καλείται να περάσει και από... «τεστ αλήθειας» για τα στοιχεία που έχει καταχωρημένα στα βιβλία του.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο απαλλάσσει τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ από τέλη και εισφορές, στερεί για άλλους 8 μήνες (έως 30/8/2015 αντί 31.12.2014) τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα από τις κρατήσεις στις συντάξεις, ενώ βρίθει και άλλων ασφαλιστικώ διατάξεων και ανατροπών.

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις Στρατούλη (η χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων (άρθρο 31), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, υψηλότερο όριο στον συμψηφισμό οφειλών και σύνταξης), ενώ εφαρμόζεται και στο Δημόσιο το νέο ασφαλιστικό καθεστώς (πέναλτι, νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης, κατώτατα όρια) από την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης και ήδη εκδόθηκε η σύνταξή τους.

Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα του υπο-λογαριασμού του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων, ενώ μετά την 1.09.2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αποτελούν έσοδό του.

Ακόμη, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος, που προβλέπονται στο νόμο δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες της εφορίας"

ΠΟΜΙΔΑ: Στο εκτελεστικό απόσπασμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Για εκτέλεση των ιδιοκτητών, με αφορμή τα μέτρα για τα ακίνητα, κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ, σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους αναπληρωτές υπουργούς.

Όπως επισημαίνεται σε αυτή, το ΥΠΟΙΚ αυξάνει τη φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητά την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Με τις διατάξεις του σν που δώσατε σε «διαβούλευση» μέσα σε μια Κυριακή, και χωρίς καμιά απολύτως ουσιαστική διαβούλευση μαζί μας, οδηγείτε κυριολεκτικά στο εκτελεστικό απόσπασμα τεράστιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, με διατάξεις που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν:

1. Επιβάλλετε στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις, αλλά και αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται.

2. Αυξάνετε τη φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητάτε την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.

3. Καταδικάζετε σε αφανισμό και κατεδάφιση τα διατηρητέα κτίρια της χώρας μας άνω των 100 ετών, επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, παρά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος (24 παρ.6) και την κυρωμένη από τη χώρα μας Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Σ28.1).

4. Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στην εκτός σχεδίου γη ήταν πάγιο αίτημά μας, με αποκλειστικό στόχο να υπάρξει δυνατότητα της αναγκαίας αντίστοιχης ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους της αστικής περιουσίας, η οποία αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στη δημευτική διπλή φορολόγηση ΕΝΦΙΑ με βάση αντικειμενικές αξίες που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, και όχι να αποτελέσει αυτό ένα ακόμη στυγνό φορολογικό μέτρο σε βάρος της ιδιοκτησίας.

Με αλλεπάλληλες επιστολές μας σας ζητήσαμε να μας καλέσετε σε άμεση και ουσιαστική διαβούλευση για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία συμβαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αφού για μας είναι κυριολεκτικά θέματα «ζωής και θανάτου», πλην ματαίως

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Στο εκτελεστικό απόσπασμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων"

Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Στάθης Παναγούλης

Με επιστολή του o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δηλώνοντας ωστόσο πως στηρίζει ως βουλευτής την κυβέρνηση αλλά και το κυβερνητική έργο.

Στην επιστολή του, που ανάρτησε και στο Facebook, αναφέρει πως οι λόγοι της παραίτησής του ήταν η θέση που τοποθετήθηκε στη λίστα του ψηφοδελτίου της Β’ Αθηνών. Όπως αναφέρει αν και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε αποφασιστεί να τοποθετηθεί μεταξύ της 10ης και της 12ης θέσης, τελικά τοποθετήθηκε στην 17η θέση.

«ΚΑΤΑΦΩΡΑ παραβιάστηκε η σύννομη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την παραπάνω «τακτική» που ακολουθήθηκε. Μετά τις αποχωρήσεις και μετακινήσεις των παραπάνω βουλευτών, βρισκόμουν με την ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, μεταξύ της 10ης και 12ης θέσης. Εκ των υστέρων λοιπόν, τοποθετήθηκαν σε ευνοϊκότερες από εμένα θέσεις άτομα, τα οποία , τα ονόματά τους ούτε καν αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της παραπάνω συνεδρίασης», γράφει και κάνει λόγο
για «μεθόδευση που τον προβάλλει».

Ακόμη αναφέρει: «Αλγεινή εντύπωση μού προκαλεί το γεγονός ότι βουλευτές που κατά την τελευταία ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ της Βουλής έριξαν την Κυβέρνηση, ψηφίζοντας συνειδητά «ΠΑΡΟΝ», τοποθετήθηκαν σε προηγούμενες θέσεις από εμένα. Έτσι επιβραβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τους αγωνιστές και τη στάση αποτροπής χρεοκοπίας της χώρας; […] Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα : Πού βρέθηκαν οι «Αλεξιπτωτιστές» και ποιο «αόρατο» χέρι, τους τοποθέτησε σε ευνοϊκότερες θέσεις, από την δική μου; Ποιες δυνάμεις είναι αυτές που ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ πρόσωπα, τα οποία ΕΡΡΙΞΑΝ την κυβέρνηση και οδήγησαν τον τόπο σε πρόωρες εκλογές;».

Καταλήγοντας επισημαίνει πως παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή, «εφόσον οι αποφάσεις της παραβιάζονται», ωστόσο υπογραμμίζει ότι «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξω το Κυβερνητικό έργο και φυσικά, θα εξακολουθήσω να μάχομαι για τα λαϊκά συμφέροντα όπως σε όλη την πολιτική μου πορεία με συνέπεια. Πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου αργά να λειτουργούν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ τα όργανα του κόμματος και πάνω απ΄όλα η Κεντρική Επιτροπή όπως ορίζεται από τους κανόνες της».

Ολόκληρη η επιστολή

«Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2015

Προς

Την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με την επιστολή μου αυτή, σας κάνω γνωστή την παραίτησή μου από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους εξής λόγους :

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με την κατάρτιση των Εκλογικών Συνδυασμών, αποφασίσθηκε να τοποθετηθώ μεταξύ της 10ης και της 12ης θέσης στη λίστα του ψηφοδελτίου της Β΄Αθηνών. Αυτή η τοποθέτηση έγινε διότι απεχώρησαν βουλευτές, οι οποίοι με την στάση τους ήταν υπαίτιοι, η Κυβέρνηση να ΜΗΝ συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία, δημιουργώντας δικό τους πολιτικό φορέα και καθώς μετακινήθηκαν δύο βουλευτές σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Με μεγάλη έκπληξη, διαπίστωσα, όταν ανακοινώθηκε ( τελευταίο απ΄όλα ) το ψηφοδέλτιο της Β΄Αθηνών ότι τοποθετήθηκα τελικά στην 17η θέση του ψηφοδελτίου. ΚΑΤΑΦΩΡΑ παραβιάστηκε η σύννομη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την παραπάνω «τακτική» που ακολουθήθηκε. Μετά τις αποχωρήσεις και μετακινήσεις των παραπάνω βουλευτών, βρισκόμουν με την ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, μεταξύ της 10ης και 12ης θέσης. Εκ των υστέρων λοιπόν, τοποθετήθηκαν σε ευνοϊκότερες από εμένα θέσεις άτομα, τα οποία , τα ονόματά τους ούτε καν αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της παραπάνω συνεδρίασης.

Η παραπάνω μεθόδευση, κατά ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, προσβάλλει την μέχρι τώρα δημοκρατική και αγωνιστική μου διαδρομή στον πολιτικό βίο του τόπου, τους έμπρακτους αγώνες μου σε χαλεπούς καιρούς και την ιστορική διαδρομή ολόκληρης της οικογένειάς μου.

Αλγεινή εντύπωση μού προκαλεί το γεγονός ότι βουλευτές που κατά την τελευταία ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ της Βουλής έριξαν την Κυβέρνηση, ψηφίζοντας συνειδητά «ΠΑΡΟΝ», τοποθετήθηκαν σε προηγούμενες θέσεις από εμένα. Έτσι επιβραβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τους αγωνιστές και τη στάση αποτροπής χρεοκοπίας της χώρας;

Δεν διαμαρτυρήθηκα τότε, γιατί είχαμε μπροστά μας την μάχη των εκλογών, στην οποία συμμετείχα με αγωνιστικότητα και συνέπεια, καθ΄όλο το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι.

Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα :

- Πού βρέθηκαν οι «Αλεξιπτωτιστές» και ποιο «αόρατο» χέρι, τους τοποθέτησε σε ευνοϊκότερες θέσεις, από την δική μου ;

- Ποιες δυνάμεις είναι αυτές που ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ πρόσωπα, τα οποία ΕΡΡΙΞΑΝ την κυβέρνηση και οδήγησαν τον τόπο σε πρόωρες εκλογές ;

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ, ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ από την Κεντρική Επιτροπή εφόσον οι αποφάσεις της ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ και δεν γίνονται ΣΕΒΑΣΤΕΣ.

Επιθυμώ να δηλώσω στην Κεντρική Επιτροπή ότι ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξω το Κυβερνητικό έργο και φυσικά, θα εξακολουθήσω να μάχομαι για τα λαϊκά συμφέροντα όπως σε όλη την πολιτική μου πορεία με συνέπεια.

Πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου αργά να λειτουργούν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ τα όργανα του κόμματος και πάνω απ΄όλα η Κεντρική Επιτροπή όπως ορίζεται από τους κανόνες της.

Στάθης Β. Παναγούλης»

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Στάθης Παναγούλης"

Μουζάλας: Κάποιες χώρες θέλουν τους πρόσφυγες μόνο αν είναι ψηλοί, ξανθοί, με γαλανά μάτια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην "επιλογή" προσφύγων από τις χώρες- μέλη της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασής τους από τις χώρες πρώτης άφιξής τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα μετατραπεί σε μια ντροπιαστική "αγορά ανθρώπων", κατήγγειλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων -κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία- στις 28 χώρες-μέλη της, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτοι 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από την Ιταλία στη Σουηδία.

Ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, έχουν εκφράσει μια "προτίμηση" στους χριστιανούς πρόσφυγες, ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών απειλεί τις "χριστιανικές αξίες" της Ευρώπης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει πρόσφυγες για να στείλει σε ορισμένες χώρες, επειδή αυτές έχουν θέσει "ρατσιστικά κριτήρια", όπως τα χαρακτήρισε. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

«Οι απόψεις όπως, "θέλουμε 10 χριστιανούς" ή "75 μουσουλμάνους" ή "τους θέλουμε ψηλούς, ξανθούς, με γαλανά μάτια και τρία παιδιά" προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ελευθερία των προσφύγων. Η Ευρώπη θα πρέπει να ταχθεί κατηγορηματικά κατά» είπε ο κ. Μουζάλας, καλώντας τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρές ποσοστώσεις, "γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα μετατραπεί σε μια αγορά ανθρώπων και η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό".

Πολλές χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, έχουν βρεθεί παγιδευμένοι στην Ελλάδα, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές διστάζουν να τους αντιμετωπίζουν συστηματικά ως πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να τους αποκλείουν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. "Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι Αφγανοί έρχονται για να βρουν καλύτερη δουλειά. Υπάρχει ένας μακροχρόνιος πόλεμος (στο Αφγανιστάν), δεν είσαι ασφαλής πουθενά, αυτή είναι η πραγματικότητα" τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων -τα λεγόμενα και hotspots-, που θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο, θα αρχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα μήνα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ελπίζει ότι θα γίνεται μετεγκατάσταση 10.000 ανθρώπων κάθε δύο μήνες ή 70.000 κάθε χρόνο.

Αναφερόμενος στους ελέγχους των συνόρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Αθήνα δεν μπορεί νομίμως να κρατάει τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν την πορεία τους. "Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη ροή δια της θαλάσσης. Θα έπρεπε να βυθίζουμε τα σκάφη. Χρειαζόμαστε νόμιμους τρόπους, διαφορετικά οι διακινητές θα ελέγχουν τη ροή" είπε.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να αντιμετωπίσει γενναιόδωρα την Τουρκία, παρέχοντάς της "κίνητρα και ανταμοιβές", όπως οικονομική στήριξη για να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της, και είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εξετάσουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών τους.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι με την παύση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προετοιμαστεί καλύτερα για το επόμενο καλοκαίρι. Όμως, ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι "αν αύριο πέσει η Δαμασκός", καμιά θαλασσοταραχή δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες. "Η ροή θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί", κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Κάποιες χώρες θέλουν τους πρόσφυγες μόνο αν είναι ψηλοί, ξανθοί, με γαλανά μάτια"

Προσφυγή δήμων κατά του «Ελ.Βενιζέλος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι Δήμοι Ραφήνας - Πικερμίου, Μαρκόπουλου και Σπάτων-Αρτέμιδος και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργών να εκδώσουν την απαιτούμενη απόφαση καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων, αλλά και του ύψους των δημοτικών, κ.λπ. τελών που θα εισπράττουν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, από την σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος (31 Ιουλίου 1995), μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», βασικός μέτοχος της οποίας είναι η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία «Hochtief», προβλέπεται ότι η επίμαχη ανώνυμη εταιρεία οφείλει να καταβάλει ανταποδοτικούς και άλλους φόρους, όπως και τέλη σε δήμους και κοινότητες γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι Δήμοι αυτοί είναι των Σπάτων - Αρτέμιδας (τέως Λούτσας), της Ραφήνας - Πικερμίου, της Παιανίας, Μαρκόπολου, και του Κορωπίου.

Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 3631/2008 ο οποίος προέβλεψε ότι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών θα καθορίζεται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των δημοτικών τελών και φόρων των 6 επίμαχων Δήμων από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Όμως, από το 2008 κανένας από τους συναρμόδιους υπουργούς δεν υπέγραψε την προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Η καταβολή των δημοτικών φόρων και τελών προς τους εν λόγω Δήμους έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2008.

Έτσι, οι Δήμοι την 28η Ιουνίου 2015 κατέθεσαν αίτηση στους συναρμόδιους υπουργούς και ζητούσαν να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο 3631/2008 υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις διαδικασίες και το ύψος των δημοτικών τελών κ.λπ. που θα εισπράττονται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Οι Δήμοι δεν έλαβαν καμία απάντηση από τους συναρμόδιους υπουργούς και προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι από το 2008 έως και σήμερα, με το να μην εκδίδεται η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση παρέχεται προνομιακή θέση στην ανώνυμη εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», κάτι που παραβιάζει την Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αλλά και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη φοροαπαλλαγή που παρέχει ουσιαστικά η Πολιτεία προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αποτελεί κρατική ενίσχυση μονοπωλιακού χαρακτήρα, που θέτει σε προνομιακή θέση την επίμαχη εταιρεία, σε σχέση με άλλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, αλλά νοθεύονται και οι κανόνες του ανταγωνισμού.

Ακόμη, υποστηρίζουν οι Δήμοι ότι με την μη έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης παραβιάζεται και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος το 1989 κυρώθηκε από την χώρα μας.

Επίσης, σύμφωνα με τους Δήμους, η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση έναντι της ανώνυμης εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 Συντάγματος), όπως επίσης προσκρούει και στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αφού τα τέλη, κ.λπ. αποσκοπούν στην κάλυψη των δαπανών των Δήμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή δήμων κατά του «Ελ.Βενιζέλος"

Το μεγάλο κόλπο δεκάδων υπαλλήλων για την είσπραξη αποζημιώσεων-μα'i'μου

Τη δημιουργία κυκλώματος που άπλωσε τα... πλοκάμια του από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ροδόπης μέχρι και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένου να δοθεί αποζημίωση σε οστρακοκαλλιεργητές της περιοχής, παρουσιάζει πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, το οποίο αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».

Με μία σειρά πλαστών εγγράφων από το 2010, που φέρουν την υπογραφή πολιτικών και διοικητικών παραγόντων, στήθηκε η υπόθεση της αποζημίωσης των οστρακοκαλλιεργητών -όπως αναφέρει το πόρισμα- και όταν τελικά εγκρίθηκε το ποσό των 75.000 ευρώ, οι παραγωγοί αρνήθηκαν να λάβουν τα χρήματα διεκδικώντας μεγαλύτερο ποσό που έφτανε τα 650.000. Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές αλλά και στην Εισαγγελία Ροδόπης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στις 19 Απριλίου 2012 δημοσιεύτηκε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στους οστρακοπαραγωγούς της χώρας, στην οποία προβλέπεται αποζημίωση στην περίπτωση που υπήρξε αύξηση του τοξινογόνου πλαγκτού που επέβαλε στο παρελθόν την αναστολή της συλλογής των οστράκων για λόγους δημόσιας υγείας.
Οπως αναφέρει το πόρισμα, θα έπρεπε να πληρούνται δύο προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένας παραγωγός στη συγκεκριμένη προκήρυξη και να λάβει αποζημίωση: να έχουν ληφθεί μέτρα αναστολής της συλλογής των οστράκων, που σημαίνει απλά ότι θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, να έχουν εκδώσει σχετικές αποφάσεις και αυτές να έχουν κοινοποιηθεί στην Αστυνομία και στις λιμενικές αρχές. Επίσης, ο λόγος της λήψης μέτρων να αφορά την αύξηση των ορίων των τοξινών στο πλαγκτόν πάνω από τα προβλεπόμενα όρια.
Οι ελεγκτές του Γενικού Επιθεωρητή ύστερα από καταγγελίες έλεγξαν την υπόθεση πέντε εταιρειών καλλιέργειας οστράκων στον κόλπο της Βιστωνίδας στη Ροδόπη, οι οποίοι εντάχθηκαν στην προκήρυξη και με την παρουσίαση των σχετικών εγγράφων, που πιστοποιούσαν ότι είχαν ληφθεί μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, αιτούνταν από τη Διαχειριστική Αρχή αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2010.
Ο μίτος του σκανδάλου ξετυλίγεται από την πλαστότητα των εγγράφων που καταγράφεται στο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή. Στα έγγραφα που κατέθεσαν οι οστρακοκαλλιεργητές καταγράφεται ότι το όριο των τοξινών δεν απαιτούσε τη διακοπή της συλλογής των οστράκων, αλλά την εντατικοποίηση των ελέγχων με βάση εγκύκλιο που είχε εκδώσει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά βρέθηκαν δύο αποφάσεις του τότε νομάρχη Ροδόπης, ο οποίος με τα έγγραφα που φέρουν τους αριθμούς πρωτοκόλλου 1734/28 Απριλίου 2010 και 3130/12 Αυγούστου 2010 αποφασίζει τη λήψη (και στη συνέχεια την άρση) υγειονομικών μέτρων για την απαγόρευση αλιείας και διακίνησης οστρακοειδών στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της λήψης μέτρων αποτελούσε προϋπόθεση για την απόδοση αποζημίωσης.
«Εκ παραδρομής η υπηρεσία μας»
Οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή, όμως, ανακαλύπτουν ότι τα δύο έγγραφα με την υπογραφή του τότε νομάρχη είναι πλαστά, αφού οι αριθμοί πρωτοκόλλων που αναγράφουν έχουν κατοχυρωθεί σε άλλα έγγραφα (έγγραφα έγκρισης μετακίνησης υπαλλήλων) και οι αποφάσεις δεν είχαν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι έχουν συγγραφεί μετά την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2010.
Αλλά η πλαστότητα των εγγράφων πιστοποιείται και από την πρώην διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας Ροδόπης, η οποία σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στον Γενικό Επιθεωρητή παραδέχεται την πλαστότητα των εγγράφων και αναφέρει: «Δυστυχώς, όμως, εκ παραδρομής η υπηρεσία μας δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση των αποφάσεων επιβολής και άρσης μέτρων, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα που είχαμε λάβει, πράγμα το οποίο αναγκάστηκε να κάνει καθυστερημένα λόγω του γεγονότος ότι η ζημιά που προκλήθηκε πήρε μεγάλες διαστάσεις και προκειμένου οι οστρακοκαλλιεργητές (κάτοχοι των μονάδων που υπέστησαν ζημιές) να υποβάλουν φακέλους και αίτημα οικονομικής αποζημίωσης στο τότε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αντικειμενικά θεωρούμε πως ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Η καθυστερημένη έκδοση των αποφάσεων για την πληρότητα του προς κατάθεση φακέλου δικαιολογητικών αποζημίωσης είχε σαν αποτέλεσμα την αναντιστοιχία στους αριθμούς πρωτοκόλλου.
Είναι σαφές ότι στην παραπάνω διαδικασία που ακολουθήθηκε υπήρξε κάποια παρατυπία, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη διότι υπήρχαν πραγματικά οι λόγοι για την έκδοση των αποφάσεων βάσει των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, των αυτοψιών που διενεργήθηκαν και την αναγκαιότητα για τη συμπλήρωση του φακέλου».
Σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή, η παραδοχή της πλαστότητας των εγγράφων θα ελεγχθεί ποινικά για την πρώην διευθύντρια Κτηνιατρικής υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας Ροδόπης αλλά και για τον τότε νομάρχη, ο οποίος σε απαντητική επιστολή του στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 προς τον Γενικό Επιθεωρητή δηλώνει ότι είναι γνήσια η υπογραφή του στα δύο... πλαστά έγγραφα για τη λήψη και την άρση μέτρων στην περιοχή οστρακοκαλλιεργειών.
Οι πλαστές αποφάσεις υπογράφονται εκτός από τον τότε νομάρχη και από κτηνίατρο ιχθυολόγο, υπάλληλο της τότε Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης και της τέως προϊστάμενης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Τα συγκεκριμένα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν στον φάκελο που κατέθεσε για τη λήψη αποζημίωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ο τότε πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Οστρακοκαλλιεργητών Ροδόπης «Βιστωνικός Ορμος», εν πλήρει γνώσει του ότι είναι πλαστά -όπως αναφέρει το πόρισμα- τα οποία συμπεριλαμβάνει σε επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 4 Φεβρουαρίου 2013 για να προωθήσει το αίτημά του για την αποζημίωση πέντε εταιρειών.
Η συνεργασία
Παράλληλα διαπιστώνονται και άλλα έγγραφα στον φάκελο των οστρακοκαλλιεργητών που ελέγχονται για τη γνησιότητά τους, όπως κτηνιατρική έκθεση η οποία συντάχθηκε στις 27 Απριλίου 2010 και υπογράφεται από ιχθυολόγο-κτηνίατρο υπάλληλο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, για την οποία το πόρισμα αναφέρει ότι περιέχει ψευδή στοιχεία και χρησιμοποίησε παρανόμως αριθμό πρωτοκόλλου άλλου εγγράφου.
Τέλος ανακαλύφθηκε έγγραφο της τότε προϊσταμένης του Τμήματος Παθολογίας Υδροβίων Οργανισμών του τότε Ινστιτούτου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νόσων Θεσσαλονίκης, που, -όπως αναφέρεται στο πόρισμα- κυκλοφορούσε σε διάφορες εκδοχές, συμπεριλήφθηκε στην αίτηση των οστρακοκαλλιεργητών και δεν πρωτοκολλήθηκε ως εισερχόμενο στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Αλλά η? συνεργασία των υπαλλήλων δεν σταματά εδώ.
Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή, με έγγραφο από τις 25 Νοεμβρίου 2010 της Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών και Εσωτερικών Υδάτων του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων προς την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων Ε.Π. Αλιείας, ζητείται να εξεταστεί το αίτημα αποζημίωσης των οστρακοκαλλιεργητών του Νομού Ροδόπης.
Ανακριβή τα ποιοτικά στοιχεία
Η ίδια υπάλληλος που υπογράφει την επιστολή τοποθετείται επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας δύο χρόνια αργότερα και -όπως σημειώνεται στο πόρισμα- συμβάλλει στην έκδοση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για αποζημίωση στην οποία συμμετείχαν οι οστρακοκαλλιεργητές και κατόπιν εγκρίνει τις αιτήσεις για αποζημίωση των παραγωγών.
Αλλά οι πιέσεις συνεχίστηκαν και το 2013, αφού από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενωσης Ροδόπης αποστέλλεται ενημερωτικό σημείωμα στην Ειδική Υπηρεσία του Ε.Π. Αλιείας το οποίο περιλαμβάνει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για την παραγωγή των οστρακοκκαλιεργητών που ζητούσαν αποζημίωση τα οποία κρίνονται ανακριβή από το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή και με προφανή στόχο να αυξήσουν την αποζημίωση των καλλιεργητών.
Παράλληλα στους φακέλους που κατέθεσαν οι οστρακοκαλλιεργητές υπάρχει βεβαίωση που υπογράφει η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της τότε Νομαρχίας Ροδόπης, στην οποία σε γνώση της ψευδώς βεβαιώνει ότι υπήρξαν αποφάσεις λήψης και άρσης μέτρων για λόγους αυξημένης τοξικότητας, ενώ παράλληλα κάνει αυθαίρετους υπολογισμούς που καμιά σχέση δεν είχαν με την εκδοθείσα πρόσκληση και τελικά σκόπιμα εμφανίζει τους οστρακοκαλλιεργητές ότι δικαιούνται αποζημίωση και το ποσό της αποζημίωσης το διογκώνει υπέρμετρα.
Με τη... συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων
Εγκρίθηκε αποζημίωση 75.000 € αλλά οι παραγωγοί ζήτησαν 650.000
Α ίτηση αποζημίωσης είχαν αρχικά καταθέσει πέντε εταιρείες της περιοχής και το ποσό της που είχε υπολογιστεί από υπηρεσιακούς παράγοντες έφτανε το 1,1 εκατ. ευρώ, με τους υπολογισμούς για την παραγωγή να έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τα στοιχεία των εγγράφων, η γνησιότητα των οποίων αμφισβητείται. Οι δύο εταιρείες απορρίφθηκαν εξαρχής, οπότε για τις υπόλοιπες τρεις το ποσό αποζημίωσης υπολογίστηκε πάλι από υπηρεσιακούς παράγοντες και ήταν 650.000 ευρώ.
Τελικά οι αποφάσεις ένταξης ενέκριναν το ποσό των 75.000 ευρώ, καθώς υπολογίστηκε ο μέσος όρος παραγωγής της τελευταίας τριετίας και ο μέσος όρος τιμής ανά κιλό την τελευταία τριετία, παρά τις προσπάθειες από την πλευρά ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων να... αυξήσουν την αποζημίωση με την αποστολή στοιχείων τα οποία ελέγχονται για τη γνησιότητά τους. Οι παραγωγοί, όμως, δεν δέχτηκαν ούτε αυτήν την αποζημίωση και με αιτήσεις θεραπείας ζήτησαν να εισπράξουν το ποσό των 650.000 ευρώ. Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην Εισαγγελία Ροδόπης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μεγάλο κόλπο δεκάδων υπαλλήλων για την είσπραξη αποζημιώσεων-μα'i'μου"

Πρώην προϊστάμενος ΟΑΕΔ και τα εικονικά τιμολόγια αξίας 50 εκατ.

Τεράστια υπόθεση απάτης με εικονικά τιμολόγια, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής».

Στο μεγάλο σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκονται γνωστές και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν οικονομικές συναλλαγές με μία εταιρεία... φάντασμα.

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως πολύπλοκη «κομπίνα» που έχει πολλά παρακλάδια, ενώ η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, καθώς μέσω της απάτης με τα εικονικά τιμολόγια οι εταιρείες δεν κατέβαλλαν τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, δεν πλήρωναν ΦΠΑ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να μην έχουν καταβληθεί καθόλου φόροι. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», η αξία των επίμαχων τιμολογίων για τρία μόνο οικονομικά έτη ανέρχεται περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Ρόλο-κλειδί στην υπόθεση φέρεται να έχει πρώην προϊστάμενος ΟΑΕΔ, που, όπως προκύπτει από καταγγελίες, είναι ο απόλυτος «φαντομάς» της απάτης, ένας άνθρωπος με χίλια πρόσωπα. Τα θύματά του τον περιγράφουν ως έναν ευπαρουσίαστο άνδρα, με αυτοπεποίθηση και με μεγάλη πειθώ, ικανό «να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο». Παρουσίαζε τον εαυτό του ως μεγαλοστέλεχος δημόσιου φορέα, ικανότατο οικονομολόγο και απόφοιτο του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ.
Οι σχέσεις και στη Σαουδική Αραβία
Επικαλούνταν γνωριμίες με τρανταχτά ονόματα της πολιτικής ζωής, ώστε να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ανυποψίαστων θυμάτων του, αλλά και για να τους υπόσχεται κάλυψη από τους ισχυρούς πολιτικούς φίλους του. Ισχυριζόταν ότι είναι ο λογογράφος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πως είναι στενός φίλος του Απόστολου Κακλαμάνη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ επιδείκνυε και προσωπική πρόσκληση στη βάφτιση του εγγονού του τέως υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη. Μέχρι και λογιστής - οικονομικός σύμβουλος μέλους της βασιλικής οικογενείας της Σαουδικής Αραβίας συστηνόταν, σύμφωνα με καταγγελίες θυμάτων του.
«Είχε τηλεφωνήσει ενώπιόν μου μέχρι και στον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα! Είχα όντως πεισθεί ότι είναι ένας καταξιωμένος οικονομολόγος με σπουδές στο εξωτερικό και πάρα πολλές διασυνδέσεις και γνωριμίες, γεγονός που φρόντιζε να προβάλλει σε κάθε μας συναναστροφή για να μου προκαλέσει την πεποίθηση ότι όλα αυτά ισχύουν και να με κάνει να τον εμπιστευθώ με απώτερο σκοπό να του αναθέσω τη διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών για επενδύσεις, τα οποία ποσά θα ιδιοποιείτο παράνομα», αναφέρεται σε μήνυση ιδιώτη που έχει κατατεθεί σε Οικονομική Αστυνομία και Εισαγγελικές Αρχές.
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι υπάρχει καταγγελία στο ΙΚΑ σε βάρος του, για «μαϊμού» αναπηρική σύνταξη από τον ΟΑΕΔ λόγω «ψυχωσικής συνδρομής παρανοϊκού τύπου».
Ο «φαντομάς» φέρεται να εμπλέκεται και στο κύκλωμα έκδοσης εικονικών τιμολογίων σε νόμιμες αλλά και «μαϊμού» εταιρείες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη μεγατόνων έχει στηθεί με μία απλή ατομική επιχείρηση που εδρεύει στα Εξάρχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία φαίνεται να έχει ενεργό ΑΦΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η ατομική επιχείρηση δραστηριοποιείται στα... πάντα.
Από διαφημιστικό υλικό μέχρι διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και από χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και καθαρισμό κτιρίων μέχρι χαρτικά είδη και εμπορία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι παντελώς ασύνδετες μεταξύ τους, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη αρμόδιων διωκτικών αρχών, παρέχουν τη δυνατότητα να εκδίδει τιμολόγια σε πολλές και διαφορετικές εταιρείες. «Το πρώτο πράγμα που κοιτάει η Εφορία στα τιμολόγια είναι αν μπορεί η εταιρεία να εκδώσει το τιμολόγιο, βάσει επιχειρηματικής δραστηριότητας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αρμόδιο στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας.
Από στοιχεία και καταγγελίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, προκύπτει ότι το κόλπο στηνόταν με στόχο να μην πληρώνουν φόρους εισοδημάτων, μέσω τιμολογίων που εμφάνιζαν τις εταιρείες να έχουν ζημιές και καθόλου κέρδη. Παράλληλα, απέφευγαν να πληρώνουν ΦΠΑ καθώς παρουσίαζαν έξοδα. Αν μία εταιρεία είχε κέρδη 100.000 ευρώ, έπαιρνε ένα τιμολόγιο ύψους 120.000 ευρώ για διοικητικά έξοδα, όπως ανακαίνιση γραφείων, και μ' αυτόν τον τρόπο εμφάνιζε να έχει ζημιές ως εταιρεία, βάζοντας στην τσέπη τα κέρδη και χωρίς να καταβάλλει ούτε δεκάρα σε φόρους.
Προμήθεια 5%-10% της αξίας
Οι επιτήδειοι φέρονται να λάμβαναν αμοιβή σε ποσοστό επί της αξίας του τιμολογίου, δηλαδή σε μικρά ποσά έπαιρναν περίπου 5% της αξίας, ενώ σε μεγαλύτερα η αμοιβή τους έφτανε ακόμα και το 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες με τις οποίες η ατομική επιχείρηση-φάντασμα είχε οικονομικές συναλλαγές (έκδοση τιμολογίων), έχουν κάνει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχο για την ύποπτη ατομική επιχείρηση που εκδίδει τα τιμολόγια τα οποία φαίνεται να είναι εικονικά. Στέλεχος της αρμόδιας διωκτικής οικονομικής υπηρεσίας εξηγεί ότι τα τιμολόγια δεν διακινήθηκαν μέσω τραπεζικού συστήματος για να μην χτυπήσει «κόκκινο» στις Αρχές.
Στο μεγάλο σκάνδαλο υπάρχει ακόμη μία πτυχή ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς σύμφωνα με δικόγραφο η εταιρεία-φάντασμα εμφανίζεται να έχει θεωρήσει ταμειακή μηχανή στο τέλος του 2012, η οποία πιθανολογείται πως βρίσκεται σε Μύκονο και Σαντορίνη. Αν η μηχανή είναι «πειραγμένη» με ειδικό λογισμικό, όλα τα καφέ, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα που ενδεχομένως τη «νοικιάζουν», εμφανίζονται να εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούν σε κανενός τα στοιχεία...
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα πώς η ατομική επιχείρηση που φέρεται να εκδίδει τα εικονικά τιμολόγια δεν έχει πιαστεί στην τσιμπίδα του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικές καταγγελίες, η εταιρεία δηλώνει έδρα στα Εξάρχεια, ωστόσο από το επιτόπιο ρεπορτάζ προέκυψε ότι δεν υπάρχουν γραφεία εδώ και δύο χρόνια.
Καταστηματάρχης στη γειτονιά ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η γυναίκα που εμφανίζεται ως η ιδιοκτήτρια έχει εξαφανιστεί και αρκετοί είναι αυτοί που του έχουν χτυπήσει την πόρτα και την αναζητούν, ενώ όπως υποστηρίζει δεν είχε ποτέ την εικόνα ότι τα γραφεία που είχαν ενοικιαστεί από την εταιρεία αντιστοιχούσαν σε κανονική επιχείρηση.
ΑΛΛΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ
Εχει πάρει τρελόχαρτο... έχει δαγκώσει πολλούς
«Με χαρτί γιατρού το παίζει τρελός και έχει εξαφανιστεί από τον ΟΑΕΔ, παίρνοντας συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες». Αυτή είναι η απάντηση συναδέλφων του «φαντομά» της απάτης για τα έργα και τις ημέρες του ως προϊσταμένου της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με καταγγελία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», ο δημόσιος υπάλληλος ξεκίνησε περίπου το 2011 να επικαλείται ασθένεια και να απουσιάζει από το πόστο του.
Παράλληλα, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως... οικονομολόγος του Γέιλ και προσέλκυε πελάτες για επενδύσεις. Δήλωνε εξπέρ των φορολογικών και παρέπεμπε το πελατολόγιό του σε συγκεκριμένο λογιστήριο, στο οποίο όμως δεν φαινόταν νομικά ο ίδιος, επειδή ήταν υπάλληλος του Δημοσίου - όπως ισχυριζόταν.
Απολύθηκε από τον ΟΑΕΔ, καθώς κρίθηκε πνευματικά ανίκανος, παίρνοντας αναπηρική σύνταξη λόγω «ψυχωσικής συνδρομής παρανοϊκού τύπου». Ωστόσο, καταγγελία που έχει το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι η σύνταξη είναι «μαϊμού» και την εξασφάλισε χάρη σε γιατρό του Δρομοκαΐτειου, ο οποίος εισήγαγε άλλο άτομο για εξέταση στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, το οποίο όμως όντως έπασχε από ψυχιατρική πάθηση.
Δαιδαλώδες σύστημα
Την ίδια στιγμή, ως... λογιστής με γνωριμίες στον πολιτικό χώρο, όπως τους Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Στουρνάρα και Π. Νικολούδη, κατάφερε να εξαπατήσει επιχειρηματίες που του εμπιστεύονταν μεγάλα χρηματικά ποσά για επενδύσεις.
Μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος με συστάσεις εταιρειών και ιδιωτικά συμφωνητικά, τα χρήματα εξαφανίζονταν με σχεδόν «νόμιμο» τρόπο. Σύμφωνα με δικόγραφο που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα «δρούσε βάσει οργανωμένου σχεδίου που απέβλεπε στην εξαπάτηση πλούσιων ατόμων για επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου παράνομου περιουσιακού οφέλους, για το οποίο είχε ήδη σχεδιάσει την υποδομή για να αποκρύψει την προέλευσή του, καθώς σε συνεργασία με κατάστημα πώλησης λαχείων δήλωνε στην Εφορία κέρδη από τυχερά παιχνίδια ύψους 500.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα 2006 έως 2013 (σημειωτέον ότι δήλωσε κέρδος από τυχερά παιχνίδια 200.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα 2011 έως 2013) με σκοπό να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων και να το διαθέσει στο στενότερο κοινωνικό του περιβάλλον και σε καφέ (γνωστής αλυσίδας) συγγενή του, καθώς και σε εξαγωγή τεράστιων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην προϊστάμενος ΟΑΕΔ και τα εικονικά τιμολόγια αξίας 50 εκατ."

Η Δούρου «ανοίγει την πόρτα» στη Siemens με νέο έργο 3,6 εκατ. ευρώ

Αναταράξεις προκαλεί η πρόθεση της περιφερειακής αρχής να ολοκληρώσει έναν καταφανώς αμφιλεγόμενο διαγωνισμό που επιτρέπει την επανάκαμψη της Siemens με ένα έργο-πρόκληση, προϋπολογισμού σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ.

Στην Περιφέρεια επικρατεί αναστάτωση και από το γεγονός ότι η διοίκηση επιδίδεται σε διώξεις όσων υπηρεσιακών στελεχών αποκαλύπτουν τις αμφιλεγόμενες πτυχές του διαγωνισμού και τη διαφαινόμενη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία.

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουν ότι θέλουν πλήρη διαφάνεια και διαλεύκανση σκανδάλων διαφθοράς, όπως αυτά στα οποία ενεπλάκη η γερμανική εταιρεία, η περιφέρεια της Αττικής δείχνει έτοιμη να δώσει έμμεσα συγχωροχάρτι στη Siemens, βάζοντάς την από το παράθυρο στο πεδίο των δημόσιων προμηθειών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο μεταξύ.

Προβληματισμένη από την υπόθεση, που μπορεί να την στιγματίσει πολιτικά για χρόνια, η κυρία Δούρου κρατά τα έγγραφα στο γραφείο της, αποφεύγοντας ακόμα να βάλει την τελική υπογραφή, πιθανόν γιατί μετρά τις αντιδράσεις και τις πολιτικές επιπτώσεις. Εκτός κι αν αναζητά απλά την κατάλληλη φόρμουλα και τον ελιγμό ώστε και τον διαγωνισμό να ολοκληρώσει και να αποφύγει την κριτική ότι είναι εκείνη που επέτρεψε την επιστροφή και δικαίωση της Siemens.

Το πρόβλημα δεν θα υπήρχε εάν η κυρία Δούρου επέλεγε να μην ακούσει τον στενό της συνεργάτη αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Χρήστο Καραμάνο, αλλά και ένα κλειστό κύκλο υπηρεσιακών παραγόντων, που διαχειρίζονται επί χρόνια όλα τα κρίσιμα και κοστοβόρα έργα της Περιφέρειας (παλαιότερα του ΥΠΕΧΩΔΕ), που επέμειναν να συνεχιστεί ο διαγωνισμός, ο οποίος είχε ξεκινήσει μεν επί ημερών της προηγούμενης αρχής, αλλά θα μπορούσε εύκολα και απλά να ακυρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014 ή και αργότερα.

Εγκλωβισμένη μάλιστα από το ίδιο σύστημα ανθρώπων, που ελέγχουν όλη τη διαδικασία, από τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, έως τον έλεγχο των προσφορών και την επίβλεψη ενός έργου, η κυρία Δούρου μοιάζει πλέον ως το μοιραίο πρόσωπο, κάτι που έχει προβληματίσει ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν θέλει να συνδεθεί η κυβέρνηση της αριστεράς, με δύσοσμες αναθέσεις έργων και προμηθειών.

Η αμηχανία της περιφερειακής αρχής μπροστά στις αποκαλύψεις, αλλά και η προσπάθειά της να ελέγξει την κατάσταση, ώστε να μην λάβει έκταση το θέμα, την οδήγησε στην εκδίωξη υπαλλήλων, τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για διαρροές εγγράφων, που εξέθεταν τις επιλογές της. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και μέρος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάστατοι και καταγγέλλουν ότι δύο υπάλληλοι, που είχαν διαφωνήσει με τις προβλέψεις του διαγωνισμού, αμφισβητώντας τη δρομολογούμενη συνεργασία της Περιφέρειας με τη Siemens, μετατέθηκαν δυσμενώς σε άλλες υπηρεσίες, σε μία προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης όσων εντοπίζουν προβλήματα στη συνεργασία με τη Siemens.

Ο διαγωνισμός για τον οποίο γίνεται η όλη φασαρία αφορά στο έργο «Συντήρηση Εξοπλισμού Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και λειτουργίας Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ)» και η Περιφέρεια έσπευσε να τον κατοχυρώσει υπέρ της Siemens στις 8 Ιουνίου 2015. Κι αυτό παρότι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης της κυρίας Δούρου είχαν εκφράσει εξ αρχής σοβαρές ενστάσεις και είχαν ζητήσει την επαναπροκήρυξή του με άλλους όρους. Κυρίως για δύο λόγους: πρώτον, επειδή η αναγκαιότητα του διαγωνισμού στηρίχθηκε στο σαθρό επιχείρημα ότι το ΚΔΚ σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των φαναριών στους δρόμους της Αθήνας. Οι υποστηρικτές του διαγωνισμού ισχυρίζονταν ότι σε περίπτωση ακύρωσης της διαδικασίας θα «παρατηρούνταν πολύμηνο κυκλοφοριακό χάος, με αποτέλεσμα να απειλούνται ζωές πολιτών στους δρόμους». Οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίφθηκαν, όχι μόνο από γνωματεύσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης, αλλά και στην πράξη, καθώς από τις 15 Ιουνίου που έληξε η προηγούμενη σύμβαση και το ΚΔΚ λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, τα φανάρια και η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης ΚΕΣΟ κ. Γιώργος Μαυρογιαννίδης και ο υπάλληλος κ. Αθανάσιος Κουτσούρης, που υποστήριξαν -και δικαιώθηκαν- ότι το ΚΔΚ δεν σχετίζεται με τα φανάρια, μπήκαν στη δυσμένεια της περιφερειακής αρχής και μετατέθηκαν δυσμενώς σε άλλη υπηρεσία!!!

Δεύτερον, γιατί ο διαγωνισμός βάζει δύο χωριστά έργα σε ένα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση προς όφελος του δημοσίου, αλλά και να δίδεται εκ των προτέρων σαφές προβάδισμα στη Siemens -εξ ου και πολλοί μίλησαν για “φωτογραφικό” διαγωνισμό. Χωρίς να υπάρχει σαφής εξήγηση και λόγος, στο διαγωνισμό εντάσσονται η συντήρηση του λογισμικού (προέλευσης Siemens) και η συντήρηση των λοιπών συστημάτων (κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, χειριστές). Επειδή στο πρώτο κομμάτι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μεγάλη έκπτωση, αυτό παρασύρει και το δεύτερο τμήμα, για το οποίο θα ήταν δυνατή η μείωση του κόστους αν ήταν χωριστή εργολαβία, με αποτέλεσμα να καλείται η Περιφέρεια να πληρώσει υπερβολικά ποσά για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Προκαλεί δε μεγάλα ερωτηματικά το γιατί η κυρία Δούρου και ο κ. Καραμάνος επέλεξαν να στηριχθούν σε υπηρεσιακούς παράγοντες που παραμένουν στις ίδιες καίριες θέσεις επί σειρά ετών και σε ύποπτες περιόδους. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την κυρία Αθανασία Αθανασοπούλου και τον κ. Δημήτρη Κεφαλληνό, που συνήθως ορίζονται ως επιβλέποντες σε έργα της Siemens. Ειδικά για την κυρία Αθανασοπούλου το πρόβλημα είναι τεράστιο και προς διερεύνηση, καθώς συγγενικό της πρόσωπο εργάζεται στην ανάδοχο εταιρία του έργου για τη διαχείριση του ΚΔΚ που η ίδια επιβλέπει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Δούρου «ανοίγει την πόρτα» στη Siemens με νέο έργο 3,6 εκατ. ευρώ"

Τζιτζικώστας: Ο Τσίπρας φορολογεί ό,τι κινείται, για να φτιάξει το παλιό κομματικό κράτος που ονειρεύεται

Δίνουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της χώρας, επισήμανε από τη Βέροια ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τους φόρους που έρχονται, λέγοντας «ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Και πρώτα απ' όλα, υποσχέθηκε λιγότερους φόρους. Λιγότερους φόρους για τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον επαγγελματία, τον αγρότη, το μισθωτό. Αντί γι' αυτό, οι πολίτες και η χώρα πνίγηκαν στους φόρους. Στους νέους, τους υψηλότερους, τους άδικους φόρους. Δεν τον ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα, αν μπορεί, αν αντέχει ο κόσμος να πληρώσει. Φορολογεί ό,τι κινείται, για να φτιάξει το παλιό κομματικό κράτος που ονειρεύεται. Το κράτος των φίλων, των συντεχνιών, των κομματαρχών του. Αυτό το κράτος, ζητάει με νέους φόρους, να πληρώσουμε ο κ. Τσίπρας. Έτσι η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο».

Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ότι δεν διατυπώθηκε κανένα σχέδιο, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

«Αν δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ας αντιγράψουν ένα έτοιμο και πετυχημένο μοντέλο, αυτό που εφαρμόσαμε εδώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 40 μονάδες, από το 53% στο 93% και είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα. Είμαστε όμως, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά σε 24 μήνες πληρώσαμε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ σε έργα που υλοποιήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία. Δεν είναι απλώς αριθμοί όλα αυτά. Αυτά είναι χρήματα στην αγορά, νέες επενδύσεις, αναβάθμιση στις υποδομές, δουλειές και νέο εισόδημα.  Και βεβαίως, δώσαμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, τους πυλώνες που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή μας βάση» είπε. 

Αναφερόμενος στο όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η ΝΔ «είναι μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία που δεν βάζει ταμπέλα στον εαυτό της, ούτε στον κόσμο της. Ένα κόμμα που με τον τρόπο που λειτουργεί δίνει δείγμα γραφής στην κοινωνία για το πως θα κυβερνήσει.

Ένα κόμμα ανοιχτό και συμμετοχικό.

1) Που θα δίνει λογαριασμό στον κόσμο του για τις πολιτικές του επιλογές.

2) Που θα ζητά από τη βάση το «ναι» ή το «όχι» για την στρατηγική του.

3) Με τοπικά δημοψηφίσματα.

4) Με ανάδειξη του 50% των υποψήφιων βουλευτών από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών.

Ένα κόμμα της αξιοκρατίας και όχι της επετηρίδας.

Με καθορισμένες θητείες για όλους τους ρόλους, με πρώτη αυτή του προέδρου.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε την ομιλία του στη Βέροια, λέγονταw ότι «οι πολιτικές χαράσσονται στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, για την κοινωνία.Και εμείς θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά άξια και ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη, που θα ανταποκριθούν με πλήρη επάρκεια και επιτυχία, στις θεσμικές λειτουργίες του κοινοβουλίου, με τον τρόπο που ορίζει ρητά το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής, και το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θα αγωνιστούμε με τρόπο συλλογικό και ενιαίο. Συμπαγή και δυναμικό. Όπου κι αν δίνει η Παράταξη τη μάχη, τη δίνει ενιαία και συντεταγμένα. Και η φωνή μας θα είναι πιο δυνατή από ποτέ». 

Nωρίτερα το Σάββατο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε βόλτα στο κέντρο της Νάουσας, όπου συνομίλησε με πολίτες, ενώ επισκέφθηκε και το γραφείο της ΝΟΔΕ Ημαθείας. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: Ο Τσίπρας φορολογεί ό,τι κινείται, για να φτιάξει το παλιό κομματικό κράτος που ονειρεύεται"

Θυρίδες: Δέσμευση ακόμη και τιμαλφή των οφειλετών – Δήλωση Αλεξιάδη (pdf)

Η αλλαγή των διατάξεων για το άνοιγμα των θυρίδων στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δίνει στην πολιτεία τη δυνατότητα να αποκτήσει καλύτερο οπλοστάσιο για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά τόνισε την Κυριακή ο Τρύφων Αλεξιάδης σχολιάζοντας το άρθρο 3 του ν/σ που προβλέπει δέσμευση θυρίδων καθώς και δυνατότητα κατάσχεσης ολόκληρου του περιεχόμενου τους σε όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 3, «στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους».

«Θυρίδες ανοίγονται και τώρα όταν γίνουν φορολογικοί ή άλλοι έλεγχοι» σχολίασε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για τα τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «η οροφή είναι συγκεκριμένη, αλλά αν μπορέσουμε θα τα κάνουμε αναλογικότερα.»

«Αναζητούμε κίνητρα για την επέκταση του πλαστικού χρήματος» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Βήματος που αναφέρει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμα capital controls στην πληρωμή μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους και των συντάξεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος θα μπορεί να παίρνει σε μετρητά μόνο 150 ευρώ την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορεί να τα ξοδεύει με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι η επέκταση με υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα, αλλά όπως σημείωσε δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς.

Σχολίασε ακόμη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την προμήθεια που ζητούν για να διευκολυνθεί η επέκταση της χρήσης των καρτών. Ανέφερε ως παράδειγμα τα ΕΛΤΑ που παρακρατούν προμήθεια 0,3% όταν πληρώνεις τους λογαριασμούς σου με κάρτα.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως «δεν μπορούν οι εφορίες να λένε πως ό,τι μαζέψει ένας επαγγελματίας με πλαστικό χρήμα θα του το παίρνουν για οφειλές στο Δημόσιο.»

Σημειώνεται ότι το ν/σ για τα προαπαιτούμενα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση αργά το βράδυ του Σαββάτου, και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Θυρίδες: Δέσμευση ακόμη και τιμαλφή των οφειλετών – Δήλωση Αλεξιάδη (pdf) "

Λαγκάρντ: Δεν αρκεί μόνο το πλαφόν του 15% για το ελληνικό χρέος

Νέο «χτύπημα» κατά της ελληνικής οικονομίας από την Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε από την Λίμα του Περού, ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί το «πλαφόν» του 15% στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, απαντώντας έτσι στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως τόνισε η ίδια, το Ταμείο είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα κινείται σε δύο «πόδια». Το ένα είναι ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, την τραπεζική διακυβέρνηση και άλλες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Ταμείου να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές είπε: «Με κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι, η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει... Είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα κινείται σε δύο πόδια, το ένα δυνατές και σε βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως στο ασφαλιστικό σύστημα, την τραπεζική διακυβέρνηση και άλλες μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε απαραίτητες ότι είναι απαραίτητες για οικονομική ισχύ και οικονομική κυριαρχία».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Δεν αρκεί μόνο το πλαφόν του 15% για το ελληνικό χρέος"

Ποιοι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι θα πληρώσουν 2,1 δισ. ευρώ

Με νέες περικοπές συντάξεων και ανατροπές στον προγραμματισμό ζωής θα υποχρεωθούν να «πληρώσουν» τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 για το «νέο Ασφαλιστικό», οι συνταξιούχοι (πλην των «χαμηλοσυνταξιούχων») και όσοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βγουν «άμεσα» στη σύνταξη.

Σε αυτό το ύψος φτάνει ο... πρώτος «λογαριασμός» των μέτρων που έχει αποφασιστεί να ληφθούν (συμπεριλαμβανομένου του «μπλόκου» στις συνταξιοδοτήσεις πριν από τα 62 και τα 67 έτη). Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται και πρόσθετα μέτρα, αν οι δανειστές επιμείνουν να «καλυφθεί» πλήρως το ταμειακό έλλειμμα των 2,123 δισ. ευρώ που θα έχουν το 2016 τα ταμεία κύριας ασφάλισης παρά την εξοικονόμηση του 1,7δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος -και το οποίο σκοπεύει να θέσει από τις 15 Οκτωβρίου, μετά την έκδοση του πορίσματος των «σοφών», σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σε διάλογο με τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς- προβλέπει την εξοικονόμηση δαπανών μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού (με όποιο «μοντέλο», το σουηδικό ή άλλο, προκριθεί) και την επανομοθέτηση νέας κλίμακας παρακράτησης εισφορών από τις θεωρούμενες «υψηλές» συντάξεις. 

Ως όριο έχει οριστεί το μηνιαίο εισόδημα των 1.000 ευρώ από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων (περίπου το 30%) έχει «σηκώσει», ήδη, δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Το ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν και όσοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ είναι στο... τραπέζι, αλλά, όπως λένε κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου, επιδιώκεται να αποκλειστεί καθώς «και αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων έχει επιβαρυνθεί από την αύξηση των εισφορών ασθενείας που ισχύει από την 1η Ιουλίου» (προβλέπονται έσοδα 741,4 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016).

Αλλα σενάρια που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο προβλέπουν, τον επανυπολογισμό όσων συντάξεων έχουν εκδοθεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (όπως σε ΔΕΚΟ - τράπεζες) και την επιβολή νέου πλαφόν για το ανώτατο ύψος του εισοδήματος από συντάξεις, ακόμη και χηρείας (π.χ. χήρα συνταξιούχος που έχει ίδιο δικαίωμα σε μια κύρια και μια επικουρική, μπορεί να λαμβάνει άλλες τρεις συντάξεις, αν ο σύζυγος ήταν ασφαλισμένος στο Δημόσιο). Το πλαφόν των 2. 774 ευρώ τον μήνα στα ειδικά ταμεία, των 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και των 3.360 ευρώ για τις διπλές συντάξεις θεωρούνται υπερβολικά με βάση τα νέα δεδομένα.


Οι περικοπές 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (που ενσωματώνει τους δημοσιονομικούς στόχους του 3ου Μνημονίου σε ό,τι αφορά την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης). 

Από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα εξοικονομηθούν συνολικά τα 741,6 εκατ. ευρώ από το 1,7 δισ. ευρώ (483,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία και 258,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο). Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι θα περιλαμβάνει περικοπές, αφού η αλλαγή του μοντέλου του Ασφαλιστικού, δηλαδή η απονομή χαμηλότερων νέων συντάξεων, δεν μπορεί να δώσει το συγκεκριμένο δημοσιονομικό όφελος μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον 86,9 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από το νέο «ψαλίδι» (μείωση έως 10%) που θα «μπει» στα εφάπαξ.


Από το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή από την αύξηση των ηλικιακών ορίων και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τους «παλαιούς» (ακόμη και πριν από το ‘83) ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν «κλειδώσει» δικαίωμα εξόδου με 35ετία (θα αυξηθεί στα 40 έτη), προβλέπονται 54,2 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία θα εξοικονομήσουν επιπλέον 77,9 εκατ. ευρώ, καθώς δεν θα πληρώσουν νέα εφάπαξ μετά τη χρονική μετάθεση της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή του ν. 3863/10 που προβλέπει ένα ποσοστό βασικής + αναλογική σύνταξη με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον χρόνο ασφάλισης μετά το 2010) και τη χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού έως τα 67, το όφελος των Ταμείων θα είναι 25,5 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες περικοπές είναι, πάντως, άγνωστο αν θα ισχύσουν με το νέο Ασφαλιστικό που θα νομοθετηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μεγαλύτερο Έλλειμμα 

Παρά τις παραπάνω παρεμβάσεις, το ταμειακό έλλειμμα στα Ταμεία κύριας ασφάλισης προβλέπεται να... αυξηθεί το 2016 (λόγω της αναμενόμενης παράτασης της ύφεσης, των μειώσεων στους μισθούς και της αύξησης της ανεργίας) κατά 934 εκατ. ευρώ. Και να φτάσει στα 2,123 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται ούτε το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία (380 εκατ. ευρώ) ούτε τα «κρυφά» χρέη των 5,2 δισ. ευρώ που έχουν τα Ταμεία από απλήρωτες συντάξεις και δαπάνες υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι πρόωρες 

Το νέο Ασφαλιστικό θα τεθεί σε εφαρμογή με δεδομένη την ήδη νομοθετημένη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 62 έτη (για μειωμένη ή πλήρη με 40 έτη ασφάλισης) και τα 67. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εκδώσει όλες τις σχετικές εγκυκλίους προβλέποντας ταυτόχρονα την επιβολή της νέας πρόσθετης ποινής (μείωση 10%) επιπλέον του 6% κατ’ έτος που ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται πρόωρα.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι θα πληρώσουν 2,1 δισ. ευρώ"

Σχέδιο για πληρωμή μισθών και συντάξεων με πλαστικό χρήμα

Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, όπως υποστηρίζει το Βήμα της Κυριακής.

Το μέτρο αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται και από κίνητρα για τους χρήστες, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, στη βάση συμφωνίας που θα συνάπτουν με το υπουργείο Οικονομικών.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.

Εν τω μεταξύ ο Τρ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσε τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά. Ο ίδιος τόνισε πως δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για πληρωμή μισθών και συντάξεων με πλαστικό χρήμα"

Τσίπρας: ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει... εκτός κράτους

Στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει ο (για δεύτερη φορά κυβερνών) ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προκήρυξη συνεδρίου για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ανέπτυξε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη θέση που "χτίζει" επιμελώς τις τελευταίες εβδομάδες για κοινή δράση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας, καλώντας τους εγχώριους εκφραστές της δεύτερης (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) να "ξεκολλήσουν" από τη Δεξιά.
Σε συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή δε, παρουσίασε τους δύο άμεσους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο: πρώτον, εφαρμογή των μνημονιακών συμφωνηθέντων για να επιτευχθεί το τρίπτυχο αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών-απομείωση του χρέους και, δεύτερον, "τρέξιμο" του "παράλληλου προγράμματος" του ΣΥΡΙΖΑ στα πεδία της κοινωνικής δικαιοσύνης-διαφθοράς-διαπλοκής.

Δεν στέλνουμε "πελάτες" στο κράτος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα εκτός κράτους» είπε ο κ.Τσίπρας επικαλούμενος τον Γκράμσι, εγκαινιάζοντας τη δικαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος μετά την περιπέτεια της διάσπασης.
«Θα δίνει καθημερινά τη μάχη της ηγεμονίας, διότι η εκλογική νίκη δεν σημαίνει ηγεμονία των ιδεών της Αριστεράς. Για να λειτουργεί όμως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση ως άγρυπνη αριστερή συνείδησή της και ταυρόχρονα να είναι αυτόνομος από το κράτος», τόνισε, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ούτε παρέχουμε εγγύηση ότι μέσω του κόμματος κάποιος θα προωθηθεί στον κρατικό μηχανισμό όπως συνέβαινε 40 χρόνια με το πελατειακό κράτος».
Αναφερόμενος εμμέσως στη διάσπαση έθεσε και το νέο πλαίσιο εσωκομματικής λειτουργίας ώστε να πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι άθροισμα συνιστωσών και τάσεων: «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε με άδοξο τρόπο. Η πολιτική καχυποψίας-κλειστών θυρών βολεύει μηχανισμούς, όπως και η άποψη 'λίγοι και καλοί'. Να αποφασίσουμε σήμερα ότι αυτό έληξε οριστικά».
Ο κ.Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερη επιμονή στην ανασυγκρότηση της Οργάνωσης Νεολαίας, δεδομένου ότι, αν και το μεγαλύτερο τμήμα των οργανωμένων μελών αποχώρησε πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε 40% των ψήφων στις ηλικίες 18-24 ετών στις εκλογές. «Οι νέοι πρέπει να είναι η βάση μας για τις μάχες που θα δώσουμε», είπε.
Ξεκαθάρισε επίσης τη σχέση που πρέπει να αποκτήσει το κόμμα με τα τμήματα των πολιτών που μετακινήθηκαν από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ («ήμασταν κόμμα του 4%, κάποιοι μας ψήφισαν για να φτάσουμε στο 35%») και, κυρίως, «να μην τους απογοητεύσουμε».
Βάσει των παραπάνω, θα ξεκινήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση κόμματος-Νεολαίας εν όψει του συνεδρίου στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ενώ αύριο θα συμπληρωθεί η Πολιτική Γραμματεία (από τα μέλη της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας που αποχώρησαν) και θα εκλεγεί ο νέος Γραμματέας, καθώς πριν από τις εκλογές αποχώρησε ο Τάσος Κορωνάκης.

Με Σοσιαδημοκράτες και Πράσινους

Μηνύματα...με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο κ.Τσίπρας στις ευρωπαϊκές και εγχώριες προοδευτικές δυνάμεις.
Αφού αναφέρθηκε στη πεντάμηνη διαπραγματευτική μάχη και στις διεργασίες που αυτή προκάλεσε, μίλησε για τα αποτελέσματα που αρχίζουν να φαίνονται, εμφανίζοντας ως παράδειγμα τις εκλογές στην Πορτογαλία: «ο κεντροδεξιός συνασπισμός ήρθε πρώτος αλλά με 36% από 51% που είχε, ενώ οι αριστερές δυνάμεις διπλασσιάστηκαν. Πλέον, υπάρχει πλειοψηφία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς στην Πορτογαλία αλλά δεν σχηματίζεται κυβέρνηση λόγω του διχασμού που παρατηρείται εντός της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς οι κοινωνίες πιέζουν αλλα οι ηγεσίες παραμένουν ουρά της Δεξιάς», ανέφερε, προσθέτοντας με νόημα: «αυτό το βλέπουμε κι εδώ».
Παρουσίασε όμως με ευκρίνεια (και από το βήμα κομματικού, πλέον, οργάνου) τη βασική θέση του που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο το επόμενο διάστημα: «Συναντιώμαστε η ευρωπαϊκή Αριστερά με τμήματα Σοσιαλδημοκρατίας και τους Πράσινους στη μάχη για να τιθασεύουμε ασυδοσία αγορών»...
Σ΄αυτό το πλαίσιο ενέταξε την πρότασή του να προστεθεί το Ευρωκοινοβούλιο στους τέσσερις θεσμούς που επιβλέπουν τα προγράμματα (το ελληνικό, εν προκειμένω) ώστε οι διαπραγματεύσεις «να μην μένουν σε κλειστές κάμαρες αλλά να έχουν λόγο και ρόλο οι εκλεγμένοι».

Το στοίχημα του εξαμήνου

Οσο για το εξάμηνο στοίχημα της κυβέρνησης, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε τον στόχο περί τήρησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές ώστε να επιτευχθεί το τρίπτυχο αξιολόγηση - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - απομείωση χρέους» - πόσο μάλλον, όπως πρόσθεσε, που το θέμα του χρέους βρίσκει πλέον υποστηρικτές εντός κι εκτός Ευρώπης.
Παρέπεμψε ωστόσο σε νέες μάχες που θα δοθούν για βελτιώσεις-διορθώσεις της συμφωνίας όταν θα αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητα κάποιων σημείων της. «Η οικονομία είναι ζωντανός οργανισμός. Οταν οι τεχνοκράτες δουν ότι οι αυξήσεις, για παράδειγμα, στον ΦΠΑ δεν έχουν αποτέλεσμα και ότι το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι η εισπραξιμότητα, θα δώσουμε τη μαχη μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για νίκες προς όφελος κοινωνίας».
Χωρίς... καλωπισμούς, χαρακτήρισε «δύσκολους» τους επόμενους μήνες (σ.σ. της τήρησης της συμφωνίας) λέγοντας ότι «πρέπει να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να θέσουμε κόκκινες γραμμές για να μη χάσουμε ό,τι κατακτήσαμε».
Ως παράδειγμα έφερε τα κόκκινα δάνεια («η μεγάλη μάχη, με συμμαχίες στην Ευρώπη, θα δοθεί στην προστασία της πρώτης κατοικίας») και τις επενδύσεις («προϋπόθεση γι΄αυτές θα είναι ο σεβασμός στην εργασιακή νομοθεσία και στην προστασία του περιβάλλοντος»).

«Το πάρτι τελείωσε»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην σταδιακή εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος» που παρουσίασε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά, κυρίως, στο «χτίσιμο» μιας νέας δημόσιας διοίκησης και στο κοινωνικό κράτος.
Και παρουσίασε τις κάτωθι άμεσες παρεμβάσεις:
- Δημοκρατική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
«Δεν διορίσαμε εμείς στρατιές στο Δημόσιο αλλά υπερασπισθήκαμε τα δίκια τους όταν αυτοί που διόρισαν έσπευσαν να κατασπαράξουν δικαιώματά τους», είπε, και έφερε ως παράδειγμα την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιανουαρίου 2016 «χωρίς απώλεια εισοδήματος».
- Στήριξη κοινωνικού κράτους.
Ως παραδείγματα (άμεσης νομοθέτησης» ανέφερε την έκδοση καρτών μετακίνησης για ευπαθείς ομάδες, την ενεργοποίηση καρτών υγείας για τους ανασφάλιστους, τα σχολικά γεύματα, τις νομοθετικές ρυθμίσεις για προώθηση προϊοντων χωρίς μεσάζοντες, τα νέα προγράμματα απασχόλησης για 150.000 επιπλέον ανέργους.
- Νέο μοντέλο Α'βάθμιας Υγείας.
- Μεταρρύθμιση Παιδείας.
Μίλησε για «Νέο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας», ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει «πλατύ-εξαντλητικό διάλογο». Ξεκαθάρισε όμως ότι εφόσον «οι απόψεις έχουν ιδεολογικό πρόσημο» δεν θα επιδιώξει «αναγκαστική συναίνεση με όσους εκδικήθηκαν το δημόσιο Πανεπιστήμιο ζητώντας άλλες συνθήκες για την πέμπα και άλλες για τα παιδιά των πλουσίων».
- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος.
«Η λεηλασία των Ταμείων, η ανεργία, η μαύρη εργασία και το PSI έχουν προκαλέσει μη βιώσιμο πλαίσιο για τις επόμενες γενιές», συνεπώς το νέο σύστημα ανήκει στις βασικές, άμεσες, προτεραιότητες.
- Διαφθορά-διαπλοκή-φοροδιαφυγή.
«Σ΄αυτό το πεδίο δεν χρειάζονται εξαγγελίες αλλά έργα από αύριο κι όλας», είπε.Αναφέρθηκε στις διασταυρώσεις που συνεχίζει ο ΣΔΟΕ και στην συνέχιση των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ, (οι αετονύχηδες θα προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών και των εφοριών, το πάρτι τελείωσε»).
Και απαρρίθμησε τις άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο καπνού-οινοπνευματωδών-καυσίμων και για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και μέσων ενημέρωσης «ώστε να μπει τέλος στην διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει... εκτός κράτους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news