facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ετοιμάζονται αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε πανελλήνια σύσκεψη, προκειμένου να στήσουν «ισχυρό μπλόκο στην φοροεπιδρομή της κυβέρνησης» καλεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου τους αγρότες η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι, οι ομοσπονδίες, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να πάρουν μαζικά μέρος στην σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις «για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, στρέφεται κατά της «Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων» η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Νίκαια, και η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και, επί της ουσίας, συνδράμει την κυβέρνηση στη νέα επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών».Μ. Αποστολοπούλου

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζονται αγροτικές κινητοποιήσεις"

Άρειος Πάγος: Επικύρωση ποινών του πρώην Νομάρχη Ηλείας και πρώην Δημάρχου Ζαχάρως για τις φωτιές

Τελεσίδικη και αμετάκλητη κατέστησε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, την απόφαση του Εφετείου σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 10 χρόνων για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 , ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος.

Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα και το ποσό της εξαγοράς θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις των 1.200 ευρώ.

Οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη κατάλληλων μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις των κ.κ. Καφύρα και Χρονόπουλου, με τις οποίες ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική για αυτούς απόφαση του Εφετείου, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Επικύρωση ποινών του πρώην Νομάρχη Ηλείας και πρώην Δημάρχου Ζαχάρως για τις φωτιές"

Πατούλης: Άδικη η στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου

Ναι στην πιστωτική κάρτα, ναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά μόνο εφόσον διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο των ασθενών και σταματήσει η στοχοποίηση των γιατρών ως φοροφυγάδων. Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο, κυριάρχησε το ζήτημα που αφορά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων με πιστωτική κάρτα, καθώς και άλλα κρίσιμα φορολογικά ζητήματα των γιατρών.

Ο Γ. Πατούλης διευκρίνισε ότι ο ιατρικός κόσμος αρνείται την «άδικη κι αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου», αλλά στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, και μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η στοχοποίηση ότι μόνο οι γιατροί φοροδιαφεύγουν. «Εμείς δεν θα υπερασπιστούμε το 10% των μεγαλογιατρών εάν κάποιοι από αυτούς φοροδιαφεύγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στοχοποιηθεί ο ιατρικός κλάδος. Ο κ. Αλεξιάδης πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό το οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η τράπεζα δεν θα μπορεί να βλέπει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού, αλλά μόνο ένα κωδικό, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως το ιατρικό απόρρητο για τον ασθενή.

Από κοινού αποφασίστηκε ότι από 1/1/2016 το μέτρο πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για όλους τους γιατρούς, ενώ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πατούλης, θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις της τάξεως του 5-10%, που οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς κάρτα, αλλά μόνο για επείγοντα περιστατικά, υπερήλικες ασθενείς και άλλους.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν οι εξαιρέσεις αυτές στην εφαρμογή του μέτρου πληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τα επείγοντα.

Επιπλέον, είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι θα γίνει άμεσα συζήτηση με τις τράπεζες ώστε να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στη χρήση των πιστωτικών καρτών.

Η αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αποτελούμενη από τους Γ. Πατούλη, Φ. Πατσουράκο και Α. Βασιλείου, έθεσε και άλλα ζητήματα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και έκανε τις εξής προτάσεις:

- Να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των εξετάσεων καθώς και των ΜΗΣΥΦΑ. Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν προταθεί στις κυβερνήσεις πολλοί τρόποι για την ηλεκτρονική διασταύρωση των ιατρικών πράξεων που καταγράφονται μέσω της ΗΔΙΚΑ με το σύστημα TAXIS, και παρά το γεγονός ότι ενώ είναι τεχνολογικά εφικτή, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
- Άνοιγμα των λογαριασμών και των περουσιολογίων όλων των επαγγελματιών και των δημοσίων υπαλλήλων.
- Υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων.

Από την πλευρά του ΙΣΑ τέθηκε και το αίτημα του συμψηφισμού των οφειλομένων προς τους γιατρούς από Ασφαλιστικά Ταμεία και ΕΟΠΥΥ, με οφειλές που έχουν αντίστοιχα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Πατούλης εκτιμά ότι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ είναι το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς του γιατρούς.

Επίσης ο ΙΣΑ ζητά να δοθεί το δικαίωμα να τιμολογούνται οι υπηρεσίες που παρέχονται με την είσπραξη των χρημάτων κι όχι με την παροχή της ιατρικής υπηρεσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Άδικη η στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου"

120 λιγότερες κλίνες στις ΜΕΘ

Πολλά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδηγούνται στο κλείσιμο, σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), η οποία κάνει λόγο για «επιβεβαίωση των φόβων της», αφού η λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που είχαν διατεθεί για τη στελέχωση των ΜΕΘ, βρίσκεται σε εξέλιξη, «χωρίς διάθεση αναπλήρωσής τους από την Πολιτεία».

«Είναι ντροπή σήμερα να παζαρεύουμε την επαναπρόσληψη 170 συμβασιούχων συναδέλφων, την ώρα που πεθαίνουν συνάνθρωποί μας στο δρόμο γιατί δεν υπάρχει μια κενή κλίνη σε ΜΕΘ.

Τις επόμενες μέρες το πρόβλημα θα ενταθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης.

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται επισήμως μέσω της διοίκησης των νοσοκομείων που υπηρετούν, ότι δεν προβλέπεται καμία διαδικασία ανανέωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα εκ του νόμου και, όπως επισημαίνει ο γγ της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας, αποτέλεσμα αυτού θα είναι «τα νοσοκομεία να λειτουργούν με 120 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ». Σημειώνει επίσης ότι η άμεση πρόσληψη νοσηλευτών καθίσταται αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί με το θέμα και να προβεί σε άμεσες ενέργειες.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "120 λιγότερες κλίνες στις ΜΕΘ"

Σκιάθος: Στο ΣτΕ θα προσφύγει ο δήμος για τον ΦΠΑ 23%

Ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Πρεβεζάνος, τόνισε πως θα υπάρξει συντονισμός και με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, δηλαδή τη Σκόπελο και την Αλόννησο, για να συντονιστούν οι κινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου τονίστηκε και από τον εισηγητή του θέματος, Απόστολο Πασχάλη ότι «οι Έλληνες πολίτες που μένουν μόνιμα στο νησί φορολογούνται και πληρώνουν το κράτος μας για παροχές τις οποίες αυτό αδυνατεί να παρέχει, αφού δεν λειτουργούν δημόσιο KΤΕΟ και Ειρηνοδικείο, ενώ η ΔΟΥ Σκιάθου έχει καταργηθεί και οι κάτοικοι υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στον Βόλο.

«Τα σχολεία στην Σκιάθο λειτουργούν με εκπαιδευτική ανεπάρκεια, τόσο στα μαθήματα στα οποία απαιτούνται εργαστήρια και πειράματα, όσο και στην έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού».

Όμως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, το πιο λυπηρό είναι ότι «η Σκιάθος στερείται το πολυτιμότερο αγαθό, το οποίο η κεντρική πολιτεία πρέπει να μας παρέχει, δηλαδή τη δημόσια υγεία. Είναι αδιανόητο σε ένα νησί σαν την Σκιάθο να υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας, μην έχοντας γιατρούς και γενικά εξειδικευμένο προσωπικό. Όλες οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα τις συχνές μετακινήσεις των Σκιαθιτών σε άλλες πόλεις, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν, ίσως, τα ακριβότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον δήμο Σκιάθο, το σημερινό φορολογικό καθεστώς από την 1η Οκτωβρίου, με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο νησί, θα προκαλέσει οικονομικές επιπτώσεις, που θα αφορούν την σημαντική αύξηση του ετήσιου κόστους διαβίωσης των οικογενειών της Σκιάθου, τη μαύρη εργασία, την παραοικονομία, (αγορές και παροχές υπηρεσιών χωρίς παραστατικά και ασφάλεια) και τη μείωση στη ροή των Ελλήνων τουριστών, καθώς κανένας επιχειρηματίας δεν θα κάνει απορρόφηση του αυξημένου ΦΠΑ, αντιθέτως θα υπάρχει αύξηση τιμών και πιθανή πτώση του τουρισμού για το 2016.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκιάθος: Στο ΣτΕ θα προσφύγει ο δήμος για τον ΦΠΑ 23%"

Γεροβασίλη: Με ένα νόμο την επόμενη εβδομάδα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

Με ένα νόμο θα έρθουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου όπως ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει «μέχρι την Παρασκευή από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του Μνημονίου και της συμφωνίας».

Εξηγώντας την επιλογή του ενός νομοσχεδίου η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου προκειμένου τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν περίπου έως τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείσα στη συνέντευξή της στο ΒΗΜΑFM για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι «πιστεύω ότι θα είναι ένας αναλογικός εκλογικός νόμος». «Όταν έχεις μπόνους 50 εδρών (τώρα), ασφαλώς δεν είναι (αναλογικός). (Θα είναι πιο κοντά στην) αναλογική κατανομή για μικρά κόμματα και μικρές περιφέρειες, π.χ. στις τριεδρικές θα εκφράζεται με έναν τρόπο διαφορετικό, διότι πρέπει και με μία ψήφο διαφορά να είναι ένας νόμος όπου από πολύ χαμηλά ποσοστά μπορεί να έχει κάποιος κυβέρνηση και τώρα, με μπόνους 50 εδρών, δεν αντιστοιχεί σε τίποτε δημοκρατικό» εξήγησε περαιτέρω η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για το 23% του ΦΠΑ είπε ότι αφενός υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα βρεθούν τα ισοδύναμα προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο και αφετέρου αυτή είναι και η κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Με ένα νόμο την επόμενη εβδομάδα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή"

«Το σκάνδαλο Volkswagen το ήξερε η Κομισιόν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια», λέει ο Χρυσόγονος

«Το σκάνδαλο Volkswagen το ήξερε η Κομισιόν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια, αλλά τηρούσε αιδήμονα σιγή» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Πρακτορείου 104,9 FM.

«Δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα στοιχεία, αλλά υπήρχαν καταγγελίες και στοιχεία ώστε τουλάχιστον να ξεκινούσε μία έρευνα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ήξερε δυο χρόνια, αλλά δεν ήθελε να θίξει τα συμφέροντα των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που είναι η ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας και η γερμανική οικονομία είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τώρα, βέβαια, πόσο 'έξυπνη' ήταν αυτή η συμπεριφορά της Volkswagen, η οποία πουλούσε εν γνώσει της στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το παραποιημένο λογισμικό, τη στιγμή που ήξερε πόσο βαριά είναι τα πρόστιμα εκεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παρανομείς, αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθένας».

Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε και στην ερώτηση που κατέθεσε σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ των ανηλίκων που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος σε επιβατικά οχήματα στην Αγγλία, όταν επιβαίνουν σ΄ αυτά ανήλικοι, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως «θα πρέπει να θεωρείται σοβαρή τροχαία παράβαση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το σκάνδαλο Volkswagen το ήξερε η Κομισιόν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια», λέει ο Χρυσόγονος"

Αλεξιάδης: ΕΝΦΙΑ με νέες αντικειμενικές το 2016

ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων. 

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ τοποθέτησε χρονικά στο Σεπτέμβριο του 2016 το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών των ακινήτων οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ο υπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι σε Έλληνες ανήκουν 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο.

Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είπε ότι το 2016 θα γίνονται ηλεκτρονικά. Το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος. Έτσι θα έχουμε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις. 

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει οτι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη... 

Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», είπε ο κ. Αλεξιάδης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Για τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες. Για το περιουσιολόγιο διευκρίνισε ότι ξεκινά το Νοέμβριο του 2015. 




Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: ΕΝΦΙΑ με νέες αντικειμενικές το 2016"

Αντιπαράθεση Σόιμπλε με Γάλλους φοιτητές για την ελληνική κρίση

Σε αντιπαράθεση ήρθε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με φοιτητές στο Παρίσι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο πανεπιστήμιό τους αναφορικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από τη Γερμανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt. 

Ο Σόιμπλε συζήτησε χθες Τρίτη βράδυ για το μέλλον της Ευρώπης με τους φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Science Po), με βασικά θέματα την κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό. 

«Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας για την οποία ευθύνεστε εσείς;», ρώτησε τον Γερμανό υπουργό ένας φοιτητής για να λάβει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Μια Γερμανίδα φοιτήτρια ρώτησε τον Σόιμπλε αν συνδέεται το εμπόριο όπλων της Γερμανίας με την προσφυγική κρίση. 



Αν και ο Γερμανός υπουργός δεν προσπάθησε να υπεκφύγει δεν φάνηκε να γίνεται αρεστός από τους φοιτητές. Ίσως να τους προκάλεσαν τα λεγόμενα του Σόιμπλε σχετικά με τα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και το γεγονός ότι «κανείς ιδιώτης δεν θέλει να επενδύσει» στη χώρα χωρίς όρους. 

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αντίδραση του Γερμανού υπουργού ήταν έντονη όταν μια φοιτήτρια τον ρώτησε: «Σίγουρα έχετε δίκιο να αναφέρεστε στην οικονομική κατάσταση (της Ελλάδας), όμως δεν ακολουθήσατε μια τιμωρητική ρητορική και ένα παιχνίδι κατηγοριών;». 

Αρχικά ο Σόιμπλε διατήρησε την ψυχραιμία του και απάντησε: «Δεν θα βρείτε ούτε μία φράση με την οποία η καγκελάριος ή εγώ κατηγορήσαμε τους Έλληνες». Αντίθετα πρόσθεσε ότι καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, όμως τίποτε μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. 

«Ο (Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης) Βαρουφάκης μου είχε πει: Βόλφγκανγκ είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είναι διεφθαρμένο, τουλάχιστον όχι ακόμη». 

Όμως αργότερα ο Σόιμπλε ξέσπασε και συνέστησε στη φοιτήτρια «ασχοληθείτε καλύτερα με τη χώρα σας». Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε πριν από χρόνια ότι «δεν πρέπει να στέλνουμε τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, διότι εκεί δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι για την ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών». 

Και κατέληξε φωνάζοντάς της «ντροπή σας!». 

Πιο ήρεμη ήταν η στάση του Γερμανού υπουργού όταν η συζήτηση στράφηκε στην προσφυγική κρίση και του τέθηκε το ερώτημα πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη. «Η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αποφασίσει. Για παράδειγμα εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα εκατομμύριο και μετά να τους μοιράσουμε σε διάφορες χώρες». 



Η προσφυγική κρίση δείχνει ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως μια κοινή πολιτική, οι μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (την κρίση)», τόνισε ο Σόιμπλε.

Πάντως υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα ώστε «κανείς να μην μπορεί να περάσει». Όμως κάθε κοινότητα, και η ευρωπαϊκή, χρειάζεται «έναν κάποιο έλεγχο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έρχονται».

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε μάλιστα ότι γίνονται και λάθη και επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό οι προσπάθειες για μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης να «ξεκινούν με το μοίρασμα των προσφύγων». 

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», επεσήμανε. 

Η κατάσταση στη Γερμανία είναι «εύθραυστη και νευρική», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, καθώς: «Κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας (δεχόμαστε) όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».

Ο Σόιμπλε έκλεισε τη συζήτηση στο Science Po λέγοντας ότι κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία, ακόμη και η προσφυγική. «Το να σώσουμε έναν άνθρωπο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αξία».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπαράθεση Σόιμπλε με Γάλλους φοιτητές για την ελληνική κρίση"

Κατρούγκαλος: «Ναι στον ενιαίο τρόπο υπολογισμού, όχι στη μείωση συντάξεων κάτω από 1000 ευρώ»

«Θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι στοχεύει όχι μόνο στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αλλά και σ' ένα σύστημα που είναι ικανό να δίνει συντάξεις που δεν θα είναι συντάξεις – φιλοδωρήματα»

«Είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θέλει να προστατεύσει αυτούς που έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως η Αθήνα θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους-δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με «κοινωνικό πρόσημο».

Παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.

Αναφερόμενος στη συνένωση των ασφαλιστικών Ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα πρέπει υπάρξει και ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, κι όχι να διατηρούνται εκατοντάδες διαφορετικοί κωδικοί υπολογισμού ακόμα και μετά την ενσωμάτωση οργανισμών στο ΙΚΑ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: «Ναι στον ενιαίο τρόπο υπολογισμού, όχι στη μείωση συντάξεων κάτω από 1000 ευρώ»"

Μεγαλύτερο ψαλίδι στις συντάξεις προβλέπει το ΔΝΤ

Νέες μειώσεις στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο, παρόλο που η χώρα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» για την περίοδο 2011-2014 στις μεταρρυθμίσεις -βίαιες ανατροπές στην πλειοψηφία τους- για το ασφαλιστικό σύστημα. Στην ίδια έκθεση το Ταμείο καταγράφοντας τις προβλέψεις για την αύξηση των δαπανών για συντάξεις και υγεία την περίοδο 2015-2050, σημειώνει ότι αυτές της Ελλάδας υπολείπονται σημαντικά των ανεπτυγμένων χωρών.

Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις, όσο και για την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.

Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλύτερο ψαλίδι στις συντάξεις προβλέπει το ΔΝΤ"

Αρνήθηκε το γραφείο του Κων.Μητσοτάκη στη Βουλή ο Β.Λεβέντης

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, σε τηλεοπτική συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης, αναφορικά με το γραφείο στο οποίο θα εγκατασταθεί στη Βουλή.

«Θέλουν να με βάλουν σε ένα γραφείο του Μητσοτάκη και τους είπα ότι είναι γκαντέμης» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στην ίδια συνέντευξη ο Β.Λεβέντης δήλωσε απογοητευμένος από την εικόνα της Βουλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τριάντα χρόνια πάλευα, νομίζοντας ότι εκεί μέσα υπάρχει σοβαρότητα».

Είπε, μάλιστα, πως στη Βουλή είναι «τα ζώα μου αργά».

Όσον αφορά στα προνόμια των βουλευτών, είπε ότι κάθε ένας δικαιούται πέντε συνεργάτες, οκτώ τηλέφωνα και δύο αστυνομικούς και υποστήριξε πως τα προνόμια αυτά πρέπει να μειωθούν.

Πάντως, όπως γράφει ο Μικροπολιτικός στα Νέα, πιο πιθανός χώρος για να εγκατασταθεί ο Βασίλης Λεβέντης θεωρείται ο χώρος δίπλα από το Εντευκτήριο που στο παρελθόν αποτέλεσε γραφείο και της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη, όταν έπαψε να είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνήθηκε το γραφείο του Κων.Μητσοτάκη στη Βουλή ο Β.Λεβέντης"

Ψάχνουν φόρους ίσους με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ

Νέα μέτρα 6,5 λιτότητας δισ. (και λίγα είναι) ως το τέλος του 2016 αναγράφει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, αλλά κρύβει πολλά ακόμα περισσότερα, που η κυβέρνηση θα τα λάβει για να αναπληρώσει έσοδα που έχει υπολογίσει αλλά δεν της «βγαίνουν».

Η κυβέρνηση περιμένει ότι θα βρει όσα της λείπουν από φόρους στους αγρότες, από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όσους βγάζουν από 800 ευρώ (καθαρά) το μήνα και οι οφειλέτες του δημοσίου. Υπόσχεται όμως ότι θα προσπαθήσει να τα βρει και από χτυπήματα στη μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιάσει και ένα «παράλληλο πρόγραμμα» για να ενισχύσει τους αγρότες, τους ανέργους και όσους άλλους πλήττονται από την κρίση και το νέο Μνημόνιο.

Το δεδομένο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση στηρίζει το νέο προϋπολογισμό στην πρόβλεψη ότι θα εισπράξει και μισό δισ. παραπάνω από όσα υπολογίζει να εισπράξει φέτος, παρότι η ελληνική οικονομία θα πέφτει ακόμα πιο χαμηλά το 2016! Σε απόλυτα νούμερα ελπίζει να εισπράξει επιπλέον 0,8% (σχεδόν μισό δισ. ευρώ) όταν το 2016 το ΑΕΠ θα μειώνεται κατά 1,3% επιπλέον. Υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 19 δισ. από άμεσους φόρους του 2016, άλλα 24,9 δισ. από έμμεσους φόρους κατανάλωσης κλπ, αλλά και 1 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ στο πρώτο δίμηνο του 2016 (που θα προσμετρηθεί όμως δημοσιονομικά στο 2015).

Με άλλα λόγια θέλει να βρει φόρους 45 δισ. σε μία οικονομία που το ΑΕΠ μειώνεται στα 173 δισ. (ενώ όδευε στα 185 δισ. μέχρι πριν έξι μήνες). Και όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχει φανεί ακόμα πού θα κλείσει η φετινή χρονιά, ή χωρίς να έχουν εξευρεθεί «ισοδύναμα» ούτε πχ για τον ΦΠΑ στα σχολεία (400 εκατ. ευρώ έως το 2016), ούτε για τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις (1 δισ. ετησίως και έως 4 δισ. αν αναγκαστεί να επιστρέψει και αναδρομικά συντάξεις που ήδη κόπηκαν).

Με τα δεδομένα αυτά, εκτός από τα όποια πρόσθετα μέτρα κληθεί τυχόν να λάβει (όπως προϊδέασε και ο επίτροπος Μοσκοβισί μιλώντας την Κυριακή στο ΘΕΜΑ), θα βρει να τα καλύψει με άλλα «απροσδιόριστα» προς το παρόν μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει και θα εξειδικεύσει μέσα στο μήνα. Και τέτοια είναι, για παράδειγμα:

- Η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης ειδικής φορολόγησης των αγροτών.

- Η κατάργηση του αφορολογήτου, η αύξηση των συντελεστών και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, για όσους δηλώνουν από 12.000 ευρώ το χρόνο.

- Το κυνήγι μεγαλοφειλετών, με προτεραιότητα στις κατασχέσεις για όσους χρωστούν από 70.000 ευρώ και άνω, αλλά και με δημόσια διαπόμπευση των ονομάτων τους.

- Κυνήγι μικροφειλετών, με κατάργηση του ανωτάτου ορίου του 25% επί των μισθών και συντάξεων αλλά και παράλληλη μείωση του ακατάσχετου ορίου στα 1.000 ή 1.250 ευρώ μόλις.

Το περίεργο πάντως είναι ότι ενώ τα δύο τελευταία αυτά μέτρα τυπικά ισχύουν ήδη, η κυβέρνηση φρόντισε να παγώσει πλήρως τις κατασχέσεις έως τέλους Οκτωβρίου και ασχέτως ορίου οφειλής (ενώ πχ θα μπορούσε ως αριστερή κυβέρνηση να τις «τρέξει» για όσους χρωστούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ) προφανώς γιατί δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο χαμηλά θα πέσει το όριο των κατασχέσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν φόρους ίσους με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ"

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απέρριψε «αιτήματα» κατά της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν ευθύνεται για τη ζημιά που υπέστησαν το 2012 οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών χρεογράφων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI).

Η ζημιά που υπέστησαν οι μικροομολογιούχοι είναι, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, απόρροια των οικονομικών κινδύνων που είναι «εγγενείς» στις δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι η ΕΚΤ προστάτευσε τα ελληνικά χρεόγραφα τα οποία κατείχαν οι εθνικές τράπεζες και η ίδια, ενεργώντας αποκλειστικά με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας της κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι υπό την απειλή του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και η Ελλάδα σύναψαν στις 15 Φεβρουαρίου 2012 συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών χρεογράφων, τα οποία κατείχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες με νέα χρεόγραφα, με ίδια ονομαστική αξία, επιτόκιο, ημερομηνίες καταβολής τόκων και αποπληρωμής, αλλά με διαφορετικούς αριθμούς σειράς και διαφορετικές ημερομηνίες.

Κατά το ίδιο διάστημα, οι ελληνικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησαν σε οικειοθελή ανταλλαγή και μείωση κατά 53,5 % της αξίας των χρεογράφων τα οποία κατείχαν οι ιδιώτες πιστωτές [Private Sector Involvement (PSI)]. Το Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου προσδοκούσε σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην εν λόγω οικειοθελή ανταλλαγή χρεογράφων.

Με νόμο της 23ης Φεβρουαρίου 2012 , η Ελλάδα προέβη στην ανταλλαγή του συνόλου των χρεογράφων αυτών -περιλαμβανομένων των χρεογράφων τα οποία κατείχαν οι πιστωτές που είχαν απορρίψει την προσφορά οικειοθελούς ανταλλαγής- βάσει «ρήτρας συλλογικής δράσεως» (CAC). Τούτο είχε ως συνέπεια η ονομαστική αξία των ανταλλαγέντων χρεογράφων των ιδιωτών πιστωτών να μειωθεί κατά 53,5 % σε σχέση με την αξία των αρχικών χρεογράφων.

Εξάλλου, με απόφαση της 5ης Μαρτίου 2012, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι τα ελληνικά χρεόγραφα που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος περί πιστοληπτικής διαβάθμισης μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις πιστωτικές εργασίες του Ευρωσυστήματος, εφόσον παρασχεθεί πιστωτική αναβάθμιση από την Ελλάδα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, υπό μορφή προγράμματος επαναγοράς.

Περισσότεροι από διακόσιοι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών χρεογράφων (Ιταλοί υπήκοοι ως επί το πλείστον) ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ζημιά, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που τους προξένησε δια της συμφωνίας ανταλλαγής της 15ης Φεβρουαρίου και της αποφάσεως της 5ης Μαρτίου 2012 . Προσήψαν στην ΕΚΤ ότι παραβίασε τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων, την αρχή της ασφάλειας δικαίου και την αρχής της ίσης μεταχειρίσεως των ιδιωτών πιστωτών. Κατά τους ενάγοντες, η ΕΚΤ υπέπεσε σε παράνομες ενέργειες, οι οποίες στοιχειοθετούν ευθύνη της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις τύπου που εξέδωσε και δημόσιες δηλώσεις των διαδοχικών προέδρων της (Ζαν Κλοντ Τρισέ και Μάριο Ντράγκι), η ΕΚΤ είχε επανειλημμένως αντιταχθεί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους και στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας. Επιπλέον, με τη συμφωνία ανταλλαγής της 15ης Φεβρουαρίου 2012, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες εξαιρέθηκαν από το PSI και, συνεπώς, από την επιβληθείσα δια των CAC μείωση της ονομαστικής αξίας.

Ομοίως, η απόφαση της 5ης Μαρτίου 2012 προέβλεπε πρόγραμμα εξαγοράς ελληνικών χρεογράφων μόνο για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι τα χρεόγραφα αυτά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις περί πιστοληπτικής διαβαθμίσεως. Επομένως, κατά τους ενάγοντες, η ΕΚΤ, υπό το πρόσχημα των καθηκόντων της στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, επιφύλαξε για την ίδια την ιδιότητα του «προνομιούχου» πιστωτή σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, εάν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν είχαν την ιδιότητα του προνομιούχου πιστωτή και εάν το πρόγραμμα εξαγοράς δεν ίσχυε αποκλειστικά για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, η αξία των χρεογράφων των ιδιωτών πιστωτών δεν θα μειωνόταν σε τέτοιο βαθμό.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές δεν μπορούν να επικαλεστούν την αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης ή την αρχή της ασφάλειας δικαίου σε κλάδο όπως αυτός της νομισματικής πολιτικής, το αντικείμενο της οποίας μεταβάλλεται διαρκώς σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση. Κατά το Γενικό Δικαστήριο, οι ιδιώτες πιστωτές τεκμαίρεται ότι γνωρίζουν την ιδιαίτερα ασταθή οικονομική κατάσταση που επηρεάζει τη διακύμανση της αξίας των ελληνικών χρεογράφων. Επομένως, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν τον κίνδυνο αναδιαρθρώσεως του ελληνικού δημοσίου χρέους, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων που επικρατούσαν εντός του Ευρωσυστήματος και των λοιπών εμπλεκομένων θεσμών (Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ).

Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η γενική αρχή της ίσης μεταχειρίσεως δεν έχει εφαρμογή, διότι οι ιδιώτες αποταμιευτές ή πιστωτές και η ΕΚΤ (όπως και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος) δεν βρίσκονταν σε παρεμφερή θέση: αντιμέτωπη με την ελληνική οικονομική κρίση και τις απορρέουσες από αυτήν έκτακτες περιστάσεις, η ΕΚΤ ενεργούσε αποκλειστικά με γνώμονα σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και η ορθή διαχείριση της νομισματικής πολιτικής. Αντιθέτως, οι ιδιώτες πιστωτές ή αποταμιευτές ενεργούσαν προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά ιδιωτικού συμφέροντος, ήτοι για τη μεγιστοποίηση της αποδόσεως των επενδύσεών τους.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι η ζημιά την οποία υπέστησαν οι ιδιώτες προκλήθηκε από τους οικονομικούς κινδύνους που συνήθως απορρέουν από τις εμπορικές δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο (συναλλαγές επί εμπορεύσιμων κρατικών χρεογράφων), πράγμα που ισχύει κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση που ένα κράτος εμφανίζει, όπως η Ελλάδα από τα τέλη του 2009, μειωμένη πιστοληπτική διαβάθμιση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απέρριψε «αιτήματα» κατά της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος"

Χωρίς έλεγχο τα συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και ακόμη το συνολικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του δημόσιου οφέλους.
Παρά το ότι το σύστημα έχει εγκατασταθεί στο 98% των πρατηρίων και το 94% αυτών έχουν συνδεθεί και μεταδίδουν στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων τα δεδομένα της κίνησης καυσίμων στις δεξαμενές τους, διατηρούνται εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση των στοιχείων που μεταδίδουν τα πρατήρια.
Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, δεν έχει καθοριστεί ακόμη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων που καταχωρεί ο πρατηριούχος κατά την παραλαβή των καυσίμων, ενώ δεν έχει επιλυθεί και το πρόβλημα της οργανωτικής και στελεχιακής ενίσχυσης των αρμόδιων Γενικών Γραμματειών.
Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του συστήματος εισροών-εκροών ήταν η 27η Αυγούστου 2013. Από την επομένη της ημερομηνίας αυτής, τα πρατήρια είχαν την υποχρέωση να μεταδίδουν δεδομένα στη ΓΓΠΣ.
Στην περίπτωση που πρατήρια δεν μετέδωσαν δεδομένα, είτε επειδή δεν είχαν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών, είτε λόγω της καθυστέρησης ανάπτυξης του σχετικού λογισμικού της ΓΓΠΣ (το σύστημα άνοιξε τελικά την 31 Μαρτίου 2014!), προβλέπεται η επιβολή προστίμων με αναδρομική ισχύ, καθώς οι πρατηριούχοι είχαν την υποχρέωση τόσο να διατηρήσουν τα δεδομένα, όσο και να τα μεταδώσουν με την έναρξη του συστήματος.
Τα πραγματικά αυτά γεγονότα προκάλεσαν εμπλοκές, για το ξεπέρασμα των οποίων ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας προτείνει ως άμεσες ενέργειες:
* Επίλυση του ζητήματος της απαίτησης νέων ογκομετρήσεων: Προτείνεται να μην απαιτούνται νέες ογκομετρήσεις και να γίνονται αποδεκτές όλες οι υπάρχουσες ογκομετρήσεις -με την προϋπόθεση ότι παραδίδονται ογκομετρικοί πίνακες- και τα παραγόμενα ισοζύγια δεν παρουσιάζουν συνολικές αποκλίσεις μεγαλύτερες του 1,5%, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Για αποκλίσεις άνω του 1,5% να γίνονται υποχρεωτικά νέες ογκομετρήσεις. Διαφορετικά, με καταληκτική ημερομηνία μέχρι την 31/12/2015, θα πρέπει να γίνουν άσκοπες νέες ογκομετρήσεις. Δηλαδή θα γίνει «παραγωγή» ογκομετρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, με πολύ υψηλό κόστος και μοναδικό όφελος τα κέρδη των συνεργείων ογκομετρήσεων.
* Η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια, προκειμένου να καλυφθούν οι παρατάσεις που έχουν δοθεί προφορικά κατά το παρελθόν, ώστε να μην επιβάλλονται αναδρομικά πρόστιμα.
* Η εφαρμογή των «συστημάτων ασφαλείας» (alarms) στη ΓΓΠΣ για έλεγχο σε πραγματικό χρόνο του συστήματος, για περιπτώσεις παραβίασής του, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται διασταύρωση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων. Καθορισμός διαδικασίας άμεσου -επιτόπου ελέγχου-, σε περιπτώσεις ενδείξεων alarm.
* Να υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης (ανά εγκαταστάτη) το οποίο να κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία και να περιλαμβάνει τη διαδικασία λειτουργίας και οδηγό ελέγχου του συστήματος εισροών-εκροών, ώστε οι ελεγκτικές αρχές να είναι σε θέση να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους για την ορθή λειτουργία του συστήματος κάθε εγκαταστάτη. Σήμερα, με την έλλειψη των εγχειριδίων χρήσης, δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου.
* Να δημιουργηθεί μηχανισμός πιστοποίησης και ελέγχου των εγκατεστημένων λογισμικών.
* Να καθοριστεί διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων που καταχωρεί ο Πρατηριούχος κατά την παραλαβή των καυσίμων. Με την υφιστάμενη διαδικασία οι Πρατηριούχοι καταχωρούν μόνοι τους τα στοιχεία της προμηθεύτριας Εταιρίας στο σύστημα και δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης της ορθότητας αυτών των στοιχείων (το σύστημα δεν είναι αυτοματοποιημένο).
* Πέραν των ανωτέρω, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή και αξιοποίηση του συστήματος εισροών-εκροών με ουσιαστικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της παρανομίας είναι επιβεβλημένη η άμεση οργανωτική και στελεχιακή ενίσχυση της ΓΓΠΣ/ΓΓΔΕ.

Φορολογικές αποθήκες - Δεξαμενές

Μετά την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στις 7 Μαΐου 2014, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία επεσήμανε ορισμένα προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση των απαιτήσεων της υπουργικής απόφασης και τα οποία έπρεπε να τροποποιηθούν ή διευκρινιστούν, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου αναπτύχθηκαν τα προβλήματα, ενώ ο Σύνδεσμος έλαβε υπόσχεση για εξέταση και έκδοση, το συντομότερο δυνατόν, των απαραίτητων τροποποιήσεων ή και διευκρινιστικών εγκυκλίων.
Έχουν περάσει 14 μήνες από τη συνάντηση και έχουν σταλεί τρεις επιπλέον επιστολές υπενθύμισης, λένε στελέχη του Συνδέσμου, χωρίς να δοθεί ακόμα λύση.
Τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με τη διαδικασία χορήγησης του αριθμού μητρώου των δεξαμενώνκαι των μετρητών εκροής που δεν έχει καθορίσει ακόμη η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ενώ πρέπει ακόμη να προβλεφθεί η ηλεκτρονική επικοινωνία με την κεντρική υπολογιστική μονάδα των συστημάτων ζύγισης για πετρελαιοειδή προϊόντα, όπως μαζούτ και χημικά, που μετρώνται σε μετρικούς τόνους.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς έλεγχο τα συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια"

Μεταβίβαση ακινήτου από την οθόνη του υπολογιστή!

Πριν από λίγα χρόνια, φαινόταν αδιανόητο να μπαίνουμε στο Taxis, να τυπώνουμε Ταυτότητα Οφειλής και να πληρώνουμε από τον υπολογιστή τον φόρο εισοδήματος. Έγινε, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης.

Τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου εκπονούν σχέδιο για να πάνε τη σχέση φορολογουμένων - εφορίας ένα βήμα παρακάτω.

Το 2016, οι εφορίες κλείνουν τις πόρτες τους για τους φορολογούμενους και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά. Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται το εγχείρημα, το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής και θα πληρώνεται ο φόρος στην τράπεζα. Ολα αυτά χωρίς να χρειάζεται ούτε ο συμβολαιογράφος, ούτε ο φορολογούμενος να επισκεφθούν τη ΔΟΥ.

Τα τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ θα είναι από τα πρώτα που θα κλείσουν τις πόρτες για τους φορολογούμενους, ώστε οι εφοριακοί «να ασχοληθούν με τις υποθέσεις ελέγχων που έχουν στα ντουλάπια τους», όπως λέει σχηματικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζονται και για τις καταθέσεις πινακίδων. Στο εξωτερικό, υπάρχουν ειδικές θυρίδες στις οποίες οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τοποθετούν τις πινακίδες τους και η διαδικασία ολοκληρώνεται επίσης ηλεκτρονικά.

Αντιγράφοντας μοντέλα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει δηλώσει ότι θέλει να αντιγράψει τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είτε για την απλοποίηση του συστήματος.

Χθες, από το βήμα της Βουλής μνημόνευσε το «γερμανικό μοντέλο» για τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ παράλληλα η ομάδα συνεργατών του στην Καραγιώργη Σερβίας μελετά το μοντέλο Μόντι για τη φορολόγηση ιδιοκτητών ακινήτων στο εξωτερικό.

Ο «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού», όπως αποκαλείται, σχεδιάζεται να πατήσει ακριβώς σε ό,τι έκανε ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία το 2011, για να φορολογήσει ιδιοκτησίες Ιταλών σε ξένο έδαφος.

Με το μοντέλο Μόντι αλλά και δύο λίστες με Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο, οι οποίες είχαν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια από τις φορολογικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα αλλά έμειναν στο συρτάρι, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να ράβουν το κοστούμι του ΕΝΦΙΑ εξωτερικού.

Στην πρώτη λίστα αποτυπώνονται 200 ακίνητα Ελλήνων ιδιοκτητών στο Λονδίνο και στη δεύτερη επιπλέον 3.000 ακίνητα.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η καθιέρωση κλίμακας ετήσιου φόρου, η οποία θα μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 3%-4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, με ταυτόχρονο συμψηφισμό των φόρων που αποδόθηκαν στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταβίβαση ακινήτου από την οθόνη του υπολογιστή!"

Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Με απόφαση της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων Κ. Σαββαΐδου ορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ για το 2015 και επομένων ετών.

Στο εκκαθαριστικό εκτός από τα στοιχεία του φορολογούμενου αναγράφονται το σύνολο των δικαιωμάτων επί ακινήτων, το σύνολο του κύριου φόρου, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το σύνολο του συμπληρωματικού φόρου και βέβαια το ποσό καταβολής.

Ακολουθούν όπως και πέρυσι αναλυτικά στοιχεία κτισμάτων, οικοπέδων και γηπέδων, ενώ σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αμφισβητεί το ύψος του φόρου έχει περιθώριο 30 ημέρων να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Διαφορών της ΓΓΔΕ.

Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης υπολογισμού του φόρου απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια είναι απαράδεκτη.


enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news