facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Χρ. Μπγιάλας: Θα φορολογήσουμε και τις αποταμιεύσεις - ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μπγιάλα στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης


Διαβάστε Περισσότερα » "Χρ. Μπγιάλας: Θα φορολογήσουμε και τις αποταμιεύσεις - ΒΙΝΤΕΟ"

Η πρώτη ομιλία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή - Θα ξεσκεπάσω τη «σαπίλα» - Θα θέσω θέμα για τους αργόμισθους της Βουλής

Την πρώτη του ομιλία εντός Βουλής μετά από 30 χρόνια αγώνες στο κατώφλι της έδωσε ο κ. Βασίλης Λεβέντης ομολογώντας, ωστόσο, ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι για τον ίδιο… αποκαρδιωτικές.

Στους συμβούλους των βουλευτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

Παράλληλα άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση αν δεν εφαρμόσει τα 9 σημεία που προτείνει το κόμμα του.

«Ανέμενα γεμάτο το κοινοβούλιο και το βρίσκω άδειο. Ανέμενα αλλιώς την Βουλή γιατί έδινα 30 χρόνια αγώνες για να μπω. Το μόνο που ακούω στους διάδρομους είναι πόσους συμβούλους έχει ο βουλευτής και τι δικαιώματα. Το πιο λυπηρό είναι η ομιλία του πρωθυπουργού που αν την συγκρίνεις με την ομιλία Σαμαρά ομοίαζαν κατά πολύ. Κατά 90% είναι ίδιες και γεμάτες "θα και θα"», είπε, ανεβαίνοντας στο βήμα, ενώ μεταξύ άλλων εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο και κατηγόρησε πως είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων επέμεινε στην ανάγκη περιορισμού των βουλευτικών και κομματικών προνομίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει την συζήτηση αναλογιζόμενη την οικονομική συγκυρία.

Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θέτει ως στόχο τους «αργόμισθους» της Βουλής και τους δεκάδες συμβούλους και συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων.

«Θα θέσω ζήτημα για τους συμβούλους. Πόσους σύμβουλους και αργόμισθους έχει η Βουλή; Αποστολή μας είναι να ξεσκεπάσουμε την σαπίλα. Ελπίζω να έχουμε συμμάχους τους τίμιους βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε «ο ΣΥΡΙΖΑ εχει 145 βουλευτές που σημαίνει ότι όλοι αυτοί έχουν 750 συνεργάτες. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι 300 σπου έχει το κόμμα. Ολοι αυτοί τι κάνουν; Σκάβουν; Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο κάθε βουλευτής κοστίζει ένα 20αρι χιλιάδες ευρώ».

«Μου είπε ένας χωροφύλακας που είναι του ΣΥΡΙΖΑ "πάρε και εσύ αυτούς που δικαιούσαι γιατί όλες αυτές είναι οικογένειες που ψηφίζουν". Δεν ξέρω ποιος είναι, δεν του πήρα το όνομα», αποκάλυψε, σημειώνοντας πως έπειτα από 30 ολόκληρα το όνειρό του να μπει στη Βουλή... προσγειώθηκε απότομα.

Πάντως, σημείωσε ότι η περιστολή των προνομίων πρέπει να γίνει για όλα τα κόμματα και πως ο ίδιος δεν θα γίνει «ιεραπόστολος».

«Η πρότασή μου είναι να σταματήσουμε να τα παίρνουμε όλοι. Τι θέλετε δηλαδή, να είμαι εγώ ο βλάκας;», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το οποίο και κατηγόρησε ότι τόσα χρόνια έλεγε ψέματα ότι έχει άλλες λύσεις και ότι όσοι τάσσονταν υπέρ του μνημονίου είναι προδότες, καθώς και ότι θα ένωνε τον ευρωπαϊκό νότο κατά του βορρά.

«Περίμενα να δω κι εγώ τι θα κάνει όταν έγινε πρωθυπουργός. Αφού έφαγε πέντε με έξι μίνες απειλώντας πως διαπραγματεύεται σκληρά, ήρθε ένα βράδυ και τα υπέγραψε όλα», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες αφού, όπως υποστήριξε, «ένα κομμάτι του λαού πίστευε ότι ο κ. Τσίπρας είχε πραγματικά μια άλλη λύση».

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να βγει και να πει στους πολίτες πως είχε αυταπάτες τόσα χρόνια.

«Δεν είναι κακό να ομολογείς ότι έσφαλες. Θα ήταν μεγάλη γενναιότητα αν το έκανε», τόνισε.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στην πρόταση εννέα σημείων που του κατέθεσε.

Σε άλλο σημείο μάλιστα είπε «ο κ. Τσίπρας έκανε τις επιλογές του».

«Χωρίς να μου τηλεφωνήσει διάλεξε τον κ. Καμμένο. Διάλεξε τον Καμμένο και όχι τον Λεβέντη. Προτίμησε να μοιράσουν τα λάφυρα. Ας δούμε πόσο καιρό θα κρατήσουν», κατέληξε.



Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη ομιλία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή - Θα ξεσκεπάσω τη «σαπίλα» - Θα θέσω θέμα για τους αργόμισθους της Βουλής"

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν προσφυγές για το Ισλαμικό Τέμενος στην Ιερά Οδό

«Μάχη» κατά της δημιουργίας του Ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού έδωσαν σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) 111 κάτοικοι του Βοτανικού που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου ανέγερσης του.

Στο δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλλει και εκείνος προσφυγή, δεν εμφανίστηκε ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και η αίτηση ακύρωσής του απορρίφθηκε.

Το κόστος ανέγερσης από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης είναι 946.000 ευρώ και θα κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την Πολιτεία η κατασκευή του Τεμένους αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αθήνα και την γύρω περιοχή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Απορρίφθηκαν προσφυγές για το Ισλαμικό Τέμενος στην Ιερά Οδό"

Βίντεο για τη δράση της ΧΑ: «Ό,τι κινείται, σφάζεται»

Σοκ προκαλεί το βίντεο-ντοκουμέντο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και είναι αποκαλυπτικό του τρόπου που δρουν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για ένα βίντεο, το οποίο ζητήθηκε, στις 2 Οκτωβρίου, από τους συνηγόρους της οικογένειας του Παύλου Φύσσα για να προβληθεί στο δικαστήριο, ωστόσο η έδρα δεν έκανε δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ο «πυρηνάρχης» Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, να μιλά σε μέλη της Χρυσής Αυγής και να τους εξηγεί πώς θα κινούνται τα λεγόμενα τάγματα εφόδου σε τυχόν επιθέσεις.

«Ό,τι κινείται, σφάζεται» λέει χαρακτηριστικά, προκαλώντας αποτροπιασμό, ενώ εξηγεί και στους χρυσαυγίτες πως, όποια εντολή λαμβάνουν, πρέπει να την εκτελούν κατά γράμμα.

Ο Γιώργος Πατέλης αναλύει πως λειτουργούν τα τάγματα εφόδου, όπως το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Υπάρχει δηλαδή μία ομάδα ατόμων σε επιφυλακή και με την αποστολή μαζικών SMS αναλαμβάνουν δράση...

Στο συγκεκριμένο βίντεο ο Γιώργος Πατέλης δίνει οδηγίες για μια επίθεση στο παζάρι της Παναγίτσας, λέγοντάς τους πώς θα περιφέρονται και θα ψωνίζουν στο παζάρι, χωρίς τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, περιμένοντας εντολή του Γιάννη Λαγού.

Οι επίμαχοι διάλογοι

Γ. Πατέλης: Να πω λίγο κάτι; Θα έρθουν κάποια μηνύματα σε συγκεκριμένα άτομα για τις δεκαπέντε του μηνός στην Παναγίτσα. Αν πάρω το οκ από τον Λαγό. Αν δεν το πάρω, δεν το κάνουμε. Αν πάρω το οκ, θα έρθει σε όλους σας. Θα πάμε σαν πραγματικοί πολίτες, καθολου Χρυσή Αυγή ειδικά και τέτοια. Θα πάμε να ψωνίσουμε. Δεν θα (...) αφού δεν πρόκειται να το εκδώσουν από πάνω από τα κεντρικά.

Αγνωστος: "Σαν τον Άγιο Παντελεήμονα"

Γ. Πατέλης: Δεν έγινε τέτοιο πράγμα. Στον Άγιο Παντελεήμονα έγινε άλλο, παιδιά, ήταν άλλες οι συνθήκες ήταν άλλα τα μέσα

Γυναίκα: Δεν μπορούν ούτε οι αναρχικοί αν είναι να κάνουνε.

Γ. Πατέλης: Όχι... αφήστε με να σας πω επειδή θέλω να τα αναλύσω εδώ με το φέρσιμο πρέπει να πάμε σαν Χρυσή Αυγή, να καθαρίσουμε εκεί πέρα τον τόπο απλά σαν ασφάλεια ρε παιδί μου. Αν πάμε σαν Χρυσή Αυγή υπάρχει περίπτωση να πέσουν νούμερα, τηλεφωνήματα και να πει στον κόσμο να μην αφήσουν τα παιδάκια και τις κυρίες να κάνουν το ... όχι παιδιά δεν είναι εκεί το θέμα μας, εάν όμως σκάσουν τίποτα με αμάξια αναρχικοί και γίνει συμπλοκή εκεί (ακατάληπτα) θα πάει στο σπίτι του να κρυφτεί. Εμείς θέλουμε τους χρυσαυγίτες εδώ...εγώ να προτείνω κάτι άλλο, να φτιάξουμε μία ομάδα σε επιφυλακή, έτοιμη. Αυτό ήθελα να πω. Θα πάμε κάποια άτομα στην εκκλησία με πολιτικά τα οποία θα περιφρουρούμε, θα κάνουμε ότι ψάλλουμε, να αγοράζουμε και τέτοια και μόλις πούμε το οκ ότι κάτι έχει γίνει, θα φύγει από εδώ πέρα μία ομάδα είκοσι τριάντα ατόμων η οποία θα είναι τούμπανο ΑΠΟ ΟΛΑ, για να καθαρίσουμε την Παναγίτσα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. ΤΙΠΟΤΑ! Ό,τι κινείται, σφάζεται...

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Ό,τι δεν κινείται είναι μια χαρά.

Γ. Πατέλης: Και πάλι σας λέω αυτό είναι η θέση μου δεν είναι η γραμμή, υπάρχει περίπτωση να μας πούνε ότι ξέρετε κάτι; όχι απλά δεν κάνετε τίποτα, πηγαίνετε στα σπίτια σας. Και εσυ θα μου πεις: κάτσε ρε φίλε εγώ σκεφτόμουν να πάω...εγώ επειδή είμαι χρυσαυγίτης και επειδή κι εσυ κι εσυ κι εσυ και όλοι μας έχουμε και κάποια πείρα. Η Χρυσή Αυγή έχει μπει πλέον στη ζωή μας, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Εμένα αν μου πουνε να κάτσω σπίτι μου θα κάτσω σπίτι μου. Δεν μπορώ να πάω ούτε σαν αυτόνομος. Δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή. Οπότε ό,τι γραμμή παίζει αυτή θα ακολουθήσουμε... Κάντε το σταυρό σας να έρθει το μήνυμα "ΝΑΙ".



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο για τη δράση της ΧΑ: «Ό,τι κινείται, σφάζεται»"

Μπαλτάς: Αύξηση στα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων αντί για ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά

Στον τομέα του Πολιτισμού και ειδικότερα στα αυξημένα έσοδα από την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και από το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναζητεί η κυβέρνηση τα ισοδύναμα μέτρα για την οριστική αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Τους σχεδιασμούς αυτούς απεκάλυψε στη Βουλή ο νέος υπουργός Πολιτισμού και στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Έχουμε δρομολογήσει αύξηση εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους – το ηλεκτρονικό εισιτήριο- και ίσως από εκεί βρεθούν και κάποια ισοδύναμα ως συμβολή στην οικονομία και ιδίως για το υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% στην εκπαίδευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική για το θέμα από όλες τις πτέρυγες οι οποίες στηλίτευσαν την εξαγγελία του πρωθυπουργού για απλό «πάγωμα» του μέτρου μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι η βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για τραγέλαφο στην ομιλία της επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι τα λεγόμενα ισοδύναμα δεν είναι τόσο «ανώδυνα» όσο πίστευε η κυβέρνηση.
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα του χαρτοφυλακίου του ο κ. Μπαλτάς έδωσε έμφαση στο ζήτημα της έμπρακτης ενίσχυσης του ελληνικού πολιτισμού αλλά και εξαγωγής του. «Υπάρχει δυνατότητα η δική μας παραγωγή πολιτισμού να φιλοξενηθεί και να διαπρέψει έξω από τα σύνορα της χώρας» ανέφερε και έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «στενότερη συνάφεια πολιτισμού και παιδείας». Επίσης, σημείωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα ενισχύσει τις μικρές υποδομές «μέσα από τις οποίες μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μικρότερες ομάδες».
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλτάς: Αύξηση στα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων αντί για ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά"

Ακιντζί: «Ήρθε η ώρα να παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις»

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια και η αντίληψη της απειλής από τους Ελληνοκύπριους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα οι εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν καθώς υπήρξε μια γρήγορη διαδικασία στις διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων.

Ανέφερε επίσης πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον καθορισμό των κριτηρίων για το περιουσιακό και μόλις αυτό το στάδιο ολοκληρωθεί, με τον ανοικτό δρόμο και των άλλων κεφαλαίων θα φτάσουν στη λύση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε ότι το να έχουν οι Τουρκοκύπριοι μαζί με την περιουσιακή και την πληθυσμιακή πλειοψηφία στη δική τους περιοχή, υπάρχει γραπτώς σε όλες τις συμφωνίες για μια λύση διζωνική, δικοινοτική και σημείωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι της ΕΕ και οι άλλοι αρμόδιοι με τους οποίους συναντήθηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να εξευρεθεί ένας τρόπος να επιλυθεί αυτό το θέμα.

Αυτό που γίνεται κατανοητό από τη διζωνικότητα, είπε, είναι ότι οι κοινότητες στις περιοχές τους θα έχουν σαφή πλειοψηφία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο πάνω από το 50% αλλά αρκετά πιο πάνω. Το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα και στο πλαίσιο αυτής της λογικής να μπορέσουν να ετοιμαστούν τα κριτήρια για το περιουσιακό», τόνισε.

Στην ερώτηση εάν έχουν ζητήσει να υπάρξει γραπτώς το ότι τα κριτήρια στο περιουσιακό θα είναι υπό την εγγύηση της διζωνικότητας και εάν αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμη παρέκκλιση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι για να μην παραβιαστεί στα δικαστήριο η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν επιθυμούν όπως κάποια σημεία της αποτελέσουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Αυτή είναι η σκοπιμότητα των παρεκκλίσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι γνωρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις δεν είναι ένα θέμα που τυγχάνει αποδοχής στην ΕΕ αλλά έχει συμβεί με κάποιες χώρες στις διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην ΕΕ.

Αυτό, συνέχισε, προβλέπει την έγκρισή του από τα 28 κοινοβούλια των χωρών μελών, αλλά αν υπάρχει ένας πιο πρακτικός δρόμος είναι ανοικτοί. Τις μόνιμες παρεκκλίσεις, συνέχισε, πρέπει να τις αξιολογούμε ως φυσικό δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βλέπει θετικά το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου, αλλά για να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να το αποδεχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σίγουρα η εκ περιτροπής προεδρία, όπως είπε.

«Πρέπει να πάνε και τα δυο μαζί», τόνισε.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, δεν θεωρεί κακό το να περιοριστεί σε ένα ποσοστό 10%-15% στην αρχή η ψήφος από την άλλη κοινότητα σε κάποιον που θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι πως από όποια εθνικότητα και αν προέρχεται αυτός που θα εκλεγεί να λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας.

Τέλος, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τού ανέφερε μια πρόταση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, να έρθουν μαζί από τη Λάρνακα και να έχουν τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μια τετραμερή συνάντηση στο «βορρά» με τον ίδιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: «Ήρθε η ώρα να παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις»"

ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος για μία νέα κρίση στην Ελλάδα

Δεν έχει πλήρως αποσοβηθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί για μία ακόμη φορά σε εστία αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την ευρωζώνη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια έκθεση (World Economic Outlook) το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι, παρόλο που οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος, αν δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές. Μάλιστα η αστάθεια αυτή στο χρηματοοικονομικό πεδίο και στις αγορές ομολόγων είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στο σύνολο της ευρωζώνης.

Ο διεθνής οργανισμός ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2015 το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά 2,3%, ενώ το 2016 η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3%.

Επισημαίνει ωστόσο ότι: - με δεδομένο ότι η ανάκαμψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα είναι μέτρια - «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους».

Πιο συγκεκριμένα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Θετικότερο προβλέπει το ΔΝΤ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% του ΑΕΠ. Σε μία πιο μεσοπρόθεσμη προβολή, το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4%.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2015 θα σημειώσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο το 2016 σχεδόν θα διπλασιασθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,8% εφέτος και θα ανέλθει στο 27,1% το 2016.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το ΔΝΤ σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής οικονομολόγο Μορίς Ομπστεφελντ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,1% και κατά 3,6% το 2016. Υπενθυμίζεται ότι στην εαρινή έκθεσή του, το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% φέτος και κατά 3,8% το 2016.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται αναλυτικά στους κινδύνους που επηρέασαν και επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εστιάζοντας στις ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική ανάπτυξη της Κίνας, στις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στις επιπτώσεις από την απότομη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος για μία νέα κρίση στην Ελλάδα"

Γερμανικό μοντέλο στους φορολογικούς ελέγχους

Αν μια μέρα, δείτε στους τηλεοπτικούς σας δέκτες δεκάδες ελεγκτές να μπουκάρουν ξημερώματα σε μεγάλη επιχείρηση για έλεγχο, τους επόμενους μήνες, θα σημαίνει πως το σχέδιο το οποίο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, έχει γίνει πράξη.

Μιλωντας στη Βουλή έβαλε τέλος σε όποιο πιθανό σενάριο παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους, προανήγγειλε αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους, παράταση των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ολοκλήρωση του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ εντός του 2016.

Προτεραιότητα μας, είπε είναι η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Θα ολοκληρωθούν τους επόμενους πέντε μήνες, είπε διαμηνύοντας με νόημα «τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις».
Οι λίστες της ντροπής είπε, συνέχισε όπως η λίστα Λαγκάρντ η οποία παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31-12-2015, θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στο επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Αντίστοιχη επέκταση της δυνατότητας ελέγχου των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους, σχεδιάζεται για το σύνολο των μεγάλων υποθέσεων ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ελέγχων τραπεζικών ομίλων, προμηθευτών του δημοσίου και ΜΜΕ. «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών» σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι η Γερμανία όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο. «Τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα».

Έρχεται νομοσχέδιο για τα αδήλωτα κεφάλαια

Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο, με το οποίο όπως είπε, θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο.

Το σχέδιο, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, προβλέπει τη δυνατότητα των φορολογουμένων να αποκαλύψουν σε εθελοντική βάση αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν μόνο το φόρο που αναλογούσε την περίοδο απόκτησης του εισοδήματος, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για τυχόν τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις ή ομόλογα του δημοσίου εξετάζεται το ενδεχόμενο ο φόρος να περιορίζεται ακόμα και κατά 80%.

Όσοι δεν αδράξουν την «ευκαιρία», θα διατρέχουν τον κίνδυνο στη συνέχεια να αποκαλυφθούν με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου και να χάσουν ακόμα και το 100% των κεφαλαίων τους.

«Πόρτα» στους φορολογούμενους από τις Δ.Ο.Υ.

Αναλύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε κατάργηση των επισκέψεων στις Δ.Ο.Υ (όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά) από το 2016 , υλοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, κίνητρα (επιστροφή μετρητών, κληρώσεις δώρων) για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους αλλά και μείωση του κόστους χρήσης συσκευών POS από τις επιχειρήσεις.
«Στόχος μας είναι η αυτονόητη εφαρμογή του άρθρου 4 του Συντάγματος για τη φορολογική δικαιοσύνη, σταθερότητα και απλοποίηση του συστήματος, με μεταφορά του φορολογικού βάρους στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα» είπε ο υπουργός , συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν με τουφεκιές στον αέρα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο».

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι εντός 2016 θα σταματήσει η υποδοχή κοινού στις εφορίες και ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων. Θα δοθούν παράλληλα κίνητρα στον πολίτη (επιστροφές φόρου, κληρώσεις) για χρήση πλαστικού χρήματος. Προκειμένου δε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για τον ίδιο σκοπό θα κατοχυρώσουμε αυτά τα ποσά με ειδικό λογαριασμό ενώ σχεδιάζεται και η μείωση κόστους προμήθειας POS.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό μοντέλο στους φορολογικούς ελέγχους"

Συνελήφθη ο Κώστας Δαφέρμος για μίζες $3 εκατ.

Συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς για μίζες 3 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο μεσάζων όπλων Κώστας Δαφέρμος.
Η υπόθεση αφορά στα ρωσικά συστήματα Kornet.

Τις μίζες αποκάλυψε ο ίδιος ο Α. Κάντας, ο οποίος είπε ότι του δόθηκε το 3% της προμήθειας ως μίζα, ποσό που το θεώρησε πολύ υψηλό. Η σύλληψη έγινε σήμερα καθώς οι αρχές υπέβαλαν αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία και την Αυστρία, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά του.

Οι απαντήσεις ήρθαν προ διημέρου και άμεσα οι ανακριτές εξέδωσαν το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Δαφέρμου και δύο ακόμα προσώπων από το δυναμικό της εταιρίας του.

Οι κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (ισόβια) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία και τις απολογίες Κάντα για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκατ. δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, φέρεται να έλαβε από τον κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. δολάρια. Μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε το 3%, εκ του οποίου οι 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Α. Κάντα στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο Κώστας Δαφέρμος για μίζες $3 εκατ."

Ελληνικός Χρυσός: Με ΜΑΤ και ΣτΕ δεν γίνονται επενδύσεις - Ζητάμε διάλογο με την κυβέρνηση για πολιτική λύση

“Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που επιτρέπει -έστω προσωρινά- τη συνέχιση της εξόρυξης στη Χαλκιδική, είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε με την κυβέρνηση όλα αυτά, που πρέπει να μπούνε στο τραπέζι”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικός Χρυσός”, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

“Δε θα διορίσουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ούτε υπουργό, με ΜΑΤ και ΣτΕ δεν γίνονται επενδύσεις”, είπε ο κ.Θεοδωαρακόπουλος μιλώντας στο Πρακτορείο FM, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία δεν θεωρεί ότι με την κυβέρνηση είναι αντίδικοι.

“Το σημαντικότερο είναι να καθίσουμε με το κράτος, να βρούμε μία πολιτική λύση, ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να ικανοποιήσει την κυβέρνηση, για να συνεχίσουμε, δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν θέμα αναστροφής της σύμβασης”, είπε ο κ.Θεοδωρακόπουλος, προσθέτοντας ότι από το 2012, που η εταιρεία είναι σε “full επενδυτική λειτουργία”, έχουν εισαχθεί από τη μητρική εταιρεία 600 εκ. δολάρια.

Παράλληλα, εξέφρασε την διάθεση της εταιρείας, να συμμετάσχει σε επιστημονικό συνέδριο, για να συζητηθούν σε επιστημονικό επίπεδο όλα τα θέματα, που αφορούν στην επένδυση, ενώ παρομοίασε την αμφισβήτηση των επιστημονικών συμπερασμάτων υπέρ της επένδυσης με τις ομάδες, που διαμαρτύρονται για τη διαιτησία μετά από μία ήττα.

“Δε μπορεί να είναι καλοί εκείνοι που δε θέλουν και κακοί εκείνοι που θέλουν την επένδυση”, είπε και διαβεβαίωσε, ότι η περιβαλλοντική ασφάλεια της επένδυσης αφορά στο σύνολο του χρόνου της, διευκρινίζοντας ότι “έχουμε μπροστά μας 30 χρόνια λειτουργίας, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε το καλό παιδί 4-5 χρόνια και μετά να το κάνουμε γης μαδιάμ”.

Ο κ.Θεοδωρακόπουλος υπενθύμισε ότι η Eldorado Gold έχει συμφέροντα και στην περιοχή της Θράκης, ενώ εξέφρασε την άποψη, ότι “ο ορυκτός πλούτος μπορεί να γίνει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας”.

“Λέγεται ορυκτός πλούτος και όχι ορυκτή δυστυχία ή ορυκτή κατάρα” είπε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την χορηγία στην ομάδα βόλει του ΠΑΟΚ, εξέφρασε την αντίθεση του σε χορηγίες προς αθλητικές εταιρείες.

“Δε είμαστε εταιρεία, που πουλά για να γινόμαστε χορηγοί, θα προτιμούσα να χορηγήσουμε εισιτήρια διαρκείας για ανέργους, για άτομα που έχουν ανάγκη, όχι την ομάδα”.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικός Χρυσός: Με ΜΑΤ και ΣτΕ δεν γίνονται επενδύσεις - Ζητάμε διάλογο με την κυβέρνηση για πολιτική λύση "

ΕΕ: Βοήθεια ύψους 16,3 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Την παροχή βοήθειας ύψους 16,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την επισκευή ζημιών που προκλήθηκαν σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές από τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες στις αρχές του 2015 ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.



Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης θα επιστρέψει μέρος του κόστους που οι δύο χώρες επωμίστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βουλγαρία και την κεντρική, ανατολική και δυτική Ελλάδα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015.

Στην Ελλάδα, οι πλημμύρες κατέστρεψαν δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές εκτάσεις και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στην κεντρική χώρα και στην περιοχή του Έβρου, ενώ στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, οι δυνατές βροχοπτώσεις και οι επακόλουθες πλημμύρες και κατολισθήσεις κατέστρεψαν αναχώματα, δίκτυα επικοινωνιών και δρόμους καθώς και δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Οι δύο ελληνικές περιφέρειες θα λάβουν βοήθεια ύψους 9,9 εκατ. ευρώ και η Βουλγαρία θα λάβει 6,3 εκατ. ευρώ.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Βοήθεια ύψους 16,3 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα και Βουλγαρία"

Ο Αλεξιάδης για το περιστατικό σε πανηγύρι στο Αμύνταιο

Στις επιθέσεις που δέχονται οι εφοριακοί ανά τη χώρα αναφέρθηκε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε καταστάσεις σαν αυτό που έγινε στην Φλώρινα, οι ελεγκτές να συλλαμβάνονται επειδή έκαναν τη δουλειά τους και έπιασαν μαϊμού ταμειακή μηχανή και να παραπέμπονται στο πειθαρχικό, όταν όλος ο έλεγχος έγινε παρουσία αστυνομικού οργάνου. Θα ζητήσω από τους αρμόδιους υπουργούς να υπάρχει πλήρης διαλεύκανσης της υπόθεσης» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.



Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αλεξιάδης για το περιστατικό σε πανηγύρι στο Αμύνταιο"

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αναμόρφωση των κανόνων για το άσυλο

Το νέο καθεστώς για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο διάλογος με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τα μέτρα του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την Τρίτη το πρωί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για τη μη λήψη επαρκών πρωτοβουλιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποιοι υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου (για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου), το άνοιγμα νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών. Στη συζήτηση σχολιάστηκαν και τα επικείμενα μέτρα όπως η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο εντοπισμός, η καταχώρηση και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα "hotspots".

Ανησυχία για τους πρόσφυγες λόγω του χειμώνα που πλησιάζει

Η ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο για τις σχέσεις με το ΕΚ υπουργό του Λουξεμβούργου, Νικολά Σμιτ.

"Η δύσκολη περίοδος ξεκινάει τώρα και μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση της ροής προσφύγων προτού μπούμε στους χειμερινούς μήνες. Αυτή είναι επίσης μια δύσκολη στιγμή όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι τα θα εφαρμοσθούν πλήρως τα "hotspots" και θα διατεθεί άμεσα ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Συμβούλιο", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, Κλοντ Μοράες (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η μετανάστευση θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης στη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8-9 Οκτωβρίου, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.

Αναμένονται περαιτέρω προτάσεις στα τέλη του 2015 / αρχές 2016

Οι περαιτέρω προτάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή στα τέλη του 2105 / αρχές του 2016, για τις οποίες το Κοινοβούλιο θα έχει επίσης αρμοδιότητες συναπόφασης, περιλαμβάνουν:

- Την ενίσχυση του Οργανισμού Frontex και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συνοριακού και Λιμενικού Σώματος

- Την υιοθέτηση ενός μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης των προσφύγων, που βρίσκονται επί του παρόντος σε τρίτες χώρες, σε όλη την ΕΕ (ο μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση αυτών που βρίσκονται ήδη εντός της ΕΕ έχει ήδη κατατεθεί)

- Η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου

- Η υιοθέτηση δέσμης μέτρων για τη "νόμιμη μετανάστευση", συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της οδηγίας για τη "μπλε κάρτα"

Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των προτάσεων αυτών θα εξεταστούν από την επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ευρωβουλευτές ζητούν αναμόρφωση των κανόνων για το άσυλο"

Άκυρο το πλαίσιο μεταφοράς προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

«Ανίσχυρη» η απόφαση της Επιτροπής κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των διαβιβαζόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Αυστριακός υπήκοος Μαξιμίλιαν Σρεμς και χρήστης του Facebook υπέβαλε καταγγελία στην ιρλανδική αρχή ελέγχου (καθώς τα δεδομένα που παρέχουν οι χρήστες τους Facebook στην ΕΕ διαβιβάζονται, εν όλω ή εν μέρει, από την ιρλανδική θυγατρική της Facebook σε διακομιστές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες) ότι βάσει των αποκαλύψεων στις οποίες προέβη το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σχετικά με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (ιδίως της National Security Agency, NSA), η νομοθεσία και οι πρακτικές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν παρέχουν ικανοποιητική προστασία από την παρακολούθηση, εκ μέρους των δημοσίων αρχών, των δεδομένων που διαβιβάζονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιρλανδική αρχή ελέγχου απέρριψε την καταγγελία, με την αιτιολογία ότι η Επιτροπή, στην από 26 Ιουλίου 2000 απόφασή της έκρινε ότι, στο πλαίσιο του καθεστώτος «ασφαλούς λιμένα» (Safe Harbor), οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας στα διαβιβαζόμενα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ύπαρξη αποφάσεως της Επιτροπής με την οποία διαπιστώνεται ότι τρίτη χώρα εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας στα διαβιβαζόμενα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν εξαφανίζει ούτε περιορίζει την εξουσία που έχουν οι εθνικές αρχές ελέγχου βάσει του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οδηγίας.
Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε ότι «η Επιτροπή δεν είχε την αρμοδιότητα να περιορίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εξουσίες των εθνικών αρχών ελέγχου» καθώς και ότι η από 26 Ιουλίου 2000 απόφαση της Επιτροπής είναι «ανίσχυρη».

Ως εκ τούτου, η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου έχει ως συνέπεια η ιρλανδική αρχή ελέγχου να οφείλει να εξετάσει την καταγγελία του Μ. Σρεμς «με τη δέουσα επιμέλεια» και σε αυτήν να απόκειται, κατά την ολοκλήρωση της έρευνάς της, να κρίνει αν βάσει της οδηγίας πρέπει να αναστείλει τη διαβίβαση δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών του Facebook προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την αιτιολογία ότι η χώρα αυτή δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άκυρο το πλαίσιο μεταφοράς προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ"

«Πράσινο φως» από ευρωκοινοβούλιο στα μέτρα για ΕΣΠΑ

Υπερψηφίστηκαν σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας για την Ελλάδα μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, με 586 ευρωβουλευτές να τάσσονται υπέρ της σχετικής πρότασης της Κομισιόν.

Στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και να χορηγηθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 35 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε τη σημερινή ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία, όπως λέει, ανοίγει τον δρόμο για την ταχεία εφαρμογή του Προγράμματος για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Ιουλίου. Στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και να χορηγηθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 35 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτό), αντιπρόεδρος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δίνει το πράσινο φως για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση με υφιστάμενα κονδύλια της ΕΕ για επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ, εφόσον είναι συνετά στοχευμένη και το δυναμικό της αξιοποιηθεί στο έπακρο, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Η σημερινή ψήφος θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που έχει αναληφθεί στην Ελλάδα. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας -όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης σταθερότητας- έχει ζωτική σημασία για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και, κατά συνέπεια, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Η Κορίνα Κρέτσου, επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε τις προτάσεις μας ώστε η Ελλάδα να αντλήσει όλα τα οφέλη από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Τα μέτρα αυτά είναι έκτακτα, λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα της κατάστασης. Θα συμβάλουν στην επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων 2007-2013 και στην επανεκκίνηση των επενδύσεων στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2014-2020. Η ψήφος αυτή είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εναπόκειται τώρα στους Έλληνες εταίρους μας να καταβάλουν τις προσπάθειες που τους αναλογούν και να εξασφαλίσουν την ταχεία και μόνιμη επιστροφή στην ανάπτυξη».

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία το Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα, περιλαμβάνει την πρόωρη αποδέσμευση του τελευταίου 5% των εναπομενουσών πληρωμών της ΕΕ που συνήθως διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017 και την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, που σημαίνει συγχρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100% για την περίοδο 2007-2013. Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ περίπου για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Η πρόταση επίσης αυξάνει το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί εμπροσθοβαρώς ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ.

Το Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών εταίρων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης τεχνική συνδρομή και εμπειρογνωμοσύνη στην Ελλάδα, με τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS) προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχεία ενεργοποίηση των κονδυλίων και η βέλτιστη χρήση τους για την υποστήριξη της ανάκαμψης και τη δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη απασχόληση και ανάπτυξη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από ευρωκοινοβούλιο στα μέτρα για ΕΣΠΑ"

Έρχονται online έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τέλος στη φοροδιαφυγή μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων
προσπαθεί να βάλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με ένα σχέδιο on- line διαβίβαση των φορολογικών δεδομένων.

Όλες οι συναλλαγές χονδρικού εμπορίου και υπηρεσιών θα καταγράφονται online και θα ενημερώνεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ:


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται online έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής"

ΟΕΕ: Η οικονομία δεν έχει περιθώρια αντοχής για 20 μήνες

Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το σχέδιο των 20 μηνών για την έξοδο από την κρίση, που περιέγραψε σε πολύ γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο πλάνο, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιστρέψουμε στην ουσία στις αγορές και θα βγούμε από τα μνημόνια. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι 20 αυτοί μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας».

Όπως σημειώνει ο κ. Κόλλιας, μετά από πεντέμισι χρόνια σκληρής λιτότητας, βαρέων φόρων και μείωσης των εισοδημάτων που έχουν βιώσει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται -βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού- να επωμιστούν μέτρα επιπλέον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, τονίζει ότι η συνεχιζόμενη ύφεση, φέτος και το 2016, αλλά και η επιστροφή σε αύξηση της ανεργίας, αναμένεται να ενισχύσουν την ασφυξία στην αγορά, καθιστώντας αμφίβολη την είσπραξη αυτών των επιπλέον φόρων από τους εξαντλημένους φοροδοτικά Έλληνες φορολογούμενους.

«Η οικονομία δεν έχει περιθώρια αντοχής για ενάμιση και πλέον χρόνο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κόλλιας επισημαίνει την ανάγκη να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι απαραίτητες ενέργειας για έξοδο της χώρας από την κρίση. «Η -απαραίτητη- ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί να αποτελέσει -μαζί με τη σύναψη συμφωνιών για προσέλκυση επενδύσεων- την απαρχή για να βελτιωθεί άμεσα το κλίμα εντός και εκτός συνόρων για τη χώρα και να εκκινήσουν και να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι δέουσες κινήσεις για την έξοδο από την κρίση».

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΟΕΕ, στο πλαίσιο και του θεσμικού του ρόλου ως οικονομικού συμβούλου της Πολιτείας, επισημαίνει ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για να συνεισφέρει με τις θέσεις και προτάσεις του για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΕ: Η οικονομία δεν έχει περιθώρια αντοχής για 20 μήνες"

Φάιμαν: Η Βιέννη θα στηρίξει τη λειτουργία των Hotspots στην Ελλάδα

Η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων Hotspots, στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την προσφυγική κρίση.

Ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον κ. Τσίπρα θα βρεθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των Hotspots, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ο κ. Φάιμαν προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα συμβάλλει ενεργά για να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα, των οποίων η εγκατάσταση πρέπει να προωθηθεί, κάτι που δεν είναι απλό, αλλά πολιτικά είναι μία σωστή αποστολή.

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, οι άνθρωποι που θα φτάνουν σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να ενημερώνονται εάν υπάρχει πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ τα μέτρα για την κατανομή τους απαιτούν μία υψηλότερη πειθαρχία, ώστε να είναι δυνατό να αναπτυχθεί περαιτέρω η κατανομή των 120.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εφικτό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: Η Βιέννη θα στηρίξει τη λειτουργία των Hotspots στην Ελλάδα"

Μίχαλος: Τα νέα μέτρα θα δώσουν τη χαριστική βολή στην αγορά

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων με αφορμή τα νέα μέτρα που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, δήλωσε:

«Η λαίλαπα των φόρων και των άλλων αντιαναπτυξιακών μέτρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και φτάνουν τα 4,35 δισ. ευρώ είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά και στην οικονομία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του νέου μνημονίου, που δεν θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση και θα δώσουν μια αναπτυξιακή προοπτική, έστω και σε βάθος χρόνου.

Δυστυχώς, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα το τι πρόκειται να συμβεί:

– μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016,
– αύξηση του χρέους στο 181,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 192,4% του ΑΕΠ το 2016,
– αύξηση φόρων κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2016 και πάνω από 4 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016,
– μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2016 κατά 2,4% και της δημόσιας κατά 2,1% και
– άνοδο της ανεργίας στο 25,8% το 2016 από 25,4% το 2015 και μείωση της απασχόλησης κατά 1% το 2016.

Για μία ακόμη φορά, το ΕΒΕΑ επαναφέρει προς συζήτηση την πρόταση των Επιμελητηρίων για ριζική μείωση της φορολογίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η φορολογία εισοδήματος πρέπει να εξορθολογιστεί με έναν ενιαίο συντελεστή 22%, γεγονός που θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παράλληλα, θα πρέπει η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να στηριχθεί στους εξής πυλώνες:

1. Στο πεδίο της φορολογίας προκρίνεται η διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, με μείωση συντελεστών και παράλληλη εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.

2. Στο πεδίο των δαπανών ενδείκνυται ο εξορθολογισμός τους με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

3. Στο πεδίο της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ απαιτείται (i) η προσεκτική επιλογή ενός αποτελεσματικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για τη μόνιμη επαναφορά των πρωτογενών αποτελεσμάτων σε πλεονασματική θέση, (ii) η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, (iii) η παραγωγική ανασυγκρότηση και (iv) οι διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ.

Στις παραπάνω άμεσα υλοποιήσιμες παρεμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται ρήτρες θετικής βελτίωσης που θα προκύψουν από έσοδα (άνω των 1.700 εκατ.) από:

-την οργανωμένη αντιμετώπιση του παραεμπορίου (σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη πρόταση που από καιρού έχει κατατεθεί από το ΕΒΕΑ και την ΚΕΕ) - (ετήσιος ελάχιστος στόχος 250 εκατ.)

-την οργανωμένη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου οινοπνευματωδών, καπνικών και καυσίμων - (ετήσιος ελάχιστος στόχος 250 εκατ.)

-αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων - (ετήσιος στόχος άνω των 700 εκατ.)

-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που περιγράφονται στη μελέτη. Για την ποσοτικοποίηση και τη στοχοθεσία τους χρειάζονται ειδικές μελέτες εξειδίκευσης (λ.χ. νέα μισθολόγια, επαγγελματικά ταμεία, πόροι υπέρ τρίτων, χρηματοδότηση ΟΤΑ κ.ο.κ.) - (ετήσιος στόχος άνω των 500 εκατ.)

-«αλληλεπιδράσεις» που θα προκύψουν από την εξυγίανση και την επιστροφή στην κανονικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, την ενίσχυση του ανταγωνισμού για τη δημιουργία νέων εισοδημάτων, καθώς την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων για την επιχειρηματικότητα (με την υιοθέτηση μέτρων λ.χ. τύπου εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ), με στόχο την οικονομική μεγέθυνση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος: Τα νέα μέτρα θα δώσουν τη χαριστική βολή στην αγορά"

Αντιδράσεις του επιχειρηματικού και επιμελητηριακού κόσμου για την παύση του «μορατόριουμ»

Έντονη η διαμαρτυρία σχεδόν όλων των επιμελητηρίων της χώρας και των εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Οικονομίας για τις επιταγές και τις συναλλαγματικές που έληξαν, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μπουν στον Τειρεσία.

Αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί παράταση 20 έως 30 ήμερες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δεν ήταν εφικτό να γίνει .

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να «σκάσουν» χιλιάδες επιταγές στη διάρκεια του Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον δεν επεκταθεί το υφιστάμενο "μορατόριουμ" το πρόβλημα θα ενταθεί.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις του επιχειρηματικού και επιμελητηριακού κόσμου για την παύση του «μορατόριουμ» "

Μόνο στο δήμο μόνιμης διαμονής οι αιτήσεις για τα προνοιακά επιδόματα

Μόνο στον δήμο όπου διαμένουν μόνιμα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι από εδώ και στο εξής να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με νέα διάταξη από 1η Οκτωβρίου, οι πολίτες καταθέτουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά στον δήμο μόνιμης διαμονής τους.

Ο δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους δήμους που πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες:

Δήμος Ζωγράφου: Γ. Ζωγράφου 7, 15772 Ζωγράφου, 2132024102
Δήμος Δάφνης – Υμηττού: Έλλης 16 & Κανάρη, 17235, Δάφνη, 2132085514 - 2132085521 - 2132085531
Δήμος Βύρωνα: Καραολή & Δημητρίου 36-44, 16233 Βύρωνας,2132008600
Δήμος Ηλιούπολης: Σ. Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαππα, 16310 Ηλιούπολη, 2109970001-2109970001-2109970009
Δήμος Γαλατσίου: Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους, 11146 Γαλάτσι,2132055300-2102055376
Δήμος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος : Αχαρνών 464 & Αγ. Αναργύρων, Αγ. Ανάργυροι, 2132049000-2102532047 (εσωτ. 305)
Δήμος Καισαριανής : Βρυουλών 125 & Κλαζομενών, 16121 Καισαριανή, 2107292601-7.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο στο δήμο μόνιμης διαμονής οι αιτήσεις για τα προνοιακά επιδόματα"

Κατάργηση 35ετίας για σύνταξη ζητούν «εδώ και τώρα» οι δανειστές

Δύο νέες βόμβες για τις συντάξεις κρύβουν τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι δανειστές προτείνουν και ζητούν:

1. Σταδιακή αύξηση του χρόνου καταβολής εισφορών ως τα 40 έτη για όσους έχουν σήμερα 35 ως 37 έτη.

2. Να κοπούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνουν τα Ταμεία για να πληρώνουν συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

Τα δύο μέτρα είναι καινούργια και οι δανειστές θέλουν να τα δουν ψηφισμένα ως τα μέσα Οκτωβρίου, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου. Η βόμβα για την αύξηση του χρόνου ασφάλισης στην 35ετία τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που αποχωρούν με 35ετία.

Με το νέο προαπαιτούμενο, ένας ασφαλισμένος που γίνεται 58 ετών το 2015, μετά την ισχύ του νόμου για τα όρια ηλικίας, και έχει ήδη 35 έτη, δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αύξηση του ορίου ηλικίας (θα βγει στα 58,5), αλλά θα έχει και αύξηση των ετών ασφάλισης, δηλαδή αντί για 35 θα πρέπει να έχει 35,5 έτη ή 36 έτη για να πάρει σύνταξη.

Η αύξηση θα είναι σταδιακή ως το 2022, οπότε η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη προϋποθέτει ηλικία 62 ετών και 40 χρόνια εισφορών. Η τρόικα λέει, λοιπόν, να αυξάνεται όχι μόνο το όριο ηλικίας, αλλά και τα έτη ασφάλισης από τα 35 ως τα 40 έτη ως το 2022.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στη λίστα με τα μέτρα που πρέπει να επανεξεταστούν και να καταργηθούν, οι δανειστές έχουν συμπεριλάβει και το άρθρο 29 του νόμου 4325/15 με το οποίο δόθηκε η «άδεια» στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕ, στο ΕΤΕΑ καθώς και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων να παίρνουν τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης για να καλύπτουν ελλείμματα και να πληρώνουν συντάξεις.

Η τρόικα λέει «τέρμα τα δανικά». Οι πόροι του ΑΚΑΓΕ έχουν σώσει μέχρι στιγμής τις πληρωμές των επικουρικών συντάξεων καθώς το ΕΤΕΑ χρησιμοποίησε περί τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ «χέρι» στα αποθεματικά του λογαριασμού αυτού έχουν βάλει και το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ με δανεικά 150 και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αν κοπεί η επιχορήγηση, οι συντάξεις δεν θα πληρώνονται στην ώρα τους και οι περικοπές θα θα είναι αναπόφευκτες.

Ακόμη προτείνουν άμεση εφαρμογή του νέου υπολογισμού συντάξεων για όσους έφυγαν μετά την 1η /1/2015 από το Δημόσιο και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος της σύνταξης, είτε πήραν προσωρινή είτε ακόμη και ολόκληρη σύνταξη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση 35ετίας για σύνταξη ζητούν «εδώ και τώρα» οι δανειστές"

Κορκίδης: Οι προγραμματικές δηλώσεις ακτινογραφούν τον «Γολγοθά»

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης "ακτινογραφούν" τον "Γολγοθά" που θα πρέπει να ανέβει η ελληνική οικονομία και τον φορολογικό "Αρμαγεδδώνα" που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Οπως είπε ο κ. Κορκίδης, «οι ενέργειες που απαιτούνται άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οριοθετούνται από τώρα μέχρι τον Μάρτιο, με τις καθοριστικές υποχρεώσεις να πρέπει να εκπληρωθούν το επόμενο δίμηνο.

Αρχικά επείγει η διευθέτηση των 48 εκκρεμοτήτων που αντιστοιχεί σε επιπλέον μέτρα 4,35 δισ. ευρώ και αναμένεται να "απελευθερώσει" τη δόση των 2+1 δισ. ευρώ που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο.

Το δεύτερο βραχυπρόθεσμο βήμα και ίσως το σημαντικότερο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ήπιο σενάριο και βεβαίως εντός του έτους, που θα αποκαταστήσει την τραπεζική πίστη, ενώ θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Το τρίτο και μεσοπρόθεσμο βήμα αναμένεται τον Μάρτιο του 2016, με την εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος και την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού για "κυβέρνηση τετραετίας" μας κάνει να αισιοδοξούμε για μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, ενώ οι αναφορές για ένα "Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την επιστροφή στην Ανάπτυξη" δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων και εξορθολογισμού του οικονομικού περιβάλλοντος. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς περιμένουμε άμεσες πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη με τη σταδιακή άρση των συνεπειών των capital controls και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά.

Η ΕΣΕΕ, σε κάθε περίπτωση, θα είναι έτοιμη να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο με κοστολογημένες προτάσεις και να επισημάνει τυχόν αστοχίες. Ευχόμαστε στη νέα Βουλή και στη νέα κυβέρνηση καλή επιτυχία στο έργο τους, με λιγότερες αντιπαραθέσεις και περισσότερη δουλειά για την πραγματική οικονομία της χώρας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορκίδης: Οι προγραμματικές δηλώσεις ακτινογραφούν τον «Γολγοθά»"

Ποτάμι: Λύσεις και όχι εξαγγελίες παράτασης από τον Τσίπρα για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Κριτική στον πρωθυπουργό για την εξαγγελία της αναστολής μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του μέτρου για επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ασκεί το Ποτάμι.

«Καμία δέσμευση παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και απλά και μόνο μια ακόμη ολιγοήμερη παράταση…» σχολιάζει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και επιτίθεται στον πρωθυπουργό ότι «παίζει το ρόλο της ΓΓΔΕ και εξαγγέλει αποφάσεις παράτασης». Τον καλεί να δώσει λύσεις για το πρόβλημα που «ο ίδιος δημιούργησε από ιδεοληψία».

Προτείνει, δε, στον Αλέξη Τσίπρα «αν πάλι δε μπορεί να βρει τα ισοδύναμα όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στη Βουλή, τότε ας ανατρέξει στις θέσεις και τις προτάσεις του Ποταμιού το οποίο από την αρχή τις έχει καταθέσει».

«Εκτός και αν τελικά δεν τον ενδιαφέρει όπως διάφορα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν σε τηλεοπτικά πάνελ, ότι δεν είναι δηλαδή μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Λύσεις και όχι εξαγγελίες παράτασης από τον Τσίπρα για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση"

Κρέτσου: Πάνω από 20 δισ. ευρω-κονδύλια μπορούν να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία

Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι έτοιμα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία» της Ελλάδας, ανακοίνωσε η επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου η ρουμάνα επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «συνεργαστεί στενά» με την Αθήνα ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα κοινοτικά κονδύλια.

Επισήμανε ακόμα πως οι Βρυξέλλες «είναι έτοιμες» να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές «στις προσπάθειές τους να εγκαθιδρύσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο» και να εφαρμόσουν «τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» για αυτόν το σκοπό.

Παράλληλα, η κ. Κρέτσου δήλωσε πως συζητήθηκαν οι διευκολύνσεις που σχεδιάζει η Κομισιόν για την άμεση απελευθέρωση πόρων προς την Ελλάδα τόσο για έργα που ανήκουν στην προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για έργα που περιλαμβάνονται στη τρέχουσα περίοδο 2014-20.

Όλα αυτά τα ποσά αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ για τη χώρα μας, συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020.

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε το προσφυγικό ζήτημα, με την κ. Κρέτσου να δηλώνει πως η Ε.Ε. προσφέρει σχεδόν 450 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα μας, και «είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερα μέσω έκτακτης χρηματοδότησης».

Ωστόσο, προσέθεσε πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης πρέπει να συνοδεύεται από υπευθυνότητα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, είπε πως οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Αθήνα να θέσει σε λειτουργία ένα «αποτελεσματικό σύστημα μετεγκατάστασης και ένα σύστημα επιστροφών» βελτιώνοντας παράλληλα την απορρόφηση ευρω-κονδυλίων για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρέτσου: Πάνω από 20 δισ. ευρω-κονδύλια μπορούν να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία "

Τρίτο «όχι» των γιατρών στις πληρωμές με πλαστικό χρήμα

Με μια ακόμα ανακοίνωση οι συνδικαλιστικοί φορείς του ιατρικού κόσμου εναντιώνονται στην πληρωμή μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αυτή τη φορά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του στέκεται στο ότι δεν θα πρέπει «να στοχοποιούνται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι», ενώ υποστηρίζει ότι «η ιατρική λειτουργία είναι άκρως ευαίσθητη, πολλά δε τμήματα των ασθενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, θέλουν να κρατήσουν απόρρητη ή μυστική την επίσκεψη στους ιατρούς».

Αναλυτικά:

Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση πλαστικού χρήματος, από την πλευρά των ασθενών για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών, επισημαίνουμε τα κάτωθι:

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας δεν διαφωνεί με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος μέτρων που στόχο έχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πλην όμως, διαφωνεί όταν στοχοποιούνται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι ή ακολουθούνται πρακτικές που ευτελίζουν την ιατρική λειτουργία.

Επισημαίνουμε ότι η ιατρική λειτουργία είναι άκρως ευαίσθητη, πολλά δε τμήματα των ασθενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, θέλουν να κρατήσουν απόρρητη ή μυστική την επίσκεψη στους ιατρούς, ιδιαίτερα όσον αφορά ειδικότητες ψυχιάτρων, ογκολόγων, γυναικολόγων κλπ. Και είναι άκρως καχύποπτοι στη διασφάλιση, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης επισκέψεων, του ιατρικού απορρήτου.

Επίσης, καλό θα είναι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται να αφορούν και τη λειτουργία του κράτους με την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεών του. Επί παραδείγματι, η ιατρική επίσκεψη ενός συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ, με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα πρέπει να εξοφλείται άμεσα από τον λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και όχι μετά από μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο Π.Ι.Σ. θεωρεί ότι μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς πρέπει να σχεδιαστεί σωστά η εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα και παρενέργειες που θα ακυρώνουν ή θα υποβαθμίζουν λειτουργίες.

Αναμένουμε τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτο «όχι» των γιατρών στις πληρωμές με πλαστικό χρήμα"

Μητέρα Φύσσα: Με εντολή Λαγού δολοφονήθηκε ο γιος μου

Με ερωτήσεις των συνηγόρων των θυμάτων πολιτική αγωγή αλλά και της υπεράσπισης των κατηγορουμένων συνεχίζεται την Τρίτη η κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας, στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων της για προβολή βίντεο από το αρχείο του Γιώργου Πατέλη, κατηγορουμένου στην υπόθεση, καθώς η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το υλικό αυτό θα προβληθεί όταν θα ξεκινήσει η ανάγνωση των εγγράφων της δικογραφίας.

Η μητέρα Φύσσα, απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου πολιτικής αγωγής, ανέφερε ότι μετά το φόνο ελάχιστοι από τους μετέχοντες στην επίθεση συνελήφθησαν και ότι υπήρχε οικειότητα ανάμεσα στους αστυνομικούς και τα μέλη της Χ.Α.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πληροφορήθηκε ότι ο Ρουπακιάς μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο της αστυνομίας δήλωσε στους αστυνομικούς «δικός σας είμαι» για να ερωτηθεί από αστυνομικό «τι εννοείς» και εκείνος απάντησε «της Χ.Α.».

Μίλησε μάλιστα για διακριτική μεταχείριση του δράστη κατά τις πρώτες ώρες κράτησης του στο αστυνομικό τμήμα και αστειευόμενος και σε φίλους του Παύλου Φύσσα που είχαν συλληφθεί και εκρατούντο, ο δράστης ανέφερε »δεν είμαι Χρυσαυγίτης. Μην βλέπετε τα παπούτσια και το ντύσιμο...».

Λίγο μετά τις 10:30 η δίκη διεκόπη προσωρινά γιατί η κα Μάγδα Φύσσα αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα συνεχίστηκε κανονικά.

Με εντολή του Λαγού ο φόνος Φύσσα


Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Πριν το φόνο υπήρξε επικοινωνία Πατέλη (πυρηνάρχη της Νίκαιας) και βουλευτή της ΧΑ;

Μητέρα Φύσσα: Υπήρξε με τον Λαγό
Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Είδατε το βίντεο από το αρχείο του Πατέλη, τι περιγράφει;

Μητέρα Φύσσα: Ναι το είδα. Εκεί λένε μόνον αν δώσει το οκ του Λαγού κινούνται και προσθέτουν. Ο,τι κινείται σφάζεται.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Ο Λαγός από πού παίρνει εντολή;
Μητέρα Φύσσα: Ο Λαγός δεν είναι μόνος του. Εντολές παίρνουν από τον αρχηγό τους από τον Μιχαλολιάκο. Από τον αρχηγό τους. Αυτό προκύπτει από την ιεραρχία και τη δομή της οργάνωσης. Δύο χρόνια μελετώ αυτά τα θέματα, διαβάζω δύο χρόνια. Δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο. Αυτή είναι η οργάνωση. Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή. O αρχηγός, ο Μιχαλολιάκος, έχει την τελική ευθύνη. Εντολές δίδονται στους βουλευτές και στη συνέχεια στους πυρηνάρχες και από εκεί στα μέλη.

«Γερό στέλεχος της ΧΑ» ο Γιώργος Ρουπακιάς
Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Είναι υψηλόβαθμος χρυσαυγίτης ο Ρουπακιάς;

Μητέρα Φύσσα: Είναι γερό στέλεχος. Προκύπτει από δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και υπάρχουν πολλά και στη δικογραφία.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής:
 Πως έγιναν τα τηλεφωνήματα το βράδυ εκείνο κατά την ιεραρχία όπως είπατε;


Μητέρα Φύσσα: Ετσι ακριβώς. Τα μέλη ειδοποιούν τους παραπάνω, εκείνοι τον πυρηνάρχη και αυτός τον βουλευτή τον Λαγό και πάει λέγοντας.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής:
 Εχουν οι χρυσαυγίτες ειδική εκπαίδευση για χτυπήματα άμυνας και επίθεσης;


Μητέρα Φύσσα: Βέβαια έχουν στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τη δικογραφία και από χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο. Κανονική στρατιωτική εκπαίδευση.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Γιατί δεν έτρεξε το παιδί σας να φύγει από την επίθεση του Τάγματος Εφόδου;

Μητέρα Φύσσα: Δεν επρόκειτο να τρέξει. Για πολλούς λόγους. Πρώτον ήταν εκεί τα κορίτσια και δεν επρόκειτο να τα αφήσει. Και δεύτερον θα προσπαθούσε να καλύψει και τα άλλα παιδιά.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι φίλοι του Παύλου Φύσσα δέχθηκαν απειλές ακόμα και ξυλοδαρμούς από μέλη της Χ.Α. και δήλωσε στην Πρόεδρο: «ακόμα και τώρα που βρίσκονται εδώ απειλούν και εκβιάζουν».

«Απόγονοι των δοσίλογων της κατοχής»
Στη συνέχεια της κατάθεσής της, η Μάγδα Φύσσα χαρακτήρισε απόγονους των δοσίλογων της κατοχής τα στελέχη της ΧΑ, μιλώντας παράλληλα για «εγκληματική οργάνωση με οπλισμό και ρόπαλα που δυστυχώς βρίσκεται, όπως είπε, στο κοινοβούλιο».

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης η μητέρα του Παύλου Φύσσα απαντώντας σε συνεχείς ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής φανερά σοκαρισμένη δήλωσε:

«Ηρθαν στο σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μας. Ετσι απλά. Γιατί έξω υπήρχε μια εγκληματική οργάνωση που τη λένε Χ.Α. και δυστυχώς βρίσκεται και στο κοινοβούλιο».

Η Μάγδα Φύσσα επίσης τόνισε ότι η παρέα του παιδιού της το μοιραίο βράδυ ήταν άοπλη. «Δεν είχαν ούτε ρόπαλα, ούτε τίποτα. Είναι αυτονόητο».

Συνήγορος Πολιτικής αγωγής: Οι επιθέσεις λέτε ότι ήταν οργανωμένες από τα Τάγματα Εφόδου. Τι εννοείτε;

Μητέρα: Οργανωμένες μετά από εντολές. Φοράνε τα ίδια μαύρα ρούχα. Μπότες. Πάντα με οπλισμό, ρόπαλα ή ότι άλλο. Με γάντια σιδερένια. Και συγκροτημένα έκαναν επιθέσεις. Τους ενοχλούσαν μετανάστες, αντιφασίστες και άλλοι. Αυτοί είχαν ξεκαθαρίσει πριν γίνει η δολοφονία του παιδιού μου πως θα καθαρίσουν το Πέραμα και επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ..

Η Μάγδα Φύσσα χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «εγκληματική οργάνωση και τα μέλη της απόγονους των δοσίλογων της κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας της εποχής εκείνης» και αναφέρθηκε σε πρόσφατη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου (17 Σεπτεμβρίου) στην οποία ανέφερε, όπως είπε η μάρτυρας «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ‘45».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα Φύσσα: Με εντολή Λαγού δολοφονήθηκε ο γιος μου"

Γιούνκερ: Στέλνουμε 600 άτομα για να βοηθήσουν στα ελληνικά σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει 600 άτομα τεχνικό προσωπικό στην Ελλάδα ώστε να τη βοηθήσει στη διαχείριση των συνόρων και τη βελτίωση του συστήματος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας μια ημέρα μετά την βαρυσήμαντη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, κ. Γιούνκερ προσέθεσε ότι στις 16:00 ώρα Ελλάδος θα δοθεί στη δημοσιότητα το κοινό σχέδιο δράσης Ευρώπης και Τουρκίας.

Σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μαζικού νέου κύματος προσφύγων από τη Συρία έστειλε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αποκαλύπτοντας πως, σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις, αν συνεχιστεί η βία ακόμα τρία εκατομμύρια Σύροι μπορεί να μετακινηθούν προς την Τουρκία και την Ευρώπη από την περιοχή του Χαλεπίου.

Απευθυνόμενος στα ευρωπαϊκά κράτη, υπογράμμισε ότι ήλθε η ώρα να εφαρμόσουν την αλληλεγγύη, κι όχι απλώς να την κηρύττουν, ενώ σε μια έμμεση βολή προς τη Σλοβακία – που ετοιμάζει προσφυγή κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων – σημείωσε ο μη σεβασμός στους κοινούς κανόνες υποσκάπτει την ενδο-ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ένοιωσε «απομονωμένος», δεχόμενος κριτική από κάθε κατεύθυνση και άδικες κατηγόριες για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους πρόσφυγες.

Χωρίς συνεργασία και αλληλεγγύη, είπε, η Ευρώπη δίνει δικαιώματα σε όλους. «Σύντομα θεοκρατίες θα μας λένε τι σημαίνει θρησκευτική ελευθερία και σύντομα δικτάτορες θα μας λένε πω λειτουργεί η δημοκρατία».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Στέλνουμε 600 άτομα για να βοηθήσουν στα ελληνικά σύνορα "

ΟΑΕΔ: Δημοσιεύτηκαν οι δικαιούχοι για 19.101 θέσεις

Οι ωφελούμενοι μπορούν να δουν τον Προσωρινό Πίνακα του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2015 για 19.101 θέσεις πλήρους απασχόλησης, που θα περιλαμβάνουν τους εγγεγραμμένους ανέργους που θα εργαστούν για 5 μήνες με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση.

Αναρτήθηκαν σήμερα 06-10-2015, στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού οι πίνακες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 2015. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ενότητα Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2015:

Α) Τον Προσωρινό Πίνακα του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2015 για 19.101 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε Επιβλέποντες Φορείς, ο οποίος περιλαμβάνει τους ωφελούμενους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που θα εργαστούν για 5 μήνες με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Επιβλέποντες Φορείς, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 5/2015.

Β) Τον Πίνακα Αποκλειομένων στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος.

Η κατάρτιση των Πινάκων πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης α) τη σειρά κατάταξής τους στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, ή β) σε περίπτωση αποκλεισμού τους στον Πίνακα Αποκλειομένων, το λόγο για τον οποίο αποκλείστηκαν.

Τυχόν αιτιολογημένες ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των ανωτέρω Πινάκων μπορούν να υποβληθούν εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και 8:00 το πρωί έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τους πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό).

Οι ενιστάμενοι υποβάλλουν τα τυχόν απαραίτητα δικαιολογητικά είτε α) ηλεκτρονικά, επισυνάπτοντάς τα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής ένστασης είτε β) καταθέτοντάς τα στα αρμόδια ΚΠΑ2 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου προκειμένου να επισυναφθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ΚΠΑ2 στην ηλεκτρονική ένσταση τους συνοδευόμενα με τυχόν σημειώσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2), σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία στη Δημόσια Πρόσκληση Νο 5/2015.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Δημοσιεύτηκαν οι δικαιούχοι για 19.101 θέσεις"

Σημαντικά μειωμένη αναμένεται εφέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Στα 85 λεπτά το λίτρο εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων ότι θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο).

Δηλαδή η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1-1,1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το καθεστώς που θα ισχύσει εφέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

Η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει περιορισμό του σχετικού κονδυλίου κατά 50% και τα σενάρια είναι τα εξής:

- Αν το επίδομα παραμείνει στα 35 λεπτά και περιοριστούν οι δικαιούχοι με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων τότε η τιμή του πετρελαίου με την επιδότηση πέφτει στα 50 λεπτά το λίτρο.

-Αν μειωθεί κατά 50% το ύψος της επιδότησης χωρίς να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, τότε η τιμή με την επιδότηση πέφτει στα 68 λεπτά.

Σε χθεσινή εκδήλωση ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών παρουσίασε και το σενάριο της κατάργησης του επιδόματος θέρμανσης σε συνδυασμό με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 6 λεπτά το λίτρο. Στην περίπτωση αυτή η λιανική τιμή του πετρελαίου για όλους τους καταναλωτές πέφτει στα 64 λεπτά το λίτρο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αλυγιζάκης παρουσίασε εκτιμήσεις του Συνδέσμου σύμφωνα με τις οποίες τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων κυμαίνονται από 125 εκατ. στο πιο συντηρητικό σενάριο, έως 300 εκατ. ευρώ στο πιο ακραίο σενάριο με πιο λογική εκτίμηση την απώλεια 225 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές μέθοδοι νοθείας και λαθρεμπορίου περιλαμβάνουν τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης, τη διακίνηση αφορολόγητου ναυτιλιακού πετρελαίου στην εσωτερική αγορά, εικονικές εξαγωγές, νοθεία βενζίνης και πετρελαίου με διαλύτες (τολουόλιο κλπ), μεθανόλη, κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου το 98% των πρατηρίων (4943 από 5062) έχουν εγκαταστήσει σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών και το 94% (4759) έχουν συνδεθεί με το υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ) και μεταδίδουν στοιχεία.

Ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων στους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, στις φορολογικές αποθήκες, τους σταθμούς ανεφοδιασμού αεροσκαφών ενώ εκκρεμεί η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για την επέκτασή τους και στις λοιπές εγκαταστάσεις διακίνησης καυσίμων και χημικών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ ανέφερε ωστόσο ότι τα στοιχεία που μεταδίδονται από τα πρατήρια στην ΓΓΠΣ δεν αξιολογούνται, ούτε διασταυρώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να μη γίνεται ο αναγκαίος έλεγχος.

Ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ακόμη ότι η κατάργηση της επιδότησης στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό καθώς και σε εισαγωγές καυσίμων από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, ενώ σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ αναμένεται να πιέσει τις τιμές προς τα πάνω.

Η αγορά καυσίμων αναμένεται να κλείσει εφέτος με πτώση για έκτη συνεχόμενη χρονιά, που φθάνει σωρευτικά στο 42 % στις βενζίνες, 15 % στο πετρέλαιο κίνησης και 60 % στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ωστόσο ότι η ελληνική αγορά, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και με δεδομένο ότι η εθνική οικονομία έχει φτάσει στο ναδίρ, παρουσιάζει ενδιαφέρον και δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό πεδίο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Αρκεί, τονίζει, να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού, που θα έπειθε σημαντικούς ομίλους του εξωτερικού να ξαναδούν την Ελλάδα ως προορισμό επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε αξία ακόμη και το ύψος των εσόδων του κράτους από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημαντικά μειωμένη αναμένεται εφέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news