facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Νέο αλαλούμ με το ΦΠΑ 23% στην Παιδεία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε σήμερα Κυριακή, αναφέρεται ότι το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του.

Ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρεται, αποφασίσθηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα εκδόθηκε νέα ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στην οποία είχε απαλειφθεί η αναφορά στον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με πήγες να αναφέρουν ότι το πρώτο κείμενο που στάλθηκε ήταν το προσχέδιο της απόφασης, και όχι η ίδια η απόφαση.

Το βράδυ, κυβερνητικές πήγες ανέφεραν ότι τελικά μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς φαίνεται πως όντως θα εξαιρεθούν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από το υψηλό κλιμάκιο του ΦΠΑ.

Παρά ταύτα, στον υψηλό φορολογικό συντελεστή του 23% θα βρεθούν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ακόμα εξετάζεται αν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και της μέσης εκπαίδευσης θα υπαχθούν στο 23%.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αλαλούμ με το ΦΠΑ 23% στην Παιδεία"

Σόιμπλε: Να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με ρεκόρ ροών από ανθρώπους που φεύγουν από εμπόλεμες και φτωχές περιοχές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού είναι η Ευρώπη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να υποστηρίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη περιορισμού του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη Γηραία Ήπειρο.

«Πρέπει να περιοριστεί η εισροή στην Ευρώπη» είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF, ενώ υποστήριξε πως επιθυμεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη να δεχθεί ανθρώπους όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε και το αδύνατο» πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη"

Στο παρα πέντε η Ζωή έδωσε 12 γραφεία της Βουλής στην Επιτροπή Αλήθειας - Διαψεύδει η Κωνσταντοπούλου

Δώδεκα γραφεία του ελληνικού Κοινοβουλίου διέθεσε στην Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, με χθεσινή της απόφαση, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συγκεκριμένα με χθεσινή της απόφαση η απερχόμενη Πρόεδρος διαθέτει στις Επιτροπές του άρθρου 98 του Κανονισμού της Βουλής που συστήθηκαν την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο (δηλαδή την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους) έξι γραφεία στο Βουλευτήριο (14, 16, 18, 22, 122 και 123) και έξι γραφεία στο κτήριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως (606, 607, 702-703, 705 και 710).

Ακόμη με άλλη απόφασή της, που και αυτή εκδόθηκε χθες, διέθεσε στον εαυτό της το μισό γραφείο που είχε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο κτήριο της οδού Μητροπόλεως. Συγκεκριμένα αποφάσισε «την διάθεση του γραφείου 706 του κτηρίου της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως αρ. 1 στην απερχόμενη Πρόεδρο της Βουλής».

Διαψεύδει η Κωνσταντοπούλου

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου πως έκλεισε 12 γραφεία στη Βουλή για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, μέσω μηνύματος όπου ανάρτησε στο twitter.

Παράλληλα, η ίδια αφήνει υπονοούμενα για όσους διακινούν τέτοια σενάρια, σημειώνοντας πως «ή δεν ξέρουν αριθμητική ή είναι πολλά τα λεφτά»…

«Όχι, δεν διατέθηκαν 12 γραφεία στην Επιτροπή Αλήθειας ούτε 3 γραφεία στην τέως πρόεδρο. Ή κάποιοι δεν ξέρουν αριθμητική ή είναι πολλά τα λεφτά. Εκτός αν αυτοί που βάφτισαν το κρέας ψάρι τώρα πολλαπλασιάζουν τα… γραφεία. Μάλλον είναι το νέο θαύμα της μνημονιακής θρησκείας», έγραψε η κα Κωνσταντοπούλου.



Διαβάστε Περισσότερα » "Στο παρα πέντε η Ζωή έδωσε 12 γραφεία της Βουλής στην Επιτροπή Αλήθειας - Διαψεύδει η Κωνσταντοπούλου"

Ρωμανιάς: Το υπουργείο Εργασίας έδωσε 2 εκατ. ευρώ για να αποκωδικοποιήσει τους νόμους

Ευθείες βολές κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπέλυσε ο Γιώργος Ρωμανιάς για τον τρόπο που λειτουργεί το υπουργείο, αλλά και τις σπατάλες που γίνονται.

Ο πρώην γενικός γραμματέας είπε χαρακτηριστικά: «Έδωσαν 2 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εργασίας πέρυσι εν μέσω κρίσης, ώστε να πληρωθεί εταιρεία για να αποκωδικοποιήσει τους νόμους» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην γενικός γραμματέας, μιλώντας στο «Ε».

Ο ίδιος εξαπέλυσε πυρά και κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου κατηγορώντας τον πως παραγκώνισε υπαλλήλους του υπουργείου για να προσλάβει σύμβουλους-δικηγόρους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: Το υπουργείο Εργασίας έδωσε 2 εκατ. ευρώ για να αποκωδικοποιήσει τους νόμους"

Νίκη της κυβέρνησης της λιτότητας δείχνουν τα exit poll στην Πορτογαλία

Επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην Πορτογαλία, που εφάρμοσε ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας κατά την μνημονιακή εποχή της χώρας, δείχνουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με το exit poll της Intercampus, ο συνασπισμός του Πάσους Κουέλιου θα λάβει το 36,8% με 42,6% των ψήφων και 116 με 118 έδρες, ενώ οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης λαμβάνουν το 29,5% με 33,9%. Σύμφωνα με το exit poll της Eurosondagem, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς καταλαμβάνει 100 έως 108 έδρες στο Κοινοβούλιο των 230 βουλευτών, ενώ οι σοσιαλιστές 84-90 έδρες.

Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο συνασπισμός του Κουέλιου θα χρειαζόταν γύρω στο 44% των ψήφων. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες εκλογές του 2011, τα κόμματα του συνασπισμού εξασφάλισαν το 50,3% ενώ οι σοσιαλιστές 28%.

Το 2011 η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα έχει βγει από το Μνημόνιο, αφού προηγουμένως εκτόξευσε τους φορολογικούς συντελεστές, προχώρησε σε βαθιές περικοπές του κοινωνικού κράτους και μείωσε δραστικά μισθούς και συντάξεις αλλά και εργασιακά δικαιώματα. Κατόπιν όλων αυτών και μετά από τρία χρόνια ύφεσης, η οικονομία της χώρας επέστρεψε φέτος σε τροχιά ανάπτυξης.

Αυτή επιστροφή στην ανάπτυξη - αν και εύθραυστη καθώς η Πορτογαλία παραμένει βαθιά χρεωμένη - φαίνεται να λειτούργησε σαν το εισιτήριο για την μέχρι πρότινος κυβέρνηση της λιτότητας που την οδηγεί ξανά ως πρώτη δύναμη στη Βουλή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκη της κυβέρνησης της λιτότητας δείχνουν τα exit poll στην Πορτογαλία"

Έρχονται μέτρα - φωτιά

Μακρύς είναι ο κατάλογος των μέτρων, τα οποία καλείται να προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Την Παρασκευή, το Euro Working Group ενέκρινε την πρώτη από τις δύο λίστες με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση των 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί υπ' όψιν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, αφορούν, τα εξής πέντε πεδία:

1. Φορολογία: Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει «ξήλωμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, μείωση του ακατάσχετου για μισθούς– συντάξεις και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών από 1.500 ευρώ στα 1.000 και θεσμοθέτηση των κατασχέσεων «εξπρές». 

Εξάλλου, με νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο, θα «διορθωθεί» η διπλή ταχύτητα φορολόγησης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ενοποιώντας τη φορολογία των επιμέρους εισοδημάτων (ενοίκια, κινητές αξίες, ομόλογα).

Αναμένεται, δε, σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας για τους αγρότες και μείωση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες.

2. Εργασιακά: Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση επιμένει ότι η μόνη αλλαγή θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά οι πιστωτές ζητούν ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

3. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών – «κόκκινα δάνεια»: Οι δανειστές ζητούν να έχουν πριν από το τέλος Νοεμβρίου έτοιμες όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμη και προτού μπει ο νέος χρόνος. Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εντός του μήνα.

4. Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Οι πιστωτές περιμένουν να δουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

5. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις: Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υποδεικνύουν οι εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ.

Έρχεται ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού;
Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το κουαρτέτο, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο σχέδιο εφαρμογής ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε το «Βήμα της Κυριακής», η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Ελληνες φορολογούμενοι εκτός της χώρας αλλά ζουν εδώ, αποτελεί αντιγραφή από την Ιταλία και την κυβέρνηση Μόντι (ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με αποτελέσματα).

Οι ιδιοκτήτες, με βάση το δημοσίευμα, θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα εκτός Ελλάδας και στο Περιουσιολόγιο και στο Ε9, ενώ θα αξιοποιηθεί το ισχύον κοινοτικό πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές Αρχές άλλων χωρών, έτσι ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία.

Ο φόρος θα υπολογίζεται στο άθροισμα της αξίας ακινήτων εσωτερικού - εξωτερικού και θα υπάρχει απαλλαγή για όσους καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο στο εξωτερικό, όπως θα προκύπτει από ειδικό πιστοποιητικό.

Προς υποχρεωτικές μετατάξεις στο Δημόσιο 
Αλλαγές έρχονται και στον δημόσιο τομέα, με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει ακόμη και σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι μετακινήσεις υπαλλήλων, με μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας θα προκύψουν με τον εξής τρόπο:

• Έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμα τα νέα οργανογράμματα σε υπουργεία και φορείς.

• Στη συνέχεια θα αποκεντρωθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία σε Περιφέρειες - Δήμους.

• Θα συγχωνευθούν και θα καταργηθούν κλάδοι και ειδικότητες.

• Θα δημιουργηθεί Μητρώο υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και την ειδικότητα τους.

• Ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφει τις «κενές» και πλεονασματικές θέσεις, με στόχο δύο ή τρεις φορές το χρόνο να προκηρύσσονται οι «κενές».

• Εάν αυτές δεν καλύπτονται εθελοντικά, θα γίνονται υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων, κυρίως για άμεσες ανάγκες όπως στην Παιδεία και την Υγεία.


Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται μέτρα - φωτιά"

Επί της αρχής συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών και προσφύγων που κατευθύνεται προς την Ευρώπη κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, γράφει γερμανική εφημερίδα, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται το AFP.

Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γερμανικές πηγές.

Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία αύριο με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επί της αρχής συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό"

Με ομιλία Τσίπρα ξεκινούν αύριο το απόγευμα οι προγραμματικές δηλώσεις

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινά ,αύριο το απόγευμα στις 19:30, στην ολομέλεια της Βουλής, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Κατά την πρώτη αυριανή συνεδρίαση μόνος ομιλητής είναι ο πρωθυπουργός, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα μιλήσουν οι υπουργοί και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα θα τοποθετηθούν στην ολομέλεια όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ομιλία Τσίπρα ξεκινούν αύριο το απόγευμα οι προγραμματικές δηλώσεις"

Εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ δηλώνουν 5 εκατ. Έλληνες

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταστρώνει σενάρια που προβλέπουν ακόμη και αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, πληροφορίες από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που συγκέντρωσε η «Κ» αποτυπώνουν μαζική... μετατόπιση πληθυσμού προς τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Από περίπου 5,9 εκατ. κοινές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, τα 3,7 εκατ., δηλαδή το 62,82% έδειξε οικογενειακές αποδοχές κάτω από 12.000 ευρώ. Αυτά είναι τα στοιχεία που αφορούν σε οικογενειακό και όχι ατομικό εισόδημα, με τον αριθμό των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ να ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια σε σύνολο περίπου 8 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, από τα αποτελέσματα της φετινής εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος με τα αντίστοιχα του 2010, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

• Οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω, από 38.549 που ήταν το 2010, περιορίστηκαν σε 25.000 το 2014. Σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής φτάνει ακόμη και στο 48%.

• Οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα από 50 έως 100.000 ευρώ περιορίστηκαν σε μόλις 110.000 από 244.884 που ήταν το 2010. Αντίστοιχα, το εισόδημα που μοιράζονται, από τα 15,8 δισ. ευρώ το 2010 ψαλιδίστηκε στα 7,1 δισ. ευρώ το 2014.

• Στο κλιμάκιο από τις 30.000 έως τις 50.000 ευρώ κατατάσσονται πλέον 400 χιλιάδες οικογένειες από 604 χιλιάδες που ήταν το 2010. Και σε αυτό το κλιμάκιο εμφανίζεται κατάρρευση δηλωθέντος εισοδήματος: από τα 23 δισ. ευρώ το 2010 στα 14 δισ. ευρώ το 2014.

• Ο οικογένειες έχουσες εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ είναι πλέον 555.000 από 752.086 το 2010. Και σε αυτήν την κατηγορία, το εισόδημα κατέρρευσε από τα 18,4 δισ. ευρώ το 2010 στα 14 δισ. ευρώ το 2014.



Διαβάστε Περισσότερα » "Εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ δηλώνουν 5 εκατ. Έλληνες"

«Ένα απαράδεκτο συμβάν στο νοσοκομειο ΝΙΜΙΤΣ»

Την παρακάτω επιστολή-καταγγελία σχετικά με το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ έστειλα αναγνώστης στο zougla.gr...

«Η μητέρα μου Ειρήνη Λουκρέζη νοσηλεύεται από 21/09/2015 στο ΝΙΜΤΣ με βαριά πνευμονοπάθεια. Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν κινείται και έχει ανάγκη 24ώρου παρακολούθησης και φροντίδας. Οι δικοί της άνθρωποι μοιράζονται τις βάρδιες ώστε να υπάρχει πάντα κάποιος κοντά της. Η κυρία Μαρλέν Μελά, είχε παντρευτεί τον θείο μας Μιχάλη Μελά και ήταν μαζί του παντρεμένη επί 17 χρόνια μέχρι του θανάτου του.

Η γυναίκα αυτή, με ελληνική υπηκοότητα, βιβλιάρια ασθενείας και ασφάλισης του ΙΚΑ, με σπίτι δικό της στον Κολωνό, για το οποίο πληρώνει τους φόρους της στο Ελληνικό Δημόσιο, προσφέρθηκε, λόγω συγγενείας και αγάπης, να μας ξεκουράζει όποτε μπορεί και χρειαζόμαστε.

Ενημέρωσα την Προϊσταμένη της Α’ Παθολογικής όπου νοσηλεύεται η μητέρα μου, εξήγησα ότι δεν πρόκειται για παράνομη αλλοδαπή, έδειξα τα χαρτιά της και πήρα την έγκριση να έρχεται να προσέχει την μητέρα μου. Αυτό συνέβη για δύο (2) φορές αυτές τις δώδεκα (12) ημέρες νοσηλείας.

Το βράδυ της 2ας προς 3η Οκτωβρίου στις 12 το βράδυ ο αξιωματικός υπηρεσίας Σιμογιάννης, εφόρμησε στο δωμάτιο συνοδευόμενος από Security και με απειλή ότι θα στείλει τη γυναίκα αυτή στο Αλλοδαπών αξίωσε την απομάκρυνσή της.

Με πήρε τηλέφωνο η κα Μελά και ζήτησα να μιλήσω στον αξιωματικό να του εξηγήσω τι συμβαίνει. Τον άκουγα να ωρύεται ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μιλήσει σε κανένα, το ίδιο αρνήθηκε να μου μιλήσει και η νοσηλεύτρια βάρδιας. Επικράτησε πανικός στο δωμάτιο, αναστατώθηκαν οι νοσηλευόμενες από τις φωνές του και όταν η κα Μαρία Κουτρούλη (νοσηλευόμενη με τη μητέρα μου) προσπάθησε να του εξηγήσει κάποια πράγματα, της φώναξε και της είπε να μείνει στη θέση της. Μετά από αυτό μέσα σε 20 λεπτά έφθασα με τον άντρα μου στο νοσοκομείο. Δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε από την είσοδο και περιμέναμε στις 12Η30 το βράδυ όρθιοι να εμφανισθεί ο αξιωματικός. Οταν ήρθε με συνοδεία του Securityμόνο προσοχή δεν απαίτησε να σταθούμε.

Του είπα ότι η γυναίκα αυτή είναι Ελληνίδα υπήκοος και δεν είναι αποκλειστική, αλλά συγγενής και φίλη, δεν ήθελε ν’ ακούσει και το επιχείρημά του σ’ αυτό ήταν ότι «δεν ήξερε να πει ελληνικά τι βαθμό συγγενείας έχει με την ασθενή». Του είπα ότι η μητέρα μου περνάει τις τελευταίες της ώρες, ότι ήμουν 48 ώρες στο νοσοκομείο και ότι πρέπει να μείνει η γυναίκα μαζί της ως το πρωί ώστε να διευθετηθεί το θέμα και μου απάντησε ότι «δεν τον ενδιαφέρει και ότι η γυναίκα ή με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα φύγει». Ο άντρας μου του ζήτησε να μας εξηγήσει αν ο ένας τρόπος είναι με το καλό και ο άλλος με τις κλωτσιές και απάντησε ότι είναι δικό του θέμα.

Στην παρατήρηση δε του άντρα μου ότι κάποτε στην εποχή του οι ένστολοι ήταν ευγενείς και καταλάβαιναν την δυστυχία είπε ειρωνευόμενος «αυτό ήταν την εποχή των πολιορκητικών κριών και των τόξων» αναφερόμενος στην ηλικία του. Φαντάζομαι όταν μιλάει έτσι σε κάποιον 67 ετών τι θα έχει πει σε ανθρώπους 80 και 90 ετών.

Τελικά, όταν μετά από συζήτηση αντιλήφθηκε ότι είναι νόμιμη καθ’ όλα μας είπε ότι το βράδυ μένουν με τους ασθενείς συγγενείς μόνο α’ βαθμού. Εψαξα σε όλους τους κανονισμούς του ΝΙΜΤΣ μέσω internet, πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, ούτε ποτέ μας είπε κανείς οτιδήποτε. Ανέβηκα στο αρμόδιο τμήμα της Α’ Παθολογικής, εκεί που κανονίζουν τις αποκλειστικές και τους συνοδούς και δεν ξέρουν τίποτα για το θέμα. Η γενική προϊσταμένη της νυχτερινής βάρδιας 2 προς 3 του μηνός ανέβηκε στον όροφο που νοσηλευόταν η μητέρα μου, δήλωσε άγνοια του κανονισμού αυτού, κανείς ποτέ δεν τους έχει ενημερώσει, εξέτασε τα χαρτιά της συγγενούς μας, είπε ότι έχουμε δίκιο, αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας ήταν ανένδοτος. Αναγκάστηκα να μείνω για τρίτη συνεχόμενη βραδιά, για να μην ταράζονται οι ασθενείς που δεν φταίνε σε τίποτα και έστειλα σπίτι της την συγγενή μας.

Λυπάμαι γιατί όλα αυτά μας φέρνουν μνήμες άλλων εποχών,οπότε ο κάθε ένστολος νόμιζε ότι οι πολίτες είναι άβουλοι και υποχρεωμένοι να υφίστανται τον ρατσισμό, την αγένεια, την αναλγησία μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί μας έχουν σταθεί και βοηθήσει περισσότερο από κάθε προσδοκία και είναι άδικο να διασύρεται ένα ολόκληρο ίδρυμα από τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που διακατέχεται ολοκληρωτικά από την αλαζονεία της εξουσίας.

Ολοι αυτοί οι κύριοι που νοιάζονται για τη νόμιμη λειτουργία, θα ήταν καλό να ελέγχουν και λίγο το σύστημα των αποκλειστικών νοσοκόμων. Εμείς όλοι αγοράζουμε από το υστέρημά μας τα είδη περίθαλψης για τους ασθενείς που το νοσοκομείο αδυνατεί να μας προσφέρει και οι αποκλειστικές έχουν πρόσβαση σε όλα τα είδη και τα χρησιμοποιούν για τους δικούς τους νοσηλευόμενους.

Δυστυχώς, με τα 500 Ευρώ το μήνα της μητέρας μου, όση βοήθεια και αν προσφέρουμε, αδυνατούμε ν’ ανταποκριθούμε στο κόστος των αποκλειστικών. Στηριζόμαστε στην προσφορά και αγάπη των δικών μας ανθρώπων, αλλά ο εθελοντισμός φαίνεται ότι είναι κενό γράμμα για μερικούς που δήθεν φροντίζουν την τήρηση των κανόνων και της τάξης.

Ελπίζω στην παραδειγματική τιμωρία του ανωτέρω κυρίου ώστε να νοιώσουμε ως απλοί πολίτες ότι κάποιες εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί και τουλάχιστον η αγωγή και ο σεβασμός είναι κάτι που ο Στρατός πρέπει και οφείλει να έχει, απέναντι σ’ εμάς τους πολίτες, τους απλούς «λαϊκούς».

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2015

Πετρούλα Φράγκου»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ένα απαράδεκτο συμβάν στο νοσοκομειο ΝΙΜΙΤΣ»"

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Σοβαρές αλλαγές που τροποποιούν, δραματικά σε ορισμένες περιπτώσεις, τον προγραμματισμό εργαζομένων και ασφαλισμένων προκαλούνται με σειρά διαδοχικών νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα. Οι μεταβολές επί τα χείρω στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τις συνταξιοδοτικές παροχές, ακόμα και τις κατώτατες συντάξεις, προβλέπονται από σειρά διατάξεων του νόμων 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) που επεκτάθηκε και εκπληρώθηκε με τον Ν. 4093/2012 («Μεσοπρόθεσμο» κυβέρνησης Σαμαρά) αλλά και του νόμου 4336/2015 που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία - Μνημόνιο 3 («Συνταξιοδοτικές διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης»).

Οι αλλαγές αυτές, που συνοψίστηκαν με την πρόσφατη εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας, έχουν ως εξής:

Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας

1. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ως προς τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επαναβεβαιώνεται ότι ισχύουν οι διατάξεις των νόμων 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) και 4093/2012 («Μεσοπρόθεσμο» κυβέρνησης Σαμαρά) που οδηγούν σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα από 01.01.2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων θεωρείται το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

2. Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 01.01.2022 με ρυθμό 6 μήνες ανά έτος. Από αυτή τη γενική αρχή εξαιρούνται οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι (σημερινοί πενηντάρηδες) που θα έχουν αύξηση των ετών εργασίας κατά 5 έτη και οι μητέρες ανηλίκων (αναλυτικά αναφερόμαστε πιο κάτω).

3. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

4. Όπως σημειώσαμε ήδη, και μέχρι το τέλος του 2021, οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας για όσους έχουν κατοχυρώσει (αλλά όχι θεμελιώσει) δικαίωμα συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά έξι μήνες ανά έτος. Για παράδειγμα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας όσων έχουν συμπληρώσει 35ετία το 2012 ή έχουν συμπληρώσει 10.000 ένσημα τον ίδιο χρόνο (ΙΚΑ).

Τα κατώτατα όρια συντάξεων

5. Με την εγκύκλιο εξειδικεύονται οι αλλαγές που επέρχονται (με τον ν. 4336) στα καταβαλλόμενα ποσά των κατώτατων συντάξεων λόγω γήρατος. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα λαμβάνουν μόνον το οργανικό ποσό της σύνταξης και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας θα καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης. Στην περίπτωση που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης.

6. Οι μειώσεις μπορούν να φθάσουν και το 41% αφού θα επέλθει περικοπή του μη ανταποδοτικού (του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης καθώς και του ΕΚΑΣ σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67.

Τα νέα όρια για γυναίκες και μητέρες

7. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας επηρεάζονται οι μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που μέχρι την ψήφιση του νόμου είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με 5.500 ένσημα και ανήλικο αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Θίγονται επίσης οι μητέρες ανηλίκων στα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και Τράπεζες) που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2010 και μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 50 με πλήρη σύνταξη, όπως και οι μητέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2011 και 31/12/2012 και κατοχύρωσαν δικαίωμα για σύνταξη από τα 52 ή τα 55 με πλήρη και τα 50 ή τα 55 με μειωμένη αντίστοιχα και οι οποίες θα δουν το όριο εξόδου να αυξάνεται από 6 μήνες έως 15 χρόνια.

Άνδρες και γυναίκες με κατοχυρωμένο δικαίωμα

8. Θίγονται επίσης όσοι και όσες έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (μέχρι το τέλος του 2012), αλλά αναμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας, όπως μητέρες ανηλίκων, άνδρες σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) με 25ετία, εργαζόμενοι με 35ετία. Αυτές άλλωστε είναι οι κατηγορίες που δεν είχαν υπαχθεί στον γενικό κανόνα της μειωμένης σύνταξης από τα 62 έτη και της πλήρους σύνταξης με 12.000 ένσημα στα 62 έτη και με 4.500 ένσημα στα 67 έτη.

9. Για όσους είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου, τίθεται ως όριο, από τώρα, η ηλικία των 58 ετών που θα προσαυξάνεται κατ' έτος έως τα 62. Το μέτρο θίγει κατηγορίες ασφαλισμένων πριν από το 1983 και το 1993.

10. Είναι σημαντικό, τέλος, να διευκρινιστεί ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού (4336/2015) λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από τη δημοσίευση του νόμου, ακόμα και αν δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί, θα συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν από τη δημοσίευση του νόμου.

Χαλαρώνει η θηλιά των 2,2 δισ.;

Με στόχο μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις, εξαιτίας της ήδη επιβαλλόμενης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στους συνταξιούχους, αναδρομικά, από τον Ιούλιο του 2015, το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως είναι γνωστό, η μνημονιακή υποχρέωση υπαγορεύει περικοπές 2,2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία για τη διετία 2015 - 2016, γεγονός που το τελευταίο διάστημα "φούντωσε" τα σενάρια για περικοπές μεταξύ 11% - 13% των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού υποστηρίζει ότι οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες και δεν θα αφορούν τις μικρές ή μεσαίες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε στη δέσμευση του 3ου Μνημονίου για περικοπή 0,25% με 0,4% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 να περιληφθεί η ήδη ψηφισθείσα ρύθμιση που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων (κύριων και επικουρικών) εξαιτίας της εισφοράς 6% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ).

Σε αυτή την περίπτωση, από τα 2,2 δισ. ευρώ θα εκπέσουν περί τα 600 εκατ. δηλαδή θα καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο περίπου το 1/3 των (νέων) περικοπών. Ταυτόχρονα, αναζητούνται άλλα 400 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες μπορούν να εξοικονομηθούν από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, όπως π.χ. η ψηφιοποίηση των συναλλαγών με το Δημόσιο.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και στη Σύνοδο του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στο Περού, όπου, εκτός του υπουργού Εργασίας, παρών θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό"

Αστυνομικοί με ποδήλατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, θέτει σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών αστυνόμευσης, με χρήση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζεται ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα των εγκαινίων της 80ης Διεθνούς Έκθεσης, όπου παρουσιάστηκε και προκάλεσε τα ευμενή σχόλια του κοινού.

Η αστυνόμευση με χρήση ποδηλάτων αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις όπως στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.

Για την επιλογή των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος ελήφθησαν υπόψη ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, στο πεδίο του τουριστικού ενδιαφέροντος και της επισκεψιμότητας των περιοχών, καθώς και επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως οι υποδομές και η τοπική χωροταξική μορφολογία (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ευνοϊκές συνθήκες για την κίνηση ποδηλάτων κ.λπ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.: «Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ως απώτερο στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, μέσα από την άμεση και αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση και προστασία των επισκεπτών - τουριστών, καθώς επίσης και την ενδυνάμωση και εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων των περιοχών αυτών, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης.

Οι αστυνομικοί – ποδηλάτες υπάγονται στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας, ενώ για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή (ποδηλάτη) και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη (ατομικό οπλισμό, κατάλληλο αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ.).

Με βάση τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και προσανατολισμό, οι περιοχές που περιπολούν έχουν κατανεμηθεί σε επιμέρους τομείς, ώστε να καλύπτουν με την απαραίτητη επάρκεια όλους τους χώρους ευθύνης τους, ενώ έχουν προβλεφθεί κύρια και εναλλακτικά δρομολόγια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικότητα παρέμβασης.

Ως προς την αποστολή των ποδηλατών αστυνομικών, στις βασικές τους προτεραιότητες περιλαμβάνονται:

• η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,
• η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών και
• η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσης.

Σημειώνεται ότι η αστυνόμευση με ποδήλατα έχει τα χαρακτηριστικά ολοκληρωμένου προγράμματος, καθώς περιλαμβάνει σχεδιασμό για όλα τα επιμέρους στάδια ανάπτυξης και υλοποίησής του, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές δομές, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αποδοτικότητά τους».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί με ποδήλατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη"

Κυανή Ακτή: Τουλάχιστον 12 νεκροί από πλημμύρες

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στην Κυανή Ακτή, λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές καταιγίδες. Οι δρόμοι των Καννών και της Νίκαιας πλημμύρισαν, μεταξύ αυτών και η διάσημη λεωφόρος Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ. Σύμφωνα με τις αρχές σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Στην περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί και πιο συγκεκριμένα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Μαντελιέ λα Ναπούλ, δυτικά των Καννών ενώ άλλοι τρεις κοντά στις Κάννες, όταν προσπάθησαν να περάσουν με το αυτοκίνητό τους από πλημμυρισμένο τούνελ. Αργότερα τα συνεργεία βρήκαν τρεις νεκρούς σε έναν οίκο ευγηρίας κοντά στην Αντίμπ και ακόμη ένα κοντά σε χώρο στάθμευσης στις Κάννες.

Πάντως, οι αρχές τόνισαν ότι αυτός ο απολογισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο οριστικός, δεδομένων των δυσκολιών πρόσβασης στις περιοχές που έχουν πληγεί ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος των Καννών «ορισμένα οχήματα παρασύρθηκαν μέσα στη θάλασσα».

Μάλιστα, στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Γαλλικής Ριβιέρας πάνω από 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί Βρετανοί και Δανοί, αποκλείστηκαν και βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Νίκαιας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυανή Ακτή: Τουλάχιστον 12 νεκροί από πλημμύρες"

Πιερ Μοσκοβισί: «Θα χρειαστούν νέα μέτρα εκτός μνημονίου»

«Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων», δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, μία μέρα πριν τη συνάτηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup για την Ελλάδα. Τονίζει επίσης ότι «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για το μέλλον της χώρας».

«Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων που εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών, εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα» δηλώνει μιλώντας στο Πρώτο Θέμα. Όπως ο ίδιος λέει, το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, καθώς όσο πιο γρήγορα ψηφιστούν και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, τόσο πιο αποτελεσματικά θα συνεχίσει το πρόγραμμα» προσθέτει.

«Συνεπώς» σημειώνει «θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και την ψήφιση των επόμενων βημάτων της συμφωνίας τις προσεχείς εβδομάδες».

Ο ευρωπαίος επίτροπος επαναλαμβάνει πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για το μέλλον της χώρας» και, παράλληλα, εκφράζει τη βούληση τόσο του ίδιου όσο και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Κομισιόν να βοηθήσουν.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και καθόλου χρόνος για χάσιμο» επισημαίνει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερ Μοσκοβισί: «Θα χρειαστούν νέα μέτρα εκτός μνημονίου»"

Κασουλίδης: Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί δεν θα το λύσουμε με κανέναν

«Η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι δοτή, ούτε ένα νέο σχέδιο Ανάν», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και εξήγησε ότι όλα τα κεφάλαια θα κλείσουν μαζί σε μια διαδικασία «πάρε-δώσε», που θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Κασουλίδης επισημαίνει πως «εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί δεν θα το λύσουμε με κανέναν». Ο Κύπριος υπουργός σημειώνει πως σε όλα τα θέματα, που συζητήθηκαν έγινε πρόοδος.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης υποστηρίζει πως η θεωρία «ότι εμείς( σ.σ.η ελληνοκυπριακή πλευρά) κάναμε τις υποχωρήσεις μας και τώρα πρέπει να έρθει η τουρκοκυπριακή πλευρά και να μας δώσει στο πιάτο τις δικές της υποχωρήσεις, είναι μια θέση που δεν θα οδηγήσει πουθενά».

Επίσης, επισημαίνει πως «υπερβάσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δυο πλευρές» και αναφέρει δυο περιπτώσεις που η τουρκική πλευρά διαφοροποίησε τη θέσης της. Έχει, είπε, γίνει δεκτή η θέση ότι η Κύπρος θα λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αναγνωρίστηκε ότι είναι σεβαστό το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία».Για το ζήτημα των βασικών ελευθεριών ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι στις διαπραγματεύσεις συζητείται «επίμονα και συνέχεια πως θα κατοχυρωθούν, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».

Ο Κύπριος υπουργός τονίζει πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού, που θα προνοεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. «Ή πάμε να το λύσουμε ή δεν πάμε», είπε απορρίπτοντας τις εγγυήσεις και επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κασουλίδης: Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί δεν θα το λύσουμε με κανέναν"

Στη δημοσιότητα έδωσε το Πόρισμά για το Τρίτο Μνημόνιο η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Η επιτροπή που σύστησε η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζει ότι το Τρίτο Μνημόνιο Κατανόησης, όπως και η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015, παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού λαού (τόσο τα αστικά και πολιτικά, όσο και τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα), όπως αυτά καθορίζονται στο ελληνικό Σύνταγμα και στο Διεθνές Δίκαιο (συμβατικό και εθιμικό).

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο πατώντας εδώ..

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα έδωσε το Πόρισμά για το Τρίτο Μνημόνιο η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους."

Αυτές είναι οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των αγροτών

Οι αδικημένες και μη ευνοημένες κοινωνικές ομάδες εξακολουθούν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στο «Χωνί». Η κυβέρνηση πρόκειται να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι' αυτές, όπως για παράδειγμα τους αγρότες, τα μέτρα για τους οποίους δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

 Αντίθετα, όπως τονίζει ο κ. Αποστόλου, ετοιμάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, προωθείται η έγκαιρη εκταμίευση των επιδοτήσεων και προβλέπονται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα.

Τονίζει ότι «ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει τους πραγματικούς παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις», αλλά και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή».«Υπάρχει η πάγια είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων, που είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Έρχονται 4,7 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη και 524 εκατ. για την αλιεία ως το 2020».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, τονίζοντας ότι «το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και βέβαια να έχουν πάντα οι αγρότες το μυαλό τους στην αγορά και όχι μόνον στις επιδοτήσεις».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των αγροτών"

Παράνομο και απεχθές το τρίτο μνημόνιο, λέει η επιτροπή για το Χρέος

Το Τρίτο Μνημόνιο Κατανόησης, όπως και η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015, είναι παράνομα, αθέμιτα και απεχθή, γιατί αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τον παράνομο, αθέμιτο και απεχθή χαρακτήρα του υφιστάμενου ελληνικού χρέους, καθώς και την απεχθή, παράνομη και αθέμιτη φύση των μέσων με τα οποία χρηματοδοτήθηκε το χρέος από το 2010 μέχρι τις αρχές του 2015, αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Η επιτροπή που σύστησε η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζει ότι το Τρίτο Μνημόνιο Κατανόησης, όπως και η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015, παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού λαού (τόσο τα αστικά και πολιτικά, όσο και τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα), όπως αυτά καθορίζονται στο ελληνικό Σύνταγμα και στο Διεθνές Δίκαιο (συμβατικό και εθιμικό).

Από την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ μέχρι τη συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας, υπήρξε ένας άνευ προηγουμένου εξαναγκασμός και άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων και απειλών εναντίον του ελληνικού λαού), με σκοπό τον εκφοβισμό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προκειμένου να δεχτούν τους όρους των πιστωτών.

Αυτές οι παρεμβάσεις και ο εξαναγκασμός καθιστούν άκυρη κάθε συμφωνία και ανοιχτή σε μονομερή καταγγελία από μελλοντικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, οι πρακτικές αυτές αποδεικνύουν την απουσία ηθικής υπόστασης και αλληλεγγύης από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της και καταδεικνύουν ότι η ευημερία του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της πολιτικής της ΕΕ.

Η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους θα ήθελε να εκφράσει τη βαθιά απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έλαβε υπόψη ούτε στο ελάχιστο τα συμπεράσματα της δημοσιευθείσας από τον Ιούνιο 2015 προκαταρκτικής έκθεσης της Επιτροπής κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησε ότι δε θα γίνει κούρεμα στο χρέος παρ' ότι γνώριζε πολύ καλά τον απεχθή, παράνομο και αθέμιτο χαρακτήρα του χρέους της χώρας, καταλήγει το πόρισμα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομο και απεχθές το τρίτο μνημόνιο, λέει η επιτροπή για το Χρέος"

Λάρισα: Τρίχρονο αγοράκι πνίγηκε σε στέρνα

Ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Κυψελοχώρι της Λάρισας.

Ένα τρίχρονο αγοράκι, ο μικρός Χρήστος, έχασε τη ζωή του πέφτοντας υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε στέρνα με νερό!

Το συμβάν έλαβε χώρα μετά τις 7 το απόγευμα. Το άτυχο αγοράκι είχε μεταβεί σε φάρμα με ζώα με τους γονείς του και σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιζε με άλλα παιδιά.

Δυστυχώς όμως λίγα λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να γίνει το κακό. Ο μικρός Χρήστος βρέθηκε μέσα στη στέρνα με το νερό χωρίς να αντιδρά.

Άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ και το τρίχρονο αγοράκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Εκεί έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά ήταν αργά. Ο μικρός Χρήστος είχε χάσει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Τρίχρονο αγοράκι πνίγηκε σε στέρνα"

Ξύπνησαν μνήμες από τον μικρό Αϊλάν

Μνήμες από τον μικρό Αϊλάν ξύπνησαν το πρωί της Κυριακής όταν μέλη της ομάδας αλληλεγγύης εντόπισαν τη σορό βρέφους στην παραλία Φάρος στην περιοχή Λάμπη της Κω.

Η ηλικία του σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται στους περίπου έξι μήνες. Το βρέφος φορούσε πράσινο παντελόνι, λευκό φορμάκι και γκρι μπλούζα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για ένα ακόμη θύμα προσφύγων που διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου με προορισμό τα ελληνικά νησιά ή για εγκληματική πράξη.

Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο, ενώ η σορός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού για τη διενέργεια νεκροψίας–νεκροτομής.

Δείτε τι μετέδωσε η ΕΡΤ

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξύπνησαν μνήμες από τον μικρό Αϊλάν"

Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής, με 181 ψήφους

Με 181 ψήφους εξελέγη ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, 113 ψήφισαν «λευκό» και τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Με αιχμές μεταξύ Βούτση-Κωνσταντοπούλου η ψυχρή τελετή παράδοσης- παραλαβής. Ακολουθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.

Ο κ. Βούτσης πήρε τις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, οκτώ απο τους δέκα των ΑΝΕΛ -έλειπαν Καμμένος και Νικολόπουλος- και, καθώς φαίνεται, τις εννέα ψήφους της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Πέραν αυτών κέρδισε κι άλλες 19 ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα, για να φτάσει στο 181.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής, με 181 ψήφους"

Στις κάλπες σήμερα 9,6 εκατ. Πορτογάλοι

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά αυτός ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πολιτική σταθερότητα έπειτα από χρόνια λιτότητας και στερήσεων λόγω της κρίσης χρέους.

Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο πέρυσι. Ωστόσο, παρά τις βαθειές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία που μπορεί να θυμηθεί κανείς, οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

Αυτές δίνουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο προβάδισμα μεταξύ 5 και 12 μονάδων έναντι του Σοσιαλιστή αντιπάλου του Αντόνιο Κόστα.

Ωστόσο αν ο Κοέλιο δεν κατορθώσει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το περίπου 38%, που συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 230 εδρών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενδεχομένως μιας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2011, ο συνασπισμός του είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς είχε λάβει το 50% των ψήφων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν ένα δυσοίωνο παρελθόν στη χώρα. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την θητεία της μετά την επάνοδο της χώρας στην δημοκρατία το 1974. Εξάλλου η τελευταία κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών κατέρρευσε το 2011 όταν αναγκάστηκε να ζητήσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Χθες τηρώντας τη νομοθεσία δεν έγιναν προεκλογικές συγκεντρώσεις ούτε δηλώσεις από υποψηφίους.

Ο Κόστα λαμβάνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις περίπου το 33% των ψήφων, το οποίο καθιστά τις πιθανότητες που έχει να κερδίσει τις εκλογές λιγότερες, αν και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ανατροπής της τελευταίας στιγμής από οποιαδήποτε πλευρά.

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών επιτείνεται εξάλλου και από το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει σε έως και 15%, ενώ και το ποσοστό της αποχής από τις εκλογές μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

"Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει σύγχυση την Κυριακή το βράδυ" αν έχουμε ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά ανάμεσα στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και τους Σοσιαλιστές και δεν υπάρξει μια σαφής νίκη από καμία πλευρά, δήλωσε ο Αντελίνο Μαλτέζ, πολιτικός αναλυτής στο Πολυτεχνείο της Λισαβόνας.

Αν η διαφορά είναι μικρή, μπορεί να καταστεί δύσκολη η διαδικασία σύστασης μιας σταθερής κυβέρνησης, προκαλώντας πιθανώς μια αναστάτωση στην εδραίωση της πορείας επανόδου της χώρας στην ανάπτυξη, μετά τις στερήσεις της κρίσης χρέους και την ύφεση για τρία χρόνια.

Η οικονομία άρχισε να επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης πέρυσι και αυτοί άρχισαν να επιταχύνονται φέτος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο υποστήριξε ότι μόνον με τη σταθερότητα της δικής του κυβέρνησης μπορεί η οικονομία να αποκτήσει μεγαλύτερη πνοή και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις χάρη στη διευρυμένη εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει.

Ο Κόστα, ο πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, από πλευράς του δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο για την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρότρυνε εξάλλου όλους τους Πορτογάλους να πάνε να ψηφίσουν.

"Είναι θεμελιώδες κανένας από εμάς να μην πετάξει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τελικά, έπειτα από 4 χρόνια, την ψήφο του για να αλλάξει την κυβέρνηση", δήλωσε στην τελευταία προεκλογική του ομιλία.

Επισημαίνεται εξάλλου τέλος ότι οι δημοσκοπήσεις άλλαξαν υπέρ του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού τις τελευταίες λίγες εβδομάδες και παρά τις αδυσώπητες επιθέσεις του Κόστα στα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση του Κοέλιο τα τελευταία χρόνια.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις κάλπες σήμερα 9,6 εκατ. Πορτογάλοι"

Όσα πρέπει να ξέρουν οι πρωτοετείς φοιτητές για το μειωμένο εισιτήριο

«Δεδομένου ότι η διαδικασία έκδοσης της ακαδημαϊκής ταυτότητας, με την οποία παρέχεται στους φοιτητές το δικαίωμα καταβολής μειωμένου κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την εξασφάλιση μειωμένου εισιτηρίου στους πρωτοετείς φοιτητές, έως και την 31η Οκτωβρίου 2015, με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους στο οικείο Ίδρυμα και της αστυνομικής τους ταυτότητας».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τους Προέδρους Αστικών Συγκοινωνιών, Αστικών ΚΤΕΛ, ΟΑΣΘ και Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών.

Το Υπουργείο με άλλο έγγραφο του ζητά από τα τριτοβάθμια ιδρύματα να ενημερώσουν τους πρωτοετείς σχετικά με τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μειωμένου κομίστρου στις αστικές και υπεραστικές οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έως και την 31η Οκτωβρίου με την επίδειξη εγγραφής τους και της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.

Παράλληλα επισημαίνει προς τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης της ακαδημαϊκής ταυτότητας με την εξασφάλιση της έγκαιρης χορήγησης των απαραίτητων κωδικών των πρωτοετών φοιτητών στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Έκδοσης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και την εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος των αιτήσεων χορήγησης της ακαδημαϊκής ταυτότητας από τις Γραμματείες των Ιδρυμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όσα πρέπει να ξέρουν οι πρωτοετείς φοιτητές για το μειωμένο εισιτήριο"

FAZ: Πρόταση ΕΕ για «κοινές περιπολίες» ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής

Η Κομισιόν φέρεται, σύμφωνα με τη συνήθως καλά πληροφορημένη γερμανική FAZ, να έχει επεξεργαστεί πρόταση για σχέδιο δράσης με φόντο το προσφυγικό στο Αιγαίο, βάσει του οποίου η τουρκική πλευρά «υποχρεώνεται να διασφαλίζει καλύτερα τα [θαλάσσια] σύνορά της με την Ελλάδα» με συντονισμό των περιπολιών με την ελληνική πλευρά.

Τη Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει στις Βρυξέλλες για συνάντηση με την ευρωπαϊκή ηγεσία με θέμα το προσφυγικό. Οι «28» έχουν επανειλημμένα αναφέρει πως θεωρούν καθοριστική την στάση της Άγκυρας στην απάντηση στην προσφυγική κρίση, καθώς η Τουρκία είναι η βασική χώρα διέλευσης πριν τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο».

Εν όψει της άφιξης του Ερντογάν, η FAZ της Κυριακής επικαλείται δικές της πληροφορίες στις Βρυξέλλες και αναφέρει πως η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί σχέδιο δράσης με την τουρκική πλευρά με στόχο την ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος στο Αιγαίο.

Στο σχέδιο, η τουρκική κυβέρνηση υποχρεώνεται «να διασφαλίσει καλύτερα τα σύνορά με την Ελλάδα». Προς αυτό τον σκοπό, αναφέρεται, η FRONTEX θα συντονίσει τις περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι περιπολίες, αναφέρεται, θα γίνονται με στόχο τα δίκτυα των διακινητών και οι πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Στην Τουρκία επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο γνώση του οποίου επικαλείται η FAZ, θα δημιουργηθούν έξι νέα κέντρα για πρόσφυγες που θα μπορούν να στεγάζουν μέχρι δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Τα κέντρα θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ και οι «28» θα δεσμευτούν να αποδεχθούν τμήμα των προσφύγων που θα περάσουν από αυτά.

Το σκεπτικό είναι πως με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν πρόσφυγες -ο αριθμός των οποίων αναφέρεται ως «μέχρι μισό εκατομμύριο»- να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά χωρίς να στραφούν στα δίκτυα διακινητών.

Η συνολική πρόταση για το σχέδια συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Κομισιόν και αντιπροσώπων της τουρκικής πλευράς και συνιστά τη βάση της συνάντησης με τον Ερντογάν, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει συνεννοηθεί για το ζήτημα με το γάλλο πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο.

Εάν η ευρωπαϊκή και η τουρκική πλευρά συμφωνήσουν στην πρόταση, κάτι που σύμφωνα με τη FAZ οι Βρυξέλλες θεωρούν αναμενόμενο, το σχέδιο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι τη Σύνοδο του Οκτωβρίου και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν, με ορίζοντα την αρχή του επόμενου έτους.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Πρόταση ΕΕ για «κοινές περιπολίες» ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής"

Στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζει ο Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να προωθεί το σχέδιό του να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να εγκριθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έγραψε η εφημερίδα The Daily Telegraph.

Ο Κάμερον φέρεται να δήλωσε ότι οι επιθέσεις των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία «μπορεί κάλλιστα να καταστούν εφικτές». Ο Κάμερον έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επέκταση των αεροπορικών επιδρομών της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας.

Το 2013, ο Κάμερον είχε ηττηθεί σε μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο με το ίδιο αίτημα. Κατά συνέπεια, οι βρετανικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ΙΚ διεξάγονται μέχρι τώρα μόνο στο γειτονικό Ιράκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τέλεγκραφ, ο Κάμερον δεν πιστεύει πως η ρωσική στρατιωτική ανάμιξη στον συριακό πόλεμο θα έπρεπε να αποτρέψει την προσπάθεια της Βρετανίας να πλήξει το ΙΚ.

«Αυτό για το οποίο είμαι σαφής είναι το ότι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στις οποίες πρέπει να αντιδράσουμε είναι αυτή, η απειλή της τρομοκρατίας», φέρεται να είπε ο Κάμερον την παραμονή του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία.

Κάνοντας εξάλλου μια ανακοίνωση που θα ικανοποιήσει πολλά στελέχη του κόμματός του, ο Κάμερον είπε πως θα «ενισχύσει» τις Ειδικές Δυνάμεις και ειδικά τις επίλεκτες μονάδες της SAS και ότι η κυβέρνησή του θα προκρίνει την αγορά 20 νέων τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών Protector στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μετά την αποκάλυψη που έκανε τον περασμένο μήνα ότι η Βρετανία σκότωσε δύο υπηκόους της που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία, ο Κάμερον είπε ότι οι Βρετανοί τζιχαντιστές θα πλήττονται από τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στο έδαφος της Συρίας, σε ένα μέτρο «υστάτης προσφυγής», σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα της Τέλεγκραφ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζει ο Κάμερον"

Kλείνουν οι πόρτες των εφοριών για τους πολίτες

Στο «κλείσιμο» των εφοριών για τους πολίτες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθειά του να εξοικονομήσει περίπου 6000 υπαλλήλους, οι οποίοι εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά στους ελεγκτικούς, διωκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς του δημοσίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να ενισχύσει τον Τελωνειακό κλάδο, προχωρώντας σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων, μέσω μοριοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι αφενός να περιοριστεί περαιτέρω ο αριθμός των υφιστάμενων ΔΟΥ αφετέρου να καταργηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η άμεση επαφή μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών υπαλλήλων.

Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση, μελετάται η επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που προσφέρει η υπηρεσία TAXIS της ΓΓΔΕ, προκειμένου να καλύψει το σύνολο σχεδόν της γκάμας των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ κράτους και πολίτη. Για εκείνες τις υποθέσεις που θα κριθεί απαραίτητη η φυσική παρουσία του πολίτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του, προβλέπεται να λειτουργήσει μία νέα τηλεφωνική υπηρεσία μέσω της οποίας ο φορολογούμενος θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τον υπάλληλο ή τον έφορο που χειρίζεται την υπόθεσή του, κερδίζοντας έτσι χρόνο και γλυτώνοντας την πολύωρη ταλαιπωρία στις ουρές.

Μέσω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων το ΥΠΟΙΚ, δια του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στοχεύει προς τέσσερις κατευθύνσεις: Πρώτον, να κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαφθοράς που αναπτύσσεται μέσα από την άμεση επαφή μεταξύ πολίτη και δημοσίου υπαλλήλου. Σκοπός του ΥΠΟΙΚ είναι οι οικονομικές συναλλαγές με το δημόσιο να μετατραπούν σε κάτι απρόσωπο, τις οποίες ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να διεκπεραιώσει από το σπίτι του χρησιμοποιώντας απλά τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεύτερον, να σταματήσει οριστικά το φαινόμενο με τις ουρές και τις πολύωρες καθυστερήσεις που παρατηρείται σε αρκετές εφορίες της χώρας.

Τρίτον να «απελευθερωθεί» ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν εκ των έσω τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ. Τέταρτον, να γίνει εφικτή η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ΔΟΥ, βοηθώντας έτσι το δημόσιο να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση μιας σειράς λειτουργικών εξόδων όπως είναι τα ενοίκια, η γραφική ύλη, τα έξοδα μετακίνησης υπαλλήλων κτλ. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως μία από τις άμεσες ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάργηση της επίδοσης εγγράφων από τους δικαστικούς επιμελητές και η προώθησή τους στους φορολογούμενους αποδέκτες τους μέσω e-mail. Σύμφωνα με κύκλους του Υποικ, μόνο από αυτή τη δράση το δημόσιο ταμείο πρόκειται να εξοικονομήσει περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

Ζητούνται… σκάνερ

Παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εμφανίζεται να θέτει στο στόχαστρό του και το φαινόμενο της λαθρεμπορίας που υπάρχει σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως είναι τα καύσιμα, ο καπνός, το αλκοόλ κτλ, προχωρώντας, έπειτα από καθυστερήσεις και κωλυσιεργία πολλών ετών, στην προμήθεια, αρχικά, 4 αυτοκινούμενων σκάνερ συνολικού κόστους 12 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω σκάνερ έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν με ευκρίνεια οτιδήποτε μπορεί να κρύβει το οποιοδήποτε όχημα ή κοντέινερ, ή που μπορεί να φέρει επάνω του ένας άνθρωπος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο αναμένεται να ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος από τους μέχρι σήμερα διαφυγόντες δασμούς και φόρους που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, τα αυτοκινούμενα σκάνερ θα διασκορπιστούν και θα επιχειρούν σε διάφορες γωνιές της χώρας καταφέροντας ένα καίριο πλήγμα στη λαθρεμπορία, ενώ θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως φόβητρο για τυχόν διαφθορά από πλευράς των ελεγκτών-υπαλλήλων του υπουργείου. «Τα αυτοκινούμενα σκάνερ, σε κάποιες περιπτώσεις, θα τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από συνεργεία υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ που πραγματοποιούν ελέγχους στους δρόμους. Εν αγνοία των τελευταίων, θα επανελέγχονται τα οχήματα που σταμάτησαν νωρίτερα, προκειμένου να τσεκαριστεί ότι όντως οι ελεγκτές έκαναν σωστά τη δουλειά τους και όχι τα στραβά μάτια, με το αζημίωτο» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειώσουμε πως η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχει ζητήσει την προμήθεια 14 τέτοιων μηχανημάτων, εκ των οποίων τα 10 θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα τελωνεία των συνοριακών διαβάσεων της χώρας, ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια σύνορά της. Η συγκεκριμένη απαίτηση «κολλάει» συνεχώς εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αφού στο σύνολό τους οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί… άγονοι.

Πρόκειται για μηχανήματα όπως περίπου αυτά που υπάρχουν στα αεροδρόμια και τα οποία λειτουργούν είτε με ακτίνες Xray, είτε με μαγνήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχει ήδη εδώ και ένα χρόνο στείλει στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΥΠΟΙΚ τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για την προμήθεια των σκάνερ, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απαίτηση.

Μάλιστα τα 4 από αυτά θα μπορούσε το δημόσιο να τα είχε παραλάβει πριν από ένα περίπου χρόνο, αφού η αγορά τους είχε δρομολογηθεί να γίνει μέσα από τα πρόστιμα που είχε επιβάλει το δημόσιο στην γερμανική εταιρεία Ζήμενς.

Ωστόσο η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου πάγωσε τη συγκεκριμένη διαδικασία αφού θεωρήθηκε πως τα σχετικά πρόστιμα που επρόκειτο να καταβάλει η Ζήμενς ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με το συνολικό ποσό που όφειλε στο ελληνικό δημόσιο. Να επισημάνουμε πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σήμερα στις βασικές πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, γίνονται με σχεδόν πρωτόγονα μέσα, με αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι αδύνατον να ελεγχθούν περισσότερα από ένα ή δύο οχήματα την ημέρα.

Αυτό συμβαίνει διότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα πρέπει από μόνοι τους να αντιληφθούν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει σε κάποιο όχημα, είτε ψάχνοντας με τις ώρες για τυχόν κρύπτες στο εσωτερικό του είτε, όταν πρόκειται για οχήματα μεταφοράς καυσίμων, χτυπώντας- σε κάποιες περιπτώσεις- με το καλέμι τις δεξαμενές τους για να αναληφθούν, δια της… ακουστικής, μέχρι ποιου σημείου φθάνει το ύψος του υγρού!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Kλείνουν οι πόρτες των εφοριών για τους πολίτες"

Σουλτς: Πλήγμα για το σύνολο της γερμανικής οικονομίας το σκάνδαλο VW

Τους φόβους του για τις συνέπειες που θα έχει το σκάνδαλο της Volkswagen στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας εξέφρασε ο Μάρτιν Σουλτς.

Αναφερόμενος στο σάλο με το λογισμικό παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων αυτοκινητοβιομηχανίας, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της χώρας υποβαθμίζουν τον ευρύτερο οικονομικό κίνδυνο για τη Γερμανία από το σκάνδαλο, ο Σουλτς δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψή τους.

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη γερμανική οικονομία συνολικά», είπε μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τι συνέβαινε στη Volkswagen είτε από αμέλεια ή πιθανόν ακόμη και με εγκληματική πρόθεση», πρόσθεσε, αλλά εκτίμησε ότι ως ισχυρή εταιρεία, η Volkswagen μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Πλήγμα για το σύνολο της γερμανικής οικονομίας το σκάνδαλο VW"

Μέρκελ: Οι στρατιωτικές προσπάθειες δεν θα φέρουν λύση στη Συρία

Χρειάζονται οι στρατιωτικές προσπάθειες στη Συρία, αν και αυτές δεν θα φέρουν το τέλος του πολέμου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

"Όσον αφορά στη Συρία, είπα για πρώτη φορά: Θα χρειαστούμε στρατιωτικές προσπάθειες, αλλά οι στρατιωτικές προσπάθειες δεν θα φέρουν τη λύση, χρειαζόμαστε μια πολιτική διαδικασία, αλλά πράγματι αυτή δεν τα πάει τόσο καλά ακόμη", δήλωσε στον Deutschlandfunk, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής της, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα σήμερα από τον ραδιοσταθμό.

Η καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι θα είναι απαραίτητο να εμπλακεί στις συνομιλίες το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Για να επιτύχουμε μια πολιτική λύση, χρειαζόμαστε και τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και αυτούς που κυβερνούν τώρα τη Δαμασκό και άλλους επίσης για να καταφέρουμε να έχουμε πραγματικές επιτυχίες και επιπλέον πάνω από όλα τους συμμάχους των αντίστοιχων ομάδων", σχολίασε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε και η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, κατέληξε σχετικά με τη Συρία.

Αναφερόμενη κατά την ίδια συνέντευξη στο σκάνδαλο που ξέσπασε για παραποίηση των στοιχείων κατά τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων από την Volkswagen, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αν και "δραστικής σημασίας" δεν πιστεύει ότι θα βλάψει τη φήμη της Γερμανίας ως ένας καλός τόπος για επιχειρήσεις.

"Πιστεύω ότι η φήμη της γερμανικής οικονομίας και η εμπιστοσύνη στην γερμανική οικονομία δεν κλονίστηκε σε αυτόν τον βαθμό που να μην θεωρούμαστε πλέον ένας καλός επιχειρηματικός τόπος", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Volkswagen θα οδηγήσει γρήγορα σε διαφάνεια και θα ξεδιαλύνει την υπόθεση.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Οι στρατιωτικές προσπάθειες δεν θα φέρουν λύση στη Συρία"

Θ. Φωτίου: Αυτές είναι οι προτάσεις μας για την επισιτιστική κρίση

Σε πρωινές της δηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε σε σημεία των προγραμματικών δηλώσεων που ανακοινώνονται από αύριο, τα οποία αφορούν στο ζήτημα του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Η κα. Φωτίου, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σχεδιάζεται:

1. Aύξηση του αριθμού ωφελουμένων κάρτας σίτισης
2. Να αξιοποιηθούν τα λεφτά του Ταμείου Απόρων, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι συμπράξεις να έχουν φροντίσει οι άποροι να έχουν σύντομα τα τρόφιμα
3. Χρήματα του Ταμείου Απόρων να διοχετευθούν σε σχολεία για σχολικά γεύματα
4. Στόχος να ωφεληθούν εντός του 2016 συνολικά 200.000 μαθητές –Παροχή σχολικών γευμάτων, όχι μα τη μορφή συσσιτίων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Φωτίου: Αυτές είναι οι προτάσεις μας για την επισιτιστική κρίση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news