facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Το σχέδιο για «ψαλίδι» στις συντάξεις

Ολική ανατροπή στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα με ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους αλλά και επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλόμενων συντάξεων και περικοπές τουλάχιστον για όσους λαμβάνουν από 1.000 ευρώ μεικτά και συνολικά (κύρια, επικουρική και μερίσματα), περιλαμβάνονται μεταξύ των επικρατέστερων σεναρίων που επεξεργάζονται οι εμπειρογνώμονες στην επιτροπή Σοφών.

Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στη λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων ασφάλισης για όλους, με κοινούς όρους για τις εισφορές και τις παροχές, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των γενεών όσο και μεταξύ των ασφαλισμένων της ίδιας γενιάς.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι περικοπές που ήδη εφαρμόζονται από τον Ιούλιο του 2015 στους συνταξιούχους, λόγω της αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, προσμετρούνται στον στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ έως το 2016, δίνει ελπίδες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι οι νέες περικοπές θα είναι σημαντικά περιορισμένες, από το αρχικά υπολογιζόμενο 6% μεσοσταθμικά σε όλους. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε να μην εφαρμοστεί τελικά η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων των προηγούμενων ετών, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς ξεκινούν από 1,5 δισ. ευρώ και φθάνουν έως και τα 4 δισ. ευρώ.

Το κόστος των νέων μέτρων ανεβαίνει, καθώς αντίστοιχα, αναζητούνται ισοδύναμα και για την μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Να σημειωθεί ότι συνολικά, από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα (αύξηση ιατροφαρμακευτικής εισφοράς από 4% στο 6% στις κύριες και επιβολή αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και περικοπή του κατώτατου ορίου συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση των 67) από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016, εκτιμάται ότι εξοικονομούνται σωρευτικά, 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,3 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ).

Συνεπώς, αναζητούνται μέτρα που έως το τέλος του 2016 θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκτός από τα ισοδύναμα για ρήτρα και απόφαση του ΣτΕ. Τα οποία αναζητούνται μέσα από τη θέσπιση ενιαίων κανόνων που εκτιμάται θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς περίπου 500.000 ασφαλισμένων, ηλικίας 50 ετών και άνω, που απασχολούνται κυρίως σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, τόσο ως προς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και ως προς το ύψος της σύνταξης.

Αναλυτικά, η επιβολή ενιαίων κανόνων θα αφορά ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που ενδέχεται να υποστούν μειώσεις έως και 10%, εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και δημόσιο τομέα με αντίστοιχες περικοπές, καθώς και δημοσιογράφους, καθώς εφόσον έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1992, έχουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 77%, σε αντίθεση με τους νέους ασφαλισμένους (από το 1993 και μετά) για τους οποίους το ποσοστό αναπλήρωσης δεν ξεπερνά το 68,5%. Βέβαια, αλλαγές αναμένονται και στο ύψος των εισφορών, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να μειωθούν έως και 40% , με αποτέλεσμα τελικά, η εξοικονόμηση από τις παραπάνω παρεμβάσεις να περιορίζεται σημαντικά. Περικοπές περιμένουν και τους ήδη συνταξιούχους με το σενάριο που φαίνεται πως προκρίνεται να αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων προκειμένου να αποφευχθούν νέες δικαστικές διενέξεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Το σχέδιο για «ψαλίδι» στις συντάξεις"

Η Fraport θα ζητήσει παράταση της υπογραφής της εγγυητικής επιστολής

Την εκτίμησή του ότι η «Fraport», που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θα ζητήσει παράταση της υπογραφής της εγγυητικής επιστολής που λήγει τη Δευτέρα, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο και το υπόλοιπο 20μελές διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας.

«Θα θέλαμε να υπογράψουμε την εγγυητική επιστολή» απάντησε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΟΣΥΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Fraport σε σχετική ερώτηση του κ. Αλεβιζόπουλου, εκτιμώντας ότι οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση της επένδυσης φαίνεται ότι αποτελεί το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι η Fraport πρόκειται να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα έχουν προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεβιζόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά, ενώ αρχικά είχε αποφύγει συνάντηση με την ΟΣΥΠΑ, όχι μόνο αποδέχθηκε σήμερα να συναντηθεί μαζί τους, αλλά ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζήτησε και νέα συνάντηση στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος είπε ότι η γερμανική πλευρά «έμεινε έκπληκτη με τα στοιχεία» που τους παρουσιάσανε και προσέθεσε πως «στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησής μας απλώς άκουγαν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που τους παραθέταμε, και στις ερωτήσεις που κάναμε δεν είχαν καμία απάντηση».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η ΟΣΥΠΑ, σημείωσε πως το τίμημα των επενδυτών για τα 14 μεγαλύτερα ελληνικά αεροδρόμια «αν και παρουσιάστηκε ως υψηλό, είναι εξαιρετικά χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι σε κάποια μεγάλα αεροδρόμια βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κρατικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Ως παράδειγμα, ο κ. Αλεβιζόπουλος ανέφερε ότι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» η Fraport ανακοίνωσε ότι την επόμενη τετραετία θα επενδυθούν 24 εκατ. ευρώ, «δηλαδή μόλις 6 εκατ. ευρώ το χρόνο». Πρόκειται, όπως είπε, «για χρήματα που απαιτούνται μόνο για τη βαριά συντήρηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου», ενώ συμπλήρωσε ότι «με τέτοια ποσά δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα 360 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ ανέφερε ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, «θα ζημιωθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι ταξιδιώτες, ο ελληνικός τουρισμός και κατ' επέκταση η χώρα». Όπως διευκρίνισε, «πιθανή ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών κρατικών αεροδρομίων θα σημάνει καταρχήν μεγάλη αύξηση στα τέλη». Σήμερα τα τέλη αεροδρομίου είναι 12 ευρώ, ενώ με το που θα τα αναλάβει η γερμανική Fraport «προβλέπεται τον πρώτο χρόνο να ανέβουν στα 26,5 ευρώ και τον τέταρτο χρόνο να φτάσουν τα 32 ευρώ», υπογράμμισε.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος επισήμανε πως στις χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, πέραν των αερολιμενικών τελών που από τον πρώτο χρόνο μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης θα ανέρχονται στα 13 ευρώ/ανά αναχωρούντα επιβάτη, προστίθενται το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), καθώς και αυτό της Χρηματοδότησης Μικρών Αεροδρομίων και Άγονων Γραμμών, συνολικού ύψους 12 ευρώ/ανά επιβάτη. Σε αυτά τα ποσά, αναφέρει, θα προστεθεί και χρέωση «σεκιούριτι», ύψους 1,5 ευρώ/ανά επιβάτη.

Επανέλαβε δε ότι η πρόταση της ΟΣΥΠΑ είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια να παραμείνουν στο ιστό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, «προκειμένου να εξυπηρετούν τους πραγματικούς σκοπούς της ανάπτυξης, του τουρισμού, της προσφοράς στην εθνική οικονομία και την κοινωνία και βέβαια της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην παραχώρηση και σημείωσε ότι «θα πάμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα προσφύγουμε στην ΕΕ με έναν ογκώδη φάκελο που ετοιμάζουμε, όπως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι δύο συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, η Vinci Airport - ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Corporacion America - ΜΕΤΚΑ έχουν κοινοποιήσει την πρόθεσή τους να παρατείνουν για λίγο τις εγγυητικές τους επιστολές, δηλώνοντας παρούσες πρακτικά σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αποχωρεί η Fraport.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Fraport θα ζητήσει παράταση της υπογραφής της εγγυητικής επιστολής"

Κουμουτσάκος: «Αμετανόητος και προκλητικός ο Γκρούεφσκι»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αμετανόητος κ. Γκρούεφσκι, επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκείνες τις προκλητικά ανιστόρητες θέσεις που εμποδίζουν, επί δεκαετίες, την αναγκαία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Δηλητηρίασε για μία ακόμα φορά την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία πρέπει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Πέραν αυτών, ο κ. Γκρούεφσκι αγνόησε πανηγυρικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο.

Θα περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα προκλητικότητα Γκρούεφσκι».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουμουτσάκος: «Αμετανόητος και προκλητικός ο Γκρούεφσκι»"

Μέρκελ: Η ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ένα θέμα.

Στην ομιλία της κατά το εβδομαδιαίο βίντεο podcast που μεταδόθηκε σήμερα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - μια κρίση που, όπως είπε, "δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης".

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.

"Και για την Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι πρέπει βέβαια, πάνω απ΄όλα, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας σε όλη την Ευρώπη -και να τα προστατεύσουμε μαζί- έτσι ώστε η μετανάστευση στην Ευρώπη να γίνεται τακτοποιημένα", είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Σημαίνει όμως επίσης πως πρέπει να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη για τις χώρες όπου βρίσκονται οι αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να φεύγουν, ή όπου υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, όπως στον Λίβανο, στην Ιορδανία ή στην Τουρκία", πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμη πως η Γερμανία πρέπει να καταστήσει σαφές πως εκείνοι που χρειάζονται προστασία θα την έχουν αλλά εκείνοι που έρχονται στη χώρα μόνο για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να ξαναφύγουν.

"Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι σχετικά με αυτό και να το κάνουμε σαφές", είπε.

Είπε ακόμη πως η ενσωμάτωση των νέων αφίξεων είναι ένα "μεγάλο καθήκον" και ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια και να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Η ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της "

Τηλεδιάσκεψη: Στήριξη για το προσφυγικό υποσχέθηκαν Μέρκελ και Φάιμαν στον Τσίπρα

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν.

Στη συζήτηση συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τις προπάθειες της Ελλάδας για περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη, τόσο σε επίπεδο κονδυλίων, όσο και σε επίπεδο στελέχωσης των αρμοδίων για το προσφυγικό υπηρεσιών.

Επίσης συμφωνήθηκε η αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από την Αυστρία, προκειμένου να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες FRONTEX και ΕASO.

Τέλος, συζητήθηκε και η επίσκεψη του κ. Φάινμαν στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεδιάσκεψη: Στήριξη για το προσφυγικό υποσχέθηκαν Μέρκελ και Φάιμαν στον Τσίπρα"

Γκρούεφσκι στον ΟΗΕ: Είναι γνωστό ότι εμείς είμαστε Μακεδόνες

«Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε Μακεδόνες, ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, δυστυχώς, ορθώνεται στην πορεία της διαρκούς σταθεροποίησης της περιοχής μας και επηρεάζει άμεσα τη χώρα μου και συνεχίζει να υπάρχει στην ατζέντα του ΟΗΕ... Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, να λύσουμε αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, ως υπεύθυνοι ηγέτες και χώρες ενώπιον των λαών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκρούεφσκι στον ΟΗΕ: Είναι γνωστό ότι εμείς είμαστε Μακεδόνες"

Τη Δευτέρα επιστρέφουν στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι στις Σκουριές

Την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των μεταλλείων αναμένουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίοι έδωσαν ραντεβού έξω από τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές. Μόλις δοθεί η εντολή από την επιθεώρηση μεταλλείων, οι εργαζόμενοι θα εισέλθουν στις δουλειές τους, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Χατζής.

Επισήμανε ωστόσο ότι «παραμένουμε έτοιμοι και για συνέχιση των κινητοποιήσεών μας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αφού ζητάμε οριστική λύση στο θέμα».

«Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη, αλλά κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση, την ξεκάθαρη πολιτική λύση για το οριστικό άνοιγμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας», είναι το μήνυμα που έστειλαν σήμερα Σάββατο σε συγκέντρωση που έγινε στις Σκουριές, οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζής, η συγκέντρωση έγινε προκειμένου να εξηγήσουν στον κόσμο της Χαλκιδικής τι σημαίνει στην πράξη η νέα απόφαση του ΣτΕ που ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της ανάκλησης τεχνικών μελετών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή εργασιών και τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα επιστρέφουν στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι στις Σκουριές"

«Γεύση» προγραμματικών δηλώσεων από τον Αλ.Τσίπρα στην ΚΟ

Το περίγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του στις 20 Σεπτεμβρίου δικαίωσε τη δύσκολη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση και έβαλε τέλος στα περί «αριστερής παρένθεσης».

Η κυβέρνησή μας έχει καθαρή εντολή τετραετίας, συνέχισε.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεθνοποίηση του θέματος του ελληνικού χρέους, θέμα που θα ανοίξει μετά την πρώτη αξιολόγηση και πριν το τέλος του έτους.

«Είναι καθήκον μας να διαμορφώσουμε συμμαχίες για ένα θέμα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές» εξήγησε.

Υπενθύμισε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι απλά αριθμητικό ζήτημα, αλλά από τη ρύθμισή του εξαρτάται και η δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Θα πρότεινα και στη ΝΔ να παραδεχθεί την αλήθεια των αριθμών της. Επί των ημερών της δεν έγινε τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί δεν έγινε απολύτως τίποτα για να απαλλαγεί η χώρα από το βραχνά χρέους. Και για αυτό θα ήθελα να τους καλέσω να συνδράμουν στην προσπάθεια» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση άνοιξε σε διεθνές επίπεδο και το ζήτημα των προσφυγικών ροών και της ευθύνης που έχει η Ευρώπη για την αντιμετώπισή του.

Εξήρε μάλιστα τις προσπάθειες των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

«Αυτό είναι το ένα πρόσωπο της Ευρώπης. Γιατί το άλλο είναι ο αυταρχισμός, τα κλειστά σύνορα και τα δακρυγόνα κατά των προσφύγων» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ότι το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο, καθώς πρέπει να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και να διαχειριστεί τα ανοικτά ζητήματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το θέμα των εργασιακών σχέσεων, την εξεύρεση ισοδυνάμων και την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ.

«Προς το συμφέρον μας είναι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγόροτερα με την πρώτη αξιολόγηση για να ανοίξει το κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του χρέους» τόνισε.

Παράλληλα, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να αναπτυχθεί και ο κυβερνητικός σχεδιασμός της τετραετίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη δημιουργία δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής, τη διαφάνεια στο Δημόσιο και τη στήριξη της δημόσιας Υγείας.

«Αυτούς τους στόχους είμαστε αποφασισμένοι να τους προωθήσουμε, ώστε η Ελλάδα να βγει από την επιτροπεία και να επιστρέψει στις αγορές» συνέχισε.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις του διευθυντή και του γραμματέα της ΚΟ, καθώς επίσης και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος και των τριών αντιπροέδρων της Βουλής.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Νίκος Βούτσης θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Γεύση» προγραμματικών δηλώσεων από τον Αλ.Τσίπρα στην ΚΟ"

Λαγκάρντ:"Προνόμιο της ελίτ η φοροαποφυγή"

Σκληρή γλώσσα κατά της χώρας μας και της νοοτροπίας των Ελλήνων «να μην πληρώνουν φόρους» χρησιμοποίησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική έκδοση της «Huffington Post».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως είναι στην κουλτούρα της Ελλάδας να μην πληρώνονται φόροι. Αναφερόμενη δε στο χρέος είπε πως μια αναδιάρθρωσή του είναι δύσκολα εφικτή, καθώς το «πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό».

«Οι συνέπειες της συμμετοχής της Ελλάδας σε μια νομισματική ένωση είναι ότι χάνει ένα εργαλείο απέναντι στην ύφεση» είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του ΔΝΤ, έπειτα από σχόλιο του δημοσιογράφου πως οι κακές επιλογές μιας χώρας που ανήκει σε μια νομισματική ένωση μπορούν να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση όπως άλλες χώρες, εκτός μιας νομισματικής ένωσης. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε πρέπει να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις στο μοναδικό σου κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις συνολικά την οικονομία αναδιαρθρώνοντάς την ώστε να είναι πιο ευέλικτη και δεκτική στην καινοτομία. Αυτή είναι η επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη. Το άλλο θέμα με την Ελλάδα, που νομίζω ότι την κάνει ιδιαίτερη περίπτωση στην ευρωζώνη, είναι πως υπάρχει μια κουλτούρα μη καταβολής φόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της η κ. Λαγκάρντ και συνέχισε:

«Δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Αλλά υπήρχε μια κουλτούρα, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία, της μη συνεισφοράς στην κοινωνία με την πληρωμή φόρων. Υπό το Σύνταγμα, ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία εξαιρείται από τους φόρους. Με τον καιρό ο ορισμός του τι είναι ναυτιλιακά σταδιακά διευρύνθηκε. Μια από τις προτάσεις στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας και αυτή να προχωρήσει στην καταβολή φόρων. Είναι λίγο περίεργο. Κάποια στιγμή, πριν από 18 μήνες, η ναυτιλιακή βιομηχανία προσφερόταν να συνεισφέρει φορολογικά γιατί δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη».

Πολιτικά προσκόμματα στην αναδιάρθρωση

Ερωτηθείσα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εάν τελικά το ΔΝΤ όφειλε να δώσει έμφαση στην ανάγκη για κάτι τέτοιο -όπως έκανε στην πρόσφατη έκθεσή του και πριν από πέντε χρόνια-, η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Πιέσαμε έντονα για την πρώτη αναδιάρθρωση στο ιδιωτικό χρέος τον χειμώνα του 2011 ή 2012».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ σχολίασε πως τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν «άρεσαν» και σε ερώτηση αν αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή σε πολιτικό πρόβλημα απάντησε: «Νομίζω ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα. Με τέτοιο επίπεδο χρέους, τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής, την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού, όλοι ξέρουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις εκτιμήσεις πως Μέρκελ και Σόιμπλε αρνούνται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος εντός Γερμανίας, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό το θέμα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ:"Προνόμιο της ελίτ η φοροαποφυγή""

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Βομβάρδισαν νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα- 19 νεκροί

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν από την αεροπορική επιδρομή που έπληξε νοσοκομείο το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής.
Τουλάχιστον 12 μέλη του προσωπικού της οργάνωσης, τέσσερις ενήλικοι ασθενείς και τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο Twitter.
«Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο», ανέφεραν οι MSF που δήλωσαν επίσης πως είχαν ενημερώσει προληπτικά για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου, όλους τους εμπλεκόμενους στην σύγκρουση που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.
«Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες, καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.
Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου συνεχίστηκε «για περισσότερο από 30 λεπτά» αφότου η οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν σήμερα οι MSF.
Οι MSF απαιτούν «να χυθεί γρήγορα άπλετο φως» στην επίθεση.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν τηλεφωνήσει σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ»
Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσε πως μέλη του προσωπικού της τηλεφώνησαν έξαλλα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν για σχεδόν μία ώρα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των MSF τηλεφώνησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα, και ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ., δήλωσε αξιωματούχος των MSF, οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λέγοντας πως σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση.
ΟΗΕ: Ασυγχώρητη και πιθανόν εγκληματική  ενέργεια ο βομβαρδισμός
Η αεροπορική επίθεση, η οποία είναι πιθανόν να είναι αμερικανική επιδρομή, σε νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ είναι "ασυγχώρητη" και "εν δυνάμει εγκληματική", δηλώνει ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν.

Ο Υπατος Αρμοστής ζητεί τη διεξαγωγή εις βάθος και διαυγούς έρευνας, λέγοντας ότι "εάν αναγνωρισθεί ως σκόπιμη από τη δικαιοσύνη, μία αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου". "Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως τραγικό, ασυγχώρητο και εν δυνάμει εγκληματικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται".
ΗΠΑ: Συγγνώμη για τον βομβαρδισμό 
Ο επικεφαλής των υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας έπειτα από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε συγγνώμη, ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι.

Εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως το τηλεφώνημα του Κάμπελ στον Γάνι.
«Διεξάγεται εξαντλητική έρευνα»
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ δήλωσε σήμερα ότι "εξαντλητική έρευνα" διεξάγεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην αφγανική πόλη Κουντούζ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι "οι αμερικανικές δυνάμεις, προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας , επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και οι ταλιμπάν".
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακελειό στο Αφγανιστάν: Βομβάρδισαν νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα- 19 νεκροί"

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ψήφος κατά συνείδηση για τον ΠτΒ

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ορίστηκε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ τη θέση του πρώτου εκπροσώπου θα αναλάβει ο Ανδρέας Λοβέρδρος και δεύτερος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ. Αντιπρόεδρος προτείνεται ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Σκανδαλίδης θα αναλάβει πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και επιστημονικός διευθυντής ο Αντώνης Βγότζας.

Στη σημερινή συνεδρίαση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ορκωμοσία στη Βουλή, τέθηκε επί τάπητος η οργάνωση του κόμματος κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και ποια η στάση που θα τηρηθεί στη ψηφοφορία της Κυριακής, για την ανάδειξη προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια γραμμή από το κόμμα, καθώς οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση υπέρ ή κατά του κ. Νίκου Βούτση.

Παράλληλα, ορίστηκαν οι βουλευτές οι οποίοι θα έχουν την εποπτεία και την ευθύνη για την πορεία συγκεκριμένων υπουργείων.

Ειδικότερα:
Κυβερνητικό έργο κατά τομέα και υπουργείο

Μακεδονίας Θράκης, Ναυτιλίας: Αρβανιτίδης Γιώργος
Εξωτερικών και Άμυνας: Γρηγοράκος Λεωνίδας
Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κεφαλίδου Χαρούλα
Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Αποκέντρωσης: Κουτσούκος Γιάννης
Ανάπτυξης, Οικονομίας, Τουρισμού: Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Παιδείας: Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Μανιάτης Γιάννης
Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη: Παπαθεοδώρου Θόδωρος
Αγροτικής Ανάπτυξης: Τζελέπης Μιχάλης
Εργασίας, κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας: Χριστοφιλοπούλου Εύη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ψήφος κατά συνείδηση για τον ΠτΒ"

Τριήμερο προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερο προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Δευτέρα"

Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων

Την πρόθεσή τους να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εξέφρασαν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων με ανακοίνωσή τους αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής.
Ως αιτία προβάλουν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στην πρόταση εννέα σημείων που του έστειλε ο κ. Βασίλης Λεβέντης για την δίκαιη όπως υποστηρίζει κατανομή των βαρών.

«Για να βγει η χώρα από την κρίση και να λυτρωθεί από το ζυγό των μνημονίων πρέπει να αρχίσει εφαρμοζόμενη μια νέα οικονομική πορεία, που να ρίχνει τις θυσίες και τα βάρη εξίσου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι να υπερπαροστατεύεται ο δημόσιος τομέας και να ρίπτονται όλα τα βάρη στον ιδιωτικό, όπως έκαναν τα μνημόνια 1 και 2 και τώρα κάνει το μνημόνιο 3 του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Προς την κατεύθυνση αυτή η Ενωση Κεντρώων απέστειλε ολοκληρωμένη επιστολή, με προτάσεις αυτοκάθαρσης και σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, στον κ. Τσίπρα, ο οποίος όμως δεν μας απάντησε, συνεπώς και δεν υιοθέτησε τις θέσεις μας. Κατόπιν αυτού αδυνατούμε να παράσχουμε ψήφο στήριξης της κυβέρνησης στη διαδικασία συζήτησης επι των προγραμματικών της δηλώσεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων"

Αυτά είναι τα 48 προαπαιτούμενα που ζητά το Euroworking Group

Τον κατάλογο με τα 48 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (ήτοι δύο δισ. ευρώ) παρουσιάζει η «Ν».
Ο μακρύς κατάλογος συζητήθηκε χθες στο Euro Working Group και αναμένεται να τεθεί υπ’ όψιν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας. 

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό -ακόμη και τροποποίηση διατάξεων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι-, οριστικοποίηση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ακόμη και «αυστηροποίηση» του νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας.
Ολόκληρος ο κατάλογος έχει ως εξής:
1. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα (εξομάλυνση της ρευστότητας και των όρων πληρωμής και ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων, ενίσχυση της διακυβέρνησης και αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων). Η στρατηγική αυτή, βάσει του μνημονίου, θα περιλαμβάνει σχέδια σχετικά με τις ξένες θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έχει ως στόχο την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδύσεων στις τράπεζες και την επιστροφή τους σε ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς μεσοπρόθεσμα.
2. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να υιοθετηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας.
3. Ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
4. Θέσπιση νέων ποινικών νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός Νόμος 2523/1997 καθώς και για να αντικατασταθεί το άρθρο 55 παράγραφοι 1 και 2 του ΚΦΔ, με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιβάλλονται βάσει του νόμου 2523/1997·
5. Θέσπιση κατάλληλων ποινών για τις απλές παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ
6. Υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών.
7. Εκδοση υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
8. Επεξεργασία σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.
9. Ψήφιση συμπληρωματικής νομοθεσίας για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
10. Προώθηση νομοθεσίας για την αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό (θέσπιση πλαισίου για τους ανεξάρτητους φορείς, σταδιακή κατάργηση των εκ των προτέρων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.).
11. Παρουσίαση σχεδίου για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, καθώς και των αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης.
12. Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί ενός σχεδίου δράσης για τις δημόσιες συμβάσεις.
13. Επέκταση των ανώτατων ορίων είσπραξης επιστροφών του 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις ιδιωτικές κλινικές και τα φαρμακευτικά προϊόντα στα επόμενα τρία χρόνια.
14. Προετοιμασίες για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) και για τη σύσταση ενός μητρώου παροχών και την κατάρτιση στρατηγικής για να εξασφαλίζεται η ένταξη των ευάλωτων ομάδων και να αποφεύγεται η απάτη.
15. Εγκριση χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιεράρχησης προτεραιοτήτων.
16. Δημιουργία τριών κινητών ομάδων επιβολής του νόμου με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
17. Σύγκληση διυπουργικής επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
18. Εκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για τη μείωση του ποσοστού αμοιβής των συμβολαιογραφικών πράξεων για ποσά αντικειμένου συναλλαγής έως 120.000 ευρώ (σ.σ.: ο νέος συντελεστής πρέπει να είναι 0,8% από 1% που είναι σήμερα).
19. Εκ των υστέρων εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με επιλεγμένες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον ανταγωνισμό, την αδειοδότηση επενδύσεων και τον διοικητικό φόρτο.
20. Με βάση το 20ό προαπαιτούμενο, οι αρχές θα εφαρμόσουν ένα καθεστώς για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας· θα τροποποιήσουν τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό κόστος τους και θα θεσπίσουν κανόνες σύμφωνα με την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή αγοράς·
θα αρχίσουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με παράλληλη ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής· θα εφαρμόσουν διακοπτόμενες συμβάσεις όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή· θα αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ βάσει του κόστους, μεταξύ άλλων αντικαθιστώντας την έκπτωση 20% για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος.
21. Νομοθετική έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ - Συγκοινωνίες Αθηνών» το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
22. Χάραξη του χάρτη πορείας για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
23. Εκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα ξεκαθαρίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες ιστοσελίδας μέσω της οποίας θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά οι δημοπρασίες.
24. Ενέργειες ώστε η ΕΛΣΤΑΤ να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές διοικητικών δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 17 του Νόμου 4174/2013 όπως τροποποιήθηκε με τους Νόμους 4254/2014 και 4258/2014 και το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη στις 17/4/2014 μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ, του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ), του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και του ΙΚΑ.
25. Υπαγωγή στο ETEA όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων και διασφάλιση ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2015.
26. Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016·
27. Τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και του 2015 για τη σε δόσεις καταβολή οφειλών από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να αποκλείονται όσοι δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τη θέσπιση απαίτησης για τη φορολογική διοίκηση και τη διοίκηση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για τη συντόμευση της διάρκειας της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα, και την καθιέρωση επιτοκίων βάσει της ελεύθερης αγοράς, με παράλληλη παροχή προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες (με οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ).
28. Εφαρμογή του νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στον δημόσιο τομέα.
29. Εφαρμογή του νόμου 3865/2010 για τον δημόσιο τομέα και επαναφορά ως ημερομηνία εφαρμογής της 1/1/2015.
30. Εκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των πρόσφατων συνταξιοδοτικών αλλαγών. Οι αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρόβλεψη ότι και οι κατώτατες συντάξεις θα πρέπει και αυτές να αποτελούν αντικείμενο περικοπής για όσους φεύγουν πρόωρα στη σύνταξη (π.χ. για όσους φεύγουν στα 62 με 15 χρόνια προϋπηρεσίας).
31. Περαιτέρω αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία ώστε να ξεκαθαριστεί ότι ακόμη και γι’ αυτούς που θα διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας, η περίοδος καταβολής εισφορών θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά στα 40 χρόνια μέχρι το 2022.
32. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων.
33. Αυστηροποίηση κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και προσαρμογή του νόμου για την πτώχευση των νοικοκυριών ώστε να ενσωματώσει τις προτάσεις των θεσμών.
34. Ενεργοποίηση του κυβερνητικού συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος.
35. Υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (ιδιοκτησία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς).
36. Υιοθέτηση της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και ειδικά των προτάσεων για τα αναψυκτικά αλλά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.
37. Σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση των αλλαγών που απαιτούνται σε διυπουργικό επίπεδο ώστε να προχωρήσει η απελευθέρωση των αγορών.
38. Λήψη μη αναστρέψιμων βημάτων για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους όρους στον υποψήφιο αγοραστή που έχει ήδη επιλεγεί.
39. Εφαρμογή όλων των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν από το ΤΑΙΠΕΔ.
40. Είσπραξη των επιστροφών για το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές και αποσύνδεση των εισπράξεων επιστροφών του 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές από τις εισπράξεις επιστροφών του 2013. Με τον καθορισμό των επιστροφών για το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση.
41. Αλλαγή της νομοθεσίας για την περίοδο προστασίας των φαρμάκων (πατέντες) αλλά και του μηχανισμού τιμολόγησης.
42. Δημοσίευση εγκυκλίου για τις συνταγογραφήσεις στη Διαύγεια και αποστολή της στην ΗΔΙΚΑ.
43. Εκδοση υπουργικής απόφασης για το πάγωμα των επιστροφών για τις ιδιωτικές κλινικές στα επίπεδα του 2015 μέχρι και το 2018. Εκδοση υπουργικής απόφασης για το πάγωμα των επιστροφών για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι το 2018 (ή ακόμη και για μείωσή τους στην προοπτική μείωσης τιμών).
44. Κατάργηση της υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 1117/2015, με σκοπό την εκ νέου επιβολή κυρώσεων και ποινών κατόπιν αξιολόγησης και καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά και σύγκρουση συμφερόντων κατά τη συνταγογράφηση και για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΦ περί συνταγογράφησης (επαναφορά προηγούμενης δέσμευσης στο πλαίσιο του ΜΣ)·
45. Εγκριση της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου και του σχετικού ειδικού χάρτη πορείας, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την πλήρη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή για όλους τους καταναλωτές έως το 2018. Κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μεταρρυθμισμένου συστήματος πληρωμών δυναμικότητας (συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού και ενός μόνιμου μηχανισμού) και τα προϊόντα ΝΟΜΕ.
46. Ακύρωση του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 που αφορά τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.
47. Εξεύρεση «ισοδύναμου» αν η κυβέρνηση αλλάξει τις προβλέψεις που αφορούν την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
48. Επανεξέταση και κατάργηση των προβλέψεων για το συνταξιοδοτικό σύστημα που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4325/2015 και 4331/2015 (άρθρα 21, 24, 28, 31, 37, 38, 39, 75, 76) σε συμφωνία με τους δανειστές.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα 48 προαπαιτούμενα που ζητά το Euroworking Group"

Σταθάκης: Βέβαιη η επιστροφή στην ανάπτυξη πριν το καλοκαίρι

Βέβαιη θεωρεί την επιστροφή στην ανάπτυξη πριν το καλοκαίρι ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνει ότι η συμφωνία για την τρίτη δανειοδότηση της Ελλάδας είναι απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη και «δεν έχει χώρο ούτε για την προσθήκη άλλων θεμάτων ούτε για σημαντικές παρεκκλίσεις», απορρίπτοντας τα σενάρια που θέλουν νέα μέτρα να μπαίνουν στους όρους.

Χαρακτηρίζει επίσης «εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, λέγοντας πως «οι εγγυήσεις των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και πληθώρα άλλων ασφαλιστικών δικλίδων καθιστούν το τραπεζικό σύστημα πολύ ασφαλέστερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, αποθαρρύνουν τις πιστωτικές υπερβολές και εξαναγκάζουν τις τράπεζες να κινούνται εντός αυστηρότερων κανόνων».

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρει: «Για την αναδιάρθρωση του χρέους για την περίοδο μετά το 2022 -μια και το άμεσο χρέος της περιόδου 2015-2022 έχει διευθετηθεί πρακτικά με την αντικατάσταση του βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος 30ετίας με μειωμένα επιτόκια- οφείλει να προχωρήσει με τρόπο που θα το καθιστά βιώσιμο, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να θεωρηθεί αξιόχρεη και να επιστρέψει σε κανονικό δανεισμό από τις αγορές. Αυτό συνιστά το κριτήριο κάθε αναδιάρθρωσης».

«Προφανώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης αν το άμεσο «κούρεμα» δεν είναι πολιτικά εφικτό. Δεν νομίζω ότι το ζήτημα πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε σε αυτή τη φάση σαν να ήταν θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - περισσότερο ως μια αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης, που να είναι εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες», σημειώνει.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού υπογραμμίζει τέλος ότι «υπάρχει πλήρης συναίσθηση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το τι καλούμαστε να κάνουμε, οπότε θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα είναι απόλυτα σταθερή.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Βέβαιη η επιστροφή στην ανάπτυξη πριν το καλοκαίρι"

Βαρύς χειμώνας στις σχέσεις Μεϊμαράκη-Παπαμιμίκου μετά το θέμα Γεωργιάδη

Βαρύ είναι το κλίμα στις σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη σημειώνουν, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο σημειώνουν:

«Ο κ. Μεϊμαράκης έχει να μιλήσει με τον κ. Παπαμιμίκο από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Έχει αυτονομηθεί πλήρως. Εάν κάνει δεύτερη τόσο προκλητική ανοησία που θαμπώνει την εικόνα της ΝΔ θα ζητήσει την παραίτησή του».

Αλλά και στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο θέμα: «Με ενημερώνουν ότι η ΚΕΦΕ,που είναι τελείως αυτόνομη και πήρε χθες λάθος απόφαση,έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του καλού φίλου Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν μπορούν οι τυπολατρίες να ξεπερνούν τις πολιτικές. Η απόφαση της ΚΕΦΕ δεν με εκφράζει και με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ έχω να συνομιλήσω μαζί του από την ημέρα των εκλογών.»

Πριν από λίγες ημέρες είχε υπάρξει νέο επεισόδιο στις σχέσεις με τον γραμματέα της ΝΔ, καθώς τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν αφήσει αιχμές για τη στάση του, κατηγορώντας τον για «ανεπίτρεπτη» στήριξη του Απ.Τζιτζικώστα.

Ο κ. Παπαμιμίκος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα τηρηθεί πιστά το καταστατικό του κόμματος.

«Όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν την επόμενη Δευτέρα εγγυούνται την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας» δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη θεωρούν «ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έκαναν επ' αυτού συστάσεις στον κ. Παπαμιμίκο από το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς αποτέλεσμα.

Στο θέμα παρενέβη και το περιβάλλον του υποψηφίου για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, έπειτα από ερώτηση σχετικά με όσα αναφέρουν από το περιβάλλον Μεϊμαράκη για τον γραμματέα της ΝΔ, έλεγαν: «Οι κινήσεις του κ. Παπαμιμίκου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα έχουν υποπέσει και στη δική μας προσοχή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει απόλυτο δίκιο καθώς αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρύς χειμώνας στις σχέσεις Μεϊμαράκη-Παπαμιμίκου μετά το θέμα Γεωργιάδη"

Μεϊμαράκης: Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να ανασάνει

Η πολιτική Τσίπρα δεν οδηγεί σε λύση, αλλά σε παράταση των αδιεξόδων, δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Υποσχέθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει» και επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση σε υφεσιακά μέτρα με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου που «έσυραν τη χώρα σε εκλογές για λόγους εσωκομματικούς», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «καιροσκοπικά έσπευσε να αποφύγει την φοροκαταιγίδα και τώρα στέλνει τον λογαριασμό στους πολίτες».

Χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθύνθηκε στους βουλευτές του κόμματος προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας και διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ θα προτείνει λύσεις που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει επισημαίνοντας πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ «σε μέτρα υφεσιακά που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα –Καμμένου».

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως η ΝΔ είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προτείνει λύσεις που θα φέρουν νέες θεσεις εργασίας, όπως προτάσεις και για τη γενικευμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ επισήμανε πως θα συναινέσει σε αποφάσεις που καταπολεμούν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Υποστήριξε πως η ΝΔ θα συγκρουστεί «με καθε πολιτική που χτυπά αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιβάλει μετριότητα και προστατεύει καθε παλαιοκομματικό φαύλο».

Οπως είπε στις «δύσκολες ώρες που ακολουθούν οι ευθύνες μας είναι όλες τεράστιες» και κάλεσε τους βουλευτές να μην μπουν σε κλίμα εσωστρέφειας με την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. «Μην μπούμε σε κλίμα εσωστρέφειας. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία γιατί οποιος και να εκλεγεί εμείς θα τον στηρίξουμε. Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ότι η ΚΟ προχωρά ενωμένη και αραγής. Η ΝΔ είναι ο έταιρος ισχυρός πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν υπάρχει προοπτική χωρίς τη ΝΔ, την ενότητα την εγγυάται η ΚΟ» τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της υποψηφιότητας του Αδωνι Γεωργιάδη εξαπολύοντας επίθεση κατά του προέδρου της ΠΕ και της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

«Με ενημερώνουν ότι η ΚΕΦΕ, που είναι τελείως αυτόνομη και πήρε χθες λάθος απόφαση, έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του καλού φίλου Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν μπορούν οι τυπολατρίες να ξεπερνούν τις πολιτικές. Η απόφαση της ΚΕΦΕ δεν με εκφράζει και με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ έχω να συνομιλήσω μαζί του από την ημέρα των εκλογών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Οσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας πως «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα ψηφίσουμε ''όχι'' αφού εκφράσουμε τις απόψεις και τις διαφωνίες μου.»

Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ ελεύθεροι είναι οι βουλευτές να αποφασίσουν κατά συνείδηση για τη θέση του προέδρου του Σώματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να ανασάνει"

Μπακογιάννη: Εννοείται ότι στηρίζω Κυριάκο

Η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, με δηλώσεις της από το περιστύλιο της Βουλής, λίγο πριν την ορκωμοσία, μίλησε για την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ένσταση του κ. Γεωργιάδη πρέπει να γίνει αποδεκτή. Δεν μπορεί κανείς σοβαρά να ισχυριστεί ότι για 6 λεπτά μπορεί να χάσει το δικαίωμά του να κριθεί από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας» ,σχολίασε χαρακτηριστικά για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ σε ερώτηση για το αν στηρίζει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε: «Εννοείται».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Εννοείται ότι στηρίζω Κυριάκο"

Δεκτή η ένσταση Γεωργιάδη - Θα είναι υποψήφιος

Δεκτή έγινε η ένσταση που κατέθεσε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά της απόφασης απόρριψης της υποψηφιότητάς του ως εκπρόθεσμης, επειδή άργησε 8 λεπτά να καταθέσει τον φάκελο του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα κατέβει κανονικά στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ ανεβάζοντας σε 4 τους υποψηφίους για την προεδρία της γαλάζιας παράξης.

«Η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν τυπικώς ορθή, για αυτό ουδέποτε κατηγόρησα κανέναν για το ότι εφάρμοσε κατά γράμμα αυτό που ορίζει ο κανονισμό. Ήταν δικό μου σφάλμα ότι καθυστέρησα και δεν ενημέρωσα για την ολιγόλεπτη αυτή καθυστέρηση μου», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, αλλά και τους συνυποψηφίους μου με τους οποίους συνομίλησε και έλαβα τη στήριξη τους», συνέχισε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ πλέον Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τους άλλους 3 διεκδικητές της ηγεσίας της γαλάζιας παράταξης ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «είμαστε αγαπημένοι και δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές για να κάνουμε τη ΝΔ μεγαλύτερη».

«Αντίπαλος μου είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο και θα κερδίσω αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ», σημείωσε.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκτή η ένσταση Γεωργιάδη - Θα είναι υποψήφιος"

Σταθάκης: «Εξωπραγματικός» ο κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων

Η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη και «δεν έχει χώρο ούτε για την προσθήκη άλλων θεμάτων ούτε για σημαντικές παρεκκλίσεις», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με τα σενάρια για νέα προαπαιτούμενα, που ορισμένοι εταίροι ίσως αξιώσουν.

Χαρακτηρίζει «εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, προκρίνει την ίδρυση δημόσιου φορέα, της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, που θα κρίνει την ικανότητα των δανειοληπτών, και εμφανίζεται βέβαιος για «επιστροφή στην ανάπτυξη πριν από το καλοκαίρι –πιθανότατα ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016».

«Οι εγγυήσεις των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και πληθώρα άλλων ασφαλιστικών δικλίδων καθιστούν το τραπεζικό σύστημα πολύ ασφαλέστερο απ' ό,τι στο παρελθόν, αποθαρρύνουν τις πιστωτικές υπερβολές και εξαναγκάζουν τις τράπεζες να κινούνται εντός αυστηρότερων κανόνων», προσθέτει.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού υπογραμμίζει με νόημα ότι «υπάρχει πλήρης συναίσθηση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το τι καλούμαστε να κάνουμε, οπότε θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα είναι απόλυτα σταθερή.

Μιλάει «για την αναδιάρθρωση του χρέους για την περίοδο μετά το 2022 -μια και το άμεσο χρέος της περιόδου 2015-2022 έχει διευθετηθεί πρακτικά με την αντικατάσταση του βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος 30ετίας με μειωμένα επιτόκια- οφείλει να προχωρήσει με τρόπο που θα το καθιστά βιώσιμο, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να θεωρηθεί αξιόχρεη και να επιστρέψει σε κανονικό δανεισμό από τις αγορές. Αυτό συνιστά το κριτήριο κάθε αναδιάρθρωσης».

«Προφανώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης αν το άμεσο «κούρεμα» δεν είναι πολιτικά εφικτό. Δεν νομίζω ότι το ζήτημα πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε σε αυτή τη φάση σαν να ήταν θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - περισσότερο ως μια αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης, που να είναι εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες», σημειώνει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: «Εξωπραγματικός» ο κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων"

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής [BINTEO]

Ορκίστηκαν σήμερα το πρωί οι 300 της νέας Βουλής. Με την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή προέδρου, του Νίκου Βούτση, η πολιτική ατζέντα επιστρέφει αυτό το Σαββατοκύριακο από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα - και μαζί, επιστρέφει από τα μεγάλα ζητήματα, όπως η διεθνοποίηση του θέματος του χρέους, στη δύσκολη διαχείριση της μνημονιακής καθημερινότητας.

Η νέα πολιτική περίοδος άνοιξε και επισήμως σήμερα μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ αύριο Κυριακή θα γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι γνωστό, θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον Νίκο Βούτση, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι ο ένας απο τους τρεις αντιπροέδρους που δικαιούται να προτείνει το κυβερνών κόμμα θα είναι ο Τάσος Κουράκης. Επίσης σε θέση αντιπροέδρου δεν αποκλείεται να προταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Γιώργος Βαρεμένος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος συζητώνται τα ονόματα των βουλευτών Κώστας Μπάρκα και Σωκράτη Φάμελλου.

Ολόκληρη η ορκωμοσία της νέας Βουλής



Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής [BINTEO]"

Φάλον: Το 5% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει στόχο το Ισλαμικό Χαλιφάτο

Μόλις η μια στις 20 επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία έχει στόχο τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.

Όπως ανέφερε ο Φάλον στην εφημερίδα The Sun, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέγραψαν ότι το 5% των ρωσικών πληγμάτων είχαν στόχο τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ η πλειονότητα των επιδρομών στην πραγματικότητα είχε αποτέλεσμα να «σκοτωθούν άμαχοι» ή είχε στόχο μέλη θεωρούμενων ως «μετριοπαθών» οργανώσεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται εναντίον του Άσαντ. Ο ίδιος εκτίμησε πως η ρωσική επέμβαση «περιπλέκει» περαιτέρω την κατάσταση.

Η Ρωσία «παρέχει υποστήριξη στον Άσαντ και διαιωνίζει τα δεινά» του άμαχου πληθυσμού, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας εξάλλου επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επέκταση της εντολής για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του Ι.Χ., χαρακτηρίζοντας «ηθικά εσφαλμένο» να μην συμμετέχει η βρετανική Πολεμική Αεροπορία στις επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Μέχρι σήμερα, η Βρετανία συμμετέχει μόνο στους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του Ι.Χ. στο Ιράκ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάλον: Το 5% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει στόχο το Ισλαμικό Χαλιφάτο"

Τουσκ: Ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες για να πλήξουν την Ευρώπη

Την άποψη ότι η μαζική μετακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη χρησιμοποιείται από ορισμένους ξένους ηγέτες για να εξασθενήσει πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για πρώτη φορά αφότου ενεπλάκην στην πολιτική, άκουσα πολιτικούς να δηλώνουν ανοικτά ότι οι πρόσφυγες οι οποίοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη είναι η μέθοδός τους για να επιβάλουν σε αυτή την τελευταία ορισμένες συμπεριφορές», είπε ο Τουσκ, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού φόρουμ στο Σοπότ, στις πολωνικές ακτές στη Βαλτική. «Ορισμένοι λένε ότι είναι η μέθοδός τους για την εξασθένηση της Ευρώπης ως πολιτικού θεσμού», συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προηγουμένως επέκρινε τις «στρατιωτικές λύσεις που προτείνονται από ορισμένα κράτη στη Συρία», οι οποίες εγείρουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα οκτώ εκατομμύρια Σύροι που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην «στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, την στρατιωτική και πολιτική εμπλοκή του Ιράν και την όλο και πιο σαφή πρόσκληση για την εμπλοκή της Κίνας».

«Οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε, στα χέρια και κατά τις βουλές ορισμένων πολιτικών, μετατρέπονται σε αντικείμενο παζαριού, ή σε νέο στοιχείου του υβριδικού πολέμου, τις πρώτες εκδηλώσεις του οποίου είδαμε στην Κριμαία και στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε ο Τουσκ. «Δεν μιλάω αποκλειστικά και μόνο για τη Ρωσία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο όρος «υβριδικός πόλεμος» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγραφεί η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ότι εμπλέκεται στη σύγκρουση με συγκαλυμμένο τρόπο: αναπτύσσοντας στρατιωτικούς χωρίς διακριτικά, εξαπολύοντας μυστικές επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, μια επίθεση προπαγάνδας καθώς και κάνοντας συχνά ελιγμούς στρατευμάτων στα σύνορα.

Επαναλαμβάνοντας ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πρόσφυγες που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο, ο Τουσκ προειδοποίησε παράλληλα για την επανεμφάνιση των «τειχών» στα ξεχασμένα σύνορα στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες για να πλήξουν την Ευρώπη"

Ρόιτερς: Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η Ελλάδα πιθανότατα θα μπορέσει να λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός της καθορισμένης προθεσμίας της 15ης Νοεμβρίου, καθώς η εκταμίευσή τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι εφικτή ως τότε, τόνισαν εχθές αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η ευρωζώνη έχει προβλέψει τη διάθεση ενός ποσού ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασής της.

Από το ποσό αυτό, τα 10 δισεκατομμύρια έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε έναν λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Εάν οι έλεγχοι αντοχής των ελληνικών τραπεζών τους οποίους θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείξει ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα αντληθούν χρήματα από τα εναπομείναντα 15 δισ. ευρώ, με προϋπόθεση η Αθήνα να έχει θέσει σε εφαρμογή τους όρους της δανειακής σύμβασης που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως την 15η Νοεμβρίου, κατά τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών συζήτησαν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων σε τηλεδιάσκεψή τους χθες.

Αποφάσισαν να χωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα καλείται να προωθήσει για να λάβει τα εναπομείναντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης που προβλέπεται να της χορηγηθεί φέτος και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες σε δύο υποσύνολα.

Το πρώτο υποσύνολο θα εμπεριέχει 48 προαπαιτούμενα και νόμους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως τα μέσα του Οκτωβρίου, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Η ολοκλήρωση των ορόσημων των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση των 2 από τα 3 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισεκατομμυρίου και των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του δεύτερου υποσυνόλου των μεταρρυθμίσεων.

«Η τάση είναι οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα να διαχωριστούν από την πρώτη πλήρη αξιολόγηση», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος είναι ενήμερος για τη σχετική συζήτηση.

«Άρα τα 15 δισεκατομμύρια [ευρώ] θα μπορούσαν να εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μόνο», πρόσθεσε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι το σχέδιο. Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της τριετούς δανειακής σύμβασης της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο χρονικό διάστημα της ισχύος της, σημειώνοντας πάντως ότι θεωρούν πως αυτό είναι δίκαιο, καθώς σχεδόν το μισό ποσό από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει εκταμιευθεί ως τα τέλη του έτους.

Η απόφαση των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών θα πρέπει πάντως να λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών στο προσεχές Συμβούλιό τους, μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόιτερς: Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "

Μέρκελ - Ολάντ: «Η Ρωσία να πλήττει μόνο το Ισλαμικό Χαλιφάτο»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ άσκησαν πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιμένοντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που επιχειρούν στην Συρία θα πρέπει να χτυπούν «το Ισλαμικό Χαλιφάτο και μόνο αυτό».

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν την Παρασκευή, και πριν από τις συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας, στις οποίες συμμετείχαν επίσης η καγκελάριος Μέρκελ και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

«Αυτό που είπα στον πρόεδρο Πούτιν ήταν ότι τα πλήγματα θα πρέπει να στοχεύουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο» είπε.

«Επιμείναμε και εγώ και η κα Μέρκελ στο γεγονός ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο είναι ο εχθρός που θα πρέπει να πολεμήσουμε», συνέχισε, διαψεύδοντας ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν απέναντι στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Ολάντ διευκρίνισε ότι στην τετραμερή συνάντηση δεν έγινε καμία σύνδεση από τους ηγέτες μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και εκείνης στη Συρία.

«Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής ενέργειας θα θέσει ένα τέλος στον πόλεμο, είναι απαραίτητο να βρούμε μια πολιτική λύση», δήλωσε η Μέρκελ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ - Ολάντ: «Η Ρωσία να πλήττει μόνο το Ισλαμικό Χαλιφάτο»"

Ηχούν σειρήνες συναγερμού την Τρίτη

Σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας θα ηχήσουν σε ολόκληρη τη χώρα, το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «Παρμενίων 2015».

Συγκεκριμένα, στις 11:00 και για ένα λεπτό, θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης), ενώ στις 11:05 θα σημάνει λήξη συναγερμού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης, ή ανησυχίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχούν σειρήνες συναγερμού την Τρίτη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news