facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Πόλεμος στη Συρία: Η Κίνα έστειλε αεροπλανοφόρο και ετοιμάζει 1000 πεζοναύτες!

Η απόφαση για στρατιωτική συντριβή του Ισλαμικού κράτους φαίνεται ότι είναι πλέον δρόμος χωρίς επιστροφή. Δρόμος που η Ρωσία δεν τον ακολουθεί μόνη. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου της Κίνας Liaoning-CV-16 στο Ταρτούς της Συρίας είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχει και η Κίνα . Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από ένα καταδρομικό .

Την πληροφορία μεταδίδει η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile η οποία υποστηρίζει ότι η Κίνα θέλει να “ξεμπερδεύει” με την παράνοια τζιχαντιστών και Ισλαμικού κράτους και έχει “προσχωρήσει” στον αξονα Ρωσίας-Ιράν. Όπως αναφέρει το Πεκίνο σκοπευει να κρατήσει το αεροπλανοφόρο του στη Συρία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου . Αλλά η στρατιωτική του παρουσία δεν θα παραμείνει σ΄ αυτό και στα αεροσκάφη που μπορεί να απονηώσει.

Το DEBKAfile υποστηρίζει ότι η Κίνα σχεδιάζει την αποστολή 1000 πεζοναυτών οι οποίοι θα πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων κατά τζιχαντιστών και Ισλαμικού κράτους.

Όλα αυτά λίγε ημέρες μετά από την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στις ΗΠΑ,όπου και συναντήθηκε με τον Ομπάμα και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναμένεται τις επόμενες ώρες στις ΗΠΑ.

Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον από την Κίνα για να δοθεί τέλος στην παράνοια των τζιχαντιστών;

Το DEBKAfile υπένθυμιζει το πρόβλημα που έχει η Κίνα στη μουσουλμανική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ όπου ζουν οι Ουιγούροι. Πολλοί απ΄ αυτούς έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις των τζιχαντιστών . Οι Κινέζοι πεζοναύτες θα έχουν αποστολη να τους εξολοθρεύσουν.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στη Συρία: Η Κίνα έστειλε αεροπλανοφόρο και ετοιμάζει 1000 πεζοναύτες!"

«Ο Γεωργίου απέκρυψε πλεονάσματα 500 δημόσιων οργανισμών για να φουσκώσει το έλλειμμα»

Η έκθεση αναίρεσης της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου - Βασιλοπούλου για την υπόθεση της αλλοίωσης του ελλείμματος το 2009 είναι καταπέλτης για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και για όλους αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια αυξάνοντας το χρέος κατά 2010 δισ. ευρώ!

Οι αποκαλύψεις από την έκθεση της δικαστικής λειτουργού είναι ανατριχιαστικές και αποδεικνύουν όλη τη... στημένη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αποκρυβούν πλεονάσματα από δημόσιους οργανισμούς και κατά συνέπεια η χώρα να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, να διογκωθεί ο δανεισμός από την Ε.Ε. και να υπαχθεί η χώρα στα μνημόνια με σκληρά φορολογικά μέτρα.

Η αντιεισαγγελέας ζητά μάλιστα την παραπομπή του Γεωργίου και των συνεργατών του σε δίκη με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της βλάβης του ελληνικού δημοσίου και επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη να διερευνηθούν:

- Η σύνδεση της αλλοίωσης του ελλείμματος με την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, τα επιπλέον τοκοχρεολύσια ύψους 210 δισεκατομμυρίων και οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI.

- Το περίφημο swap της Goldman Sacks που δομήθηκε επί κυβέρνησης Σημίτη για να μπούμε στην ΟΝΕ.

Ένα εκ των συγκλονιστικότερων στοιχείων -όπως γράφει και η Κυριακάτικη Δημοκρατία- είναι ότι για να επιτευχθεί από τον κύριο Γεωργίου και την παρέα του η αλλοίωση των στοιχείων απεκρύβησαν τα πλεονάσματα 500 οργανισμών του δημοσίου!!!

Τα στοιχεία που έχει η δικαιοσύνη στα χέρια της από καταθέσεις μαρτύρων είναι συγκλονιστικά και αναμένεται να ταρακουνήσουν το πολιτικό σύστημα που εδώ και χρόνια προσπαθεί να τα συγκαλύψει.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Γεωργίου απέκρυψε πλεονάσματα 500 δημόσιων οργανισμών για να φουσκώσει το έλλειμμα»"

Συνέντευξη B.Πούτιν στο CBS: "Θα σώσω τη Συρία - Μόνο ο λαός της θα αποφασίσει για το μέλλον του"

Η συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος του CBS, Charlie Rose, από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εκπομπή σε "60 λεπτά" θα του μείνει αξέχαστη..Κεντρικό θέμα της συζήτησης η Συρία...

Ο Β.Πούτιν ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό, δύο πράγματα: ότι μόνο ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει για το ποιος θα τους κυβερνήσει και τόνισε πως η Ρωσία θα σώσει τη Συρία και θα στηρίξει τη νόμιμη κυβέρνησή της.

Πρακτικά αυτό που είπε στη διπλωματική γλώσσα ο Β.Πούτιν είναι ότι η επίσημη έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον στόχων ισλαμιστών θα ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.

Charlie Rose: Θέλετε να ενωθείτε με τις ΗΠΑ για τη μάχη εναντίον του ISIS; Για το λόγο αυτό βρίσκεστε εκεί. Μερικοί σκέφτονται ότι αυτό μπορεί να αποτελεί μόνο ένα μέρος από το στόχο σας, να σώσετε δηλαδή την κυβέρνηση του Μ.Άσαντ γιατί χάνει έδαφος και ο πόλεμος δεν εξελίσσεται καλά γι αυτόν. Και είστε εκεί για να τον σώσετε...

Vladimir Putin (μέσω μεταφραστή): Λοιπόν, έχετε δίκαιο, Και είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι οποιεσδήποτε πράξεις που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, ανατροπής δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης θα δημιουργήσουν μια κατάσταση της οποίας μάρτυρας είμαστε τώρα σε χώρες της περιοχής, όπως Λιβύη και Ιράκ.

Και δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση για την κρίση στη Συρία από την ενδυνάμωση των αποτελεσματικών δομών της κυβέρνησης και της βοήθειας της στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει θετικός διάλογος με τη "λογική" αντιπολίτευση (όχι δηλαδή ισλαμιστές εξτρεμιστές) και μεταρρυθμίσεις.

Rose: Όπως γνωρίζετε, μερικές χώρες του συνασπισμού, θέλουν να δούν τον Πρόεδρο Άσαντ να φύγει πρώτος πριν υποστηρίξουν τη Συρία.

Putin: Θέλω να τους συστήσω το εξής: Μόνο ο λαός της Συρίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα τους κυβερνήσει και πως.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη B.Πούτιν στο CBS: "Θα σώσω τη Συρία - Μόνο ο λαός της θα αποφασίσει για το μέλλον του""

Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας επιμένει στην ανάγκη για αλλαγές και στην ανάγκη «νικηφόρας σύγκρουσης με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος».

Τάσσεται υπέρ της εκλογής από τη βάση και απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε «όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».

Το κείμενο που ανήρτησε στο Facebook έχει ως εξής:

«Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν. Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.

»Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.

»Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.

»Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.

»Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

»Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

»Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων. Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα»

Μέχρι στιγμής επισήμως έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση για να αν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί οι πιέσεις από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που ζητούν από τον κ. Μεϊμαράκη να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Απόστολος Τζιτζικώστας"

Ο Βαρουφάκης καταρρίπτει τα ξενοφοβικά επιχειρήματα του UKIP: Είμαστε όλοι Αφρικανοί, παράλογα τα σύνορα - ΒΙΝΤΕΟ

"O αμετανόητος Μαρξιστής και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι μαζί μας". Η προσφώνηση του "rock star" Βαρουφάκη από τον David Dimbleby, ήταν αντάξια της φήμης του στη Βρετανία.

Ο πρώην υπ. Οικ. της χώρας μας βρέθηκε στο πάνελ του Question of Time του BBC, όπου έκατσε πλάι στον Ken Clarke των Συντηρητικών, τον Chris Bryant από τη Βουλή των Λόρδων, την αρθρογράφο Julia Hartley-Brewer και την Suzanne Evans του UKIP.

Θυμίζουμε ότι το UKIP είναι το ευρωφοβικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Νάιτζελ Πολ Φάρατζ. που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει μια ρητορική κατά των μεταναστών, με αφορμή την γιγάντωση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό και απάντησε στην Suzanne Evans που ανέφερε ότι η Βρετανία δεν χωράει άλλους μετανάστες και δεν πρέπει να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παίρνοντας τον λόγο, είπε αρχικά ότι "τα σύνορα είναι ένας παραλογισμός αν τα κοιτάζεις από το διάστημα".

"Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω κυρίες και κύριοι, πως είμαστε όλοι μετανάστες. Και είμαστε όλοι οικονομικοί μετανάστες", σημείωσε στην τοποθέτηση του.

"Για την ακρίβεια, όπως λένε και οι ανθρωπολόγοι φίλοι μου, όλοι καταγόμαστε από την Αφρική. Ήρθαμε στους τόπους που ζούμε τώρα από εκείνη την ήπειρο", συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η Evans απάντησε: "Μιλάτε για πολύ καιρό πριν".

Για να ανταπαντήσει ο Γ. Βαρουφάκης: "Ναι πολύ καιρό πριν. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες που ξεβράζονται στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, υπάρχουν 3,1 εκατομμύρια πρόσφυγες από τις συγκρούσεις που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία στην Τουρκία και στον Λίβανο και αυτές οι φτωχές χώρες έχουν ανοίξει τα σύνορα τους για αυτούς τους ανθρώπους, τους έχουν δώσει άσυλο, τους έχουν δώσει τροφή και νερό για να πιουν.

Κάνουμε συζήτηση σήμερα εδώ στο Cambridge για το αν θα δεχθεί η Βρετανία δέκα ή είκοσι χιλιάδες ανθρώπους και εκφράζετε έναν ηθικό πανικό για λίγες ψυχές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Calais;

Αυτό δεν κάνει καλό στη χώρα", σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του Βρετανικού κοινού.


news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης καταρρίπτει τα ξενοφοβικά επιχειρήματα του UKIP: Είμαστε όλοι Αφρικανοί, παράλογα τα σύνορα - ΒΙΝΤΕΟ"

Μήνυμα Παπαγγελόπουλου: Ό,τι χρειαστεί να αλλάξει στη Δικαιοσύνη, θα αλλάξει

«Σέβεται και τιμά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Αυτό ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά την επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση 30 ετών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Επίσης, κατά την εκδήλωση έγινε ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά του αιφνιδίως αποβιώσαντα πρόσφατα επί σειρά ετών πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το καλύτερο στην Δικαιοσύνη και θα παρασχεθεί κάθε τι αναγκαίο. Επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Ότι χρειαστεί να αλλάξει στην Δικαιοσύνη θα αλλάξει, ότι χρειαστεί να εξυγιανθεί θα εξυγιανθεί». Στην προσπάθεια του να καταδείξει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι δεν θα πάρει κανένα εισαγγελέα τηλέφωνο, παρά μόνο για κοινωνικούς σκοπούς.

Ακόμη, ανέφερε ότι υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, εμφανείς και αφανείς, αλλά και εάν ακόμη γύριζε πίσω το χρόνο πάλι εισαγγελέας θα γινόταν.

Αναφερόμενος στον Σωτήρη Μπάγια ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι «προηγήθηκε της εποχής του».

Ο τέως πρόεδρος της Ένωσης, εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Ένωσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ανέφερε ότι ουσιαστικά η σημερινή επετειακή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Σωτήρη Μπάγια. Επίσης, ο κ. Τζαβέλλας επισήμανε την αναγκαιότητα της διεθνούς εισαγγελικής συνεργασίας και της ενημέρωσης των εισαγγελέων επί της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους πρώην εισαγγελείς Αβραάμ Σταθόπουλο, Ανδρέα Φάκο, Βασίλη Μαρκή και Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.

Τέλος, τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στην σύζυγο και τα δύο παιδιά του εκλιπόντα Σωτήρη Μπάγια. Μάλιστα, η σύζυγός του αναφερόμενη στον Σωτήρη Μπάγια τόνισε ότι «η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ήταν η δεύτερη οικογένεια του».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η τέως υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Χαράλαμπος Αθανασίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Παπαγγελόπουλου: Ό,τι χρειαστεί να αλλάξει στη Δικαιοσύνη, θα αλλάξει"

Βαρουφάκης: Με τον Τσίπρα είχαμε συμφωνήσει να παραιτηθούμε εάν...

Τα νερά ταράζει και πάλι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικό ιστότοπο. Ο κ. Βαρουφάκης προκάλεσε αίσθηση όταν αποκάλυψε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί σε περίπτωση που την πίεζαν να δεχθεί ένα ακόμα δάνειο διάσωσης.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τη συμφωνία αυτή δεν τήρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο από τον Ant1



Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Με τον Τσίπρα είχαμε συμφωνήσει να παραιτηθούμε εάν... "

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοινώνει ο Τζιτζικώστας

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει τις επόμενες ώρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα γίνει έτσι ο δεύτερος επίσημος υποψήφιος για τη θέση μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ήδη εδώ και λίγες ημέρες ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Τζιτζικώστας τις προηγούμενες ημέρες όταν είχε ερωτηθεί για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας δεν το είχε αποκλείσει και είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Διαβάστε Περισσότερα » "Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοινώνει ο Τζιτζικώστας"

Αχαΐα: Προσλαμβάνονται μόλις 22 αναπληρωτές ενώ τα κενά είναι πάνω από 180

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Αχαία, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Αν και οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται με 150 δασκάλους και 30 νηπιαγωγούς, στο νομό προβλέπεται η πρόσληψη μόλις 22 εκπαιδευτικών, εκ των οποίων κανείς δεν είναι νηπιαγωγός.

Το θέμα αναδεικνύει με δήλωσή του ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, Αιρετός ΠΥΣΠΕ Αχαΐας - π. Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πάτρας, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς και τα σχολεία της Αχαΐας δεν έχουν ακόμη δασκάλους.

Η πολυπόθητη πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών έγινε με πολύ σημαντική καθυστέρηση μόλις χθες 25/9.

Ωστόσο, για την περιοχή της Αχαΐας με έκπληξη διαπιστώσαμε, πως δεν αποτέλεσε προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, παρά τα 150 κενά δασκάλων και τα 30 νηπιαγωγών, που δημιουργούν εικόνα διάλυσης στα σχολεία εδώ και δύο εβδομάδες.

Δυστυχώς, η Αχαιή αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας δεν άκουσε όλον αυτόν τον καιρό τίποτα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και για τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας τους στην Αχαΐα.

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου περιελάμβαναν μόλις 4 προσλήψεις δασκάλων τακτικού προϋπολογισμού και 18 δασκάλων μέσω ΕΣΠΑ για ολοήμερα σχολεία. Νηπιαγωγός ούτε ένας!

Με αυτές τις προσλήψεις είναι πλέον ορατό, πως τα σχολεία στην περιοχή μας αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, των Διευθυντών και των εκπαιδευτικών να προσπαθήσουν με μπαλώματα να υπάρξει στοιχειώδης λειτουργία των σχολείων, ώστε να μην απογοητεύσουν μαθητές και γονείς, είναι πλέον αδύνατο να λειτουργούν τα σχολεία με αυτόν τον τρόπο.

Δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο την ευθύνη οι εκπαιδευτικοί να εργάζονται παράνομα σε τμήματα με 30 και πλέον μαθητές, καθώς και σε ολοήμερα τμήματα των 50 έως και 80 μαθητών. Πρωτίστως προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη που της αναλογεί και να διορίσει αναπληρωτές δασκάλους και νηπιαγωγούς σε έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολείων.»

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Προσλαμβάνονται μόλις 22 αναπληρωτές ενώ τα κενά είναι πάνω από 180"

Διεθνής Διαφάνεια: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε τίποτα για τη διαφθορά

Προτεραιότητα στα θέματα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός Transperancy International (TI) που ασχολείται με τη διαφθορά σε όλα τα κράτη της υφηλίου, με κείμενο που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Όπως αναφέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε θέσει επικεφαλής του αγώνα κατά της διαφθοράς έναν αρμόδιο υπουργό (σ.σ.: Παναγιώτης Νικολούδης), το οποίο ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν κατάφερε να φέρει καρπούς.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει πως ο βασικός στόχος του προηγούμενου υπουργού ήταν να βρει τα φυσικά πρόσωπα που εντοπίζονται στην περιβόητη "Λίστα Λαγκάρντ", ενώ έκανε εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Το ΤΙ κρίνει πως σε αυτές τις επιχειρήσεις φαίνεται να υπάρχει αρκετό "υλικό" για να συλλέξει το ελληνικό κράτος αρκετά δισεκατομμύρια που έτσι και αλλιώς τα έχει ανάγκη, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ενέργειες για να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, με έμφαση στα "μεγάλα ψάρια".

Η πρόθεση υπάρχει, αλλά οι επιτυχίες είναι λίγες, σημειώνει το άρθρο. Και τούτο διότι τα ηλεκτρονικά εργαλεία συλλογής των φοροφυγάδων δεν είναι αρκετά καλά, ενώ η υπηρεσία συλλογής φόρων είναι αναποτελεσματική. "Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μια συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά ακόμη δεν έχει παραδοθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο προηγούμενος υπουργός δεν έμεινε στη θέση του, ενώ ο νέος δεν θα δίνει λογαριασμό στον πρωθυπουργό, αλλά στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό προκαλεί ανησυχίες. Παρά το γεγονός ότι αυτού του είδους οι αλλαγές είναι ανεπιθύμητες, ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή των νόμων κατά της διαφθοράς", σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου.

Για να δώσει έμφαση στην ανάγκη να "τρέξουν" πιο γρήγορα οι διαδικασίες, σημειώνει πως το ελληνικό κράτος οφείλει να επανεξετάσει τα παλαιά σκάνδαλα δωροδοκίας των κυβερνητικών αξιωματούχους σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Μάλιστα, σημειώνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κινηθεί σε λάθος κατεύθυνση.

Αναφέρει πως έδωσε κίνητρα σε όσους είχαν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και επανέφερε τους δημόσιους υπαλλήλους στους οποίους είχαν απαγγελθεί διάφορες κατηγορίες, ενώ συνεχίστηκαν οι προσλήψεις ημετέρων.

Για να καταλήξει το άρθρο: "Οι περισσότερες από αυτές τις πρακτικές ήταν διαδεδομένες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις δίνοντας λάθος σήματα στους πολίτες της χώρας. Η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης να αλλάξει τις διεφθαρμένες πρακτικές δεν τηρήθηκε. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση αλλάξει την πορεία".

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Διαφάνεια: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε τίποτα για τη διαφθορά"

Σ. Αραβία: Στους 769 οι νεκροί από το ποδοπάτημα στη Μέκκα

Στους 769 ανέρχονται οι νεκροί από το ποδοπάτημα των προσκυνητών στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Χάλεντ αλ Φάλεχ.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε κατά την τελετουργία του «λιθοβολισμού του σατανά» στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων, άλλοι 934 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 717 νεκρούς και 863 τραυματίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σ. Αραβία: Στους 769 οι νεκροί από το ποδοπάτημα στη Μέκκα"

Ελεύθερη η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο

Ελεύθερη είναι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2015-2016 είναι αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Ζήτημα διαχρονικό, πολυδιάστατο και οδυνηρά επίκαιρο, είτε αφορά στην ιδεολογία είτε και στην πράξη.

Εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Μπορεί να αφορά στην πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού δίνεται η αφορμή να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, με λιγότερο ή περισσότερο φανερό τρόπο.

«Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη όμοιου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;» σημειώνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό.

Η ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- ιστορία βρίθει ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων, περισσότερο ή λιγότερο ακραίων με την απομόνωση έως και εξόντωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων να εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα μέσα στον χρόνο. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν για αυτό το Σαββατοκύριακο σε πάνω από 100 σημεία σε όλη την Ελλάδα φωτίζουν κάποια από αυτά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο"

Moody's: Παραμένει το ρίσκο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Στην αξιολόγηση Caa3 διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Moody's αλλά αναβάθμισε σε σταθερό το outlook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης «τα βασικά στοιχεία για τη διατήρηση της αξιολόγησης είναι η έγκριση του τρίτου πακέτου για τη χώρα και η ανάδειξη ενός πολιτικού σχηματισμού που είναι ελαφρώς πιο υποστηρικτικός από αυτόν που διαδέχθηκε για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα απαιτήσει το πρόγραμμα».

«Παρά τις θετικές εξελίξεις η αξιολόγηση Caa3 συνεχίζει να ενσωματώνει το υψηλό επίπεδο κινδύνου εφαρμογής δεδομένης της αδυναμίας των θεσμών στην Ελλάδα και της προηγούμενης πενιχρής εφαρμογής των όρων της οικονομικής συμφωνίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Moody's: Παραμένει το ρίσκο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα"

ESM: Πρώτα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μετά η καταβολή των δόσεων στην Ελλάδα

Για τους όρους υλοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, μίλησε ο Ρολφ Στράουτς (Rolf Strauch) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Ο Στράουτς τόνισε πως οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις κυριαρχούν στο νέο ελληνικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως η πτέρυγα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ (σ.σ. Λαϊκή Ενότητα) απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα καταβάλει δόσεις του δανείου μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα» είπε. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου των τριών ετών.

«Εντός του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Μέχρι τότε οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί» είπε.

Ο Στράουτς εκτίμησε ότι τελικά ο ESM θα μετάσχει με λιγότερα από 86 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα στηρίξεως, καθώς -όπως είπε- είναι πιθανόν το ΔΝΤ να εμπλακεί και αυτό στην χρηματοδότηση.

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα- ο κ. Στράουτς επισήμανε: «Δεν θα υπάρξει κανένα ονομαστικό κούρεμα. Υπάρχουν άλλες λύσεις για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Ερωτηθείς εάν είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι ο ESM κατέχει σήμερα το 40% των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τόσο στη δημοσιονομική πειθαρχία όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, καθώς η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις κατά την έναρξη της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες. «Υπήρχαν διαρθρωτικές αδυναμίες, τα ελλείμματα, η διαφθορά και οι περιορισμοί στην αγορά. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα διαρκέσει περισσότερο» σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν αποτελεί ενδεχόμενο η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ και ειδικά τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση με την αποπληρωμή των δανείων, ο Στράουτς απάντησε τα εξής: «Για εμάς, μια ελληνική έξοδος δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα έως το 2018 με επιτυχία και να μπορεί να δανειστεί και πάλι η χώρα χρήματα από τις αγορές. Σε περίπτωση που εντούτοις η κατάσταση ερχόταν σε αδιέξοδο, όλα είναι σαφή: η δανειακή σύμβαση μας με την Ελλάδα προβλέπει των επιστροφή των χρημάτων σε ευρώ».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Πρώτα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μετά η καταβολή των δόσεων στην Ελλάδα"

Πώς θα διασωθεί το επίδομα γάμου έως το τέλος του 2015

Παρατείνεται έως το τέλος του 2015 -με συμφωνία της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων- η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και, ταυτόχρονα, η υποχρέωση χορήγησης του επιδόματος γάμου και σειράς αδειών στις επιχειρήσεις - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ.

Την τρίμηνη παράταση αποφάσισαν να δώσουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι καθώς η ΕΓΣΣΕ, λόγω εκπνοής, στις 30 Σεπτεμβρίου, της εξάμηνης μετενέργειας που κατ΄ εξαίρεση είχε δώσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος (αντί της τρίμηνης, η οποία επανήλθε για όλες τις συμβάσεις από το καλοκαίρι). Και από την 1η Οκτωβρίου δεν θα ήταν υποχρεωτική η συνέχιση της καταβολής του επιδόματος γάμου αφού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όταν παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία συλλογικής σύμβασης εργασίας συνεχίζουν να ισχύουν αποκλειστικά ο βασικός μισθός/ωρομίσθιο και μόνο 4 επιδόματα (ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ έχουν ήδη υπογράψει «δια περιφοράς» την παράταση και η Σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα. 

Εκπρόσωποι τόσο της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων σημειώνουν ότι, με την ανανέωση έως το τέλος του 2015 της μεταξύ τους συμφωνίας, δίνεται χρόνος για τη σύναψη νέας σύμβασης έως τα τέλη Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει για τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων (αν θα αλλάξει ο νόμος που προβλέπει τον νομοθετικό καθορισμό των κατώτατων ορίων, την υποχρεωτικότητα ή μη της ΕΓΣΣΕ για οικονομικούς όρους, την επέκταση κλαδικών συμβάσεων κ.ά.).

Το χρονοδιάγραμμα

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ, όλοι οι όροι της Σύμβασης θα εξακολουθήσουν να είναι δεσμευτικοί έως τον Μάρτιο (για τρεις μήνες μετά τη λήξη, στις 31 Δεκεμβρίου).

Εως τα τέλη του 2015 η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει και νομοθετήσει σε συνεννόηση με το κουαρτέτο των θεσμών τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, απεργιακός νόμος), και κατά συνέπεια τον ρόλο τον οποίο θα έχουν στον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, επιδομάτων κ.λπ. οι κοινωνικοί εταίροι.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 και 13 Οκτωβρίου τις ελληνικές θέσεις στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων θα γίνει με «οδηγό» τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που θα καταγραφούν με τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.


imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα διασωθεί το επίδομα γάμου έως το τέλος του 2015"

Σε λύση για το ελληνικό χρέος επιμένει ο Μπαράκ Ομπάμα

Η επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θεωρείται στην Ουάσιγκτον αδιαπραγμάτευτη, καθώς οι επιτελείς του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η μαζική προσπάθεια που γίνεται για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που τηλεφώνησε την Πέμπτη το απόγευμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, τόνισε την ανάγκη να ασχοληθούν η Ευρώπη και το ΔΝΤ με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμφώνησε η Αθήνα από το 2010 μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις και η αναδιάρθρωση «βαδίζουν μαζί» υποστηρίζοντας έτσι την αρχή της επιβράβευσης της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση που αρχίσει να υλοποιεί το Ελληνικό Πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο κ. Ομπάμα και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν όλα τα θέματα της οικονομίας,
συμπεριλαμβανομένων της βιωσιμότητας του χρέους, που με τα σημερινά δεδομένα δεν πιστοποιείται, της ανάπτυξης και του θέματος της λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές. Ο Αμερικανός ηγέτης πιστεύει ότι πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον της Αθήνας και των δανειστών στην ανάπτυξη και όχι μονολιθικά στη λιτότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη από την άφιξη χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Δέσμευση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Ομπάμα επίσης υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ΕΕ στην ανταπόκρισή τους προς την έκτακτη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε επίσης το θέμα του Κυπριακού και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία πάνω στις προκλήσεις αυτές -εννοεί και το προσφυγικό-, «συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την επιτυχή επίλυση των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του Αλέξη Τσίπρα. Ομως θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν αρκετές φορές στους ίδιους χώρους, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση του προέδρου Ομπάμα, όπως και στο γεύμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν για τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λύση για το ελληνικό χρέος επιμένει ο Μπαράκ Ομπάμα"

Το μήνυμα της Ν.Δ. για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη 17 Νοέμβρη.

«Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, αδίστακτοι τρομοκράτες δολοφονούσαν τον μαχητή της Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκροτία και συμπληρώνει:

«Οι Έλληνες τιμούμε τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».

Η Νέα Δημοκρατία «καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται και επαναλαμβάνει, ως ιδιαιτέρα επίκαιρες τις θέσεις του, για ενότητα και ομοψυχία των Ελλήνων».
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα της Ν.Δ. για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη"

Η Κομισιόν γνώριζε από το 2013 για τα λογισμικά που αλλοιώνουν τις εκπομπές ρύπων

Το ερευνητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission's Joint Research Centre) είχε προειδοποιήσει από το 2013 τις υπεύθυνες υπηρεσίες για το γεγονός ότι υπήρχαν λογισμικά που αλλοιώνουν τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα, καθώς και για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται - χωρίς, ωστόσο, να αναλάβουν δράση.

Ωστόσο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, οι αρχές δεν ασχολήθηκαν ενδελεχώς με το ζήτημα, δεν προχώρησαν σε περαιτέρω ελέγχους, ούτε το πρώθησαν στα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν, κινώντας τις κατάλληλες νομικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, μια αναφορά του 2013 σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "οι δοκιμές που αφορούν τις εκπομπές είναι προβληματικές, καθώς ενδέχεται να πρέπει να αντιμετωπίσουν συσκευές που αλλοιώνουν τις εκπομπές".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν γνώριζε από το 2013 για τα λογισμικά που αλλοιώνουν τις εκπομπές ρύπων"

Στα σκαριά νέα ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους

Την κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα λύσει τα διαδικαστικά, όπως είπε, προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του Mega.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΙ της Αθήνας τελεί εδώ και αρκετές μέρες υπό κατάληψη λόγω της μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό.

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες φορώντας το γνωστό ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», ωστόσο ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε:

«H νομοθεσία αυτή ψηφίστηκε ήδη το 2014, εμείς πήραμε τα κανονιστικά μέτρα, δημιουργήσαμε την υποδομή και ο νόμος δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα χρειαζόταν, δεν μπορούμε παρά να να κάνουμε μια νομοθετική διόρθωση που να διευκολύνει το περιεχόμενό του».

Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, την οποία επεξεργάζεται ειδική ομάδα εργασίας.

Ερωτηθείς για το πού «σκοντάφτει» η ισχύουσα νομοθεσία απάντησε ότι «οι διαδικαστικοί όροι για την απονομή αυτής της άδειας φαίνεται ότι δεν διευκολύνουν την εφαρμογή», σημειώνοντας ότι «έχει να κάνει με το βραχιολάκι, αλλά όχι με τον τεχνικό εξοπλισμό. Έχει να κάνει με τους διαδικαστικούς όρους εφαρμογής της νομοθεσίας του μέτρου».

Ο κ. Παρασκευόπουλος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει αυτή τη ρύθμιση προς τη Βουλή «το ταχύτερο δυνατό, μετά την έναρξη της λειτουργίας της». «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση μέσα στο πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο» σημείωσε.

Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι διάταξη του νόμου 4312/2014, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, προβλέπει ότι η φοίτηση των καταδίκων και υποδίκων που σπουδάζουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνεται με παρακολούθηση εξ αποστάσεως, ωστόσο στους ίδιους φοιτητές μπορεί να χορηγείται και άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση εφόσον έχουν περάσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων τους.

«Προφανώς εδώ ο κ. Ρωμάνος έχει περάσει τα μαθήματα, αλλά δεν θέλει να παρακολουθήσει τη σχολή με ηλεκτρονική επιτήρηση» σημείωσε.

Σχολιάζοντας, δε, τη νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι «είναι λάθος να καθορίζεται η αντιεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική από πιέσεις ομάδων ή κάποιων μεμονωμένων ατόμων».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών, Μιχάλης Μπρατάκος, είπε ότι μετά την ψήφιση του νόμου ο Ρωμανός έδωσε τις εξετάσεις που του επέτρεπε ο νόμος, πέρασε τα υποχρεωτικά μαθήματα και συνεπώς μπορούσε από τον Μάρτιο να παρακολουθήσει το εαρινό εξάμηνο, αλλά δεν εμφανίστηκε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου το ίδρυμα είναι κλειστό λόγω κατάληψης «από ομάδα αντιεξουσιαστών από 20 έως 40 άτομα, ανάλογα την ημέρα» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα σκαριά νέα ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους"

Κώστας Μπακογιάννης: Το κράτος ανάποδα

Τη δική του πρόταση για τις τομές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, καταθέτει στην εφημερίδα τα Νέα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης.
Το άρθρο του κ. Μπακογιάννη έχει ως εξής.
Οι εκλογές έγιναν. Οι πολιτικοί συσχετισμοί παρέμειναν πάνω - κάτω ίδιοι. Οσοι περίμεναν ουσιαστική πολιτική συζήτηση έμειναν με την προσδοκία. Ακούσαμε ψελλίσματα για την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, τη Δημόσια Διοίκηση, την επιχειρηματικότητα ή τους ήρωες εργαζομένους της ιδιωτικής οικονομίας που παλεύουν ενάντια στα θηρία. Η «μνημονιολογία» άλλαξε γήπεδο. Από αυτό της άρνησης πέρασε σε αυτό της καλύτερης διαχείρισης και της σταδιακής υπέρβασης. Με λόγια, όπως πάντα.
Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στην πολιτική των υποσχέσεων και της θεωρίας και την πολιτική της καθημερινότητας, η δεύτερη καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είναι το γήπεδο της πραγματικής ζωής, στο οποίο έπρεπε εδώ και καιρό να δίνεται η «πολιτική μητέρα όλων των μαχών». Αναρωτιέμαι γιατί η εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών δεν μας έχει ήδη κάνει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε πιο ανατρεπτικά πέρα και πάνω από τα Μνημόνια.
Να μιλήσουμε επιτέλους για σαρωτικές αλλαγές τις οποίες έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.
Ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, θα μπορούσα να συνεισφέρω με δύο απλά και πρακτικά παραδείγματα:
Πρώτο παράδειγμα. Εχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας πάνω από 13.000 σχολεία τα οποία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 60 σχολεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ τα κενά σε όσα είναι ανοιχτά ξεπερνούν τα 900. Ακόμα και αν τα χειριζόταν η Google ή η Microsoft, δεν υπήρχε περίπτωση να τα ελέγξει όλα και να τα λειτουργήσει σωστά. Ποιος πιστεύετε ότι «πονάει» περισσότερο το ζήτημα; Τα στελέχη ενός υπουργείου που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην ελληνική περιφέρεια ή ο δήμαρχος που ενδεχομένως και το δικό του παιδί δεν έχει ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου να πηγαίνει στο σχολείο; Τι πιο φυσικό από το να υπάγονται απευθείας στους δήμους σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι, σε τελική ανάλυση, είναι ήδη επιφορτισμένοι με τη διατήρηση και αποκατάσταση των υποδομών, τη θέρμανση και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.
Δεύτερο παράδειγμα. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», την ευθύνη της υγείας και της πρόνοιας θα αναλάμβανε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μεταφέρονταν στους δήμους περίπου 200 Κέντρα Υγείας και πάνω από 300 Μονάδες Υγείας (πρώην ιατρεία ΙΚΑ), ενώ σχεδόν τα 70 νοσοκομεία από τα 95 θα βρίσκονταν υπό την ευθύνη των αιρετών περιφερειών. Δεν έγινε τίποτα όμως και η πραγματικότητα μας εκδικείται. Το υπουργείο Υγείας σηκώνει τα χέρια ψηλά κι εμείς στην περιφέρεια ακροβατούμε – υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές μας – για να εξασφαλίσουμε καύσιμα στα ασθενοφόρα ή να αγοράσουμε γάζες. Την ίδια ώρα, έχουμε κινήσει τεράστια διαδικασία για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου να στελεχώσουμε τις καταρρέουσες μονάδες υγείας μας έχοντας συναντήσει και εχθρική στάση από το κεντρικό κράτος.
Προτείνω λοιπόν να ξαναδούμε την πολιτική διαφορετικά, φέρνοντας το κράτος ανάποδα, αν χρειαστεί. Με κεντρικές επιτελικές δομές και επιχειρησιακή αποκέντρωση. Με φρέσκες ιδέες που δένουν με τις ανάγκες της εποχής και όχι τις ανάγκες της γραφειοκρατίας ή του πολιτικού συστήματος. Ας πάψουμε επιτέλους να ερμηνεύουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των γραφείων, αλλά ας τους ακούσουμε και ας τους ακουμπήσουμε.
Σε μια εποχή που η κρίση της αντιπροσώπευσης διαπερνά κάθε έκφανση του πολιτικού συστήματος, η μόνη απάντηση είναι να λειτουργήσουμε «αντι-συστημικά» και να φέρουμε τη λήψη αποφάσεων όσο πιο κοντά μπορούμε στον πολίτη. Οσο αυτός αποκλείεται, νομοτελειακά θα ψηφίζει αρνητικά, ιδιαίτερα οι νέοι, για να καταδικάσει και όχι για να εμπιστευθεί ή θα απέχει, όπως πολλοί διαπίστωσαν με έκπληξη (γιατί άραγε εξεπλάγησαν;) στις πρόσφατες εκλογές.
Αν θέλουμε κάποια στιγμή να αναμετρηθούμε με τα κοινωνικά μας προβλήματα και να μην τα φορτώνουμε στα επόμενα Μνημόνια, ας αποφασίσουμε να τα κοιτάξουμε κατάματα και να στρέψουμε την κατ’ ευφημισμόν κοινωνική πολιτική στην κοινωνία.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Μπακογιάννης: Το κράτος ανάποδα"

Μουζάλας: Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί η Αμυγδαλέζα - Θα υπάρξουν τέτοιοι χώροι, πιο ανθρώπινοι

«Μία καλή αρχή» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας: "μια αρχή που λέει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε όλη την Ευρώπη".

Σε ό,τι αφορά τα δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, ο κύριος Μουζάλας μιλώντας στο Mega, διευκρίνισε ότι το ένα δημιουργείται στη Σίνδο και το άλλο προγραμματίζεται να γίνει στο Λαύριο:
"Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς", σημείωσε.

Η Αμυγδαλέζα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί "γιατί οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα υπόκεινται σε διαφορετικούς νόμους" και θα εφαρμοστούν.

"Νομίζω ότι θα υπάρξουν και τέτοιοι χώροι πολύ πιο ανθρώπινοι", υπογράμμισε ο κύριος Μουζάλας.

Το καλοκαίρι πέρασαν από την Ελλάδα 250.000 μετανάστες - πρόσφυγες, ωστόσο το χειμώνα αναμένεται να υπάρξει ύφεση λόγω του κακού καιρού, ανέφερε περαιτέρω, ενώ χαρακτήρισε τον χειμώνα ως μια "χρυσή περίοδο να ετοιμαστούμε, να φτιάξουμε τις υποδομές που θα καλύψουν πιθανές ροές το καλοκαίρι".

"Φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σύστημα που με εναλλασσόμενους χώρους να μπορούμε να ελαφρύνουμε τους κατοίκους από τα παράπλευρα βάρη που δημιουργεί η προσφυγιά και τους πρόσφυγες από τις άθλιες συνθήκες", ανέφερε.

Τέλος ο κύριος Μουζάλας τόνισε ότι "δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια", "δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους πρόσφυγες" και συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας πάντως ότι οι κάτοικοι "έχουν δείξει πολύ μεγάλη υπομονή, πολύ μεγάλη αλληλεγγύη παρά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί η Αμυγδαλέζα - Θα υπάρξουν τέτοιοι χώροι, πιο ανθρώπινοι "

Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς μιλά στον ΣΚΑΙ για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί

Επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης ότι το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μιλώντας εκ νέου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Εντωμεταξύ είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, τον καθησύχασε και δεσμεύθηκε για την αποστολή κλιμακίου στο νησί το συντομότερο, προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση.

Το πρωί ο κύριος Παρίσης είχε περιγράψει αναλυτικά την κατάσταση που επικράτησε στην Κεφαλονιά ιδίως την Παρασκευή αλλά και πώς άρχισε η μέρα για τους κατοίκους, που είδαν σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν και το οδικό δίκτυο του νησιού να καλύπτεται κάτω από τόνους ορμητικού νερού.

Σήμερα ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, τις οποίες ο κύριος Παρίσης εκτίμησε ως "μεγάλες", με την μεν Πρόνοια να έχει αναλάβει το κομμάτι των οικιών και την Αντιπεριφέρεια των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Ο Δήμαρχος ανέφερε αρχικά ότι έχει ζητήσει από την Αντιπεριφέρεια να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - γεγονός που θα επιταχύνει την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών- ωστόσο δεν είχε μέχρι και το πρωί ενημέρωση, όπως δήλωσε, για το αν έγινε δεκτό το αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών, πληροφορία που μετέδιδαν νωρίτερα τοπικά μέσα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται στους δρόμους, που καλύφθηκαν "από 50 πόντους νερού" ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων και ρίψεως τοίχων ακόμη και από νεκροταφεία, με κίνδυνο να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος έκανε λόγο για απίστευτες ποσότητες νερού και χαρακτηριστικά, είπε:

"Άρχισε να βρέχει από τις 12:30 και ειδικά από τις 14:00-18:00 έριξε συνολικά 380 τόνους νερού ανά στρέμμα".

Καλύτερη η κατάσταση σήμερα, έβρεχε μεν όλη την νύχτα αλλά όχι με ιδιαίτερη ένταση, ενώ οι πληροφορίες του κυρίου Παρίση ήταν ότι έχει αποκατασταθεί και το πρόβλημα ηλεκτροδότησης, καθώς την Παρασκευή υπήρξε γενικευμένο black out.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς μιλά στον ΣΚΑΙ για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί "

Οι δέκα αλλαγές στο φορολογικό

Αύξηση των φόρων, μειώσεις στις συντάξεις και κατασχέσεις εξπρές σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει πιάσει ήδη δουλειά για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του τρίτου μνημονίου.

Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση του ΦΠΑ σε επτά νησιά του Αιγαίου, και ακολουθούν οι αλλαγές για την ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα μειωθούν οι δόσεις. Επίσης ανοιχτό παραμένει πάντα το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί η κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ακόμα θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και θα μειωθεί κατά 50% το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Ωστόσο η αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών στο 20% από 13% θα ισχύσει πιθανότατα για τα εισοδήματα του 2016.

Πιο αυστηρές γίνονται οι διαδικασίες κατασχέσεων για τους οφειλέτες: Αυτομάτως σε καταθέσεις για όσους χρωστάνε πάνω από 70.000 ευρώ και από τα χαμηλότερα επίπεδα των 1.250 ευρώ για μισθούς-συντάξεις. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε το περιουσιολόγιο και το νόμο για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα φέρει συγκεκριμένη διάταξη η οποία θα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους φοροδιαφεύγουν, ενώ στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει 3.500 υποθέσεις.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται διαπραγματευτεί σκληρά με το «κουαρτέτο» με στόχο να πάνε πιο πίσω οι ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες, η αύξηση του φόρου εισοδήματος από ενοίκια, πιθανώς θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αφού στο μνημόνιο δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δέκα αλλαγές στο φορολογικό"

Γολγοθάς με 270 μέτρα για να βγει το… Μνημόνιο

Δεκάδες, για την ακρίβεια 270, είναι οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2018 προκειμένου να υλοποιηθεί το Μνημόνιο. Το Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ), μια μη κυβερνητική οργάνωση, κατάρτισε μια αναλυτικά λίστα με τις δράσεις, το χρόνο που έχει δεσμευτεί η Αθήνα να τις υλοποιήσει αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να αντικατασταθούν από ισοδύναμα μέτρα.

Η πλειονότητα των κινήσεων πρέπει να γίνει εντός του έτους, και μάλιστα Οκτώβριο – Νοέμβριο και αποτελεί κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα καθώς, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr από αυτό εξαρτάται και η γρήγορη εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση που εγκρίθηκε τον Αύγουστο. Περιλαμβάνονται από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και τις αποφάσεις για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, έως το νέο ποινολόγιο της εφορίας, την έναρξη κατάργησης της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό ντίζελ και την έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.

Στο προσκήνιο τράπεζες και ασφαλιστικό. Κοινώς, διευθέτηση του θέματος των κόκκινων δανείων και έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το ασφαλιστικό στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο, πριν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γολγοθάς με 270 μέτρα για να βγει το… Μνημόνιο"

Ερχονται μεγάλες αλλαγές σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο

Μεγάλες αλλαγές σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο αλλά και στα σχολικά βιβλία προγραμματίζει ο νέος υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο επιχείρησε να δώσει διαστάσεις επανεκκίνησης της εκπαίδευσης, με εμβληματική, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, παρέμβαση σε ζητήματα παιδείας και έρευνας. Βασικό πρόβλημα της παιδείας παραμένει η υποχρηματοδότηση σε όλες τις βαθμίδες, με τα περισσότερα πανεπιστήμια να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ, όπως ο κ. Φίλης υποστηρίζει, ίσως με τον Προϋπολογισμό του Νοεμβρίου να δοθεί κάτι στην παιδεία έστω και συμβολικά στην αρχή.

Μετά τη βόμβα των 25.000 κενών που άφησε ο τέως υπουργός Παιδείας και νυν Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αλλά και το συνεχές κόψε-ράψε στην εκπαίδευση δημιουργώντας εντάσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, επιχειρείται να δοθεί μια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα στηρίζεται στον εθνικό και κοινωνικό διάλογο που ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένος να αρχίσει ο κ. Φίλης. Μόλις προχθές εξάλλου άρχισε τις προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών προκειμένου έως τις 10 Οκτωβρίου να ανοίξουν τα 270 κλειστά σχολεία και να λειτουργήσουν κανονικά τα εκατοντάδες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που υπολειτουργούν.

Το περίφημο νομοσχέδιο-κουρελού του κ. Μπαλτά, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα εξακολουθεί να ισχύει. Εξάλλου και η επιλογή του κ. Φίλη ως υπουργού Παιδείας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία θα προχωρήσει κανονικά».

Ο πρωθυπουργός θεωρεί μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση να κερδίσει το στοίχημα της παιδείας, τονίζοντας ότι «από το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα κενά στα σχολεία μέχρι το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και τη σύνδεση του σχολείου με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έχουμε ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων αλλά και προκλήσεων μπροστά μας».

Σε ό,τι αφορά την έρευνα, ο πρωθυπουργός είπε: «Θα αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας, ενώ επίσης πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες, αλλά και τις δυσλειτουργίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».
Το σχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισαγωγή της έρευνας ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς μέχρι τώρα ήταν ο φτωχός συγγενής.

Ο κ. Φίλης, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η καυτή πατάτα της εκπαίδευσης, τονίζει ότι έως τις 10 Οκτωβρίου, έναν μήνα δηλαδή μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα ανοίξει το σύνολο των σχολείων. Τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που άφησε στην εκπαίδευση ο κ. Μπαλτάς έβαλαν λουκέτο σε σχολεία κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και τον Εβρο, ενώ εκατοντάδες σχολεία ακόμα και στην Αττική υπολειτουργούν λόγω έλλειψης καθηγητών.

«Πρώτο μέλημά μας είναι η άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, χωρίς τα προβλήματα που κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής περιόδου», σχολίασε ο νέος υπουργός Παιδείας, ενώ η ΔΟΕ απάντησε ότι μέχρι τώρα δεν έχει καλυφθεί κανένα κενό, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει ούτε στην ανακοίνωση πινάκων αναπληρωτών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και εκατοντάδες σχολεία παραμένουν κλειστά, με τα κενά να είναι χιλιάδες επειδή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έκαναν έγκαιρα τις προσλήψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού.


Τι θα αλλάξει σε σχολεία και πανεπιστήμια

Το περίφημο πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας καταργεί στην ουσία τους περισσότερους νόμους της τελευταίας δεκαπενταετίας. Από τα κυριότερα θέματα που επιστρέφουν είναι το ακαδημαϊκό άσυλο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, ενώ καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση ενώ παράλληλα αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.

Σχετικά με τι πρυτανικές εκλογές, οι φοιτητές θα ψηφίζουν στο σύνολό τους σε αυτές με αυξημένη συμμετοχή μάλιστα σε σχέση με παλαιότερους νόμους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι σύλλογοι και οι παρατάξεις. Οι εκλογές των μελών ΔΕΠ επιστρέφουν επίσης στα τμήματα. Οι «αιώνιοι» φοιτητές που διαγράφηκαν επιστρέφουν, αν θέλουν, με έγγραφη αίτησή τους. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.

Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το οποίο θα εξεταστούν την επόμενη χρονιά οι μαθητές της Γ’ λυκείου περιλαμβάνει ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα αντί για έξι , ενώ η προσθήκη ενός πέμπτου προαιρετικού μαθήματος θα τους εξασφαλίσει μία γέφυρα μεταξύ των πεδίων, προκειμένου να διευρυνθούν οι επιλογές τους. Το σύστημα προσομοιάζει με το σύστημα των δεσμών ενώ θα υπάρχουν και σχολές-μπαλαντέρ, όπως οι Παιδαγωγικές, που θα τις δηλώνουν οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα γίνουν διπλές Πανελλαδικές του χρόνου για να μπορέσουν να εξεταστούν και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, δηλαδή οι εξετάσεις θα γίνουν ως εξής:
- Με το ισχύον σύστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν οι απόφοιτοι λυκείου παλαιοτέρων ετών.
- Με το νέο σύστημα, το οποίο θα αφορά μόνο τους μαθητές που θα φοιτήσουν το επόμενο σχολικό έτος στη Γ’ λυκείου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται μεγάλες αλλαγές σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο"

«Εκπτωση» 60% σε όσους έχουν προσφύγει για φορολογικές υποθέσεις

Με την καταβολή του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό μπορούν να «καθαρίσουν» όσοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών, ή στα διοικητικά δικαστήρια. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα εισπρακτικό σχέδιο, το οποίο εφόσον γίνει δεκτό από τους πιστωτές της χώρας (έχει την αρχική έγκριση των τεχνικών κλιμακίων) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει περίπου σαν «περαίωση», αλλά υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί και εν συνεχεία αμφισβητηθεί από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια περίπου δύο ή τριών μηνών και όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην «περαίωση» ελεγμένων υποθέσεων πληρώνοντας εφάπαξ ένα ποσό της τάξης του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, θα «κλείνει» οριστικά η υπόθεση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περισσότερες από 87.000 φορολογικές υποθέσεις, με την αξία τους να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Επίσης, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχουν υποβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο 8.471 προσφυγές με τις οποίες οι ελεγχόμενοι αμφισβητούν τις πράξεις των ελεγκτικών αρχών. Από τον τεράστιο αυτό όγκο των προσφυγών η ΔΕΔ αποφάσισε για τις 5.928 εξ αυτών τα εξής:

• Δεκτές έγιναν μόλις οι 345 προσφυγές.

• Απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι 2.991.

• Με τις 2.592 υπόλοιπες δεν ασχολήθηκαν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέτασή τους.

Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τη σύσταση της Επιτροπή ανέρχονται σε 20.791. Από αυτές εξετάστηκαν οι 14.021, ενώ έγιναν δεκτές μόλις 1.718. Δηλαδή 6.165 απορρίφθηκαν, ενώ 6.105 δεν κατέστη ποτέ εφικτό να εξεταστούν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία. Μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, 7.623 ελεγχόμενοι που αμφισβήτησαν και τις αποφάσεις της Επιτροπής προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές της χώρας διαπιστώνουν ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία συστάθηκε. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για μία ακόμη φορά. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να οδηγούν στην καταβολή ποσού που ανέρχεται στο 40% των φόρων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους ελεγχόμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει μόλις το 1% από τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι με το ανωτέρω σχέδιο μπορούν να τονωθούν τα έσοδα του Δημοσίου που παρουσιάζουν απόκλιση άνω των 4 δισ. ευρώ και να «αδειάσει» η δεξαμενή των προσφυγών που έχουν κατατεθεί αλλά και των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εκπτωση» 60% σε όσους έχουν προσφύγει για φορολογικές υποθέσεις"

ΟΗΕ: Σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσα σε 15 χρόνια

Οι ηγέτες του κόσμου υιοθέτησαν χθες Παρασκευή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής το οποίο θα εφαρμοστεί τα επόμενα 15 χρόνια.

Κατά την έναρξη μιας συνόδου, η οποία θα διαρκέσει ως αύριο Κυριακή και στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τέθηκαν 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίοι πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2030.

"Πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε αμέσως", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Και για αρχή "ζήτησα από όλες τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο στο Παρίσι μια ολοκληρωμένη και ισχυρή συμφωνία για το κλίμα".

Η νεαρή Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι κάλεσε τις κυβερνήσεις "να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για εκπαίδευση για όλους".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνέστησε "να αντιμετωπιστούν οι αιτίες" της μαζικής εξόδου προσφύγων "που φεύγουν εξαιτίας του τρόμου και της βίας", υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη είναι "απαραίτητη προϋπόθεση" για την ανάπτυξη.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε "την εξέχουσα θέση που κατέχει η κλιματική αλλαγή" στους στόχους και εξέφρασε την ελπίδα "οι αναπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους".
Πρωταρχικός στόχος είναι "η εξάλειψη της φτώχειας σε κάθε της μορφή", καθώς 836 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα.

Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και την υγεία, να καταπολεμηθούν οι αυξανόμενες ανισότητες, να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών και η καλή διακυβέρνηση και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτοί οι στόχοι αντικαθιστούν το προηγούμενο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ, τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας που υιοθετήθηκαν το 2000, όμως όπως λένε αρκετοί είναι πολύ πιο φιλόδοξοι.

Το νέο σχέδιο δράσης θα εφαρμοστεί και στις ανεπτυγμένες χώρες και θα επεκταθεί σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς, όπως η καλή διακυβέρνηση, η ισότητα ανδρών-γυναικών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Θα πρέπει μάλιστα να χρηματοδοτηθεί και να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις το σέβονται, αλλά και ότι κανείς "δεν μένει πίσω" στον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Κάθε χώρα θα είναι ελεύθερη να εφαρμόσει ή όχι τους στόχους και θα επιλέξει η ίδια τον τρόπο να το κάνει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να βρεθούν 3,5 ως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια για τη χρηματοδότησή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσα σε 15 χρόνια"

Ψαλίδι 50% στα επιτόκια κόκκινων καρτών

Δράσεις για τη διευθέτηση μεγάλων χρεών που προέρχονται από χρήση πιστωτικών καρτών αναλαμβάνουν οι τράπεζες.

Με βάση ότι περισσότερες από 2 εκατομμύρια κάρτες βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις.

Στο 50% ρίχνουν τα επιτόκια στις «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες και παράλληλα προσφέρουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις μέσα από σειρά ρυθμίσεων με στόχο να διευθετηθούν καθυστερούμενες οφειλές άνω των 7 δισ. ευρώ. Μάλιστα πλέον οι «κόκκινες» πιστωτικές ρυθμίζονται απευθείας, χωρίς να χρειαστεί η μετατροπή της οφειλής σε δάνειο, σύμφωνα με το Εθνος.

Η Eurobank προχωρά σε ρυθμίσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το χρόνο της καθυστέρησης, αντικαθιστώντας το υπόλοιπο των κόκκινων καρτών ή των προσωπικών δανείων σε νέα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.

Η Εθνική Τράπεζα θα προβεί σε αντικατάσταση της οφειλής σε νέο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 10,1% και παράλληλη ρύθμιση της δόσης ανάλογα με το εισόδημα του κατόχου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά οφειλές έως 40.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής έως 150 μήνες.

Η Alpha Bank θα προχωρήσει αυτόματα στο «κούρεμα» σε όσες κάρτες παρουσιάζουν καθυστέρηση αποπληρωμής που ξεπερνά τις 90 μέρες.

ΗΤράπεζα Πειραιώς επέλεξε να «πακετάρει» τις υπερχρεωμένες κάρτες και τα μικροδάνεια σε νέα δάνεια με επιτόκια από 8 έως 10%, ενώ για οικονομικά αδύναμους θα είναι δυνατό το «κούρεμα» 20% έως 30% της συνολικές οφειλής.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαλίδι 50% στα επιτόκια κόκκινων καρτών"

Οι 14 αλλαγές στα capital controls

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, στη δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και στη δυνατότητα πρόωρου «σπασίματος» προθεσμιακών καταθέσεων επιφέρει η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε αργά τη νύχτα στο ΦΕΚ.

Μεταξύ άλλων, δίδεται η δυνατότητα μεταφοράς έως και 500 ευρώ στο εξωτερικό ενώ σε ειδικά περιπτώσεις όπου παρατηρούνται προβλήματα υγείας, το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 2000 ευρώ το μήνα. Δίδεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού σε ακόμη περισσότερες περιπτώσεις (για πληρωμές εργοσήμου, για φοιτητές, φαντάρους κλπ) ενώ για πρώτη φορά επιτρέπεται το πρόωρο σπάσιμο προθεσμιακής κατάθεσης εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Οι 14 αλλαγές στα capital controls έχουν ως εξής:

1. Επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από πιστωτικά ιδρύματα (αλλά και από τα ΕΛΤΑ ή και ιδρύματα πληρωμών) έως του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ ανά καταθέτη και ανά ημερολογιακό μήνα.

2. Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όχι μόνο για την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού αλλά και για τη δυνατότητα έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου.

3. Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όχι μόνο για την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα αλλά και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας /επαγγέλματος μετά την 1η Μαΐου 2015.

4. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας. Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016 θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS και η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής τους στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης.

5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

6. Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Για το άνοιγμα λογαριασμού προσκομίζεται η απόφαση του Υπουργού Υγείας με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια του συγκεκριμένου εράνου και προσδιορίζονται οι δικαιούχοι.

7. Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα

8. Επιτρέπεται το «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης σε περίπτωση πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών. Προϋπόθεση εφαρμογής, αποτελεί η μη ύπαρξη επαρκών διαθεσίμων σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στο πιστωτικό ίδρυμα.

9. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πρόωρη μερική λήξη προ− θεσμιακής κατάθεσης για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ’ ανώτατο όριο ποσού χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω πο− σού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαι− ούχου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στο πιστωτικό ίδρυμα.

10. Επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για αγορά ακινήτου έως κατ’ ανώτατο όριο του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και στα σχετικά παραστατικά, πλέον των συμβολαιογραφικών και άλλων εξόδων, και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του πωλητή του ακινήτου και, κατά περίπτωση, του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την ανωτέρω λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή - δικαιούχου του λογαριασμού

α) ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς και ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως αυτού και

β) ότι ο αγοραστής – δικαιούχος του λογαριασμού θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου καθώς και τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα αναγκαία για την κατάρτισή του έξοδα, το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης.

11. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

12. Εξαιρείται των απαγορεύσεων και των περιοριστικών μέτρων Η καταβολή από τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,53% ιδρύματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων αυτών, καθώς και από ιδρύματα πληρωμών άλλων κρατών μελών της ΕΕ που παρέχουν νομίμως μέσω αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα ή μέσω της εταιρείας Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε., μετρητών στους δικαιούχους από έμβασμα εξωτερικού, εάν έχει προηγηθεί:

α) εισαγωγή από το ίδρυμα πληρωμών τουλάχιστον ισόποσου ποσού σε φυσική μορφή από το εξωτερικό, από την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, με σχετική δήλωση της εν λόγω εισαγωγής στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή

β) είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους−πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, έως κατ’ ανώτατο του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά πελάτη τους− δικαιούχο εμβάσματος, ανά ημερολογιακό μήνα

13. Εξαιρούνται των απαγορεύσεων συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

14. Εξαιρούνται των απαγορεύσεων συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο πιστωτικό ίδρυμα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Το μηνιαίο όριο καθορίζεται σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 14 αλλαγές στα capital controls"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news