facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού: Επιταχύνετε τα μεγάλα έργα

Έκκληση προς τις ελληνικές αρχές για την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που καθυστερούν και τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας, απηύθυνε η ομάδα των Ευρωβουλευτών, που επισκέφθηκε τη χώρα μας, στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής που οργάνωσε η Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αντιπροσωπεία των οκτώ Ευρωβουλευτών, από διάφορες χώρες και κοινοβουλευτικές ομάδες, περιηγήθηκε χτες και σήμερα, στο πλαίσιο του ελεγκτικού της έργου, σε επτά μεγάλα έργα που έχουν κριθεί προβληματικά από την Task Force και τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, απόψε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ανέφερε ότι σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στα περισσότερα από τα έργα που επισκέφθηκε και έδειξε την κατανόησή της για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, επεσήμανε, ωστόσο, κάποια προβλήματα που υπερβαίνουν το οικονομικό κόστος και είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να τα επιλύσουν αναλαμβάνοντας, όπως είπαν χαρακτηριστικά, την ιδιοκτησία, ή τον "εναγκαλισμό" των έργων αυτών, αντιλαμβανόμενες τη μεγάλη σημασία τους.

Το πρώτο "καμπανάκι" χτύπησε για την πορεία του Κτηματολογίου, ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης σημασίας του, τόσο για τις επενδύσεις, όσο και για τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον.
Για την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας, ειπώθηκε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων και ότι πρέπει να τηρηθεί ο στόχος να γίνει μια δεξαμενή πόσιμου ύδατος.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε65, χαρακτηρίστηκε ακρογωνιαίος λίθος των ευρωπαικών δικτύων μεταφορών, καθώς και το σιδηροδρομικό έργο Τιθορέας - Δομοκού.

Για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρων και για το ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ για το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των ευρωβουλευτών, "δεν βλέπω να βγαίνει λευκός καπνός". Όλοι όμως επέμειναν ότι πρέπει να βρεθεί λύση και έκαναν έκκληση στους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι μια πόλη στο μέγεθος των Βρυξελλών δεν μπορεί να μην έχει μέσα μαζικής μεταφοράς, είπαν οι ευρωβουλευτές.
Η γενική εκτίμηση, μετά τη διήμερη περιήγηση των εργοταξίων, ήταν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μια σειρά συστημικών προβλημάτων, που προκαλούνται από τα αρχαιολογικά ευρήματα, και από τις απαλλοτριώσεις, προβλήματα που μπορούν να προβλεφθούν και να ενταχθούν στον προγραμματισμό των έργων και όχι να αντιμετωπίζονται μετά την έναρξή τους. Πρότειναν, μάλιστα, αν και διακριτικά, να αλλάξει η νομοθεσία για την πιο ευέλικτη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. "Η αλλαγή της νομοθεσίας για τις απαλλοτριώσεις πρέπει να πάει χέρι - χέρι με την πρόοδο του κτηματολογίου, γι αυτό και το τελευταίο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν".

"Έχει τεράστια σημασία για το περιβάλλον", δήλωσε εκ μέρους των Πρασίνων ο Σλοβένος, Ιγκόρ Σόλτες και στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο συντηρητικός, Πρίμνταλ Βίστισεν, από τη Δανία, λέγοντας ότι "βρήκαμε καλή διάθεση από τους συνομιλητές μας αλλά θέλουμε να δούμε αποτελέσματα και τήρηση των προθεσμιών".

"Το τεράστιο βαρίδι της γραφειοκρατίας", υπογράμμισαν η Ισπανίδα σοσιαλίστρια, Ινές Σέντερ, αλλά και ο Έλληνας συνάδελφός τους, Μίλτος Κύρκος, τονίζοντας ότι πρέπει να περάσουμε στον εκσυγχρονισμό και να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας και τα λιγότερο ώριμα έργα.
Σημειώνεται, ότι τα έργα αυτά εντάσσονται στο επταετές πρόγραμμα 2007-2013 και έχουν πάρει παράταση για άλλα δύο χρόνια, η οποία λήγει στο τέλος του 2015. "Είναι κρίμα να κινδυνεύουν να χαθούν χρήματα, ή ακόμη και να πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα", σημείωσαν.

Πάντως , τονίστηκε ότι το πνεύμα είναι να εξευρεθούν λύσεις με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαικής Επιτροπής η οποία έχει και τον τελικό λόγο. Οι Ευρωβουλευτές, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά επίσκεψη για έλεγχο των χρηματοδούμενων από την ΕΕ έργων, στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που απέκτησε το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο να συναποφασίζει με το Συμβούλιο σε θέματα περιφερειακής πολιτικής.

Δύο εκ των ευρωβουλευτών της σοσιαλιστικής ομάδας, καθώς και ο κ. Κύρκος, έκαναν ειδική αναφορά στο αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της συμμετοχής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με το κουαρτέτο, για την ορθότερη υλοποίηση του μνημονίου, εκφράζοντας τη θετική τους γνώμη στο αίτημα αυτό.

Συμπερασματικά, η ευρωπαϊκή αποστολή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει, εκφράζοντας παράλληλα μια συγκρατημένη αισιοδοξία, που συνοψίζεται στη φράση του κ. Βίστισεν: "Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και ελπίζουμε να μην πρόκειται για τρένο".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού: Επιταχύνετε τα μεγάλα έργα"

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Πηγές προσκείμενες στο ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως οι αλλαγές είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν και για τα τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από φέτος (τέλη κυκλοφορίας 2016).

Επισήμως το υπουργείο διαψεύδει ότι υπάρχσι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή το θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή το θέμα να εξεταστεί και δεν προσδιορίζει ποια θα είναι αυτή.

Σύμφωνα λοιπόν με οικονομικές πηγές αλλά και ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, το σχέδιο που εξετάζεται έχει τα εξής βασικά σημεία:

- Εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό. Τα νοικοκυριά με δυο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ θα επιβαρυνθούν σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα. Αντίστοιχα το νοικοκυριό με έναν φορολογούμενο και περισσότερα από ένα ΙΧ επίσης θα επιβαρυνθούν.

- Εισαγωγή κριτηρίου αθροίσματος κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού. «Όποιος έχει ένα οικογενειακό ΙΧ και ένα «χιλιάρι» για δεύτερο δεν θα επιβαρυνθεί», λένε αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ που επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις. «Γιατί όμως να μην πληρώσει περισσότερα το εύπορο νοικοκυριό που διαθέτει δύο ή τρία οχήματα μεγάλου κυβισμού» προσθέτουν.

- Εεισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά. Σήμερα το ύψος των τελών των καινούργιων αυτοκινήτων υπολογίζεται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.
Στο υπουργείο Οικονομικών ότι αυτός ο υπολογισμός ευνοεί σημαντικά φορολογούμενους που αγοράζουν ακριβά ΙΧ σε σχέση με φορολογούμενους που έχουν ΙΧ με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά είναι μοντέλα πριν το 2010.

Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανήλθαν το 2014 στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ και με τις παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά με επιβάρυνση, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, των νοικοκυριών που διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα.

Δείτε το ρεπορτάζ του Star



Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση."

Αυτό είναι το νέο «αφεντικό» της Volkswagen

Ο Ματίας Μίλερ αναλαμβάνει από σήμερα Παρασκευή νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Volkswagen, με άμεση ισχύ, όπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Μίλερ ανέφερε ότι η βασική του προτεραιότητα θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον όμιλο VW.

Ο Μίλερ, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Porsche, διαδέχεται στην ηγεσία της μεγαλύτερης κατασκευάστριας οχημάτων στην Ευρώπη τον Μάρτιν Βίντερκορν, που παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου της χειραγώγησης των ελέγχων των εκπομπών ρύπων των κινητήρων ντίζελ εκατομμυρίων οχημάτων της Φολκσβάγκεν, χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το ΔΣ της Φολκσβάγκεν χαρακτήρισε «ηθική και πολιτική καταστροφή» για τον όμιλο το σκάνδαλο αυτό.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο «αφεντικό» της Volkswagen"

Αναστέλλεται η πώληση των «ύποπτων» μοντέλων της Volkswagen στην Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τις πωλήσεις των «ύποπτων» μοντέλων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που πιστεύεται ότι είναι εφοδιασμένα με ένα ειδικό λογισμικό που παραποιεί τις μετρήσεις της εκπομπής ρύπων των κινητήρων ντίζελ.

Η Ομοσπονδιακή Οδική Υπηρεσία διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 180.000 οχήματα Audi, Seat, Skoda και Volkswagen που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2014.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται η πώληση των «ύποπτων» μοντέλων της Volkswagen στην Ελβετία"

Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για τα αυθαίρετα στην Αττική

Το ζήτημα των υπό κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στη Ραφήνα και γενικότερα στην Ανατολή Αττική απασχόλησε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών που έχουν ως αποτέλεσμα την εντολή κατεδάφισης των κτισμάτων.

Πρόκειται για 11 αυθαίρετα σε οικισμούς της Ραφήνας, όπως τα Περιβολάκια, η Αγία Τριάδα, ο Νέος Πόντος και η Αγία Μαγδαληνή για τα οποία έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ εντολές κατεδάφισης.

Ανάλογες εντολές, ωστόσο, υπάρχουν και για άλλα αυθαίρετα κτήρια στην ανατολική Αττική από τον Μαραθώνα έως το Λαύριο.

Αποφασίστηκε να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους θιγόμενους με σεβασμό όμως στη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, οι βουλευτές Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Πάντζας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και κινήσεων πολιτών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για τα αυθαίρετα στην Αττική"

«Το 30% των προσφύγων και των μεταναστών δηλώνουν Σύροι αλλά δεν είναι»

Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το 30% των προσώπων που δηλώνουν ότι έχουν τη συριακή εθνικότητα όταν καταγράφονται, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν το καθεστώς του πρόσφυγα στη χώρα αυτή, στην πραγματικότητα δεν είναι από τη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Δεν πρόκειται για μια στατιστική, αλλά για μια εκτίμηση που βασίζεται σε όσα διαπιστώνουν οι κατά τόπους αρχές, ειδικά η αστυνομία και ο FRONTEX», ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Δεν έδωσε απολύτως καμιά διευκρίνιση για το ποσοστό.

«Ανακαλύπτουμε πλαστά συριακά διαβατήρια. Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες πολλοί (από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες) παριστάνουν ότι έρχονται από τη Συρία, αλλά δεν μιλούν λέξη αραβικά», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ένας κρατιδιακός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έκανε λόγο για αυτό το ποσοστό στις ομοσπονδιακές αρχές, όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι η Γερμανία δεν έχει στατιστικά στοιχεία για το ζήτημα.

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ροή αιτούντων άσυλο χωρίς προηγούμενο, ειδικά αφότου αποφάσισε να μην επαναπροωθεί τους Σύρους στις χώρες πρώτης υποδοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο. Εξάλλου οι αιτήσεις που υποβάλουν Σύροι εξετάζονται με επείγουσες διαδικασίες, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει ότι εντός του 2015 πρόκειται να υποδεχθεί από 800.000 έως 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο, από περίπου 200.000 το 2014.

Από τον Ιανουάριο ως τα τέλη του Ιουλίου 256.938 άνθρωποι υπέβαλαν αίτημα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία, εκ των οποίων 55.587 ανέφεραν ότι είναι υπήκοοι Συρίας.

Η Συρία είναι η χώρα προέλευσης των περισσότερων αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν υπήκοοι της Αλβανίας και του Κοσόβου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το 30% των προσφύγων και των μεταναστών δηλώνουν Σύροι αλλά δεν είναι»"

Συγχαρητήρια Πούτιν προς Τσίπρα για την επανεκλογή του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Πούτιν συνεχάρη τον έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του, ενώ συζήτησαν την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ζητήματα που αφορούν την επικείμενη σύγκληση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπλντρίνι, με την οποία συζήτησαν την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνο-ιταλικών σχέσεων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος διαβίβασε τα συγχαρητήρια του ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, προς τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγχαρητήρια Πούτιν προς Τσίπρα για την επανεκλογή του"

Πετάει για τις ΗΠΑ ο Τσίπρας - ποιους θα συναντήσει

Το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο κ.Τσίπρας αναχωρεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου για τη Νέα Υόρκη και θα επιστρέψει την επόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, σε ένα ταξίδι με κύριο σκοπό την συμμετοχή στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο μάλιστα της δεξίωσης προς τους ξένους ηγέτες θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες τετ α τετ με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο κ.Τσίπρας θα έχει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Ο κ.Τσίπρας κατά σειρά θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετάει για τις ΗΠΑ ο Τσίπρας - ποιους θα συναντήσει"

Τη Δευτέρα πιάνουν δουλειά 2.500 αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Tην ερχόμενη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, οι αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί αναλαμβάνουν υπηρεσία στα σχολεία της χώρας.

Στην κύρωση των σχετικών πινάκων πρόσληψης των 2.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) προχώρησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, κάνοντας, έτσι, ένα βήμα προς την επίλυση της υποστελέχωσης των σχολείων της επικράτειας.

Το ζήτημα της πρόσληψης και τοποθέτησης των αναπληρωτών καθηγητών στα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου και γι' αυτό το λόγο, οι διαδικασίες δρομολογούνται έτσι ώστε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να έχει επιλυθεί το όλο θέμα.

Tην ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κυρωθούν οι πίνακες πρόσληψης 900 αναπληρωτών καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, η διαδικασία διορισμού τους αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, οι περιορισμοί χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, έχουν προκαλέσει κωλύματα, αναφορικά με την πρόσληψη διδασκόντων στην ειδική αγωγή, ιδιαίτερα για την περιοχή της Αττικής, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα οποία εμπόδια χρηματοδότησης, μέσω των πόρων που έχουν ήδη εξασφαλισθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα πιάνουν δουλειά 2.500 αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί"

Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα σε βάρος του Γ.Πετρακάκου

Τρεις κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος και σειρά πλημμελλημάτων, απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του Γιώργου Πετρακάκου, της συντρόφου του και των άλλων δύο συλληφθέντων κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, την Πέμπτη στον Βόλο.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά, κατά περίπτωση, τα αδικήματα των τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης οπλοκατοχής και διακεκριμένης κλοπής, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στον 17ο Τακτικό Ανακριτή από τον οποίο οι κατηγορούμενοι αναμένεται να λάβουν προθεσμία για τις απολογίες τους. Στις κατηγορίες πλημμεληματικού βαθμού περιλαμβάνονται και τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία καθώς και της πλαστογραφίας.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εντολέα του Γιώργου Πετρακάκου, ο συνήγορος του, Σπύρος Φυτράκης ανέφερε:

«Απ' ότι κατάλαβα η δικογραφία όπως εστάλη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν περιελάμβανε την επιβαρυντική περίσταση για τρομοκρατική οργάνωση. 'Άκουσα τώρα ότι έπρεπε να την περιλαμβάνει. Από τα δεδομένα της δικογραφίας από κανένα σημείο δεν προκύπτει ότι έχουμε τρομοκρατική οργάνωση.

» Η προσωπική συμπεριφορά του καθενός δε στοιχειοθετεί το βαρύτατο αυτό έγκλημα. Κανένα στοιχείο δεν έχει προστεθεί που να λέει ότι δύο όπλα σε μια ντουλάπα σε ένα σπίτι, ήταν χρησιμοποιημένα από την κοπέλα, ότι τα ήξερε, ή έκανε κάποια δραστηριότητα παραβατική.

» Το να κάνεις δυο παιδιά με κάποιον που έχει παραβατική συμπεριφορά δεν τυποποιείται σε κάποιο αδίκημα. Πάμε σε άλλες εποχές έτσι. Ελπίζω από την ανάκριση να μην έχουμε προβλήματα με την κοπέλα και τα δύο ανήλικα παιδιά.» δήλωσε ο συνήγορος του κ. Πετρακάκου.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Πετρακάκος, οδηγήθηκε ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή, αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας, προκειμένου να εκτελεστούν εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του για υποθέσεις ληστειών τραπεζών σε Ακράτα και Μέθανα, για τις οποίες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος των Νίκου Μαζιώτη και Πόλλας Ρούπα.

Τα στοιχεία από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια

Σύμφωνα με τις έρευνες από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. παρατηρείται ότι το γενετικό υλικό τόσο του κ. Πετρακάκου όσο και της συντρόφου του εντοπίστηκε σε καπέλο τύπου τζόκεϊ που βρέθηκε σε μοτοσικλέτα την οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες ένοπλης ληστείας σε τράπεζα στον Χολαργό. Με βάση αυτό το στοιχείο, η 36χρονη σύντροφος του Γιώργου Πετρακάκου φέρεται σύμφωνα με την Αστυνομία να εμπλέκεται στη ληστεία. Πέραν του γεγονότος ότι το υλικό βρέθηκε στο καπέλο, στο περιστατικό, στο οποίο μάλιστα τραυματίστηκε θανάσιμα αστυφύλακας, δεν αναφέρεται παρουσία γυναίκας και εγείρονται ερωτήματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα σε βάρος του Γ.Πετρακάκου"

Τις κινήσεις Μεϊμαράκη αναμένει ο Μ.Κεφαλογιάννης για τις αποφάσεις του

Την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αναμένει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για να καθορίσει την στάση του σε σχέση με την διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εάν ο κ. Μεϊμαράκης διεκδικήσει την ηγεσία τότε ο κ. Κεφαλογιάννης θα μείνει εκτός. Αντίθετα, αν αποσυρθεί, τότε θα είναι και εκείνος υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ.

Όσον αφορά την συγκέντρωση των υπογραφών που θα τον προτείνουν, δηλώνει ότι ακόμη δεν τον απασχολεί.

Εν τω μεταξύ, ο Κώστας Τασούλας δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι «αυτή τη στιγμή είναι καλή η λύση του κ. Μεϊμαράκη, όπως απεδείχθη και από το αποτέλεσμα των εκλογών, που διέψευσε όλες τις δημοκοπικές, καταθλιπτικές προγνώσεις».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, εξέφρασε την άποψη ότι ξεκίνησε «εσπευσμένα ο κ. Μεϊμαράκης τις διαδικασίες».

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, εξήγησε: «Αυτό που προτείνω και εισηγούμαι είναι 'κρείττον σιγάν και σπεύδε βραδέως', να γίνουν κάποιες διαδικασίες [...] να δρομολογηθούν οι διαδικασίες όπως είχαν προγραμματιστεί, μέσα σε ένα εξάμηνο να πάμε στην εκλογή αρχηγού, να έχει προλάβει ο καθένας να πει, να εξηγήσει τι προτείνει και γιατί διεκδικεί την ηγεσία».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τις κινήσεις Μεϊμαράκη αναμένει ο Μ.Κεφαλογιάννης για τις αποφάσεις του"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ ο Άδωνις

«Την ιστορία την κυβερνά το απρόβλεπτο, τίποτα δεν αποκλείεται. Θα δω όλες τις υποψηφιότητες, θα δω αν υπάρχει κάποιος που με εκφράζει περισσότερο ή όχι, θα σταθμίσω τις δυνάμεις μου και όπως όλοι οι άλλοι, θα αποφασίσω αν θα είμαι εγώ ή θα στηρίξω κάποιον άλλον», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ραδιοσταθμό Real.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι συναρτά το αν θα είναι υποψήφιος από το τι θα κάνει ο Μάκης Βορίδης, σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σας πω ότι υποψηφιότητα και εμού και του κ. Βορίδη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτό, νομίζω, μπορούμε να το πούμε μετά βεβαιότητας. Μπορεί να μην είναι και κανένας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσε να είμαστε και οι δύο. Πιστεύω, αυτό είναι αντιληπτό».

Στο ερώτημα ότι ορισμένοι προτιμούν να παραμείνει ο κ. Μεϊμαράκης στην ηγεσία της ΝΔ είπε: «Αυτό είναι ένα δίλημμα, που εφόσον κατέβει ο κ. Μεϊμαράκης, θα απαντηθεί από τους πολίτες που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία. Δεν απαξιώνω κανένα επιχείρημα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ ο Άδωνις"

Καταιγίδα στην Κεφαλονιά: Δρόμοι «χείμαρροι»- χωρίς ρεύμα το Αργοστόλι

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται σήμερα η Κεφαλονιά. Η δυνατή νεροποντή που ξεκίνησε στις τρεις το μεσημέρι, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να μετατρέψει τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια που παρέσυραν στο διάβα τους αυτοκίνητα, τραπέζια, καρέκλες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους.

Το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα.

Η απροσδόκητη θεομηνία κατάφερε να ξεριζώσει δέντρα στο νησί, ενώ υπάρχουν ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια θα συνεχιστούν κατά περιόδους και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Σταδιακά μέχρι αύριο θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταιγίδα στην Κεφαλονιά: Δρόμοι «χείμαρροι»- χωρίς ρεύμα το Αργοστόλι "

Ήσυχος: Ενδείξεις για σφάλματα στην καταμέτρηση σε Αττική και Ηράκλειο

Σφάλματα στη μεταφορά των καταμετρημένων ψήφων της Λαϊκής Ενότητας διαπίστωσε το κόμμα και υπέβαλε αίτημα περί επανακαταμέτρησης, όπως δήλωσε το στέλεχος του κόμματος Κώστας Ήσυχος.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 είπε μεταξύ άλλων: «Υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι είχαν γίνει κάποια σφάλματα, όχι στην ίδια λογική, στην καταμέτρηση, αλλά στη μεταφορά των αποτελεσμάτων. Από εκεί και πέρα όμως, κανείς δεν μπορεί να έχει ενδείξεις αποχρώσες, συγκεκριμένες, μέχρι να διενεργηθεί η νόμιμη διαδικασία.

» Σήμερα κιόλας Παρασκευή, είναι η μέρα που θα έχουμε πρόσβαση μαζί με τους δικηγόρους μας σε ορισμένα τμήματα που ζητήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό τον έλεγχο. Είχαμε τρεις περιπτώσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης και κάποιες περιπτώσεις στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Αλλά δεν έχω αυτή τη στιγμή να πω κάτι πιο συγκεκριμένο.»

Για τα λάθη που έκανε η Λαϊκή Ενότητα είπε: «Αναμφίβολα υπάρχουν πάρα πολλά σημεία, στα οποία πρέπει να σκύψουμε και να δούμε λάθη, είτε αυτά είναι επικοινωνιακά είτε είναι πολιτικής ουσίας. Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα μετάδοσης των μηνυμάτων αυτών προς τους εκλογείς. Η ουσία είναι ότι δεν ήταν το μήνυμά μας η δραχμή, έτσι όπως τουλάχιστον αυτό πέρασε σε ένα μεγάλο βαθμό ή σε μικρότερο βαθμό στη κοινωνία.

» Εμείς με καθαρό τρόπο είπαμε εντός της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι δυνατότητες της οικονομικής αυτοτέλειας. Το συνδέσαμε με τη λογική ενός εθνικού νομίσματος, το οποίο δεν αποτελεί αυτοσκοπό.»

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήσυχος: Ενδείξεις για σφάλματα στην καταμέτρηση σε Αττική και Ηράκλειο"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα, λόγω αγώνα δρόμου

Σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε λεωφόρους και οδούς στο κέντρο της Αθήνας τίθενται σε ισχύ την Κυριακή, λόγω του 7ου αγώνα δρόμου και περιπάτου «Greece Race for the Cure».

Ειδικότερα, τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι σε:

*Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ομόνοια.
*Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ Αθ. Διάκου και Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα προς Αθήνα.
*Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ Λ. Βασ. Αμαλίας και Ζαχάρωφ, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
*Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα από Λ. Βασ. Κωνσταντίνου προς Λ. Βασ. Αμαλίας.
*Ριζάρη, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
*Μελεάγρου, στο τμήμα μεταξύ Ησιόδου και Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
*Αραβαντινού, στο τμήμα μεταξύ Ησιόδου και Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
*Κλεάνθους, στο τμήμα μεταξύ Βασ. Γεωργίου Β΄ και Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
*Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα μεταξύ Λ. Βασ. Σοφίας (ξενοδοχείο «Hilton») και Λ. Βασ. Όλγας στο ρεύμα προς Λ. Βουλιαγμένης, καθώς και μεταξύ των Β. Αλεξάνδρου και Σπ. Μερκούρη στο ρεύμα προς Λ. Βασ. Σοφίας.

Επιπλέον, θα απαγορευτεί η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής Λ. Βασ. Αμαλίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας στη διασταύρωση με την οδό Κόκκαλη-Λ. Βασ.Σοφίας (ρεύμα ανόδου)-Λ. Βασ. Κωνσταντίνου (ρεύμα καθόδου)-Λ. Βασ. Όλγας], τις ώρες που τα τμήματά της θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων. Εξαιρούνται οι ελεγχόμενοι κόμβοι κάθετης διέλευσης Λ. Βασ. Σοφίας-Ρηγίλλης, Λ. Βασ. Σοφίας-Ξενίας και Λ. Βασ. Κωνσταντίνου-Παυσανίου.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου έως τη μία το μεσημέρι της Κυριακής στη Λ. Βασ. Όλγας σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους από τις λεωφόρους και οδούς αυτές κατά τις συγκεκριμένες ώρες.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα, λόγω αγώνα δρόμου"

Ανάκληση παρθένου ελαιόλαδου από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, προέβη σε δειγματοληψία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και διαπίστωσε ότι, κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση, το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», συσκευασίας 1L, με αριθμό παρτίδας : LOT 1411015 και ημερομηνία λήξης : 30/01/2016. Το προϊόν τυποποιείται από την επιχείρηση «Αργολίς, "ΑΦΟΙ ΦΑΚΛΑΡΗ Α.Ε." (7ο χλμ Άργους - Τρίπολης, Άργος) και φέρει στη συσκευασία του τα στοιχεία της επιχείρησης «Μ.Δ. ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ» (Νέα Μαγνησία, 570 22, Θεσσαλονίκη).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση παρθένου ελαιόλαδου από τον ΕΦΕΤ"

Ποτάμι: Πόσο κοστίζουν τα διπλά βαφτίσια του Υπουργείου Παιδείας;

Τη μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας σχολίασε και ο βουλευτής Αττικής και Υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Μόλις μέσα σε 8 μήνες το Υπουργείο Παιδείας άλλαξε 2 φορές τίτλο. Άραγε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αναλογισθεί και υπολογίσει το κόστος αυτών των αλλαγών;

Καλούμε τον νέο Υπουργό Παιδείας να ενημερώσει τους πολίτες σε τι αφορά η δαπάνη (σφραγίδες, φακέλους, λογότυπα κ.λπ.) και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετονομασίας του Υπουργείου Παιδείας τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Μήπως τελικά θα πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο και να κρατήσουμε ένα σταθερό όνομα;

Εν κατακλείδι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει κάθε φορά χρήματα για τις αλλαγές στον τίτλο του Υπουργείου Παιδείας και τη δημιουργία νέων υπουργικών θέσεων αλλά «δε βρίσκει» για τις ίδιες τις ανάγκες της Παιδείας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Πόσο κοστίζουν τα διπλά βαφτίσια του Υπουργείου Παιδείας;"

Οι έξι μήνες της Επιτροπής Αλήθειας κόστισαν 112.000 ευρώ

Εκατόν δώδεκα χιλιάδες ευρώ (112.000) κόστισε η Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, για το διάστημα Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως είπε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το έργο της επιτροπής, και απαντώντας στους υπαινιγμούς για το κόστος της επιτροπής «κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν δέχτηκε ούτε ένα ευρώ σε αμοιβή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι (ξένοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες για το δημόσιο χρέος) άφησαν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, την καθημερινότητά τους, προκειμένου να επικουρήσουν τη χώρα και όχι να μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία να τρώνε και να πίνουν και να κανοναρχούν τους υπουργούς να παίρνουν μέτρα κατά των πολιτών».

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέλυσε τα έξοδα της επιτροπής λέγοντας ότι «Τα μόνα έξοδα που είχε η επιτροπή ήταν τα έξοδα μετάβασης, διαμονής, διατροφής των συγκεκριμένων ανθρώπων, διερμηνείας των εργασιών και το σύνολο αυτών των εξόδων σήμερα για όλα αυτά που έγιναν από τον Απρίλη, υπολογίζεται από τις υπηρεσίες της Βουλής στις 112.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, 25 χιλ. ευρώ για τις διερμηνείες, η διαμονή και σίτιση κόστισε περίπου 50 χιλ. ευρώ, οι μεταφράσεις 5,5 χιλ. ευρώ».

Θέλοντας μάλιστα να προκαταβάλει τυχόν αρνητικά σχόλια για τον εν λόγω κόστος, η κ. Κωνσταντοπούλου παρουσίασε και τον οικονομικό απολογισμό της Βουλής για το διάστημα της θητείας της από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο λέγοντας χαρακτηριστικά «για να καθησυχάσω και αυτούς που θα βρουν να πουν ακόμη και γι’ αυτά. Ζήτησα απολογισμό της πορείας της Βουλής για τη θητεία μου, για το 9μηνο Ιανουάριος με Σεπτέμβριος 2015, η Βουλή εξοικονόμησε 12,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014. Ξοδεύτηκαν 12,5 εκατ. ευρώ λιγότερα. Δεν έχει υπάρξει πουθενά υπέρβαση του προϋπολογισμού ή άλλη είδους υπέρβαση» είπε.

Εξάλλου η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της «ακόμα και αν κάποιοι προσπαθήσουν να τη σκοτώσουν» ενώ σημείωσε με νόημα ότι το περίφημο περιστατικό με το λάστιχο «έσκασε 5 μέρες μετά την επιτροπή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι έξι μήνες της Επιτροπής Αλήθειας κόστισαν 112.000 ευρώ "

Προσφυγή ΕΚΤ κατά Γερμανίας για την εποπτεία των τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα ισχυριστεί στο πλαίσιο της γνωστής ηθικολογίας του την ανάγκη παραχώρησης εποπτικών εξουσιών στις ευρωπαϊκές αρχές. Όμως όπως φαίνεται αυτό ισχύει μόνο για τις υπόλοιπες χώρες. Γιατί όταν πρόκειται για τη Γερμανία η θέση αυτή αλλάζει. Το Βερολίνο αποφάσισε την Πέμπτη να αλλάξει τη νομοθεσία για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, δίνοντας εξουσίες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αφαιρώντας ουσιαστικά εποπτικές εξουσίες από την ΕΚΤ, η οποία απειλεί πλέον με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον εν λόγω νόμο τροποποιείται η τραπεζική νομοθεσία και δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να καθορίζει μόνο του τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων. Με τον νέο νόμο το Βερολίνο στην ουσία εμποδίζει την ΕΚΤ από το να ελέγχει τις γερμανικές τράπεζες και να ζητά λήψη μέτρων, όπου κρίνει πως ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υποκρισία αποτυπώνεται και στο γεγονός πως την ίδια ώρα που υπερψηφιζόταν το νομοσχέδιο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στον τερματισμό των δεσμών μεταξύ τραπεζών και κρατών.

Η ΕΚΤ επισημαίνει πως με το νέο νόμο αφαιρούνται εξουσίες από την ΕΚΤ και αντίστοιχα ενισχύονται αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι κανονισμοί δημιουργούν εθνικές αρμοδιότητες που θα θέσουν εμπόδια στην ενιαία εποπτεία των σημαντικών τραπεζών από την ΕΚΤ», ανέφερε σε επιστολή προς τους Γερμανούς βουλευτές τον Ιούλιο η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. «Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το "εποπτικό μπάλωμα" που συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης και θα αντέκρουε το πνεύμα της τραπεζικης ένωσης», τόνιζε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή ΕΚΤ κατά Γερμανίας για την εποπτεία των τραπεζών"

Ηλεκτρονικά θα ελέγχει τους κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων ο Δήμος Χανίων

Στον ηλεκτρονικό έλεγχο των μπλε κάδων ανακύκλωσης απορριμμάτων που υπάρχουν στην πόλη των Χανίων, προχωρά η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μέσα από ένα καινοτόμο σύστημα με την ονομασία e-was.

Το σύστημα που παρουσιάστηκε σήμερα και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά πιλοτικά στην Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα με την τοποθέτηση φορητών αισθητήρων σε κάδους ανακύκλωσης να συλλέγονται δεδομένα από τους κάδους σε πραγματικό χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό τα στελέχη της επιχείρησης θα έχουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση των κάδων της ανακύκλωσης, δηλαδή για το ποιοι κάδοι είναι γεμάτοι από ανακυκλώσιμα υλικά και χρειάζονται συλλογή, και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΔΙΣΑ Κώστα Πατεράκη , «η εφαρμογή του συστήματος θα συμβάλει στη μείωση του κόστους, στη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και της κατανάλωσης καυσίμων από το στόλο της επιχείρησης, στη μείωση των αέριων εκπομπών, στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας – μέχρι και στην ενημέρωση για πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο γίνεται η εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος χρονικά τοποθετείται για το Νοέμβριο.

Η εφαρμογή του συστήματος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα που αφορά την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων με τη χρήση εργαλείων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την ονομασία «Life EWAS».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά θα ελέγχει τους κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων ο Δήμος Χανίων"

Νέο ναυάγιο στην Κω: Έρευνες για επτά αγνοούμενους μετανάστες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Καλόλιμνου, μετά την ανατροπή λέμβου με οκτώ επιβαίνοντες μετανάστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας ψαράς με το αλιευτικό σκάφος του που βρισκόταν στην περιοχή εντόπισε και περισυνέλεξε από τη θάλασσα έναν μετανάστη, ο οποίος του ανέφερε ότι επέβαινε σε μία λέμβο, με άλλα επτά άτομα, που ανετράπη.

Στις έρευνες συμμετέχουν τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερο Super puma.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές, καθώς επικρατεί άπνοια.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ναυάγιο στην Κω: Έρευνες για επτά αγνοούμενους μετανάστες"

Λεβέντης: Θα δώσω τη βοήθειά μου στον πρωθυπουργό αν τα βρει μπαστούνια

Η οικονομική κρίση απελευθέρωσε το εκλογικό σώμα, ώστε να ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι για τον διορισμό και την "εξασφάλιση των τέκνων", δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Λεβέντης, ερμηνεύοντας την επιτυχία του κόμματός του να μπει στη Βουλή μετά από 27 χρόνια πολιτικού αγώνα.

Θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα για "να ξεχωρίσουν οι ευσυνείδητοι από τους αργόμισθους", κρίνει ότι το μνημόνιο είναι "λάθος" γιατί εξακολουθεί να ρίχνει τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα ενώ δεν προβλέπει ούτε μια απόλυση από το Δημόσιο.

Τέλος, κρίνει αυστηρά τον κ. Τσίπρα ότι δρομολόγησε υποσχέσεις και όνειρα που διαψεύστηκαν αλλά διαβεβαιώνει ότι θα του δώσει τη στήριξή του "αν τα βρει μπαστούνια" με τον κ. Καμμένο, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα.

ΕΡ: Μετά από 23 χρόνια πολιτικής διαδρομής που έμοιαζε με περπάτημα στην έρημο, τελικά βρήκατε νερό, μπήκατε στη Βουλή. Πού οφείλεται η επιτυχία σας;


ΑΠ: Δεν είναι 23 χρόνια, είναι 27, στη διάρκεια των οποίων ο λαός ψήφιζε δύο κόμματα για να διορίζει τα παιδιά του και δεν ενδιαφερότανε ποιός έλεγε ψέματα ή αλήθεια. Οποιος τούλεγε θα σου βάλω το παιδί στη ΔΕΗ τον ψήφιζε από ανάγκη βιοπορισμού, εξασφάλισης των τέκνων. Επί 40 χρόνια παίρναν 90% δύο κόμματα και δεν υπήρχε περιθώριο για κανέναν άλλο. Και ο Τσοβόλας, που προς στιγμήν μπήκε στη Βουλή, την άλλη μέρα εξαφανίστηκε. Και ο Σαμαράς το ίδιο. Τώρα λόγω της κρίσης δεν μπορούν τα κόμματα να διορίσουν και ο κόσμος σε ένα βαθμό απελευθερώνεται.

ΕΡ: Κάνατε προεκλογική εκστρατεία με ένα πλαίσιο εννιά σημείων, που όπως έχετε πει, η εφαρμογή τους "μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή των Ελλήνων".


ΑΠ: Ζητούμε την απόλυση από τη Βουλή 1.500 υπαλλήλων που είναι συγγενείς των βουλευτών και είναι αργόμισθοι. Ζητούμε στο Δημόσιο γενικώς να εντοπιστούν οι αργόμισθοι και έχουμε ένα σχέδιο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για να γίνει η αξιολόγηση δίκαια και σε βάθος δεκαετίας. Βάζω το βάρος στον έλεγχο, αν ένας εργαζόμενος ήταν πραγματικά εργαζόμενος ή αργόμισθος. Ζητάμε ποιές ανάγκες κάλυπτε τα τελευταία δέκα χρόνια, ποιές αρμοδιότητες είχε, ποιοί ήταν οι προιστάμενοι και θα καλέσουμε και τους προισταμένους να καταθέσουν ενόρκως αν αυτά είναι αλήθεια ή ψέματα. Ολοι πρέπει να περάσουν απ' αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν τόσα εκατομμύρια νέοι άνεργοι, που θέλουν να κάνουν τη δουλειά.Αν οι παλαιοί αρνηθούν την αξιολόγηση, να υποβάλουν την παραίτησή τους και θα μπουν νέοι άνθρωποι στο δημόσιο με προκηρύξεις. Το να κάθονται και να ταμπουρώνονται στο Δημόσιο αρνούμενοι την αξιολόγηση, η Ενωση Κεντρώων τουλάχιστον δεν θα το επιτρέψει. Υποπτευόμεθα ότι ένα 30-40% απ αυτούς ήταν αργόμισθοι, δεν προσήρχοντο και μισθοδοτούντο.

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόγραμμα κατά του πελατειακού συστήματος

ΑΠ: Κολοκύθια πρόγραμμα έχει για να πατάξει την αργομισθία. Αν δεν γίνει αξιολόγηση ένας-ένας άκρη δεν βρίσκεται. Εμείς θέλουμε την αξιολόγηση για να επιβραβεύσουμε τους ευσυνείδητους. Αν ανακατεύουμε ευσυνείδητους και τρωκτικά, η παθογένεια διαχέεται παντού.

Έπειτα είναι το θέμα των συντάξεων. Τριακόσιες τριάντα χιλιάδες Έλληνες που παίρνουν τρεις συντάξεις ο καθένας. Οι τρεις αυτές πρέπει να αφομοιωθουν σε μία, με ταβάνι 1500 ευρώ. Δεν μπορούμε στη σημερινή Έλλάδα να δίνουμε 3500 σύνταξη. Σέβομαι όλους τους κλάδους, αλλά φοβάμαι ότι σε δύο χρόνια δεν θα παίρνει κανένας Ελληνας σύνταξη, αν συνεχίσουμε να δίνουμε τρεις και τέσσερις χιλιάδες σύνταξη, θα πτωχεύσει η χώρα εντελώς.

ΕΡ: Θα βοηθήσετε την κυβέρνηση στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων;


ΑΠ: Οχι, γιατί το μνημόνιο Τσίπρα στηρίζεται στη σκέψη να ρίχνουμε όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και να προστατεύουμε τον δημόσιο σαν ιερές αγελάδες. Πώς θα πάω να ψηφίσω ένα τέτοιο μνημόνιο; Ούτε το προηγούμενο του Σαμαρά θα ψήφιζα.

ΕΡ: Υπάρχουν όμως μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν


ΑΠ: Στη Βουλή θα κάνουν την εξής απάτη: Θα λένε να ψηφιστούν όλα μαζί πακέτο, το οποίο θάχει ένα καλό και δέκα κακά. Η συμφωνία με τους ξένους έγινε λάθος. Επρεπε να γίνει με πνεύμα και το δημόσιο να υποστεί θυσίες. Ο ιδιωτικός τομέας τί άλλο; κλείσανε τα μαγαζιά, οι μισές επιχειρήσεις. Στο δημόσιο απολύθηκε ένας;

ΕΡ: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει αυτά μόνος του;

ΑΠ: Δεν μπορεί γι αυτό λέω ότι έπρεπε να κάνει μια κυβέρνηση οικουμενική, αλλά προτίμησε να πάει με τον Καμένο που είναι δεξιός, αλλά είναι βολικός. Ενδιαφέρεται μόνον να πάρει υπουργεία.

ΕΡ: Εμφανίζεστε εκπρόσωπος του ιστορικού πολιτικού χώρου του κέντρου. Θα πάρετε κάποια πρωτοβουλία για την ενοποίηση αυτού του χώρου; Μιλάτε με το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Αυτοί όλοι αποτελούν εμπόδιο. Το μεν ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να φέρει σοσιαλισμό και έγινε δεξιότερο της δεξιάς και έγινε τσόντα της δεξιάς. Είναι ερείπια ενός παλιού ΠΑΣΟΚ, που έχει προδώσει τον εαυτό του και κακώς υπάρχει.Το δε ΠΟΤΑΜΙ είναι ένα μωσαικό, λίγο από δεξιά, λίγο από ΠΑΣΟΚ, λίγο από ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να υπάρχει ψυχική ενότητα όταν ο καθένας έρχεται από άλλο ημισφαίριο.

ΕΡ: Θέλω να μου πείτε τι σχέση έχετε με τη Θεσσαλονίκη, η οποία έκανε τη διαφορά στις εκλογές του Ιανουαρίου.


ΑΠ: Η Θεσσαλονίκη θα μου έδινε 6% πανελλαδικά μόνη της, αλλά κάνανε ατιμία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και στις δημοσκοπήσεις μας δείχνανε 2,5%, ότι δεν μπαίνουμε, και πολλοί κάμφθηκαν και δεν ψήφισαν Κεντρώους.

ΕΡ: O ΠΑΟΚ έχει παίξει ρόλο;


ΑΠ: Εγώ δεν είμαι ΠΑΟΚ, δήλωσα ότι είμαι Ολυμπιακός. Αλλά η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι τεράστια. Βλέπανε στα βιντεάκια που έβγαινα αληθινός στις προβλέψεις μου σε όλα, βλέπανε ότι τα κανάλια δεν με βάζανε και αγρίεψαν. Σου λέει: "είστε αλήτες στο Κολωνάκι εσείς οι εκδότες. Κόβετε τον Λεβέντη ενώ ο Λεβέντης σε όλα δικαιώθηκε. Και πήρε ανάποδες στροφές η νεολαία. Η νεολαία της Θεσσαλονίκης είναι αυτή που ψηφίζει Ενωση Κεντρώων. Και οι μετρήσεις δείχνανε ότι είχαμε 80% στους νέους κάτω των 30%.

Στην προεκλογική εκστρατεία ούτε ένα ευρώ δεν ξοδέψαμε.

ΕΡ: Η αφίσα που έλεγε αυτή τη φορά ψήφισε Λεβέντη. Τις προηγούμενες πιάστηκες μ...;

ΑΠ: Δεν ήταν δικό μας αυτό. Κάποια καθάρματα άλλων κομμάτων. Επιμένω ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική αλητεία. Αντί να αντιμετωπίζουν το κάθε κόμμα με επιχειρήματα, υπάρχουν κάποιοι αλήτες που καταφεύγουν σε αλητεία.

ΕΡ: Είσασταν συμφοιτητές με τον κ. Βούτση, τον κ. Χατζησωκράτη. Μιλάτε μαζί τους; Εχετε σχέση νεότητας και τώρα είστε στην ωριμότητα.


ΑΠ: Δεν μιλάω γιατί αυτοί ήταν πάντα στην αριστερά. Δεν έχω τίποτα εναντίον τους, αλλά αυτοί είναι της παλιάς σχολής. Αυτοί στήριζαν τους αργόμισθους, στήριζαν τους κομματικούς στρατούς που πτώχευσαν τη χώρα. Η αριστερά μέσω της δύναμης που είχε στον συνδικαλισμό, κατάφερνε και έβαζε πολλούς.

ΕΡ: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πορεία της κυβέρνησης και τί σκέφτεστε να κάνετε για να βοηθήσετε αν κινδυνέψει;


ΑΠ: Σκέφτομαι άν ο κ. Τσίπρας τα βρει μπαστούνια με τον Καμμένο που είναι ακροδεξιός και θελήσει την ψήφο της Ένωσης Κεντρώων θα του τη δώσω, αν σεβαστεί τα εννιά σημεία, αν ξεκινήσει κάθαρση ευρείας εκτασης και αλλάξει πολιτική. Γιατί ο Τσίπρας επί πέντε χρόνια βγήκε σκάρτος, έλεγε σκίζει μνημόνια, διαγράφει χρέη, ενώνει τον Νότο κατά του Βορρά...τα έλεγε και μετεκλογικά. Είχε πέντε χρόνια πλάνης, εξαπάτησε τον κόσμο και δρομολόγησε όνειρα τα οποία βγήκαν σκάρτα και μια συγγνώμη δεν ζήτησε.

ΕΡ: Όμως τώρα που η επιβίωση της χώρας είναι σε τεντωμένο σκοινί, αν χρειαστεί τη βοήθειά σας, θα τη δώσετε;

ΑΠ: Θα τη δώσω να είναι σίγουρος, αρκεί να μην είναι βοήθεια σε κάτι στραβό. Βοήθεια σε στραβό πράγμα δεν δίνω.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Θα δώσω τη βοήθειά μου στον πρωθυπουργό αν τα βρει μπαστούνια"

80 εκατομμύρια ευρώ έχει αποφέρει η λίστα Λαγκάρντ στα δημόσια ταμεία

Εισπράξεις για το δημόσιο ταμείο απέφερε η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ καθώς έχουν ήδη εισπραχθεί από φόρους και πρόστιμα 80 εκ. ευρώ, ενώ οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης που έχουν αναλάβει την τελευταία διετία το δύσκολο έργο της δίωξης της φοροδιαφυγής και της οικονομικής εγκληματικότητας έχουν ολοκληρώσει ήδη τους ελέγχους για 170 καταθέτες της λίστας και έχουν εισπραχθεί χρηματικά ποσά περί τα 80 εκ. ευρώ από τα οποία τα 13.788.184 με βάση τις διατάξεις της πρόσφατης νομοθεσίας για τη ρύθμιση των οφειλών, γνωστού και ως νόμου Βαλαβάνη.

Τα ποσά που εισπράχθηκαν με το νόμο Βαλαβάνη αντιστοιχούσαν σε βεβαιώσεις φόρων ύψους 26.023.832 ευρώ.

Μεταξύ εκείνων που έσπευσαν να πληρώσουν είναι και γνωστοί επιχειρηματίες με δραστηριότητες σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής για τους οποίους ο έλεγχος τελείωσε και βεβαιώθηκαν οι οφειλόμενοι φόροι και τα πρόστιμα.

Από την πολυσυζητημένη λίστα που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα από το 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών εισαγγελέων, ταυτοποιήθηκαν σε 1725 πρόσωπα και εταιρείες οι συνολικά 2062 λογαριασμοί που αναγράφονταν στη λίστα.

Από αυτούς οι 170 έχουν ήδη ελεγχθεί και πληρώσει, ενώ για άλλους 350 έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ενώ παράλληλα για πολλούς από τους υπόχρεους- καταθέτες της λίστας οι εισαγγελικές αρχές έχουν προχωρήσει και σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να πιεστούν για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο.

Οι έρευνες για τους καταθέτες της λίστας διεξάγονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς με τη συνδρομή των ειδικών κλιμακίων του ΣΔΟΕ και των αρμοδίων φορολογικών αρχών.

Παράλληλα με τους οικονομικούς εισαγγελείς κινείται και η έρευνα της Εισαγγελίας της Αθήνας για τη διακρίβωση των καταγγελιών περί ύπαρξης κυκλώματος από καταθέτες της λίστας που ξέπλενε μαύρου χρήμα.

Η επίσκεψη κλιμακίου εισαγγελέων στο Παρίσι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και η εξέταση του Εμβρέ Φαλτσιανί, του ανθρώπου που υπέκλεψε τα στοιχεία με τους καταθέτες από την τράπεζα HSBC που εργαζόταν, έχει δρομολογήσει την έρευνα της Εισαγγελίας σε νέες ατραπούς ενώ τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την εν λόγω κατάθεση μελετώνται και αναλύονται από τους εισαγγελείς με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο.

Πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να εξεταστεί εκ νέου ο Φαλτσιανί προκειμένου να διευκρινιστούν πτυχές των στοιχείων που ήδη
παρέδωσε στους έλληνες εισαγγελείς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "80 εκατομμύρια ευρώ έχει αποφέρει η λίστα Λαγκάρντ στα δημόσια ταμεία "

Εντός του φθινοπώρου τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα

Εντός του φθινοπώρου καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος τόνισε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος η συγκεκριμένη χρονική περίοδος συναποφασίστηκε με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε επίσης ότι τότε θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τις ελληνικές αρχές τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Εξάλλου, πηγή της ευρωζώνης, ερωτηθείσα από το ΑΜΠΕ πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, απάντησε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού EWG (EuroWorking Group) στις Βρυξέλλες δεν έγινε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη, και την κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση τη γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις 13 Ιουλίου απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, στόχος είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση για να ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως κάνανε οι άλλοι εμείς δεν θα κάνουμε... Θέλουμε τα ισοδύναμα να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος» υποστήριξε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός του φθινοπώρου τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα "

Μηχανήματα του Στρατού στη Σκόπελο

Πολυεπίπεδη είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη Σκόπελο με τα μηχανήματα του Μηχανικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και το αντίστοιχο προσωπικό των δύο Όπλων που κατέφθασαν χθες στο νησί.

Προηγήθηκε σύσκεψη των επικεφαλής με τους τοπικούς φορείς και επιτόπιες αυτοψίες για την αναγνώριση των χώρων διά ζώσης. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες με προτεραιότητα την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Οι εργασίες διακόπηκαν μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες και το πρωί συνεχίσθηκαν στο οδικό τμήμα από την πόλη της Σκοπέλου μέχρι το χωριό Στάφυλος.

Παράλληλα ξεκίνησαν εργασίες στο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή Καλόγηρος, καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης στο λιμάνι.

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν εργασίες σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα πόλη Σκοπέλου-Αγνώντας και στο οδικό τμήμα πόλη Σκοπέλου-Πάνορμος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηχανήματα του Στρατού στη Σκόπελο"

Αλόννησος: 115 Σύριοι πρόσφυγες ανακαλύφθηκαν από ψαρά σε ακατοίκητο νησί

Ψαράς ανακάλυψε χθες 115 Σύριους πρόσφυγες που είχαν εγκαταλειφθεί στο ακατοίκητο νησί Γιούρα, βόρεια της Αλοννήσου.

Άμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Αλοννήσου, το οποίο απέστειλε το ψαροκάϊκο «Αρμενιστής» για να περισυλλέξει τους πρόσφυγες.

Χθες το βράδυ οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κλειστό γυμναστήριο Αλοννήσου, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σήμερα, θα μεταφερθούν στις 6 το απόγευμα στο Βόλο με το οχηματαγωγό «Πρωτεύς». Στο Βόλο θα ταυτοποιηθούν και θα προωθηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλόννησος: 115 Σύριοι πρόσφυγες ανακαλύφθηκαν από ψαρά σε ακατοίκητο νησί"

ΕΦΕΤ: Οι επιχειρηματίες να προσέχουν τους δήθεν συνεργάτες του Οργανισμού

Την προσοχή των εκπροσώπων επιχειρήσεων τροφίμων εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων αντιποίησης αρχής από άτομα που επικαλούνται εργασιακή σχέση με τον Φορέα και εξαπατούν εταιρείες.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, παρατηρείται εσχάτως αύξηση των κρουσμάτων αντιποίησης αρχής, από άτομα άγνωστα στον ΕΦΕΤ, τα οποία επικαλούνται εργασιακή σχέση με τον Φορέα και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά προκειμένου αυτοί να αποφύγουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που δήθεν αφορούν τις επιχειρήσεις τους.

Ο ΕΦΕΤ «δηλώνει κατηγορηματικά ότι στις περιπτώσεις όπου πράγματι διαπιστώνονται παραβάσεις σε ελεγχόμενες από τον ΕΦΕΤ επιχειρήσεις, ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα, είτε για την επιβολή διοικητικής κύρωσης δια των αρμοδίων οργάνων του, είτε ποινικής δια της παραπομπής των παραβατών στη δικαιοσύνη».

Επίσης, «τονίζει ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ φέρουν πάντα υπηρεσιακή ταυτότητα και εντολή ελέγχου της υπηρεσίας τους, τις οποίες και επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στην ελεγχόμενη επιχείρηση.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων τροφίμων στους οποίους απευθύνονται άτομα επικαλούμενα ιδιότητα ελεγκτών του Φορέα, με σκοπό την καταβολή σε αυτά χρημάτων για αποφυγή δήθεν κυρώσεων, να καταγγέλλουν αμέσως το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Οι επιχειρηματίες να προσέχουν τους δήθεν συνεργάτες του Οργανισμού "

Ενας στους πέντε φοροδιαφεύγει

Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στη εστιάση και το εμπόριο έδειξαν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Ποσοστό παραβατικότητας 18% διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα απ' το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΔΟΥ, Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και ΣΔΟΕ) διενεργήθηκαν 1.552 έλεγχοι σε 1.549 επιχειρήσεις και στις 274 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Από το τέλος Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν συνολικά 37.716 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 7.282 απ' αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 20%).

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν σε ποσοστό 95% (124 παραβάσεις), τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ενώ κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν δύο φορολογικές ταμειακές μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν κυρίως τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.

Από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν , περίπου το 45% δραστηριοποιούνται στην εστίαση και περίπου το 43% στο εμπόριο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενας στους πέντε φοροδιαφεύγει"

ΝΔ: Τίποτα ουσιαστικό δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αοριστολογία, γενικολογία και ευχολόγια χαρακτηρίζουν την έκθεση ιδεών που διάβασε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Τίποτε συγκεκριμένο για τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο. Τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτε για τα επόμενα βήματα της οικονομίας, τα νέα μέτρα, τους νέους φόρους, τις συντάξεις.

Το μόνο σαφές ήταν η έπαρσή του, η καθεστωτική αντίληψη και η προειδοποίησή του πως θα κρίνει τους υπουργούς του σε έξι μήνες»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Τίποτα ουσιαστικό δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας"

Μέτρο - μέτρο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τις επόμενες 100 ημέρες

Λίστα με όλα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες 100 ημέρες, μέχρι τα τέλη του έτους δηλαδή, καταγράφει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν η Αθήνα θα τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου ώστε να λάβει χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρει και η πλευρά των δανειστών, μόνο αν προωθηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2015 είναι οι εξής:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
– Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19.

– Σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες – τώρα στο 13% – με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.

– Κατάργηση της επιδότησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016

– Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη για ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

– Πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Εκτιμάται ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας – Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα απαιτήσουν έως και 25 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στα γνωστά «τεστ αντοχής» για να καθοριστεί επακριβώς το κεφαλαιακό έλλειμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι άμεσες για να προλάβουν τη νέα ρήτρα διάσωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου που συμπεριλαμβάνει στη διάσωση των τραπεζών και τους καταθέτες μέσω bail in.

ΚΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Συντάξεις

– Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αυτές να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.

– Η κυβέρνηση πρέπει να παγιώσει τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης στις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) μέχρι τον Δεκέμβριο το 2019.

– Αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67. Η Αθήνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους συνταξιούχους στα 67 έτη και να μειωθούν οι πρόωρες συντάξεις.

Εργασιακά
– Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο μια διαδικασία διαβούλευσης με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν τις ομαδικές απολύσεις, και τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Έως το Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν ένα συνολικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
– Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί ή να ξεκινήσει τη διαδικασία για να εγκρίνει δεκάδες, εν αναμονή, συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των συμβολαιογράφων.

– Μέχρι τον Οκτώβριο η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός αν ένα εναλλακτικό σχήμα μπορεί να φέρει ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρο - μέτρο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τις επόμενες 100 ημέρες"

Επιστολή Ρωμανού κατά Παρασκευόπουλου: Δεν έβγαζε σκόπιμα την απόφαση για την υπόθεση μου

Επίθεση στην υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο είχε εξαπολύσει πριν από μερικές ημέρες ο Νίκος Ρωμανός σε επιστολή του στην οποία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στους «αναρχικούς συντρόφους» που έχουν κάνει κατάληψη στο ΤΕΙ Αθηνών, «δημιουργώντας ένα κέντρο αγώνα».

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως ο κ. Παρασκευόπουλος ετοιμάζει νέα νομοθετική παρέμβαση για τη χορήγηση αδειών εκπαίδευσης σε κρατούμενους, με αφορμή την κατάληψη του ΤΕΙ Αθηνών, που γίνεται λόγω της μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό, είδε το «φως» της δημοσιότητας η επιστολή του κρατουμένου.

Σε αυτή, ο Ρωμανός προειδοποιούσε πως αν τα στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ήθελαν να προχωρήσουν σε κατασταλτική επιχείρηση εναντίων της κατάληψης, θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες των επιλογών τους και να χρεωθούν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος στα χνάρια του Πανούση.

Η επιστολή του Νίκου Ρωμανού:

«Εδώ και κάποιες μέρες αναρχικοί σύντροφοι και συντρόφισσες έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του ΤΕΙ Αθηνών δημιουργώντας ένα κέντρο αγώνα που στόχο έχει να αποτελέσει ένα ορμητήριο ανατρεπτικών προθέσεων.

Το πολιτικό πλαίσιο που έχει τεθεί από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έχουν προχωρήσει στην κατάληψη αφορά τόσο την υπόθεση μου όσο και την Έυη Στατήρη που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από την Δευτέρα απαιτώντας την απελευθέρωση της καθώς και την τωρινή πολιτική συγκυρία με την επέτειο της δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τους Χρυσαυγίτες και το εκλογικό τσίρκο του Σεπτεμβρίου.

Σήμερα η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ζητεί τον τερματισμό της κατάληψης ενώ έχει το θράσος να εκφέρει προσωπική άποψη γύρω από την βούληση μου, η οποία όπως λέει δεν εκφράζετε μέσα από αυτή την κατάληψη.

Για να τελειώνουμε με την κοροϊδία ας ξεκαθαριστεί ότι η βούληση μου εκφράζετε με τον πιο όμορφο τρόπο από τους συντρόφους που κατάλαβαν το ΤΕΙ Αθήνας, καθώς και από όσους επιμένουν να σχεδιάζουν απελευθερωτικές διαδρομές στον χάρτη της αναρχικής εξέγερσης.

Διαδρομές κατά τις οποίες κυβερνητικά κτήρια και πανεπιστήμια καταλαμβάνονται, μπάτσοι και φασίστες τσακίζονται στην μέση του δρόμου, πολιτικοί και δικαστές αναζητούν δρόμους διαφυγής από τα φλεγόμενα σπίτια τους. Διαδρομές όπου η άγρια ομορφιά της αναρχίας συγκρούεται με την έννομη τάξη του πολιτισμένου κόσμου.

Αν η Ευφροσύνη Κιάου θέλει να αναζητήσει ευθύνες για αυτή την κατάσταση ας τις αναζητήσει στους προκατόχους της γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας που εδώ και εφτά μήνες μαζί με την υπόλοιπη συμμορία παλιάτσων του Σύριζα εξαπατούν σε συνεχή βάση τους πολιτικούς κρατούμενους.

Είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ψήφισε μια τροπολογία κουρελόχαρτο για να σταματήσει η ποινικοποίηση των συγγενών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς την οποία κανένας δικαστής δεν λαμβάνει υπ” όψιν του γεγονός το οποίο αγνοεί επιδεικτικά.

Ο συγκεκριμένος είναι αυτός που δεν έβγαζε σκόπιμα την υπουργική απόφαση για την υπόθεση μου και όταν τελικά το έκανε ήταν μια υπουργική απόφαση χειρότερη από τον νόμο του Αθανασίου με τον οποίο καταργούνταν η γνωμοδότηση του ανακριτή.

Είναι τα δικαστικά συμβούλια με αιχμή του δόρατος τον Νικόπουλο που απορρίπτουν όλες τις αιτήσεις αποφυλάκισης της Έυης και ο οποίος επαλειμμένος απορρίπτει όλες τις αιτήσεις μου για εκπαιδευτική άδεια.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις θέσεις εξουσίας τις οποίες όλοι αυτά τα καθάρματα υπηρετούν προσωρινά κατά την διάρκεια της καριέρας τους, οι ευθύνες για τις επιλογές τους ούτε αποσύρονται ούτε συνταξιοδοτούνται και θα παραμείνουν εκεί χαραγμένες στα μυαλά και στην μνήμη όλων εκείνων των ανθρώπων που ποτέ δεν διέγραψαν έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η εξέγερση και η επίθεση από μέσα τους.

Αν η υπουργός παιδείας και τα στελέχη της κυβέρνησης θέλουν να προχωρήσουν σε κατασταλτική επιχείρηση εναντίων της κατάληψης ας αναλάβουν τις ευθύνες των επιλογών τους και ας χρεωθούν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος στα χνάρια του Πανούση.

Το να χρησιμοποιούν εμένα για να λειάνουν το έδαφος μιας ενδεχόμενης επέμβασης είναι ένας προφανής θρασύδειλος πολιτικαντισμός».

Αυτά τα λίγα προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Για την αναρχική αντεπίθεση στον κόσμο της εξουσίας!
Αλληλεγγύη στους καταληψίες του ΤΕΙ Αθήνας!
Λευτεριά στην Εύη Στατήρη απεργό πείνας από 14/9 !
Νίκος Ρωμανός»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Ρωμανού κατά Παρασκευόπουλου: Δεν έβγαζε σκόπιμα την απόφαση για την υπόθεση μου"

Διαψεύδουν από το υπ. Εργασίας το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τα όσα προηγουμένως είχαν διαρρεύσει περί περικοπής κατά 11% των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 Ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδουν από το υπ. Εργασίας το «ψαλίδι» στις συντάξεις"

Παρασκευόπουλος: Νομοθετική παρέμβαση για τη φοίτηση κρατουμένων

Με αφορμή το ζήτημα της κατάληψης του ΤΕΙ Αθηνών (με αίτημα να δοθεί άδεια στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή του), ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και έτσι συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ. Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου. Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα.

Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Νομοθετική παρέμβαση για τη φοίτηση κρατουμένων"

Σγουρίδης: Ο Δημήτρης Καμμένος αδικήθηκε

«Έγινα υπουργός σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο», δήλωσε μετά την ορκωμοσία του ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος έγινε «εκτάκτως» υφυπουργός μετά την αποπομπή του Δημήτρη Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα λόγω ρατσιστικών του σχολίων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Σγουρίδης αναφερόμενος στο περιστατικό εκτίμησε ότι ο Δημήτρης Καμμένος, «αδικήθηκε». «Ο Δημήτρης Καμμένος αδικήθηκε, διότι εξέτασαν μόνο μία πτυχή του ιδίου ως ανθρώπου, διότι, κυρίως, ο κ. Καμμένος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση, και κοινωνική, και απομόνωσαν ένα μόνο στοιχείο από όσα έχει γράψει ως τώρα. Θεωρώ ότι ήταν άδικο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νέος υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ερωτηθείς για τις προτεραιότητες στο χαρτοφυλάκιό του είπε: «Αφού το αναλάβω και μετά, θα είναι οι προτεραιότητες εκείνες, οι οποίες θα μπορέσουν να το θέσουνε σε ανάπτυξη».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σγουρίδης: Ο Δημήτρης Καμμένος αδικήθηκε"

Συνάντηση Σκουρλέτη με Eldorado τη Δευτέρα για τις Σκουριές

Με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, για να συζητήσουν το ζήτημα της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές.

Η κυβέρνηση ανακάλεσε τον προηγούμενο μήνα την άδεια εξόρυξης χρυσού της Eldorado στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα στην Χαλκιδική, λόγω παραβίασης περιβαλλοντικών όρων.

Μετά την απόφαση αυτή, η Eldorado ανέστειλε τις εργασίες της και έθεσε το μεγαλύτερο μέρος από τους 1.300 μόνιμους εργαζομένους της σε τρίμηνη διαθεσιμότητα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι θα συναντηθεί με την εταιρία για πρώτη φορά με τη ιδιότητα του υπουργού Ενέργειας την Δευτέρα και θα τους ζητήσει να δώσουν απαντήσεις γιατί δεν κάνουν αυτό που προβλέπει η σύμβαση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Eldorado θα έπρεπε να κάνει επιτόπιες δοκιμές της μεθόδου εξόρυξης που θα χρησιμοποιήσει για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως προβλέπει η σύμβαση. Η εταιρεία όμως έκανε τις δοκιμές αυτές στη Φινλανδία.

Ο κ.Σκουρλέτης είπε ότι όταν υπογράφεται μια σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν είχε ως στόχο να ταλαιπωρήσει τους επενδυτές, αλλά να προστατεύσει το περιβάλλον.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες περιβαλλοντικές παραβιάσεις από την Eldorado και ότι περιμένει τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος πριν την επόμενη Παρασκευή ώστε να έχει μια συνολική εικόνα.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Σκουρλέτη με Eldorado τη Δευτέρα για τις Σκουριές"

Φίλης: Στις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί τα κενά στα σχολεία

Άλλες δύο εβδομάδες θα παραμείνουν τα κενά στα σχολεία όλης της χώρας καθώς όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας θα πρέπει να φτάσει 10 Οκτωβρίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκλήθηκε από τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Στις 10 Οκτωβρίου θα καλυθφούν όλα τα κενά» δήλωσε ο Νίκος Φίλης προσερχόμενος στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όταν βέβαια ο κ. Φίλης ρωτήθηκε πώς θα καλυφθούν τα κενά αρκέστηκε στη δήλωση «με εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν την ευθύνη»!

Δίνοντας ένα μικρό στίγμα των προθέσεών του ο κ. Φίλης κατέληξε ότι ένας από τους στόχους του υπ. Παιδείας θα είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Στις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί τα κενά στα σχολεία"

Στον Πειραιά και σε πέντε νησιά τα «hot spot» για τους πρόσφυγες

Σε Πειραιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο θα δημιουργηθούν τα «hot spot» όπου θα καταγράφονται και θα διαχωρίζονται πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, πριν προωθηθούν ή επαναπροωθηθούν.

Η επιχείρηση για την μετεγκατάσταση τουλάχιστον 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα προς τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσει με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων από τη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και τη Europol.

Οι επιχειρήσεις θα συντονίζονται από το κεντρικό «hot spot» του Πειραιά και τα μεικτά κλιμάκια θα αναπτύσσονται στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν προσδιοριστεί ως βασικές πύλες εισόδου.

Στα νησιά θα γίνεται η πρώτη διαλογή των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα σηκώσει το βάρος της υλοποίησης του όλου σχεδίου, σύμφωνα με το Έθνος.

Οι προς μετεγκατάσταση πρόσφυγες θα προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα διαμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε δομές υποδοχής, όπως το κέντρο που λειτουργεί στον Ελαιώνα ή αυτό που αναμένεται να δημιουργηθεί στο Λαύριο.


Το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό προχώρησε σε διάσωση και περισυλλογή 477 μεταναστών σε 16 περιστατικά που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου και Κω.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Πειραιά και σε πέντε νησιά τα «hot spot» για τους πρόσφυγες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news