facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ζωή μας τρολάρει: Συνεχίζει να προεδρεύει στην Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος

Μπορεί να μην εξελέγη βουλευτής, καθώς η Λαϊκή Ενότητα δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο ποσοστό για είσοδο στη Βουλή, και να παραμένει τυπικά μέχρι την αντικατάστασή της Πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε νέες συνεδριάσεις της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου με σημερινή ανακοίνωσή της ενημερώνει πως από αύριο Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιούνται καθημερινά συνεδριάσεις της Επιτροπής. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με κλειστή συνεδρίαση την Τρίτη 22/9, ενώ οι υπόλοιπες ανοιχτές συνεδριάσεις θα μεταδοθούν από το κανάλι της Βουλής.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Από τις 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή, οι προγραμματισμένες εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με κλειστή συνεδρίαση την Τρίτη 22/9. Θα ακολουθήσει δελτίο Τύπου για τις ανοικτές συνεδριάσεις της Επιτροπής.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ζωή μας τρολάρει: Συνεχίζει να προεδρεύει στην Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος"

Βαρουφάκης: Πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η τρόικα

Την πεποίθησή του ότι «ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα» εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο «είναι σχεδιασμένο να αποτύχει».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στη «θριαμβευτική νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές παρά την «ταπεινωτική παράδοση του Ιουλίου», την αντιπολίτευση, τις δημοσκοπήσεις και τους εσωκομματικούς επικριτές, περιλαμβανομένου του ιδίου, όπως σημειώνει.

Οι χαμένοι των εκλογών, εκτιμά, είναι η Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει το «όχι» του δημοψηφίσματος, καθώς και το Ποτάμι «ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπημένο ρεφορμιστικό κόμμα της τρόικας». «Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν» αναφέρει.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη «ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα» καθώς τα μνημονιακά νομοσχέδια, που πριν εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία, τώρα θα «περνούν» με άνεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε αυτό.

«Ο Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει» εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ελπίζει να μειώσει την ένταση της καταιγίδας των μνημονιακών πολιτικών υποσχόμενος (α) επαναδιαπράγμευση σημείων του μνημονίου (β) αναδιάρθρωση του χρέους και (γ) σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

Ο κ. Βαρουφάκης βάζει ερωτηματικό και στις τρεις αυτές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι (α) τα διαπραγματευτικά του περιθώρια είναι «αμελητέα», (β) η αναδιάρθρωση χρέους θα έρθει αλλά δεν θα είναι «θεραπευτική», ενώ (γ) στη σύγκρουση με τους ολιγάρχες «η τρόικα έχει απενεργοποιήσει τα κύρια όπλα του».

«Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας; Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δε θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν, και χρησιμοποιήσει την εντατικοποίηση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Η νίκη όσο γλυκιά και αν είναι, δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι να κάνεις τη διαφορά» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η τρόικα"

Στο Τάε Κβον Ντο οι πρόσφυγες από τη Βικτώρια

Με αστικά λεωφορεία μεταφέρονται στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, οι περίπου 200 πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στο σταθμό της πλατείας Βικτωρίας, για να προφυλαχτούν από τη βροχή.

Το γήπεδο παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι να καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται πως η λύση του κλειστού γυμναστηρίου στο Παλαιό Φάληρο προωθήθηκε καθώς στον Ελαιώνα δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

Νωρίτερα πολλοί από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στη Βικτωρία, περίπου 200, αναγκάστηκαν να μπουν μέσα στον σταθμό του ΗΣΑΠ για να προφυλαχθούν. Η διοίκηση του ΗΣΑΠ αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο του σταθμού ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Ακολούθως η κυβέρνηση με άμεση παρέμβαση αποφάσισε την εκκένωση του χώρου και την μεταφορά των προσφύγων στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο, το οποίο και δέχτηκε να παραχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Τάε Κβον Ντο οι πρόσφυγες από τη Βικτώρια"

ΗΣΑΠ: Δεν σταματούν προσωρινά στο σταθμό Βικτώρια οι συρμοί

Για λόγους ασφάλειας των μεταναστών που βρίσκονται στο σταθμό Βικτώρια, η κίνηση των συρμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου γίνεται προσωρινά στα τμήματα Κηφισιά - Αττική και Ομόνοια Πειραιάς.

Λόγω της ισχυρής νεροποντής αρκετοί από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας, βρήκαν κατάλυμα στις αποβάθρες του σταθμού.

Αλλοι πρόσφυγες αναζήτησαν καταφύγιο κάτω από τις τέντες των καταστημάτων της περιοχής. Κάποιες οικογένειες μεταφέρθηκαν στον Ελαιώνα.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΣΑΠ: Δεν σταματούν προσωρινά στο σταθμό Βικτώρια οι συρμοί"

Αντίθετη η Ρένα Δούρου με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

Την αντίθεση της περιφερειακής αρχής στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό εξέφρασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, απαντώντας σε τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Όπως δηλώνει η περιφερειάρχης, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, όπως π.χ. στις 2 Απριλίου όπου επεσήμανε ότι «είναι δεδομένη» η αντίθεση της περιφερειακής αρχής στη δημιουργία ΧΥΤΑ.

Τονίζει, μάλιστα, ότι «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε». Στάθηκε, επίσης, σε δύο αποφάσεις του ΣτΕ.

Η κ. Δούρου, σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς στις 16 Απριλίου 2015 η περιφέρεια εκλήθη και παρουσίασε δημόσια στις Βρυξέλλες την πρόοδο των ενεργειών της και τον τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα του Γραμματικού.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χουντής υποστήριξε, ότι η περίπτωση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αποτελεί συνέχεια της διαπλοκής που εκφραζόταν με τη σύμπραξη δημοσίου και εργολαβικών συμφερόντων και ότι η συνέχιση της κατασκευής του στην οποία ήταν αντίθετη αρχικά και η Ρένα Δούρου, αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα και γίνεται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετη η Ρένα Δούρου με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό"

Έκκληση Αναστασιάδη για το Κυπριακό: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Σικάγο, σε εκδήλωση της τοπικής Κυπριακής Αδελφότητας για την 60ή επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είμαι καλής θελήσεως και να θέλω να λύσω το Κυπριακό, μπορεί ο Μουσταφά Ακιντζί να μοιράζεται μαζί μου το όραμα της επανένωσης της πατρίδας, όμως στην Τουρκία εναπόκειται η λύση του προβλήματος».

Προσέθεσε ότι αξιοποιείται η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε εκείνα τα οποία θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της λύσης, να συνάδουν απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, είπε πως δεν είναι αρκετό να λέμε ότι δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από το απόλυτο, αφού, όπως τόνισε, ο κίνδυνος της τουρκοποίησης της Κύπρου είναι υπαρκτός αν δεν εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση Αναστασιάδη για το Κυπριακό: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία"

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Τρίτη ή Τετάρτη η ορκωμοσία της κυβέρνησης

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας έγινε η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ μέχρι την Τετάρτη το πρωί θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε, με πολιτικό όρκο, για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι στενοί συνεργάτες του Νίκος Παππάς και Ολγα Γεροβασίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε στην τιμή και τη συνείδησή του να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη την κ. Θάνου για τον άψογο τρόπο που διαχειρίστηκε τα κρίσιμα κυβερνητικά θέματα και ιδιαιτέρως το προσφυγικό. Επίσης, υπογράμμισε την ιστορική πρωτιά της κ. Θάνου στη θέση της Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Υπογράμμισε ότι οι ευθύνες σε ένα κοινό σπίτι πρέπει να μοιράζονται και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κλίμα αλλάζει το τελευταίο διάστημα.

«Επιστρέφω μετά από σχεδόν ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την ανάμνηση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πίσω μου, έχοντας όμως και την αισιοδοξία ότι όταν κάποια στιγμή, όταν θα φεύγω κι εγώ από εδώ, θα έχουν φύγει αυτές οι αναμνήσεις και θα έχουν αντικατασταθεί με καλύτερες στιγμές. Στόχος μας είναι η Ελλάδα θα γίνει ισότιμος εταίρος στην ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Βασιλική Θάνου ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του στον Πρωθυπουργό.


Γράφουν - σβήνουν ονόματα

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο για την οριστικοποίηση του σχήματος. Τσίπρας και Καμμένος είχαν μακρά συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ορκίζεται αύριο, Τρίτη.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής επικρατέστεροι θεωρούνται ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο Νίκος Βούτσης και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Πολύ πιθανή θεωρείται η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου -ίσως υπουργείο «ομπρέλα» για τα αρμόδια υπουργεία- με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου. Ρόλο - κλειδί στην παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος αναμένεται να έχει ο Νίκος Χουλιαράκης ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το πιθανότερο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας, η παραμονή του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας, του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και του Παναγιώτη Νικολούδη (υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς).

Επίσης, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους ο Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας) και η Όλγα Γεροβασίλη (κυβερνητική εκπρόσωπος).

Για τη θέση του υπουργού Παιδείας ακούγεται το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου.

Θέση στο νέο υπουργικό θα έχουν επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Μάρδας, Τρύφων Αλεξιάδης (οι δύο τελευταίοι στο οικονομικό επιτελείο, πιθανόν στις ίδιες θέσεις), όπως και η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να παραμείνει ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους - Πράσινους.

Επίσης, είναι πιθανή η παραμονή στις θέσεις τους ορισμένων υπηρεσιακών υπουργών.


Η εντολή

Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη και ότι θα εκπροσωπήσει και τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες επισήμαναν το πολιτισμένο και δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτό δείχνει ότι παρά την κρίση βελτιώνεται το επίπεδο της δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ύστερα από συμφωνία με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φρονεί ότι υπάρχει η δεδηλωμένη.

«Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα που το γνωρίζετε υπήρξε η επικοινωνία μου με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε σε μένα αλλά και δημοσίως ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ως εκ τούτου κύριε Πρόεδρε φρονώ υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης», ανέφερε απευθυνόμενος στον Πρ. Παυλόπουλο.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική αναμέτρηση επισήμανε ότι διεξήχθη σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και «δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση αποδεικνύει ότι «ως Ελλήνες μπορεί να περνάμε πολλά, μια βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, στην οποία προστίθεται και το προσφυγικό, αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται αλλά βελτιώνεται».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι με βάση τη δύναμη στη Βουλή η οποία προέκυψε από τις εκλογές και σύμφωνα με τις επιμέρους δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή αλλά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία και παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε το μεσημέρι τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

Νωρίτερα ο κ. Μανιτάκης είχε επισκεφθεί την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όπου και της παρέδωσε τον φάκελο με τα εκλογικά αποτελέσματα. Το μεσημέρι η κ. Κωνσταντοπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος δέχθηκε την κ. Κωνσταντοπούλου στις 15.10 το μεσημέρι, για να του ανακοινώσει επισήμως την δύναμη των κόμματων στην νέα Βουλή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος. 

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε διευρυμένη συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών.    

«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης. 

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους». Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία». 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Επισήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Ξεκινούν οι διαδικασίες πλέον σχηματισμού κυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Δευτέρας. 

Είπε ότι «εντός της ημέρας απ' ό,τι φαίνεται θα ορκιστεί ο Πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αύριο ή την Τετάρτη το πρώι θα ανακοινωθεί και η κυβέρνηση».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες». Είπε πως ελπίζει «οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνική λαού για εθνική ομοψυχία -εμείς κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση, το αποδείξαμε- και ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση αυτή, που είναι κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός». 

Τσίπρας: «Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σενάρια παρένθεσης»


Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου». 

«Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου και σενάρια παρένθεσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «απεδείχθη ότι η επιθυμία του ελληνικού λαού είναι να κάνουμε μια τομή με όσα συνέβησαν και να προχωρήσουμε μπροστά». 

«Τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία με σταθερά βήματα και σε ένα βάθος τετραετίας να υλοποιήσουμε τη βασική μας δέσμευση που είναι να δώσουμε τον έντιμο αγώνα και να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «θα το πετύχουμε πολύ πιο σύντομα», καθώς όπως πρόσθεσε το βασικό είναι να έρθει η σταθερότητα. Τόνισε ότι άμα επιτευχθεί γρήγορα η σταθερότητα και έρθει η ελπίδα στον ελληνικό λαό, τα πράγματα θα είναι πιο γρήγορα απ' ό,τι τα περιμένουμε. 

Υποδεχόμενος αρχικά τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, μετά από 7 μήνες, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να συμπληρώνει στο ίδιο πνεύμα πως ελπίζει να είναι μετά από τέσσερα χρόνια πάλι. 


Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον επικεφαλής του Ποταμιού.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Τρίτη ή Τετάρτη η ορκωμοσία της κυβέρνησης"

Ρέντσι: Ξεφορτωθήκαμε τον Βαρουφάκη - Βαρουφάκης: Ξεφορτωθήκατε την ευρωπαϊκή Δημοκρατία

Στις ελληνικές εκλογές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στη Ρώμη.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν έγιναν σημαντικές συνεδριάσεις του κόμματός μας μετά την νύχτα εκείνη κατά την οποία η συζήτηση για την Ελλάδα προσέλαβε πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Στις 8 το πρωί επετεύχθη μια συμφωνία, επί της οποίας, στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την δύναμη και το θάρρος να πάει σε εκλογές και να ζητήσει την συναίνεση του λαού του».

«Δεν αναφέρομαι, προς το παρόν, στη συζήτηση πολιτικής φύσης σχετικά με το τι είναι η αριστερά, αν κέρδισε η εξτρεμιστική ή η ανανεωτική Αριστερά. Περιορίζομαι στο να διαπιστώσω ότι οι αποσχίσεις λειτουργούν πολύ ως απειλή, αλλά κάπως λιγότερο στην φάση των εκλογών. Όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές» τόνισε ο κ. Ρέντσι και συμπλήρωσε: «Και αυτόν τον Βαρουφάκη, για να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, τεχνικό όρο, τον ξεφορτωθήκαμε».

Και συνέχισε: «Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι αν στην σημερινή Ευρώπη υπάρχει ή δεν υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην δημοκρατία -στις μορφές κυβέρνησης του δήμου- και στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Αλλά και στους κανονισμούς, τους νόμους, τις οδηγίες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα και είναι ένα θέμα που αφορά την Δημοκρατία μας και την αντίληψή μας για την Δημοκρατίας μας».

Βαρουφάκης: Ξεφορτωθήκατε την ευρωπαϊκή Δημοκρατία
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκαν οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. Όταν εκβιάσατε τον Αλέξη, ξεφορτωθήκατε την ευρωπαϊκή Δημοκρατία και όχι εμένα, γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο λογαριασμό του στο Twitter.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Ξεφορτωθήκαμε τον Βαρουφάκη - Βαρουφάκης: Ξεφορτωθήκατε την ευρωπαϊκή Δημοκρατία"

Έτοιμη για συνοριακούς ελέγχους η Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να αρχίσει ελέγχους στα σύνορα, κυρίως με τη Σουηδία, λόγω των αυξημένων ρευμάτων μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στο έδαφός της από τη σουηδική πλευρά.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Πέτερι Όρπο.

Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2015, τουλάχιστον 12.000 αιτούμενοι ασύλου, κυρίως από το Ιράκ, έχουν εισέλθει στη χώρα, σε σύγκριση με τους 3.600 οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα όλο το 2014.

Τουλάχιστον 500 πρόσφυγες διέσχισαν τις τελευταίες ημέρες τα χερσαία σύνορα της Φινλανδίας στην περιοχή του Τόρνιο, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, μετά από μακρύ ταξίδι εντός Σουηδίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμη για συνοριακούς ελέγχους η Φινλανδία"

Από πού θα μας... ζητήσει 4,8 δισ. ευρώ η νέα κυβέρνηση φέτος

Σχεδόν καθημερινές αναμένεται να είναι οι οι εισπρακτικές παρεµβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, µε υψηλό κοινωνικό και πολιτικό κόστος, ώστε να τηρηθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι του µνηµονίου, σύµφωνα µε τους οποίους απαιτείται πρόσθετη προσαρµογή την επόµενη τριετία, που αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ.

Η παραµικρή ολιγωρία ή το παραµικρό στραβοπάτηµα στην εφαρµογή των δεσµεύσεων του µνηµονίου θα κοστίσει ακριβά στερώντας από την οικονοµία πολύτιµη ρευστότητα. Κατά συνέπεια αναμένεται να δοθεί μάχη για τα έσοδα με... τους πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν.

Η µάχη θα εξελίσσεται υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου καθώς από την πρώτη στιγµή θα κληθεί να περιορίσει τη «µαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισµού ύψους 4,1 δισ. ευρώ για να επιτευχθει ο στόχος του νέου µνηµονίου που προβλέπει πρωτογενές έλλειµµα 0,25% του ΑΕΠ για φέτος.

Κάτι τέτοιο απαιτεί πριν από όλα ότι από τον Οκτώβριο µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου µισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελµατίες, αγρότες και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τον οβολό τους στην Εφορία για την εξόφληση του φόρου εισοδήµατος για το 2014, τις αυξηµένες προκαταβολές φόρου για το επόµενο έτος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Οσοι έχουν ακίνητα και αυτοκίνητα στην κατοχή τους θα πρέπει να καταβάλουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Τυχόν νέα ληξιπρόθεµα χρέη από τους πολίτες θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισµό και θα διευρύνουν το εύρος των νέων φορολογικων µέτρων.

Τεράστιος ο όγκος του νομοθετικού έργου

Ο Γολγοθάς για την ελληνική οικονομία και την πολιτική της ηγεσία δεν σταµατά εδώ ακόµα και αν επιτύχει την πλήρη είσπραξη των παραπάνω φόρων και τελών καθώς µέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να νοµοθετήσει µια σειρά από δύσκολα προαπαιτούµενα µέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόµενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηµατοδοτικού προγράµµατος. Με το «καληµέρα» θα πρέπει να ξεκινήσει την υλοποίηση του δεύτερου και πιο δύσκολου πακέτου µέτρων.

Ειδικότερα:

*Εντός του Σεπτεµβρίου θα πρέπει να υπογραφεί η απόφαση µε την οποία θα καθορίζονται τα πρώτα νησιά που θα χάσουν την έκπτωση στον ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου. Οσα νησιά δεν υποστούν την αύξηση του ΦΠΑ τώρα θα την υποστούν τον Ιούνιο (2η οµάδα αυξήσεων), ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει πλέον καταργηθεί από το τέλος του 2016. Επίσης από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6% στο 13%.

*Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισµού 2016 στο οποίο θα ενσωµατωθούν όλες οι δηµοσιονοµικές παρεµβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή. Οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν µέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειµένου να επιτευχθεί ο δηµοσιονοµικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα 0,5% του AEΠ.

*Τον Οκτώβριο θα πρέπει να εφαρµοστούν οι αλλαγές στη ρύθµιση των 100 δόσεων που περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων αύξηση του επιτοκίου µε το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Οσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν µε επιτόκιο 5% από 3% που είναι µέχρι τώρα και θέσπιση εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειµένου να καθορισθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους µε τον σηµερινό αριθµό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε µείωση, άρα και σε καταβολή µεγαλύτερων ποσών ανά µήνα.

*Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρµογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόµατες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ύστερα από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσµων οφειλετών µε χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δηµοσιοποίηση µαύρης λίστας φορολογουµένων µε ληξιπρόθεσµα χρέη.

*Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να ενσωµατωθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος η εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 και ταυτόχρονα να αλλάξουν οι συντελεστές και τα κλιµάκια για τα εισοδήµατα των φυσικών προσώπων και να καταργηθούν φοροαπαλλαγές µε στόχο την αναδιανοµή των βαρών. Στο µνηµόνιο προβλέπεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017, καθώς και αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήµατα από ενοίκια στο 15% από 11% για εισοδήµατα µέχρι 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για άνω των 12.000 ευρώ.

*Μείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρµανσης: Το µνηµόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να µειωθεί κατά 50% η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρµανσης, ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ.

*Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα προµηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερα κατά 14 λεπτά το λίτρο τουλάχιστον.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Από πού θα μας... ζητήσει 4,8 δισ. ευρώ η νέα κυβέρνηση φέτος"

ΣτΕ: Το τέλος ρύπων είναι παράνομο για τους αυτοπαραγωγούς και νόμιμο για τους καταναλωτές!

Η επιβολή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΑΕΑΡ) που εισπράχθηκε το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι μη νόμιμη για τις εταιρείες αυτοπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ αντίθετα είναι συνταγματική και νόμιμη η επιβολή του επίμαχου τέλους για τους απλούς καταναλωτές οικιακής χρήσης! Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της (3366 και 3367/2015) που κατέληξαν σε αντίθετο αποτέλεσμα.

Όπως είναι γνωστό, το ΕΤΜΕΑΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δηλαδή, αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ.

Το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η τιμή μονάδας του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά κατηγορία καταναλωτών ρεύματος. Δηλαδή, το τιμολόγιο του ΕΤΜΕΑΡ είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία πελατών της ΔΕΗ. Άλλο τιμολόγιο ισχύει για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, διαφορετικό για τους χρήστες μέσης τάσης, χαμηλότερο για τους πελάτες οικιακής χαμηλής τάσης και πολύ φθηνότερο για τους πελάτες αγροτικής χρήσης. Επί του ποσού του ΕΤΜΕΑΡ που αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, προστίθεται και ο ΦΠΑ, τον οποίο πληρώνει και πάλι ο καταναλωτής.

Τον περασμένο έτος, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε κρίνει με δύο αποφάσεις του ότι το επίμαχο ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους και παρέπεμψε για οριστική κρίση το επίμαχο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι ειδικό τέλος όπως το «βαπτίζει» ο σχετικός νόμος.

Έτσι, σύμφωνα με την περσυνή απόφαση του Β΄ Τμήματος, ο νόμος 4001/2011 ο οποίος αφενός, αναθέτει στον υπουργό ΠΕΚΑ να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΕΑΡ και αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να καθορίσει το συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευθέως αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας «Μotor Oil Eλλάς» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 9.7.2013 απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013.

Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι οι αυτοπαραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ και από μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας και μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο 4011/2011 (τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με το νόμο 4315/2014) «δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των υποκειμένων στο ΕΤΜΕΑΡ».

Κατά συνέπεια, καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ, η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατά το μέρος όπου «δι΄ αυτής οι αυτοπαραγωγοί καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ επιβαρύνονται με το ένδικο τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) για την αυτοπαραγόμενη από αυτούς καθαρή ενέργεια, είναι μη νόμιμη».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η ενέργεια που παράγεται από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ, οι οποίες εξομοιώνονται με μονάδες παραγωγής από ΑΠΕ, αποτελεί καθαρή ενέργεια και συνεπώς είτε αυτή εγχέεται στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτοκαταναλώνεται από τον παραγωγό της, συμβάλλει αποτελεσματικά στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου διείσδυσης καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω χρήσεως φιλικών προς αυτό πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και το κυρωθέν με το νόμο 3017/2002 Πρωτόκολλο του Κιότο».

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που καθόριζε τις τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης.

Με τη δεύτερη αυτή απόφασή της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που αφορά στους πελάτες οικιακής χρήσης αποφάνθηκε ότι το ΕΤΜΕΑΡ «συνιστά φόρο υπέρ τρίτων επί της ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και δεν έχει το χαρακτήρα τμήματος/ανταλλάγματος καταβαλλόμενου για τη χρήση συγκεκριμένου δημοσίου αγαθού ή συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας».

Τέλος, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των καταναλωτών περί αντισυνταγματικότητας τους ΕΤΜΕΑΡ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Το τέλος ρύπων είναι παράνομο για τους αυτοπαραγωγούς και νόμιμο για τους καταναλωτές!"

ΚΕΔΕ: Αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ κατέθεσε στις Βρυξέλλες

Η στήριξη του αιτήματος της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράταση κατά ένα έτος στην ολοκλήρωση του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και τη διερεύνηση για δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όσα έργα τυχόν απενταχθούν, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης.

Νωρίτερα, το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει μέσω υπομνήματος, στο γραφείο της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ αφορά στην παράταση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για το ΕΣΠΑ 2007-2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 καθώς και στην υποστήριξη δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ολοκλήρωση των έργων που τυχόν θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης, για τις διαστάσεις του προβλήματος. Έως σήμερα, είπε, έχει καταγραφεί από 161 δήμους (το 50% των δήμων της χώρας), ότι υπάρχουν 478 έργα με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 736.232.998 ευρώ, και εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή σ’ όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ποσό θα ξεπεράσει το 1.000.000.000 ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ κατέθεσε στις Βρυξέλλες"

Ουγγαρία: Η Βουλή ενέκρινε τη χρήση στρατού για την προστασία των συνόρων

Η Βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης για χρήση του στρατού για την προστασία των συνόρων.

Οι στρατιώτες, ωστόσο, δεν θα φέρουν φονικό οπλισμό, καθώς στόχος της επιχείρησης είναι η αποτροπή της εισόδου στην Ουγγαρία άοπλων μεταναστών και προσφύγων.

Οι ακροδεξιοί εθνικιστές του κόμματος Jobbik στήριξαν την πρόταση του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Φίντες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουγγαρία: Η Βουλή ενέκρινε τη χρήση στρατού για την προστασία των συνόρων"

Άλμα στα «φέσια» προς το Δημόσιο - Έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ - Στα 1.000 ευρώ μειώνεται το ακατάσχετο

Με το «τέρας» των απλήρωτων φόρων και τον εφιάλτη των κατασχέσεων έρχεται αντιμέτωπη πλέον η κυβέρνηση.

Μόνο τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν νέα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων στην εφορία, ύψους 645 εκατ. ευρώ –και τούτο παρά τις εκκλήσεις Βαλαβάνη στους πολίτες να πράξουν το πατριωτικό καθήκον τους, παρά τις ρυθμίσεις χρεών με τα 20 ευρώ και παρότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος πήραν αναβολή για Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Τα «φρέσκα» χρέη προς το Δημόσιο έφτασαν έτσι από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο στα 6,923 δισ ευρώ! Αν υπολογίσει κανείς ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 645 εκατ. ευρώ έμεναν απλήρωτα επί 90 μέρες (από τον Μάιο δηλαδή) προκύπτει ότι τουλάχιστον 1 δισ. χρέος «λιμνάζει» από τον Ιούνιο και μετά που δεν έχει βγει ακόμα ληξιπρόθεσμο. Αν προσθέσει κανείς τον όγκο των 72,180 δισ ευρώ των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε τα συνολικά χρέη φτάνουν στα 80 δισ. που δημιουργούν τεράστιο πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών γιατί αυτό καλείται, πλέον, να εφαρμόσει τα όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο , δηλαδή:

- αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων

- λίστα με όσους χρωστάνε πάνω από 70.000 ευρώ, στους οποίους θα γίνουν οι πρώτες κατασχέσεις. Από εκεί και πέρα, ο πήχης θα κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά

- πλέον δεν ισχύει το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων,

- το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει κατέβει στα 1.000 ευρώ, από 1.500 ευρώ που ίσχυε ως τώρα!

- οι ρυθμίσεις με τα 20 ευρώ το μήνα και 100 δόσεις δεν υπάρχουν πια

- και εκείνοι ακόμα που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από όσα είχαν συμφωνήσει.

- έρχεται αύξηση του επιτοκίου που επιβαρύνει τη ρύθμιση και μάλιστα ως 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ως τώρα για οφειλές ως 5.000 ευρώ η ρύθμιση ήταν άτοκη.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλμα στα «φέσια» προς το Δημόσιο - Έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ - Στα 1.000 ευρώ μειώνεται το ακατάσχετο"

Ορμπάν: «Η Ευρώπη έχει βουλιάξει από τους μετανάστες»

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη "βουλιάζει" υπό τον όγκο των μεταναστών, ένα γεγονός που συνιστά "απειλή", σύμφωνα με τον ίδιο για την ήπειρο αλλά και τον "τρόπο ζωής" της.

"Βουλιάζουμε κάτω από το βάρος τους. Δε μας χτυπάνε την πόρτα, μας βυθίζουν" επισήμανε ο Ούγγρος ηγέτης ενώπιον του Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του στρατού και της αστυνομίας εναντίον των μεταναστών.

"Τα σύνορά μας βρίσκονται υπό απειλή. Ο τρόπος ζωής μας βασίζεται στο σεβασμό του νόμου. Η Ουγγαρία και ολόκληρη η Ευρώπη απειλούνται" υπογράμμισε ο Ορμπάν, δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την προσφυγική κρίση.

"Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να βρίσκονται μεταξύ μας εκείνοι που μας βυθίζουν" επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης.

"Η Ευρώπη δεν άνοιξε απλά τις πόρτες της, τους προσκαλέσαμε πρόσφατα", σημείωσε επιπλέον.

Το νέο νομοσχέδιο, εφόσον εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων της βουλής που απαιτείται, προβλέπει κυρίως την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών στα σύνορα και θα επιτρέπει υπό ορισμένες συνθήκες στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να ανοίγουν πυρ εναντίον των μεταναστών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορμπάν: «Η Ευρώπη έχει βουλιάξει από τους μετανάστες»"

ΠΑΣΟΚ: Δεν μας έγινε ποτέ πρόταση από τον Τσίπρα

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα έχουν ειπωθεί περί προτάσεων συνεργασίας του κ. Τσίπρα, ενώ αρνείται να σχολιάσει τις δηλώσεις Καμμένου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις φήμες περί δήθεν προτάσεων συνεργασίας του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Καμμένου, απαξιούμε να τις σχολιάσουμε.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Δεν μας έγινε ποτέ πρόταση από τον Τσίπρα"

Τσίπρας: Αμεσος στόχος η αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία

«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» τόνισε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης.

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους».

Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά.

Επισήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αμεσος στόχος η αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία"

Ροδόπη: Για πρώτη φορά χωρίς κανέναν Χριστιανό βουλευτή

Ένα από τα πλέον παράδοξα εκλογικά αποτελέσματα έβγαλε η κάλπη της Κυριακής στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, στην οποία για πρώτη φορά το σύνολο των εκλεγέντων βουλευτών προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ δεν εκπροσωπείται από κανέναν ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε αισθητά κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες -από 48,53% που είχε τον Ιανουάριο, συγκέντρωσε τώρα 39,51%- διατήρησε το κεκτημένο των δύο εδρών που κατείχε με τους Μουστουφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Eνώ η Νέα Δημοκρατία που βελτίωσε την επίδοση της -από 20,56% σε 22,67% που αντιστοιχεί σε επιπλέον 30 ψήφους που πήρε σε απόλυτους αριθμούς- έχασε την έδρα που κατείχε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός και φερόμενος ως διεκδικητής της ηγεσίας της ΝΔ Ευριππίδης Στυλιανίδης.

Την τρίτη έδρα της Ροδόπης πήρε ο μουσουλμάνος υποψήφιος του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ, καθώς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αύξησε εντυπωσιακά την ήδη μεγάλη δύναμη που είχε στη Ροδόπη, λόγω της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και από το 12,7% ανέβηκε στο 16,91%, προσελκύοντας παραπάνω από 1.800 επιπλέον ψηφοφόρους που προφανώς προέρχονται από το μουσουλμανικό στοιχείο.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο κ. Αχμέτ, που στο παρελθόν διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι από τους έχοντες σταθερά μεγάλη επιρροή στη μειονότητα, με αποτέλεσμα όταν κατά το παρελθόν είχε πολιτευθεί με την ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη και τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, τα δύο αυτά κόμματα να έχουν την υψηλότερη επίδοση στο σύνολο της Επικράτειας.

Ο αποκλεισμός, πάντως, όλων των Χριστιανών υποψηφίων και η εκλογή μόνον μουσουλμάνων δεν είναι απλά και μόνο παιχνίδι του εκλογικού συστήματος, αλλά, όπως λένε γνώστες των ισορροπιών της περιοχής, και αποτέλεσμα του φαινομένου της κατευθυνόμενης ψήφου που παρατηρείται στη μειονότητα και εκφράζεται με την πριμοδότηση μόνον των υποψηφίων που έχουν ελπίδες εκλογής, την ώρα που οι υποψήφιοι του χριστιανικού πληθυσμού πολυδιασπώνται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ροδόπη: Για πρώτη φορά χωρίς κανέναν Χριστιανό βουλευτή"

Ξεκινούν οι συζητήσεις ελληνικών τραπεζών με ιδιώτες επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση

Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, η διαδικασία της αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την EKT προχωρά κανονικά και αναμένουμε τα αποτελέσματα σε κάποιο χρονικό σημείο περί τα τέλη Οκτωβρίου, σημείωσε ο Θωμόπουλος.

Όπως είπε, ο ίδιος θα αρχίσει να μιλά με τους υφιστάμενους και με νέους επενδυτές από την επόμενη εβδομάδα και θα τους τονίσει ότι η Ελλάδα έχει σταθερή κυβέρνηση και σταθερό πολιτικό τοπίο και ότι υπάρχει μεγάλη στήριξη στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Το κρίσιμο μήνυμα των χθεσινών εκλογών, είπε, είναι ότι το 90% σχεδόν των νέων βουλευτών ανήκει σε κόμματα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο για την Ελλάδα, ευοίωνο για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Θωμόπουλος συμφώνησε με την άποψη επενδυτών ότι το ποσό των 25 δις. ευρώ, που έχει προβλεφθεί με το τρίτο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι πολύ υψηλό, τονίζοντας ότι οι τράπεζες χρειάζεται να αντιμετωπίσουν μόνο την αύξηση που υπήρξε το 2015 στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Η ζημία που έχει γίνει στις τράπεζες από τους επτά μήνες πολιτικής αβεβαιότητας το 2015 είναι περιορισμένη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα περιορισμένο ύψος κεφαλαίων, δήλωσε, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η αξιολόγηση της ΕΚΤ να στηρίζει αυτή την άποψη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι συζητήσεις ελληνικών τραπεζών με ιδιώτες επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση "

Δύο λέμβοι με πρόσφυγες ναυάγησαν στη Λέσβο

Πενήντα δύο Σύρους πρόσφυγες περισυνέλλεξαν σήμερα το μεσημέρι τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Εφταλούς, στο στενό μεταξύ Λέσβου και απέναντι Μικρασιατικών ακτών.

Πρόκειται για δεύτερο ναυάγιο σε διάστημα περίπου μιας ώρα το ένα από το άλλο. Και σε αυτήν την περίπτωση η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι 52 ναυαγοί είχε ξεκινήσει από την περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαία Άσσος) της βόρειας ακτής του Αδραμυτινού κόλπου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους αγνοούμενους, ενώ στο σύνολο τους οι διασωθέντες, που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου, καλά στην υγεία τους.

Να σημειώσουμε ότι περί τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε ένα ακόμα ναυάγιο με 45 ναυαγούς πρόσφυγες, οι οποίοι περισυλλέγησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο λέμβοι με πρόσφυγες ναυάγησαν στη Λέσβο"

Με το νόμο Κατρούγκαλου: Επίορκος καρδιοχειρουργός επιστρέφει στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κύμα της επιστροφής των επίορκων γιατρών του ΕΣΥ στις θέσεις τους στα δημόσια νοσοκομεία, χάρη στις ευνοϊκές διατάξεις του περίφημου νόμου Κατρούγκαλου.

Μετά τον "Ευαγγελισμό", που "υποδέχθηκε" την περασμένη Πέμπτη τον καρδιοχειρουργό που είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2014 με φακελάκι, εκβιάζοντας επί δέκα ημέρες τους συγγενείς για να προχωρήσει στην επέμβαση -μια επέμβαση που είχε μοιραία κατάληξη-, σειρά έχει τώρα το νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία".

Ενας από τους τρεις γιατρούς του Καρδιοχειρουργικού τμήματος, που είχε έρθει στο προσκήνιο με τον πλέον αρνητικό τρόπο το Νοέμβριο του 2011 (είχε αποκαλυφθεί περιστατικό με μικρό ασθενή, τον οποίο νάρκωσαν, αλλά δεν χειρούργησαν λόγω προσωπικών διαφορών την ώρα της επέμβασης και που δρομολόγησε δραματικές εξελίξεις για το τμήμα και φυσικά τους μικρούς ασθενείς) επιστρέφει και παλι στο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Γουδή.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, την απόφαση της αυτοδίκαιης επανόδου για τον παιδοκαρδιοχειρουργό υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Σπύρος Κοκκινάκης, ενώ τόσο ο γιατρός όσο και ο συντονιστής διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη κοινοποίηση του εγγράφου.

Πηγές του νοσοκομείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο νόμος Κατρούγκαλου στο ευαίσθητο αυτο τμήμα, το οποίο επί τέσσερα χρόνια ταλανίζεται επιστημονικά και εργασιακά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη που παρέχεται στους μικρούς ασθενείς.

Έπειτα από μεγάλο διάστημα, που το Καρδιοχειρουργικό Παίδων ήταν κλειστό και τα καρδιοπαθή παιδιά χειρουργούνταν στο Ωνάσειο, το Καρδιοχειρουργικο τέθηκε πέρυσι σε λειτουργία και επιχειρούσε να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα του και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των γονιών και του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις καρδιοχειρουργοί είχαν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ, καθώς είχε κριθεί ότι παραβίασαν τόσο τον υπαλληλικό κώδικα όσο και κρίσιμες διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Στο νεότερο στην ιεραρχία γιατρό επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης βαθμολογικής εξέλιξης, στο συντονιστή διευθυντή επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης αποδοχών για δέκα μήνες και τον τρίτο εμπλεκόμενο, το Πειθαρχικό τον παρέπεμψε λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Το έλλειμμα του ανώτατου πειθαρχικού οργάνου των ιατρών ΕΣΥ αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο, όταν το υπουργείο Υγείας, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού, παραδέχθηκε ότι από τον περασμένο Ιούλιο, που συνταξιοδοτήθηκε ο πρόεδρός του και αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ουδέποτε συνεδρίασε.

Τουλάχιστον 60 υποθέσεις λιμνάζουν στα συρτάρια του, στρώνοντας το δρόμο για την επιστροφή των γιατρών που βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο, λόγω παρέλευσης προθεσμιών.

Στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος Κατρούγκαλου θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για την επιστροφή όλων των επίορκων γιατρών την 15η Σεπτεμβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με το νόμο Κατρούγκαλου: Επίορκος καρδιοχειρουργός επιστρέφει στο Παίδων «Αγία Σοφία»"

Η Frontex ζητεί από την ΕΕ "μεγαλύτερη υποστήριξη"

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι επέμεινε σήμερα στην ανάγκη να εγκαθιδρυθεί "επειγόντως" μια "ομοιογενής" ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, ενώ ζήτησε επίσης από την ΕΕ μια πιο σημαντική "ανθρώπινη υποστήριξη".

"Συνολικά, η συνεργασία (με τις χώρες της ΕΕ) λειτουργεί καλά. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το δράμα των προσφύγων μάς έδειξε πως οφείλουμε να βρούμε επειγόντως μια ομοιογενή συνοριακή πολιτική", δήλωσε ο Λεγκέρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και την ισπανική El Pais.

"Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως έχουμε ανάγκη μεγαλύτερη ανθρώπινη υποστήριξη εκ μέρους των χωρών (της ΕΕ). Ανθρώπους που θα μπορούσαμε να στείλουμε επί τόπου και τους οποίους έχουμε άμεση ανάγκη", επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως "η ταχύτητα και η δυναμική των μεταναστευτικών ροών παραμένουν εξαιρετικά υψηλές".

"Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δεν έχει υπάρξει προηγουμένως", δήλωσε ο Λεγκέρι, διευκρινίζοντας πως η Frontex έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους "περισσότερες από 520.000 παράτυπες εισόδους" στην Ευρώπη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Λεγκέρι, "μια καταγραφή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα αποτελούσε (...) επίσης μια καλή βάση ώστε να μπορέσουμε να κατανείμουμε με συστηματικό τρόπο τους πρόσφυγες ανάμεσα στα κράτη μέλη" στη βάση του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Frontex ζητεί από την ΕΕ "μεγαλύτερη υποστήριξη""

Ρέγκλινγκ: Το μνημόνιο θα είναι επώδυνο για τον λαό αλλά θα έχει ανταλλάγματα

Δεν μπορεί να γίνει ονομαστική διαγραφή του χρέους, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η διευθέτηση (άρα και η βιωσιμότητα) του ελληνικού χρέους μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης των επιτοκίων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Βerlingske Business, επεσήμανε πως η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το 2014, ενώ φέτος αναμένεται μικρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, καθώς ορισμένες μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν και, ως απόρροια αυτού, η οικονομία δεν εξελίχθηκε θετικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε στη συνέχεια, αν τηρηθεί η συμφωνία που υπογράψαμε, σύντομα θα έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. «Η εφαρμογή Μνημονίων είναι πολύ επώδυνη για τον λαό, αν για παράδειγμα οι συντάξεις μειωθούν κατά 30-40%», παραδέχτηκε ο κ. Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας, όμως, ότι η χώρα, που εφαρμόζει το Μνημόνιο, παίρνει ουσιαστικά ανταλλάγματα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Το μνημόνιο θα είναι επώδυνο για τον λαό αλλά θα έχει ανταλλάγματα"

Ανακαλεί συσκευασία με κατεψυγμένα σουτζουκάκια ο ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, διενήργησε δειγματοληψία του κατεψυγμένου παρασκευάσματος κρέατος "ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ 50 ΓΡ ΚΤΨ", συσκευασμένο υπό κενό, σε συσκευασίες βάρους περίπου 500 γραμμαρίων, με ημερομηνία παραγωγής 17/08/2015 και ημερομηνία λήξης 12 μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής, LOT 229-042, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Α.Ε. «ΒΙ.ΚΡΕ. Α.Ε.», 7ο χλμ. Καβάλας - Ελευθερούπολης, Αμισιανά, με κωδικό έγκρισης GR A 131 EU.

Στο δείγμα ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί συσκευασία με κατεψυγμένα σουτζουκάκια ο ΕΦΕΤ"

Γιούνκερ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την στήριξή μου

Τη βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί «γρήγορα κυβέρνηση» και ότι «θα προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας», εκφράζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σε συγχαρητήρια επιστολή του για τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη όλων των κομμάτων και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», προκειμένου «να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», συνεχίζει ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την «επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης» και καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «η νέα κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.

Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Με εκτίμηση,
Jean-Claude JUNCKER
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την στήριξή μου"

Νέο «μπλόκο» σε πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Μία ακόμη ομάδα εκατοντάδων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, σταμάτησε η τουρκική αστυνομία και οι οποίοι κατευθύνονταν πεζή προς τη μεθοριακή πόλη Εντίρνε (Αδριανούπολη) στη βορειοδυτική Τουρκία, με την ελπίδα να καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά τον αποκλεισμό τους εδώ και πολλές ημέρες σε σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες τους εμποδίζουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, περίπου 700 πρόσφυγες αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας να κατευθυνθούν πεζή προς την Αδριανόπουλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από εκεί.

Αφού διανυκτέρευσαν στην άκρη του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην Αδριανούπολη, οι πρόσφυγες με σακκίδια στην πλάτη, συνέχισαν το δρόμο τους σήμερα την αυγή.

Ορισμένοι από αυτούς κατάφεραν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία ή ΙΧ, ενώ άλλοι συνέχισαν να προχωρούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης του αυτοκινητόδρομου, προτού τους σταματήσουν στα προάστια της Κωνσταντινούπολης αστυνομικοί με εξάρτυση για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ επιλέγουν να μεταβούν δια ξηράς, ακολουθώντας τη διαδρομή προς την Αδριανούπολη, έπειτα από έκκληση, που διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αποφεύγουν τον επικίνδυνο θαλάσσιο διάπλου από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κατασκηνώσει γύρω από την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά οι τουρκικές αρχές τους απαγορεύουν να πλησιάσουν στα σύνορα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «μπλόκο» σε πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα"

Συγχαρητήρια Πούτιν, Τουσκ και Ρέντσι στον Αλέξη Τσίπρα

Τα συγχαρητήριά τους για την επανεκλογή του απέστειλαν ξένοι ηγέτες, μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε νικητή της κάλπης.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε την «ελπίδα να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος» και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη τον Αλ.Τσίπρα λέγοντας πως η «αφοσίωσή σας την εφαρμογή του πρόγραμματος οικονομικής προσαρμογής είναι καθοριστική για την ελληνική ανάκαμψη». Tηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σε τηλεγράφημά του τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές. Η Μόσχα εξέφρασε την «ελπίδα να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος και η επωφελής συνεργασία».

Σε επίσημο τηλεγράφημα του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος «εκφράζει την ελπίδα να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος και μια επωφελής συνεργασία» με την Αθήνα.

Η Μόσχα επιθυμεί «να ενισχύσει τη ρωσοελληνική συνεργασία η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές σε πολλούς τομείς, κυρίως το εμπόριο, την οικονομία, την ενέργεια και τον ανθρωπιστικό (τομέα)» ανέφερε το επίσημο τηλεγράφημα του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως η έκβαση των εκλογών «θα δώσει την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις».

«Πολλές παό τις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ συνολικά είναι οι ίδιες με εκείνες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η προσφυγική κρίση και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας» τόνισε. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει, με τη νέα κυβέρνησή σας εποικοδομητικά στην αναζήτηση λύσεων» συνέχισε.

«Η αφοσίωση και η άσκηση ηγεσίας από την πλευρά σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι καθοριστική για να γίνει η διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο Ντ.Τουσκ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Κυριακής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις περασμένες ημέρες είχαν προηγηθεί κι άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο πολιτικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Sputnik
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγχαρητήρια Πούτιν, Τουσκ και Ρέντσι στον Αλέξη Τσίπρα"

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

Σε επίσχεση εργασίας προσανατολίζονται από την Τετάρτη οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι απλήρωτοι εδώ και ενάμιση μήνα.

Μάλιστα, διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση έως αύριο, θα τραβήξουν χειρόφρενο στα αστικά λεωφορεία.

«Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Εάν δεν πληρωθούμε μέχρι αύριο, δεν θα έχουμε λεωφορεία. Κατανοούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και τη φύση της συγκοινωνίας στην πόλη μας, όμως θα πρέπει να καταλάβετε κι εμάς, καθώς οι οικογένειές μας δεν έχουν να φάνε» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη, τις επόμενες ώρες αναμένονται απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, δεν θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι εκκρεμεί ήδη η πληρωμή 25 εκατομμυρίων ευρώ από τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, Υγείας και Πρόνοιας που αντιστοιχούν στα μειωμένα εισιτήρια για τους μαθητές, τους φοιτητές, τα άτομα με αναπηρία, τους πολυτέκνους και τα άτομα άνω των 65 ετών καθώς και στους ανέργους που δεν πληρώνουν εισιτήριο.

«Τα μισά να είχαμε λάβει από αυτά δεν θα είχαμε πρόβλημα» σχολιάζει και προσθέτει ότι τα έσοδα του ΟΑΣΘ έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς δεν έχει καταβληθεί και η αύξηση του ΦΠΑ από τις 20 Ιουλίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ"

Στάση αναμονής για αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε στάση αναμονής βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν αναστείλει, προς το παρόν, τις κινητοποιήσεις τους, περιμένοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχουν θέσει.

"Τώρα αρχίζει η ανηφόρα" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, τονίζοντας ότι "είμαστε πανέτοιμοι να βγούμε δυναμικά και πάλι στους δρόμους, εάν δεν φροντίσουν οι κυβερνώντες να αμβλύνουν λίγο τα προωθούμε μέτρα στο ασφαλιστικό και φορολογικό του κλάδου μας".

Επανέλαβε πως οι αγρότες δεν αρνούνται να πληρώσουν το μερίδιό τους, όπως χαρακτηριστικά είπε, "για το καλό της χώρας", αλλά σημείωσε πως "αν αυτά που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο εφαρμοστούν δεν θα μείνει ούτε ένας γεωργός και κτηνοτρόφος, τη στιγμή που όλοι φωνάζουν ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας".

Σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, για τις 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, προκειμένου να τεθούν "τα βάρη που μπορούμε να σηκώσουμε για να είμαστε βιώσιμοι".

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συνεδρίασης του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση αναμονής για αγρότες και κτηνοτρόφους"

Σουλτς: Δεν μπορώ να καταλάβω την επιλογή Καμμένου

Τον προβληματισμό του για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανανεώσει τον συνασπισμό με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε ο Γερμανός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Σουλτς είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την απόφαση του Τσίπρα να επαναφέρει στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ. "Τον πήρα τηλέφωνο δεύτερη φορά για να τον ρωτήσω γιατί συνεχίζει τη συνεργασία με αυτό το παράξενο ακροδεξιό κόμμα", τόνισε.

"Δεν μου απάντησε. Είναι πολύ έξυπνος, ιδίως στις τηλεφωνικές επαφές του. Μου είπε πράγματα που ακούστηκαν πειστικά, αλλά που εν τέλει δείχνουν παράξενα στα μάτια μου", είπε ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι θαυμάζει τον Τσίπρα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση και επανεξελέγη, αλλά σημείωσε ότι ο Καμμένος παραμένει ένας απρόβλεπτος παράγοντας που πρέπει να είναι υπό έλεγχο.

"Είναι πολιτικά και στρατηγικά κάτι που δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις. Ομως, την ανανέωση της συνεργασίας με αυτό το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα δεν την καταλαβαίνω", τόνισε.

ΑΝΕΛ: Προσβάλλει τους Ελληνες η παρέμβαση Σουλτς

Σε ανακοίνωσή τους μετά τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επισημαίνουν: «Λυπούμαστε ακόμη μια φορά για την έλλειψη σεβασμού του κ. Σουλτς στο θεσμό που υπηρετεί, με τις παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της χώρας. Πέραν της προσβολής προς τον ελληνικό λαό και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αποκαλεί χωρίς επιπτώσεις «ακροδεξιό» όποιο κόμμα δεν παίρνει προμήθειες από αμυντικές βιομηχανίες που τον χρηματοδοτούν.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Δεν μπορώ να καταλάβω την επιλογή Καμμένου"

Λεβέντης: Η «παρά φύσιν σύζευξη» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει σύντομα

«Με τη σεμνότητα και το ήθος που θα φέρουμε, ο λαός θα καταλάβει ότι έπρεπε να μας δώσει περισσότερες έδρες» δήλωσε σήμερα ο νεοεισελθείς στη Βουλή πρόεδρος της Ένωσης Κέντρωων Βασίλης Λεβέντης, ενώ χαρακτήρισε «παρά φύσιν σύζευξη» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ότι «η Ένωση Κεντρώων δεν θέλει λάφυρα ή υπουργεία και δεν θα συμμέτεχει στο κυβερνητικό σχήμα» καθώς εκτιμά ότι ο λαός επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση. Υποστήριξε πως η νέα κυβέρνηση θα καταρρεύσει σύντομα, εάν ερμηνεύσει την ετυμηγορία του λαού ως επιβράβευση, είπε πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και ζήτησε αλλαγή στο μίγμα των μεταρρυθμίσεων.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι θα συμφωνήσει μόνο για εκμίσθωση γης για 30 έτη και όχι πώληση, ενώ συμφωνεί επί της αρχής με την πώληση ζημιογόνων επιχειρήσεων. Πάντως, πρόσθεσε ότι θα ψηφίζει νόμους που θεωρεί θετικούς.

Σε άλλη συνέντευξή του, στον Αντι1, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί νίκη του Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν είχε αντίπαλο: «Δεν ήταν μια νίκη Τσίπρα γιατί δεν είχε αντίπαλο. Ο λαός δεν υιοθετεί αυτά που κάνει ο Τσίπρας, γιατί ο Τσίπρας έλεγε πριν πέντε χρόνια ότι σχίζει μνημόνια, διαγράφει χρέη και ότι ενώνει το νότο κατά του βορρά. Αν λέμε ότι νικάει ένας άνθρωπος που κάνει τέτοια κωλοτούμπα τότε ποιος χάνει;», είπε.

Και πρόσθεσε: "Ο Μεϊμαράκης είναι ένα καλό παιδί αλλά δεν κάνει για αρχηγός κόμματος. Ταξιδεύει μόνος του ο Τσίπρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί ο κόσμος τις απόψεις του".

Από εκεί και πέρα ο κ. Λεβέντης ευχαρίστησε το λαό "που αντιλήφθηκε έστω καθυστερημένα σε τι κώδικα μιλούσα" γιατί όπως είπε πάντα έλεγε "τα ίδια αλλά ο λαός ζούσε στους ρυθμούς του ρουσφετιού, το να διορίσει τα παιδιά του, ήταν και το πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο".

Χθες, από το Ζάππειο, ο κ. Λεβέντης είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα «να μην αναγνώσει τη λαϊκή εντολή όπως πάει να το κάνει». Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατήγγειλε ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν στημένες και ότι σκόπιμα έδειχναν τις τελευταίες δέκα ημέρες την Ένωση Κεντρώων εκτός Βουλής. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης ήταν ενήμεροι ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν 5 μονάδες (στις δημοσκοπήσεις), αλλά οι ίδιοι επιθυμούσαν να εμφανίζεται ως ισοπαλία, γιατί επιδίωκαν με την πόλωση να εξοντώσουν τα άλλα κόμματα.

Οι εννέα βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων
Με εννέα βουλευτές θα εκπροσωπείται η νεοφώτιστη Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη στο Κοινοβούλιο.
Μάριος Γεωργιάδης (Α΄ Αθηνών)
Βασίλης Λεβέντης και Γιώργος – Δημήτρης Καρράς (Β΄ Αθηνών), καθώς και Νίκος Χατζηαθανασίου εάν ο πρόεδρος του κόμματος επιλέξει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης
Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (Β΄ Πειραιώς)
Δημήτρης Καβαδέλλας (Αττικής)
Βασίλης Λεβέντης (Α΄ Θεσσαλονίκης) καθώς και ο Ιωάννης Σαρίδης εάν ο πρόεδρος του κόμματος επιλέξει την έδρα της Β΄ Αθηνών
Αριστείδης Φωκάς (Β' Θεσσαλονίκης)
Γιώργος Κατσιαντώνης (Λάρισας)
Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (Σερρών)

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Η «παρά φύσιν σύζευξη» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει σύντομα"

Έως τα τέλη Οκτωβρίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και προμηθειών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές.

Στόχος των βελτιώσεων που σχεδιάζονται στη νομοθεσία είναι να ηλεκτρονικοποιηθεί η διαδικασία σε όλα τα στάδιά της, δηλαδή και στο σκέλος που αφορά στις προσφυγές, την υπογραφή της σύμβασης και την πληρωμή του έργου. Επιπλέον θα ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία και τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στο νέο πλαίσιο ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη δημιουργία γραφείου υποστήριξης (helpdesk) για όσους θέλουν να συμμετέχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς, «ώστε να αποφευχθούν πιθανά περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-MΠΕ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης με αφορμή τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στο υπουργείο για την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ο γενικός γραμματέας σχολίασε ότι προχωρά η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις που θα αφορά στην επέκταση και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών διαδικασιών με νέες διαλειτουργικότητες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων (taxis, e-justice ΠΔΕ) με νέα εργαλεία για τη διενέργεια διαγωνισμών (e-catalogs, δημοπρασίες κ.λπ.) και την πλήρη παρακολούθηση της σύναψης και εκτέλεσης των συμβάσεων (π.χ. ηλεκτρονική τιμολόγηση). Στο πλαίσιο, μάλιστα, της επέκτασης του εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού μηχανισμού για τις ηλεκτρονικές προμήθειες έχει ξεκινήσει η συνεργασία με άλλους φορείς (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια κ.λπ.) και θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης/υποστήριξης στους οικονομικούς φορείς για τη χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), επικουρικά προς το αρμόδιο τμήμα Υποστήριξης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Χρηστών και του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων. Όπως αναφέρει η απόφαση που υπογράφει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, «η ομάδα συγκροτείται λόγω αυξημένων αναγκών εκπαίδευσης οικονομικών φορέων και έλλειψης προσωπικού».

Το έργο της ομάδας εργασίας θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσεται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, και μέσω αυτού πραγματοποιείται ηλεκτρονικά όλη η διαγωνιστική διαδικασία και η παρακολούθηση μιας δημόσιας σύμβασης με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και άνω άνευ ΦΠΑ. Ειδικότερα, το σύστημα διαθέτει ήδη λειτουργίες που αφορούν στην κατάρτιση και δημοσίευση της διακήρυξης ενός διαγωνισμού, την υποβολή των προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους, την αξιολόγηση και την κατακύρωση της σύμβασης.

Σκοπός της αναμόρφωσης και συμπλήρωσης της νομοθεσίας είναι για να διατίθενται επιπλέον λειτουργίες, όπως η εκτέλεση και παρακολούθηση της σχετικής σύμβασης, η ηλεκτρονική παραγγελία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ηλεκτρονική πληρωμή. Επιπρόσθετα, το σύστημα αυτό πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου να εφαρμόσουν νέες τεχνικές στις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων, όπως είναι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, τα δυναμικά συστήματα αγορών, ο ανταγωνιστικός διάλογος και η συμφωνία - πλαίσιο.

Στην αντίστοιχη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου (www.promitheus.gov.gr) παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες και αναρτώνται οι νόμοι, οι εγκύκλιοι, οι οδηγίες και οι λοιπές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι δημόσιες προμήθειες παίζουν βασικό ρόλο στη στρατηγική Ευρώπη 2020, που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 3ης Μαρτίου 2010 με τίτλο «Ευρώπη 2020, Μια στρατηγική για μια έξυπνη, Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» (Στρατηγική «Ευρώπη 2020»). Αναφέρεται ως ένα από τα αγορακεντρικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την πλέον αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων.

Οι οδηγίες

Οι οδηγίες που θα ενσωματωθούν είναι οι εξής:
- 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης
- 2014/24/ΕΕ ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ
- 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως τα τέλη Οκτωβρίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news