facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, με διαφορά που κυμαίνεται από οριακή έως «καθαρή», της τάξεως των 2,5 - 3 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που καθιστά την αναμέτρηση της Κυριακής μία από τις πιο αβέβαιες και ανοικτές των τελευταίων ετών.

Στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ. Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5%, η ΝΔ 26%, η ΧΑ 6,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6%, το ΚΚΕ 5,7%, το Ποτάμι 4,8%, η Λαϊκή Ενότητα 3,9%, οι ΑΝΕΛ 3% και η Ένωση Κεντρώων 2,8%.

Ερωτηθέντες ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ως πρωθυπουργός τη συμφωνία-μνημόνιο και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, οι πολίτες απαντούν: Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ποσοστό 34,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ποσοστό 30%. Το 22,9% των πολιτών απαντά αυθόρμητα «κανένας από αυτούς».

Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό: 46% για τον Αλέξη Τσίπρα, 46% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, 40,5% για τον Σταύρο Θεοδωράκη, 40% για τη Φώφη Γεννηματά, 27,7% για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, 26,8% για τον Πάνο Καμμένο, 20% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, 10,1% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Στην ερώτηση εάν από τις εκλογές θέλουν να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολίτες απαντούν: Κυβέρνηση συνεργασίας, σε ποσοστό 55,1%, αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 39,6%.

Σε άλλη ερώτηση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν πως μετά τις εκλογές η χώρα πρέπει να συνεχίσει με: Οικουμενική κυβέρνηση σε ποσοστό 38,9%, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 16%, κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 15,4%, κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 7,8%, κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ποσοστό 6,1%.

Σε έρευνα της MRB για το Star ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 27,4% έναντι 26,9% της ΝΔ (διαφορά 0,5%). Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι αντίστοιχα 31,7% έναντι 30,6% (διαφορά 1,1%).

Στη μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως του 2,5%. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 31% έναντι 28,5% της ΝΔ. Ακολουθεί η ΧΑ με 6,5%,, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και το ΚΚΕ έχουν από 5%.

Σε γκάλοπ της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%. Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή.

Σε δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό του iefimerida.gr ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα 0,7% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε μια Βουλή που δείχνει ότι θα είναι από εξακομματική έως οκτακομματική.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,2%, η ΝΔ ακολουθεί με 27,5%, η ΧΑ συγκεντρώνει 6,7%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 5,4%, το Ποτάμι 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι ΑΝΕΛ 2,5% και η Ένωση Κεντρώων 3%.

O ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26,2% έναντι 25,1% της ΝΔ σε έρευνα της εταιρείας Marc για την τηλεόραση του Alpha. Στην ίδια μέτρηση η ΧΑ συγκεντρώνει 5,7% και το Ποτάμι 4,9%, ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,8% και Ένωση Κεντρώων με 3,3%.

Εκτός βουλής φαίνεται να μένουν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Λαϊκή Ενότητα με 2,7%, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας ΑΥΓΗ.

Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 33% έναντι 30 % για τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%. Οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λαμβάνουν από 2,5%.

Palmos Αnalysis για λογαριασμό του tvxs Μπροστά η ΝΔ με 1,8% στην πρόθεση ψήφου - Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 1% στην τελική εκτίμηση

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με κατανομή των αναποφάσιστων με βάση τη δήλωσή τους και αναγωγή επί των έγκυρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 32,5% (από 30% μέχρι 35%)
ΝΔ 31,5% (από 29% μέχρι 34%)
Χρυσή Αυγή 7,5% (από 6% μέχρι 9%)
ΚΚΕ 7% (από 5,6% μέχρι 8,4%)
ΠΑΣΟΚ 5,5% (4,2% μέχρι 6,8%)
Ποτάμι 4,5% (3,5% μέχρι 5,5%)
Λαϊκή Ενότητα 4% (3% μέχρι 5%)
Ένωση Κεντρώων 3% (2,1% μέχρι 3,9%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5% (1,7% μέχρι 3,3%)
Άλλο Κόμμα 2%

Τρεις μονάδες προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφει η έρευνα της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 27,5%, η Ν.Δ 24,5% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 5,5%, Ποτάμι 5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, Λαϊκή Ενότητα 2,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, «Άλλο» 2%, «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 14%, Άκυρο/Λευκό 2%, Αποχή 13%.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη"

Η ομολογία Τσίπρα για την... γραφειοκρατία αποδεικνύει ότι είναι διάτρητο το «άλλοθι» Φλαμπουράρη

Μετά από τρεις ημέρες παλινωδιών και αυτοδιαψεύσεων, ο Αλέκος Φλαμπουράρης τελικά «αποσύρθηκε από την κυκλοφορία» καθώς στην Κουμουνδούρου έκριναν πως ήδη οι αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για το έργο που έλαβε στις 20 Μαϊου ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Πελοποννήσου αν και ταυτόχρονα ήταν υπουργός, δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα. Μετά την εικόνα του «νέου» που θα αποδομήσει το κακό «παλιό», αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υπόθεσης Φλαμπουράρη περισσότερο φαντάζει με το αίτημα να φύγει μεν η παλιά διαπλοκή με στόχο όμως να έλθει μια νέα. Αυτή της αυλής του Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό διότι πλέον συγκαλύπτοντας τον στενό του φίλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι συνυπεύθυνος. Πολύ περισσότερο όταν ανέφερε χθες ότι η διαδικασία μεταβίβασης μετοχών είναι γραφειοκρατική και πως οι εργολάβοι μπορεί να μην έχουν καν κέρδη από τις κρατικές δουλειές που λαμβάνουν!

Ποιος θα περίμενε πως από απηνής διώκτης των εργολάβων και της διαπλοκής, ο τέως πρωθυπουργός σε ελάχιστο χρόνο θα μετατρεπόταν σε υπερασπιστή τους. Όμως ακριβώς αυτή η επίκληση της γραφειοκρατίας για έναν συνεργάτη του που όφειλε να είναι πεντακάθαρος πολύ καιρό πριν την ανάληψη εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει και την αδυναμία του κ. Τσίπρα και του μέντορα του Αλέκου Φλαμπουράρη να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Δείχνοντας – δήθεν – πως δεν θυμάται τις λεπτομέρειες ενός σκανδάλου εντός της «αυλής» του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην «καθαρίσει» μια δύσκολη κατάσταση αλλά σαν πολιτικός του «παλιού» συστήματος να υπερασπιστεί τον δικό του άνθρωπο. Δεν εξηγείται αλλιώς πως ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από τη δουλειά των 3,9 εκατ. ευρώ, που πήρε η κατασκευαστική του κ. Φλαμπουράρη για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο Βραχάτι Κορινθίας, μπορεί να μην έχει καν κέρδη! Κι αυτό όταν σημερινά δημοσιεύματα μιλάνε για ένα έργο που ελάχιστα κόστισε επί της ουσίες και απλά αφορούσε τη ρήψη λίγου μπετόν!

Αναφερόμενος επίσης στη γραφειοκρατία, ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως για τον ίδιο ελάχιστη σημασία έχουν οι νόμοι του Κράτους που τόσο ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους επιχειρηματίες ή Έλληνες πολίτες.

Πολύ περισσότερο ο κ. Τσίπρας είναι εκτεθειμένος καθώς ο Αλέκος Φλαμπουράρης ακόμα δεν έχει προσκομίσει τα πλέον σημαντικά στοιχεία που θα αποδείξουν ότι ουδέποτε πέρασε τις μετοχές που κατείχε στη ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ. Κι αυτά όλοι γνωρίζουν πως είναι το μετοχολόγιο του ΓΕΜΗ και το πόθεν έσχες που κατέθεσε στη Βουλή στις 27 Απριλίου. Πηγές του protothema.gr αναφέρουν πως μέχρι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιστρατευτεί στη Βουλή μη τυχόν και διαρρεύσουν στοιχεία ενώ απορίες υπάρχουν και για το κατά πόσο μπορούν να αλλοιωθούν οι σχετικές καταστάσεις. Ας μην ξεχνάμε πως προσπαθώντας ο κ. Φλαμπουράρης να σβήσει τα ίχνη των μετοχών του και μετά το δημοσίευμα μας την Τρίτη το πρωί, έστειλε τον λογιστή του στο ΓΕΜΗ ενώ μείζον θέμα υπάρχει μετά και τις καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται ο πρώην υπουργός να πήρε πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής του από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΝΔ ζητά να υπάρξει εξέταση του τι πραγματικά συνέβη ενώ σημερινά δημοσιεύματα μιλάνε πως ο αρμόδιος ανθυπαστυνόμος που υπέγραφε το εν λόγω έγγραφο ήταν στη Φλώρινα την ημέρα που εμφανίζεται να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός πως ακόμα και σήμερα, δύο ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα έγγραφα μεταβίβασης των μετοχών του κ. Φλαμπουράρη και παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, καμία έρευνα δεν προχώρησε από την Ελληνική Αστυνομία η οποία οφείλει άμεσα και πριν περάσει περισσότερος καιρός (άρα και μπορέσουν ενδεχομένως να υπάρξουν παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση ή αλλοίωση στοιχείων) να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εισόδου ακόμα και τα οπτικά από τις καμερες στις 26 Ιανουαρίου 2015 στο Αρχηγείο για να διαπιστωθεί αν ο κ. Φλαμπουράρης και ο συνεταίρος του Γιάννης Κοτταρίδης όντως εισήλθαν στο κτήριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ομολογία Τσίπρα για την... γραφειοκρατία αποδεικνύει ότι είναι διάτρητο το «άλλοθι» Φλαμπουράρη"

Το Bitcoin έγινε κι επισήμως εμπόρευμα

Το εικονικό νόμισμα Bitcoin είναι κι επισήμως εμπόρευμα πια, όπως το αργό πετρέλαιο ή το σιτάρι, σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC).

Η CFTC ανακοίνωσε ότι κινήθηκε νομικά κατά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και ότι παράλληλα προχώρησε σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής για τη διευκόλυνση διαπραγμάτευσης συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης στην πλατφόρμα του. Αυτό σημαίνει ότι με την εντολή αυτή, η CTFC για πρώτη φορά κρίνει ότι το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ορίζονται ορθώς ως εμπορεύματα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αν και οι παράγοντες της αγοράς συζητούν εδώ και καιρό αν το Bitcoin θα μπορούσε να οριστεί ως εμπόρευμα και η CFTC εδώ και καιρό εξετάζει αν το εικονικό νόμισμα εμπίπτει στη δικαιοδοσία της, οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης είναι ενδεχομένως πολλές.

Με την κίνηση αυτή, η CFTC αναγνωρίζει την αρμοδιότητά της να έχει την εποπτεία της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης, η οποία θα υπόκειται πλέον σε κανονισμούς της επιτροπής.

Έτσι, σε περίπτωση παρατυπιών, όπως στη χειραγώγηση προθεσμιακών συμβολαίων, η CFTC θα είναι σε θέση να απαγγέλλει κατηγορίες κατά αυτών που ενήργησαν παράτυπα. Εάν μια εταιρεία θέλει να λειτουργήσει μια πλατφόρμα συναλλαγών για παράγωγα ή προθεσμιακά συμβόλαια Bitcoin, θα χρειαστεί να εγγραφεί ως μηχανισμός εκτέλεσης συμβάσεων ανταλλαγής (swap execution facility) ή ως καθορισμένη αγορά συμβολαίων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, και η Coinflip - η εταιρεία κατά της οποίας στρέφονται οι νομικές ενέργειες της CFTC - δεν είναι η μοναδική που παρέχει πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση του Bitcoin.

«Ενώ υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω από το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα, η καινοτομία δεν αποτελεί δικαιολογία για εκείνους που δρουν στο χώρο αυτό για να μην ακολουθούν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στις αγορές παραγώγων επί εμπορευμάτων», δήλωσε ο Έιταν Γκόελμαν, επικεφαλής του τμήματος επιβολής κανονισμών της CFTC.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Bitcoin έγινε κι επισήμως εμπόρευμα"

Βρέθηκε «ξαφνικά» ο πρόεδρος του Πειθαρχικού για τον καρδιοχειρουργό με το φακελάκι...

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται τώρα το υπουργείο Υγείας για τη συγκρότηση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ ώστε να εξεταστούν οι περιπτώσεις των επίορκων και να ανακοπεί η επάνοδος τους στα νοσοκομεία, με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή που αφορά τον καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού. Το υπουργείο επικαλέστηκε σε ανακοίνωσή του επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη σκανδαλώδη επιστροφή του γιατρού στο νοσοκομείο, όπου είχε συλληφθεί με το φακελάκι ανά χείρας για να προχωρήσει σε επέμβαση ασθενούς -ο οποίος σημειωτέον τελικά κατέληξε- ότι η συνταξιοδότηση του προέδρου του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο δεν είχε επιτρέψει να προχωρήσει πειθαρχικά η διαδικασία.

Η αποκάλυψη από το protothema.gr της αυτοδίκαιης επανόδου του επίορκου καρδιοχειρουργού Α.Τ, στις 15 Σεπτεμβρίου στα καθήκοντά του κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των αρμοδίων. Έτσι, με τρεις μήνες καθυστέρηση διορίστηκε στη θέση του προέδρου του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΣΥ η αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κυρία Μεταξία Ανδροβιτσανέα.

Κι ενώ η απόφαση του διορισμού της οδεύει προς τη Διαύγεια, στο υπουργείο Υγείας καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν ένα άλλο ζήτημα, που άπτεται και πάλι της νόμιμης συγκρότησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου: την παραίτηση που υπέβαλε η γραμματέας του πειθαρχικού οργάνου! Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η γραμματέας του συμβουλίου υπέβαλε παραίτηση, ενώ την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια της βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης.

Στη νέα εμπλοκή η ηγεσία κατά πληροφορίες προτίθεται να δώσει άμεσα λύση διορίζοντας εκ νέου γραμματέα και αναπληρώτρια γραμματέα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα και να προχωρήσει στις συνεδριάσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε «ξαφνικά» ο πρόεδρος του Πειθαρχικού για τον καρδιοχειρουργό με το φακελάκι..."

Διαμελισμένοι οι καταδρομείς του μοιραίου Noratlas

Διαμελίστηκαν τα σώματα των καταδρομέων που παγιδεύτηκαν στο Noratlas, όπως δείχνουν τα ευρήματα της ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στην Λευκωσία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν βρεθεί συμπληρωμένοι σκελετοί και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να βρεθούν, διότι το Noratlas , μετά τα αντιεροπορικά πυρά που δέχθηκε κατέπεσε βίαια στο έδαφος και πήρε φωτιά.

Επιστήμονας, που συμμετέχει στην ανασκαφή επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που, 41 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, γίνεται τέτοιου είδους ανασκαφή για να εντοπιστεί αεροσκάφος, και μάλιστα στρατιωτικό, και να βρεθούν οι νεκροί.

Το Noratlas, που είχε απογειωθεί από την Σούδα της Κρήτης αργά το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974, είχε τετραμελές πλήρωμα και μετέφερε είκοσι οκτώ 28 Έλληνες καταδρομείς. Σκοτώθηκαν όλοι , πλην ενός , του Θανάση Ζαφειρίου. Δεκαέξι νεκροί, των οποίων οι σοροί βρέθηκαν εκτός του αεροσκάφους, τάφηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμειας. Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA οι δώδεκα.

Για την πορεία της ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, η οποία άρχισε στις 27 Ιουλίου, ενημέρωσαν σήμερα τους δημοσιογράφους ο επίτροπος Προεδρίας για Ανυρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, και ο επικεφαλής της ομάδας, που εργάζεται στον χώρο, Ξενοφών Καλλής.

Με βάση την ενημέρωση και τα όσα είδαν οι δημοσιογράφοι στον χώρο από το Noratlas έχουν απομείνει ένα σύστημα προσγείωσης και τα ελαστικά των δύο τροχών. Η ανασκαφή έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια του ελληνικού μεταγωγικού, έχουν υποστεί ολοκληρωτική αλλοίωση, αφήνοντας μόνο τα σημάδια τους στο χώμα.

Επίσης, έχει αποκαλυφθεί μια άμορφη μάζα σιδερικών, που εκτιμάται ότι είναι από το πιλοτήριο.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της ανασκαφής και σημείωσε ότι η ανασκαφή οδεύει προς ολοκλήρωση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν εξ αρχής. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπινων οστών, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Στο εργαστήριο τα οστά

Τα οστά, που έχουν εντοπιστεί, δήλωσε ο κ. Φωτίου «έχουν ήδη μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήριο» και πρόσθεσε: « συνεχίζουμε να εντοπίζουμε οστά και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής όλα θα τύχουν των αναγκαίων ανθρωπολογικών και γενετικών εξετάσεων, με στόχο την ταυτοποίηση και την επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες». Ο κ. Φωτίου, απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του κυπριακού λαού για την προσφορά αυτών των παιδιών προς την Κύπρο.

Σε ερωτήσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου, γιατί δεν έφτασε στους άνδρες της αντιαεροπορικής άμυνας, που ήταν στην περιοχή, το σήμα ότι ελληνικά αεροσκάφη είχαν αναχώρησει από την Σούδα για την Κύπρο και γιατί έγινε η ανέγερση του μνημείου στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ ήταν γνωστό ότι ήταν θαμμένο το Νoratlas, o κ. Φωτίου απάντησε ως εξής: «όλοι έχουμε αυτά τα ερωτήματα, δέχομαι ο ίδιος από απλούς πολίτες και τους συγγενείς των πεσόντων». Μέσα από την ανασκαφή , πρόσθεσε, αναμένεται να φωτιστούν και «οι ιστορικές πτυχές, που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους».

Ο επικεφαλής της της ανασκαφής, Ξενοφών Καλλής , σημείωσε ότι η προσπάθεια στοχεύει στον εντοπισμό των λειψάνων, ώστε να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες. «Έχουν εντοπιστεί λείψανα. Σε αυτό το στάδιο δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας επιστημονικής τον αριθμό. Οι διαδικασίες συνεχίζονται και στο τέλος θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τις οικογένειες, εάν οι συγγενείς τους έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα επιστημονικά ευρήματα όσον αφορά τον εντοπισμό του αεροσκάφους και των οστών, ο κ. Καλλής επεσήμανε ότι «το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης με κατεύθυνση δυτικά με το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο. Εμείς το βρήκαμε ανάποδα. Το πιλοτήριο βλέπει προς τα βόρεια, προς την οροσειρά του Πενταδάκτυλου, και το πίσω μέρος προς τα νότια. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε με επιστημονικό τρόπο για το πώς κατέληξε έτσι το αεροσκάφος».

Όσον αφορά τα οστά ο κ. Καλλής σημείωσε ότι , παρά την πρόσκρουση, τις εκρήξεις και τη φωτιά που ακολούθησαν, η κατάστασή τους είναι πάρα πολύ καλή. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις γενετικές εξετάσεις», είπε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι δόθηκαν δείγματα για σκοπούς προκαταρτικής μελέτης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ώστε να υπάρχει σιγουριά ότι τα οστά είναι σε καλή ποιότητα και θα αποδώσουν DNA

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμελισμένοι οι καταδρομείς του μοιραίου Noratlas"

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες, «ραντεβού» στα εκλογικά κέντρα

Με δυσκολία διεξαγόταν για μία ώρα το μεσημέρι της Παρασκευής η κυκλοφορία στον κόμβο των Κερδυλλίων της Εγνατίας Οδού, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι κυκλοφορούσαν στο οδόστρωμα μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια».

Οι αγρότες παραμένουν και σε πολλά άλλα «μπλόκα» από τις 16 Σεπτεμβρίου και έχουν προαναγγείλει ότι την Κυριακή θα συγκεντρωθούν σε εκλογικά κέντρα και συνοριακούς σταθμούς.

Τα φυλλάδια που μοιράστηκαν στην Εγνατία «είναι μια ήπιας μορφής κινητοποίηση, συμβολικού χαρακτήρα. Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο και να εμποδίσουμε τον κόσμο να πάει στις δουλειές του, απλώς θέλουμε να τον ενημερώσουμε για τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα που θα φέρει η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου» δήλωσε το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής.

Τα μέτρα που προωθούνται για το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι αυτά που, όπως λένε οι ίδιοι οι Βορειοελλαδίτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, τους αναγκάζουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, βρίσκεται μαζί με αντιπροσωπεία του κλάδου στην Αθήνα και από το πρωί της Παρασκευής έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων. Τελευταία συνάντηση θα είναι το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Οι βορειοελλαδίτες αγρότες βρίσκονται στα εξής σημεία: Κήποι στον Έβρο, στην Εγνατία οδό στην Κομοτηνή, στον δρόμο του τελωνείου Εξοχής στη Δράμα, στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα, στον κόμβο Κερδυλλίων στις Σέρρες, στη δεύτερη έξοδο της Κατερίνης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στον κόμβο Λαρίσης στην Κοζάνη.

Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν, σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, αγρότες από τους νομούς Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Μαλγάρων, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας και Λαμίας.

Στο μεταξύ, για τις 28 Σεπτεμβρίου έχει αποφασιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες, «ραντεβού» στα εκλογικά κέντρα"

Κερέ: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μείνει στο ευρώ

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

"Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη", τόνισε.

Εκτίμησε δε, σε συνέντευξή του στο Παρίσι, ότι η ψαλίδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στο μέτωπο του πληθωρισμού θα μικρύνει το επόμενο διάστημα.

Ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να «προστατεύει την ευρωζώνη από τους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς κραδασμούς», μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ έχει ως «σταθερό στόχο την προστασία των νομισματικών συνθηκών στην ευρωζώνη έναντι όλων των διεθνών κραδασμών, που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που προέρχονται από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες χώρες και που προέρχονται από τις αποφάσεις άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών» δήλωσε ο Κερέ στο Παρίσι.

Για τον Κερέ, η επιφυλακτικότητα της Fed «επιβεβαιώνει τη διάγνωση» της ίδιας της ΕΚΤ, δηλαδή την ύπαρξη «νέων κινδύνων» που συνδέονται με τις μεγάλες αναδυόμενες χώρες και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Κερέ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν η ΕΚΤ διαβλέπει σε αυτή την εξέλιξη «προσωρινούς κραδασμούς».

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι εάν αυτοί οι κίνδυνοι πρόκειται να υλοποιηθούν, η ΕΚΤ έχει «υπενθυμίσει την ικανότητά της να ενεργεί» και να «προσαρμόζει» το πρόγραμμα αγορά ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κερέ: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μείνει στο ευρώ"

Ευρωκοινοβούλιο: Ο Παπαδημούλης είπε φασίστρια την Λεπέν κι εκείνη απάντησε [ΒΙΝΤΕΟ]

Έντονη κόντρα ξέσπασε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και της πρόεδρου του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για τη μετανάστευση είπε: «Στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού κύματος, χρειάζεται μια ανθρωπιστική ευρωπαϊκή λύση. Ως Ευρωπαίος πολίτης, ντρέπομαι για την αποτυχία του Συμβουλίου των Υπουργών και τονίζω ότι είναι η ώρα των ηγετών. Των αρχηγών των κρατών. Να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους υπουργούς τους. Αλλιώς, θα ακούμε εδώ μέσα φασιστικές κραυγές σαν της κυρίας Λεπέν, που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους πάνω σε ανθρώπινες ζωές. Την ώρα που το Αιγαίο και η Μεσόγειος γίνονται νεκροταφείο χιλιάδων, μικρών παιδιών και των οικογενειών τους».

«Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο η Ευρώπη να απουσιάζει, να αναβάλλει, να ακυρώνει τη συνθήκη Σέγκεν, να υψώνει τείχη, επειδή λίγες κυβερνήσεις της δεξιάς και της άκρας δεξιάς μπλοκάρουν την αναγκαία απόφαση. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να πρωτοστατήσει τώρα για να υπάρξει λύση, αλλιώς αύριο θα είναι αργά. Η χώρα μου, η Ελλάδα, δεν αντέχει μόνη της όλη αυτή την πίεση», κατέληξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επιμένοντας να λάβει τον λόγο εκτός διαδικασίας, προκειμένου να απαντήσει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρίν Λεπέν απέφυγε να αναφερθεί στην κατηγορία περί φασισμού, αλλά αντίθετα κατηγόρησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη ως υπεύθυνο για 100 εκατομμύρια θανάτους, αναφέροντας επί λέξει: «Δεν επιτρέπω να με αποκαλούν φασίστρια. Ιδίως εκ μέρους κάποιων που έχουν στο βάρος της συνείδησής τους 100 εκατομμύρια θανάτους».


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: Ο Παπαδημούλης είπε φασίστρια την Λεπέν κι εκείνη απάντησε [ΒΙΝΤΕΟ]"

Μεϊμαράκης για Τασία: Οποιος την πειράξει, θα 'χει να κάνει μαζί μου

Με χιούμορ έδωσε τέλος στην «κόντρα» του με την πρώην υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ και σε συνομιλία με δημοσιογράφους, οταν τον ρώτησαν σχετικά με δήλωση της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει στοχοποιηθεί απο τον ίδιο, απάντησε: «Μου ειναι συμπαθέστατη. Όποιος την πειράξει θα έχει να κανει μαζί μου».

Της δήλωσης αυτής είχει προηγηθεί η συνέντευξη της πρώην υπουργού το πρωί της Κυριακής, που τον κατηγόρησε ότι την στοχοποίησε, αποκαλώντας την «κυρά Τασία» στο ντιμπέιτ, ενώ δεν παρέλειψε να τον «καταστήσει» υπεύθυνο για ό,τι κι αν της συμβεί.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης για Τασία: Οποιος την πειράξει, θα 'χει να κάνει μαζί μου"

Δίνουν προεκλογικά το επίδομα θέρμανσης του προηγούμενου χειμώνα!

Εδώ και λίγες ημέρες μία έκπληξη περιμένει τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Οι... εκλογές έκαναν το θαύμα τους και έτσι το επίδομα, το οποίο πολλοί είχαν ξεχάσει έχει αρχίσει να καταβάλλεται στους λογαριασμούς.

Πρόκειται για απόφαση Μάρδα, ο οποίος ενέκρινε κονδύλι ύψους 108,1 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του επιδόματος του προηγούμενου χειμώνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίνουν προεκλογικά το επίδομα θέρμανσης του προηγούμενου χειμώνα!"

Έβρος: Θανατώθηκαν 3.500 βοοειδή λόγω οζώδους δερματίτιδας

Σε 3.500 ανέρχεται ο αριθμός των θανατωθέντων βοοειδών που προσβλήθηκαν από τη ζωονόσο της οζώδους δερματίτιδας στον Έβρο, με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), οι προσβεβλημένες από το νόσημα εκτροφές, έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, ανέρχονται στις 53. Εντοπίζονται μόνο σε εκμεταλλεύσεις του Έβρου, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού.

Με τη συνδρομή κτηνιάτρων από όλη την περιφέρεια μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 7.500 ζώα, ενώ ο εμβολιασμός των εναπομεινάντων 9.000 βοοειδών του νομού θα συνεχιστεί από την επόμενη εβδομάδα, με την παραλαβή των υπόλοιπων δόσεων του εμβολίου.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ επισημαίνει ότι η οζώδης δερματίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα, ενώ ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς στοχεύει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και στην αναχαίτιση του νοσήματος, για την οποία είναι κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση της ζωονόσου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Θανατώθηκαν 3.500 βοοειδή λόγω οζώδους δερματίτιδας"

Στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς η Ραχήλ Μακρή για την υπόθεση με τα «σαπάκια» των 500 εκατ.

Φάκελο για την υπόθεση της αναβάθμισης των τεσσάρων αεροσκαφών που κόστισε 500 εκατ. δολάρια κατέθεσε στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η κυρία Ραχήλ Μακρή σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας προσανατολίζεται να διατάξει άμεσα έρευνα και ενδεχομένως να εντάξει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο συνολικό φάκελο με προμήθειες εξοπλισμών που ελέγχονται για μίζες.

Επιπλέον κατέθεσε στοιχεία και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως η ίδια δήλωσε στο protothema.gr. «Η συνδρομή της δικαιοσύνης αναμένεται να είναι άμεση και να χυθεί άπλετο φως από την κ. Ράικου και προς τις δύο κατευθύνσεις» σημείωσε η κ. Μακρή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα, όταν ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποφάσισε να αναθέσει, με συνοπτικές διαδικασίες, σε αμερικάνικη εταιρεία την αναβάθμιση τεσσάρων παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση «άρπαζε» από τα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά, προκειμένου να πληρώσει τις δόσεις των δανείων.

Για το θέμα τότε, μάλιστα, είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με το σύνολο των εκπροσώπων των κομμάτων (εκτός ΑΝΕΛ) να συμφωνούν πως η περίεργη υπόθεση που αφορά στον κ. Καμμένο πρέπει να ερευνηθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς η Ραχήλ Μακρή για την υπόθεση με τα «σαπάκια» των 500 εκατ."

Σοκολατάκια βελγικής προέλευσης ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων «σοκολατάκια» Βελγικής προέλευσης, στην πρώτη ύλη των οποίων ανιχνεύτηκε η παρουσία αραχίδων, συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Οι αραχίδες είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.

Πρόκειται για τα προϊόντα με εμπορική ονομασία "Leonidas Ballotin rouge mix", σε συσκευασία των 750g, με αριθμούς παρτίδας 041715800 και 040315800, τα οποία παρασκευάστηκαν από την Βελγική εταιρία "Confiserie Léonidas SA" και διακινήθηκαν στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Σπάτα).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων προκειμένου να διορθωθεί η επισήμανση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα (φωτογραφίες) και είναι αλλεργικοί στις αραχίδες, να μην τα καταναλώσουν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκολατάκια βελγικής προέλευσης ανακαλεί ο ΕΦΕΤ"

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Υπεύθυνος ο Μεϊμαράκης, αν μου συμβεί οτιδήποτε» - ΒΙΝΤΕΟ

"Θα ήθελα να σχολιάσω τη χθεσινή απρέπεια του κ. Μεϊμαράκη στη συγκέντρωση της Ομόνοιας να ασχοληθεί πάλι με το πρόσωπό μου, με το γνωστό η 'κυρία Τασία' και οι 'μετανάστες λιάζονται", σημείωσε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου στην "Κοινωνία Ώρα Mega".

"Ξεπερνώντας όλη την ιστορία του προσφυγικού και μη καταθέτοντας καμία πρόταση, θεωρώ ότι είναι μια ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική, διότι το να στοχοποιείς πολιτικά έναν άνθρωπο είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Τον καθιστώ υπεύθυνο, αν μου συμβεί οτιδήποτε. Μια τρίχα από τα μαλλιά μου..." τόνισε.

"Το κυρα-Τασία που είπε ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι απλώς αγενές. Είναι η οικειότητα της απαξίωσης", δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Δείτε το βίντεο από το Mega:


Διαβάστε Περισσότερα » "Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Υπεύθυνος ο Μεϊμαράκης, αν μου συμβεί οτιδήποτε» - ΒΙΝΤΕΟ"

Λίστα Λαγκάρντ: Δείτε ποιοι πήγαν και πλήρωσαν τα πρόστιμά τους

Είκοσι τρία φυσικά πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στην περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ», μεταξύ των οποίων γνωστοί εφοπλιστές, μεγαλοεκδότες και άλλοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, ελέχθησαν ήδη από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα σημαντικού ύψους και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν συνολικά πάνω από 14,7 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «F&M Voice» δείχνουν ότι κάθε φυσικό πρόσωπο της «Λίστας Λαγκάρντ», που έχει ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο φόρους 639.000 ευρώ και, μάλιστα, μετά από διαγραφές προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, λόγω υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4321/2015.
Αυτό σημαίνει ότι από την πραγματοποίηση και την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων σε 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Λίστας Λαγκάρντ», τα οποία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί σε επίπεδο ΑΦΜ, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει φόρους συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ! Ωστόσο το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν σύντομα οι έλεγχοι σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Λίστας Λαγκάρντ», ώστε η είσπραξη του ποσού αυτού να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχυθεί και να αποφευχθεί η εφαρμογή μεγάλου αριθμού επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Τι γλίτωσαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και παρουσιάζει η «F&M Voice», το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και οι άλλες αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες που έχουν επιληφθεί των ελέγχων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Λίστας Λαγκάρντ», βεβαίωσαν, μέχρι στιγμής, φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους άνω των 26 εκατ. ευρώ σε 23 περιπτώσεις.
Από το ποσό αυτό, όμως, εισπράχθηκαν περίπου 14,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι περισσότεροι από τους ελεγχθέντες φορολογουμένους έκαναν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 4321/2015 που προέβλεπαν διαγραφή του συνόλου των προστίμων, των τόκων, των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των βασικών φορολογικών τους οφειλών ή διαγραφή μεγάλου μέρους των πρόσθετων αυτών επιβαρύνσεων σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών κι έτσι γλίτωσαν από την πληρωμή ποσών συνολικού ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά τα ονόματα και τα ποσά που κατέβαλαν στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου, που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίστα Λαγκάρντ: Δείτε ποιοι πήγαν και πλήρωσαν τα πρόστιμά τους"

Το μνημόνιο «παγώνει» τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ

Στις «ελληνικές καλένδες» βάζει διάταξη στο νομοσχέδιο του μνημονίου σημαντικές υποθέσεις του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή που ελέγχονταν η ξεκίνησαν να ελέγχονται από τον Μάρτιο του 2015 στις οποίες περιλαμβάνονται και πολύμηνοι έλεγχοι για τα 2045 ονόματα της Λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικότερα με αφορμή την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ από τον αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τις 30 Οκτωβρίου στην υποπαράγραφο Δ7 του νόμου 4336/2015 δηλαδή το νόμο του μνημονίου ΙΙΙ προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι όλες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ για τις οποίες η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει προλάβει ακόμη να εκδώσει πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων μετατρέπονται σε «απλά δελτία πληροφοριών».

Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ότι τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών των ανδρών του ΣΔΟΕ θα πρέπει άμεσα να αποσταλούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να ξεκινήσουν από την αρχή οι σχετικοί έλεγχοι.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα έχει ως συνέπεια να καθυστερήσουν για πολλούς ακόμη μήνες οι συγκεκριμένοι έλεγχοι και γι’ αυτό θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να καταργηθεί.

Η ένταξη της διάταξης αυτής στο συγκεκριμένο νόμο έγινε χωρίς καν να ενημερωθεί και να ερωτηθεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι από την λίστα Λαγκάντ έχουμε ολοκληρωμένες εκθέσεις μόνο για 120 άτομα ενώ όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης .

Όσες από τις υποθέσεις αυτές που ελέγχει το ΣΔΟΕ δεν έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο του καταλογισμού μπαίνουν επισήμως στο «ψυγείο».

Κατά σύμπτωση η αναδρομικότητα της διάταξης του μνημονιακού νόμου καλύπτει η βραχύχρονη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Αυτό οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι κάποιοι ενδιαφερόμενοι ενήργησαν την κατάλληλη ώρα και είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν.

Στον ίδιο συλλογισμό οδηγεί και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη για πάγωμα των ελέγχων ήρθε με μια υπερεπείγουσα διαδικασία όπως αυτή του μνημονίου ώστε να καταργήσει άλλη διάταξη του ν. 4321/2015 με την οποία δόθηκε στο ΣΔΟΕ η δυνατότητα να εκδίδει κι αυτό προσωρινές και οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου καθώς επίσης και αποφάσεις επιβολής προστίμων για τους ελέγχους που το ίδιο διενεργεί ακριβώς για να προχωρούν απρόσκοπτα οι έλεγχοι.

Την περίεργη αυτή εξέλιξη αυτή επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.

Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσής της, με την οποία καταγγέλλει ως «διάλυση του ΣΔΟΕ» τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη ΓΓΔΕ, η ΠΟΕ-ΔΟΥ χαρακτηρίζει ως «επαίσχυντη» τη «μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ, σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μνημόνιο «παγώνει» τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news