facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μοσκοβισί: «Το πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος δεν αλλάζει»

«Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι εφαρμογή», σχολίασε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας, ωστόσο, τη βεβαιότητα πως «το πλαίσιο του προγράμματος» δε θα αμφισβητηθεί, όποια και να είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Γάλλος επίτροπος μίλησε την Τρίτη σε συνέδριο που διοργάνωσε το think tank Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη συμμετοχή και του Διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς.

Στην ερώτηση εάν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν σημείο διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε πως οι τρεις θεσμοί είχαν «πάντα τις ίδιες θέσεις» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Αν και όχι αυθόρμητα», είπε χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κατέληγαν να μιλούν με «μία φωνή» τόσο απέναντι στις ελληνικές Αρχές όσο και στο πλαίσιο του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Τζ. Φρανκς, συμφώνησε με το Γάλλο επίτροπο, ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τόνισε πως βρίσκονται στην «ίδια σελίδα», όσον αφορά την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν από δω και πέρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Μια από τις ατυχίες σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είναι πως η διαδικασία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά σταμάτησε, ή έγιναν και βήματα προς τα πίσω», σχολίασε ο Τζ. Φρανκς, προσθέτοντας ότι κυρίως, «είναι ατυχές το γεγονός ότι αυτή η διακοπή έγινε όταν η Ελλάδα είχε κάνει τη στροφή προς την ανάπτυξη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: «Το πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος δεν αλλάζει»"

Προϋπολογισμός: «Τρύπα» 4,1 δισ. ευρώ στα έσοδα 8μήνου

Αν ξεκινήσει κανείς την ανάγνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, από τη γραμμή που αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα θα του δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο προϋπολογισμός «πετάει». Όχι μόνο έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 537 εκατ. ευρώ. Μεγαλεία…

Στο οκτάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,801 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,264 δισ. ευρώ.

Οι εντυπώσεις, ακόμα και για όποιον δεν έχει ιδέα για το τι έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, αντιστρέφονται βίαια όταν πέσει το μάτι του αναγνώστη στα στοιχεία για τις πληρωμές του κράτους και τα έσοδα που εισπράττει. Υστέρηση 4,744 δισ. ευρώ στις δαπάνες, κοινώς έχουν μείνει τα πάντα απλήρωτα πλην μισθών συντάξεων και των απολύτως αναγκαίων και έσοδα με υστέρηση 4,068 δισ. ευρώ, παρά τη μικρή ανάσα που έλαβαν τα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο.

Ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί πλήρως, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνο στα χαρτιά διότι στην ουσία εδώ και μήνες ο προϋπολογισμός είναι πρωτογενώς ελλειμματικός και κρίνεται αμφίβολο, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αν τελικά θα επιτευχθεί και ο στόχος που τέθηκε πρόσφατα με το νέο Μνημόνιο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μαζευτεί στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, μετά από μία ακόμα προεκλογική περίοδο και σε καθεστώς capital controls.

Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι ίσως οι τελευταίες, οι οποίες εμφανίζουν αυτή την εικονική πραγματικότητα για τον προϋπολογισμό. Μια από τις πρώτες υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής θα είναι η κατάθεση και ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015, μαζί ενδεχομένως με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της επόμενης τριετίας, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από την περασμένη άνοιξη.

Μέχρι την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2015 λοιπόν, τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν:

1. Έσοδα. Στο οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν μετά βίας σε 30,768 δισ. ευρώ (από 32,919 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και έναντι στόχου 34,919 δισ. ευρώ.

2. Δαπάνες. Με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές του να ξεπερνούν πλέον τα 5 δισ. ευρώ, είναι απολύτως εξηγήσιμο γιατί οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 4,744 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο (στα 31,869 δισ. ευρώ έναντι στόχου 36,613 δισ. ευρώ).

3. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι εισροές από την Ε.Ε είναι χαμηλότερες μόλις κατά 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους (1,792 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ όμως το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) αλλά οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν υπάρχουν οι εθνικοί πόροι για να γίνουν επενδύσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Μόλις 1,563 δισ. ευρώ ήταν στο οκτάμηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ (αντί για 3,090 δισ. ευρώ) και είναι πρακτικά αδύνατο να αυξηθούν στα 6,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό είναι μάλλον το «κλειδί» για να μαζευτεί το πρωτογενές έλλειμμα. Το κλασσικό, τα τελευταία χρόνια ψαλίδι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός: «Τρύπα» 4,1 δισ. ευρώ στα έσοδα 8μήνου"

Τατούλης: Δεν ήξερα ότι η εταιρία είναι του Φλαμπουράρη - ΗΧΗΤΙΚΟ

Εξηγήσεις για το θέμα Φλαμπουράρη και την σύμβαση που υπέγραψε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κλήθηκε να δώσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή Πολιτικός Καφές, με τον Γιάννη Κουρτάκη και τον Παναγιώτη Τζένο.

«Δεν γνώριζα και δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι στο ΔΣ κάθε εταιρείας που υπογράφει σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος με την τοποθέτησή του, δεν διαφώτισε περαιτέρω την υπόθεση, καθώς επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τις πολιτικές διαστάσεις που παίρνει το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης ανέφερε: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν πήρε το έργο επί ημερών της υπουργίας του, ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο» ενώ σχετικά με το θέμα που προκύπτει περί ηθικού και νόμιμου απέφυγε να απαντήσει…

Ο κ. Τατούλης δήλωσε άγνοια για το εάν στην εταιρία στην οποία κυρώθηκε το έργο συμμετείχε ο κ. Φλαμπουράρης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν με ενδιαφέρει με ποιον υπογράφω, υπογράφω με αυτόν στον οποίο έχει κυρωθεί το έργο, σημειώνοντας πως το έργο πρέπει να παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου και πως δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό από την περιφέρεια.Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως ο κ. Τατούλης ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία στην οποία φέρεται ως μέτοχος ο κ. Φλαμπουράρης έχει πάρει στο παρελθόν έργα στο δήμο Καλαμάτας και Τρίπολης.

Αντιπαράθεση περί ηθικής

Ένταση ωστόσο προκλήθηκε στον αέρα του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 όταν ο κ. Τατούλης σε παρέμβασή του λίγα λεπτά αργότερα ανέφερε επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σχετικά με το θέμα περί νομιμότητας. «Όλες οι γνωμοδοτήσεις, όλες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη ήταν θετική».

Σε ερώτηση του κ. Κακλαμάνη που ήταν επίσης στον αέρα του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 για το εάν είχε φορολογική ενημερότητα ο ανάδοχος ο κ. Τατούλης ανέφερε «φυσικά και είχε ο ανάδοχος φορολογική ενημερότητα δεν θα μπορούσε να δοθεί το έργο διαφορετικά. Κάθε σύμβαση περνάει από δύο νομιμοποιοτικούς μηχανισμούς. Η άποψή μου περί του ηθικού είναι ότι ο διαγωνισμός είχε γίνει πριν από ενάμιση χρόνο. Εάν δεν είναι νόμιμο οφείλει η Βουλή των Ελλήνων να εξετάσει την υπόθεση. Δεν πήρε καμία «δουλειά» με θεσμική θέση ο κ. Φλαμπουράρης ως υπουργός».

Τα πνεύματα ωστόσο οξύνθηκαν όταν έγινε αναφορά στην υπόθεση της τεχνικής εταιρίας που έχουν οι συγγενείς του κ. Τατούλη. «Νομίζω ότι έχω μια πολιτική διαδρομή εξαιρετική στα δημόσια πράματα του τόπου. Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη της ηθικής και της νομιμότητας στην Πελοπόννησο».



parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Τατούλης: Δεν ήξερα ότι η εταιρία είναι του Φλαμπουράρη - ΗΧΗΤΙΚΟ"

Φλαμπουράρης: "Παραιτήθηκα από το Δ.Σ. της 'Διάτμηση' και πούλησα τις μετοχές στις 26.01". Όλα τα έγγραφα

Με επίσημη δήλωση του που εστάλη από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Φλαμπουράρης διευκρινίζει πως παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας "Διάτμηση" που του ανήκε, στις 26 Ιανουαρίου του 2015, αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το κόμμα του και πριν την υπουργοποίηση του.
Αναφέρει πως μεταβίβασε τις μετοχές της εταιρείας που κατείχε όπως προκύπτει από το από 26.01. 2015 Ιδιωτικό Συμφωνητικό αλλά και από το μετοχολόγιο της εταιρείας.
Σημειώνει πως την 26.01.2015 προέβη στη διακοπή εργασιών όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Μητρώου της αρμόδιας φορολογικής αρχής, κατέθεσα το πτυχίο μου και αίτηση συνταξιοδότησης.
Σε ό,τι αφορά την κατάθεση στην εφορία του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών ενημερώνει την εφημερίδα που δημοσίευσε σχετικό κείμενο που τον εμπλέκει σε κατοχή μετοχών και σήμερα, πως όπως προκύπτει από το νόμο 4172/2013 και την ΠΟΛ 1032/2015 δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχρέωση κατάθεσης του Συμφωνητικού στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του, αναφέρει:
"Το εισόδημα από την μεταβίβαση των μετοχών αυτών θα συμπεριληφθούν στην φορολογική δήλωση του έτους 2015 και θα φορολογηθούν το επόμενο έτος. Μετά την αποχώρησή μου από το ΔΣ της εταιρείας και την μεταβίβαση των μετοχών που κατείχα οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη της εταιρείας δεν με αφορά".
Για τη φημολογούμενη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας, υπογραμμίζεται:
"Επίσης σε ό,τι αφορά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας για την οποία όλως ψευδώς αναφέρεται ότι καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ την Δευτέρα 14.09.2015 ενημερώνω ότι ήδη από τις 03.02.2014 έχει καταχωρηθεί η από 24/12/2013 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας με Αριθμό Πρωτοκόλλου 10672/14 και Κωδικό Αριθμό Καταχώρησης 411401 σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η άυξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αν το ΓΕΜΗ διεκπεραίωσε το φάκελο την Δευτέρα 14.09.2015 αυτό επίσης δεν με αφορά".
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δίνει στη δημοσιότητα επίσης όλα τα σχετικά έγγραφα για την εταιρεία που κατείχε και που αποδεικνύουν πως δεν εμπλέκεται πια στο μετοχικό της κεφάλαιο, από το διάστημα που μετείχε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί ο κ. Φλαμπουράρης, δήλωνε στο Βήμα fm: "Λίγο πριν ή μόλις μου ανακοινώθηκε ότι θα γίνω υπουργός (μεταβίβασα τις μετοχές μου) στον υπάρχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο. Στον Γιάννη Κοτταρίδη. Στην εταιρεία αυτή, που την είχα φτιάξει εγώ, είμαστε τρεις συνεταίροι. Στον ένα από αυτούς τους συνεταίρους μου μεταβιβάστηκαν οι μετοχές. Είναι δυνατόν να συζητήσω αυτό το θέμα τώρα; Όταν εγώ δεν έχω καμία σχέση με την εταιρεία; Την πήραν άλλοι.
Τι να πω, να φοβηθώ; Ότι μεταβιβάζω την εταιρεία; Πού να μεταβίβαζα τις μετοχές, σε κάποιον άγνωστο; Αυτός ήταν διατεθειμένος να τις αγοράσει, τις αγόρασε, θα τις πληρώνει με δόσεις, δεν είναι και εύκολο. Μια εταιρεία, η οποία είναι ουσιαστικά οικογενειακή, δεν μεταβιβάζεται σε κανέναν άγνωστο. Τρεις συνεταίροι είμαστε, δεν είναι οικογενειακή; Τι είναι; Δηλαδή έχεις μια ταβέρνα, τρεις συνεταίροι και θα πάει να μεταβιβάσει ο ένας τις μετοχές του σε έναν από τη Γαλλία; Όποιος σκέφτεται έτσι, σκέφτεται κακόπιστα. Τις μεταβίβασα…".

Η Δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη σχετικά με τα δημοσιεύματα όπως ακριβώς μας εστάλη από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η αήθης χθεσινή επίθεση εναντίον μου από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης είναι πολιτικά καθοδηγούμενη και συκοφαντική στοχεύει δε στην προσωπική και πολιτική μου εξόντωση καθώς και στην αποδόμηση του αναμφισβήτητου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεπλυθούν οι τέσσερις δεκαετίες διαφθοράς και διαπλοκής του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.
Άξιος ο μισθός των κυρίων του Πρώτου Θέματος και των λοιπών εμπόρων του ψεύδους και της συκοφαντίας.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να δηλώσω τα κάτωθι:
Μόλις αποδέχτηκα την πρόταση να αναλάβω τη θέση του Υπουργού προχώρησα στις παρακάτω ενέργειες:
1. Παραιτήθηκα από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Διάτμηση» στις 26.01.2015 κατά την έκτακτη ΓΣ της εταιρείας από την οποία προέκυψε νέο ΔΣ. Το δε πρακτικό της ΓΣ ως και το πρακτικό συγκρότησης σε σώμα του νέου ΔΣ κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ στις 04.02.2015 όπως προκύπτει και από το με αριθμό πρωτοκόλλου 16542 σχετικό πιστοποιητικό.
2. Μεταβίβασα τις μετοχές της εταιρείας που κατείχα όπως προκύπτει από  το  από 26.01. 2015 Ιδιωτικό Συμφωνητικό αλλά και από το μετοχολόγιο της εταιρείας. 
3. Την 26.01.2015 προέβην στη διακοπή εργασιών όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Μητρώου της αρμόδιας φορολογικής αρχής, κατέθεσα το πτυχίο μου και αίτηση συνταξιοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, να τονίσω ότι η επίμαχη  Σύμβαση μεταξύ της Εταιρείας Διάτμηση και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οποία συκοφαντικά εγκαλούμαι, έχει ημερομηνία σύναψης την ημερομηνία ανακοίνωσης της κατακύρωσης του Διαγωνισμού και συγκεκριμένα την 24.11.2014, ημερομηνία δηλαδή προ της ανάληψης οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος. 
Σε ό,τι αφορά την κατάθεση στην εφορία του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών μου να ενημερώσω το Πρώτο Θέμα ότι όπως προκύπτει από το νόμο 4172/2013 και την ΠΟΛ 1032/2015 δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχρέωση κατάθεσης του Συμφωνητικού στην αρμόδια φορολογική αρχή. Το εισόδημα από την μεταβίβαση των μετοχών αυτών θα συμπεριληφθούν στην φορολογική δήλωση του έτους 2015 και θα φορολογηθούν το επόμενο έτος. Μετά την αποχώρησή μου από το ΔΣ της εταιρείας και την μεταβίβαση των μετοχών που κατείχα οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη της εταιρείας δεν με αφορά. 
Επίσης σε ό,τι αφορά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας για την οποία όλως ψευδώς αναφέρεται ότι καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ την Δευτέρα 14.09.2015 ενημερώνω ότι ήδη από τις 03.02.2014 έχει καταχωρηθεί η από 24/12/2013 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας με Αριθμό Πρωτοκόλλου 10672/14 και Κωδικό Αριθμό Καταχώρησης 411401 σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η άυξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αν το ΓΕΜΗ  διεκπεραίωσε το φάκελο την Δευτέρα 14.09.2015 αυτό επίσης δεν με αφορά.
Μετά από τις διευκρινίσεις αυτές οι οποίες συνοδεύονται από όλα τα σχετικά δημόσια έγγραφα ελπίζουμε ότι η συκοφαντική επίθεση του Πρώτου Θέματος θα σταματήσει άμεσα. Αν δοθεί όμως συνέχεια στα ψεύδη την απάντηση θα δώσει η ελληνική δικαιοσύνη.
Αθήνα 16.09.2015
Φλαμπουράρης Αλέκος

Τα σχετικά έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέκος Φλαμπουράρης:

 
 
 
 
 
 
 
 
 news247\
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: "Παραιτήθηκα από το Δ.Σ. της 'Διάτμηση' και πούλησα τις μετοχές στις 26.01". Όλα τα έγγραφα"

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την πρόσληψη 32.433 ανέργων

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την πρόσληψη, μέσω του ΟΑΕΔ, 32.433 ανέργων οι οποίοι θα τοποθετηθούν για πέντε μήνες σε Δήμους, ενώ παράλληλα ενέκρινε την κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη 2.620 προσώπων σε υπουργεία και Δήμους.

Ειδικότερα, η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ ενέκρινε την πρόσληψη 32.433 εγγεγραμμένων ανέργων με 5μήνες συμβάσεις εργασίας σε Δήμους.

Ο προϋπολογισμός για την πρόσληψη των ανέργων αυτών ανέρχεται στα 200.000.000 ευρώ και προέρχεται από πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε την κατ΄ εξαίρεση συνέχιση της διαδικασίας πρόσληψης των 32.433 ανέργων, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος απώλειας του σχετικού Ευρωπαϊκού κονδυλίου, λόγω καθυστέρησης απορρόφησης του.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας ενέκριναν την αίτηση του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας για την κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη 901 ατόμων και την ανανέωση 1.288 ατόμων που θα απασχοληθούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Τα 2.189 αυτά άτομα θα ασχοληθούν για 8 μήνες σε έργα ανασκαφής, συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Την πρόσληψη 217 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για 45 μέρες ενέκρινε το ΣτΕ προκειμένου να απασχοληθούν στα εργοστάσια της Ανώνυμης Εταιρείας Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες) και στα κέντρα συγκέντρωσης της εταιρείας στην Λάρισα, Κατερίνη, στο Μαυροδένρι Κοζάνης και στο Ξινό Νερό Φλωρίνης.

Για το Δήμο Βόλου εγκρίθηκε η πρόσληψη 76 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας και η πρόσληψη 2 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας για την υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη».

Για το Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η πρόσληψη 65 καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου για τα 65 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εν λόγω Δήμου.

Για το Δήμο Λαμιέων εγκρίθηκε η ανανέωση των συμβάσεων μέχρι 32.12.2015 τεσσάρων ατόμων στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς Όφελος των Γυναικών για την Καταπολέμηση τη Βίας».

Για το ΝΠΔΔ του Δήμου Λαυρεωτικής «Θορικός» εγκρίθηκε η πρόσληψη 15 καθηγητών μουσικής για διάρκεια 10 μηνών προκειμένου να διδάξουν στο δημοτικό ωδείο «Δ. Νικολάου». Αντίθετα, δεν εγκρίθηκε η πρόσληψη 4 καθηγητών φυσικής αγωγής για το ίδιο ΝΠΔΔ.

Για το Δήμο Νάουσας εγκρίθηκε η πρόσληψη 34 καθηγητών. Αναλυτικότερα, εγκρίθηκε η πρόσληψη 24 καθηγητών με 9μήνες συμβάσεις για το ωδείο της Νάουσας και 10 καθηγητών με 9μήνες συμβάσεις για τα εικαστικά εργαστήρια του επίμαχου Δήμου.

Για το Δήμο Σκύρου εγκρίθηκε η πρόσληψη δυο υπαλλήλων (νηπιαγωγός και βρεφονηπιοκόμος) για 11μήνη απασχόληση στον παιδικό σταθμό του εν λόγω Δήμου.

Για τον «Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης» του Δήμου Φαρσάλων εγκρίθηκε η πρόσληψη 8 καθηγητών μουσικής (βιολιού, κλαρίνου, χορωδίας, κ.λπ.) για ένα έτος.

Για τον Δήμο Χίου εγκρίθηκε η πρόσληψη 6 υπαλλήλων και συγκεκριμένα βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών και καθαριστριών για το τρέχον σχολικό έτος προκειμένου να απασχοληθούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χίου.

Αντίθετα, δεν ενέκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας το αίτημα του υπουργείου Παιδείας για την κατ΄εξαίρεση πρόσληψη πτυχιούχων φυσικής αγωγής για στελέχωση των ΟΤΑ και των άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που υλοποιούν το πρόγραμμα «Άθληση για ΄Ολους έτους 2015-2016».

protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την πρόσληψη 32.433 ανέργων"

Διαβάστε το οικονομικό πρόγραμμα του Ποταμιού

Τις συγκεκριμένες απαντήσεις στα οικονομικά ζητήματα της χώρας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα ούτως ώστε να φύγει η Ελλάδα από το τέλμα έδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι Οικονομικοί Εμπειρογνώμονες του Ποταμιού.  


Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε ότι χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό σύστημα ενιαίο και προτάθηκε να γίνει η ενοποίηση του συστήματος με άμεση ένταξη όλων σε ένα ενιαίο ταμείο, με τους ίδιους όρους, χωρίς εξαιρέσεις. Με εισφορές ανάλογα με το εισόδημα -και για τους αυτοαπασχολουμένους. Με βασική σύνταξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογική σύνταξη σε ανταποδοτική βάση, και επικουρική σύνταξη πλήρως ανταποδοτική χωρίς ελλείμματα και επιχορηγήσεις. Μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν θα πρέπει να επενδυθούν στην αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας για όλους, αρχίζοντας από τους πιο αδύναμους. Επιμήκυνση της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας, μέχρι η ανεργία να πέσει σημαντικά. Δωρεάν πρόσβαση (ιδίως των φτωχών, των ανέργων και των ηλικιωμένων) σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας που να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα μετά από προσεκτική μελέτη της εμπειρίας της πιλοτικής φάσης.

Απαιτείται μια κοινή, ευρωπαϊκή, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, των φορολογικών παραδείσων και της υψηλής φοροδιαφυγής. 

Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Ελληνική οικονομία, αλλά και να ανακουφίσουν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού αφορούν:

α) Την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.  Το κράτος θα πρέπει να περιορισθεί σε ρόλο επιτελικό και ρυθμιστικό, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών (π.χ. παιδείας και υγείας).

β) Την απελευθέρωση αγορών και, ιδιαίτερα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα.

γ) Τον αναπροσανατολισμό των κοινωνικών δαπανών και την επικέντρωση πόρων στην ανακούφιση των πλέον αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού.

Για μία γηράσκουσα χώρα όπως η Ελλάδα, ο μόνος τρόπος για να πετύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι να μείνει αταλάντευτα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Το Ποτάμι παρουσίασε τους εξής άξονες:

•Χρειαζόμαστε καινούργιες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε νέους τομείς.
•Χρειαζόμαστε επικέντρωση σε τομείς της οικονομίας που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
• Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μας να μεγαλώσουν.
• Πρέπει επιτέλους να καλωσορίσουμε μεγάλες επενδύσεις, εγχώριες και εξωχώριες.

Οι 15 προτάσεις 

1. Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε βάθος πενταετίας στο 20%. 
2. Μείωση του κόστους ενέργειας. 
3. Βελτίωση υποδομών.
4. Επαναφορά τραπεζικής χρηματοδότησης και άρση των capital  controls άμεσα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. 
5. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ενσωμάτωση του μέσα την κύρια φορολογία.
6. Μηδενική φορολογία για 3 χρόνια για νέες επιχειρήσεις
7. Επιδότηση πρόσληψης με μείωση φορολογίας μετά από την πρώτη περίοδο.
8. Φορολογική αναγνώριση νέων εργαλείων χρηματοδότησης όπως για παράδειγμα το crowd-funding.
9. Απλούστευση επί της ουσίας αδειοδότησης και ανοίγματος μιας επιχείρησης.
10. Δημιουργία ηλεκτρονικού και φυσικού «one stop shop» για την δημιουργία νέας επιχείρησης
11. Δραστική μείωση γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα μιας επιχείρησης.
12. Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ειδικά σε εξαγωγικούς τομείς.
13. Κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
14. Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών προς δημόσιο και ταμεία. Άμεση επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.
15. Κατοχύρωση φορολογικού καθεστώτος για επενδύσεις σε βάθος χρόνου. 

Η έμπειρη ομάδα του κ. Θεοδωράκη,  Χάρης Θεοχάρης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Μάνος Ματσαγγάνης, Στρατής Μούγερ, Λενιώ Μυριβήλη, Γιώργος Παγουλάτος, Θανάσης Σκόκος και Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρθηκαν στους τομείς της ειδικότητας τους και έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις. 

Πιο αναλυτικά η παρουσίαση των οκτώ εμπειρογνωμόνων: 

Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Οι ρίζες της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στη σταδιακή μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας κατά τη δεκαετία του 2000. Η μείωση της ανταγωνιστικότητας οφείλεται στο ότι, ουσιαστικά, από το 2001 και την εγκατάλειψη από την τότε κυβέρνηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, εγκαταλείφθηκε κάθε σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. 

Οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα μίας χώρας με χρονική υστέρηση.  Στα χρόνια πριν το 2001 είχαν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.  Αυτός ήταν και ο λόγος, μαζί με τα χαμηλά επιτόκια που έφερε το ευρώ, που παρά την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, η Ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν ως το 2007.  

Μετά, όμως, ήρθε η κατακρήμνιση. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που πιστοποιείται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.  Για παράδειγμα, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της από την 96η μεταξύ 181 χωρών το 2009 στην 61η μεταξύ 189 χωρών το 2015.  Όμως, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε τις προπορευόμενες χώρες. 

Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Ελληνική οικονομία, αλλά και να ανακουφίσουν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού αφορούν:

α) Την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.  Το κράτος θα πρέπει να περιορισθεί σε ρόλο επιτελικό και ρυθμιστικό, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών (π.χ. παιδείας και υγείας).

β) Την απελευθέρωση αγορών και, ιδιαίτερα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.  Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα.
γ) Τον αναπροσανατολισμό των κοινωνικών δαπανών και την επικέντρωση πόρων στην ανακούφιση των πλέον αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού.

Για μία γηράσκουσα χώρα όπως η Ελλάδα, ο μόνος τρόπος για να πετύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι να μείνει αταλάντευτα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Χάρης Θεοχάρη, Πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών

Θα σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, κατά την άποψή μας, μετά τις εκλογές.

1. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να θέσει συγκεκριμένους στόχους για να βγούμε από την κρίση.
- Την άμεση και οριστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συμμετοχή ιδιωτών προκειμένου να αρχίσουν οι τράπεζες να λειτουργούν.
- Την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να εμπεδωθεί κλίμα ισονομίας αλλά και  για να ξεκινήσει η μείωση των φορολογικών βαρών.
- Την ενεργοποίηση- πάντα με πνεύμα δικαιοσύνης-ανενεργών κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
- Την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και οικονομικής ασφάλειας αλλά και την μείωση της γραφειοκρατίας για να προσελκύσουμε επενδύσεις.
- Την οριστική επίλυση του ζητήματος του χρέους, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
2. Μερικά ενδεικτικά, μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς:
3. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα από το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης. Χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα για να μην επιβαρύνουμε άλλο το χρέος της χώρας. Συγχρόνως, αυτή πρέπει να είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση που θα χρειαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
4. Φοροδιαφυγή, βελτίωση αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης:
- Δημιουργία ΔΟΥ φυσικών προσώπων για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Θα εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω ΚΕΠ, τηλεφώνου και Internet.
- Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €30.000. Κίνητρα για τις μικρότερες.
- Ενεργοποίηση ομάδων ελέγχου γραφείου για να πιάνουμε την φοροδιαφυγή μέσω διασταυρώσεων. Έτσι αντιμετωπίζουμε την «φοροδιαφυγή της πρώτης φοράς».
- Δημιουργία ειδικών συνεργείων ελέγχου μεγάλων ελευθέρων επαγγελματιών στα πλαίσια του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου.
- Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα όλων των φορολογικών νομοσχεδίων με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
- Απαλλαγή του 40% των επιχειρήσεων (μέχρι €30.000), από τον βραχνά του ΦΠΑ (σήμερα φέρνουν το 4% των εσόδων).
- Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
- Σταδιακή ενοποίηση φόρων και εισφορών, ώστε να ξεκινήσει η μείωση της φορολόγησης της εργασίας.
- Επαναπατρισμός μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως πρόστιμα ή ποινικές ευθύνες.
- Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε να αποκτήσει δικούς της πόρους η τοπική αυτοδιοίκηση.
- Μείωση φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους.
6. Χρέος:
- Ποια είναι η δυσκολία; Οι εταίροι ζητούν  να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να συζητήσουμε για  το χρέος μετά, εμείς το ακριβώς αντίθετο.
- Πώς το επιλύουμε; Κοστολογώντας τις μεταρρυθμίσεις από την αρχή – πχ το συνταξιοδοτικό ισοδυναμεί με  €15δις - και για κάθε μία μεταρρύθμιση που ολοκληρώνουμε να παίρνουμε αυτόματα- χωρίς πολιτική απόφαση- την επιμήκυνση και την ελάφρυνση επιτοκίων που αντιστοιχεί
- Με αυτόν τον τρόπο όλοι παίρνουν αυτό που ζητούν και κάθε μεταρρύθμιση συνοδεύεται από συγκεκριμένο κέρδος. Για παράδειγμα, δεν θα απελευθερώνουμε απλώς τα επαγγέλματα, αλλά θα τα απελευθερώνουμε για να πετύχουμε μείωση €5δις χρέους.
7. Ανέφερα ενδεικτικά κάποια μέτρα. Πρέπει να προχωρήσουμε με άξονα το τρίπτυχο: Δουλειά, Εμπιστοσύνη, Αποτελεσματικότητα

Μάνος Ματσαγγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε «ανθρωπιστική κρίση» και δεν έχει ανάγκη από «ανθρωπιστική βοήθεια» (εκτός και αν εννοούμε τους δύστυχους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά μας). Αυτό που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι να αφήσει κατά μέρος τη μοιρολατρία των προηγουμένων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση της τελευταίας 5ετίας: τη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, τη μείωση των εισοδημάτων (και των χαμηλών), την αύξηση της φτώχειας. 

Η  κοινωνική κρίση είναι δίχως αμφιβολία σοβαρή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι διαχειρίσιμης. Είναι –αλλά για να αντιμετωπιστεί η κοινωνική κρίση χρειαζόμαστε μια γενναία στροφή στην κοινωνική πολιτική. Ακόμη και σήμερα, μετά από 5 χρόνια σκληρής λιτότητας και διεθνούς επιτήρησης, το ασφαλιστικό σύστημα σπαταλά πολύτιμους πόρους σε χαριστικές συντάξεις.  Το Μνημόνιο υποτίθεται ότι θεσμοθέτησε ενιαία ηλικία συνταξιοδότησης τα 67. Και όμως, το 25% όσων συνταξιοδοτήθηκαν το Μάιο 2015 είχαν ηλικία κάτω των 55 (στο Δημόσιο το 36%). Ενώ οι συντάξεις των συνταξιούχων κάτω των 55 μας στοιχίζουν 160 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, τα πολυδιαφημισμένα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα στοιχίσουν το 1/20 αυτού του ποσού, δηλαδή 8 και κάτι εκατομμύρια ευρώ το μήνα (για την ακρίβεια: 200 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2015-2016). Και ενώ το ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να δείχνει πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα γενναιοδωρία, στέλνοντας στη σύνταξη χιλιάδες κάθε άλλο παρά ηλικιωμένους ανθρώπους, για τις υπόλοιπες κοινωνικές ανάγκες δεν περισσεύουν χρήματα: έτσι, το 90% σχεδόν των ανέργων δεν παίρνει επίδομα ανεργίας, κάποια παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αφήνουν έξω κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά, στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γάζες, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μας πέφτει «ακριβό». Τι να κάνουμε; Χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό σύστημα ενιαίο και λιτό – όχι επειδή το γράφει το Μνημόνιο αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό. Προτείνουμε πλήρη ενοποίηση του συστήματος με άμεση ένταξη όλων σε ένα ενιαίο ταμείο, με τους ίδιους όρους, χωρίς εξαιρέσεις. Με εισφορές ανάλογα με το εισόδημα – και για τους αυτοαπασχολουμένους. Με βασική σύνταξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογική σύνταξη σε ανταποδοτική βάση, και επικουρική σύνταξη πλήρως ανταποδοτική χωρίς ελλείμματα και επιχορηγήσεις. Μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν θα πρέπει να επενδυθούν στην αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας για όλους, αρχίζοντας από τους πιο αδύναμους. Επιμήκυνση της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας, μέχρι η ανεργία να πέσει σημαντικά. Δωρεάν πρόσβαση (ιδίως των φτωχών, των ανέργων και των ηλικιωμένων) σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας που να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα μετά από προσεκτική μελέτη της εμπειρίας της πιλοτικής φάσης. Σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία, δωρεάν για τους φτωχούς μαθητές, με μικρή επιβάρυνση ανάλογα με το εισόδημα για τους υπόλοιπους. Εγγύηση θέσης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, είτε με απευθείας παροχή σε δημόσιους ή δημοτικούς σταθμούς, είτε με κουπόνι εξαργυρώσιμο σε πιστοποιημένους ιδιωτικούς. Στήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι με υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής φροντίδας και καθημερινής φροντίδας τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αντιγόνη Λυμπεράκη, Οικονομολόγος - Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Γιατί Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να εξασφαλίζει πως όταν έρθει η ανάκαμψη δεν θα μείνει κανείς πίσω. Τη σημασία τη βλέπουμε σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος που είχαν τέτοια συστήματα. Εκεί οι επιπτώσεις της κρίσης ήταν πιο ανεκτές και η διάρκειά της μικρότερη.

Τι είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα;

Είναι ένα σύστημα που εντοπίζει εκείνους που έχουν χαμηλό εισόδημα, τους παρέχει άμεση χρηματική βοήθεια και σε δεύτερη φάση τους βοηθά να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους (ψυχολογική στήριξη, επανακατάρτιση, τοποθέτηση στην απασχόληση κλπ.). Ένα σύστημα με ενιαία κριτήρια που δεν εξαιρεί κανέναν που τα πληροί. Είναι, ας πούμε, κάτι σαν το ΕΚΑΣ, αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό. Άλλωστε, στα τελευταία χρόνια της κρίσης, πρόβλημα φτώχειας δεν αντιμετωπίζουν πλέον κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά όσοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, ή δεν έχουν καταφέρει ποτέ να βρουν δουλειά. Επιπλέον, καθώς θα προχωράει η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θα υπάρχουν όλο και λιγότεροι με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, οι άλλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη αργότερα και αναμένονται αυξημένα προβλήματα πρόσβασης στην εργασία από άτομα ώριμης ηλικίας –κυρίως γυναίκες. Σε άλλες χώρες, ένα τέτοιο σύστημα δεν αρκείται στο να μοιράζει χρήματα, αλλά εντοπίζει ανάγκες και δρομολογεί την επίλυσή τους –δηλαδή διασυνδέεται με προγράμματα κατάρτισης, επανένταξης, αποκατάστασης κλπ.

Πώς εφαρμόζεται;

Στην πλήρη εφαρμογή του, ένα τέτοιο σύστημα δεν θα είναι πιο δαπανηρό από το υπάρχον σύστημα-κουρελού. Απλώς θα κατευθύνει τους περισσότερους πόρους στους φτωχότερους και λιγότερους στους υπόλοιπους. Θα υπάρχουν σταδιακές προσαρμογές στη μεταβατική περίοδο, καθώς το παλιό σύστημα θα αντικαθίσταται από το νέο. Για παράδειγμα, το ΕΚΑΣ θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ΕΕΕ, με τρόπο ώστε ο δικαιούχος να μην διαπιστώσει αλλαγή. Χρειάζεται παράλληλα μηχανισμός που να αποκλείει τους φοροφυγάδες και να εντοπίζει τους πραγματικούς δικαιούχους. Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες.

Τι θα κερδίσουμε;

Είναι αποφασιστικό βήμα προς ένα Κοινωνικό Κράτος που δίνει περιεχόμενο στην έννοια του πολίτη, αφού όλοι οι πολίτες με την ίδια ανάγκη θα έχουν πρόσβαση στην κοινωνική αλληλεγγύη με ίσους όρους. Αυτό σε μια χώρα όπου οι πλουσιότεροι εισπράττουν 3 φορές περισσότερα κοινωνικά επιδόματα από τους φτωχούς, ενώ μερικοί (όπως οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους) δεν παίρνουν τίποτα. Με το αποκούμπι του ΕΕΕ, η αλληλεγγύη κατοχυρώνει την κοινωνική συνοχή και υλοποιεί την οικονομική απελευθέρωση. Το 1ο Μνημόνιο μας υποχρέωνε να φτιάξουμε αυτόν το μηχανισμό από το φθινόπωρο του 2010. Αυτή την υποχρέωση αγνόησαν και τα τρία κόμματα εξουσίας. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ενώ ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2012, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ τον παρέσυρε στην παλιά θέση του ΠΑΣΟΚ: να προτιμάει να διαπραγματεύεται ειδικά προγράμματα, για ειδικές κατηγορίες με ειδικά ανταλλάγματα. Δηλαδή αυτό που λέμε «πελατειακό κράτος». Εμείς στο Ποτάμι βλέπουμε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι μια παρέμβαση που ενώ έχει σχετικά μικρό κόστος, θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην κατάσταση των φτωχότερων. Παράλληλα είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που θα κινητοποιήσει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις. Όπως γίνεται με τους μοχλούς, οι πόροι που θα δαπανηθούν θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Ελλάδα  πρέπει να έχει φωνή στη μεταρρύθμιση στο Ευρώ. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε απόντες από τις εξαιρετικά σημαντικές διεργασίες στην ευρωζώνη ως η χώρα πρόβλημα. Πρέπει να μπορέσουμε από μια βάση αξιοπιστίας και σοβαρότητας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλες δυνάμεις με τις οποίες έχουμε συγκλίνοντα συμφέροντα για να μετατρέψουμε το ευρώ σε μια πραγματική οικονομική ένωση. Επτά είναι οι στόχοι. Ο πρώτος είναι: δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα να κοιτάνε μόνο τους οικονομικούς στόχους, πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν και τους οικονομικούς δείκτες. Αυτό σημαίνει να μην παρακολουθούνται μόνο τα ελλείμματα και οι αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται από την Επιτροπή αλλά να παρακολουθούνται και οι δείκτες φτώχειας, ανισότητας, υγειονομικής κάλυψης και όλοι οι άλλοι δείκτες που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες κοινωνικής συνοχής και να ενισχύονται.

Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε μια κοινή, ευρωπαϊκή, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, των φορολογικών παραδείσων και της υψηλής φοροδιαφυγής. Καμία χώρα δε μπορεί μόνη της. Είναι ανάγκη όχι μόνο για την ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων και για την ανάπτυξη, αλλά είναι αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Το τρίτο χρειαζόμαστε μια πραγματική δημοσιονομική ενοποίηση με κοινό προϋπολογισμό ευρωζώνης, έτσι ώστε να μπορεί η ευρωζώνη να αντιμετωπίζει με τα εργαλεία που έχει οποιοδήποτε φυσιολογικό ομοσπονδιακού τύπου κράτος να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και τις υφέσεις που υφίστανται συγκεκριμένα κράτη- μέλη, την ώρα που δεν έχουν επαρκή εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουν. Ένας κοινός προϋπολογισμός ευρωζώνης όπως έχει προταθεί από άλλες κυβερνήσεις θα μπορεί να ενισχύεται και να χρηματοδοτείται τουλάχιστον στην αρχική φάση από ένα ευρωομόλογο που θα εκδίδεται στις αγορές. Το τέταρτο και είναι εξαιρετικά σημαντικό: χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιδότησης ανέργων το οποίο θα έρχεται και θα συμπληρώνει τα εθνικά συστήματα και τις εθνικές προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της ανεργίας. Αυτό ειδικά θα πρέπει να έχει εφαρμογή στις χώρες στις οποίες η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ισπανία δεν είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ισπανία, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει τα δικά της εργαλεία για να μπορεί αντιμετωπίσει τουλάχιστον το κυκλικό επίπεδο της ανεργίας. Πέμπτο χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων πέρα από το πρόγραμμα Γιουνκέρ, το οποίο θα έρθει και θα κατευθυνθεί στις οικονομίες που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη αποεπένδυση και αυτό θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με την αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από την ΕΚΤ. Έκτο, χρειαζόμαστε ένα κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ενοποίησης, έτσι ώστε οι καταθέτες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, να αισθάνονται ότι  εγγυητής  για τις αποταμιεύσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ δεν είναι απλώς το εθνικό κράτος αλλά η ίδια η ευρωζώνη. Και τέλος πρέπει να απορριφθούν οι προσπάθειες εισαγωγής ρήτρας εξόδου από το ευρώ. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί το αμετάκλητο της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Με αυτές τις παρεμβάσεις μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια μεταρρύθμιση του ευρώ προς όφελος της Ελλάδας.

Στρατής Μούγερ, Επιχειρηματίας

Μεταξύ του 2008 και του 2013 στην Ελλάδα χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Από 400.000 ανέργους πήγαμε στο 1.300.000 εκ των οποίων 900.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι για πάνω από 12 μήνες. 640.000 θέσεις που χάθηκαν θεωρείται ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν στους τομείς από τους οποίους χάθηκαν. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στα χέρια μας. Και δεν λύνεται όπως πολλοί ευαγγελίζονται με νόμους.  Ούτε και με διορισμούς στο δημόσιο.  Το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία και την κοινωνία είναι να καταφέρουμε να ανοίξουν αρκετές επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία ώστε να δημιουργήσουμε 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να ρίξουμε την ανεργία στο 12%.

Πώς προχωράμε λοιπόν; Τρεις διαπιστώσεις:

1. Είμαστε μια χώρα μικρών επιχειρήσεων.
2. Είμαστε μια χώρα εσωστρεφούς επιχειρηματικότητας σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας που δεν είναι διεθνώς εμπορεύσιμοι.
3. Χωρίς τραπεζικό σύστημα και υπό καθεστώς Capital Controls δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Στόχοι- Άξονες:

•Χρειαζόμαστε καινούργιες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε νέους τομείς.
•Χρειαζόμαστε επικέντρωση σε τομείς της οικονομίας που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
• Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μας να μεγαλώσουν.
• Πρέπει επιτέλους να καλωσορίσουμε μεγάλες επενδύσεις, εγχώριες και εξωχώριες.

15 προτάσεις:

1. Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε βάθος πενταετίας στο 20%. 
2. Μείωση του κόστους ενέργειας. 
3. Βελτίωση υποδομών.
4. Επαναφορά τραπεζικής χρηματοδότησης και άρση των capital  controls άμεσα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. 
5. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ενσωμάτωση του μέσα την κύρια φορολογία.
6. Μηδενική φορολογία για 3 χρόνια για νέες επιχειρήσεις
7. Επιδότηση πρόσληψης με μείωση φορολογίας μετά από την πρώτη περίοδο.
8. Φορολογική αναγνώριση νέων εργαλείων χρηματοδότησης όπως για παράδειγμα το crowd-funding.
9. Απλούστευση επί της ουσίας αδειοδότησης και ανοίγματος μιας επιχείρησης.
10. Δημιουργία ηλεκτρονικού και φυσικού «one stop shop» για την δημιουργία νέας επιχείρησης
11. Δραστική μείωση γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα μιας επιχείρησης.
12. Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ειδικά σε εξαγωγικούς τομείς.
13. Κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
14. Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών προς δημόσιο και ταμεία. Άμεση επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.
15. Κατοχύρωση φορολογικού καθεστώτος για επενδύσεις σε βάθος χρόνου. 

Θανάσης Σκόκος, Επιχειρηματίας
Ας τελειώνουμε κάποτε με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Οι περισσότερες «αποκρατικοποιήσεις» είναι συμβάσεις παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων. Δεν είναι εφάπαξ πωλήσεις κρατικής περιουσίας. Τα έργα πραγματοποιούνται στην πατρίδα μας με εισροή κεφαλαίων και δημιουργούν πλούτο και απασχόληση στη χώρα. Ζητάμε να προχωρήσουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση οι εκκρεμούσες επτά αποκρατικοποιήσεις ήτοι:

-14 περιφερειακά αεροδρόμια
-Το 51% και εν συνέχεια το 16% του ΟΛΠ
-Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
-ΔΕΣΦΑ
-Αστέρας Βουλιαγμένης
-Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού
-Ιππόδρομος

Ήδη οι παλινωδίες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια το καταστροφικό 7μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονόμευσαν τις αποδώσεις τους για το δημόσιο και αποθάρρυναν την προσέλευση επενδυτών μειώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Ως εδώ λοιπόν. 

Από τις αποκρατικοποιήσεις αυτές το Δημόσιο θα έχει άμεσο ταμειακό όφελος πλέον των 4 δις ευρώ και πολλαπλάσιο έμμεσο σε ετήσια βάση μέσω των φορολογικών εσόδων και τελών. Εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες και προμηθευτές θα ωφεληθούν, θα τονωθεί ο ποιοτικός τουρισμός ενώ οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και εν συνέχεια οι μόνιμες στη φάση πλήρους λειτουργίας των επενδύσεων υπολογίζονται σε πάνω από 70000. Μόνον για το ελληνικό το ΙΟΒΕ υπολογίζει 10000 θέσεις στην κατασκευή και 50000 μόνιμες θέσεις στη λειτουργία της επένδυσης.

Λενιώ Μυριβήλη, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν νοείται χωρίς ένα Ολοκληρωμένο Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο με ορίζοντα το 2030 και στην συνέχεια το 2050. Δεν υπάρχει, το περιμένουμε χρόνια. ‘Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις, η στροφή στις ΑΠΕ, με σταδιακή αποδέσμευση από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια, αποτελεί μονόδρομο. Ποιος θα φανταζόταν πριν 10 χρόνια ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα ήταν σήμερα 90% χαμηλότερο; Ποιος θα φανταζόταν ότι εταιρείες παραγωγής ενέργειας κολοσσοί χάνουν πελάτες που σήμερα καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτρισμού τους μόνοι τους με φωτοβολταικά και μπαταρίες; Αξιοποιώντας τον αέρα, το ήλιο και το νερό μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ρεύμα κάθε ώρα του χρόνου. Μελέτες του (ΕΜΠ) αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να κατασκευαστούν νέα συστήματα. Μπορούν να μετατραπούν υφιστάμενες υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σε μονάδες αποθήκευσης ΑΠΕ. Έτσι ισχυροποιείται ο στρατηγικός ρόλος της ΔΕΗ, προστατεύεται το περιβάλλον και αλλάζουμε το ενεργειακό μοντέλο. Ήδη στην Ελλάδα οι πολίτες μπορούν πια να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν (net metering) και με σωστό σχεδιασμό αυτό να οδηγήσει στην ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταικών και νέων μορφών ενεργειακών πλέον συνεταιρισμών. Αρκεί να φτιάξουμε κι εδώ το θεσμικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα ενός δίκαιου και σταθερού θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη των ΑΠΕ, θα είναι άμεσες επενδύσεις, μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Το βασικό κέρδος; Θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες. Αξιοποίηση του καινοτόμου επιστημονικού μας δυναμικού και της τεχνογνωσίας που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα.

Πιστεύουμε ότι αν στηρίξουμε φιλόδοξους στόχους στην ενέργεια μπορούν να δημιουργηθούν 53.000 άμεσες θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ και 34.500-56.000 στην εξοικονόμηση ενέργειας οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία άλλων 140.000-174.000 έμμεσων θέσεων 
εργασίας. 




















protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβάστε το οικονομικό πρόγραμμα του Ποταμιού"

Με το νόμο Κατρούγκαλου επιστρέφει στον «Ευαγγελισμό» ο καρδιοχειρουργός με τα φακελάκια

Άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ο "Ευαγγελισμός" για να "υποδεχτεί" τον επίορκο καρδιοχειρουργό κ. Αντώνη Τσούκα ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο τον Ιούλιο του 2014 όταν επί δέκα ημέρες αρνούνταν να χειρουργήσει χωρίς "φακελάκι" καρδιοπαθή ασθενή στο νοσοκομείο, με την απαίτησή του να αποδεικνύεται μοιραία καθώς ο ασθενής τελικά κατέληξε.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκαλύπτει το protothema.gr, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Σπύρος Κοκκινάκης με απόφασή του επανέφερε τον καρδιοχειρουργό στην θωρακοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου.
Ο καρδιοχειρουργός βρισκόταν σε διαθεσιμότητα λόγω πειθαρχικής δίωξης από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και συνελήφθη από αστυνομικούς να απαιτεί και να λαμβάνει το φακελάκι με τα 500 ευρώ, ποσό που θα ξεμπλόκαρε τη διαδικασία της αναμονής του ασθενή. Η σύλληψη του μάλιστα είχε γίνει στο γραφείο του μέσα στο νοσοκομείο.

Πίσω από την επιστροφή του καρδιοχειρουργού όπως και πολλών άλλων επίορκων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ  "κρύβεται" ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου που δρομολογεί την επαναφορά των επίορκων δημοσίων λειτουργών.


Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ εκτιμάται ότι οι επίορκοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι περί τους 60 και κατανέμονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, οι γιατροί "επιστρέφουν" στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στα πειθαρχικά συμβούλια κάθε μονάδας εφόσον υπάρχουν, για να κριθεί εκ νέου η υπόθεση τους.

Θεωρητικά το συμβούλιο μπορεί να την "κλείσει" ή να την παραπέμψει σε ανώτερο πειθαρχικό. Στην πράξη, ωστόσο, αυτό που καταγγέλλεται ότι συμβαίνει είναι ότι τα πειθαρχικά συμβούλια συγκαλούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τον επίορκο κάθε φορά.


Οι "αριστερές" πολιτικές αποχρώσεις των επίορκων φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για την πλήρη επαναφορά τους στο ΕΣΥ, καθώς σε κάποια νοσοκομεία τα συμβούλια δεν συγκαλούνται... καθόλου, και με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, ο επίορκος επανατοποθετείται αυτοδικαίως.

Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις, τα συμβούλια βγάζουν... λάδι τους γιατρούς κρίνοντας ότι οι πράξεις τους είτε αφορούν φακελάκι είτε παράτυπη προμήθεια είτε άλλη συμπεριφορά δεν συνεπάγονται κάποια 
ποινή.








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με το νόμο Κατρούγκαλου επιστρέφει στον «Ευαγγελισμό» ο καρδιοχειρουργός με τα φακελάκια"

FT: Αγώνα δρόμου δίνουν οι εταίροι για να μην υπάρξει κούρεμα στις ελληνικές τράπεζες

Αγώνα δρόμου ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν την αλλαγή του έτους δίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Στόχος των Ευρωπαίων είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν τεθεί σε πλήρη ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός BBRD που αφορά την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, και επιτρέπει το «κούρεμα» σε βάρος μετόχων, εταιρικών ομολογιούχων και καταθετών με αποταμιεύσεις άνω 100.000 ευρώ. Το bail-in, αν χρειαστεί, θα ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 8% του παθητικού της κάθε υπό εξυγίανση τράπεζας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT πως θέλουν πάση θυσία την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν τεθεί σε εφαρμογή ο περίφημος κανόνας του 8%.

Μολονότι με βάση την BBRD οι μετοχές, τα ομόλογα και οι καταθέσεις των μεγάλων εταιρειών βρίσκονται πρώτα στη «γραμμή του πυρός» σε περίπτωση «κουρέματος», οι καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ μπορούν επίσης να χτυπηθούν, εφόσον το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας είναι τόσο μεγάλο.

Τα χρονικά περιθώρια έως την 1η Ιανουαρίου φαντάζουν μικρά, ειδικά με δεδομένη την πολιτική αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι πρόωρες εκλογές, όμως, σύμφωνα με πηγές των FT, υπάρχει πίστη ότι ο στόχος της ταχείας ολοκλήρωσης είναι εφικτός.

Από την άλλη πλευρά όμως, ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η βιασύνη θα είναι αντιπαραγωγική, καθότι όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβήσει τόσο περισσότερες καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες, μειώνοντας το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Οι αποταμιεύσεις στα ελληνικά ιδρύματα έπεσαν σχεδόν στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, λίγο μετά την εσπευσμένη εφαρμογή των capital controls.

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες τέθηκε επί τάπητος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις πριν την οριστικοποίηση του νέου Μνημονίου, όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντιστάθηκε επίμονα σε αυτό το σενάριο, υπογραμμίζοντας πως το «κούρεμα» θα έπληττε βαρύτατα τους έλληνες φορολογούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μιλώντας μετά το Eurogroup του προηγούμενου Σαββάτου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια επιθυμία για αποφυγή των νέων κανονισμών, αλλά για να διασφαλιστεί άμεσα η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Αγώνα δρόμου δίνουν οι εταίροι για να μην υπάρξει κούρεμα στις ελληνικές τράπεζες "

Nέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Λαύριο και Σίνδο Θεσσαλονίκης

Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ενώ η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων.

Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς, όπως δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Λαύριο και Σίνδο Θεσσαλονίκης"

Φλαμπουράρης: Μεταβίβασα τις μετοχές μου όταν έγινα υπουργός

«Βρύση ψεμάτων» χαρακτηρίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης το δημοσίευμα που αναφέρεται στο θέμα της σύμβασης με το Δημόσιο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε κατασκευαστική εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος ο πρώην υπουργός.

«Δεν τίθεται κανένα ηθικό θέμα» λέει σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5, τονίζοντας ότι μόλις του ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή του, μεταβίβασε τις μετοχές του στον υπάρχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο.

Μιλώντας νωρίτερα στο Mega έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης τόσο του ίδιου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ νομίζω ότι υπάρχει προσπάθεια σπίλωσης σε εμένα και εμμέσως και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή 50 χρόνια στην Αριστερά ανιδιοτελώς όπως γνωρίζουν όλοι, 40 χρόνια στο επάγγελμα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό και βγαίνει το "Πρώτο Θέμα" με στοιχεία του 2011 και 2012 προσπαθεί να αποδείξει ότι εγώ είμαι μέτοχος στην εταιρεία Διάτμηση που ήμουν μέτοχος το 2012 και το 2013 και το 2014, γιατί ήταν η δουλειά μου, από αυτή ζούσα. Εγώ την είχα ιδρύσει το 2002» είπε στο Mega.

Και συνέχισε, παραθέτοντας τις περαιτέρω κινήσεις του: «Όταν τη Δευτέρα 26 του Γενάρη μου ανακοινώθηκε ότι υπουργοποιούμε σήμερα ή αύριο, εγώ έτρεξα αμέσως και έκανα τις εξής ενέργειες. Έδωσα εντολή να φύγω από το ΔΣ της εταιρείας, να πάει να κατατεθεί το πτυχίο ΜΕΚ, είναι το πτυχίο του εργολάβου στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τρίτον μεταβίβασα το μετοχολόγιο, έκλεισα το επάγγελμα του ιδιώτη μηχανικού, τακτοποίησα εκκρεμότητες με ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ και υπέβαλλα τα χαρτιά μου για την συνταξιοδότησή μου».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δεν τον πήρε τηλέφωνο να εξηγήσει τι ακριβώς έχει γίνει.

Σχετικά με το εάν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας επηρέαζε θετικά λόγω της υπουργικής του ιδιότητας την εταιρεία, απάντησε ότι σε έγγραφο της εταιρείας που εστάλη για διαφύλαξη του κύρους της, «αποδεικνύεται ότι όχι μόνο αν ήμουν εγώ μέτοχος δεν μπορούσα να επηρεάσω, αλλά επηρέασα και αρνητικά, διότι ενώ δικαιούνται με βάση το νόμο να πάρουν 10% προκαταβολή, κάνανε την αίτηση και δεν πήραν τίποτα».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρία ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ, στην οποία είναι μέτοχος και μέλος του διοκητικού της συμβουλίου ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση αφορά την κατασκευή συμπληρωματικών έργων στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013 και έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, αφού εκτός της συμμετοχής του κ. Φλαμπουράρη στο ΔΣ της εταιρίας, το έργο είχε δεχθεί βροχή ενστάσεων, που αφορούσαν μεταξύ άλλων το ότι η εταιρία δεν είχε φορολογική ενημερότητα.

Σύμφωνα με την εργολαβική σύμβαση, η σύμβαση υπεγράφη στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον 48χρονο εκπρόσωπο της εταιρίας Γιάννη Κοτταρίδη.

Ο διαγωνισμός για το έργο διενεργήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 και η εταιρία ανακηρύχθηκε μειοδότρια στις 21 Νοεμβρίου 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 38,05% με δεύτερη την εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ που έδωσε έκπτωση 36,62% και τρίτη την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ με 35,76%.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Μεταβίβασα τις μετοχές μου όταν έγινα υπουργός"

Ο Φλαμπουράρης έχει και σήμερα το 50%+1 των μετοχών της «ΔΙΑΤΜΗΣΗ»

Την ώρα που ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης γύριζε όλο το πρωί από κανάλι σε κανάλι δηλώνοντας πως δεν είναι μέτοχος στην εταιρεία ΔΙATMHΣΗ ΑΤΕ αποδεικνύεται ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας κατέχει μέχρι και σήμερα το 50%+1 των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας «ΔΙΑΤΜΗΣΗ». 

Σήμερα το πρωί, υπό την πίεση των αποκαλύψεων που αφήνουν βαριά εκτεθειμένο τον κ. Φλαμπουράρη, συνεργάτες του πρώην υπουργού πήγαν στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕ.ΜΗ) για να καταθέσουν τα χαρτιά της Γενικής Συνέλευσης της κατασκευαστικής εταιρείας «ΔΙΑΤΜΗΣΗ», με σκοπό να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι μέτοχος στην εταιρεία που έπαιρνε δημόσια έργα ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός. 

Τα χαρτιά της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 30 Ιουνίου, κατατέθηκαν ωστόσο εκπρόθεσμα και επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Φλαμπουράρης κατέχει ακόμη και σήμερα 650.130 μετοχές της «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» όντας ο βασικός της μέτοχος. 

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές αλλά και όπως μας επιβεβαίωσαν άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Φλαμπουράρη η μεταβολή αυτή που επιχειρήθηκε, ως στόχο έχει να ενισχύσει το νέο αφήγημα περί μεταβίβασης των μετοχών του πολιτικού.
  
Από την κίνησή του αυτή να καταθέσει σήμερα το πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» προσπαθώντας να εμφανιστεί κατόπιν εορτής ότι δεν έχει σχέση με την εταιρεία, ο κ. Φλαμπουράρης ουσιαστικά ομολόγησε ότι εξακολουθεί να είναι μέτοχος της «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» με ποσοστό 50,01% και 650.130 μετοχές. Άλλωστε μόλις προχθές στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και με αριθμό πρωτοκόλλου 10672 η εταιρεία καταχώρησε στο ΓΕ.ΜΗ (Γενικό Μητρώο Εταιρειών) την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τροποποιώντας το αρθρο 6 του καταστατικού της ανεβάζοντας το μετοχικό κεφάλαιό της σε 1.300.000 μετοχές προς ένα ένα ευρώ τη μετοχή.

Αυτό το δεδομένο εξάλλου προκύπτει και από το μετοχολόγιο που κατατέθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία στην περιφέρεια Πελοποννήσου όταν υπέγραψε την ανάληψη της επίμαχης εργολαβίας ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Μπορεί λοιπόν ο τέως υπουργός να ισχυρίζεται ότι αποχώρησε από την διοίκηση της εταιρείας στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, όμως κανονικά ο κ. Φλαμπουράρης παρέμενε βασικός μέτοχος μέχρι και σήμερα το πρωί οπότε και επιχειρήθηκε παρέμβαση που εκθέτει εκ νέου τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αυτή πολιτικό μέντορα του Αλέξη Τσίπρα.
  
Ταυτόχρονα κι όπως προαναφέραμε, τη Δευτέρα το πρωί κι ενώ ήταν γνωστό πως η έρευνα μας βρισκόταν σε εξέλιξη (ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή) η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ κοινοποίησε στο ΓΕΜΗ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2013! Γιατί ξαφνικά τέτοια βιασύνη; Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον κ. Φλαμπουράρη ενώ η έρευνα μας βρισκόταν σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της βγήκαν μάλιστα στο φως την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου να σπεύσει να καλύψει τα ίχνη των μετοχικών κι επαγγελματικών του δραστηριοτήτων; Με τέτοιες μεθόδους ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως είναι το «νέο» και πως έχει το «ηθικό πλεονέκτημα»;
 
Τα ερωτήματα

  
Σε κάθε περίπτωση και βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα πρέπει να πούμε πως όταν γίνεται μεταβίβαση μετοχών σε μια τεχνική εταιρεία με ιδιωτικό συμφωνητικό ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ο πωλητής (άρα ο κ. Φλαμπουράρης) υποχρεούται εντός 3 μηνών και 20 ημερών να καταθέσει τις αλλαγές στην εφορία. Επομένως ο κ. Φλαμπουράρης εάν έχει όντως κάνει τη μεταβίβαση στις 27 Ιανουαρίου 2015 και δεν ψεύδεται θα πρέπει να εμφανίσει το αποδεικτικό της ενημέρωσης προς την εφορία καθώς και τα ανάλογα τραπεζικά παραστατικά. Για να είναι αξιόπιστο λοιπόν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό θα πρέπει να έχει υπάρξει κατάθεση με τραπεζικό τρόπο ή επιταγή. Το συμφωνητικό παράλληλα πώλησης των μετοχών του κ. Φλαμπουράρη οφείλει να αναφέρει ξεκάθαρα τον τρόπο πληρωμής. Εάν δηλαδή αυτός έγινε (κι επιμένουμε στο ΑΝ καθώς ακόμα ουδείς έχει πειστεί για την ακρίβεια των λόγων του κ. Φλαμπουράρη) θα πρέπει να τονίζεται ότι υπήρξαν δόσεις ή αν έχει εξοφληθεί το ποσό εις όλον.
  
Στην περίπτωση που υπάρχουν όμως δόσεις – όπως ο γηραιός πολιτικός ισχυρίζεται – στην καταβολή του τιμήματος, ο πωλητής ακόμα έχει έννομο κι εύλογο συμφέρον. Άρα ο κ. Φλαμπουράρης ακόμα και σήμερα έχει ρόλο στα πράγματα της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ. Για παράδειγμα την παραίτηση του από το δ.σ. της εταιρείας στην τελευταία γενική συνέλευση ποιο διοικητικό συμβούλιο την έκανε αποδεκτή; Συμμετέχει σε αυτό το νέο δ.σ και ο νέος αγοραστής; Ποιος επίσης είναι αυτός ο αγοραστής των μετοχών,καθώς πληροφορίες μιλάνε για τον γιο της συντρόφου του Μιχάλη, ο οποίος φέρεται να έχει ρόλο στα πράγματα.

Ένα κρίσιμο επίσης ζήτημα είναι τι ισχύει με το πιστοποιητικό διαφάνειας του ΕΣΡ που χορηγείται στις κατασκευαστικές εταιρείες. Πως το πήρε η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ; Με ποιο μετοχολόγιο; Ο κ. Φλαμπουράρης παρουσιάζεται εκεί; Πρόκειται για ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις.
  
Τέλος ένα ακόμα ερώτημα για το οποίο οφείλει να μας απαντήσει η αρμόδια ΦΑΕ Αθηνών είναι το ποιος φαίνεται να εκπροσωπεί την ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ στο μητρώο της ΔΟΥ και για το αν ο τυχόν αγοραστής των μετοχών Φλαμπουράρη καλύπτεται από το πόθεν έσχες του για μια τόσο μεγάλη αγορά μετοχών. 

Αυτό είναι το μετοχολόγιο της ΔΙΑΤΜΗΣΗ 
Το μετοχολόγιο της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ και την πληρη διάρθρωση των μετοχών παρουσιάζει το protothema.gr αποδεικνύοντας πως ο κ. Φλαμπουράρης μέχρι και σήμερα παραμένει μέτοχος με ποσοστό πλειοψηφίας 50,01%. Η εταιρεία με τα παρόντα έγγραφα συμμετείχε σε διαγωνισμούς και λάμβανε δημόσια έργα με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο κ. Φλαμπουράρης πλέον να αρνείται τη συμμετοχή του στην κατασκευαστική 
εταιρεία.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φλαμπουράρης έχει και σήμερα το 50%+1 των μετοχών της «ΔΙΑΤΜΗΣΗ»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news