facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

«Ναυάγιο» στο συμβούλιο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Χωρίς καμία απόφαση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

Τα λεγόμενα «νέα» κράτη της Ε.Ε, ήτοι η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων, ενώ παρά την τεράστια πολιτική πίεση που άσκησε η Γερμανία, αποφασίζοντας να ενεργοποιήσει το άρθρο 562/2006, επαναφέροντας προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους για να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη -μέλη, να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες δεν φαίνεται να έχει αποδώσει προς το παρόν.

Οι κύριες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε.

Μια μεγάλη πλειονοψηφία των κρατών – μελών δέχθηκαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, υποστήριξε το υπουργείο Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, η χώρα που ασκεί την εξάμηνη προεδρεία του Συμβουλίου.

Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην μετεγκατάσταση 120.00 προσφύγων. Τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν, αλλά δεν είχαμε την απαραίτητη πλειονοψηφία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε βοήθεια, οικονομική και σε τεχνικό επίπεδο από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου: «Δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, χωρίς την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της. Η αλληλεγγύη πρέπει επίσης να συμβαδίζει με την ευθύνη. Χαιρετίζουμε, συνεπώς, τη δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλα τα κράτη – μέλη αποδέχονται τους Κανόνες. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά την ίδια στιγμή πρέπει επίσης να ισχυροποιήσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, δήλωσε ο κ. Άσελμπορν από την Προεδρία., υπογραμμίζοντας πως Ο κόσμος παρακολουθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς «τώρα είναι η ώρα για τον καθένα να αναλάβει την ευθύνη του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναυάγιο» στο συμβούλιο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό"

ΕΕ: Παρατείνονται για 6 μήνες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι την 15η Μαρτίου 2016, τις κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών των ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας λόγω της εμπλοκής τους στις συγκρούσεις.

"Από την εξέταση της κατάστασης δεν δικαιολογείται μια αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, ούτε του καταλόγου των προσώπων και των οργανισμών που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Οι κυρώσεις σε βάρος 149 ανθρώπων και 37 οργανώσεων ή εταιρειών επρόκειτο να λήξουν αύριο, 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει στείλει τακτικό στρατό και όπλα για να στηρίξει τους αυτονομιστές αντάρτες που μάχονται τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι μέσα σε 16 μήνες. Η Μόσχα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στον πόλεμο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Παρατείνονται για 6 μήνες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας"

Άρματα μάχης της Ρωσίας σε Συριακό αεροδρόμιο

Η Ρωσία ανέπτυξε επτά άρματα μάχης στο συριακό αεροδρόμιο της Λαττάκειας και ήδη έχει ξεκινήσει έργα οχύρωσης, ανέφεραν στο Reuters δύο αμερικανικοί αξιωματούχοι.

Πρόκειται για ρωσικά τανκς τύπου T-90, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους αμερικανούς αξιωματούχους οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει και πυροβολικό στην περιοχή. Το αεροδρόμιο της Λαττάκειας αποτελεί ένα από τα προπύργια των καθεστωτικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον πόλεμο με τους τζιχαντιστές.

Η πληροφορία έρχεται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με το μέλλον της Συρίας και ενώ το προσφυγικό κύμα από τη χώρα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου στη Συρία και ενώ για πρώτη φορά χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στη Γερμανία, αποφάσισε να καλέσει τη Ρωσία σε συνεργασία, ώστε να βρεθεί μια λύση για τη συριακή κρίση. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Μόνο η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε εκ νέου τη ρωσική στρατηγική στη Συρία λέγοντας πως η απόφασή του Κρεμλίνου να στηρίζει το καθεστώς «είναι προορισμένη να αποτύχει». Το Κρεμλίνο, που έχει υποστηρίξει σε όλη τη διάρκεια του πολέμου τον Μπασάρ Αλ Ασάντ απάντησε στις αμερικανικές επικρίσεις λέγοντας πως «αυτές δεν είναι καινούργιες, τις έχουμε ήδη ακούσει».

Αλλά «δυστυχώς, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει με κατανοητό τρόπο, ποια θα ήταν η εναλλακτική στη νόμιμη συριακή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη χώρα, για τη μάχη κατά της προέλασης του ΙΚ και για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να επιβάλλεται οποιαδήποτε απόφαση στον συριακό λαό», πρόσθεσε με νόημα.

Την Παρασκευή η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει «συνεργασία» με τις ΗΠΑ ώστε να αποφευχθούν «ακούσια συμβάντα» καθώς πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους πιστεύουν ότι η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να προστατεύσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, την Παρασκευή έφτασαν στη χώρα δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρματα μάχης της Ρωσίας σε Συριακό αεροδρόμιο"

Αναβίωση των συμβάσεων 2.111 ατόμων αποφάσισε η ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την αναβίωση των συμβάσεων 2.111 εργαζομένων που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 16Α του ν.4173/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Επίσης, ενέκρινε το σχέδιο παράτασης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης περιεχομένου προγράμματος μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και της Digea έως τις 30 Απριλίου 2016, με μείωση της μηνιαίας αμοιβής που υποχρεούται να καταβάλλει η ΕΡΤ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβίωση των συμβάσεων 2.111 ατόμων αποφάσισε η ΕΡΤ"

Κυπριακό: Για επίλυση το συντομότερο δυνατόν δεσμεύτηκαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Κρίσιμους για το Κυπριακό χαρακτηρίζουν τους επόμενους μήνες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στην κοινή τους δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντα, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 4 ώρες, Αναστασιάδης και Ακιντζί προέβησαν σε ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων και ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές για την εργασία που έγινε από την προηγούμενη συνάντηση της 1ης Σεπτεμβρίου.

Δηλώνουν ότι είναι ενθαρρυμένοι από την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί και αναγνωρίζουν ότι απομένει να γίνει πολύ σκληρή δουλειά. Συμφώνησαν, επίσης, να εντατικοποιήσουν την εργασία τους και ότι θα αυξήσουν τη συχνότητα των συναντήσεών τους.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν ακούραστα για να επιτύχουν συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν. Οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθούν στις 12 και στις 30 Οκτωβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε μια εφ' όλης της ύλης ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές, είπε, προχώρησαν στην καταγραφή των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και των αποκλίσεων, προκειμένου κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία, όπου δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, και στην συνέχεια τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Για επίλυση το συντομότερο δυνατόν δεσμεύτηκαν Αναστασιάδης – Ακιντζί"

Ο Γεωργίου κατηγορείται και για ψευδή βεβαίωση

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο υπ’ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, με το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Η εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθεί ο κ. Γεωργίου και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Η βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο Ιούλιο ο Ανδρέας Γεωργίου με βούλευμα παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Το εν λόγω αδίκημα για το οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Γεωργίου, συνίσταται στο ότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική του θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21χρόνια και στην παράνομη διατήρησή της, παράλληλα μ' αυτή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι το οποίο παραβιάζει νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την υποχρεωτική πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ.

Με το ίδιο βούλευμα ο κ. Γεωργίου, καθώς και δύο ακόμα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, οι Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη, δεν παραπέμφθηκαν για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που αφορούσε την τεχνητή διόγκωση του χρέους του 2009.

Ακόμη, με το ίδιο βούλευμα αποβλήθηκαν από πολιτικώς ενάγοντες ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά των οποίων οι καταγγελίες είχαν κεντρίσει την κοινή γνώμη και το εισαγγελικό ενδιαφέρον.

Μετά τις καταγγελίες αυτές ακολούθησε η κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επί προεδρίας του Γιάννη Αδαμόπουλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γεωργίου κατηγορείται και για ψευδή βεβαίωση"

Δάσκαλοι: 42 κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες, 35 στην Εύβοια και 31 στα Δωδεκάνησα

Τα προβλήματα, με τα οποία ξεκίνησαν τα σχολεία βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). «Το ότι δε γίνονται διορισμοί, ο εξαιρετικά κακός σχεδιασμός, η εγκληματική παράβλεψη των νομικών ζητημάτων, τα οποία υπήρχαν και ήταν οφθαλμοφανές ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, οδήγησαν στο σημείο το οποίο είμαστε σήμερα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.

Ειδικότερα, ο κ. Κικινής χαρακτήρισε "διαχρονικό" το ζήτημα των εκπαιδευτικών κενών, λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί. «Μοιραία, είναι πολλά τα κενά που πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές», σημείωσε και έκανε λόγο για «πλήρη διακομματική σύμπνοια» και πολιτική επιλογή των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια, να επιλέγονται ελαστικές μορφές εργασίας. Ο κ. Κικινής πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι διορισμοί είναι μηδενικοί, τη στιγμή που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 8.500 εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν προσληφθεί μόλις 250.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα σχολείων την ημέρα του αγιασμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, παρέμειναν κλειστές πολλές σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Εύβοια να είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κλειστά σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες παρέμειναν κλειστά 20 δημοτικά και 32 νηπιαγωγεία, στα Δωδεκάνησα 10 δημοτικά και 21 νηπιαγωγεία, ενώ στην Εύβοια συνολικά 35 σχολικές μονάδες δεν άνοιξαν για τον αγιασμό.

Εξάλλου, οι καθυστερήσεις της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου χωρίς ΦΕΚ, οι καθυστερήσεις στον έλεγχο των μεταπτυχιακών των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, το ότι δε λειτουργούν στην πλήρη έκτασή τους τα νηπιαγωγεία, το ότι η ειδική αγωγή δεν έχει εκσυγχρονισμένες δομές και στελέχωση, ότι δεν έχουν γίνει επισκευαστικές εργασίες στα σχολεία, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών και των ρυθμίσεων για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία, καθώς επίσης και η υποστελέχωση των σχολείων του εξωτερικού, είναι επίσης ζητήματα που επισήμανε η ΔΟΕ.

«Τα δεδομένα αυτά δεν τιμούν την εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Κικινής και κατέληξε ότι αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την παραπομπή των προβλημάτων στο μέλλον, έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δάσκαλοι: 42 κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες, 35 στην Εύβοια και 31 στα Δωδεκάνησα"

Κανόνες για «συντεταγμένη» χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης ζητά ο Σόιμπλε

Το Βερολίνο έθεσε επισήμως στην ατζέντα το θέμα της χρεοκοπίας των κρατών μελών της ευρωζώνης, η οποία θα πρέπει να αποτρέπει τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις των ακραίων προγραμμάτων λιτότητας.

Σε ένα ανεπίσημο έγγραφο που μοίρασε την Παρασκευή κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητεί να υιοθετηθούν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η χρεοκοπία μιας χώρας εντός της νομισματικής ένωσης.

«Η ευρωζώνη δεν διαθέτει διαδικασίες για αντιμετώπιση των κρατών που έχουν μεγάλα χρέη και δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει το τρισέλιδο έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Γι’ αυτόν τον λόγο η αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών είναι νομικά και πρακτικά δύσκολη και συνήθως γίνεται πολύ αργά, προσθέτει. Αυτό προκαλεί οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες οι οποίες μπορούν να οξύνουν την κρίση.

Ο Σόιμπλε προτείνει σε αυτό το έγγραφο μια διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας χώρας: Στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας όρος, που θα αναγκάζει όλους τους ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα πιθανό κούρεμα του χρέους. Αμέσως μόλις η χώρα αυτή λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να «παρατείνεται αυτόματα» ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων της. Επίσης θα πρέπει να γίνεται ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της εν λόγω χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, οι τράπεζες και τα κράτη συνδέονται με έναν καταστροφικό τρόπο. Η χρεοκοπία μας τράπεζας μπορεί να ωθήσει μια χώρα στην οικονομική κρίση, αλλά και αντίστροφα η πολιτική που ακολουθεί μια χώρα μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. Ο Γερμανός υπουργός θέλει να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει να αλλάξουν οι κανόνες για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις που δεν ενέχουν κίνδυνο. Μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν διαθέτουν δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσουν τα κρατικά ομόλογα. Ο Σόιμπλε θέλει να το αλλάξει αυτό, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει να υπάρξει συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της.

Εξάλλου σε αυτό το έγγραφο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επικρίνει και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και παράλληλα να ασκεί νομισματική πολιτική.

Ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως είναι απαραίτητη η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, κάτι που θα αργήσει να γίνει. Όμως ο Γερμανός υπουργός ζητεί τουλάχιστον να υπάρξει μια σχετική συμφωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανόνες για «συντεταγμένη» χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης ζητά ο Σόιμπλε"

ΕΕ: «Ναι» στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών στη Μεσόγειο

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι θα επιτρέπεται στο εξής η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου και θα δίνει τη δυνατότητα στα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές.

Παράλληλα, θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Κατά τα λοιπά, οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: «Ναι» στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών στη Μεσόγειο"

Στη λίστα Λαγκάρντ ο εφοπλιστής που «φιλοξενούσε» το καλοκαίρι τον Τσίπρα

Σε προεκλογικό χαρτί θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς αναδεικνύει την υπόθεση των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε από το Κερατσίνι να μην τολμήσει κανείς «να βάλει προσκόμματα στο έργο της Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής» προειδοποιώντας ότι όποιος προσπαθήσει να σταματήσει τους ελέγχους «θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».

Σήμερα το πρωί βέβαια ο κ. Τσίπρας πήρε απάντηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι «η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθούν περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί».

«Η εισαγγελία ουδέποτε ανακοίνωσε ονόματα των υπό διερεύνηση προσώπων και η όποια αναφορά στην παρούσα φάση στερείται νομικής βάσης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι θωρακισμένη από το Σύνταγμα με εχέγγυα ανεξαρτησίας και θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον της ανεξαρτήτως κυβέρνησης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση-απάντηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας ανασύρει αυτη την χρονική στιγμή  το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ γιατί σε αυτήν βρίσκεται το όνομα του κ. Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει τίποτα για το αν δημιουργείται ή όχι μείζον ηθικό ζητήμα από το γεγονός ότι όλο το καλοκαίρι ο ίδιος και η οικογένειά του παραθέριζαν σε μία από τις βίλες του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου στο Σούνιο ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ!

Το ΘΕΜΑ έχει δημοσιεύσει τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε όλο το φετινό καλοκαίρι στην εκπληκτική κατοικία του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Σούνιο και φυσικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διέψευσε το ρεπορτάζ αυτό.

Το ΘΕΜΑ δεν ισχυρίζεται οτι οι καταθέσεις της οικογένειας Μαρτίνου είναι παράνομες ή δεν έχουν φορολογηθεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το κρίνουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ που συνεχίζουν οι έρευνες. Αντίθετα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η σπουδή του κ. Τσίπρα να στέλνει "μηνύματα" (σε ποιόν;) να μην παρεμποδισθεί το έργο της Δικαιοσύνης όταν αυτό συνεχίζεται απο τους αρμόδιους λειτουργούς.






Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να "προσπεράσει" το μείζον ηθικό ζήτημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι διέμενε με την οικογενειά του στη βίλα ενός εφοπλιστή που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ και άρα ευρευνάται απο την Δικαιοσύνη. Επτά ημέρες πριν τις εκλογές η προσπάθεια του τέως πρωθυπουργού να ... διαβεβαιώσει ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηρισθεί άν όχι ως πολιτικό "προπέτασμα καπνού"



Ο κ. Θανάσης Μαρτίνος

«Λογοδοτούμε στο λαό και στη νεολαία - όχι στους ολιγάρχες. Και η δική σας ψήφος την Κυριακή, όχι μόνον δεν θα ξεπλύνει, όσους έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» είπε ο κ. Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Τσίπρας  δεν έχει απαντήσει στο ουσιώδες ερώτημα ποιός πλήρωσε την πολυτελή βίλα που "φιλοξένησε" την ίδιο και την οικογενειά του. Ήταν "δώρο" και απο ποιόν, την πλήρωσε κάποιος άλλος (ποιός;)  ή την πλήρωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και σ΄αυτή την περίπτωση πόσο κόστισε; Επρόκειτο μήπως για φιλοξενία; Η κατοικία ήταν νοικιασμένη ενδεχομένως από κάποιο τρίτο φιλικό προς αυτόν πρόσωπο; Εξακολουθεί να παραμένει νοικιασμένη η βίλα και για την υπόλοιπη χρονιά; Εκδόθηκαν τα αναλογούντα παραστατικά, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μείζον ζητούμενο; Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να διαμένει όλο το φετινό καλοκαίρι στην πολυτελή κατοικία ενός από τους Έλληνες εκείνους που ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε σαν «τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής», να καταγγέλει τους άλλους, αλλά ο ίδιος να παριστάνει τον ανήξερο;



  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατανοήσει ότι τα λόγια ενός "νέου" πολιτικού πρέπει να επιβεβαιώνονται απο τα έργα.  Θέλησε να εμφανιστεί άτεγκτος απέναντι στη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή. «Εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς και δεν θα γίνουμε όπως αυτοί. Γιατί εμείς δεν υπήρξαμε ομοτράπεζοι του κ. Χριστοφοράκου, το κόμμα μας δεν τα πήρε από τη Siemens, τα στελέχη μας δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Εμείς εξαρτιόμαστε μόνον από εσάς - από τον κυρίαρχο λαό. Από κανέναν άλλον. Γι' αυτό και μπορούμε και σας κοιτάμε στα μάτια, με καθαρό βλέμμα. Και, κυρίως, στεκόμαστε δίπλα σας με πεντακάθαρα χέρια. Εμείς δεν λογοδοτούμε στην ολιγαρχία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ωραία ώρα να μας πεί λοιπόν ποιός πλήρωσε τις διακοπές στο Σούνιο και άν θεωρεί ότι δημιουργείται πολιτικό και ηθικό ζήτημα απο το γεγονός ότι ιδιοκτήτης της βίλας περιελαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ




Ποιος πλήρωσε τη βίλα για τις διακοπές της οικογένειας Τσίπρα;


Το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη Κυριακή σχετικά με τις διακοπές της οικογένειας Τσίπρα όλο το καλοκαίρι στη βίλα Θανάση Μαρτίνου, καθώς και τις βόλτες με το σκάφος του προέδρου της DHI Κώστα Γιώτη στο Σούνιο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.
Εκεί, σε ένα ειδυλλιακό αττικό τοπίο 19 παραθαλάσσιων στρεμμάτων και σε ένα από τα παλαιότερα ακίνητα της περιοχής, ο τέως πρωθυπουργός, η σύζυγός του, τα δύο παιδιά τους αλλά και η πεθερά του πέρασαν στιγμές ξενοιασιάς, σε μια περίοδο δοκιμασίας για εκατομμύρια Ελληνες λόγω των capital controls.



Επίσης το αν είναι σωστό να κάνει βόλτες με σκάφη επιχειρηματιών ένας πρωθυπουργός, και μάλιστα σε μια ιστορικά κρίσιμη και οικονομικά δύσκολη συγκυρία, είναι θέμα που θα το γράψει η Ιστορία. Οπως και να έχει όμως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας που τήρησε όλη την εβδομάδα εκκωφαντική σιωπή για το άγνωστο στο ευρύ κοινό διάστημα των διακοπών του (ενώ αντίθετα όλοι πληροφορούνταν επί χρόνια τις εναλλακτικές διακοπές του σε Νάξο, Γαύδο ή φέτος στην Ερεικούσα).



Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Κώστα Γιώτη
 
Γι' αυτό, λοιπόν κρίνεται απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως για το καθεστώς με το οποίο ο τέως πρωθυπουργός διέμεινε στη βίλα Μαρτίνου. Πάντως την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του έφυγαν από τη βίλα του Σουνίου, μετά την τρίμηνη διαμονή τους εκεί (κατόπιν των δημοσιευμάτων του «ΘΕΜΑτος») λόγω και των πολιτικών αναγκών της προεκλογικής περιόδου αλλά και του ανοίγματος των σχολείων για τους δύο γιους τους.


Η παρέα του Σουνίου


Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά είχε συνηθίσει την κοινή γνώμη με εικόνες από το μεσοαστικό διαμέρισμά του στην Κυψέλη και από το γενικότερα ήπιο έως σχετικά σεμνό lifestyle του. Οπως, όμως, φαίνεται, ο κ. Τσίπρας δοκίμασε εν μέρει και την «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». Προτίμησε έναν επίγειο παράδεισο, πολύ κοντά στην Αθήνα, σε μια γειτονιά, παρέα με επιχειρηματίες, εφοπλιστές και βιομηχάνους, στο πανάκριβο Σούνιο. Η βίλα στην οποία διέμενε βρίσκεται σε πευκόφυτη έκταση δίπλα από το Τρατολίμανο του Σουνίου και συνορεύει με την εξοχική κατοικία του υφασματέμπορου Γιώργου Ντάβαρη και άλλων εφοπλιστών. Η κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα εθεάθη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οδηγώντας ένα μικρό Opel Corsa στο Λαύριο και τα ταβερνάκια του Σουνίου, πάντα προσηνής και ομιλητική με τον απλό κόσμο, αν και ο σύζυγός της δεν την ακολουθούσε, προφανώς πιεσμένος από τις εξελίξεις αλλά και την ανάγκη του για ανωνυμία. Μόλις δύο φορές μαθαίνουμε ότι βγήκε ο κ. Τσίπρας για φαγητό εκτός κατοικίας, ακολουθώντας τον φίλο του δημοσιογράφο και διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος και τον γνώρισε με τον κ. Γιώτη. Στην παρέα είχαν προστεθεί η αδελφή του Μr DHI Φρειδερίκη (Βίκυ) με τον γιο της και συνεργάτη του κ. Γιώτη στις κλινικές Γιώργο Κοτταρίδη, καθώς και η άλλη αδελφή του, Ρίτα Πατερώνη, γνωστή σχεδιάστρια ρούχων που διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια.

Οπως προαναφέραμε και όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία που παρουσιάζουμε, η βίλα ανήκει στο συγκρότημα ακριβών κατοικιών που εδώ και χρόνια διατηρεί ο εφοπλιστής. Η δε κόρη του Γεωργία είναι βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής. Η εξοχική κατοικία στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέμεινε είναι μία από τις παλαιότερες στην περιοχή και βρίσκεται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων πάνω στη θάλασσα του Σουνίου, σε ένα αδιέξοδο δρομάκι, ιδανικό για όσους θέλουν να απομονωθούν από τα αδιάκριτα μάτια ή να έχουν φύλαξη, όπως ένας πρωθυπουργός επιβάλλεται να έχει.

Εκεί ο κ. Μαρτίνος νοικιάζει τα σπίτια του ή φιλοξενεί εκλεκτούς καλεσμένους σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ γνωριμιών που δύσκολα σπάει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που πήγε τον κ. Τσίπρα εκεί ήταν ο κ. Γιώτης. Ο επιχειρηματίας δηλαδή που εξέθεσε τον τέως πρωθυπουργό όταν με αφέλεια δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook τις χαλαρές κοινές τους στιγμές, με τον αριστερό πολιτικό να οδηγεί το κότερό του, να παίζει μαζί του ποδοσφαιράκι στην αυλή του σπιτιού όπου έμενε, παρέα με γνωστούς καλλιτέχνες της σόουμπιζ, όπως ο Χρήστος Φερεντίνος και η Δήμητρα Παπαδοπούλου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώτης νοικίαζε επί δέκα και πλέον χρόνια κατοικία στο συγκρότημα Μαρτίνου, όμως τώρα μετακόμισε σε άλλο σπίτι, μια πολυτελέστατη έπαυλη στα Λεγραινά.

Οι κατοικίες αυτές ουσιαστικά δεν είναι ανοιχτές προς ενοικίαση σε όλους και τα ονόματα των ενοικιαστών πηγαίνουν από στόμα σε στόμα. Ετσι ο κ. Γιώτης φέρεται να πρότεινε στον τέως πρωθυπουργό να αναλάβει να νοικιάσει για λογαριασμό του ίδιου και της οικογένειάς του την παραθεριστική οικία. Αλλες πάλι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το έργο το ανέλαβε ο κ. Κοτταρίδης. Το καίριο ερώτημα, όμως, είναι εάν ο κ. Γιώτης ή άλλο πρόσωπο ήταν αυτοί που πλήρωσαν την ακριβή κατοικία ή αν το έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω κάποιου συγγενικού του προσώπου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη λίστα Λαγκάρντ ο εφοπλιστής που «φιλοξενούσε» το καλοκαίρι τον Τσίπρα"

Βερολίνο: Δεν κλείνουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες επειδή κάνουμε ελέγχους

Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων από την Γερμανία δεν ισοδυναμεί με κλείσιμο των συνόρων για όσους ζητούν άσυλο ως πρόσφυγες, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι «οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κλείσιμο των συνόρων».

«Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να έρχονται στην Γερμανία και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνεται με μια πιο συντεταγμένη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβερνησης, τόνισε:
«Η απάντηση είναι ´Ευρώπη'. Θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σε μια νύχτα».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Δεν κλείνουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες επειδή κάνουμε ελέγχους"

Παράταση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ ζητά ο ΙΣΑ

Την άμεση έκδοση ΦΕΚ για την παράταση της ισχύος των συμβάσεων των γιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυϊατρείων με τον ΕΟΠΥΥ, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι την τρίμηνη παράταση της ισχύος των συμβάσεων που έληγαν στις 30 Ιουνίου, δεν ακολούθησε σχετική διάταξη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ.

Ο ΙΣΑ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό «για τη νομιμότητα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και για το ενδεχόμενο μη κάλυψης της αμοιβής αυτών από τον οργανισμό».

Οι συμβάσεις αυτές ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου και, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, θα πρέπει να επαναρυθμιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επισημαίνει ότι το ζήτημα δημιουργείται, «διότι δεν υπάρχει πρόθεση από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να επιλυθεί μόνιμα», σημειώνοντας ότι «η μόνη λύση θα ήταν το άνοιγμα των συμβάσεων για όλους τους γιατρούς, με συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ ζητά ο ΙΣΑ"

Παυλόπουλος: ΗΠΑ και Ρωσία να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να λήξει ο πόλεμος στη Συρία

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και την επιρροή τους, ώστε να επιβληθεί το διεθνές δίκαιο, και να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή του συνάντηση με την Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση Α.Μ.Κ.Ε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα ήθελα να μεταφέρετε στις ΗΠΑ την κραυγή αγωνίας όχι μόνον της Ελλάδας, της Ευρώπης, για την αιτία που προκαλεί αυτές τις ροές και αυτές τις ανθρωπιστικές κρίσεις. Και δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στη Συρία και την Μέση Ανατολή γενικότερα», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, γιατί εάν δεν σταματήσει δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι «δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια κοινότητα και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ρωσία, να μην χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ώστε ουσιαστικά να επιβληθεί το διεθνές δίκαιο, για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος ένας τέτοιος πόλεμος δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δύσης, ούτε στις αρχές και στις αξίες που πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη στιγμή, δεδομένου, ότι πριν απ΄όλα είναι ο 'Άνθρωπος.

«Και όταν δεν γίνεται σεβαστός ο άνθρωπος και η αξία του, από κει και πέρα πολλά άλλα τα οποία έχουν προτεραιότητα παύουν να έχουν σημασία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει ότι «δεν είναι μόνον η πρόοδος η οικονομική, η οποία παίζει ρόλο, διότι εάν δεν συνδυασθεί με τον σεβασμό του Ανθρώπου, της αξίας του και της αξιοπρέπειάς του, τότε χάνει την σημασίας της».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση, που δεν είναι ακριβώς δική της, αλλά είναι μια κρίση που προκαλείται από την μεγάλη ροή προσφύγων πολέμου που έρχονται στην Ελλάδα, με σκοπό να φύγουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσον αφορά στις ευθύνες της Ευρώπης, ο κ.Παυλόπουλος, αφού επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης Συνόδου Κορυφής επί του θέματος, τόνισε ότι θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, όπως ταιριάζει στην ιστορία της και στον πολιτισμό της, ώστε να διαφυλάξει τα σύνορά της, που είναι χρέος της, και βεβαίως να σεβαστεί τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, που είναι σύμφυτες με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

Από την πλευρά του ο κ.Ζερβός, επικεφαλής της Ελληνικής Εθελοντικής Συμπαράστασαης Α.Μ.Κ.Ε. τόνισε ότι η Ομογένεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι συσπειρωμένη με στόχο να βοηθήσει την πατρίδα. «Δεν κάνουμε ελεημοσύνη, οι Έλληνες δεν χρειάζονται ελεημοσύνη, δίνουμε μόνο βοήθεια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κύριος Ζερβός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: ΗΠΑ και Ρωσία να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να λήξει ο πόλεμος στη Συρία "

Σε ισχύ η Αρχή διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό

Ξεκινάει σήμερα και επίσημα τη λειτουργία της η Υπεύθυνη Αρχή, που θα συντονίζει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την πιστοποίηση για τη διαχειριστική της επάρκεια.

Η πιστοποίηση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις σχετικές με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η οποία αναμένεται μέχρι αύριο.

Η Υπεύθυνη Αρχή ή Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι η αρχή- ομπρέλα που συντονίζει τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές και απευθύνει τα αιτήματα πληρωμών προς την Κομισιόν.

Σήμερα η Υπεύθυνη Αρχή ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο πιστοποίησής της από την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τη διαχειριστική της επάρκεια (στο δεύτερο και τελευταίο ζητούνται επιμέρους βελτιώσεις) και αμέσως κατατίθεται αίτημα για την εκταμίευση της προκαταβολής.

Όπως διευκρινίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο συντονιστής της Υπεύθυνης Αρχής, Γιώργος Καρατζόγλου, η Υπεύθυνη Αρχή υπήρχε ήδη ως δομή του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο όλες οι Αρχές θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου και να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές, όπου χρειάζεται.

Μετά την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων η πρώτη μέριμνα της Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Καρατζόγλου, θα είναι «να προκηρύξουμε τη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας που υπάρχουν για να μην επιβαρύνουν πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία νέων, ώστε να φτάσουμε τις 2.500 θέσεις φιλοξενίας που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλες δράσεις που θα προκηρυχθούν είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός νέου, πιο ευέλικτου, πλαισίου επιτροπείας για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η συγκρότηση ενός μητρώου μεταφραστών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των αρχών, η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και των εθελούσιων επιστροφών και η προκήρυξη δράσεων ένταξης, όπως πρόσβαση σε δομές υγείας, σίτιση, κ.α.

Όλες οι δράσεις, που έχουν ήδη περιγραφεί, θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 470 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ασύλου και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Αποκλείεται, όπως τονίζει ο κ. Καρατζόγλου, η χρηματοδότηση έκτακτων δράσεων, για τις οποίες η Κομισιόν έχει εγκρίνει τη διάθεση πόρων ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης της Υπεύθυνης Αρχής θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές, που στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016.

Πρόκειται για την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (υπήρχε ήδη ως δομή και είναι στελεχωμένη με 53 άτομα), τη διαχειριστική αρχή της Υπηρεσίας Ασύλου, που υπήρχε αλλά χρειάζεται αναδιάρθρωση και την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ) του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που βρίσκεται στο πιο ανώριμο στάδιο, γιατί ιδρύθηκε ως νέα δομή.

Η τελευταία αρχή, υπεύθυνος της οποίας θα είναι ο Γιώργος Καρατζόγλου, δεν έχει προλάβει να στελεχωθεί λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκε με την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα πάντως με το οργανόγραμμα που είναι έτοιμο, θα απασχολήσει 40 άτομα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ισχύ η Αρχή διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό"

Παράταση στο ΕΣΠΑ επιδιώκει η Αθήνα - Τι λέει η ΚΕΔΕ

Στην εξάμηνη ή δωδεκάμηνη παράταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και στον επαναπροσανατολισμό των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, στοχεύει το υπουργείο Οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζει την απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη να ζητήσει παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ, παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη διακοπή εργασιών χρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ.

«Από το Φεβρουάριο του 2015, δεν έχει αποπληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Όλα τα εργοτάξια στην Ελλάδα, σε όλους τους δήμους, έχουν «νεκρώσει» και έχει γίνει διακοπή έργων», σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκτιμά ότι η μη συνέχιση των έργων θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι, «χωρίς να ευθύνονται οι δήμοι, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ποινικές, αστικές, πειθαρχικές συνέπειες, που θα επιζητηθούν από τους εργολάβους για τη μη εκτέλεση των έργων».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρης Δρόσης, δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της λεγόμενης εξυγίανσης και αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, εξετάζεται ποια έργα απ' αυτά που δεν ολοκληρώνονται στο τέλος της τρέχουσας περιόδου, μπορούν να μεταφερθούν ολοκληρωτικά ή μερικώς στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Από την άλλη, όπως είπε, η Περιφέρεια έχει αναλάβει τη δέσμευση κάποια εκ των έργων αυτών να τα χρηματοδοτήσει η ίδια με δικούς της πόρους, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δρόσης σημείωσε ότι γίνεται και μία προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο να ιεραρχηθούν τα έργα τα οποία πρέπει να τελειώσουν, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στο ΕΣΠΑ επιδιώκει η Αθήνα - Τι λέει η ΚΕΔΕ"

Το Υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τον Μητρόπουλο για τις συντάξεις

Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μητρόπουλου περί ρήτρας... Αυστραλίας στο μνημόνιο, που συνδέει τη σύνταξη με την περιουσία των ασφαλισμένων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Νεφελούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

1. Πουθενά, ούτε στο σημείο του μνημονίου στο οποίο αναφέρεται (ν.4336 σελίδα 1020), ούτε γενικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά για δήθεν ρήτρες (ιδιοκτησίας, απαρέγκλιτης εφαρμογής και απαγόρευσης διατύπωσης εναλλακτικού προγράμματος).

Ίσα ίσα στην τελευταία παράγραφο του εδαφίου του μνημονίου (ν.4336/ 15 σελ. 1021) αναφέρονται τα παρακάτω: «... Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα και ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ αποτελέσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα, σε ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μέτρων που αναφέρθηκαν παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι συγκεκριμένα και ποσοτικά μετρήσιμα σε επαρκή βαθμό και ότι ελλείψει αυτών, η βασική επιλογή είναι εκείνη που προσδιορίζεται παραπάνω....»

Αυτό είναι ακριβώς το έργο της επιτροπής από 12 επιστήμονες που έχει συστήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί υπουργίας κ. Κατρούγκαλου, η οποία μέχρι τον Νοέμβριο 2015 θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

2. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι υφίσταται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της σύνταξης, της ιδιοκτησίας ή της ακίνητης περιουσίας του συνταξιοδοτούμενου, σε κανένα σημείο του μνημονίου και πολύ περισσότερο στα σημεία τα οποία, ψευδώς, επικαλείται ο «έγκριτος» εργατολόγος.

3. Καταλαβαίνω την αγωνία του κ. Μητρόπουλου να προβάλει στα ΜΜΕ τις εσφαλμένες θέσεις του μετά τον αποκλεισμό του από τις επερχόμενες εκλογές λόγω της δικαστικής εμπλοκής του, όμως αποτελεί κορυφαίο ατόπημα να δημιουργείται πανικός, με ψεύδη και ανακρίβειες, στον ευαίσθητο κοινωνικό χώρο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Ελάχιστη υποχρέωσή του, είναι η άμεση ανάκληση όλων των ανακριβών ανακοινώσεών του, καταλήγει ο κ. Νεφελούδης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τον Μητρόπουλο για τις συντάξεις"

ΔΟΕ: 42 κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες και 35 στην Εύβοια

Τα προβλήματα, με τα οποία ξεκίνησαν τα σχολεία βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

«Το ότι δε γίνονται διορισμοί, ο εξαιρετικά κακός σχεδιασμός, η εγκληματική παράβλεψη των νομικών ζητημάτων, τα οποία υπήρχαν και ήταν οφθαλμοφανές ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, οδήγησαν στο σημείο το οποίο είμαστε σήμερα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.

Ειδικότερα, ο κ. Κικινής χαρακτήρισε "διαχρονικό" το ζήτημα των εκπαιδευτικών κενών, λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί. «Μοιραία, είναι πολλά τα κενά που πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές», σημείωσε και έκανε λόγο για «πλήρη διακομματική σύμπνοια» και πολιτική επιλογή των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια, να επιλέγονται ελαστικές μορφές εργασίας.

Ο κ. Κικινής πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι διορισμοί είναι μηδενικοί, τη στιγμή που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 8.500 εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν προσληφθεί μόλις 250.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα σχολείων την ημέρα του αγιασμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, παρέμειναν κλειστές πολλές σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Εύβοια να είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κλειστά σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες παρέμειναν κλειστά 20 δημοτικά και 32 νηπιαγωγεία, στα Δωδεκάνησα 10 δημοτικά και 21 νηπιαγωγεία, ενώ στην Εύβοια συνολικά 35 σχολικές μονάδες δεν άνοιξαν για τον αγιασμό.

Εξάλλου, οι καθυστερήσεις της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου χωρίς ΦΕΚ, οι καθυστερήσεις στον έλεγχο των μεταπτυχιακών των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, το ότι δε λειτουργούν στην πλήρη έκτασή τους τα νηπιαγωγεία, το ότι η ειδική αγωγή δεν έχει εκσυγχρονισμένες δομές και στελέχωση, ότι δεν έχουν γίνει επισκευαστικές εργασίες στα σχολεία, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών και των ρυθμίσεων για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία, καθώς επίσης και η υποστελέχωση των σχολείων του εξωτερικού, είναι επίσης ζητήματα που επισήμανε η ΔΟΕ.

«Τα δεδομένα αυτά δεν τιμούν την εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Κικινής και κατέληξε ότι αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την παραπομπή των προβλημάτων στο μέλλον, έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΟΕ: 42 κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες και 35 στην Εύβοια"

Διεκόπη για τις 29/9 η δίκη της Χ.Α.

Για την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου διέκοψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής οπότε και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, πρώτου μάρτυρα στη λίστα του κατηγορητηρίου.

Η σημερινή διαδικασία αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στην ανάγνωση του πολυσέλιδου κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα, μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης ενημέρωσαν το δικαστήριο πως κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, σε διάλειμμα της δίκης δέχθηκαν επιθέσεις με καφέδες από μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς στο χώρο που κρατούνταν.

Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «ψυχολογική πίεση», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά» και καταγγέλλοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η δίκη.

«Σας υπενθυμίζω ότι η δίκη διεξάγεται εδώ», απάντησε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, με την υπεράσπιση να επιμένει «Δεν μπορούσαν να κρατηθούν με ασφάλεια;».

Η πρόεδρος απευθυνόμενη στον υπεύθυνο της αστυνομικής φρουράς παρατήρησε:

«Λάβετε τα μέτρα σας, αυτά είναι παρατράγουδα, δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτά τα πράγματα. Είναι το δεύτερο περιστατικό, να μην υπάρξει τρίτο. Λάβετε τα μέτρα σας».

Η δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς διεξάγεται σε διπλανή αίθουσα από αυτή, στην οποία εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η οικογένεια του Παύλου Φίσα ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία πορεία ή εκδήλωση που θα γίνει από οργανώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου μουσικού εν όψει των δυο χρόνων που κλείνουν στις 18 Σεπτεμβρίου από τη δολοφονία του.

Όπως δήλωσε η μητέρα του, Μαγδα Φύσσα, "είναι μαύρη επέτειος για μας. Δε θα συμμετέχουμε σε καμία πορεία από οργανώσεις είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση."

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανή αποφυλάκιση Ρουπακιά πριν τελειώσει η δίκη λόγω παρέλευσης του 18μηνου υποχρεωτικής κράτησης η Μ. Φύσσαα απάντησε:

"Σαφώς και δεν περίμενα να αποφυλακιστεί. Καταρχάς δεν πίστευα ότι θα είμαι ζωντανή. Από την στιγμή που είμαι περιμένω να ευαισθητοποιούν όλοι, δε πρέπει μα γίνει κάτι γι’ αυτό; Δεν θέλουν να βγει κάτι στον προεκλογικό τους αγώνα " κατέληξε

Για μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία έκανε λόγο και ο πατέρας του Παύλου Φύσσα ενώ όταν ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος απάντησε: "Εγώ αν είμαι έτοιμος; Αυτοί αν είναι ...".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεκόπη για τις 29/9 η δίκη της Χ.Α."

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αυθαίρετα

Ένα κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταβολών αυθαιρέτων, με αυτόματη επιλογή των διαθέσιμων αιτημάτων και πλήρη τεκμηρίωση της διαδικασίας, έθεσε σε λειτουργία το ΤΕΕ.

Αυτό το σύστημα μειώνει ήδη κατά πολύ τον χρόνο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των μηχανικών και των πολιτών.

Μερικές από τις μεταβολές που πλέον εξυπηρετούνται πλήρως ηλεκτρονικά είναι αλλαγή της επιθυμίας του ιδιοκτήτη για το σχήμα πληρωμών της δήλωσης, η διόρθωση λαθών καταχώρησης, η προώθηση της δήλωσης μετά από έγκριση υπηρεσιών (πχ σε παραδοσιακούς οικισμούς, έκδοση Αδείας κλπ) και η αλλαγή διαχειριστή μηχανικού.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε το σύστημα αναζήτησης δηλώσεων που είναι διαθέσιμο σε όλες της Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας και στο οποίο έχουν πρόσβαση 750 στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών. Το νέο σύστημα παρέχει ενιαία αναζήτηση με πολλαπλά κριτήρια σε όλες τις δηλώσεις των Ν. 4014/2011 και 4178/2013, εμφάνιση σε ενιαίο χάρτη σε υπόβαθρο της ΕΚΧΑ ΑΕ και πρόσβαση στην τεκμηρίωση των δηλώσεων (αναλυτικά στοιχεία καταγραφής, πληρωμές, μεταβολές και υποβληθέντα δικαιολογητικά), διευκολύνοντας εξαιρετικά τη διαδικασία ελέγχου των δηλωθέντων αυθαιρέτων από τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών δόμησης.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που ξεκινήσαμε κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών, των μηχανικών και των δημοσίων υπηρεσιών. Οι πολίτες μπορούν πλέον πιο εύκολα με την συμβολή ενός Μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμους, να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων τα οποία προσφέρουν σε περιπτώσεις προκαταβολών σημαντικά υψηλές εκπτώσεις. Θυμίζω ότι όλοι έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Ήδη περισσότερα από 900 χιλιάδες ακίνητα έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 615 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των προστίμων.

Το ΤΕΕ, με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει, βρίσκεται αντικειμενικά στην πρωτοπορία για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Βελτιώνουμε τους όρους εργασίας των μηχανικών, απλοποιούμε τις διαδικασίες για τον πολίτη, βοηθούμε αποτελεσματικά τον έλεγχο από τις δημόσιες αρχές, μειώνουμε το κόστος για όλους.

Όμως, το πληροφοριακό σύστημα για τα αυθαίρετα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει άμεσα να ακολουθήσει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και η Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. Στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική αδειοδότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και στην πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων. Η χώρα δεν αντέχει άλλο να παραμένει κολλημένη στο χθες της γραφειοκρατίας. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να σταματήσουν να χάνουν χρόνο, να σταματήσουν να πληρώνουν περιττά έξοδα, να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται. Η νέα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε όλα αυτά μέσα σε λίγους μήνες, μέσα στο 2015. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια.»

Αναλυτικά: Η παρέμβαση του ΤΕΕ με την δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής και διαχείρισης των δηλώσεων των αυθαιρέτων αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης. Εκτός από την άμεση διευκόλυνση με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας η ευσυνείδητη δουλειά χιλιάδων μηχανικών παρέχει πλέον στην πολιτεία ένα πραγματικό εργαλείο ανάλυσης της αυθαίρετης δόμησης και διαφάνεια στις συναλλαγές. Η καταχώρηση των δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα ακολουθεί την νομοθετικά οριζόμενη ροή εργασίας. Από την εμπειρία της πραγματικής εργασίας των Μηχανικών με την καταχώρηση πλέον των 902.000 δηλώσεων αυθαιρέτων και 850.000 βεβαιώσεων μεταβίβασης προκύπτουν πολλές περιπτώσεις όπου απαιτείται παρέμβαση στην κανονική ροή εργασίας. Μερικές τέτοιες περιπτώσεις είναι αλλαγή της επιθυμίας του ιδιοκτήτη στο σχήμα πληρωμών της δήλωσης (εντός των προθεσμιών του Νόμου), διόρθωση λαθών καταχώρησης, προώθηση της δήλωσης μετά από έγκριση υπηρεσιών (πχ σε παραδοσιακούς οικισμούς, έκδοση Αδείας κλπ) και η αλλαγή διαχειριστή μηχανικού.

Στη διάρκεια της ισχύος του Ν. 4178/2013 οι παραπάνω ανάγκες καλύπτονταν μέσω της οργάνωσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ΤΕΕ και της αδιάκοπης φροντίδας των στελεχών του ΤΕΕ που αξιολογούσαν τα εισερχόμενα αιτήματα, τα προετοίμαζαν για υλοποίηση και τα διεκπεραίωναν καθημερινά. Το αποτέλεσμα ήταν η διεκπεραίωση των αιτημάτων μέσα σε 1 έως 3 εργάσιμες ημέρες. Με την μέθοδο αυτή εξυπηρετήθηκαν σε διάστημα 24 μηνών περίπου 56.000 αιτήματα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι αλλαγές διαχειριστή μηχανικού. Το ΤΕΕ, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να παρέχει στα Μέλη του χρηστικά πληροφοριακά συστήματα, υλοποίησε και έθεσε ήδη σε λειτουργία κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και έγκρισης των παραπάνω αιτημάτων με αυτόματη επιλογή των διαθέσιμων αιτημάτων και πλήρη τεκμηρίωση της διαδικασίας. Αυτό το σύστημα μειώνει ήδη κατά πολύ τον χρόνο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των Μελών του.

Το ΤΕΕ, μέσα στην μακροχρόνια πλέον οικονομική δυσπραγία, δεσμεύεται στην συνέχιση της αναβάθμισης των πληροφορικών συστημάτων εξυπηρέτησης των Μελών του με νέες υπηρεσίες που θα παρακάμπτουν την γραφειοκρατία με ταυτόχρονη εξασφάλιση της διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος που ανακοίνωσε το ΤΕΕ, το σύνολο των ενεργών δηλώσεων έχει ως εξής:

Άκυρες Σε επεξεργασία Αρχική υποβολή Υπαγωγή Οριστική υπαγωγή Σύνολο Αυθαιρέτων

Δηλώσεις Ν.4178/2013 50 133915 32541 79199 94801 340506

Δηλώσεις Ν 4178 από μεταφορά του Ν4014 85 0 93633 92716 82663 269097

Δηλώσεις Ν4014/2011 103 0 27735 30194 59305 293358

Σύνολο 238 133.915 153.909 202.109 236.769 902.961

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις «Σε επεξεργασία» δεν έχουν υποβληθεί ακόμα και δεν έχουν προκύψει για αυτές οι αντίστοιχες εντολές πληρωμής παραβόλου και ειδικού προστίμου. Εκ της διαφοράς οι δηλώσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί παράβολο είναι 615.137.

Διαθέσιμες ηλεκτρονικές αιτήσεις

Το σύστημα ανάλογα με το είδος και την κατάσταση της δήλωσης και τα υπόλοιπα τρέχοντα δεδομένα, το πληροφοριακό σύστημα προτείνει στον χρήστη μόνο τις αιτήσεις που μπορούν να υποβληθούν, όπως αναφέρονται κατωτέρω:

1. Διαθέσιμες Αιτήσεις για δηλώσεις του Ν.4178/2013

Επαναφορά κατάστασης δήλωσης από "Οριστική" σε "Υπαγωγή"

Επιτρέπεται σε δηλώσεις σε «Οριστική Υπαγωγή». Ο διαχειριστής Μηχανικός Δηλώνει υπεύθυνα ότι αναλαμβάνει κάθε ευθύνη που προκύπτει από οποιαδήποτε τροποποίηση, καθώς και την υποχρέωση της ενημέρωσης κάθε ιδιώτη, Δημόσιας Αρχής ή άλλου παραλήπτη στον οποίο έχει ήδη χορηγηθεί οποιοδήποτε στοιχείο της παρούσας δήλωσης.

Επαναφορά κατάστασης βεβαίωσης από "Οριστική" σε "Υπαγωγή"

Εγκρίνεται εφόσον δεν έχει παρέλθει 2μηνο από την ημερομηνία αυτοψίας και επίσης συνοδεύεται με ΥΔ του διαχειριστή Μηχανικού ότι αναλαμβάνει κάθε ευθύνη που προκύπτει από οποιαδήποτε τροποποίηση, καθώς και την υποχρέωση της ενημέρωσης κάθε ιδιώτη, Δημόσιας Αρχής ή άλλου παραλήπτη στον οποίο έχει ήδη χορηγηθεί οποιοδήποτε στοιχείο της παρούσας δήλωσης. Οι αλλαγές που επιτρέπονται αφορούν λεκτικά, γεωγραφικό εντοπισμό κλπ και όχι ημερομηνία αυτοψίας ή αλλαγή τύπου βεβαίωσης. Σε περίπτωση που η Βεβαίωση μηχανικού δεν επιδέχεται διόρθωσης ως ανωτέρω (π.χ. έχει επιλεγεί λάθος τύπος βεβαίωσης ή εάν δεν έπρεπε καν να εκδοθεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας) ο μηχανικός μπορεί να αιτηθεί την επαναφορά της Βεβαίωσης σε προσωρινή υπαγωγή και στο πεδίο «Περιγραφή» των βασικών στοιχείων να αναγράψει με κεφαλαία γράμματα τη φράση «ΑΚΥΡΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΧΡΗΣΗ».

Μετατροπή σε Μηνιαίες τακτικές δόσεις

Μετά την έγκριση του αιτήματος πρέπει να εκτυπωθούν εκ νέου οι εντολές πληρωμής με τα αναθεωρημένα ποσά.

Μετατροπή σε Εξαμηνιαίες τακτικές δόσεις

Μετά την έγκριση του αιτήματος πρέπει να εκτυπωθούν εκ νέου οι εντολές πληρωμής με τα αναθεωρημένα ποσά.

Μετατροπή σε εφάπαξ πληρωμή (20% έκπτωση)

Το αίτημα εγκρίνεται εφόσον υποβάλλεται εντός των προθεσμιών των εξαμήνων του Ν.4178/2013. Μετά την έγκριση του αιτήματος πρέπει να εκτυπωθούν εκ νέου οι εντολές πληρωμής με τα αναθεωρημένα ποσά.

Μετατροπή σε 1η 30%+Μηνιαίες δόσεις (10% έκπτωση)

Το αίτημα εγκρίνεται εφόσον υποβάλλεται εντός των προθεσμιών των εξαμήνων του Ν.4178/2013. Μετά την έγκριση του αιτήματος πρέπει να εκτυπωθούν εκ νέου οι εντολές πληρωμής με τα αναθεωρημένα ποσά.

Μετατροπή σε 1η 30%+Εξαμηνιαίες δόσεις (10% έκπτωση)

Το αίτημα εγκρίνεται εφόσον υποβάλλεται εντός των προθεσμιών των εξαμήνων του Ν.4178/2013. Μετά την έγκριση του αιτήματος πρέπει να εκτυπωθούν εκ νέου οι εντολές πληρωμής με τα αναθεωρημένα ποσά.

Επανεισαγωγή παλαιών προστίμων.

Η δυνατότητα υπάρχει μόνο σε δηλώσεις σε "Υπαγωγή". Στην περίπτωση αυτή διαγράφονται τα παλαιά πρόστιμα, και οι δόσεις επαναϋπολογίζονται χωρίς αυτά . Ο χρήστης θα πρέπει με δική του ευθύνη να τα επανεισάγει.

Επανεισαγωγή εξόδων αναβάθμισης.

Η δυνατότητα υπάρχει μόνο σε δηλώσεις σε "Υπαγωγή". Στην περίπτωση αυτή διαγράφονται τα υπάρχοντα ποσά ενεργειακής αναβάθμισης ή/και στατικής ενίσχυσης, και οι δόσεις επαναϋπολογίζονται χωρίς αυτά. Ο χρήστης θα πρέπει με δική του ευθύνη να τα επανεισάγει.

Δυνατότητα προώθησης δήλωσης από «Αρχική υποβολή» σε "Υπαγωγή" με περιγραφή δικαιολογητικών.

Η Δήλωση πρέπει να είναι σε αρχική υποβολή, να έχει πληρωθεί το παράβολο και να βρίσκεται σε περιορισμό λόγω παραδοσιακού οικισμού. Για να εγκριθεί το αίτημα πρέπει να έχει υποβληθεί το αντίστοιχο αρχείο (απόφαση επιτροπής)

Δυνατότητα Προώθησης σε "Οριστική Υπαγωγή" με περιγραφή δικαιολογητικών

Η δυνατότητα υπάρχει μόνο σε δηλώσεις σε "Υπαγωγή". Αφορά τις περιπτώσεις «Προς έκδοση Οικοδομικής Αδείας» ή «Εκδοθείσα Οικοδομική Άδεια προ 28/07/2011». Για να εγκριθεί το αίτημα πρέπει να έχει υποβληθεί το αντίστοιχο αρχείο (άδεια)

Έκδοση εντολής 30% για δικαιοπραξία

Παρέχεται σε δηλώσεις σε «Αρχική Υποβολή» σε παραδοσιακό οικισμό/διατηρητέο κτίριο προ έγκρισης Επιτροπής. Εφόσον προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία εκδίδεται εντολή πληρωμής για την συμπλήρωση της καταβολής του 30% του προστίμου προκειμένου να υλοποιηθεί δικαιοπραξία που το απαιτεί.

Αλλαγή υπευθύνου μηχανικού δήλωσης

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπάρχοντος μηχανικού και η ανάληψη της δήλωσης από νέο μηχανικό με την συναίνεση του ιδιοκτήτη. Εάν η δήλωση προέρχεται από μεταφορά δήλωσης του Ν.4014/2011 τότε μεταφέρεται στον νέο διαχειριστή και αυτή η δήλωση.

Η αλλαγή διαχειριστή μηχανικού γίνεται με την απαραίτητη προϋπόθεση της έγγραφης συγκατάθεσης του ιδιοκτήτη την οποία ο νέος διαχειριστής της δήλωσης οφείλει να υποβάλει στις υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτεί η δήλωση στα έντυπα δικαιολογητικά. Παραβίαση του ανωτέρω κανόνα μπορεί να επιφέρει πειθαρχικές ευθύνες. Το ΤΕΕ τηρεί αναλυτικά ιστορικά αρχεία καταγραφής των μεταβολών της δήλωσης για κάθε διαδοχικό διαχειριστή.

2. Διαθέσιμες Αιτήσεις για δηλώσεις του Ν.4014/2011 που δεν έχουν μεταφερθεί στο Ν.4178/2013

Αίτηση μετάβασης δήλωσης στις διατάξεις του Ν.4178/2013

Ισχύει για δηλώσεις σε προσωρινή και ολοκληρωμένη υπαγωγή καθώς και σε ληξιπρόθεσμες. Οι ληξιπρόθεσμες μεταφέρονται στο 1ο εξαμ εφαρμογής του Ν.4178/2013 με αντίστοιχη εκκίνηση των οικονομικών υποχρεώσεων

Αλλαγή υπευθύνου μηχανικού δήλωσης

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπάρχοντος μηχανικού και η ανάληψη της δήλωσης από νέο μηχανικό με την συναίνεση του ιδιοκτήτη. Η αλλαγή διαχειριστή μηχανικού γίνεται με την απαραίτητη προϋπόθεση της έγγραφης συγκατάθεσης του ιδιοκτήτη την οποία ο νέος διαχειριστής της δήλωσης οφείλει να υποβάλει στις υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτεί η δήλωση στα έντυπα δικαιολογητικά. Παραβίαση του ανωτέρω κανόνα μπορεί να επιφέρει πειθαρχικές ευθύνες. Το ΤΕΕ τηρεί αναλυτικά ιστορικά αρχεία καταγραφής των μεταβολών της δήλωσης για κάθε διαδοχικό διαχειριστή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αυθαίρετα"

Γκάμπριελ: Η αδράνεια της ΕΕ στο προσφυγικό, έφερε την Γερμανία στα όριά της

H «αδράνεια της Ευρώπης» οδήγησε τη Γερμανία στα «όρια των δυνατοτήτων της» όσον αφορά στην υποδοχή προσφύγων, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η ευρωπαϊκή αδράνεια στην κρίση των προσφύγων επίσης οδήγησε στο μεταξύ τη Γερμανία στα όρια των δυνατοτήτων της» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Tagesspiegel» ο Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι κατ’ αρχάς ο αριθμός των προσφύγων αλλά η ταχύτητα με την οποία φθάνουν», η οποία «περιπλέκει την αποστολή των περιφερειακών κρατιδίων και των πόλεων».

Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ διατυπώνονται μερικές ώρες πριν από τη διεξαγωγή του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την κατανομή των 160.00 προσφύγων στους κόλπους των 28 χωρών.

Ωστόσο, «παράλληλα» με το θέμα της κατανομής, «οφείλουμε επίσης να βοηθήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις χώρες καταγωγής των προσφύγων αυτών», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος.

Ο Γκάμπριελ πρότεινε επίσης «άμεση βοήθεια 1,5 δισ. ευρώ» να διατεθεί «από τη Γερμανία και την Ευρώπη» για «τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς», όπως για παράδειγμα στον Λίβανο και την Ιορδανία, για την εκπαίδευση, τη σίτιση και τη στέγαση.

Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο το 2015, έναν αριθμό ρεκόρ στην Ευρώπη και για τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αντιμετώπισε εκ νέου μαζική ροή προσφύγων, γεγονός που ώθησε το Βερολίνο να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κυρίως με την Αυστρία.

Την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την «προσωρινή» επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της, αναστέλλοντας εκ των πραγμάτων την ελεύθερη κυκλοφορία που προβλέπεται στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν και σηματοδοτώντας μια νέα επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης στη γηραιά ήπειρο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάμπριελ: Η αδράνεια της ΕΕ στο προσφυγικό, έφερε την Γερμανία στα όριά της"

Έτινγκερ: Ο Τσίπρας κάνει εκλογές για να βελτιώσει το πρόγραμμα που ο ίδιος υπέγραψε!

Κατά της κούρασης που δείχνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προειδοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ, ενώ τόνισε ότι με την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κέρδισε χρόνο τον οποίο δεν χρησιμοποίησαν τα κράτη.

Η ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει ανάπτυξη, όμως ο Έτινγκερ εμφανίζεται επιφυλακτικός για το μέλλον, σημειώνοντας: «Δεν έχουμε λόγο να έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία, όμως παράλληλα δεν υπάρχει και κανένας λόγος για χαλάρωση».

«Ανησυχώ ότι κάποιοι πιστεύουν πως αφήσαμε πίσω μας την κρίση και πως μπροστά μας βρίσκεται μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο!», προειδοποίησε ο Γερμανός επίτροπος.

Σχετικά με το αν φοβάται πως μειώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ο Έτινγκερ απάντησε ότι «πολλές χώρες στην Ευρώπη προχώρησαν σε επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ιρλανδία ήταν μια επιτυχία. Επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Όμως παρατηρώ και μια κούραση από τις μεταρρυθμίσεις. Ο καιρός που εξαγόρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τους Ευρωπαίους με τη γενναιόδωρη νομισματική του πολιτική, χρησιμοποιήθηκε πολύ λίγο».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα. Και τώρα αναρωτιέμαι πώς διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία για να βελτιώσει το πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος υπέγραψε». Ωστόσο, ο Έτινγκερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί «με όποια κυβέρνηση» σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ελπίζω να εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από μια (κυβέρνηση) ευρείας πλειοψηφίας», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Εκτιμώ πως η Ελλάδα μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί» κατέληξε ο ίδιος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτινγκερ: Ο Τσίπρας κάνει εκλογές για να βελτιώσει το πρόγραμμα που ο ίδιος υπέγραψε!"

Εκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει Αυστρία με Ουγγαρία

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ASFINAG.

"Ο λόγος είναι η αναμενόμενη από την αστυνομία ροή προσφύγων", σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρεται στην κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση έκλεισε με ευθύνη των ουγγρικών αρχών.

Στην ανακοίνωσε αναφέρεται επίσης ότι είναι άγνωστη η διάρκεια ισχύος του μέτρου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει Αυστρία με Ουγγαρία"

Εξι υπουργικές αποφάσεις καίνε τους ασφαλισμένους

«Παγωμένη» τουλάχιστον έως την ερχόμενη εβδομάδα παραμένει η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων αλλά και η λειτουργία πολλών επικουρικών ταμείων, λόγω της μη έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, σε εφαρμογή του νέου Μνημονίου. 
Παρότι ο νόμος έχει ψηφιστεί από τις 14 Αυγούστου, μια σειρά από αποφάσεις και εγκυκλίους πρέπει να υπογραφούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να υπάρξουν οριστικές απαντήσεις σε σημαντικά θέματα που δημιουργούν σύγχυση στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διατάξεις που αφορούν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους μέχρι και τις 13 Αυγούστου μπορούσαν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη και πλέον πρέπει να περιμένουν έως και 17 χρόνια (σε ακραίες περιπτώσεις του Δημοσίου), αλλά και οι εισφορές που οφείλουν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι των επικουρικών ταμείων που από 1η Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ.
Η πρώτη σημαντική εγκύκλιος αναμένεται από τις διευθύνσεις «Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας» και «Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών» και αφορά τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 1/1/2022, βάσει των προβλέψεων του νόμου 4336/2015.
Η ίδια εγκύκλιος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκαθαρίζει πώς θα εφαρμοστεί το επιπλέον ποσοστό μείωσης για την πρόωρη σύνταξη γήρατος (επιπλέον πέναλτι 10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη), θα ορίζονται όλες οι ομάδες ασφαλισμένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των γονέων με ανίκανα τέκνα, ενώ θα επισημαίνεται ότι θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θίγονται και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η εγκύκλιος πρέπει να είναι γενική, χωρίς να εξειδικεύει όλα τα θολά σημεία του νόμου, ο οποίος άλλωστε ισχύει και δεν απαιτείται η έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή του.
Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε η άποψη ότι θα εκδίδονται επιμέρους διευκρινιστικές εγκύκλιοι και εσωτερικά έγγραφα, κατά περίπτωση και μετά από αίτημα των αρμόδιων υπηρεσιών των ταμείων.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δύο πίνακες που προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου από το 2022 και μετά να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τη συμπλήρωση των 67 (ή των 62 αλλά με παράλληλο 40ετή εργασιακό βίο), πιθανότατα να λυθεί με υπουργική απόφαση, καθώς μένει να διευκρινιστεί εάν η διαφορετική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων με τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης πριν τα 62 και όλων των υπολοίπων δημιουργεί ασάφεια δικαίου.
Το ΙΚΑ με νέα του ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι η έκδοση τόσο των οριστικών όσο και των προσωρινών αποφάσεων συνταξιοδότησης θα γίνεται βάσει των Νόμων 4334/2015 και 4336/2015, με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Συνεπώς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής διεκπεραιώνονται κανονικά.

Οι επικουρικές

Ακόμη δύο υπουργικές αποφάσεις πρέπει σύμφωνα με τον σχεδιασμό να υπογραφούν εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς η ένταξη 11 ταμείων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στους ήδη συνταξιούχους που ενδέχεται να υποστούν άμεσα νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά και στους ασφαλισμένους, καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά καθεστώτα και ύψη εισφορών. 
Η πρώτη απόφαση θα ρυθμίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των σχετικών με την ένταξη στο ΕΤΕΑ διατάξεων, ενώ η δεύτερη θα ρυθμίζει θέματα διάθεσης στο ΕΤΕΑ του προσωπικού του τομέα Προστασίας του Πολίτη του υπουργείου Εσωτερικών, που υπηρετεί στο ΤΕΑΠΑΣΑ.

Η κατώτατη σύνταξη

Δύο ακόμη εγκύκλιοι εκκρεμούν προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα για την κατώτατη σύνταξη. Αναλυτικά, η πρώτη θα αφορά τη λήψη μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους, ενώ θα υπάρχουν διευκρινίσεις και για την εφαρμογή του 3863 (νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) για όσους η συνταξιοδότησή τους ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. 
Η δεύτερη εγκύκλιος που πρέπει να εκδοθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις «Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας» και «Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών» αφορά στα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τα οποία βάσει του Μνημονίου παραμένουν «παγωμένα» στο ύψος που ισχύει στις 31/7/2015, έως τις 31/12/2021.

Απαιτούμενες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι 
Διάταξη
             Ενέργεια
Υπηρεσία
Άρθρο 2, Υποπαρ. Ε.2. Τροποποιήσεις του ν. 4334/2015
Εγκύκλιος
Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)
  1. 1.  α. Λήψη μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης, όταν συνταξιοδότηση γήρατος από 1/7/2015 κι εφεξής, και μετά τη συμπλήρωση του 67ου καταβολή και του εκάστοτε κατωτάτου ορίου.
             β. Τροποποίηση α' περιόδου παρ. 1 άρθρου 4 του ν. 3863/2010 (Αναλογικό ποσό σύνταξης δικαιούνται όσοι έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά  στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κ.Α. & Κ.Α. ή Δημόσιο έως και 31/12/2010 εφόσον η συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1/1/2015)

 2. Ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των σχετικών με την ένταξη στο  ΕΤΕΑ διατάξεων.

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης (κατά περίπτωση ανάλογα με το αντικείμενο του θέματος)
1) Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης
2) Διεύθυνση Προϋπολογισμού & Δημοσιονομικών αναφορών
3) Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υπηρεσιών
 - Διάθεση στο ΕΤΕΑ του προσωπικού του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης που υπηρετεί σε υπηρεσίες επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ
 Έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης
Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υπηρεσιών

3. Κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου διατηρούνται στο ύψος που ισχύει την 31/7/2015 μέχρι την 31/12/2021.
Εγκύκλιος

Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)


Άρθρο 2, Υποπαρ. Ε.3: Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης

  1. Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022 πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος  (για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, βάσει των Πινάκων 1 και 2 της παρούσας ρύθμισης)
  2. Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μέχρι 1/1/2022
  3. Επιπλέον ποσοστό μείωσης της μειωμένης σύνταξης γήρατος (10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη)
  4. Εξαίρεση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και μητέρων – πατέρων χήρων με ανίκανων τέκνων.
  5. Δυνατότητα άσκησης οποτεδήποτε θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, χωρίς να θίγονται.

Εγκύκλιος
Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)
  1. Ρύθμιση κάθε ζητήματος για την εφαρμογή των πινάκων 1 και 2 της παρούσης διάταξης και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας
Έκδοση Υπουργικής Απόφασης
Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας (Κ.Α.Μ.Α.) και Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων & Αγροτών  (Κ.Α.Α.Α.)
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξι υπουργικές αποφάσεις καίνε τους ασφαλισμένους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news