facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τα κόμματα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Λαϊκή Ενότητα και το Ποτάμι, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή το ναυάγιο της λέμβου με πρόσφυγες και μετανάστες ανατολικά του Φαρμακονησίου, εκφράζουν τη θλίψη τους, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει δράση.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να θρηνήσουμε αλλά και δράσουμε
«Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Επισημαίνει ότι «η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης». Τονίζει επίσης ότι «οφείλει να δρα με βάση τους διεθνείς κανόνες, αλλά και δεσμευόμενη από τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, «κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες», για να σημειώσει ότι «δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν».
Ν.Δ.: Επιτακτική η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής
«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη θλίψη της για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Δυστυχώς, παρά την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλλαν τα στελέχη του, η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.
Όπως εκτιμά, και το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.
«Η αμηχανία και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να συνεχίζεται και ταυτόχρονα στη Μεσόγειο να χάνονται καθημερινά δεκάδες αθώοι άνθρωποι και μικρά παιδιά. Τώρα είναι η ώρα, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, να εργαστούν για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα», καταλήγει ο κ. Μηταράκης.
«Η "Ευρώπη–Φρούριο" δολοφονεί» τονίζει η Λαϊκή Ενότητα
«Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Στην ανακοίνωση που έχει τίτλο «Η "Ευρώπη–Φρούριο" δολοφονεί», αναφέρεται: «Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με θύματα πρόσφυγες πολέμου, αναδεικνύει το τραγικό αδιέξοδο της πολιτικής της "Ευρώπης-Φρούριο". Φανερώνει την υποκρισία των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ε.Ε., που ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανθρώπινες εκατόμβες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εισηγούνται την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων αποτροπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη».
Η Λαϊκή Ενότητα υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Οι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να περνούν με ασφάλεια από τη χώρα μας στη διαδρομή τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι ο προορισμός τους. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η διάνοιξη ασφαλούς λωρίδας διέλευσης για τους πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης».
Ποτάμι: Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική και η Ελλάδα ούτε καν αυτή
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική, και η Ελλάδα ούτε καν αυτή», επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.
«Σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί. Αύριο θα είναι λίγοι. Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά», αναφέρει το Ποτάμι.
Το Ποτάμι εκτιμά ότι η ανθρωποπλημμύρα των προσφύγων της Συρίας (αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, ούτε με κροκοδείλια δάκρυα. «Ούτε μονομερώς από ένα ή δύο πλούσια κράτη», συμπληρώνει.
Όπως αναφέρει το Ποτάμι, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένες επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς και ένταξης των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες. «Πρέπει να υπάρξει διακριτός και ευέλικτος μηχανισμός στην καρδιά της Ευρώπης, που θα εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές και θα συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφοράς και φιλοξενίας των προσφύγων στα κράτη μέλη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μείζον πρόβλημα στο οποίο οι συνταγές απραξίας δεν έδωσαν λύση», προσθέτει.
ΑΝΕΛ: Η τραγωδία υπογραμμίζει την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την Ε.Ε.
«Δυστυχώς η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με θύματα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, υπογραμμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Όπως σημειώνει, όσο η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείνει τα μάτια και θα ακολουθεί πολιτική στρουθοκαμήλου, τόσο το προσφυγικό - μεταναστευτικό θα οξύνεται και οι τραγωδίες σαν τη σημερινή θα ακολουθούν η μία την άλλη με θύματα δεκάδες ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την κ. Χρυσοβελώνη, η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και μπορεί τουλάχιστον να πιέσει προς την Τουρκία επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της γείτονος και να απαιτήσει την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με τη FRONTEX που υπεγράφη τον Μάιο του 2012», καταλήγει.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κόμματα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι"

Σε ανακοίνωσή της Κομισιόν: Νομικά αιτιολογημένη η απόφαση της Γερμανίας να ελέγχει τα σύνορά της

Νομικά αιτιολογημένη χαρακτήρισε η Κομισιόν την απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως έναν μοχλό πίεσης προς τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μία κοινή προσέγγιση στο προσφυγικό.

«Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή. «Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς», προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε «ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν το συντομότερο δυνατόν». «Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ανακοίνωσή της Κομισιόν: Νομικά αιτιολογημένη η απόφαση της Γερμανίας να ελέγχει τα σύνορά της"

Υπό όρους θα δεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες, λέει ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Η Πολωνία μπορεί να δεχτεί να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της, ξεχωρίσει αυτούς που χρειάζονται βοήθεια από τους οικονομικούς μετανάστες και επιτρέψει στη Βαρσοβία να τους ελέγχει για θέματα ασφαλείας, δήλωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράφαλ Τρασκόφσκι.

Ο κ. Τρασκόφσκι, που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είπε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη καθώς η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. «Εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη» φέρεται να είπε ο υφυπουργός στον ιστότοπο tvn24.pl.

«Ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Θα πρέπει να ασφαλίσουμε στέρεα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να ξεχωρίσουμε ξεκάθαρα τους οικονομικούς μετανάστες -αποδεχόμενοι αυτούς που είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε- από τους πρόσφυγες που πρέπει να βοηθήσουμε επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο ή τις διώξεις», είπε.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, ο τρίτος όρος που θέτει η χώρα του είναι να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους για τα πρόσωπα που θα δεχτεί για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές για την ασφάλειά της.

Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς είχε ανακοινώσει ότι η χώρα της εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από τους 2.000 που είχε δεχτεί αρχικά να υποδεχτεί.

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει τη μεταναστευτική κρίση σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό όρους θα δεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες, λέει ο Πολωνός ΥΠΕΞ"

Τσεχία: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία

Η Τσεχία θα ενισχύσει τους ελέγχους της στα σύνορά της με την Αυστρία, μετά την απόφαση που έλαβε το Βερολίνο να επαναφέρει τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενισχύει τα μέτρα στα σύνορά της με την Αυστρία. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση τον αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας» δήλωσε ο υπουργός Μίλαν Κόβανετς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσεχία: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία"

Αυστρία: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι στα σύνορα με την Ουγγαρία

Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία για επιστροφή των ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα με την Ουγγαρία, διαβεβαίωσε απόψε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για την προσφυγική κρίση, ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί ποια μορφή θα έχουν οι ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι που πρόκειται να διενεργούν πλέον οι γερμανικές Αρχές στα γερμανοαυστριακά σύνορα, ούτε και μπορεί να εκτιμηθεί, πώς αυτοί θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Αυστρία.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε, πώς θα είναι το μποτιλιάρισμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

Εξάλλου, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός τού, συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης της αυστριακής κυβέρνησης, ότι οι ήδη υπάρχοντες δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αυστροουγγρικά σύνορα πρόκειται να συνεχισθούν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι στα σύνορα με την Ουγγαρία"

Προσοχή! Αν έρθει αυτό το μήνυμα στο κινητό σου μην απαντήσεις σε καμία περίπτωση! (φωτό)

Νέα «ύποπτα» μηνύματα έχουν γεμίσει τις τελευταίες ώρες τα κινητά τηλέφωνα Πατρινών. Το κόλπο είναι απλό και το μόνο που αλλάζει είναι το περιεχόμενο του μηνύματος.

Διαβάστε το:

«Εβίτα μου τι κάνεις; Επιτέλους γύρισα από Γαλλία. Άστα! Χώρισα με τον Θέμη. Να κεράσω καφέ να στα πω από κοντά; Ο καινούργιος μου αριθμός είναι 69….» λέει η Ντέπυ, στο μήνυμά της που… λάβανε και κάποιοι συμπολίτες.

Ο περίεργος αριθμός από τον οποίο στέλνονται τα μηνύματα αυτά που προσπαθούν να πείσουν τους αποδέκτες να τηλεφωνήσουν σε νούμερο το οποίο, «φουσκώνει» τους λογαριασμούς είναι το +18579301283.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή! Αν έρθει αυτό το μήνυμα στο κινητό σου μην απαντήσεις σε καμία περίπτωση! (φωτό)"

Αλλαγή σελίδας: Επιτρέπονται τατουάζ και piercing στους στρατιωτικούς!

Σε άλλο επίπεδο πέρασε η πειθαρχία και η ευπρεπής εμφάνιση των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων επι θητείας του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς σύμφωνα με την αναθεώρηση του «Κανονισμού Στολών του Στρατιωτικού προσωπικού» επιτρέπονται τα τατουάζ και τα piercing αρκεί να είναι σε... μη ορατά σημεία.

Ειδικότερα, έγγραφο με ημερομηνία 4.8.2015 καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, με τις οποίες του προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «δύναται να φέρει δερματοστιξία (τατουάζ) ή οπές απο διάτρηση σώματος (piercing)...».

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό το τατουάζ είτε το φέρει άνδρας είτε γυναίκα θα πρέπει να είναι σε σημεία που θα καλύπτονται απο τις στρατιωτικές στολές ενώ το περιεχόμενό του δεν θα πρέπει να προκαλεί! Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το περιεχόμενο της απεικόνισης της δερματοστιξίας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μηνύματα που άπτονται κάθε μορφής διακρίσεων (φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών, λόγω φύλου κλπ) υποδηλώνουν πολιτική προτίμηση ή προσβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο τα ιδεώδη των Ε.Δ».”

Επίσης, τονίζεται ότι το piercing «σε οποιοδήποτε σημείο το προσώπου ή του σώματος, θα πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελάχιστα ορατό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή σελίδας: Επιτρέπονται τατουάζ και piercing στους στρατιωτικούς!"

Ζώης: Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης έδωσε συνέντευξη τύπου με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι τονίζοντας πως είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Αναλυτικά ο κύριος Ζώης ανέφερε: « η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μόνο μέλημά τους είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.

Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζώης: Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις "

«Όχι» της Τσεχίας στην υποχρεωτική αποδοχή προσφύγων

Η Δημοκρατία της Τσεχίας θα απορρίψει σθεναρά οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των μεταναστών, δήλωσε την Κυριακή στη δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανομή συνολικά 160.000 προσφύγων στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία τάσσονται κατά της πρότασης.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Σομπότκα επανέλαβε τη θέση του λέγοντας: «Νομίζω πως είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε, η θέση μας είναι σθεναρή και τα επιχειρήματά μας ισχυρά».

Πρόσθεσε πως η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε εθελοντική βάση και θα δεχθεί συνολικά 1.500 αιτούντες άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Radio Praha.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της Τσεχίας στην υποχρεωτική αποδοχή προσφύγων"

Σταματούν τα δρομολόγια τρένων μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας λόγω του μεταναστευτικού

Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με την Αυστρία, ανακοίνωσαν οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι. Μια εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας ÖBB είπε ότι η Γερμανία σταματά τα τρένα που κατευθύνονται στο έδαφός από την Αυστρία. Προς το παρόν είναι ασαφές αν διακόπτονται τα δρομολόγια και από την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή των τρένων που αναχωρούν από τη Γερμανία με προορισμό την Αυστρία.

Λίγο νωρίτερα, το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA είχε μεταδώσει ότι διακόπτονται τα δρομολόγια από Γερμανία προς Αυστρία από τις 18.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η απόφαση αυτή συμπίπτει με την πληροφορία που μετέδωσαν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι ξαναρχίζουν οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία για τους μετανάστες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταματούν τα δρομολόγια τρένων μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας λόγω του μεταναστευτικού"

Φαλτσάνι στο zougla.gr: «Συνεργαζόμουν επί μήνες με την κυβέρνηση Τσίπρα» - ΒΙΝΤΕΟ

«Συνεργάζομαι μυστικά επί μήνες με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για να προχωρήσουμε. Ο Τσίπρας χρειάζεται πλειοψηφία ώστε οι ενέργειές του να φέρουν αποτελέσματα. Του εύχομαι τα καλύτερα για τις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο Ερβέ Φαλτσάνι στο zougla.gr, αναφερόμενος στην κατάθεση που έδωσε σε τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Οι εισαγγελείς που με επισκέφθηκαν έχουν πολύ θάρρος για να το κάνουν αυτό. Το ξέρω ότι για αυτούς ήταν πολύ δύσκολο να έρθουν» συμπλήρωσε ο πληροφοριοδότης της λίστας Λαγκάρντ.

Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του στο zougla.gr, τα στοιχεία που διαθέτει ήταν πάντα διαθέσιμα στις ελληνικές αρχές, αρκεί να του τα ζητούσαν - κάτι που, επιτέλους, έγινε.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαλτσάνι στο zougla.gr: «Συνεργαζόμουν επί μήνες με την κυβέρνηση Τσίπρα» - ΒΙΝΤΕΟ"

Θρίλερ στο Φαρμακονήσι: 34 νεκροί ανάμεσά τους 14 βρέφη και παιδιά (Upd)

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες ανοιχτά του Φαρμακονησίου, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό του Λιμενικού οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 34, αφού ακόμα 18 σοροί εντοπίστηκαν να πλέουν στο νερό γύρω από το σκάφος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα βρέφη και δέκα μικρά παιδιά (πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια). Μεταξύ των υπολοίπων θυμάτων οι σοροί των οποίων έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνονται έξι γυναίκες και οκτώ άντρες.

Το μεσημέρι δύτες του Λιμενικού βρήκαν επτά πτώματα μέσα στο αμπάρι του πλοίου, ενώ το πρωί είχαν εντοπιστεί ανοιχτά του Φαρμακονησίου τρία πτώματα.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και τουλάχιστον ένα παιδί. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ηλικία ή το φύλο των υπόλοιπων θυμάτων.

Παρά τον ήδη τραγικό απολογισμό υπάρχουν ακόμα φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, με τη συμμετοχή δυο ελικοπτέρων Super Puma, πλωτού και μονάδας δυτών του Λιμενικού, και μιας κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο, το οποίο ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, 68 μετανάστες έχουν διασωθεί, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει μόνοι τους να βγουν σε παραλία του Φαρμακονησίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη τραγωδία σε διάστημα μόλις 48 ωρών στα ελληνικά παράλια, καθώς από τα ξημερώματα του Σαββάτου αγνοούνται ανοιχτά της Σάμου τέσσερις ανήλικοι μετανάστες, οι οποίοι χάθηκαν όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε.

Παρά τις προσπάθειες των λιμενικών, οι έρευνες αποδείχτηκαν άκαρπες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στο Φαρμακονήσι: 34 νεκροί ανάμεσά τους 14 βρέφη και παιδιά (Upd) "

Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους

Περικοπή από τις... αρχές του 2016 του EKAΣ και του αριθμού των δικαιούχων - συνταξιούχων (περίπου 380.000) που λαμβάνουν «έξτρα» εισόδημα 30 ευρώ έως 230 ευρώ τον μήνα, προεξοφλούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης μετά την «εκτίναξη» της κρατικής δαπάνης στα 950 εκατ. ευρώ, έναντι των 598 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή του EKAΣ σε όλα τα Tαμεία, πλην του Δημοσίου, λόγω μη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Kαι έφτασε να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2013 (795 εκατ. ευρώ) που είχαν προκαλέσει την άμεση παρέμβαση των δανειστών και την απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξηθεί, από την 1/1/2014, στο 65ο έτος το ηλικιακό όριο για την είσπραξη του σχετικού επιδόματος έτσι ώστε η σχετική δαπάνη να «πέσει» στα 516 εκατ. ευρώ. Eνδεικτικό είναι ότι το IKA, λόγω της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων EKAΣ, αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του και σύμφωνα με την τελική διαμόρφωση που επικυρώθηκε στο Δ.Σ. του Tαμείου την περασμένη εβδομάδα θα χρειαστεί φέτος επιχορήγηση 625 εκατ. ευρώ αντί των 330 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί.
Oι περικοπές
«Mπορεί το τρίτο μνημόνιο να προβλέπει τη μείωση των δικαιούχων κατά 20% τον Mάρτιο του 2016, όμως, τα νέα δεδομένα φέρνουν πιο... κοντά τις μειώσεις», εκτιμούν στην «HτΣ» στελέχη του υπουργείου που έχουν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Oι περικοπές που ήδη συζητούνται να γίνουν, έχουν στόχο κατ’ αρχήν να μειώσουν τη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή του EKAΣ. Tα εναλλακτικά μέτρα που θα εξεταστούν προβλέπουν:
Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους
Tην αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων που παραμένουν επί πολλά χρόνια αμετάβλητα παρά το γεγονός ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει... μειωθεί (όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών «έχασαν» τα δώρα των 800 ευρώ το 2013). H μείωση των ορίων εισοδήματος για τους δικαιούχους του EKAΣ μπορεί να γίνει είτε για όλα τα κλιμάκια είτε για τα υψηλότερα που δίνουν επίδομα 30 ευρώ τον μήνα (βλ. Πίνακα) και υπολογίζεται ότι θα «κοπούν» τουλάχιστον 80.000 δικαιούχοι από τους 380.000 σήμερα.
Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους
Tη μείωση των ποσών του EKAΣ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία χωρίς αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων.
Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους
Tην αύξηση από το 65ο έτος στο 67ο έτος του ηλικιακού ορίου για την καταβολή του EKAΣ από τα Tαμεία. Tο όριο ήταν στα 60, αυξήθηκε στα 65 και μετά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «κουμπώσει» η καταβολή του EKAΣ με τα 67. Aπό τον ηλικιακό περιορισμό εξαιρούνται, βεβαίως, τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους και οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Κατάργηση έως τα τέλη του 2019
H κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δεσμεύεται από τη συμφωνία της προηγούμενης με τους δανειστές για τη σταδιακή κατάργηση του EKAΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. H Eλλάδα έχει δεσμευτεί με το τρίτο μνημόνιο να δρομολογήσει τη «συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης».
O ανασχεδιασμός θα γίνει με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Tράπεζας και τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και να οδηγούν σε εξοικονόμηση ύψους 1/2 τοις εκατό του AEΠ σε ετήσια βάση. Eτσι, το EKAΣ προβλέπεται να ενταχθεί σε ένα στοχοθετημένο σύστημα πρόνοιας σε συνάρτηση με την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τα... συμφωνήσει με τα θεσμικά όργανα, τον Iανουάριο του 2016).
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους"

Νέα τραγωδία με δέκα νεκρούς πρόσφυγες ανατολικά του Φαρμακονησίου

Δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν λέμβος με τουλάχιστον 100 μετανάστες ανετράπη με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από τη θαλάσσια περιοχή έχουν καταφέρει να διασωθούν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 κατάφεραν μόνοι τους να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι.

Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη έρευνες από ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε το πρωί τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους.

Στοι μεταξύ, άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες.

Το Λιμενικό περισυνέλεξε σώους 24 μετανάστες από τη θάλασσα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία με δέκα νεκρούς πρόσφυγες ανατολικά του Φαρμακονησίου"

Σε ιδιώτη, με επιδότηση μέσω ΣΔΙΤ η συντήρηση δικτύου ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η μέθοδος των ΣΔΙΤ προκρίθηκε για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, η οποία κρίνεται επιτακτική για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Με δεδομένο ότι η συντήρηση του, κακής κατάστασης, δικτύου του ΟΣΕ κοστολογείται άνω των 300 εκατ. ευρώ, η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου αποτέλεσε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Από την άλλη, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εξανεμιζόταν στην περίπτωση που δεν υπήρχε πρόβλεψη για την αναβάθμιση των γραμμών πάνω στις οποίες ο ιδιώτης θα δρομολογήσει την επένδυσή του. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, θα πρέπει έως τις 3 Δεκεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ να έχει στα χέρια του τις προσφορές τόσο για την ΕΕΣΣΤ όσο και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο, προκειμένου να μπουν σε τροχιά οι δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει ο ιδιώτης να έχει πρόσβαση σε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Βιώσιμη λύση

Κατά την είσοδό του στον σιδηρόδρομο, ο επενδυτής επιχειρεί, σύμφωνα με τις έως τώρα παρατηρήσεις που έχουν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι, να διασφαλίσει την ποιότητα του δικτύου πάνω στο οποίο θα κινείται. Η μόνη βιώσιμη λύση που έχει ήδη συμφωνηθεί είναι η συντήρηση του δικτύου να ανατεθεί σε ιδιώτη και να χρηματοδοτηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα πληρωμών διαθεσιμότητας προς τον χρήστη και όχι με τη μορφή ανταποδοτικής πληρωμής.

Πώς θα υλοποιηθεί; Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού, αποτελούμενη από ιδιώτη (ή κατά πάσα πιθανότητα κοινοπραξία εταιρειών) που θα αναλάβει το έργο. Με την εξέλιξη του έργου (σε βάθος για παράδειγμα 30 ετών, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις) θα αποπληρώνεται ο ιδιώτης ανάλογα με τη διαβάθμιση των έργων που έχει ολοκληρώσει. Σε περίπτωση που κάποιες προδιαγραφές δεν έχουν καλυφθεί από τον ιδιώτη, θα αφαιρείται μέρος του τιμήματος. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού, μόλις αυτή καταστεί εφικτή. Παράλληλα, κατά την εξέλιξη του έργου, ο ΟΣΕ, που θα είναι ο χρήστης του δικτύου, θα καταβάλλει ένα τίμημα για τη χρήση του δικτύου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει λάβει τη σχετική απόφαση και η πρόταση έχει ήδη πάρει τον δρόμο για την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, απ’ όπου πρέπει να εγκριθεί ώστε να προχωρήσει η εξέτασή της από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ που καλείται να δώσει και το «πράσινο φως» για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Το σημαντικό, σύμφωνα με στελέχη των ελληνικών σιδηροδρόμων, είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο επιτρέπει την παράκαμψη εγγραφής του κόστους στο χρέος, καθώς μέσω Συλλογικής Απόφασης Εργου εγγράφεται στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Στο μεταξύ, η ΕΕΣΣΤΥ έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες για την ιδιωτικοποίηση συμβάσεις (στην πλειονότητά τους καθυστέρησαν έως τώρα, καθώς έπρεπε να περάσουν από τη Βουλή, όπου οι διαδικασίες ήταν πιο χρονοβόρες από κάθε άλλη κοινοβουλευτική περίοδο, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας). Η μία σύμβαση αφορά στη μεταβίβαση τροχαίου υλικού από την εταιρεία, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω τεχνικών κολλημάτων. Πρόκειται για 400 τρένα, εκ των οποίων τα 200 θα μεταβιβαστούν μέσω ΚΥΑ άμεσα και τα άλλα 200 κατόπιν σχετικής απόφασης της Βουλής, όταν αυτή ανοίξει μετά τις εκλογές. Παράλληλα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης συντήρησης τροχαίου υλικού (συνολικά 1.200 τεμάχια) από την ΕΕΣΣΤΥ.

Συγκεκριμένες προδιαγραφές

Σημειώνεται ότι αυτή η σύμβαση προβλέπει για πρώτη φορά συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ περιγράφεται ρητώς σε αυτήν το τροχαίο υλικό που θα συντηρείται από την ΕΕΣΣΤΥ με κάθε λεπτομέρεια (αριθμός πλαισίου, κατάσταση, χρήση κ.τ.λ.). Η ΕΕΣΣΤΥ αναλαμβάνει τη βασική συντήρηση, η χρέωση της οποίας γίνεται με βάση το τρενοχιλιόμετρο, αλλά και τη συμπληρωματική. Ο δεύτερος τύπος συντήρησης αφορά έκτακτα περιστατικά, όπως βλάβες, και η χρέωση γίνεται με βάση τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιηθούν, τις εργατοώρες που θα δαπανηθούν, καθώς και το διοικητικό κόστος που επωμίζεται η εταιρεία.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ιδιώτη, με επιδότηση μέσω ΣΔΙΤ η συντήρηση δικτύου ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Οι 4 έκτακτοι φόροι που θα «μονιμοποιηθούν» με το μνημόνιο ΙΙΙ

Προς μονιμοποίηση οδεύουν, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου ΙΙΙ, τέσσερις επαχθείς και «οριζόντιοι» φόροι, οι οποίοι επιβλήθηκαν ως έκτακτοι το 2012 και το 2013, για να προσθέσουν στα δημόσια έσοδα περίπου 5,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
Κλειδί για την μονιμοποίηση των κατά τα άλλα έκτακτων φόρων, θα αποτελέσει η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2016 -2019, που υποχρεούται να εμφανίσει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, το οποίο θα συνοδεύσει το μνημόνιο ΙΙΙ και θα έχει ως στόχο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά .
Παρά την προεκλογική φιλολογία όλων των κομμάτων περί ελαφρύνσεων, αν παταχθεί η φοροδιαφυγή και ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαταστήσουν τα επαχθή και οριζόντια φορολογικά μέτρα του μνημονίου, η πραγματικότητα της πενταετούς λιτότητας που επέβαλαν τα μνημόνια, έδειξε ότι κάθε τι έκτακτο «μονιμοποιείται», ειδικά αν έχει μόνιμη και υψηλή απόδοση.
Η μονιμοποίηση καταφανώς άδικων, σε πολλές περιπτώσεις, μέτρων, αναμένεται να επιβληθεί το επόμενο διάστημα και από τους δανειστές, οι οποίοι, ως γνωστόν, μπορούν να υιοθετήσουν μόνο τα μόνιμα «καλής ποιότητας» μέτρα. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται βέβαια ούτε η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (αν και είναι επιθυμητή) ούτε και η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών.
Τι μέλλει λοιπόν να μονιμοποιηθεί ; Τέσσερις φόροι οι οποίοι… ζουν μαζί μας από το 2012 και μετά, αν και κάποιοι μετονομάστηκαν χωρίς όμως να αλλάξει η «ουσία» τους.
Ο πρώτος είναι το ειδικό τέλος αλληλεγγύης, ο οποίος επιβάλλεται για τα εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ  και ο οποίος αποδίδει περίπου 814 δις ευρώ το για το 2015, μέσω της άμεσης παρακράτησης από τους μισθούς.  Στο μνημόνιο υπάρχει ήδη πρόβλεψη για την μονιμοποίηση του φόρου μέσω της ένταξης της εισφοράς στην νέα φορολογική κλίμακα.
Ο δεύτερος φόρος που θα είναι δύσκολο να μην μονιμοποιηθεί, είναι ο περίφημος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων, που έρχεται λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Ο φόρος είναι ο «απόγονος» του περίφημου ΕΕΤΗΔΕ  (πιο γνωστό ως χαράτσι της ΔΕΗ ) και είναι προγραμματισμένος να αποδώσει 2,65 δις ευρώ  το 2015 και το 2016. Θα είναι πολύ δύσκολο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για ένα φόρο τόσο υψηλής απόδοσης για το 2017 και το 2018. Συνεπώς η ισχύς του θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με επιμέρους αλλαγές στα κλιμάκια και την ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να ισχύσουν για το 2016. Μπορεί να του αλλάξουν άλλη μια φορά όνομα αλλά και εδώ η ουσία μένει η ίδια.
Ο τρίτος φόρος που αναμένεται να μονιμοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια, είναι το περίφημοτέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ το χρόνο, το οποίο πληρώνουν περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο τέλος φέρνει στα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Τέλος υποψηφιότητα για μονιμοποίηση βάζουν και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, που θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο και θα αποδώσουν συνολικά περίπου 1,85 δις ευρώ επιπλέον έσοδα το χρόνο. Τούτο, διότι και σε αυτήν περίπτωση θα είναι δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ή να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέψει την μείωση των συντελεστών του βασικού έμμεσου φόρου
enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 4 έκτακτοι φόροι που θα «μονιμοποιηθούν» με το μνημόνιο ΙΙΙ"

Έρχεται αφορολόγητο €12.000 και ενιαίος φόρος για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια

Αλλάζει άρδην το τοπίο στη φορολογία εισοδήματος τους μήνες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και εισοδήματα από ενοίκια. Αυτά και άλλα νέα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του Οκτωβρίου στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζεται θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ αντιστοίχως θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, που εισπραττόταν μέχρι σήμερα ξεχωριστά, θα επιμερισθεί στους υπόχρεους μέσω της φορολογικής κλίμακας, ξεκινώντας από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί διάφορα σενάρια όχι μόνο για το ύψος του αφορολόγητου ορίου αλλά και για το ποιοι φορολογούμενοι θα το δικαιούνται.
Τα σενάρια που εξετάζονται έχουν ως εξής:

- Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

- Το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8% ή 9%, θα καταβάλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Αναφέρει επίσης ότι με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.

- Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το ανωτέρω σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει ισχυρά κίνητρα για τη χρήση καρτών. Για παράδειγμα, σκοπεύει να κληρώνει κάθε δύο μήνες ή στο τέλος του χρόνου περί τα 10 ακίνητα. Στην κλήρωση θα μπορούν να συμμετάσχουν οι φορολογούμενοι που θα έχουν συγκεντρώσει κάποιον αριθμό αποδείξεων μέσω καρτών, ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα θα γίνονται κληρώσεις και για άλλα δώρα, όπως αυτοκίνητα, διακοπές κ.λπ.
Ωστόσο, δεν έχει απορριφθεί το σενάριο που προβλέπει το αφορολόγητο όριο να«χτίζεται» εξ ολοκλήρου μέσω των αποδείξεων που συγκεντρώνονται μέσω καρτών.

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Η εισφορά αλληλεγγύης ενδεχομένως να ενσωματωθεί στην κλίμακα. Στην περίπτωση αυτή, θα αυξηθούν οι ανωτέρω συντελεστές φορολόγησης. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να την πληρώνουν κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

- Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η κατάργηση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν την αύξησή του στο 23%. Στελέχη των θεσμών θεωρούν υπερβολικό να επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και μάλιστα με τόσο υψηλό συντελεστή. Ηδη οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν προταθεί διάφορα ισοδύναμα για την αντικατάσταση του μέτρου. Προς το παρόν πάντως τη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρέχοντας τη δυνατότητα να υποβληθούν συμπληρωματικά τιμολόγια και δηλώσεις ΦΠΑ για τιμολόγια που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως τις 16 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες θα γίνονται δεκτές από την εφορία μόνο αυτές που αποδεικνύονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας και κατ' επέκταση θα συνεχίσουν να εκπίπτουν από τον φόρο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο είναι οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου, τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, τεχνικά κλιμάκια και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αξιολογούν τις φοροαπαλλαγές, με στόχο να καταργηθούν οι περισσότερες και να αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ, που καταργούνται σταδιακά).

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται αφορολόγητο €12.000 και ενιαίος φόρος για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια"

Αμερικανικά ΜΜΕ: "Όλη τη διακίνηση λαθρομεταναστών στο Αιγαίο την κάνουν 3 Τούρκοι"!

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη για το ποιοι και με τις πλάτες ποιών διακινούν τους παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάνει η εφημερίδα Washington Post με ρεπορτάζ της στην Σμύρνη, το χώρο που συντονίζονται οι μπίζνες πώλησης ελπίδας με τα φουσκωτά-παγίδες και τα ψεύτικα σωσίβια:

Ένας από τους βασικούς διακινητές - που μίλησε στην εφημερίδα- αποκάλυψε ότι ''το σύνολο του δικτύου διακίνησης ελέγχεται τελικά από δύο ή τρεις ισχυρούς Τούρκους που αποκομίζουν τα περισσότερα από τα κέρδη'', όπως είπε.

Προσδιορίζει δε το βασικό τιμολόγιο για κάθε άτομο στα 1.200 δολάρια το δρομολόγιο- χωρίς να λείπουν και άλλες ''αρπαχτές'' ή εξαπατήσεις με πολύ περισσότερα χρήματα- ενώ σε κάθε φουσκωτό βάζουν περί τα 50 ή και περισσότερα άτομα!

Η εφημερίδα κάνει ένα ακόμα βήμα και με βάση τα στοιχεία του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αναφέρει ότι περισσότερα από 258.000 άτομα έχουν περάσει με σκάφη κατά το τρέχον έτος του τρέχοντος έτους υπολογίζει ότι πρόκειται μια κερδοφόρα επιχείρηση

Με την τιμή στα 1.200 $ ανά ταξίδι για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, αυτό σημαίνει ότι έχουν παραδοθεί περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τους λαθρεμπόρους - που αντιπροσωπεύουν μια τεράστια μεταφορά πλούτου από τους ανθρώπους που είναι απελπισμένοι σε 2-3 ισχυρούς Τούρκους που ελέγχουν το κύκλωμα και πλουτίζουν με ταχείς ρυθμούς.

Οι αποκαλύψεις της Washington Post εντυπωσίασαν και τις τουρκικές εφημερίδες Hurriyet και Cumhuriyet : Σε δημοσιεύματα τους τους μεταφέρουν τις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας με τον τίτλο «3 δυνατοί άνδρες – 300 εκ. δολάρια» (η Hurriyet ) και με τον τίτλο «Το θέμα των παράνομων μεταναστών το κατευθύνουν 2 – 3 ισχυροί Τούρκοι»( η Cumhuriyet )!!! Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στον Τούρκο διακινητή που συνάντησε η Washington Post και σημειώνουν ότι αυτός μιλούσε με έπαρση και κολακευτικά για τον εαυτό του λόγια , επειδή, όπως υποστήριζε, δεν έχασε στο Αιγαίο ούτε έναν λαθρομετανάστη με το κλου ε ότι «αυτή τη δουλειά την κατευθύνουν 2 – 3 δυνατοί Τούρκοι».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανικά ΜΜΕ: "Όλη τη διακίνηση λαθρομεταναστών στο Αιγαίο την κάνουν 3 Τούρκοι"!"

Φαλτσιανί για λίστα Λαγκάρντ: Kρύβονται και πολιτικά πρόσωπα

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας Λαγκάρντ δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και "αχυρανθρώπους" αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα» δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ερβέ Φαλτσιανί μετά την πολύωρη κατάθεση που έδωσε σε Έλληνες εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση» επανέλαβε πολλές φορές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε: «Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή».

Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να «χτυπηθεί η μεγάλη διαφθορά και όχι οι μικροί που αγωνίζονται να επιβιώσουν».

Τέλος, όπως σημειώνεται στο «Βήμα της Κυριακής», όταν ρωτήθηκε για το πώς ήταν οι τελευταίοι μήνες, απάντησε: «Ήταν πολύ δύσκολη και πιεστική η σύγρκρουση με ένα τόσο δυνατό σύστημα, αλλά έγιναν μεγάλα βήματα». «Ο Τύπος και τα ΜΜΕ έχουν μεγάλη δύναμη. Βοηθήστε και εσείς» κατέληξε.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαλτσιανί για λίστα Λαγκάρντ: Kρύβονται και πολιτικά πρόσωπα"

Μήνυμα Θάνου σε Ευρώπη για προσφυγικό: «Απαράδεκτες» οι φωνές σε βάρος της Ελλάδας

Μήνυμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες χωρίς στιγμή να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, έστειλε σήμερα από την Μυτιλήνη η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου.

Τους αποδέκτες του μηνύματος αυτού σκιαγράφησε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες μεμονωμένες φωνές σε βάρος της Ελλάδας για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα της έκρηξης των προσφυγικών ροών. «Σε όσους, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής», είπε η κ. Θάνου-Χριστοφίλου ανοίγοντας προγραμματισμένη σύσκεψη στη Μυτιλήνη που γίνεται παρουσία και εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστίας.

«Η Ελλάδα, διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα», ανέφερε κατά την εισήγησή της η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, στις συχνές επαφές της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικώς τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, καθιστά σαφές ότι ακριβώς λόγω του ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα του ζητήματος, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, τους κατοίκους της Λέσβου και ειδικότερα της Μυτιλήνης, για την υπομονή που επέδειξαν καθ” όλη την περίοδο των δύσκολων ημερών -εξαιτίας του απρόσμενου και ιδιαίτερα μεγάλου όγκου των ροών- και να τους συγχαρώ, διότι παρά τη δοκιμασία, επέδειξαν ταυτόχρονα παραδειγματική αλληλεγγύη και ανθρωπισμό», είπε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι στόχος της επίσκεψής της στη Μυτιλήνη ήταν να διαπιστώσει επί τόπου την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά την υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων, τα οποία αποφάσισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σε συνδυασμό βέβαια με τα υφιστάμενα ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρα.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος παίζει το Συντονιστικό Όργανο που θέσπισε η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση και το οποίο συγκροτείται από στελέχη όλων των υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό και προσφυγικό. Είπε επίσης ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου, μεθαύριο δηλαδή, να καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πρώτης δόσης εκ ποσού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Επίσης, ήδη υλοποιείται η ίδρυση νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας, σε περιοχή της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και ένα ακόμη κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα εκτονώσει τις συγκεντρώσεις στην Ειδομένη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Θάνου σε Ευρώπη για προσφυγικό: «Απαράδεκτες» οι φωνές σε βάρος της Ελλάδας"

Ντόμπριντ: «Η ΕΕ απέτυχε πλήρως να φυλάξει τα σύνορά της»

Tην πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της απέναντι στη συρροή μεταναστών κατήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

«Αποτελεσματικά μέτρα είναι σήμερα απαραίτητα προκειμένου να σταματήσει η συρροή» απέναντι στην «πλήρη αποτυχία της ΕΕ», της οποίας «η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί», ανέφερε σε μία ανακοίνωση.

Η ικανότητα υποδοχής μεταναστών της Γερμανίας «έχει φθάσει τα όριά της» και «το σήμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό χωρίς διφορούμενα» από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο Ντόμπριντ. «Η Γερμανία βοηθά στο θέμα των προσφύγων εδώ και μήνες και σε μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε.

Ο Ντόμπριντ είναι μέλος της πιο συντηρητικής πτέρυγας των χριστιανικών Ενώσεων της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU). Οι δηλώσεις του καταδεικνύουν επίσης τις όλο και μεγαλύτερες εσωτερικές πολιτικές εντάσεις που αντιμετωπίζει η καγκελάριος όσον αφορά το προσφυγικό.

Η πολιτική ανοίγματος και γενναιοδωρίας της Μέρκελ προς χιλιάδες μετανάστες που φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις δεν προκαλεί επικρίσεις μόνο στην ανατολική Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός της. Την προηγούμενη εβδομάδα η καγκελάριος απαίτησε ιδιαίτερα η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για την επιτήρηση των συνόρων της με την Τουρκία, ένα πολύ σημαντικό σημείο διέλευσης των μεταναστών.

Ο υπουργός Μεταφορών έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η Γερμανία αναμένει να υποδεχθεί φέτος έναν αριθμό-ρεκόρ 800.000 αιτούντων άσυλο και ενώ η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, σημείο εισόδου των προσφύγων, έχει πλημμυρίσει για δεύτερο Σαββατοκύριακο στη σειρά.

Περίπου 12.200 πρόσφυγες έφθασαν στην πόλη στη διάρκεια μόνο της χθεσινής ημέρας και ορισμένοι χρειάστηκε να κοιμηθούν στο ύπαιθρο ελλείψει χώρου στα κέντρα φιλοξενίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόμπριντ: «Η ΕΕ απέτυχε πλήρως να φυλάξει τα σύνορά της»"

Διασυρμός για τη χώρα μας: Στην Πολωνία οι εκλογές γίνονται με σύνθημα «Μην κάνεις τον Έλληνα!»

Στη Πολωνία διεξάγονται εκλογές στις 25 Οκτωβρίου με κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου την οικονομία. Η κυβέρνηση κάνει λοιπόν την προεκλογική εκστρατεία της με βασικό σύνθημα «Μην κάνεις τον Έλληνα». Το κυβερνών κόμμα ΡΟ (Αστική Πλατφόρμα) έδωσε στην δημοσιότητα το τηλεοπτικό του σποτ το οποίο ταξιδεύει στην Ελλάδα της περιόδου των capital controls και ισχυρίζεται ότι οι υποσχέσεις της πολωνικής αντιπολίτευσης θα έχουν την ίδια κατάληξη με αυτές που είχαν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Έλληνες εξαπατήθηκαν από τους πολιτικούς οι οποίοι τους υποσχέθηκαν μία ζωή πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν να εξαπατήσει τους Πολωνούς με τις υποσχέσεις του», αναφέρεται στο video. Σε αυτό εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρονται τα εξής: «Όταν οι πολιτικοί δίνουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, μην υπολογίζεις σε ελληνικές διακοπές, αλλά μάλλον στην ελληνική τραγωδία». Το σποτ διανθίζεται με πλάνα από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι ουρές έξω από τις Τράπεζες.

Το σποτ -στο οποίο κυριαρχεί η ελληνική μουσική- ολοκληρώνεται πάλι με ένα πλάνο του Α. Τσίπρα και την ιδιωματική έκφραση των Πολωνών:«Μην κάνεις τον Έλληνα» που σημαίνει «μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις».

Ανάλογη ήταν όμως η απάντηση και της αντιπολίτευσης με δικό του τηλεοπτικό σποτ. Αρχικά, εμφανίζεται δήλωση της πρωθυπουργού Kopacz ότι θέλει να μοιραστεί μερικές σκέψεις της με τους συμπατριώτες της και τη συνέχεια «πέφτει» κάρτα που γράφει: «Ελληνική τραγωδία;».

Σύμφωνα με το σποτ της αντιπολίτευσης, η κ. Kopacz είναι αυτή που οδηγεί την Πολωνία σε ελληνική τραγωδία και την πλειοψηφία των Πολωνών στη φτώχεια.

«Ποιος λοιπόν κάνει την Πολωνία μία δεύτερη Ελλάδα;», σημειώνει στο τέλος της η πολιτική διαφήμιση.


raniaballi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διασυρμός για τη χώρα μας: Στην Πολωνία οι εκλογές γίνονται με σύνθημα «Μην κάνεις τον Έλληνα!»"

Μεγάλη ανατροπή: Ένα ταμείο, μια σύνταξη για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992

Την άμεση ένταξη όλων των Ταμείων, κύριων και επικουρικών, στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης, ενός επικουρικού και ενιαίες παροχές για όλους τους Ελληνες. Αυτό προβλέπει το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο έχει υποβληθεί στην «επιτροπή σοφών» στο υπουργείο Εργασίας.

Το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία, για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού από τη νέα κυβέρνηση, προβλέπει την ένταξη όλων των ασφαλισμένων μετά από το 1992 στο νέο σύστημα, αλλά και μεταβατικές διατάξεις, για τους παλιότερους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο που δημοσίευσε το «Βήμα», έχει δύο άξονες: τις άμεσες ενέργειες για τη συγχώνευση όλων των Ταμείων, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου συνταξιοδοτικού συστήματος στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά από το 1992.

Oι άμεσες αλλαγές περιλαμβάνουν: Συγχώνευση όλων των Ταμείων- κύριων και επικουρικών- στο ΙΚΑ, ενιαίες παροχές σε όλα τα συγχωνευμένα Ταμεία, συμπληρωματικοί πόροι για υποστήριξη των γενεών που βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη

Συνοπτικά, η σύνταξη θα είναι ενιαία και στο νέο ταμείο θα υπάγονται υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992.

Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα ταμείο κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό και -προαιρετικά- ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Τίθεται ανώτατο όριο αναπλήρωσης 75% -το 50% εγγυημένο από το Κράτος και 25% από προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει συμπληρωματική χρηματοδότηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους και εισφορές έως 15% που θα εισπράττονται από την Εφορία

Μόνο οι κύριες συντάξεις θα χορηγούνται με διανεμητικό σύστημα και καθορισμένες εισφορές. Οι επικουρικές θα χορηγούνται με κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το σχέδιο προβλέπει Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, προαιρετικά ανά επιχείρηση και οικονομικό κλάδο.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη ανατροπή: Ένα ταμείο, μια σύνταξη για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992"

Βαρουφάκης διαψεύδει Τσίπρα: Σχεδιάζαμε να πάμε με κλειστές τράπεζες!

Αποκαλύψεις για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές κάνει ο Γ. Βαρουφάκης με άρθρο του στην Καθημερινή. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι είχε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα «να είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση με κλειστές τράπεζες» και πως «τον Απρίλιο εξουσιοδοτήθηκα δύο φορές να ανακοινώσουμε στο ΔΝΤ τη μη καταβολή δόσης». Αποκάλυψε επίσης ότι στο τέλος Απριλίου, η πλευρά μας αποδέχθηκε, εν αγνοία μου, νέα μεγάλη λιτότητα».

Ακολουθεί το άρθρο Βαρουφάκη

Οι επικείμενες εκλογές οφείλονται στην ήττα μας στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, που έφερε τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος. Οι πολίτες απαιτούν από όσους ήμασταν «εκεί» απάντηση στο ερώτημα:

«Γιατί ηττηθήκατε;».

Δεν είναι η στιγμή για συνολική αποτίμηση. Ομως αξίζει μια σύντομη καταγραφή: (α) του στόχου που θέσαμε, (β) των μέσων που επιλέξαμε και (γ) των λαθών που κάναμε στη χρήση των μέσων για την επίτευξη του στόχου.

Ο στόχος μας. Στις προγραμματικές δηλώσεις είχα πει: «Στόχος, η αντικατάσταση μνημονιακών συμφωνιών που αναπαράγουν την κρίση χρέους - ύφεσης με νέο Συμβόλαιο Ελλάδας - Ευρώπης, βασισμένο στη “θεραπευτική” ακολουθία: Πρώτον, συγκεκριμένης μορφής αναδιάρθρωσης χρέους, κατόπιν, χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (κατά μέγιστον 2% του ΑΕΠ) και, τέλος, βαθειών μεταρρυθμίσεων (που πλήττουν τη μεγάλη προσοδοφορία)».

Τα μέσα μας. «Μέσα» μας ήταν η διάθεση για υποχωρήσεις (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις), αλλά και η ετοιμότητα για ρήξη εάν η τρόικα επέμενε στο αποτυχημένο πρόγραμμά της.

Τι σήμαινε η ρήξη για εμάς; Δεν σήμαινε απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη! Σήμαινε τρεις αντιδράσεις σε επιθετικές κινήσεις των δανειστών:

Α. Αναβολή των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ – εάν οι δανειστές μείωναν τη ρευστότητα του κράτους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Β. Μετάθεση στο μέλλον των αποπληρωμών ομολόγων που η ΕΚΤ κατείχε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP – εφόσον η ΕΚΤ δρομολογούσε κλείσιμο των τραπεζών.

Γ. Ενεργοποίηση παράλληλου συστήματος πληρωμών, σε ευρώ (βλ. σχετικό άρθρο μου στους Financial Times της 28ης Ιουλίου) – εάν οι δανειστές καθυστερούσαν τη συμφωνία για να μας οδηγήσουν στη συνθηκολόγηση.

Οι αστοχίες μας. Οσοι συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν θα μάθουμε, όμως, ποτέ εάν η ήττα μας ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι αστοχίες μας ήταν σημαντικές.

Καταγράφω τις σημαντικότερες:

1. Η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αντικατέστησε το Μνημόνιο με κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Ελλάδα. Ομως, κατά την τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, οι κ. Μοσκοβισί, Ντράγκι και Λαγκάρντ παραβίασαν το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης εκείνης, εμμένοντας, εν χορώ, πως ο εν λόγω κατάλογος δεν υποκαθιστούσε τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Οι ενστάσεις μου δεν αρκούσαν. Ηταν λάθος που, παρά το πισωγύρισμά τους, υπέγραψα την αίτηση επέκτασης της δανειακής συμφωνίας.

2. Αρχές Μαρτίου, η ΕΚΤ αθέτησε (προφορική) υπόσχεση για επιστροφή της ρευστότητας στο προ του Φεβρουαρίου επίπεδο μετά την επέκταση της συμφωνίας. Παράλληλα, όλο τον Μάρτιο η τρόικα απέρριπτε τη σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ροκανίζοντας τον χρόνο και απαιτώντας την ολική μας υποχώρηση. Τον Απρίλιο εξουσιοδοτήθηκα δύο φορές να ανακοινώσουμε στο ΔΝΤ τη μη καταβολή δόσης δανείου. Και τις δύο φορές, παρά τις ενστάσεις μου, τελικά αποφασίστηκε να καταβληθούν. (Οταν ο Δαυίδ απειλεί τον Γολιάθ και μετά κάνει πίσω, η αξιοπιστία εξανεμίζεται.)

3. Στο τέλος Απριλίου η πλευρά μας αποδέχθηκε, εν αγνοία μου, νέα μεγάλη λιτότητα, «προσφέροντας» μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Οταν ρώτησα «Γιατί;», η απάντηση ήταν: «Δίνουμε το πλεόνασμα για να πάρουμε την αναδιάρθρωση του χρέους». Η ανταπάντησή μου: «Αν αποδεχθείς τόσο υψηλά πλεονάσματα, είναι σαν να αποδέχεσαι ότι το χρέος σου είναι βιώσιμο, οπότε γιατί να σου δώσουν αναδιάρθρωση χρέους; Κι αν έχεις υποχωρήσει ως προς τη λιτότητα και το χρέος, γιατί να σου δώσουν οτιδήποτε;».

4. Τα διεθνή μέσα βούιζαν ότι δεν είχαμε πλάνο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – ένα δικό μας, πειστικό, Αντι-Μνημόνιο. Με την αρωγή παραγόντων από πολλά υπουργεία, στο υπουργείο Οικονομικών καταπιαστήκαμε με τη συγγραφή του. Το τελικό κείμενο το συγγράψαμε με τον Jeff Sachs, με τη συνεισφορά (μεταξύ άλλων) των πρώην υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ και Βρετανίας κ. Larry Summers και Norman Lamont. Το επιτελείο, όμως, έκρινε ότι η τρόικα θα θεωρούσε casus belli ένα Αντι-Μνημόνιο, αναγκάζοντάς με να το παρουσιάζω ως προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στερούμενο κυβερνητικής έγκρισης. Μια χρυσή ευκαιρία χάθηκε να φανεί η διαφορά μεταξύ ενός λελογισμένου, μετριοπαθούς και ελπιδοφόρου Σχεδίου για την Ελλάδα και της εμμονής της τρόικας στο αδιέξοδο πρόγραμμά της.

5. Τον Ιούνιο διεφάνη πως η ακολουθία αλόγιστων υποχωρήσεών μας γεννούσε συνεχώς νέες απαράδεκτες απαιτήσεις. Η συνθηκολόγησή μας είχε γίνει πλέον ο μόνος στόχος δανειστών σίγουρων ότι δεν θα προβούμε στα αντίποινα που είχαμε συναποφασίσει. Αν και είχαμε συμφωνήσει πως έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση με κλειστές τράπεζες, ενεργοποιώντας τα μέσα Β και Γ που ανέφερα πιο πάνω (αλλιώς, προς τι το δημοψήφισμα;), όταν το Eurogroup και η ΕΚΤ πράγματι προέβησαν στο κλείσιμό τους, το επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσουμε «συναινετικά».

Κανείς δεν γνωρίζει αν η έντιμη συμφωνία θα ερχόταν χωρίς τις αστοχίες μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν δικαιούμαστε να κοιτάμε το 62% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε με το γενναίο «Οχι» του και να του λέμε πως τίποτα καλύτερο δεν ήταν εφικτό.

* Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης διαψεύδει Τσίπρα: Σχεδιάζαμε να πάμε με κλειστές τράπεζες!"

Κατακραυγή και ειρωνείες σε όλο το διαδίκτυο για τα δύο ιδιωτικά του ζεύγους Τσίπρα

«Πανικό» στο Διαδίκτυο προκάλεσε το ρεπορτάζ του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για την πρώτη μέρα του μεγαλύτερου γιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο νηπιαγωγείο -και μάλιστα, όχι σε... όποιο κι όποιο, αλλά στο ιστορικό ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Σχολής Χιλλ, στην Πλάκα.

Πρόκειται για ένα σχολείο, που θεωρείται εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα προνήπια, νήπια και τα παιδιά του δημοτικού. Η «Σχολή Χιλλ» είναι ιδιωτική και τα δίδακτρα για ένα νήπιο είναι της τάξης των 7.000 έως 11.000 ευρώ ετησίως. 

Για την προετοιμασία του άλλου τέκνου του Αλέξη Τσίπρα και της Μπέτυς Μπαζιάνα φροντίζει ο επίσης ιδιωτικός παιδικός σταθμός «Αγκάλη», στη συνοικία της Πλάκας και αυτός, που κοστίζει επίσης 7.000 ευρώ. 

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η σύζυγός του επέλεξαν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τα τέκνα τους, την ώρα που, στα δημόσια σχολεία, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και το κουδούνι δεν χτύπησε σε πολλές περιοχές, ήταν αρκετά, για να «ρίξουν» το Διαδίκτυο, που αντιμετώπισε σατιρικά, χλευαστικά, αλλά και με χιούμορ την είδηση και τις φωτογραφίες της κυρίας Μπαζιάνα από την «πρώτη» του Τσίπρα τζούνιορ στο νηπιαγωγείο.

Ενδεικτικά, «σταχυολογούμε» ορισμένα από τα «tweets» που γράφτηκαν για το θέμα, τα οποία και εστίασαν, το καθένα με τον τρόπο του, στην αντίθεση «αριστερός πολιτικός/ιδιωτική εκπαίδευση».




Αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, το ρεπορτάζ του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» αναπαράχθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Ενδεικτικά:

«Και ο Τσίπρας γυρίζει την πλάτη στο δημόσιο σχολείο» γράφει στον κεντρικό τίτλο του πρωτοσέλιδου η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, επισημαίνοντας ότι «επέλεξε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, ενώ τα δημόσια υπολειτουργούν».

«Ο γιος του Τσίπρα στο νήπιο Χιλλ με 5.700 ετήσίως και η Περιστέρα στην πρεμιέρα» φιλοξενεί την είδηση στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Δημοκρατία.

«Πρώτη μέρα σε ιδιωτικό σχολείο για τον Φοίβο-Παύλο Τσίπρα με διακριτική αστυνομική παρουσία» σημειώνει tovima.gr.

«Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο για τον πρωτότοκο γιο του Τσίπρα- Η Μπέτυ Μπαζιάνα στον αγιασμό. Στο ιστορικό ιδιωτικό νηπιαγωγείο της «Σχολής Χιλλ», στην περιοχή της Πλάκας» γράφει η ιστοσελίδα star.gr, κάνοντας εκτενές αφιέρωμα στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο που επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός.

«"Πρεμιέρα" σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο για το γιο του Αλ. Τσίπρα και της Περιστέρας Μπαζιάνα» γράφει το imerisia.gr.

«Η Περιστέρα και ο Τσίπρας Jr πρώτη μέρα στο σχολείο. Ο μεγάλος γιος του Αλέξη Τσίπρα πήγε συνοδεία της μαμάς του στο νηπιαγωγείο της Σχολής Χιλλ» γράφει το thetoc.gr.

«Πρώτη μέρα στο σχολείο: Η Περιστέρα πήγε τον Τσίπρα junior στη Σχολή Χιλλ στην Πλάκα» γράφει το iefimerida.gr με την επισήμανση ότι πρόκειται για «ένα από τα πιο σικ ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας».

«Η μαμά Μπέτυ Μπαζιάνα πήγε σήμερα πρώτη μέρα στο σχολείο για τον αγιασμό, τον μεγάλο γιό του Αλέξη Τσίπρα, Φοίβο-Παύλο. Ο μικρός Τσίπρας θα φοιτήσει στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο της «Σχολής Χιλλ» στην Πλάκα με δίδακτρα από 7.000 έως 11.000 ευρώ το χρόνο» σημειώνει το newsit.gr.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατακραυγή και ειρωνείες σε όλο το διαδίκτυο για τα δύο ιδιωτικά του ζεύγους Τσίπρα"

Νέα βιομηχανική πολιτική ζητούν από κοινού οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας

Την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, την ευημερία και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας επισημαίνουν με άρθρο τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι πρόεδροι των πέντε βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας.

Η κοινή παρέμβαση των Θεόδωρου Φέσσα (ΣΕΒ), Αθανάσιου Σαββάκη (ΣΒΒΕ), Ευριπίδη Δοντά (ΣΒΘ&ΚΕ), Δημήτρη Μαθιού (ΣΒΑΠ), Κλεομένη Μπάρλου (ΣΕΒΠΕ), ενόψει των εκλογών, περιγράφει τους άξονες της νέας πολιτικής που προτείνει η βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων, οι βιομηχανίες ζητούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία, η εξωστρέφεια και το «δυσβάσταχτο» κόστος ενέργειας.

Το κείμενο έχει ως εξής :

Οι πρόεδροι των 5 Βιομηχανικών Συνδέσμων της χώρας γράφουν:

«Μια νέα Βιομηχανική πολιτική για το αναγκαίο επενδυτικό άλμα»

Τη στιγμή που η Ευρώπη κινείται με γοργούς ρυθμούς προς μια νέα βιομηχανική πολιτική που θέτει φιλόδοξους στόχους και κινητοποιεί χρηματοδοτικούς και επενδυτικούς πόρους, ώστε να αναστραφεί το κύμα αποβιομηχάνισης που σαρώνει την ήπειρό μας, στην Ελλάδα που τόσο έχει ανάγκη την παραγωγή, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις σταθερές θέσεις εργασίας, δεν διαθέτουμε στοιχειώδεις αρχές βιομηχανικής πολιτικής, ούτε θεσμικό συνομιλητή των επιχειρήσεων με το κράτος.

Και όμως, η βιομηχανία και η μεταποίηση λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία όσο κανένας άλλος τομέας. Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες της BUSINESSEUROPE για την Ευρώπη, οι βιομηχανικές χώρες εμφανίζουν συστηματικά πολύ καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις, συγκριτικά με τις χώρες χωρίς ιδιαίτερη βιομηχανική εξειδίκευση. Επίσης, ο δευτερογενής τομέας καινοτομεί και εξάγει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τομέα, με μερίδιο 65% στην έρευνα και καινοτομία και 57% στις εξαγωγές πανευρωπαϊκά. Ταυτόχρονα, ο δευτερογενής τομέας παίζει καίριο ρόλο στις καθετοποιημένες αλυσίδες αξίας και τα παραγωγικά δίκτυα και υποστηρίζει μια πληθώρα επιχειρηματικών υπηρεσιών, επαγγελμάτων και τομέων, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα. Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά της βιομηχανίας και της μεταποίησης αφορά στην απασχόληση, τόσο στην άμεση απασχόληση όσο και την έμμεση. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 32% των θέσεων εργασίας του πρωτογενούς τομέα, το 20% στην εφοδιαστική αλυσίδα και το 34% στις υπηρεσίες εξαρτώνται από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς χάσαμε το τρένο της ανταγωνιστικότητας στα χρόνια της εύκολης ανάπτυξης (που βασίσθηκε στην κατανάλωση με δανεικά) και επιτρέψαμε τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της οικονομίας μας. Η συντριπτική απο-επένδυση στα χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την υπερ-φορολόγηση και τις ασυνάρτητες πολιτικές στο χώρο της ενέργειας, έφεραν σε ακόμη χειρότερη θέση τον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Παρόλ' αυτά, ακόμη και σήμερα, η βιομηχανία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ και ο τρίτος μεγαλύτερος σε απασχόληση, από όλους τους κλάδους παραγωγής.

Στην κρισιμότερη καμπή της κρίσης η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ταυτόχρονες και καίριες προκλήσεις: Η μια είναι η ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών της συμφωνίας με τους εταίρους. Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευημερία. Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση των πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό αντίβαρο, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, περιορίζοντας τις επιπτώσεις του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας και αποτρέποντας τη δομική ανεργία.

Πολιτικές που θα στηρίζουν την παραγωγική οικονομία, με στόχο την επιτάχυνση της επιστροφής σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης. Κεντρικό στοιχείο τους πρέπει να είναι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως βασικά συστατικά μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Και αυτό γιατί ο δευτερογενής τομέας, είναι διαχρονικά ένας ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που δημιουργεί διατηρήσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αποτελεί δηλαδή την καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας (jobless recovery).

Φαίνονται λοιπόν ξεκάθαρα, τόσο η ανάγκη όσο και τα οφέλη από την ανασυγκρότηση του δευτερογενούς τομέα. Όμως, η αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών προκλήσεων απαιτούν δυναμική πολιτική παρέμβαση και ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της βιομηχανίας και της μεταποίησης στην εθνική οικονομία.

Κλειδί σε αυτή την πολιτική παρέμβαση είναι μια αλλαγή νοοτροπίας και πορείας. Αυτή η αλλαγή αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής σε δύο επίπεδα.
Καταρχήν χρειαζόμαστε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις μέσα από αλλαγές στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εξωστρέφεια, οι λειτουργικές υποδομές, η λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας. Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα θεραπεύσουν χρόνια προβλήματα και θα δώσουν το στίγμα της νέας αναπτυξιακής λογικής. Κυρίως όμως θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο μεταστροφής της αποεπένδυσης προσελκύοντας νέες ιδιωτικές, και κυρίως, παραγωγικές επενδύσεις που θα πιάσουν τόπο και που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και απασχόλησης.

Παράλληλα όμως με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, εξίσου σημαντική είναι και μια παρέμβαση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της βιομηχανίας. Ο δευτερογενής τομέας, παρά τη σημαντική συνεισφορά του στο ΑΕΠ και στην απασχόληση και παρά την ανάγκη ταχείας ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής του, παραμένει χωρίς πολιτικό επισπεύδοντα και αυτοτελή διοικητική δομή. Η σημερινή παραγωγική συγκυρία και ανάγκη ανασυγκρότησης απαιτούν επιτελικές δομές με δυνατότητα συντονισμού, εστίασης και επιτάχυνσης πολιτικών και αποτελεσμάτων. Αυτό δείχνει και η διεθνής εμπειρία.
Είναι συνεπώς επιβεβλημένη η δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας για τον καλύτερο συντονισμό και την εκπόνηση μια σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής που να φέρει αποτέλεσμα Είναι μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί με επιτυχία σε πολλές διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Γαλλία, Φινλανδία, Βρετανία και Ιταλία, μέχρι την Ιαπωνία και την Κορέα με θετική συνεισφορά στην ενίσχυση της βιομηχανίας, στη βελτίωση της συμμετοχής της στο ΑΕΠ, στις εξαγωγές.

Η μετάβαση προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την αποτελεσματική μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας με δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη, πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγικό προσανατολισμό και εδραίωση της χώρας μας ως ενός ελκυστικού προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα βιομηχανική πολιτική ζητούν από κοινού οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας "

Μητρόπουλος: «Θατσερική» η καταβολή συντάξεων αναλόγως της περιουσίας

Τη ρήτρα περιουσίας, η οποία περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αυστραλία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, οι συντάξεις θα δίνονται σε όλους όσοι είναι απόλυτα πένητες και ύστερα αυτές θα μειώνονται και θα κλιμακώνονται σε σχέση με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων. «Και οι πένητες θα υποστούν αυτή τη ρύθμιση που είναι η πιο δρακόντεια, η πιο ακραία αντικοινωνική...» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το εν λόγω... μοντέλο λέγεται «μοντέλο Αυστραλίας και μοντέλο Νέας Ζηλανδίας», σύμφωνα με το οποίο «οι έχοντες περιουσία παίρνουν το λεγόμενο συνταξιοδοτικό επίδομα, και ό,τι παραπάνω δικαιούνται βάσει εισφορών το παίρνουν ανάλογα με την περιουσία τους».

Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως όταν το καταψήφιζε, «δεν είχα ανακαλύψει την ακραία φιλελεύθερη, ακραία θατσερική διάταξη που δεν πίστευα ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να περάσει...».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: «Θατσερική» η καταβολή συντάξεων αναλόγως της περιουσίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news