facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Μάχη στήθος με στήθος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στις νέες δημοσκοπήσεις

Οριακό προβάδισμα μισής μονάδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 26,7% έναντι 26,2% της ΝΔ.

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7%, Το Ποτάμι 5%, ΚΚΕ 5,9%, ΑΝΕΛ 3,1%, ΠΑΣΟΚ 6,1%, Λαϊκή Ενότητα 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,6%, Αλλο Κόμμα 2%, αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2%.

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 47,9% έναντι 35% της ΝΔ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 36,7% έναντι 34,4% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στη δημοσκόπηση της RASS για το Παρόν της Κυριακής, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 27,4%
ΝΔ: 27,1%
ΧΑ: 6,4%
Το Ποτάμι: 3,8%
ΚΚΕ: 5,5%
ΑΝΕΛ: 2,3%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4,8%
Λαίκή Ενότητα: 3%
Ένωση Κεντρώων: 3,3%

Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή της Κυριακής, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 31%
ΝΔ: 31%
ΧΑ: 7%
Το Ποτάμι: 4,5%
ΚΚΕ: 6,5%
ΑΝΕΛ: 2%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 8%
Λαϊκή Ενότητα: 4%
Ένωση Κεντρώων 3%

Στη δημοσκόπηση της MRB για την Real News, τα ποσοστά των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ: 25,9%
ΝΔ: 25,5%
ΧΑ: 6,1%
Το Ποτάμι: 4,9%
ΚΚΕ: 5,7%
ΑΝΕΛ: 2,6%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5,3%
Λαϊκή Ενότητα: 3,2%
Ένωση Κεντρώων 3,9%

Σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά με 25,4% έναντι 24,7% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση, η δημοσκόπηση της εταιρείας έχει την Χρυσή Αυγή με 6,4%, ενώ με 6,2% ακολουθεί το ΚΚΕ. Με ποσοστό 5,1% βρίσκεται στην πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην έκτη θέση εμφανίζεται το Ποτάμι με 4%. Η Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση, λαμβάνει 3,9%, ενώ ακολουθούν η Λαϊκή Ενότητα με 3,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%. Τέλος, η αποχή φτάνει το 5,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι στο 10,4%

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη στήθος με στήθος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στις νέες δημοσκοπήσεις"

Διάλογος με «κόκκινη κάρτα» στο ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Με ακόμα περισσότερες καινοτομίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το βράδυ (21:00, ΕΡΤ) της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως μετέδωσε το Mega, μετά από πυρετώδεις συνομιλίες στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθορίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Το σκηνικό θα είναι το ίδιο με την προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει και πάλι ο Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ.

Θα υπάρχουν και πάλι 6 δημοσιογράφοι από 6 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Στον πρώτο γύρο, οι θεματικές ενότητες θα είναι δύο: θέματα εσωτερικής πολιτικής (οικονομία, ανάπτυξη κλπ) και θέματα εξωτερικής πολιτικής (ασφάλεια, προσφυγικό κλπ).

Κάθε δημοσιογράφος θα μπορεί να κάνει δύο ερωτήσεις σε κάθε αρχηγό. Μετά την απάντηση του κάθε αρχηγού, ο άλλος πολιτικός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει σχόλιο, δείχνοντας «κόκκινη κάρτα» για να πάρει το λόγο.

Θα υπάρξει ένα διαφημιστικό διάλειμμα και στον δεύτερο οι Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα κάνουν από μία ερώτηση ένας στον άλλο. Και εδώ θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού.

Στον τρίτο γύρο, ερώτηση θα κάνει ο συντονιστής, Πάνος Χαρίτος. Θα είναι η ίδια ερώτηση και στους δύο, πάλι με δυνατότητα σχολιασμού.

Η τηλεμαχία θα κλείσει με την τοποθέτηση του κάθε αρχηγού για 2 λεπτά.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 2 ώρες.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάλογος με «κόκκινη κάρτα» στο ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη"

Σχέδιο Β για την Ευρώπη

Με ένα μανιφέστο που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από κοινού με τον ευρωβουλευτή Ζαν-Λικ Μελανσόν, συνιδρυτή του γαλλικού Αριστερού Κόμματος, τον Ιταλό βουλευτή και πρώην υπουργό Οικονομικών Στέφανο Φασίνα, καθώς και με τον Γερμανό βουλευτή και επίσης πρώην υπουργό Οικονομικών Όσκαρ Λαφοντέν, προαναγγέλλουν τη δημιουργία πανευρωπαϊκής πολιτικής κίνησης «για ένα Σχέδιο Β στην Ευρώπη».

Αυτός είναι και ο τίτλος του ντιμπέιτ όπου συμμετέχουν οι 4 εκ των 5 συντακτών του κειμένου, στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ της εφημερίδας «L'Humanité», του «Fête de l'Humanité», σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι. 


Το Σχέδιο Β που παρουσιάζουν δύναται να περιλαμβάνει από εναλλακτικά νομίσματα και παράλληλα συστήματα συναλλαγών ή κοινοτικών ανταλλαγών, μέχρι έξοδο από το ευρώ και δημιουργία νέου κοινού νομίσματος.​
 
Στο ίδιο κείμενο οι υπογράφοντες καλούν σε πολιτική ανυπακοή μέχρι την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών κανόνων και συνθηκών, αλλά και σε διεθνή διάσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου. Κάνουν ακόμα λόγο για «Άνοιξη της Αθήνας», την οποία η ΕΕ συνέτριψε το περασμένο καλοκαίρι «χρησιμοποιώντας τις τράπεζές της».

Ως Σχέδιο Α οι 5 πολιτικοί θέτουν τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, ενώ το Σχέδιο Β που παρουσιάζουν -«για να αποτρέψουμε το σχέδιο Β των πιο αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης»- δύναται να περιλαμβάνει από εναλλακτικά νομίσματα και παράλληλα συστήματα συναλλαγών ή κοινοτικών ανταλλαγών, μέχρι έξοδο από το ευρώ και δημιουργία νέου κοινού νομίσματος. 

Αναλυτικότερα:

Στις 13 Ιουλίου η δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οδηγήθηκε στο να γονατίσει μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «συμφωνία» της 13ης Ιουλίου αποτελεί στην πραγματικότητα πραξικόπημα. Επετεύχθη βάζοντας την ΕΚΤ να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες και να τις απειλήσει ότι δεν θα ανοίξουν ξανά μέχρι η κυβέρνηση να δεχτεί τη νέα έκδοση του αποτυχημένου προγράμματος. Γιατί; Επειδή η επίσημη Ευρώπη δεν μπορούσε να ανεχτεί την ιδέα ότι οι πολίτες που υποφέρουν από το αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας τόλμησαν να εκλέξουν μια κυβέρνηση που ήταν αποφασισμένη να πει «Όχι».

Τώρα, με περισσότερη λιτότητα, περισσότερο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μεγαλύτερο παραλογισμό από ποτέ στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και φρέσκια μισανθρωπία στην κοινωνική πολιτική, το νέο Μνημόνιο Κατανόησης χρησιμεύει μόνο για να επιδεινωθεί στην Ελλάδα η Μεγάλη Ύφεση και να λεηλατηθεί ο ελληνικός πλούτος από τα παγιωμένα συμφέροντα, εγχώρια και εξωχώρια.

Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό το οικονομικό πραξικόπημα. Το ευρώ έχει μετατραπεί σε εργαλείο οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της Ευρώπης από μια ευρωπαϊκή ολιγαρχία που κρύβεται πίσω από τη γερμανική κυβέρνηση και βλέπει με ευχαρίστηση την Μέρκελ να κάνει την «βρόμικη δουλειά» και τις άλλες κυβερνήσεις να είναι αδύνατο να αντισταθούν. Αυτή η Ευρώπη παράγει μόνο βία εντός και μεταξύ των εθνών: μαζική ανεργία, άγρια κοινωνική απόρριψη και προσβολές κατά της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που αποδίδονται στη γερμανική ηγεσία αλλά παπαγαλίζονται από όλες τις «ελίτ», της περιφέρειας συμπεριλαμβανομένης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί έτσι ο πράκτορας του ακροδεξιού ήθους και ένα όχημα για την ακύρωση του δημοκρατικού ελέγχου της παραγωγής και της διανομής σε όλη την Ευρώπη.

H τετράδα των ομιλητών προσέρχεται στο φεστιβάλ
H τετράδα των ομιλητών προσέρχεται στο φεστιβάλ


Ο ισχυρισμός ότι το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους και τους προστατεύουν από την κρίση είναι ένα επικίνδυνο ψέμα. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπορούν να προστατεύονται εντός ενός σιδερένιου κλουβιού διακυβέρνησης με τους «κανόνες» της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών. Η μέθοδος του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Ρέντσι, που συμπεριφέρεται σαν «ιδανικός μαθητής» ή στην πραγματικότητα ως «ιδανικός φυλακισμένος», αποτελεί μια μορφή παράδοσης που δεν θα οδηγήσει ούτε καν στην επιείκεια. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το είπε ξεκάθαρα: «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή έναντι των ευρωπαϊκών συνθηκών». Πρόκειται για τη νεοφιλελεύθερη προσαρμογή [του δόγματος] της «περιορισμένης κυριαρχίας» που εφευρέθηκε από τον Σοβιετικό ηγέτη Μπρέζνιεφ το 1968. Τότε οι Σοβιετικοί συνέτριψαν την «Άνοιξη της Πράγας» με τη χρήση των τανκς. Αυτό το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέτριψε την «Άνοιξη της Αθήνας» χρησιμοποιώντας τις τράπεζές της.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυτή την «Ευρώπη». Πρόκειται για τη βασική προϋπόθεση που απαιτείται για την αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ των λαών και των χωρών μας σε μια νέα βάση. Πώς θα μπορούσαμε να θεσπίσουμε πολιτικές αναδιανομής του πλούτου και να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ειδικότερα για τους νέους, να προχωρήσουμε την οικολογική μετάβαση και την αναδόμηση της δημοκρατίας στο πλαίσιο των περιορισμών αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την ανοησία και την απανθρωπιά των σημερινών ευρωπαϊκών συνθηκών και να τις αναπλάσουμε προκειμένου να εξαφανιστεί ο ζουρλομανδύας του νεοφιλελευθερισμού, να καταργηθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο και να αντιταχθούμε στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Ζούμε σε εξαιρετικές συνθήκες. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν περισσότερο χώρο [για άσκηση πολιτικής], που θα επιτρέψει στις δημοκρατίες τους να αναπνεύσουν και να παρουσιάσουν μια λογική πολιτική στο επίπεδο του κράτους, χωρίς το φόβο ενός σφιγκτήρα κάτω από το αυταρχικό Eurogroup, που κυριαρχείται από τα συμφέροντα των ισχυρότερων, μεταξύ των οποίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, ή από μια ΕΚΤ που χρησιμοποιείται ως οδοστρωτήρας που απειλεί να ισοπεδώσει μια «μη συνεργαζόμενη χώρα», όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αυτό είναι το σχέδιο Α μας: Θα εργαστούμε ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί σε όλη την Ευρώπη για την πλήρη επαναδιαπραγμάτευση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους τους Ευρωπαίους σε μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής απέναντι στην ευρωπαϊκή αυθαιρεσία των ευρωπαϊκών πρακτικών και των παράλογων «κανόνων» ωσότου επιτευχθεί η επαναδιαπραγμάτευσή τους.

Το πρώτο μας καθήκον είναι να τερματιστεί η ασυδοσία του Eurogroup. Το δεύτερο να τελειώσει το πρόσχημα ότι η ΕΚΤ είναι «απολιτική» και «ανεξάρτητη», ενώ στην πραγματικότητα είναι άκρως πολιτική (πλέον σε τοξική μορφή), πλήρως εξαρτημένη από τους πτωχευμένους τραπεζίτες και τους πολιτικούς παράγοντές τους, που είναι έτοιμοι να τελειώσουν τη δημοκρατία με το πάτημα ενός κουμπιού.



Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν την ολιγαρχία της Ευρώπης και κρύβονται πίσω από το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη έχουν επίσης ένα σχέδιο Α: Να μη ενδώσουν στο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών για δημοκρατία και να χρησιμοποιήσουν την κτηνωδία προκειμένου να τερματίσουν την αντίστασή τους. Το είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο. Γιατί θέλουν να πνίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας; Επειδή έχουν επίσης και ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα: να τη βγάλουν από την Ευρωζώνη με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, με την καταστροφή του τραπεζικού της συστήματος, και να καταδικάσουν σε θάνατο την οικονομία της.

Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον εκβιασμό χρειαζόμαστε επίσης ένα δικό μας σχέδιο Β για να αποτρέψουμε το σχέδιο Β των πιο αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης. Για να ενισχύσουμε τη θέση μας απέναντι στη βάναυση δέσμευση τους στις πολιτικές θυσίας της πλειοψηφίας για τα συμφέροντα μια μικρής μειοψηφίας. Αλλά και για να διεκδικήσει εκ νέου την απλή αρχή της Ευρώπης για τους Ευρωπαίους. Τα νομίσματα είναι εργαλεία για την προώθηση της ευμάρειας και όχι όργανα βασανιστηρίων ή όπλα με τα οποία δολοφονείται η δημοκρατία. Αν δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί το ευρώ, αν επιμένουν να το χρησιμοποιούν για να πνίξουν τους ανθρώπους, θα ξεσηκωθούμε για να τους δούμε στα μάτια και να τους πούμε: όσο χειρότερα τόσο καλύτερα! Οι απειλές σας δεν μας φοβίζουν. Θα βρούμε έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ένα νομισματικό σύστημα που λειτουργεί υπέρ τους και όχι εις βάρος τους.

Το Σχέδιο Α μας για δημοκρατική Ευρώπη, υποστηριζόμενο με ένα Σχέδιο Β το οποίο δείχνει τη δύναμη που έχουμε και για ποιον λόγο δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας υποτάξουν, είναι ένα σχέδιο χωρίς αποκλεισμούς, ελκυστικό για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Για να πετύχει απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο προετοιμασίας. Η συζήτηση θα ενισχύσει τα τεχνικά του στοιχεία. Πολλές ιδέες βρίσκονται ήδη στο τραπέζι: η εισαγωγή παράλληλων συστημάτων πληρωμών, παράλληλα νομίσματα, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών σε ευρώ, συστήματα ανταλλαγής που βασίζονται στις κοινότητες, έξοδος από το ευρώ και μετατροπή του σε ένα νέο κοινό νόμισμα.

Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να προχωρήσει προς την απελευθέρωσή του όντας σε απομόνωση. Το όραμά μας είναι διεθνιστικό. Σε αναμονή για τις εξελίξεις σε Ισπανία, Ιρλανδία και -ενδεχομένως και πάλι- στην Ελλάδα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση και στη Γαλλία το 2017, πρέπει να εργαστούμε από κοινού συγκεκριμένα για το Σχέδιο Β, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Προτείνουμε συνεπώς τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης κορυφής για ένα σχέδιο Β για την Ευρώπη, ανοιχτή στους πρόθυμους πολίτες, τις οργανώσεις και τους διανοούμενους. Αυτή η διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές του Νοεμβρίου του 2015. Θα ξεκινήσει η διαδικασία το Σάββατο στις 12 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Ανθρωπότητας στο Παρίσι. Ελάτε μαζί μας!


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο Β για την Ευρώπη"

Υπ.Οικ.: Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα για την Ελλάδα

Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της.

Παράλληλα, έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Οικ.: Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα για την Ελλάδα"

Eurogroup: Πρόσθετα μέτρα και όχι επαναδιαπραγμάτευση

Το Eurogroup σήμερα σε μία πολύ σύντομη συνεδρίαση ενημερώθηκε για την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων του ελληνικού προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών της υπηρεσιακής ελληνικής κυβέρνησης Γιώργο Χουλιαράκη. Όπως επεσήμανε τόσο ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αρμόδιος επίτρόπος Πιέρ Μοσκοβισί, οι επαφές και η δουλειά συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η προετοιμασία για τη νομοθέτηση προαπαιτούμενων στα μέσα Οκτωβρίου με στόχο την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ είναι σε καλό δρόμο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τόσο η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όσο και η τεχνική βοήθεια της Κομισιόν δια του αρμοδίου τμήματος, του οποίου προΐσταται ο γενικός διευθυντής Μάρτιν Φερβέι, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, προτεραιότητα για την πρώτη αξιολόγηση αποτελεί η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2016, μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Ντάισελμπλόυμ εξήγησε από κοινού με τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ότι όταν γίνεται λόγος για διαπραγμάτευση, σε καμία περίπτωση δεν εννοούν οι Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος, αλλά μόνο διευκρίνιση των μέτρων τα οποία απαιτούνται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Ο Ντάισελμπλόυμ έφερε ως παράδειγμα την αγορά εργασίας, όπου περιγράφεται ένας στόχος, όχι όμως και ο τρόπος που θα φτάσουμε σε αυτόν.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη, καθώς την ζητούν τα κράτη - μέλη. Ο Μπενουά Κερέ συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ είναι ήδη μέρος του προγράμματος και θα μετάσχει στην αποστολή του πρώτου έλεγχου, ενώ ο Ντάισελμπλόυμ υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που θέτει σε σχέση με τα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό.

Τέλος, σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ποια είναι η διαδικασία των stress tests και της εκταμίευσης των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη στον ειδικό λογαριασμό για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ο Μπενουά Κερέ τόνισε πως η άρση των capital controls, που είναι αποκλειστικά ελληνικής αρμοδιότητας, θα έρθει πιο κοντά μόνο με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν έγινε καμία απολύτως κουβέντα για το θέμα του χρέους.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Πρόσθετα μέτρα και όχι επαναδιαπραγμάτευση"

Μέρκελ: «Και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»

«Και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτήν τη στιγμή δεν είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ζήτησε την επείγουσα εντατικοποίηση του διαλόγου με την Τουρκία.

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συμμετάσχουν στην υποδοχή προσφύγων. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Γερμανίας, αλλά όλων των κρατών-μελών.

Σε αυτή την αποστολή ανήκει και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ- και η προστασία (της περιοχής) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένη», δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε συνάντηση του κόμματός της με θέμα την ψηφιοποίηση και επανέλαβε ότι στη Γερμανία μπορούν να μείνουν μόνο οι μετανάστες που έχουν ανάγκη προστασίας, επειδή πχ διαφεύγουν από πόλεμο ή πολιτικές διώξεις.

«Εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας, εκείνοι που έρχονται για οικονομικούς λόγους -όσο κατανοητοί και αν είναι αυτοί- δεν μπορούν να έχουν προοπτική να μείνουν σε εμάς. Και πρέπει να το πούμε καθαρά αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την απαραίτητη προστασία όσων το χρειάζονται», τόνισε η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε ακόμη της πολιτικής που ασκεί στην προσφυγική κρίση, απορρίπτοντας έμμεσα την κριτική των κυβερνητικών της εταίρων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που την κατηγόρησαν για αφελή και επικίνδυνη στρατηγική. «Η Γερμανία έκανε το σωστό και ανέλαβε την ευθύνη της», δήλωσε.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: «Και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»"

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεσμευτεί από το πακέτο βοήθειας» δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ

Πεπεισμένος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το πλάνο που έχει προκύψει από το νέο πακέτο βοήθειας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιερκ Σέλινγκ. «Δεν πιστεύω ότι η καινούργια ελληνική κυβέρνηση θα αποδεσμευτεί από το νέο πακέτο βοήθειας», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Αυστριακός υπουργός.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε ότι αν δεν είναι επιτυχής, «η επόμενη δόση δεν θα πληρωθεί και το πρόγραμμα θα σταματήσει». «Γι’ αυτούς τους λόγους είμαι πεπεισμένος ότι όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα. Αυτό αναμένω και σε αυτό επιμένω», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεσμευτεί από το πακέτο βοήθειας» δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ"

Καταδίκη Ντινόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση Δούρου

Το ποσό των 60.000 ευρώ επιδίκασε το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών κατά του πρώην υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου, ως αποζημίωση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Αργύρης Ντινόπουλος είχε εμφανίσει φωτογραφία, στην οποία ισχυριζόταν ότι απεικονιζόταν η Ρένα Δούρου ως συνεργάτης του Άκη Τζοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, είχε την υποχρέωση να γνωρίζει ότι η κ.Δούρου δεν ήταν συνεργάτης του 'Ακη Τσοχατζόπουλου. Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή στο ποσό των 10.000 ευρώ. Πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση και αναμένεται η επανεξέτασή της από το εφετείο.



Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη Ντινόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση Δούρου"

Το αληθινό παρασκήνιο για την δραματική αποπληρωμή του ΔΝΤ το Μάιο

Το δραματικό παρασκήνιο για το πώς η Ελλάδα πλήρωσε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου 2015 περιγράφει ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Θάνος Κατσάμπας, στο προσωπικό του blog που τιτλοφορείται «Econothoughts».

Ακόμη, ο κ. Κατσάμπας αναφέρεται στους χειρισμούς Βαρουφάκη, όπως το αιφνιδιαστικό ταξίδι του στην Ουάσινγκτον ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, η παρουσία του στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και οι τοποθετήσεις του πριν και κατά το Eurogroup της 24 Απριλίου στη Ρίγα και πώς αυτοί οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ αναφέρεται και στις προοπτικές του νέους προγράμματος.

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

«Με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης υπό εξέλιξη και τις νέες γενικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου πολλοί αναλυτές εύλογα αναρωτιούνται τι θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά. Χωρίς μια δραματική αλλαγή στην πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα, η απάντηση είναι τίποτα».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση απαιτείται μια διττή προσέγγιση: Πρώτον, μια κυβέρνηση βασισμένη στις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, που θα αποτελείται από μια οικονομική ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς (οικονομολόγους, επιχειρηματίες, δικηγόρους, φοροτεχνικούς και εμπειρογνώμονες στις ιδιωτικοποιήσεις). Δεύτερον, μια κυβέρνηση που η Βουλή θα της επιτρέψει να νομοθετεί με ευχέρεια -υπό κοινοβουλευτική εποπτεία- μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

«Αυτές οι έκτακτες εξουσίες κρίνονται απαραίτητες για να παρακάμψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα κοινοβουλευτικά οδοφράγματα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων θα είναι κρίσιμη» σημειώνει ο κ. Κατσάμπας.

Tο παρασκήνιο πληρωμής της δόσης

Αναφερόμενος στην πληρωμή της δόσης του Μαΐου 2015 προς το ΔΝΤ ο κ. Κατσάμπας περιγράφει το παρασκήνιο του συντονισμού της καταβολής της δόσης ως εξής: «Την Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, η Ελλάδα όφειλε να αποπληρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ από το πρώτο δάνειο στήριξης. Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το δίλημμα να αποπληρώσει το Ταμείο και να καθυστερήσει τη πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου ή το αντίστροφο. Δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα στον κεντρικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για την εμπρόθεσμη εκπλήρωση και των δύο υποχρεώσεων», επισημαίνει.

» Την Πέμπτη το βράδυ, 7 Μαΐου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα οικονομικά θέματα και μετέπειτα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο λόγος της σύσκεψης ήταν να εξασφαλιστούν τα περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν προκειμένου να πληρωθεί την επόμενη Τρίτη η δόση προς το Ταμείο.
» Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Στουρνάρας μου ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί του.
» Στην τηλεφωνική επικοινωνία που επακολούθησε ο Διοικητής μου περιέγραψε συνοπτικά τη κατάσταση και μου ζήτησε να διευκρινίσω αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι αυτό το σκοπό χρήματα που υπήρχαν σε ένα ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ στο ΔΝΤ με το τίτλο «SDR holdings», δηλαδή χρήματα που είχαν κατανεμηθεί την Ελλάδα (και στα άλλα κράτη-μέλη) από το ίδιο το ΔΝΤ με τη μορφή Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων ή Special Drawing Rights (SDRs). Η τελευταία κατανομή είχε γίνει το 2009. Αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συναλλαγές με το ΔΝΤ.
» Η απάντησή μου στον Διοικητή ήταν διττή: πρώτον, ότι ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι αυτά τα χρήματα θα ήταν διαθέσιμα, εκτός αν υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί για την Ελλάδα, πράγμα που θα μπορούσα να διευκρινίσω. Δεύτερον, δεδομένου ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν ανορθόδοξη και οπωσδήποτε σπανιότατη, θα ήθελα να είχα διαβεβαίωση από τη κυβέρνηση ότι συμφωνεί με την παρέμβασή μου, ειδικά διότι είχα ήδη υποβάλει τη παραίτησή μου από τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος από τις 7 Απριλίου (με ισχύ από 1ης Ιουνίου).
» Ο κ. Στουρνάρας με διαβεβαίωσε ότι θα με ενημέρωνε σχετικά είτε ο κ. Βαρουφάκης είτε ο κ. Μάρδας.
» Παρά την επίσημη τοποθέτησή μου ότι χρειαζόμουν κάλυψη από τη κυβέρνηση, άρχισα αμέσως άτυπες ενέργειες για να διευκρινίσω (α) αν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό θα ήταν διαθέσιμα για την αποπληρωμή της δόσης, και (β) αν θα ήταν δυνατόν η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να τηρηθεί η προθεσμία της Τρίτης. Ο λόγος που έκανε την άτυπη παρέμβαση μου εφικτή ήταν ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ήμουν ακόμη στέλεχος του ΔΝΤ, είχα ανώτερη θέση στη Διεύθυνση που χειρίζεται αυτά τα θέματα (Finance Department) και τα στελέχη με αντιμετώπιζαν περισσότερο σαν πρώην συνάδελφο παρά σαν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Μου υποσχέθηκαν να χειριστούν το θέμα εμπιστευτικά και διακριτικά και σε τρεις ώρες μου έδωσαν καταφατική απάντηση και στα δύο ερωτήματα και ενημέρωσα σχετικά τον Διοικητή της ΤτΕ.
» Το Σάββατο το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε δεύτερη σύσκεψη στην Αθήνα και πάρθηκε τελική απόφαση να χρησιμοποιηθεί ο ειδικός λογαριασμός στο ΔΝΤ. Τα όσα διαδραματίσθηκα κατόπιν τα περιγράφω με βάση την ανταλλαγή τηλεφωνημάτων και emails, ώστε να αποκτήσει ο αναγνώστης μια γεύση των εξελίξεων οιονεί σε πραγματικό χρόνο:

• Το Σάββατο 9/5 μου τηλεφωνεί ο κ. Μάρδας και μου δίνει το πράσινο φως να προχωρήσω επίσημα τη διαδικασία.

• Το Σάββατο 9/5 επικοινωνώ με τη κα Μίχου στη ΤτΕ, οποία θα συντόνιζε τη διαδικασία από πλευράς Τράπεζας.

• Τη Κυριακή 10/5 (Ημέρα της Μητέρας) παίρνω σημείωμα από τις υπηρεσίες του Ταμείου που με ενημερώνουν ότι υπάρχουν τρεις επιλογές και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ποια προτιμά να επιλέξει. Προωθώ το μήνυμα άμεσα στον κ. Μάρδα και στη κα Μίχου μέσω του Διοικητή Στουρνάρα.

• Μεταξύ 0:49 και 10:27 το πρωί της Κυριακής, 10/5 αντηλλάγησαν 26 emails με σκοπό να διευκρινιστεί αφενός η επιλογή της κυβέρνησης και αφετέρου ο τρόπος της επίσημης υποβολής του αιτήματος στο ΔΝΤ για τη πληρωμή της δόσης μέσω του ειδικού λογαριασμού.
• Στο τελευταίο email η κα Μίχου ενημερώνει το Ταμείο ότι η κυβέρνηση επέλεξε την επιλογή υπ. αριθ. 2 και ότι τη Δευτέρα, 11/5 επρόκειτο να στείλει την εντολή μέσω του συστήματος SWIFT όπως απαιτούν οι κανονισμοί του ΔΝΤ. Η δεύτερη επιλογή σήμαινε ότι περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ θα παρέμεναν στο υπόλοιπο του λογαριασμού και το κενό θα το κάλυπτε η κυβέρνηση από τα κρατικά έσοδα.

• Τη Δευτέρα 11/5 πήρα επιβεβαίωση και από τη κα Μίχου και από τις υπηρεσίες του ΔΝΤ ότι είχαν σταλεί οι απαραίτητες εντολές για τη πληρωμή της δόσης.

• Την Τρίτη 12/5 οι υπηρεσίες του ΔΝΤ με ενημερώνουν επίσημα ότι η πληρωμή πραγματοποιήθηκε κανονικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το αληθινό παρασκήνιο για την δραματική αποπληρωμή του ΔΝΤ το Μάιο"

Χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά με πολύτιμα στοιχεία η κατάθεση Φαλτσιανί

Χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η κατάθεσή του άλλοτε υπαλλήλου της ελβετικής τράπεζας HSBC Εβρέ Φαλτσιανί, ο οποίος όμως έδωσε πολύτιμα στοιχεία σε κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων που τον εξέτασαν στο Παρίσι.

Η κατάθεση Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε αρχεία με καταθέτες και λογαριασμούς της HSBC και θεωρείται πρόσωπο κλειδί για τις έρευνες και της ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με την λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, αξιολογείται ως σημαντική από το κλιμάκιο των εισαγγελέων. Η «λίστα Λαγκάρντ» αποτελεί την ελληνική πλευρά των στοιχείων με τους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φαλτσιανί έδωσε στους έλληνες εισαγγελείς σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας στην οποία εργάστηκε, όχι όμως ονόματα πολιτικών η άλλων προσώπων που ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου η αφορολόγητου χρήματος.

Η πολυσέλιδη κατάθεση Φαλτσιανί, αποτέλεσμα της πολύωρης εξέτασης του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου είχε μεταβεί το κλιμάκιο των ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς και θα ερευνηθεί σε βάθος το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις των λογαριασμών που δόθηκαν από τον κ. Φαλτσιανί και άλλες τραπεζικές πληροφορίες για έλληνες καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ απαιτούν χρόνο για να αποκαλύψουν ενδεχομένως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών για μαύρο χρήμα τα τελευταία χρόνια.

Η κατάθεση Φαλτσιανί από το κλιμάκιο των ελλήνων εισαγγελέων στο οποίο μετείχε προσωπικά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος οργανώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούν για το παρασκήνιο και τις υπόγειες διαδρομές καταθετών της λίστας Λαγκάρντ.

Το ραντεβού Φαλτσιανί και ελλήνων εισαγγελέων κλείστηκε πριν από ημέρες μετά από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ η αποστολή των εισαγγελέων στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε καν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για το ταξίδι και τη μετάβαση στο Παρίσι του κλιμακίου των εισαγγελέων, κάτι που δεν είθισται, ειδικά όταν πρόκειται εισαγγελείς να μεταβούν στο εξωτερικό.

Αφορμή πάντως για την εξέταση Φαλτσιανί, που ενδεχομένως να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τις περαιτέρω έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, αποτέλεσε η διαβίβαση καταγγελιών προς την Εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι εν λόγω καταγγελίες, που είχαν αποτυπωθεί και σε σχετικά δημοσιεύματα, έκαναν λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών.

Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. που αναμένεται να ενταθούν μετά και την κατάθεση Φαλτσιανί, αποτελούν μόνιμη ενασχόληση και των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και μαύρο χρήμα.

Πρόσφατα μάλιστα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τον δικηγόρο Γιώργο Παπασταύρου, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά με πολύτιμα στοιχεία η κατάθεση Φαλτσιανί "

Ντάισελμπλουμ: «H δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί»

«H δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι νομοθετικές προετοιμασίες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασαφής. Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι «η δουλειά» πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των θεσμών. Όπως είπε, οι θεσμοί θα πρέπει να προετοιμάσουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και να προσδιορίσουν τα προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες.

Στο άτυπο Eurogroup την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και το νομοθετικό έργο.


Eurogroup: «Εύσημα και προειδοποιήσεις»

Αποστολή Λουξεμβούργο, του Θάνου Αθανασίου


Αφορμή για προεκλογικές προειδοποιήσεις προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα είναι το σημερινό Εurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, χωρίς όμως ιδιαίτερες εξάρσεις και υψηλούς τόνους. 

Συγκεκριμένα, αναμένεται να διατυπωθεί το αυτονόητο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ότι δηλαδή, η χώρα, η νόμιμη κυβέρνηση και το νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο έχουν αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις έναντι χρηματοδοτικής στήριξης από την πλευρά της ΕΕ και πως για το καλό των Ελλήνων πολιτών οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν. 

Το Εurogroup αναμένεται να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές και την τρόικα να συνεννοηθούν τάχιστα μετά τις εκλογές, ώστε να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση, με νέα κάθοδο των ελεγκτών στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Όλα αυτά βεβαίως υπό το πρίσμα της ανάλυσης που έχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Κομισιόν, για εκλογές χωρίς εκπλήξεις και με δηλωμένο το σεβασμό των περισσότερων κομμάτων στα συμφωνηθέντα. 

Τα τρία βασικά σημεία που ενδιαφέρουν τους υπουργούς και τους τεχνοκράτες είναι:

1. Η ολοκλήρωση δύο ακόμα γύρων νομοθέτησης με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολοίπων 3 δισ. από την πρώτη δόση (16 δισ. ευρώ στο σύνολο + 10 δισ. ευρώ τραπεζικές εγγυήσεις) πριν από την πρώτη αξιολόγηση. 

2. Η ολοκλήρωση των stress test και asset quality review των ελληνικών τραπεζών, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν πριν τις 15 Νοεμβρίου του 2015 (στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης ο ESM θα δεσμεύσει ενδεχομένως και τα υπόλοιπα 15 δισ. των εγγυήσεων για την ανακαιφαλαιοποίηση)

3. Και η είσοδος, με κεφάλαια, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, συνοδεία πιθανών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Σε σχέση με το πρώτο, οι επαφές με την υπηρεσιακή κυβέρνηση αποδίδουν και εγγυώνται μια συνέχεια στο κράτος. Οι υπουργοί οικονομικών θα δώσουν εύσημα στον κ.Γ.Χουλιαράκη, μετά την ενημέρωση που θα τους κάνει, για το γεγονός ότι δεν έχει χαθεί χρόνος. Τα δε υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. είναι στην φάση της επιλογής και σύνταξης από μια ευρύτερη λίστα. Οι δε τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την εκτίμηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, ώστε η ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου να μοιάζει πιθανή. 

Υπό αυτή την έννοια κοινοτικός αξιωματούχος με καλή γνώση του θέματος έκανε λόγο για «σχετικά γρήγορη άρση των capital controls σε σχέση με την Κύπρο και την Ισλανδία». Στην ανακεφαλαιοποίηση θα μετέχουν με bail in οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι, πριν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕSM.

To χρέος:

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την πιθανή ελάφρυνσή του έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, χωρίς ωστόσο, ειδικά η εγχώρια συζήτηση, να έχει κάποια αντιστοιχία στην πραγματικότητα. 

1. Το eurogroup έχει επιλέξει να μιλάει για εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για βιωσιμότητα με ονομαστικούς όρους (χρέος προς ΑΕΠ). Το ύψος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό, εφόσον η εξυπηρέτησή του χρηματοδοτείται από (α) τα δάνεια της ΕΕ και (β) τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

2. Ηδη με το νέο πρόγραμμα έγινε μια de facto μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους καθώς 46 δισ βραχείας λήξης και υψηλών επιτοκίων ανταλλάσσονται με 30ετή δάνεια επιτοκίου 1%. 

3. Το ΔΝΤ θα ήθελε «το κάτι παραπάνω» και αυτό μεταφράζεται ως περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης κάποιων λήξεων από τα 32 στα 50 ίσως χρόνια. 

4. Οι σχετικές ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη γίνει και σε γενικές γραμμές υπάρχει ομοφωνία τόσο μεταξύ των τεχνοκρατών, όσο και μεταξύ των κρατών μελών. Ο δε ΕSM έχει εξηγήσει ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών. Το ΔΝΤ τα ξέρει και η Κρ.Λαγκάρντ όταν έρθει η ώρα θα τα “πουλήσει” στο διοικητικό συμβούλιο, που, ως γνωστόν, έχει ΕΕ και ΗΠΑ σε κοινή γραμμή. 

5. Το ΔΝΤ δεν έχει παράλογες απαιτήσεις για “κουρέματα” και δεν σκοπεύει να επιβάλει απώλειες στα μέλη του από την ΕΕ που έχουν δανείσει στη Ελλάδα. Το ΔΝΤ σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους έχει ήδη δεχθεί την εξυπηρέτηση ως μόνο ουσιαστικό κριτήριο βιωσιμότητας. 

6. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν το τι θα πάρει η χώρα στον τομέα του χρέους. Το αν επιτευχθεί ή όχι μεγάλος συνασπισμός ΝΔ - Σύριζα ποσώς επηρεάζει τα τεχνοκρατικά περιθώρια. Το μόνο κριτήριο διαμηνύουν οι εταίροι είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων. Αυτό το επιβεβαιώνουν στο real.gr, όλες οι σχετικές πηγές. 

7. Οι τεχνικές αποφάσεις για τα μέτρα περί χρέους θα ληφθούν από τα κράτη μέλη και την εισήγηση θα κάνει ο ESM και όχι η τρόικα. Η τρόικα θα ετοιμάσει μια ανάλυση βιωσιμότητας (DSA - debt sustainability analysis) αλλά το φόρουμ για το θέμα δεν θα είναι η Αθήνα ή οι επιθυμίες μιας επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. 


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: «H δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί»"

Επί τάπητος κίνητρα σε εμπόρους και καταναλωτές για τη χρήση καρτών

Κίνητρα όπως χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου με βάση τις συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική, αλλά και συμμετοχή σε κληρώσεις ακινήτων, είναι μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει άρθρο της Καθημερινής, κίνητρα εξετάζονται παράλληλα και για τους εμπόρους, για τους οποίους προωθείται η επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ του κόστους για την εγκατάσταση των συσκευών αποδοχής καρτών, αλλά και η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές. Οι προτάσεις αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών ενόψει της αναδιάρθρωσης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και οι αποφάσεις αναμένονται άμεσα, καθώς η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή. Αυτό, γιατί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν ως αποτέλεσμα τη διάδοση της χρήσης των καρτών και την εξοικείωση των καταναλωτών με το πλαστικό χρήμα.

Με βάση τις προτάσεις που συζητούνται, εξετάζεται το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου βάσει των συναλλαγών με κάρτες με δύο εναλλακτικές εκδοχές. Η πρώτη επιλογή είναι η αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα. Η δεύτερη εκδοχή προβλέπει υψηλότερο αφορολόγητο όριο για όσους χρησιμοποιούν κάρτες. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα θα προσαυξάνεται και πιθανώς να φτάνει σε 10.000 - 11.000 ευρώ εφόσον κάποιος έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αποδείξεών του μέσω συναλλαγών με κάρτες.

Ως πρόσθετο κίνητρο εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε κληρώσεις με έπαθλο... ακίνητο, όταν έχουν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο όριο συναλλαγών με κάρτες. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατίθενται, το κίνητρο πρέπει να είναι ισχυρό, όπως είναι η περίπτωση του ακινήτου, με δυνατότητα να κληρώνονται έως και 10 ακίνητα τον χρόνο. Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους, το κόστος για την εγκατάσταση 500.000 - 600.000 τερματικών σε όλη τη χώρα υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και μπορεί εύκολα να καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Το θέμα φαίνεται ότι βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Πρόσθετο επίσης κίνητρο για τους εμπόρους θα μπορούσε να είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών από το 29% π.χ. στο 25% για το τμήμα του τζίρου που γίνεται ηλεκτρονικά.

Μείζον θέμα για τον εμπορικό κόσμο είναι το θέμα των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες, το ύψος των οποίων μπορεί να ξεκινάει ακόμη και από το 0,50% για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά να φθάνει έως και το 3% για μικρά καταστήματα. Ο επιμερισμός του κόστους σε μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων θα οδηγήσει πάντως και σε μείωση των προμηθειών, ενώ ένα πρώτο βήμα περιορισμού του κόστους αποτελεί και η εφαρμογή της Οδηγίας για τις διατραπεζικές προμήθειες, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα θεωρείται υπόδειγμα για τον αποτελεσματικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη αποδοτικότητα του ΦΠΑ, με δείκτη 0,84, ενώ πρώτη είναι η Ιαπωνία με δείκτη 0,89. Στον αντίποδα είναι η Ελλάδα που καταγράφει τη χαμηλότερη βαθμολογία, με φοροδοτική αποδοτικότητα μόλις 0,42.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Επί τάπητος κίνητρα σε εμπόρους και καταναλωτές για τη χρήση καρτών"

Παράνομα τα capital controls; Το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται ήδη η συνταγματικότητα και συμβατότητα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία της επιβολής capital controls, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομική ζωή της χώρας, στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στον απλό μισθωτό και συνταξιούχο.

Capital control είναι η επιβολή ενός ελάχιστου ποσού ανάληψης από τα ATM, τα τραπεζικά γκισέ, την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό κ.ο.κ. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των ατελείωτων ουρών μπροστά από τα ATM και την αγανάκτηση συνταξιούχων, μισθωτών, εμπόρων κ.ά.

Το μέτρο του capital control δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εισαγωγές και ειδικά πρώτων υλών, αλλά και ειδών που δεν παρασκευάζονται στην Ελλάδα (χαρτί, ηλεκτρονικά είδη κ.ά.)

Το capital control επιβλήθηκε αμέσως μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA, κάτι που αποτελούσε έως τότε πάγια τακτική της.

Αυτό, είχε ως συνέπεια οι τράπεζες να μη διέθεταν την επαρκή ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τη φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό και κατά συνέπεια να μην μπορούν τα πιστωτικά ιδρύματα να εξυπηρετήσουν τους καταθέτες τους.

Ετσι, μετά από αυτά η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίων, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο και υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα φυσικά), προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στράφηκε κατά του υπουργού Οικονομικών και της πενταμελούς επιτροπής έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από τους συμβούλους Επικρατείας ζητεί να ακυρωθούν οι αποφάσεις εκείνες που ρυθμίζουν το ζήτημα των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων, όπως και τον καθορισμό του μηνιαίου πλαφόν στα εξερχόμενα εμβάσματα.

Εμμεσα ζητεί παράλληλα να ακυρωθούν και οι από 28.6.2015 και 18.7.2015 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες κηρύχθηκε τραπεζική αργία και επιβλήθηκε capital control.

Το υποκατάστημα της βρετανικής εταιρείας στη χώρα μας ιδρύθηκε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λειτουργεί με την άδεια που έχει λάβει η μητρική εταιρεία κατά το αγγλικό δίκαιο.

Μέσα στον ελλαδικό χώρο η επίμαχη εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο πρακτορείων, ενώ μόνο στην Αθήνα έχει δύο.

Υπογραμμίζει ότι από το capital control έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, αφού δημιουργούνται προβλήματα όχι μόνο στα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμια ακτίνα. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές με τα υποκαταστήματα του ομίλου της στο εξωτερικό.

Κάτι που έχει ως συνέπεια -όπως σημειώνει- να τίθεται η εταιρεία εκτός της αγοράς και να αναγκάζεται να διακόψει τον κύκλο εργασιών της στην Ελλάδα.

Η επιβολή capital control, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ) και της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, αλλά είναι και αντίθετο με τη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατ' αρχάς, αναφέρει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις εκείνες της ΣΛΕΕ που κατοχυρώνουν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και δεν επιτρέπουν περιορισμούς στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ε.Ε. από υπηκόους των κρατών-μελών της.

Ρητά η ΣΛΕΕ απαγορεύει οποιουσδήποτε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και μεταξύ κρατών-μελών και τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.

Μάλιστα, για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων η βρετανική εταιρεία επικαλείται αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες έχουν καταδικαστεί ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, έχει χαρακτηριστεί από τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως «θεμελιώδης αρχή του δικαίου της Ενωσης».

Οι ελληνικοί νομικοί κανόνες που επέβαλαν το capital control εισάγουν αδικαιολόγητο περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών από την πλευρά της βρετανικής εταιρείας, τονίζει στην προσφυγή της που έχει καταθέσει στο ΣτΕ.

Ωστόσο, παραβιάζεται και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα η κοινοτική οδηγία 2007/64 που καθορίζει τους κανόνες που διέπουν την πρόσβαση στα συστήματα πληρωμών των αδειοδοτημένων παροχών υπηρεσιών πληρωμών.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της η εν λόγω εταιρεία υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις επιταγές των άρθρων 43 και 44 του Συντάγματος capital control μπορεί να επιβληθεί μόνο με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργικές αποφάσεις κ.λπ., όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Αλλά ούτε το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να τροποποιείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, όπως έκανε ο υπουργός Οικονομικών στην περίπτωση του capital control.

Βασικές διατάξεις του συνταγματικού χάρτη μας (άρθρα 4, 5 και 106) επιτάσσουν την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, αλλά παράλληλα κατοχυρώνουν την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία και την ελευθερία του ανταγωνισμού.

Περιορισμοί στις ελευθερίες αυτές μπορεί να τίθενται μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά δεν επιτρέπεται οι περιορισμοί αυτοί να καθιστούν αδύνατη την επιχειρηματική δραστηριότητα και την επιβίωση των επιχειρήσεων, ως οικονομικές μονάδες, αναφέρει η επίμαχη εταιρεία.

Και η ελληνική νομοθεσία (νόμος 3862/2010) παραβιάζεται από την εφαρμογή του capital control, επισημαίνεται στην αίτηση ακύρωσης, καθώς εισάγει αδικαιολόγητα διάκριση σε βάρος των εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίων, που λειτουργούν στη χώρα μας με άδεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομα τα capital controls; Το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει"

Ντάισελμπλουμ: Να συνεχιστεί η προετοιμασία παρά τις πολιτικές εξελίξεις

Σαφές μήνυμα ότι η δουλειά της ελληνικής πλευράς εν όψει της αξιολόγησης θα πρέπει να συνεχιστεί παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο κτήριο όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Την εκτίμηση ότι δεν θα αμφισβητηθούν οι δεσμεύεις που έχει αναλάβει η Αθήνα εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Στη δήλωσή του ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προετοιμασία και από πλευράς των θεσμών προκειμένου να μπορέσουν να ετοιμάσουν την έκθεσή τους και τους στόχους των επόμενων δύο – τριών μηνών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Να συνεχιστεί η προετοιμασία παρά τις πολιτικές εξελίξεις"

Κιάου: «Aμέσως μετά τις εκλογές η τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»

Aμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσει η τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας που παρουσιάζουν κενά, σύμφωνα με την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Φρόσω Δημάκου Κιάου, η οποία υπογράμμισε ότι έως τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος όγκος αναπληρωτών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κ. Κιάου ανέφερε ότι στο σύνολο των 14.000 σχολείων είναι ήδη τοποθετημένοι 135.000 εκπαιδευτικοί και έχουν γίνει 2.600 αποσπάσεις. «Τα κενά είναι κάθε χρόνο ένα γνωστό πρόβλημα, ευθύς εξαρχής γνωστό. Από τη στιγμή που έχουν σταματήσει προσλήψεις τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε. Φέτος καταγράφηκαν 6.000 τα κενά στα σχολεία της χώρας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έλαβε έγκριση για πρόσληψη 19.000 αναπληρωτών, 2.000 περισσότερων από πέρσι όπως τόνισε η κ. Κιάου.

Εξάλλου, την Παρασκευή έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και τη Δευτέρα θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες, ενώ προβλέπεται και τριήμερο ενστάσεων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κιάου: «Aμέσως μετά τις εκλογές η τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»"

Αλεξιάδης: Εξετάζουμε επέκταση των απαλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ

Την επέκταση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ, με εφαρμογή κοινωνικά δικαιότερων κριτηρίων, μελετά η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προσθέτοντας πως στόχος είναι να κατατεθεί μια σειρά συστάσεων στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι, πέραν των περιουσιακών κριτηρίων, εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματικών-κοινωνικών κριτηρίων, όπου θα συνυπολογίζεται η κατάσταση υγείας του ιδιοκτήτη. Στόχος είναι ο φόρος να γίνει «πιο δίκαιος και αναλογικός», είπε.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επισήμανε επίσης πως χρειάζεται να μεταφερθεί ένα τμήμα του ΕΝΦΙΑ στον συμπληρωματικό φόρο επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας. Απώτερος σκοπός, εξήγησε, είναι να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων – που φορολογούνται για μεμονωμένα ακίνητα – και να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος τα εύπορα στρώματα, με βάση τον όγκο της περιουσίας τους.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην απαλλάξουμε ένα ζευγάρι συνταξιούχων που έχει σπίτι με εμπορική αξία 60.000 ευρώ και να μην πληρώσει ο άνθρωπος που έχει διαμέρισμα 4 εκατομμυρίων ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι συμφωνημένος στόχος είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα αξιών που θα βασίζεται στις πραγματικές αξίες της αγοράς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Εξετάζουμε επέκταση των απαλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ "

Επίτιμη πρόξενος στην Τουρκία πωλούσε φουσκωτές βάρκες σε μετανάστες

Αμηχανία και καταδίκη εκ μέρους του γαλλικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η είδηση ότι επίτιμη πρόξενος στην Τουρκία η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με είδη ναυτιλίας μέσω του οποίους πουλούσε φουσκωτές βάρκες σε πρόσφυγες.

Όταν διαπιστώθηκε η δράση της, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς διέτεξε την αποπομπή της από τα καθήκοντάς της.

«Ο υπουργός ζήτησε την αποπομπή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ όταν ρωτήθηκε για ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου France 2 το οποίο παρουσίαζε αυτή την έμπορο στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) μέσα στο κατάστημά της στο οποίο κυματίζει η γαλλική σημαία και στην είσοδο έχει μια επιγραφή που γράφει «γαλλικό επίτιμο προξενείο».

Ένα βίντεο που ελήφθη από κρυμμένη κάμερα από συνεργείο του France 2 δείχνει τη Φρανσουάζ Ολκέ να πουλά φουσκωτές βάρκες και σωσίβια σε πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Η Ολκέ εμφανίζεται να δηλώνει ότι ακόμη κι αν δεν πουλούσε η ίδια αυτά τα αντικείμενα, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να τα βρουν αλλού. Εξάλλου παραδέχθηκε ότι συμμετέχει στο εμπόριο ναυτικών ειδών στους πρόσφυγες, αλλά πρόσθεσε ότι σε αυτό εμπλέκονται και οι τουρκικές αρχές.

Μάλιστα η Ολκέ είπε ότι γνωρίζει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, αλλά το κάνουν όλοι.

Οι επίτιμοι πρόξενοι είναι κυρίως εθελοντές και δεν ανήκουν στο διπλωματικό σώμα, ενώ διαθέτουν ειδικό καθεστώς το οποίο τους επιτρέπει να ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Βασικός τους ρόλος είναι να διατηρούν στενή επαφή με τους συμπατριώτες τους που βρίσκονται στη χώρα όπου υπηρετούν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίτιμη πρόξενος στην Τουρκία πωλούσε φουσκωτές βάρκες σε μετανάστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news