facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Ντέρμπι με λιγότερο από μισή μονάδα διαφορά, δείχνει ακόμα μία δημοσκόπηση, σχεδόν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Μπορεί να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, αλλά η διαφορά δεν ξεπερνά το 0,3%, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25%, έναντι 24,7% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία. 


Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, εμφανίζει εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με 2,4%, και την Λαϊκή Ενότητα λίγο πιο ψηλά, με 2,6%. 

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου: 
ΣΥΡΙΖΑ 25%
ΝΔ 24,7%
Χρυσή Αυγή 4,9%
ΚΚΕ 4,7%
Ενωση Κεντρώων 4,6%
Ποτάμι 4,4%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,1%
Λαϊκή Ενότητα 2,6% 
Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,4%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 8,5%.



Σύμφωνα με την αναγωγή για την εκτίμηση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων είναι αναλυτικά: 
ΣΥΡΙΖΑ 31,7%
ΝΔ 31,3%
Χρυσή Αυγή 6,2%
ΚΚΕ 5,9%
Ενωση Κεντρώων 5,9%
Ποτάμι 5,5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,2%
Λαϊκή Ενότητα 3,3% 
Ανεξάρτητοι Ελληνες 3%



Δημοφιλέστερος αρχηγός εμφανίζεται για ακόμα μια φορά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 46% έναντι 45% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 44% των πολιτών «απαιτεί» συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην επόμενη κυβέρνηση. 



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει τη ρευστότητα του πολιτικού κλίματος. Στην ίδια έρευνα οι πολίτες τοποθετούνται σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, αλλά και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, όπως και έναντι των πολιτικών αρχηγών.


GPO: Προβάδισμα 0,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ
Οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, το βράδυ της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% και ακολουθεί η ΝΔ με 25,8%. Στο 6,5% βρίσκεται η ΧΑ, στο 6% ο συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο 5,7% το ΚΚΕ, στο 4,4% το Ποτάμι, στο 3,6% η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο 3,3% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και στο 3% οι ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά στις θετικές γνώμες (δημοφιλία) των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με 45%.

Ακολουθούν:
- Αλέξης Τσίπρας 42,9%
- Φώφη Γεννηματά 40,2%
- Σταύρος Θεοδωράκης 40,2%
- Δημήτρης Κουτσούμπας 28,4%
- Πάνος Καμμένος 26,8%
- Παναγιώτης Λαφαζάνης 22,1%
- Νίκος Μιχαλολιάκος 11,5%


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Με μία μονάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ
Οριακό προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκοπική έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι. Σε δείγμα 2.000 ατόμων, στην έρευνα που διεξήχθη από την Τετάρτη πριν το ντιμπέιτ, έως την Παρασκευή μεσημέρι, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,5%, το Ποτάμι με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 4,5%, ενώ 3% συγκεντρώνει η Λαϊκή Ενότητα, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μένουν εκτός Βουλής, μόλις με 2%. 



Το 84% των πολιτών που παρακολούθησε το ντιμπέιτ, δηλώνει πως δεν επηρεάστηκε καθόλου από αυτό, σχετικά με το τι θα ψηφίσει. Στο ίδιο πνεύμα, η πλειοψηφία κρίνει πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν ξεχώρισε, αλλά δεύτερος έρχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 19% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αντίστροφη ερώτηση, για την χειρότερη παρουσία στο ντιμπέιτ, ο Πάνος Καμμένος πήρε την πρώτη θέση με 19% και δεύτερος ήρθε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων πάντως φαίνεται πως παραμένει αναποφάσιστο, καθώς ένας στους δύο κρίνει πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν ξεχώρισε στην τηλεμαχία.





Δείτε τις συσπειρώσεις των κομμάτων:







protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις"

Την ψήφο των Ελλήνων διεκδικούν 14 κόμματα και πέντε συνασπισμοί κομμάτων

Το «πράσινο φως» άναψε το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου σε 14 κόμματα και πέντε συνασπισμούς κομμάτων για να συμμετέχουν στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ «έκοψε» επτά κόμματα και πέντε υποψηφίους βουλευτές.

Ο Άρειος Πάγος προχώρησε σήμερα το βράδυ στην ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων που νομιμοποιούνται να κατέλθουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος δεν επέτρεψε να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές τα εξής κόμματα και ένας συνασπισμός κομμάτων:
1) Εθνική Ελπίδα (Γεώργιος Παπαδόπουλος),
2) Δημοκρατικό Κόμμα - ΔΗΚΟ (Χρήστος Αναγνώστου),
3) Ελληνικό Αντιμνημονιακό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) για εφαρµογή του δημοψηφίσματος 2015 (σ.σ.: πρόκειται για το κόμμα «Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας»),
4) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος - ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μιλτιάδη Τζαλαζίδης),
5) Θεσμός (Σπυρίδων Αντωνίου),
6) Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος - ΑΚΚΕΛ (Ευάγγελος Τσιομπανίδης) και
7) ΑΚΚΕΛ - Λευκό (Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων) Κωνσταντίνος Ντάλιος - Πυρίκαυστος Ελλάδα (Γεώργιος Καλεάδης).

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές οι εξής υποψήφιοι:
1. Γεώργιος Κουτρουµάνης ως µεµονωµένος βουλευτής (ΝΔ).
2. Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης ως µεµονωµένος βουλευτής (Δημοκρατική Συμπαράταξη).
3. Κυριακή Κοτούδη του συνδυασμού µε την «Οργάνωση Κομμουνιστών ∆ιεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.∆.Ε.)».
4. Παναγιώτης Θεάκος ως βουλευτή Επικρατείας του συνδυασμού µε την ονομασία «Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (ΕΛ.ΛΑ.∆.Α)».
5. Βασίλειος Μπούµπαρης ως βουλευτής Επικρατείας του συνδυασμού «Ανεξάρτητοι Έλληνες Εθνική Πατριωτική δημοκρατική Συμμαχία» (Πάνος Καμμένος).

Ειδικότερα, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ζητούν την ψήφο του ελληνικού λάου τα εξής κόμματα:
1. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας),
2. Νέα Δημοκρατία – Ν.Δ. (Ευάγγελος Μειμαράκης),
3. Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Νικόλαος Μιχαλολιάκος),
4. Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης),
5. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Κ.Κ.Ε. (Δημήτρης Κουτσούμπας),
6. Ανεξάρτητοι Έλληνες - Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία (Πάνος Καμμένος),
7. Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης),
8. Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος - Ο.Κ.Δ.Ε. (Διοικούσα επιτροπή: Σωφρόνιος Παπαδόπουλος, Σοφία Θεοδωροπούλου και Χρήστος Ζάκας),
9. Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση - ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Κων. Παπανικόλας),
10. Κοινωνία- Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχαήλ Ηλιάδης),
11. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ – ΟΑΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλίας Σαφειρόπουλος, Διονύσιος Γούρνας και Ελένη Κωνσταντινοπούλου,
12. Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο – Ε.ΠΑ.Μ. (Δημήτριος Καζάκης),
13. Λαϊκή Ενότητα (Παναγιώτης Λαφαζάνης),
14. Δημιουργία, ξανά ! Θάνος Τζήμερος,

Ακόμα, θα συμμετέχουν στις εκλογές οι εξής συνασπισμοί κομμάτων:
- Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό -Κίνημα - ΠΑΣΟΚ και β) Δημοκρατική Αριστερά - ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννηματά και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος),
- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ-Τροτσκιστές (17μελής κεντρική συντονιστική επιτροπή),
- Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.- Εκλογική Συνεργασία (Διευθύνουσα επιτροπή: Κωνσταντίνος Μπεκιάρης, Αντώνιος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μπαμπίλης και Πέτρος Κουφοβασίλης),
Δημοκρατικοί – Κοινωνία Αξιών - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ευγένιος Καλαιτζόπουλος, Στυλιανός Φενέκος και Αθανάσιος Γούναρης) και
- Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ», αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Εθνεγερσία, β) Ανατολή της Ρωμιοσύνης και γ) Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός - Ε.ΛΑ.Σ (Γεώργιος Ανφαντής, Παναγιώτης Ξανθόπουλος και Οδυσσέας Τηλιγάδας).

Υπενθυμίζεται, ότι στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου (25ης Ιανουαρίου 2105), συμμετείχαν 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Την ψήφο των Ελλήνων διεκδικούν 14 κόμματα και πέντε συνασπισμοί κομμάτων"

FΤ: Η Γερμανία είχε ζητήσει κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων

Η Γερμανία είχε ζητήσει κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων αποκαλύπτει δημοσίευμα των σημερινών Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κουρεμα θα αφορούσε τους μεγάλους καταθέτες, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 25 δις. ευρώ.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, η πρόταση έγινε κατά τις συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην χώρα μας, αλλά απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ μία τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μία αλυσιδωτή χρηματοπιστωτική αντίδραση στην ευρωζώνη.

Επικαλούμενοι ένα non paper της γερμανικής κυβέρνησης, οι FT γράφουν επίσης ότι το Βερολίνο έχει διατυπώσει ενστάσεις στο σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη. Το συγκεκριμένο έγγραφο, που θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο, αναφέρει ότι πριν υλοποιηθεί η πρόταση του Γιούνκερ, θα πρέπει να προταχθούν κανόνες για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης, για την επιβολή πειθαρχίας στις τράπεζες.

«Η Γερμανία θέλει να τελειώσει πραγματικά η εποχή των διασώσεων, ή τουλάχιστον όσο είναι δυνατόν αυτό, πριν συμφωνήσει στην ανάληψη αμοιβαίας ευθύνης για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτό ισχύει τόσο για τις τράπεζες όσο και τα κράτη», γράφει η εφημερίδα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "FΤ: Η Γερμανία είχε ζητήσει κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων"

Μεϊμαράκης: Στηρίζουμε επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας

Τη δέσμευση ότι θα στηριχθούν οι επενδύσεις των μεταλλείων Χαλκιδικής, έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τις οικογένειες των μεταλλωρύχων.

«Είναι κατευθυντήρια γραμμή μας να στηρίζουμε τις επενδύσεις, οι οποίες δίνουν δουλειές, δημιουργούν θέσεις εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον.

«Από τη στιγμή», εξήγησε, «που υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, θέλω να ξέρετε ότι θα στηρίξουμε τις επενδύσεις που θα φέρνουν θέσεις δουλειάς και αυτή ήδη είναι στη Χαλκιδική».

Γιατί για μας, επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, είναι βασικό ζήτημα να μπορούμε να έχουμε νέες επενδύσεις που φέρνουν ζεστό χρήμα και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, για να χτυπήσουμε την ανεργία.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Στηρίζουμε επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας"

Ορμπάν: Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, ας το κάνει η Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, από τη χώρα του οποίου διέρχονται καθημερινά χιλιάδες μετανάστες με προορισμό τη Γερμανία, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει δυνάμεις στην Ελλάδα για να «υπερασπισθεί» τα σύνορά της Ευρώπης με την Τουρκία.

«Καθώς η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της, η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει ανθρώπινα μέσα, συνοριοφύλακες για να μεταβούν εκεί ώστε να υπερασπισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας» δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη.

«Αν η Ελλάδα δεν είναι ικανή να το κάνει, οφείλουμε να το αναλάβουμε εμείς, διαφορετικά το πρόβλημα μετατοπίζεται στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Ουγγαρία άρχισε αυτό το καλοκαίρι την κατασκευή ενός φράκτη μήκους 175 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία. Η Βουδαπέστη θέλει να έχει καταστήσει πλήρως αδιαπέρατα τα σύνορά της στις 15 Σεπτεμβρίου, μια πρωτοβουλία που επικρίνεται από ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τις κοινές δεσμεύσεις της (σ.σ.: που αφορούν την προστασία των συνόρων) δεν επιτρέπει στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει κι αυτή τους κανόνες του Σένγκεν», υπογράμμισε ο κ. Ορμπάν, ο οποίος υποστηρίζει στο θέμα αυτό μια σκληρή γραμμή.

Ο κ. Βέμπερ παραδέχθηκε ότι η Ουγγαρία καταβάλλει προσπάθειες να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι ο κ. Ορμπάν «έχει δίκιο να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει κατά πρώτο λόγο να εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

«Η Frontex (σ.σ.: η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων), τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της Ε.Ε., η Επιτροπή και το σύνολο της Ε.Ε. θέλουν να βοηθήσουν την Ουγγαρία» διαβεβαίωσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορμπάν: Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, ας το κάνει η Ε.Ε."

Αρνήθηκαν το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2015 διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα

Αρνήθηκαν να παραλάβουν το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 οι οργανώσεις «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού» και η «Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος» ως ένδειξη διαμαρτίας για τις πολιτικές λιτότητας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για κοινωνική αλληλεγγύη.

Οι δύο οργανώσεις τιμήθηκαν την Παρασκευή στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, από τους ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλη, Μιλτιάδη Κύρκο και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Η άρνηση να παραλάβουμε το βραβείο, είναι άρνηση στην Ευρώπη της λιτότητας, που προάγει πολιτικές και μέτρα τα οποία οδηγούν σε γενοκτονία, το 2015, είπε ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας, τονίζοντας παράλληλα ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχουν δυνάμεις που στέκονται αλληλέγγυες στις προσπάθειές μας, ωστόσο η στάση μας αυτή αποτελεί μια προτροπή εναντίον της λιτότητας και υπέρ της οικοδόμησης μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευημερίας».

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, εκπροσωπώντας την «Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος», δήλωσε ότι «χρησιμοποιώ το φαγητό για να συνομιλώ με τους ανθρώπους και αυτό ζητάω και από τους δωρητές. Τη συμμετοχή, που είναι μια μικρή θυσία». Ως μια μικρή θυσία χαρακτήρισε και την άρνηση του βραβείου.

«Είμαι ακόμη πιο υπερήφανος που τους προτείναμε, μετά την άρνησή τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν στην επιτροπή επιλογής των υποψηφίων για βράβευση και υποσχέθηκε να κινητοποιήσει τους ευρωβουλευτές να ενισχύσουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν κοινοτικούς πόρους για τέτοιους σκοπούς.

«Θα συνεχίσω να τους εμφανίζω ως βραβευθέντες, για να μη χάσουμε την ευκαιρία να ρίξουμε φως στην προσπάθειά τους», δήλωσε ο κ. Κύρκος, ενώ η κυρία Κούνεβα «ενθάρρυνε όλους τους συμπολίτες να αναλάβουν ενεργό δράση που θα λειτουργήσει ως μέσον πίεσης προς όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως έγινε με την προσφυγική κρίση, για την οποία οι οργανώσεις των πολιτών είχαν προειδοποιήσει πριν από καιρό.

Ο κ. Βήχας μίλησε συγκεκριμένα για τη μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 48% μετά το 2010, την απουσία προληπτικής ιατρικής, τις ελλείψεις εμβολίων, την αρνητική σχέση θανάτων γεννήσεων μετά το 2013 και την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας. Είπε επίσης ότι η οργάνωσή του δεν έχει νομική μορφή, δεν είναι ΜΚΟ και δεν δέχεται χρήματα πιστεύοντας στον προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα των αναγκών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνήθηκαν το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2015 διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα"

Τουσκ: Αν δεν συμφωνήσουν οι υπουργοί της ΕΕ θα συγκαλέσω σύνοδο κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτόν τον μήνα αν οι υπουργοί των χωρών μελών της δεν καταφέρουν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το τρέχον κύμα προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Η ΕΕ πρότεινε τον Μάιο ένα σύστημα ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά κράτη μέλη της μπλοκάρισαν το σχέδιο αυτό. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να τετραπλασιαστεί και να φτάσει τους 160.000 με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

"Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις αλληλεγγύης και ενότητας από τους υπουργούς (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) τη Δευτέρα, θα συγκαλέσω έκτακτο #EUCO (ευρωπαϊκό συμβούλιο) τον Σεπτέμβριο για την προσφυγική κρίση", έγραψε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.

"Μετά τις επαφές μου με κράτη μέλη τις τελευταίες ημέρες, έχω περισσότερες ελπίδες σήμερα ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση που θα στηρίζεται στην συναίνεση και στην ειλικρινή αλληλεγγύη", πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Αν δεν συμφωνήσουν οι υπουργοί της ΕΕ θα συγκαλέσω σύνοδο κορυφής"

Ντάισελμπλουμ: Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα γίνει Βόρεια ή Νότια Κορέα

Εφόσον η Ελλάδα διοικηθεί με έναν σωστό και αξιοπρεπή τρόπο, τότε θα μπορέσει να επανακτήσει οικονομική ανάπτυξη, τόνισε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση άσκησε κριτική κατά του τρόπου με τουν οποίο οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα επί δεκαετίες ήταν βουτηγμένες στη διαφθορά, την ανειλικρινή διακυβέρνηση, με έναν απολύτως δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της θα είναι πολύ δύσκολη, εκτίμησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι «οι Έλληνες έχουν μακρά παράδοση να "διορθώνουν" μια τρύπα με μια άλλη. Κακή λογιστική, διαφθορά, φοροδιαφυγή».

Τελικά, εναπόκειται στους Έλληνες αν θα γίνουν Βόρεια ή Νότια Κορέα, είπε, «καθαρή φτώχεια ή μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα γίνει Βόρεια ή Νότια Κορέα"

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων των ΑΤ για τις εκλογές

Πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Ταυτοτήτων σε όλη τη χώρα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν ως ακολούθως:
- Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
- Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, θα εκδίδεται άμεσα αυτό, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται ενδεικτικά, ότι για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει είναι:

Δύο πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 εκ.
Αίτηση που θα προμηθευτεί από την Αστυνομική Υπηρεσία.
Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το Rhesus (εφόσον επιθυμεί την αναγραφή του στο δελτίο).
Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο, ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» του ενδιαφερόμενου, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμεί ο ίδιος αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων, διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση)
Επίσης, για Δελτίο Ταυτότητας το οποίο εκδίδεται πρώτη φορά, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είναι ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος, που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.
Σημειώνεται ότι η Αρχή έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας, υποχρεωτικά αναζητά αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή της Κοινότητας του αιτούντος (το πιστοποιητικό γέννησης δεν προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο).
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων των ΑΤ για τις εκλογές"

Ζωή κατά Τσίπρα: Μου θύμισε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρομοιάζοντας τη στάση του, το τελευταίο διάστημα, με εκείνη του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου «που ήθελε να βάλει την Ελλάδα στο γύψο».

«Νομοθετούσε και καταργούσε νόμους και διατάξεις κατά παραγγελία των δανειστών. Αυτό ήταν μια πλήρης κατάλυση της δημοκρατίας και δεν μπορεί να λέει ένας πρωθυπουργός ότι είναι για το καλό μας. Αυτό είναι λίγο σαν τον γύψο του Παπαδόπουλου» ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

H κα. Κωνσταντοπούλου απάντησε και στην κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους της, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα και «τους συν αυτώ να βγαίνουν να τα λένε επώνυμα». Κατονόμασε, μάλιστα, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη ως τον άνθρωπο που «υποδαύλισε» τις σε βάρος της επιθέσεις επαναλάμβανοντας τη φράση ότι «ο πόλεμος αυτός είχε χαρακτηριστικά δολοφονίας προσωπικότητας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή κατά Τσίπρα: Μου θύμισε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο"

Aνεξαρτητοποιείται η Σακοράφα μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές

Την ανεξαρτητοποίησή της από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή ανακοίνωσε η Σοφία Σακοράφα, μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Στη δήλωσή της, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «έγκαιρα» και «μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου» τοποθετήθηκε δημόσια και πως «είναι σαφές ότι δεν μπορώ να στηρίξω καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική αντιλαϊκών μέτρων... Ως εκ τούτου, ανεξαρτητοποιούμαι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή.

Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Σακοράφα:

« Έγκαιρα αλλά και ειδικότερα μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τοποθετήθηκα με δημόσιο τρόπο. Είναι σαφές ότι δεν μπορώ να στηρίξω καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική αντιλαϊκών μέτρων, να συναινέσω σε λογικές αναπόδραστου από το νεοφιλελευθερισμό. Ως εκ τούτου, ανεξαρτητοποιούμαι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή.

Παραμένω σταθερή στις θέσεις μου και μετά λόγου γνώσεως πιστεύω ότι ένας άλλος δρόμος δεν είναι απλώς κοινωνικά αναγκαίος και ιστορικά επιβεβλημένος, αλλά είναι και πολιτικά εφικτός.

Αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν από την 21η του Σεπτέμβρη θα δοκιμάσουν ακόμη πιο σκληρά την ελληνική κοινωνία. Και πρέπει να προετοιμαζόμαστε.

Στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνω δράση και πρωτοβουλίες εντός της πατρίδας μας. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά θα τον περπατήσουμε με τις δυνάμεις που ανέδειξε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. ».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Aνεξαρτητοποιείται η Σακοράφα μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές"

Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούμε να λέμε μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

«Διαφωνώ» με την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, επανέλαβε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ένα ακόμα μήνυμα πως οι εταίροι προτίθενται να τηρήσουν σκληρή γραμμή στη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε πως δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας, καθώς η χώρα μας έχει «διαχειρίσιμο» κόστος εξυπηρέτησης του χρέους χάρις και τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τους μηχανισμούς ESM και τον EFSF.

«Ο τρόπος να δούμε τους αριθμούς δεν είναι η ψηλή αναλογία ΑΕΠ-χρέους, πρέπει να βλέπουμε το κόστος εξυπηρέτησης που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει κάθε χρόνο, και αυτά τα ποσά είναι διαχειρίσιμα», επισήμανε.

Τα σχόλια του κ. Ρέγκλινγκ αντανακλούν τον νέο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι το ζήτημα του ελληνικού χρέους, απομακρυνόμενοι από τις αναλογίες που είχαν συμφωνηθεί το 2012 με το ΔΝΤ ως ορόσημα για τη βιωσιμότητα του (σημαντικά κάτω από 110% έως το 2022).

Αντίθετα, οι εταίροι ασχολούνται πλέον πρωτίστως με τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες αποτελούν διαφορετικό μέγεθος.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συνδράμει χρηματοδοτικά στο νέο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον δεν ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι Ευρωπαίοι όμως έχουν αποκλείσει κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως η επιμήκυνση των δανείων στήριξης ή περίοδος χάριτος για την καταβολή τόκων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούμε να λέμε μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος "

Βουλγαρία: Δεν θα δεχθούμε πρόσφυγες

Η Βουλγαρία δεν πρόκειται ως αντάλλαγμα για την ένταξη στον χώρο Σένγκεν να δεχθεί πρόσφυγες· πρόκειται για δύο διαφορετικά προβλήματα, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπουτσβάροβα.

Η Βουλγαρία αξίζει να προσχωρήσει στη ζώνη Σένγκεν, διότι έχει εκπληρώσει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις και έχει το δικαίωμα οι πολίτες της να είναι ίσοι με όλους τους άλλους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, ανέφερε η κ. Μπουτσβάροβα, κηρύσσοντας την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Άλλωστε, αυτό έχει επίσης συμπεριληφθεί στην προενταξιακή συνθήκη, πρόσθεσε.

Η κ. Μπουτσβάροβα είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα των προσφύγων που διέρχονται μέσω Βουλγαρίας και αρνούνται να μείνουν στη χώρα.

Διασχίζουν τη Βουλγαρία γρήγορα και προχωρούν προς τον τελικό προορισμό τους. Η πρώτη αποστολή της βουλγαρικής πολιτικής όσον αφορά την μεταναστευτική πίεση είναι να την κρατά υπό έλεγχο, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων έχουν μειωθεί.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Δεν θα δεχθούμε πρόσφυγες"

Σόιμπλε: Προχωράμε ολοταχώς στην επόμενη φούσκα - Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή, για επερχόμενη «φούσκα» στις χρηματαγορές, σχολιάζοντας την υπάρχουσα αναταραχή στη παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.

«Είναι βέβαιο ότι προχωράμε ολοταχώς στην επόμενη φούσκα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας:

«Θα έπρεπε να είχαμε πάρει ένα μάθημα από την προηγούμενη [παγκόσμια οικονομική] κρίση».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε, όπως άλλωστε έχει κάνει συχνά στο παρελθόν, ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. «Αυτό που χρειάζεται είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε.

Και κατέληξε: «Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ουσία της πραγματικής οικονομίας. Η υπερβολική συγκέντρωση στην οικονομία των χρηματαγορών δεν παρέχει βιωσιμότητα».

Καθώς ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέθετε ορισμένες απαισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις εφαρμοζόμενες νομισματικές πολιτικές

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Προχωράμε ολοταχώς στην επόμενη φούσκα - Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί "

Κόντρα Βερολίνου - Βρυξελλών για την εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων

Τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται πως έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα θωρακίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της τραπεζικές καταθέσεις, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η πρόταση Γιούνκερ «προσκρούει στο πετρώδες έδαφος του Βερολίνου, καθώς το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης εκλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή ως 'casus belli' (αιτία πολέμου)».

Το σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων ερμηνεύθηκε από το Βερολίνο ως «κήρυξη πολέμου», αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να θέσει «σαφείς κόκκινες γραμμές» κατά το σημερινό άτυπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο αναφορικά με το σχέδιο Γιούνκερ επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τους FT, «το Βερολίνο επιμένει ότι οι κανόνες για το bail in πρέπει να εφαρμόζονται και πως αυτό θα είναι εφεξής προϋπόθεση πριν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αμοιβαίοποιήση της ευθύνης στην διαχείριση κρίσεων, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα κρατικά χρέη. Η δε γερμανική πλευρά επιθυμεί περαιτέρω βήματα για να βεβαιωθεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων θα υφίστανται τις απώλειες και να αποτραπεί έτσι το ενδεχόμενο τα κεφάλαια διάσωσης απλά να ρέουν προς αυτούς».

Την ίδια στιγμή, πάντως, αρκετές κυβέρνησεις της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γαλλία, ζητούν να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ενιαίο νόμισμα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Βερολίνου - Βρυξελλών για την εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων"

Υπόθεση Γιακουμάκη: Τι απαντά ο Χρ. Μαρκογιαννάκης για την δίωξη που του ασκήθηκε

Για «χοντροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη» που στόχο έχει να «πληγεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επικείμενων εκλογών» κάνει λόγο ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφερόμενος στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του άσκησε δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι πρόκειται για «κατάχρηση εξουσίας» αλλά και για μία «απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού».

Δείτε τι λέει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκογιαννάκης

«Η ασκηθείσα σε βάρος μου ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν είναι μια αθώα υπερβολή ή έστω προπετής και επιπόλαια ενέργεια. Δυστυχώς πρόκειται για μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως «κατάχρησης εξουσίας» είναι επιεικής.

Μια συνήθης και επιβεβλημένη, ανθρώπινη ενέργεια, σε ανύποπτο χρόνο, περίπου ένα χρόνο προ του θανάτου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που δεν είχε καμία σχέση με bulling, βασανισμούς κλπ., την οποία από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται κακόβουλη εκμετάλλευση της, δημόσια επιβεβαίωσα, διαστρεβλώθηκε σκόπιμα και «βαπτίστηκε» ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και μάλιστα σε σχέση με πραγματικά περιστατικά που ούτε ο πλέον νοσηρός νους θα μπορούσε εύκολα να συνθέσει. Σέβομαι τους θεσμούς τους οποίους όμως θα πρέπει, πρώτοι απ’ όλους, να σέβονται εκείνοι που τους υπηρετούν.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι υψίστη τιμή για μένα το ότι επί μια σχεδόν δεκαετία υπηρέτησα με απόλυτο σεβασμό, ήθος και αντικειμενικότητα τον θεσμό του Εισαγγελικού Λειτουργού και μάλιστα από καίριες θέσεις, χωρίς να δώσω το δικαίωμα της ελάχιστης υπόνοιας παράβασης του υπηρεσιακού μου καθήκοντος. Τότε, σε πολύ νεαρά ηλικία, εμπέδωσα και την αρχή ότι και οι κρίνοντες δεν μένουν στο απυρόβλητο. Και αυτοί θα πρέπει να κρίνονται και μάλιστα αυστηρά.

Δυστυχώς εν προκειμένω η μεθόδευση είναι πλέον ή εμφανής, λαμβανομένης υπ’ όψη, προ πάντων, της χρονικής συγκυρίας δημοσιοποίησης της άθλιας σε βάρος μου ποινικής δίωξης. Η στόχευση είναι να πληγεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών . Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι πρόκειται για μια χοντροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη, που πιστεύω ότι δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη την κ. Εισαγγελέα του Α.Π., που κατά την γνώμη μου πρέπει να παρέμβει ταχέως και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση και παραφράζοντας την φράση που απηύθυνε ο Γερμανός μυλωνάς προς τον αυτοκράτορα που θέλησε να του πάρει το ωραίο κτήμα του, λέω προς τους, κατά παράβαση καθήκοντος, διώκτες μου. «Υπάρχουν Δικαστές στα Ιωάννινα».

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Γιακουμάκη: Τι απαντά ο Χρ. Μαρκογιαννάκης για την δίωξη που του ασκήθηκε"

Εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι βασίστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος"

ΚΕΔΕ: Στην Κουμουνδούρου ο λογαριασμός για την απώλεια πόρων του ΕΣΠΑ

Απάντηση στη δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γ.Σταθάκη, για την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 εξέδωσε η ΚΕΔΕ.

Χαρακτηρίζει «υβριστική» την ανακοίνωση Σταθάκη σε βάρος του προεδρείου της ΚΕΔΕ και κατηγορεί τόσο τον ίδιο όσο και όλη την προηγούμενη κυβέρνηση για απραξία στο ζήτημα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ τη συγκεκριμένη περίοδο και για «εγκληματική αμέλεια να θέσουν επίσημα το αίτημα για παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων του προγράμματος, ως ξεχωριστό ελληνικό πρόβλημα».

Η ΚΕΔΕ καλεί τον πρώην υπουργό να δώσει «καθαρές απαντήσεις» σε πέντε ερωτήματα

«Ερώτημα 1ο: ποιος ή ποιοι, πότε και σε ποιόν έθεσαν το αίτημα για παράταση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013; Υπάρχουν έγγραφα, πρακτικά συνεδρίασης κοινοτικών οργάνων ή οτιδήποτε άλλο που να αποδεικνύει ότι τέθηκε επίσημα το ζήτημα; Και μάλιστα να τέθηκε όχι ως γενικό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά ως ξεχωριστό ελληνικό αίτημα, δίνοντας βάρος στις ειδικές συνθήκες της Ελλάδος που επικρατούν στη χώρα μας εξαιτίας της δημοσιονομικής ασφυξίας των τελευταίων ετών. Οι αόριστες αναφορές "το έθεσε ο Τσίπρας στον Γιούνκερ" δεν πείθουν κανέναν.

»Ερώτημα 2ο: πότε λέει αλήθεια ο κ. Σταθάκης και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Όταν αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξανασυζητήσει το θέμα στο τέλος της προγραμματικής περιόδου; Η όταν ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης, από το βήμα της Βουλής ισχυριζόταν, απαντώντας σε επερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτή της Αντιπολίτευσης, ότι το αίτημα για παράταση τέθηκε, αλλά απορρίφθηκε από την Επιτροπή;

»Ερώτημα 3ο: Αμφισβητούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα έχουν "νεκρώσει" τα εργοτάξια εκατοντάδων έργων σε Δήμους όλης της χώρας, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης; Για τη διακοπή των έργων αυτών ποιος ευθύνεται; Οι Δήμοι; Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η απελθούσα Κυβέρνηση; Τι έχει να μας πει γι αυτό ο κ. Σταθάκης; Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα; Που πήγαν τα λεφτά του ΕΣΠΑ; Διατέθηκαν για άλλους σκοπούς την περίοδο που ο κ. Βαρουφάκης προετοίμαζε την έξοδο της χώρας από το ευρώ;

»Ερώτημα τέταρτο: Αν η απελθούσα κυβέρνηση έχει υποβάλλει πράγματι αίτημα παράτασης, γιατί ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι "θα ζητήσει την παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 2013, ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, ενώ η έγκριση της παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμές 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων;". Κι αυτός κομματικές εντολές εκτελεί ;

»Ερώτημα 5ο: Αν αποδειχθεί ότι το αίτημα δεν έχει τεθεί ποτέ με επίσημο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση και δεν δοθεί τελικά παράταση στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων
  • ποιος "θα πληρώσει" το λογαριασμό για την απώλεια πόρων που μπορεί να φτάσει τα 5 δις ευρώ;
  • πώς θα ολοκληρωθούν τα έργα που σήμερα είναι μισοτελειωμένα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι Δήμοι δεν έχουν τα χρήματα για να το κάνουν με δικούς τους πόρους;
  • θα στείλουμε στην Κουμουνδούρου το λογαριασμό από τις ποινικές ρήτρες που θα επιβληθούν στους Δημάρχους λόγω της διακοπής χρηματοδότησης των έργων, αφού οι Δήμαρχοι είναι αυτοί που έχουν υπογράψει με τους εργολάβους τις συμβάσεις για τα έργα αυτά».
Η ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να υποταχθεί στις επιθυμίες καμιάς κυβέρνησης και κανενός κόμματος. Δεν πτοούμαστε από τις υβριστικές επιθέσεις κομμάτων που έχουν αποδείξει ότι δεν σέβονται ούτε τη θεσμική αλλά ούτε την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης».
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Στην Κουμουνδούρου ο λογαριασμός για την απώλεια πόρων του ΕΣΠΑ"

Εφυγαν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη Μυτιλήνη

Άδεια είναι, πλέον, η Μυτιλήνη από μετανάστες και πρόσφυγες, αφού από τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, μέχρι και χθες το βράδυ αναχώρησαν 29.260 άτομα με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια πλοίων.

Από χθες η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει. Στους δημόσιους χώρους δεν υπάρχουν οι τεράστιοι καταυλισμοί, ενώ συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΜ εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη μετατροπή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στον Καρά Τεπέ σε κέντρο απογραφής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, όπου στήθηκαν σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα χρησιμοποιείται για τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θα απογράφονται στο πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και θα διαμένουν στον καταυλισμό.

Στο Κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια θα διαμένουν και θα απογράφονται οι μετανάστες άλλων εθνοτήτων. Κανείς δεν θα φεύγει από τον καταυλισμό, παρά μόνο για να επιβιβασθεί στο πλοίο. Γίνονται, δε, προσπάθειες να πραγματοποιείται στους καταυλισμούς ακόμα και η έκδοση εισιτηρίων.

Η άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μυτιλήνη, την περασμένη Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου όλων αυτών των εγκλωβισμένων και να υλοποιηθεί.

Σημαντική ήταν η παρουσία της υποστρατήγου προϊσταμένης του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, μαζί με την τόλμη του δημάρχου Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού, να εισηγηθεί και να γίνει δεκτή η χρήση του γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος» ως χώρος απογραφής χιλιάδων ανθρώπων. Κανείς δεν πίστευε ότι όλος αυτός ο κόσμος που βρισκόταν εγκλωβισμένος στους δημόσιους χώρους, στα σοκάκια και τις αυλές σπιτιών της Μυτιλήνης θα απογραφόταν και σήμερα το πρωί το γήπεδο θα υποδεχόταν τους γείτονες μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων.

Από το πρωί βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης. Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο και άλλα στελέχη του Λιμενικού θα επισκεφτούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης, τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και θα παρακολουθήσουν τις διαδικασίες ταυτοποίησής τους, όπως και την επιβίβασή τους σε πλοία που έχουν ναυλωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα.

Την Κυριακή το πρωί, 13 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στη Μυτιλήνη η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, προερχόμενη από τη Χίο όπου θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της πρωθυπουργού ως επιστέγασμα του ενδιαφέροντός της, του συνεχούς της ενδιαφέροντος όλο αυτό το διάστημα. Η βοήθειά της ήταν σημαντική και δεν ξέρω πώς θα ήμασταν χωρίς εκείνη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφυγαν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη Μυτιλήνη"

Χάος στα δημόσια σχολεία, αλλά... όχι και στα ιδιωτικά

Με χιλιάδες κενές θέσεις  εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία της χώρας ξεκίνησε το πρωί η νέα σχολική χρονιά. Επίσημα το υπουργείο Παιδείας  υπολογίζει τα κενά σε 7.000 εκπαιδευτικούς, ενώ οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες το διαψεύδουν και ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στο υπερτριπλάσιο, δηλαδή περίπου 25.000 κενά.

Συνολικά 1.300.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων πήγαν σήμερα στα δημόσια σχολεία της επικράτειας, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση πασχίζει να μπαλώσει το ερεβώδες κενό στην εκπαίδευση που παρέλαβε από τη διοίκηση του τέως υπουργού, Αριστείδη Μπαλτά. Κατέφυγε μάλιστα στις παρακλήσεις, ακόμη και στην εθελοντική μετακίνηση δασκάλων και την ευσυνειδησία των δημόσιων λειτουργών, προκειμένου η σχολική χρονιά να συνεχιστεί, έστω και όπως-όπως, για όλα τα ελληνόπουλα.

Να γίνουν συνεχιστές της παράδοσης που η χώρα μας έχει από την αρχαιότητα να τροφοδοτεί με πνευματικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες τον κόσμο που καλούνται να οραματιστούν και να οικοδομήσουν, ευχήθηκε στους μαθητές η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. «Επ΄ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους απευθύνω τις ευχές μου, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές, όλων των βαθμίδων, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον πλούτο της ελληνικής παιδείας, ώστε να μπορέσετε οι νέοι να κατακτήσετε όχι μόνο την γνώση, τις τέχνες και την αγωγή, αλλά και τη συνείδηση της ταυτότητας που διατηρεί την Ελλάδα ζωντανό δίδαγμα για την ανθρωπότητα. Η παιδεία δεν είναι μόνο πρώτη ύλη για την ατομική σας πρόοδο, είναι και το συλλογικό μας όχημα προς μια κοινωνία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας» ανέφερε η κ. Θάνου.

Η κυρία Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προέβη στη δική της, τρόπον τινά, «αυτοψία», καθώς παρέστη το πρωί στον αγιασμό του 12ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, στα Κάτω Πετράλωνα. Στον χαιρετισμό της η κυρία Κιάου μίλησε στους μαθητές για «μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, τις οποίες είναι καλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις χωρίς να σε πτοούν και να συνεχίζεις παραπέρα». Η υπουργός ευχήθηκε επίσης σε όλους τους Έλληνες -και, όπως φαντάζεται κάποιος, ιδιαίτερα στις οικογένειες που ταλαιπωρούνται εξαιτίας των αψυχολόγητων χειρισμών του Αριστείδη Μπαλτά- «να έχουμε σχολεία με περισσότερο γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα».

Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα στο Νηπιαγωγείο και για τον μεγαλύτερο γιο του πρώην πρωθυπουργού. Συνοδευόμενος από την μητέρα του, κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα, ο Φοίβος-Παύλος παρουσιάστηκε στο ιστορικό ιδιωτικό νηπιαγωγείο της «Σχολής Χιλλ», στην περιοχή της Πλάκας. Πρόκειται για ένα σχολείο που θεωρείται εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα προνήπια, νήπια και τα παιδιά του δημοτικού. Η «Σχολή Χιλλ» είναι ιδιωτική και τα δίδακτρα για ένα νήπιο, όπως ο Φοίβος-Παύλος Τσίπρας είναι της τάξης των 7.000 έως 11.000 ευρώ ετησίως. Για την προετοιμασία του ετέρου τέκνου του Αλέξη Τσίπρα και της Μπέτυς Μπαζιάνα, του Ορφέα-Ερνέστο, φροντίζει ο επίσης ιδιωτικός παιδικός σταθμός «Αγκάλη», στην συνοικία της Πλάκας που κοστίζει επίσης 7.000 ευρώ. 

Σε αντίθετη κατεύθυνση, με ανακοίνωσή του σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τη δημόσια παιδεία λέγοντας ότι αποσκοπεί «στην οικοδόμηση ενός συστήματος παιδείας δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής και ποιοτικά αναβαθμισμένης, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας αλλά και της ελευθερίας». «Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ο στόχος μας για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες ανάπτυξής της, παραμένει αταλάντευτος», τονίζει σε ανακοίνωση του με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αναφέρει ακόμα ότι μέσα σε μόλις επτά μήνες διακυβέρνησής του πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να περιορίσει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να ανοίξει το δρόμο για την επιβεβλημένη σήμερα δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού της συστήματος. «Ευελπιστούμε αυτή η σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και γόνιμη ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα» καταλήγει. 

Σε σχολεία της Αθήνας βρέθηκαν επ' ευκαιρία του αγιασμού και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο μεν Παναγιώτης Λαφαζάνης παρέστη στον αγιασμό του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χαϊδαρίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος στα δημόσια σχολεία, αλλά... όχι και στα ιδιωτικά"

Βαρουφάκης: Δώρο μια Yamaha σε όποιον αποδείξει ότι έχω δουλέψει σε fund

«Όποιος αποδείξει ότι έχω δουλέψει έστω για 1' σε fund (κι όχι μόνο στην NY) κερδίζει Yamaha XJS, μοντ. 2010 - αυτήν έχω αυτή προσφέρω ως δώρo». Αυτή είναι η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις καταγγελίες Καμμένου ότι υπέθαλπε το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προς όφελος διαφόρων «σαρκοβόρων», μεταξύ των οποίων και αμερικανικών fund. 
Ο κ. Βαρουφάκης αρνείται, μέσω Twitter, κάθε κατηγορία και απαντά με μια δόση χιούμορ στα όσα υπονοεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το πρόσωπό του. Μάλιστα δίνει και κίνητρο σε όποιον αποδείξει χρηματισμό του από αμερικανικά funds: Θα λάβει ως δώρο τη μηχανή του! 

Ο Πάνος Καμμένος, λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών είπε, από τη Θεσσαλονίκη, ότι ο ίδιος προβληματίστηκε όταν «ο Βαρουφάκης μετέφερε σε εμάς την πρόταση Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και σε αντάλλαγμα μια γενναία χρηματοδότηση και μείωση του χρέους. Όταν το άκουσα, στην αρχή είπα ότι ήταν ένα αστείο του Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι είχε πειστεί και ίδιος πως αυτή ήταν η λύση. Από την πρόταση Σόιμπλε είχε να κερδίσει ο ίδιος ο Σόιμπλε και κάποιες χώρες από τη Βόρεια Ευρώπη. Από αυτή την πρόταση είχαν να κερδίσουν βέβαια και κάποια fund στην Αμερική, για τα οποία παλαιότερα εργαζόταν ο κ. Βαρουφάκης». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Βαρουφάκης: Δώρο μια Yamaha σε όποιον αποδείξει ότι έχω δουλέψει σε fund"

Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση του ΑΠΘ

Προβάδισμα κατά μία μονάδα στη Νέα Δημοκρατία δίνει διαδικτυακή δημοσκόπηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε από τρεις μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η διαδικτυακή έρευνα δείχνει πως στη βουλή θα μπουν οκτώ κόμματα με τους ΑΝΕΛ όμως να μένουν εκτός. 

Οι δυνάμεις που καταγράφουν τα κόμματα έχουν ως εξής: 

ΝΔ 24,6%

ΣΥΡΙΖΑ 23,6%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8,4%

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7,5%

ΚΚΕ 4,8%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ  4,6%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 4,2%

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 3,7%

ΑΝ.ΕΛ. 1,8%

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 31 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου 2015 και έτσι δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια γεγονότα που αναμένεται να καθορίσουν την ψήφο των πολιτών όπως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με λίστα εκ μέρους των κομμάτων αλλά και την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κομμάτων ΚΙΔΗΣΟ και ΛΑΟΣ.

Για τον λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έχουν προστεθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση του ΑΠΘ"

Ελεγχος σε επενδύσεις άνω των 500 χιλ. ευρώ

Στοιχεία για άλλο έναν έλεγχο, αυτή τη φορά στις επενδύσεις άνω των 500 χιλ. ευρώ σε επενδυτικά προϊόντα, για το διάστημα 1/6/2014 με 30/6/2015, καλούνται να διεκπεραιώσουν τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.

Με επιστολή από το γραφείο της οικονομικής εισαγγελίας που διαβιβάστηκε μέσω των εποπτικών αρχών σε τράπεζες, χρηματιστηριακές και ΑΕΠΕΥ, ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τοποθετήσεις άνω των 500 χιλ. ευρώ σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά), Αμοιβαία Κεφάλαια, καθώς και κάθε άλλο χρηματοοικονομικό προϊόν κατά την προαναφερόμενη περίοδο.

Τράπεζες και χρηματιστηριακές καλούνται να δώσουν τα στοιχεία των πελατών τους, τον θεματοφύλακα των επενδύσεων, καθώς και όλες τις κινήσεις που έγιναν μετά την τοποθέτηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγχος σε επενδύσεις άνω των 500 χιλ. ευρώ"

Αλεξιάδης: Υπερδιπλάσιες οι φορολογικές οφειλές σε σχέση με το 2009

Στα 80 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι φόροι που οφείλουν οι πολίτες στο κράτος, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 το αντίστοιχο ποσό ήταν 30 δισεκατομμύρια, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Για να σταματήσει αυτή η ιστορία πρέπει να έχουμε και λογικά πρόστιμα, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός, και έκανε γνωστό ότι υπάρχουν επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, για να βρεθεί ένας τρόπος εκλογίκευσης του ύψους των προστίμων.

Αναφερόμενος στους ελέγχους της Εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις, είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα των καταθετών δεν έχει να φοβάται τίποτα, έχουν όμως να φοβούνται όσοι έκρυβαν χρήματα.

Διευκρίνισε πάντως πως για τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό ο στόχος των Αρχών είναι να πετύχουν την εθελοντική αποκάλυψή και τον επαναπατρισμό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθεί αμνηστία, εξήγησε, αλλά ούτε και θα επιβληθεί ένας πολύ υψηλός και τιμωρητικός φόρος.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα είναι σχεδόν ίδιος με το φόρο του 2014, με πολύ μικρές αλλαγές, και έκανε γνωστό ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει σε λίγες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι πρέπει να αλλάξει ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε επίσης ότι πήγαν πολύ καλά τα έσοδα του Αυγούστου και η είσπραξη του ΦΠΑ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Υπερδιπλάσιες οι φορολογικές οφειλές σε σχέση με το 2009 "

Ο Μητρόπουλος «ξαναχτυπά»: Έρχεται μακελειό στις συντάξεις μετά τις εκλογές

Στη μετωπική αντιπολίτευση προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει πλέον ο πρώην βουλευτής του κόμματος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, τον οποίο η Κουμουνδούρου «έκοψε» την τελευταία στιγμή από τα ψηφοδέλτιά της.

Ο κ. Μητρόπουλος αποδομεί πλήρως τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τις δυνατότητες που υποτίθεται ότι υπάρχουν για την προστασία των συντάξεων και δηλώνει ότι «το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015), αν δεν ακυρωθεί, θα βάλει ταφόπλακα στο ελληνικό σύστημα συντάξεων». Επιμένει δηλαδή και ουσιαστικά αιτιολογεί γιατί ψήφισε «παρών» στο τρίτο μνημόνιο στη Βουλή.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και σημειώνει ότι το σημερινό επίπεδο συντάξεων δεν είναι εγγυημένο.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητρόπουλου έχει ως εξής:

Μακελειό στις συντάξεις μετά τις εκλογές!
Ιδού 15 μέτρα του νέου Μνημονίου (ν. 4336/2015)

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Το σύστημα συντάξεων λόγω Μνημονίων καταρρέει. Το σημερινό επίπεδο συντάξεων δεν είναι εγγυημένο. Τα δύο πρώτα Μνημόνια (ν. 3845/2010 και ν. 4046/2012) επιτάχυναν την κατάρρευση με πιο βασικές αιτίες την ανεργία, τη μείωση των μισθών-εισφορών, το ληστρικό για τα Ταμεία PSI και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο μισό!

Το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015), αν δεν ακυρωθεί, θα βάλει ταφόπλακα στο ελληνικό σύστημα συντάξεων. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα προβεί άμεσα σε περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στα εφάπαξ. Το τρίτο Μνημόνιο, που έχει ενσωματώσει και τα δύο προηγούμενα (ν.4336/2015 σελ. 1014) προβλέπει μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 1% (1,8 δις €), γεγονός που θα οδηγεί σε μόνιμη μείωση των κύριων συντάξεων.

Οι 15 πιο σημαντικές παρεμβάσεις που θα πλήξουν, μετά τις εκλογές, όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), όλους τους συνταξιούχους (παλιούς και νέους) και όλα τα Ταμεία ανεξαιρέτως, είναι οι παρακάτω:

1.Χορήγηση της κατώτατης σύνταξης και του ΕΚΑΣ (μέχρι την κατάργησή του το 2019) μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους (καταβολή μόνο του «οργανικού» μέρους-ν. 4336/2015 σελ.981). Το μέτρο αυτό θα επιφέρει μείωση έως και 40% σε χιλιάδες πρόωρα συνταξιοδοτουμένους με τις προϋποθέσεις των ελαχίστων ορίων (4.500 ένσημα), δηλαδή στις χαμηλότερες συντάξεις.

2.Αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4 σε 6% και επέκταση της παρακράτησής της για πρώτη φορά και στις επικουρικές συντάξεις, που έως σήμερα δεν κατέβαλαν αντίστοιχη εισφορά. Η συνολική επιβάρυνση για τους συνταξιούχους ανέρχεται στα 854 εκατ. € το χρόνο (άρθρο 1 παρ. 31 ν. 4334/2015).

3.Ενοποίηση όλων των επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ και εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», με συνέπεια την ανά τρίμηνο περικοπή των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ των Ταμείων που θα στερούνται της κρατικής ενίσχυσης από 1-1-2015 (άρθρο 1 παρ. 28 ν. 4334/2015). Τα περισσότερα Ταμεία δεν θα αντέξουν, οι επικουρικές συντάξεις θα εξαϋλωθούν και σε βάθος τριετίας θα καταργηθούν!

4.Πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021 (ν. 4336/2015 σελ. 982). Το μέτρο αυτό αφορά 509.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων και 9,2% από τον πληθωρισμό).

5.Μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ για όλους όσους δεν έχουν καταβάλει εισφορές και για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη. Επανυπολογισμός «με νέο τρόπο» όλων των αγροτικών συντάξεων που θα φέρει σημαντικές μειώσεις στις περισσότερες (το μέτρο αφορά 690.301 δικαιούχους).

6.Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την κατάργησή του το τέλος του 2019. Το μέτρο αυτό αφορά 300.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αμέσως θα περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, άμεσα προωθείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά υψηλότερα εισοδήματα (το μέτρο αφορά 60.000 συνταξιούχους).

7.Άμεση εφαρμογή του ν.3863/2010 με νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων (εγγυημένη από το κράτος μόνο η βασική σύνταξη ύψους σήμερα 360 € και ανταποδοτική μόνο σύνταξη). Η εφαρμογή του ν. 3863/2010, όπως επιτάσσει το τρίτο Μνημόνιο, θα έχει δραματικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο επίπεδο των συντάξεων, κυρίως των αναπηρικών, πολλές από τις οποίες θα πέσουν ακόμη και κάτω από τα 100 € (άρθρο 2 ν. 3863/2010). Για την επόμενη δεκαετία οι μειώσεις θα εγγίζουν ετησίως τα 20-60 € στις μηνιαίες μέσες κύριες συντάξεις. Το βασικό ζήτημα για την εφαρμογή του ν.3863/2010 είναι τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση.

8.Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε, από το 2022 και μετά, οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση θα είναι ή το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 μέρες ασφάλισης ήτο 67ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη ασφάλισης.

9.Η αύξηση των ορίων ηλικίας, από 1-1-2022 σταθερά και ανά τριετία, μετά το 67ο έτος, με βάση το προσδόκιμο της ηλικίας του γενικού πληθυσμού, με συνέπεια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο τέλος της δεκαετίας του 2020 να αγγίζουν τα 69 έτη (ν. 4336/2015 σελ. 982).

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ρυθμίσεων, δηλαδή η επίτευξη του αδύνατου στόχου των 12.000 ημερών ασφάλισης (40 χρόνια έτη ασφαλισμένης εργασίας!) και η αύξηση των ορίων ηλικίας πάνω από τα 67 έτη μετά την 1-1-2022, με θρυμματισμένη την αγορά εργασίας, θα οδηγήσει στη στέρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το 80% των γυναικών και των νέων εργαζομένων.

10.Αύξηση της ποινής για χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης από 6% ανά έτος σε 16%(!) για το διάστημα της επέκτασης του ορίου ηλικίας σε σχέση με τα σημερινά όρια.

11.Αύξηση του ύψους των εισφορών στους απασχολουμένους και τους αγρότες που τις κατέβαλαν μέχρι τώρα βάσει των εισοδηματικών κλάσεων και εισαγωγή εφεξής του συστήματος εισφορών ανάλογα με το εισόδημά τους! Αυτό θα συνεπιφέρει άμεσα αύξηση των εισφορών τους έως και 20% σε όσους αυτοαπασχολούμενους εμφανίζουν λίγο υψηλότερα εισοδήματα.

12.Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών και των παροχών, με τη δομή και τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ για όλα τα Ταμεία από 1-7-2015. Τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της επιχορήγησης στον ΟΓΑ (σήμερα εγγίζει το 80% των εσόδων του), στο ΝΑΤ (σχεδόν το 90% των εσόδων του) και στον ΟΑΕΕ (πάνω από το 50% των εσόδων του).

13.Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) που ακόμη λαμβάνουν κάποια Ταμεία μέχρι 31-10-2015. Αυτό θα επιφέρει δραστικές αυξήσεις στις εισφορές ή μεγάλες μειώσεις των παροχών. Το μέτρο αυτό θα έχει άμεση επίπτωση σε μια σειρά από Ταμεία που εισπράττουν έσοδα μέσω φόρων υπέρ τρίτων.

14.Ολοκλήρωση της ενοποίησης των Ταμείων με εξομοίωση των νομικών διατάξεων και των προϋποθέσεων παροχών σε πρώτη φάση, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία ΕΝΟΣ μόνο Ταμείου ως το τέλος του 2016. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει μείωση μεν του διοικητικού κόστους, θα προκαλέσει όμως ταυτόχρονα πολλά λειτουργικά προβλήματα και ισοπέδωση των παροχών προς τα κάτω.

15.Οι αλλαγές προς το χειρότερο στο ν. 4321/2015 για τη ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία σε βάρος των 300.000 οφειλετών (ρυθμίστηκαν οφειλές 5,66 δις €). Οι αλλαγές αυτές χειροτέρευσαν τους όρους αποπληρωμής, έπληξαν τα οικονομικά της Κοινωνικής Ασφάλισης και στέρησαν τη δυνατότητα οικονομικής επανεκκίνησης χιλιάδων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων.

Η επιστημονική ομάδα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) επιφυλάσσεται να επανέλθει εξειδικεύοντας τα παραπάνω μέτρα και αναφέροντας και άλλα, που περιλαμβάνει το σκληρότερο για το μέλλον των συντάξεων τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητρόπουλος «ξαναχτυπά»: Έρχεται μακελειό στις συντάξεις μετά τις εκλογές"

Ξενοδόχοι Κω: Οι χιλιάδες μετανάστες μας «στοίχισαν» 7 εκατ. ευρώ

«Να εφαρμοστούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Κω προκειμένου να ελαφρυνθούν οικονομικώς οι επιχειρήσεις από τις τραγικές συνέπειες του θέματος αυτού», επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και Οικονομίας, Ναυτιλίας, Τουρισμού Νίκο Χριστοδουλάκη.

Σε υπόμνημα της Ένωσης Ξενοδόχων Κω αναφέρθηκε ότι: «Σε μια πρώτη καταγραφή, αριθμούνται περίπου 120.000 ακυρωμένες διανυκτερεύσεις από πρακτορεία τουρισμού και επιπλέον τουλάχιστον 51.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων από μεμονωμένους πελάτες ξενοδοχείων. Οι απώλειες οικονομικά εκτιμούνται σε πάνω από 7 εκατ. ευρώ στον τζίρο των ξενοδοχείων του νησιού».

Σύμφωνα με το υπόμνημα, «το νησί αντιμετωπίζει πρωτοφανή, στην τουριστική ιστορία του, αριθμό ακυρώσεων. Από το έτος 1980, που περίπου παρακολουθούμε τα στατιστικά στοιχεία , δεν έχει καταγραφεί τέτοιος αριθμός ακυρώσεων.

Σε μια πρώτη καταγραφή αριθμούμε κοντά στις 120.000 διανυκτερεύσεις που έχουν ακυρωθεί από πρακτορεία τουρισμού και επιπλέον τουλάχιστον 51.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων από μεμονωμένους πελάτες ξενοδοχείων, που ματαίωσαν τις διακοπές τους. Οι απώλειες οικονομικά εκτιμούνται σε πάνω από 7 εκατ. ευρώ στον τζίρο των ξενοδοχείων του νησιού της Κω και βεβαίως πολλαπλάσια για την υπόλοιπη οικονομία του νησιού, που εξαρτάται απόλυτα από την άφιξη των τουριστών».

«Ο στόχος της Ένωσης είναι σε συνεργασία με τον Δήμο της Κω και την Περιφέρεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη αντιμετώπιση στη δοκιμαζόμενη τουριστική οικονομία της Κω» τόνισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξενοδόχοι Κω: Οι χιλιάδες μετανάστες μας «στοίχισαν» 7 εκατ. ευρώ"

Πρόσκληση Χριστοδουλάκη για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια

Πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα τα επόμενα χρόνια, για την πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο υπηρεσιακός υπουργός παραδέχτηκε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να βρεθούν χρήματα, προκρίνοντας ως κύριες οδούς το ΕΣΠΑ και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Μιλώντας σε εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, τόνισε ότι σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρονική επέκταση κατά 6 έως 12 μήνες του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και να ζητήσει την αύξηση των κονδυλίων για το ΕΣΠΑ 2014-2020, επικαλούμενος τη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Είπε μάλιστα ότι θα έχει για το θέμα αυτό σειρά συναντήσεων, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική επιχειρηματολογία για την αύξηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορεί να βασιστεί στο μείζον πρόβλημα που δημιουργούν τα capital controls, το πρόβλημα των προσφύγων και τη βαθιά ύφεση.

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των capital controls για τις εισαγωγές προϊόντων, είπε ότι για τα φάρμακα συζητείται η πλήρης απελευθέρωση και το ίδιο και για κάποια προϊόντα. Ωστόσο διευκρίνισε πως τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με την ΕΚΤ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε θετική την πρόταση ΣΕΒ για επανασύσταση υπουργείου Βιομηχανίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσκληση Χριστοδουλάκη για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια "

Μεγάλο συνασπισμό «ψηφίζουν» οι πολίτες, πρώτος με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Pro Rata που δημοσιεύει την Παρασκευή η Εφημερίδα των Συντακτών. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα και οι ΑΝΕΛ· μάχη για να αυξήσουν τα ποσοστά τους δίνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού «ψηφίζουν» οι ερωτηθέντες.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 23,5%, η ΧΑ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το ΚΚΕ 4,5%, Το Ποτάμι με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,5% και η Λαϊκή Ενότητα 2,5%.

Αλλο κόμμα απαντά το 2,5% των ερωτηθέντων, ενώ στο 17,5% κυμαίνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας, ανεβαίνει σταδιακά το ποσοστό συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ της ΝΔ αγγίζει το μέγιστο δυνατό. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 64%, ενώ η ΝΔ στο 83%. Στην προηγουμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ήταν στο 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συμμαχίες, οι ερωτηθέντες τάσσονται σε ποσοστό 23% υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, δηλάδή ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό επιθυμεί συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ακομη, το 18% των ερωτηθέντων θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Όλες οι υπόλοιπες εκδοχές συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 8%.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλο συνασπισμό «ψηφίζουν» οι πολίτες, πρώτος με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news