facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτός εκλογικής αναμέτρησης η ΚΟΕ, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφασή της να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην λάβει μέρος στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) την Πέμπτη, διαχωρίζοντας πλήρως την θέση της από την Κουμουνδούρου και το τρίτο μνημόνιο.

Η ΚΟΕ, δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει κανέναν» σε αυτές τις εκλογές και πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, θα «ψηφίσει λευκό - άκυρο», προκειμένου να εκφραστεί η δυσπιστία και η απόφαση από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και να καταδικαστούν, «οι πανμνημονιακές λύσεις οικουμενικών κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας».

Σχολιάζοντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟΕ κάνει λόγο για μετάλλαξη, τονίζοντας ότι «ένας μεγάλος κύκλος πολιτικών προσπαθειών, ελπίδων, αγώνων έχει κλείσει οριστικά».

«Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται και η διάψευση της προσδοκίας για το σταμάτημα του κατήφορου έρχεται να προστεθεί στα συντρίμμια έξι μνημονιακών χρόνων. Ζούμε σε μια στιγμή όπου, εξαιτίας αυτής της διάψευσης, ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση κυριαρχούν» υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η ΚΟΕ αναφέρει επίσης ότι η αριστερά όλων των αποχρώσεων, τόσο η «κυβερνώσα» όσο και η πολύ «ταξική» ή «ανατρεπτική», δεν μπορεί να διώξει από πάνω της τις ιστορικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση» και προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος και δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Έντονες είναι οι επικρίσεις και προς την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την οποία επισημαίνει ότι:

«Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, δημιουργείται ένας νέος φορέας της Αριστεράς, η 'Λαϊκή Ενότητα'. Δηλώνεται σε εύκολους τόνους ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, όταν η ζωή έχει αποδείξει ότι αυτό δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης και διακήρυξης.

» Οι βασικοί άνθρωποι του νέου φορέα υπήρξαν για χρόνια συνδιαχειριστές του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρόσφατα υπουργοί της κυβέρνησης. Δεν έδωσαν κάποια σημαντική μάχη για να σταματήσουν την κατηφόρα και να εμποδιστεί η ντροπιαστική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το επόμενο διάστημα, η ΚΟΕ τονίζει ότι θα προσπαθήσει να «χτίσει σχέσεις» προκειμένου να αντιμετωπίσει την επερχόμενη εθνική και κοινωνική καταστροφή, μέσα από μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο την πολιτειακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός εκλογικής αναμέτρησης η ΚΟΕ, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Απίστευτος καβγάς Κατρούγκαλου-Τρέμη: Ήσασταν σε διατεταγμένη υπηρεσία - Είστε αγενής

Απίστευτος καβγάς στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του Mega, μεταξύ της παρουσιάστριας Όλγας Τρέμη και του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την... σπίθα άναψε η ερώτηση της παρουσιάστριας προς τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς είναι δυνατόν να μην μειωθούν οι συντάξεις, εφόσον υπάρχει έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Αμέσως, ο κύριος Κατρούγκαλος προέβη σε απίστευτους χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας τη δημοσιογράφο πως βρίσκεται «σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Η κυρία Τρέμη εξερράγη και με τη σειρά της κατηγόρησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο: «Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα και χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς»;

Πρέπει να το πω καθαρά, είπε ο κύριος Κατρούγκαλος, προσπαθείτε εσκεμμένα να δημιουργήσετε μια κατάσταση και επανέφερε το περιστατικό μεταξύ της κυρίας Τρέμη και του Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την δημοσιογράφο του Mega πως «έχει τη μύγα».

Εσείς λέτε ψέμματα, είπε στην Όλγα Τρέμη ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ για σχεδόν δύο λεπτά δεν της επέτρεπε να αντικρούσει τους χαρακτηρισμούς του!

«Ήσασταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και δεν είχατε διαβάσει το Μνημόνιο» επανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «με καλέσατε και πρέπει να με ακούσετε»!

«Σας καλέσαμε και υπολογίζαμε πως είστε και στοιχειωδώς ευγενής, μάλλον πέσαμε έξω», ήταν η απάντηση της Όλγας Τρέμη.

Επί τέσσερα σχεδόν λεπτά ο κύριος Κατρούγκαλος βρισκόταν «στην επίθεση», ενώ η Όλγα Τρέμη επιχειρούσε να τον επαναφέρει στην τάξη...


Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτος καβγάς Κατρούγκαλου-Τρέμη: Ήσασταν σε διατεταγμένη υπηρεσία - Είστε αγενής"

Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση της Ελλάδας

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με στόχο να προλειανθεί ο δρόμος για την έναρξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, εν όψει του Eurogroup του Σαββάτου.

Μάλιστα, στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να εξεταστούν οι μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η αξιολόγηση δεν δύναται να ξεκινήσει πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης. «Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενιά, μιλώντας στο Reuters.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα υπό διαπραγμάτευση ζήτημα» σπεύδει να επισημαίνει ανώνυμη πηγή της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι θα επέλθουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της αναμόρφωσης των οικονομικών δεδομένων.

Σημαντικό ρόλο, προσθέτει η ίδια πηγή, θα διαδραματίσουν και τα τεστ - αντοχής των ελληνικών τραπεζών, τα οποία επίσης, αναμένονται εντός του Οκτωβρίου.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Γκραμενιά απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικής διαγραφής του ελληνικού χρέους. Η βιωσιμότητά του, διευκρίνισε, μπορεί να επέλθει μέσω της παράτασης των ωριμάνσεων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση της Ελλάδας"

ΕΕ: Οι μισθοδοσίες των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων είναι το 12% του ΑΕΠ της χώρας!

Στην έκτη θέση στην κατάταξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με το κόστος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας. Το γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα είναι επίσης η χώρα με τον ταχύτερα μειούμενο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για το έτος 2014, η Ελλάδα δαπανά το 12% του ΑΕΠ της για τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών της. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Δανία με το αντίστοιχο ποσοστό δαπανών στο 16,9% του ΑΕΠ της.

Ακολουθούν η Φινλανδία με 14,3% του ΑΕΠ της, η Γαλλία με 13%, η Σουηδία με 12,7% και το Βέλγιο με 12,5%. Πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, με ποσοστό δαπανών 11,8% του ΑΕΠ.

Στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, στις χώρες δηλαδή με τον λιγότερο δαπανηρό δημοσιοϋπαλληλικό δυναμικό, εμφανίζονται η Δημοκρατία της Τσεχίας (μόνο το 7,1% του ΑΕΠ της δαπανά για τον σκοπό αυτό), η Γερμανία με ποσοστό 7,7%, το Λουξεμβούργο με 8,4% και η Σλοβακία με 8,7%.

Από τις άλλες χώρες της ΕΕ η Ισπανία δαπανά το 10,8% του ΑΕΠ της για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, η Ιταλία το 10,1%, η Ιρλανδία το 10% και η Βρετανία το 9,5%.

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων άρχισε να μειώνεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της Ευρωζώνης, εκτιμούν οι ερευνητές του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η μείωση αποδίδεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Και πρώτη στην προσπάθεια αυτή εμφανίζεται η Ελλάδα όπου, σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα 2010-2013 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 7%.

Δεύτερη σε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού της δυναμικού εμφανίζεται η επίσης μνημονιακή Πορτογαλία με πτώση 2,80% και τρίτη η επίσης συγκλονισθείσα από την κρίση Ισπανία με πτώση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων της κατά 1,40%.

Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατεγράφη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην Ιταλία και στη Βρετανία (κατά 0,30%) και επίσης στη μνημονιακή Ιρλανδία (αλλά μόνο κατά 0,20%).

Αντιθέτως, αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων παρά την κρίση κατεγράφη στο υπερχρεωμένο Βέλγιο (κατά 4%), στην ευημερούσα μεν αλλά διαρκώς ηθικολογούσα (οικονομικώς) Γερμανία (κατά 3,10%) και στις συμμάχους του Βερολίνου στην προσπάθεια δημοσιονομικής κάθαρσης της Ευρωζώνης Φινλανδία (2,70%), Αυστρία (2%) και Ολλανδία (0,70%).

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και στη Γαλλία κατά 2,30% την τριετία 2010-2013, γεγονός ασφαλώς που δεν ικανοποιεί το Βερολίνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Οι μισθοδοσίες των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων είναι το 12% του ΑΕΠ της χώρας!"

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Εγκύκλιο με οδηγίες αναφορικά με την ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στην εγκύκλιο περιγράφεται πώς θα ψηφίσουμε.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκλογές διεξάγονται πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες της 25ης Ιανουαρίου, συνεπώς δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης, καθώς οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος (λίστα).

Σε περίπτωση που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι ετεροδημότες είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως την 30ή Ιουνίου 2015 και περιελήφθησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Για το σκοπό αυτό και προς αποφυγή του ενδεχομένου διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομα των εκλογέων αυτών (άρθρο 95 π.δ. 26/2012).

Η ανωτέρω προθεσµία (30.06.2015) ισχύει και για τη διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών.

Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής έως την ηµεροµηνία αυτή δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015 ως ετεροδηµότες.

Όπως προβλέπει το άρθρο 95 παρ. 2 του π.δ. 26/2012, η ψηφοφορία αρχίζει την 07:00 και λήγει στις 19:00.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου"

Στο ΣτΕ η συζήτηση για την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού

Στις 2 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κύρια προσφυγή που έχει κατατεθεί για την αναστολή της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Παράλληλα, καλούνται την ερχόμενη Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου σε ακρόαση εκπρόσωποι της εταιρείας και των εργαζομένων καθώς και το ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της ακρόασης, όλες οι πλευρές θα καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αίτηση αναστολής.

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό όμως Ολομέλειας (αυξημένη σύνθεση δικαστών). Σήμερα, πάντως, 9 σωματεία κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παρέμβαση υπέρ της διατήρησης, αλλά και της νομιμότητας της απόφασης του κ. Σκουρλέτη για την ανατολή λειτουργίας των μεταλλείων και κατά των προσφυγών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και των σωματείων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η εταιρεία, όσο και τέσσερα σωματεία εργαζομένων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να «παγώσει» αρχικά με προσωρινή διαταγή η απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού και στην συνέχεια να ανασταλεί, αλλά και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και τα σωματεία των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ η συζήτηση για την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού"

Γλέζος: Ψήφο στη Λαϊκή Ενότητα ή στο ΚΚΕ

Ψήφο είτε στο ΚΚΕ είτε στη Λαϊκή Ενότητα, για τη «λαϊκή εξουσία», πρότεινε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εγώ θα ήθελα όλα τα κόμματα της αριστεράς, τα αντιμνημονιακά, να μπορούνε να συμπήξουνε ένα μέτωπο. Ο ελληνικός λαός θα το δει αυτό, είναι στην κρίση του, είναι μπροστά του και θα ψηφίσει όπου θέλει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι για αυτόν τον λόγο ο κάθε ψηφοφόρος της αριστεράς μπορεί να ψηφίσει ελεύθερα, είτε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είτε τη Λαϊκή Ενότητα για την εξουσία στο λαό.

Ο κ. Γλέζος ζήτησε από όλα τα άλλα κόμματα της αριστεράς που δεν έχουν δυνατότητα εκλογής, να μην πάει χαμένη η ψήφος τους, διότι «η χαμένη ψήφος πάει υπέρ των κυρίαρχων κομμάτων». «Να επιλέξουν να ψηφίσουν, είτε το ΚΚΕ, είτε τη Λαϊκή Ενότητα για την εξουσία στο λαό», συνέχισε.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είπε ότι «επειδή οι εκλογές είναι καθοριστικές» και επειδή ποτέ δεν έλειψε από τους αγώνες του ελληνικού λαού, θεώρησε υποχρέωσή του «παρά τις διαφορές των αντιλήψεων» να συμμετέχει στη Λαϊκή Ενότητα, που έχει «καθοριστικό στόχο», προϋπόθεση για τον στόχο, την «εξουσία στο λαό».

Ερωτηθείς αν εντάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ στα αντιμνημονιακά κόμματα ο κ. Γλέζος απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ένα μνημόνιο, εγώ δεν το εντάσσω, μοναχό του αυτοεντάσσεται στα κόμματα των μνημονίων».

«Το ενιαίο κόμμα που μετατράπηκε σε κυβέρνηση Μαξίμου αγνόησε, κατ' αρχήν, τους δημοκρατικούς κανόνες. Έκανε πράγματα χωρίς να ρωτήσει τους υπόλοιπους», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε δε ότι «επειδή δεν έγινε ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο και παρουσιάζονται μόνο δύο αντιμνημονιακά κόμματα της αριστεράς, τα οποία έχουν δυνατότητα να εκλέξουν βουλευτές» για αυτό το λόγο προτείνει στους ψηφοφόρους «όχι μόνο να κρίνουν και να συγκρίνουν, όχι απλώς να επιλέξουν, αλλά να ψηφίσουν τον εαυτό τους, με εργαλείο αυτά τα δύο κόμματα». «Παντού, σε όλη την Ελλάδα, σχηματίζονται τα πρώτα κύτταρα για εξουσία στο λαό και θα τα δείτε σε λίγο», πρόσθεσε ο κ. Γλέζος.
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Ψήφο στη Λαϊκή Ενότητα ή στο ΚΚΕ"

Δίωξη στον Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση του Γιακουμάκη άσκησε ο εισαγγελέας

Δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Ιωαννίνων σε βάρος του πρώην Υπουργού και βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για την εμπλοκή του στην υπόθεση του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate, ο φάκελος για την υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Μαρκογιαννάκης ήταν υπεύθυνος για την... «άνωθεν» παρέμβαση προς τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ώστε να πέσουν «στα μαλακά» οι φοιτητές που φέρονται να ασκούσαν ψυχολογική βία στον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Τότε ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε παραδεχθεί ότι τηλεφώνησε στη Σχολή και μίλησε με τον πρώην διευθυντή κ. Μάντζαρη, για άλλη όμως περίπτωση σπουδαστή, ο οποίος είχε ζωγραφίσει σε τοίχο του δωματίου του την Κρήτη, με αποτέλεσμα να απειλείται με αποβολή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη στον Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση του Γιακουμάκη άσκησε ο εισαγγελέας"

Με 6.000 κενά ξεκινά αύριο η φετινή σχολική χρονιά

Με 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελική - Ευφρόσυνη Κιάου.

Σε συνέντευξή της το μεσημέρι της Πέμπτης, η υπουργός έκανε λόγο για «αγώνα δρόμου» αυτό το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η κ. Κιάου, αναφέρθηκε στο θέμα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό, ωστόσο λόγω των περιορισμών που έχει φέτος το ΕΣΠΑ θα δυσκολέψει η κατανομή της χρηματοδότησης, εξού και τα κενά που μένουν ακάλυπτα στην έναρξη της χρονιάς.

Ως προς τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η υπουργός ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει οι πληρωμές 25 εκατομμυρίων ευρώ προς τα ιδρύματα και τις σχολές και αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα 75 εκατομμύρια που έχουν προβλεφθεί.

Τέλος, όσον αφορά τις μετεγγραφές, η σχετική εγκύκλιος θα βγει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών. Έτσι, περί τις αρχές Οκτωβρίου, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 6.000 κενά ξεκινά αύριο η φετινή σχολική χρονιά"

Αντιδρούν οι λιμενικοί σε βρετανικό δημοσίευμα για κακομεταχείριση προσφύγων

Την αντίδραση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ομοσπονδίας Λιμενικών προκαλεί δημοσίευμα της Daily Mail. Επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, οι οποίοι καταγγέλλουν πως ένοπλοι των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής ακτοφυλακής συμπεριφέρονται σαν πειρατές, κλέβοντας τους πρόσφυγες που διασχίζουν με βάρκες το Αιγαίο.

«Οι ισχυρισμοί περί 'κακομεταχείρισης', 'επαναπροώθησης' και 'εγκατάλειψης κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα' λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και εξετάζονται με δεδομένο ότι οι καταγγελλόμενες πράξεις ουδόλως υφίστανται σαν επιχειρησιακή πρακτική. Δεν συνάδουν με την πολιτειακή αποστολή του Σώματος, το ήθος, τον ανθρωπισμό και τον επαγγελματισμό των στελεχών του, που έχει πάντοτε επιδειχθεί σε όλο το φάσμα διαχείρισης των περιστατικών εισόδου μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στη χώρα μας.

» Είναι και καταφανώς αντίθετοι με πάγιες και αταλάντευτες εντολές και οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών» υποστηρίζει το Αρχηγείο του Λιμενικού.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι εν λόγω ισχυρισμοί ελέγχονται ως προς τη βασιμότητά τους προκειμένου, εφόσον ευσταθούν, να επιβληθούν στους παραβάτες αυστηρές κυρώσεις.

«Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι τέτοια δημοσιεύματα υποβαθμίζουν το σοβαρό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί το Λιμενικό στη διάσωση και αρχική υποδοχή των προσφύγων-μεταναστών, διαχειριζόμενο από τις αρχές του έτους περισσότερους από 260.000 υπηκόους τρίτων χωρών και επωμιζόμενο τη διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και μεταναστευτικής ροής. Παράλληλα, προκαλούν εύλογα την υπόνοια ότι έχουν ως στόχο να πλήξουν το κύρος του Σώματος και το ηθικό των στελεχών του, δημιουργώντας στρεβλές και άδικες εντυπώσεις».

Το Αρχηγείο θεωρεί ότι «η επιχειρησιακή λειτουργία του Λιμενικού διενεργείται με απόλυτο σεβασμό σε κάθε αρχή του εθνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου και εντός πάντοτε των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου». Καλεί δε οποιονδήποτε αντιλαμβάνεται ή υφίσταται παραβατική συμπεριφορά από στέλεχος του Λιμενικού να την καταγγέλλει άμεσα για την περαιτέρω διερεύνησή της από τις αρμόδιες Αρχές.

«Οι διαχρονικά ανθέλληνες δεν δικαιούνται να μιλούν»

Για «εξόφθαλμα υποβολιμιαία και χυδαία επίθεση δημοσιεύματος γνωστού για τις εν γένει επιθέσεις του κατά της πατρίδας μας εντύπου της Βρετανίας» κάνει λόγο από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ).

«Φθάνει πια με την κατασκευή, ανοχή και διασπορά ψευδών ειδήσεων που δοκιμάζουν τη στοιχειώδη λογική. Φθάνει πια με τις άναρθρες κραυγές που συστηματικά επιχειρούν, ανεπιτυχώς για αυτούς, να αποδομήσουν στην ελληνική κοινωνία την ανεπανάληπτη προσφορά του Λιμενικού, ανδρών και γυναικών, που με αυτοθυσία κι αλληλεγγύη θέτουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για να απλώσουν το χέρι σωτηρίας στους πρόσφυγες. Ένα χέρι που δεν φείδεται να δώσει και αυτές τις ισχνές αμοιβές μας για να διασωθεί το κύρος της πατρίδας μας.

» Φθάνει πια με αυτούς που κατακεραυνώνουν με ανυπόστατες μαρτυρίες το Λιμενικό, το οποίο έχει πετύχει τα πέντε τελευταία χρόνια τις περισσότερες διασώσεις ανθρώπων παγκόσμια, την ίδια στιγμή που τα κράτη όσων χυδαιολογούν, στο στενό του Καλαί καταποντίζουν τη 'φλεγματική ευαισθησία τους', ξυλοφορτώνοντας τους άμοιρους μετανάστες, υψώνοντας τείχη, βυθίζοντας στο στενό της Μάγχης τον 'πολιτισμό' τους. Έλεος πια. Ήρθε η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας. Ανάστημα αξιοπρέπειας και ήθους» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι λιμενικοί σε βρετανικό δημοσίευμα για κακομεταχείριση προσφύγων"

Αιχμές Καμμένου για τον Βαρουφάκη

Αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το ζήτημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης άφησε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κόμματός του στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο κ. Καμμένος δήλωσε αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη: «Δεν αποκλείω ο κ. Βαρουφάκης να έπαιξε έναν κακό ρόλο σε αυτό. Όταν σχεδιάζαμε τη διαπραγμάτευση, τον ρώτησα πολλές φορές. Κι αν φτάσουμε στο αδιέξοδο, δεν πρέπει να προετοιμάσουμε μια άλλη λύση; Πάντα απέφευγε να απαντήσει για την άλλη λύση. Άλλοι τρέχαμε για να βρούμε δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας από μία άλλη λύση».

Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης στηρίχτηκε στην θεωρεία των παιγνίων και μας έλεγε 50% θα υποχωρήσουν τώρα, 50% αργότερα. Η σημερινή του συμπεριφορά, όπως και η μεταφορά της πρότασης Σόιμπλε στην κυβέρνηση σαν προαναγγελία, μας είπε κάποια στιγμή "ξέρετε, με πήρε ο Σόιμπλε και μου είπε, μήπως θέλετε να σας βοηθήσουμε να βγείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σας δώσουμε μία μεγάλη αποζημίωση και διαγραφή του χρέους; Ποιοι είχαν να κερδίσουν από αυτό; Σίγουρα είχε να κερδίσει ο Σόιμπλε και η Γερμανία, αλλά και αρκετά Fund στις ΗΠΑ για τα οποία παλαιότερα εργαζόταν ο κ. Βαρουφάκης».


Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Καμμένου για τον Βαρουφάκη"

Ένταση στη Βουλή με τους συμβασιούχους του καναλιού

Ενταση δημιουργήθηκε το μεσημέρι έξω από την Βουλή με συμβασιούχους του καναλιού. Οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής ζητούν ανανέωση των συμβάσεών τους.

Oι συμβασιούχοι του καναλιού είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία και την ημέρα της συνέντευξης Τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην ΕΣΗΕΑ.

Προς στιγμή είχε προκληθεί ένταση με τους δημοσιογράφους να κατηγορούν την πρόεδρο της Βουλής ότι ενώ εμφανίζεται να προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, αφήνει στο δρόμο 70 εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι 6 και 7 μήνες ενώ ποτέ δεν θέλησε να κάνει διάλογο μαζί τους, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού και προβοκάτσιας και για μια ακόμα οργανωμένη επίθεση εναντίον της.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στη Βουλή με τους συμβασιούχους του καναλιού"

Στο πλευρό των μεταλλωρύχων από τις Σκουριές η ΓΕΝΟΠ

Στο πλευρό των Μεταλλωρύχων από τις Σκουριές βρέθηκε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι μεταλλωρύχοι το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, μπροστά από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην απόφαση αναστολής των εργασιών στα ορυχεία και ζητώντας το αυτονόητο: Την επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, μία Ομοσπονδία που έχει υπό τη σκέπη της χιλιάδες εργαζόμενους και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός αγώνα που κύριο στόχο μεταξύ άλλων έχει τη διαφύλαξη της εταιρείας και των θέσεων εργασίας, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται απόλυτα την ανησυχία των μεταλλωρύχων και δεν μπορεί παρά να στέκεται αλληλέγγυα στην προσπάθεια και τον αγώνα που κάνουν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πλευρό των μεταλλωρύχων από τις Σκουριές η ΓΕΝΟΠ"

Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ από το Λονδίνο εκτίμησε πως οι συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων στην ελληνική οικονομία αποδεικνύονται μικρότερες του αναμενόμενου και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Κατά την ίδια πηγή, ο υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ προσέθεσε πως οι συνέπειες των capital controls στην ελληνική οικονομία αποδεικνύονται μικρότερες αυτών που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι οι έλεγχοι για την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Λίγες μέρες πριν το Eurogroup του Σαββάτου, ο κ. Χουλιαράκης βρίσκεται στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου οι επικεφαλής και τα στελέχη 29 ελληνικών εισηγμένων εταιριών θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν τους προβληματισμούς των ξένων επενδυτών για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών και έλληνες επιχειρηματίες έχουν αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τις εμπορικές προοπτικές της χώρας μας, λόγω των προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων"

Σκόπια: Θα ανεγείρουν φράκτη για να ελέγξουν τη ροή των μεταναστών

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo, ο Πόποσκι δήλωσε πως η χώρα τους θα χρειασθεί πιθανόν "κάποιου είδους φυσική άμυνα", αν και αυτό δεν θα ήταν μια μακροπρόθεσμη λύση.

"Όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο", δήλωσε ο Πόποσκι.

Δυτικοευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επικρίνει τη συνεχιζόμενη κατασκευή από την Ουγγαρία ενός φράκτη μήκους 175 χλμ. και ύψους 3,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία ώστε οι μετανάστες να περνούν από διαβάσεις όπου μπορούν να καταγράφονται.

Ο Γερμανός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ δήλωσε στο ίδιο περιοδικό πως η Γερμανία αναμένει από τις χώρες να καταγράφουν τους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των συνόρων τους, πρόσθεσε όμως πως οι φράκτες δεν είναι η σωστή προσέγγιση.

"Πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου να προστατεύουμε την ελευθερία και να εγγυόμαστε την ασφάλεια, στην οποία όμως δεν υπάρχει χώρος ούτε για φράκτες ούτε για τείχη", δήλωσε ο Ροτ.

Ο Πόποσκι δήλωσε πως η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να καταγράψει όλους τους μετανάστες. "Όμως όποτε παίρνουμε στα σοβαρά αυτό που μας ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, προσπαθώντας να ελέγξουμε τα σύνορα και να σταματήσουμε τους ανθρώπους, αμέσως δεχόμαστε μια αρνητική διεθνή αντίδραση", πρόσθεσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Θα ανεγείρουν φράκτη για να ελέγξουν τη ροή των μεταναστών"

Ελληνικό Σήμα σε γαλακτοκομικά

Στην πρώτη απονομή του Ελληνικού Σήματος προέβησαν, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Πλέον, το Ελληνικό Σήμα θα φέρουν δεκάδες γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλατα έξι ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς πρώτες το νήμα των αιτήσεων αλλά και εκπλήρωσης των όρων που τίθενται για την απονομή του «έκοψαν» οι επιχειρήσεις: Δέλτα, Όλυμπος, ΝΕΟΓΑΛ, Αρβανίτης Α.Ε., Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και Γαλακτοκομική Τριπόλεως.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι φορέων, επιχειρήσεων, επιμελητηρίων αλλά και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στις οποίες απονεμήθηκε επίσημα το Ελληνικό Σήμα. Στην εκδήλωση τονίστηκε από όλους η ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών εκ μέρους των παραγωγικών φορέων και των ενώσεών τους για την εκπόνηση κανονισμών πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων σε ευρύτερο φάσμα κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντ. Παπαδεράκης, ανοίγοντας την εκδήλωση, σημείωσε ότι «η συμβολή του Ελληνικού Σήματος στην προώθηση των προϊόντων και των επιχειρήσεων που αποκτούν δικαίωμα χρήσης του είναι ιδιαίτερης σημασίας. Με αυτόν τον τρόπο προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική επιχειρηματικότητα, μέρος της οποίας αποτελούν οι μικρές επιχειρήσεις παραγωγών και μεταποιητών προϊόντων. Είναι ένα σημαντικό μέσο ενεργητικής αντίστασης των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων, έναντι της προωθούμενης ισοπέδωσης, μέσω της παγκοσμιοποιημένης αγοράς χωρίς φραγμούς και κανόνες, η οποία αντικειμενικά ευνοεί τους καθετοποιημένους παραγωγικούς ομίλους των πολυεθνικών και πλήττει τη μικρομεσαία παραγωγή».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό Σήμα σε γαλακτοκομικά"

Καταργούνται οι «χαριστικές» διατάξεις της εγκυκλίου Κουρουμπλή-Συνταγογράφηση μόνο με την δραστική ουσία

Κλείνει το «παράθυρο» για συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία που είχε ανοίξει ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιχειρώντας να πριμοδοτήσει τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους και το κύριο προϊόν παραγωγής τους, τα γενόσημα φαρμακα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην κατάργηση των «χαριστικών» διατάξεων της εγκυκλίου Κουρουμπλή 26225/8.4.2015 με την οποία ορίζονταν δύο εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία. Η εγκύκλιος που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Υγείας όριζε ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακα και με την εμπορική ονομασία τους εφόσον πρόκειται για γενόσημα ή για φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προσάρμοσε ήδη το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και απο το πρωί της Πέμπτης οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μονο με δραστική ουσία και όχι να συστήνουν συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγής.

Η κατάργηση της συγκεκριμένης εγκυκλίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας - στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι η συνταγογράφηςη φαρμάκων θα γίνεται μόνο με αναγραφή δραςτικής ουςίας πχ παρακεταμολης, αμοξυλίνης κα, και όχι με αναγραφή εμπορικού ονόματος φαρμάκου. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο μνημόνιο ότι πρέπει να καταργηθούν όλες οι εξαιρέςεις που ιςχύουν στη συνταγογράφηςη. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η συρρίκνωςη της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς εκτιμάται ότι οι εξαιρέσεις οδηγούν σε αύξηση. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια, ζητώντας να αποσυρθεί.

Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) εκφράζει την έντονη αντίθεση του σε αυτή την ενέργεια, θεωρώντας ότι απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και τονίζει ότι σε ανακοίνωση του ότι «επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο».

Επαναδιατυπώνοντας τη θέση του, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή, ο ΙΣΑ προτρέπει τα μέλη του να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται οι «χαριστικές» διατάξεις της εγκυκλίου Κουρουμπλή-Συνταγογράφηση μόνο με την δραστική ουσία"

Έκρηξη βλήματος σε άρμα στο Στρατόπεδο του Πετροχωρίου. Ελαφρύς τραυματισμός για δύο στελέχη !

Ατύχημα μέσα σε άρμα μάχης Leopard 2 Ηel σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στο Πετροχώρι Ξάνθης με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο στρατιωτικών.

Το ατύχημα σημειώθηκε μέσα στον πύργο του άρματος της 22 ΕΜΑ, όταν εξερράγη ο σωλήνας αποσυμπίεσης ενός βλήματος 105 χιλιοστών. Από τα αέρια που απελευθερώθηκαν τραυματίστηκαν στα χέρια τα δύο στελέχη, τα οποία μεταφέρθηκε στο 412 ΚΙΧΝΕ της Ξάνθης.

Είναι μια αρκετά σπάνια περίπτωση ατυχήματος καθώς δεν εξερράγη το βλήμα αλλά ο σωλήνας, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις. Οι πιθανές βλάβες στο εσωτερικό του άρματος καθώς και οι συνθήκες του ατυχήματος θα εξεταστούν το πρωί της Πέμπτης ενώ στο Στρατόπεδο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Ταξίαρχος της 25ης Ταξιαρχίας και ο Διοικητής της μονάδας .

Του περιστατικού έχει επιληφθεί η Στρατονομία της Ξάνθης.

Xanthipress
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη βλήματος σε άρμα στο Στρατόπεδο του Πετροχωρίου. Ελαφρύς τραυματισμός για δύο στελέχη !"

123 εκατομμύρια φτωχοί, 342 δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη

Η φτώχεια και η ανισότητα στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε συγκλονιστικά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Περίπου 123 εκ. ανθρώπων υπολογίζεται ότι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ την ίδια ώρα η ήπειρος φιλοξενεί 342 δισεκατομμυριούχους.

Μεταξύ του 2009 και του 2013, ο αριθμός των Ευρωπαίων που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, δηλαδή χωρίς επαρκή χρήματα για να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δαπάνες, αυξήθηκε από 7.500.000 μέχρι 50.000.000 άτομα.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 123 εκατομμυρίων ανθρώπων - σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ - οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, την ίδια στιγμή που η ήπειρος φιλοξενεί 342 δισεκατομμυριούχους.

Η έκθεση με τίτλο «Μια Ευρώπη για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» στο πόρισμά της επιβεβαιώνει, συνδυαστικά με έρευνα του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών, το πώς η αυξανόμενη ανισότητα καθιστά τη μάχη κατά της φτώχειας πολύ δύσκολο να κερδηθεί.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα οικονομικής ανισότητας. Ειδικότερα, οι πολίτες στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ανισότητας εισοδήματος προ φόρων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανισότητας τού διαθέσιμου εισοδήματος βρίσκεται στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, ενώ μια σειρά από χώρες, όπως η Γαλλία και η Δανία, αντιμετώπισαν επίσης μια αύξηση της ανισότητας του διαθέσιμου εισοδήματος μεταξύ 2005 και 2013.

Τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των απασχολουμένων είναι υψηλότερο στη Ρουμανία και την Ελλάδα, αλλά αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και τη Σλοβενία.

Επιπλέον, οι γυναίκες στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες διαφορές στις αμοιβές των δύο φύλων στην Ευρώπη, ενώ η διαφορά μεταξύ του μισθού των εργαζομένων και των διευθυντικών στελεχών είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Λετονία.

Ο βαθμολογικός πίνακας της έρευνας δείχνει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν την ανισότητα σε αύξηση ή μείωση. Για παράδειγμα, στη Σουηδία οι εκεί πολιτικές έχουν συμβάλει στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας κατά 53%.

Η έκθεση της Oxfam προειδοποιεί ότι η υπερβολική επιρροή των πλούσιων ιδιωτών, επιχειρήσεων και ομάδων συμφερόντων στη χάραξη πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδεινώνει τη φτώχεια και την ανισότητα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών και εμπορικών συμφερόντων αποτελούν το 82% των ομάδων που είναι αρμόδιες για την παροχή συμβουλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

«Ζούμε σε μια πλούσια ήπειρο όπου η φτώχεια και η ανισότητα είναι σε άνοδο, κάτι το οποίο είναι το προϊόν πολιτικών επιλογών, και όχι της μοίρας. Για την αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας στην Ευρώπη, πρέπει να μειώσουμε την επιρροή των πλουσίων και ισχυρών στη διαμόρφωση των κυβερνητικών πολιτικών, η οποία αποβαίνει υπέρ τους και εις βάρος της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών» δήλωσε η Ναταλία Αλόνσο, αναπληρώτρια διευθύντρια για τις καμπάνιες της Oxfam στην Ευρώπη. Τόνισε δε, ότι «περισσότερη διαφάνεια στη χάραξη πολιτικής θα ήταν μια σημαντική αρχή».

Η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με την άδικη και οπισθοδρομική φορολόγηση, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για την ανισότητα στην Ευρώπη. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το αθέμιτο φορολογικό μας σύστημα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν το μερίδιό τους σε φόρους. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να επανεξετάσουν τη λιτότητα, να επανεπενδύσουν στις δημόσιες υπηρεσίες και να εγγυηθούν αξιοπρεπείς μισθούς, έτσι ώστε οι φτωχότερες κοινωνίες μας να μην είναι αναγκασμένες να συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα της οικονομικής κρίσης» κατέληξε η κα Αλόνσο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "123 εκατομμύρια φτωχοί, 342 δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη"

Τσακαλώτος: Υπάρχουν περιθώρια στη διαπραγμάτευση, αλλά με στοχευμένη προσπάθεια

Περιθώρια βελτίωσης της συμφωνίας με τους πιστωτές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να είναι στοχευμένες «σε τέσσερα με πέντε πράγματα», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέστη «ήττα» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επικαλέστηκε όμως με νόημα το γνωμικό του Τσου Εν Λάι για το αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης, δηλαδή ότι «είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε».

Προσέθεσε ακόμα πως σε μεγάλο μέρος των δανειστών υπήρχε η ιδέα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να πετύχει […] να μη χαλάσει ο Τσίπρας τη μανέστρα». «Είναι αμείλικτη η λογική των θεσμών. Έχουν κάνει πολλές φορές αυτήν τη δουλειά, ξέρουν πού θέλουν να φθάσουν και τι θα κάνουν για αυτό», είπε.

Επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση της αριστεράς είναι «να αφήσει τα αποτυπώματά της» – όπως οι μεταρρυθμίσεις που έκανε «στις φυλακές, στη Δικαιοσύνη», και προσέθεσε πως αυτές οι αλλαγές δεν θα είχαν γίνει αν η κυβέρνηση είχε έρθει σε ρήξη με τους δανειστές στις 20 Φεβρουαρίου.

Εκτίμησε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε κάποιο «ηθικό πλεονέκτημα» με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. «Μπορεί κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι ήμασταν αγαθοί και δεν υπολογίσαμε σωστά τους συσχετισμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, παραδέχτηκε πως στο σχεδιασμό των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά δεν είχε υπολογίσει ότι «ένα μέρος των αντιπάλων μας είχε το Grexit ως πρωταρχικό στόχο». Εκτίμησε μάλιστα πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – ο οποίος πρότεινε επίσημα προσωρινό Grexit – «πραγματικά πίστευε πως η Ελλάδα δεν είχε χώρο στην ευρωζώνη».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Υπάρχουν περιθώρια στη διαπραγμάτευση, αλλά με στοχευμένη προσπάθεια "

Κουτσούμπας: Με τσάρτερ από τα νησιά στις χώρες προορισμού οι μετανάστες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου για τα επείγοντα ζητήματα που προκύπτουν από την προσέλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων, με απευθείας πτήσεις τσάρτερ και με πλοία, που με ευθύνη της ΕΕ, θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Με τσάρτερ από τα νησιά στις χώρες προορισμού οι μετανάστες"

Το Ευρωκοινοβούλιο να στεγάσει πρόσφυγες προτείνει Βέλγος ευρωβουλευτής

Το τεράστιο φουτουριστικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση προσφύγων, πρότεινε ένας Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, σύμφωνα με το BBC.

Όπως είπε ο Φιλίπ Λάμπερτς, οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο άλλο κτίριο των Βρυξελλών.

Η πρότασή του διατυπώθηκε χθες την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καλούσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν επιπλέον 120.000 πρόσφυγες με βάση το σύστημα ποσοστώσεων.

"Αυτό το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρωθήκαμε σήμερα, το χρησιμοποιούμε μόνο 50 μέρες τον χρόνο", είπε ο Λάμπερτς την ώρα που οι ευρωβουλευτές συζητούσαν επί της προτάσεως Γιουνκέρ.

"Για τις υπόλοιπες 300 μέρες, τα γραφεία των 750 ευρωβουλευών, όλα θερμαινόμενα και όλα με ατομική ντουζιέρα, παραμένουν άδεια και αχρησιμοποίητα". Μάλιστα, την ιδέα του την ανήρτησε και στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Προτείνουμε αυτό...το τέλεια εξοπλισμένο κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ εμείς θα συνεδριάζουμε στις Βρυξέλλες".

Οι Πράσινοι είναι σφοδροί επικριτές της μετακίνησης σε μηνιαία βάση των ευρωβουλευτών μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου χαρακτηρίζοντάς την δαπανηρή κι επιβλαβή για το περιβάλλον, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πόλη είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου με θέα προς τη Γερμανία και η Γαλλία επιμένει ότι το κτίριο είναι ένα σύμβολο της μεταπολεμικής ενότητας και φιλίας.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες του Στρασβούργου επίσης επωφελούνται από τις τακτικές επισκέψεις των ευρωβουλευτών, των υπαλλήλων του Ευρωκοινοβουλίου και των δημοσιογράφων.

Το κτίριο του Στρασβούργου εγκαινιάστηκε το 1999 από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωκοινοβούλιο να στεγάσει πρόσφυγες προτείνει Βέλγος ευρωβουλευτής"

Γκάμπριελ: Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα, αλλά από τον εγωισμό των κρατών-μελών

Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που απειλεί την Ευρώπη, αλλά «ο αυξανόμενος εγωισμός των κρατών-μελών», υποστήριξε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα, αλλά από τον αυξανόμενο εθνικό εγωισμό των κρατών-μελών. Αν δεν το ξεπεράσουμε αυτό, δεν θα μπορούμε πλέον να πείσουμε τον κόσμο για την ευρωπαϊκή ιδέα» δήλωσε σε ομιλία του στη γερμανική βουλή, ο Ζ. Γκάμπριελ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάμπριελ: Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα, αλλά από τον εγωισμό των κρατών-μελών"

Νέο “υπερόπλο” αποκτούν οι ελεγκτές της εφορίας

Από την ερχόμενη εβδομάδα, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκτούν ένα νέο "υπερόπλο". Θα μπορούν να βλέπουν, μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν, κάθε ευρώ που μπήκε ή βγήκε από έναν τραπεζικό λογαριασμό τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τον δρόμο για την επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσω του οποίου σήμερα οι ελεγκτές βλέπουν μόνο τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, ανοίγει απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και τώρα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου αναλαμβάνει να πάει το... γράμμα των ελέγχων παρακάτω.

Η απόφαση ήταν έτοιμη εδώ και μήνες. Προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι δεν είχε υπογραφεί από την προκάτοχο του κ. Αλεξιάδη, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μάλιστα πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις της είχε προαναγγείλει το «καταθεσιολόγιο», εξαγγελίες οι οποίες έμειναν τελικά από την προηγούμενη κυβέρνηση στα χαρτιά.

Η απόφαση την οποία υπέγραψε ο κ. Αλεξιάδης ορίζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, ότι οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν «από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού».

Έτσι, θα έχουν την πλήρη εικόνα των καταθέσεων φορολογουμένων που ελέγχονται και θα μπορούν να αξιοποιήσουν πολλαπλάσια τα στοιχεία των περιβόητων 65 CD, τα οποία παρέδωσε η ΓΓΔΕ στο ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΣΔΟΕ τον περασμένο Νοέμβριο. Στα CD αυτά αποτυπώνονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ με υπόλοιπα καταθέσεων άνω των 300.000 ευρώ.

Με τη βοήθεια συστήματος ανάλυσης κινδύνου, επιλέγονται από αυτή τη δεξαμενή πληροφοριών υποθέσεις προς έλεγχο και κάπως έτσι προ ολίγων μηνών αποκαλύφθηκε διευθύνων σύμβουλος τεχνικής εταιρείας με κατάθεση μετρητών 7 εκατ. ευρώ το 2004 και 33 εκατ. ευρώ το 2005, τα οποία δεν δικαιολογούνταν με βάση τις φορολογικές του δηλώσεις. Στον συγκεκριμένο επιχειρηματία καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα 20 εκατ. ευρώ.

Τα CD αυτά όμως έχουν αποτελέσει και μεγάλο εφιάλτη για πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι αδίκως πιάστηκαν στα δίχτυα των ελεγκτών, με μεγάλα υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων στο τέλος ενός έτους, τα οποία όμως θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν πλήρως αν υπήρχε η ακριβής αποτύπωση όλων των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών.

«Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις άδικης ταλαιπωρίας φορολογουμένων, οι οποίοι έχοντας το βάρος της απόδειξης των ισχυρισμών τους βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα», εξηγεί αρμόδιο στέλεχος.

Τώρα, οι έλεγχοι στις καταθέσεις γίνονται πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

Τι βλέπει ο... Μεγάλος Αδελφός

Το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών αποτελεί μια ιδέα που υλοποιήθηκε από το δίδυμο Γιώργου Μαυραγάνη - Χάρη Θεοχάρη. Ενεργοποιήθηκε με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη τον Δεκέμβριο του 2013 και υλοποιήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ανοίγοντας νέους δρόμους στους φορολογικούς ελέγχους.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές διαβιβάζουν αιτήματα παροχής πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις στις τράπεζες. Έχει στηθεί μια ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία οι πιστοποιημένοι ελεγκτές καταχωρούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φυσικού ή νομικού προσώπου για το οποίο πραγματοποιείται άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο αριθμός της υπόθεσης και οι νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων υποβάλλεται το αίτημα.

Οι τράπεζες, με βάση τον νόμο, έχουν υποχρέωση να απαντήσουν έως τις 12 το μεσημέρι της επόμενης εργάσιμης ημέρας αν ο κάτοχος του συγκεκριμένου ΑΦΜ είναι πελάτης τους, παραθέτοντας στοιχεία κατά σειρά προτεραιότητας για καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, προθεσμιακές καταθέσεις, λογαριασμούς χορηγήσεων, επενδυτικούς ή άλλους λογαριασμούς.

Τα στοιχεία είναι κρυπτογραφημένα και πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο οι πιστοποιημένοι ελεγκτές και οι προϊστάμενοί τους.

Με την επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσα σε 24 ώρες από την υποβολή του αιτήματος, οι ελεγκτές θα βλέπουν κάθε κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων για το χρονικό διάστημα που περιγράφεται στο αίτημα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο “υπερόπλο” αποκτούν οι ελεγκτές της εφορίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news