facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Υπέρ μιας σχεδιασμένης εξόδου από την ευρωζώνη ο Π.Λαφαζάνης

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή για τη χώρα μας, παρότι μπορεί να είναι το χαριστικό πλήγμα για την ίδια την ευρωζώνη» ανέφερε, χαιρετίζοντας, την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Η κρίση της ευρωζώνης και η Αριστερά», ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει τώρα με τα μνημόνια και τη νεοαποικιοποίηση, πριν τα μνημόνια και η ιμπεριαλιστική κηδεμονία πνίξουν και ερειπώσουν τη χώρα» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και τάχθηκε «υπέρ μιας σχεδιασμένης εξόδου από την ευρωζώνη».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας υποστήριξε ότι «η σχεδιασμένη έξοδος, ως εργαλείο και μέσο για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, αποτελεί σήμερα την επίκαιρη αντιμνημονιακή απάντηση με σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Το συνέδριο που διοργανώνεται από το δίκτυο ακαδημαϊκών οικονομολόγων, Research on Money and Finance (RMF), με την υποστήριξη της Λαϊκής Ενότητας, πραγματοποιείται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ μιας σχεδιασμένης εξόδου από την ευρωζώνη ο Π.Λαφαζάνης"

Και ο Λαλιώτης στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ!!!

Με την παρουσία του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη σφραγίζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ανακοινώνεται επισήμως την Πέμπτη στις 11.30 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η Φώφη Γεννηματά έδινε μέχρι σήμερα μάχη για να στείλει μήνυμα ιστορικής πανστρατιάς και ενότητας, προσπαθώντας να επιστρατεύσει στη λίστα Επικρατείας παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Τελικά φαίνεται πως «κατάφερε» τον πρώτο.

Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχει επίσης ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ηγετικό στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος επιστρέφει στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μη λάβει μέρος το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις προσεχείς εκλογές.

Επικεφαλής της λίστας θα τεθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ στην ίδια λίστα θα βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Και ο Λαλιώτης στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ!!!"

Βαρουφάκης: «Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί»

Μιλώντας στη νέα εκπομπή «Conflict Zone» του αγγλόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος της Deutsche Welle, o τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους συναδέλφους του στο Γιούρογκρουπ.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης άφησε αιχμές για τη στάση του τέως Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Ως πρώτος καλεσμένος της νέας εκπομπής του 24ωρου αγγλόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος της DW με παρουσιαστή τον διακεκριμένο Βρετανό δημοσιογράφο Τιμ Σεμπάστιαν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ανακάλυψα ότι η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός, εθλίβη από το ‘όχι', το οποίο είχαμε καλέσει τους Έλληνες να μας δώσουν. Και το μετέτρεψε σε ‘ναι', ως εκ τούτου παραιτήθηκα».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμούσε να διαπραγματευθεί άλλο. «Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος», σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι κατά κάποιον τρόπο αισθάνεται «συνένοχος» για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «η ισχύς και η ενέργεια που μας έδωσαν οι γενναίοι Έλληνες ψηφοφόροι». Χαρακτηρίζοντας «εκπληκτικό» το γεγονός ότι 62% των ψηφοφόρων ψήφισε «όχι», είπε χαρακτηριστικά ότι «απλά το πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων».

«Κοινή λογική» οι προτάσεις Βαρουφάκη

«Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος», σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η παραιτηθείσα ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την υπόσχεσή της, διευκρίνισε ότι «αθετήσαμε την υπόσχεσή μας, διότι υπήρχε μόνο μία υπόσχεση. Ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να παρατείνουμε και να προσποιούμαστε. Να παρατείνουμε την κρίση (…) αποδεχόμενοι κι άλλο δάνειο, το οποίο θα προσθέταμε στο ήδη υπάρχον μη βιώσιμο χρέος και να προσποιούμαστε ότι επιλύουμε την κρίση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πολύ συνετές, πολύ μετριοπαθείς» τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο Γιούρογκρουπ, συμπληρώνοντας ότι «δεν ήταν καν αριστερές, ήταν απλά κοινή λογική». Όπως εκτίμησε η μέθοδος που ακολουθεί η τρόικα καθιστά «απολύτως βέβαιο ότι οι πιστωτές μας δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω», χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα που «επέβαλε» τα τελευταία πέντε χρόνια η τρόικα στην Ελλάδα έκανε τη χώρα «μη μεταρρυθμίσιμη και βάθυνε το χρέος».

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας με διαφορά πιο γενναιόδωρους συγκριτικά με τους αντίστοιχους στις άλλες χώρες που υπήχθησαν σε προγράμματα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ «υπήρξε φειδωλός με την αλήθεια», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη αποφάσισε να αποκρύψει το γεγονός ότι «το 2010 το ελληνικό κράτος ήταν χρεοκοπημένο».

Αιχμές για το Γιούρογκρουπ

«Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή συζήτηση περί οικονομικών και μακροοικονομικών στο Γιούρογκρουπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ευρώπης και κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν»

«Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή συζήτηση περί οικονομικών και μακροοικονομικών στο Γιούρογκρουπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ευρώπης και κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι τα επιχειρήματά του «έγιναν πλήρως αποδεκτά» από οποιονδήποτε διαθέτει «οικονομική λογική», αναφέροντας ότι το ΔΝΤ συμφώνησε μαζί του και αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί του στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή συζήτηση περί οικονομικών και μακροοικονομικών στο Γιούρογκρουπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ευρώπης και κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν».

Κληθείς να συνοψίσει τα διδάγματα που άντλησε από τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: «Για μία μικρή, σχετικά διεφθαρμένη οικονομία όπως η Ελλάδα, το να ορθώσει κανείς ανάστημα και να απαιτήσει την ευκαιρία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, την ώρα που Παρίσι και Βερολίνο δεν έχουν ξεκαθαρίσει μεταξύ τους πως θέλουν να αναδομήσουν την ευρωζώνη, είναι πολύ σκληρή δουλειά».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: «Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί»"

Βγήκαν από τις στοές 24 μεταλλωρύχοι με προβλήματα υγείας

Άλλους 24 μεταλλωρύχους έβγαλε σήμερα Τετάρτη από τις στοές στις Σκουριές ο γιατρός της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, καθώς αντιμετώπισαν καρδιο-αναπνευστικά προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στο ιατρείο προκείμενου να εκτιμηθεί η κατάστασή τους και ανάλογα θα πάνε σπίτι τους ή σε κλινική.

Στις στοές παραμένουν πλέον 138 μεταλλωρύχοι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη να διατάξει αναστολή εργασιών στα ορυχεία, επικαλούμενος την παραβίαση περιβαλλοντικών κανονισμών.

Εν τω μεταξύ, ομάδα περίπου 50 εργαζόμενων στις Σκουρίες έστησε σκηνές το πρωί έξω από τα γραφεία του υπουργείου Ανάπτυξης στη λεωφόρο Μεσογείων, διαμαρτυρόμενη για την αναστολή των εργασιών.

Δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο χώρο διαμαρτυρίας μέχρι και την Τρίτη, οπότε και θα εκδικαστεί στο ΣτΕ προσφυγή που έχουν καταθέσει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η εταιρεία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των εργαζόμενων είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ πως στην πορεία των ετών έχουν κερδίσει 11 προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγήκαν από τις στοές 24 μεταλλωρύχοι με προβλήματα υγείας"

Φλαμπουράρης: Θα καθορίσουμε τη στάση μας ώστε να μην ξαναγίνουν εκλογές

Νέο πολιτικό σκηνικό που θα κρύβει εκπλήξεις «βλέπει» στη Βουλή ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 ο κ. Φλαμπουράρης και αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, εξήγησε ότι η Κουμουνδούρου δεν συνεργάζεται με τη ΝΔ και αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, τότε θα καθορίσει τη στάση της με βασικό κριτήριο να μην υπάρξουν νέες εκλογές.

Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι έχουν καταντήσει την εθνική ενότητα από σοβαρό στόχο σε φθηνή προεκλογική διακήρυξη και συμπλήρωσε: «Η εθνική ενότητα, με 1,5 εκ. ανέργους, 3 εκ. κάτω από τα όρια της φτώχειας, χιλιάδες κλειστά μικρά μαγαζιά, με την παιδεία και τον πολιτισμό σε παρακμή, την υγεία και περίθαλψη να παραπαίουν, φαντάζει κοροϊδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ζητάει ισχυρή εντολή για να αρχίσει να βελτιώνει την κατάσταση με στόχο να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα. Σ’ αυτή την εθνική ενότητα καλούμε τον κόσμο να συσπειρωθεί, να παλέψει μαζί μας, και, αν χρειαστεί, και κόντρα στην κυβέρνησή του».

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «είναι αρνητικό, αυτό που έγινε είναι κάτι που ο κόσμος δεν μπορεί να το ανεχτεί. Δεν το σκέφτηκαν κατά την εκτίμησή μου καλά οι σύντροφοι. Δεν έπρεπε να προχωρήσουν σε ρήξη και να ρίξουν την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση, εκλεγμένη από τον λαό. Ήταν λάθος που δεν έπρεπε να κάνουν οι σύντροφοι».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Θα καθορίσουμε τη στάση μας ώστε να μην ξαναγίνουν εκλογές"

Για μεθοδεύσεις στο θέμα της Ελληνικός Χρυσός κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μεθόδευση για «ακύρωση της ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις επίμαχες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός» εκ μέρους της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση έχει αποδυθεί σε «αγώνα δρόμου» για να ακυρώσει την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και σημειώνει ότι αυτή η «σπουδή» βρίσκεται έξω από τις υποχρεώσεις και το θεσμικό ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνηση.

Καλεί δε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό και πρόεδρο του Αρείου Πάγου «να διασφαλίσει τη σύμφωνη με τη νομοθεσία και την πολιτική ηθική λειτουργία του ΥΠΑΠΕΝ για το διάστημα έως την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση».

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ μεθοδεύει την ακύρωση της ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις επίμαχες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρησή μας, τις τελευταίες ημέρες η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους της “Ελληνικός Χρυσός”, έχει αποδυθεί σε έναν “αγώνα δρόμου” προκειμένου να ακυρώσει την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Π. Σκουρλέτη που ανακάλεσε στις 19 Αυγούστου 2015 παλιότερες αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις δραστηριότητες της “Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ” στη Χαλκιδική, εξαιτίας παραβίασης των όρων των μελετών με υπαιτιότητα της εταιρείας.

Αυτή η “σπουδή” της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ που, ασκώντας πιέσεις σε στελέχη του υπουργείου, λειτουργεί εκ των πραγμάτων υποστηρικτικά στα συμφέροντα και τις μεθοδεύσεις της εταιρείας, βρίσκεται απολύτως έξω από τις υποχρεώσεις και το θεσμικό ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης (που, υπενθυμίζουμε, δεν έχει εκλεγεί από το λαό, ούτε έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή) και σκοπό έχει αποκλειστικά να οδηγήσει τη χώρα απρόσκοπτα στις πρόωρες εκλογές.

Καλούμε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να διασφαλίσει την σύμφωνη με τη νομοθεσία και την πολιτική ηθική λειτουργία του ΥΠΑΠΕΝ για το διάστημα έως την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση.

Καλούμε επίσης τους πολίτες να περιφρουρήσουν με ηρεμία και αποφασιστικότητα τη συγκεκριμένη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την ψήφο τους στις 20 Σεπτέμβρη να αποτελειώσουν όσους ονειρεύονται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, όταν κουμάντο στα υπουργεία έκαναν τα μεγάλα συμφέροντα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Για μεθοδεύσεις στο θέμα της Ελληνικός Χρυσός κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπηρεσιακή κυβέρνηση "

Ρέγκλινγκ: Δεν εξετάζουμε Grexit αλλά θεωρητικά είναι πάντα δυνατό

Μηνύματα για το ελληνικό χρέος αλλά και εμμέσως για τις πιθανές συνέπειες ναυαγίου του νέου προγράμματος στήριξης έστειλε από τη Σλοβενία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, θέτοντας και πάλι πολύ συγκεκριμένα πλαίσια για το σενάριο ρύθμισης του χρέους, και σημειώνοντας πως ένα Grexit δεν εξετάζεται αλλά «θεωρητικά είναι πάντα δυνατό».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως διαφωνεί με την αντίληψη ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται «κούρεμα», συμπληρώνοντας πως «έχει γίνει πολύ σαφές ότι δεν θα γίνουν ‘κουρέματα’ στην ονομαστική [αξία]».

Διευκρίνισε πως το Eurogroup προτίθεται να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης, όπως επιμήκυνση των δανείων στήριξης ή περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά μόνο με προϋπόθεση πως υπάρχει τέτοια ανάγκη και ότι η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο επικεφαλής του ESM επισήμανε μάλιστα ότι ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας επιπλέον πρακτικά βέβαιος πως το ΔΝΤ θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να συνδράμει χρηματοδοτικά εφόσον το χρέος που κατέχουν οι Ευρωπαίοι δεν καταστεί βιώσιμο και αν δεν υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε εκ νέου τη νέα ευρωπαϊκή γραμμή πως ο ζητούμενο πλέον δεν είναι η «βαριά» αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αλλά το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εξυπηρετώντας σταθερά το χρέος της.

Μια αναλογία κοντά στο 200% «θα υποδείκνυε πως η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αυτό είναι το λάθος συμπέρασμα στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή [...] το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται στον EFS Fκια τον ESM, με πολύ χαμηλά επιτόκια», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε πως «δεν πρόκειται για σενάριο με το οποίο εργαζόμαστε», αλλά «στη θεωρία είναι πάντα δυνατό».

Στο πολιτικό μέτωπο, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει μια τεράστια ατζέντα μεταρρυθμίσεων να ολοκληρώσει», δήλωσε προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να συγκροτηθεί μια λειτουργική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό μετά την κάλπη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Δεν εξετάζουμε Grexit αλλά θεωρητικά είναι πάντα δυνατό "

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για 7.017 προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κατ’ εξαίρεση διενέργεια προσλήψεων και ανανέωση συμβάσεων.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και αφορά στην πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι αμείβονται από πιστώσεις προερχόμενες κατά κύριο λόγο από κοινοτικούς πόρους, με μικρή εθνική συμμετοχή.

Η αναστολή της πρόσληψής τους θα είχε ως αποτέλεσμα και την αναστολή λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή και την άρση της αναστολής πρόσληψης/ανανέωσης των συμβάσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης κοινοτικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, τα οποία αποσκοπούν στην προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Πρόκειται για την πρόσληψη ή ανανέωση σύμβασης 7.017 υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Από αυτές τις θέσεις, συνολικά οι 5.095 αφορούν δήμους και οι 1.922 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των δήμων της χώρας.

Η απόφαση αφορά επίσης και στην πρόσληψη ή ανανέωση σύμβασης 13 ατόμων σε δήμους για την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Πράσινο φως» για 7.017 προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς"

Δραγασάκης: Ζητήσαμε παντού δάνειο αλλά δεν μας έδωσαν...-ΒΙΝΤΕΟ

Συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο Euro2day.gr.

«Είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών μέσω προγραμματικών συγκλίσεων», ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι πρέπει γρήγορα να περάσουμε σε απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Αυτό όμως, υποστηρίζει, απαιτεί προετοιμασία.

Για τον λόγο αυτό προτάσσει την ανάγκη να κερδίσει το κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή. «Ο στόχος αυτός δεν είναι κομματικός, αλλά μια ασπίδα απέναντι σε δυνάμεις που θα προτιμούσαν κυβερνήσεις '"ελεγχόμενες"».

Τονίζει δε ότι η ιδέα μεγάλου συνασπισμού δείχνει ως μια προσπάθεια «νεκρανάστασης» της αριστερής παρένθεσης. Μια προσπάθεια αφού δεν μπορεί να ανατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να «βραχυκυκλωθεί».

«Υπάρχουν δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα που αν και προέρχονται από το παρελθόν μπορούν να συγκρουστούν με το παρελθόν;», αναρωτήθηκε προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι σαν τον Ιανό.

Ο Γιάννης Δραγασάκης πάντως ξεκαθαρίζει πως η αυτοδυναμία δεν είναι το αντίθετο συνεργασιών. Δεν είναι αντιφατικό να δρας με συνεργασίες για θέματα όπως το χρέος, σημειώνει και μιλά για τον σχεδιασμό μιας επιτροπής και δημόσιου διαλόγου για το χρέος.

Η συμφωνία με τους πιστωτές

Επιδιώξαμε να μην υπάρχει νέο μνημόνιο, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να μην υπάρξει νέος δανεισμός, τονίζει. «Κάναμε μια παγκόσμια προσπάθεια για να δούμε αν μπορεί να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες ανάγκες (...) Δεν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες.

Αναγνωρίζει ότι στη διαπραγμάτευση υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, αυτές μπορεί να επηρέασαν αλλά δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα. Αυτό κρίθηκε στο πεδίο των συσχετισμών που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Εκτιμά ότι η αποκάλυψη του σχεδίου Σόιμπλε κινητοποίησε κάποιες χώρες που στάθηκαν στο πλευρό μας και μιλά για έναν ιδιόμορφο πόλεμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και ένα σωρευμένο απόθεμα αναξιοπιστίας της χώρας που πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά για την ανάγκη η συμφωνία να ενταχθεί σε ένα μεγάλο σχέδιο. Όπως λέει, ενώ στο παρελθόν το μνημόνιο ήταν και το κυβερνητικό σχέδιο, «αυτή τη φορά αυτό το οποίο έχουμε καταλήξει θα είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος». Όπως εξηγεί, το τι θα γίνει με κόκκινα δάνεια, διαπραγματεύσεις, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων παραμένει ανοικτό.

«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε. Ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα δεν τελείωσε. Οι στόχοι μας δεν υποχωρούν. Μετατίθενται χρονικά».

Παίρνοντας θέση για το θέμα της ανάπτυξης θεωρεί λάθος την ταύτιση ιδιωτικών επενδύσεων με τις ιδιωτικοποιήσεις. Θεωρεί μεγάλη επιτυχία το ότι αποδέχτηκαν οι εταίροι να μη γίνονται ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα και ότι υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης περιουσίας σε βάθος τριάντα ετών. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι θα υπάρξει επιτροπή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ που θα ορίζει κατώτατα επίπεδα πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Εκτιμά ότι είναι λάθος να λέει κάποιος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτοί που λένε ότι θέλουν επενδύσεις έχουν αφήσει άπειρα επενδυτικά σχέδια σε εκκρεμότητα, γιατί υπάρχουν μικρές ελλείψεις σε φακέλους, τονίζει. «Μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σε προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπό τον όρο ότι θα υπάρξει σεβασμός σε εργασιακά δικαιώματα, περιβάλλον και συμφέρον τοπικών οικονομιών. Επενδύσεις που θα στηρίζονται στα ΜΑΤ δεν έχουν μέλλον».

Αποκαλύπτει ότι από τις 15 Φεβρουαρίου άρχισαν οι απειλές για τα capital controls ως μέσο του «πολέμου» που έγινε. Όπως σημειώνει, το βράδυ του δημοψηφίσματος έγινε κατανοητό στους εταίρους πως ούτε ο Τσίπρας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φύγουν με τέτοια τεχνάσματα.

Παραδέχεται ότι υπήρξαν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, αλλά αποτράπηκε το κούρεμα καταθέσεων καθώς το σχέδιο ήταν να επαναληφθεί μια «Κύπρος».

Δηλώνει ότι οι συνέπειες στην ύφεση θα είναι βραχυχρόνιες και εντός του 2016 αναμένεται ανάκαμψη. Κρίσιμος παράγοντας, ωστόσο, είναι το τρίπτυχο ανακεφαλαιοποίηση, άρση capital controls και ρύθμιση χρέους.

Euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Ζητήσαμε παντού δάνειο αλλά δεν μας έδωσαν...-ΒΙΝΤΕΟ"

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας ο Μανώλης Γλέζος

Λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανώλης Γλέζος θα είναι επικεφαλής.

Επίσης το ψηφοδέλτιο θα πλαισιώνουν προσωπικότητες από τον χώρο των πανεπιστημίων, των κινημάτων, του συνδικαλισμού και του πολιτισμού που μετείχαν ενεργά στους αντιμνημονιακούς αγώνες και στις διαδηλώσεις υπέρ του «ΟΧΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα ο κ. Νίκος Φωτόπουλος ξεκαθάρισε με δήλωσή του ότι στηρίζει την «ΛΑ.Ε» αλλά δεν μετέχει στις εκλογές ως υποψήφιος.

Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρει ότι του προτάθηκε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα έως ότου κλείσει η υπόθεση της παραπομπής του στη δικαιοσύνη και προσθέτει ότι παραμένει στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας ο Μανώλης Γλέζος"

Μειώνεται και γηράσκει ο πληθυσμός της Ελλάδας

Το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (Ε.Δ.Κ.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο 25ο τεύχος των «Δημογραφικών Νέων» παρουσιάζει τη μελέτη του διευθυντή του, καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη με θέμα: «Ο Πληθυσμός της Ελλάδας: Τάσεις και Προοπτικές».

Ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρει στον προλογό του ότι «ο πληθυσμός της Ελλάδας (όπως και ο πληθυσμός του συνόλου σχεδόν των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη μας) στην μεταπολεμική περίοδο έχει αυξηθεί σημαντικά (7,6 εκατ. το 1951, 11 το 2014) και παράλληλα γηράσκει προοδευτικά (μέση ηλικία 29 έτη το 1951, 43 έτη το 2014, ήτοι +14 έτη ).

Στην ίδια αυτή περίοδο ο πληθυσμός μας:

ι) έχει περιορίσει τη γονιμότητα του και αυξήσει κατά 10 έτη περίπου τον μέσο προσδόκιμο χρόνο ζωής του στη γέννηση -από τα 69 στα 78 έτη για τους άνδρες και από τα 73 στα 83 έτη για τις γυναίκες (εξ ου και η προοδευτική του γήρανση),

ιι) έχει αστικοποιηθεί (80% του συνόλου κατοικεί πλέον σε αστικές περιοχές το 2011) και έχει συγκεντρωθεί σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα (στο 6%) της συνολικής επιφάνειας της χώρας με τη δημιουργία δύο μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών (Αθήνας και Θεσσαλονίκης),

ιιι) από σχετικά «ομοιογενής» εθνικά μετά τον πόλεμο (οι μη έχοντες την ελληνική υπηκοότητα το 1951 ήταν λίγες χιλιάδες) συμπεριλαμβάνει σήμερα περίπου 1.000.000 αλλοδαπούς, η τεράστια πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη μας (σημαντικό τμήμα των τελευταίων έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα μας και δεν έχουν άδεια παραμονής)».

Η μελέτη του διευθυντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις μέλλουσες πληθυσμιακές εξελίξεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ότι «το 2025 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα υπολείπεται κατά 300-400 χιλιάδες αυτού του 2015, τα φυσικά (γεννήσεις-θάνατοι) ως και τα μεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι) την επόμενη δεκαετία θα είναι αρνητικά, η δημογραφική γήρανση -μη αναστρέψιμη τάση θα συνεχισθεί καθώς το ποσοστό των άνω των 65 ετών το 2025 θα υπερβεί το 22% του συνολικού πληθυσμού και οι άνω των 85 ετών θα αποτελούν πιθανότατα το 15% της ομάδας των 65+ (υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οι 65+ αποτελούσαν μόλις το 6,7% , οι δε 85+ το 0,4% αντίστοιχα του συνόλου) ενώ η μέση ηλικία θα υπερβεί τα 45έτη».


Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνεται και γηράσκει ο πληθυσμός της Ελλάδας"

ΝΔ: Η κυρία Τασία συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις περί εκμετάλλευσης των πλούσιων Σύρων

«Δυστυχώς η κα Τασία Χριστοδουλοπούλου που επί επτά μήνες απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις της και την άγνοια της.

Προκαλεί γιατί με τους ισχυρισμούς της περί εκμετάλλευσης των πλούσιων Σύρων προσφύγων προσβάλλει συλλήβδην τους Έλληνες και ειδικά τους νησιώτες. Και η άποψη της είναι διπλά εξοργιστική καθώς όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι νησιώτες που η πρώην υπουργός χλευάζει δίνουν ουσιαστικά μόνοι τους τη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και τη δίνουν μόνοι τους, γιατί η κα Χριστοδουλοπούλου και οι σύντροφοι της αποδείχθηκαν παντελώς ανίκανοι να οργανώσουν τις κρατικές υπηρεσίες και να δημιουργήσουν τις στοιχειώδεις κρατικές δομές.

Δυστυχώς, η πρώην υπουργός με τη χθεσινή της εμφάνιση υπέπεσε και σε ένα ακόμη ολίσθημα. Φρόντισε να αμνηστεύσει την Τουρκία ισχυριζόμενη ότι συνεργάζεται απόλυτα με τις ελληνικές αρχές και συμβάλλει έμπρακτα στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών!

Δυστυχώς, από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι η στάση του κ. Τσίπρα και των υπουργών του στο μεταναστευτικό ήταν και συνεχίζει να είναι παντελώς ανεύθυνη και εγκληματική».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυρία Τασία συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις περί εκμετάλλευσης των πλούσιων Σύρων"

Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο Τσίπρας απέδειξε ότι η αριστερή ιδεολογία απέτυχε

Σκληρή κριτική προς τη ριζοσπαστική αριστερά σε ολόκληρη την Ε.Ε. άσκησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κ. Βέμπερ, μιλώντας μετά την τοποθέτηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ε.Ε», υπογράμμισε πως «ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα και οι Podemos που χάνουν διαρκώς τη δημοτικότητά τους, είναι η απόδειξη πως οι αριστερές ιδέες στην Ε.Ε. έχουν αποτύχει».

«Οποιος θέλει να δει πως πάνε τα πράγματα σωστά, είπε, πρέπει να δει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες. Οποιος κοιτάει όμως την Ελλάδα, βλέπει ότι πέρασαν οι χαμένοι μήνες.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο ΕΚ δήλωσε πως αισθάνεται ικανοποίηση από την στροφή του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας προς τον ρεαλισμό, υπογραμμίζοντας πως πλέον η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα χωρίς μέλλον.

Ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε ακόμα και στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας πως δεν είναι η Ε.Ε αυτή που έχει αποτύχει, αλλά συγκεκριμένα κράτη-μέλη που αδυνατούν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις και επανέλαβε πως η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει τους πρόσφυγες, καθώς «εδώ ισχύουν τα ατομικά δικαιώματα και όχι τα θρησκευτικά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο Τσίπρας απέδειξε ότι η αριστερή ιδεολογία απέτυχε"

Κλειστά τα φαρμακεία τη Δευτέρα στην Αττική

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τα φαρμακεία στην Αθήνα και στο σύνολο του νομού θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού.

Το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τα φαρμακεία τη Δευτέρα στην Αττική"

Ενημερωτικά φυλλάδια θα διανείμει σε δημοτικά σχολεία η Τροχαία

Ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς, θα διανείμει την Παρασκευή σε δημοτικά σχολεία η Τροχαία, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Η πρωτοβουλία αυτή, που πραγματοποιείται με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Τα ενημερωτικά φυλλάδια θα διανεμηθούν, μεταξύ άλλων, στα εξής σχολικά συγκροτήματα:

α) στα 7ο (Μαραθώνος 17), 8ο (Σκεπάρνη 1Α), 4Ο , 11Ο, 13Ο, 15Ο (Εθνικής Αντιστάσεως 59) και 3ο, 5ο, 9ο, 12ο (Φιλιππουπόλεως 58) δημοτικά σχολεία Αμπελοκήπων
β) στα 2ο (Φλέμινγκ 41), 3ο (Ναυαρίνου 1), 6ο (Σουλίου 32), 8ο (Ωραιοκάστρου 139) και 13ο (Μαγνησίας 2) δημοτικά σχολεία Σταυρούπολης
γ) στα 2ο (Οδυσ. και Απ. Φωκά 17), 8ο και 10ο (Αργυροκάστρου και Κοντόσογλου), 3ο και 6ο (Γεννηματά 10) δημοτικά σχολεία Συκεών
δ) στα 2ο, 3ο, 8ο, 10ο (περιοχή Στρεμπενιώτη) δημοτικά σχολεία Νεάπολης
ε) στα 1ο (Μ. Τριανταφυλλίδη), 3ο, 5ο Διαπολιτισμικό (Κωνσταντινουπόλεως 50 και Δενδροποτάμου) δημοτικά σχολεία Μενεμένης
στ) στα 2ο, 3ο (Μακεδονομάχων 7) δημοτικά σχολεία Ελευθερίων
ζ) στα 33ο (Εγνατίας 129), 57ο (Αμβροσίου 15), 59ο, 60ο, 61ο (Αρχαιοτήτων 3) δημοτικά σχολεία Θεσσαλονίκης
η) στα 3ο, 4ο, 82ο, 85ο (Δελφών 196, 150) 6ο, 90ο (Μπότσαρη 45), 11ο (Αμαλίας 60), 33ο (Εγνατίας 129) δημοτικά σχολεία Θεσσαλονίκης
θ) στα 9ο (Δελφών 35 και Κυβέλη 1), 15ο (Παπαζαφειρίου Ζαφείρη 2-4), 29ο (Αναξιμάνδρου 77), 90ο (Μ. Μπότσαρη 45), 92ο (Παπάφη 229), 30ο (Ιωαννίνων 20), 87ο (25ης Μαρτίου 1), 94ο (Κρήτης 53) δημοτικά σχολεία Θεσσαλονίκης, 2ο, 4ο, 15ο Καλαμαριάς (Παπάγου και Καλλίδου), 5ο Καλαμαριάς (Ανδραμύτου 2), 10ο Καλαμαριάς (Βρυουλών 51), 17ο (Ανατολικής Θράκης 10) δημοτικά σχολεία Θεσσαλονίκης
ι) στα δημοτικά σχολεία Ν. Μαλγάρων, Κυμίνων, Χαλάστρας και Ανατολικού
ια) στα δημοτικά σχολεία εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Τροχαίας Ασπροβάλτας, Θέρμης, Λητής και Χαλκηδόνας
ιβ) στα 5ο, 8ο, 20ο (17η Νοεμβρίου 2), 4ο, 15ο (Νεμέας - Θάλειας) 2ο, 18ο (Φιλίππου - Μαιάνδρου) 9ο (Παπαφλέσσα 18) δημοτικά σχολεία και 30ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου
ιγ) στα 1ο, 2ο δημοτικά σχολεία Ασβεστοχωρίου και 1ο, 2ο, 3ο και 4ο δημοτικά σχολεία Πεύκων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημερωτικά φυλλάδια θα διανείμει σε δημοτικά σχολεία η Τροχαία"

Χριστοδουλοπούλου: Τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες

Στην προσφυγική κρίση και το εκλογικό αποτέλεσμα που αναμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για «σεισμό» 4 βαθμών, αλλά έγινε «σεισμός» 8 βαθμών.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν έγινε μνημονιακό κόμμα και πως αν η κοινωνία το αναγνωρίσει αυτό, ξαναψηφίζοντάς τον, θα είναι μεγάλη έκπληξη.

Σχετικά με τη «στοχοποίησή» της, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί μία ανδροκρατούμενη κοινωνία να αποδεχτεί ότι μία γυναίκα βρίσκεται σε τέτοιο πόστο.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, η Τ.Χριστοδουλοπούλου σημείωσε: «Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, αλλά επιβάλλεται από την ΕΕ. Για κάθε αλλοδαπό εκδίδονται δεκατρείς διοικητικές πράξεις».

Σχετικά με τις οικονομικές διαστάσεις του προσφυγικού στις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε: «Πλούτισαν τα νησιά από τους πρόσφυγες. Οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο, έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους».

«Έγινε σεισμός 8 Ρίχτερ και εμείς ως κράτος ήμαστε προετοιμασμένοι για σεισμό 4 Ρίχτερ. Υπήρχε σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Έλεγαν ότι θα πάνε να κάψουν τα δουλεμπορικά σκάφη ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συγκεντρώνονταν στη Λιβύη. Διαφωνήσαμε. Ζητήσαμε να αποτραπεί αυτή η απόφαση, διότι για τη χώρα μας θα σήμαινε ότι θα γίνει κόλαση» σημείωσε.

Η ίδια ανέφερε: «Η επίσημη πολιτική της ΕE είναι η Ευρώπη-φρούριο. Όμως αυτή η πολιτική ξεπεράστηκε. Ήταν έτσι, όσο τα κύματα ήταν μεταναστευτικά. Τώρα με τους πρόσφυγες υπάρχουν διεθνείς συνθήκες. Είναι πάρα πολλοί για να τους κλείσεις τα σύνορα. Πρέπει ή να τους σκοτώσεις στα χερσαία σύνορα ή να τους πνίξεις στη Μεσόγειο. Εμείς επιλέξαμε να τους υποδεχτούμε».

Ωστόσο, η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζει τα βήματα της ΕΕ «δειλά». «Η Ευρώπη ξεκινά με πολύ δειλό τρόπο να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Φοβούνται τα ακροδεξιά κόμματα. Φοβούνται την ανεργία. Υπάρχει διαρκής φόβος παντού» επισήμανε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο μικρός Αϊλάν μπορεί να είναι ο καταλύτης, ενώ εμείς νομίζαμε ότι καταλύτης θα ήταν ο Γιούνκερ που θα πάρει απόφαση», ωστόσο τόνισε ότι «αν δεν παρέμβουμε στις αιτίες που παράγουν την προσφυγιά, το προσφυγικό δεν λύνεται».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε μνημονιακό κόμμα»

Επίσης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στις προσδοκίες της για δύο επερχόμενες τεράστιες εκπλήξεις, που θα σημαδέψουν την πορεία της Αριστεράς: «Από το 2009, παρακολουθούμε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συρρικνώνονται, διότι περνούν κρίση εκπροσώπησης. Συρρικνώνονται, καταβαραθρώνονται. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει τη δυνατότητα διακυβέρνησής του μέσω του δικομματισμού.

»Τώρα έρχεται η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή θα είναι η πρώτη έκπληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μία συμφωνία, δεν έγινε όμως αυτομάτως μνημονιακό κόμμα. Χρειάζεται πολλές μεταλλάξεις να συμβούν για να πει κάποιος κάτι τέτοιο.

»Αν η κοινωνία ξαναψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει κάτι άλλο και όχι το μνημονιακό στοιχείο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα είναι μεγάλη έκπληξη. Όλοι προβλέπουν Βατερλό, με δεδομένο και το ότι έχει υποστεί διάσπαση.

»Η δεύτερη έκπληξη είναι η εξής: Στην εποχή των Μνημονίων δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχεις ως όπλο την κοινωνική πειθάρχηση. Το είδαμε τα δύο τελευταία χρόνια του Σαμαρά, κάγκελα στο Σύνταγμα, δακρυγόνα, τρομοκρατική νομοθεσία. Αν υπάρξει Μνημόνιο σε ένα περιβάλλον όπου θα πνέει δημοκρατικός άνεμος, θα είναι μεγάλη έκπληξη».

Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο κόσμος δεν έχει χάσει την ψυχραιμία του. Θα ήταν καλή φάση αυτό. Ο κόσμος έχει ηττηθεί. Γι' αυτό σας λέω ότι είμαστε ταυτισμένοι με τον κόσμο και τους ψηφοφόρους μας».

Παράλληλα, η πρώην υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα διλήμματα.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλοπούλου: Τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες"

Γιούνκερ: Η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία

Έκκληση προς «κάθε μελλοντική ελληνική κυβέρνηση» να σεβαστεί το πρόγραμμα και τη συμφωνία που έχουν επιτευχθεί μεταξύ της χώρας και της Ε.Ε. απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί και πως το εννοούμε αυτή τη φορά σεβόμενοι τα συμφωνηθέντα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι ήταν δουλειά της Κομισιόν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, πρόσθεσε όμως στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αυτό δεν σήμαινε πως θα υπήρχε κάποια μαγική λύση.

Σχέδιο Γιούνκερ για το μεταναστευτικό

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε παρουσιάσει τη νέα πρόταση της Ε.Ε. για το προσφυγικό πρόβλημα με τη μετεγκατάσταση συνολικά 160 χιλιάδων προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, ενιαία πολιτική ασύλου, ενίσχυση της Frontex, νομιμοποίηση της μετανάστευσης και αντιμετώπιση των αιτιών της, μεταξύ άλλων, και με τη δημιουργία ταμείου 1,8 δισ. για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Β. Αφρική.

«Θέλετε να δείτε οικογένειες να κοιμούνται τον χειμώνα στον σιδηροδρομικό σταθμό στη Βουδαπέστη; Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον χειμώνα αυτών των ανθρώπων», είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Και πρόσθεσε: «Ολοι στην Ευρώπη κάποια στιγμή ήταν πρόσφυγες. Ούγγροι, Τσέχοι, Σλοβάκοι, οι Γιουγκοσλάβοι. 20 εκατ. Πολωνοί βρίσκονται έξω από την Πολωνία. Ξεχνάμε πόσοι Μακντόναλντ και πόσοι Ο’ Λίρι βρίσκονται στις ΗΠΑ; Πιο πολλοί απ΄ότι στη Σκώτια και την Ιρλανδία», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Η μετανάστευση είναι κάτι που πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και όχι να τη φοβόμαστε. Σκεφτείτε για μια στιγμή τι θα γινόταν αν ήσασταν εσείς στη θέση τους με το παιδί στο χέρι. Οι Βρυξέλλες γίνονται πάντα αποδέκτες κατηγοριών όταν τα κράτη-μέλη δεν κάνουν τη δουλειά τους. Συγχαίρω την Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο που κάνουν περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον φιλοξενώντας 4 εκατ. πρόσφυγες».

Τα κράτη-μέλη καλούνται να εγκρίνουν το σχέδιο Γιούνκερ τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία"

Η Ελβετία είναι η καλύτερη χώρα για να γεράσει κάποιος - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι το καλύτερο μέρος για να περάσει τη ζωή του ένας ηλικιωμένος και ακολουθούν η Νορβηγία και η Σουηδία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά, στην 79η θέση, μεταξύ 96 κρατών, κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (30), η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75).

Ο δείκτης -που καταρτίζεται σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον- καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή γύρω στα 900 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μια αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικο-οικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου, όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.α.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν. Όσες χώρες -όλες στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική- επενδύουν συστηματικά για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων (υψηλότερες συντάξεις, καλύτερη περίθαλψη, μεγαλύτερη ασφάλεια κλπ.), βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Η έκθεση πάντως επισημαίνει ότι, λίγο-πολύ, σε όλες τις χώρες υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις.

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σήμερα συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (86 χρόνια), ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες εργαζόμενες συνήθως αμοίβονται λιγότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ποικίλουν δραματικά, από 48,5% στη Ν.Κορέα έως μόνο 1,6% στην Ισλανδία. Έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών στη Γη θα έχει φθάσει το 16,5%, τα τρία τέταρτα από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ελλάδα

Η έκθεση -με επικεφαλής τον καθηγητή Ασγκάρ Ζαϊντί του Κέντρου Ερευνών Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον- επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050. Το προσδόκιμο ζωής ενός 60χρονου (πόσα χρόνια ακόμη αναμένεται να ζήσει) υπολογίζεται σε 24 χρόνια, ενώ το προσδόκιμο υγιούς ζωής σε 17,4 χρόνια.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τον Δείκτη, έχει συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων (22η) και στην εισοδηματική ασφάλειά τους (28η), παρά τη μείωση του ανά κεφαλή εισοδήματος (26.215 δολάρια) λόγω της κρίσης και το ότι μόνο το 77,4% των ατόμων άνω των 65 ετών παίρνουν σύνταξη. Σε 7,7% υπολογίζεται το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών (όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο από το μισό του μέσου εθνικού εισοδήματος).

Η Ελλάδα έχει πολύ κακές επιδόσεις (91η) στο κατά πόσο το περιβάλλον της διευκολύνει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, εξαιτίας των πολύ χαμηλών ποσοστών ικανοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας από τις μεταφορές (53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%).

Η έκθεση αναφέρει ότι, όσον αφορά στις κοινωνικές διασυνδέσεις, το 61% των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να βασιστουν σε περίπτωση ανάγκης. Εξάλλου μόνο το 48% δηλώνουν ότι νιώθουν ασφαλείς να περπατάνε μόνοι τους τη νύχτα στη γειτονιά τους ή γενικότερα στην πόλη τους.

Χαμηλή είναι επίσης η θέση της Ελλάδας (87η) στο πεδίο των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησής τους (35,6%) και του όχι υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους (μόνο το 31% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελβετία είναι η καλύτερη χώρα για να γεράσει κάποιος - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα"

Γιούνκερ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απεύθυνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση "για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις" στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί», παραδέχθηκε ο Γιουνκέρ υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στις πόρτες της Ευρώπης, «αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη 'Ευρώπη' και περισσότερη 'Ενωση'».

«Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη» είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές:

«Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αυτός ο δεύτερος Μηχανισμός θα αφορά στην μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων που θα προστεθούν στις πρώτες προβλεπόμενες 40.000 προσφύγων.

«Είναι σαφές ότι τα κράτη-μέλη σαν την Ελλάδα την Ιταλία και την Ουγγαρία. Στόχος η δημιουργία ενός διαρθρωμένου συστήματος μετεγκατάστασης» σημείωσε ο Γιούνκερ, ενώ όσον αφορά στη ζώνη του Σένγκεν επεσήμανε: «Το σύστημα Σένγκεν δεν θα καταργηθεί κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες"

Μεταλλωρύχοι έστησαν σκηνές στη Μεσογείων [Βίντεο]


Περίπου 50 μεταλλωρύχοι έστησαν σκηνές έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη Μεσογείων, αντιδρώντας στην αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των εργαζομένων, έχουν ζητήσει συνάντηση με τη νέα υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου και - όπως τονίζουν - δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για επιστροφή στην εργασία τους στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Σε ανακοίνωσή τους, οι μεταλλωρύχοι δηλώνουν «αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα και να κατασκηνώσουν έξω από το υπουργείο επ' αόριστον, αν δεν βρεθεί εδώ και τώρα λύση, την ώρα που οι συνάδερφοί τους στην Χαλκιδική, παραμένουν για 16η μέρα ταμπουρωμένοι στις στοές».



tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταλλωρύχοι έστησαν σκηνές στη Μεσογείων [Βίντεο]"

Το σχέδιο εκκαθάρισης των «κόκκινων δανείων»

Εταιρίες συμβούλους για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, νέο πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και συμβούλους αφερεγγυότητας φέρνει μεταξύ άλλων το ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη κατέληξε κατ' αρχήν στο να διαμορφωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το ΤΧΣ μια βάση δεδομένων για τα δάνεια που διαχειρίζονται σήμερα οι Τράπεζες.

Με άλλα λόγια θα γίνει κατ αρχήν μια κατηγοριοποίηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται ανάλογα με τον δανειολήπτη (επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια νοικοκυριών) το διάστημα κατά το οποίο κάθε δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο και το βαθμό φερεγγυότητας του κάθε δανειολήπτη.

Με βάση το μνημόνιο όλοι οι εμπλεκόμενοι (κυρίως οι εμπορικές τράπεζες) θα πρέπει να εξαντλήσουν την δυνατότητα συμβουλών από εξωτερικούς φορείς με στόχο την ταχεία εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σημείο αυτό βάζει στο παιχνίδι τις εταιρίες συμβούλους διαχείρισης κόκκινων δανείων οι οποίες με βάση την πρακτική στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα κάνουν κοινές εταιρίες με τις συστημικές τράπεζες.

Η κάθε τράπεζα θα μεταβιβάζει στην νέα εταιρία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ελαφρύνοντας ισολογισμό της. Στόχος θα είναι η ανάκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των δανείων είτε μέσω ρύθμισης με τους δανειολήπτες είτε μέσω πλειστηριασμών ακινήτων ή ακόμη το κούρεμα των δανείων με αντάλλαγμα την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η λύση αυτή είναι καλύτερη από την αρχική πρόταση των θεσμών για την άμεση πώληση ενός μέρους έστω των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λεγόμενα Distress Funds η οποία απορρίφθηκε από την Ελληνική πλευρά.

Ενδιάμεσοι στην προσπάθεια εντοπισμού των «στρατηγικών κακοπληρωτών θα είναι η -προαναγγελθείσα- Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας των δανειοληπτών, ενώ για τους κακοπληρωτές θα επιλαμβάνονται οι «διαχειριστές αφερεγγυότητας» δηλαδή επαγγελματίες χωρίς συγκεκριμένη ειδικότητα οι οποίο θα κάνουν διαχειριστικό έλεγχο στους δανειολήπτες ανεξάρτητα αν πρόκειται για επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα.

Στην συνέχεια βέβαια θα κάνουν πρόταση αν θα πρέπει να επιβληθούν διοικητικά μέτρα ή να προχωρήσει μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του εξεταζόμενου δανείου.

Οι νόμοι «Κατσέλη» για τα νοικοκυριά και «Δένδια» για τις επιχειρήσεις, οι οποίοι θα υποστούν εκτεταμένες τροποποιήσεις με στόχο την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων ενώ αναμένεται να θεσπιστούν και δυσκολότερα κριτήρια για να υπάρξει η δυνατότητα χρήσης τους.

Το χρονοδιάγραμμα

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων έχουν ως εξής:

1. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των τραπεζών και να ξεχωρίσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις από τις μη βιώσιμες.

2. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2016 θα πρέπει η ΤτΕ σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα να καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για τη ρύθμιση δανείων, πλειστηριασμών, ύψους επισφαλειών κ.λπ.

3. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης εκκαθάρισης και εκπλειστηριασμού όλων των μη βιώσιμων περιπτώσεων και μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της αγοράς από τέτοιες περιπτώσεις.

4. Εως τα τέλη Μαρτίου του 2016 η ΤτΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα περιλαμβάνει οδηγίες για ομαδικές αναδιαρθρώσεις δανείων.

5. Από τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την ΤτΕ για τη συνολική εικόνα σε σχέση με τους στόχους. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα εμπλακεί άμεσα στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων και θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων μεγάλων επιχειρήσεων ή ακόμα και ολόκληρων κλάδων.

6. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 να έχει εισαχθεί ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών. Το ίδιο θα πρέπει να έχει γίνει και για το ΤΧΣ μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2016.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο εκκαθάρισης των «κόκκινων δανείων»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news