facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Τριπλό θρίλερ σε νέα δημοσκόπηση

Μικρή ενίσχυση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για το Action24 και την εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί οριακό προβάδισμα 0,5% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, ενώ αμφίρροπη είναι και η μάχη για την ανάδειξη του τρίτου κόμματος, την οποία διεκδικούν τρία κόμματα (Χ.Α., ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ) που παρουσιάζουν μικρή άνοδο των ποσοστών τους. Σταθερό στα ποσοστά του παραμένει το Ποτάμι. Μικρή πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε σχέση με τη δημοσκόπηση της προηγούμενης βδομάδας.
Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης βδομάδας): ΣΥΡΙΖΑ 26,5% (26%), ΝΔ 26% (25%), Χ.Α. 6,5% (6), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6% (5%), ΚΚΕ 5,5% (5%), ΠΟΤΑΜΙ 5% (5%), ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3,5% (4%), ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3,5% (3), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2% (2,5%) .
Και με αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης βδομάδας): ΣΥΡΙΖΑ 28% (27,5%), ΝΔ 27,5% (26,5%), Χ.Α. 7% (6,5%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5% (5,5%), ΚΚΕ 6% (5,5%), ΠΟΤΑΜΙ 5,5% (5,5%), ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3,5% (4,5%), ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3,5% (3%), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2% (2,5%).
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, προβάδισμα έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 44% θετικές γνώμες (έναντι 44% αρνητικών), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 41% θετικές γνώμες (έναντι 48% αρνητικών).
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί προβάδισμα έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με 35% έναντι 33%, το οποίο όμως έχει μειωθεί από την προηγούμενη βδομάδα, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 36%-32%.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 48% έναντι 38% της ΝΔ. Η διαφορά εδώ έχει μειωθεί έναντι της προηγούμενης βδομάδας, αφού από 14% έχει πέσει στο 10% (ήταν 50% έναντι 36%).
Υψηλή παραμένει η συσπείρωση της ΝΔ που φτάνει στο 77%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 54%. Την προηγούμενη βδομάδα η ΝΔ είχε 76% και ο ΣΥΡΙΖΑ 50%.
Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη επιλογή κυβέρνησης για τη χώρα μετά τις εκλογές αν δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 44% των ερωτηθέντων επιλέγουν κυβέρνηση συνεργασίας του πρώτου κόμματος με 1-2 μικρότερα κόμματα και το 39% συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ) μαζί με όποιο άλλο κόμμα επιθυμεί να συμμετάσχει. Το 8% επιλέγει νέες εκλογές.
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβάλλει στην εφαρμογή του Μνημονίου, το 60% απαντούν «ναι σε κάθε περίπτωση», το 13% «ναι, μόνο αν είναι πρώτο κόμμα» και το 17% «όχι, σε καμία περίπτωση».
Στο αντίστοιχο ερώτημα για τη ΝΔ, το 64% θεωρούν ότι πρέπει να συμβάλλει στην εφαρμογή του Μνημονίου σε κάθε περίπτωση, το 9% μόνο αν είναι πρώτο κόμμα και το 16% σε καμία περίπτωση.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλό θρίλερ σε νέα δημοσκόπηση"

ΝΔ: Την αλήθεια που αμφισβητεί ο Σκουρλέτης θα τη βρει στο ΦΕΚ

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της ενέργειας και ειδικότερα, για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τη ΝΔ για ψέματα στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη δήλωση του κ. Π. Σκουρλέτη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χρειάζεται πολύ θράσος για να βαφτίζει ο κ. Σκουρλέτης την αλήθεια ψέμα και να ψεύδεται ασύστολα.
Την αλήθεια, λοιπόν, που αμφισβητεί θα τη βρει στο ΦΕΚ (14/8/2015, ΤΕΥΧΟΣ Α΄, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 94, ΣΕΛ. 1029) που έχει δημοσιευθεί η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει: «επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι στη ΝΔ δεν ξέρουν να διαβάζουν, καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που τους έχει απομείνει είναι το ψέμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διασφάλισε μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτά δηλαδή που σκόπευε να ξεπουλήσει η ΝΔ».

Είχε προηγηθεί σχόλιο της Ν.Δ. ότι «η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου. Όπως ρητά και ξεκάθαρα προβλέπεται και η παραχώρηση από τη ΔΕΗ του 50% της εμπορίας και παραγωγής ρεύματος».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Την αλήθεια που αμφισβητεί ο Σκουρλέτης θα τη βρει στο ΦΕΚ"

Αίτημα για τη σύλληψη Νετανιάχου υπέγραψαν 107.000 Βρετανοί

Περισσότεροι από 107.000 πολίτες υπέγραψαν ένα αίτημα για τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου όταν επισκεφτεί το Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι βρετανικές αρχές ανέφεραν πως η επίσκεψη αρχηγού κράτους καλύπτεται από ασυλία από νομικές διαδικασίες και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να συλληφθεί, παρόλο που η συγκέντρωση των υπογραφών καταδεικνύει τα έντονα αισθήματα που τρέφουν αρκετοί σχετικά με την περσινό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, πρέπει να συλληφθεί για εγκλήματα πολέμου με την άφιξη του στην Βρετανία για την σφαγή περισσότερων από 2.000 αμάχων το 2014» αναφέρει το αίτημα.

Το κοινοβούλιο εξετάζει και φέρνει προς συζήτηση όλα τα αιτήματα που συγκεντρώνουν περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

«Αναγνωρίζουμε πως ο πόλεμος στην Γάζα τον περσινό χρόνο είχε έναν φριχτό αριθμό νεκρών. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, όλοι μας αισθανθήκαμε βαθιά θλίψη από την βία και η Βρετανία έχει βρεθεί στο προσκήνιο των διεθνών προσπαθειών για ανοικοδόμηση» ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

«Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την αναγνώριση της Βρετανίας για το δικαίωμα του Ισραήλ να λαμβάνει ανάλογη δράση για να αμύνεται, μέσα στα όρια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» πρόσθεσε η κυβέρνηση.

Δύο μήνες μετά τον πόλεμο στην Γάζα το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος, σε μια μη δεσμευτική κίνηση, αλλά σε ένα συμβολικό μήνυμα υποστήριξης υπέρ των Παλαιστινίων.

Ένα βρετανικό δικαστήριο το 2009 εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αλλά το απέσυρε, καθώς εκείνη ακύρωσε το προγραμματισμένο της ταξίδι στην Βρετανία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα για τη σύλληψη Νετανιάχου υπέγραψαν 107.000 Βρετανοί"

Stop σε σενάρια συγχώνευσης συστημικών τραπεζών

Δεν θα υπάρξει επί του παρόντος αύξηση του ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ την εβδομάδα, δήλωσε πριν από λίγο πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από συνάντηση που έγινε στο υπουργείο οικονομικών ανάμεσα στον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Χουλιαράκη και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το Asset Quality Review για τις τράπεζες, εντός Οκτωβρίου θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και τα stress tests.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «θέλουμε τη συμμετοχή των ιδιωτών» στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Τώρα, τόνισε, στόχος είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές, τα NPLs και να ξεκινήσουν να ξαναδίνουν δάνεια οι τράπεζες. 
Οπως υπογράμμισε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα με συμμετοχή του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΥΠΟΙΚ, για το νομικό πλαίσιο και για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει bail in σε καταθέσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά.

Τα capital controls

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι ότι "πήγαμε καλά στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τα capital controls", υπογραμμίζοντας ότι τον Ιούλιο χρηματοδοτήθηκε το 50% των εισαγωγών του περυσινού Ιουλίου και τον Αύγουστο το 75% των εισαγωγών του περυσινού Αυγούστου.
Τόνισε ότι οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις "χαλαρώνουν μέρα με την μέρα".
Οσον αφορά στο όριο αναλήψεων, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση για τα 420€ την εβδομάδα για τις αναλήψεις, αφού το μηνιαίο ποσό είναι 1.800 ευρώ, πολύ μεγαλύτερο του μέσου μισθού. Άλλωστε έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι αντιδράσεις, συμπλήρωσε.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Stop σε σενάρια συγχώνευσης συστημικών τραπεζών"

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας

Με σχόλια για... αναλφάβητους απάντησε η Κουμουνδούρου στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την τύχη της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων για το τρίτο μνημόνιο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι στη ΝΔ δεν ξέρουν να διαβάζουν, καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που τους έχει απομείνει είναι το ψέμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διασφάλισε μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτά δηλαδή που σκόπευε να ξεπουλήσει η ΝΔ».

Είχε προηγηθεί σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο «η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου. Όπως ρητά και ξεκάθαρα προβλέπεται και η παραχώρηση από τη ΔΕΗ του 50% της εμπορίας και παραγωγής ρεύματος».
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας"

Χριστίνα Τρεμόντι: Επικεφαλής στο Επικρατείας των ΑΝΕΛ μόλις «κόπηκε» από το Ποτάμι!

Από τα... απόνερα του Ποταμιού στην... κορυφή των ΑΝΕΛ βρέθηκε η Ελληνοαμερικανίδα ακτιβίστρια κατά της... διαφθοράς (!), Χριστίνα Τρεμόντι.

Σαρανταοκτώ ώρες προτού -δόξη και τιμή- την ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ως επικεφαλής τοιυ ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματός του, το οποίο, πάντως, δεν είχε εκλέξει βουλευτή από τη συγκεκριμένη λίστα ούτε τον περασμένο Ιανουάριο, η 25χρονη κυρία Τρεμόντι συμμετείχε σε εκδηλώσεις του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στη Σεβαστουπόλεως δεν αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη και αποδίδουν τη μεταγραφή στην ανάγκη της υποψηφίας να βγει στο γυαλί. Όπως σημειώνουν, η «κυρία edosafekelaki.org», αν και μόλις 25 χρόνων, δήλωνε μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι... Ποτάμι, δηλαδή λίγες ώρες πριν κλείσουν οι λίστες και συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μέσα σε αυτές.

"Τι μεσολάβησε μέσα σε 48 ώρες, μόνο εκείνη ξέρει" υποστηρίζουν. Θυμούνται, πάντως, πως όταν στις 22 Ιουνίου πήρε το λόγο και μίλησε σε εκδήλωση του Ποταμιού, εξομολογήθηκε πως "από την αρχή ήταν Ποτάμι, γιατί είναι το κόμμα που της ταιριάζει! Φρέσκο και καινοτόμο".

Ακόμη πιο πρόσφατα, φωτογραφήθηκε μαζί με τα στελέχη του Κινήματος στο Θέατρο Αλκμήνη, στις 4 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες. "Μήπως όταν τρως πόρτα, καίγεσαι τόσο πολύ, που γίνεσαι... Καμμένος;" σχολιάζουν στη Σεβαστουπόλεως.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τρεμόντι στην εκδήλωση του Ποταμιού στις 22 Ιουνίου 2015:

Την ίδια εποχή σαν σήμερα πριν από περίπου τρία χρόνια καθόμουν στο γραφείο μου στη Νέα Υόρκη όπου εργαζόμουν σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Κάθε πρωί ένιωθα μια γροθιά στο στομάχι, καθώς έβλεπα συκοφαντικές δηλώσεις και βίαιες εικόνες της χώρας μου στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Άρχισε να με κατακλύζει η ανάγκη μου να αντιδράσω.

Παραιτήθηκα από τη θέση μου στη Νέα Υόρκη και επέστρεψα στην Ελλάδα για να γίνω και εγώ μία από τις φωνές όλων όσων ένιωθαν θύματα του συστήματος. Παρά την πάροδο αυτών των ετών βλέπω πως η κατάσταση παραμένει η ίδια, αν όχι χειρότερη. Δεν βλέπω αλλαγή. Δεν νιώθω αλλαγή. Στο κατώφλι των αποφάσεων της σημερινής μέρας, με την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη και με λέξεις όπως «capital controls» να αποτελούν μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου θεωρώ πως είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Βρίσκομαι εδώ σήμερα σαν πολίτης αυτής της χώρας πού κάποτε βίωσε τον εξευτελισμό από ένα αυτοπροστατευόμενο σύστημα, όταν το 2010 ό ενενηντάχρονος παππούς μου, ανάπηρος πολέμου, με ακατάπαυστη αιμορραγία λόγω καρκίνου αναγκάστηκε να δώσει και αυτός φακελάκι πριν μπει στο χειρουργείο για να εγχειριστεί.

Τα δικαιώματα τού παππού μου ως φορολογούμενου πολίτη είχαν παραβιαστεί στο όνομα ενός οικονομικού ανταλλάγματος : τα ίδια δικαιώματα για τα οποία εκείνος ήταν έτοιμος να θυσιάσει την ζωή του, όταν πολεμούσε για δημοκρατία.

Είχα την τύχη να μεγαλώσω κοντά του. Ένας περήφανος άνθρωπος που με ανέθρεψε λέγοντας μου ότι τα τρία πράγματα για τα οποία αξίζει να πολεμήσει κανείς στην ζωή είναι ή οικογένεια, η ελευθερία και πάνω από όλα η πατρίδα.

Έχοντας αυτές τις αξίες βαθιά ριζωμένες μέσα μου, το 2012 δημιούργησα το edosafakelaki.org, μία ψηφιακή, δημοκρατική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, όπου οι πολίτες μπορούν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας να δώσουν μία αυθεντική και αντιπροσωπευτική εικόνα της έκτασης των περιστατικών δωροδοκίας που είχαν βιώσει. Σήμερα είναι πλέον καταγεγραμμένες πάνω από 2500 ιστορίες διαφθοράς με αξίες άνω των 5, 500, 000 EUR. Μία πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που ήθελαν να σπάσουν τη σιωπή αναγνωρίστηκε ως πρόγραμμα υποδειγματικής πρωτοβουλίας πολιτών για την πάταξη της διαφθοράς στην Αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2013.

Από τη συλλογή των προσωπικών καταγγελιών μπορούμε να αντλήσουμε δεδομένα κοινωνικής όσο και αριθμητικής απόψεως πού θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να εντοπίσουμε τους τομείς όπου οι πρακτικές αυτές εμφανίζονται πιο συχνά, τις μεθόδους αλλά και τα κενά τού συστήματος έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάγκη για εντατικότερη έρευνα και μεγαλύτερη διαφάνεια. Η πλατφόρμα έγινε ένας χώρος για τον σύγχρονο Έλληνα πολίτη πού αναγνωρίζει ότι η μάχη απέναντι στην διαφθορά δεν είναι μια μάχη πού πρέπει να δώσει μόνος του.

Η ραγδαία ανάπτυξη της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών δημιουργούν ένα εργαλείο διαφάνειας, η οποία πρόδηλα πια ξεσκεπάζει όσους δωροδοκούνται. Η γνώση είναι δύναμη και κινητοποιεί τη δράση. Οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της ιστοσελίδας δημιούργησαν μία κοινότητα χωρίς πολιτικά χρώματα και λειτουργούν ενωτικά με γνώμονα τη συλλογική κάθαρση.

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι κάνουν το πρόβλημα δικό τους, κατανοώντας ότι τα ατοπήματα της προηγούμενης γενιάς οδήγησαν στην παρούσα πραγματικότητα. Οι αδύναμοι θεσμοί περιπλέκουν τη διαδικασία απόδοσης ευθύνης έχοντας δημιουργήσει μια παθητική κοινωνία. Έχουμε γίνει παθητικοί, διότι διεφθαρμένα άτομα έχουν επωφεληθεί από το γεγονός ότι το κράτος είναι είτε απρόθυμο είτε ανίκανο να ελέγξει την παρανομία των δραστηριοτήτων τους, υπονομεύοντας το ρόλο του νόμου και θεωρώντας μας αδύναμους, ανεύθυνους και αβοήθητους πολίτες.

Η επείγουσα ανάγκη να πατάξουμε τη διαφθορά είναι τόσο ρεαλιστική όσο τρομακτική, όπως και ο μύθος του Σισύφου. Όλοι σκεφτόμαστε «τι πρόκειται να συμβεί αν αλλάξω την συμπεριφορά μου, θα κατρακυλήσουν οι προσπάθειες να με συντρίψουν όπως ακριβώς ο βράχος του Σισύφου κάθε φορά που κατρακυλούσε από την κορυφή; »

Η απάντηση είναι πολύπλευρη. Η μάχη πρέπει να είναι πολυπρόσωπη και η προσέγγιση ποικιλόμορφη.

Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία, καταστρατηγεί τις ίσες ευκαιρίες και επηρεάζει την εθνική οικονομία. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η διαφθορά αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Για παράδειγμα, τα Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Ασθενών περιγράφονται ως εξής: δικαιώματα της ελεύθερης πρόσβασης, της ελεύθερης επιλογής, του σεβασμού του χρόνου των ασθενών και δικαίωμα διαμαρτυρίας. Ταυτίζονται όλα αυτά με εικόνα ελληνικού νοσοκομείου όπου βασιλεύει το φακελάκι; Θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι σε ότι αφορά το νόμισμα, αλλά σε ότι αφορά τους θεσμούς έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φέτος μοιραζόμαστε τη 69η θέση στον παγκόσμιο Δείκτη Διαφθοράς με τη Σουαζιλάνδη και τη Σενεγάλη. Η ελληνική κρίση έχει καταντήσει μία χρόνια ασθένεια την οποία όλοι γνωρίζουμε πως να θεραπεύσουμε αλλά ακόμα ψάχνουμε το γιατρό.

Πρέπει να εφαρμόσουμε σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα με στόχο την εκπαίδευση και την εξειδίκευση ενάντια στη διαφθορά. Χρειάζεται να καταργήσουμε τον διαμεσολαβητή. Ας δημιουργήσουμε μια νέα γενιά ενεργών και ευσυνείδητων πολιτών με γνώση χρήσης των τεχνολογικών εργαλείων που προσδίδουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, διαφάνεια και που εξαλείφουν την ανάγκη να εξυπηρετηθούμε από έναν διεφθαρμένο ιθύνοντα. Έχουμε ανάγκη ένα σύγχρονο σύστημα με ξεκάθαρο και άμεσο επικοινωνιακό πλάνο που θα ενημερώνει τους πολίτες ως προς το ποια στοιχεία να αναζητήσουν σε περίπτωση διαφθοράς, ποιες πηγές και ποιο είδος προστασίας είναι διαθέσιμο για αυτούς. Ένα κράτος που θα μας ενισχύσει, θα συνεργαστεί με τα προσωπικά μας εγχειρήματα και οργανισμούς. Ας δημιουργήσουμε μαζί μία κοινή και συνεργατική συνείδηση που θα συνθέτει τη συλλογική μας ενέργεια για αλλαγή, δίνοντας ένα καινούργιο νόημα συμμετοχής στα κοινά.

Σας απευθύνομαι απόψε με την αγωνία και τους προβληματισμούς των νέων αυτής της χώρας. Η Ελλάδα χάνει το νεότερο, το καλύτερο και το λαμπρότερο δυναμικό της. Έχουμε το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης εξειδικευμένων επαγγελματιών στην αναπτυγμένη σύγχρονη δυτική κοινωνία. Τα κενά που θα δημιουργηθούν από αυτή την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου θα γίνουν πολύ πιο αισθητά την επόμενη δεκαετία. Οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύτηκαν με μεγάλο χρηματικό κόστος, τόσο των οικογενειών τους όσο και του δημοσίου, και τώρα εργάζονται σε χώρες οι οποίες δεν επένδυσαν καθόλου σε εκείνους.

Ας βρούμε τρόπους να σταματήσει αυτό το <> και ας το μετατρέψουμε σε <>. Μην επιτρέψουμε να χάσουμε κι άλλους αξιόλογους Έλληνες από το δυναμικό μας. Το 79% από αυτούς που έφυγαν, το έκαναν διότι πιστεύουν πως δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω έκκληση στους νέους της πατρίδας μας που έχουν φύγει να γυρίσουν πίσω. Υπάρχει μέλλον. Εσείς θα πρέπει να γίνετε αρχιτέκτονες του μέλλοντος και αυτό δεν γίνεται εξ αποστάσεως. Με τα προσόντα σας και την καινούργια νοοτροπία που έχει διαμορφωθεί από τις εμπειρίες σας μπορείτε να γίνετε οι αρωγοί της αλλαγής που χρειάζεται αυτή η χώρα. Γίνετε μέρος του κινήματος που έχει γαλουχηθεί από την ελεύθερη σκέψη και το διάλογο.

Το συμφέρον της πατρίδας παραμένει υπεράνω ιδεολογιών, πέρα από κομματικές γραμμές και απαρχαιωμένα στερεότυπα. Ενισχύστε το έδαφος, ώστε να ανθίσει σε αυτό η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη που καθυστερεί είναι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται.

Σίγουρα η ελπίδα για συλλογική αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να μοιάζει με ένα μακρινό φιλόδοξο στόχο. Είμαι όμως μάρτυρας μιας δημιουργικής ορμής. Η κρίση έγινε αφορμή για να διαμορφωθεί μία ατμόσφαιρα άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων. Η συνεισφορά όλων μας είναι σημαντική για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Ας κάνουμε τη διαφορά αφανίζοντας τη διαφθορά.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

22 Ιουνίου 2015
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστίνα Τρεμόντι: Επικεφαλής στο Επικρατείας των ΑΝΕΛ μόλις «κόπηκε» από το Ποτάμι!"

Από 10 μέχρι 17 Σεπτεμβρίου και μόνο ηλεκτρονικά οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) ή από τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄& Β΄) για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα γίνουν από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και 17 Σεπτεμβρίου 2015, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Φέτος πρώτη φορά, για τις εγγραφές των επιτυχόντων τίθεται σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής προεγγραφής και της αποστολής των δικαιολογητικών εγγραφής, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στα τμήματα επιτυχίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιτυχόντες απαλλάσσονται από το κόστος της μετακίνησής τους και η διαδικασία εγγραφής εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται.

Αναλυτικά μέσα σε συνολικό διάστημα 10-22 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων περιλαμβάνει πλέον τα εξής στάδια:

1. Στο διάστημα 10-17 Σεπτεμβρίου 2015, οι επιτυχόντες μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr οφείλουν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή προεγγραφής, να συμπληρώσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους. Για την είσοδό τους στην εφαρμογή θα καταχωρίζουν τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που χρησιμοποίησαν στο μηχανογραφικό δελτίο. Αν χρειαστεί, οι σχολικές μονάδες θα υποστηρίξουν τους επιτυχόντες για την επαναδημιουργία password, σε περίπτωση που δεν τον θυμούνται.

2. Αμέσως, και ως 22 Σεπτεμβρίου 2015 (ταχυδρομική σφραγίδα), οι προεγγραφέντες επιτυχόντες οφείλουν να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος που πέτυχαν με ταχυμεταφορά (courier) ή αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη αίτηση προεγγραφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι ταχυδρομικές διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων των τμημάτων θα έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή προεγγραφής.

3. Τέλος, η γραμματεία του τμήματος ή σχολής, για την ολοκλήρωση της εγγραφής, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση, που θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά από το ΥΠΟΠΑΙΘ. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής και για εξαιρετικές περιπτώσεις, η γραμματεία δύναται αιτιολογημένα να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά από τους εισαγομένους.

Αμέσως μετά την ηλεκτρονική προεγγραφή, και πάντα μέσα στο διάστημα 10-22 Σεπτεμβρίου οι επιτυχόντες πρέπει να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά αναφέρονται αναλυτικά και στην ηλεκτρονική εφαρμογή και στη σχετική εγκύκλιο

Η ανωτέρω προθεσμία 10-22 Σεπτεμβρίου 2015, είναι αποκλειστική και δεσμευτική και ισχύει για την εγγραφή των εισαγομένων με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τους οποίους θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική προεγγραφή.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων τμημάτων.

Στην ίδια προθεσμία θα ολοκληρωθεί και η εγγραφή των εισαγομένων στις θέσεις εισακτέων πέραν του καθορισθέντος αριθμού εισακτέων με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μετά από συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, για τους οποίους επίσης θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική προεγγραφή.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Τέλος, επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στις παραπάνω προθεσμίες, τόσο δηλαδή για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τους προεγγραφή 10-17 Σεπτεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, όσο και για την αποστολή των δικαιολογητικών τους μέχρι 22 Σεπτεμβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία της όλης διαδικασίας εγγραφών.

Το ίδιο διάστημα 10-17 Σεπτεμβρίου θα εγγραφούν και οι εισαγόμενοι από ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με διάκριση σε επιστημονικές Ολυμπιάδες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι εγγραφές των εισαγομένων με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών-αλλογενών και αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Γι αυτές τις 2 κατηγορίες ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ η ηλεκτρονική προεγγραφή, αλλά η εγγραφή θα γίνει όπως πέρυσι και θα ακολουθήσει ξεχωριστή εγκύκλιος.
Είναι ευνόητο ότι όλες οι ανωτέρω διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται είτε από τον ίδιο τον επιτυχόντα ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορεί να εγγραφεί στη νέα σχολή ή στο τμήμα εισαγωγής του, αν δεν διαγραφεί προηγουμένως από την σχολή ή το τμήμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 10 μέχρι 17 Σεπτεμβρίου και μόνο ηλεκτρονικά οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια"

Βαρουφάκης: O Τσίπρας φοβήθηκε την Τρόικα για το σχέδιο Β που ήταν έτοιμο από 11 Μαΐου!

Με την παρατήρηση ότι από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010 έχουν παραιτηθεί ήδη δύο πρωθυπουργοί αφού υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν ένα αβάσταχτο πακέτο μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για πακέτο βοήθειας από την Τρόικα ξεκινά το κείμενό του στους New York Times ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπληρώνει: «Με πονά να βλέπω την ίδια μοίρα να έχει και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος και σύντροφός μου Αλέξης Τσίπρας»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την απόφασή του να μη μετάσχει στις «θλιβερές εκλογές» αλλά και ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Σόιμπλε και στελέχη του ΔΝΤ αποδέχονται ότι η νέα δανειακή συμφωνία δεν είναι βιώσιμη.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν θα συμμαχήσει με όσους σκέφτονται ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη υποτίμηση με την επανεισδοχή της δραχμής είναι ένα πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται εκτεταμένα στο «εναλλακτικό σχέδιο». «Τον Μάρτιο ανέλαβα το έργο να συντάξω ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας με τη συμμετοχή του οικονομολόγου Τζέφρι Σακς και τη συμβολή μιας ομάδας ειδικών όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και ο βρετανός πρώην υπουργός Νόρμαν Λάμοντ. Η στρατηγική μας βασιζόταν σε μια στρατηγική για ανταλλαγή χρέους (debt swaps) προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Το μέτρο αυτό θα μας επέτρεπε να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Θέσαμε ως στόχο τα πλεονάσματα αυτά να μην είναι μεγαλύτερα από το 2% του ΑΕΠ. Με μικρότερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών, η ελληνική οικονομία θα προσέλκυε επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης η Ελλάδα θα ήταν επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα προσθέτει ότι το σχέδιο περιελάμβανε τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για τον δημόσιο πλούτο και μιας «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια.

«Το πλάνο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Το παρουσίασα στον Σόιμπλε και σε άλλους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ έγκριση από τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι του το απαγόρευσε η Τρόικα. Του κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοιο έγγραφο θα θεωρούνταν εχθρική κίνηση και θα ήταν μια υπαναχώρηση από τις συνθήκες του υπάρχοντος προγράμματος της Τρόικας. Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα έκανε λόγο για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν είχε πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως αυτό δείχνει την αποτυχία της Ευρωζώνης, ενώ η «Άνοιξη της Αθήνας» έχει να μας διδάξει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μόνο αν η ΕΕ κάνει μια μετάβαση από το «Εμείς τα κράτη» στο «Εμείς οι ευρωπαϊκοί λαοί».

Καταλήγει τέλος με το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος εμπνευσμένου από την «Άνοιξη της Αθήνας» προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. «Φυσικά αυτό θα πάρει χρόνια να ωριμάσει - χρόνια που η Ελλάδα δνε έχει. Στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσω να προωθώ το πλάνο για την ανάπτυξη της Ελλάδας σαν μια αληθινά βιώσιμη εναλλακτική στο αδύνατο πρόγραμμα της Τρόικας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: O Τσίπρας φοβήθηκε την Τρόικα για το σχέδιο Β που ήταν έτοιμο από 11 Μαΐου!"

Εντονη αντίδραση συνδικαλιστικών ενώσεων Λιμενικών στις δηλώσεις Σακελαρίδη

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού του Λιμενικού, προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι πολιτική και ρητορική της ΝΔ ήταν ότι το λιμενικό θα πρέπει να φυλάει τα σύνορα και να κάνει ανάσχεση των σκαφών τα οποία έρχονται.

Ο κ.Σακελαρίδης εξηγώντας για το θέμα της ανάσχεσης είπε ότι αυτό σημαίνει περισσότερα ατυχήματα για να ανακόψεις μια ροή την οποία δεν μπορείς να ανακόψεις.

«Εκλαμβάνουμε τη δήλωση αυτή ως τη μεγίστη προσβολή και αθλιότητα για τα στελέχη του τα όποια νυχθημερόν κάτω από αντίξοες συνθήκες εργάζονται εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία για να αντεπεξέλθουν στην υψηλή αποστολή τους διασώζοντας καθημερινά χιλιάδες συνανθρώπους μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών, η οποία καλεί τον κ.Σακελαρίδη αν διαθέτει στοιχεία να απευθυνθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα διαφορετικά να ανακαλέσει άμεσα τα όσα υποστήριξε.

«Τα χέρια των Λιμενικών απλώνονται για να σώσουν, για να δώσουν ελπίδα, και για να τηρήσουν τη στοιχειώδη τάξη και δεν βάφονται με αίμα!!»αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Λιμενικού Σώματος. Τονίζει ότι «τα στελέχη του λιμενικού με αυταπάρνηση, ζήλο, επαγγελματισμό, ευαισθησία, στοχευμένες δράσεις βοηθούν πονεμένους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους».

«Ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διέπραξε μια πολιτική αθλιότητα που θα τον συνοδεύει σε όλη την πολιτική του διαδρομή» σχολίασε χθες ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Από την πλευρά του ο Γαβριήλ Σακελαρίδης σε ανακοίνωσή του απαντώντας στον κ.Βαρβιτσιώτη τον κάλεσε «αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους νησιώτες και το Λιμενικό Σώμα και να επιδίδεται σε προεκλογική σπέκουλα, ας αναλογιστεί τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησής του για τη σημερινή κατάσταση».

«Το Λιμενικό Σώμα, όντως, ανταποκρίνεται σε πολύ δύσκολα καθήκοντα μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας υπογραμμίζοντας ότι οι στιγμές κρίσιμες. «Ας σταματήσει κάθε σπέκουλα που επιχειρεί να εμπλέξει το Λιμενικό Σώμα στις προεκλογικές σκοπιμότητες» τονίζει ο κ.Δρίτσας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντονη αντίδραση συνδικαλιστικών ενώσεων Λιμενικών στις δηλώσεις Σακελαρίδη"

Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες απεγκλωβίζονται από τη Λέσβο σε 48 ώρες

Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος», στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Μυτιλήνης, γίνεται από τη Δευτέρα η διαδικασία ταυτοποίησης σύρων πρόσφύγων, σε μια προσπάθεια του Δήμου Λέσβου, σε συνεργασία με την πρωθυπουργό Β.Θάνου, να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.

Η παραχώρηση του γηπέδου ισχύει έως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή -που ανοίγουν τα σχολεία- ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του.

Ήδη, από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, «η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες» λέει ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Η δημιουργία του νέου χώρου καταγραφής αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας.

Εκεί θα συγκεντρώνονται οι αφικνούμενοι, όπως και στη Συκαμνιά, στο Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας. Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι, όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.

Όσοι θα έρχονται στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της, θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά. Η παραχώρηση του στρατοπέδου -το οποίο ανήκει στην Alpha BanK- έχει ζητηθεί από την ίδια την πρωθυπουργό.

Χθες αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες, ενώ για σήμερα έχει σχεδιαστεί η αναχώρηση περί των 8.000 προσφύγων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες απεγκλωβίζονται από τη Λέσβο σε 48 ώρες"

Κομισιόν για προσφυγικό: Δεν έχουμε λάβει ελληνικό αίτημα για πολιτική προστασία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας λόγω προσφυγικής κρίσης, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστέιν.

Το Reuters είχε μεταδώσει τη Δευτέρα ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, το σώμα αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς επίσης να παράσχει στη χώρα προσωπικό, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, ρούχα και εξοπλισμό.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Ανέφερε, πάντως, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Η Επιτροπή αναμένει τώρα το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και τον καθορισμό της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα από την ΕΕ. Περιμένει ακόμα τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

Τέλος, ο κ. Βίντερστέιν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία έλαβε τη Δευτέρα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης έκτακτη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υποδοχής περίπου 1.270 νεοεισερχομένων προσφύγων που ζητούν άσυλο και η Ουγγαρία έλαβε 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων/μεταναστών και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για προσφυγικό: Δεν έχουμε λάβει ελληνικό αίτημα για πολιτική προστασία"

Εκκλησία για ορθόδοξους και καθολικούς θέλουν να χτίσουν οι Αλβανοί στη θέση του Αγίου Αθανασίου

Μία εκκλησία, που θα αποτελέσει κοινό τόπο λατρείας Ορθόδοξων και Καθολικών, θέλουν να χτίσουν τα Τίρανα, στη θέση της κατεδαφισμένης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες Χειμάρρας, επιχειρώντας την πλαστογράφηση της ιστορικής πραγματικότητας σε μια περιοχή, όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.

Η κυβέρνηση Ράμα έχει δρομολογήσει την ανέγερση ενός ναού-μνημείου, που θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του καθολικού επισκόπου Νίλο Καταλάνο, ο οποίος τον 17ο αιώνα επιχείρησε να στρέψει τον ορθόδοξο πληθυσμό της περιοχής προς τον καθολικισμό, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Καταλάνο τιμάται από τους Αλβανούς, επειδή φέρεται να προώθησε τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας -για την ιστορία, η Αλβανία απέκτησε αλφάβητο μόλις το 1908.

Ο ίδιος ο Ράμα, με πρόσφατες δηλώσεις του, επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες: «Στο μέρος αυτό θα χτιστεί μια εκκλησία που θα τιμήσει την εικόνα της παλιάς εκκλησίας και να επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο σε έναν τόπο όπου θα εκτεθεί η αλβανική παράδοση που υπήρχε σ' αυτό το έδαφος» δήλωσε προκλητικά, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του πως δεν κατεδαφίστηκε εκκλησία, αλλά ένα... γκαράζ : «Σ' αυτό το μέρος ήταν μια εκκλησία που ήταν το λίκνο της αλβανικής γλώσσας. Πολλά μας καταλογίζουν και πολλά λέγονται για το ζήτημα αυτό, πως εμείς δήθεν καταστρέψαμε μια εκκλησία. Αυτό ήταν ένα γκαράζ και όχι εκκλησία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο στενός συνεργάτης του Ράμα -και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος- Κότσο Κοκδήμα, ο οποίος υποστήριξε δημόσια πως το 1992 ομογενείς από τις Δρυμάδες βεβήλωσαν τάφο που βρισκόταν δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ήταν θαμμένος ο Καταλάνο.

Ο Κοκδήμα, ελληνικής καταγωγής από το χωριό Κηπαρό της Χειμάρρας, θεωρείται από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες σήμερα στην Αλβανία και είναι ιδιοκτήτης μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, με μόνιμη ανθελληνική ρητορική.

Ο ίδιος αποκάλυψε πρόσφατα πως θα είναι βασικός σπόνσορας σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πανεπιστήμιο Αυλώνας, στη μνήμη του επισκόπου Καταλάνο.

Στους ισχυρισμούς Κοκδήμα, απάντησε ο πρώην δήμαρχος Χειμάρρας -και πρόεδρος του κόμματος «Ομόνοια»- Βασίλης Μπολάνος.

«Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου προηγείται της παρουσίας των ρωμαιοκαθολικών ιεραποστόλων στην περιοχή της Χειμάρρας, οι οποίοι εμφανίστηκαν μετά το 1670 και κατόπιν αιτήσεως των Χειμαρριωτών, όταν επιχείρησαν να συνάψουν διάφορες συμμαχίες, προκειμένου να αναστείλουν την επέκταση των Οθωμανών στην περιοχή τους, που τελούσε σε αυτόνομο καθεστώς» λέει ο κ. Μπολάνος, επισημαίνοντας: «Αξίζει να θυμίσω μια έκφραση των ίδιων των ρωμαιοκαθολικών ιεραποστόλων μετά την οριστική τους αποχώρηση από τη Χειμάρρα, το 1790: "Οι άνθρωποι ετούτων των περιοχών νιώθουν περήφανοι για την ορθόδοξη θρησκεία τους, είναι άνθρωποι χαρισματικοί και γεμάτοι αγάπη για τον τόπο τους, τόσο όσο είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν κάθε τι πολύτιμο γι’ αυτό" έγραφαν οι ίδιοι στα ημερολόγιά τους και είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Κοκδήμα» λέει ο πρώην δήμαρχος Χειμάρρας.

Την ίδια ώρα ο Σαλί Μπερίσα χαρακτηρίζει «κρατικό έγκλημα» την κατεδάφιση της ορθόδοξης εκκλησίας στις Δρυμάδες, συγκρίνοντάς το με το διωγμό των θρησκειών επί Χότζα, και υπενθύμισε καταγγελία που είχε κάνει το 1990 στη Βουλή ο Φάτος Νάνο, σύμφωνα με την οποία, όταν ο Ράμα ζούσε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1990, ασχολήθηκε με πωλήσεις κλεμμένων εικόνων από εκκλησίες της Αλβανίας.

«Πρόκειται για απαίσια πράξη, για επιστροφή της μαύρης εποχής του 1967 της κομμουνιστικής δικτατορίας, όταν οι Χότζα, Αλία, αλλά και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κριστάκ Ράμα, προχώρησαν στην κατεδάφιση χιλιάδων εκκλησιών, τζαμιών και τεκέδων σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες εικόνες, ιερά βιβλία και άλλα αντικείμενα αξίας των χώρων λατρείας καταληστεύτηκαν και εξαφανίστηκαν από τις συμμορίες του Χότζα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, προκαλώντας αίσθηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκλησία για ορθόδοξους και καθολικούς θέλουν να χτίσουν οι Αλβανοί στη θέση του Αγίου Αθανασίου"

Μέρκελ για μεταναστευτικό: Κοινή λύση και όχι απειλές

Η πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι παρά μόνο «ένα πρώτο βήμα», όπως δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

«Χαιρετίζουμε την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα», είπε η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. «Όμως απομένει να γίνει ένα βήμα, χρειαζόμαστε σε τελική ανάλυση ένα ανοιχτό σύστημα ποσοστώσεων», συνέχισε.

Ο Γιούνκερ πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες της πρότασής του, οι γενικές γραμμές της οποίας είναι ήδη γνωστές.

Μεταξύ άλλων θα προτείνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, 120.000 μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα με τη μαζική άφιξη προσφύγων, ιδίως από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Ωστόσο το θέμα των ποσοστώσεων συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ασύλου, διότι το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον» και δεδομένου ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στα παράλιά τους εκτίμησε η καγκελάριος Μέρκελ.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μεσοπρόθεσμα οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα ξεπεραστούν αλλά αυτό δεν θα γίνει «ούτε αύριο, ούτε την επόμενη εβδομάδα».

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο θα πρέπει να συμβάλουν, υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη κυρίως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που κρατούν αρνητική στάση απέναντι στο σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

«Το να περιοριζόμαστε να λέμε ότι η μεταναστευτική κρίση δεν είναι δουλειά μας, είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση αντί η μια χώρα να απειλεί την άλλη αν δεν συνεργάζεται. «Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι δεν θα έπρεπε τώρα να πλειοδοτούμε σε απειλές. Θα έπρεπε να μιλάμε μεταξύ μας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», κατέληξε.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ για μεταναστευτικό: Κοινή λύση και όχι απειλές"

Βούτσης: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στόχος της Κουμουνδούρου είναι μία κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση, ενώ έκλεισε την «πόρτα» στη ΝΔ.

«Κάθε σενάριο μεγάλου συνασπισμού στο μοντέλο της Γερμανίας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η ΝΔ είναι παραδοσιακά ο αντίπαλος, ο άλλος πόλος στο πολιτικό σύστημα» τόνισε.
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι"

'Υπατη Αρμοστεία: Ρεκόρ προσφύγων στην Ελλάδα - Απαιτείται σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης

Το σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης προσφύγων είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ροές – ρεκόρ προς την Ευρώπη, ιδίως μέσω Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τόνισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ένας αριθμός-ρεκόρ 7.000 σύρων προσφύγων έφθασαν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χθες (Δευτέρα), ενώ περίπου 30.000 βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων 20.000 στη Μυτιλήνη, ανέφερε.

Οι πρόσφυγες φθάνουν κατά χιλιάδες στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα λόγω της δυστυχίας στην πατρίδα τους και στις γειτονικές χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία.

Επεσήμανε ωστόσο ότι: "Αυτά θα λειτουργήσουν μόνο αν υπάρξει ένα σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης δια του οποίου οι ευρωπαϊκές χώρες θα λένε, ναι, θα πάρουμε τόσους [πρόσφυγες]. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι 200.000 – αυτός είναι ο αριθμός που θεωρούμε ότι χρειάζεται μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες".

"Επείγει ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί συζήτηση στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του δεν μπορεί να δοθεί μόνο από τη Γερμανία", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Εντωμεταξύ 4000 πρόσφυγες θα φθάσουν μόνο σήμερα στον Πειραία, από τη Μυτιλήνη.
Η ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και η δημιουργία σχεδίου σε σταθερή βάση είναι οι προτεραιότητες για τη λύση του προσφυγικού προβλήματος, είπε στο ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίανα Καλογήρου. Εκτίμησε ότι ο αριθμός των προσφύγων υπερβαίνει τις 20.000 στο νησί και επεσήμανε εκ νέου ότι πρόκειται για ζήτημα ευρωπαϊκό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "'Υπατη Αρμοστεία: Ρεκόρ προσφύγων στην Ελλάδα - Απαιτείται σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης"

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

«Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν». Αυτόν τον τίτλο επέλεξε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για να δώσει το στίγμα του Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο ΔΝΤ και διαδέχεται τον Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ο Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, θα είναι στο εξής ο σημαντικότερος σύμβουλος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η επιλογή του Μορίς Όμπστφελντ σε αυτό το αξίωμα έχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Ο επιφανής οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ δεν δίστασε στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό ζήτημα να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη». Τους επέρριπτε ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφθούν ποια θα είναι τα περεταίρω βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Όπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung, δεν είχε διστάσει πριν από τέσσερα χρόνια να ζητήσει δημοσίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιδείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».

Ο 63χρονος οικονομολόγος είναι πολυγραφότατος και δημοφιλής στους φοιτητές. Έχει γράψει δυο βιβλία το ένα μαζί με τον συντηρητικό ερευνητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και το δεύτερο μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.

Ίσως να πλησιάζει ένα κούρεμα

Ο Μορίς Όμπστφελντ θεωρεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον εάν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη. Ακόμα πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Προτροπές του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι δεν μπορεί κανείς να "στείβει" χώρες όπως την Ελλάδα, θυμίζουν πολύ τον δικό του τρόπο έκφρασης.

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας και φαίνεται να ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου του Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωνε πως τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, δεν είναι εποικοδομητικά και πως χρειάζεται ένα κούρεμα.

Ποιος ξέρει λοιπόν, ίσως το κούρεμα να πλησιάζει μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο. Τότε θα αποφασίσει και το ΔΝΤ εάν θα συμμετάσχει με μια νέα χρηματοδότηση, ο δε όρος θα ήταν ένα κούρεμα με τη μια ή την άλλη μορφή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ"

Επιστολή - παρέμβαση Βαρουφάκη και ακόμη 16 διεθνών οικονομολόγων για το ελληνικό χρέος

Δεκαεπτά οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών και ο Γιάνης Βαρουφάκης, με επιστολή τους στον Guardian, καλούν την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους, το οποίο θα συζητηθεί στον ΟΗΕ, και χαρακτηρίζουν ως «απάτη» τη διαπραγμάτευση των δανειστών.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να ψηφίσει εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Και συνεχίζουν:

«Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους.
Αυτό το ψήφισμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να γίνει ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση».

Η ελληνική κρίση κατέστησε σαφές πως ένα κράτος, από μόνο του, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους του μέσα στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο. Ακόμη και αν αυτά τα χρέη είναι συχνά μη βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση να εξεταστεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή στάθηκε σε αντίφαση με τις συστάσεις του ΔΝΤ.

Οι αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, με φόντο το παράδειγμα της Αργεντινής, είναι η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση.

Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της κόντρα στην κοινή λογική.

Η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει σε κάθε κράτος να λύσει τα προβλήματα χρέους της, χωρίς τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης ή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της. Είναι ένα θέμα που επείγει για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το ελληνικό δράμα που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχει προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς οργανισμούς.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Καλούμε, λοιπόν, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ψηφίσουν υπέρ αυτού του ψηφίσματος».

Την επιστολή υπογράφουν

*Yanis Varoufakis, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
*James Galbraith, University of Texas Austin
*Heiner Flassbeck πρώην επικεφαλής οικονομολόγος, Unctad
*Martin Guzman Columbia University
*Jacques Généreux Sciences Po
*Steve Keen Kingston University
*Gabriel Colletis Toulouse 1 University
*Michel Husson IRES
*Benjamin Lemoine Paris-Dauphine University
*Mariana Mazzucato University of Sussex
*Robert Salais IDHE, Marc Bloch
*Bruno Théret Paris-Dauphine University
*Xavier Timbeau Principal director, OFCE
*Gennaro Zezza Levy Economics Institute
*Giovanni Dosi Scuola Superiore Sant’Anna
*Engelbert Stockhammer Kingston University
*Ozlem Onaran University of Greenwich

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή - παρέμβαση Βαρουφάκη και ακόμη 16 διεθνών οικονομολόγων για το ελληνικό χρέος"

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες: Μόνο με μεγάλο συνασπισμό η ρύθμιση του χρέους

Μια κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση και θα εκπροσωπεί όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αποτελεί το ιδανικό αποτέλεσμα της κάλπης για τις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», επισημαίνει ότι ένας τέτοιος κυβερνητικός σχηματισμός θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη άνεση το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί σε παρατάξεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους συνδέεται άμεσα με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος και την τήρηση των προαπαιτούμενων. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πρώτες συζητήσεις για το φλέγον αυτό ζήτημα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2015. Το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του έχουν απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση περί «κουρέματος» και δέχονται μόνο την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των χρόνων ωρίμανσης των δανείων προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΔΝΤ επιμένει στη λύση μιας «γενναίας» απομείωσης του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα από τις Βρυξέλλες: Μόνο με μεγάλο συνασπισμό η ρύθμιση του χρέους"

Γκάμπριελ: Η Γερμανία είναι σε θέση να δέχεται 500.000 μετανάστες ετησίως

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, ότι η χώρα του είναι αρκετά σταθερή ώστε να μπορεί να δεχθεί μακροπρόθεσμα πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η Γερμανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή μεταναστών που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύω ότι σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε (στην εισροή) μισού εκατομμυρίου μεταναστών (ετησίως) για μερικά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, ίσως και περισσότερους», πρόσθεσε. Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα περίπου 800.000 μετανάστες.

Πάντως ο Γκάμπριελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας προκειμένου να εξοικονομηθούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεσμεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση να προσφέρει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Την Κυριακή το βράδυ οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισαν να περιλάβουν ένα ποσό ύψους 3 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 για τους μετανάστες. Παράλληλα τα κρατίδια και οι κοινότητες θα λάβουν επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να κηρυχθούν ασφαλείς χώρες προέλευσης το Κόσοβο, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, και να διευκολυνθούν οι ευκαιρίες για «νόμιμη μετανάστευση».

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να υποβληθούν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο τις επόμενες έξι εβδομάδες. Το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με αυτά στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 15 Οκτωβρίου το πακέτο των νομοσχεδίων θα υποβληθεί προς ψήφιση στη Μπούντεσταγκ και μία ημέρα αργότερα στη Μπούντεσρατ.

Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Στην περίπτωση που ο εμφύλιος πόλεμος φτάσει στην παραλιακή Λαττάκεια, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες μάχες, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού. Η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη. Επιπλέον μια περαιτέρω προέλαση του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αυξήσει το κύμα των προσφύγων, προειδοποίησε ο ντε Μιστούρα.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν στο Βερολίνο. Η Σουηδία μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες επιθυμούν να φτάσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάμπριελ: Η Γερμανία είναι σε θέση να δέχεται 500.000 μετανάστες ετησίως"

Μητρόπουλος: Ο λαός δεν μπορεί να καταλάβει τι έρχεται - Ο Θεός να βάλει το χέρι του

Για τις πιο «παράξενες και ανήθικες» εκλογές της ιστορίας μας έκανε λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, σε νέες του δηλώσεις την Τρίτη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι ο λαός καλείται να ψηφίσει κόμματα τα οποία έχουν υποχρεωτικά ως πρόγραμμα το μνημόνιο και όπως υπογράμμισε, αυτό πλήττει τις αρχές της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, αυτό που καλούνται οι Έλληνες στις 20 Σεπτεμβρίου, «είναι να νομιμοποιήσουν το κοινωνικό ολοκαύτωμα του τρίτου μνημονίου». Μάλιστα, μίλησε εκ νέου για σχέδιο σπίλωσής του εκ των έσω.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι ποτέ στην ιστορία της Αριστεράς, κυβέρνηση δεν εφάρμοσε μέτρα τέτοιας σκληρότητας κατά του λαού της και ζήτησε από τον Θεό να βάλει το χέρι του!

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του, ο λαός δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που έρχεται», είπε χαρακτηριστικά έκλεισε ο κ.Μητρόπουλος.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προχωρούσε στις παραπάνω δηλώσεις αν είχε μπει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως έχει «συνέπεια σε ό,τι λέει», υπενθυμίζοντας ότι την 21η Φεβρουαρίου είχε καταγγείλει την αποτυχημένη διαπραγμάτευση.

«Είχα μια γραμμή πορείας, όχι γιατί ήθελα να πλήξω τον Τσίπρα και την αποτυχημένη γραμμή διαπραγμάτευσης, αλλά για τα μέτρα που περιέχονταν», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Ο λαός δεν μπορεί να καταλάβει τι έρχεται - Ο Θεός να βάλει το χέρι του"

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας έχει μεγαλώσει σε σαλόνια εργολάβων

Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μετά τις εκλογές τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε».

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε άλλες εκλογές είπε ο κ. Θεοδωράκης καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να πει ξεκάθαρα ότι πάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε σταθερότητα και όχι οδομαχίες στη Βουλή» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Υποστήριξε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός εκτός αν ο ίδιος αποποιηθεί την ευθύνη «αλλά εγώ δεν θα ήθελα να φανεί δειλός».

Ξεκαθάρισε ότι αν το Ποτάμι συμμετέχει στην κυβέρνηση ο ίδιος δεν θα αναλάβει υπουργική θέση αλλά θα προτείνει τη συμμετοχή στελεχών του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε ξανά σε όσα είπε σε βάρος του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της συνέντευξής τύπου της ΔΕΘ λέγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στα σαλόνια των εργολάβων των δημοσίων έργων. Εγώ δεν έκανα προσωπικές επιθέσεις, θα δεχθώ να λέει για μένα ο Τσίπρα λαικιστή και ο ΣΥΡΙΖΑ διαπλεκόμενο; Ποιοι υπουργοί μιλάνε για διαπλοκή; Έρχονται κάποιοι και προσπαθούν αντί να κάνουμε αντιπαράθεση θέσεων κάνουν πολιτική επίθεση σε θέματα ηθικής και θα τους πληρώσω με το ίδιο νόμισμα και λίγο παραπάνω».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι υπήρξε μια μεγάλη συμμαχία σε κρίσιμη στιγμή την οποία όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόσκαιρη «γιατί πήγαμε σε εκλογές». «Αυτό το μέτωπο μπορούσε να μας πάει μέχρι το Δεκέμβριο το ελάχιστο. Έπρεπε να πάμε μέχρι τότε τον Δεκέμβριο με την προηγούμενη Βουλή για δύο λόγους: το θέμα του χρέους που οι ευρωπαίοι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Οι ευρωπαίοι δεν το κατανοούν τον διχασμό ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν ήμασταν ενωμένοι. Το δεύτερο είναι γιατί η αγορά τον Οκτώβριο είναι η τελευταία της ευκαιρία.

Υπεραμύνθηκε της θέσης που εξέφρασε το Ποτάμι τον Απρίλιο όταν είπε στον Τσίπρα φέρε μια συμφωνία να υπογράψουμε «γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής και όχι παγαμπόντης. Κανείς δεν λέει ότι η συμφωνία που έφερε ο Τσίπρας είναι καλύτερη από αυτή του Απριλίου».

Μιλώντας για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, είπε ότι δεν έρχεται για να πάρει σύνταξη από τη ΒΟυλή έρχεται για να κυβερνήσει και «εμείς θα προτείνουμε να αναλάβει κάποια θέση στην επόμενη κυβέρνηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας έχει μεγαλώσει σε σαλόνια εργολάβων"

Σε πτωτική τροχιά πέρασαν και πάλι οι μισθοί απ' την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και μετά - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με κεντρικό σύνθημα την αποκατάσταση των μισθών ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι συνέβαλε για το αντίθετο! 
Και αυτό καθώς ο σχετικός δείκτης μισθών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ και αφορά στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον Πρωτογενή τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών) επέστρεψε σε αρνητική τροχιά στα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους έπειτα από την ανάκαμψη που κατέγραψε στο β' εξάμηνο του 2014, την πρώτη μετά από τέσσερα διαδοχικά χρόνια μεγάλης πτώσης!
Μάλιστα στο β' τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση των μισθών σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε σημαντικά. 
Συγκεκριμένα: 
* Ο Δείκτης Μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) του Β' τριμήνου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β' τριμήνου 2014, παρουσιάζει μείωση κατά 4,2% έναντι μείωσης 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.
* Ο Δείκτης Μισθών του Β' τριμήνου 2015, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Β' τριμήνου 2014 υποχωρεί 2,1% έναντι πτώσης 2,7% κατά την σύγκριση του 2014 προς το 2013.
* Ο Δείκτης Μισθών με διόρθωση εργάσιμων ημερών, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση του Β' τριμήνου 2015 έναντι του αντίστοιχου Δείκτη του Β' τριμήνου 2014, υποχωρεί 4,2% έναντι πτώσης 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πτωτική τροχιά πέρασαν και πάλι οι μισθοί απ' την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και μετά - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ"

Αδιάβαστος ο Τσίπρας για τα μεγάλα έργα

Κενά και έλλειμμα ενημέρωσης εμφανίζει στο δημόσιο λόγο του τελευταία ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αν και πολιτικός μηχανικός με προσήλωση κατά την επτάμηνη θητεία του στην κυβέρνηση στις σχέσεις κράτους-εργολάβων, ο κ. Αλέξης Τσίπρας τα έχει κάνει θάλασσα στις εξαγγελίες για τα μεγάλα έργα με αποκορύφωμα την χθεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ, όπου μνημόνευσε ένα έργο που οι Θεσσαλονικείς έχουν ξεχάσει προ πολλού. Πρόκειται για την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης (οδικό έργο που θα συνέδεε την δυτική είσοδο της πόλης με την ανατολική πλευρά), που στοιχειώνει την περίοδο Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ αφού για ένα έργο συνολικής αξίας 470 εκ. ευρώ ο ανάδοχος πριν καν ξεκινήσει, κατήγγειλε την σύμβαση και η διαιτησία του επιδίκασε το ποσό των 70 εκ. ευρώ. Σήμερα, μαζί με τους τόκους το ελληνικό δημόσια καλείται να πληρώσει 130 εκ. ευρώ, που όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζης πρόθεση της απελθούσας κυβέρνησης ήταν να διαπραγματευτεί με την κοινοπραξία «Θερμαϊκής Οδός» (Άκτωρ, Boskalis, Αρχιρόδον) που είχε κερδίσει το έργο, προκειμένου να μην καταβληθούν οι τόκοι. Ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξή του χθες ανακοίνωσε ότι η Υποθαλάσσια

Αρτηρία είναι ένα έργο σημαντικό που έχει ανάγκη η πόλη! Ένα βήμα μπροστά έκανε και για το στοιχειωμένο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν λίγο πριν την συμφωνία για την επανεκκίνηση του έργου που βρίσκεται καθηλωμένο επί μήνες. Πριν δέκα μέρες ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στο μετρό και είχε αποκαλύψει ότι υπήρξαν επαφές με την κοινοπραξία του έργου που ανοίγουν παράθυρο αισιοδοξίας αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει. "Εμείς παραλάβαμε το μετρό σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο διαπραγματευτήκαμε, καταφέραμε να πάρει πίσω η Κοινοπραξία τις υπερβολικές της αξιώσεις και ήμασταν έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά προέκυψαν οι εκλογές. Θα καταλήγαμε σε συμφωνία με όρους που θα ωφελούν το δημόσιο συμφέρον". Είναι προφανές πάντως ότι ο σχεδιασμός του πρώην κυβερνητικού επιτελείου ήταν να προαναγγελθεί θετική είδηση για το πολύπαθο έργο κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, καθώς στο μεταξύ –εάν δεν προκηρύσσονταν οι εκλογές- θα είχε μεσολαβήσει ικανό διάστημα για να ωριμάσουν οι διαπραγματεύσεις.

Προεκλογικού άλλωστε ύφους ήταν και η αναφορά σε μελλοντικές επεκτάσεις του έργου προς Αεροδρόμιο κ.α που οι Θεσσαλονικείς με τα όσα έχουν περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια με την βασική γραμμή του μετρό μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκλάβουν! Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αναφορές των τοπικών μέσων χθες που επισήμαιναν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός «όχι μόνο τελείωσε το μετρό Θεσσαλονίκης αλλά το επέκτεινε κιόλας»! Βεβιασμένη ήταν και η δήλωση για το Καστέλι για το οποίο ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του δεν δίστασε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους ιδιώτες για να έχει το δημόσιο την πλειοψηφία των μετοχών!

Στην πραγματικότητα ο διαγωνισμός προβλέπεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες με τον κ. Σπίρτζη να ανακοινώνει πρόσφατα ότι το ποσοστό του ιδιώτη θα κυμανθεί από 45% έως 55%. Όπως είπε στόχος είναι το δημόσιο να έχει πλειοψηφικό πακέτο αλλά συμφωνία για κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον άστοχο να πούμε ότι έχει επιτευχθεί. Αρμόδιες πηγές με γνώση του έργου υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ελάχιστες από τις αλλαγές που εξήγγειλε προεκλογικά ο κ. Σπίρτζης μπορούν να προχωρήσουν για το Καστέλι. Κατά πληροφορίες μάλιστα υπήρξαν παραινέσεις –που δεν εισακούστηκαν- προς τον πρώην υπουργό να είναι πολύ προσεχτικός στις δημόσιες ανακοινώσεις του για τον επικείμενο διαγωνισμό.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιάβαστος ο Τσίπρας για τα μεγάλα έργα"

Διπλάσιος φόρος στα «μπλοκάκια» εξαιτίας... λάθους!

Έως και διπλάσιο φόρο θα αναγκαστούν να πληρώσουν κάποιοι που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) οι οποίοι μέσα στο 2014 έχασαν την δουλειά τους ως μισθωτοί και στη συνέχεια βρήκαν νέα δουλειά στην οποία εξέδιδαν δελτίο από το «μπλοκάκι».

Τούτο διότι εκδόθηκε μεν νέα ευνοϊκή ερμηνεία της ερμηνευτικής εγκυκλίου του νόμου 4172/2013 που τους αντιμετώπιζε φορολογικά ως μισθωτούς αλλά αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε!

Η ευνοϊκή ερμηνεία της εγκυκλίου η οποία εκδόθηκε στις 8 Αυγούστου όσοι απασχολούνται με σύμβαση εργασία και έχουν και εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς όμως να υπάρχει παράλληλο εισόδημα (δηλαδή μισθός και παροχή υπηρεσιών τους ίδιους μήνες) θα μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο των εισοδημάτων τους κερδίζοντας την έμμεση μείωση φόρους των 2.100 ευρώ, την φορολόγηση των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα με 26% από το πρώτο ευρώ την προκαταβολή φόρου στο 55% και φυσικά το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Το κακό είναι ότι η ευνοϊκή αυτή ερμηνεία τις εγκυκλίου για την φορολογία εισοδημάτων γνωστοποιήθηκε μόνο σε κάποιες Δ.Ο.Υ αλλά δεν αναρτήθηκε και δεν δημοσιοποιήθηκε πουθενά αλλού.

Αν γινόταν κάτι τέτοιο όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα είχαν υποβάλλει την δήλωση τους κλικάροντας το εικονίδιο «με επιφύλαξη», επιφύλαξη που υπήρχε στην ηλεκτρονική φόρμα του Ε1. Έτσι θα υπήρχε η ένδειξη η δήλωση να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά.

Επειδή όμως ουδείς γνώριζε για τη διασταλτική ερμηνεία όλοι αυτοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο που αγγίζει το 100%. Το πως δείχνει το ενδεικτικό παράδειγμα που παραθέτουμε:

Έστω ότι ένα φορολογούμενος είχε το 2014 συνολικά εισοδήματα 15.000 ευρώ από τα οποία τα 10.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 που πήρε μέσω παροχής υπηρεσιών. Το σύνολο του εισοδήματος θα φορολογούνταν με 22% άρα θα προέκυπτε φόρος 3.000 μείον η μείωση φόρου των 2.100 ευρώ το τελικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει για φέτος θα ήταν 900 ευρώ.

Η εκκαθάριση όμως της δήλωσης χωρίς την ευνοϊκή ερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου θα έχει ως εξής:

Για τα 10.000 ευρώ από μισθωτή εργασία συντελεστή 22% άρα ο φόρος θα ήταν 2.200 μείον την μείωση των 2100 ευρώ ο τελικός φόρος από τις μισθωτές υπηρεσίες θα ήταν 100 ευρώ.

Για τα 5.000 ευρώ από παροχή υπηρεσιών θα έχει φορολόγηση ως ελεύθερος επαγγελματίας. Θα πληρώσει 26% για το σύνολο του ποσού δηλαδή 1.300 ευρώ συν 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος συν την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος (715 ευρώ). Σύνολο 2.665 ευρώ.

Το εκκαθαριστικό φόρου θα ζητά πρόσθετο φόρο 2.765 ευρώ αφού θα προστεθούν και τα 100 ευρώ από τις μισθωτές υπηρεσίες.

Αν αφαιρέσουμε και το 20% (1.000 ευρώ) για το μπλοκάκι που παρακρατήθηκε στην πηγή και αποδόθηκε από τον εργοδότη ο υπόχρεος θα πρέπει να βρει και να πληρώσει σε τρεις μηνιαίες δόσης 1.765 ευρώ το οποίο μπορεί να μειωθεί μόνο με τις δαπάνες που θα μειώσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν σήμερα όσοι βρίσκονται στην κατηγορία αυτή είναι να κάνουν συμπληρωματική δήλωση με επιφύλαξη ώστε να ευνοηθούν εκ των υστέρων από την ερμηνεία που έγινε στο νόμο.

Θα πρέπει όμως να έχουν υπόψιν τους ότι αφού η περίοδος υποβολής δηλώσεων έληξε θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης των 100 ευρώ!

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλάσιος φόρος στα «μπλοκάκια» εξαιτίας... λάθους!"

Μειμαράκης "στον ενικό": Αν βγούμε πρώτοι, θα πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία - ΒΙΝΤΕΟ

Μιλώντας στη εκπομπή «Στον ενικό» στο τηλεοπτικό σταθμό Star, επανέλαβε πως δεν υπήρχε λόγος να πάμε σε εκλογές, ωστόσο θεώρησε λογικό «να απευθυνθούμε στο δεύτερο κόμμα αν κερδίσουμε τις εκλογές για να σχηματίσουμε κυβέρνηση καθώς αυτοί ήταν που κυβερνούσαν το τελευταίο διάστημα».

Αν η Νέα Δημοκρατία είναι την 21η Σεπτεμβρίου πρώτο κόμμα θα απευθυνθεί πρώτα στο ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης ο οποίος διαπραγματεύθηκε το τρίτο πρόγραμμα, τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Κανείς μας δεν γνωρίζει ακριβώς το πλαίσιο συμφωνίας του νέου προγράμματος ολοκληρωμένο. Θα έπρεπε να είχαμε την άνεση να το συζητήσουμε είπε, τονίζοντας πως δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές.

Ο Τσίπρας έφτασε σε επίπεδο εθνικού ηγέτη και αντι να το αξιοποιήσει κοιτούσε πως θα πάει σε εκλογές, σημείωσε.

Τα προβλήματα της χώρας είναι πολύσυνθετα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς συναινέσεις. Η συνεννόηση είναι απαραίτητη μετά τις εκλογές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Άφησε ανοικτό το θέμα της πρωθυπουργίας λέγοντας πως σημασία έχει να συμφωνήσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ σε 10 σημεία.

Η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές αλλά το θέμα είναι αν θα υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για να προχωρήσουμε, επεσήμανε.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ενώ είχε ισχυρή εντολή στη Βουλή επέλεξε να πάει σε εκλογές. Αν πήγαινε πριν υπογράψει ή αν ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης θα έλεγα ότι είχε ένα λόγο. Είναι τεράστια αστάθεια το ότι έχουμε αλλάξει επτά πρωθυπουργούς την περίοδο της κρίσης. Είπα ότι πρέπει να σωθεί η χώρα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με εκλογές κάθε εξάμηνο, τόνισε.

Ερωτηθείς πως δέχεται να είναι πρωθυπουργός «ο χειρότερος πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση» σημείωσε ότι το βασικό δεν είναι το πρόσωπο αλλά το σχέδιο και η προγραμματική συμφωνία.

Από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον οποίο τόνισε πως παρέσυρε τον τέως πρωθυπουργό.

Οι ευθύνες της ΝΔ

Όπως υποστήριξε όλοι έχουν ευθύνες για το ότι φτάσαμε στη χρεοκοπία αλλά η ΝΔ με τον Καραμανλή είχε πει ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Οσον αφορά τα «Ζάππεια» σημείωσε ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Όταν όμως μπαίνεις σε συνεργασίες «νερώνεις» το πρόγραμμά σου. Στη γενική εικόνα όμως δείξαμε ότι έχουμε δει τα λάθη μας.

Αρνήθηκε ότι μετά τις ευρωεκλογές «κατέβασαν τα μολύβια οι υπουργοί» και επικαλέστηκε τον διαγωνισμό για τα αεροδρόμια. Όπως είπε υπήρξαν μειώσεις στη φορολογία και μικρή αλλά σταθερή μείωση της ανεργίας. Είχαμε να δείξουμε ένα έργο που έστω και αργά προχωρούσε, συμπλήρωσε.

Παραδέχτηκε ότι δημιουργήθηκε επικοινωνιακό πλήγμα με τον ΕΝΦΙΑ αλλά τον απέδωσε και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι θα τον καταργήσει.

Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Αν η ΝΔ είναι κυβέρνηση θα προχωρήσω σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία δεν θα είναι μόνο διακομματική αλλά θα περιλαμβάνει φορείς, επιστήμονες.

Θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν γίνει αυτό μέχρι το Γενάρη θα ανασχεθεί η ύφεση και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάμε σε αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δούμε τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μπορούν να γίνουν μη κρατικά πανεπιστήμια.

Για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τους αγρότες

Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δηλώνει το μίσος του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτική πρωτοβουλία, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεσμεύτηκε ότι το 23% στο ΦΠΑ δεν θα προχωρήσει αν η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση.

Οσον αφορά τους αγρότες υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι συντεχνιακό. Πρέπει να πάμε στην ΕΕ και να πείσουμε. Δεν γίνεται να έχουμε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όταν όμορες χώρες έχουν μικρούς συντελεστές.

Το θέμα του χρέος

Πρέπει να πάμε στα κοινοβούλια της ευρωζώνης για να πείσουμε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, υποστήριξε. Εχουμε τη δυνατότητα τώρα που είναι το θέμα στο τραπέζι. Με την προηγούμενη κυβέρνηση το χρέος θα μπορούσε να είναι βιώσιμο με ανάπτυξη 3%, αλλά τώρα έχουμε ύφεση 3%.

Το προσωπικό του ύφος

«Δεν είμαι δήθεν, αν με θέλετε έχει καλώς», σχολίασε για το ύφος και τη ρητορική του. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ρητορική σχέση μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική σχέση», τόνισε. Αν ενοχλεί το «ψευτράκος» να το πάρω πίσω, επανέλαβε.

Τα υποβρύχια και ο Καμμένος

Ο ίδιος άσκησε σκληρή στον κ. Καμμένο λέγοντας πως «ο Πάνος είναι καλός για την ταβέρνα, κάνα τριπουράκι, κάνα κρασάκι αλλά μέχρι εκεί. Όσα λέει για τη ΝΔ, τα λέει επειδή δεν βλέπει να μπαίνει το κόμμα του στη Βουλή». Απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση είπε πως αν οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή η ΝΔ θα συζητήσει και με αυτούς.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποβρυχίων, ξεκαθάρισε ότι δεν παρήγγειλε, δεν παρέλαβε και δεν πλήρωσε τα υποβρύχια. «Δεν αρμόζει στον κ. Καμμένο η επίθεση εναντίον μου», σημείωσε.

Ας μου πουν «με ποιο κότερο, ποιου εφοπλιστή πήγα εγώ διακοπές». «Ας μου πει ο Καμμένος γιατί έχω ράμματα για τη γούνα του», είπε και προσέθεσε ότι ο ίδιος έχει όνομα και ονοματεπώνυμο.

Ο Τσίπρας είναι κατεστημένο

Ο Τσίπρας είναι ποιο κατεστημένο από εμάς, υποστήριξε. Ο κ. Δραγασάκης υπήρξε υπουργός στην οικουμενική. Είναι κατεστημένο; αναρωτήθηκε και προσέθεσε ότι η συζήτηση για «παλαιό και κατεστημένο» τον θίγει πολιτικά.

Εγω του φέρθηκα καλά αλλά ο ίδιος με «έσκαβε» και έβαζε τον Καμμένο να κάνει τη «βρώμικη δουλειά», δήλωσε αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα.

Tι προτείνει για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μειμαράκης ανέφερε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο από τους μετανάστες. Πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία για να μπορούν να περάσουν προς την Ευρώπη, ανέφερε

Αν τα θέματα γραφειοκρατίας είχαν μεταφερθεί στα νησιά όπως είχαμε προτείνει, τότε θα είχαμε λιγότερο πρόβλημα.

Για τους μετανάστες τόνισε ότι τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν ώστε η χώρα να μην εκπέμπει το μήνυμα «ελάτε εδώ είναι καλά». Άσκησε κριτική στην πρώην κυβέρνηση γιατί δεν ήλθε σε συνεννόηση με την Τουρκία ή δεν έφερε το θέμα στον ΟΗΕ.

Παράλληλα, όπως είπε πρέπει να κυνηγηθούν οι δουλέμποροι.

«Η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά», υποστήριξε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ένοπλες δυνάμεις για αυτό το θέμα.

Για το debate και τη Χρυσή Αυγή

Αν ήθελαν και οι υπόλοιποι τη Χρυσή Αυγή στο debate εγώ θα το δεχόμουν τόνισε. Δεν έχω να φοβηθώ με τον διάλογο από τον οποιονδήποτε. Θεωρώ ότι μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια συμμετοχή.

Ο ίδιος είπα ότι εξέταζα να συζητήσω μαζί τους όταν ανέλαβα τη διερευνητική εντολή και έπεσαν απάνω μου.




Διαβάστε Περισσότερα » "Μειμαράκης "στον ενικό": Αν βγούμε πρώτοι, θα πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία - ΒΙΝΤΕΟ"

Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει κατεύθυνση για πάγωμα στην πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Δεν υπάρχει καμία πολιτική εντολή για «πάγωμα» στην επιστροφή φόρων ή ΦΠΑ, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μια ημέρα αφότου έγινε γνωστό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στον Ιούλιο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, o κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε πως η κατάσταση που επικρατεί - με τις εκκρεμότητες του Δημοσίου να φτάνουν τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο 7μηνο - δεν αρέσει σε κανέναν. Υπογράμμισε όμως πως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε κυβερνητική κατεύθυνση, αλλά στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, η οποία, όπως είπε έχει μειονεκτήματα.

Τόνισε δε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Αυγούστου φανερώνουν πως επιστροφές τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού υπερέβησαν το στόχο.

Απέφυγε πάντως να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την καταβολή συγκεκριμένων οφειλών, εξηγώντας πως ως υπηρεσιακός υπουργός δεν μπορεί να δεσμευθεί για το τι θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως αυτή την εβδομάδα, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που θα δρομολογήσει και την επιστροφή φόρων.

Τέλος, για το περιουσιολόγιο, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως η εφαρμογή του θα αρχίσει από τον Νοέμβριο, προσθέτοντας πως στόχος είναι από το 2016 να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει κατεύθυνση για πάγωμα στην πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news