facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΔ: Ο Τσίπρας ζητά δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει την καταστροφή

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη απόψε επανέλαβε το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" σαν να μην πέρασε ένας χρόνος...

Ο Ελληνικός λαός του έδωσε πριν από οκτώ μήνες την ευκαιρία και αυτός οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Και τώρα ζητά μια δεύτερη ευκαιρία για να την ολοκληρώσει».
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ο Τσίπρας ζητά δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει την καταστροφή"

Τσίπρας: Αυτό είναι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, λέγοντας πως «από τις εξαγγελίες του προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα από την βούληση να γυρίσουμε πίσω στις πιο σκοτεινές περιόδους της προηγούμενης πενταετίας, να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη περίοδο του κυρίου Σαμαρά και των συνεργατών του».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος στόχος της ΝΔ «είναι ο περαιτέρω δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών, δηλαδή η ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στη υγεία την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση. 

Και μην γελιόμαστε! Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν εννοεί περιορισμό της σπατάλης, διότι στη σπατάλη και την αδιαφάνεια κατέχει απλησίαστη τεχνογνωσία και ιδιοκτησία.
Ακριβώς με την ίδια λογική υποστηρίζει και την απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. 

Και σήμερα όλοι και όλες στη χώρα μας γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην ανατροφοδότηση της ύφεσης και στην εκτόξευση της ανεργίας».


VIDEO 1 - ΤΣΙΠΡΑΣ 

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «ακριβώς αυτό το πλέγμα επιλογών και δεσμεύσεων που έχει η ΝΔ, το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο τις δυνατότητες εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. 

Πρέπει να αναρωτηθούν λοιπόν όλοι, ποιος έχει τα εχέγγυα, το ήθος, τις ικανότητες και τη γνώση όχι να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και τα ιδιαίτερα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά τις ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.

Μπορούν αυτό το ρόλο και αυτή τη λειτουργία εξυπηρέτησης του κοινού συμφέροντος να την επιτελέσουν οι αρχιτέκτονες της κοινωνικής καταστροφής ή μήπως είναι αναγκαία η οικοδόμηση μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας των υγειών δυνάμεων της χώρας μας; Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας».

Ο τέως πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόμμα «προτείνει και σκοπεύει να υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις - κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως είπε ο ίδιος οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας
3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας 

«Πρώτος μας στόχος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανατροπή της συνθήκης της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σκοπίμως επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία». 

Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός, υπογράμμισε, είναι να ενισχυθούν «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μια ενεργητική πολιτική διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης θα τις διευκολύνει να κάνουν το βήμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας».




VIDEO 2 - ΤΣΙΠΡΑΣ

Σχετικά με την αγροτική οικονομία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι οι οριστικές λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που συσσώρευσαν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαιτούν σχεδιασμό και υλοποίηση σε βάθος χρόνου», προσθέτοντας: 

«Από σήμερα, μπορούμε και δεσμευόμαστε να προστατέψουμε το αγροτικό εισόδημα με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών».

Το τρίτο πεδίο παρεμβάσεων αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, με τον τέως πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, στο βαθμό που υποστηρίζεται από μια συνεκτική κυβερνητική πολιτική. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το κόμμα του δεσμεύεται για «ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και τοπικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας».

Όπως είπε ο ίδιος, «ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:

1. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
2. Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας
3. Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας
4. Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος».

Επίσης, ανέφερε πως μέσα στους επόμενους μήνες, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τα μέτρα αυτά με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων, και κάρτας ανασφαλίστων.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας το πρόγραμμα μας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κινείται σε τρεις άξονες:

«Πρώτον, στην ένταξη των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνική ζωή, μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, με βασικό μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε τομείς που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην υποστήριξη, πρόσληψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στη δημιουργία συνεργατικών εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου μας αφορά στην υποστήριξη των νέων (σε ηλικία) ανέργων, μέσω προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και εγγυημένης απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανερχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Η Υγεία, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «θα αποτελέσει επίσης τα επόμενα χρόνια προμετωπίδα του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας.

Στόχος του σχεδίου μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών».

Και κλείνοντας με τον τρίτο πυλώνα «του φιλόδοξου και ριζοσπαστικού προγράμματός μας θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για τον ριζικό οργανωτικό μετασχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο πυλώνας αυτός εξειδικεύεται με παρεμβάσεις.

1 .για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης
2. για την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
3. για την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής».

Το διακύβευμα της κάλπης
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο διακύβευμα αυτών των εκλογών, δηλώνοντας: «πολλοί λένε, σκοπίμως και για να θολώσουν τα νερά, ότι αυτή η εκλογική μάχη δεν έχει επίδικο παρά μόνο τη διαχείριση της Συμφωνίας την οποία παρουσιάζουν επίσης σκοπίμως ως ένα ερμητικά κλειστό κείμενο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και μεγαλύτερη διαστρέβλωση. Στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.
ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες.

Κρίνεται ο αναπτυξιακός προσανατολισμός και η συνέχιση μιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση οικονομική, διοικητική, κοινωνική της χώρας μας πέρα και έξω από την παρακμή του χρεοκοπημένου παλιού πολιτικού συστήματος.

Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα αυτών των εκλογών και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, ο ελληνικός λαός, οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις αυτής της ισοπεδωμένης αλλά περήφανης κοινωνίας ξέρουν ήδη τι θα επιλέξουν.

Θα επιλέξουν να κοιτάξουν το μέλλον με ελπίδα και προσδοκία. Θα επιλέξουν να βάλουν οριστικό τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης μιας εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα και ισοπέδωσε την οικονομία. Θα επιλέξουν ξανά το ΣΥΡΙΖΑ».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αυτό είναι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα"

Απάντηση Χρυσοβελώνη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Aπάντηση προς την απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Η δήλωσή αυτή έρχεται μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το απόγευμα της Κυριακής με αφορμή αιχμές τις οποίες άφησε εναντίον της ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Όπως αναφέρει η κα Χρυσοβελώνη:

«Στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της πρώην Προέδρου της Βουλής σχετικά με τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά απαντούμε:

Πρώτον: Για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών απαιτούνται οι υπογραφές τριάντα βουλευτών και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε δεκατρείς βουλευτές.
Δεύτερον: η σχετική δικογραφία παραδόθηκε από την κα Κωνσταντοπούλου στον κ. Καμμένο μια ημέρα αφότου έκλεισε η Βουλή.
Και τρίτον: επειδή η κ. Κωνσταντοπούλου ισχυρίστηκε πως η ίδια ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι της εστάλη η δικογραφία για τα εξοπλιστικά από τη Δικαιοσύνη, ρωτάμε ευθέως: πότε προέβη στη σχετική ανακοίνωση και αν δόθηκε ο λόγος σε εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Στην Ελλάδα, πάντως, λέμε όταν ένα μικρό παιδάκι πνίγεται, «ο νονός, ο νονός…».


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Χρυσοβελώνη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου"

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η επίθεση εναντίον μου ξεκίνησε από τον Τσίπρα

Αυτή η επίθεση έχει μόνο στόχο να πλήξει την προσωπικότητά μου και την πολιτική μου υπόσταση και είναι απολύτως ψευδής και τερατώδης, δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το απόγευμα της Κυριακής, απαντώντας στις καταγγελίες για διαφθορά που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, εις βάρος της. Μάλιστα, η κα Κωνστανττοπούλου υποστήριξε ότι η επίθεση εναντίον της ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, η κα Κωνσταντοπούλου εξήγησε ότι η επίθεση ξεκίνησε από την ιστοσελίδα του κυρίου Μπεκιάρη, που συνδέεται με τον κύριο Παππά και τον κύριο Τσίπρα και στον οποίο είχε ανατεθεί η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, συνεχίστηκε από τους αδερφούς Κουρή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Εντάσσεται σε μία στρατηγική αντιστροφής της πραγματικότητας, αποδόμησης της προσωπικότητας, δολοφονίας της προσωπικότητας με επίθεση σε έναν άνθρωπο», τόνισε.

«Η απόπειρα να μου προσάψουν διαφθορά κατατείνει στο να απαξιωθεί η πολιτική μου πορεία και συνέπεια, αλλά έχω το δυσμενές προνόμιο και την τιμή να έχω πει και να έχω κάνει ακριβώς τα ίδια, με απόλυτη συνέπεια», τόνισε.
«Ουδέν ψευδέστερο και τερατοδέστερο» τόνισε για το ζήτημα, προσθέτοντας: «Έχω υπάρξει η μόνη βουλευτής που ανέδειξε το ζήτημα μη διερεύνησης των δικογραφιών που διαβιβάζονται στη Βουλή και είμαι η μόνη πρόεδρος που έκανε κάτι γι' αυτό».
Στην συνέχεια της ομιλίας της, η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε με ημερομηνίες τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχει κάνει για τα ζητήματα που την κατηγορούν ότι απέκρυψε.

Κλείνοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου επανήλθε σε όσους θεωρεί υπευθύνους για την επίθεση εναντίον της, κατονομάζοντας και πάλι ειδικά τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, λέγοντας: «Θα τους έλεγα, ειδικά στον πρώην υπουργό Επικρατείας κύριο Παππά, να σταματήσουν την ελεεινή προσπάθεια απόπειρας αποδόμησής μου και σπίλωσής μου, έχω υπάρξει πάντοτε διαφανής και ειλικρινής».

«Μπορούν να ψάξουν και στα ληξιαρχεία της Αιδηψού και της Αθήνας να βρουν τους παππούδες μου, αλλά δεν θα βρουν σκελετούς στη δική μου ντουλάπα, γιατί πάντοτε ήμουν συνεπής σε αυτά που έλεγα και έκανα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ποτέ δεν χαρίστηκα σε κανέναν, το γνωρίζει ο κύριος Καμμένος, όταν στην περίπτωση της ασυλίας του είχα διαφοροποιηθεί από την κοινοβουλευτική μου ομάδα».

«Είναι εξίσου ελεεινή η προσπάθεια να εμφανιστώ ως ενεργούσα υπό προσωπικό όφελος, είναι απολύτως ψευδές ότι προσέλαβα ανθρώπους στο πολιτικό μου γραφείο, ουδέποτε κατάφερα έστω τα ΦΕΚ να δημοσιεύονται στην ώρα τους, εκ μέρους υπηρεσιών που δεν ήθελαν ποτέ να συνεργαστούν», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στο θέμα της βίαιης προσαγωγής Στουρνάρα στη Βουλή, κατηγορώντας την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι την αρνήθηκε: «Όταν εγώ της ζήτησα να προσάγει βιαίως τον κ. Στουρνάρα στη Βουλή, μέσω του κ. Νικολόπουλου, το αρνήθηκε και τώρα λέει γιατί δεν συμφωνήσατε να κάνουμε βίαιη προσαγωγή».

Στη συνέχεια άφησε αιχμές για σκόπιμη ολιγωρία της προέδρου της Βουλής σε θέματα διαφθοράς: «Η κυρία Κωνσταντοπούλου έβαλε νερό στο κρασί της στα ζητήματα της διαφθοράς. Έπρεπε οι υποθέσεις αυτές να είχαν πάει στην Ολομέλεια. Δεν ξέρω αν είχε σκοπιμότητα πάντως το ό,τι ο πατέρας της εμφανίστηκε ως δικηγόρος του Γερμανού στην υπόθεση των υποβρυχίων με ενοχλεί πάρα πολύ. Άμα είσαι συνήγορος για την υπόθεση των υποβρυχίων που έρχεται η ίδια να φέρει στην Ολομέλεια είναι ένα θέμα».

Και ο κ. Καμμένος ολοκλήρωσε την επίθεσή του στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για σχέση της με τον κ. Κάντα, γνωστό από την εμπλοκή του στις μίζες των εξοπλιστικών: «Μαθαίνω επίσης ότι υπήρχαν σχέσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου με τον κ. Κάντα. Εμένα αυτά τα θέματα με ενοχλούν πάρα πολύ, γιατί η πρώτη εντολή που πήρε αυτή η κυβέρνηση, είναι να χτυπήσει τη διαφθορά».

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η επίθεση εναντίον μου ξεκίνησε από τον Τσίπρα "

Αίτημα των ΗΠΑ να αρθεί η άδεια υπερπτήσης ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξετάζεται το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς το υπουργείο Εξωτερικών για άρση της άδειας υπερπτήσης ρωσικών αεροσκαφών από την Ελλάδα προς τη Συρία, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα των ΗΠΑ να αρθεί η άδεια υπερπτήσης ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία"

Ιερά Σύνοδος για εκκλησιαστική περιουσία: Ο,τι προβλέπεται καταβάλλεται

Τη δική της απάντηση στις δηλώσεις που έκανε χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, με αφορμή ένα σχόλιο του Μητροπολίτη Άνθιμου έδωσε, με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται, χαρακτηριστικά, τα εξής:

"Σε χθεσινή ομιλία του στην Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας στην ερώτηση του επιχώριου Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανθίμου "πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος", φέρεται να προέβη, αντί απαντήσεως επί της ουσίας, σε μια ad hominem υπόδειξη προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί, γιατί μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία" αναφέρει σύμφωνα με το ecclesia.gr η Ιερά Σύνοδος, και συνεχίζει:

"Κατ' αρχάς προκαλεί απορία η αναπαραγωγή του αστικού μύθου ότι "η ορθόδοξη Εκκλησία δεν φορολογείται ή έχει φορολογικά προνόμια" από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομίας της χώρας. Επειδή ίσως ο κ. Υπουργός δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί για τις νομοθετικές αλλαγές στην φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από την τελευταία του θητεία ως Υπουργού Οικονομίας – Οικονομικών (2001-2004) και μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνουμε ότι προβλέπεται και καταβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος :

α. Φόρος Εισοδήματος με συντελεστή 26% για τα έσοδά τους, τα οποία μάλιστα θεωρούνται κατά νόμον ως "έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα", και προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος επομένου έτους με συντελεστή 55% (άρθρα 44, 45 περ. γ΄, 47 παρ. 2, 58, 71 παρ. 1 του Ν. 4172/2013).

β. Φόρος Δωρεών και Κληρονομιών με συντελεστή 0,5%, όπως προβλέπεται για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Ο.Τ.Α. (άρθρα 25 παρ. 3, 29 παρ. 5 43 Κεφ. Β΄ περ. α΄ Ν. 2960/2001, 25 παρ. 9, 14, 16 Ν. 3842/2010).

γ. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με τους ίδιους συντελεστές, οι οποίοι γενικώς ισχύουν για παραδόσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, που αποτελούν εμπορική δραστηριότητα (Ν. 2859/2000).

δ. Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), κύριος και συμπληρωματικός, για όλα τα ακίνητά τους (άρθρα 5 παρ. 3 Ν. 4223/2013, δέκατο όγδοο παρ. 1.β Ν. 4286/2014). Απαλλάσσονται μόνο οι λατρευτικοί χώροι και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούνται. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει όχι μόνο για την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και για όλους τους νόμιμα υφισταμένους λατρευτικούς χώρους ή ακίνητα κοινωφελούς χρήσεως που χρησιμοποιούνται από όλες τις γνωστές θρησκείες και όλα τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (σωματεία, ιδρύματα κ.λπ.) (άρθρο 3 παρ. 1 περ. δ΄, ε΄, στ΄.α) Ν. 4223/2013).

Επιπλέον παρακρατούνται και αποδίδονται από τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα φόροι για παροχή μισθωτών ή ανεξάρτητων υπηρεσιών (άρθρο 61, 62, 64 παρ. 1δ Ν. 4172/2013) και καταβάλλονται τέλη χαρτοσήμου (κωδ. Π.Δ. της 28.7.1931) και όλες οι κρατήσεις (π.χ. ΟΓΑ) επί της αξίας συναλλαγών, που ισχύουν γενικώς για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα.

Τέλος, η οποιαδήποτε ανησυχία της Εκκλησίας, την οποία διασκέδασε ο κ. Υπουργός κατά το ανωτέρω ατυχή τρόπο, σε σχέση με την υπερφορολόγηση των πολιτών και την αποτελεσματική διαχείριση από το Κράτος των φορολογικών εσόδων, προέρχεται από την ζωντανή εμπειρία μέσα από τις Ενορίες, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τα φιλόπτωχα ταμεία, που παρέχουν ηθική και υλική συμπαράσταση στη διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη ανάγκη, φτωχοποίηση και έλλειψη ελπίδας των κατοίκων αυτής της χώρας, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Εκκλησία δικαιούται και υποχρεούται "δια να ομιλεί" για τα θέματα αυτά, ελευθέρως και ακωλύτως, στην πολιτική ηγεσία της Πατρίδας".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερά Σύνοδος για εκκλησιαστική περιουσία: Ο,τι προβλέπεται καταβάλλεται"

Μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης ανακοίνωσε ο Γ.Μουζάλας

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη από τις αθρόες ροές μεταναστών και προσφύγων στο νησί ανακοίνωσε την Κυριακή κατά την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται τα δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά και ενισχύεται η διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Κατάσταση που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι διαχειρίσιμη αλλά λίγο απέχει από το να ξεφύγει».

Στόχος κατά τον κ. Μουζάλα τις επόμενες μέρες «να αποφορτισθεί το νησί και να απαλυνθούν οι δυσκολίες σε αυτό για ντόπιους και πρόσφυγες».

Ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια και το λιμάνι της Μυτιλήνης και ανακοίνωσε τα παρακάτω τα οποία θα ισχύσουν από αύριο κιολας.

1. Δυο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη στον Πειραιά πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το «Τέρα Τζετ» και το «Πήγασος» ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το «Blue Star Patmos». Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα εδρεύει πλέον μόνιμα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε αυτό θα μπαίνουν και θα μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται και παραμένουν εκεί έως συμπληρώσεως του αριθμού των 2.500 επιβατών και αναχώρησης του πλοίου. Το οποίο και μετά το δρομολόγιο του θα επιστρέφει στη Μυτιλήνη.

2. Αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί ήρθαν 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αύριο αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.

3. Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1.500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο.

4. Δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.

Στη συνέντευξη τύπου παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος επανέλαβε πως αν δεν αποφορτισθεί η κατάσταση ο Δήμος δεν θα στήσει κάλπες για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν θα ανοίξει τα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή. Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε πως θεωρεί ότι «το νησί τελεί υπό κατάληψη».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης ανακοίνωσε ο Γ.Μουζάλας"

Καταγγελίες Καμμένου κατά της Κωνσταντοπούλου για τα εξοπλιστικά

Καταγγελίες σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την υπόθεση των εξοπλιστικών απηύθυνε ο Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κατηγόρησε την κα Κωνσταντοπούλου ότι «πήρε τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά στις 21 Ιανουαρίου και η δικογραφία αυτή δεν έφτασε ποτέ στην Ολομέλεια».

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «έβαλε νερό στο κρασί της» και πρόσθεσε ότι «οι υποθέσεις αυτές έπρεπε να είχαν πάει στην Ολομέλεια». Στο ερώτημα αν υπήρχε σκοπιμότητα από την πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Πάνος Καμμένος είπε «δεν ξέρω αν είχε σκοπιμότητα πάντως το ότι ο πατέρας της εν συνεχεία εμφανίστηκε ως δικηγόρος του Γερμανού στην υπόθεση των υποβρυχίων, με ενοχλεί πάρα πολύ».

«Άμα είσαι συνήγορος στην υπόθεση των υποβρυχίων που έρχεται η ίδια να φέρει στην Ολομέλεια, είναι μια υπόθεση» τόνισε, ενώ έκανε λόγο και για σχέσεις της κας Κωνσταντοπούλου με τον Αντώνη Κάντα.

«Μαθαίνω ότι υπήρχαν σχέσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου με τον κ. Κάντα. Αυτά είναι θέματα που εμένα τουλάχιστον μ' ενοχλούν πάρα πολύ διότι η κυβέρνηση αυτή, εαν πήρε μια εντολή, η πρώτη εντολή που πήρε είναι να χτυπήσει τη διαφθορά» πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες Καμμένου κατά της Κωνσταντοπούλου για τα εξοπλιστικά"

«Στημένο και ανθελληνικό το πόρισμα των Κοτταρίδη-Βελένη για το μνημείο της Αμφίπολης»

Για ένα επικίνδυνο και στημένο παιχνίδι σε βάρος της Αμφίπολης που έχει εθνικές προεκτάσεις κάνει λόγο ο γραμματέας του Διεθνούς Ιδρύματος «Μέγας Αλέξανδρος» και αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Στέλιος Κυριμνλής.

Παράλληλα κάνει λόγο για ανθελληνισμό και προδοσία από την πλευρά όσων συμμετείχαν στο πόρισμα που παρουσιάζει τον Μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης ως ρωμαϊκό μνημείο και εκτιμά ότι μια σοβαρή κυβέρνηση επιβάλλεται να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

«Το πόρισμα αυτό λοιπόν είναι στημένο. Βασίστηκε σε δυο αρχαιολόγους διορισμένους από το κόμμα και στη μεθόδευση της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρίας Βλαζάκη. Εάν η ανασκαφέας και η Διεθνής κοινότητα διαψεύσει το πόρισμα των δύο κυριών, να δούμε τότε τι θα πουν και που θα σταθούν. Είναι αδιανόητο για μας, η προϊσταμένη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας Αγγελική Κοτταρίδη και η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα της Μακεδονίας, να υπογράφουν ένα πόρισμα εναντίον μιας Μακεδονικής και μοναδικής στον κόσμο ανασκαφής. Το λιγότερο πρέπει να αντικατασταθούν από τις θέσεις που της έβαλε το ίδιο το κράτος να υπηρετήσουν. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ανθελληνισμός στη χειρότερη είναι προδοσία, εγώ νομίζω είναι και τα δύο.»

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής εκτιμά ότι η υποβάθμιση της ανασκαφής στην Αμφίπολη έχει πολύ βαθύτερα κίνητρα.

«Σίγουρα υπάρχει θέμα απαξίωσης του μνημείου. Όταν ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος κύριος Κοτζιάς επισκέφτηκε τα Σκόπια και τα αποκάλεσε "ευλογία των Βαλκανίων", αυτό στη διπλωματική γλώσσα λέει ότι έχετε το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεστε, δηλαδή τους δίνουμε το πράσινο φως να λέγονται Μακεδόνες να διεκδικούν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα ενώ αυτοί είναι Σλάβοι στην καλύτερη περίπτωση.Όταν λοιπόν επιτρέπονται αυτά με την ευλογία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το λιγότερο που μπορούν οι Σκοπιανοί να κάνουν στη συνέχεια, είναι να στείλουν δύο αρχαιολόγους από τη δική τους πλευρά με τα πιστεύω τους, για να απαξιώσουν το μνημείο. Το θλιβερό όμως είναι, ότι αυτό έγινε από Έλληνες αρχαιολόγους και όλα αυτά γιατί στην κυβέρνηση φοβούνται τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Εξελίξεις γίνονται παντού επιτέλους ας γίνουν και στα βαλκάνια.»

Ο Στέλιος Κυριμλής εκφράζει την αγανάκτησή του για τον χειρισμό της ανασκαφής από το ΥΠΠΟ τους τελευταίους δέκα μήνες.

«Αυτό το μνημείο πρέπει να Διεθνοποιηθεί, δεν ανήκει μόνο στην Αμφίπολη αλλά σε ολόκληρη την Οικουμένη, είναι υποχρέωσή μας να το αναδείξουμε όπως ο Παρθενώνας που ανήκει σε όλο τον κόσμο. Αντί λοιπόν να πράξουμε το αυτονόητο το Υπουργείο Πολιτισμού έστησε το πλέον άθλιο παιγνίδι και από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση δεν έκανε τίποτα απολύτως.»

Το Διενθές Ίδρυμα Μέγας Αλέξανδρος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ειδικότερα ο κύριος Κυριμνλής παρακολουθεί στενά την ανασκαφή στον τύμβο Καστά από την πρώτη μέρα των ερευνών.

«Η Περιστέρη είναι στρατηγός στη δουλειά της. Μαζί με την εξαιρετική ομάδα της ανέτρεψαν το κατεστημένο της καθημερινότητας στην αρχαιολογία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Ανήκει στους πατριώτες που μπορούν να κάνουν θαύματα».

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής επισκέφτηκε πρόσφατα την Αμφίπολη και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι αυτό είναι νωπές.

«Είμαι ευτυχής και αισθάνομαι ευλογημένος που έφτασα έως τον τύμβο Καστά. Έκλαψα βλέποντας την είσοδο του τάφου έστω και από μικρή απόσταση. Οι Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό δάπεδο, οι Σφίγγες όπως τις ξέρουμε σου δίνουν την αίσθηση ότι ακουμπάς την ιστορία. Ήθελα να απορροφήσω το κάθε τι από την επίσκεψη μου. Ένιωθα ότι είμαι ένας φίλος του Μέγα Αλέξανδρου».

Σχολιάζοντας σε ποιον μπορεί να ανήκει ο Μακεδονικός Τάφος της Αμφίπολης απαντά:

«Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το αν είναι ο ίδιος μέσα ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα. Οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν σε ολόκληρο τον τύμβο για να μάθουμε τη συνέχεια. Ως ομογένεια είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αρκεί να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνεργαστούμε».

Όπως αναφέρει το thousandnews.gr, o κ. Κυριμνλής κατά την παρουσία του στην Ελλάδα είχε επαφές με πολλούς παράγοντες και υπουργούς για θέματα της Ομογένειας, με πρώτο τη συνέχιση της ανασκαφής στον τύμβο Καστά.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στημένο και ανθελληνικό το πόρισμα των Κοτταρίδη-Βελένη για το μνημείο της Αμφίπολης»"

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση ζητεί η Αυστρία

Τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση ζήτησε την Κυριακή ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, υπογραμμίζοντας ότι η καλή θέληση της χώρας του δεν μπορεί παρά να έχει μόνον προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρέπει να υιοθετηθεί χωρίς καθυστέρηση μια κοινή πολιτική.

Η Αυστρία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας να διευκολύνει την υποδοχή και τη διέλευση από το έδαφός της χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία από την Ουγγαρία, μισθώνοντας ειδικά τρένα για αυτόν τον σκοπό.

«Ένα μέτρο αυτού του είδους δεν μπορεί να αποτελέσει μια λύση» προειδοποίησε ωστόσο ο Φάιμαν, σύμφωνα με δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα απλό «προσωρινό» μέτρο, το οποίο αποσκοπεί να δείξει την «καλή διάθεση» της Βιέννης για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση» σημείωσε ο Φάιμαν.

Η Αυστρία προτείνει κυρίως, εκτός από την εφαρμογή ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν κοινούς κανόνες όσον αφορά στη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Η Βιέννη τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας στα σύνορα της Ε.Ε. κέντρων υποδοχής και διαχωρισμού των προσφύγων και των μεταναστών, μια λύση που υποστηρίζουν και κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, αλλά δεν δείχνει να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκατοντάδες πρόσφυγες συνέχισαν το πρωί της Κυριακής το ταξίδι τους από την Ουγγαρία στη Γερμανία, διερχόμενοι με τρένο από το αυστριακό έδαφος, μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι δεν θα επαναπροωθεί τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στην Ε.Ε., όπως προβλέπει η συνθήκη του Δουβλίνου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση ζητεί η Αυστρία"

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Θα κυβερνάω οκτώ χρόνια - Δεν συνεργάζομαι με ΝΔ


Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει το βράδυ, στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ, σε παραγωγικούς φορείς.

Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδεύεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περίμεναν από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Μακεδονία λιμουζίνες, προκειμένου να παραλάβουν τον ίδιο και τα στελέχη που τον συνοδεύουν και να τους μεταφέρουν στον εκθεσιακό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ιδιαίτερα ευδιάθετος και αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη έφτασε λίγο μετά τις 11 στη ΔΕΘ, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρό της, Αναστάσιο Τζήκα.

Την πεποίθηση ότι θα κυβερνήσει και, μάλιστα, όχι μία αλλά δύο τετραετίες, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχε με τον κ. Αναστάσιο Τζήκα και μέλη της διοίκησης.

Όταν η κουβέντα ήρθε στα εγκαίνια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που τα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Τσίπρας είπε στους συνομιλητές του πως "δεν πειράζει που δεν έκανα εγώ τα εγκαίνια ως πρωθυπουργός. Τα επόμενα οχτώ χρόνια, θα έχω τη δυνατότητα..." και αμέσως όλοι γέλασαν με νόημα.

Στην επίσκεψή του στην 80ή ΔΕΘ, τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι πρώην υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης, οι υποψήφιοι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελος, Ρία Καλφακάκου και κομματικά στελέχη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στη ΔΕΘ: Θα κυβερνάω οκτώ χρόνια - Δεν συνεργάζομαι με ΝΔ"

Μυτιλήνη… Κάτοικοι την έπεσαν στο Μουζάλα… «Θα μας πεθάνετε…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Λέσβο βρίσκεται από σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για να έχει μία πλήρη εικόνα της κατάσταση, που υπάρχει στο νησί με τους μετανάστες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι κάτοικοι της πόλης του διατύπωσαν τα παράπονά τους, παρά το γεγονός ότι αυτός μόλις τώρα ανέλαβε καθήκοντα και φυσικά δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη, για την κατάσταση που έχει μέχρι τώρα διαμορφωθεί.

Λίγο αργότερα ο κ. Μουζάλας έκανε την ακόλουθη δήλωση.
«Κάνουμε σήμερα μια αυτοψία στη Μυτιλήνη να δούμε μόνοι μας την κατάσταση. Θα μιλήσουμε με τους φορείς και ελπίζουμε να μπορέσουμε κάτι να κάνουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
«Η προσπάθειά μας είναι να ελαφρύνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τους πρόσφυγες, ώστε να επανέλθει η ροή σε ένα επίπεδο που μπορεί να γίνει ανεκτό από τον πληθυσμό και που μπορεί να εξυπηρετήσει και τους πρόσφυγες».,



Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη… Κάτοικοι την έπεσαν στο Μουζάλα… «Θα μας πεθάνετε…» (ΒΙΝΤΕΟ)"

Αποδοκιμασίες στον Αλέξη Τσίπρα από συζύγους μεταλλωρύχων - ΒΙΝΤΕΟ

Φραστική επίθεση δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε από το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, "τα άκουσε" από συζύγους μεταλλωρύχων στα μεταλλεία χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, μετά την απόφαση του πρώην υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη, να ανακαλέσει τις άδειες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

"Πόσο περήφανος νιώθετε Που αφήνετε 2000 εργαζόμενους στο δρόμο;¨φώναξαν οι γυναίκες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να συνομιλήσει μαζί του και συνέχισε την επίσκεψή του, μπαίνοντας στο περίπτερο της ΕΤ3.

Δείτε το βίντεο του Thestival:



thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκιμασίες στον Αλέξη Τσίπρα από συζύγους μεταλλωρύχων - ΒΙΝΤΕΟ"

Άλλες δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογές-«θρίλερ»

Άλλες δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα κριθούν στο νήμα.

Όπως αναφέρεται σε γκάλοπ που έκανε η Καπα Research για το Βήμα της Κυριακής, τηλεφωνικά στις 2 και 3 του μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 0,6%.

Επίσης οι ΑΝΕΛ κινούνται οριακά στο 3%.

Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Καπα Research έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%
ΝΔ: 25,9%
Λαϊκή Ενότητα: 4,7%,
Ποτάμι: 5,1%,
ΚΚΕ: 5,3%,
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3%.
ΠΑΣΟΚ: 5,8%,
Ένωση Κεντρώων: 3,5%

Να σημειώσουμε πως η διαφορά της προηγούμενης συγκρίσιμης έρευνας που είχε γίνει στο τέλος Αυγούστου ήταν τρεις μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια έχει υποχωρήσει σημαντικότατα.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 11,6%.

Στην παράσταση νίκης, το 46,1% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το 34,5% η ΝΔ.

Μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων, το 37,2% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και το 35,2% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 3 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικά, με αναφερόμενο μέγιστο σφάλμα 3,08%.

Μarc: Στο 0,4% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στη δημοσκόπηση της Marc για το «Εθνος της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,4%, η ΝΔ ακολουθεί με 24%, ενώ στη Βουλή φαίνονται να μπαίνουν οκτώ κόμματα, καθώς οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 2,8%.

Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση έχει ως εξής:

- ΣΥΡΙΖΑ 24,4%
- ΝΔ 24%
- Λαϊκή Ενότητα με 3,6%
- Χρυσή Αυγή με 5,9%
- Ποτάμι με 5,1%
- ΚΚΕ με 4,8%
- ΑΝΕΛ με 2,8%,
- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 4,3%
- Ένωση Κεντρώων με 3,6%,
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%,
- Αναποφάσιστοι 19,8%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλες δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογές-«θρίλερ»"

Οριστικά εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος - Δείτε τη λίστα της Αττικής

Οριστικά εκτός του ψηφοδελτίου Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε ο Αλέξης Μητρόπουλος, παρά την εισήγηση της κομματικής επιτροπής να τοποθετηθεί στην τελευταία τιμητική θέση και την θετική απάντηση από τον ίδιο.

Η κεντρική επιτροπή του κόμματος στη δραματική συνεδρίαση το βράδυ του Σαββάτου αποφάσισε να τον αφήσει έξω από τη λίστα, μετά από τις έντονες αντιδράσεις πολλών κομματικών στελεχών.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια έγινε και μια ακόμη ανατροπή σε σχέση με την αρχική εισήγηση, καθώς αποκλείστηκε τελικά και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Λεβέντης, που προορίζονταν για την έκτη θέση, την οποία κατείχε η Ελένη Σωτηρίου, που ψήφισε κατά του μνημονίου, αποχώρησε από το κόμμα και δεν θα είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.

Το ψηφοδέλτιο της Αττικής διαμορφώθηκε πλέον ως εξής, κατά σειρά κατάταξης:

Αριστείδης Μπαλτάς, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιώργος Πάντζας, Γιάννης Δέδες, Κατερίνα Καράλη, Κατερίνα Θεοχάρη, Άννα Στεργίου, Σταύρος Καραγκούνης, Θόδωρος Γκοτσόπουλος, Κ. Καλογρανης, Α. Μαραγκάκη, Ε. Δελαγραμμάτικα, Ν. Πέππας, Κώστας Δέδες, Γιωτα Παππά, Ευαγγελία Ντελάκη, Σπύρος Μιχαήλ, Πάνος Ροδάκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικά εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος - Δείτε τη λίστα της Αττικής"

Πώς ο Μητρόπουλος προσπάθησε να γλιτώσει το πρόστιμο δηλώνοντας φτωχός

Έγγραφα ντοκουμέντα που εγείρουν ζήτημα ηθικής τάξης για τον Αλέξη Μητρόπουλο σχετικά με το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που εμπλέκεται δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής.

Από τα εν λόγω έγγραφα προκύπτει πως ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε ως φτωχός ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να πετύχει αναστολή του προστίμου των 940.800,55 ευρώ που του έχει καταλογιστεί, ισχυριζόμενος πως τυχόν επιβολή του προστίμου θα καταστρέψει τον ίδιο και την οικογένειά του που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και ότι θα επέλθει κοινωνικός και πολιτικός του αποκλεισμός.

Η συγκεκριμένη διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ είναι αρμόδια για να επιλύει προσφυγές πολιτών οι οποίοι επικαλούνται οικονομική αδυναμία και αποστολή της είναι να προστατεύει όσους είναι άποροι και δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα πρόστιμα.
Ερωτηματικά προκαλεί λοιπόν το γεγονός ότι η εν λόγω διεύθυνση έκανε δεκτή την προσφυγή του κ. Μητρόπουλου και αναβλήθηκε η καταβολή του προστίμου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο επίκουρος Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης, ζήτησε την άρση της ασυλίας του βουλευτή προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, έχει αποφανθεί πλέον για την υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κρίνοντας ότι η υπόθεση δεν έχει παραγραφεί και ο κ. Μητρόπουλος οφείλει να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς ο Μητρόπουλος προσπάθησε να γλιτώσει το πρόστιμο δηλώνοντας φτωχός"

Μυτιλήνη: Νέα επεισόδια με μετανάστες - Ενισχύεται με διμοιρίες των ΜΑΤ το νησί



Καθημερινότητα έχουν γίνει τα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πρωί της Κυριακής, νέα ένταση επικράτησε, όταν οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού αντίκρισαν το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν για να εισβάλουν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στο οποίο ωστόσο θα μπορέσουν να επιβιβαστούν -κάποια στιγμή- μόνο τα 2.500 άτομα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν εισιτήρια.

Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Πάντως, "εγκλωβισμένο" στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι πλέον και το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", αφού, σε ένα νησί όπου πλέον ζει σε δρόμους, πάρκα, καταυλισμούς και σημεία εισόδου ένας άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που κάποιοι ανεβάζουν στους 20.000, δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν καταγραφεί, ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων στην επιβίβαση τους στο πλοίο και στη συνέχεια την αναχώρησή τους από τη Λέσβο.

Το πλοίο, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες, είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα της Μυτιλήνης και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.

Την ίδια ώρα, σε ένα πραγματικά εκρηκτικό κλίμα στο χώρο όπου λειτουργεί η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από νεοεισερχομένους, που με κάθε τρόπο έρχονται στην πόλη της Μυτιλήνης.



Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα που διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, στους δημόσιους χώρους της, ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.

Κι ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και με ντόπιους, η καταγραφή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να γίνεται στο λιμάνι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο καταγραφής στο λιμάνι θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω και βόρεια της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να μετακινηθεί στον καταυλισμό όπου, όμως, και πάλι καταγραφή δεν θα γίνεται, αφού το καταγραφικό κέντρο, όπως έγινε σήμερα γνωστό, δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.

Το πρωί έφθασε στη Μυτιλήνη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας.

Επεισόδια και το Σάββατο

Επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το βράδυ του Σαββάτου.

Περίπου 500 Αφγανοί μετανάστες, αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση στο λιμάνι, κατευθύνθηκαν προς το πλοίο "Tera Jet” και κατέλαβαν τον καταπέλτη, απαιτώντας να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν για τον Πειραιά, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή τους και δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα.

Η κίνησή τους προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας που τους απομάκρυναν.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, που μεταφέρθηκαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Νέα επεισόδια με μετανάστες - Ενισχύεται με διμοιρίες των ΜΑΤ το νησί"

Η φορολογία στην Ελλάδα: Τα τελευταία 20 χρόνια οι πολίτες πλήρωσαν 810 δις ευρώ

Από το 1975 έως και το 2004, τριάντα χρόνια περίπου, το φορολογικό σύστημα της χώρας μας έχει αλλάξει 10 φορές. Κατά μέσο όρο αλλάζει κάθε 3 χρόνια. Του Μάνου Κοκκινέλη.

Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια όπου διατηρήθηκε το ίδιο φορολογικό σύστημα ήταν την 8ετία 1994 – 2001, όπου ο κατώτατος συντελεστής ήταν στο 5% και ο ανώτατος στο 45%. Το διάστημα μεταξύ 1975 – 1979 ήταν η δεύτερη μακροβιότερη διάρκεια του ίδιου φορολογικού μοντέλου (Πλουμπίδης, n.d.). Από εκεί και πέρα η φορολογική πολιτική άλλαζε κάθε 2 χρόνια. Προφανώς και η απουσία σταθερής φορολόγησης ματαιώνει κάθε σχέδιο των επιχειρήσεων, όπως επίσης και τον προγραμματισμό των νοικοκυριών. Το κλίμα αβεβαιότητας λειτουργεί αρνητικά, αφού επηρεάζει την κατανάλωση και μειώνει τα έσοδα. Κατ’ επέκταση, η μειωμένη κατανάλωση στραγγαλίζει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί στη φοροδιαφυγή και προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια χρηματικών μονάδων. Όπως είναι φυσικό μειωμένες θα είναι και οι εισροές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τις εισηγητικές εκθέσεις του υπουργείου οικονομικών, συλλέχτηκαν στοιχεία ανά έτος σχετικά με τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους. Ο παρακάτω πίνακας αποτελείται από 6 στήλες. Η 1η από αριστερά αποτυπώνει τη χρονική περίοδο (1993 – 2014), η 2η τους άμεσους φόρους, η 3η τους έμμεσους και η 4η τη διαφορά ανάμεσα στους έμμεσους και τους άμεσους φόρους με σκοπό να αναδειχθεί πόσο υψηλότεροι είναι οι έμμεσοι από τους άμεσους. Η 5η στήλη αποτελείται από το άθροισμα των άμεσων και των έμμεσων ανά έτος και τέλος, η 6η στήλη δείχνει το ποσοστό μεταβολής των συνολικών φόρων από την προηγούμενη στην επόμενη χρονιά. Προτού αναλυθούν τα πρωτογενή στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, είναι απαραίτητο ν’ αναφερθούν οι επιμέρους κατηγορίες αυτών.


Ειδικότερα, οι άμεσοι φόροι αποτελούνται από τον φόρο/τους:

• Εισοδήματος: Φυσικών προσώπων, Νομικών προσώπων, Ειδική Κατηγορίας (φόρος πλοίων, επί των τόκων, υπεραξίας από τη μεταβίβαση κεφαλαίου, επί πληρωμών για πνευματικά και άλλα δικαιώματα, σε κέρδη από λαχεία, κτλ)
• Στην Περιουσία.
• Προηγούμενων οικονομικών ετών.
• Λοιπούς φόρους (έκτακτοι φόροι).

Την περίοδο 2004 - 2013 πληρώθηκαν 197,38 δις ευρώ σε άμεσους φόρους.

Οι έμμεσοι περιλαμβάνουν τους φόρους:

• Συναλλαγών: ΦΠΑ και Λοιπούς Φόρους Συναλλαγών.
• Κατανάλωσης: Ασφαλίστρων, Τέλη Ταξινόμησης Οχημάτων, ΕΦΚ Καυσίμων, Λοιπούς ΕΦΚ, Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων, Λοιπούς Φόρους Κατανάλωσης.
• Προηγούμενων οικονομικών ετών.
• Λοιπούς.

Σύνολο Έμμεσων = 270,41 δις ευρώ.

Το 2014 το κράτος εισέπραξε 22% περισσότερα έσοδα σε σχέση με το 2002, και 242% συγκριτικά με το 1993. Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή πραγματοποιήθηκε από το 1997 στο 1998, όπου πληρώθηκαν 16% περισσότεροι φόροι. Αντιθέτως, η υψηλότερη αρνητική μεταβολή σημειώθηκε τη διετία 2009 – 2010, όπου το υπουργείο οικονομικών ενίσχυσε τα ταμεικά του διαθέσιμα κατά 16% λιγότερο σε σχέση με το 2009. Ήταν η περίοδος όπου πλέον βρισκόμασταν σε πανικό και αβεβαιότητα, με τα ΜΜΕ εντός και εκτός συνόρων να βάλουν εναντίον της Ελλάδας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα 51 δις που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία ήταν ευκαταφρόνητο ποσόν. Επιπλέον, η μέγιστη τιμή των άμεσων φόρων παρατηρήθηκε το 2009 με το ποσό να αγγίζει τα 26,7 δις ευρώ. Την ίδια χρονιά οι έμμεσοι έπιασαν ταβάνι φθάνοντας τα 34 δις. Απ’ ότι φαίνεται οι Έλληνες φορολούμενοι πληρώνουν σταθερά περισσότερα χρήματα σε έμμεσους απ’ ότι σε άμεσους φόρους. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσά τους σημειώθηκε το 2010.




Τα τελευταία 22 χρόνια έχουν πληρωθεί 810 δις ευρώ συνολικά. Από το 2002 και πλέον, όπου η χώρα μας έγινε μέλος της ευρωζώνης, οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν 601,47 δις ευρώ. Οι έμμεσοι προσδιορίστηκαν στα 473,84 δις ευρώ, ενώ οι άμεσοι στα 335,94 δις.




Στη συνέχεια αποτυπώνεται μέσω ενός γραφήματος γραμμής η πορεία των φόρων από το 1993 έως και το 2014 (οριζόντιος άξονας). Ο κατακόρυφος συμβολίζει το ύψος των άμεσων, έμμεσων και των συνολικών σε εκατομύρια ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία παραλλαγή των δεδομένων του παραπάνω γραφήματος στήλης, με στόχο να αποτυπωθεί η τάση και η πορεία τους από το 1993 έως σήμερα.




Το 1993 οι άμεσοι φόροι έφθασαν τα 4 δις ευρώ περίπου, ενώ οι έμμεσοι ήταν σαφώς περισσότεροι αφού ξεπέρασαν τα 9 δις. Στα 22 χρόνια της εξεταζόμενης περιόδου, η πρώτη σημαντική αύξηση του συνόλου πραγματοποιήθηκε από το 2001 προς το 2002. Στη συγκεκριμένη περίοδο το υπουργείο οικονομικών εισέπραξε 13% περισσότερους φόρους. Για ένα έτος υπήρξε ελαφρά μείωση κατά 1% και από το 2003 έως και το 2009 η αύξηση των συνολικών φόρων ήταν εντυπωσιακή. Με άλλα λόγια, οι φόροι του 2009 από του 2003 ήταν περισσότεροι κατά 65% και σε χρηματικές μονάδες κατά 24 δις ευρώ. Όλο αυτό το διάστημα (2003 – 2009) η μέση ετήσια αύξηση άγγιξε το 9%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τη διετία 2008 – 2009 οι φόροι αυξήθηκαν κατά 13%. Από εκεί και πέρα αρχίζει η πτώση στις εισπράξεις εξαιτίας της επιβολής σκληρότερων φορολογικών μέτρων, παγώματος της αγοράς και κλεισίματος των επιχειρήσεων. Η πτώση είναι σημαντική (16%) και φαίνεται να σταθεροποιείται το 2014 στα 45,6 δις ευρώ με τη διαφορά ανάμεσα στους έμμεσους και άμεσους να είναι η μικρότερη (2,8 δις ευρώ).

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του παραπάνω γραφήματος είναι το σημείο καμπής και των τριών γραμμών. Το έτος 2009 είναι η χρονική στιγμή όπου η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έφθασε στο ανώτατο σημείο της (61 δις ευρώ). Είναι ουσιαστικά αυτό που αναδεικνύει η καμπύλη Laffer, η οποία έγινε γνωστή διεθνώς τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η καμπύλη Laffer καταδεικνύει ότι από ένα συγκεκριμένο επίπεδο φορολόγησης και μετά, η φοροδοτική ικανότητα εξαντλείται και όσους περισσότερους φόρους επιβάλει ένα κράτος δεν είναι δυνατόν να τους εισπράξει. Σαν αποτέλεσμα, οι πολίτες αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις οδηγώντας τους στον τερματισμό της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αυτό επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομία, αφού το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται, τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν λιγότερες εισφορές, ενώ άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χάνουν το πελατολόγιό τους και δημιουργούν ζημιές.

Ας εξηγήσουμε όμως συνοπτικά την καμπύλη Laffer που απεικονίζει τα φορολογικά έσοδα συναρτήσει του φορολογικού συντελεστή.




Στο σημείο μηδέν (αρχή των αξόνων) οι εισπράξεις από τους φόρους είναι μηδενικές εξαιτίας της απουσίας φορολόγησης. Όσο αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής t, αυξάνονται και τα έσοδα. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στον οριζόντιο άξονα του γραφήματος για το οποίο ισχύει η ισότητα t = t*. Είναι το σημείο καμπής της γραφικής παράστασης όπου τα μεγέθη φορολογικός συντελεστής και έσοδα μετατρέπονται σε αντιστρόφως ανάλογα ποσά. Δηλαδή, από ένα σημείο και πλέον, ο φορολογούμενος παρουσιάζει μειωμένη φοροδοτική ικανότητα και ανεξαρτήτως της επιβολής νέων ή/και αυξημένων φόρων, τα έσοδα συρρικνώνονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν ή/και καθυστερούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτόματα προκαλείται υστέρηση εσόδων, με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία να αποφασίζει ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών επιβαρύνοντας το σύστημα και τους εργαζόμενους με επιπλέον αρμοδιότητες.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι βασικές κατηγορίες των άμεσων φόρων και η πορεία των εσόδων από το 2004 έως το 2013. Από το γράφημα διαφαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα αποτελούν σταθερή συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα και με διαφορά από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Τη δεκαετία που εξετάσθηκε, τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν 92,79 δις ευρώ, τα νομικά 35,90 δις και οι εισπράξεις από την ακίνητη περιουσία έφθασαν 10,39 δις ευρώ. Μετά το 2010, ο φόρος στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε πάνω από το 100%. Το 2012 είχαμε επιπλέον επιβάρυνση στα ακίνητα σημειώνοντας αύξηση κατά 144%. Η συγκεκριμένη πολιτική πάγωσε την αγορά ακινήτων και οδήγησε σε κατάρρευση της αξίας τους. Βέβαια, στην κατηγορία των άμεσων περιλαμβάνονται και οι «λοιποί φόροι» με 21,63 δις ευρώ, η «ειδική κατηγορία» με έσοδα 15,16 δις ευρώ, όπως επίσης και οι «φόροι προηγουμένων οικονομικών ετών» (21,51 δις ευρώ). Συνολικά από τους άμεσους τη δεκαετία 2004 - 2013 το ελληνικό κράτος εισέπραξε 197,38 δις ευρώ.



Το γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει συνοπτικά την πορεία των εσόδων από τους άμεσους φόρους τη χρονική περίοδο 2004 – 2013. Αποτυπώνεται αυτό που ειπώθηκε παραπάνω. Ότι δηλαδή το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος πέφτει στα φυσικά πρόσωπα, αφού τη συγκεκριμένη δεκαετία η συνεισφορά τους άγγιξε το 47% των άμεσων. Αμέσως μετά ακολουθούν τα νομικά πρόσωπα με 18,2% επί του συνόλου, ενώ τα λιγότερα έσοδα σημειώθηκαν από την ακίνητη περιουσία (5%).




Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο πίνακας των έμμεσων φόρων. Από τα αποτελέσματα είναι εμφανές ότι ο ΦΠΑ αποτελεί βασική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία.



Τη δεκαετία 2004 - 2013 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ανήλθαν στα 159 δις ευρώ περίπου ή στο 59% επί του συνόλου των έμμεσων φόρων. Το 2008 ήταν η χρονιά με την υψηλότερη εισροή χρήματος, ενώ από το 2009 και έπειτα, παρατηρείται πτώση των εσόδων που οφείλεται στην αλλαγή του ΦΠΑ σε υψηλό φορολογικό συντελεστή, στην αβεβαιότητα, στην ανεργία, στο υψηλό κόστος ζωής γενικότερα. Αποκαρδιωτικές είναι και οι εισπράξεις από τα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων. Είναι φανερό ότι η αγορά των οχημάτων υπέστη σημαντικό πλήγμα, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει περισσότερα χρήματα. Ο ΕΦΚ καυσίμων παρουσίασε σημαντική αύξηση. Πρόκειται για προϊόν με ανελαστική ζήτηση και όπως είναι φυσικό παρουσιάζει σταθερή απόδοση στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Συνολικά η χώρα μας εισέπραξε τη δεκαετία 2004 – 2013 από τους έμμεσους φόρους 270,4 δις ευρώ.

Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει με σαφήνεια τη συμβολή του ΦΠΑ στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.




Από το 2004 έως το 2008 οι εισπράξεις αυξάνονται σημαντικά, όμως από το 2009 και μετά ξεκινά μια πτωτική πορεία η οποία το 2010 – 2011 αλλάζει, γίνεται πρόσκαιρα ανοδική, και το 2013 φθάνει στο επίπεδο του 2004 (13,8 δις ευρώ). Ο ΕΦΚ καυσίμων είναι βασικό εργαλείο είσπραξης, ο οποίος ξεκινά από τα 2,46 δις ευρώ το 2004, φθάνει στο ανώτατο σημείο του το 2010 με 5,7 δις ευρώ, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 26% αφού το 2013 εισέρευσαν στα ταμεία 4,2 δις ευρώ. Ο φόρος ασφαλίστρων, τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων και τα τέλη κυκλοφορίας παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση εξαιτίας της πτώσης της αγοράς οχημάτων. Οι πολίτες έχουν προφανώς παγώσει οποιαδήποτε απόφαση ανανέωσης των οχημάτων τους και πολλοί από αυτούς έχοντας στην κατοχή τους 2 με 3 οχήματα ανά οικογένεια, προχωρούν σε κατάθεση πινακίδων αποφεύγοντας τα τεκμήρια, την ασφάλεια, τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΦΚ καυσίμων, τη συντήρηση των οχημάτων τους και την αλλαγή ελαστικών (χρήματα που χάνονται από την ακινησία οχημάτων).


Συμπερασματικά, προκύπτει ότι το φορολογικό σύστημα της Ελλάδος αλλάζει κατά μέσο όρο κάθε 3 χρόνια. Το 2009 ήταν η χρονιά όπου οι άμεσοι (26,7 δις ευρώ) και οι έμμεσοι (34 δις ευρώ) ήταν οι υψηλότεροι την περίοδο 2004 – 2013. Από την είσοδό μας στην ευρωζώνη, και συγκρίνοντας τα έτη 2009 και 2003 σε επίπεδο συνολικών φόρων, οι πολίτες πλήρωσαν περισσότερα χρήματα κατά 65%, ήτοι 24 δις ευρώ. Η μέση ετήσια αύξηση (2003 – 2009) έφθασε το 9%. Τα φυσικά πρόσωπα σηκώνουν το βάρος των άμεσων φόρων με 92,79 δις ευρώ από το 2004 έως το 2013. Σε ότι αφορά στους έμμεσους φόρους, ο ΦΠΑ αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη δεκαετία που εξετάσθηκε με 159 δις ευρώ. Οι Έλληνες πολίτες από το 1993 έως το 2014 έχουν πληρώσει 810 δις ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι έχουν υψηλότερη απόδοση συγκριτικά με τους άμεσους. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλήθηκε το 2009. Εκείνη τη χρονιά οι εισπράξεις έφθασαν τα 61 δις ευρώ.

* Του Μάνου Κοκκινέλη
MSc Business Econ. Finance & Banking
BA in Business
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η φορολογία στην Ελλάδα: Τα τελευταία 20 χρόνια οι πολίτες πλήρωσαν 810 δις ευρώ"

Τσίπρας: Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ [ΒΙΝΤΕΟ]

«Τα βήματα που έχω να κάνω μπροστά μου είναι βήματα σίγουρα, τα δύσκολα είναι πίσω μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Είμαστε συμπαγείς, είμαστε έτοιμοι, δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι φλερτάρουμε με την ιδέα της δραχμής, ότι βάλαμε το κόμμα πάνω από την Ελλάδα, πάνω από το συμφέρον της πατρίδας. Εχουμε την εμπειρία, την ικανότητα να προχωράμε με βήματα σταθερά σε στέρεο έδαφος είμαστε πιο έμπειροι πιο προσγειωμένοι, και θα ΄λεγε κανείς και εγώ θα σας το πω ευθέως: Αισθάνομαι τώρα ότι τα βήματα που έχω να κάνω μπροστά μου είναι βήματα σίγουρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι εγγυάται τη σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος καθώς και τις βαθιές τομές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα. Αναφέρθηκε στα χτυπήματα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς που έχει ήδη πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους που πρέπει να συνεχίσει το έργο που ήδη ξεκίνησε στον τομέα αυτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και ότι θα συνεργαστεί με τους έντιμους και αξιότερους ανθρώπους.

Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ απέκλεισε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ χαρακτήρισε «υποκρισία» το να λέει ο Β. Μεϊμαράκης ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί του. «Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ διότι οι προγραμματικές μας διαφορές είναι πολύ μεγάλες, δεν υπάρχει κοινός στόχος. Θέλουμε να γκρεμίσουμε αυτά που η Ν.Δ. και ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να διατηρήσει», είπε.

«Για ποιο λόγο τόσο ξαφνικά με έχει συμπαθήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Όταν βγαίνει και με λέει ‘ψευτράκο’, ‘πονηρούλη’ και ‘πολιτικό αγύρτη’ πώς είναι δυνατόν να λέει ότι θέλει να συνεργαστούμε; Αυτό είναι υποκρισία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν είμαι ‘ψευτράκος’, ‘πονηρούλης’ και ‘πολιτικός αγύρτης’ γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει διαφορά, ότι όλοι είναι το ίδιο, κατεβάζοντας χαμηλά τη δυναμική που έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλουμε να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να δώσουμε μάχη για το καινούριο» ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να κυβερνήσει «με τους έντιμους ανθρώπους, με τους καλύτερους και τους αξιότερους, ακόμη κι αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ».

Χωρίς να θέλει να ωραιοποιήσει όπως είπε τη συμφωνία τόνισε τα θετικά της με ιδιαίτερη έμφαση σε κάτι το οποίο δεν έχει ακουστεί αρκετά, ότι το χρέος φεύγει από το αγγλικό δίκαιο.

Ο ελληνικός λαός είδε τη μάχη που δώσαμε, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ σημείωσε ότι δεν μετανιώνει για το δημοψήφισμα.

«Τα έχω πολύ καλά με τη συνείδησή μου για τις αποφάσεις που πήρα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.



Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ [ΒΙΝΤΕΟ]"

Μετά τις εκλογές τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ

Την 21η Σεπτεμβρίου, μία μόλις ημέρα μετά την Κυριακή των εθνικών εκλογών, θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα ηλεκτρονικά ραβασάκια της εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Ο φόρος δεν άλλαξε φέτος και θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες επίσης δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και οκτώ χρόνια, παρότι θεωρούνται πλασματικές.

Περισσότεροι από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 3,2 δισ. ευρώ στην εφορία

Συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,65 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και με βάση το Ε9.

Για φέτος λοιπόν θα ισχύσει η έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους.

Τον φόρο θα τον πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όμως κάποιοι μπορούν να γλιτώσουν τον μισό ή ακόμα και ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κλπ.) ή εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κλπ.), εντός ή εκτός σχεδίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει στα τέλη Οκτωβρίου να εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet, προκειμένου να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, και με την ταυτότητα οφειλής να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

• Έκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει όμως να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

(α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

(β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των παραπάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

(γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Έκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

(α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

(β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

(γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

• Έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Σημειώνεται ότι στα κτίσματα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει σε κάθε περιοχή.

Ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους συντελεστές, όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, αν είναι μονοκατοικία ή ημιτελές.

Στα οικόπεδα ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τις εκλογές τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ"

Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η απελθούσα κυβέρνηση, όπως, τουλάχιστον, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη χάθηκε εντελώς. Ως εκ τούτου αυτό που θέλουμε τώρα είναι μία σοβαρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με σοβαρότητα και θα επιτύχει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, κάτι που θεωρώ ότι είναι το βασικό σημείο... Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, των παραγωγών, των επενδυτών, αυτό είναι το κλειδί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μία «βασική φιγούρα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC στη διαδικασία για να κλείσει, τελικά, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, δεν φοβάται να «μασήσει τα λόγια του» και δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε «να απορρίψει όλα τα θεμελιώδη δεδομένα της Ευρωζώνης. Αυτό δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτό».

Επιμένει ότι παρά την «στροφή» της κυβέρνησης Τσίπρα και την τελική αποδοχή ότι αυτό που συμφέρει την Ελλάδα είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά και η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος, η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι δεδομένο.

«Στο τέλος η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε ότι θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη, ότι θα δεχθεί ορισμένα βασικά σημεία και ότι θα δεσμευθεί στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Εάν, τώρα, με ρωτάτε εάν η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να απαντήσω θετικά, θα χρειαστεί χρόνος», προσθέτει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τα μέτρα δεν είναι «δρακόντεια»
Αναφορικά με τους όρους του νέου Μνημονίου, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζει ότι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. «Δεν νομίζω ότι οι όροι είναι δρακόντειοι, αλλά αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα της ελληνικής διακυβέρνησης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στην οικονομία. Θα πρέπει να εφαρμοστούν».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νικητής των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Βιώσαμε ορισμένες πολύ δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ήταν για μένα το να σηκώσω το τηλέφωνο και να μιλήσω απευθείας μαζί του. Αυτό είχε τελικά θετικό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια όλα εξαρτώνται από τους Έλληνες ψηφοφόρους και το κατά πόσο θα του δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία».

Καμία «κόντρα» με Βαρουφάκη
Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup φροντίζει να διαψεύσει και το δημοσίευμα της «Liberation» ότι έφθασε στο σημείο να... πιαστεί στα χέρια με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

«Άκουσα αυτή την ιστορία, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν... παλεύω. Σαφώς είχαμε κάποιες πολύ δύσκολες στιγμές, σε λεκτικό επίπεδο και η συμπεριφορά του προς άλλους υπουργούς Οικονομικών δεν ήταν αποδεκτή», τονίζει ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ σχολιάζοντας το ίδιο δημοσίευμα και το γεγονός ότι – σύμφωνα με αυτό – ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν αυτός που «μπήκε» στη μέση προκειμένου να μην υπάρξει καυγάς μεταξύ Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη, χρησιμοποίησε και το χιούμορ του: «Με ανακουφίζει το γεγονός ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν έτοιμος να παρέμβει εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο»...

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news