facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Συνήγορος του Πολίτη: Να μην πρωταγωνιστούν παιδιά σε προεκλογικά σποτ

Έκκληση για διακομματική συμφωνία ώστε να αποκλειστεί η συμμετοχή παιδιών στην προεκλογική εκστρατεία εν όψει της 20ής Σεπτεμβρίου απευθύνει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).

Σε αναμονή των νέων προεκλογικών σποτ και συγκεντρώσεων ο ΣτΠ δημοσιεύει ξανά την επιστολή που είχε στείλει προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πριν τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, προτείνοντας «διακομματική συμφωνία, ώστε να αποφεύγεται η φωτογράφηση και μαγνητοσκόπηση των πολιτικών με παιδιά, καθώς και η εμφάνιση και συμμετοχή των παιδιών σε πολιτικά μηνύματα, διαφημίσεις, αφίσες, προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις».

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Συνήγορος του Παιδιού, η Αρχή έχει ασχοληθεί εκτενώς με την παρουσία των παιδιών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την προστασία της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψής τους από αυθαίρετες ή παράνομες επεμβάσεις στην ιδιωτική τους ζωή, σύμφωνα και με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 16).

Πάγια αντίληψη της Αρχής είναι ότι η φροντίδα για το παιδί και τα δικαιώματά του, η οποία οφείλει μεταξύ άλλων να συγκαταλέγεται στις πολιτικές προτεραιότητες, δεν συμπίπτει με τη δημόσια χρήση της εικόνας του, η οποία θα πρέπει να οριοθετείται.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Πολίτη: Να μην πρωταγωνιστούν παιδιά σε προεκλογικά σποτ"

Pulse: ΣΥΡΙΖΑ 27% - ΝΔ% 26,5% - συνεχίζει το φλερτ του ΠΑΣΟΚ με την τρίτη θέση

Επιβεβαιώνεται και από τη νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη η εικόνα του «διπλού θρίλερ» τόσο για την πρωτιά στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές όσο και για την τελική κατανομή δυνάμεων στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Pulse μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για το Ποντίκι, η πρόθεση ψήφου μετά την αναγωγή επί των εγκύρων αποτυπώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 27%
Νέα Δημοκρατία: 26,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΠΑΣΟΚ: 6%
Ποτάμι: 5,5%
ΚΚΕ: 5,5%
Λαϊκή Ενότητα: 4,5%
Ενωση Κεντρώων: 3,5%
ΑΝΕΛ: 2,5%
Λοιπά κόμματα: 2%
Αναποφάσιστοι: 10,5%

Σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση της μάχης ίσως έχει η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου, καθώς μόλις 50% δηλώνει ότι θα ψηφίσει και πάλι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ 9% μετακομίζει στη Λαϊκή Ενότητα και ίδιο ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία, ενώ 8% τείνει στην αποχή και 10% δηλώνει αναποφάσιστο. Αντίθετα, τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ θα παραμείνουν πιστοί στην επιλογή τους των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει καταλληλότερος ως πρωθυπουργός, λέει το 36%, ενώ 33% επιλέγει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η παράσταση νίκης παραμένει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με 50% έναντι 36% της ΝΔ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Pulse: ΣΥΡΙΖΑ 27% - ΝΔ% 26,5% - συνεχίζει το φλερτ του ΠΑΣΟΚ με την τρίτη θέση"

Γλέζος: Συνεργαστείτε όλοι οι αντιμνημονιακοί, αλλιώς θα ψηφίσω ΚΚΕ!

«Ναυαγεί», καθώς φαίνεται, η συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο -και ο λόγος που συμβαίνει αυτό, πιθανότατα, είναι το... ευρώ.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: έπειτα από επαφές πολλών ημερών, για τις οποίες ο κ. Λαφαζάνης εξέφραζε μέχρι χθες την αισιοδοξία του ότι θα έχουν τέλος αίσιο, όπως αυτές με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Γλέζος παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναμενόταν ότι θα ανακοίνωνε την εκλογική του σύμπραξη με τη Λαϊκή Ενότητα.

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, ο κ. Γλέζος διαφωνεί με την έξοδο από την ευρωζώνη, που αποτελεί κεντρική ιδέα του προγράμματος του κόμματος Λαφαζάνη. Χαρακτηριστικά, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τόνισε: «Εάν δεν γινει κατορθωτό να δημιουργηθεί πόλος, που θα εκφράζει ότι ο λαός θα αποφασίσει για τα πάντα, εγώ θα ψηφίσω το ΚΚΕ».

Επέμεινε, μάλιστα, στο σημείο αυτό, λέγοντας ότι, εάν δεν βρεθεί μία «φόρμουλα» συνεργασίας, ένα «modus vivendi» ανάμεσα στο κόμμα Λαφαζάνη και τον ίδιο, εκείνος θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

«Οι αντιλήψεις μου είναι "ο λαός στην εξουσία". Πώς λοιπόν να συνεργαστώ με κάποιους που λένε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

Καθώς φαίνεται, το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ είναι και το σημείο «αιχμής», στο οποίο... κολλάει, προσώρας, η συνεργασία-σύμπραξη του κ. Γλέζου με τη Λαϊκή Ενότητα. Και αυτό, καθώς το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς θεωρεί ότι η ιδρυτική διακήρυξη της ΛΑΕ δεν «αντανακλά» την επιθυμία του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε με το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι δεν ήταν «ΟΧΙ» στο ευρώ.

Και συνέχισε ο κ. Γλέζος: «Η συμμετοχή μου θα εξαρτηθεί, αφού πρώτα ακουστούν οι απόψεις μου και σεβαστούν την άμεση δημοκρατία. Η συνεισφορά μου είναι ότι ο λαός πρέπει να έρθει στην εξουσία. Αυτό είναι το σύνθημά μου και το δόγμα μου. Περιμένω απ' όλους τους πολιτικούς φορείς τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Για να τιμήσω τη μητέρα μου και τον αδελφό μου, ανήκω στην οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ της Πάρου. Εκείνοι θα μου δώσουν εντολή να τους εκπροσωπήσω. Εκείνοι θα μου το πουν. Ακούω από προσωποπαγή κόμματα να ζητούν από το λαό να τους ψηφίσει. Εγώ δεν ζητώ ψήφο, αλλά να μου δώσει εντολή» είπε ακόμη.

«Δεν θα ήθελα να υπάρχει η διάσπαση ιδεών και θα ήθελα να είμαστε όλοι μαζί» τόνισε ακόμη ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ. «Απηύθυνα έκκληση και ζήτησα ενότητα στα δίκαια του λαού. Θεωρώ ότι το μεταλλαχθέν κόμμα του Μαξίμου δεν εξέφρασε την ψήφο του λαού, ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα ούτε στο δημοψήφισμα».

«Η κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ενιαίου κόμματος ακολούθησε την πολιτική των δανειστών» τόνισε ακόμη, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αρκεί να δώσουμε δουλειά στον κόσμο» σημείωσε. «Γιατί επτά μήνες δεν δώσαμε δουλειά στους ανέργους; Ορισμένοι λένε ότι είχαν καταπιαστεί με το τρίτο σύμφωνο καταπίεσης του λαού».

«Αυτές οι εκλογές είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας και των άλλων λαών. Όλη η προσοχή ειναι στραμμένη εδώ» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Έγιναν διαδηλώσεις για το Όχι και για το Ναι και ήταν φανερή η διαφορά. Ανάλογα και στην Ευρώπη. Έγινε και για το Ναι και παρουσιάστηκαν 30 άτομα».

Είπε ακόμη, αναφορικά με τη συνεργασία με το κόμμα Λαφαζάνη: «Όταν ένα κόμμα ζητά να φύγει από την ευρωζώνη και εγώ έχω πει ότι δεν χαρίζουμε την Ευρώπη στους Δυτικοευρωπαίους... Ο άνθρωπος που βλέπει τα πράγματα μονοδιάστατα είναι Κύκλωπας».

«Αξιοποιώ από το παλιό ό,τι είναι χρήσιμο και απορρίπτω ό,τι δεν χρειάζεται. Ορισμένοι λένε ότι είμαστε και με το παλιό και με το νέο. Δεν γίνεται αυτό. Δεν θα χαρίσουμε την Ευρώπη. Όποιος δεν παίρνει μέρος στα κοινά είναι άχρηστος» σχολίασε. 

«Δεν πρέπει να χαρίσουμε την Ευρώπη και το έχω δηλώσει. Είναι φανερό ότι είμαστε στο ευρώ. Αν πάμε στο εθνικό νόμισμα, τότε με την πρώτη δυσκολία θα τυπώσουμε νόμισμα και θα ανέβει ο πληθωρισμός. Το κοινό νόμισμα είναι ανασταλτικός παράγοντας του πληθωρισμού» σημείωσε.

Στελέχη, πάντως, που έχουν ήδη προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα, αλλά διατηρούν αποστάσεις από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, εκτιμούν ότι, μέσα στις επόμενες ώρες, θα βρεθεί σημείο επαφής με τον Μανώλη Γλέζο, έτσι ώστε να είναι υποψήφιος με το κόμμα Λαφαζάνη.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, έδωσαν το «παρών» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Σταθάς, ο Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης και άλλα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα μισά της συνέντευξης και καθώς... φαινόταν ότι ο κ. Γλέζος θα «άδειαζε» το κόμμα Λαφαζάνη, μην ανακοινώνοντας συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, οι κ.κ. Στρατούλης και Ήσυχος αποχώρησαν...


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Συνεργαστείτε όλοι οι αντιμνημονιακοί, αλλιώς θα ψηφίσω ΚΚΕ!"

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατ' εξαίρεση πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ συνεχίζονται οι καταθέσεις αιτήσεων για νέες προσλήψεις και μάλιστα ραγδαία αναπτύσσεται ο αριθμός των υπαλλήλων, που ζητείται να προσληφθούν.

Ενδεικτικά, το υπουργείο Εσωτερικών, για επάνδρωση των βρεφονηπιακών σταθμών των ΟΤΑ ζητεί 7.030 προσλήψεις, το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος και την κάλυψη των κενών των νοσοκομείων της χώρας, ζητεί την πρόσληψη 330 γιατρών, άγνωστο αριθμό αγροτικών γιατρών, 260 νοσηλευτών, κ.λπ., ενώ η ΔΕΗ ζητεί την πρόσληψη 579 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, απαγορεύονται οι προσλήψεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, κ.λπ.

Αντίθετα, επιτρέπονται οι κατ' εξαίρεση προσλήψεις, μεταθέσεις, κ.λπ., εφόσον προηγηθεί -σύμφωνα με το νόμο 2190/1994- θετική γνώμη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς την αναγκαιότητα των προσλήψεων, μεταθέσεων, κ.λπ. κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα αιτήματα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή του ΣτΕ, η οποία συγκροτείται, αμέσως μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και μετά τον έλεγχο εκδίδεται σχετικό πρακτικό.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα του υπουργείου Παιδείας για την κατ' εξαίρεση πρόσληψη εκπαιδευτικών και «χρήζει άμεσης προτεραιότητας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, εν όψει, μάλιστα, των κενών θέσεων που υπάρχουν και οι οποίες πολλαπλασιάσθηκαν από την αποχώρηση για διάφορους λόγους 3.339 μόνιμων εκπαιδευτικών το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Με τα δεδομένα αυτά -συνεχίζει η επιτροπή του ΣτΕ- και «λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρέχον σχολικό και διδακτικό έτος άρχισε την 1.9.2015 και θα συνεχίζεται καθ' όλο το χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών (28.8.2015) έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα προκύψει, η επιτροπή κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διενέργεια των υπηρεσιακών μεταβολών που ζητούνται», του εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας ζητούσε την έγκριση για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν:

α) τη διενέργεια αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διεύθυνση σε άλλη διεύθυνση εκπαίδευσης (δηλαδή από νομό σε νομό) και

β) την πρόσληψη εκπαιδευτικών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (δηλαδή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών) για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λειτουργίας των σχολείων.

Με άλλη δεύτερη απόφαση της τριμελούς επιτροπής εγκρίθηκε αναγκαία η συνέχιση ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για τις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ.

Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα 29 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, τις 51 Επαγγελματικές Σχολές, αλλά και τις λοιπές Σχολές του Οργανισμού.

Νέα αιτήματα προσλήψεων

Στο μεταξύ, οκτώ νέες αιτήσεις για κατ' εξαίρεση προσλήψεις διαβιβάστηκαν στο ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί την πρόσληψη 7.030 υπαλλήλων για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Το υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπισθούν οι επείγουσες και σοβαρές ανάγκες των νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κ.λπ. και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος που έχει κατακλύσει τη χώρα μας, ζητεί την πρόσληψη:

α) 40 γιατρών και 190 νοσηλευτών και νοσηλευτριών με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (δύο χρόνια) για την στελέχωση των νοσοκομείων,

β) 50 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, 70 νοσηλευτών, 10 ψυχολόγων και δέκα κοινωνικών λειτουργών για ένα έτος στο πλαίσιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και εμβολιασμού των μεταναστών,

γ) 30 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών περιφερειακών νοσοκομείων (Πατρών, Λακωνίας, Φλώρινας, Κατερίνης, Πέλλας, Ημαθίας, κ.λπ.),

δ) 200 ειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι θα τοποθετούνται σε ανακυκλούμενες θέσεις και

ε) άγνωστο αριθμό αγροτικών γιατρών.

Το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί για την υπηρεσία ασύλου την πρόσληψη 30 ατόμων, για την στελέχωση περιφερειακών γραφείων ασύλου.

Ακόμη, η ΔΕΗ ζητεί, για την κάλυψη σοβαρών και κατεπείγοντος χαρακτήρα αναγκών, την κατ' εξαίρεση πρόσληψη 579 ατόμων και συγκεκριμένα:

1) 558 ατόμων για τα λιγνιτικά κέντρα της γενικής διεύθυνσης ορυχείων,

2) 17 ατόμων για τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής των νησιών,

3) τεσσάρων ατόμων για τη διεύθυνση ασφάλειας στην εργασία (διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων).

Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί την πρόσληψη 165 ατόμων (παιδοκόμων, βρεφονηπιοκόμων, μαγείρων, προσωπικό καθαριότητας, κ.λπ.) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για στελέχωση και λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου ζητεί την πρόσληψη 32 ατόμων (βρεφονηπιοκόμων, εργατών καθαριότητας, κ.λπ.) για στελέχωση του Οργανισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Ο Δήμος Καρπενησίου ζητεί την πρόσληψη δύο βρεφονηπιοκόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Τέλος, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ζητεί την κατ' εξαίρεση πρόσληψη καθηγητών με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Πράσινο φως» για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών"

Χριστοδουλάκης: Μνημείο αποτυχίας οι Αναπτυξιακοί Νόμοι

Σειρά δράσεων ώστε η Ελλάδα να μην χάσει κοινοτικούς πόρους από το παλαιό ΕΣΠΑ αλλά και να αλλάξει η δομή του νέου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.
Όπως δήλωσε ο ίδιος έως το τέλος του μήνα θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιμήκυνση του χρόνου απορρόφησης των κονδυλίων του παλαιού ΕΣΠΑ και για την επαναξιολόγηση των κοινοτικών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα καθώς όπως είπε ο σχεδιασμός έγινε πριν την εκδήλωση της κρίσης.
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, "το ΕΣΠΑ της κρίσης", όπως το χαρακτήρισε. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι 20 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μικρό ποσό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια.
Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.
Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο ο ίδιος σημείωσε πως βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. "Πρέπει επιτέλους να δούμε ότι η χώρα έχει εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι το μέλλον της. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός για την έξοδο από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης δεν υπάρχουν. Ο ιδιωτικός τομέας, παράγει και τρέφει όλους τους υπόλοιπους."
Σημείωσε επίσης ότι "τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες πολλών αποτυχιών στην εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κρίσης αλλά και της δομής των συγκεκριμένων νόμων." Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τον αναπτυξιακό του 2004 είχαν εγκριθεί 10.000 έργα και έχουν ολοκληρωθεί 5.100 έργα ενώ 2.000 θεωρούνται μη ενεργά αφού δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εκταμίευση.
Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από τον Αναπτυξιακό του 2011 στον οποίο εντάχθηκαν 1.200 έργα και έχουν ολοκληρωθεί μόλις 9 επενδυτικά έργα. Για να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά έργα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων απαιτούνται 3 δισ. ευρώ και καταβάλλεται, όπως είπε ο υπουργός, προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων.
"Είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχουν υπηρεσιακά προβλήματα. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός εξόδου από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης δεν υπάρχουν" σχολίασε ο υπουργός και σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές ο ίδιος σχολίασε:
"Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια απαιτητική διαδικασία και πρέπει να γίνονται σωστά με σχέδιο και αξιοπιστία και η προσπάθεια δεν σημαίνει επιπολαιότητα. Θυμόμαστε εκτιμήσεις του παρελθόντος που δεν υλοποιήθηκαν. Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως δημιουργούν ανάπτυξη και χωρίς αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα,την πατήσαμε σε όλα τα επίπεδα σαν χώρα, σαν κοινωνία ... αν δεν κάνουμε κάτι μαζικό για την επαν-απασχόληση της Ελληνικής κοινωνίας όλα θα αποτύχουν

Ποια είναι η στόχευση για το ΕΣΠΑ

- Εξυγίανση και αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
- Αίτημα προς την ΕΕ για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης κατά 6-12 μήνες ώστε να αντιμετωπιστεί η εισροή των πόρων που έχουν απομείνει. Η έγκριση παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμένες 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.
- Ομαλή συνέχιση και επέκταση του νέου ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκριθεί και σχεδιαστεί με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2009 δηλαδή πριν την εκδήλωση της κρίσης και της μεγάλης ύφεσης που έπληξε την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο ΕΣΠΑ το οποίο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση, πρέπει να λάβει δηλαδή υπόψιν του τις συνέπειες της κρίσης στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση.
Συγκεκριμένα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση ως προς την κατανομή των κονδυλίων στις περιφέρειες της χώρας αλλά και ως προς τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων.
- Η Ελλάδα επιζητά μεγαλύτερα κονδύλια για επενδύσεις ζητά δηλαδή όπως είπε ο υπουργός ένα μέρισμα της κρίσης.
- Προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ σε δράσεις που θα προσδώσουν εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά θα λαμβάνουν υπόψιν και τη δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις όπως έγινε με τις Τράπεζες.
- Το κριτήριο της απασχόλησης να περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στα προγράμματα.
- Κλιμάκια της ΕΕ θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το νέο ΕΣΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Νέος Αναπτυξιακός

Ο υπουργός προανήγγειλε τη εκπόνηση νέου Αναπτυξιακού νόμου ο οποίος όπως είπε θα λαμβάνει υπόψιν ότι "καμία επιχείρηση δεν μπορεί να φτουρήσει χωρίς διεθνή παρουσία, καινοτομία και απασχόληση" όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεφαλαιακού οργανισμού (fund) ο οποίος θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα αθροίζονται σε αυτόν ως κεφάλαιο οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου όλων των επιχειρήσεων. Επίσης ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτόν θα είναι υποχρεωμένες να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα και για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός πιστοποίησης πιστοληπτικής ικανότητας ο οποίος θα συνδυαστεί με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων.
Στόχος είναι να δημιουργεί ένα εργαλείο ενθάρρυνσης της παροχής κεφαλαίων κίνησης προς τις επιχειρήσεις αλλά και αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρήσεων. Βασική προϋπόθεση του νέου Αναπτυξιακού είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αγορά καυσίμων

Δόθηκε στο ΣΔΟΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για περαιτέρω διερεύνηση ο φάκελος με τα συμπεράσματα της έρευνας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σχετικά με τα κρούσματα «αισχροκέρδειας» που κατεγράφησαν στα υγρά καύσιμα.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλάκης: Μνημείο αποτυχίας οι Αναπτυξιακοί Νόμοι"

ΔΝΤ: Επιμένουμε σε μείωση του ελληνικού χρέους

«Πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές. Δεν σχολιάζουμε πολιτικές εξελίξεις που είναι σε εξέλιξη». Τη θέση αυτή πήρε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Θα δουλέψουμε με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, μόλις είναι έτοιμη. Πέρα από αυτό πρέπει να δούμε τι θα γίνει», είπε και ερωτηθείς για το εάν το Ταμείο φοβάται καθυστερήσεις αρκέστηκε να πει ότι «δεν θέλω να μπω σε εικασίες».

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να υπάρξει «σημαντική μείωση χρέους» για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Το λέμε εδώ και καιρό ότι για να μετέχουμε στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις πέρα από την ελάφρυνση του χρέους, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει να είναι η Ελλάδα στην ατζέντα του G-20 που θα γίνει στην Αγκυρα το σαββατοκύριακο όπως και το εάν το θέμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Επιμένουμε σε μείωση του ελληνικού χρέους"

Αντιπρόεδρος Κομισιόν για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα έχει πληγεί - Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε

Για μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου στην Ευρώπη μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, αναφερόμενος στο «καυτό» ζήτημα του μεταναστευτικού.

Σε συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο και την υπηρεσιακή πρωθυπουργό της χώρας, Βασιλική Θάνου, το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι ένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα.« Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει σοκαριστεί από τις εικόνες που είδαμε στα τουρκικά παράλια» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα έχει πληγεί, το βλέπουμε καθημερινά. Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν πρώτα στην Ελλάδα» τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος και υπογράμμισε «γι' αυτό είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε. Χρειάζεται την αλληλεγγύη μας». Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, σημείωσε.

Η κυρία Θάνου από την πλευρά της υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκό και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει στενή συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό ο κ. Τίμερμανς είπε ότι απαιτούνται λύσεις, ειδικά για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο. «Και η Ελλάδα είναι μια από αυτές» τόνισε. Επανέλαβε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ, για να συζητήσει με την κυβέρνηση τις λύσεις.

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και όπως είναι αντιληπτό, η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου, δεχόμενη αυτή την πίεση καλείται να πάρει κάποια μέτρα, έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη οικονομική τεχνική και πολιτική της Ε.Ε.», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα που δέχεται αυτόν τον καιρό ισχυρές πιέσεις από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.

Οι κ.κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος θα έχουν αύριο Παρασκευή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το Σάββατο στις 11:00, ο κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί μόνο του τον κ. Αβραμόπουλο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπρόεδρος Κομισιόν για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα έχει πληγεί - Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε"

Σκουρλέτης: Ο Θεοδωράκης να ενημερώνεται πριν κάνει δηλώσεις

Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, σχετικά με τις Σκουριές, ο πρώην Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε τα εξής:

"Δεν υπάρχει καμία απόφαση του ΣτΕ που να αφορά την Απόφαση που έλαβα ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 19 Αυγούστου, με την οποία διεκόπη μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός".

Ο κ. Θεοδωράκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η "Ελληνικός Χρυσός" κατέθεσε αίτηση προς το ΣτΕ για ακύρωση της επίμαχης απόφασης, η οποία θα συζητηθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία ζήτησε την άμεση αναστολή εκτέλεσης της Υπουργικής Απόφασης, αίτημα που απέρριψε το ΣτΕ.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Θεοδωράκη ότι κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα οφείλει να σέβεται τους νόμους, να μην αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να μην πλήττει το περιβάλλον. Πολύ περισσότερο, να μην εκβιάζει τους εργαζόμενους.

Ο κ. Θεοδωράκης οφείλει να ενημερώνεται πριν κάνει δηλώσεις για τέτοια θέματα, διότι η άγνοια σε αυτό το επίπεδο συνιστά πολλαπλό κίνδυνο".
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Ο Θεοδωράκης να ενημερώνεται πριν κάνει δηλώσεις"

Στ. Θεοδωράκης: Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις Σκουριές

Να σεβαστεί η διοίκηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τεράστιο πρόβλημα των εργαζομένων στις Σκουριές, ζήτησε με παρέμβαση στον υπηρεσιακό υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ι.Γκόλια ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον κ. Γκόλια και τόνισε ότι η τήρηση της νομιμότητας πρέπει να είναι αυτονόητη σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία του Περιβάλλοντος κι αυτό το κρίνουν τα όργανα της πολιτείας κι 'όχι οι κομματικές επιτροπές, που το μόνο που ξέρουν είναι να υπερασπίζονται τις κάθε είδους συντεχνίες, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που παράγουν.

Ειδικά για την πρωτοβουλία Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών λίγες μέρες πριν τις εκλογές, το Ποτάμι εκτιμά ότι έγινε για να χτυπηθεί ο προκάτοχος του Παναγιώτης Λαφαζάνης, αδιαφορώντας για τις δουλειές και τις ζωές 5.000 εργαζομένων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις Σκουριές"

13χρονος από τη Συρία: Σταματήστε τον πόλεμο και κανείς δεν θα θέλει να έρθει στην Ευρώπη

Ένας 13χρονος από τη Συρία, μιλώντας στο Al Jazeera, δίνει απάντηση σε όσους θεωρούν ανεπιθύμητους τους πρόσφυγες και στη βία των αρχών: «Σας παρακαλώ σταματήσετε τον πόλεμο στη χώρα μου και τότε κανείς δεν θα θέλει να έρθει στην Ευρώπη».

Οι αρχές δεν μας συμπαθούν, ούτε στη Σερβία, ούτε στη ΠΓΔΜ, ούτε στην Ουγγαρία, ούτε στην Ελλάδα, λέει και στο ερώτημα ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει απαντάει: «Σας παρακαλώ να βοηθήσετε τους Σύριους. Κάντε κάτι να σταματήσετε τον πόλεμο στην χώρα μας και τότε κανείς δεν θα θέλει να έρθει από την Συρία στην Ευρώπη»

Διαβάστε Περισσότερα » "13χρονος από τη Συρία: Σταματήστε τον πόλεμο και κανείς δεν θα θέλει να έρθει στην Ευρώπη"

Την Ευρώπη... κατηγορεί για τους πρόσφυγες ο Ερντογάν

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες ότι έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε "ένα νεκροταφείο μεταναστών", αντιδρώντας στις φωτογραφίες του μικρού Σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε πνιγμένος σε μια τουρκική παραλία.

"Οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε ένα νεκροταφείο μεταναστών, μοιράζονται την ευθύνη για κάθε νεκρό πρόσφυγα", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

"Το σώμα ενός μικρού παιδιού τριών ετών ξεβράζεται στις παραλίες μας. Δεν θα πρέπει να λογοδοτήσει ολόκληρη η ανθρωπότητα;", είπε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες την παραμονή μιας συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην τουρκική πρωτεύουσα.

"Στη Μεσόγειο δεν πνίγονται μόνο οι μετανάστες, αλλά και η ανθρωπιά μας", επέμεινε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος καταγγέλλει συστηματικά την άρνηση ευρωπαϊκών χωρών να υποδεχθούν περισσότερους σύρους πρόσφυγες.

Ο Ερντογάν επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής "ανοικτών θυρών", φιλοξενεί σήμερα σχεδόν δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες οι οποίοι διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα τους.

"Δεν εγκαταλείψαμε τους ανθρώπους που διέφευγαν από τις βόμβες διότι είμαστε άνθρωποι", τόνισε ο Ερντογάν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Ευρώπη... κατηγορεί για τους πρόσφυγες ο Ερντογάν"

Ντράγκι: Τρεις όροι για ελληνική συμμετοχή στο QE

«Η ΕΚΤ επέμεινε να εξαιρεθούν οι καταθέτες από το bail in», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

«Θα ήταν αντιπαραγωγικό για την ανάπτυξη, θα έπληττε την οικονομία. Θα χτυπούσε χιλιάδες καταθέτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανησυχίες για τους κατόχους ομολόγων».

Απάντησε και σε ερώτηση για το πότε θα επαναφέρει το waiver (κάτι που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ και να μη στηρίζονται αποκλειστικά στον ELA). Πρακτικά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος. «Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ιδιοκτησία». Με βάση τις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και την απόφαση για το waiver, σημείωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

α) Δεν μπορούν να γίνουν αγορές τίτλων όσο διαρκεί η αξιολόγηση.

β) Πρέπει να δούμε το θέμα των ορίων που θέτει στις αγορές η ΕΚΤ (ανά έκδοση και εκδότη).

γ) Πρέπει να υπάρχει η ανάλυση για τη διαχειρισιμότητα του χρέους.

Η ΕΚΤ μειώνει προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό - Ρίσκα από αναδυόμενες

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος και στη διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Επανέλαβε ότι προβλέπεται να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραταθεί αν κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το όριο αγοράς από κάθε έκδοση στο 33% από 25%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ωστόσο ότι νέα ρίσκα έχουν αναδυθεί για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες.

Όπως ανέφερε, οι αναδυόμενες οικονομίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ βλέπει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2015, από 1,5% τον Ιούνιο. Το 2016 η οικονομία της ευρωζώνης θα κινηθεί με ρυθμό 1,7% και το 2017 με 1,8%. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,9% και 2% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, υποστήριξε ότι αναμένεται να αυξηθεί προς τον στόχο του 2% με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2015 αντί για 0,3%. Το 2016 θα αυξηθεί στο 1,1% έναντι πρόβλεψης 1,5% τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγραφεί αποπληθωρισμός τους επόμενους μήνες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Τρεις όροι για ελληνική συμμετοχή στο QE"

Συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές ξένου Τύπου και τους απεσταλμένους των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στο πάνελ της συνέντευξης μετείχαν ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Κώστας Ήσυχος, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου και η νομικός Μαριάννα Τσίχλη.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς ότι οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου παραβρίσκονται σήμερα για να ακούσουν τις βασικές απόψεις της Λαϊκής Ενότητας. Ξέρουμε ότι το επίσημο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα θετικό απέναντι στη Λαϊκή Ενότητα. Αυτό το θεωρούμε φυσικό, γιατί η Λαϊκή Ενότητα είναι μία δύναμη αλλαγής και ανατροπής στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να εμποδίζει το να μεταδίδονται οι απόψεις και οι θέσεις της Λαϊκής Ενότητας με στοιχειώδη αντικειμενικότητα. 

Η Λαϊκή Ενότητα είναι το καινούριο και το διαφορετικό στην πολιτική ζωή, αλλά και σε αυτήν την εκλογική μάχη. Όλα τα κόμματα του παλαιού, αλλά και του νέου, μνημονιακού τόξου έχουν εν όψει εκλογών το ίδιο, κοινό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό είναι σαφές και συγκεκριμένο και αφορά όλους τους τομείς της χώρας μας. Είναι το τρίτο Μνημόνιο. Όλα τα κόμματα του παλαιού και νέου μνημονιακού τόξου στηρίζουν τα παλιά Μνημόνια και θα εφαρμόσουν και τις πολιτικές του τρίτου Μνημονίου. Πρόκειται για πολιτικές αδιέξοδες, καταστροφικές και εθνικά επικίνδυνες. Όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου δεν έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο διαμόρφωσαν τα ίδια, αλλά ένα πρόγραμμα υπαγορευμένο από την ξένη επιτροπεία και κηδεμονία σε βάρος της χώρας μας. 



Μετεκλογικά, όλα αυτά τα κόμματα - ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι- θα κάνουν ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό και συνεταιρισμό, προκειμένου να περισώσουν τα Μνημόνια και να εφαρμόσουν τις μνημονιακές πολιτικές. Θα είναι τέσσερα κόμματα στη συσκευασία της μίας, καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Οι μεταξύ τους διαφορές θα είναι επουσιώδεις σε σχέση με τα θεμελιώδη που θα καθορίζουν την πορεία της χώρας. Τον συνεταιρισμό, που ξεκίνησαν ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, θα τον ολοκληρώσουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, με διάφορες παραλλαγές.

Η πιο θεμελιώδης διαφορά που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες είναι ποιος εκ των κυρίων Τσίπρα και Μεϊμαράκη θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως πρώτο κόμμα. Έχει και αυτό τη σημασία του, αλλά αμφιβάλλω αν θα είναι το καθοριστικό για την πορεία της χώρας. 



Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι δεν υπερβάλλουμε, ούτε παραποιούμε την πραγματικότητα, λέγοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει πρόγραμμα ανεξάρτητο από τους κηδεμόνες και τη νεοαποικιοκρατία. Μόνο η Λαϊκή Ενότητα, στις σημερινές συνθήκες, διαθέτει μία ρεαλιστική, δημοκρατική, εναλλακτική λύση απέναντι στη νεομνημονιακή συναίνεση. Η Λαϊκή Ενότητα, όπως σας είπα, είναι το καινούριο και το διαφορετικό στην πολιτική ζωή. Έχουμε κάνει την αρχή μέσα σε ιδιόμορφες συνθήκες, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, που θα είναι αφετηρία μία πορείας νικηφόρας, η οποία θα βάλει τη χώρα μας σε μία ανορθωτική, αναγεννητική τροχιά. 
Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα, αλλά φιλοδοξεί να είναι ένα ανοιχτό μέτωπο. 

Ένα μέτωπο αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο θα έχει αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό και πατριωτικό προσανατολισμό με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Η Λαϊκή Ενότητα θα καταργήσει άμεσα τα Μνημόνια και ιδιαίτερα το τρίτο, καταστροφικό Μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή. Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει τέρμα στη λιτότητα και θα στηρίξει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες. Με τη λιτότητα και τη φορο-λεηλασία, η οικονομία δεν θα βγει ποτέ από την ύφεση, αλλά θα συνεχίσει να αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της οπισθοχώρησης και του κατήφορου.



Η Λαϊκή Ενότητα θα αποκαταστήσει πλήρως τις ελεύθερες, συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η Λαϊκή Ενότητα θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου. Θα προχωρήσει άμεσα στην εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και θα θέσει υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλες τις βασικές, στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας μας, τις οποίες θα ανασυγκροτήσει, ώστε να διαδραματίσουν αποδοτικό ρόλο για την οικονομία μας. 

Η Λαϊκή Ενότητα θα προωθήσει μία δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, με πρώτη προτεραιότητα τη σύσταση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα καταργήσει την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των πολύ μεγάλων περιουσιών και ιδιοκτησιών. Επιτρέψτε να κάνω δύο συγκεκριμένες αναφορές με βαρύνουσα σημασία στη σημερινή συγκυρία. Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει ως αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων. Επίσης, θα καταργήσουμε το δημευτικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Αυτός ο φόρος, πέραν του ότι είναι άδικος και παράλογος, είναι ταφόπλακα για την ανάπτυξη της χώρας. 



Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος είναι άδικο, επαχθές και βαθύτατα ταξικό, από το οποίο ωφελήθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας και όχι η ανάπτυξη και ο ελληνικός λαός. Επίσης, θεωρούμε ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό, αδιαπραγμάτευτος και αμετάθετος στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι η διαγραφή αυτού του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτό θα το πετύχουμε με βασικό εργαλείο τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους.

Η Λαϊκή Ενότητα θα έρθει σε συνολικότερη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις, και θα ακυρώσει τις νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου.

Θα προωθήσουμε ένα καινούριο προοδευτικό πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης με βαθύτατα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τέλος, η Λαϊκή Ενότητα θα βάλει τέρμα στην εθνική υποτέλεια και στην νεοαποκοιοποίηση της χώρας μας. Η Λαϊκή Ενότητα θα προχωρήσει σε μια καινούρια πολυδιάστατη ανεξάρτητη πολιτική ενεργειακών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι Ευρο-ατλαντικό οικόπεδο. 

Τελειώνω, λέγοντας ότι, βασικό εργαλείο και μέσο για να εφαρμόσουμε αυτό το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμά μας που είναι η αφετηρία μεγάλων σχηματισμών στην Ελλάδα, είναι να προχωρήσουμε στη συγκρότηση εθνικού νομίσματος με νέους κοινωνικούς δημοκρατικούς και αναπτυξιακούς όρους. Επαναλαμβάνω γι’ αυτούς που έχουν ως συνήθεια να μας ονομάζουν δραχμιστές, ότι εμείς δεν έχουμε λατρεία ή φετίχ με τα νομίσματα. Αν μπορούσαμε αυτό το προοδευτικό μας πρόγραμμα για να βγούμε από την κρίση, να ακυρώσουμε τα μνημόνια, να προχωρήσουμε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, να το εφαρμόσουμε εντός της ευρωζώνης, δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά η ευρωζώνη, δεν είναι απλώς μια ζώνη ενιαίου νομίσματος.

Πίσω από το ενιαίο νόμισμα και με επιστέγασμα το ενιαίο νόμισμα, κυριαρχούν σκληρές, άγριες πολιτικές λιτότητας, ακύρωσης της δημοκρατίας, πολιτικές νεοαποικιοποίησης, πολιτικές υποτέλειας, πολιτικές οι οποίες καταδικάζουν όλη την ευρωζώνη σε μεγάλα αδιέξοδα. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω εδώ, ότι, αν περάσουμε στο εθνικό νόμισμα θα συνεχίσει να «βρέχει» στη χώρα αυτή και θέλω να πω με κατηγορηματικότητα ότι το πέρασμα αυτό μπορεί να έχει προσωρινές δυσκολίες όπως όλα τα περάσματα και μεταβάσεις, αλλά είναι μια βιώσιμη μετάβαση που αν την συνδυάσουμε με το προοδευτικό μας πρόγραμμα, και το υπογραμμίζω αυτό, μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα. Ελπίδα και προοπτική που της την έχουν στερήσει τα μνημόνια.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ"

Σπίρτζης: Εύχομαι να μην καρποφορήσει ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια

«Με το χέρι στην καρδιά εύχομαι να μην “καρποφορήσει” κιόλας με τους όρους που έχει αυτός ο διαγωνισμός, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και όχι να ξεπουλήσουμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όπως εμείς θέλουμε», δήλωσε την Πέμπτη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παραδέχθηκε ωστόσο πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στον διαγωνισμό με τους όρους που τον είχε προκηρύξει η Νέα Δημοκρατία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θέλουν να αποχωρήσουν, δεν θα κλάψουμε κιόλας», τόνισε σχετικά με τις φήμες περί αποχώρησης της Fraport ο κύριος Σπίρτζης, ενώ στην ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Real fm, επισήμανε πως αν αναθεωρηθεί το αντίτιμο, τότε αυτό θα γίνει με όλους τους όρους του διαγωνισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Εύχομαι να μην καρποφορήσει ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια"

Ιδιωτικοποίηση ΟΛΘ: Τροποποίηση όρων του διαγωνισμού ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ

Τροποποίηση των όρων για τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51%, ενώ το υπόλοιπο 16% θα το αποκτήσει ο πλειοδότης του διαγωνισμού σε πέντε χρόνια και εφόσον ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις.

Οι τροποποιημένοι όροι θα ανακοινωθούν άμεσα σε όλους τους επενδυτές που βρίσκονται στη β΄ φάση του διαγωνισμού, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου 2016.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικοποίηση ΟΛΘ: Τροποποίηση όρων του διαγωνισμού ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ "

Πανούσης: Αν η ΝΔ πάει λίγο πιο κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο κεντροαριστερά, να συναντηθούν

«Το άνοιγμα του κ. Τσίπρα θα φανεί τώρα σε πρόσωπα και βέβαια στην Κεντροαριστερά, αλλά έχει σημειολογία σημαντική το ποιους θα βάλει. Αν ανακατέψει την κουτάλα και βάλει τα ίδια πρόσωπα που ήταν σε άλλους ρόλους ή τα ξαδέλφια τους, αυτό θα δείχνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει πραγματικά το κεντροαριστερό άνοιγμα που του είχα πει εγώ από τότε» δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Γ. Πανούσης.

«Θα ήθελα να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, διότι είναι πιο φρέσκοι, είναι λιγότερο φθαρμένοι, λιγότερο διεφθαρμένοι και όλα αυτά. Ο λαός θα μοιράσει τις ψήφους και θα δώσει τη δυνατότητα, κατά τη γνώμη μου, ενός μεγάλου συνασπισμού, γιατί αυτό πρέπει να γίνει. Όλα τα άλλα, με τρία κόμματα, ψάχνεις να βρεις ποιοι είναι, τι δουλειά κάνουν, πού συμφωνούν και πού δεν συμφωνούν... Είτε είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι πρώτη η Ν.Δ., δεν θα βγει πουθενά» ανέφερε στο Βήμα.

Τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λέγοντας: «Να το αντέξει (ο ΣΥΡΙΖΑ να αντέξει να κάνει κυβέρνηση με τη Ν.Δ.). Αν η Ν.Δ. πάει λίγο πιο κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο κεντροαριστερά, να συναντηθούν και για 3-4 χρόνια να λύσουν τα προβλήματα των μνημονίων και του κράτους, μετά έχουν 100 χρόνια να μαλώνουν, αλλά η ιστορία θα τους γράψει ως σωτήρες αν κάνουν αυτή τη δουλεια».

Για τον Φώτη Κουβέλη είπε πως «Εγώ νομίζω ότι θα ήταν θανάσιμο λάθος να είναι ο Φ. Κουβέλης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν θανάσιμο λάθος για την υστεροφημία του».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη υποστήριξε πως «Νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης γοήτευσε τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένα παιδί λαϊκό, αυθόρμητο, με την πλάκα του, με το ταλέντο του και εμφανίστηκε ένας τύπος που άρχισε να του λέει για τον Γκάλμπρεϊθ, για τον Στίγκλιτς, «κοίτα πώς είναι ο κόσμος», κοσμοπολίτικα… Εκεί νομίζω ότι γοητεύτηκε και έχασε τον έλεγχο. Πολλοί του έλεγαν ότι είναι λάθος η επιλογή. Ήταν φανερό σε πολλούς ότι αυτός ο άνθρωπος έπαιζε διπλά παιχνίδια και έπαιζε για πάρτη του. Το πιστεύω ψυχολογικά, δεν έχω κάποια πληροφορία... Γενικώς, οι άνθρωποι που είναι τόσο νάρκισσοι, τόσο αλαζόνες, παντογνώστες και θέλουν όλος ο κόσμος να γυρίζει γύρω από αυτούς, είναι το κέντρο. 'Αρα, αφού είσαι το κέντρο, θα παίξεις παιχνίδι με άλλα κέντρα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Αν η ΝΔ πάει λίγο πιο κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο κεντροαριστερά, να συναντηθούν"

ΠΑΣΟΚ: Η Θάνου να μαζέψει τον Αλεξιάδη

Επίθεση στον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη.

Οπως αναφέρει, «ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Αλεξιάδης (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) οφείλει να κατανοήσει τα περιθώρια του ρόλου του.

Δεν μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς στα ΜΜΕ εξαγγέλλοντας δήθεν φορολογικές αλλαγές και στην πράξη να επιχειρεί να ωραιοποιήσει το Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Αλεξιάδης λειτουργεί, δυστυχώς, όχι ως υπηρεσιακός υπουργός αλλά ως εντεταλμένος του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να παραπλανήσει για μία ακόμη φορά τους πολίτες.

Σήμερα αυτό πράττει με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο το κόμμα του απεδέχθη και συνυπέγραψε ως έχει.

Δεν αναφερόμαστε στην ουσία των «εξαγγελιών» -που πολλές είναι εκτός ευρωπαϊκού δικαίου-, διότι αυτές αφορούν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία οφείλει και να επαναδιαπραγματευθεί την φοροκαταιγίδα που ο κ. Τσίπρας υπέγραψε για τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους κ.λπ.

Καλούμε την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό κα Θάνου να τον μαζέψει».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Η Θάνου να μαζέψει τον Αλεξιάδη"

Μεταναστευτικό: Έκαναν σε έξι ημέρες όσα δεν έκανε η Τασία σε έξι μήνες

Το σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που εκπόνησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της ανέπτυξαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι συναρμόδιοι υπουργοί σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στα σαλόνια της ΕΕ αλλά χρειάζεται και μια καθολική αντιμετώπιση εντός και εκτός Ελλάδας τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης επισημαίνοντας την ανάγκη οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη υπάρχουν δύο ταμεία από τα οποία μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Όπως είπε το ένα είναι το Ταμείο Ασύλου το οποίο θα δώσει 400 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν είχαν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες για να διατεθούν λόγω καθυστερήσεων χρεώνοντας εμμέσως την προηγούμενη κυβέρνηση γι' αυτό.

Το δευτερο είναι το Ταμείο Απόρων από το οποίο μπορεί να εξασφαλιστούν 330 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως εξήγησε αναμένεται να αυξηθεί όσο αυξάνεται η ροή μεταναστών.

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη απορρόφηση αυτών θα απασχοληθούν 10 άτομα εξειδικευμένα από το υπουργείο Οικονομικών που θα μετατεθούν στη γενική γραμματεία Μετανάστευσης και τα οποία θα πιάσουν δουλειά την Παρασκευή για να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων.

Παράλληλα έκανε έκκληση προς τους εφοπλιστές για να βοηθήσουν εθελοντικά και να διαθέσουν αυτοβούλως τη συνεισφορά τους.

Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα χρειαστεί πάνω από 1 δισ. ευρώ και γι' αυτό περιμένουμε άμεσα τη βοήθεια της Κομισιόν.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε δύο βδομάδες θα έχει συνταχθεί μελέτη από τον ΕΟΤ και το ΚΕΠΕ για το πόσο έχουν πληγεί τα νησιά τους τελευταίους μήνες, ώστε να δοθεί ανάλογη στήριξη.

Εξαίρεση από την απάθεια η στάση Αβραμόπουλου

«Από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας επεσήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση λύσης του ζητήματος. Και έτσι προχωρήσαμε στο σχέδιο άμεσης δράσης» εξήγησε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος εξήρε την ανταπόκριση του Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς όπως είπε «η ανταπόκριση μέχρι τώρα της Ευρώπης ήταν χλιαρή και η άφιξη του κ. Αβραμόπουλου αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα απάθειας»

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι το πρόβλημα δεν θα τείνει μειούμενο αλλά αυξανόμενο, το 80% των ροών είναι πρόσφυγες.

«Πρέπει να υπάρχει ανακούφιση των τοπικών κοινωνίων αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το κέντρο, προκειμένου να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Δεν πάμε και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αιώνια πεδία του Άρεως ή πλατείες Βικτωρίας» εξήγησε το σκεπτικό των μέτρων ο κ. Μουζάλας.

«Χρειάζονται νέα μέτρα, να μην τρέχουμε κάθε λίγο. Θελουμε την επόμενη φορά που θα σας δούμε να μην τρεπόμαστε, να σας λέμε ότι κάναμε αυτά που είπαμε».

4 στα 10 σκάφη του λιμενικού είναι ακινητοποιημένα

Στα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης. «Οι λιμενικοί το 2015 έχουν βγάλει 50.000 ανθρώπους μέσα από την θάλασσα. Στο πρώτο 8μηνο του 2014 οι συλλήψεις του λιμενικού έφτασαν τις 17.500, ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 έφτασαν τις 230.000. Μόνο το δίμηνο οι είσοδοι ξεπέρασαν τις 157.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, ενώ το λιμενικό διαθέτει 240 σκάφη, το 36% αυτών είναι ακινητοποιημένα!

Από την αρχή του έτους είχαμε περίπου 230.000 αφίξεις μεταναστών ενώ μόνο τον Ιούλιο είχαμε 52.000 αφίξεις επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδήμητρης. Όπως είπε η εισροή πραγματοποιείται κυρίως από πέντε νησιά: από τη Λέσβο έρχεται το 50% των προσφύγων, στη Χίο το 14%, στη Σαμο 12%, στη Κω 28% και στη Λέρο μικρότερα ποσοστά.

Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτό το κύμα είπε ο κ. Μακρυδημήτρης αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα χρωστά σε προμηθευτές 9 εκατ. ευρώ για σίτιση, για να έχουν αυτά τα παιδιά να πιουν το γάλα τους κλπ.

Σχολιάζοντας τις φήμες για επέμβαση του στρατού ο κ. Μακρυδημήτρης είπε ότι αυτό δεν μπορεί συμβεί, αυτά είναι φαντασία κάποιων, ενισχύονται τα νησιά με κλιμάκια από το λιμενικό και την αστυνομία ενώ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Ξενοκράτης στη Λέσβο παρά το αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διότι αφορά μόνο φυσικές καταστροφές. Παρά ταύτα, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη μέτρα ενίσχυσης των νησιών και καταβάλλονται προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, ο στρατός θα βοηθήσει μόνο με το να διαθέσει οχήματα και κάποιες εκτάσεις στρατοπέδων, ενώ θα διαθέσει και καράβια του πολεμικού ναυτικού αν χρειαστεί να αποσυμφορήσει τα νησιά. Επίσης, θα γίνει χρήση στρατιωτικών μαγειρείων για τη σίτιση, αλλά και παροχή προσωπικού για να μπορέσει να βοηθήσει να στήσει σκηνές όπως ανέφερε ο υπουργός.

Καμπανάκι κινδύνου για το 2016

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην τουριστική οικονομία ο υπουργός Οικονομίας χαρακτηρίζοντας «πολύ μεγάλη την κατάρρευση».

Όπως είπε η συνολική κατάρρευση ξεπερνά το 50% ενώ σε κάποια νησιά είναι μεχρι και 70%.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί «γιατί τώρα κλείνουν για του χρόνου αρκετά πρακτορεία και μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε αυτό».

Όπως ανακοινώθηκε:

-Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

-Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

-Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.


Συγκλονιστικοί οι αριθμοί: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες

Η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως, είναι τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα των μεταναστευτικών ροών από τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το 2014 αφίχθησαν στη Λέσβο 11.070 μετανάστες, ενώ φέτος έως τις 23 Αυγούστου είχαν αποβιβαστεί στο νησί τουλάχιστον 94.134 άτομα, αύξηση 750%.

Στη Χίο, το 2014 αποβιβάστηκαν 6.453 άτομα,ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αφιχθεί 28.928 μετανάστες, αύξηση 348%.

Στη Σάμο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αγαθονήσι, πέρυσι είχαν ταυτοποιηθεί 7.556 μετανάστες, ενώ έως τις 23 Αυγούστου του 2015, 25.596 άτομα, αύξηση 244%.

Στη Λέρο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Φαρμακονήσι, το 2014 είχαν αφιχθεί 2.590 μετανάστες, ενώ φέτος, έως τις 23 Αγούστου, είχαν αφιχθεί 9.988 άτομα, αύξηση 286%.

Στην Κω, το 2014 αποβιβάστηκαν 1.344 παράτυποι μετανάστες, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 27.991 παράτυποι μετανάστες, αύξηση 1.983%.

Στη Σύμη, το 2014 αφίχθησαν 932 μετανάστες, ενώ το από τις αρχές του 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί στο νησί 1.794 άτομα, αύξηση 93%.

Στη Ρόδο, το 2014 περισυνελέγησαν 669 άτομα, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί 1.184 άτομα, αύξηση 77%.

Στη Σαμοθράκη, το 2014 αφίχθησαν 391 μετανάστες, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 845 μετανάστες, αύξηση 116%.

Μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος παρουσιάζει η Λήμνος, καθώς πέρυσι είχαν φθάσει 710 παράτυποι μετανάστες, ενώ φέτος, έως τις 23 Αυγούστου, 492 άτομα, μείωση -31%.

Κανένας παράτυπος μετανάστης δεν αφίχθη φέτος στο νησί της Πάτμου, έως τις 23 Αυγούστου, ενώ το 2014 οι Αρχές είχαν περισυλλέξει από το συγκεκριμένο νησί 832 άτομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Έκαναν σε έξι ημέρες όσα δεν έκανε η Τασία σε έξι μήνες"

Ντράγκι: Η ΕΚΤ απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα

Τις τέσσερις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς και το ότι η ΕΚΤ ήταν εκείνη που απέτρεψε την συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (bail in), αποκάλυψε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ», ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι για να ενταχθεί στο QE η Ελλάδα θα πρέπει επί της ουσίας να αποδείξει ότι εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα. Ειδικότερα, θα πρέπει:

1. Να έχει επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα που είναι χαμηλής διαβάθμισης. Δηλαδή, να ξανακάνει αποδεκτά τα εν λόγω ομόλογα η ΕΚΤ ως ενέχυρο για να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες. Και αυτό θα συμβεί όταν υλοποιηθούν οι επόμενες δράσεις – ορόσημα του προγράμματος και όταν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και το εφαρμόζει με συνέπεια, όπως είπε ο κ. Ντράγκι.

2. Να μην είναι σε εξέλιξη έλεγχος επί του προγράμματος.

3. Να μην έχει η ΕΚΤ περισσότερα από το 33% των ελληνικών ομολόγων που είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το όριο.

4. Να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στη διαχείρισή του.

Επίσης, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ ήταν εκείνη που επέμεινε να μην εφαρμοστεί το bail in στην επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό για την οικονομία και θα έπληττε χιλιάδες αποταμιευτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Κούρεμα» καταθέσεων δεν θα υπάρξει, δήλωσε ο κ. Ντράγκι, αν και παραδέχτηκε ότι η αντίστοιχη θέση της ΕΚΤ για τους ομολογιούχους δεν έγινε αποδεκτή.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Η ΕΚΤ απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα"

Γεροβασίλη: «Το κλίμα των δημοσκοπήσεων θα αντιστραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ»

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μούδιασμα, αλλά αυτό είναι ένα κλίμα, το οποίο θα αντιστραφεί όσο προχωρά η προεκλογική συζήτηση, αν πραγματικά γίνεται συζήτηση» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Πρακτορείο 104,9 fm.

«Όταν οξύνεται η πόλωση, οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από μικρότερα κόμματα και απαντούν στο δίλημμα "ποιος θέλω να με κυβερνήσει". Το δίλημμα μπαίνει αρκετά έγκαιρα, μπαίνει από τώρα, αν θα κυβερνήσει η ΝΔ και ο Μεϊμαράκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας» είπε η κα Γεροβασίλη.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η ΝΔ έχει αγγίξει τα όριά της και με ποσοστό συσπείρωσης 75% δεν έχει δυναμική να το αυξήσει περαιτέρω, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφάνισε συσπείρωση 50%, έχει λόγους, που είναι υπαρκτοί, να πιστεύει ότι η εικόνα αντιστρέφεται υπέρ του κάθε μέρα που περνάει».

Αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε ότι «στην πολιτική Σαμαράς ίσον Μεϊμαράκης, τα πρόσωπα άλλαξαν, αλλά η πολιτική, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σκληρά τα τελευταία χρόνια και με ταύτιση του πρώην σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που λεγόταν ΠΑΣΟΚ, δεν έχει αλλάξει, δεν έχει ακουστεί άλλος προγραμματικός λόγος, αλλά λαϊκές εκφράσεις της πιάτσας, προκειμένου να αποδομηθεί ο αντίπαλος».

«Αυτό δεν λέγεται πολιτική, αλλά ακραίος λαϊκισμός, γιατί δεν έχουμε επιχειρήματα και προτάσεις, δεν ακούσαμε παρά χαρακτηρισμούς με άθλιο τρόπο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού» πρόσθεσε η κα Γεροβασίλη.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της κας Δέσποινας Χαραλαμπίδου, ότι η Λαϊκή Ενότητα θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξει απεμπλοκή από τα μνημόνια, υποστήριξε ότι ορισμένα πράγματα «λέγονται για να λέγονται».

«Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία, που έχει ένα τριετές σταθερό χρηματοδοτικό περιβάλλον και περιθώρια για διαπραγμάτευση και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, απεμπλοκή θα υπάρξει με τη λήξη του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε όλη τη διαπραγματευτική προσπάθεια, που χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι τρόποι για να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία παρένθεση, οι απ' έξω δεν τα κατάφεραν, έχουμε κερδίσει τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος και την αλλαγή. Το ζήτημα είναι να υπάρχει και μέλλον, γιατί με τις υπάρχουσες συνθήκες, που δημιουργήθηκαν από τα προηγούμενα μνημόνια, δεν υπήρχε μέλλον για τη χώρα» κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: «Το κλίμα των δημοσκοπήσεων θα αντιστραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ»"

Καραγκούνης: Θα κερδίσουμε τις εκλογές

"Θα κερδίσουμε τις εκλογές γιατί αυτό δείχνουν όλα τα ποιοτικά στοιχεία", δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή "Ανοιχτά Μικρόφωνα" του "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM" ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι "οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια αλλαγή πολιτικού σκηνικού".

"Εμείς ζητάμε τη θετική ψήφο από τον ελληνικό λαό. Πρέπει να ξεφύγουμε από την εθνική μελαγχολία που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και το διακύβευμα των εκλογών θα είναι ποια πολιτική παράταξη μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα στον τόπο", είπε ο κ. Καραγκούνης.

"Είναι διάχυτο στην κοινωνία ότι τους τελευταίους 7 μήνες, εγκληματικά λάθη και παλινωδίες έφεραν την Ελλάδα να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο, αναιρώντας όλα όσα έλεγαν πριν τις εκλογές -είναι το λιγότερο το ότι αναίρεσαν τις υποσχέσεις τους", είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος τόνισε ότι μετεκλογικά η ΝΔ "θα δώσει βάση στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, διότι τα αντίρροπα δεν μπορεί να είναι οι φόροι".

Αναφερόμενος στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ είπε ότι "κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει το αλάθητο, όμως η κατάσταση πριν από επτά μήνες δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα σήμερα, όλα και όχι μόνο η οικονομία έχουν πάει επί τα χείρω, είχαμε δραματική και ραγδαία επιδείνωση".

Ο κ. Καραγκούνης διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η ΝΔ απευθύνεται εκλογικά σε όλη την κοινωνία, ενώ σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες είπε ότι η ΝΔ ποτέ δεν τις αρνήθηκε. "Το κάναμε το 2012 και θα το κάνουμε και τώρα, αρκεί η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα και θα προχωρήσει σε συνεργασίες με πολιτικές παρατάξεις με διαφορετικές αφετηρίες που πιστεύουν στις αλλαγές".

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Όλγας Γεροβασίλη σε "χαρακτηρισμούς με άθλιο τρόπο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού" από τον κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Καραγκούνης είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ "έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που εκφράζεται, που όμως σε καμία περίπτωση δεν περνά στα όρια της απρέπειας, είναι πάντοτε στα όρια της ευπρέπειας, δεν είναι δήθεν και αυτό περνάει στο κόσμο, όπως φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραγκούνης: Θα κερδίσουμε τις εκλογές"

Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη και πιθανόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, να εξετάσει την αποκατάσταση της δυνατότητας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ, κάνοντας αποδεκτά ως ενέχυρα τα ομόλογά τους που έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.

«Αυτό θα απελευθέρωνε τις τράπεζες από τον ακριβότερο δανεισμό τους μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), θα καθιστούσε θεωρητικά επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ.: αγοράς ομολόγων) της ΕΚΤ και θα ενίσχυε το μήνυμα πως έχει περάσει η ελληνική κρίση και η απειλή που αποτελεί για την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης», αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της - στο 0,05% το βασικό επιτόκιο και στο -0,2% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων - σύμφωνα με την πρόβλεψη και των 47 οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η μείωση των τιμών των πρώτων υλών, η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και η κατρακύλα των παγκόσμιων χρηματιστηρίων καθιστούν πιθανή την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν απίθανη για την ώρα τη λήψη νέων μέτρων, θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε κάθε ενδεχόμενη ένδειξη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ, μπορεί να επεκταθεί.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει συνέντευξη τύπου στις 15.30 (ώρα Ελλάδος), μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Ντράγκι θα παρουσιάσει τις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις του Ιουνίου έδειχναν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 0,3% φέτος, για να αυξηθεί στη συνέχεια στο 1,5% στο 2016 και στο 1,8% στο 2017. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονταν στην υπόθεση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ θα ανέρχονταν στα 63,80 δολάρια το βαρέλι φέτος και στα 71 δολάρια το 2016. Όμως, οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κάτω από τα 43 δολάρια τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το 2015 και το 2016 είναι απίθανο να διατηρηθούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας WSJ, στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Ντράγκι θα κυριαρχήσουν η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ και η μείωση των τιμών των πρώτων υλών, καθώς όλα αυτά δείχνουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα κινηθεί κοντά στο μηδέν τους επόμενους μήνες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών "

Θεοδωράκης: Με όρους η συμμετοχή μας σε κυβέρνηση συνεργασίας

Δύο όρους για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ.Θεοδωράκης, υπογράμμισε ότι ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης.
«Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, όμως, και στα δύο κόμματα. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το μοίρασμα των υπουργείων», σημείωσε.

Ο δεύτερος όρος, όπως εξήγησε, «είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει».

Αναφερόμενος στην τακτική του κ. Τσίπρα, σχολίασε ότι «Το Ποτάμι δεν είναι νέο επειδή δημιουργήθηκε πριν από 1,5 χρόνο. Είναι νέο επειδή συγκρούεται με τις παλιές απόψεις. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως "νέο" γιατί όλες οι τακτικές που ακολουθεί είναι παλαιοκομματικές, μυρίζουν μούχλα».

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει το Ποτάμι και υπογράμμισε ότι στόχος του κόμματος είναι η τρίτη θέση. «Σημασία έχει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Πρέπει να τιμωρηθούν γι” αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει ούτε αρχηγό. Είναι άλλο το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος και άλλο να πει κάποιος ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι νέοι υπουργοί της ΝΔ; Οι ίδιοι που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

Τέλος, σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Eίναι το κόμμα της ανεργίας. Πρώτη φορά κόμμα της αριστεράς δεν αναφέρεται στους ανέργους. Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ `καταφέραμε να μην έχουμε άλλες μειώσεις στους συνταξιούχους και στο Δημόσιο΄. Η Ελλάδα όμως δεν έχει μόνο συνταξιούχους και Δημόσιο. Έχει και τους οι ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα τους οποίους δεν υπολογίζει κανένας στην κυβέρνηση».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Με όρους η συμμετοχή μας σε κυβέρνηση συνεργασίας"

Τι προβλέπει το σουηδικό μοντέλο ασφάλισης που προωθεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων και ανισότητες μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων θα δημιουργήσει η «καινοτόμος» ιδέα της καθιέρωσης συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται ο πρώην υπουργός Eργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τέως διοικητή του ΙΚΑ (1999-2004) κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο και βασίζεται σε «μείγμα» του Σουηδικού και Ιταλικού μοντέλου ασφάλισης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν, κάθε ασφαλισμένος διαθέτει έναν ατομικό λογαριασμό μέσω του οποίου «κτίζει» το ποσό της σύνταξης του ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλει. Μέσω της νοητής κεφαλαιοποίησης θα παρακρατείται ένα ποσό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων υπέρ της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.

Στη μελέτη διευκρινίζεται ότι το νέο σύστημα δύναται να εφαρμοστεί για τους νέους ασφαλισμένους ενώ για τους μεγαλύτερους θα ισχύσει μεταβατική περίοδος. Για τους εργαζόμενους άνω των 45 που δεν έχουν πλέον περιθώρια πρόσθετης αποταμίευσης θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα ενώ θα αναζητηθούν πόροι για τη στήριξη των νυν συνταξιούχων καθώς και όσων βρίσκονται στην ηλικία των 55-65 ετών ώστε να μην πέσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ειδικοί της ασφάλισης προέβαλαν ήδη ενστάσεις, χαρακτηρίζοντας το σύστημα « ultra κεφαλαιοποιητικό» το οποίο θα δημιουργήσει γενιές ανισοτήτων εξαιτίας της ανεργίας των νέων και της μαύρης εργασίας. Δηλαδή, ένας νέος 20 ετών ενδεχομένων να χάσει μία ολόκληρη δεκαετία ασφαλιστικής ιστορίας με αποτέλεσμα η ατομική του μερίδα να είναι ισχνή και η σύνταξή του πενιχρή. Σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανές ότι η σύνταξη θα συρρικνωθεί στα 600 ευρώ .

Η πρόταση πάντως δεν έγινε δεχτή με θέρμη από την 12μελή επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό , η οποία λόγω «χρονικής ασφυξίας» θα χωριστεί σε υποομάδες και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 11 του μηνός με στόχο να υποβάλει τις προτάσεις της έως τα μέσα Οκτωβρίου οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και διαβούλευσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του, παραμένει πιστός στο εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού το οποίο θα συνεισφέρει με νέο πολιτικό «μείγμα» προκειμένου να αμβλύνει τις μειώσεις των συντάξεων και τα άλλα δυσμενή μέτρα που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι..

Ο λόγος συγκρότησης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- αναφέρει ο απερχόμενος υπουργός - ήταν να διατυπωθούν προτάσεις για ένα νέο, δικαιότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, ακριβώς για να μην μειωθούν οι συντάξεις, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι του 2010 και 2012. Η δυνατότητα να υποκαταστήσουμε με μια δική μας, εθνική μεταρρυθμιστική πρόταση τις επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου ήταν από τις βασικές διεκδικήσεις μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλήφθηκε στο μνημόνιο.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει το σουηδικό μοντέλο ασφάλισης που προωθεί ο Γ. Κατρούγκαλος"

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη

«Από μια βαθιά κρίση βρεθήκαμε πολύ γρήγορα σε μια σημαντική λύση» ανέφερε για το ελληνικό ζήτημα, ο Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στη La Stampa, ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων υπογράμμισε ότι «όλοι οι μετέχοντες στην συμφωνία συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα μέχρι το τέλος».

«Η Ελλάδα κατανόησε ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και τώρα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα» αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας καταλήγοντας: «Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό και θα χρειαστεί περισσότερο σκληρή δουλειά και υψηλό αίσθημα ευθύνης για να διατηρηθεί το μομέντουμ».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη"

Τσακαλώτος: Μπορούμε μέσα στο Μνημόνιο να πάρουμε άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες

Μπορούμε μέσα στο Μνημόνιο να πάρουμε κι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα με τα «κόκκινα δάνεια», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την κριτική του πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να προχωρήσει σε συνέδριο πριν τις πρόωρες εκλογές, ενώ τόνισε πως η Αριστερά έχει δεχθεί μια ήττα και δεν πρέπει να το κρύβει.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια δίπλα στο μνημόνιο να υπάρξουν και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε:

«Αν δεν το πίστευα αυτό, δεν θα κατέβαινα σε αυτές εκλογές, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να πολεμήσεις και εντός του μνημονίου, για τα “κόκκινα” δάνεια που το έχουμε “παρκάρει” και υπάρχει μια μάχη μεταξύ πιο αγοραίων λύσεων και του φορέα που προτείνουμε εμείς ή για τις εργασιακές σχέσεις. Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει ένα συνοπτικό πρόγραμμα ρώτησα 6-7 ανθρώπους που ενδεχομένως να είναι υπουργοί σύμβουλοι ή σε κάποιο υπουργείο στην επόμενη φάση, ένα πράγμα που θα ήσασταν περήφανοι ότι μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ή κατάφερε ή δεν το κατάφερε αλλά κάτι άφησε, για παράδειγμα στην Υγεία, την πρωτοβάθμια περίθαλψη ή στην Παιδεία ή στον κοινωνικό τομέα μια καινούργια “σύλληψη” για τους συνεταιρισμούς και πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την κοινωνική οικονομία».

Στην επισήμανση ότι είχε δώσει την εντύπωση πως είχε ένας δισταγμός αν θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος, στην συνέντευξή του στον Real fm, ανέφερε:

«Ο χώρος μας έχει πάθει μία ήττα, δεν είναι καλό να το κρύβεις αυτό, μερικά πράγματα που δεν τα εφαρμόσαμε ή δεν μπορέσαμε να τα εφαρμόσουμε. Αυτό θέλει και σκέψη και σχεδιασμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα λάθος ότι δεν κάναμε ένα συνέδριο πριν από τις εκλογές, ένας κόσμος να συζητήσει. Θεωρώ ότι δεν είμαι εγώ και ο χώρος που αντιπροσωπεύω χώρος των εύκολων λύσεων, ότι πάντα ξέρουμε, πάντα έχουμε δίκιο Χρειάζεται σκέψη, συλλογικότητα και αναστοχασμό και αυτό χρειάζεται τον χρόνο του. Αυτόν τον χρόνο ήθελα εγώ. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα όχι για πολιτικούς που εγώ δεν είμαι και πολιτικός κατά επάγγελμα αλλά για όλη την ελληνική κοινωνία. Όλη η κοινωνία χρειάζεται τον χρόνο σε έναν αφήγημα που μπορεί να συμμετέχει ενεργά και πρέπει να την πείσουν ότι υπάρχει αυτό».

Ερωτηθείς τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσακαλώτος είπε:
«Αν έχω κάτι να παρατηρήσω σε αυτό, είναι ότι ο κόσμος θέλει επιχειρήματα πια, έχει κουραστεί. Το βλέπω στις εκδηλώσεις και τις συνελεύσεις. Ο κόσμος ακούει τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, επιχειρήματα πειστικά όχι ατάκες – σε όλους αρέσουν οι ατάκες, αν είναι αστείες, υπάρχει και η ουσία της πολιτικής. Στο δικό σας πρόταγμα για συμμαχικές κυβερνήσεις , ανησυχώ. Δεν βλέπω σε αυτό που με ρωτήσατε “τι μπορείτε να κάνετε εντός του μνημονίου” ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του κέντρου και της κεντροδεξιάς που πραγματικά μπορώ εγώ να τους εμπιστευτώ ότι θα παλέψουν για τη φοροδιαφυγή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Μπορούμε μέσα στο Μνημόνιο να πάρουμε άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news