facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Σκουριές: Σε «ολική κατάληψη» τo μεταλλείο της Ολυμπιάδας

Σε «ολική κατάληψη» του εργοταξίου μεταλλείου της Ολυμπιάδας έχουν προχωρήσει οι μεταλλωρύχοι.

Εργαζόμενοι των μεταλλείων έχουν στήσει επίσης σκηνές και μπροστά στην είσοδο των στοών, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους υπογείτες συναδέλφους τους, που παραμένουν κλεισμένοι μέσα στις στοές.

Την πρόσβαση και την ασφάλεια του εργοταξίου, όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των τριών σωματείων εργαζομένων των μεταλλείων, έχει αναλάβει "η ομάδα περιφρούρησης" των εργαζομένων, ενώ έχει ζητηθεί από το τμήμα ασφαλείας της εταιρίας "να περιοριστεί μόνο στη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας".

“Καλούμε τον καθένα σε συστράτευση μαζί μας στον δύσκολο και δίκαιο αγώνα των εγκλείστων συναδέλφων μας στις υπόγειες στοές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν φεύγω από την στοά μέχρι να δικαιωθούμε»

«Δεν φεύγουμε από τις στοές μέχρι να δικαιωθούμε», λέει στη κάμερα ο κ. Τρύφων, ένας από τους μεταλλωρύχους που για όγδοη συνεχόμενη ημέρα παραμένει στις στοές της Ολυμπιάδας, αντιδρώντας όπως ο ίδιος λέει «στην άδικη και παράνομη απόφαση της απελθούσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή τους».

Ο εργαζόμενος της Ελληνικός Χρυσός κατηγορεί την απελθούσα κυβέρνηση για εμπαιγμό και προειδοποιεί πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις από την αναστολή των εργασιών καθώς τα λεφτά θα τελειώσουν ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις θα «τρέχουν».Διαβάστε Περισσότερα » " Σκουριές: Σε «ολική κατάληψη» τo μεταλλείο της Ολυμπιάδας "

Χριστοδουλάκης: Συλλογή εσόδων - συγκράτηση δαπανών - διευκόλυνση επενδύσεων ο τριπλός στόχος

Να επικεντρωθούν σε τρεις άξονες: τη συλλογή των εσόδων, τη συγκράτηση των δαπανών και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ζητεί από τους εποπτευόμενους φορείς ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστουδουλάκης, με σχετικό σημείωμα που τους απέστειλε σήμερα, Δευτέρα.

Ο υπουργός επισημαίνει τις βασικές αρχές λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως αυτές συζητήθηκαν νωρίτερα στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση διαδικασιών που σχετίζονται με την ικανοποίηση απαιτήσεων υπέρ του Δημοσίου που λιμνάζουν, ενώ δεν επιτρέπεται η παραίτηση από οποιαδήποτε σχετική αξίωση.

Σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που απαιτούν την εσπευσμένη δημιουργία δαπανών, θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο αρμόδιος υπουργός και η ανάγκη θα καλύπτεται μόνο μετά από σχετική έγκριση.

Επιπλέον, ζητείται η επιτάχυνση όποιων διαδικασιών αφορούν επενδυτικές αποφάσεις.

«Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης (υπηρεσιακή για τη διενέργεια εκλογών) καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση όλες οι πράξεις της Διοίκησης να είναι αυστηρά αμερόληπτες και να μην επηρεάζουν με κανένα τρόπο τη διεξαγωγή ή την έκβαση των επικείμενων εκλογών» αναφέρεται στην επιστολή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης, για τα οποία στην προεκλογική περίοδο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση επιχορήγησης.

Δεν πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση σχετική με πρόσληψη, μεταβολή υπηρεσιακής κατάστασης υπαλλήλων ή δαπάνη αμοιβών, με οποιονδήποτε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, τωρινό ή μελλοντικό.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην άσκηση της διοίκησης και τη λήψη αποφάσεων, υπογραμμίζεται ότι στις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων θα πρέπει να διαβιβάζεται στα Γραφεία των αρμόδιων Γεν. Γραμματέων, εκ των προτέρων η ημερήσια διάταξη και εκ των υστέρων οι λαμβανόμενες αποφάσεις.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Χριστοδουλάκης: Συλλογή εσόδων - συγκράτηση δαπανών - διευκόλυνση επενδύσεων ο τριπλός στόχος "

Παραμένει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Παράταση 8 ημερών στην δυνατότητα των επι
χειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες να υπαχθούν σε ΦΠΑ δίνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση σχετίζεται με την υπό σύνταξη ΠΝΠ με την οποία θα μετατίθενται οι αποφάσεις για την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ΦΠΑ για μετά τις εκλογές.

Το σκηνικό ανατράπηκε βίαια, το απόγευμα της Δευτέρας. Τα κάστανα από τη φωτιά, ανέλαβε να βγάλει η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, η οποία μέσω δελτίου τύπου, ενημέρωσε ότι η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την υποβολή δήλωσης μεταβολών ( για την ένταξη στο ΦΠΑ δηλαδή) παρατείνεται, χωρίς πρόστιμα, έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβληθεί για δύο μήνες η επιβολή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σύμφωνα και με τις σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου:

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,

β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και

γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραμένει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση "

«Πόλεμος» ΙΣΑ και ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε δεκάδες γιατρούς λόγω παραβίασης των κανόνων της συνταγογράφησης.

Με ανακοίνωσή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης υπερασπίζεται τους τιμωρημένους γιατρούς και υποστηρίζει ότι «σωστά συνταγογραφούσαν οι γιατροί κατά την επιστημονική τους κρίση, και παρά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση».

Από την πλευρά του, ο κ. Κοντός μιλώντας στο protothema.gr ζητεί από τον πρόεδρο του ΙΣΑ να προσκομίσει οιοδήποτε στοιχείο έχει στη διάθεσή του για τους τιμωρημένους γιατρούς, εάν θεωρεί ότι οι ίδιοι δεν έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις, και σε κάθε περίπτωση τον καλεί «να μην διατυπώνει αυθαίρετα δηλώσεις και προτάσεις».

«Η διαδικασία του ελέγχου και των κυρώσεων είναι μια διαδικασία που ορίζεται στο νόμο. Δεν είναι αυθαίρετη και απρόβλεπτη. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ προφανώς δεν έχει ως στόχο τους γιατρούς, όπως υπονοεί ο ΙΣΑ. Οι γιατροί είναι συνεργάτες μας και μαζί τους στοχεύουμε για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους» λέει ο κ. Κοντός.

Πρόστιμα και αφαίρεση συνταγογράφησης για 25 γιατρούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο, κλήθηκαν για γραπτές εξηγήσεις 68 γιατροί από όλη τη χώρα. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών έδειξε ότι οι εν λόγω γιατροί έκαναν υπερβάσεις στη συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που ορίζει ο νόμος αναφορικά με το ύψος της συνταγογραγράφησης ανά μήνα και ανά ασθενή για κάθε ειδικευμένο γιατρό.
Για 25 από τους 68 «ύποπτους» γιατρούς η διαδικασία συνεχίστηκε, καθώς οι εξηγήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς. Έτσι, από 25 γιατρούς αφαιρέθηκε το δικαίωμα της συνταγογράφησης για χρονικό διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Λαβράκι έβγαλε και ο έλεγχος της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Σε άλλους 21 γιατρούς επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 255.000 ευρώ καθώς και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση, με το αιτιολογικό της υπέρβασης της συνταγογράφησης.

Αντιδρά ο ΙΣΑ στις κυρώσεις

Ο ΙΣΑ με επιστολή του -που προέκυψε ύστερα από σχετική συνεδρίαση του ΔΣ την περασμένη εβδομάδα- εκφράζει την αντίθεσή του στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους γιατρούς και διεκδικεί για τον…εαυτό του θεσμικό ελεγκτικό ρόλο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Αναφέρει μάλιστα ότι «ύστερα από εμπεριστατωμένο έλεγχο που διενεργήθηκε από τον ΙΣΑ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις» το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε απέχει μακράν από εκείνο στο οποίο είχαν καταλήξει οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

«Εμείς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιατροί συνταγογραφούσαν ορθώς, σύμφωνα δηλαδή με την επιστημονική τους κρίση, για την καλύτερη δυνατή θεραπεία του ασθενούς. Παρά ταύτα ανευρέθησαν περιπτώσεις στις οποίες επιβάλατε αυστηρές διοικητικές ποινές, ήτοι αφαίρεση του δικαιώματος της συνταγογράφησης, καταλογισμό ζημίας, αλλά και διοικητικό πρόστιμο, αν και οι ιατροί, σύμφωνα με την επιστημονική μας κρίση, ορθώς συνταγογράφησαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Επιπλέον, ο ΙΣΑ ζητεί από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να ενημερώνεται κάθε Σύλλογος και κάθε ιατρική εταιρία πριν από την εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων στα μέλη τους, διότι «είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και διαθέτουν την επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Πόλεμος» ΙΣΑ και ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν "

Γεροβασίλη: Δεν συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία

Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας ότι «δεν κουβαλάμε τα ίδια βαρίδια, έχουμε άλλους στόχους».

Σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα η κυρία Γεροβασίλη ζήτησε «ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη δεινή κατάσταση που την έφεραν πολιτικές 40 ετών».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και θα εξακολουθήσει να το κάνει», για να σημειώσει ότι «δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ, διότι είμαστε διαφορετικοί ιδεολογικά, πολιτικά», προσθέτοντας ότι «δεν κουβαλάμε τα ίδια βαρίδια. Έχουμε άλλους στόχους».

Επιπλέον, είπε ότι ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα βρέθηκαν μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και σε συνεχείς πιέσεις, εκβιασμούς, οικονομική ασφυξία και κλειστές τράπεζες, σημειώνοντας ότι «έγιναν όλα όσα μπορούσε να κάνει ένα σύστημα προκειμένου να εκβιάσει τη χώρα».

Προσέθεσε ότι η συμφωνία «έχει και υφεσιακά μέτρα, που δεν είναι επιθυμητά από εμάς», για να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ότι υπάρχει και χώρος και χρόνος για να υπάρξουν αντίρροπα μέτρα και ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα ελαφρύνει το βάρος αυτής της συμφωνίας.

Στα θετικά της συμφωνίας επισήμανε τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το τριετές σταθερό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι άνοιξε η μεγάλη συζήτηση για το χρέος.

Η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι «υπήρξε μια αμηχανία στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», για να τονίσει πως, όμως, όπως φάνηκε και χθες στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, «η αριστερή μελαγχολία τελείωσε, ξεκινάει η δεξιά μελαγχολία».

Επισήμανε δε ότι η επιστροφή στη δραχμή και η έξοδος από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. «Καθένας επιλέγει την πολιτική του και αυτό κρίνεται στις κάλπες από τον ελληνικό λαό», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Γεροβασίλη: Δεν συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία "

Έβαλε «λουκέτο» λόγω ΦΠΑ ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά

«Λουκέτο» έβαλε το Μιχαλοπουλείο Σχολείο, ένα παραδοσιακό σχολείο της περιοχής του Πειραιά, ως αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης, αλλά και της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς βρίσκονται εν αναμονή του ενδεχόμενου
αναβολής για δύο μήνες της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Για σήμερα πάντως αναμένεται, με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που για πρώτη φορά θα εκδοθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, να ανακοινωθεί η αναβολή. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας για υπαγωγή των ιδιωτικών σχολείων σε καθεστώς ΦΠΑ, κανένας ιδιοκτήτης δεν προσήλθε .

Από τις 14 Αυγούστου, που ψηφίστηκε η σχετική επιβολή ΦΠΑ, έχει γίνει αγώνας δρόμου από φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και να παραμείνει στο 0%, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100.000 υπογραφές, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ σε σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και ΙΕΚ, με βάση πρωτοβουλία των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως τονίζεται, θα δώσει στην κυβέρνηση που θα προκύψει το χρονικό περιθώριο να αποφασίσει πώς θα χειριστεί την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα, καθώς το μέτρο υπάρχει ήδη στο Μνημόνιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Έβαλε «λουκέτο» λόγω ΦΠΑ ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά "

Η Βουλή αποφασίζει για την άρση ασυλίας του Μητρόπουλου

Το δρόμο για τη Βουλή πήρε η δικογραφία για την άρση της ασυλίας του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης έχει αποστείλει ήδη το σχετικό φάκελο στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τελικά το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Μητρόπουλου αφορά μόνο το αδίκημα της φοροδιαφυγής και όχι του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως είχε ζητήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Με το αίτημά του ο κ. Δραγάτσης είχε ζητήσει την άδεια από τη Βουλή προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Αλέξη Μητρόπουλου και για τα δύο αδικήματα.

Διαφορετική άποψη ωστόσο σχημάτισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βουρλίωτης ζητώντας τελικά να αρθεί ασυλία του κ. Μητρόπουλου μόνο για το ένα αδίκημα. Το εισαγγελικό αίτημα αφορά την απόκρυψη περίπου 400.000 δολαρίων που αποτελούν μέρος του 1 εκατομμυρίου από αμοιβή που φέρεται να έλαβε για το χειρισμό δικηγορικής υπόθεση πριν από 16 χρόνια. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δυο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον κ. Μητρόπουλο οτι δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε για το χειρισμό της υπόθεσης και από τον έλεγχο , φέρεται να διαπιστώθηκε ότι μέρος του ποσού αυτού δεν είχε δηλωθεί.

Ο κ.Μητρόπουλος εχει αλλεπάλληλες φορές αμφισβητήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ και μάλιστα υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, έχει επικυρωθεί πρόστιμο στον κ. Μητρόπουλο το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις πλησιάζει τις 900.000 ευρώ. Ο κ. Μητρόπουλος πάντως , δεδομένου ότι έχει προσφύγει στα δικαστήρια, δεν έκανε αίτηση υπαγωγής στον νόμο Βαλαβάνη, κάτι το οποίο θα σταματούσε την ποινική διαδικασία ενώ θα κατέβαλλε ως φόρο και λιγότερα χρήματα

Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι διασύρεται για μία υπόθεση που έχει παραγραφεί.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Η Βουλή αποφασίζει για την άρση ασυλίας του Μητρόπουλου "

Τα βρόντηξε και ο λογογράφος του Τσίπρα

Νέο «χτύπημα» όχι μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί η αποχώρηση με αιχμές του Θεόδωρου Κόλλια, ο οποίος ανήκε στο στενό επιτελείο του καθώς ήταν ένας από τους λογογράφους του.

Με άρθρο-φωτιά, ο κ. Κόλλιας αναφέρει ότι αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια στενής συνεργασίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, το άρθρο έχει ως εξής:

«Είναι παράδοξο να αποχωρείς από ένα κόμμα στις ιδεολογικές αρχές και το πρόγραμμα του οποίου παραμένεις πιστός. Είναι λυπηρό να αποχωρείς από το κόμμα του οποίου υπήρξες ιδρυτικό μέλος. Αλλά το κόμμα αυτό έχει ακυρωθεί. Οι συλλογικές του αποφάσεις και διακηρύξεις ξεχάστηκαν, τα πολιτικά του όργανα καλούνται απλά να επικυρώσουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από άλλα κέντρα και τα μέλη του δεν έχουν την δυνατότητα παρέμβασης ούτε σε ένα συνέδριο. Συνέδριο που αποφασίστηκε, που εξαγγέλθηκε, αλλά δεν θα γίνει ποτέ.

Ένα κόμμα πρότυπο για όλη την ευρωπαϊκή αριστερά, ένα κόμμα ριζοσπαστικό, σήμερα αδυνατεί να υπερασπιστεί τον γραμματέα, τα στελέχη και τα μέλη του. Το κόμμα που έκανε την αριστερά κυβέρνηση, είναι σήμερα υποχρεωμένο να ακούει μέλος της κυβέρνησης να μιλά για την "αριστερά του τίποτα" και να συκοφαντεί την νεολαία του, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Το δίπολο "κόμμα αριστερό, ριζοσπαστικό και ακυρωμένο" από τη μία μεριά, "κυβέρνηση μνημονιακή" από την άλλη, μπορεί να βολεύει και να χωρά τους οπαδούς της τέχνης του εφικτού, αλλά όχι εμένα.

Δεν με χωρά το ξόδεμα της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής νίκης της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, μόλις μέσα σε έξι μήνες. Ούτε το ξόδεμα του 62% ΟΧΙ του ελληνικού λαού – κόντρα σε ένα τεράστιο πολιτικό, μιντιακό και τραπεζικό πραξικόπημα – μόλις σε μία ώρα. Δεν με χωρά ο αταξικός-ουδέτερος λόγος, η υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας και της φρασεολογίας των προηγούμενων, η τήρηση των γραφών του μνημονίου. Ούτε ως τακτική κίνηση, ούτε ως αποτέλεσμα εκβιασμών, ούτε ως στρατηγική επιλογή.

Είμαι στην αριστερά πάνω από τρεις δεκαετίες. Τα τελευταία οκτώ χρόνια υπήρξα συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξα αυτά τα τελευταία χρόνια να μην τοποθετούμαι δημόσια. Στις 20 Φλεβάρη διατύπωσα τις ενστάσεις μου και τις επιφυλάξεις μου. Στα μέσα του καλοκαιριού, δήλωσα ότι το νέο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης με βρίσκει αντίθετο και υπέβαλλα γραπτώς την παραίτησή μου από την Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Ανέλαβα την προσωπική και πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί, για όσα δεν έκανα, για όσα δεν είπα, για όσα δεν μπόρεσα να αποτρέψω.

Μετά από την προκήρυξη των εκλογών, δεν έχω άλλη επιλογή από τη δημόσια έκφραση της πολιτικής διαφωνίας μου. Η προκήρυξη των εκλογών δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία κίνηση εκκαθάρισης της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και του κόμματος. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κατασκευή του απαραίτητου εσωτερικού εχθρού. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το τελευταίο κεφάλαιο του σεναρίου διάσπασης του κόμματος. Σενάριο που άκουγα ένα χρόνο τώρα από τους πολιτικούς διακινητές της βίαιης ωρίμανσης, της διαχείρισης και της κυβερνησιμότητας, αλλά δεν πίστευα ότι θα το δω να υλοποιείται. Διανθισμένο μάλιστα από απαράδεκτες και χυδαίες προσωπικές επιθέσεις, αδιανόητους χαρακτηρισμούς και συκοφαντίες εις βάρος συντρόφων και συντροφισσών που πορεύομαι μαζί τους δεκαετίες.

Ναι. Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές. Και πάλι την τελευταία λέξη και σφραγίδα θα βάλει ο ελληνικός λαός. Ο καθένας και η καθεμιά, απλά επιλέγουν με ποιου κειμένου τις λέξεις θα ταυτιστούν.

Αποχωρώ από το κόμμα. Πολιτικά θα στηρίξω, με όσες δυνάμεις μου έχουν απομείνει, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παραμένουν πιστοί και πιστές στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των κινημάτων, στις συλλογικές αποφάσεις, το πρόγραμμα και την εκλογική διακήρυξη του».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Τα βρόντηξε και ο λογογράφος του Τσίπρα "

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Δεν γίνεται να αφήνουμε την Ελλάδα να μας σέρνει από την μύτη

«Πολύ επιφυλακτικός» ως προς το αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών με τους δανειστές, εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη αποδείχθηκε «ακριβή» και ότι δεν μπορεί να αποτελεί μονόδρομο.

Στο ερώτημα εάν η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα είχε ως στόχο να «γονατίσει» την αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορεί σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλεται πάντα εκείνος ο οποίος χτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι, που φωνάζει περισσότερο και που όλα τα άλλα τού είναι αδιάφορα».

«Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είμαστε μια κοινότητα αξιών. Είναι σαφές ότι υπάρχει αλληλεγγύη όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και απέναντι στην Ελλάδα αυτή η αλληλεγγύη υπήρξε και μάλιστα όχι μόνον μια φορά, ενώ ήταν συχνά πάρα πολύ ακριβή», αναφέρει.

Επισημαίνει στη συνέχεια πως θα πρέπει να είναι σαφές ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί έναν μονόδρομο, ότι πρέπει να τηρούνται συμφωνίες και επίσης ότι δεν ήταν στόχος να αφήνει κανείς «να τον σέρνει από την μύτη η Ελλάδα».

Ως εκ τούτου χαίρεται «για τους πολλούς όρους που τέθηκαν στους Έλληνες, τους οποίους οι ίδιοι αποδέχθηκαν», είναι όμως ταυτόχρονα «πολύ επιφυλακτικός» ως προς το εάν πραγματικά θα υπάρξει μια υλοποίηση αυτών των προθέσεων σε όλους τους τομείς, τονίζει στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δέσμευση στην Ελλάδα και ο ίδιος ελπίζει ότι θα παραμείνει έτσι και θα προωθηθεί η υλοποίηση – οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε μαζική ζημία για τη χώρα και σίγουρα υπάρχει ένα χρονικό σημείο, όπου θα τελείωνε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, διότι απλά θα ήταν πολύ μεγάλη η έλλειψη κατανόησης, και από την πλευρά του θέλει να ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα βιώσει αυτή τη χρονική στιγμή.

Στην ερώτηση «για την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και που, σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους απέτυχε», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραπέμπει στην Ιρλανδία, η οποία, όπως ισχυρίζεται, βρισκόταν σε μια δραματική κατάσταση όπως η Ελλάδα, ή η Ισπανία και άλλες χώρες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, κατόρθωσαν με μεταρρυθμίσεις να εξέλθουν από την κρίση και να έχουν αυτή τη στιγμή την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την άποψή του, αυτό που βιώνεται στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μια κρίση χρέους ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η πλειονότητα των κρατών στην Ευρώπη δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από όσα θα έπρεπε να δαπανά.

Τέλος, ο κ. Κουρτς θεωρεί, όπως σημειώνει, ως πρόβλημα της πολιτικής το ότι επενδύσεις γίνονται τις «κακές» χρονιές ενώ τις «καλές» χρονιές ξοδεύονται πάρα πολλά, κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και στην Αυστρία. Το πού μπορεί να οδηγήσει αυτό σε ακραίες περιπτώσεις, διαπιστώνεται στην Ελλάδα, η οποία, όπως ο ίδιος διακαώς ελπίζει, πρέπει να είναι ένα δίδαγμα για την Αυστρία και άλλες χώρες για το πόσο επικίνδυνη είναι μια συνεχής υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Έντονη κριτική εναντίον της Ελλάδας είχε ασκήσει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και σε πρόσφατη ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέχεται «εκβιασμούς».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Αυστριακός ΥΠΕΞ: Δεν γίνεται να αφήνουμε την Ελλάδα να μας σέρνει από την μύτη "

Κωνσταντοπούλου: Θα συμπράξω με τη Λαϊκή Ενότητα

Τη σύμπραξή της ως «ανεξάρτητη συνεργαζόμενη» με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα. Η κ.Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ επέρριψε ευθύνες εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάλυση του κόμματος

Το «παρών» δίνουν μεταξύ άλλων οι Ραχήλ Μακρή, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Σταθάς, Μαρία Μπόλαρη και οι συνδικαλιστές Παναγιώτης Καλφαγιάννης και Νίκος Φωτόπουλος.
Μέσα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ οπαδοί της κ. Κωνσταντοπούλου άνοιξαν πανό στο οποίο αναγράφεται: «Όχι στα μνημόνια, ναι στη Ζωή».
Ξεκινώντας, η κ.Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας: «πολιτική και ιστορική συγκυρία από σήμερα 31 Αυγούστου 2015. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές όχι επειδή η κυβέρνηση παραβίασε την λαϊκή εντολή, αλλά επειδή θέλει να συνεχίζει να την παραβιάζει, όντας απαλλαγμένη από αυτό που οι δανειστές-εκβιαστές θεωρούν «βαρίδι». Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι στα 5 χρόνια του μνημονίου είναι η πρώτη φορά που οι εκβιαστές - δανειστές δεν αντιλέγουν σε μια εκλογική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ.Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι «Καποιοι αποφάσισαν να θέσουν εκ ποδών τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, τις ιδεες, τιας αξίες συμμαχώντας με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις. Εκαναν το αντίστροφο από αυτό που είχαμε αναλάβει. Υπάρχουν υπεύθυνοι για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν πολλοί και πολλές, ανάμεσά τους κι εγώ, που προσπαθήσαμε μέχρι τέλους το κόμμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τις θέσεις του, την πολιτική του αξία και ουσία και να αναλάβει δράση προτού στη χώρα επικρατήσει η μνημονιακή λαίλαπα που έχει εξοντώσει πολλούς συνανθρώπους μας. Υπάρχουν υπεύθυνοι για το ότι οι ΚΟ δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε».
Κωνσταντοπούλου: Θα συμπράξω με τη Λαϊκή Ενότητα
Κάνοντας μία αναδρομή στα καθήκοντά της, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι «από τη θεση που ανέλαβα και τα καθήκοντα γιατί πίστεψα σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι δεν μοιράζουμε καρέκλες αλλά ευθύνες, αναλαμβάνοντας αυτήν την μεγάλη ευθύνη επιχείρησα να αλλάξω το υπόδειγμα κοινοβουλευτικής λειτουργίας, να υπαρξει μία βουλή ανοιχτή ενεργή με πρωτοβουλία και συμμετοχή των πολιτών»
Η κ.Κωνσταντοπούλου έστρεψε τα βέλη της στους πρώην «συντρόφους»της, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της υπονομεύθηκε από την αρχή κυρίως με τις επιθέσεις του Νίκου Φίλη, τις χυδαίες απόπειρες ταύτισής μου με την Χρυσή Αυγή, αλλά και τις ευθείες απειλές με το «θα σε τελειώσουμε».
Κωνσταντοπούλου: Θα συμπράξω με τη Λαϊκή Ενότητα
«Λυπάμαι γιατι συμβιβάστηκα με τη θλιβερή απραξία του κ.Μαντά, που άφησε να εκτραχυνθεί η επίθεση αυτή, λυπάμαι γιατι δεν κατάφερα να αναστρέψω και να ανατρέψω την εγκατάλειψη της Κ.Ο. στα συμπεράσματα που έβγαιναν από εντεταλμένες δημοσιεύσεις, λυπάμαι διότι εκείνοι που όφειλαν να ορθώσουν το ανάστημα -και πρώτα ο παραιτηθείς πρωθυπουργός- σε αυτές τις επιθέσεις, λυπάμαι που ούτε καν παραιτηθείς πρωθυπουργ'οςς και όσοι όφειλαν, δεν έκαναν αυτά που έπρεπε μολονότι το ζητούσα επανειλημμένα», σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης σε «συντρόφους, που από θέσεις εξουσίας δεν βρήκαν τη δύναμη να υπερασπιστούν την επιλογή η Βουλή να μην είναι άντρο διαφόρων υπηρεσιών». «Σύντροφοι με τους οποίους παλέψαμε προέβησαν σε δηλώσεις, εκτιμώντας ότι είναι ακατανόητο οι πολίτες να περνούν μπροστά από τη Βουλή ανεμπόδιστοι», πρόσθεσε, κατονομάζοντας τον Πάνο Σκουρλέτη.
Κωνσταντοπούλου: Θα συμπράξω με τη Λαϊκή Ενότητα
Παράλληλα, εκτόξευσε πυρά και κατά του Γιάννη Πανούση τον οποίο χαρακτήρισε «εκτροχιασμένο υπουργό»τονίζοντας ότι «δεν είχε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Τον κατηγόρησε, δε, ότι διατύπωνε υπονοούμενα πως από τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του παράγεται βία, ενώ καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι δεν πήρε θέση, αν και του το ζήτησε με επιστολή του.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχει ένα κορυφαίο ζήτημα, το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης και αυτό είναι η υποτιθέμενη έλλειψη εναλλακτικής και το πολυπαιγμένο -όπως το χαρακτήρισε- έργο από πλευράς του παραιτηθέντος πρωθυπουργού: Όποιος έχει εναλλακτική να την καταθέσει.
Κωνσταντοπούλου: Θα συμπράξω με τη Λαϊκή Ενότητα
«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε εναλλακτική και ότι δεν κατατέθηκαν προτάσεις εναλλακτικές. Από τις 20 Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε η κοινή δήλωση του Eurogroup με επίμονο τρόπο τόσο σε πολλές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά και στη συνεδρίαση της ΚΟ στις 25 Φεβρουαρίου, δήλωσα τη διαφωνία μου και έκανα συγκεκριμένες προτάσεις. Αφορούσαν τη συγκρότηση ομάδων εργαλείων, κυρίως νομικών επιτελείων και νομικών εργαλείων», είπε η κ.Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν εισακούστηκε».
Η απελθούσα πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε και στο χρέος, διερωτώμενη γιατί δεν χρησιμοποίησε η κυβέρνηση το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος που το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο, παράνομο, επαχθές και επονείδιστο».
«Γιατί όταν ως πρόεδρος της Βουλής σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργού συγκρότησα την επιτροπή αλήθειας και καταλήγει ότι το δημόσιο χρέος είναι παράνομο απεχθές μη βιώσιμο, και αυτοί δεν είναι βρισιές αλλά νομικοί χαρακτηρισμοί, αυτά τα δικαιώματα που αναδύονται γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε αυτό το πόρισμα» τόνισε. Και συνέχισε: Το πόρισμα της επιτροπής για την αλήθεια για το δημόσιο χρέος ήταν μία «εναλλακιτκή πρόταση που είναι συγκεκριμένη και έχει υιοθετηθεί από τον ειδικό ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για το χρέος».
Η κ.Κωνσταντοπούλου, υπογράμμισε ότι η εν λόγω περίοδος, «είναι μία σκοτεινή περίοδος της πολιτικής ιστορία για την οποία θα πρέπει να αναζητηθεί η αλήθεια».
«Βίωσα με τραυματικο τρόπο καθεστωτικό τρόπο απόπειρες παράκαμψης μου, εντεταλμένες επιθέσεις σε κρίσιμους χρόνους και ευθεία απόπειρα από τη μία κάμψης μου και από την άλλη παράκαμψής μου. Ο ρόλος που διαδραμάτισαν πρόσωπα όπως ο πρώην Υπ. Εσωτερικών κ.Βούτσης, ο γραμματέας της ΚΟ σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο θα πρέπει να φωτιστεί πλήρως και σε ό,τι με αφορά δεσμεύομαι ότι θα συμβάλλω να φωτιστεί».
Στη συνέχεια στρέφεται κατά του Προκόπη Παυλόπουλου, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τον οοποιο καταθέτω τη δυσαρέσκειά μου για την υπηρέτηση του στον εκβιασμο των πολιτών πρέπει επίσης να διαλευκανθεί. Μελανό δείγμα αποτελεί η εμπλοκή του μετά την ψηφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων με παρακαμψή μου για την ταχεία δημοσίευση του ΦΕΚ, όπως και η εμπολοκή κυβερνητικών προσώπων αλλά και του κομματικού μέσου ενημέρωσης, σε ενός νέου τύπου απόπειρα καταδοτισμού», τόνισε.
Οσο για τα σχέδιά της σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, είπε ότι «θα είμαι παρούσα, όπως δεσμεύθηκα στους συμπολίτες μου, στο πλάι αυτών που αλλη μια φορά αναλαμβάνουν την ευθύνη, θα συμπράξω ως ανεξάρτητη με τη Λαϊκή Ενότητα, που αποτελεί το πρώτο ανάχωμα σε αυτή τη λαίλαπα που δημιουργήθηκε με την προκήρυξη των εκλογών», ενώ είπε ότι θεωρεί κομβικής σημασίας να συμπράξουν στο εγχείρημα ο Μανώλης Γλέζος, η Σοφία Σακοράφα, Μίκης Θεοδωράκης, Πέπη Ρηγοπούλου και πολλοί άλλοι.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Κωνσταντοπούλου: Θα συμπράξω με τη Λαϊκή Ενότητα "

Μακρόν: Ναι, στην ευρωζώνη μεταφοράς κεφαλαίων

«Επανίδρυση της Ευρώπης» ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη συνέντευξη με τίτλο «Θέλουμε να είμαστε οι νεκροθάφτες;» τονίζει ότι η ΕΕ οδεύει εδώ και περίπου δέκα χρόνια δίχως προσανατολισμό, μιλά για τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς του και διερωτάται: «Θέλουμε να είμαστε επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Μικρά βήματα δεν αρκούν πλέον.

Πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων την Ευρώπη και την ευρωζώνη».

Στο πρόσφατο παρελθόν ο γάλλος υπουργός είχε προειδοποιήσει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα μοιάζει με την ταπεινωτική για τη Γερμανία Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εφημερίδα του Μονάχου δήλωσε σχετικά ότι «οι δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που επιβάλαμε στη Γερμανία συνέβαλαν στην άνοδο των ναζί στην εξουσία. Σήμερα εναπόκειται στην ίδια τη Γερμανία η απόφαση να μην παραμείνει προσκολλημένη σε μια λογιστή στάση έναντι της Ευρώπης και των εταίρων της. Σε διαφορετική περίπτωση διατρέχουμε κίνδυνο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σήμερα τις επιπτώσεις της κρίσης να μετατραπούν για πολλά χρόνια σε θύματα. Το γεγονός αυτό υποθάλπει τον ρεβανσισμό. (..) Χρειαζόμαστε μια πολιτική, με την οποία ενισχύεται το αίσθημα ευθύνης και η ανταγωνιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή όμως η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη. Χωρίς αυτή την ισορροπία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ευρω-επίτροπος με διευρυμένες εξουσίες

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας κεντρικής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις ακόμα και για την στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση. «Η ευρωζώνη χρειάζεται νέους θεσμούς, στους οποίους οι εθνικές κυβερνήσεις θα μεταφέρουν περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα. Όπως, μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση με δικό της προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να λαμβάνει αποφάσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ή για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όταν διαπιστώνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των εθνικών οικονομιών. Επικεφαλής θα ήταν ένας επίτροπος με διευρυμένες εξουσίες. Δεν θα είναι απλά ένας ακόμα υπουργός Οικονομικών, αλλά κάποιος ο οποίος θα αποφασίζει για επενδύσεις και θα έχει λόγο και ρόλο στην πολιτική απασχόλησης», καταλήγει ο Εμανουέλ Μακρόν.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Μακρόν: Ναι, στην ευρωζώνη μεταφοράς κεφαλαίων "

Μίχαλος: Ζητά κατάργηση υφεσιακών μέτρων ύψους 4,6 δισ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα υπόμνημα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΕ, και του ΕΒΕΑ, για την ελληνική οικονομία εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο υπόμνημά του ο κ. Μίχαλος τονίζει τον αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του νέου Μνημονίου και επισημαίνει την ανάγκη να καταργηθούν τα υφεσιακά μέτρα που αυτό προβλέπει.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου οφείλει να αποσύρει τα μέτρα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, καθώς και την προκαταβολή φόρου και να καταργήσει πλήρως το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελείας.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ καταθέτει σειρά από κοστολογημένες εναλλακτικές προτάσεις, με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ώστε να περιοριστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του Μνημονίου.
Ειδικότερα, το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν/καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ η μελέτη που έχει εκπονήσει η ΚΕΕ προτείνει ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. €.

Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Υπόμνημα ΚΕΕ
προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο
Η χώρα βαδίζει σε εθνικές εκλογές για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, που τώρα θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Το νέο Μνημόνιο, όμως, δεν πρέπει και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως έχει. Και αυτό γιατί το μίγμα πολιτικής που έχει επιλεγεί είναι για μια ακόμη φορά αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο. Η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών είναι εμφανής. Η έμφαση έχει και πάλι δοθεί στην αύξηση των εσόδων διά της φορολογίας, αντί στην περιστολή των δαπανών: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται νέοι κρατικοί φορείς και διενεργούνται προσλήψεις.
Είναι σαφές ότι για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία, οφείλει να πετύχει στο ακέραιο τους στόχους που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αλλαγών και να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα, με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ώστε να περιοριστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του Μνημονίου.
Με σκοπό να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, η ΚΕΕ καταθέτει παρακάτω μια σειρά από κοστολογημένες εναλλακτικές προτάσεις.
Συνοπτικά:
Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οφείλει να αποσύρει τα μέτρα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, καθώς και την προκαταβολή φόρου και να καταργήσει πλήρως το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελείας. Το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν/καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ.
Η μελέτη που έχει εκπονήσει η ΚΕΕ προτείνει ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. €.
Η επίτευξη των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την επίτευξή τους.
Υπάρχουν εναλλακτικές και κοστολογημένες προτάσεις και η ΚΕΕ τολμά να καταθέσει την πρώτη από αυτές. Τολμά να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο, με στόχο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία, τους πολίτες και την χώρα.

Η πρόταση μας:

Η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να στηριχθεί στους εξής πυλώνες:
• Αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος
• Μείωση πληρωμών για τόκους
• Αύξηση του Ονομαστικού ΑΕΠ
Όλοι οι ανωτέρω δείκτες οφείλουν να προσαρμοστούν σε επίπεδα τα οποία θα καθιστούν το δημόσιο χρέος σταθερά μειούμενο και βιώσιμο.
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, απαιτείται η εφαρμογή ενός νέου μείγματος πολιτικής.

Ώρα για μεγάλες τομές στο Κράτος και στις κρατικές δαπάνες

Συγκριμένα, για το σκέλος των δαπανών προτείνονται τα εξής:
• Εις βάθος διερεύνηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των φορέων του δημοσίου (1.500), με εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
• Ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας Δημόσιας Διοίκησης, με ένταξη όλων των υπαλλήλων πρωτευόντως σε κλάδους. Στη βάση αυτή, οι υπάλληλοι ανήκουν στους κλάδους τους και αμείβονται με το αποκλειστικό μισθολόγιο του κλάδου τους και όχι από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν. Η κινητικότητα είναι πλήρης μεταξύ των φορέων και περιορισμένη μεταξύ κλάδων, ενώ καταργούνται όλα τα επιδόματα, προσωπικές διαφορές κ.λπ.
• Αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποδέσμευσή της από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και απόδοση φόρων με γεωγραφικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα (π.χ. φόρος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας).
• Αναθεώρηση της πρακτικής των δεσμευμένων πόρων υπέρ τρίτων προς την κατεύθυνση της κατάργησής τους και, όπου υφίσταται πραγματικός λόγος, αντικατάστασή τους με άμεσες δαπάνες.
• Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με πλήρη διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης και υγείας, πραγματική διοικητική και οικονομική ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, δημιουργία διακριτού δεύτερου πυλώνα με τον μετασχηματισμό των επικουρικών ταμείων σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και αποδέσμευσή τους από τον δημόσιο τομέα. Επίσης, σημαντική απλοποίηση του συστήματος εισφορών της κύριας ασφάλισης και επιμήκυνση του εργασιακού βίου.

Ώρα για μεγάλες αλλαγές στον τομέα των εσόδων

Για τη φορολογία προτείνονται τα εξής:
• Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος, με εξορθολογισμό και ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών. Προτείνεται να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων ανεξαρτήτως ιδιότητας ή νομικής μορφής της φορολογούμενης μονάδας.
• Διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ (και κατάργηση του συμπληρωματικού) με μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Καμία παραμετρική αλλαγή στην έμμεση φορολογία και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Βελτίωση της εισπραξιμότητας, με υψηλότερη διεισδυτικότητα του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ.

Ποσοτικές επιπτώσεις/εκτιμήσεις από την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τη συμφωνία (Σύνοδος Κορυφής 12-7-2015), είναι εμφανής η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών αφού η έμφαση έχει δοθεί αποκλειστικά και μόνο στο σκέλος των εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να εισπραχθούν σε ετήσια βάση τα εξής επιπλέον έσοδα:
1,450 €
εκατ. από παρεμβάσεις ΦΠΑ (χωρίς την κατάργηση της έκπτωσης των νησιών),
500 €
εκατ. από εισφορά αλληλεγγύης,
50 €
εκατ. από τον φόρο πολυτελείας,
400 €
εκατ. από τον φόρο νομικών προσώπων και
400 €
εκατ. από αύξηση προκαταβολής φόρου.
2,800 €
Σύνολο επιπλέον εσόδων με βάση τη συμφωνία
Με βάση τα πορίσματα της μελέτης της ΚΕΕ, είναι σαφές ότι τόσο η δημοσιονομική όσο και η αναπτυξιακή προσπάθεια οφείλουν να είναι έντονες και επαρκώς εμπροσθοβαρείς. Επίσης, προκύπτει ότι το φορολογικό σύστημα εν γένει θα πρέπει να αναπροσανατολιστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης της έμμεσης φορολογίας και της έμφασης στην άμεση.
Με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας στα δεδομένα επίπεδα, η ενδεδειγμένη προσέγγιση είναι η υιοθέτηση προτάσεων που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και οριζόντιες μειώσεις δαπανών.
Κατά συνέπεια,
1. Στο πεδίο της φορολογίας προκρίνεται η διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, με μείωση συντελεστών και παράλληλη εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.
2. Στο πεδίο των δαπανών ενδείκνυται ο εξορθολογισμός τους με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
3. Στο πεδίο της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ απαιτείται (i) η προσεκτική επιλογή ενός αποτελεσματικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για τη μόνιμη επαναφορά των πρωτογενών αποτελεσμάτων σε πλεονασματική θέση, (ii) η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, (iii) η παραγωγική ανασυγκρότηση και (iv) οι διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ.
Έτσι, σε πρώτη φάση και σε ετήσια βάση, αντί των προβλεπόμενων εισπρακτικών μέτρων μπορούμε να έχουμε:

Α. Καταργήσεις (σε εκατ. ευρώ)

- 1.500
από επαναφορά του ΦΠΑ (με κατάργηση της έκπτωσης των νησιών),
- 1.500
από πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
- 200
από πλήρη κατάργηση του φόρου πολυτελείας,
- 200
από κατάργηση τεκμηρίων,
- 400
από μη αύξηση του φόρου νομικών προσώπων,
- 400
από μη αύξηση της προκαταβολής φόρου και
- 400
από κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
- 4.600
Σύνολο καταργήσεων

Β. Υποκαταστάσεις (σε εκατ. ευρώ)

 3.000
από ευθυγράμμιση συντελεστών φόρου εισοδήματος και μείωση της έκπτωσης μισθωτών,
 800
από το φορολογικό πιστοποιητικό (θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης
των εσόδων μετά τη λήξη του),
 600
από την κατάργηση της επιχορήγησης στο ταμείο ασφάλισης ΔΕΗ  και
 200
εκατ. από καταργήσεις φορέων, μειώσεις επιδομάτων, καταργήσεις προσωπικών 
διαφορών (στόχος).
 4.600
Σύνολο υποκαταστάσεων
Σε κάθε περίπτωση μπορεί επίσης να υπάρξει υποκατάσταση εσόδων και από μια αύξηση της φορολογίας καπνού. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μια αύξηση της τάξης των 0,50 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων μπορεί να επιφέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα της τάξης των περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Στις παραπάνω άμεσα υλοποιήσιμες παρεμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται ρήτρες θετικής βελτίωσης που θα προκύψουν από έσοδα (άνω των 1.700 εκατ.) από:
- την οργανωμένη αντιμετώπιση του παραεμπορίου (σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη πρόταση που από καιρού έχει κατατεθεί από το ΕΒΕΑ και την ΚΕΕ) – (ετήσιος ελάχιστος στόχος 250 εκατ.)
- την οργανωμένη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου οινοπνευματωδών, καπνικών και καυσίμων – (ετήσιος ελάχιστος στόχος 250 εκατ.)
αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων – (ετήσιος στόχος άνω των 700 εκατ.)
διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που περιγράφονται στη μελέτη. Για την ποσοτικοποίηση και τη στοχοθεσία τους χρειάζονται ειδικές μελέτες εξειδίκευσης (λ.χ. νέα μισθολόγια, επαγγελματικά ταμεία, πόροι υπέρ τρίτων, χρηματοδότηση ΟΤΑ κοκ.) – (ετήσιος στόχος άνω των 500 εκατ.)
«αλληλεπιδράσεις» που θα προκύψουν από την εξυγίανση και την επιστροφή στην κανονικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, την ενίσχυση του ανταγωνισμού για τη δημιουργία νέων εισοδημάτων, καθώς την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων για την επιχειρηματικότητα (με την υιοθέτηση μέτρων λ.χ. τύπου εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ), με στόχο την οικονομική μεγέθυνση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " Μίχαλος: Ζητά κατάργηση υφεσιακών μέτρων ύψους 4,6 δισ. "

Κομισιόν: Σημασία έχει η πλήρης στήριξη για το πρόγραμμα

Η «ευρεία στήριξη» και η «έγκαιρη εφαρμογή» των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα είναι «απαραίτητες» για την επιτυχία του νέου προγράμματος στήριξης, διαμήνυσε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η χώρα μας μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, ενόψει της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι υπάρχει πλήρης υποστήριξη για το πρόγραμμα», είπε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, αφήνοντας να εννοηθεί πως η συνέχιση αυτού του καθεστώτος χρειάζεται και μετά τις εκλογές.

Το ίδιο μήνυμα έχει στείλει άλλωστε στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω της συγχαρητήριας επιστολής την οποία της έστειλε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμα στη στελέχωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη «συνέχεια» που υπάρχει σε ορισμένα χαρτοφυλάκια-κλειδιά, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών όπου ανέλαβε καθήκοντα ο Γιώργος Χουλιαράκης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Σημασία έχει η πλήρης στήριξη για το πρόγραμμα "

Ανύπαρκτο το δίκτυο παροχών υγείας στα σχολεία

Το ανύπαρκτο δίκτυο παροχής υπηρεσιών σχολικής υγιεινής και προαθλητικού ελέγχου στους μαθητές αλλά και τους ενηλίκους, επισημαίνει ο καρδιολόγος και μέλος της επιτροπής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, κ. Ηλίας Σιώρας, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, οι υπηρεσίες σχολικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες ενώ ο προαθλητικός έλεγχος, όπου γίνεται, ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι καθε Σεπτέμβριο χιλιάδες γονείς σπεύδουν στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για να προμηθευτούν τις αναγκαίες γνωματεύσεις από καρδιολόγο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο ή άλλες ειδικότητες που στη συνέχεια προσκομίζουν στα σχολεία ή στις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

"Πολλοί υγειονομικοί, κυρίως ευαισθητοποιημένοι γιατροί, ευγενώς προσφερόμενοι στα πλαίσια αλληλεγγύης, φροντίζουν όσο μπορούν τους μαθητές και τους αθλούμενους. Άλλοι γιατροί, με την ευκαιρία της καλοκαιρινής άδειας, προσφέρουν αφιλοκερδώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες υπηρεσίες πρόληψης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ή στον τόπο των διακοπών τους" διαπιστώνει ο κ. Σιώρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί και ότι δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο, υπογραμμίζει ο κ. Σιώρας, ενώ για κάθε παιδί που θα πάει στην πρώτη Δημοτικού, η εξέταση από καρδιολόγο και οφθαλμίατρο κοστίζει 80 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ποσό που απαιτείται για γραφική ύλη της σχολικής χρονιάς.

Ανύπαρκτος ο προαθλητικός ελεγχος

Τα κενά της πρόληψης αναδεικνύονται απο τον ειδικό με τον πιο δραματικό τρόπο: πέρυςι, οπως αναφέρει, στον μαραθώνιο πάνω από 25 δρομείς διακομίςτηκαν στα επείγοντα του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” επειδή δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.

Ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση είναι ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός που μπορεί να είναι σπάνιο (ένας θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος), όμως συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία αφού συνήθως αφορά νέες ηλικίες. Πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια όταν πλέον είναι πολύ αργά. Ο κ. Σιώρας επιςημαίνει ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να προσφέρονται μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων. Ωςτόςο για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν με πλήρη στελέχωση όλα τα Κέντρα Υγείας, όλα τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ανύπαρκτο το δίκτυο παροχών υγείας στα σχολεία "

«Εραστής» της δραχμής έγινε και ο Καμμένος

Ξεκάθαρα υπέρ της δραχμής τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δηλώνοντας ότι δεν θα έλεγε όχι σε μια τέτοια περίπτωση «αν υπήρχε προοπτική».

«Αν υπήρχε δρόμος για τη δραχμή με προοπτική εγω δεν θα έλεγα όχι, το λέω ξεκάθαρα» ήταν η δήλωση του κ. Καμμένου στο ραδιόφωνο του Alpha.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άφησε βαριά υπονοούμενα για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη στάση του στην επτάμηνη διαπραγμάτευση.

«Δεν ξέρω αν σ'αυτό που είχαν σχεδιάσει οι δανειστές είχαν και συνεργό τον Βαρουφάκη, θα δείξει η ιστορία» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το σχέδιο των δανειστών ήταν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη για να γλιτώσουν από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Όσον αφορά τη στάση του κόμματός του υπέρ του τρίτου Μνημονίου υποστήριξε ότι «δεν κοροϊδέψαμε τον λαό, είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ της διάλυσης της χώρας ή του εθνικού δρόμου. Προτιμήσαμε να ρισκάρουμε τα κόμματα μας, τη φήμη μας αλλά να μην σκοτώσουμε την Ελλάδα».

Για την υπόθεση με την offshore Χαϊκάλη τέλος, ο κ. Καμμένος είπε ότι «δεν πρόκειται να είναι κανείς υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ αν δεν διευκρινίσει τη θέση του» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα υπογράψω υποψηφιότητα Χαϊκάλη αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, εύχομαι ότι θα το κάνει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Εραστής» της δραχμής έγινε και ο Καμμένος "

Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας με παρακαλούσε να είμαι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Για «σχεδιασμένη και πρωτοφανή αθλιότητα» που στόχο έχει να τον πλήξει πολιτικά έκανε λόγο ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα σε αίθουσα της Βουλής.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ζήτησε «αντί συγνώμης να αναζητήσετε την αλήθεια» και πρόσθεσε «σας έχω τα χαρτιά της στρατολογίας μου. Δείτε πόσες φορές είχα φυλακιστεί επι δικτατορίας. Σας ζητώ αντί συγνώμης για τις υπερβολές που είπατε να αναζητήσετε την αλήθεια απέναντι στα παιδιά σας, τις οικογένειές σας, τις φιλενάδες σας».

Ο ίδιος στην εισαγωγική του τοποθέτηση επέλεξε να κάνει αρκετές προσωπικές αναφορές στην σχέση του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που -όπως υποστήριξε- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον παρακάλαγε για να μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Πρόεδρος έχει ενημερωθεί το 2010 όταν με παρακάλεσε να ηγηθώ του ψηφοδελτίου παραπονεμένος που τον είχαν εγκαταλείψει ο Κουβέλης και ο Αλαβάνος. Του είχα πει: "πρόεδρε υπάρχει αθλιότητα απέναντι μου" και μου απάντησε "έχεις καλά άντερα Αλέξη"».

Υποστήριξε ότι η επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή φορολογική υπόθεση προέρχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος επιμένει στην συμφωνία που είχε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα το 2010 και δήλωσε πως «δεν αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν άλλοι αγαπημένοι του σύντροφοι. Δεν αποχωρώ και ελπίζω ότι μακροπρόθεσμα θα ευοδωθούν τα οράματά μας».

Ωστόσο σε άλλο σημείο άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και αν επέλθει διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί τους πολίτες του υπόλοιπου Αττικής.
Σημείωσε ότι «σε προσωπικές συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα μου εγγυήθηκε ότι θα αρθεί υπεράνω των συντροφικών μαχαιρωμάτων και θα αποφασίσει την δική μου ελεύθερη συνεργάσιμη συμβολή που απεδείχθη και από τις ολονύκτιες κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής».

Είπε ότι από την συνομιλία του με τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη κατάλαβε ότι πίσω από την εναντίον επίθεση υπάρχουν στελέχη από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να τους κατονομάσει.«Δεν θα αφήσω κανένα μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ να με σπιλώσει μέσα από αυτή την αθλιότητα» είπε και συνέχισε: «Διάβασα τον Βουτση που είπε ότι η διαφορά μας είναι ιδεολογική και όχι η προσωπική υπόθεση. Δεν αρκούμαι με αυτό. Στην διάσκεψη τους είπα, σας ευχαριστώ που από το 3% ηγήθηκα του αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου. Σας ευχαριστώ που σεβαστήκατε την επιθυμία μου να μην γίνω υπουργός. Στον δεύτερο ανασχηματισμό μου προτάθηκε υπερυπουργείο. Ως πρώτος βουλευτής Αττικής είμαι στο πλευρό αυτών που κακουχούν λόγω των μνημονίων, θα είμαι κοντά στο λαό και δεν θα επιτρέψω με πρόσχημα κατασκευασμένη υπόθεση να με σπιλώσουν».

«Δεν είναι η πρόθεσή μου να διεκδικήσω θέση εκλόγιμη στο ΣΥΡΙΖΑ παρότι πληροφορούμαι ότι ο Τσίπρας έχει δημοσκοπήσεις που με δείχνουν πρώτο στην περιφέρειά μου. Οφείλουμε να γίνουμε ανάχωμα σε όσα έρχονται. Μόνο δύο ρυθμίσεις του νέου μνημονίου - ότι κανένας δεν θα έχει εγγύηση σύνταξης και πως θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ - κατακρημνίζουν το κοινωνικό κράτος», τόνισε ακόμα ο κύριος Μητρόπουλος.

Για την ουσία της υπόθεσης φοροδιαφυγής στην οποία εμπλέκεται, τόνισε: «Ουδέποτε εισπράχθηκε το ποσό από εμένα αλλά από το γραφείο μου. Το ποσό αυτό το διεκδίκησαν δύο άλλοι συνάδελφοί μου δικηγόροι και το κέρδισαν δικαστικά. Ως πατριώτης πριν τους τα αποδώσω σε εκείνους που δικαστικά τα δικαιούταν τα πέρασα μέσω του νόμου Αλογοσούφη από την χώρα για να φορολογηθούν».

«Τι θα πείτε στον Τσίπρα; Είμαι φοροφυγάς ή όχι; Αν με κόψει για ιδεολογικούς λόγους δικαίωμά του. Ο Βούτσης είπε ότι τους έχει πειράξει αυτό που είπα, ότι το πρόγραμμα που δεχθήκαμε να εφαρμόσουμε είναι αντικοινωνικό. Αυτό είναι ιδεολογική διαφοροποίηση. Αυτά όμως που είπα είναι παιδική χαρά σε σχέση με όσα γράφουν στην επιστολή τους οι 53. Αν η ηγεσία με αιτιάται για ιδεολογικά να μου το πει ο Τσίπρας. Αλλά η προσωπική σπίλωση είναι άλλο πράγμα», τονίζει ακόμα.

«Έχω συμβάλλει στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ με την δημοφιλία μου και τη διανοουμενίστικη παρουσία μου. Καλώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζω», τόνισε ο κύριος Μητρόπουλος και παραδέχθηκε πως «δεν ήταν ο εαυτός μου αυτός που παρουσιάστηκε προχθές (σ.σ. δελτίο ειδήσεων Mega)».

«Υπάρχει αλληλουχία στα γεγονότα: Μίλησα με τον Νικολούδη και μίλησε με επίκουρο εισαγγελέα και κατάλαβα ότι στο παραπέντε του κλεισίματος της Βουλής, κάποιος είχε συμφέρον από αυτό το άθλια κατασκευασμένο οικοδόμημα» επανέλαβε.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητρόπουλου:
Ανοιχτό το μέλλον εκτός λίστας

Ο κύριος Μητρόπουλος πάντως άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές κινήσεις του, εφόσον τελικά δεν έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόθεσή μου είναι να στηρίξω ένα εγχείρημα που παρότι δεν κάλυψε τις προσδοκίες μου. Δεν πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις δεν κάναμε τις καλύτερες επιλογές. Ο Τσίπρας δεν έκανε τις καλύτερες επιλογές αλλά ξέρω ότι έδωσε την μάχη. Αλλά δεν εγκαταλείπω την μάχη και δεν θα του βάλω αναχώματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του κάνω κριτική» είπε αναφορικά με την μελλοντική του στάση εντός κόμματος, αλλά τόνισε ότι θα περιμένει «την ηγεσία τι θα πράξει».

«Μέχρι τώρα καμία πρόθεση δεν έχω για πολιτική ανάμιξη» είπε, τονίζοντας: «Όχι επειδή είμαι το δημοφιλέστερο πρόσωπό του και ο καλύτερος για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αλλά δεν έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κανένα δικαίωμα, κανένα νομιμοποιητικό επιχείρημα να αποκλείσει το πρώτο σε ψήφους, σε όλη την ιστορία, στέλεχός του».

«Δεν έχω προβληματιστεί καμία εναλλακτική πολιτική λύση. Θα το σκεφτώ μετά τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας με παρακαλούσε να είμαι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ "

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μυτιλήνη - Παρέμβαση από Μέρκελ

Η κατάσταση στην Μυτιλήνη ημέρα με την ημέρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη τόσο για τους μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους. Η ροή είναι συνεχόμενη και η διαχείρισή τους μοιάζει αδύνατη. Την ίδια ώρα οι εντάσεις και τα επεισόδια αποτελούν καθημερινότητα στο νησί. 
Νέες αιματηρές συμπλοκές σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι του νησιού. 

Κατά τη διάρκεια της καταγραφής τους έξω από το γραφείο του Λιμενικού Σώματος, ομάδες μεταναστών συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Οι μετανάστες ξήλωσαν τα προστατευτικά σιδερένια κιγκλιδώματα του Λιμεναρχείου και με αυτά άρχισαν τα κονταροχτυπήματα και τα κυνηγητά ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες που έτρεχαν να απομακρυνθούν από το σημείο των συμπλοκών.
Αποτέλεσμα  ήταν να τραυματισθούν δύο από αυτούς στο κεφάλι, ενώ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρότερα.

 

Την ίδια ώρα στους περίπου 11.000 υπολογίζουν οι αρχές, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, περιμένοντας οι 8.000 από αυτούς να καταγραφούν από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και περίπου 3.000 να αποπλεύσουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης με κάποιο από τα πλοία της γραμμής ή τα έκτακτα δρομολόγια πλοίων που πραγματοποιούνται.

Το μεσημέρι της Κυριακής, με 1.740 μετανάστες και πρόσφυγες απέπλευσε από τη το πλοίο «Tera Jet». Μία ώρα αργότερα το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να αποβιβάσει δύο παιδιά με υψηλό πυρετό και συνέχισε κανονικά το ταξίδι του. Το «Tera Jet» θα εκτελεί ένα δρομολόγιο κάθε δύο ημέρες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά.

Περί τις 6 το απόγευμα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέπλευσε από τη Μυτιλήνη μεταφέροντας στον Πειραιά περίπου 1.680 άτομα. Άλλα 800 άτομα είχε επιβιβάσει από τη Σάμο.

Εν τω μεταξύ, σε 8.000 υπολογίζεται ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που είτε μένουν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, περιμένοντας την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών, είτε στον περιβάλλοντα χώρο, είτε τέλος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. 

Μόνο το Σαββάτο, πιστοποιήθηκε η άφιξη περίπου 2.600 νέων μεταναστών και προσφύγων ενώ άλλοι 2.000 περίπου δεν έγινε δυνατό να πιστοποιηθούν λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού.

Την Κυριακή, υπολογίζεται ότι στο νησί έφθασαν περίπου 2.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μένουν στους χώρους αποβίβασής τους στο Μόλυβο ή τη Συκαμνιά. Κάποιοι από αυτούς πεζοπορώντας κινούνται στην πόλη της Μυτιλήνης. Διανύοντας με τα πόδια αποστάσεις 70 χιλιομέτρων. 

Μέρκελ: Να ελαφρύνουμε το βάρος του μεταναστευτικού για Ελλάδα και Ιταλία
Υπέρ της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία και της απέλασης όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τάχθηκε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως στην Ευρώπη θα πρέπει οι πρόσφυγες να διαμοιραστούν δικαιότερα. 

«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι σε ανάγκη, πρέπει να πούμε και σε αυτούς που δεν είναι σε κατάσταση ανάγκης, ότι δεν μπορούν να μείνουν σε εμάς», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Όπως είπε, «αυτοί που χρειάζονται προστασία, πρέπει να ενσωματωθούν το γρηγορότερο «στη ζωή μας» και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά αυτούς που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα πρέπει να φύγουν.

«Όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ. 

«Εάν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι πρόσφυγες βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες τότε είναι πολύ δυσκολότερο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», ανέφερε, σημειώνοντας πως το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία επαρκών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των προσφύγων.

Κατά την κυρία Μέρκελ, το επείγον πρόβλημα είναι ότι ο καθένας πρέπει να έχει μια κανονική στέγη πάνω από το κεφάλι του ή τουλάχιστον μια ζεστή σκηνή, όταν πρόκειται για τους χειμερινούς μήνες.

Δικαιότερη κατανομή των προσφύγων 
Η Μέρκελ ζήτησε, παράλληλα, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη καθώς, όπως είπε, το να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο.

Τα κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία, πρέπει κατά τημ καγκελάριο να ελαφρυνθούν.

Αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πήρε θέση στη συζήτηση για την προσφυγική κρίση, υποστηρίζοντας μια «Ατζέντα 2020» για μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Όπως, έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Welt: «Εάν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον ένα κοινωνικά και οικονομικά ισχυρό κράτος, τότε χρειαζόμαστε τη μετανάστευση». 

Τουλάχιστον 2.492 παράτυποι μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το λιμενικό 
Τουλάχιστον 2.492 παράτυποι μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 70 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα από τις 07:30 της Παρασκευής 28/0 έως στις 7:30 σήμερα το πρωί Δευτέρα 31/08, στα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου Κω και Σύμης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μυτιλήνη - Παρέμβαση από Μέρκελ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news