facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Τσέχος πρόεδρος: «Η χώρα μου θα μπει στο ευρώ μόλις φύγει η Ελλάδα»

Ένα περίπου μήνα αφότου εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία του να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, προκαλεί ξανά με μια νέα δήλωση που έκανε για την χώρα μας.

Κι όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Ζέμαν είπε την Κυριακή ότι θα αρχίσει να πιέζει για την ένταξη της χώρας του στη ζώνη του ευρώ, αμέσως μόλις αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Η νέα δήλωση του Τσέχου προέδρου περί Grexit διαδέχεται τα όσα είχε πει στα τέλη Ιουλίου για την χώρα μας στην εφημερίδα «Mlada fronta Dnes».

Ο Μίλος Ζέμαν είχε ταχθεί τότε κατά της εισόδου της Τσεχίας στην Ευρωζώνη «για όσο διάστημα η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης του ευρώ και για όσο διάστημα οι φορολογούμενοι, περιλαμβανομένων των Τσέχων, πληρώνουν το ελληνικό χρέος».

Κατά τον Ζέμαν, η αναβολή θα ισχύει μέχρι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ γεγονός που, όπως είχε πει ,θα ήθελε να συμβεί το συντομότερο δυνατόν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσέχος πρόεδρος: «Η χώρα μου θα μπει στο ευρώ μόλις φύγει η Ελλάδα»"

Παγώνει η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μεταθέτει τον χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης αναμένεται να εκδώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο νόμος 4336/2015 που ψηφίσθηκε στις 14 Αυγούστου προβλέπει στην ρύθμιση για το ΦΠΑ στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαιδεύσεως πως η υπαγωγή τους στο ΦΠΑ 23% ισχύει από τις 20 Ιουλίου 2015 και πως η δήλωση μεταβολών για την μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να υποβληθεί εντός 10 ημερών από την δημοσίευση του νόμου.

Ο ίδιος νόμος αναφέρει πως στην περίπτωση που μετά τις 20 Ιουλίου έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται με την δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου προκειμένου να προχωρήσουν στις ενέργειες και να μεταταχτούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για το ποια ιδιωτικά θα καταβάλουν το φόρο και πότε.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εισηγηθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μεταθέτει τον χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως από το νέος έτος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγώνει η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια"

Η πρώτη αποχώρηση από το κόμμα Λαφαζάνη: «Καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, χυλός, με φράξιες...»

Με βαριές καταγγελίες εναντίον της Λαϊκής Ενότητας συνδυάστηκε η αποχώρηση του ιδρυτικού στελέχους της οργάνωσης της Πρέβεζας Σπύρου Τάτση από το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Πρόκειται για την πρώτη αποχώρηση, που σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την ίδρυση του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σπύρος Τάτσης κάνει λόγο για «κόμμα χυλό», «κόμμα καρικατούρα» και «κόμμα ζηλωτών, που δεν ανέχονται άλλη άποψη εντός του».

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρόλο που είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της "Λαϊκής Ενότητας", αποφάσισα για λόγους προσωπικούς και πολιτικούς να μην παραμείνω στο κίνημα.

»Έχει μεγάλη σημασία πιστεύω με τι πρόγραμμα και ποιούς ανθρώπους, με ποιές συμμαχίες θα επιχειρήσουμε να παρέμβουμε.

»Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα που οικοδομείται με τη μεταφορά ενός κομματιού Σύριζα, ενός κόμματος παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων και όχι με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο άνθρωπο που αισθάνεται τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή του, στην κοινωνία και γενικά στη χώρα μας η εφαρμογή των μνημονίων.

»Οι εφεδρείες της αριστεράς δεν βρίσκονται σε κομματικά γραφεία και συμμαχίες κορφής, αλλά μέσα στην κοινωνία.

»Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα, όπου κομματάρχες αναζητούν νέα πολιτική στέγη, σε ένα κόμμα "μηχανισμών" που διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.

»Σε ένα κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του κόμματος, πλην εκείνης της ηγεσίας τους. Σε ένα κόμμα "καρικατούρα" του Σύριζα, ένα κόμμα χυλό.

»Η ένταξή μου στην Αριστερά δεν έχει την έννοια της στράτευσης στα συμφέροντα ενός κόμματος (δεν υπάρχει Αριστερά σωτήρας), αλλά εκφράζει τη δέσμευσή μου απέναντι στη ζωή.
Να αγωνίζεσαι χωρίς να προσδοκάς οφέλη.

»Στη σημερινή φάση η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι χόμπι αλλά στράτευση.

»Καλύτερο φάρμακο, η απόφαση να αγωνίζεσαι για την αλήθεια των ιδεών σου στη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης που ζούμε.

»Η ελπίδα πάντα υπάρχει και δεν είναι άλλη από τους κοινωνικούς αγώνες, την ατμομηχανή της ιστορικής εξέλιξης.

Σπύρος Τσάτσης
συν. εκπαιδευτικός»
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη αποχώρηση από το κόμμα Λαφαζάνη: «Καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, χυλός, με φράξιες...» "

Διαψεύδει ο Νικολούδης ότι γνώριζε τα περί παρέμβασης για την υπόθεση Μητρόπουλου

«Ο Υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Ε. Νικολούδης δηλώνει, κατηγορηματικά, ότι δεν γνωρίζει αν έγινε ή δεν έγινε, οποιαδήποτε παρέμβαση στην υπόθεση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου και ότι δεν είπε σε οποιονδήποτε, ότι έγινε παρέμβαση από κάποιον υπουργό στην ως άνω υπόθεση», αναφέρει το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τα ζητήματα αντιμετώπισης της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Νικολούδη εκδίδεται λίγες ώρες μετά τις αναφορές του Αλέξη Μητρόπουλου με την επίκληση του ονόματος του κ. Νικολούδη ως του προσώπου που γνωρίζει ποιο κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα να διαβιβάσει φάκελο αίτησης άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Μητρόπουλου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Νικολούδης ότι γνώριζε τα περί παρέμβασης για την υπόθεση Μητρόπουλου"

Τσίπρας: Με το «όχι» εκφράστηκε το «γαμώτο» του ελληνικού λαού

Περήφανος που έδωσε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να εκφράσει το «γαμώτο» του για τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας τιμάει και είμαστε περήφανοι που δώσαμε τη δυνατότητα αυτό το "γαμώτο" του ελληνικού λαού, για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 62 χρόνια να εκφραστεί με το "όχι" και το 62% του δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι από αύριο θα μιλάει «με τη γλώσσα της μάχης».

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παλιό πολιτικό κατεστημένο που, όπως είπε, έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιστρέψει στο κατεστημένο αυτό να επιστρέψει.

«Μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε ένα τέλος στη μελαγχολία», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ και είμαστε όρθιοι για να δώσουμε με το ίδιο σθένος την μάχη, για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που σήμερα καμουφλάρεται, φοράει την προβιά της ήρεμης δύναμης. Αν επιστρέψει, θα επιστρέψει με τους χειρότερους ορούς».

«Πρέπει να οργώσουμε την Ελλάδα για να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι είναι έτοιμος να μιλήσει πλέον με τη γλώσσα της μάχης.

«Αναγκαστικά, ίσως από εδώ και στο εξής να είμαι πιο πεζός, άλλα θα μιλήσω με τη γλωσσά της μάχης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαθιά επιθυμία του πολίτικου κατεστημένου είναι να κάνει πράξη την Αριστερή παρένθεση, μια παρένθεση επτά μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται η εικόνα ενός κόμματος σε αποσύνθεση που δεν μπορεί να δώσει τη μάχη αλλά, όπως σημείωσε, η πραγματικότητα που αναδείχθηκε από τη χθεσινή και σημερινή διαδικασία είναι διαφορετική.

«Δεν θα τους αφήσουμε να τους περάσει. Σας καλώ σε αυτή την εκλογική αντιπαράθεση. Οι αντίπαλοί μας έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική συσκότισης των πολίτικων μηνυμάτων. Το μήνυμά τους είναι πως "όλοι το ίδιο είμαστε"», είπε, τονίζοντας ότι «επί 40 χρόνια δημιούργησαν αυτό το κράτος της διαφθοράς» και ότι «οι αμαρτίες 40 χρόνων δεν συγκρίνονται με τους επτά μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, διερωτήθηκε: «Αν αύριο οδηγηθούμε πίσω. Μας λέει η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης ότι επτά μήνες γυρίσατε τη χώρα πίσω και εμείς έχουμε να επιδείξουμε ένα πρόγραμμα φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων. Τι θα κάνει; Θα τα πάρει πίσω; Θα κλείσει ξανά την ΕΡΤ; Τις 100 δόσεις; το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση;».

Δέχθηκε να λάβει μέρος σε debate με τον κ. Μεϊμαράκη

Πάντως, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε το αίτημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τηλεοπτικό διάλογο.

«Κι ένα και δύο και τέσσερα debate κι όσα θέλει και όποτε θέλει και όπου θέλει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Δεν κρυφτήκαμε ποτέ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Με το «όχι» εκφράστηκε το «γαμώτο» του ελληνικού λαού"

Νέα πρόσκληση από Λαϊκή Ενότητα σε ΚΚΕ για συμπόρευση

Είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να αναγορεύει σε κύριο αντίπαλο της τη Λαϊκή Ενότητα και να επιδίδεται σε ανοίκειες και γραφικές προσωπικές επιθέσεις κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται η συμπόρευση και συμπαράταξη, πέρα από διαφορές, όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα μεγάλο φιλεργατικό, πατριωτικό και δημοκρατικό μέτωπο αντίστασης, ελπίδας και νίκης ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα και την εθνική υποτέλεια. Αυτό το μέτωπο επιδιώκει η Λαϊκή Ενότητα. Αυτή είναι η πρόσκληση της Λαϊκής Ενότητας προς το ΚΚΕ: Συμπόρευση και όχι στείρα αντιπαλότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι σε σημερινή συνέντευξή του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να αχρηστεύσει τις παγίδες που του στήνουν, όπως είναι «το νέο ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη, που υπηρετεί από άλλο πόστο τώρα, τον ίδιο στόχο, της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι ενιαίος ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το χειρότερο μνημόνιο στο οποίο ενσωματώνονται τα δύο προηγούμενα, προσθέτοντας ότι και «ο ΣΥΡΙΖΑ Νο1 του Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 του Λαφαζάνη και λοιπών είναι συνυπεύθυνοι» και για την καλλιέργεια αυταπατών στον λαό και για τη συνολική πολιτική που άσκησαν ως κυβέρνηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόσκληση από Λαϊκή Ενότητα σε ΚΚΕ για συμπόρευση"

Σπίρτζης: Δεν έχω ούτε εμπλοκή, ούτε γνώση για την υπόθεση Μητρόπουλου

Απάντηση στον Αλέξη Μητρόπουλο έδωσε ο Χρήστος Σπιρτζης -χωρίς να τον κατονομάσει- κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή.

Ο κ. Σπίρτζης είπε πως ποτέ δεν δίστασε να συγκρουστεί πάνω στο τραπέζι και δημόσια με συμφέροντα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν «σπεκουλάρει» την κυβέρνηση και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στις καταγγελίες Μητρόπουλου είπε χαρακτηριστικά: «Με την υπόθεση του συντρόφου δεν έχω ούτε εμπλοκή, ούτε γνώση».

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα να τεθεί επικεφαλής στην περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής, σημείωσε πως έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά στον πρωθυπουργό για οποιαδήποτε περιφέρεια και για οποιαδήποτε θέση, εκλόγιμη ή μη.

Είπε, μάλιστα, πως όσοι βρέθηκαν παλιότερα σε ένα προοδευτικό κόμμα το οποίο μετεξελίχθηκε σε νεοφιλελεύθερο μόρφωμα -εννοώντας το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ήταν στελέχη και ο ίδιος και ο κ. Μητρόπουλος- θα πρέπει να υπηρετήσουν μια ριζοσπαστική πολιτική.

«Να μην αφήσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ», τόνισε με νόημα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Κυριακή ο κ. Μητρόπουλος κατήγγειλε ότι ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπουργός, Παναγιώτης Νικολούδης, του αποκάλυψε ότι κυβερνητικό στέλεχος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει εντολή στον εισαγγελέα να πάει ο φάκελος αίτησης άρσης ασυλίας του στη Βουλή.

Μάλιστα, μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του κόμματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κάποια κανάλια ποντάρουν να είναι επικεφαλής στην περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής ο κ. Σπίρτζης. Υποστήριξε ακόμη ότι ορισμένοι προωθούν τον κ. Σπίρτζη για να πάρει θέση στις λίστες πάνω από τους κ.κ Πάντζα και Αθανασίου, ενώ ισχυρίστηκε ότι για όλα αυτά έχει ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και πως την κατάσταση γνωρίζουν και οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Σαγιάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Δεν έχω ούτε εμπλοκή, ούτε γνώση για την υπόθεση Μητρόπουλου"

Είσηγηση για σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου

Τη χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν. 3863/10) ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους -που διατηρούν, παρά τις τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010- εισηγούνται μέλη της Επιτροπής «σοφών» για το νέο συνταξιοδοτικό.

Η εισήγηση αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατρούγκαλου την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένη την προβλεπόμενη από το τρίτο μνημόνιο ενοποίηση (το 2016) «υπό την ομπρέλα» του ΙΚΑ όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και στο πλαίσιο της αναζήτησης «ισοδύναμων» μέτρων για να «καλυφθούν» τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες «αδικαιολόγητες» περικοπές στις συντάξεις. 

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού όλων των συντάξεων θα «εξαφανίσει» τα ειδικά καθεστώτα που εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.α.) ύστερα από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θα απλοποιήσει τον τρόπο απονομής των συντάξεων και θα εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση την τελευταία αλλαγή του συνταξιοδοτικού, όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2015 λαμβάνουν ένα τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων τους (ποσοστά αναπλήρωσης από 70% και πάνω για 35ετία), και δεύτερο τμήμα, αναλογικό του χρόνου ασφάλισής τους από 1/1/2011 με βάση τις εισφορές και μέρος της βασικής σύνταξης. Αντιθέτως, η σύνταξη ενός ασφαλισμένου για πρώτη φορά από την 1η/1/2011 και μετά υπολογίζεται, για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, με βάση χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τα «ανοίγματα»

Το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης υπολογίζεται να φτάσει το 2016 στα 2,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να «καλυφθεί» από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και τα οποία θα αρχίσουν να «ωριμάζουν» από το 2018 και μετά (άμεση εξοικονόμηση φέρνουν μόνο οι αυξημένες εισφορές ασθενείας των συνταξιούχων που, όμως, αποδίδονται στον... ΕΟΠΥΥ).

Παράλληλα, το τρίτο Μνημόνιο ζητά να βρεθούν, έως τον Οκτώβριο, νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7 - 1,8 δισ. ευρώ) για το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές, επειδή δεν συνοδεύονταν από οικονομική μελέτη, τις παρακρατήσεις εισφορών στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, την ολοσχερή κατάργηση των δώρων κ.α. Μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι η παρακράτηση των εισφορών θα επανανομοθετηθεί και δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει όλες τις συντάξεις (με αναλογικά ποσοστά κρατήσεων).

«Ισοδύναμα» για τις «ρήτρες»
Κορυφαία μέλη της Επιτροπής Κατρούγκαλου θεωρούν ότι αν δεν αλλάξει η αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι αδύνατον να βρεθούν... ισοδύναμα για να αποφευχθούν νέες μειώσεις στις επικουρικές και στα εφάπαξ με βάση τις ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων. Με το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ το 2016 και στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ στα 900 εκατ. ευρώ, εισηγούνται αντί της αύξησης εισφορών και της περικοπής παροχών:

Για τα επικουρικά είτε την ενοποίηση με την κύρια ασφάλιση (που όμως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και προβλέπει την υποχρεωτική κρατική συμμετοχή, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης), είτε τη μετατροπή τους σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Για τα Ταμεία Πρόνοιας προτείνεται η ενοποίησή τους κατά τα πρότυπα του ΕΤΕΑ σε ένα ενιαίο ταμείο.

Οπως σημειώνει στην «Ημερησία» ο γενικός διευθυντής του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Καλάκος, η ενοποίηση και το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, «καθιστούν βραχυπρόθεσμο» το ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία Πρόνοιας (37.000 εφάπαξ παραμένουν απλήρωτα), ενώ έως το 2019 οι εισφορές των «εν ενεργεία» υπαλλήλων θα επαρκούν για να πληρώνονται τα εφάπαξ.

Νέα μέτρα

Με βάση το τρίτο μνημόνιο, τον Οκτώβριο πρέπει να οριστικοποιηθούν επιπλέον παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η/1/2016. Αν δεν βρεθούν «ισοδύναμα» θα πρέπει: Να αυξηθούν όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου), είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες). Να γίνουν νέες μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Είσηγηση για σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου"

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το κυβερνητικό πρόγραμμα, στη βάση του οποίου το κόμμα ζητεί ισχυρή εντολή στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από την Πανελλαδική Διάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνει τις εργασίες της αργότερα σήμερα.

Στο επίκεντρο του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η ελάφρυνση των συνεπειών του μνημονίου.

Ως βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες στο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Αναφορικά με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το μέτρο θα αρθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.



Διαβάστε Περισσότερα » "Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ"

Θεοδωράκης: Τον Τσίπρα δεν τον εμπιστεύονται ούτε στο κόμμα του

«Δεν είναι η χώρα που δεν μπορεί, είναι οι πολιτικοί που δεν μπορούν», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή στη Μακεδονία της Κυριακής και προσθέτει ότι «το μεγάλο μας χρέος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Και εκεί στοχεύουν οι συγκεκριμένες προτάσεις μας. Ανάπτυξη, παραγωγή, επενδύσεις. Με αλλαγή του κράτους και σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Έτσι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, έτσι θα αυξηθεί το εθνικό εισόδημα. Μόνον εμείς λέμε πώς θα μοιράσουμε τον πλούτο και όχι πώς θα επιμερίσουμε τη φτώχεια».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπολύει εκ νέου πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, κατηγορώντας τους ότι δημιούργησαν και επέτειναν την κρίση, ενώ σχολιάζοντας την περίπτωση Τσίπρα επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας τα έχει κάνει μαντάρα. Το Φεβρουάριο ήταν ο πιο αγαπητός πρωθυπουργός και τον Αύγουστο δεν τον εμπιστεύονται ούτε στο κόμμα του».

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στις οποίες θα στηρίζεται η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς από την πρώτη στιγμή μιλάμε για μία πλειοψηφία του 51%. Προσέξτε, όχι του 51% στη Βουλή, σε έδρες δηλαδή, αλλά του 51% του εκλογικού σώματος».

Τέλος, μιλώντας για τους εκλογικούς στόχους του Ποταμιού αναφέρει ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Ένα δυνατό Ποτάμι θα είναι χρήσιμο, όταν τα ψέματα των κομμάτων εξουσίας για άλλη μία φορά εξανεμιστούν. Να μπορέσουμε δηλαδή να σύρουμε και τους υπόλοιπους στις γενναίες τομές που έχει ανάγκη η χώρα».

Κύριε Θεοδωράκη, υιοθετείτε ένα σύνθημα που λεει ότι «εμείς μπορούμε». Τι μπορείτε να αλλάξετε, όταν η χώρα «δεν μπορεί»;


Δεν είναι η χώρα που δεν μπορεί, είναι οι πολιτικοί που δεν μπορούν. Και πώς να μπορέσουν; Οι περισσότεροι δεν έχουν δουλέψει, βάρδιες βαράγανε μόνο στα κομματικά γραφεία. Πού να μάθουν πώς βγαίνει ο μισθός, πώς στήνεται μία επιχείρηση; Oι παλιοί πολιτικοί δεν αντιστοιχούν στην κοινωνία, δεν την εκπροσωπούν. Οι άνθρωποι στο Ποτάμι έχουν δουλέψει, είναι πετυχημένοι στους τομείς τους. Και ξέρουν και θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τη χώρα.

Kαι με ποιο ποσοστό θα μπορέσετε να τα κάνετε αυτά; Πού βρίσκεται ο εκλογικός πήχης για το Ποτάμι;

Πρέπει να ξεπεράσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Ένα δυνατό Ποτάμι θα είναι χρήσιμο, όταν τα ψέματα των κομμάτων εξουσίας για άλλη μία φορά εξανεμιστούν. Να μπορέσουμε δηλαδή να σύρουμε και τους υπόλοιπους στις γενναίες τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Και νομίζω ότι θα εκπλήξουμε ευχάριστα. Γιατί μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες, ζωογόνες δυνάμεις έρχονται στην κοίτη του Ποταμιού.

Μιλάτε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά και τα άλλα κόμματα το ίδιο λένε. Γιατί οι δικές σας μεταρρυθμίσεις θα είναι καλύτερες από αυτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιοι άλλοι μιλάνε για μεταρρυθμίσεις; Η Νέα Δημοκρατία που επί των ημερών της διπλασιάστηκε το δημόσιο; Ή ο ΣΥΡΙΖΑ που ακούει μεταρρυθμίσεις και βγάζει σπυριά; Ο κ.Τσίπρας ονόμασε μεταρρύθμιση το άνοιγμα των συνόρων και το άνοιγμα των φυλακών. Και αν κάποια στιγμή η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν μία μεταρρύθμιση, το έκαναν υπό την πίεση των εταίρων ή των συνθηκών και μετά τη σαμποτάρισαν. Όλοι ξέρουμε γιατί. Γιατί δεν θέλανε να δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους. Τις διάφορες συντεχνίες και αυτούς που είχαν διορίσει στο κράτος. Κάπως έτσι δημιουργήσαν ή επέτειναν την κρίση τα παλιά κόμματα.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η φτώχεια της χώρας με ένα χρέος που δεν βγαίνει;

Η φτώχεια της χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με αύξηση της παραγωγής. Με την παραγωγή πλούτου δηλαδή. Ενός πλούτου που πρέπει να μοιραστεί δίκαια. Για το χρέος τώρα εμείς προτείναμε συγκεκριμένο τρόπο ελάφρυνσης, την εποχή που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για μονομερή διαγραφή. Τώρα βέβαια έφτασε να εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους για μία υπόσχεση έστω μείωσης του χρέους, για να την κάνει μετά προεκλογική σημαία. Το χρέος ασφαλώς και πρέπει να μειωθεί. Το κακό είναι ότι στο χρέος που υπήρχε φόρτωσε κι άλλο ο κ. Τσίπρας. Επομένως η ανάγκη να δοθεί περίοδος χάριτος, να πέσουν κι άλλο τα επιτόκια και να παραταθεί η αποπληρωμή είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη.

Τελικά εμπιστεύεστε τον κ. Τσίπρα ή όχι;

Το θέμα είναι αν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Νομίζω ότι ο κ.Τσίπρας τα έχει κάνει μαντάρα. Το Φεβρουάριο ήταν ο πιο αγαπητός πρωθυπουργός και τον Αύγουστο δεν τον εμπιστεύονται ούτε στο κόμμα του.

Αφού φαίνεται ότι δεν τον εμπιστεύεστε, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και πάρει την εντολή, δεν θα στηρίξετε μία κυβέρνηση Τσίπρα; Προτιμάτε τον κ. Μεϊμαράκη;

Ξέρετε ότι το πρώτο κόμμα έχει μπόνους 50 έδρες λόγω αυτού του απαράδεκτου εκλογικού νόμου. Άρα είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κυβέρνηση χωρίς αυτό. Δεν είναι λοιπόν θέμα δικών μου προτιμήσεων, αλλά σε ποιους θα δώσουν δύναμη οι πολίτες. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς από την πρώτη στιγμή μιλάμε για μία πλειοψηφία του 51%. Προσέξτε, όχι του 51% στη Βουλή, σε έδρες δηλαδή, αλλά του 51% του εκλογικού σώματος. Εμείς θέλουμε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε αυτή.

Γιατί ο νέος και ο μακροχρόνια άνεργος, ο επαγγελματίας χωρίς δουλειά, ο μικρομεσαίος αγρότης, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο ημιαπασχολούμενος 30αρης των 150 ευρω, που μένει ακόμα στο πατρικό του, να ψηφίσει το «κυριλέ Ποτάμι των βορείων προαστίων», όπως λένε οι αντίπαλοί σας;

Μεγάλωσα και έζησα για πολλά χρόνια στην Αγία Βαρβάρα, στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Εκεί είναι ακόμη πολλοί φίλοι μου. Άλλοι πολιτικοί αρχηγοί μεγάλωσαν στα βόρεια προάστια. Αυτοί που επίσης δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους. Γιατί είχαν οι μπαμπάδες τους ή οι θείοι τους. Άρα όλα αυτά που μου λέτε εγώ τα ξέρω από πρώτο χέρι. Γι” αυτό ακριβώς είπα στη Βουλή ότι το μεγάλο μας χρέος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Και εκεί στοχεύουν οι συγκεκριμένες προτάσεις μας. Ανάπτυξη, παραγωγή, επενδύσεις. Με αλλαγή του κράτους και σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Έτσι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, έτσι θα αυξηθεί το εθνικό εισόδημα. Μόνον εμείς λέμε πώς θα μοιράσουμε τον πλούτο και όχι πώς θα επιμερίσουμε τη φτώχεια.

Ποιος πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα και πως θα αποτρέψετε τη φυγή επιχειρήσεων στη Βουλγαρία;

Οι μισθοί δεν ανεβαίνουν με προεδρικά διατάγματα ούτε με μαγικά ραβδιά. Χρειάζεται να έρθει ανάπτυξη. Και η αύξηση πρέπει να συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν λέγαμε στις προηγούμενες εκλογές ότι η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ήταν μία τεράστια πολιτική απάτη, μας επιτέθηκαν άγρια. Τελικά αυτή η θλιβερή κυβέρνηση όχι μόνο δεν αύξησε τον μισθό, αλλά με τις τυχοδιωχτικές επιλογές της τον πήγε ακόμη παρακάτω.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Τον Τσίπρα δεν τον εμπιστεύονται ούτε στο κόμμα του"

Ευρωπαϊκό ταμείο - ασπίδα για καταθέσεις έως 100.000€

Επισπεύδεται η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης με τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, που θα εγγυάται ανά καταθέτη και ανά τράπεζα ποσό ύψους έως και 100.000 ευρώ για τα κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Η επιτάχυνση των εξελίξεων υπαγορεύτηκε από την κρίση στην Κίνα, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία σε ιδιώτες καταθέτες αλλά και επιχειρήσεις, καθώς το χρήμα «δραπετεύει» είτε σε τραπεζικά συστήματα χωρών εκτός της Γηραιάς Ηπείρου είτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα ρευστότητας είναι προ των πυλών και στις χώρες του Βορρά. Παρά το γεγονός ότι το ξέσπασμα της κινεζικής κρίσης ήταν αναμενόμενο τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και από τις πολιτικές ηγεσίες των ισχυρότερων κρατών της παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής σκηνής, οι αμυντικές κινήσεις που έγιναν εντός των ευρωπαϊκών τειχών ήταν κατά βάση περιορισμένες.

Τα ανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ιδιαίτερα αργά και κυρίως στην περίπτωση κατά την οποία το μπλοκ των χωρών του Βορρά τάσσεται ενάντια στην εφαρμογή ενός μέτρου, όπως ήταν για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση. Ωστόσο, η τραπεζική ένωση είναι πλέον μια πραγματικότητα, με μια βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωσή της το Ενιαίο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), για το οποίο προέβαλε έντονες ενστάσεις η γερμανική καγκελαρία. Και τούτο δεν ήταν τυχαίο, καθώς τα τελευταία 6 χρόνια κρίσης η ρευστότητα των χωρών του Νότου έβρισκε κατά κύριο λόγο «στέγη» στα τραπεζικά συστήματα των κρατών του Βορρά.

Ο τρίτος πυλώνας

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση έχει σχεδιαστεί με βάση τρεις πυλώνες:

Τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, με την ΕΚΤ να λειτουργεί ως επικεφαλής εποπτική τραπεζική αρχή.

*Τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, που απαρτίζεται από την ενιαία αρχή εξυγίανσης και το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης.
*Το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους κρίθηκε ότι η τρέχουσα διάρθρωση με εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων ήταν ευάλωτη σε μεγάλες τοπικές διαταραχές, ιδίως όταν το κράτος και ο εθνικός τραπεζικός τομέας θεωρείται ότι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως π.χ. είναι η χώρα μας. Το κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων θα αυξήσει την ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών κρίσεων, λένε οι πέντε πρόεδροι της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης Ντόναλντ Τουσκ, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην έκθεσή τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ενα κοινό σύστημα είναι επίσης πιθανότερο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά κινδύνων και διότι οι ιδιωτικές εισφορές αντλούνται από ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά.

Οι πέντε Ευρωπαίοι πρόεδροι παραδέχονται ότι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων θα χρειαστεί χρόνο, πλην όμως εκτιμούν ότι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Μια πιθανή λύση θα ήταν να σχεδιαστεί το EDIS ως σύστημα αντασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων, λένε οι πέντε πρόεδροι.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό ταμείο - ασπίδα για καταθέσεις έως 100.000€"

Δημοκρατική Συμπαράταξη, το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Την συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσαν το μεσημέρι της Κυριακής η Φώφη Γεννηματά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Όπως ανακοίνωσαν, το ψηφοδέλτιο θα είναι κοινό και το όνομα του σχήματος θα είναι Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όπως ανέφεραν, τα κόμματα κρατούν την οργανωτική και πολιτική τους αυτοτέλεια και αυτονομία, ενώ η συμφωνία τους βασίζεται σε «δέκα συν μία» προγραμματικές θέσεις, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων και οι δύο πρόεδροι κατέστησαν σαφές ότι θα επιδιώξουν μετεκλογικά την κυβερνητική συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ώστε η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση.

Την αντίθεσή τους στην κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει με δήλωσή τους 31 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοκρατική Συμπαράταξη, το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ"

Πρακτικά του ΔΝΤ: Ήξεραν από το 2010 ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει

"Πώς το ατύχημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, αλλάζει το Ταμείο" είναι ο τίτλος ημοσιεύματος του Reuters, που καταγράφει μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις τις αμφιβολίες που είχε από την αρχή το ΔΝΤ για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια.

"Η έρευνα αδημοσίευτων πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ δείχνει ότι μία πλειοψηφία σχεδόν των διευθυντών του θεωρούσαν στις 9 Μαΐου του 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν αποτελεσματικό", αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για το πρόγραμμα ήταν ότι δεν προβλεπόταν αναδιάρθρωση του χρέους, δηλώνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ. "Ήταν απόλυτα σαφές , όχι σε όλους, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών μας, ότι ήταν αναγκαία μια αναδιάρθρωση", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Αλλά οι Ευρωπαίοι φοβόνταν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν "φορτωμένες" με ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και υποστήριξαν ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους θα μετέδιδε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, παρακινώντας άλλες χώρες να ζητήσουν επίσης συμφωνίες για το χρέος τους.

"Το ΔΝΤ επιμένει τώρα ότι δεν θα συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, αν η Ευρώπη δεν δεχθεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε έκταση που έως τώρα η Ευρώπη απέρριπτε", σημειώνει το Reuters. Υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ΔΝΤ δήλωσε πως το πρόγραμμα, αντικειμενικά, έφερε σε χειρότερη θέση την Ελλάδα. "Δανείζαμε μία χώρα που δεν είναι ήδη σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της", είπε.

Πριν διαμορφωθεί το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έλεγε πως το Ταμείο δεν έπρεπε να συμμετέχει σε προγράμματα στην Ευρώπη, βασιζόμενη στην ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα επαρκές πακέτο, ώστε να φανεί ότι η Ευρώπη μπορούσε να χειριστεί τα δικά της θέματα.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2012 οριστικοποιήθηκαν το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η Λαγκάρντ, που είχε, πλέον, αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ, εξέφρασε τις ανησυχίες της. Ο τότε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε πως, τότε, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει, προφητικά, προς τους Ευρωπαίους, πως σε τρία χρόνια θα κληθούν να δώσουν και άλλα χρήματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι του 2011, δήλωσε στο Reuters ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό. "Το ΔΝΤ και η Ευρώπη επέμεναν σε σκληρά μέτρα για να αποδείξουμε ότι ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε το πολιτικό κόστος", είπε. Οι περισσότεροι στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι ένας από τους λόγους που το πρόγραμμα της τρόικας απέτυχε ήταν επειδή διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν ποτέ σωστά τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες από την άλλη πλευρά, χρεώνουν λάθη στο ΔΝΤ, την εμμονή σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί τις επιμονής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά όχι πριν λάβει τη δέσμευση από την Ευρώπη ότι θα δοθεί στη Ελλάδα κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους της.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη έχει προκαλέσει, επίσης, μεγάλη συζήτηση για την κυριαρχία στο Ταμείο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Λαγκάρντ αναμένεται να κερδίσει μία δεύτερη θητεία ως γενική διευθύντρια, αν την επιδιώξει, αλλά η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και άλλοι μέτοχοι επιδιώκουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις αποφάσεις του ΔΝΤ.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρακτικά του ΔΝΤ: Ήξεραν από το 2010 ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει"

Λαφαζάνης: To ευρώ ήταν το δόγμα της κυβέρνησης - Το μνημόνιο γερμανική φυλακή

«Το ευρώ ήταν το δόγμα της κυβέρνησης» τόνισε στον ΣΚΑΪ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγορώντάς την ότι «πέρασε στην αντίπερα όχθη». «Η κυβέρνηση ήθελε την Ελλάδα προσκολλημένη στο ευρώ ό,τι και να γίνει, πάση θυσία στο ευρώ, ήταν δόγμα» ανέφερε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας. «Το μνημόνιο είναι μια γερμανική κοινωνική φυλακή υψίστης ασφαλείας που κανείς δεν μπορεί να αποδράσει (...) είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα στο γερμανικό νόμισα» δήλωσε μάλιστα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «το μνημόνιο σημαίνει απεριόριστη λιτότητα, κηδεμονία, υποτέλεια για 10 χρόνια, 20 χρόνια...» «Δεν μπορούμε να φύγουμε από την ύφεση με τη μνημονιακή κηδεμονία, δεν μπορεί να πάει έτσι η χώρα. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ» υποστήριξε. 

«Με τα μνημόνια δεν έχουμε διέξοδο, αν συνεχιστεί ο δρόμος θα οδηγηθούμε σε εξόντωση, κοινωνική και εθνική εξαφάνιση» παρατήρησε. 

Ερωτηθείς για το πού θα βρεθεί χρηματοδότηση για το νέο νόμισμα και την οικονομία, δήλωσε ότι «μάλλον θα χρειαστεί διαφορετικός δρόμος εκτός ευρώ με εναλλακτική προοπτική για να ανασάνει η οικονομία, καθώς το μνημόνιο δεν είναι αυτοσκοπός». «Μισθούς και συντάξεις πληρώνουμε με τα χρήματα των φορολογουμένων» εξήγησε. 

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης «είναι ψεύδος και μύθος ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε φάρμακα και πρώτες ύλες στη δραχμή, έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο, δεν θα χρησιμοποιούμε δανεικά για να πληρώσουμε.. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εκτός ευρώ και είναι μια χαρά».
«Σε πόλεμο με τα μνημόνια» 
«Δεν έχω κηρύξει εμφύλιο σε καμία πλευρά» απάντησε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα. «Βεβαίως έχουμε πόλεμο με μνημόνια και πολιτικές και τα μνημόνια θα ακυρωθούν. Εγώ πάντα έθετα πολιτικά τα θέματα και ως τέτοιο το διαχειρίστηκα και δικαιώθηκα» σχολίασε. 

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι είναι οριστική η συμπόρευσή της με τη ΛΑΕ, απλώς δεν έχει οριστικοποιηθεί η μορφή της συμπόρευσης αυτής. Απέκλεισε πάντως εκ νέου συμπόρευση με τα μνημονιακά κόμματα, μεταξύ αυτών και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Προς ΚΚΕ: «Να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας»
Απαντώντας στις κατηγορίες του γγ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ότι δεν αντέδρασε για το μνημόνιο των 47 σελίδων τόνισε κύριος αντίπαλός του ΚΚΕ δεν είναι η ΛΑΕ αλλά οι μνημονιακές δυνάμεις. «Πρέπει να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας και συμπόρευσης όχι άδικης πολεμικής. Χρειάζεται μεγάλο αντιμνημονιακό, προοδευτικό μέτωπο» σημείωσε. 

«Έλεγα ευθέως στον Αλέξη τον Τσίπρα ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούν σε λάθος πορεία και θα ‘χουμε άσχημες εξελίξεις, τα έλεγα και στα κομματικά και στα συλλογικά όργανα, εμείς είχαμε καταγγείλει στην ΚΕ τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη» εξήγησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Για μετανάστες: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα»
Ο κ. Λαφαζάνης άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για «ελάχιστο συντονισμό και σχεδόν ανύπαρκτους πόρους για τους μετανάστες». 

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στη Μυτιλήνη στην οποία είχε μεταβεί στο πλαίσιο περιοδείας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω ξαναδεί αυτό που είδα και ελπίζω να μην το ξαναδώ... Ανείπωτη τραγωδία, άνθρωποι σε κατάσταση χειρότερη από τα ζώα παιδιά που δεν έχουν να φάνε σε κατάσταση ζωώδη...» 

«Πρόκειται για την απόλυτη τραγωδία, είναι ντροπή και όνειδος για όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε. «Η Ευρώπη έκανε δυο εγκλήματα, το πρώτο το μνημόνιο με συναίνεση παραδομένων κυβερνήσεων που έκανε πρόσφυγες τη νεολαία μας, το δεύτερο, τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που κατακλύζουν τη νότιο Ευρώπη πρόκειται για τραγωδία ευρωπαϊκή, κτηνωδία, δείχνει τι βρόμικο κατεστημένο κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη» ανέφερε δε ο πρόεδρος της ΛΑΕ. 

Σκουριές: «Δεν πρόλαβα» 
Για τις Σκουριές διευκρίνισε έκανε ανάκληση της οικοδομικής άδειας της Eldorado ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σταμάτησε την υλοτόμηση και επέστρεψε την άδεια λειτουργίας, κάτι που θα τού έδινε το δικαίωμα της αφαίρεσης άδειας, αλλά μεσολάβησε η έξοδός του από την κυβέρνηση και συνάντησε την μανιώδη αντίδραση της Eldorado και εργαζομένων. 

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: To ευρώ ήταν το δόγμα της κυβέρνησης - Το μνημόνιο γερμανική φυλακή "

Γεννηματά: Απαραίτητος ο τρίτος πόλος

Αναγκαία για τη χώρα η εκλογική ενίσχυση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στο Βήμα.
Η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ εν μέσω διαφαινόμενης εκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και μετά το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, εξηγεί γιατί είναι χρήσιμη η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει αντιφατικό τον Αλέξη Τσίπρα και απευθύνει αιχμές για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη. 
Η εκλογική επιδίωξη σας είναι να αποτελέσετε τον τρίτο εναλλακτικό πόλο ο οποίος θα εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας και της κυβέρνησης. Αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιήσατε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τι πιστεύετε ότι θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά;
Η δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού φορέα στο χώρο μεταξύ της συντηρητικής ΝΔ και της ιδεοληπτικής, λαϊκίστικης δήθεν αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μια ευκαιριακή εκλογική επιδίωξη.
Είναι ανάγκη για τη χώρα. Αποτελεί αίτημα ενιαίας πολιτικής έκφρασης ενός ρεύματος που θα είναι ξανά πλειοψηφικό. Περιλαμβάνει τις δυνάμεις του Ριζοσπαστικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής Αριστεράς.
Η εκλογική συμπαράταξη δυνάμεων αυτού του χώρου, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση.
Η ενισχυμένη εκλογικά, πολιτικά και κοινοβουλευτικά επιρροή του θα είναι αποφασιστικός παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.
Πως θα πείσετε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ξανά ΠαΣοΚ; Ιδίως όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εσείς εκφράζετε το παλαιό σύστημα και ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην τα κατάφερε αλλά πάλεψε με τους εταίρους;
Η προεκλογική δημαγωγία και η πρωτόγνωρη μετεκλογική αντίληψη και πρακτική δεν επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να αυτοπροσδιορίζεται πια, ως το «νέο» στην πολιτική ζωή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν ήταν για τη χώρα και όσους τον πίστεψαν, η αρχή του νέου αλλά το τέλος του παλιού.
Ο μύθος της σκληρής διαπραγμάτευσης, επίσης, έχει καταρρεύσει.
Είναι κωμικό να το ισχυρίζεται σήμερα κανείς αυτό, όταν έχουν αποκαλυφθεί οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί, τα τυχοδιωκτικά «παίγνια» και κυρίως τα καταστροφικά για τη χώρα αποτελέσματα τους.
Εμείς. ζητάμε ψήφο μίας νέας αρχής. Μίας νέας αρχής για τη παράταξη μας. Με αξιόπιστο και σύγχρονο λόγο, με νέα ικανά πρόσωπα και με την ωριμότητα των εμπειριών μας.
Αλλά κυρίως μιας νέας αρχής για τη χώρα.
Για να συμβάλλουμε θετικά στην αποτελεσματική εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Χρειάζονται τομές και ρήξεις στο κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο, στο κοινωνικό κράτος, που έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε.
Σας ανησυχεί η διαφαινόμενη πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που ενδεχομένως να συρρικνώσει τα μικρότερα κόμματα;
Οι τεχνητές πολώσεις και τα ψεύτικα διλήμματα είναι παλιά ξεπερασμένα πολιτικάντικα κόλπα. Αναντίστοιχα με τις σημερινές πολιτικές συνθήκες και τις ανάγκες της χώρας.
Η χώρα χρειάζεται πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση, που θα εκφρασθεί με μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση. Η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις
Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θέλει συνεργασία μετά τις εκλογές με τα συστημικά κόμματα στα οποία περιλαμβάνει και το ΠαΣοΚ. Τι απαντάτε;
Ο κ. Τσίπρας λέει ταυτοχρόνως τα εξής.
Ότι είναι ο μόνος που διαπραγματεύτηκε για να φέρει τελικά μια συμφωνία που παραδέχεται ότι είναι κακή αλλά τη θεωρεί επιτυχία και παρότι δεν την πιστεύει, δεν συνεργάζεται με κανέναν για την εφαρμόσει και να τη βελτιώσει.
Ο αντιφατικός αυτός τρόπος σκέψης, με υπερβαίνει.
Το Ποτάμι κινείται περίπου στον ίδιο χώρο με το ΠαΣοΚ και επίσης αποκλείει τη συνεργασία μαζί σας...
Το Ποτάμι δεν έχει σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία.
Θέλει να γίνει μπαλαντέρ στο πολιτικό σύστημα με αυτοσκοπό να κυβερνήσει. Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς στόχους, χωρίς περιεχόμενο.
Σε ότι αφορά τις συνεργασίες, αυτές οφείλουν να στηρίζονται σε δεσμευτικό προγραμματικό πλαίσιο. Όποιος πραγματικά πιστεύει στη δύναμη των συνεργασιών οφείλει να επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση. Οφείλει να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και λαϊκή υποστήριξη. Σε αντίθετη περίπτωση απλώς επιδιώκεις να γίνεις μια ακόμη κυβερνητική ουρά.
Το προσκλητήριο που κάνατε για συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου σε ποιους απευθύνεται;
Στην πολιτική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Ιδιαίτερα σ' αυτούς που έχουμε συμπορευτεί και έχουμε δώσει μαζί κοινωνικούς, πολιτικούς, εθνικούς αγώνες. Που βαδίσαμε χρόνια πολλά μαζί, που μεγαλώσαμε μαζί, που ονειρευτήκαμε μαζί, που αλλάξαμε την Ελλάδα μαζί και τους λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα το δικό τους σπίτι.
Αλλά και σε όλα τα κόμματα , τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του χώρου που οριοθετείται ανάμεσα στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και στις παραπλανητικές υποσχέσεις του αριστερού λαϊκισμού.
Με στόχο την ανάδειξη ενός Τρίτου Εναλλακτικού Πόλου με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική που θα απαντά με καταλυτικό τρόπο στην καρικατούρα δικομματισμού ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην κοινή αυταπάτη τους για αυτοδυναμία.
Η πρωτοβουλία αυτή υπερβαίνει τις εκλογικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες και απευθύνεται σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη.
Αισθάνεστε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει στο ΠαΣοΚ; Πιστεύετε ότι αν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές θα το αντέξει ο χώρος;
Τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να τα απευθύνετε στον ίδιο. Όσο με αφορά δούλεψα από την πρώτη στιγμή για την ενότητα της παράταξης και του προοδευτικού χώρου. Τώρα δίνουμε τη μάχη με όσους στηρίζουν αυτή την προοπτική για το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Παράταξη. Πάνω από όλα για τη χώρα και τους δημοκρατικούς πολίτες. Δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές. Εξάλλου κάθε μέρα όλο και πιο πολλά στελέχη και ψηφοφόροι, πυκνώνουν τις τάξεις μας.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Απαραίτητος ο τρίτος πόλος"

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει ΠΑΣΟΚ πριν από το μνημόνιο

Αισιόδοξος για την απήχηση του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές εμφανίζεται μια ημέρα μετά τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή του μνημονίου, λέγοντας ότι έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, στρέφει τα βέλη του και κατά της Λαϊκής Ενότητας, χαρακτηρίζοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «καιροσκόπο πολιτικό» που προσπαθεί να παγιδεύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους «σερβίροντας μια ξινισχένη, ξαναζεσταμένη σούπα», αφού πρώτα είχε συναινέσει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει ΠΑΣΟΚ πριν από το μνημόνιο"

Μπακογιάννη: Θα πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Θα πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη Real News και δήλωσε απογοητευμένη για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι «δεν θα συνεργαστεί με αυτούς που τον στήριξαν ψηφίζοντας, από αίσθημα ευθύνης, την κακή συμφωνία που ο ίδιος έφερε».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, χρειάζεται να βρεθούν οι ικανότεροι από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ που θα βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά και θα δουλέψουν για τον εθνικό στόχο που είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το στέλεχος της Ν.Δ. καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως μιλάει με περισσή αλαζονεία και τον κατηγόρησε πως απαξιώνει τους πολίτες που ψήφισαν τα κόμματα αυτά, επιλέγοντας τη μη συνεργασία μαζί τους.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει πράγματι αντιπαράθεση ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο» η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι το ερώτημα είναι ποιο είναι το νέο. «Είναι η παλαιοκομματική μέθοδος του να κρύβεις την αλήθεια κάτω από το χαλί;», διερωτήθηκε.

«Το παλιό είναι "θα σας κάνω γεφύρια και ποτάμια, θα σας αυξήσω τη σύνταξη, θα σας δώσω 13η σύνταξη, θα σκίσω το μνημόνιο μέρα μεσημέρι, θα κάνω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης"», κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Θα πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ο Μητρόπουλος καταγγέλλει σχέδιο σπίλωσής του: Κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε να αρθεί η ασυλία μου

Αιχμές για παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους εναντίον του άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Νικολούδη να ενημερώσει αν, και ποιο, κυβερνητικό στέλεχος παρενέβη προκειμένου να καταθέσει ο εισαγγελέας αίτημα για άρση της ασυλίας του για την υπόθεση φοροδιαφυγής μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή.

«Δεν προδίδω τους φίλους μου, αλλά είμαι σκληρός όταν προσπαθούν να με σπιλώσουν, είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή τις πληροφορίες ότι θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίμαχη υπόθεση.

Ο κ. Μητρόπουλος επικαλέστηκε σειρά αποφάσεων, δικαστικών και διοικητικών, καθώς και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκ των οποίων προκύπτει, όπως αναφέρει, ότι η φορολογική του υπόθεση είναι «παραγεγραμμένη προ πολλών ετών», ενώ το πρόστιμο που του επιβλήθηκε παραγεγραμμένο και κατ΄ουσίαν παράνομο, σχεδόν στο σύνολό του.

Έκανε λόγο για απόπειρα σπίλωσης και είπε ότι θα μιλήσει για το θέμα και σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, ενώ τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στη Βουλή, παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα μιλήσει και θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία σκιά σχετικά με τη φορολογική του υπόθεση, που φέρεται να είναι σε εκκρεμότητα.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις εναντίον του στον ΣΥΡΙΖΑ για τις κατά καιρούς δηλώσεις του κατά της συμφωνίας, σημείωσε ότι «θα έπρεπε να απορρίψω το τρίτο μνημόνιο η καρδιά μου πήγαινε στο Όχι, αλλά η καρδιά μου οδήγησε σε μια ερμαφρόδιτη μεσοβέζικη στάση εντιμότητας».

«Είχα πρωτοκαταγγείλει ως απαράδεκτη τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, είχα παρέμβει κάνοντας κριτική και αρνούμενος να μπω στο κυβερνητικό σχήμα και σε υπερυπουργείο γιατί δεν είχαμε σχέδιο και μπαίναμε ως πρόβατα επί σφαγή» αποκάλυψε. «Ο Τσίπρας επένδυσε σε μένα» πρόσθεσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Θεώρησα καθήκον μου ως ο πολυγραφότερος πολιτικός για το μνημόνιο να είχα ξεχωριστή πρόταση στα ζητήματα για τους δανειστές κάτι που δεν ήξερε η διαπραγματευτική μας ομάδα δυστυχώς» πρόσθεσε ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής.

Όσον αφορά τη δήλωσή του ότι «το τρίτο μνημόνιο αγγίζει σχέδιο αριστερού Θατσερισμού» ο Αλέξης Μητρόπουλος αναγνώρισε ότι «ενδεχομένως να ενόχλησαν τις απόψεις μου κάνω την αυτοκριτική μου, άλλο αυτό άλλο να υφίσταμαι σχέδιο σπίλωσης».

«Είναι δίκαιο όταν λένε ότι είναι αντιφατικό να μιλάω περί Θατσερισμού και να παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα έδινα μάχη για ευνοϊκότερα μέτρα... Μπορεί να πολεμηθούν τα οχληρά μέτρα με καλύτερη διαπραγματευτική ομάδα» τόνισε.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητρόπουλος καταγγέλλει σχέδιο σπίλωσής του: Κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε να αρθεί η ασυλία μου"

Θεοδωράκης: Να κυβερνήσουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει

Να "κόψει λίγο από τα φτερά των παλαιών κομμάτων και να δώσει στο Ποτάμι τη δύναμη να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης" ζήτησε από το λαό ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

"Είναι και οι δύο τους παιδιά των κομματικών μηχανισμών" τόνισε, ενώ ανέφερε πως "οι συνεργασίες επιβάλλονται από το λαό και δεν είναι θέμα γούστου". Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η πρώτη θέση στις εκλογές δεν έχει κριθεί, ενώ χαρακτήρισε "αστείο" το να μιλάει κάνεις για αυτοδυναμία. Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών, ανέφερε ότι δεν αποκλείει συγκυβέρνηση ευρύτερης συμμαχίας, τονίζοντας ακόμη ότι "την Ελλάδα πρέπει να την Κυβερνήσουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει.
Εκτιμάτε ότι έχει κριθεί η πρώτη θέση στις εκλογές;
Καμία θέση δεν έχει κριθεί ακόμη. Δεν θέλω να αποκαρδιώσω τους δημοσκόπους, αλλά νομίζω ότι μέχρι τις κάλπες θα έχουμε πολλές ανατροπές. Οι Έλληνες με τα χαστούκια που έχουν φάει τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες θα σκεφτούν πολύ πριν αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.
Αυτοδυναμία, πάντως, δεν βλέπετε;
Είναι αστείο να μιλάει κανείς σήμερα για αυτοδυναμία, όχι μόνο γιατί κανένα κόμμα δεν την προσεγγίζει, αλλά γιατί η αυτοδυναμία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που θα βασίζεται σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία.
Μια κυβέρνηση συνεργασίας, όμως, με 151 βουλευτές και λίγο παραπάνω, μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έρχονται;
Δύσκολα. Ο εκλογικός νόμος χαρίζει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, για να αλλάξει όμως αυτή η χώρα πρέπει να έχεις πλειοψηφία στον λαό. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα για τις πλάτες μιας ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ζητάτε «το Ποτάμι να είναι ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης». Τι ακριβώς εννοείτε;
Ζητάμε ο λαός να μας δώσει τη δύναμη να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Όχι για να πάρουμε τα «καλύτερα» υπουργεία, αλλά για να επιβάλουμε την άποψη ότι αυτή η χώρα πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί από αυτούς που ξέρουν και από αυτούς που μπορούν. Όχι από κομματικούς υπαλλήλους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους, ούτε από πλουσιόπαιδα που έχουν την πολιτική ως χόμπι.
Και πως μπορείτε να το επιβάλετε εσείς αυτό;
Ο λαός μπορεί να το επιβάλει, άμα κόψει λίγο τα φτερά των παλαιών κομμάτων. Του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας κυρίως.
Επιμένετε να κατατάσσετε τον ΣΥΡΙΖΑ στα παλιά κόμματα.
Μα με όλα αυτά που κάνουν τους 7 τελευταίους μήνες δεν απέδειξαν ότι είναι η συνέχεια των παλαιών κομμάτων; Πελατειακό κράτος, διορισμοί «ημετέρων», κανένα σχέδιο, προσωπικές πολιτικές, όλα αυτά δηλαδή που κατηγορούσαμε στο παλιό σύστημα.
Ποιους «όρους» θα θέσετε εσείς για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση;
Σας είπα. Την Ελλάδα πρέπει επιτέλους να την κυβερνήσουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει. Οι επαγγελματίες της ζωής. Να ξέρουν τη σημαίνει ανεργία, επιτυχία, παραγωγή, λουκέτο, ΙΚΑ, χρέη, φόροι, κέρδος. Οι άνθρωποι δηλαδή της πραγματικής Ελλάδας. Και βέβαια να κυβερνήσουν στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Όχι «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», αλλά «σήμερα κάνουμε "αυτό" και αύριο το "άλλο"».
Το ίδιο εύκολα μπορείτε να συνεργαστείτε με τον Τσίπρα και με τον Μεϊμαράκη;
Οι συνεργασίες επιβάλλονται από τον λαό. Δεν είναι θέμα συμπάθειας ή αντιπάθειας. Και ούτε είναι προσωπικού γούστου όπως προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να το εμφανίσει ο κ.Τσίπρας.
Δεν έχει δικαίωμα ο Τσίπρας να λέει «δεν θέλω να συνεργασθώ με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι»;
Ένας άνθρωπος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα δεν μπορεί να λέει «ή εμένα και τον φίλο μου ή κανέναν άλλο». Και τέλος πάντων αν ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί χωρίς τον κ. Καμμένο, ας τον πάρει στα ψηφοδέλτιά του. Ο ελληνικός λαός όμως δεν μπορεί συνεχώς να εκβιάζεται. Πρέπει να επιλέξει αυτούς που ο ίδιος θεωρεί χρήσιμους και μετά οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύση. Εκτός αν ο κ. Τσίπρας εννοεί ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε εκλογές μέχρι να αποκτήσει ο ίδιος αυτοδυναμία.
Ποιον από τους δυο διεκδικητές της εξουσίας θεωρείτε όμως ικανότερο να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο;
Η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο ούτε από τον Τσίπρα, ούτε από τον Μεϊμαράκη αλλά ούτε και από τον Θεοδωράκη. Από το αδιέξοδο θα βγούμε αν αλλάξουμε μυαλά. Αν πούμε ότι δίνουμε προτεραιότητα στον κόσμο της εργασίας, περιορίσουμε το άχρηστο κράτος, χτυπήσουμε τη μικρή και τη μεγάλη διαφθορά, βάλουμε στο παιχνίδι νέους ανθρώπους και αποφασίσουμε επιτέλους να συνεργαστούμε.
Συνεργασία και των τριών ταυτοχρόνως τη θεωρείτε πιθανή. ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία – Ποτάμι; Γιατί οι περισσότεροι αποκλείουν την ύπαρξη ενός μεγάλου συνασπισμού, όπως έχει γίνει στη Γερμανία ας πούμε;
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι με τα όσα έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα σενάριο. Ποιος πίστευε ότι σήμερα ο Τσίπρας θα μιλούσε για δικτατορίσκους και θα εννοούσε την κυρία Κωνσταντοπούλου. Τους θυμάστε να προχωράνε μαζί στην βροχή; Πάντως – και να πάω στην ουσία του ερωτήματος σας – μπορεί οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης να εκπροσωπούν αντίπαλα στρατόπεδα, έχουν όμως πολλές ομοιότητες. Και κυρίως μία. Είναι και οι δύο παιδιά των κομματικών τους μηχανισμών. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι 26 χρόνια βουλευτής, αρκετά χρόνια υπουργός και ο κ. Τσίπρας μεγάλωσε μέσα στα κομματικά γραφεία. Έχουν μολυνθεί δηλαδή από τη νόσο του παλαιοκομματισμού. Ελπίζω πάντως την κρίσιμη στιγμή να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να συγκρουστούν με τις αρρώστιες του παλαιού πολιτικού συστήματος, αλλιώτικα δεν θα βρούμε άκρη.
Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ή σκέφτεστε να προτείνετε και άλλο πρόσωπο;
Μπαίνουμε σε μια κουβέντα που έχει πάρα πολλές άγνωστες παραμέτρους. Τι ποσοστό θα έχει το πρώτο κόμμα; Ποια θα είναι η διαφορά με το δεύτερο; Ο κανόνας πάντως λέει ότι ο πρωθυπουργός προέρχεται από το πρώτο κόμμα. Πόσο μάλλον που στην Ελλάδα το πρώτο κόμμα προικοδοτείται με 50 έδρες και πρακτικά δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς αυτό. Άρα πριν αρχίσουμε τους αποκλεισμούς να δούμε την πραγματικότητα.
Σε μια κυβέρνηση στην οποία, όπως λέτε, θα καθορίζετε, τι πρόσωπα θα επιλεγούν; Κυρίως βουλευτές των κομμάτων που την απαρτίζουν ή εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες;
Δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί. Δεν υπάρχει και περίσσευμα προσώπων. Θα χρειαστούν λοιπόν και βουλευτές και επαγγελματίες της ζωής. Δεν πιστεύω όμως σε μια κυβέρνηση καθηγητών, σε μια κυβέρνηση θεωρητικών. Θέλουμε μια κυβέρνηση επαϊόντων. Να γνωρίζουν το αντικείμενο που αναλαμβάνουν και να μην είναι συνεχώς στα πειράματα. Δεν έχουμε χρόνο για άλλα τέτοια.
Επομένως, μήπως για εσάς είναι καλύτερα μια οικουμενική κυβέρνηση των λεγόμενων ευρωπαϊκών δυνάμεων;
Όλοι Ευρωπαίοι είμαστε πλέον. Ο κ. Τσίπρας απαρνήθηκε στην πράξη την επαναστατική του ρητορεία και έχει σπεύσει να μπει κάτω από την ομπρέλα της μαντάμ Μέρκελ και του κ.Ολαντρέου – για να θυμηθούμε την παλιά του ορολογία. Πάντως δεν πιστεύω στις οικουμενικές κυβερνήσεις όπου όλοι χαλαρώνουν που δεν έχουν αντίπαλο, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις και όχι από δεξιώσεις συνύπαρξης.
Με ποια κόμματα δεν μπαίνετε στην κυβέρνηση;
Εσείς βιάζεστε να συγκροτήσετε κυβέρνηση. Αφήστε και κάτι να το αποφασίσουμε στις 21 Σεπτεμβρίου. Είναι σαφές πάντως ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να ταιριάξει με λαϊκιστές και φανατικούς, είτε αυτοί προέρχονται από την Αριστερά, είτε από τη Δεξιά.
Εάν τελικά συμμετάσχετε, θα είστε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή κορυφαίος υπουργός;
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η φαντασία σας καλπάζει. Και έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν μπήκα στην πολιτική για να γίνω υπουργός ή αντιπρόεδρος. Το καθοριστικό δεν είναι πως θα μοιράσουν τα κόμματα τις καρέκλες μεταξύ τους. Το 4-2-1 των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη κρύβει μέσα του την παλαιοκομματική λογική ότι το κράτος ανήκει στα κόμματα. Το θέμα δεν είναι να πάρεις εσύ μια καρέκλα και στην διπλανή καρέκλα ας κάτσει όποιος θέλει. Χρειάζεται σχέδιο, συντονισμός και επιλογή ικανών ανθρώπων έξω από κομματικές επιλογές.
Ακούτε φαντάζομαι τις κατηγορίες: Το Ποτάμι, ως κόμμα της διαπλοκής, θα μπει στην κυβέρνηση για να μην θιγούν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα...
Δεν τις ακούω, γιατί όσο περνάει ο χρόνος αυτές οι φωνές γίνονται όλο και πιο ασθενικές. Να ξέρετε όμως ότι η διαπλοκή αναζητά «συνεργάτες» στα κόμματα εξουσίας και συνήθως τους βρίσκει. Εμείς δεν μετέχουμε και δεν μετείχαμε στα «πάρτι». Ήμασταν πάντα οι άνθρωποι της δουλειάς. Με καθαρά έσοδα και καθαρά έξοδα. Χωρίς γκρίζες περιοχές, χωρίς λεφτά στο εξωτερικό, χωρίς πληρωμές από κρατικά ταμεία. Αντιθέτως στην κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» θα βρεις αρκετούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά που έχουν ή αυτά που ξοδεύουν. Φορολογικές εκκρεμότητες, αδήλωτα κότερα, οφ σορ και καταθέσεις στο εξωτερικό.
Και το σενάριο συνεχίζει: το Ποτάμι, ως κόμμα που υπηρετεί τους δανειστές, θα μπει στην κυβέρνηση για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Μνημόνιο...
Οι δανειστές προς το παρόν έχουν βρει τον κ. Τσίπρα και την «παρέα του Μαξίμου» όπως λέει και ο κ. Γλέζος και δεν χρειάζονται άλλους. Πάντως για να σοβαρευτούμε, το Ποτάμι δεν είναι αυτό που έφερε το μνημόνιο. Εμείς, και το είπα και στη Βουλή, θα κάναμε μία πολύ καλύτερη συμφωνία. Δεν θα κυνηγούσαμε εφτά μήνες την ουρά μας. Θα είχαμε μπει στον αγώνα πολύ πιο νωρίς, πολύ πιο δυνατά, πολύ πιο αποφασισμένα. Δεν θα περιμέναμε να κλείσουν οι τράπεζες για να κάνουμε συμφωνία υπό το κράτος πανικού. Πατριώτης δεν είναι αυτός που πετάει συνθήματα και χρεώνει με δισ. τα δημόσια ταμεία, πατριώτης είναι αυτός που ξέρει και μπορεί να δίνει λύσεις προς όφελος των πολλών.
Δεν φοβάστε ότι με τον Μεϊμαράκη, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε επί Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία, η Ν.Δ. μπορεί να σας στερήσει ψήφους;
Υποτιμάτε τον κ. Σαμαρά ή υπερτιμάτε τον κ. Μεϊμαράκη; Μην με εμπλέκετε στα εσωτερικά της Ν.Δ. γιατί ο,τι πω μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μου.
Ο αριθμητικός εκλογικός σας στόχος;
Σε αυτές τις εκλογές έχουμε σκοπό να περάσουμε πολύ πάνω από τον πήχυ. Θέλουμε να κυβερνήσουμε και νομίζω ότι οι πολίτες, ακόμη και αυτοί που μας έβλεπαν καχύποπτα, συνειδητοποιούν την χρησιμότητά μας. Καθημερινά όλο και καινούργιες δυνάμεις έρχονται προς το Ποτάμι. Στην περιφέρεια δημιουργούνται ομάδες «Τώρα Ποτάμι». Είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., που έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια παραμύθια. Νομίζω ότι θα πάμε καλά.
Ήθελα ορισμένα ονόματα που θα σηματοδοτούν τα ανοίγματά σας και θα δίνουν το στίγμα των ψηφοδελτίων, π.χ. στο Επικρατείας.
Είναι το σωστό ερώτημα τη λάθος στιγμή. Δεν μπορώ να σας δώσω τώρα ονόματα. Πάντως να ξέρετε ότι το Ποτάμι επιφυλάσσει εκπλήξεις, γιατί και η πραγματική ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις. Δεν είναι μονότονη και προδιαγεγραμμένη η πορεία μας. Μας εκπλήσσουν και εμάς κάποια πρόσωπα που έρχονται στο Ποτάμι, άρα εύλογο είναι να σας εκπλήξουμε και εσάς όταν τα δείτε στους συνδυασμούς μας.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Να κυβερνήσουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει"

Τσίπρας: Κυβέρνηση από μηδενική βάση - «Όχι» σε ΝΔ και Ποτάμι

Ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα είναι η ετυμηγορία της κάλπης, λέγοντας επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει «έναν σίγουρο σύμμαχο στο πρόσωπο των ΑΝΕΛ». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «δεν θα βάλουμε από το παράθυρο στην κυβένρηση το παλιό κατεστημένο που ο λαός έδιωξε» ενώ εμφανίζεται αρνητικός και σε συνεργασία με το Ποτάμι.

Σε συνέντευξή του στη Real, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι ότι «ο λαός καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που θέλει και μπορεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και τομές.»

«Η πλειοψηφία του λαού θα μάς δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πως «ο τόπος δε σηκώνει και νέα εκλογική αναμέτρηση.»

Ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι θα συγκροτήσει τη «νέα κυβέρνηση από μηδενική βάση, χωρίς να τηρείται κάποιου είδους επετηρίδα» αλλά και χωρίς να αποκλείονται υπουργοί που υπήρξαν σοβαροί και αποτελεσματικοί στην προηγούμενη θητεία τους.

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, επαναλαμβάνει ότι «θα έχουμε ένα σίγουρο σύμμαχο στο πρόσωπο των ΑΝΕΛ».

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία λέει χαρακτηριστικά ότι δεν θα «βάλει από το παράθυρο στην κυβέρνηση το παλιό, αμαρτωλό, ένοχο για τα σημερινά δεινά πολιτικό κατεστημένο, που ο λαός έδιωξε απο την πόρτα».

Σχετικά με τον Σταυρό Θεοδωράκη, λέει ότι έχει αγαπημένη μέθοδο την πολιτική αλχημεία, ενώ για την Φώφη Γεννηματά, λέει ότι θα πρέπει να κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ξεκολλήσεις το κόμμα της από το άρμα της ΝΔ.

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είχε ανάγκη να κηρύξει έναν αριστερό εμφύλιο πόλεμο», λέγοντας πάντως ότι ο πόλεμος αυτός θα μείνει μονόπλευρος. «Το ποιος έριξε την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί» αναφέρει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζει δε ως θλιβερό το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντόπουλου είχε κατηγορήσει την παραιτηθείσα κυβέρνηση ότι τα είχε βρει με τη διαπλοκή, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί πως ήταν λάθος του να προτείνει την κ. Κωνσταντοπούλου για προεδρο, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι «είμαι από αυτούς που δεν διστάζω να αναγνωρίσω τα λάθη μου ενώ προσθέτει σκωπτικά «έχει η Ζωή γυρίσματα» σημειώνοντας ότι τις τελευταίες μέρες των εντολών η κ. Κωνσταντόπουλου έτυχε απρόσμενης αναγνώρισης τόσο από τη Δεξιά όσο και από τα πολύ Αριστερά».

Όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως «θα είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, παρά το γεγονός ότι είναι σε όλους γνωστές οι διαφωνίες και οι αγώνες μας». Το μνημόνιο «δεν είναι οι δέκα εντολές, αφήνει αρκετά περιθώρια για διαπραγμάτευση και αντισταθμιστικά μέτρα. Η συμφωνία δεν αποτυπώνει μόνο τους εκβιασμούς των δανειστών, αλλά και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης που κορυφώθηκε με το Όχι του δημοψηφίσματος» υποστηρίζει.

Τέλος, για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι «είναι πολύ φθηνό κάποιοι να προσπαθούν να το προσεγγίσουν με μικροπολιτικούς όρους, μια εκμετάλλευση που φλερτάρει με τον ρατσισμό και τον Χρυσαυγιτισμό». Κάνει λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζοντας ότι δε θα αφήσει η χώρα μας να γίνει αποθήκη ή φυλακή ανθρώπινων ψυχών, ούτε το Αιγαίο θαλάσσιο νεκροταφείο. «Η Ευρώπη εχει ήδη αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν» δηλώνει.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Κυβέρνηση από μηδενική βάση - «Όχι» σε ΝΔ και Ποτάμι"

Μαλλιά κουβάρια στη ΔΗΜΑΡ για τη συμπόρευση με ΠΑΣΟΚ

Την αντίθεσή τους στην εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν με δήλωσή τους 31 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ υποστηρίζουν πως η πρόταση που, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το κόμμα, υιοθετήθηκε από την ΚΕ, δεν έχει την πλειοψηφία.

Όπως αναφέρουν: «Η πρόταση για εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς» και εξηγούν ότι «από τα 83 μέλη της Κ.Ε, 40 μέλη της καταψηφίζουν την πρόταση, είτε με τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση, είτε με κείμενο που κατέθεσαν, όσοι για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν. Επιπλέον, 2 μέλη ψήφισαν λευκό και ένα παρών».

Μάλιστα ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Βήμα τάσσεται κατά κάθε εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι «οι προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος, οι θέσεις του όπως αυτές επικυρώθηκαν και από το πρόσφατο συνέδριο αλλά και το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής Αριστεράς που μεταφέρει, δεν δικαιολογούν πολιτικά και δεν επιτρέπουν την επιλογή εκλογικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ», ενώ ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και αν η πλειοψηφούσα τάση της ΚΕ του κόμματος το επιβάλει «δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να συνεργήσω».

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «Το στοίχημα είναι να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται, αλλά ικανή να κυβερνά με κοινωνική ευαισθησία, ρεαλισμό και ευθύνη. Και σ' αυτή την υπόθεση οφείλουν να συμβάλλουν όλοι, βάζοντας κατά μέρος ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις αναφορές «στο όνομά του στο πλαίσιο διεύρυνσης που συζητά η Κουμουνδούρου» εξηγεί πως ποτέ δεν έβαλε το προσωπικό πάνω από το συλλογικό και πως «και με τούτο απαντώ σε διάφορα ανύπαρκτα και αβάσιμα που εξακολουθούν να διακινούν διάφοροι κύκλοι». Επίσης αναφέρει ότι «Πέρα από όσα ακούγονται ή γράφονται, η φροντίδα μου δεν είναι άλλη από το να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην έξοδο της χώρας από το θανάσιμο κύκλο της κρίσης».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους «βαριά», αλλά όπως εξηγεί: «Αν συνοδευτεί από ένα πακέτο πολιτικών - και τούτο είναι δυνατό - που θα αντιρροπεί τη λιτότητα, μαζί με μια πολιτική ανάπτυξης και από μια νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα».

Τέλος για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, θεωρεί ότι μια μερίδα στελεχών της Αριστεράς «εγκλωβίσθηκε σε ένα σχέδιο καταστροφής, που θα βαλκανοποιούσε τη χώρα και θα βύθιζε στη μόνιμη φτώχεια τους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας», αλλά «ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος και ιδίως ο πρωθυπουργός απέτρεψαν το σχέδιο και κράτησαν τη χώρα στη φυσική κοιτίδα της: την ευρωζώνη. Τα συμφέροντα της κοινωνίας, άλλωστε, και ειδικά των κοινωνικών ομάδων που χτυπήθηκαν βαρύτατα από την κρίση, συνδέονται άρρηκτα με την παραμονή μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαλλιά κουβάρια στη ΔΗΜΑΡ για τη συμπόρευση με ΠΑΣΟΚ"

Στην επιτροπή «Πόθεν έσχες» της Βουλής το θέμα Χαϊκάλη

Έρευνα για την υπόθεση Χαϊκάλη αναμένεται να ξεκινήσει η Επιτροπή «Πόθεν έσχες» της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσει εάν συντρέχουν οι λόγοι παραπομπής του στην δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ.

Η Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής και αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλώντας στο protothema.gr, αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν θέματα για τον εκλογικό νόμο και τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών. Προσθέτει όμως ότι οι εξελίξεις με τον απερχόμενο βουλευτή δημιουργούν την ανάγκη συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος από το αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο.

Η ίδια εξηγεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής απασχολεί την επιτροπή, σημειώνει ωστόσο πως έως τώρα δεν υπήρξαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δικαιολογούν την παραπομπή του στον εισαγγελέα. Πλέον, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ καλείται να προσκομίσει όσα στοιχεία υποστηρίζει ότι έχει στην διάθεσή του και αποδεικνύουν την αθωότητά του στην Βουλή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην επιτροπή «Πόθεν έσχες» της Βουλής το θέμα Χαϊκάλη"

Από την κάλπη, στην εφορία για πληρωμή φόρων 12,4 δισ.

«Βροχή» από φόρους έρχεται μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσει2ς θα κληθούν να πληρώσουν 12,4 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που διαθέτουν, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα, από αύριο Δευτέρα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους.

Η κακή οργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους τελευταίους μήνες του έτους το πλήθος των φόρων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Στον κακό προγραμματισμό αποδίδεται και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

Ωστόσο, οι εκλογές δεν «επιτρέπουν» τη νωρίτερη καταβολή των φόρων. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 12,4 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν αμέσως μετά τις εκλογές κατανέμονται ως εξής:

• Φόρος εισοδήματος. Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν την ερχόμενη Δευτέρα εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την παράταση που δόθηκε στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθούν από τα; Φυσικά πρόσωπα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από την εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλουν και τέλος επιτηδεύματος. Μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχουν καταλογισθεί φόροι ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε 2,2 εκατ. φορολογούμενους. Μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευ
ρώ.

• ΕΝΦΙΑ: Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις εκλογές. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ισχύει και για φέτος η έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

• Αυξημένοι είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Ο συντελεστής φορολογίας έχει αυξηθεί στο 13% από 10% που είναι σήμερα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 47 εκατ. ευρώ με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτές τις μέρες.

• Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

• Από τις αποδοχές του Αυγούστου έχει ξεκινήσει και η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης που προκύπτει για το διάστημα από τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ έως τον Ιούλιο θα πληρωθεί το 2016 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Συνολικά από την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και συντάξεων θα καταβληθούν περίπου 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

• Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Βέβαια οι ανωτέρω φόροι δεν είναι οι μοναδικοί που θα καταβληθούν από τους 8 εκατ. φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Συνολικά από την Δευτέρα και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 24,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 12,3 δισ. ευρώ αφορούν τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης).

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Από την κάλπη, στην εφορία για πληρωμή φόρων 12,4 δισ."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news