facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Χαϊκάλης: Δεν πρόκειται για off-shore, έχω κόψει κάθε συνεργασία από το 2011

Τη δική του εκδοχή για την καταγγελία πως τηρεί επί χρόνια off-shore εταιρεία έδωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παύλος Χαϊκάλης.

Ο κ. Χαϊκάλης παραδέχτηκε μεν πως συνεργαζόταν με την εν λόγω επιχείρηση, όμως τόνισε πως δεν πρόκειται για off-shore, αλλά για εταιρεία που έχει έδρα τη Λευκωσία, είναι απολύτως νόμιμη βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πραγματοποιεί τριγωνικές συναλλαγές.

«Αν η εταιρεία ήταν στη Γερμανία, θα γινόταν αυτή η κουβέντα;», διερωτήθηκε ο κ. Χαϊκάλης.

Υπογράμμισε επίσης ότι η σχέση του με την εταιρεία περιοριζόταν στην έκδοση παραστατικών και μόνο για την περίοδο 2008 έως 2011, ενώ έκτοτε έχει διακόψει κάθε συνεργασία μαζί της.

Όπως εξήγησε, η συνεργασία αφορούσε προτάσεις που είχε για συμμετοχή σε ταινίες και διαφημίσεις στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η ελληνική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι ανεπαρκής.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Παύλου Χαϊκάλη με τον υπουργό Επικρατείας για καταπολέμηση διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, κατά την οποία του εξήγησε ότι η εταιρεία δεν δηλώθηκε στο πόθεν έσχες ακριβώς επειδή η περιορισμένη συνεργασία έχει διακοπεί εδώ και τεσσάρια χρόνια.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαϊκάλης: Δεν πρόκειται για off-shore, έχω κόψει κάθε συνεργασία από το 2011 "

Κουτσούμπας: Αντίσταση κατά νέων και παλαιών παγίδων του συστήματος

Να αντισταθούν στις παλιές και νέες παγίδες που στήνονται κάλεσε την εργατική τάξη ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία σε συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος. Υπογράμμισε ότι με ισχυρό ΚΚΕ, «μπορούμε να αντιπαλέψουμε το μνημόνιο που χρεοκοπεί τον λαό».

Στις «παγίδες» που στήνονται για να εγκλωβίσουν το λαό μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «αστικής εξουσίας», ο κ. Κουτσούμπας κατέταξε «το νέο ανάχωμα, τον ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη».

«Πριν από τρία χρόνια ανακάλυψε τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα βλέπει θετικά ως ανάχωμα τον ΣΥΡΙΖΑ 2, την Λαϊκή Ενότητα» επισήμανε.

«Όλοι τους μαζί, κι η πρόεδρος της Βουλής που το παίζει θεματοφύλακας της αστικής δημοκρατίας, αρνήθηκαν ή δεν ζήτησαν καν να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, των Συλλογικών Συμβάσεων» υπενθύμισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε:

«Το σύστημα δεν τρομάζει από τέτοια κόμματα του καπιταλισμού με εθνικό νόμισμα. Αντίθετα, πολύμορφα τα στηρίζει, ακόμα κι όταν τους κάνει κριτική, όπως έκανε και με την Αριστερή Πλατφόρμα και την προκλητική προβολή της στα ΜΜΕ, την κατάταξή της σε ίδια κατηγορία κομμάτων με το ΚΚΕ, για να παγιδεύουν το ριζοσπαστισμό στο πλαίσιο του συστήματος και ν' αποτελούν ανάχωμα απέναντι στην αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «θράσος της κυβέρνησης να μιλά μετά την ψήφισή του για ‘σκληρή και περήφανη μάχη’ που τάχα έδωσε απέναντι στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», και απαρίθμησε σειρά αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα, ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε πως «καμία εργατική-λαϊκή ψήφος δεν πρέπει να επιστρέψει στην ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, ή να εγκλωβιστεί στο Ποτάμι με την ελπίδα μιας καλύτερης διαχείρισης της συμφωνίας, μιας δήθεν πιο έγκαιρης και σταθερής πορείας προς την οικονομική ανάκαμψη».

Ευθύνες κατά τον γγ του ΚΚΕ έχουν τα υπόλοιπα κόμματα και για τις επιλογές τους σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Ο κ. Κουτσούμπας στηλίτευσε την δημαγωγία της «φασιστικής Χρυσής Αυγής» με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα και κάλεσε τον λαό «να μην δώσει κανένα συγχωροχάρτι στην Χρυσή Αυγή, στους στυγνούς δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, άλλων αγωνιστών, μεταναστών».

Η Χρυσή Αυγή παρά τις «άναρθρες αντιμνημονιακές κραυγές της», στηρίζει «το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο και μάλιστα την πιο ωμή μορφή, αναλαμβάνοντας το ρόλο του μπράβου του κεφαλαίου, του προκεχωρημένου φυλακίου του αντικομμουνισμού. Αυτός είναι ο ψευτοπατριωτισμός τους» υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Αντίσταση κατά νέων και παλαιών παγίδων του συστήματος"

Απάντηση – έμμεση ομολογία του κυρίου Σπίρτζη

Με μακροσκελή ανακοίνωσή του προς τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κύριος Σπίρτζης, προχωρά σε έμμεση ομολογία για τις «ρουσφετολογικές» προσλήψεις στο υπουργείο του, λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής αλλά και την επιλογή του να υποβαθμίσει σε τμηματάρχη τον αρμόδιο Διευθυντή του Υπουργείου επειδή εφάρμοσε το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα ο κύριος Σπίρτζης, αναφορικά με την πρόσληψη στις 25/8, νομικού συμβούλου στο Υπουργείο Υποδομών κάνει λόγο για απόφαση που έχει αναδρομικότητα από την 1 Ιουλίου 2015 σημειώνοντας ότι ο εν λόγω μετακλητός υπάλληλος προσφέρει τις υπηρεσίες του από τις 16 Μαίου 2015.

Ως προς το ζήτημα δε του μέχρι πρότινος Διευθυντή λειτουργίας συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών, Γεράσιμου Κόκλα, ο οποίος υποβαθμίστηκε σε τμηματάρχη έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών εμφανίζεται να τον εγκαλεί διότι τήρησε τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις ζητώντας να κλείσει η παράνομη σύνδεση που διατηρούσε εστιατόριο με την εθνική οδό στο 90ο χλμ Αθηνών-Λαμίας, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Την ώρα δε, που όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κύριος Σπίρτζης «οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν στις παράνομες συνδέσεις αυτοκινητοδρόμων είναι καθ’ όλα σεβαστές».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση – έμμεση ομολογία του κυρίου Σπίρτζη"

Ο Χαϊκάλης παραδέχθηκε ότι έχει offshore!

Σε ομολογία κατοχής εξωχώριας εταιρίας προχώρησε ο κ. Παύλος Χαϊκάλης μετά τον ασφυκτικό κλοιό που δημιούργησαν οι ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega ο υπουργός παραδέχθηκε ότι διαθέτει offshore εταιρία με έδρα στην Κύπρο, υποστήριξε όμως ότι την ίδρυσε για να προστατέψει πνευματικά δικαιώματα που είχε ως ηθοποιός κατά την περίοδο που συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις στην μεγαλόνησο. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει κέρδη γι αυτό και δεν την δήλωσε στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στην Βουλή. Είπε επίσης ότι δεν έχει αποκρύψει από τις αρχές φορολογητέα ύλη. Ανέφερε τέλος ότι η offshore είναι ουσιαστικά ανενεργή από το 2011.

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του κ. Χαϊκάλη προκύπτει παραβίαση του σχετικού νόμου καθώς απέκρυψε από το αρμόδιο Συνταγματικά όργανο την κατοχή της εξωχώριας εταιρίας. Εκτός αυτού ο ίδιος νόμος απαγορεύει σε υπουργούς να έχουν στην κατοχή τους offshore εταιρίες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χαϊκάλης παραδέχθηκε ότι έχει offshore!"

Μεϊμαράκης: Μέχρι να πάμε σε εκλογές ο Τσίπρας θα εμφανιστεί αντιμνημονιακός!

Μέχρι να πάμε σε εκλογές, ο Τσίπρας θα εμφανιστεί αντιμνημονιακός, δηλώσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή που έδωσε στον Άντωνη Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά γιατί πάμε αυτή την περίοδο σε εκλογές» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρόσθεσε πως, αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή του συνέντευξη ερωτήθηκε πολλές φορές, ωστόσο δεν απάντησε. Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ειρωνικά: «Ο Τσίπρας είχε χαθεί 6-7 μέρες, ευτυχώς έχετε (σ.σ. στον Alpha) και την κυρία Νικολούλη...».

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Μου φάνηκε αμετανόητος, δεν μπορεί να βρει τις απαντήσεις που απαιτούνται, γιατί μας πάει σε εκλογές, αφού υπέγραψε τη συμφωνία;».

Σε ό,τι αφορά στο μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε πώς να αισθανόταν ο κ. Τσίπρας τη στιγμή που την υπέγραψε και πρόσθεσε: «Τώρα τι λέει; Δώστε μου εντολή να αλλάξω την συμφωνία που υπέγραψα; Όπως το πάει, στο τέλος -μέχρι να γίνουν εκλογές- θα γίνει αντιμνημονιακός».

Οι εκλογές, όπως εξήγησε ο κ. Μεϊμαράκης, πρέπει να έχουν το χρόνο τους για να εξηγηθούν τα ζητήματα που καλούνται να ψηφίσουν οι πολίτες. «Πάμε να ζητήσουμε ψήφο για κάτι που ψηφίστηκε σε μία μέρα, στις 14 Αυγούστου, και που πολύς κόσμος, επειδή ήταν και καλοκαίρι και έλειπε σε διακοπές, δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο καλείται να ψηφίσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε για τον κ. Τσίπρα: «Αυτός κυβερνάει όπως θέλει, με τις δικές μας ψήφους, όλοι το κατάλαβαν αυτό. Αναλαμβάναμε μεγάλο κόστος και βάρος, όμως του λέγαμε να μην μας έχει στο τσεπάκι του, να μην είναι αλαζονικός, γιατί με 250 ψήφους μπορούσε να βρει ένα τρόπο να κυβερνήσουμε».

«Ο άνθρωπος 12 Ιουλίου είχε στο μυαλό του να κάνει εκλογές, ενώ σε εμάς έλεγε ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, για να τη φέρει τελικά στις 13 Αυγούστου» τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε πως «η συμφωνία όπως ψηφίστηκε αποτελεί νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση».

Όσον αφορά στα εσωκομματικά της ΝΔ, από τη στιγμή που ο ίδιος είναι μεταβατικός πρόεδρος, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν έχει σχέση η πρωθυπουργία με τα εσωκομματικά» και σημείωσε πως, αν λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές, θα κάνει κυβέρνηση «με ικανούς και άξιους, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, δεν με νοιάζει καθόλου» υπογράμμισε.

Επιπλέον, σημείωσε πως η ΝΔ είναι «η πιο συμπαγής πολιτική δύναμη που υπάρχει σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτος, κάθε μέρα παραιτούνται, έφυγαν βουλευτές, ο γραμματέας, στελέχη, δεν μπορεί να κλείσει ψηφοδέλτια. Εμείς τις περιμέναμε τις εκλογές, είμαστε έτοιμοι» είπε και συνέχισε: «Εγώ μετά τις εκλογές θα έχω συγχωρέσει τον κ. Τσίπρα για όσα έχει πει και όσα έχει κάνει και, αν θέλει να γραφτεί στο κόμμα μας, μπορώ να του πάω και την αίτηση».

Όσον αφορά στον κ. Βουλγαράκη, που δήλωσε πως θα δώσει το «παρών» την Τρίτη, στη συγκέντρωση του κόμματος στη Ρηγίλλης, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα, για μένα όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν».

Επανερχόμενος στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, είπε πως «αν ο Τσίπρας θεωρεί πως ανήκω στην "εθνική της διαπλοκής", όπως είπε χθες στη συνέντευξή του, επειδή θίγει υπόληψη και τιμή, τον παρακαλώ να ανασκευάσει, αλλιώς, αν έχει στοιχεία, να απευθυνθεί στον εισαγγελέα».

Μιλώντας επί προσωπικού και για το ύφος που χρησιμοποιεί, ανέφερε: «Πάντα έτσι ήμουν και δεν είμαι δήθεν και δεν θα γίνω. Ο Τσίπρας έγινε πολύ δήθεν. Προσωπικά, είπα με γλύκα ότι είναι ψευτράκος, αν και του το λέω και κατάμουτρα, γιατί την ημέρα που δήλωσε πως θα πάμε σε εκλογές, νωρίτερα υπήρξε επίσημη διαρροή από το Μαξίμου ότι με είχε ενημερώσει τηλεφωνικά και πως εγώ είπα πως δεν θα κάνω χρήση των διερευνητικών εντολών, κάτι που είναι ψέμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη πως «οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης εκπέμπουν ένα μήνυμα ότι και οι δύο συζητούσαν για την έξοδο της χώρας από το ευρώ» για να προσθέσει αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Θεωρώ φυσιολογικό να έχει στο μυαλό του και δυσμενή σενάρια, όμως αυτό γίνεται με τα επιτελεία, όχι με ξένους. Κι όχι μόνο αυτό, τους πληρώναμε κιόλας. Αυτό εγώ το θεωρώ πάρα πολύ χοντρό ζήτημα» σχολίασε αναφορικά με τους συμβούλους του κ. Βαρουφάκη.

«Ο κόσμος έχει μεγάλη δυσπιστία στο πολιτικό ζήτημα γενικά. Δεν πρόκειται ούτε τους τόνους να ανεβάσω, γιατί βλέπω και σε τι κατάσταση βρίσκεται και αυτός (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) και το κόμμα του και... άστα να πάνε. Εχει τεράστιες ευθύνες για κάθε πεδίο, όπως το μεταναστευτικό» συμπλήρωσε ο κ. Μαϊμαράκης. Επί του θέματος αυτού ακριβώς, ο ίδιος επέμεινε: «Έπρεπε να είχαν προσπαθήσει να ελέγξουν την κατάσταση, να κάνουν ταυτοποιήσεις, αλλά ήταν σαν να έλεγαν στους μετανάστες: "Ελάτε εδώ, περνάτε εύκολα"».

Όσο για τις εκλογές, τόνισε: «Όταν πας στον πόλεμο, πας για να κερδίσεις, για να είσαι πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο. Οι πολίτες είναι δύσκολο να αλλάξουν άποψη, πιο εύκολο είναι να αλλάξεις την ψήφο της αποχής ή εκείνων που στήριξαν μικρά κόμματα ως διαμαρτυρία. Πιστεύω ότι -παρόλο που είναι πολύ δύσκολο- θα τους πείσουμε».

«Ντιμπέιτ πιστεύω πως πρέπει να γίνει με όλους τους αρχηγούς, όπως θέλει και όποτε θέλει ο κ. Τσίπρας, εγώ αναβάλλω το πρόγραμμά μου» τόνισε και σημείωσε: «Θέλω να ρωτήσω τη Χρυσή Αυγή γιατί αυτή την περίοδο δεν μιλάει για το μεταναστευτικό».

«Οι ψηφοφόροι αυτή τη φορά να μην πάνε με το θυμικό, γιατί αυτό την τελευταία φορά μάς στοίχισε 90 δισ. ευρώ» είπε, τέλος, αναφορικά με την κάλπη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Μέχρι να πάμε σε εκλογές ο Τσίπρας θα εμφανιστεί αντιμνημονιακός!"

Λαϊκή Ενότητα: Παραβιάζει το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθεί μετά τις άκαρπες εντολές η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

Οπως αναφέρει το κόμμα, η μη πραγματοποίηση της σύσκεψης, και μάλιστα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, παραβιάζει ωμά και προκλητικότατα τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του Συντάγματος.

Η κλήση των αρχηγών σε σύσκεψη είναι υποχρεωτική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να την συγκαλέσει ανεξάρτητα από την διάθεση προσέλευσης κάθε αρχηγού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των αποφάσεων κανενός ούτε εντολοδόχος οποιουδήποτε τρίτου. Οφείλει να υπερασπίζει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες που αυτό προβλέπει, πράγμα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξε, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις.

Ελπίζουμε, τονίζει η Λαϊκή Ενότητα, να μην πράξει το ίδιο και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία δεν πρέπει να ορισθεί νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκή Ενότητα: Παραβιάζει το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας"

Επιλεκτικοί υποβιβασμοί και διορισμοί λίγο πριν τις εκλογές από τον Χ. Σπίρτζη

Τον υποβιβασμό του διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γεράσιμου Κόκλα που ζήτησε να κλείσουν οι προστατευτικές μπάρες μπροστά από παράνομα συνδεδεμένο με την εθνική οδό εστιατόριο αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σπίρτζης.

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης Υποδομών που υποβιβάστηκε σε τμηματάρχη έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, είχε έρθει το προηγούμενο διάστημα σε ανοιχτή διαφωνία με τον αναπληρωτή υπουργό καθώς, στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικών νόμων και δικαστικών αποφάσεων, κίνησε τη διαδικασία για να τοποθετηθούν προστατευτικά στηθαία σε παρανόμως διασυνδεδεμένο με την εθνική οδό σημείο, στο 90ο χιλιόμετρο της Αθηνών- Λαμίας, στην Βοιωτία.

Αίσθηση όμως προκαλεί και η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οικονομίας να διορίσει στις 19 Αυγούστου και ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ακόμη έναν μετακλητό υπάλληλο στο πολιτικό του γραφείο, σε θέση ειδικού συμβούλου. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Μαΐου, ο κ. Σπίρτζης έχει διορίσει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, συνολικά 11 μετακλητούς υπαλλήλους στο πολιτικό του γραφείο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιλεκτικοί υποβιβασμοί και διορισμοί λίγο πριν τις εκλογές από τον Χ. Σπίρτζη "

Η ΔΕΗ επιστρέφει το διπλάσιο κάθε παγίου στους «καλοπληρωτές»

Το διπλάσιο κάθε παγίου για την επόμενη χρονιά, επιστρέφει η ΔΕΗ στους «καλοπληρωτές» της, μετά την κερδοφορία συνολικά 105 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η επιχείρηση για το α' εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας, για τους συνεπείς καταναλωτές, που θα εξοφλήσουν εγκαίρως τις οφειλές τους για το 2015, η έκπτωση θα ισχύσει σε όλους τους λογαριασμούς της επόμενης χρονιάς, δηλαδή του 2016 και θα αφορά στο ύψος του παγίου.

Αναλυτικά η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ:

Α. Δημιουργία Νέου Εταιρικού Τιμολόγιου
Η ΔΕΗ σχεδίασε ένα νέο τιμολογιακό προϊόν με την ονομασία «Εταιρικό Τιμολόγιο - Corporate» με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις που προσφέρεται σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και Ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Β. Πελάτες Μέσης Τάσης
Επέκταση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμολογίων ΒΜ1 και ΒΜ2 που αφορούν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή άνω των 13GWh και στις παροχές με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 10GWh και μείωση των υπόλοιπων τιμολογίων ΒΓ,ΒΥ και ΒΧ.

Γ. Πελάτες Χαμηλής Τάσης
Μετά την ουσιαστική μείωση τον Ιούλιο του 2014 του τιμολογίου Γ21 που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, όπως, εμπορικά καταστήματα, εργαστήρια, μικρομεσαίες βιοτεχνίες, , κτίρια γραφείων, μειώνεται σήμερα και το τιμολόγιο Γ22 για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες με ισχύ μεγαλύτερη από 25KVA.
Το νέο «Εταιρικό Τιμολόγιο – Corporate» θα διατίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ενώ οι μειώσεις στα τιμολόγια Μέσης και Χαμηλής Τάσης θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Δ. Επιβράβευση Συνεπών Πελατών
Η ΔΕΗ επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες, το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016, δηλαδή σε όσους έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους 2015. Με αυτόν τον τρόπο η Επιχείρηση επιστρέφει περίπου €30.000.000, στους συνεπείς καταναλωτές της.

Γενικά η ΔΕΗ με τη νέα εμπορική και τιμολογιακή της πολιτική, επιστρέφει συνολικά πάνω από €80.000.000 στους πελάτες της, επιβραβεύοντας τους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές και στηρίζοντας μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες συμβάλλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.


ΔΕΗ: Κέρδη 105,6 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

Στα 105,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2015 από 96,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2014, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 22% έναντι 19,3%. Σημειώνεται ότι η αύξηση των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2014 είναι μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2014 περιλαμβάνεται εφάπαξ θετική επίπτωση ύψους 23,2 εκατ. ευρώ από την αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Επιπλέον, στο ΕΒΙΤDA του πρώτου εξαμήνου 2014 περιλαμβάνεται και μία θετική επίπτωση από την ανάκτηση, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποσού ύψους 17,4 εκατ. ευρώ ως κρατικής ενίσχυσης προς την Αλουμίνιον Α.Ε. για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2007 έως τον Μάρτιο 2008. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,8% στα 2.913,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών περιλαμβάνεται ποσό ύψους 24,7 εκατ. ευρώ που αφορά στη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους σε αυτό, έναντι 32 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΕΗ επιστρέφει το διπλάσιο κάθε παγίου στους «καλοπληρωτές»"

Ελληνικός Χρυσός: Η απόφαση του ΣτΕ αποδεικνύει την απόλυτη νομιμότητα της λειτουργίας μας

Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ εξέδωσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως η εταιρεία λειτουργεί με απόλυτη νομιμότητα και πλέον οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ. 

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης της Ελληνικός Χρυσός έχει ως εξής:

"Η σημερινή υπ'αρίθμ. 3191/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (που αφορά στη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου), συνιστά δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη λειτουργία της με βάση τη νομιμότητα και την εκπλήρωση στο ακέραιο όλων των συμβατικών της υποχρεώσεων. Είναι πλέον σαφές πως αν υπάρχουν ευθύνες για παραλείψεις, θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού...

Απομένει πλέον στο ΥΠΑΠΕΝ και στον αρμόδιο Υπουργό να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της δικαιοσύνης. 

Κατά τα λοιπά ισχύει πλήρως η χθεσινή επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, προς τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ" καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣτΕ νωρίτερα έχει ως εξής: 

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ για έγκριση τις επίδικες τεχνικές μελέτες. 

Όμως, οι μελέτες δεν εγκρίθηκαν μέσα στους τρεις μήνες που προβλέπει η μεταλλευτική νομοθεσία.

Έτσι, η εταιρεία στις 20.4.2015 προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η άρνηση του αρμοδίου υπουργού να εγκρίνει τις σχετικές μελέτες. 

Δύο μέρες αργότερα η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί με διαδικασίες εξπρές στις 6 Μαίου 2015.

Αμέσως μετά το υπουργείο ΠΑΠΕΝ επέστρεψε (28.4.2015) για συμπλήρωση στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός την τεχνική μελέτη του υποέργου Ολυμπιάδας που αφορά «στη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου».
Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ επικαλέστηκε ότι «δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα, επί τόπου του έργου».

Η εν λόγω εταιρεία με επιστολή της (26.5.2015) αμφισβήτησε την δυνατότητα της άρνησης του υπουργείου ΠΑΠΕΝ να εγκρίνει την τεχνική μελέτη, υποστηρίζοντας ότι η μελέτη που υπέβαλε είναι «πλήρης και περιείχε όλα τα κατά νόμο προβλεπόμενα στοιχεία προς έγκριση, μεταξύ των οποίων και τα πορίσματα των ημιβιομηχανικών δοκιμών που διενεργήθηκαν, με επιτόπου παραγόμενα συμπυκνώματα μεταλλεύματος, από την εταιρεία πάροχο της τεχνογνωσίας Outotec στις εγκαταστάσεις της, σε πλήρη συμφωνία με τα προβλεπόμενα στην τεχνική μελέτη του υποέργου Ολυμπιάδας».

Να σημειωθεί ότι η σημερινή απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε επί της προσφυγής της εταιρείας που κατατέθηκε στις 20.4.2015 και ζητούσε από τους δικαστές να ακυρώσούν την άρνηση του υπουργείου ΠΑΠΕΝ να εγκρίνει τις μελέτες.

Μάλιστα οι δικαστές θεώρησαν συμπροσβαλλόμενη απόφαση και την απάντηση του υπουργείου ΠΑΠΕΝ (28.4.2015) με την οποία ζητούσε από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός την συμπλήρωση της τεχνικής μελέτης.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 3191/2015 απόφασή τους με την οποία έκαναν δεκτή την αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν: 
Η Διοίκηση αρνήθηκε την έγκριση της τεχνικής μελέτης του επίμαχου προσαρτήματος με την αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου σύμφωνα με τον όρο Β9.α, για το λόγο δε αυτό δεν έκρινε σκόπιμη την ενδελεχή και ακριβή επεξεργασία όλων των υποβληθέντων στοιχείων, αλλά περιορίσθηκε στην ενδεικτική διατύπωση ορισμένων ελλείψεων (υπεύθυνες δηλώσεις μελετητών και υπογραφή μελέτης από διπλωματούχο μηχανικό, μη υποβολή ορισμένων στοιχείων στην ελληνική γλώσσα, μη τεκμηρίωση χαρακτηρισμού εξοπλισμού ως κινητού, μη αναφορά χωματουργικών εργασιών, μη συμπερίληψη δαπάνης αποκατάστασης στον προϋπολογισμό του έργου), καθώς και στην παράθεση επικουρικών παρατηρήσεων σχετικά με την παράλειψη της αιτούσας να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της υπηρεσίας. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν, αλλά και από το από 26.5.2015 υπόμνημά της προς τη διοίκηση, ο φορέας εκμετάλλευσης σε συμμόρφωση προς τον όρο «Β9.α» προέβη στην εκτέλεση προγράμματος δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία, όπου και απεστάλη ικανή ποσότητα επιτόπιων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών Ολυμπιάδας (20 τόνοι). 

Τα πορίσματα των δοκιμών αυτών, από τα οποία προέκυψε η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου με πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλή ανάκτηση, παρατέθηκαν στο σώμα της τεχνικής μελέτης και χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη των ειδικών μελετών των διεργασιών της μεταλλουργικής επεξεργασίας, ενώ όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης (μεθοδολογία, τεχνική πληρότητα, αποτελέσματα, λεπτομερή στοιχεία αναλύσεων τροφοδοσίας, προϊόντων, ισοζυγίων μάζας και ανακτήσεων) παρατέθηκαν ως Παραρτήματα της τεχνικής μελέτης στην αγγλική γλώσσα, όσα προέρχονταν από την Outotec, τα λοιπά δε στην ελληνική. 

Στην συνέχεια υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος η Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Αντώνης Ντέμσιας) : 

Εν όψει τούτων, η αιτιολογία του ως άνω εγγράφου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφ’ ενός μεν αόριστη, καθ’ όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα (κλίμακα δοκιμών, τόπος, χρησιμοποιηθέντα πετρώματα), αφ’ ετέρου δε και πλημμελής διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μίγμα τροφοδοσίας (χαλκοπυρίτη-αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη) και η καλή προσαρμογή του σε βιομηχανικό επίπεδο, προς διακρίβωση των οποίων είχε εξ άλλου τεθεί ο όρος από την διοίκηση. 

Εξ άλλου, προσθέτει το ΣτΕ, απαραδέκτως επιχειρείται η συμπλήρωση της μη νόμιμης αυτής αιτιολογίας με το μετά τη συζήτηση κατατεθέν υπόμνημα του Δημοσίου, στο οποίο αναφέρεται ότι ούτε επιτόπου δοκιμές έγιναν ούτε επιτόπου δείγματα παρήχθησαν, καθ’ όσον το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας μέχρι σήμερα παράγει συμπυκνώματα από παλιά τέλματα αφού δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη του μεταλλείου, το δε εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών δεν έχει καν λειτουργήσει. 

Εν πάση περιπτώσει, τονίζει το ΣτΕ, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απορριπτέοι και ως αβάσιμοι, γιατί μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου (αρσενοπυρίτες Ολυμπιάδας) είτε έχουν αποδεδειγμένως παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά (χαλκούχο μετάλλευμα του κοιτάσματος Bajo de Alumbrera Αργεντινής, σύμφωνα με την προσκομισθείσα από 18.1.2012 γνωμάτευση του καθηγητή του τομέα Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). 

Δεδομένου δε ότι, ως προκύπτει από το περιεχόμενο της προσβαλλόμενης πράξης, η μη έγκριση του προσαρτήματος στηρίχθηκε κυρίως στην κατά τα ανωτέρω μη επαρκή αιτιολογία περί μη πληρώσεως του όρου περί διενέργειας επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών, η δε επεξεργασία των λοιπών υποβληθέντων στοιχείων και η διατύπωση των παρατηρήσεων που ενσωματώθηκε στο έγγραφο έγινε κατά τρόπο ενδεικτικό, η προσβαλλόμενη πράξη θα πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό της, να αναπεμφθεί δε η υπόθεση στη διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση, κατά την εκφορά της οποίας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ληφθούν υπ’ όψιν αφ’ ενός οι απαντήσεις της αιτούσας επί των επικουρικών παρατηρήσεων - όπου αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατή, κατά την άποψή της, η αλλαγή των μεγεθών τροφοδοσίας της μεταλλουργικής μονάδας και αξιοποίησης του δυναμικού των Σκουριών και επισημαίνεται η συμμόρφωσή της προς τις λοιπές υποδείξεις της υπηρεσίας - και αφ’ ετέρου ότι επιστροφή φακέλου τεχνικής μελέτης προβλέπεται κατά το άρθρο 102 ΚΜΛΕ μόνο για λόγους ανεπάρκειας ή ανακρίβειας των υποβληθέντων στοιχείων.

Οι δικαστές πραγματοποίησαν διάσκεψη επί της υπόθεσης στις 15 Ιουνίου 2015 και σήμερα δημοσιεύθηκε η υπ΄ αριθμ. 3191/2015 απόφαση. 

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικός Χρυσός: Η απόφαση του ΣτΕ αποδεικνύει την απόλυτη νομιμότητα της λειτουργίας μας"

Υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της. Αμέσως μετά μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου την υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγο προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Να σημειωθεί ότι η ορκομωσία της κυβέρνησης θα γίνει αύριο στις 12:00. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα H ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών -η πρώτη παρασχέθηκε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεύτερη παρασχέθηκε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως, και η τρίτη στον Πρόεδρο της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως-, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών...».
Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία -όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με όλους τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε τηνεντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015), η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ' αυτήν.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη. Ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη.
Ο Γενικός Γραμματέας του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη.
Ο Γενικός Γραμματέας του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτης Καμμένος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν.
Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» κα Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη.
Κατ' ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του Πρωθυπουργού και Προέδρου του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, του Γενικού Γραμματέα του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικολάου Μιχαλολιάκου, του Γενικού Γραμματέα του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και του Προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτη Καμμένου να δεχθούν τη σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στη σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.
Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «...και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».
Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά τη λήξη της θητείας των Προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται ν' αναθέσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου. Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως Πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00. Ενώ η ορκωμοσία της υπ' αυτήν κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας Πρωθυπουργού.

Τα ονόματα

Πολύ πιθανόν είναι στο υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει ο Πέτρος Μολυβιάτης και στο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα και τη διενέργεια των εκλογών, ο Αντώνης Μανιτάκης. Στο υπουργείο Οικονομικών προς αναβάθμιση οδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και στο Δικαιοσύνης ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (από υφυπουργός που είναι σήμερα).
Ως διάδοχος του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο Ιωάννης Γιάγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απόστρατος πτέραρχος, ενώ ο Παναγιώτης Νικολούδης εκτιμάται πως θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το υπουργείο Ανάπτυξης και της Αγ. Κιάου για το Παιδείας. Για το υπουργείο Εργασίας παίζει το όνομα του Αντώνη Ρουπακιώτη.
Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο Νίκος Μακρυδημήτρης, και ο Χρ. Ζώης για το υπουργείο Ναυτιλίας.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου"

Λαφαζάνης: “Οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος”

Έντονος ήταν ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά την παράδοση της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε στον κ. Παυλόπουλο: «Πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα και οι νόμοι όσον αφορά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, κανένας δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, ούτε οι πρόεδροι των κομμάτων, ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Ήρθα να παραδώσω την εντολή. Αξιοποιήθηκε. Μπορεί να μην έβγαλε κυβέρνηση, είδαμε όμως τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω απ' όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από το Σύνταγμα. Νομίζω ότι σ' αυτή τη βάση πρέπει να υπάρξει ευρεία συνεννόηση ώστε να πάμε σε εκλογές και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και ότι μετά την συνάντησή τους θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε τον κ. Λαφαζάνη, γιατί αμέσως σημείωσε: «οι μεγαλύτερες εκτροπές, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και στο όνομα της Δημοκρατίας. Και εν, πάση περιπτώσει, εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες. Το Σύνταγμα γράφει για συσκέψεις αρχηγών κομμάτων. Το Σύνταγμα λέγει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν ήταν να υποκατασταθούν όλα αυτά με το τηλέφωνο, νομίζω ότι θα κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος». Ο Πρόεδρος της "Λαϊκής Ενότητας" πρόσθεσε ότι «υποτιμάμε παρά πολλά πράγματα και κυρίως, την ανάγκη να μιλάνε οι άνθρωποι και οι πολιτειακοί παράγοντες μεταξύ τους. Να έχουν ζωντανή επικοινωνία». 

Τον έντονο διάλογο ολοκλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος δηλώνοντας: «Να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ πολύ».

«Αυτό είναι. Θα το δούμε. Κι εγώ σας ευχαριστώ», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
 




Η είσοδος του κ. Λαφαζάνη στο Προεδρικό Μέγαρο:  


Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών και τη συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά την παράδοση και της τελευταίας διερευνητικής εντολής από τον κ. Λαφαζάνη στον κ. Παυλόπουλο. 

Παρά τις έντονες ενστάσεις της αντιπολίτευσης, προεξαρχούσης της Ν.Δ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν προτίθεται να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα να περιοριστεί σε τηλεφωνικές επαφές, κατά τις οποίες θα επικυρωθεί το άκαρπο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών και θα συμφωνηθεί η συγκρότηση της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου ΠάγουΒασιλική Θάνου.

Πιθανή θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των κ.κ. Πέτρου Μολυβιάτη, Αντώνη Μανιτάκη και Γιώργου Χουλιαράκη στο κυβερνητικό σχήμα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: “Οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος”"

Ρέγκλινγκ: Δεν θα χρηματοδοτήσει μόνο ο ESM την Ελλάδα

Την άποψη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν θα χρηματοδοτήσει μόνος του την Ελλάδα με 86 δισ., αλλά στο δάνειο θα συμμετέχει και το ΔΝΤ εξέφρασε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ έδειξε ότι ενδέχεται να πάρει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, τόνισε ότι θα εξεταστεί αναδιάρθρωση μέσω παράτασης ή αναβολής τόκων, αλλά απέκλεισε το σενάριο του «κουρέματος».

Οσον αφορά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι παρότι έχει σαν συνέπεια την αύξηση της αβεβαιότητας στη χώρα, είναι πεπεισμένος ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο», εξήγησε και εκτίμησε ότι η υποστήριξη προς το νέο πρόγραμμα διάσωσης περιμένει να διευρυνθεί.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Δεν θα χρηματοδοτήσει μόνο ο ESM την Ελλάδα"

Λαπαβίτσας: Αναγκαία η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος

Για την αναγκαιότητα υιοθέτησης εθνικού νομίσματος, έναντι της συνέχισης των μνημονίων έκανε λόγο ο Βουλευτής της "Λαϊκής Ενότητας" Κώστας Λαπαβίτσας μιλώντας χθες το βράδυ στο θεατράκι του ΟΣΕ σε εκδήλωση με θέμα "Το όχι δεν ηττήθηκε".

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μονόδρομο της δραχμής λέγοντας ότι "η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα δεν είναι εύκολη, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και έλλειψη τρομοκράτησης, θέληση και λαϊκή συμμετοχή".

Σύμφωνα με τον ίδιο "το νέο νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργεί ρευστότητα μακριά από τα νύχια του κ. Ντράγκι, στηρίζοντας έτσι τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Αναμφίβολα το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί στις διεθνείς αγορές, ίσως κατά 15-20% όταν θα φτάσει στη νέα θέση ισορροπίας. Η υποτίμηση θα δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος γιατί θα τονωθεί η απασχόληση. Από την άλλη θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στο κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων απαιτώντας κρατική παρέμβαση για τη στήριξή τους".

Όπως εξήγησε το πρόβλημα είναι ότι το μνημονιακό πρόγραμμα οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο, πράγμα που γνωρίζει ο ελληνικός λαός από την εμπειρία των δύο προηγουμένων μνημονίων. "Με το νέο μνημόνιο η Ελλάδα θα γίνει τελειωτικά μια φτωχή, άνιση, παρηκμασμένη χώρα στις παρυφές της Ευρώπης, όπου η νεολαία θα μεταναστεύει και οι συνταξιούχοι θα παλεύουν να επιβιώσουν. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι μια μικρή δράκα πλουσίων και πολλαπλώς διαπλεκομένων που θα θριαμβεύσουν στο μνημονιακό καθεστώς", ανέφερε.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν φοβάται να δηλώσει ότι θα θέσει θέμα συμμετοχής της χώρας μας στην ΟΝΕ με στόχο την εφαρμογή του προγράμματός της. Το εθνικό νόμισμα είναι βήμα και εργαλείο για την ανάταξη της χώρας – δεν είναι αυτοσκοπός. Η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι απολύτως εφικτή. Ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητικό Σχέδιο Β, παρά τα αβάσιμα που αναφέρουν τα ΜΜΕ εκ του πονηρού.

"Η μετάβαση περιλαμβάνει μέτρα όπως στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή του, μετατροπή χρεών, καταθέσεων και μισθών στο νέο νόμισμα με αναλογία 1:1, άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και εξομάλυνση των κεφαλαιακών και τραπεζικών ελέγχων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις, ιεράρχηση των εισαγωγών για να υπάρξει επάρκεια στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δελτίο, όπως συχνά και κακόβουλα λέγεται", τόνισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Αναγκαία η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος"

Στη Λαϊκή Ενότητα και ο Γιώργος Ρωμανιάς - Δηλώσεις

Στη Λαϊκή Ενότητα προσχώρησε ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κύριος Ρωμανιάς υπέβαλε την Τετάρτη την οριστική παραίτησή του με επιστολή που απευθυνόταν στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο αν και εδώ και πάρα πολύ καιρό διεμήνυε ότι παραιτείται

Η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Ρωμανιά:

«Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι στο θέμα της παραίτησής μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την οποία σας έχω ανακοινώσει από της 20ής Ιουλίου τρέχοντος έτους 2015 και σημειώνω τα εξής:

1. Αποδεχόμενος την παράκλησή σας να παραμείνω στη θέση μου για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα ώστε να διευκολύνω τόσο την ταχεία ενημέρωσή σας όσο και τη διασφάλιση της προώθησης των επειγουσών υπηρεσιακών εκκρεμοτήτων, παρέμεινα στην υπηρεσία μέχρι και σήμερα.

2. Ήδη, όμως, μετά τη θέση σε ισχύ των δύο (2) μνημονιακών νομοθετημάτων (Ν.4334/2015 και Ν.4336/2015) και με δεδομένο ότι κρίνω τα νομοθετήματα αυτά ως αντιασφαλιστικά και ότι, συνεπώς, δεν προτίθεμαι να συμβάλλω, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εφαρμογή τους, δεν συντρέχει, πλέον, λόγος περαιτέρω παραμονής μου στο Υπουργείο.

3. Με βάση τα πιο πάνω, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τη θερμή παράκληση να την κάνετε άμεσα αποδεκτή.

4. Τέλος, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι η παραίτησή μου δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δική σας παρουσία στο Υπουργείο. Αντιθέτως, οφείλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας μέχρι σήμερα».


Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κόμμα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, έγιναν οι εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Δηλώσεις Γιώργου Ρωμανιά:

«Όπως γνωρίζετε, από χθες έχω αποχωρήσει από το Υπουργείο Εργασίας, από τη θέση του γενικού γραμματέα. Στη συνείδησή μου δεν επιτρέπεται να παραμείνω απλός πολίτης, ανενεργός πολίτης και απλός θεατής των όσων συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας και κυρίως των όσων απειλούνται να συμβούν.

Επέλεξα να προσχωρήσω στη Λαϊκή Ενότητα με συγκεκριμένη αιτιολόγηση αυτής της απόφασής μου. Θα πω τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι διέκρινα, όπως όλοι διακρίνατε ότι κανείς από τους βουλευτές που ανήκουν στη Λαϊκή Ενότητα δεν έχει ψηφίσει ποτέ κανένα μνημόνιο. Κανείς δεν υποτάχθηκε από τους βουλευτές αυτούς, όλοι έμειναν πιστοί στη συνείδησή τους. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να συμπαρασταθούμε σε αυτόν τον αγώνα, των οποίο κάνουν.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο, που αναφέρεται στον τομέα της δραστηριοποίησής μου, είναι ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης. Το τρίτο Μνημόνιο, οι δύο νόμοι συγκεκριμένα ο Ν. 4334/2015 και ο Ν. 4336/2015, σαν συνέχεια των δύο προηγούμενων μνημονίων, δημιούργησαν μία απίστευτη βαρβαρότητα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, και κυριολεκτώ όταν το λέω αυτό, ο κόσμος θα το αντιληφθεί στη συνέχεια. Αυτή η βαρβαρότητα, η οποία έχει απ’ όλα μέσα, έχει μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Μάλιστα, ειδικά για τις επικουρικές οδηγεί στη σταδιακή κατάργησή τους. Έχει αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, έχει τερατώδεις αυξήσεις στα όρια ηλικίας, έχει περιορισμούς στην κρατική χρηματοδότηση. Κυρίως δηλαδή οδηγεί στην ολοσχερή κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη βαρβαρότητα οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε να την ανατρέψουμε.

Και το τρίτο στοιχείο είναι ότι μαζί με τον Δημήτρη Στρατούλη στο Υπουργείο Εργασίας, το τελευταίο εξάμηνο που παραμείναμε, παρά το μικρό χρονικό διάστημα, επιτελέσαμε και έχουμε να επιδείξουμε, και ο καθένας μπορεί να το δει, πολύ μεγάλο έργο. Αναφέρω συγκεκριμένα τους δύο νόμους, το Ν. 4321 και το Ν. 4331, με τους οποίους δώσαμε λύση σε πάνω από τριάντα ζητήματα, που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και τα οποία χρόνιζαν από δεκαετίες. Εκτός από αυτό έχουμε να επιδείξουμε και συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες καταθέσαμε στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, τις οποίες δεν προχώρησε. Στη συνέχεια αναφέρομαι στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, αναφέρομαι στην κατάργηση της εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων του Ν. 3863/2010 και του Ν. 3865/2010, τις οποίες εμείς προωθήσαμε και τις οποίες η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δεν κατέθεσε στη Βουλή και δεν προωθήθηκαν. Αυτό είναι το έργο, το οποίο θέλουμε να συνεχίσουμε. Να ανατρέψουμε το έργο της βαρβαρότητας στην κοινωνική ασφάλιση και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Έκρινα ότι μόνο μέσω της Λαϊκής Ενότητας μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους δύο σκοπούς. Και θεώρησα υποχρέωσή μου να συμβάλλω, με όσες δυνάμεις διαθέτω, σε αυτή την προσπάθεια».

Δηλώσεις Παναγιώτη Λαφαζάνη:

«Να σας καλημερίσω κι εγώ. Με μεγάλη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Γιώργο Ρωμανιά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Λαϊκή Ενότητα και για μένα προσωπικά και για τον Δημήτρη Στρατούλη, ότι ο Γιώργος Ρωμανιάς αποφάσισε να συμμετάσχει στον αγώνα που δίνουμε ενόψει των εκλογών ενάντια στα μνημόνια και για να αλλάξουμε την πορεία αυτής της χώρας. Ο Γιώργος Ρωμανιάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Είπα ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας ότι έρχεται να μας στηρίξει, γιατί ο ίδιος είναι ένας αγωνιστής πρώτα απ’ όλα της δημοκρατίας. Είναι ένας αγωνιστής για τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Και κυρίως είναι αγωνιστής για τη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση.

Ο Γιώργος Ρωμανιάς έχει μια παράδοση αγώνων για τη δημόσια, κοινωνική ασφάλιση δεκαετιών. Έχει άριστες γνώσεις, είναι άριστος γνώστης όλων των θεμάτων και πτυχών της κοινωνικής ασφάλισης. Ως γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας επιτέλεσε ένα τεράστιο έργο. Θα έλεγα ένα έργο συμπυκνωμένο, μέσα σε ελάχιστους μήνες, που άλλοι θα χρειαζόντουσαν να κάνουν, εφόσον υπήρχε βεβαίως η πολιτική βούληση, πράγμα δύσκολο όπως καταλαβαίνετε, και να είχε την πολιτική βούληση λοιπόν κάποιος άλλος, αυτό το έργο θα χρειαζόταν χρόνια. Και το έκανε μέσα σε μήνες. Ένα θαυμάσιο έργο, που είναι ένα δείγμα γραφής, το οποίο δείχνει τι μπορεί να κάνει μια πολιτική ηγεσία σε αυτή τη χώρα, η οποία είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Γιώργος Ρωμανιάς είναι ένα στολίδι για την παράταξή μας. Θα είμαστε συμμαχητές, ο αγώνας μας είναι ωραίος, είναι δίκαιος αγώνας, και πιστεύουμε ότι θα επισφραγιστεί με μια μεγάλη νίκη. Σ’ ευχαριστώ Γιώργο. Να’ σαι καλά και καλή δύναμη στην κοινή μας προσπάθεια».
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Λαϊκή Ενότητα και ο Γιώργος Ρωμανιάς - Δηλώσεις"

Μία ακόμη απόφαση από το ΣτΕ υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

Μία ακόμα απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα από το Ε Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, αρμόδιο για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, εκδόθηκε για την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.

Η απόφαση που φέρει αριθμό 3191 αφορούσε σε θέματα σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης και η σχετική υπόθεση δικάστηκε στις 3 Ιουνίου.

Η απόφαση του ΣτΕ αν και δεν αναφέρεται άμεσα στην πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, εντούτοις την μπλοκάρει καθώς το ανώτατο δικαστήριο αποφαίνεται ότι,
"είναι αβάσιμη η εγκυρότητα της ανάκλησης των τεχνικών μελετών του έργου" στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειωτέον ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του - και πρόσφατων- έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης και της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, κρίνοντας μεταξύ άλλων και τα περιβαλλοντικά θέματα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μία ακόμη απόφαση από το ΣτΕ υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική"

Μεϊμαράκης για Τσίπρα: Είναι μικρός και λίγος - Μας έσκαβε το λάκκο την ώρα που τον στηρίζαμε

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ότι αποδείχθηκε μικρός και λίγος και ότι έσκαβε το λάκκο της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που αυτή τον στήριζε εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ.

Τον κατηγόρησε για "ψέματα, εξαπάτηση των πολιτών και αναποτελεσματική διαχείριση τους επτά μήνες που στοίχισαν στην χώρα και στους πολίτες". Είπε συγκεκριμένα, ότι ο Αλ. Τσίπρας "επέδειξε καθεστωτική νοοτροπία και αλαζονεία και άρχισε να κρύβεται. Έδειξε ότι περιφρονεί το Σύνταγμα, έδειξε ότι είναι σε πανικό. Τον παρακολουθούμε αλλά δεν τον ακολουθούμε".

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι από την εξαγγελία των εκλογών μόνο η ΝΔ δεν αιφνιδιάστηκε, αντίθετα είναι έτοιμη και μετά την επίσημη ανακήρυξη θα αρχίσει να τρέχει η καμπάνια του κόμματος στο διαδίκτυο. Προκάλεσε δε τον κ. Τσίπρα σε αναμέτρηση: "Ήδη ζήτησα δύο ντιπέιτ, ένα με όλους τους αρχηγούς και ένα με τον κ. Τσίπρα. Του λέω από τώρα "όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει" ανέφερε.

Συνεχίζοντας τον κατηγόρησε ότι είπε πολλά ψέματα που στοιχίζουν όμως στην χώρα. Έλεγε ότι θα σκίσει το μνημόνιο και τελικά έφερε το χειρότερο μνημόνιο. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πείσει τους πολίτες να προσέχουν την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και όχι το αποτέλεσμα που ήταν κακό. Ρώτησε δε γιατί δεν έκανε εκλογές πριν το μνημόνιο αλλά κάνει αφού το έχει ψηφίσει. Σήμερα ο πολίτης έχει να συγκρίνει πεπραγμένα δικά μας με πεπραγμένα δικά μας. Μετεκλογικά δεν εφάρμοσε τίποτε από όσα υποσχόταν. Με ψέματα αντιμετώπισε και τις αποκαλύψεις για τα περί εξόδου από το ευρώ.

"Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αστάθεια και αβεβαιότητα, δεν αντέχει ανεύθυνους να παίζουν την χώρα στα ζάρια, χρειάζεται ειλικρίνια, συνεννοήσεις, συναινέσεις και συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων ανέφερε ο κ. Μειμαράκης και πρόσθεσε ότι εμείς βάλαμε πλάτη όποτε χρειάστηκε, είπαμε ναι στην Βουλή και μιλάμε με όλους" ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην σχέση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη θέτοντας ερωτήματα για το τί έγινε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και τί κρύβουν και οι δύο.

Απαντώντας σε αιτιάσεις για το ύφος του λόγου του είπε ότι "δεν είμαι δήθεν όπως είναι αυτός και δεν θα πω ψέματα όπως είπε αυτός". Αναρωτιέται κανείς υπάρχουν ακόμη πολίτες που θέλουν να τον ακούνε και τον εμπιστεύονται; ρώτησε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ρώτησε: "όταν έλεγε ότι θα παίζει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές τα πίστευε; ή εξαπατούσε; Η αφέλεια είναι επικοινωνιακό προτέρημα. Ποτέ άλλος πρωθυπουργός δεν έφερε τόσο αρνητικά αποτελέσματα σε τόσο σύτνομο χρονικό διάστημα".

Οι επτά μήνες Τσίπρα-Καμμένου κόστισαν πάρα πολύ στην οικονομία και στην τσέπη του κάθε πολίτη έιπε ακόμη ο κ. ΜΕϊμαράκης και πρόσθεσε: Πρέπει ο κάθε πολίτης να καταλάβει ότι από την ανακεφαλαιοποίηση προκύπτει επιβάρυνση 25 δις, από την επιστροφή στα ελλείμματα επιβάρυνση 11 δις, αυτά είναι δις δεν είναι φασολάκια και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι ο κ. Τσίπρας θεώρησε την Βουλή Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να επανέλθει η οικονομία. Στόχος είναι να βγούμε από το νέο κύκλο ύφεσης και να υπάρξει επανεκίνηση της οικονομίας με νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Σκοπός μας είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που να αξιοποιεί την γεωπολιτική θέση της χώρας. Χρειάζονται γι αυτό μεγάλες μεταρρυθμίσεις με πρώτη την αναδιάρθρωση του κράτους ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Προτεραιότητά μας είναι να φτιάξουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα και δέσμευσή μας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα ξεκινήσει μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Ανέφερε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης: "Πέρυσι στην ΔΕΘ έκαναν πραγματικό ριφιφί για τις ψήφους των πολιτών, γνώριζαν ότι έλεγαν ψέματα. Ο κόσμος πλήρωσε ακριβά τα ψέματα Τσίπρα Καμμένου. Δεν είναι τυχαίο ότι δραπετεύουν τώρα. Βιάζονται να φύγουν πριν έλθουν οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ, οι αυξήσεις στο ΦΠΑ. Εμείς δεν πρόκειται να μοιράσουμε κάλπικες υποσχέσεις. Όπου και όπως μπορούμε θα λέμε την αλήθεια. Η ΝΔ ήταν είναι και θα είναι η παράταξη των μεγάλων επιλογών, εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ΕΕ και το ευρωπαικό χαρτί δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η ΝΔ βάζει την σύγχρονη ευρωπαική δεξιά, ακολουθεί τον μεσαίο δρόμο που απορρίπτει τα άκρα και συναντιέται με άλλες δυνάμεις και παλεύει για όλους τους Έλληνες".

Ξεκινάμε τον αγώνα για να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της χώρας, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι καλούμε τους Έλληνες πολίτες να εμπιστευθούν ξανά την ΝΔ για την κυβέρνηση.

"Στηρίζομαι πάρα πολύ στο ότι οι βουλευτές θα δώσουν την μάχη στο νόμο τους και ότι θα πειθαρχήσουν και θα πάνε συντεταγμένα με ενιαίο πολιτικό λόγο, γιατί είναι ώρα μάχης και στην μάχη πειθαρχούμε", ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι το κόμμα έχει και πρόγραμμα και πρόταση διακυβέρνησης που θα την παρουσιάσει ολοκληρωμένη στην ΔΕΘ. Είπε ότι όλοι οι βουλευτές θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Προανήγγειλε, ακόμα, ότι η πρώτη συγκέντρωση της ΝΔ θα γίνει την Τρίτη στη Ρηγίλλης «για επιστροφή στις ρίζες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης για Τσίπρα: Είναι μικρός και λίγος - Μας έσκαβε το λάκκο την ώρα που τον στηρίζαμε"

Απέκλεισαν ξανά δρόμους οι μεταλλωρύχοι

Τις διασταυρώσεις Στρατωνίου - Ιερισσού και Γοματίου - Πλανών, απέκλεισαν εκ νέου -όπως είχαν προαναγγείλει- οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, διαμαρτυρόμενοι για το σταμάτημα των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Το κλείσιμο των δρόμων επηρεάζει όσους κινούνται οδικώς προς την Ιερισσό, την Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και τον 'Αθωνα, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μετ' εμποδίων λόγω της διαμαρτυρίας, καθώς οι μεταλλωρύχοι αποφάσισαν να ανοίγουν τους δρόμους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποσυμφορείται η κίνηση.

«Δεν είναι στην πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα, ούτε στους άγιους πατέρες τους αγιορείτες, ούτε στους προσκυνητές, ούτε και στους επισκέπτες της περιοχής. Μοιράζουμε φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό για να ενημερωθεί ο κόσμος» δήλωσε ο πρόεδρος των εργατοτεχνιτών των μεταλλείων Κασσάνδρας Γιώργος Χατζής.

«Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε κι όχι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, δε το θέλουμε αυτό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Οι μεταλλωρύχοι σκοπεύουν να παραμείνουν στα σημεία ως τις τέσσερις το απόγευμα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η παραμονή συναδέλφων τους, υπογειτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μέσα στις στοές της Ολυμπιάδας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέκλεισαν ξανά δρόμους οι μεταλλωρύχοι"

Βαρουφάκης: Κάνει κόμμα... αλλά για Ευρώπη

Τις φιλοδοξίες και το όραμά του, το οποίο δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, ξεδίπλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC.

Αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος καθώς, όπως είπε «αντί να εμπλακώ σε μια προεκλογική καμπάνια που είναι λυπηρη και άκαρπη, θα παραμείνω πολιτικά ενεργός και ίσως περισσότερο από ό,τι τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθώντας να στήσω ένα ευρωπαϊκό δίκτυο», στη συνέχεια εξήγησε το σχέδιό του: «Πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που θα εξελιχθεί σε πανευρωπαικό κόμμα».

Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης που στήριξε «άλλαξε τελείως ρότα για να υιοθετήσει μια πολιτική χωρίς λογική». «Δεν πιστεύω ότι έπρεπε να υπογράψουμε τη συμφωνία γιατί σε μερικούς μήνες το καράβι θα πέσει στα βράχια πάλι» είπε για τη συμφωνία. Παρομοίασε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα με τον Σίσυφο που σπρώχνει την πέτρα στην κορυφή του λόφου προσθέτοντας ότι ο ίδιος ως παιδί θεωρούσε ανόητο τον Σίσυφο «γιατί εγώ απλά θα σταματούσα να σπρώχνω την πέτρα».

Όσον αφορά τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε ότι «τους συμπαθώ και με συμπαθούν αλλά δεν θα ενταχθώ εκεί γιατί έχουμε δομικές διαφορές»

Εκτίμησε, δε, ότι η Βουλή που θα προκύψει δεν μπορεί ελπίζει να σχηματιστεί πλειοψηφία για ένα λογικό και προοδευτικό πρόγραμμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Κάνει κόμμα... αλλά για Ευρώπη"

Λαφαζάνης στο CNBC: Δεν θα διστάσουμε για Grexit

Δεν διστάζει να μιλήσει για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Εάν είναι απαραίτητο για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, δεν θα διστάσουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη και να επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι ενέργειες θα είναι κόλαση για την Ελλάδα, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές της Ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εάν η θέση του αυτή προσομοιάζει με εκείνη του Β. Σόιμπλε, ο κ. Λαφαζάνης απαντά: «Δεν γνωρίζω αν ο Σόιμπλε υποστηρίζει πλέον το Grexit. Ωστόσο, βοήθησε θα πάρει μορφή η δανειακή σύμβαση. Οι περισσότερες από τις αντικοινωνικές προτάσεις του περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο».

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας οριοθετεί ως πρώτη του προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το μνημόνιο και να ακυρωθούν όλα τα μέτρα λιτότητας ενώ τονίζει ότι «οι αρχές της Λαϊκής Ενότητας περιλαμβάνουν το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθηθεί μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη και προοδευτική πορεία».

Όπως γράφει το άρθρο, σε αυτή την πορεία περιλαμβάνεται η επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από το 2010, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των ιδιωτικών μονοπωλίων.

Κατά τον κ. Λαφαζάνη, «η Λαϊκή Ενότητα επιθυμεί να ακολουθήσει τις καλύτερες προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμούμε να παραμείνουμε στις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις» ενώ αναφέρει πως στόχος του είναι να υπάρξει μια οικονομία που θα στηρίζεται και θα ελέγχεται από τα συνδικάτα, τα εργατικά συμβούλια, τους συνεταιρισμούς των δήμων και των κοινοτήτων.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε όλες τις ουσιαστικές και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδέχθηκε τη δανειακή σύμβαση που περιλαμβάνει καταστροφικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, είναι το τελικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης στο CNBC: Δεν θα διστάσουμε για Grexit"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news