facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ζωή για Τσίπρα: Διαλύει δια μιας κυβέρνηση, κόμμα και Βουλή

Πρωτοφανείς διατάσεις λαμβάνει η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν επιδοθεί σε ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών και αιχμηρών υπαινιγμών.

Η πρόεδρος της Βουλής με νέα ανακοίνωσή της απαντά σημείο προς σημείο στις αιτιάσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη περι «απελθούσης Προέδρου της Βουλής» και «θεσμικών γελοιοτήτων».

Με δηλητηριώδη καρφιά η κυρία Κωνσταντοπούλου επισημαίνει τις πράξεις και παραλείψεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, κατηγορεί τον Τσίπρα ότι «με μιας» διέλυσε κυβέρνηση, κόμμα και Βουλή ενώ υποστηρίζει ότι ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες έχουν «βαθιά περιφρόνηση για το Σύνταγμα».

Στις αιχμηρές αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου συγκαταλέγονται και οι εξής:

- η άρτι παραιτηθείσα Κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων.

- Η Κυβέρνηση που άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφισθεί η άκυρη και αντισυνταγματική Μνημονιακή εξουσιοδότηση στις 13 Αυγούστου.

- Η Κυβέρνηση που εξίσου αιφνιδιαστικά στη συνέχεια δρομολόγησε διαδικασίες διερευνητικών εντολών με ορίζοντα τις εκλογές, για τις οποίες αποκαλύπτεται ότι, από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ενημερώσει τους εκβιάζοντες δανειστές (και συμφωνήσει μαζί τους), σύμφωνα με τις απερίφραστες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της Καγκελαρίας της Γερμανίας, την ώρα που κρατούσε τους πάντες και τη Βουλή στο σκοτάδι.

- Δεν υπάρχει «απελθούσα Πρόεδρος», αλλά απελθούσα Κυβέρνηση, η οποία έχει άλλωστε αποχωρήσει και από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενη στην Πρόεδρο της Βουλής και αποχωρώντας συλλογικά και επιδεικτικά κατά την ομιλία της στη Βουλή- κάτι που δεν έκανε ποτέ για κανέναν και καμμία βουλευτή ή αρχηγό κόμματος.

Διαβάστε την απάντηση που εκδόθηκε από το γραφείο της Προέδρου της Βουλής προς την παραιτηθείσα Κυβέρνηση:

«Είναι θλιβερό και προκλητικό να μιλά για «γελοιοποίηση των θεσμών, περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες» αλλά και … για «απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής» η άρτι παραιτηθείσα Κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων. Η Κυβέρνηση που άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφισθεί η άκυρη και αντισυνταγματική Μνημονιακή εξουσιοδότηση στις 13 Αυγούστου. Η Κυβέρνηση που εξίσου αιφνιδιαστικά στη συνέχεια δρομολόγησε διαδικασίες διερευνητικών εντολών με ορίζοντα τις εκλογές, για τις οποίες αποκαλύπτεται ότι, από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ενημερώσει τους εκβιάζοντες δανειστές (και συμφωνήσει μαζί τους), σύμφωνα με τις απερίφραστες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της Καγκελαρίας της Γερμανίας, την ώρα που κρατούσε τους πάντες και τη Βουλή στο σκοτάδι.

Για την πρωτοφανή δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου ότι η Πρόεδρος της Βουλής «εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μειμαράκη στην επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης», αν αξίζει μία απάντηση αυτή είναι ότι άλλο η θεσμική συνεννόηση της 3ης Πολιτειακής Παράγοντος με τον 4ο Πολιτειακό Παράγοντα και άλλο η σύμπραξη, για την οποία μπορεί ακέραια να υπερηφανεύεται η προσχωρήσασα στο Μνημονιακό μπλόκ Κυβέρνηση και οι βουλευτές που, συμπράττοντας με εκπροσώπους 3 Μνημονιακών Κομμάτων επιχείρησαν προ μίας εβδομάδας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με παράκαμψη της Προέδρου της Βουλής.

Ως προς την Δημοκρατική τάξη, υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου. Δεν υπάρχει «απελθούσα Πρόεδρος», αλλά απελθούσα Κυβέρνηση, η οποία έχει άλλωστε αποχωρήσει και από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενη στην Πρόεδρο της Βουλής και αποχωρώντας συλλογικά και επιδεικτικά κατά την ομιλία της στη Βουλή- κάτι που δεν έκανε ποτέ για κανέναν και καμμία βουλευτή ή αρχηγό κόμματος.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι όχι απλώς δεν είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος», αλλά έχουν τόσο βαθιά περιφρόνηση για την Συνταγματική νομιμότητα που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Γι’ αυτό και διαλύουν δια μιας Κυβέρνηση, Κόμμα και Βουλή».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή για Τσίπρα: Διαλύει δια μιας κυβέρνηση, κόμμα και Βουλή"

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τι ισχύει με τον ΦΠΑ σε... κρέατα και ιδιωτικά σχολεία

Διευκρινίσεις σχετικά με θέματα του ΦΠΑ δίνει το υπουργείο Οικονομικών μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του ν.4336/2015 (ΦΕΚ ΑΪ 94/14.08.2015).

Τι ισχύει τελικά με τα κρεατικά

- Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής τόσο το μοσχαρίσιο κρέας, όσο και όλα ανεξαιρέτως τα είδη κρέατος από ζώα και πτηνά, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα ανάμειξης αυτών των κρεάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάζονται, συντηρούνται, διατηρούνται ή παρουσιάζονται προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Απαλλαγή μόνο σε φορείς εκπαίδευσης δημοσίου δικαίου

​Αναφορικά με την απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης και των στενά συνδεόμενων με την εκπαίδευση παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, με τις νέες διατάξεις της περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), οι οποίες ισχύουν από 20.07.2015, η απαλλαγή περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που οι εν λόγω πράξεις πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου.

Προϋποθέσεις απαλλαγής για ιδιωτικά σχολεία

​Όσον αφορά στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, η απαλλαγή αυτή ισχύει υπό τον όρο ότι οι εν λόγω οργανισμοί:
​i. δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών,

​ii. η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,

​iii. οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ,

​iv. η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.

​Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, ενώ δεν εξετάζεται η πλήρωσή τους στην περίπτωση της προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία).

​Έως 31.08.2015 οι ιδιωτικοί φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα πλέον δεν απαλλάσσεται, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

​Περαιτέρω διευκρινίσεις θα δοθούν με σχετική εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. η οποία θα εκδοθεί άμεσα.

ΑΠΕ/news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τι ισχύει με τον ΦΠΑ σε... κρέατα και ιδιωτικά σχολεία"

Οργή λαού κατά την άφιξη Καμμένου στην Κω. Τον υποδέχθηκαν με αυγά & μπουκάλια ΒΙΝΤΕΟ

Με ''γαλλικά'' ,αυγά αλλά και με μπουκάλια υποδέχθηκαν σήμερα οι Κώοι τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στην Κω. Οι αγανακτισμένοι Κώοι μην αντέχοντας άλλο την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας λόγω της μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών ξέσπασαν στο πρόσωπο του Π. Καμμένου. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι ενδεικτικά του τι επικράτησε με τον Υπουργό εμφανώς έντρομο (αν και προσπάθησε στην αρχή να παραμείνει χαμογελαστός) να μπαίνει γρήγορα στο γραφείο του Δημάρχου έτσι ώστε να προστατευθεί από το εξαγριωμένο πλήθος.

Αρχικά πάντως στον χώρο έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη αλλά μόλις ο κόσμος ο οποίος είχε μαζευθεί αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς εξαγριώθηκε με αποτέλεσμα μετά από λίγο να αποχωρήσουν και να παραμείνουν λίγα μέτρα πιο πέρα διακριτικά (Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο).


kosnews24

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή λαού κατά την άφιξη Καμμένου στην Κω. Τον υποδέχθηκαν με αυγά & μπουκάλια ΒΙΝΤΕΟ"

Τα 20 ψέματα στο διάγγελμα του Τσίπρα

Τα «20 ψέματα» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «σε ένα μόνο διάγγελμα παραίτησης» αναδεικνύει, με ανακοίνωσή της, η γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη.

Όπως καταγγέλλει, «για τον κ. Τσίπρα, η ώρα της αλήθειας δεν έρχεται ποτέ» και τονίζει ότι το «διάγγελμα παραίτησης» περιλάμβανε τουλάχιστον 20 ψέματα.

Πιο αναλυτικά:

1. Είπε: Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του
Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός. Η αλήθεια: Οι εκλογές δεν διεξάγονται κάθε έξι μήνες, ούτε η εντολή μετά από εκλογές εξαντλείται σε έξι μήνες.

2. Είπε: Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπήρξε μεγάλη δοκιμασία τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη χώρα. Η αλήθεια: Η δήθεν «σκληρή διαπραγμάτευση» της δημιουργικής ασάφειας και των παλινωδιών, οδήγησε σε νέα δοκιμασία τον ελληνικό λαό.

3. Είπε: Χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα που κατέγραψε το δημοψήφισμα, οι δανειστές είτε θα είχαν επιβάλει απολύτως τη βούλησή τους, είτε θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Η αλήθεια: Το δημοψήφισμα οδήγησε στα capital controls και στο τρίτο βαρύτατο μνημόνιο που επέβαλαν οι δανειστές.

4. Είπε: Με την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 23 δις ευρώ η οικονομία θα αναπνεύσει, η αγορά θα εξομαλυνθεί, οι τράπεζες θα βρουν σιγά-σιγά τον κανονικό τους ρυθμό. Η αλήθεια: Οι δόσεις θα δίνονται με το σταγονόμετρο, η χώρα θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και διαρκή αξιολόγηση, η οικονομία παραμένει σε καθεστώς ασφυξίας.

5. Είπε: Θα είναι η αρχή του τέλους μιας δύσκολης κατάστασης. Η αλήθεια: Τσίπρας και Καμμένος έφεραν ένα μνημόνιο διάρκειας τριακονταετίας.

6. Είπε: Φέραμε μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε από την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στους όρους των μνημονίων, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Η αλήθεια: Το «ό,τι καλύτερο» ήταν τελικά το «ό,τι χειρότερο». Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και τα μνημόνια ήσαν γνωστά πριν από τις εκλογές, αλλά ο κ. Τσίπρας έλεγε στον λαό ότι έχει βρει τις συμμαχίες του Νότου και ότι θα βαράει νταούλια, ζουρνάδες και λύρες.

7. Είπε: Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες. Η αλήθεια: Ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε το επόμενο, προεκλογικό πλέον, ψέμα: Θα… ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες μιας συμφωνίας που ο ίδιος έφερε! Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι!

8. Είπε: Τη μάχη θα την δώσουν χωρίς να αποδέχονται οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερα κοινωνικών δυνάμεων. Η αλήθεια: Όλα αυτά τα έχει ήδη υπογράψει μετά την «περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση».

9. Είπε: Μας ζητούσαν κατάργηση του ΕΚΑΣ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και πως δεν υπάρχει πια το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, με επιχείρημα ότι στη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά σε αναζήτηση ισοδυνάμων. Η αλήθεια: Και αυτά τα έχει υπογράψει με το τρίτο μνημόνιο που έφερε. Και ποια θα είναι τα νέα ισοδύναμα που «υπόσχεται»; Μήπως μια νέα αύξηση του ΦΠΑ;

10. Είπε: Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και η αποτροπή της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε. Η αλήθεια: Και αυτά περιλαμβάνονται στο κείμενο του Μνημονίου που έφερε. Απλώς δίνει και πάλι ψευδείς υποσχέσεις ότι θα πετύχει κάποιον στόχο!

11. Είπε: Οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν πια παρελθόν. Η αλήθεια: Οι επαναπροσλήψεις θα συμψηφιστούν και έγιναν εις βάρος των προσλήψεων νέων επιστημόνων στο Δημόσιο.

12. Είπε: Συμφωνήσαμε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα από αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα μέτρα χαμηλότερα κατά 20 δις. Η αλήθεια: Τα μικρότερα πλεονάσματα είναι συνάρτηση της ύφεσης που ο ίδιος και η κυβέρνησή του έφερε. Όσο για τα χαμηλότερα μέτρα, θυμίζουν την καλύβα του Χότζα, με το mail Χαρδούβελη να αποτελεί πλέον τον απολεσθέντα παράδεισο.

13. Είπε: Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι στο αποικιοκρατικού χαρακτήρα Αγγλικό Δίκαιο, αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Η αλήθεια: Το Αγγλικό Δίκαιο εμφιλοχωρεί κάθε φορά που στο πρόγραμμα εντάσσεται το ΔΝΤ – και το Ταμείο δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του. Το δάνειο – άγνωστου ακόμη ύψους – αφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και επομένως υπόκειται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, όπως άλλωστε συνέβη και με το προηγούμενο πρόγραμμα. Όσο για τα περί διεθνούς δικαίου, ο κ. Τσίπρας οφείλει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

14. Είπε: Για πρώτη φορά με τόσο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο προσδιορίστηκε η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η αλήθεια: Στο κείμενο γίνεται μια απλή αναφορά στη δήλωση του Eurogroup Νοεμβρίου 2012 (όπως άλλωστε συνέβαινε πάντοτε τα τελευταία τρία χρόνια), ενώ αναφέρεται σαφώς ότι «το Eurosummit επισημαίνει ότι ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι Ελληνικές Αρχές επαναβεβαιώνουν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή τους να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως».

15. Είπε: Κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση, κάναμε την αντίσταση του λαού μας σημαία και κίνητρο πάλης για άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά το δύσκολο αυτό εξάμηνο. Η αλήθεια: Σε περίπτωση που ερωτηθεί, ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να φέρει ούτε ένα σχετικό παράδειγμα, ούτε να υποδείξει με ποιον τρόπο άλλαξε η Ευρώπη, αφού του επιβλήθηκε ένα σκληρό τρίτο μνημόνιο.

16. Είπε: Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω ένα διαφορετικό μίγμα διακυβέρνησης (με αναφορές στο νομοθετικό έργο και στις «μάχες» κατά διαπλοκής, φοροδιαφυγής και αλλαγής του κράτους). Η αλήθεια: Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης υπήρξε πενιχρό και σε πολλές περιπτώσεις καταργήθηκε μέσω του τρίτου μνημονίου. Όσο για τις «μάχες των μαχών», η αλήθεια είναι ότι το αλά ΣΥΡΙΖΑ μίγμα διακυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από προκλητική οικογενειοκρατία και μεγάλη ανικανότητα.

17. Είπε: Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να κυβερνήσουμε και να ξεδιπλώσουμε όλες τις πλευρές του κυβερνητικού μας προγράμματος. Η αλήθεια: Για τους ίδιους λόγους είχε ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού και στις 25 Ιανουαρίου. Αλλά προφανώς δεν κυβέρνησε! Όσο για το κυβερνητικό του πρόγραμμα, αυτό ήταν το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο έθαψε κάτω από το τρίτο μνημόνιο.

18. Είπε: Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι (…) θα σταθούμε όρθιοι και συνεπείς στις νέες συνθήκες. Η αλήθεια: Η απειρία και η ανικανότητα οδήγησαν στην καταστροφή μέσα σε μόλις έξι μήνες.

19. Είπε: Όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία. Η αλήθεια: Έλαβε καθαρή εντολή στις 25 Ιανουαρίου, την σπατάλησε επί έξι μήνες και έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, μαζί με τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησής του.

20. Και το κορυφαίο! Είπε: Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα. Η αλήθεια: Τα ίδια έλεγε και προ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και στο μεταξύ έφερε τις χειρότερες μέρες με διάλυση της οικονομίας και νέα μέτρα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 20 ψέματα στο διάγγελμα του Τσίπρα"

Ελληνικός Χρυσός: Διακόπτουμε εργασίες, σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι

Την άμεση διακοπή των εργασιών στα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» αποφάσισε η Ελληνικός Χρυσός, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να ανακαλέσει τις άδειες τεχνικών μελετών λόγω παράβασης των όρων.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η Eldorado Gold, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, προχωρά στην αναστολή όλων των εργασιών της σε Στρατώνι, Σκουριές και Ολυμπιάδα, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργείου. Εξάλλου η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα σχετικά με διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Παράλληλα η Ελληνικός Χρυσός αναφέρει πως «αναγκάζεται να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειονότητα των εργαζόμενών της στην Ελλάδα για ένα διάστημα μέχρι τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική εργασιακή νομοθεσία». «Σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, δεν θα μείνει άλλη επιλογή από την οριστική απόλυσή τους», αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Πολ Ράιτ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός δηλώνει σχετικά: «Αυτή η απόφαση είναι επιζήμια και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία. Η Eldorado Gold ωστόσο δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει να επενδύει στα έργα της στην Ελλάδα όταν το Υπουργείο εκφράζει ανοιχτά εχθρική στάση προς την επένδυση, που διατυπώθηκε επίσημα μέσω των πρόσφατων αποφάσεών του. Ελπίζουμε ειλικρινά στην συνέχιση της δραστηριότητάς μας στην Χαλκιδική στο εγγύς μέλλον - κατά προτίμηση όμως μέσω μιας εποικοδομητικής δέσμευσης του Υπουργείου παρά μιας δικαστικής απόφασης».

Η απάντηση του Υπουργείου

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις ″ομηρίας″ για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές», υπογραμμίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του για τη συμμόρφωση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» με τις προϋποθέσεις της επένδυσης της.

Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της εταιρείας ″Ελληνικός Χρυσός″, -όσο και της μητρικής ″EldoradoGold″- να απαντήσει στα ζητήματα που σχετίζονται με συμβατικές υποχρεώσεις της προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί». «Η συγκεκριμένη, εχθρική προς τους εργαζόμενους, ενέργεια, συνεχίζει το υπουργείο, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της ″Ελληνικός Χρυσός″ για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα το υπουργείο τονίζει πως «η εταιρεία είχε προθεσμία τριών ετών για να δοκιμάσει επιτόπου την προτεινόμενη -από την ίδια- μεταλλουργική μέθοδο flashsmelting. «Αντί να υλοποιήσει αυτή την ξεκάθαρη υποχρέωσή της, προτίμησε να παρουσιάσει ξανά πορίσματα εργαστηρίου του εξωτερικού, τα οποία είχε προσκομίσει και στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών της με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως έθεσε ως όρο να πραγματοποιηθούν επιτόπιες δοκιμές. Τον όρο αυτόν, ουδέποτε προσέβαλε ή αμφισβήτησε με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, η εταιρεία» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη, ότι «η εταιρεία επιμένει να μην απαντά επί του συγκεκριμένου, παρ’ ότι της είχε ζητηθεί επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται στους όρους έγκρισης των τεχνικών μελετών. Στη βάση αυτή, η υποχρέωση ελέγχου από το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να θεωρείται εχθρική ενέργεια, ούτε είναι δυνατόν οι παραβιάσεις των σχετικών όρων να μην προκαλούν την παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων».

Η απόφαση του υπουργού, όπως σημειώνεται, σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εκτέλεση των εργασιών που δεν διακόπηκαν με την απόφαση, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, είναι υποχρέωσή της.

«Η επίκληση αυτής της απόφασης, ώστε να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να θέσει, όχι σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κατάσταση "ομηρίας" τους σχεδόν 2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σ’ αυτήν. Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι εξωθούνται σε τέτοιες καταστάσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αναλώσιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Πότε, τέτοιες μέθοδοι, δεν ωφέλησαν ούτε αυτούς που τις εφάρμοσαν, ούτε τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δηλώνει την συμπαράστασή της σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, για τον έλεγχο ενεργειών της εταιρείας που τους βλάπτουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικός Χρυσός: Διακόπτουμε εργασίες, σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news