facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ποτάμι: Πονηρή σκέψη «να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, εξαπολύει το Ποτάμι.

Το Ποτάμι εκτιμά πως οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο θα στοιχίσουν πολλά στην ελληνική κοινωνία, όπως νέα λουκέτα, ανεργία, αβεβαιότητα, φυγή προσώπων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό και εκφράζει την πεποίθηση πως «ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι με ψέματα και παλαιοκομματικές συμπεριφορές η χώρα δεν πάει μπροστά.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Ο κ.Τσίπρας είχε λύσεις. Η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη στη Βουλή όποτε χρειαζόταν, του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία. Όμως η πονηρή σκέψη «να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο» τον οδηγεί σε μια τραγική για την χώρα επιλογή.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και τον προηγούμενο μήνα. Οδήγησε τη χώρα σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και έκανε επαίτες τους Έλληνες, για να καταλήξουμε μετά στο «καλύτερο μνημόνιο όλων των εποχών», όπως υπερηφανεύονται σήμερα οι υπουργοί του. Η Ελλάδα έχασε όλους τους συμμάχους της και αναγκαστήκαμε εμείς -με το μικρό μας σχετικά μέγεθος- να υπερασπιστούμε στις ξένες πρωτεύουσες το δίκιο του Έλληνα και την ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Παράλληλα στο εσωτερικό η χώρα αυτούς τους 6 μήνες αποσυντίθεται. Στα υπουργεία «ανακαταλήφθηκαν» από τους κολλητούς, τους συγγενείς, τους κομματικούς. Τα ίδια που έκαναν και τα παλιά κόμματα εξουσίας. Στην παιδεία η προσπάθεια των παιδιών να ξεχωρίσουν θεωρήθηκε ρετσινιά. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των ανοιχτών φυλακών που εφάρμοσαν οι υπουργοί του κ. Τσίπρα οδηγούν σε ανασφάλεια και απόγνωση τα νησιά μας αλλά και τις συνοικίες των πόλεων. Η κυβερνητική αυτή παρέα όμως δεν θέλει να δουλέψει. Δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα. Θέλει μόνο να «συναλλάσσεται» και να κερδίζει χρόνο. Οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο θα στοιχίσουν πολλά στην ελληνική κοινωνία. Νέα λουκέτα, ανεργία, αβεβαιότητα, φυγή προσώπων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους άεργους των κομματικών μηχανισμών. Αυτό που τους νοιάζει είναι να εφευρίσκουν τρικ που θα διαιωνίζουν την εξουσία τους και τα προνόμιά τους. Και νομίζουν ότι βρήκαν άλλο ένα.

Όμως θα απογοητευθούν. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι με ψέματα και παλαιοκομματικές συμπεριφορές η χώρα δεν πάει μπροστά. Το Ποτάμι η δύναμη της αλήθειας, η δύναμη του καινούργιου θα είναι σε αυτές τις εκλογές η απάντηση των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Πονηρή σκέψη «να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο»"

Mεϊμαράκης: Ο Τσίπρας δραπετεύει ανεύθυνα-Το φάντασμα Λαφαζάνη τον καταδιώκει

«Δεν μας αιφνιδίασε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η ΝΔ είναι πανέτοιμη» τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη μετά το διάγγαλμα του πρωθυπουργού με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες και όχι οι πελαγωμένοι που πάνε και παραδίδουν την εντολή» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε: «Κανείς δεν κατάλαβε γιατί παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας».

«Είμαστε πανέτοιμοι. Τα ψηφοδέλτιά μας είναι έτοιμα. Είμαστε έτοιμοι για την εκλογική μάχη» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Οι εκλογές θα είναι η τελευταία λύση και όχι η πρώτη» κατά τον κ. Μεϊμαράκη που τόνισε ότι η ΝΔ θα λάβει και θα αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να εξαντλήσει τις δυνατότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι θα ζητήσει συνάντηση από τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Φώφη Γεννηματά και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής για το οποίο θα αποφασίσουν τα όργανα της ΝΔ.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, δεν παίζουμε, αρκετά έπαιξε, επτά μήνες βούλιαξε την χώρα» επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε: «Η ΝΔ θα διεκδικήσει την πρώτη θέση και εγώ πιστεύω ότι θα την πάρει».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα λάβει και θα εξαντλήσει τις διερευνητικές εντολές. «Δεν θα μας επιβάλει το πότε θα γίνουν εκλογές. Τι αλαζονεία είναι αυτή; Ο κ. Τσίπρας στην ουσία δραπετεύει, προσπαθεί να ξεφύγει από τα προβλήματα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: Το φάντασμα Λαφαζάνη τον καταδιώκει, έχει τρομερές ενοχές.

«Το δικό μας αφήγημα είναι ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα» διαβεβαίωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Mεϊμαράκης: Ο Τσίπρας δραπετεύει ανεύθυνα-Το φάντασμα Λαφαζάνη τον καταδιώκει"

Υπέβαλε την παραίτησή του στον ΠτΔ ο Αλέξης Τσίπρας

Την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην σύντομο διάλογο που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές» και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πώς μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από την κρίση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέβαλε την παραίτησή του στον ΠτΔ ο Αλέξης Τσίπρας"

ΠΑΣΟΚ: «Αφού μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, τώρα φοβούνται να κυβερνήσουν»

«Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα απραξίας, έλλειψης σχεδίου και αναποφασιστικότητας, στοιχίζει ακριβά στους Έλληνες πολίτες. Αυτή η ανικανότητα είναι που οδήγησε στη χαοτική κατάσταση με το προσφυγικό, τα capital controls, στην παντελή έλλειψη προετοιμασίας για το άνοιγμα των σχολείων, στην πρωτοφανή έλλειψη αναλώσιμων στα νοσοκομεία, στην περικοπή των συντάξεων με ευθύνη τους, στην φοροεπιδρομή των αγροτών. Όλα αυτά δηλαδή που πληρώνει καθημερινά ο λαός μας», υπογραμμίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Αφού οδήγησαν στο σκληρότερο Μνημόνιο, τώρα αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά και φοβούνται να κυβερνήσουν», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: «Αφού μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, τώρα φοβούνται να κυβερνήσουν»"

Τη δημιουργία «Ενιαίου Αντιμνημονιακού Μετώπου» προανήγγειλε ο Στρατούλης

Τη δημιουργία νέου κόμματος που θα εκφράζει το 62% του «όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου προανήγγειλε ο Δημήτρης Στρατούλης εν όψει της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

«Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του περήφανου και πλειοψηφικού 'όχι' του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου θα εκφραστούν σε ένα ενιαίο αντιμνημονιακό πατριωτικό μέτωπο, με πολιτική ανάπτυξης και οικονομικής αναγέννησης της χώρας» δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Στρατούλης.

Στον νέο πολιτικό σχηματισμό θα συμμετέχουν «ευρύτερες πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις προκειμένου να βρουν τρόπο να οι δυνάμεις του 'όχι' να εκφραστούν στις εκλογές».

«Η εικόνα που έχουμε είναι πως σε μεγάλα τμήματα της αριστεράς αλλά και του λάου, υπάρχει η πεποίθηση πως το 'όχι' δεν έχει ηττηθεί. Οι δυνάμεις του 'όχι' πολιτικά και κοινωνικά θα νικήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο στο νέο πολιτικό σχηματισμό θα συμμετέχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Στρατούλης απάντησε πως αναμένει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για προκήρυξη εκλογών. Με εμφανή διάθεση χιούμορ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε:

«Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάν(ν)η τον βαφτίσαμε».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη δημιουργία «Ενιαίου Αντιμνημονιακού Μετώπου» προανήγγειλε ο Στρατούλης"

Παραιτήθηκε ο Τσίπρας - Εκλογές 13 ή 20 Σεπτεμβρίου

«Ένας κύκλος έκλεισε. Αποφάσισα την παραίτηση της κυβέρνησης!!!!» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της - Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια

Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξεδιπλώσω όλες τις πτυχές του προγράμματος. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των ιδεών σε κανέναν και σας καλώ να δώσουμε την δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε την πατρίδα όρθια.

«Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

Η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς μόλις άρχισε. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία.

«Με την δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους. Δεν είναι εύκολη αλλά μας δίνει δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τους πολίτες με το οποίο ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησής του και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σ' αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τα οφέλη της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Τσίπρας - Εκλογές 13 ή 20 Σεπτεμβρίου"

Εθνικός προφήτης: Ο Βασίλης Λεβέντης είχε προβλέψει και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου!

Και όμως... Ο Βασίλης Λεβέντης, εκτός από το δημοψήφισμα του Ιουλίου - που το είχε προβλέψει από τον Ιανουάριο του 2015 - προέβλεψε - από τα τέλη Ιουνίου- και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου!

Δείτε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr στις 27 Ιουνίου 2015 ή διαβάστε την παρακάτω:

«Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ο κ. Τσίπρας φάνηκε ανειλικρινής και ψεύτης σχετικά με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά» είπε σε συνέντευξή του το μεσημέρι του Σαββάτου (σ.σ. 27 Ιουνίου 2015) στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Το δημοψήφισμα το κάνει επειδή το κόμμα του ήταν έτοιμο να διαλυθεί στα τρία. Το κάνει ως έσχατο τρόπο για να κρατηθεί στην εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Η διατύπωση του ερωτήματος για όλους είναι ευρώ ή δραχμή».

«Θα πρέπει να σκεφτόμαστε ποιον θα βάλουμε για οικουμενικό πρωθυπουργό για λίγους μήνες μέχρι να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο» είπε και κατέληξε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικός προφήτης: Ο Βασίλης Λεβέντης είχε προβλέψει και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου!"

Εκπρόσωπος Γιούνκερ: Οι κάλπες μπορεί να διευρύνουν τη στήριξη στο πρόγραμμα

Μέσω twitter έγινε η πρώτη επίσημη παρέμβαση των Βρυξελλών στις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ Martin Selmayr έγραψε: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος να διευρυνθεί η στήριξη στο πρόγραμμα του ESM που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Γιούνκερ: Οι κάλπες μπορεί να διευρύνουν τη στήριξη στο πρόγραμμα"

Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου - Διάγγελμα Τσίπρα στις 20:00

Κλείδωσε η 20η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκλογών. Απόψε στις 20:00 ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό με το οποίο θα εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους και ενημέρωσε για την απόφασή του ια εκλογές στις 20 Σεπτεμβριου. Μετά το διάγγελμα θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο θα ανακοινώσει την απόφασή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του. Μέχρι την Δευτέρα να έχει διαλυθεί η Βουλή και να ορκισθεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Οταν ρωτήθηκε από συνεργάτες του για το εάν θα προχωρήσει σήμερα στις ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε: «Ολα θα γίνουν εντός της ημέρας. Ετσι πρέπει».

Η ημερομηνία της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου «κλείδωσε» μετά και την κρίσιμη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για βραχεία προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είχε αναχωρήσει εσπευσμένα από την Καλαμάτα για να παραβρεθεί στη σύσκεψη προαναγγέλλοντας «πολιτικές εξελίξεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες φαίνεται ότι είχαν καταλήξει εδώ και μερικά 24ωρα στο τελικό σχέδιο βάσει του οποίου και θα λύσουν το «γόρδιο δεσμό» μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και ετοιμάζονταν...τροχάδην για κάλπες, ενώ οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν συνεχείς.

Εκλογές-εξπρές

Οι διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στις κάλπες θα είναι ταχείες, όπως τονίζουν στελέχη από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Επικαλούμενοι δε, τους καθ’ ύλην αρμόδιους συνταγματολόγους, λένε ότι η κυβέρνηση, λόγω και του σχετικού χρονικού περιορισμού (δεν έχει παρέλθει ένα έτος από τις τελευταίες εκλογές), δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για εθνικό ζήτημα.

Κατά συνέπεια, εφόσον η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Οι διερευνητικές εντολές

Τύποις, θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύκλος των τριήμερων διερευνητικών επαφών με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τα τρία πρώτα κόμματα και εν συνέχεια να ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης.

Ωστόσο, εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Εφόσον επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, η χώρα εισέρχεται πια -για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο- σε επίσημη προεκλογική περίοδο, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει τους εσωκομματικούς του λογαριασμούς και να ρίχνει από δω και πέρα όλο το βάρος στην κατάρτιση των λιστών και στην αναζήτηση του προεκλογικού διακυβεύματος μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου - Διάγγελμα Τσίπρα στις 20:00"

Aποσύρει το ΙΚΑ το έγγραφο που «μπλόκαρε» τη συνταξιοδότηση

«Συγγνώμη λάθος» ανακοίνωσε ουσιαστικά το ΙΚΑ , αναστέλλοντας το υπ' αριθμόν Γ32/22/12.8.2015 έγγραφο της Διοίκησης του που «μπλόκαρε» τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας και δημιούργησε πρωτοφανή αναστάτωση από το πρωί.

Στην ανακοίνωση του το ταμείο επισημαίνει το αυτονόητο ότι η έκδοση τόσο των οριστικών όσο και των προσωρινών αποφάσεων συνταξιοδότησης θα γίνεται σύμφωνα με τις εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι σύμφωνα με το Ν.4336/2015, «Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Συνεπώς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής διεκπεραιώνονται κανονικά με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο Υπουργείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν προ της ισχύος του εγγράφου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Aποσύρει το ΙΚΑ το έγγραφο που «μπλόκαρε» τη συνταξιοδότηση"

Μπλόκο από το ΙΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων

Να μην προχωρούν στην έκδοση νέων συντάξεων σε όσους έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση από 1/1/2015 ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες το ΙΚΑ, με επιστολή του από τις 12 Αυγούστου, πριν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος συνταξιοδοτικός μνημονιακός νόμος 4366/15.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ που φέρνει στο φώς της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν υπ' ευθύνη τους ότι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίδει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη.

Ωστόσο αν συντρέχουν «εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι», όπως οικονομική αδυναμία ή λόγοι υγείας, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή ανάγκη χρημάτων λόγω ασθένειας και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τους αρμόδιους διευθυντές για το αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης.

Δηλαδή, αν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει το 67ο έτος ή αν δεν έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δικαιούνται σύνταξη με λιγότερα ένσημα και σε μικρότερη ηλικία (λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου), τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται είτε σε οικονομική αδυναμία, είτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας πριν υποβάλουν αίτηση για σύνταξη.

Οπότε 80.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν την έκδοση της σύνταξης τους βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Επίσης, όσοι πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν πριν την εφαρμογή του νόμου θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν επιπλέον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Αnt1, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παύλος Χαϊκάλης και ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς, δήλωσαν άγνοια και έκπληξη για το θέμα, το οποίο θα εξεταστεί το απόγευμα σε σύσκεψη υπό τον κ. Κατρούγκαλο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο από το ΙΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news