facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ESM: Εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε την Τετάρτη το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το νέο πρόγραμμα του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) για την Ελλάδα συνολικού ύψους 86 δισεκ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία.

Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕSM για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισ. ευρώ) να προβλέπεται για αύριο Πέμπτη, και ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σημειώνεται ότι ο ESM ανήρτησε φωτογραφία του επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ να υπογράφει τη συμφωνία, ενώ το ίδιο έπραξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.







skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα "

Τσίπρας σε Σουλτς: Πέμπτο μέλος των θεσμών να γίνει το Ευρωκοινοβούλιο

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλευτικών ομάδων αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κος Σούλτς εκφράστηκε θετικά στο περιεχόμενο της επιστολής και δήλωσε ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί αίτημα πολλών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού στον κ. Σουλτς έχει ως εξής:

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2015

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητέ Μάρτιν,

Σου αποστέλλω αυτήν την επιστολή για να ζητήσω την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» - στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση του Euro Summit στις 12 Ιουλίου 2015.
Μια τέτοια εμπλοκή προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» - ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία.
Επιπροσθέτως, θεωρώ πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εφαρμοσμένη πολιτική αποτελεί μέρος μιας δεσμευτικής δανειακής συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει εκ των προτέρων κυρωθεί από εθνικά Κοινοβούλια.

Εν αναμονή της θετικής απάντησής σου,

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Αλέξης Τσίπρας

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Σουλτς: Πέμπτο μέλος των θεσμών να γίνει το Ευρωκοινοβούλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news