facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Λαφαζάνης: Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Τσίπρας

Ανοιχτό αφήνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως η λύση για την κρίση στην Ελλάδα είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», που δημοσιεύεται το Σάββατο, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση, ενώ υπογραμμίζει πως η ψήφιση τρίτου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «βαρύ ιστορικό ατόπημα».

«Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Τσίπρας», τονίζει ακόμη ο κ. Λαφαζάνης, διαμηνύοντας μάλιστα πως θα συνεχίσει πιο εντατικά περιοδείες, συγκεντρώσεις και υποστηρίζοντας πως αν ακολουθηθεί μνημονιακή πολιτική, «το τελευταίο που θα έχει σημασία είναι η ενότητα».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «εκβιαστικό και ανούσιο» το έκτακτο συνέδριο του κόμματος και αποκαλεί «επίπλαστο» το δίλημμα «ή ψηφίζουμε μνημόνιο ή ρίχνουμε την κυβέρνηση».

Κατά τη συνέντευξή του, πάντως, ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει ότι η χώρα θα βγει από το τέλμα μόνο με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σημειώνεται πως οι πρόσφατες ανοιχτές ομιλίες Λαφαζάνη - Στρατούλη σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπου διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους πως οι ίδιοι και οι βουλευτές που τους ακολουθούν δεν πρόκειται να ψηφίσουν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν
ανεβάσει το θερμόμετρο στην εσωκομματική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις περιοδείες στην Ελλάδα
και στις παρεμβάσεις τους είναι σαφές το στίγμα που δίνουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός άλλου πολιτικού πόλου, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει τα χαρακτηριστικά κόμματος, μετά από μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή Στρατούλη κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση στο Βόλο, όπου αναφέρθηκε στο μνημόνιο ως «πολιτική ταφόπετρα», και πιστός στη γραμμή Λαφαζάνη, όπως είχε εκφραστεί σχεδόν 24 ώρες νωρίτερα, συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση, εγώ ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανα και με το προμνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω ένα νέο μνημόνιο».

Την ίδια ώρα, βουλευτές και στελέχη της «απέναντι» πλευράς, καλούν την Αριστερή Πλατφόρμα να διαχωρίσει τη θέση της, να αποχωρήσει «οικειοθελώς» από το ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης, είπε επανειλημμένως πως με τη στάση τους «κάνουν λάθος για άλλη μια φορά», ενώ σκληραίνοντας το ύφος του χαρακτήρισε «απίστευτο που μια ιστοσελίδα κάνει πολιτικές συγκεντρώσεις» και τέλος «προκάλεσε» την ομάδα των βουλευτών αυτών «να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».

Ακόμα σκληρότερους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, που έκανε λόγο για «φράξια», που «εγκαταλείπει τους κομματικούς συνεταίρους» και η οποία «ανεξαρτητοποιείται όταν έρχεται η στιγμή να διαχειριστεί το σύστημα».

Την εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος εξέφρασε, ένα ακόμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς.

«Πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και οι άλλοι δεν είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και θα το εκφράσουν, προφανώς με νέο κόμμα» δήλωσε και παράλληλα τόνισε αναφερόμενος στη στάση της πλευράς Λαφαζάνη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική στηρίζω ολίγο», είπε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Τσίπρας"

Δραγασάκης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, δεν υπάρχουν αγκάθια

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατόπιν της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ).

«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς» σημείωσε παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι «υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά όχι αγκάθια».

Όσον αφορά τις 100 δόσεις, διαβεβαίωσε ότι «θα γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές που δεν θα επηρεάσουν ωστόσο, τους φορολογούμενους».

Σημειώνεται ότι στο ΚΥΣΟΙΠ, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο, στις 11:00 το πρωί. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα κόκκινα δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι πρόωρες συντάξεις.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, δεν υπάρχουν αγκάθια"

Άρειος Πάγος: Απόφαση-κόλαφος για κακοπληρωτές ενοικιαστές

Η καθυστερημένη καταβολή των οφειλόμενων ενοικίων ισοδυναμεί με απόσβεση της οφειλής, παρ' όλα αυτά για τον ενοικιαστή εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση απόδοσης του ακινήτου. Σε περίπτωση δε που ο ενοικιαστής επιθυμεί να συνεχίσει να ενοικιάζει το ακίνητο, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο μισθωτήριο συμβόλαιο.

Αυτό έκρινε με απόφασή του ο Άρειος Πάγος και απέρριψε αίτηση ενοικιαστή ακινήτου που στεγάζεται εστιατόριο στη Βόρειο Ελλάδα, ο οποίος ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου. Με την απόφαση αυτή, κρίθηκε ότι ο ενοικιαστής θα πρέπει να αποδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη λόγω καταγγελίας της μίσθωσης μετά από καθυστέρηση καταβολής των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, ο ενοικιαστής είχε καθυστερήσει το 2008 να καταβάλει ενοίκια οκτώ μηνών, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή του να ανέλθει στο ποσό των 7,5 χιλιάδων ευρώ. Στα τέλη του χρόνου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που είναι ο Δήμος της περιοχής, κατήγγειλε τη σύμβαση και ζήτησε με αγωγή του εκτός από την εξόφληση να του αποδοθεί και το κτίριο.

Από τη στιγμή της καταγγελίας της σύμβασης, ο ενοικιαστής σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, έπρεπε μέσα σε διάστημα ενός μήνα να καταβάλλει τα οφειλόμενα ενοίκια. Αν δεν τα κατέβαλε θα λύονταν η συμφωνία και ο ίδιος θα έπρεπε να αποδώσει τη χρήση του ακινήτου στο Δήμο.

Τελικά, ο ενοικιαστής κατέβαλε τα οφειλόμενα ενοίκια, μετά όμως από την προθεσμία του ενός μηνός. Το ποσό καταβλήθηκε στο Δήμο σε δυο δόσεις και σε διάστημα δυο ως έξι μηνών μετά την καταγγελία. Όπως υποστήριξε ο ενοικιαστής κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η καθυστέρηση εξόφλησης των ενοικίων οφείλονταν σε οικονομικές δυσχέρειες λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε συγγενικό του προσώπου. Ακόμη, προέβαλε ότι η εφαρμογή των προθεσμιών οδηγούσε σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Κρίνοντας ως ορθή την απόφαση του Εφετείου ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι η αρχή της αναλογικότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικές διαφορές όπως είναι οι μισθωτικές. Ακόμη, έκρινε ότι η καθυστερημένη καταβολή των οφειλομένων μετά την παρέλευση των προθεσμιών επιφέρει μεν απόσβεση της οφειλής, πλην όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση για τον ενοικιαστή απόδοσης του μισθίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο για να συνεχιστεί η μίσθωση χρειάζεται νέα σύμβαση.

Τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν ήταν καταχρηστική η άσκηση της αγωγής και απέκρουσε τους λόγους υγείας που επικαλέστηκε ο ενοικιαστής για το συγγενικό του πρόσωπο. Κατά τους αρεοπαγίτες η οικονομική δυσχέρεια δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής του μισθώματος και δεν τον απαλλάσσει από τις συνέπειες υπερημερίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Απόφαση-κόλαφος για κακοπληρωτές ενοικιαστές"

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση στηρίζει τις συνεταιριστικές τράπεζες

«Στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών, ο οποίος υποστηρίζει πρωτίστως τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας και την τοπική ανάπτυξη», υπογραμμίζει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών και προσθέτει:

«Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο συνεταιριστικός τραπεζικός κλάδος να ενισχυθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης, με κύριους άξονες τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, την κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές.

Στην κατεύθυνση αυτή, στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ένταξη των συναιτεριστικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση στηρίζει τις συνεταιριστικές τράπεζες"

Συνασπίζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Β. Ελλάδας κατά των νέων μέτρων

"Είμαστε με το κλειδί στη μίζα" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών - Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας, τονίζοντας ότι "ανεξαρτήτου κόμματος, κλάδου και ηλικίας, επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά, προκειμένου να αποτρέψουμε τα καταστροφικά σχέδια που κάποιοι ετοιμάζουν για εμάς".

Περαιτέρω ο επικεφαλής της Ένωσης επεσήμανε ότι το λεγόμενο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αφορά αποκλειστικά στις επιδοτήσεις, υποστηρίζοντας ότι "παραπληροφορούν τον κόσμο και ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη κατά του κλάδου μας".

Εξάλλου, ανέφερε ο κύριος Γκοτζιάς, το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου 2015 πρόκειται να γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επεσήμανε δε, ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου "να μην χάσει το δίκιο του", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Περαιτέρω χαρακτήρισε "επιεικώς απαράδεκτο" αυτό που επιχειρείται στο ασφαλιστικό, ενώ για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα τόνισε: "αν περάσουν και θεσπιστούν, θα φτωχύνουμε τόσο που οι περισσότεροι από εμάς, ως ελεύθεροι επαγγελματίες πλέον, θα αναγκαστούμε να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας σε άλλα κράτη των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία".

Κινητοποιήσεις
Οι πρώτες κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της Β. Ελλάδας έχουν προγραμματισθεί, την Τρίτη 11 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 του τρέχοντος μήνα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) προγραμματίζει παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καμπούρης.

Εξάλλου, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα διεξαχθούν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάθε νομός στη Β. Ελλάδα θα καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνασπίζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Β. Ελλάδας κατά των νέων μέτρων "

Αλεξιάδης: Όσοι έκαναν τσαμπουκάδες σε ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εξασφαλίζουν διαρκή έλεγχο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων, υπεύθυνος για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης, έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους φοροδιαφεύγουν, μετά και το περιστατικό προπηλακισμού ελεγκτών του ΣΔΟΕ στη Ρόδο κατά τη διάρκεια έλεγχου.

«Όσοι έκαναν τους τσαμπουκάδες στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εξασφάλισαν τον διαρκή φορολογικό έλεγχο», είπε μιλώντας στον Σκάι.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα φοβηθούμε ούτε θα κάνουμε βήμα πίσω και αυτοί που έκαναν τους τσαμπουκάδες προς τον ΣΔΟΕ, που προσπάθησαν να εκφοβίσουν και να χρησιμοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και το δικό μου όνομα ακούστηκε, να είναι σίγουροι ότι εξασφάλισαν διαρκή φορολογικό έλεγχο. Δεν θα αφήσουμε ακάλυπτους τους ελεγκτές μας», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους ελέγχους που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως ξεπερνούν τους 5.000 και έχουν βρεθεί 1.100 επιχειρήσεις με 5.100 παραβάσεις. Παράλληλα αποκάλυψε πως ειδικότερα για τις παραβάσεις που αφορούν πλαστές ταμειακές μηχανές, μελετούνται καινούργια μέτρα, με πιο αυστηρό πλαίσιο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έχουμε πει να υπάρχει μία κατανόηση, αλλά εκείνος που έχει πλαστή μηχανή, έχει εξασφαλίσει τις... καλύτερες σχέσεις με την εφορία».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Όσοι έκαναν τσαμπουκάδες σε ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εξασφαλίζουν διαρκή έλεγχο"

UNHCR: «Πλήρες χάος» στα ελληνικά νησιά από τη μετανάστευση

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ γιατους πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε σήμερα, Παρασκευή, την Ελλάδα να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά, όπου αποβιβάζονται χιλιάδες μετανάστες.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο, δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, έπειτα από επίσκεψη σε Λέσβο, Κω και Χίο.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα» πρόσθεσε.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση» δήλωσε ο Κοστέλ, προσθέτοντας πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση».

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες» δήλωσε.

Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς.

«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη» πρόσθεσε. Πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς αυτό το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε σύσκεψης για το μεταναστευτικό πρόβλημα τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κατάσταση από το υστέρημά της και κάλεσε για άλλη μια φορά την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στα σύνορά της.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "UNHCR: «Πλήρες χάος» στα ελληνικά νησιά από τη μετανάστευση"

Εκποίηση περιουσίας από την Εκκλησία της Κύπρου για να πληρωθούν τα χρέη

Με το χρέος προς τις τράπεζες να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013, η Εκκλησία Κύπρου θα προχωρήσει σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

«Κάναμε συμφωνίες με τις τράπεζες και είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε κάποια περιουσία ώστε να απαλειφθούν τα χρέη μας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μεγάλες επενδύσεις» δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι η Εκκλησία θα επενδύσει στον τουρισμό. Τον Νοέμβριο, είπε θα αρχίσει η επέκταση ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα, και για να μπορέσει η Εκκλησία να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα πώλησε τεμάχιο γης στην περιοχή.

Για την επένδυση στη Γεροσκήπου της Πάφου ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από συγκεκριμένο επενδυτή. Η επένδυση προγραμματιζόταν να αρχίσει έως το τέλος του έτους, προέκυψαν όμως νομικά προβλήματα και θα καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Πέρυσι, ο κ. Χρυσόστομος είχε κάνει λόγο για Ούγγρο επενδυτή και επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκποίηση περιουσίας από την Εκκλησία της Κύπρου για να πληρωθούν τα χρέη"

Υπόθεση «Plan B» Βαρουφάκη: Καμία παραβίαση στα ΑΦΜ λέει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Έπειτα από την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενήργησαν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, αποδείχθηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται αρμόδιες πηγές, πως δεν έχει υπάρξει παραβίαση στα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών.

Την εντολή για την έρευνα είχε δώσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος μετά από σειρά δημοσιευμάτων για το plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση «Plan B» Βαρουφάκη: Καμία παραβίαση στα ΑΦΜ λέει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος"

Τσίπρας: Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό από το υστέρημά μας

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη υπό την προεδρία του για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό από το υστέρημά μας"

Σταγόνα στον ωκεανό για τους μετανάστες ο Βοτανικός

Με... «σταγόνα στον ωκεανό» μοιάζει τελικά η κίνηση της κυβέρνησης να μετεγκαταστήσει τους μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στο Πεδίον του Άρεως στο Βοτανικό, καθώς όπως παραδέχεται η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναμένεται να αποτελέσει λύση για μόλις 800 μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, καθημερινά στην Αθήνα φτάνουν από τα νησιά του Αιγαίου περισσότεροι από 1.000 μετανάστες, ενώ οι άντρες του λιμενικού στα νησιά περισυλλέγουν από τη θάλασσα εκατοντάδες! Και τώρα στο «και πέντε» η κυβέρνηση συγκαλεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα στοιχεία είναι δραματικά, καθώς σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, σχεδόν 86.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα μόνο το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, την ώρα που στον ιδιότυπο... καταυλισμό του Βοτανικού στήνονται για να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ζήτημα 66 κοντέινερς και σκηνές του στρατού! Εδώ και έξι μήνες που ανέλαβε το υπουργείο η κυρία Χριστοδουλοπούλου, εκτός από το κλείσιμο του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας, είναι η πρώτη κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης για το ζήτημα. «Υπάρχει καθυστέρηση γιατί και το κράτος ήταν προσανατολισμένο σε άλλα προβλήματα, που ιεραρχούσε πιο σοβαρά, όπως η διαπραγμάτευση, αλλά και γιατί ο συντονισμός άλλων υπηρεσιών, όπως η αστυνομία για την ταυτοποίηση των εισερχομένων, καθυστερούσε πολύ», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας «Στο Κόκκινο». Όπως ενημέρωσε η ίδια, έχει γίνει «πρόβλεψη για τη στέγαση 800 προσφύγων, εκτιμώντας και ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και μελλοντικά»! 

Προς το παρόν πάντως, στον Βοτανικό έχουν στηθεί 33 κοντέινερς, που αναμένεται να συνδεθούν με το αποχετευτικό σύστημα και την ηλεκτροδότηση, αποτελούνται από ένα μπάνιο, ένα υπνοδωμάτιο και μία κουζίνα και καθένα μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 4-5 άτομα. 

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διαστρέβλωσε τη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλο, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα, τη στιγμή που όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος έχει συγχαρεί την κυβέρνηση για την ταχύτητα των κινήσεών της σχετικά. «Όσοι αγνοούν τι σημαίνουν ευρωπαϊκά προγράμματα, νομίζουν οτι θα ανοίξουμε τη βρύση και θα τρέχουν χρήματα. Πρέπει να υποβάλλουμε προγράμματα, να τα εγκρίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και μετά θα έρθουν τα χρήματα», σημειώνοντας ότι η πρόταση που από τον Μάιο είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, εγκρίθηκε τελικά στις 6 Αυγούστου.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ να έχει ζητήσει μέχρι και την παραίτησή της λόγων ανικανότητας, όπως ανέφερε, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε: «Αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση όπου μπορούν, είναι προεκλογική περίοδος και ανεβάζουν τόνους. Η ένδεια των επιχειρημάτων τους τους οδηγεί να προσωποποιούν όλο αυτό το σύνθετο πρόβλημα». Δεν προτείνουν τίποτα, παρακολουθούν το πρόβλημα ως ρεπόρτερ, είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις περιοδίες του κ. Θεοδωράκη σε Μυτιλήνη και Πεδίον του Άρεως. «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φτιάξει ούτε μία δομή φιλοξενείας, μόνο στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μία θέλουν να τους πνίξουμε, μία δεν τους αρκούν όσα κάνουμε», τόνισε η αναπ. υπουργός, καταλήγοντας: «Θέλουν να τρομάξουν την κοινωνία και να αποδώσουν στην κυβέρνηση ευθύνες που δεν έχει».
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε η κ. Χριστοδουλοπούλου προς τις ομάδες αλληλέγγυων, τις ΜΚΟ και τους μεμονωμένους πολίτες που συνδράμουν τους πρόσφυγες, τόσο στο Πεδίο του Άρεως όσο και στα νησιά. «Χωρίς αυτούς, που από το περίσσευμά τους φροντίζουν για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, η κατάσταση θα ήταν τραγική», τόνισε η αναπ. υπουργός, αναγνωρίζοντας πως «το εκπληκτικό κίνημα αλληλεγγύης υποκατέστησε τις ανεπάρκειες του κράτους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταγόνα στον ωκεανό για τους μετανάστες ο Βοτανικός"

Κύμα φυγής από το Δημόσιο λόγω φόβων για αλλαγές στο ασφαλιστικό

Νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Υπό το φόβο των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταθέτουν μαζικά αιτήσεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Όπως μεταδίδει το «Έθνος», μόνο τις τελευταίες εβδομάδες οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ξεπέρασαν τις 5.500, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στο Δημόσιο, από το 2009 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 340.000.

Την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μνημονίου, το 2010, καταγράφτηκε ένα απο τα μεγαλύτερα κύματα συνταξιοδότησης, καθώς αποχώρησαν 53.335 υπάλληλοι. Το 2014 συνταξιοδοτήθηκαν 40.025 δημόσιοι υπάλληλοι. Τις επόμενες χρονιές, ο αριθμός τους μειώθηκε, αλλά έμεινε σταθερά πάνω από τις 30.000 κατ’ έτος.

Η μείωση των εργαζομένων έχει οδηγήσει μεν σε μείωση του μισθολογικού κόστους στο κρατικό μηχανισμό κατά 35% σε σχέση με το 2010, όμως το βάρος έχει πέσει στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Όσον αφορά τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», προβλέπεται ότι η βασική σύνταξη θα βρίσκεται κοντά στα 432 ευρώ, μειωμένη κατά 10% από το όριο των 486 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα.

Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Νωρίτερα, εντός του Αυγούστου, θα νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύμα φυγής από το Δημόσιο λόγω φόβων για αλλαγές στο ασφαλιστικό"

Λεουτσάκος: Δεν ψηφίζω μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να φέρει μνημόνια

Δεν ψηφίζω μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το δικαίωμα να φέρει μνημονιακές συμφωνίες, τόνισε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του κόμματος Στάθης Λεουτσάκος, διαχωρίζοντας ακόμα μια φορά τη θέση του από την πολιτική της κυβέρνησης και τασσόμενος στην πλευρά Λαφαζάνη.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να ψηφίσει μνημόνιο, τόνισε και πρόσθεσε πως στηρίζει μια κυβέρνησης που εκλέχθηκε για να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. «Από αυτή τη γραμμή δεν μετακινούμαστε ούτε βήμα πίσω», είπε.

Απαντώντας για τις προεκλογικού τύπου συγκεντρώσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, αρνήθηκε ότι έχουν τέτοιο χαρακτήρα, αλλά υποστήριξε πως επρόκειτο για προγραμματισμένες εδώ και καιρό εκδηλώσεις, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Λαφαζάνη για τα διαθέσιμα του Νομισματοκοπείου, αρνήθηκε ως «αστυνομικό μυθιστόρημα» τα περί ριφιφί, αλλά τόνισε πως όντως υπήρχαν διαθέσιμα χαρτονομίσματα, τα οποία, στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών υπήρχαν σκέψεις να αξιοποιηθούν: «Απέναντι στον εκβιασμό των δανειστών η αναζήτηση αυτή εναλλακτικών δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κατακριτέα», είπε.

Είχαμε πόλεμο σκληρό, ανέντιμο, με ασύμμετρα μέτρα, είπε ο κύριος Λεουτσάκος αναφερόμενος στον χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε πως στηρίζει με απόλυτο τρόπο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» του ελληνικού λαού, αντιστεκόμενος στην εφαρμογή των μνημονίων από την κυβέρνηση.

Τέλος, ο κύριος Λεουτσάκος, επιχειρώντας να εξηγήσει το γιατί δεν παραιτείται από την έδρα του, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία απόφαση των οργάνων του κόμματος που να είναι υπέρ της εφαρμογής του μνημονίου, άρα, είπε, δεν αισθάνομαι ότι είμαι εγώ ο αιρετικός, αρνούμενος πάντως να χαρακτηρίσει έτσι τον πρωθυπουργό.

Εμείς είμαστε η καρδιά και η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δώσαμε αγώνα για να γίνει από μικρό κόμμα κυβέρνηση, δεν είμαστε περαστικοί και ενοικιαστές, αλλά συνιδιοκτήτες, όμως δεν υπάρχει θέμα «έξωσης», εκτίμησε. Θέλουμε να πείσουμε τον πρωθυπουργό να μην υποκύψει στον εκβιασμό των δανειστών, να στηριχθεί στη λαϊκή βούληση και να ανοίξει το δρόμο για την λαϊκή ανεξαρτησία και ηγεμονία.

Ορισμένοι γνώρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση και τώρα κάνουν συστάσεις, είπε απευθύνοντας βέλη κατά του κυρίου Πανούση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεουτσάκος: Δεν ψηφίζω μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να φέρει μνημόνια"

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη ξεχνά ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά

«Η Ευρώπη φαίνεται να ξεχνά ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα ευρωπαϊκά και έχει ευθύνη όσον άφορα την φύλαξη τους» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κ. Μπακογιάννη τον ενημέρωσε για το μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβούλιου της Ευρώπης, στην οποία είναι πρόεδρος.

Η κ. Μπακογιάννη -αφού ανέφερε την ανησυχία της για τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά» και ότι «χάνουμε πάρα πολλούς πόρους από την Ευρώπη».

Ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι ως Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβαν πρωτοβουλία, ώστε το Συμβούλιο «που έχει μεγάλη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τους προσφυγές και τους μετανάστες, να προσφέρει την τεχνογνωσία αυτή στην ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην χαθούν χρήματα, να μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές, διότι η κατάσταση στα νησιά είναι τόσο τραγική όσο δεν περιγράφεται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη για την πρωτοβουλία της να τον ενημερώσει, ανέφερε: «Πράγματι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική, πρωτοφανής, δεν το θυμάμαι ούτε τον καιρό που αντιμετωπίσαμε το ζήτημα στην κυβέρνηση Καραμανλή. Αντιμετωπίσαμε ένα άλλο θέμα. Αυτό το φαινόμενο, αυτή τη ροή παράνομων μεταναστών, αυτού του είδους τους μετανάστες, δεν το έχω ξαναδεί».

Ο κ. Παυλόπουλος, επισήμανε ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να συμβάλει ώστε να συμπληρωθούν κενά και της ευρωπαϊκής πολιτικής» γιατί, όπως τόνισε, «η Ευρώπη κάποιες στιγμές φαίνεται να ξεχνά ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο του 2008 (στην διαμόρφωση του οποίου η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλη συμμέτοχη) το οποίο περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ευρώπης.

Αυτό το Σύμφωνο περιγράφει όχι μόνον ό,τι αφορά την διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης αλλά τις υποχρεώσεις που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα, δηλαδή υποχρεώσεις πριν φθάσουν οι παράνομοι μετανάστες στα σύνορα της Ευρώπης».

Τόνισε, ακόμα, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος και ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη για την πρωτοβουλία λέγοντας της χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να δώσετε πολλά και προσβλέπω και εγώ προσωπικά αλλά και η ελληνική Πολιτεία στη δική σας προσωπική συμβολή».

Η κ. Μπακογιάννη, επίσης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία κινητοποίησης των ελληνοαμερικανών για το ζήτημα: «Έγινε μια μεγάλη σύσκεψη χθες στον Λευκό Οίκο» είπε η πρώην υπουργός «όπου υπάρχει πλέον η βούληση να βοηθήσουν και εκείνοι με όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, βοήθεια, υλικά, ό,τι μπορούν».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Η Ευρώπη ξεχνά ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά"

Θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Θα συνεχισθούν μέχρι και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν σήμερα και το Σάββατο τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ για σήμερα έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος σήμερα.

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει προσχέδιο της συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου παρά τις διαφορές που υπάρχουν ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, τα δημοσιονομικά, τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια. Εξάλλου, για ικανοποιητική πρόοδο των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα η οποία ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των υπουργείων οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εκτιμηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Τέλος, υπάρχει ισχυρή στήριξη από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά δεν θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι πριν από το φθινόπωρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ Τόμας Όστρος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς"

Μπλόκο στη συνταξιοδότηση των 50άρηδων

Κλειδώνει η συμφωνία για οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με άμεσο μπλόκο που θα μπει σε όσους και όσες είχαν «κλειδώσει» δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2015 σε ηλικία 50 ετών και πριν από τα 62.

Όπως αναφέρει η Ημερισία, η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει σήμερα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους θεσμούς, προβλέπει την προσθήκη επιπλέον 5 ετών εργασίας, αντί των 6,5 ετών του σχεδίου των δανειστών και των έξι μήνων, τα οποία περιελάμβανε η αρχική νομοθετική διάταξη που είχε καταθέσει τον Ιούλιο (αλλά απέσυρε) η κυβέρνηση επιδιώκοντας μια «ηπιότερη» προσαρμογή.

Με δεδομένη την απόφαση για σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, έτσι ώστε το 2022 κανένας ασφαλισμένος να μην μπορεί να «βγει» στη σύνταξη πριν από τα 67 (για πλήρη) και τα 62 (για μειωμένη και με εξαίρεση τους συνταξιοδοτούμενους με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών), ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συμφωνηθεί η ταχύτητα προσαρμογής - αύξησης των χαμηλότερων ηλικιακών ορίων που είχαν κατοχυρώσει από το 2010 κυρίως παλαιοί ασφαλισμένοι και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ. τρίτεκνος με 20 έτη ασφάλισης το 2010 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί όταν συμπλήρωσε το 50ό έτος της ηλικίας). Επιπλέον έτη (ή μήνες στους μεγαλύτερους σε ηλικία) θα προστίθενται από φέτος έως και το 2021 με βάση το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που είναι στο τραπέζι, ενώ χαμηλότερα ηλικιακά όρια θα διατηρήσουν μόνο οι εργαζόμενοι σε βαρέα επαγγέλματα και οι μητέρες ανάπηρων παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα εφόσον συμφωνηθεί να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου η νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ είναι «ανοικτό» αν το «μπλόκο» θα ισχύσει για όσους και όσες έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης τον Ιούλιο (αν δηλαδή θα έχει αναδρομική ισχύ). Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί φέτος, θα λάβουν δύο τμήματα σύνταξης: Ένα τμήμα για το χρόνο ασφάλισης έως το 2010 που θα υπολογίζεται με βάση τις καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου και ένα δεύτερο αναλογικό ποσό της βασικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στη συνταξιοδότηση των 50άρηδων"

Επιβεβαίωση Αλεξιάδη του πρωτοσέλιδου της «Αγοράς» για τις 100 δόσεις

Επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Αγορά του Σαββάτου της 1ης Αυγούστου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την Παρασκευή προανήγγειλε  την επανεξέταση της ρύθμισης των 100 δόσεων με κριτήριο «τον ρεαλισμό και την είσπραξη».
Το ρεπορτάζ της Αγοράς με υπέρτιτλο «ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ - ΑΓΡΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ» και κεντρικό τρίστηλο τίτλο «Ξηλώνουν και τις 100 δόσεις» αποκάλυψε από το προηγούμενο Σάββατο όλο το παρασκήνιο που σήμερα ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, παρά τη τις διαψεύσεις στις οποίες είχαν προβεί στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στην διάρκεια της εβδομάδας.
«Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ελληνική πλευρά παλεύει ώστε να συνεχιστούν οι 100 δόσεις για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, που υπάρχει δυνατότητα να πληρώσουν λιγότερες από 100 δόσεις, θα εξετάσουμε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια», πρόσθεσε.
Δείτε το απόσπασμα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη


«Πρέπει να επανεξετάζουμε τις αποφάσεις με κριτήριο τον ρεαλισμό και την είσπραξη», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ξανά ρύθμιση 100 δόσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι «ήταν έκτακτο μέτρο είχε συγκεκριμένη στόχευση και απέδωσε».
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται προτάσεις για να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός.
enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαίωση Αλεξιάδη του πρωτοσέλιδου της «Αγοράς» για τις 100 δόσεις"

Τσουκαλάς (ΣΥΡΙΖΑ): Λαφαζάνης και Στρατούλης θα προχωρήσουν σε νέο κόμμα

Την εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος εξέφρασε ο ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς.

«Πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και οι άλλοι δεν είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και θα το εκφράσουν, προφανώς με νέο κόμμα» δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Παράλληλα τόνισε αναφερόμενος στη στάση της πλευράς Λαφαζάνη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική στηρίζω ολίγο».

Ερωτηθείς τέλος στην πρωινή εκπομπή του MEGA για το θέμα της διεξαγωγής εκλογών απάντησε πως «εάν πάμε σε μια διαδικασία μια από τα ίδια στην επόμενη ψηφοφορία του Αυγούστου και η συμφωνία έχει τελειώσει, εγώ βλέπω ότι ανοίγει ο δρόμος για εκλογές».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσουκαλάς (ΣΥΡΙΖΑ): Λαφαζάνης και Στρατούλης θα προχωρήσουν σε νέο κόμμα"

«Ναι» σε δάνειο-γέφυρα από Βερολίνο για να μην υπάρξει «βιαστική» συμφωνία

Αμετακίνητος στην εκτίμησή του πως η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης δύσκολα θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου, και συνεπώς η χώρα μας κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα – με συνοδευτικά μέτρα – φαίνεται πως είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο.

«Ένα πρόγραμμα άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κρατήσει για τρία χρόνια χρειάζεται πραγματικά γερά θεμέλια», δήλωσαν στην «Suddeutsche Zeitung» αξιωματούχοι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας με νόημα πως ένα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερο από ένα «‘μισοψημένο’ πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν μέσω της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt πως δεν πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα παραβλέπει σοβαρά ζητήματα, στο όνομα του στενού χρονοδιαγράμματος.

Οι πηγές τόνισαν πως είναι προτιμότερο να παραταθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών για δυο ή τρεις εβδομάδες πέρα από την 20ή Αυγούστου, αντί να υπογραφεί βιαστικά ένα ανεπαρκές πρόγραμμα.

Τα νέα μηνύματα από το Βερολίνο έρχονται μια μέρα μετά από το πολύκροτο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, όπου γερμανικά κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν πως το σενάριο της νέας ενδιάμεσης χρηματοδότησης φαντάζει όλο και πιο πιθανό.

Η νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση, αν τελικά χρησιμοποιηθεί, θα έχει ύψος περίπου 5 δισεκ. ευρώ.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο έρχονται ωστόσο σε σύγκρουση με την γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έχει καταστήσει σαφές πως με βάση τα έως τώρα δεδομένα είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός του Αυγούστου, «κατά προτίμηση» πριν τις 20 του μηνός.

Έμμεση απάντηση στο Βερολίνο έστειλε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σχολιάζοντας με νόημα πως η αρμοδιότητα για την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κι όχι σε κάποια άλλη Αρχή.

«Οι ομάδες [της τετραμερούς] βρίσκονται στην Αθήνα επί σχεδόν δυο εβδομάδες και αναφέρουν καλή πρόοδο. Δεν γνωρίζω να βρίσκεται και κάποιος άλλος εκεί που να έχει μια καλύτερη εικόνα», συμπλήρωσε η κ. Αντρέεβα, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» σε δάνειο-γέφυρα από Βερολίνο για να μην υπάρξει «βιαστική» συμφωνία "

Παγκόσμια πρωτοτυπία η υποχρεωτική συμμετοχή των Ελλήνων σε εξετάσεις για τον καρκίνο!

Με ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) τοποθετείται στο θέμα των υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου, που τέθηκε ως αντικείμενο προβληματισμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως επισημαίνει, «οι απόψεις και προτάσεις της ΕΑΕ σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι επεξεργασμένες και θεμελιωμένες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, στην εμπειρία και τις συστάσεις των διεθνών αντικαρκινικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται, καθώς και στην μακροχρόνια εμπειρία της στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στην χώρα μας». Προσθέτει δε ότι «υπήρξε αρωγός στις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας, γι’ αυτό και όποτε κλήθηκε από αυτήν, πρόθυμα ανταποκρίθηκε και με όλες τις δυνάμεις της συνέβαλε στην ενδυνάμωση του αντικαρκινικού αγώνα».

Οι απόψεις της Αντικαρκινικής Εταιρίας

Η τυχόν εφαρμογή της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των πολιτών σε εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου θα αποτελέσει… πρωτότυπη διεθνώς πρακτική! Αυτό υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αν εφαρμοστεί, θα την παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες οι χώρες και οι παγκόσμιοι οργανισμοί που ασχολούνται με την υγεία και τον καρκίνο ειδικότερα». Απορούν, ωστόσο, οι επιστήμονες – και γνώστες των προβλημάτων του ΕΣΥ- πώς είναι δυνατόν η χώρα να καλύψει σήμερα το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και το κόστος αυτής της τόσο φιλόδοξης πρόθεσης για πλήρη πληθυσμιακό έλεγχο!

Η αξία των προληπτικών εξετάσεων

Οι προληπτικές εξετάσεις έχουν προφανώς πλεονεκτήματα, αλλά συνοδεύονται και από μία σειρά μειονεκτημάτων, όπως είναι τα πρόσθετα κόστη και ταλαιπωρία εξαιτίας της ανάγκης πρόσθετων ελέγχων στις περιπτώσεις ασαφών ευρημάτων, κατά τους ειδικούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα της προληπτικής μαστογραφίας. Η προληπτική μαστογραφία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες (και τη δική μας εμπειρία) συνοδεύεται από ένα ποσοστό ασαφών ευρημάτων στο 30% των εξεταζομένων, γεγονός που οδηγεί στη διεξαγωγή πρόσθετων εξετάσεων ή ακόμα και βιοψιών, αν και τελικά στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αναδειχθεί η ύπαρξη καρκίνου. «Γι' αυτό και η σύγχρονη πρακτική είναι να επικεντρώνεται η προσπάθεια ελέγχου, όπου αυτό είναι εφικτό, σε ομάδες υψηλού κινδύνου και να καθορίζονται με πιο αυστηρά και επιστημονικά κριτήρια τα χρονικά διαστήματα ελέγχου και οι μέθοδοι διάγνωσης» αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.

Σε αντίθεση με την ευαισθησία του υπουργού Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου, οι ειδικοί της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας διαπιστώνουν ότι αγνοεί την πρωτογενή πρόληψη. «Η Ελλάδα πάνω απ' όλα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών, να βάλει τέλος και να ανατρέψει τη συνεχόμενη αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων πολιτών της, να μειώσει την ατμοσφαιρική μόλυνση στις μεγάλες πόλεις και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να προάγει την τακτική σωματική δραστηριότητα κ.ο.κ» συνιστούν οι επιστήμονες.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση να «τιμωρούνται» οικονομικά οι μη υποβαλλόμενοι στον σχεδιαζόμενο τακτικό έλεγχο συμπολίτες μας, εκτιμούν ή εύχονται ότι «εκφράζει περισσότερο την αγανάκτηση του κ Υπουργού για τα ως σήμερα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων σε προληπτικούς ελέγχους, παρά πολιτική επιλογή, γιατί οι πολλές και σοβαρές παρενέργειες ενός τέτοιου μέτρου το καθιστούν εμφανώς μη συμβατό για δημοκρατική χώρα».

Τέλος η ΕΑΕ, γνωστοποιεί ότι, στο πλαίσιο της δραστηριότητας της στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης, παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, θα προσπαθήσει να κρατήσει σε λειτουργία τους κινητούς μαστογράφους της, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 45.000 Ελληνίδες με δυσκολίες πρόσβασης σε διαγνωστικές υπηρεσίες, επειδή κατοικούσαν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές ή ήταν ανασφάλιστες. Το ίδιο ισχύει και για την δωρεάν παροχή test pap που πραγματοποιούν πολλά από τα 115 παραρτήματα της σ' όλη τη χώρα αλλά και για την προληπτική εξέταση δέρματος, προστάτη και για τον έλεγχο αφανούς αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια πρωτοτυπία η υποχρεωτική συμμετοχή των Ελλήνων σε εξετάσεις για τον καρκίνο!"

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός Κώστας Βίρβος.

Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ως στιχουργός με το λαϊκό τραγούδι, χώρο στον οποίο διακρίθηκε από το 1950. Έχει γράψει περισσότερα από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.ά.

Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Από τότε ακολούθησαν μεγάλες στιγμές: «Το καράβι», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Της γερακίνας γιος», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη» κ.ά. Πέρασε και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news