facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τσίπρας - Ολάντ: Εφικτή μια συμφωνία αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου

Συνάντηση στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στην Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, συμφώνησαν στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της είναι εφικτή αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκαν επίσης στην ανάγκη να λειτουργήσει το υπερ-ταμείο των 50 δισ. ευρώ, το οποίο επίσης προέβλεπε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ταμείο αποτελεί, μέχρι τώρα, ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ούτε πώς και ποιοι θα το «τρέξουν», αλλά και αν θα συμπεριληφθούν σε αυτό οι προηγούμενες αποκρατικοποιήσεις που είχαν προωθηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εξέλθει από την τραπεζική κρίση και το καθεστώς των capital controls.


Οικονομία και ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Αλ-Σίσι 

Στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.


Ραντεβού στην Αθήνα έκλεισαν Τσίπρας - Αμπάς

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη και την πρώτη του συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, τον οποίο και προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, θέμα που αναμένεται να προωθηθεί σύντομα στο κοινοβούλιο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας - Ολάντ: Εφικτή μια συμφωνία αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου"

Οικονομικά και ενεργειακά θέματα στη συνάντηση Τσίπρα - Μεντβέντεφ

Ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Κατά τη διάρκεια της διμερούς, η οποία πραγματοποιήθηκε στα περιθώρια των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο εν όψει της σύγκλησης της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον Νοέμβριο.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει την ερχόμενη περίοδο τηλεφωνική επαφή του Έλληνα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας κ. Νόβακ.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η βούληση για υλοποίηση των έως τώρα συμφωνηθέντων κατά την αμέσως επόμενη περίοδο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομικά και ενεργειακά θέματα στη συνάντηση Τσίπρα - Μεντβέντεφ"

Το κόμμα της δραχμής εξήγγειλε ο Στρατούλης

Σε τροχιά ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει και στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συντρόφους του, φαίνεται πώς κινείται η Αριστερή Πλατφόρμα.

Την αρχή έκανε ήδη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος, με αρχηγική εμφάνιση, χθες, στη Θεσσαλονίκη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ίδιος και όσοι βουλευτές αναφέρονται στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα ψηφίσουν ένα νέο, τρίτο Μνημόνιο.

Την «σκυτάλη» πήρε σήμερα ο τέως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στο Βόλο, με αφορμή τα πέμπτα «γενέθλια» της ιστοσελίδας iskra.gr.

Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στρατούλης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος-πολιτικού φορέα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό».

Ακόμη, ο κ. Στρατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή, προς ψήφιση, το τρίτο Μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι πολιτική ταφόπετρα όχι μόνο για την ίδια, το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία».

Εξηγώντας την στάση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ψήφισαν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι αυτό συνέβη, «γιατί το περιεχόμενο του προετοιμαζόμενου 3ου Μνημονίου είναι νεοφιλελεύθερο με αντικοινωνικά μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια και η εποπτεία της τερατόικας των δανειστών θα είναι εξουθενωτική και ταπεινωτική για το λαό και την πατρίδα».

Μιλώντας για το κυβερνητικό έργο, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι έγιναν «σημαντικά πολιτικά λάθη, όπως η συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και η πληρωμή υποχρεώσεων οκτώ δισ. στους δανειστές, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν μας έδιναν καμία χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με αποτέλεσμα ν' αδειάσουν γρήγορα τα δημόσια ταμεία και να μπορούν πιο εύκολα να μας εκβιάζουν».

«Η κυβέρνηση» συνέχισε, «φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το βασικό, όμως, λάθος της, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών και στο πραξικόπημα που έκαναν σε βάρος της, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής».

«Και όταν αυτό οι δανειστές το κατάλαβαν, αποθρασύνθηκαν, οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική ασφυξία και την τελευταία στιγμή βασάνιζαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό όχι για το αν θα έχει ή όχι η χώρα μας μνημόνια, αλλά για το πόσα περισσότερα ή λιγότερα μέτρα θα της επιβάλουν. Και το είδαν ως ευκαιρία για να τελειώσουν μια και καλή με το παράδειγμα της ανάδειξης αριστερής - αντιμνημονιακής κυβέρνησης, που αμφισβητεί την αιώνια λιτότητα που έχει επιβάλλει στους λαούς η γερμανική ευρωζώνη» προσέθεσε.

«Μετά τα όσα έγιναν, θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, χωρίς να αμφισβητεί την ευρωζώνη και το ευρώ, έφτασε στα όριά της και ηττήθηκε κατά κράτος. Αποδείχθηκε ότι ευρωζώνη και μνημόνια για την Ελλάδα και τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού νότου πάνε μαζί ως πακέτο» εκτίμησε ακόμη.

Μιλώντας περί εναλλακτικών λύσεων, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές και ανέφερε ότι «η εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν είναι τεχνικό ερευνητικό ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό και δυστυχώς δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να την αποδεχθεί».

«Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης στην πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη» επέμεινε.

Ακολούθησε περιέγραψε ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο: «Ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά θωράκιση και αξιοποίηση ως μοχλού ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις, οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός ΕΕ, την χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

«Με την προώθηση αυτής της εναλλακτικής πολιτικής λύσης φυσικά και θα υπάρξουν για ένα ολιγόμηνο διάστημα δυσκολίες, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι μετά θα μπορεί να υπάρξουν ενίσχυση των εξαγωγών, μείωση εισαγωγών, αύξηση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα, εκτίναξη του τουρισμού, καθώς και εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομία, για να γίνουν μεγάλες δημόσιες, κοινωνικές και ιδιωτικές επενδύσεις, που θα προωθούν την ανάπτυξη με αύξηση των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης» συμπλήρωσε.

«Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζω την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και όχι για να ψηφίζει και να εφαρμόζει νέα μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους» εξήγησε ακόμη, αναφορικά με την στάση του ιδίου και των διαφωνούντων συναδέλφων του στη Βουλή.

Και κατέληξε, με αναφορές στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου: «Και μπορεί να φαίνεται ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε το ΟΧΙ του λαού σε ΝΑΙ, αλλά ο ίδιος ο λαός δεν έκανε το ίδιο, κρατάει το ΟΧΙ του ζωντανό και δεν μπορεί κανείς να το σβήσει από τη μνήμη του, ως μία πράξη υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς του, της δημοκρατίας και της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας».

»Μένοντας πιστοί σ’ αυτό το ΟΧΙ του λαού, και κυρίως της νεολαίας, που για πρώτη φορά μπήκε τόσο δυναμικά, μαζικά και αγωνιστικά στο πολιτικό προσκήνιο, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συμμετέχουμε σε όποιας μορφής κοινωνικό αγώνα, ώστε η κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, να καταργήσει τα παλιά, να μην υπογράψει το νέο και ν’ ακολουθήσει νέους ελπιδοφόρους και εναλλακτικούς δρόμους».

»Καλούμε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κόμμα της δραχμής εξήγγειλε ο Στρατούλης"

Εξετάζονται αλλαγές στις άδειες και τις μεταθέσεις των στρατιωτικών

Με δυο έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν από το βουλευτή Αχαΐας, Νίκο Νικολόπουλο, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητείται η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, όσο αφορά τις μεταθέσεις των στρατιωτικών, όπως και την υπό όρους, επέκταση της άδειας άνευ αποδοχών τους.

Στο πρώτο εξ αυτών, επιχειρείται η λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των στρατιωτικών, που υπηρετούν, κυρίως στο Στρατό Ξηράς. Σε αυτές, οι ανά τριετία μεταθέσεις που πρέπει να κάνουν οι αξιωματικοί, δυσκολεύουν την κατάσταση, ιδίως όταν οι σύζυγοι, εργάζονται σε κάποια θέση του δημοσίου και δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν.

Στο δεύτερο έγγραφο που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας, ζητείται η επέκταση της άδειας χωρίς αποδοχές για εργασία σε διεθνή οργανισμό και στους Έλληνες στρατιωτικούς.

Εξετάζοντας τα δυο έγγραφα, ο ΑΝΥΕΘΑ, κ. Δ. Βίτσας, απάντησε στο πρώτο, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α εξετάζει την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, και στο δεύτερο, ότι η θέσπιση της εν λόγω αδείας θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζονται αλλαγές στις άδειες και τις μεταθέσεις των στρατιωτικών"

HCRΕ: Στους 224.000 οι μετανάστες που έχουν φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία

Περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR).

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται ακόμη. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα και οι αγνοούμενοι από την τελευταία ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε την Τετάρτη στα ανοιχτά της Λιβύης.
Διαβάστε Περισσότερα » "HCRΕ: Στους 224.000 οι μετανάστες που έχουν φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία"

Τελεσίγραφο φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ

Με άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τις επόμενες ημέρες προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, εάν δεν προχωρήσει η εξόφληση των οφειλομένων από τον Οργανισμό.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του «για τον εμπαιγμό που υφίσταται για μια ακόμη φορά σχετικά με το θέμα της εξόφλησης των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, παρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΠΥΥ και την παρέμβαση μας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για την χρηματοδότηση του Οργανισμού».

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις της αποπληρωμής τους ξεπερνούν κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ. «Επί μήνες πιστώνουμε τον Οργανισμό λαμβάνοντας τις σταγόνες ρευστότητας που διοχετεύονται στην αγορά των φαρμάκων των ασφαλισμένων» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, και τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν τον εμπαιγμό και την δήθεν εξόφλησή τους με ένα υποτυπώδες ποσοστό, «την ώρα που οι Έλληνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ουσιαστικά απολαμβάνουν τα δικαιώματα της ασφάλισης και της σύνταξης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ"

Ομολογία σοκ του Γκάλμπρεϊθ: Το μυστικό σχέδιο Βαρουφάκη για Grexit ξεκίνησε τον Μάρτιο

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, παραδέχεται ότι ήταν μέλος της μυστικής ομάδας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη που προετοίμαζε το απόρρητο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν στο τέλος Μαρτίου και διήρκεσαν μέχρι την πρώτη βδομάδα του Μαΐου.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ αρνείται κατηγορηματικά ότι η ομάδα που είχε συσταθεί υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών σχεδίαζε πραξικόπημα όπως κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επιστήθιος φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το συντονισμό της πενταμελούς ομάδας που προετοίμαζε το διαβόητο Plan B, τονίζει ότι δεν σχεδίαζε κάποιο μυστικό πλάνο για επιστροφή στη δραχμή.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που στελέχωναν την ομάδα -σύμφωνα με τον κ. Γκάλμπρεϊθ- μελετούσαν τα πιθανά «προβλήματα και οι προκλήσεις που θα προέκυπταν αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους».

Εξηγεί δε, ότι πραγματοποίησαν ιστορική έρευνα σε παλαιότερες υποθέσεις οικονομικής κρίσης όπως στην περίπτωση της Καλιφόρνια το 2000 και σε εκείνη της Κύπρου.

Διευκρινίζει, μάλιστα, πως οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν στα τέλη του Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ στόχος της έρευνας ήταν να βρεθεί ένα «μονοπάτι που θα ήταν ιδανικό για τις ελληνικές συνθήκες».

Ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό για τον λόγο της μυστικότητας των συναντήσεων της ομάδας, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δήλωσε πως υπάρχει ένας προφανής λόγος: «Γνωρίζαμε ότι η δουλειά μας θα παρερμηνευόταν».

Στις φήμες για πραξικόπημα ο 63χρονος οικονομολόγος απαντά: «Ποτέ δεν πραγματοποιήσαμε πολιτικές συζητήσεις, ούτε σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο».

Όσο για το «χακάρισμα» των ΦΠΑ των Ελλήνων πολιτών, ο Γκάλμπρεϊθ δηλώνει πως δεν ισχύει αυτό το σενάριο, αλλά «η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον σύστημα για την συγκέντρωση φόρων για να διευκολυνθούν οι πληρωμές από το ελληνικό κράτος ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς τότε δεν είχε τραβήξει την προσοχή».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό εκθειάζει το έργο του πρώην υπουργού Οικονομικών τονίζοντας πως ο κ. Βαρουφάκης έδωσε όλο του τον εαυτό για πέντε μήνες με σκοπό να πετύχει μία συμφωνία που θα επέτρεπε να υπάρξει ελπίδα για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και ανάκαμψη από την πανωλεθρία των πέντε προηγουμένων ετών. Επιρρίπτει δε, ευθύνες στους πιστωτές υποστηρίζοντας ότι δεν επέδειξαν καθόλου ευελιξία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δήλωσε πως τον εκτιμά, όπως άλλωστε ανάλογη εκτίμηση τρέφει και ο κ. Βαρουφάκης.

«Αλλά είναι δίκαιο να πω ότι η πολιτική επιταγή και οι οικονομικές δεσμεύσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι συμβατές με τις πιεστικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Και θα μπορούσε να αποδειχθεί τραγωδία για την Ευρώπη το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένας τρόπος για να γεφυρωθούν οι διαφορές», δηλώνει ο οικονομολόγος.

Δεν παραλείπει φυσικά να σχολιάσει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λέγοντας πως αυτή την λύση δεν την θεωρεί καλή ούτε ο κ. Σόιμπλε.

«Και βέβαια γνωρίζουμε ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, ειδικά τη γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Έτσι, η συμφωνία δεν έχει ακόμα επισφραγιστεί. Και το ερώτημα για το αν θα επισφραγιστεί παραμένει σε εκκρεμότητα», επισημαίνει.

Όσο για τη πιθανότητα Grexit και αν μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι καλύτερη για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δηλώνει: «Είναι δύσκολη ερώτηση. Από τη μία υπάρχει το ζήτημα του κόστους της μετάβασης, από την άλλη τα οφέλη και τα ρίσκα ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Σε τελική ανάλυση, αυτή η απόφαση λαμβάνεται από τις πολιτικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, που θα είναι εκείνες οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία σοκ του Γκάλμπρεϊθ: Το μυστικό σχέδιο Βαρουφάκη για Grexit ξεκίνησε τον Μάρτιο"

ΔΝΤ: Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε αν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πριν από το φθινόπωρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, Τόμας Όστρος.

Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ανέφερε ότι υπήρχε «ισχυρή στήριξη (στο ΔΝΤ) για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο». «Θα υπάρξει συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και το συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», είπε.

Ο Όστρος εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα νέο πακέτο απλά να αναβάλει την οριστική επίλυση της κατάστασης εκτός και εάν η Ελλάδα υιοθετήσει επίπονες μεταρρυθμίσεις. «Δεν μπορεί να είναι κάτι που θα τους επιβληθεί. Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Έχουν ένα ανεπαρκή δημόσιο τομέα, η διαφθορά είναι ένα σχετικά μεγάλο πρόβλημα και το συνταξιοδοτικό σύστημα κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε αν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα"

DW: Αλ. Τσίπρας: Η λιτότητα είναι αδιέξοδη

Αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο σταθμό «Στο Κόκκινο» και τα οποία δημοσίευσε καταρχήν η γαλλική L´ Humanité, αναδημοσιεύει σήμερα η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland.
Συνοψίζοντας τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για μια περίοδο εντάσεων και έντονων συναισθημάτων, κατά την οποία εναλλάσσονταν «η χαρά, η περηφάνια, ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα αλλά και η θλίψη». Ο ίδιος πιστεύει όμως ότι «αν δει κανείς αντικειμενικά την όλη διαδικασία, μπορούμε να είμαστε μόνον περήφανοι που δώσαμε αυτή τη μάχη» και προσθέτει πως «παρότι οι ισχυροί ήταν σε θέση να μας επιβάλλουν τη βούλησή τους, εντούτοις έχει γίνει σαφές σε διεθνές επίπεδο ότι η λιτότητα είναι αδιέξοδη. Η διαδικασία αυτή δημιούργησε στην Ευρώπη ένα εξ΄ ολοκλήρου νέο πολιτικό τοπίο».
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «όχι μόνον δεν σκίστηκαν τα μνημόνια, αλλά αντιθέτως, τα μέτρα που επιτάσσει η συμφωνία είναι ιδιαίτερα οδυνηρά», ο έλληνας πρωθυπουργός απαντά ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνησή του από τον ελληνικό λαό ήταν να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου «να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν την αιμορραγία του ελληνικού λαού».
Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο
Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι τα μνημόνια θα μπορούσαν να καταργηθούν με μόλις έναν νόμο
"Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι τα μνημόνια θα μπορούσαν να καταργηθούν με μόλις έναν νόμο"
Στη δε επισήμανση ότι προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι τα μνημόνια θα καταργούνταν με μόλις ένα νόμο, ο Αλ. Τσίπρας απαντά: «Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι τα μνημόνια θα μπορούσαν να καταργηθούν με μόλις έναν νόμο. Κανείς δεν το είπε αυτό. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό έναν περίπατο στο πάρκο. Αυτός είναι ο λόγος που (ο λαός) έχει επίγνωση των δυσκολιών με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι και τις οποίες και οι ίδιοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν τόσο ψύχραιμα». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι τους τελευταίους έξι μήνες και εν μέσω διαρκούς ανησυχίας για την έγκαιρη πληρωμή μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση υλοποίησε ένα «μεγάλο μέρος του προεκλογικού της προγράμματος». Μεταξύ άλλων αναφέρεται στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων αλλά και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί αποφάσισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Θα πρέπει να δείτε με τι βρεθήκαμε αντιμέτωποι εγώ και η κυβέρνησή μου, η συμφωνία την οποία μας πρότειναν. Πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη απόφαση».
Από το «ούτε ένα σεντ» για την Ελλάδα στα 83 δις
Η συμφωνία που ακολούθησε το δημοψήφισμα, όσον αφορά τουλάχιστον το πρώτο μέρος, μοιάζει με εκείνη που απέρριψε ο ελληνικός λαός
"Η συμφωνία που ακολούθησε το δημοψήφισμα, όσον αφορά τουλάχιστον το πρώτο μέρος, μοιάζει με εκείνη που απέρριψε ο ελληνικός λαός"
Το κύριο πολιτικό πρόβλημα των κυβερνήσεων των χωρών της βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ότι ήθελαν πάση θυσία να αποτρέψουν το γεγονός να εμφανιστούν ενώπιον των κοινοβουλίων τους και να ψηφίσουν «ακόμη και για ένα μόλις πρόσθετο ευρώ για την Ελλάδα. Είναι αιχμάλωτοι του λαϊκίστικου κλίματος, το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, κάνοντας τους πολίτες τους να πιστέψουν ότι θα πλήρωναν για τους τεμπέληδες Έλληνες. (…) Αυτοί που είπαν ‘ούτε σεντ παραπάνω για την Ελλάδα έδωσαν πρόσφατα τη συγκατάθεσή τους όχι απλώς σε ένα ευρώ, αλλά σε 83 δις ευρώ. Έτσι φτάσαμε από τα 10,6 δις πριν από 5 μήνες στα 83 δις ευρώ για τρία χρόνια, με την επιπροσθέτως σημαντική υπόσχεση για μια απομείωση του χρέους, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τον Νοέμβριο. Αυτό είναι το ερώτημα κλειδί, το οποίο αποφασίζει εάν η Ελλάδα μπορεί να διαβεί έναν δρόμο ο οποίος θα βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Σε ερώτηση εάν το όχι στο δημοψήφισμα ισοδυναμεί με όχι στη λιτότητα, ο έλληνας πρωθυπουργός απαντά: «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποτελούνταν από δυο μέρη: το πρώτο μέρος αφορούσε τα μέτρα που μας ζητούσαν παλαιότερα και το δεύτερο μέρος το χρηματοδοτικό πλάνο. Για να είμαι ειλικρινής και να μην εξωραϊζω καταστάσεις: η συμφωνία που ακολούθησε το δημοψήφισμα, όσον αφορά τουλάχιστον το πρώτο μέρος, μοιάζει με εκείνη που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και όσον αφορά το δεύτερο μέρος και ως προς αυτό υπάρχει μια διαφορά όπως έχει η μέρα με τη νύχτα. Πριν είχαμε 10,6 δις για πέντε μήνες. Τώρα έχουμε 83 δις –τα οποία ανταποκρίνονται σε μια μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση- από τα οποία τα 47 δις προβλέπονται για την αποπληρωμή χρέους προς το εξωτερικό, 4,5 δις για οφειλές του δημοσίου και 20 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. (…) Το δημοψήφισμα εκπλήρωσε ένα ρόλο».
Μια «ηθική νίκη» για την Ελλάδα
Είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο
"Είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο"
Αναφερόμενος στη μαραθώνια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όπου αποφασίστηκε το τρίτο πακέτο στήριξης, ο έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι «(…) γνώριζα ότι (…) εάν έκανα αυτό που ήθελε η καρδιά μου, δηλαδή να σηκωθώ, να χτυπήσω τη γροθιά στο τραπέζι και να φύγω, τότε τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό θα κατέρρεαν την ίδια μέρα. Παρόλα αυτά έδωσα αυτή τη μάχη και προσπάθησα να εξισορροπήσω τη λογική και το πάθος. Γνώριζα ότι εάν σηκωνόμουν και έφευγα, θα έπρεπε να ξαναγυρίσω και τότε θα ερχόμουν αντιμέτωπος με ακόμη πιο δυσμενείς όρους. Ήμουν λοιπόν σε δίλημμα. (…) Ανατρέχοντας στα όσα έγιναν είμαι πεπεισμένος ότι η σωστή απόφαση ήταν να προστατεύσω το λαό. Από την άλλη πλευρά τα αυστηρότερα αντίποινα θα κατέστρεφαν τη χώρα. Έλαβα μια υπεύθυνη απόφαση».
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές πέτυχαν μια πύρρειο νίκη, «η οποία όμως συνιστά παράλληλα μεγάλη ηθική νίκη για την Ελλάδα και την αριστερή κυβέρνησή της. Είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Γνωρίζετε ότι οι συμβιβασμοί αποτελούν μέρος της πολιτικής πραγματικότητας αλλά και μέρος της επαναστατικής τακτικής».
Η συνέντευξη δόθηκε "Στο Κόκκινο" και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη στις 29 Ιουλίου.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Αλ. Τσίπρας: Η λιτότητα είναι αδιέξοδη"

Πανούσης: Μελετάμε τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος

Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος( θα εκδίδει όλα τα δικαιολογητικά για τους πολίτες ,όπως άδειες, πιστοποιητικά και άλλα) η ίδρυση ειδικών Μονάδων Αστυνομικών με ποδήλατο που θα περιπολούν στο ιστορικό κέντρο πόλεων με δίκτυο πεζοδρόμων. (π. χ. Ρόδος, Κέρκυρα, Ναύπλιο κλπ), η ενεργοποίηση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού (στο πλαίσιο του «Μπλε Φίλου») και η λειτουργία για την προστασία των δασών μη-επανδρωμένων αεροπλάνων, είναι μερικές από τις δράσεις που σχεδιάζει για το προσεχές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όλα αυτά, με την ευχή, όπως τόνισε ο υπουργός, Γιάννης Πανούσης, να μην αναχαιτιστούν από πολιτικές εξελίξεις.

Την ευχή να μην αναχαιτίσουν οι πολιτικές εξελίξεις την ανασυγκρότηση της αστυνομίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σε σημερινή του ανακοίνωση, με την οποία παρουσιάζει αναλυτικά το έργο που έχει πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό από το υπουργείο, στο πλαίσιο των «Αρχών και Στόχων της Αντεγκληματικής Πολιτικής», αλλά και όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί για να γίνουν άμεσα.
«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όλο το προηγούμενο διάστημα συνέχισε, παρά τις πολιτικές εξελίξεις, τόσο την υλοποίηση προγραμμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών, όσο και το σχεδιασμό δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τον κεντρικό του στόχο για συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Πανούσης.
Συνεχίζοντας λοιπόν αυτήν την πρωτοβουλία σας ενημερώνουμε, τόνισε, για τις δράσεις του υπουργείου το προηγούμενο διάστημα και για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύουμε να αναλάβουμε άμεσα:
  • Κατατέθηκε η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής για τη συμβολή της Αστυνομίας στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας (120 σελ.).
  • Υπεγράφη (στις 30-7-2015) το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού για κοινές ενέργειες που σχετίζονται με τις εξαφανίσεις, κακοποιήσεις κλπ. παιδιών.
  • Υπεγράφη συμφωνία Συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, για ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης επισκεπτών της Χώρας.
  • Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
  • Υπεγράφη συμφωνία Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.).
  • Προγραμματίζεται για την Έκθεση της Θεσσαλονίκης λειτουργία Πληροφοριακού Κέντρου (Περιπτέρου), σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με θέμα το «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και η Ασφαλής Χρήση του».
  • Αυξάνεται η προσφορά χορηγών και χορηγιών στην Αστυνομία και το Πυροσβεστικό μετά από σχετική επιστολή μου για κοινωνική συνεισφορά.
  • Συνεχίζονται οι επιτόπιες επισκέψεις σε Αστυνομικά Τμήματα και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (μ.α. Κορωπί, Αίγινα – Αγκίστρι, Αταλάντη) καθώς και σε πόλεις – χωριά όπου είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές (μ. ά Ψαχνά Ευβοίας).
  • Έχει ανατεθεί σε Καθηγητή του ΕΜΠ η μελέτη για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού αστυνομικού τμήματος.
  • Μελετάται η ίδρυση ειδικών Μονάδων Αστυνομικών με ποδήλατο που θα περιπολούν στο ιστορικό κέντρο πόλεων με δίκτυο πεζοδρόμων. (π. χ. Ρόδος, Κέρκυρα, Ναύπλιο κλπ).
  • Μελετάται – στο πλαίσιο του «Μπλε Φίλου» - η ενεργοποίηση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού.
  • Τίθεται σε λειτουργία για την προστασία των δασών τα μη-επανδρωμένα αεροπλάνα.
  • Συνεχίζεται η επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων (όπως π. χ. Στην Κόρινθο, στη Χαλκίδα κλπ) προκειμένου να εγκατασταθούν Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
  • Διευρύνονται οι δράσεις του Αστυνομικού της Γειτονιάς, των Ευέλικτων Ομάδων και των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων.
  • Ετοιμάζεται – μαζί με ελληνικές και ξένες φιλοζωικές οργανώσεις – διεθνές συνέδριο για την «προστασία των ζώων από κακοποίηση και την τιμωρία των παραβατών».
  • Εκκρεμεί σε συναρμόδιους φορείς η έγκριση για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής.
  • Εκκρεμεί σε συναρμόδιους φορείς η ενεργοποίηση του νόμου (2145/93) για τη Δικαστική Αστυνομία.
  • Προγραμματίζεται πιλοτική εφαρμογή (στο δημοτικό διαμέρισμα Αμπελοκήπων) της νέας αντίληψης για τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης ως θεσμού διαμεσολάβησης.
  • Ολοκληρώνεται η προετοιμασία για τα δέκα Πιλοτικά Αστυνομικά Τμήματα (με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εγκληματολόγο).
  • Παραδίδονται 226 νέα αυτοκίνητα 4 X 4 για τις αστυνομικές διευθύνσεις και ιδιαίτερα για την ενίσχυση της τροχαίας.
  • Μελετάται, από νομική άποψη, η αποδοχή χορηγίας 5.000 νέων αυτοκινήτων και επέκτασης του TETRA σε όλη την Ελλάδα (ήδη λειτουργεί στην Αττική).
Μετά τις 24 Αυγούστου αρχίζει:
  • η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων,
  • η συζήτηση για την απαλλαγή της Αστυνομίας από τις επιδόσεις εγγράφων (συναρμόδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης),
  • η συζήτηση για την απαλλαγή της Αστυνομίας από τους αθλητικούς χώρους (συναρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού).
«Θέλω να ελπίζω ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αναχαιτίσουν αυτή τη συνολική προσπάθεια αλλαγής της Ελληνικής Αστυνομίας, στα επίπεδα της οργάνωσης, της λειτουργίας και των αντιλήψεων.

Σε κάθε περίπτωση εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και είμαστε βέβαιοι ότι η κοινωνία αισθάνεται τη διαφορά, στέκεται δίπλα μας και στηρίζει την κοινή μας προσπάθεια».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Μελετάμε τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος"

Νέες περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Νέες περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής αποκάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις τεράστιας φοροδιαφυγής, ο έλεγχος των οποίων ολοκληρώθηκε τον μήνα Ιούλιο 2015, περιλαμβάνονται η περίπτωση μάνατζερ ποδοσφαίρου που απέκρυψε εισοδήματα ύψους 7,74 εκατ. ευρώ, συνταξιούχος που είχε εισοδήματα 2,4 εκατ. ευρώ που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, πλαστικός χειρούργος που απέκρυψε φορολογητέα ύλη 100 χιλ. ευρώ, κ.α.. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής αφορούν :
  • Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του κατά 2.402.468,26,18 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης απέκρυψε εισοδήματα 1.776.154,11 € από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης). Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Συνταξιούχος, σύζυγος του ανωτέρω, απέκρυψε εισοδήματα 1.776.154,11 € από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης). Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
  • Διευθύνων Σύμβουλος Α.Ε. απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 703.260,40 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.
  • Μισθωτή-Εισοδηματίας απέκρυψε εισοδήματα ύψους 318.876,66 € υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
  • Κοινωνία Αστικού Δικαίου απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 274.382,09 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.
  • Κοινωνία Αστικού Δικαίου απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 191.077,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.
  • Ιατρός Πλαστικός Χειρούργος απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 100.694,80 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.
  • Γεωργοκτηνοτρόφος προσαύξησε την περιουσία του κατά 98.100,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Από έλεγχο σε επιχείρηση Αγοραπωλησίας Ακινήτων διαπιστώθηκε ανακριβής δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 1.054.204,04 €.
  • Φυσικό πρόσωπο υπέβαλε ανακριβή δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 182.500,00 €.
  • Φυσικό πρόσωπο υπέβαλε ανακριβή δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 145.000,00 €.
  • Επιχείρηση Τηλεφωνικών Παραγγελιών Εμπορίας Καλλυντικών δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 532.964,50 €.
  • Επιχείρηση υπηρεσιών παροχής σημάτων δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 127.356,83 €.
  • Έμπορος πολύτιμων μετάλλων, ενεργώντας ως υποκρυπτόμενο πρόσωπο Κυπριακής Επιχείρησης, συνέπραξε και εξέδωσε διακόσια έξι (206) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 19.659.861,75 €.
  • Διαφημιστική εταιρία εξέδωσε 46 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.557.150,00 € και έλαβε δέκα εννέα (19) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.205.000,00 €.
  • Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο φρούτων, κρεάτων, γαλακτοκομικών κ.λπ. εξέδωσε χίλια τριακόσια δέκα επτά (1.317) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.481.718,64 €.
  • Επιχείρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων εξέδωσε εκατόν είκοσι τρία (123) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.256.576,00 €.
  • Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης εξέδωσε τριάντα (38) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 865.966,25 €.
  • Επιχείρηση ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων εξέδωσε δέκα (10) πλαστά-εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 532.032,96 €.
  • Επιχείρηση, κατασκευών-κατεδαφίσεων εξέδωσε δέκα (10) πλαστά-εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 269.870,00 €.
  • Επιχείρηση επισκευής πλοίων προκειμένου να καλύψει δικές της συναλλαγές, χρησιμοποίησε συνταξιούχο για την έκδοση δεκατριών (13) εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 156.800,00 €. Στις περιπτώσεις αυτές οι κυρώσεις επιβάλλονται τόσο στον φερόμενο ως εκδότη του στοιχείου, όσο και στον υποκρυπτόμενο, που είναι υπαρκτός.
  • Τεχνική εταιρία κατασκευής κτιρίων και τεχνικών έργων έλαβε 91 εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 3.940.678,04 €.
  • Τεχνική εταιρία φωτογραφικών δραστηριοτήτων έλαβε διακόσια πενήντα πέντε (255) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.375.899,16 €.
  • Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ειδών χρυσοχοΐας έλαβε είκοσι επτά (27) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.451.985,52 €.
  • Τεχνική εταιρία κατασκευής κτιρίων και τεχνικών έργων, έλαβε τριάντα τέσσερα (34) εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 1.326.844,66 €.
  • Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου μεταλλευμάτων σιδήρου, έλαβε είκοσι τέσσερα (24) εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 232.446,22 € και οκτώ (8) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 86.446,60 €.
  • Διαφημιστική εταιρία έλαβε δέκα τέσσερα (14) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 150.350,00 €.
  • Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο μαρμάρων έλαβε δέκα (10) πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 106.910,00 € και δέκα πέντε (15) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 80.818,03 €.
  • Μάνατζερ ποδοσφαίρου απέκρυψε εισοδήματα ύψους 7.742.963,59 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Αυτοκινητιστής απέκρυψε εισοδήματα ύψους 5.778.761,34 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Φυσικό πρόσωπο, μέλος Ν.Π., απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.463.580,00 € μη υποβάλλοντας δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτη, προσαύξησε την περιουσία της κατά 937.220,59 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.
  • Ιατρός, σύζυγος της ανωτέρω, προσαύξησε την περιουσία του κατά 320.881,30 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Ιατρός Ε.Σ.Υ. προσαύξησε την περιουσία του κατά 113.780,90 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Επιχείρηση υπηρεσιών καθαρισμού κτιρίων ζήτησε και έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.474.900,00 €.
  • Επιχειρηματίας με δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 17.600.000,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.
  • Φυσικό πρόσωπο, μέλος Ν.Π., προσαύξησε την περιουσία του κατά 5.802.703,00 €. χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Καθηγητές Α.Ε.Ι. απέκρυψαν φορολογητέα ύλη λόγω μη δήλωσης εισοδημάτων αλλοδαπής, συνολικής αξίας 342.100,00 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
  • Από έλεγχο σε ανεπάγγελτο, διαπιστώθηκε ότι υπέβαλε ανακριβή δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 180.000,00 €.
  • Τεχνική εταιρεία μελετών και γενικών κατασκευών εξέδωσε είκοσι πέντε (25) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.917.665,00 €.
  • Μέλος Ν.Π. έλαβε ένα (1) εικονικό φορολογικό στοιχείο συνολικής αξίας 1.571.613,08 €.
  • Επισκευαστής Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έλαβε σαράντα (44) εικονικά και εικονικά ως προς το πρόσωπο, φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 284.306,59 €.
  • Επιχείρηση παραγωγής αρτοσκευασμάτων έλαβε τρία (3) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 162.000,00 €.
  • Από έλεγχο σε πολιτικό μηχανικό διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, η μη έκδοση και η ανακριβής έκδοση εκατόν εξήντα οκτώ (168) φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 3.014.775,11 €. Επίσης δεν καταχώρησε και δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έσοδα συνολικού ποσού 72.231,90 €.
  • Ιατρός Ε.Σ.Υ. προσαύξησε την περιουσία του κατά 390.791,75 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Ιατρός-γυναικολόγος δεν εξέδωσε Α.Π.Υ. ή άλλο φορολογικό στοιχείο εσόδου συνολικής αποκρυβείσας αξίας 97.000,00 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο κρεάτων εξέδωσε τριακόσια τριάντα (330) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 11.094.536,18 €, για ανύπαρκτες συναλλαγές στο σύνολο τους.
  • Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο εργαλειομηχανών εξέδωσε σαράντα τέσσερα (44) πλαστά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 559.580,00 €.
  • Από έλεγχο σε επιχείρηση διαχείρισης ακινήτων, διαπιστώθηκε μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου, με ποσό ανακρίβειας ύψους 2.163.046,55 €.
  • Από έλεγχο σε επιχείρηση κατασκευής κυβολίθων, τούβλων, πλακακίων και άλλων ειδών, διαπιστώθηκε μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου, με ποσό ανακρίβειας ύψους 472.000,00 €.
  • Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 578.063,00 €.
  • Αυτοκινητιστής, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 728.569,35 €.
  • Επιχείρηση παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 138.543,00 €.
  • Ανδρόγυνο δημοσίων υπαλλήλων προσαύξησε την περιουσία του κατά 175.000,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
  • Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 109.871,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 311.832,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
  • Ιατρός, προσαύξησε την περιουσία του κατά 439.234,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
  • Εργολάβος – Υπεργολάβος οικοδομικών εργασιών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 688.172,75 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 137.634,55 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 522.990,06 €.
  • Εργολάβος ελαιοχρωματισμών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 101.372,00 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 20.274,00 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 77.039,88 €. Οι Διευθύνσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. συνέταξαν για τα ανωτέρω, Εκθέσεις Ελέγχου οι οποίες διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για άμεση έκδοση καταλογιστικών πράξεων φόρων και προστίμων.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ"

Φίλης: Εκλογές αν η ομάδα Λαφαζάνη καταψηφίσει το Μνημόνιο

Το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση και την Αριστερή Πλατφόρμα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των εκφραστών της άποψης του Μαξίμου Νίκος Φίλης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο κ. Φίλης επανέλαβε την άποψη που πρώτος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ότι «μια κυβέρνηση της αριστεράς στηρίζεται ή δεν στηρίζεται, δηλαδή, πέφτει απο βουλευτές της αριστεράς».

«Με αυτή την έννοια θα δούμε τι πρακτικό αποτέλεσμα θα έχουν οι δηλώσεις Λαφαζάνη στην ψηφοφορία της Βουλής στις 17-18 Αυγοστύου» εξήγησε ο κ. Φίλης υπογραμμίζοντας ότι «όταν καταψηφίζεις ένα κρίσιμο νομοθέτηα είναι σαν να καταψηφίζεις την κυβέρνηση».

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο τραγέλαφος της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο πιο δημοκρατικός τρόπος να ξεκαθαριστούν όσα προκύψουν στις ψηφοφορίες του Αυγούστου «είναι οι εκλογές».

Προκάλεσε, επίσης, εμμέσως τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας να προχωρήσει σε δημιουργία κόμματος δηλώνοντας στον Alpha 989 ότι «είναι συνταγματικό του δικαίωμα να κάνει κόμμα».

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο, ακόμα για «εικόνα χωριστής πορείας» σχολίαζοντας τις εκδηλώσεις του iskra.gr όπως αυτή σήμερα το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Σρτατούλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο σύνεδριο του Σεπτεμβρίου η πλευρά Λαφαζάνη «θα παραμείνει με τις απόψεις τις και θα προβληματίσει τον κόσμο με τις απόψεις της». «Χρειάζεται ψυχραιμία να καταλάβουμε ποιο είναι το υπέρτερο συμφέρον» συμβούλεψε την Αριστερή Πτέρυγα ενώ καυστικό ήταν το σχόλιό του για όσους αντιδρούν συνέχεια και ζητούν διαρκείς διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων: «δεν μπορούμε κάθε μέρα να κάνουμε διαδικασίες συνέχεια τι γίνεται με συνέδριο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Εκλογές αν η ομάδα Λαφαζάνη καταψηφίσει το Μνημόνιο"

Στρατούλης: Δεν ψηφίζουμε μνημόνια, θέλουμε δραχμή

Τα μνημόνια να γίνουν μια κακή παρένθεση και η κυβέρνηση να πειστεί άμεσα να αλλάξει ρότα και να απεμπλακεί από αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι οι προτεραιότητες που θέτει το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Δημήτρης Στρατούλης, παρουσιάζοντας παράλληλα το εναλλακτικό σχέδιο της κίνησης, που αφορά κατά κύριο λόγο στην επιστροφή στη δραχμή.

Το σχέδιο αυτό, εξήγησε ο κύριος Στρατούλης, περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – μετάβαση στο εθνικό νόμισμα με τρόπο συντεταγμένο, αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο κύριος Στρατούλης, που ονομάζει το σχέδιο αυτό «εναλλακτική λύση που προτείνει η Αριστερή Πλατφόρμα ως τρόπο διαφυγής από τα μνημόνια», ανέπτυξε τη σκέψη του λίγες πριν την ανοιχτή εκδήλωση - προεκλογικού τύπου - στο Βόλο, όπου θα απευθύνει ομιλία. Πρόκειται δε για την δεύτερη ανάλογη εκδήλωση του iskra.gr μετά την χθεσινή στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας διεμήνυσε πως οι βουλευτές που πρόσκεινται στην κίνηση δεν πρόκειται να ψηφίσουν το μνημόνιο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κύριος Στρατούλης αρνήθηκε πως η σημερινή επίσκεψή του στο Βόλο, όπως και η επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη στην Θεσσαλονίκη αλλά και οι κινήσεις της προέδρου της προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντοπούλου, έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, δηλώνοντας πως πρόκειται για πρωτοβουλίες που αφορούν τις θεσμικές τους αρμοδιότητες.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την υπογραφή νέου μνημονίου ως αναγκαίο και ως εκ τούτου στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στρατούλης δήλωσε με νόημα πως το «ωσαννά των βαΐων» μετατρέπεται εύκολα σε «σταύρωσον αυτόν», όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του νέου μνημονίου.

Μπαλαούρας: Αν δεν τα βρούμε στο συνέδριο, αναπόφευκτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν το έκτακτο συνέδριο δεν καταφέρει να αποτυπώσει μια κοινή συνισταμένη των διαφορών μας, τότε δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε διάσπαση» είπε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

Ο κύριος Μπαλαούρας τόνισε πως πρέπει πρώτα να γίνει το συνέδριο του κόμματος και εν συνεχεία να γίνουν εκλογές για τις οποίες είπε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν λόγω του εσωτερικού προβλήματος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε άνοιγμα σε ανθρώπους που κινούνται στην κεντροαριστερά λέγοντας πως στελέχη της ΔΗΜΑΡ και άνθρωποι που έχουν προσφέρει στο δημόσιο τομέα, μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση.

Τέλος σημείωσε πως υπάρχει θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και τις απόψεις που εκφράζει για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πολιτική. «Προκαλεί τα στελέχη του κόμματος και την ευαισθησία τους με τις απόψεις τους ειδικά στα περί αστυνομίας και σχέσης της με τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα "parapolitika 90,1".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Δεν ψηφίζουμε μνημόνια, θέλουμε δραχμή"

Αυτή είναι πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Tη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περιμετρικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και στο νόμο Δένδια, αλλά και τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που θα εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπουν οι κυβερνητικές προτάσεις προς τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνονται σε έκθεση 180 σελίδων της επενδυτικής τράπεζας Nomura, που καταρτίσθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και η οποία παραδόθηκε χθες σε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM προς διαβούλευση από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Η έκθεση θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής θεσμών και αύριο Παρασκευή αναμένεται να ενταχθεί και στη συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr οι βασικές προβλέψεις της έκθεσης της Nomura -για την οποία οι θεσμοί, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις – αναφέρονται στα εξής:
  • Στη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας(Credit Bureau) η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η Αρχή αυτή θα χειρίζεται μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπαίνουν στοιχεία από τον Τειρεσία, τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην βάση των οποίων θα προκύπτει το εάν ο οφειλέτης που ζητά υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για ρύθμιση οφειλών δικαιούται να υπαχθεί ή όχι. Το σκεπτικό είναι η Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας να τροφοδοτεί τα δικαστήρια -ή τις αρχές που θα επιλαμβάνονται εξωδικαστικά τη διευθέτηση της οφειλής-, με επαρκή στοιχεία για το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη, ώστε να είναι ξεκάθαρο από την αρχή της ρύθμισης τι μπορεί να πληρώσει και τι όχι.
  • Στην αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί γραμματεία του Συμβουλίου με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα που θα ενημερώνει τους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους για το πώς θα το κάνουν. Απώτερος σκοπός είναι η δομή αυτή που θα στελεχωθεί από δημοσίους υπαλλήλους να προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες και λύσεις στους πολίτες και επιχειρήσεις. Έτσι, κάποιος με στεγαστικό, καταναλωτικό και επιχειρηματικό δάνειο θα μπορεί να προσφεύγει στη διεύθυνση της γραμματείας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού και δίδοντας τα σχετικά στοιχεία για τα δάνεια και τα εισοδήματά του να λαμβάνει ενημέρωση για το ποιες θεωρούνται «οι βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης» του, και εν συνεχεία για το ποια δόση θα πρέπει να πληρώνει. Οι θεσμοί και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν πως το σχετικό ρόλο θα ήταν καλύτερο να τον αναλάβει ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής και όχι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό διότι επιθυμούν στελέχη με εμπειρία στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών που θα έχουν στοιχειώδεις γνώσεις για να αξιολογούν την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το συνολικό ύψος και τη φύση των χρεών του, την τρέχουσα αλλά και την αναμενόμενη ικανότητα αποπληρωμής, καθώς και το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του.
  • Στην αλλαγή διατάξεων του νόμου Κατσέλη και του νόμου Δένδια. Η πρόταση προβλέπει την ενίσχυση κάποιων Ειρηνοδικείων της χώρας, ώστε να επιδικάζονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες των οφειλετών που κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη. Ακόμη, προβλέπει τον περιορισμό της «κατάχρησης» των ευεργετικών διατάξεων του νόμου από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σχετικά με το νόμο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, γνωστό ως και νόμο Δένδια, επιδιώκεται η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και το «κούμπωμα» του με τις επικείμενες αλλαγές στο πτωχευτικό νόμο.
  • Στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company -AMC) στην οποία το Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό. Η πρόταση για την Asset Management Company ουσιαστικά προσβλέπει στο να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αναλαμβάνει εκείνος τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα «bad assets», με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θεωρητικά θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών και θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν περισσότερα κεφαλαία τους σε νέα δάνεια. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνισθεί το αν η Asset Management Company θα δίνει στις τράπεζες μετρητά σε αντάλλαγμα των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή εγγυήσεις. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί με τι κεφάλαια θα προικοδοτηθεί η σχετική εταιρεία.
Οι θεσμοί έχουν ήδη διαμηνύσει πως το θέμα της εταιρείας διαχείρισης«bad assets» θα εξετασθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό διότι ενδεχόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια αφενός θα καθυστερούσαν τα stress tests, αφετέρου εάν ανέκυπταν πρόσθετες ζημιές θα μπορούσαν να  ενεργοποιήσουν «εν υπνώσει» διατάξεις της νέας κοινοτικής οδηγίας για την τραπεζική εξυγίανση, ενεργοποιώντας εμμέσως το «bail in».
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news