facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ερευνα του ΔΝΤ: Πτώση 40% στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας του ΔΝΤ ως προς τις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως (Global House Watch) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έπεσαν ραγδαίατα τελευταία οκτώ χρόνια.

Μάλιστα, αυτή η πτώση είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως και μπροστά από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Ουκρανία και η Λετονία. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατά 40%, όταν στη Λετόνα έπεσαν κατά 45% και στην Ουκρανία έφτασαν ακόμη και στο -70%.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που στην ουσία συμβαδίζουν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και ελληνικών ή διεθνών εταιρειών ακινήτων, έρχονται σε μια περίοδο που προβλέπεται νέος κύκλος σημαντικής πτώσης τιμών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.

Οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται αντίθετα με τον δείκτη Global House Price Index του ΔΝΤ, που ενσωματώνει τις πραγματικές τιμές των κατοικιών σε περίπου 60 οικονομίες του πλανήτη και την τελευταία διετία κινείται ελαφρώς ανοδικά, χωρίς βέβαια να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Από το 2007 μέχρι σήμερα οι τιμές των κατοικιών έχουν κινηθεί ανοδικά στο ένα τρίτο των χωρών που περιλαμβάνονται στο δείκτη (με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Περού, Χονγκ Κονγκ και Βραζιλία, όπου οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν). Καθοδικά κινήθηκαν επίσης για άλλο ένα τρίτο των χωρών και σταθεροποιητικά για το υπόλοιπο ένα τρίτο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως σε ορισμένες χώρες όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, όπως η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το τελευταίο έτος καταγράφονται ανοδικές τάσεις.

Επιπλέον, σε αγορές όπου υπήρξε μεγάλη έκρηξη τιμών (όπως η Κίνα και η Βραζιλία) τους τελευταίους μήνες υπάρχουν τάσεις εξισορρόπησης.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν πως η αύξηση των τιμών στις κατοικίες συνδέεται στενότατα με την αύξηση της καταναλωτικής πίστης, με τους αναλυτές του ταμείου να επισημαίνουν, όμως, πως η ευκολία λήψης στεγαστικού δανείου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα του ΔΝΤ: Πτώση 40% στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα "

ΠΑΣΟΚ: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση της οικονομίας

Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση της οικονομίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, με αφορμή την έρευνα της ΓΣΕΒΕ.

«Μετά τις καταστροφικές συνέπειες των capital controls για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ανέδειξε η έρευνα της ΓΣΕΒΕ, έρχονται και τα νέα κτυπήματα με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου για επιχειρήσεις, επενδυτές και μικρομετόχους.
Μόνο χθες, το ελληνικό δημόσιο έχασε 2,2 δις. Όσο ο ΕΝΦΙΑ ενός έτους.

Η ακατάσχετη εκλογολογία δεν θα κρύψει τις τεράστιες ευθύνες έξι μηνών. Ποιο είναι άραγε το σχέδιο της Κυβέρνησης; Ποτέ θα αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι Υπουργοί;», τονίζει ο Π. Χριστίδης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση της οικονομίας"

ΝΔ: Οι φορολογούμενοι πληρώνουν ακριβά τα λάθη της κυβέρνησης

Η ΝΔ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Κώστα Καραγκούνη αναφέρει ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών σε συνδυασμό με το πρόσφατο κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, αυξάνει κατά πολύ το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο Κώστας Καραγκούνης εξήγησε ότι ανεβαίνει το κόστος τόσο της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης «που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία και των οποίων η αξία των μετοχών που κατέχει το κράτος έχει σχεδόν μηδενιστεί», όσο και της καινούργιας ανακεφαλαιοποίησης που σήμερα συζητά η κυβέρνηση με τους εταίρους και η οποία «καθίσταται αναγκαία εξ αιτίας της ανευθυνότητας της παρούσας κυβέρνησης».

«Οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν και θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Οι φορολογούμενοι πληρώνουν ακριβά τα λάθη της κυβέρνησης"

Ποτάμι για Ζωή: Ο λόγος της επιτομή του κανιβαλισμού

Για «απύθμενο θράσος» της Ζωής Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο το Ποτάμι, σχολιάζοντας την επιστολή της προς τον πρωθυπουργού, στην οποία ζητούσε να «βάλει» στη θέση του τους Δημήτρη Μάρδα και Γιάννη Πανούση.

«Είναι τουλάχιστον αστείο να επικαλείται η κυρία Κωνσταντοπούλου την ''τήρηση των αρχών πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας'' όταν η ίδια, όποτε της δίνεται η ευκαιρία, καταστρατηγεί κάθε έννοια ευπρέπειας και δημοκρατικών αρχών», αναφέρει, αρχικά, η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Είναι επίσης πρόκληση η Πρόεδρος της Βουλής να μιλάει για ''εκφυλισμό'' και ''κανιβαλισμό'' όταν ο δικός της δημόσιος λόγος είναι η επιτομή των παραπάνω. Πρόκειται για απύθμενο θράσος, για πλήρη έλλειψη αυτογνωσίας ή και για τα δύο μαζί».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι για Ζωή: Ο λόγος της επιτομή του κανιβαλισμού"

Υφυπουργός μετανάστευσης Βελγίου: Δεν είναι φτωχοί οι πρόσφυγες, μπορούν να πληρώνουν ξενοδοχείο

Ο υπουργούς μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, αρμόδιος για θέματα ασύλου και μετανάστευσης, ισχυρίστηκε πως είναι λάθος να θεωρούμε φτωχούς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και πως έχουν αρκετά χρήματα για πληρώνουν ξενοδοχείο.

Περίπου 2.300 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στο Βέλγιο τον Ιούλιο, αριθμός αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με τον Μάιο, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Συνολικά η βελγική κυβέρνηση προσφέρει στέγη σε 2.500 επιπλέον αιτούντες.

Ο Τέο Φράνκεν όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν πως πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους γιατί δεν έχουν στέγη, δήλωσε πως «είναι λάθος να θεωρεί κάποιος πως πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους».

«Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς πληρώνουν 10.000 ευρώ για να φθάσουν εδώ. Είναι αφελές να λέγεται ότι δεν έχουν 50 ευρώ για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Είναι καρικατούρα να τους παρουσιάζουμε σαν να πρόκειται για εντελώς άπορους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο δημόσιο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 1.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Υφυπουργός μετανάστευσης Βελγίου: Δεν είναι φτωχοί οι πρόσφυγες, μπορούν να πληρώνουν ξενοδοχείο"

Μηλιός: Συλλέγονται υπογραφές κατά της συμμετοχής Πανούση στην κυβέρνηση

Ενόχληση έχουν προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιες παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ενόχληση που κατέστη σαφής και στη συνεδρίαση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε την Πέμπτη με αντικείμενο οργανωτικά θέματα.

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άφησε και ο πρώην υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός με αφορμή την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού στην κυβέρνηση.

«Μαθαίνω ότι συλλέγονται υπογραφές κατά της συμμετοχής του κ. Πανούση στην κυβέρνηση. Καθώς όμως ο κ. Πανούσης δεν αυτοδιορίστηκε, η παρουσία του στην κυβέρνηση αποτελεί απλό σύμπτωμα μιας βαθύτερης αιτίας» σχολίασε με νόημα.

«Θα ασχοληθούμε ποτέ με τις βαθύτερες αιτίες της σημερινής κατάστασης; Δεν μπορώ να δώσω άλλοθι για ό,τι συμβαίνει στοχοποιώντας ένα μόνο πρόσωπο, ενώ είναι ξεκάθαρη η διαφωνία μου μαζί του» πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηλιός: Συλλέγονται υπογραφές κατά της συμμετοχής Πανούση στην κυβέρνηση"

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ζωής - Παππά για το ΕΣΡ

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο εμφύλιος μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Νίκου Παππά για την σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πρότεινε να υπάρξει νέο ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή να πληρωθούν οι 3 κενές θέσεις και να αντικατασταθούν τα τέσσαρα μέλη μεταξύ των οποίων και η κυρία Λίνα Αλεξίου, μητέρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Αυτό γιατί κανείς από τους τέσσερις που έχουν απομείνει στο ΕΣΡ δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Απο την άλλη πλευρά η Πρόεδρος επιμένει πως η μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να παραμένουν στην θέση τους έως ότου λήξει η θητεία τους και η πρόταση της κυβέρνησης να αφορά την πλήρωση των τριών κενών θέσεων.

«Πυροσβεστικό» ρόλο επιχείρησε να παίξει ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) προτείνοντας στις δύο αντικρουόμενες πλευρές να καταθέσουν τις θέσεις τους με νομική τεκμηρίωση προκειμένου η πλειοψηφία της Διάσκεψης να λάβει τις αποφάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση η νέα σύγκρουση επιβεβαιώνει το χάσμα ανάμεσα στην κυρία Κωνσταντοπούλου και το Μέγαρο Μαξίμου για ένα ακόμα κρίσιμο θέμα. Να σημειωθεί πως κυβέρνηση επιδιώκει μέσω του νέου νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Πάντως, το έργο του κ. Παππά έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς για να «περάσει» την πρότασή του από την Διάσκεψη θα χρειαστεί την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5. Αυτό σημαίνει πως εκτός από την υποστήριξη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα πρέπει να αποσπάσει μέσω συναινετικών διαδικασιών και την στήριξη της αντιπολίτευσης.

Η αυξημένη πλειοψηφία άλλωστε αποτέλεσε και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις το μόνο εμπόδιο για την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα από τα σημερινά μέλη είχαν διοριστεί το 2002! Αρκετές φορές στο παρελθόν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιχειρήσει να ορίσει νέο ΔΣ, όμως, η πρότασή της απορριπτόταν από την Διάσκεψη (διαφωνούσε συνήθως ο Απόστολος Κακλαμάνης) με αποτέλεσμα να ανανεώνεται διαρκώς η θητεία μελών που κανείς δεν… επιθυμούσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ζωής - Παππά για το ΕΣΡ"

ΕΕ: Εγγυάται αποζημίωση στα δάνεια από χώρες εκτός ευρώ

Προστασία στις χώρες εκτός ευρώ για την χορήγηση δανείων μέσω EFSM εγγυάται η Ε.Ε. με τροποποίηση στον κανονισμό του μηχανισμού

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ρύθμιση για την τροποποίηση του EFSM με στόχο να προστατεύει τα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης από κινδύνους που απορρέουν από την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρα της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η αρχή αυτή έγινε δεκτή στις 17 Ιουλίου, σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, παράλληλα με την αποδοχή της χορήγησης 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον EFSM.

Ειδικότερα, η ρύθμιση διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τον EFSM σε κράτος μέλος, θα εγκρίνεται μόνο αν υπάρχουν δεσμευτικά νομικές προβλέψεις που θα εξασφαλίζουν ότι τα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης θα αποζημιώνονται άμεσα και πλήρως για οποιαδήποτε αδυναμία να αποπληρωθεί η οικονομική στήριξη με βάση τους συμφωνηθέντες όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έλαβε δάνεια-γέφυρα τον Ιούλιο για να καλύψει υποχρεώσεις 7,16 δισ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Το δάνειο εγκρίθηκε από τον EFSF και η Ελλάδα προσέφερε ως εγγύηση στις χώρες εκτός ευρωζώνης τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Εγγυάται αποζημίωση στα δάνεια από χώρες εκτός ευρώ"

Ν. Γουντς: Το ΔΝΤ αγνόησε στην Ελλάδα 6 σημαντικά διδάγματα για το δημόσιο χρέος

Επί δεκαετίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εξάγει έξι σημαντικά διδάγματα ως προς τη διαχείριση δημόσιου χρέους. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας, αγνόησε καθένα από αυτά, και αυτή η αποτυχία η δική του όσο και των ευρωπαίων μελών του να ακολουθήσουν δοκιμασμένες μεθόδους, μπορεί να αποβεί καταστροφικό λάθος - τονίζει εισαγωγικά η γνωστή καθηγήτρια Παγκόσμιας Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ναϊρί Γουντς, σε σημερινό άρθρο της στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».

Ένα σημαντικό δίδαγμα που αγνοήθηκε στην ελληνική κρίση είναι, όπως γράφει η κ. Γουντς, το ότι όταν ένα πακέτο διάσωσης καθίσταται αναγκαίο, αυτό δίδεται για μία φορά χωρίς συνέχεια - κάτι που το ΔΝΤ διδάχθηκε το 1997, όταν ένα ανεπαρκές πακέτο διάσωσης για την Νότια Κορέα έκανε αναγκαίο έναν δεύτερο γύρο διαπραγμάτευσης. Τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς το συζητούμενο επίκαιρο πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ ακολουθεί ένα πακέτο 130 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2012, το οποίο είχε ακολουθήσει εκείνο των 110 δισεκατομμυρίων του 2010.

Ένα δεύτερο δίδαγμα που επίσης αγνοήθηκε, είναι ότι δεν σώζονται οι τράπεζες - και στην περίπτωση της Ελλάδας τα προβληματικά δάνεια γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, μετατράπηκαν σε δημόσιο χρέος, κάτι που εξέθεσε σε υψηλό κίνδυνο, όχι μόνον τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αλλά και όλα τα μέλη του ΔΝΤ.

Το τρίτο δίδαγμα που το ΔΝΤ δεν εφάρμοσε στην ελληνική περίπτωση, ήταν το ότι τα μέτρα λιτότητας οδηγούν συχνά σε έναν «φαύλο κύκλο», καθώς οι περικοπές δαπανών επιφέρουν μεγαλύτερη συρρίκνωση στην οικονομία από εκείνη που θα υπήρχε χωρίς τα μέτρα.

Το τέταρτο που είχε διδαχθεί το ΔΝΤ, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται πολύ περισσότερο όταν είναι λίγες και διατυπώνονται επακριβώς, καθώς είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει κρίση, να ανταπεξέλθει συγχρόνως απέναντι σε πολλές προκλήσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ζητούσαν από την κυβέρνηση να περικόψει μονάχα τις δαπάνες, αλλά να προχωρήσει και σε ευρείες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό, στον τομέα της δικαιοσύνης και της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με το πέμπτο δίδαγμα, οι μεταρρυθμίσεις έχουν μικρή προοπτική επιτυχίας όταν δεν βρίσκεται πίσω τους πλήρως η κυβέρνηση, καθώς όροι οι οποίοι κατανοούνται ότι υπαγορεύονται από το εξωτερικό, είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία - και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αισθάνονταν υποχρεωμένες για εσωπολιτικούς λόγους, να επιδείξουν σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που έκανε και το ΔΝΤ, όπως είχε πράξει και στις περιπτώσεις της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και της Γκάμπια, έστω και αν αυτό είχε τελικά αποδειχθεί αντιπαραγωγικό.

Έκτο και τελευταίο δίδαγμα που το ΔΝΤ αγνόησε, είναι ότι η διάσωση χωρών που δεν έχουν πλήρη έλεγχο του νομίσματός τους, εγκυμονεί επιπλέον κινδύνους, και, όπως το Ταμείο διδάχθηκε στην Αργεντινή και στη Δυτική Αφρική, ορισμένες χώρες δεν διαθέτουν τον απλούστερο δρόμο για να λύσουν την κρίση χρέους, δηλαδή την υποτίμηση του νομίσματος.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, μια και το ΔΝΤ παρέλειψε να προειδοποιήσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία για τους κινδύνους της συμμετοχής σε μια νομισματική ένωση, θα έπρεπε να είχε αναλογιστεί εάν ήταν σωστό και αναγκαίο να επέμβει γενικά στην κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς η λογική που βρίσκεται πίσω από την απόφαση για μια επέμβαση, καθιστά σαφείς τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Γουντς: Το ΔΝΤ αγνόησε στην Ελλάδα 6 σημαντικά διδάγματα για το δημόσιο χρέος"

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Δεν μιλά ντόμπρα και ειλικρινά στο λαό

Ιδιαίτερα αρνητικό και μη τιμητικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έρχεται από την Αριστερά, χαρακτήρισε το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ο Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τις εσωκομματικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ,

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλαβάνος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι εκλογές αποτελούν λύση, απάντησε: «Ασφαλώς γιατί εδώ πέρα αναστράφηκε όχι μόνο το περιεχόμενο της εντολής που έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές, αναστράφηκε και η σύνθεση της κυβερνούσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί τώρα ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξαναφέρει στην κυβερνώσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Δηλαδή είναι αλλά αντ’ άλλων ας το πούμε έτσι και νομίζω άλλη λύση δεν υπάρχει εκτός από τις εκλογές».

«Αν ο λαός θέλει μνημόνιο ας το πει καθαρά. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θέλει αυτό και θέλω να ελπίζω ότι στις εκλογές αυτή την φορά θα εμφανιστούν και δυνάμεις οι οποίες θα έχουν και μια βάση, θα έχουν και μια κοινοβουλευτική αφετηρία, οι οποίες θα μιλήσουμε ανοιχτά για την άλλη επιλογή, την επιλογή την οποία μας τρομοκρατούν σαν να είμαστε σε παιδικό σταθμό κάνουν. Σαν ο ελληνικός λαός να είναι 6 χρονών ή 5 χρονών, μας τρομοκρατούν ότι αν κι εμείς ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο, αποκτήσουμε ένα εθνικό νόμισμα όπως έχει η Σουηδία, όπως έχει η Μεγάλη Βρετανία μας περιμένει η καταστροφή και την ιδία στιγμή καθόμαστε και υφιστάμεθα αυτή την καταστροφή που υφιστάμεθα όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

Παράλληλα, ερωτηθείς αν στην περίπτωση διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο σχήμα της γραμμής που υποστηρίζει το Σχέδιο Β, ο Αλέκος Αλαβάνος, επισήμανε ότι: «Εμείς στο Σχέδιο β' πάντα είμαστε υπέρ αυτής της ευρύτατης συσπείρωσης την οποία θέλαμε να είναι όλες οι αριστερές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά και το ΚΚΕ, και οι πάντες. Μέχρι τώρα δεν γίνονταν αυτά λόγω της πολίτικης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έβαλε ως ταμπού το να διακυβευτούν οι σχέσεις μας με το ευρώ και λόγω μιας πολιτικής σοβαρής απομόνωσης και άρνησης συμμαχιών από το ΚΚΕ. Εγώ λέω ότι οφείλει να γίνει και δεν το βάζω πια πάνω σε μια γραμμή που είναι ένα φάσμα που ξεκινάμε από το πολύ συντηρητικό κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου και φτάνουμε μέχρι το ριζοσπαστικό αριστερό. Εκεί δεν περιορίζεται, δεν είναι θέμα μόνο της αριστεράς. Εγώ πιστεύω ότι σήμερα θέλει ενός άλλου τύπου πολιτική η οποία να απευθύνεται και να εκφράζει ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις. Δυστυχώς, μακάρι να μην γινόταν, σε εμάς πέφτει το καθήκον να πούμε πως απαντάει μια χώρα η οποία είναι κατεστραμμένη μέσα σε μια νομισματική ζώνη η οποία λόγω του πλαισίου που έχει δεν μπορεί να την βοηθήσει στην ανάκαμψη».

Ο κ. Αλαβάνος απαντώντας στο ερώτημα να έχει μετανιώσει που αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Είναι προσωπικές μου σκέψεις, δεν θα ήθελα να τις κοινοποιήσω και δεν θα ήθελα να προσβάλω κανέναν. Ούτε τον κ. Τσίπρα, ούτε κανέναν. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι έχει μια πολιτική ικανότητα επιβίωσης άλλου διαμετρήματος, ικανότητα που δεν διστάζει στο να κάνει πλήρη ανάστροφη 180 μοιρών και στις θέσεις του και επομένως νομίζω αργά ή γρήγορα θα έβρισκε το δρόμο του να παίξει έναν ρολό κεντρικό πολιτικό ο οποίος κατά την γνώμη μου είναι ιδιαίτερα αρνητικός για την χώρα μας. Ιδιαίτερα αρνητικός και δεν είναι τιμητικός για έναν άνθρωπο ο οποίος έρχεται από την Αριστερά. Εγώ προσπαθώ να πάρω αυτή την λαϊκή αντίληψη που υπήρχε για την Αριστερά, ότι η Αριστερά προσφέρει, ότι η Αριστερά είναι ανιδιοτελής και ότι η Αριστερά δεν λέει ψέματα. Ένα πολύ απλό χαρακτηριστικό αν θέλετε της πολιτικής συμπεριφοράς είναι το να μιλήσεις ντόμπρα και ειλικρινώς στον ελληνικό λαό. Είδαμε ότι αυτό ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχει ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε σε όλη την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κ. Αλαβάνος, υπογράμμισε: «Βλέπετε μια χαοτική κατάσταση και γι’ αυτό ο συγκροτημένος λόγος πιστεύω ότι κυρίως η ειλικρίνεια, εγώ πιστεύω πάρα πολύ βαθιά σε αυτό το πράγμα, είναι αυτό το οποίο μπορεί να αποκαταστήσουν κάποιοι στην πολιτική ζωή στην χώρα μας. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε το χειρότερο δείγμα από όλα. Θυμάστε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΔΗΜΑΡ, πιστεύω ότι έκανε πολλαπλάσια πράγματα από όσα έκανε η ΔΗΜΑΡ, γιατί στο κάτω-κάτω η ΔΗΜΑΡ είχε πει «μπαίνω σε μνημονική κυβέρνηση». Δεν υπερασπίζομαι την ΔΗΜΑΡ, διαφωνώ και μ’ αυτήν αλλά θέλω να πω ότι δείτε που έχουμε φτάσει σήμερα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Δεν μιλά ντόμπρα και ειλικρινά στο λαό"

Ψήφισμα συμπαράστασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάντια Βαλαβάνη

Τη στήριξή της στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη, για την επίθεση που δέχεται, εξέφρασε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σε ψήφισμά της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η συντρόφισσα Νάντια Βαλαβάνη είναι γνωστή όχι μόνο στην Αριστερά αλλά ευρύτερα στον δημοκρατικό κόσμο για τους κοινωνικούς και πολιτικούς της αγώνες από την εποχή της δικτατορίας μέχρι σήμερα» και πως «η προσπάθεια σπίλωσής της από πρόσωπα και έντυπα, τα οποία κινούνται στις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες για τη δημοκρατία περιοχές της δημοσιότητας, αποσκοπούν, από τη μια, να τραυματίσουν την ίδια και, από την άλλη, να δηλώσουν την ετοιμότητά τους να επιτεθούν σε αγωνιστές/τριες της Αριστεράς που αντιστρατεύονται τις επιδιώξεις τους».

«Υπερασπιζόμαστε τη συντρόφισσα Νάντια Βαλαβάνη απέναντι στις αήθεις επιθέσεις και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και εκτίμησή μας στο πρόσωπό της» καταλήγει το ψήφισμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψήφισμα συμπαράστασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάντια Βαλαβάνη"

Ερευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το plan B

Στο «μικροσκόπιο» της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος μπαίνει το πληροφοριακό σύστημα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, μετά την αποκάλυψη του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για σχέδιο παραβίασης του «software» που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τυχόν εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο αποκαλούμενο «plan B» του κ.Βαρουφάκη που περιελάμβανε τη δημιουργία παράλληλου με το ευρώ νομίσματος σε περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές , έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο του ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη να διενεργήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει απόπειρα παρέμβασης ή παρέμβαση στο σύστημα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Παρόλο που το ίδιο διερευνάται και στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης μετά από εντολή της Γ.Γ Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου, η Εισαγγελία έκρινε σκόπιμο να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα γιατί αφενός μπορεί να την ολοκληρώσει πιο γρήγορα και αφετέρου γιατί θέλει να έχει στα χέρια της δύο πραγματογνωμοσύνες από διαφορετικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα θα κληθούν να καταθέσουν και οι πρώτοι μάρτυρες στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε μετά από μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι οποίοι θα προέρχονται αρχικά από τον πολιτικό χώρο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το plan B"

Συνεργασία ΕΛΤΑ με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Σύμβαση συνεργασίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υπέγραψε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες-δικαιούχοι λογαριασμού ταμιευτηρίου τού ΤΠκΔ χωρίς να απαιτείται η προσέλευση τους σε αυτό.

Ειδικότερα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιάζον καθεστώς αναλήψεων και μεταφοράς κεφαλαίων που έχει επιβληθεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», προχώρησε στη σύναψη σύμβασης συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με την οποία τα ΕΛΤΑ αναλαμβάνουν, μέσω της Υπηρεσίας Ταχυπληρωμών (με κατ' οίκον καταβολή ή σε οποιοδήποτε Ταχυδρομικό Κατάστημα), το έργο της αποστολής και πληρωμής του ισχύοντος επιτρεπόμενου ορίου αναλήψεων μετρητών ανά πελάτη-δικαιούχο λογαριασμού ταμιευτηρίου του ΤΠκΔ, σε όλη την επικράτεια -μετά από εντολή του δικαιούχου- χωρίς να απαιτείται πλέον η προσέλευσή του σε κατάστημα του Ταμείου.

Διευκρινίζεται ότι οι πελάτες-δικαιούχοι λογαριασμού ταμιευτηρίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που επιθυμούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας, θα πρέπει να υποβάλλουν ειδική έντυπη εντολή στο Ταμείο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργασία ΕΛΤΑ με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων"

Τσακαλώτος: Αποκλίσεις με τους θεσμούς για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Για αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, οι οποίες ωστόσο δεν είναι αξεπέραστες, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με τους εκπροσώπους των θεσμών μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη νομική υπόσταση του ταμείου, αλλά και για το ποιος θα «τρέξει» τις παλιές αλλά και τις νέες αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί θα συζητηθούν κατά τη νέα συνάντηση των δύο πλευρών την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν καλύτερα απ΄ ό,τι υπολογιζόταν και εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί δάνειο-γέφυρα, χωρίς πάντως και να το αποκλείσει.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα εξέφρασε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Εισερχόμενος στη συνάντηση που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Αποκλίσεις με τους θεσμούς για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων "

ΙΣΑ: Τιμωρητικά τα σχέδια του υπ. Υγείας για υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις

Αποσπασματικό, καθώς δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη και τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη, χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, για την υποχρεωτική εξέταση για συγκεκριμένες παθήσεις και "τιμωρία", όπως αναφέρει, όσων δεν κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση με το να μην τους καλύπτει τα νοσήλια σε περίπτωση που νοσήσουν.

Ο ΙΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι έχει επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις και επιστολές του στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη μεγάλη αξία της πρόληψης και της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων που βοηθούν στην βελτίωση της Υγείας των πολιτών.

Μέσα από αυτές τις προτάσεις συστήνει και την συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενημερωθεί ο κόσμος για την αξία της πρόληψης.

Ο ΙΣΑ παραμένει «υπέρμαχος της προληπτικής ιατρικής και της προστασίας της Υγείας» και «θα είναι στο πλευρό κάθε προσπάθειας που θα αφορά την πρόληψη των πολιτών μέσα από εκπαίδευση και όχι μέσα από τιμωρητικές πρακτικές», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου των γιατρών της Αθήνας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Τιμωρητικά τα σχέδια του υπ. Υγείας για υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις"

Μάρδας: Δεν θεωρώ ότι κάνω bullying στην κυρία Κωνσταντοπούλου

Απάντηση στην πρόεδρο της Βουλής, η οποία εμμέσως ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τον «μαζέψει» έδωσε μέσω του BHMA 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Δεν θεωρώ ότι κάνω bullying στην κυρία Κωνσταντοπούλου. Η ίδια μπορεί να το θεωρεί. Όταν βγαίνω εγώ στη Βουλή και εκφράζω μια άποψη της κυβέρνησης πάνω σε θέματα χρέους και είναι απόψεις που εκφράζουν τη Βουλή και μέρος αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάτι, αν δεν μας εξυπηρετεί, μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν είναι bullying, αλλά μια άποψη τελείως ρεαλιστική» εξήγησε.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε επίσης:

Στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων: «Άποψή μου είναι ότι θα τελειώσουμε στον προβλεπόμενο χρόνο που έχει αποφασιστεί. Υπάρχει μια μεγάλη ένταση της δουλειάς όλη αυτή την περίοδο και φαίνεται ότι οδεύουν όλα προς επίλυση στο χρόνο που έχει αποφασιστεί».

Στα capital controls: «Το πρόβλημα εντοπίζεται στον επιχειρηματικό κόσμο. Έχουμε λύσει τα υπόλοιπα προβλήματα και θέλουμε να εξετάσουμε προτάσεις βελτίωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα γνωρίζει μια εποχική κάμψη λόγω καλοκαιριού, αλλά υπάρχουν προβλήματα ως προς το χρόνο αιτήματος κάποιων επιχειρήσεων.»

Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Η ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα ντοσιέ που έχει σχέση με το σύνολο των θεμάτων των τραπεζών, αλλά τα βλέπουμε αυτά ξεχωριστά, διότι είναι ξεχωριστά στο χώρο της διαπραγμάτευσης.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Δεν θεωρώ ότι κάνω bullying στην κυρία Κωνσταντοπούλου"

DW: Xρεοκόπησε η «Ελλάδα της Καραϊβικής»

Το Πουέρτο Ρίκο παρομοιάζεται συχνά τους τελευταίους μήνες με την Ελλάδα. Το αυτοδιοικούμενο νησί των ΗΠΑ δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα ομόλογο 58 εκατομμύριων δολαρίων. Κατά συνέπεια πτώχευσε.
Πουέρτο Ρίκο στα ισπανικά σημαίνει πλούσιο λιμάνι. Κάθε άλλο όμως παρά πλούσιο είναι το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο πλέον αποκαλούν «Ελλάδα της Καραϊβικής» και το οποίο χθες τελικά χρεοκόπησε. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χθες έπρεπε να πληρωθεί ένα ομόλογο ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μικρή χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε όμως να πληρώσει μόλις 630.000 δολάρια. Ο Οίκος Moody´s αξιολόγησε τη σχετική αδυναμία πλήρους αποπληρωμής ως πιστωτικό γεγονός.
Το καταπράσινο νησί της Καραϊβικής οφείλει συνολικά 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Την μεγαλύτερη χρεοκοπία έζησε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα, με χρέος που άγγιζε τα 303 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αργεντινή με 82 δισεκατομμύρια και το 1998 η Ρωσία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δάνειά της εξαιτίας της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται τώρα το Πουέρτο Ρίκο.
Αναπόφευκτες συγκρίσεις με την Ελλάδα
Εξαθλίωση στους δρόμους του Πούερτο Ρίκο
Εξαθλίωση στους δρόμους του Πούερτο Ρίκο
Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι για τους οικονομικούς αναλυτές, όπως τον οικονομολόγο Αρτούρο Πορζεκάνσκι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο αναπόφευκτες. «Ό,τι είναι η Ελλάδα για την ευρωζώνη θα είναι σύντομα και το Πούερτο Ρίκο για τις ΗΠΑ. Θα είναι μια περιοχή η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά περισσότερο από όσο σήμερα. Θα πρέπει να επιβληθούν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική βοήθεια», εκτιμά ο Πορζεκάνσκι.
Το Πουέρτο Ρίκο είναι συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ. Από το 1917 οι κάτοικοι διαθέτουν την αμερικανική υπηκοότητα και υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό, ωστόσο δεν ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταφέρει πάντως να επιβάλει στο αυτοδιοικούμενο Πουέρτο Ρίκο, ότι θα ισχύει ο κατώτατος μισθός που προβλέπει ωρομίσθιο 7,25 δολάρια. Το γεγονός αυτό όμως είχε ως συνέπεια να αποτύχουν οι προσπάθειες της τοπικής κυβέρνησης να καθιερώσει το Πουέρτο Ρίκο ως μια σημαντική οικονομική και παραγωγική ζώνη ανάμεσα στην Ασία και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των απασχολουμένων στην βιομηχανία έχει μειωθεί στο μισό και η μικρή χώρα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα παίρνοντας δάνεια. Όσον αφορά μια πιθανή βοήθεια από την Ουάσινγκτον ούτε λόγος. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δεν θέλουν να αναλάβουν τα χρέη του Πουέρτο Ρίκο.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Xρεοκόπησε η «Ελλάδα της Καραϊβικής»"

Βαρουφάκης: Η Λαγκάρντ ήθελε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο

Το άρθρο γνώμης του David Marsh με τίτλο «Δικαίωση του Βαρουφάκη, ενώ η Λαγκάρντ βγαίνει χαμένη» αναδημοσιεύει σε σημερινή ανάρτηση στο ιστολόγιο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, το θέμα δεν είναι εάν ο ίδιος προσωπικά έχει δικαιωθεί ή όχι. «Το κρίσιμο ζήτημα αφορά στη βιωσιμότητα, ή μη, της τελευταίας ελληνικής συμφωνίας, υπογραμμίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Από την πρώτη μέρα τόνιζα ότι το συμφέρον της κας Κριστίν Λαγκάρντ είναι να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις (ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές) σε αδιέξοδο, προκειμένου να μην αναγκαστεί να παραδεχτεί ένα απλό γεγονός: ότι το ΔΝΤ θα επαναστατήσει εάν υπογράψει μία ακόμη μη βιώσιμη συμφωνία δανείου, με μία χώρα που αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει στην ανάρτησή του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η Λαγκάρντ ήθελε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο"

ΥΠΟΙΚ: Νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους

Το στόχο της κυβέρνησης να είναι έτοιμη η νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους προανήγγειλαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσαν την άμεση έναρξη της διαβούλευσης με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, η διαβούλευση με τους θεσμούς έχει χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει η σχετική νομοθεσία.

Νωρίτερα, υπήρξε συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για τα εργασιακά. Την Τέταρτη θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια ανακεφαλαίωση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα εξέφρασε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Εισερχόμενος στη συνάντηση που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους"

Κως: Συνάντηση για το μεταναστευτικό με πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς ζητούν οι τοπικές αρχές

Άμεση συνάντηση για το μεταναστευτικό μεταξύ των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού της Κω με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Κω.

Ο κύριος Κυρίτσης επισημαίνει ότι "η διαχείριση των ανεξέλεγκτων πλέον μεταναστευτικών ροών είναι αδύνατη για το νησί" και θέτει "ζήτημα περιφρούρησης των θαλάσσιων συνόρων".

Περαιτέρω θέτει το ζήτημα του εξαγγελθέντος από τον πρωθυπουργό κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Κω.

Ο Δήμαρχος καταγγέλει την ύπαρξη "οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης" μεταναστών που "γεμίζει καθημερινά την Κω, τη Λέσβο και τη Χίο με πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι αδύνατον να ταυτοποιηθούν αλλά και να παραμείνουν στα νησιά".

Εξάλλου για το ίδιο ζήτημα προτίθεται να συναντηθεί με όλους του πολιτικούς αρχηγούς, ενω εντός της ημέρας, όπως ενημερώνει ο Δήμος, ο κύριος Κυρίτσης θα έχει επικοινωνία και με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κως: Συνάντηση για το μεταναστευτικό με πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς ζητούν οι τοπικές αρχές "

Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος να γίνει η εκταμίευση και πριν από τις 20 Αυγούστου

«Φιλόδοξο» αλλά «ρεαλιστικό» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον στόχο να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Τέλος, σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος να γίνει η εκταμίευση και πριν από τις 20 Αυγούστου"

ΚΕΔΕ: Σε υποβάθμιση υπηρεσιών οδηγεί η περαιτέρω μείωση δαπανών

Περαιτέρω μείωση των δαπανών των Δήμων το 2016, οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αφορμή την ΚΥΑ του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ αναφέρει:

Η Κεντρική Εξουσία για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες , ζητά από τους Δήμους με ΚΥΑ που υπογράφουν οι κ.κ. Βούτσης και Μάρδας, «να σηκώσουν το βάρος» του νοικοκυρέματος του Κράτους και να μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους για το 2016.

Δυστυχώς η Κεντρική Εξουσία είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι περαιτέρω μείωση των δαπανών στους δημοτικούς προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των δημοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν καθημερινά οι Δήμοι σε εκατομμύρια πολίτες.

Η Κεντρική Εξουσία οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες με ποιο ηθικό έρεισμα εξακολουθεί να ζητά από τους Δήμους, που διαχειρίζονται μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση των δαπανών τους; Όταν την ίδια ώρα η Κεντρική Εξουσία, που διαχειρίζεται το υπόλοιπο 99,2%, δεν κάνει αντίστοιχη προσπάθεια;

Η Κεντρική Εξουσία δεν μπορεί να ζητά περαιτέρω μείωση των δαπανών μας, όταν οι Δήμοι είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στην επίτευξη του στόχου για δημοσιονομικά πλεονάσματα.

· Σε ποιον άλλο φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά 60% οι κρατικές επιχορηγήσεις πέραν των Δήμων;

· Ποιοι άλλοι θεσμοί της Κεντρικής Εξουσίας παράγουν πλεονάσματα όπως οι Δήμοι;

· Πόσο ακόμη να μειώσουμε τις δαπάνες μας ; Πως θα στηρίξουμε τις χιλιάδες κοινωνικές μας δομές που σήμερα υποστηρίζουν δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας;

· Πως θα λειτουργήσουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργούμε με 40% λιγότερο προσωπικό;

· Πως θα γίνουν έργα στους Δήμους μας, αν μειώσουμε κι άλλο τις προμήθειες;

Αν θέλει πραγματικά η Κεντρική Εξουσία να καταρτιστούν ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί το 2016, που θα στηρίζονται στα πραγματικά έσοδα που θα εισπράξουν οι Δήμοι την επόμενη χρονιά, οφείλει να κάνει τα παρακάτω:

· Πρώτον, να δεσμευτεί καταρχήν για την υλοποίηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2015, ώστε να γνωρίζουμε όλοι οι Δήμοι αν και πότε θα αποπληρωθούν από την Κυβέρνηση τα «παρακρατηθέντα» της χρονιάς που διανύουμε, αλλά και τα έσοδά μας από τον φόρο μπύρας, ΤΑΠ και τέλη διαφήμισης.

· Δεύτερον, να υπάρξει αντίστοιχη δέσμευση και για το 2016. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν από τους Δήμους ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς, όταν δεν γνωρίζουμε αν θα είναι η Κεντρική Εξουσία συνεπής στις δικές της, θεσμοθετημένες υποχρεώσεις. Αν μας ζητούν να μειώσουμε τις δαπάνες μας, για να δικαιολογήσουν τη δική τους ασυνέπεια , ας μας το πουν ευθέως.

· Τρίτον, να αυξηθούν οι ΚΑΠ κατά τα ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.

· Τέταρτον, να παύσει η στάση πληρωμών από πλευράς Δημοσίου για τα δημοτικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Και να ληφθεί μέριμνα το κόστος που προκλήθηκε από την καθυστέρηση να μην επιβαρύνει τους Δημοτικούς Προϋπολογισμούς τόσο του 2016, όσο και των επόμενων ετών.

· Πέμπτον, να γίνουν αποδεκτές και να νομοθετηθούν άμεσα, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους υπερχρεωμένους Δήμους.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Σε υποβάθμιση υπηρεσιών οδηγεί η περαιτέρω μείωση δαπανών"

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας ο Πάντοαν

«Για το μέλλον της Ελλάδας είμαι αισιόδοξος» αλλά «χρειάζεται ανοικοδόμηση» σε τομείς όπως ο φοροεισπρακτικός, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Πάντοαν θεωρεί ότι «υπάρχουν αξιόπιστες δεσμεύσεις για την υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» και αναμένει ότι «θα γίνει αισθητή μια ουσιαστική ενίσχυση της εμπιστοσύνης».

Με την ολοκλήρωση του μνημονίου, υπογράμμισε ο Κάρλο Πάντοαν, θα υπάρξουν σημαντικά κονδύλια με ορίζοντα τριών ετών για την ανοικοδόμηση.

Σε σχέση, τέλος, με το ευρώ, ο στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια σαφώς ισχυρή μηχανή, η οποία, όμως, πρέπει να ενισχυθεί, διότι είναι ατελής», ενώ κατέστησε σαφές ότι «η νομισματική ένωση πρέπει να αποτελέσει και ένα μέσο για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας ο Πάντοαν "

DW: «Η πολιτική της Μέρκελ οδηγεί την Ελλάδα στον γκρεμό»

Η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι το βασικό θέμα σχολιασμού του γερμανόφωνου τύπου. Με αφορμή αυτό εξετάζεται και η γενικότερη οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.
«Μια απομείωση του χρέους είναι αναπόφευκτη. Αυτό θεωρεί και το ΔΝΤ. Η καγκελάριος όμως δεν θέλει ένα κούρεμα και παράλληλα θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ. Και τα δύο δεν γίνεται» γράφει ηTagesspiegel του Βερολίνου και σχολιάζει: «Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έχει υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις των άλλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, παραμένει ακόμα ανοιχτό, εάν η Ελλάδα θα πληρώνει ή όχι στο μέλλον με ευρώ. Υπεύθυνη για αυτό είναι κυρίως η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός των Οικονομικών Σόιμπλε ακολουθούν μια δυσβάσταχτη πολιτική. Από την μια πλευρά ζητούν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο σχέδιο παροχής δανείων ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και από την άλλη αρνούνται να προσφέρουν στην ελληνική πλευρά οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των οφειλών στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.»
«Δυσβάσταχτη πολτική» ακολουθούν Μέρκελ και Σόιμπλε
«Δυσβάσταχτη πολτική» ακολουθούν Μέρκελ και Σόιμπλε
Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Αυτή η προφανώς καταστροφική πολιτική ενισχύει την υποψία ότι ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, τον οποίο καλύπτει η καγκελάριος, ακολουθεί τον ίδιο στόχο με αυτόν που είχε πριν από την επίτευξη συμφωνίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη (...). Χωρίς κούρεμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα. Εάν αυτή την άποψη αποδεχθούν σθεναρά και δεσμευτικά το Παρίσι και η Ρώμη, ίσω οι σκληροί του Βερολίνου να λογικευθούν.»
Η καταβαράθρωση του Χρηματιστηρίου δεν είναι το κύριο πρόβλημα
H Tageszeitung επισημαίνει μέσω του τίτλου της ότι «Το χρηματιστήριο είναι το μικρότερο πρόβλημα στην Ελλάδα» και ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα πρόγραμμα που έχει καταρχάς συμφωνηθεί με τους δανειστές, όμως είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί. Για την εφημερίδα η λύση είναι η εξής: «Το καλύτερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα λιτότητας. Ένα μέρος των χρεών να διαγραφεί και ένα άλλο μέρος να αναδιαρθρωθεί. Το πρόγραμμα λιτότητας να ξεχαστεί σιγά-σιγά. Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα κερδίσει χρόνο για να γίνουν επιτέλους ορισμένες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις και για να προχωρήσουν ορισμένες επενδύσεις για το μέλλον, οι οποίες θα προωθηθούν με χρήματα της ΕΕ. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει, εάν λειτουργήσει. Και ακόμα κάτι: αυτό το ξέρουν όλοι».
Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Πιο επικριτική η ματιά της Kölner Stadt Anzeiger για την κυβέρνηση Τσίπρα: «Ποτέ πριν στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορία ένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλο οικονομικό κακό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με την απερίσκεπτη ανακοίνωση ενός περιττού δημοψηφίσματος ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε κρίση των τραπεζών, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες. Μόνο την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του μετά από την αναγκαστική διακοπή χάθηκαν λογιστικά περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια».
Τέλος η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών: «Στην αρχή της διαπραγμάτευσης οι δείκτες έπεσαν στο κενό. Και ακόμα δεν φαίνεται ανάκαμψη στον ορίζοντα. Οι πτωτικές τάσεις καταρχάς θα συνεχιστούν. ‘Πριν βελτιωθεί η κατάσταση, τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα’ προέβλεψε το βράδυ της Δευτέρα ένας χρηματιστής».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Η πολιτική της Μέρκελ οδηγεί την Ελλάδα στον γκρεμό»"

Αλεξιάδης για φοροδιαφυγή: Πρώτα τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία και μετά οι καντίνες

Για την ποιοτική και ποσοτική αύξηση των ελέγχων της εφορίας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στις λίστες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος αποκάλυψε το σχέδιο ενίσχυσης του υπαλληλικού προσωπικού των εφοριών, με διακοπή των αποσπάσεων και μετατάξεις από άλλους φορείς του δημοσίου, μέσω διαφανών διαδικασιών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha 989, λέγοντας πως «υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλος σχεδιασμός για την πάταξη της φοροδιαφυγής με υπαλλήλους που ελέγχουν καθημερινά» και αναρωτήθηκε «πώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν ακόμα να κοροϊδέψουν;».

Όπως δήλωσε, οι έλεγχοι δεν αναφέρονται μόνο στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, λέγοντας πως «θα ξεκινήσουμε από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία για να πάμε και στις καντίνες».

Συνεχίζοντας μίλησε για το πλάνο ελέγχων και τους εφοριακούς που θα βγουν στους δρόμους για να κάνουν τη δουλειά τους, λέγοντας πως «θα βγει το επόμενο διάστημα η απόφαση και βάσει αυτής θα προχωρήσει το προσωπικό σε ελέγχους. Θα γίνουν και εσωτερικές εργασίες για να φέρουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θα κατεβάσουν ρολά οι εφορίες, θα είναι μέσα οι υπάλληλοι και για έκτακτες περιπτώσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των εφοριών τονίζοντας πως «θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση προσωπικού, όπως ένα σχέδιο μετατάξεων από το Δημόσιο στο ΥΠΟΙΚ με διαφανείς διαδικασίες. Θα προχωρήσουμε στο να διακόψουμε και τις αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες. Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να χτυπήσουμε τη φοροαποφυγή, αλλά και το λαθρεμπόριο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Το ΣΔΟΕ έχει μόλις 420 ελεγκτές πανελλαδικά. Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά σε σχέση με το προσωπικό που έχουμε».

Σε ερώτηση για τους ελέγχους στις λίστες (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ) απάντησε ότι «ως προς την εικόνα για το 2015 σε σχέση με το 2014, εάν ελέγξουμε αντίστοιχες περιπτώσεις, τώρα έχουμε πάει στις 600 χιλιάδες ανά υπόθεση, ενώ το 2014 ήταν 370 χιλιάδες. Άρα αυξάνουμε ποιοτικά και ποσοτικά τους ελέγχους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ξέροντας όλα τα όρια, νομικά, χρονικά κλπ».

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, λέγοντας πως η 26ην Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε – όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος νωρίτερα σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, Όλγα Γεροβασίλη – να ανοίξει τα χαρτιά του. Αρκέστηκε να πει μόνο ότι γίνεται προσπάθεια να είναι πιο δίκαιος ο φόρος, καθώς το συνολικό ύψος παραμένει αμετάβλητο.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κ. Αλεξιάδης άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο να επαναληφθεί, καθώς είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης για φοροδιαφυγή: Πρώτα τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία και μετά οι καντίνες"

Μπακογιάννη: Ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εκλογές

Για δυο επιλογές που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως προσεχές διάστημα έκανε λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στο Mega η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «ή κάνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού δύο ετών που στηρίζεται από κόμματα και προχωρά και αντιπολίτευση δεν θα έχει τη Χρυσή Αυγή, αλλά τον Λαφαζάνη ή θα κάνει εκλογές και αυτή την κυβέρνηση θα την επιβάλλει ο ελληνικός λαός διότι πλειοψηφίες αυτού του είδους όπως ονειρεύεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν».

Για τις εκλογές είπε, ωστόσο, ότι «θα έχουν ένα τεράστιο κόστος και ο ελληνικός λαός θα πληρώσει διπλά επειδή, λυπάμαι που το λέω, αλλά εμένα με έχει απογοητεύει πάρα μα πάρα πολύ αυτή η κυβέρνηση».

Υπογράμμισε αναφερόμενη στην άσκηση εξουσίας από την κυβέρνηση ότι «η σουρεάλ κατάσταση πρέπει να λήξει και θα λήξει στο τέλος Αυγούστου».

«Μέχρι εδώ ήταν» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «η παρακολούθηση αυτής της εικόνας, εάν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στην καμπούρα τη δικιά μας ή στην καμπούρα της όποιας αντιπολίτευσης θα λύνει τα εσωτερικά του προβλήματα και θα κυβερνά με τον τρόπο με τον οποίο δεν κυβερνά σήμερα είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Βίτσας: Μόλις κλείσει η συμφωνία μπαίνει το μεγάλο στοίχημα

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας απάντησε ότι «η ψήφος της αντιπολίτευσης είναι πράξη μιας πολιτικής δύναμης, η οποία όμως δεν δημιουργεί από τη μεριά της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωση 'ομερτά' ή ότι δεν μιλάμε εκεί που είμαστε αντίθετοι».

«Θεωρούμε απειλή αυτό που λέει η κ. Μπακογιάννη ότι 30 Αυγούστου τελειώνουν όλα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βίτσας.

Για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι «προσπαθούμε να προλάβουμε και ο χρόνος δεν είναι λίγος», διασαφηνίζοντας ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης «δεν δουλεύει στην κατεύθυνση για νέα συμφωνία - γέφυρα» αλλά για ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «και πολιτικά με το που θα κλείσει αυτή η συμφωνία μπαίνει το μεγάλο στοίχημα», δηλαδή πως μπορεί η κυβέρνηση κάτω από όρους περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής να κάνει συγχρόνως αναδιανομή, να χτυπήσει τα «προηγουμένως κακώς κείμενα» και να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ως όρο για την ανάπτυξη.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εκλογές"

Ρωμανιάς: Η ομάδα του Μαξίμου για τις συντάξεις δεν ξέρει τίποτα για την κοινωνική ασφάλιση

Τον ισχυρισμό ότι η διαπραγματευτική ομάδα που έχει οριστεί από το Μαξίμου για να συζητά για τις συντάξεις δεν ξέρει τίποτα για την κοινωνική ασφάλιση διατύπωσε ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανίας.

«Το διάστημα του εξαμήνου, ειδικά στον τομέα τον δικό μου, το συνταξιοδοτικό, τα πρόσωπα που είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται για το συνταξιοδοτικό, δεν ήξεραν κοινωνική ασφάλιση. Αν τους ρωτήσεις τώρα τι σημαίνει κοινωνική ασφάλιση, τον ορισμό να σου δώσουνε, δεν ξέρουν. Τα ίδια πρόσωπα συνεχίζουν να "διαπραγματεύονται" και τώρα. Οι άλλοι είναι επαγγελματίες, τούτοι εδώ είναι, όχι ερασιτέχνες, δεν ξέρουνε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας του κ. Κατρούγκαλου με του επικεφαλείς των ελεγκτών του κουαρτέτου ο ίδιος ήταν δεν ήταν παρών. «Εγώ δεν ήμουν χθες στο υπουργείο. Δεν παρουσιάστηκα στο υπουργείο. Αρνούμαι να του δώ αυτούς» είπε μιλώντας στο Mega.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: Η ομάδα του Μαξίμου για τις συντάξεις δεν ξέρει τίποτα για την κοινωνική ασφάλιση"

Υπ. Υγείας: Σκέψεις για υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για συχνές μορφές καρκίνου

Με στόχο να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και να περιοριστούν οι πολυδάπανες θεραπείες, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις συχνές μορφές καρκίνου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα είναι επιβεβλημένη η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις εξετάσεις αυτές και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή, την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν» εξηγεί ο υπουργός Υγείας και επισημαίνει ότι στόχος είναι να προλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υγείας: Σκέψεις για υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για συχνές μορφές καρκίνου"

Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Τετάρτη

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 από 14.00 έως τις 18.00.

Αίτημά της η νομοθετική επίλυση του ζητήματος της σύστασης παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με βάση τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό νομοθετικό καθεστώς.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Τετάρτη"

Λαφαζάνης: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το Μνημόνιο

Ευθεία πρόσκληση προς όλους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το Μνημόνιο απευθύνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ τονίζει ότι ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

«Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνιστούν μέχρι την ύστατη στιγμή για να μην υπογράψει η κυβέρνηση ένα τρίτο μνημόνιο, ενώ αν υπογραφεί θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, όπως έκανα και με τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω νέο μνημόνιο, το οποίο ξέρω ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τον τόπο μας και να πονάει το λαό μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο Παν. Λαφαζάνης, μάλιστα, αφήνει απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν αυτή ψηφίσει και εφαρμόσει νέο Μνημόνιο: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν ψηφίζουμε για να εγκρίνει και να εφαρμόζει μνημόνια. Δεν ψηφίζουμε στήριξη στην εφαρμογή τους και στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών».

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, παραχωρώντας συνέντευξη στο real.gr, απαντά και στον πρωθυπουργό που έθεσε την ερώτηση εάν θα πρέπει η αριστερά να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση επειδή δεν έφερε μια καλύτερη συμφωνία. «Το δίλημμα μνημονιακή συμφωνία ή υποχρεωτική εγκατάλειψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλαστό δίλημμα, το οποίο θέτουν εκβιαστικά οι νεοαποικιοκράτες πιστωτές μας», τονίζει με νόημα.

«Βαθιά λαθεμένη η στρατηγική του ΚΚΕ»


Ο Παν. Λαφαζάνης απευθύνεται και στο ΚΚΕ το οποίο εγκαλεί ότι ακολουθεί μια βαθιά λαθεμένη στρατηγική, η οποία, όπως σημειώνει, δυστυχώς επιδεινώνεται. «Προσωπικά δεν θα πάψω να τονίζω ότι το ΚΚΕ έχει στρατηγική ευθύνη να συμβάλλει για ένα μέτωπο σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να θεωρεί ότι μεγαλύτερος αντίπαλος, αν όχι και «εχθρός», είναι οι αριστερές δυνάμεις με τις πλέον συγκλίνουσες απόψεις», σημειώνει.

Για τη συνέχιση της πολιτικής του με τη Ρωσία
Ιδιαίτερη έμφαση, τέλος, δίνει ο Παν. Λαφαζάνης στην ανάγκη συνέχισης της πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος ως υπουργός με τη Μόσχα, ιδίως το έργο του αγωγού.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα ψηφίσουν νέο, τρίτο, Μνημόνιο κ. Λαφαζάνη;
Η ρητή και σαφέστατη προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τα υπάρχοντα μνημόνια και να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή δημοκρατική και προοδευτική πορεία με μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες, δεν αφορά μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επομένως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνισθούν μέχρι την ύστατη στιγμή για να μην υπογράψει η κυβέρνηση ένα νέο τρίτο μνημόνιο, ενώ αν υπογραφεί θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. 

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, όπως έκανα και με τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω ένα νέο μνημόνιο, το οποίο ξέρω ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τον τόπο μας και να πονάει το λαό μας.

Αν, όμως, η κυβέρνηση ψηφίσει νέο Μνημόνιο και αρχίσει να το εφαρμόζει, πώς θα της δίνετε στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης; Δεν είναι αντίφαση;
Όπως επανειλημμένα έχω πει στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν την στηρίζουμε για να εγκρίνει και να εφαρμόζει μνημόνια. Δεν ψηφίζουμε μνημόνια και δεν προσφέρουμε στήριξη στην εφαρμογή τους και στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Αγωνισθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τη μέγιστη συνέπεια για μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας. Επιμένουμε στο περήφανο πατριωτικό και λαϊκό «όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης του Ιούλη και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους και μέχρι τη δικαίωσή του.

Ο πρωθυπουργός έθεσε μεταξύ άλλων και το ερώτημα εάν θα πρέπει η αριστερά να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση επειδή δεν έφερε μια καλύτερη συμφωνία. Ήθελα το σχόλιό σας…
Η υπογραφή μια νέας μνημονιακής συμφωνίας δεν ήταν αναγκαστικός μονόδρομος για την κυβέρνηση. Το δίλημμα μνημονιακή συμφωνία ή υποχρεωτική εγκατάλειψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλαστό δίλημμα, το οποίο θέτουν εκβιαστικά οι νεοαποικιοκράτες πιστωτές μας. Η Ελλάδα διέθετε εναλλακτική λύση και όφειλε να είχε προετοιμαστεί πολιτικά για μια τέτοια εναλλακτική εκδοχή, που σήμαινε ρήξη με τα συμφέροντα του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου, βαθιά και δίκαιη αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος του μεγάλου πλούτου, εθνικοποίηση των τραπεζών με προσανατολισμό την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αν χρειαζόταν, την συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Εκτιμάτε ότι με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει την έως τώρα στρατηγική των συμμαχιών;
Το ΚΚΕ ακολουθεί μια βαθιά λαθεμένη στρατηγική, η οποία, δυστυχώς, επιδεινώνεται. Ήταν μέγα λάθος η θέση του ΚΚΕ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, όπως είναι αξιοπερίεργη η θέση του τώρα για το ευρώ. Εν πάσει περιπτώσει και ανεξάρτητα απ’ αυτά, σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία η συνεργασία και η συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού προγράμματος κοινωνικής αλλαγής. Προσωπικά δεν θα πάψω να τονίζω ότι το ΚΚΕ έχει ιστορική ευθύνη να συμβάλει για ένα μέτωπο σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να θεωρεί ότι μεγαλύτερος αντίπαλος, αν όχι και «εχθρός», είναι οι αριστερές δυνάμεις με τις πλέον συγκλίνουσες απόψεις.

Τα ανοίγματα της θητείας σας στη Μόσχα θα πρέπει να συνεχιστούν από το διάδοχό σας; Και πού θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;
Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η όσο το δυνατόν ευρύτερη και ουσιαστικότερη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, έχουν τεράστια και στρατηγική σημασία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όσο ποτέ από μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη πολιτική διεθνών ενεργειακών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να θεωρείται ευρωατλαντικό «οικόπεδο» και «νεοαποικιακό» παράρτημα της γερμανικής ευρωζώνης. Επί της θητείας μου στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν έγιναν απλώς ανοίγματα στη Ρωσία. 

Πήγαμε πολύ πιο πέρα και συνυπέγραψα στην Αγία Πετρούπολη με τον Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μια στρατηγική συμφωνία που έβαζε τα θεμέλια για την κατασκευή και διαχείριση σε ισότιμη βάση 50-50 και με ρωσική αποκλειστικά χρηματοδότηση, ενός μεγάλου αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος με κατεύθυνση την Ευρώπη. Το έργο αυτό έχει τεράστια σημασία και τα οφέλη της Ελλάδας από την ολοκλήρωσή του θα είναι πρωτοφανώς εξαιρετικά. Μιλάμε για μεγάλα οφέλη οικονομικά, ενεργειακά, πολιτικά, γεωστρατηγικά. 

Το έργο του αγωγού νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνει, ανεξάρτητα της απομάκρυνσής μου από την κυβέρνηση, έργο πρώτης και άμεσης εθνικής προτεραιότητας και να καταστεί η ναυαρχίδα για την στρατηγική και σε βάθος ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Αυτό συνιστά ύψιστο εθνικό συμφέρον, ιδιαίτερα τις πολύ δύσκολες στιγμές που διανύουμε. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το Μνημόνιο"

Ζωή σε Τσίπρα: Προστάτευσέ με από τις επιθέσεις Μάρδα και Πανούση

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία του ζητά την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να συνετίσει όσους υπουργούς εκφράζονται εναντίον της.

Η πρόεδρος της Βουλής μιλά συγκεκριμένα για τους Δημήτρη Μάρδα και Γιάννη Πανούση, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά τους και τις δηλώσεις που έχουν κάνει εναντίον της ως «ονειδιστικό φαινόμενο για την Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάρδας αμφισβήτησε πρόσφατα τον σκοπό και το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο χρέος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εγκαλέσει την κυρία Κωνσταντοπούλου ώστε να είναι πιο προσεχτική με την διαχείριση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ο κ. Πανούσης ουκ ολίγες φόρες έχει επικρίνει τη στάση της Προέδρου.

Η επιστολή της κ. Κωνσταντοπούλου εστάλη την 31η Ιουλίου και φέρεται να είναι απάντηση στο αίτημα του πρωθυπουργού να διακοπούν οι εργασίες της Βουλής από τις 3 ως τις 16 Αυγούστου προκειμένου να ξεκουραστούν οι υπουργοί.

Η κυρία  Κωνσταντοπούλου εξηγεί στον κ. Τσίπρα τις εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με άρση της βουλευτικής ασυλίας, ότι θα καθυστερήσουν την διακοπή λειτουργίας της Βουλής και αντί για 3 θα ξεκινήσει στις 6.

Τέλος, του υπενθυμίζει πως η Επιτροπής Αλήθειας έχει εκδώσει το προκαταρκτικό πόρισμά της και του ζητά να ορίσει μια ημερομηνία ώστε αυτό να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δείτε εδώ όλη την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή σε Τσίπρα: Προστάτευσέ με από τις επιθέσεις Μάρδα και Πανούση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news