facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

DW: Λόγια του αέρα η ανάπτυξη στην Ισπανία;

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τους τελευταίους μήνες ποζάρει όλο περηφάνια μπροστά από τις κάμερες λέγοντας πως η Ισπανία τα έκανε όλα σωστά:
«Η Ισπανία ήδη το 2012 έκανε μεγάλες θυσίες για να αποφύγει τον Μηχανισμό Σταθερότητας και τα καταφέραμε. Και βλέπουμε φυσικά ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε ήταν σκληρές και δυσάρεστες, αλλά σήμερα που παρακολουθούμε μια πιο δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η Ισπανία αναπτύσσεται με 3%. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως οι θυσίες άξιζαν τον κόπο».
Στην Μπριβιέσκα δεν συμφωνούν με τον Μαριάνο Ραχόι
Στην Μπριβιέσκα δεν συμφωνούν με τον Μαριάνο Ραχόι
Αλλαγή σκηνικού. Η Μπριβιέσκα είναι μια μικρή ισπανική πόλη με 7.000 κατοίκους. Σχεδόν τρεις ώρες μακριά με το αυτοκίνητο από τη Μαδρίτη, βρισκόμαστε στην Καστίλλη, κεντρική ισπανική επαρχία. Εδώ ζούσαν 10.000 άνθρωποι πριν από την κρίση. Αυτοί που έφυγαν, έφυγαν γιατί έχασαν τη δουλειά τους. Οι συνταξιούχοι που είναι καθισμένοι στην κεντρική πλατεία, κοντά στον καθεδρικό ναό και το δημαρχείο γελούν ακούγοντας αυτά που λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Όσοι μπορούσαν να φύγουν έφυγαν…
Αυτός που καλύτερα μπορεί να περιγράψει την κρίση είναι ο πρώην δήμαρχός της ο Χοσέ Μαρία Ορτίζ Φερνάντεζ. Καταψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και τη θέση του για πρώτη φορά από την εποχή του Φράνκο πήρε ένας αριστερός δήμαρχος.
Μόνο στις τουριστικές περιοχές υπάρχει ακόμα δουλειά
Μόνο στις τουριστικές περιοχές υπάρχει ακόμα δουλειά
«Η κρίση μας επηρέασε πολύ γιατί το πρώτο πράγμα που είχαμε εδώ ήταν ο οικοδομικός τομέας. Εδώ η φούσκα ήταν μεγάλη και έσκασε. Για αυτό το λόγο έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις που κατασκεύαζαν πλακάκια, πόρτες και σχετίζονταν με τον οικοδομικό τομέα», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος.
Η πόλη παρουσιάζει μια εικόνα ερήμωσης στους εμπορικούς δρόμους. Πωλητήρια είναι κολλημένα παντού, κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η μικρή καστιλιάνικη πόλη δεν φαίνεται να καταλαβαίνει την ανάπτυξη που διατείνεται η πολιτική ηγεσία ότι υπάρχει. Όσοι μπορούσαν να φύγουν έφυγαν και πήγαν σε παραθαλάσσιες περιοχές να δουλέψουν.
Οι τουριστικές περιοχές είναι ακόμα οι μόνες που μπορούν να προσφέρουν δουλειά. Κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις είναι άλλο θέμα. Μερικές φορές οι εργαζόμενοι εργάζονται μόνο για μερικές εβδομάδες ακόμα και για μερικές ημέρες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το επάγγελμα που έχει τις περισσότερες ευκαιρίες στην Ισπανία είναι αυτό του σερβιτόρου.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Λόγια του αέρα η ανάπτυξη στην Ισπανία;"

«Λουκέτο» σε επιχειρήσεις που αρνήθηκαν έλεγχο της εφορίας

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων (που συχνά λειτουργούν και πάλι παρά τις ταινίες και τα λουκέτα) "θυμήθηκε" το υπουργείο Οικονομικών, για επιχειρήσεις που αρνούνται να δεχτούν τον φορολογικό έλεγχο. Στο στόχαστρο μπήκαν από την πρώτη στιγμή κουρεία, καφέ μπαρ, οδοντιατρεία αλλά και ... τα τυροπιτάδικα, που κλείνουν για 5 έως και 30 μέρες, ανάλογα με την παράβαση.

Η ελαφρύτερη ποινή που επέβαλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφορούσε σε καφέ-μπαρ της Ρόδου, με 5 μέρες αναστολή λειτουργίας για έλεγχο που ξεκίνησε αλλά σταμάτησε όταν ο επιχειρηματίας έδιωξε τους ελεγκτές. Μέχρι εκείνη στιγμή του είχαν βρει πως δεν εξέδωσε 9 αποδείξεις αξίας 136 ευρώ.

Κλείσιμο για δέκα μέρες επέβαλε ο έλεγχος και σε οδοντιατρείο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, ενώ με 20 μέρες τιμωρήθηκαν λογιστικό γραφείο στην Αλεξανδρούπολη που δεν είχε εκδώσει 59 αποδείξεις για τη χρήση 2013 και 42 για τη χρήση 2014, αλλά και εταιρία ζωοτροφών και δερμάτων για Γιάννενα, που παρεμπόδισε τον έλεγχο αφού του βρήκαν πως δεν είχε κόψει 5 αποδείξεις.

Τριάντα μέρες ήταν η ποινή για μία ψαροταβέρνα στη Ρόδο (εμφανίζεται σαν ... υποκατάστημα τεχνικής εταιρία τοποθέτησης πλακιδίων) και για κομμωτήριο στην Καλαμάτα και επιχείρηση εμπορίας τυροπιτών στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» σε επιχειρήσεις που αρνήθηκαν έλεγχο της εφορίας"

Μήνυση Χαϊκάλη στους εισαγγελείς που αρχειοθέτησαν τις καταγγελίες του για δωροδοκία

Δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Παύλος Χαϊκάλης μετέβη στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των δύο εισαγγελέων που, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν αποφασίσει την αρχειοθέτηση των καταγγελιών του περί απόπειρας δωροδοκίας του, εν όψει της εκλογής, τότε, του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαϊκάλης με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο εγκαλεί τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και τον εισαγγελέα Παν. Παναγιωτόπουλο, που ερεύνησε τις καταγγελίες του, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες του περί απόπειρας δωροδοκίας του από τον Γ. Αποστολόπουλο αρχειοθετήθηκαν, χωρίς να ερευνηθούν εις βάθος από την Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Χαϊκάλης, ως βουλευτής, τότε, των ΑΝΕΛ, ο Γ. Αποστολόπουλος του προσέφερε 700.000 ευρώ μετρητά, διακανονισμό για το δάνειό του και διάφορες άλλες οικονομικές διευκολύνσεις, συνολικού ύψους από δύο έως τρία εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ψηφίσει συγκεκριμένα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών Π. Παναγιωτόπουλος, που ερεύνησε την υπόθεση, κατόπιν εντολής του κ. Ντογιάκου, προχωρήσε στην αρχειοθέτηση των καταγγελιών Χαϊκάλη, κρίνοντας ότι αυτές δεν έχουν βάση. Έτσι, δεν άσκησε ούτε ποινική δίωξη σε βάρος του Γ. Αποστολόπουλου, τον οποίο ο Π. Χαϊκάλης είχε καταγγείλει ως το πρόσωπο που επιχείρησε να τον δωροδοκήσει.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας στον εισαγγελέα είχε κληθεί τότε και είχε καταθέσει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα που συνέταξε και με το οποίο αρχειοθετούνταν η υπόθεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Στην κατάθεσή του, ο καταγγέλων δεν ανέφερε τα στοιχεία ταυτότητας του προσώπου που τον προσέγγισε να τον δωροδοκήσει, ούτε καν προσδιόρισε έστω εμμέσως αυτό, χωρίς να ανταποκρίνεται στην αληθή των πραγμάτων κατάσταση, το υπό του Παύλου Χαϊκάλη κατατεθέν (στην από 21.12.2014 κατάθεσή του) ότι υπήρξε προς τούτο «προτροπή» των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι, αντιθέτως, επιμόνως ζητούσαν τα στοιχεία ταυτότητας προκειμένου να εντοπίσουν το συγκεκριμένο πρόσωπο και να ενεργοποιήσουν, εάν παρίστατο ανάγκη, την αυτόφωρη διαδικασία».

Ακόμη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «ουδόλως προέκυψε ότι όπισθεν του Γ. Αποστολόπουλου «κρύπτεται ή υπάρχει οποιοδήποτε τραπεζικό ή επιχειρηματικό στέλεχος, πολιτικό κόμμα, η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε κυβερνητικός παράγων. Αντιθέτως πιθανολογείται ότι η δράση του Γ. Αποστολόπουλου δεν είχε πολιτικές προεκτάσεις ή πολιτικά κίνητρα....».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση Χαϊκάλη στους εισαγγελείς που αρχειοθέτησαν τις καταγγελίες του για δωροδοκία"

Ιστορικό χαμηλό για το Χρηματιστήριο

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1987 και τη «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%) κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την επαναλειτουργία της, ύστερα από πέντε εβδομάδες αργίας, λόγω των Capital controls.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με δραματική πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ.

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως, στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών, μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς, αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια.

Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. μετοχές.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).

Ανοδικά κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές: Δρομέας+28,95%, Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Αττικές Εκδόσεις +9,98%, Έλαστρον +9,79%, Αφοί Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι +2,78%,Κανάκης +2,16%), Ηρακλής +1,67% και Γαλαξίδι +0,18%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εθνική -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Attica Bank -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.

Σημαντικοί περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

- Τα εμβάσματα από το εξωτερικό
- τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
- τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
- τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων, αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
- τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)
- τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, κ.α.
- τα κεφάλαια από πιστώσεις, προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, κ.α.)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορικό χαμηλό για το Χρηματιστήριο"

Στον Ελαιώνα θα μεταφερθούν οι μετανάστες που διαβιούν στο Πεδίον του Άρεως

Στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές, έχει ξεκινήσει η δημιουργία δομής φιλοξενίας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι οι εργασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως προχωράνε και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ειδικότερα ότι στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές, έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία προσωρινής δομής φιλοξενίας. Για το σκοπό αυτό συνεργάζονται κλιμάκια των υπουργείων Εσωτερικών (Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη), Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και των εταιρειών ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ.

Υπολογίζεται ότι έως τα τέλη της εβδομάδας ο προσφυγικός πληθυσμός από το Πεδίο του Άρεως θα έχει μεταφερθεί στη νέα προσωρινή δομή υποδοχής, όπου θα υπάρχει και συνδρομή φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Ελαιώνα θα μεταφερθούν οι μετανάστες που διαβιούν στο Πεδίον του Άρεως"

Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε μου είχε πει πως δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία

«Όχι δεν είναι μια καλή συμφωνία για τον λαό σας» απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη κατά το διάλειμμα μιας συνάντησης αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «θα υπέγραφε μια τέτοια συμφωνία» που του πρότειναν στο Eurogroup.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monthly, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε για το πώς αντιμετώπισαν οι συνομιλητές του κατά τις διαπραγματεύσεις το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας ότι «ήταν ένας συνδυασμός αδιαφορίας και προσωπικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να αντιληφθούμε πως για κάποιους από αυτούς, το ελληνικό πρόγραμμα ήταν η εργασία μιας ζωής, ήταν το «παιδί» τους. Ήταν κάτι πάνω στο οποίο δόμησαν την καριέρα τους. Για παράδειγμα, ο Πολ Τόμσεν που «έτρεξε» το πρόγραμμα από το 2010 έως το 2014, προήχθη βάσει της δουλειάς του σε επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Όταν οι άνθρωποι αυτοί αντικρίζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους τίθεται σε λειτουργία μέσα τους η λογική του εξορθολογισμού: Είτε λένε πως έπρεπε να γίνει, είτε κατηγορούν τις κυβερνήσεις πως δεν εφάρμοσαν όπως πρέπει τις μεταρρυθμίσεις. Είναι μια κυνική, ωφελιμιστική οπτική, σύμφωνα με την οποία για να δημιουργήσεις το μέλλον θα πρέπει να θυσιάσεις τους μη παραγωγικούς ανθρώπους».

Πρόσθεσε δε, ότι «μια πολιτική αντιπαράθεση, είναι δομημένη έτσι ώστε ο ανθρωπισμός να μένει έξω από το δωμάτιο».

«Δεν ήμουν μόνος απέναντι σε 18»

Απαντώντας για τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «δεν είναι αλήθεια πως ήμουν μόνος μου απέναντι σε 18 άλλους. Μια πολύ μικρή μειοψηφία καθοδηγούμενη από τη Γερμανία πίστευε ή προσποιείτο ότι πίστευε πως η λιτότητα που επιβλήθηκε στους Έλληνες ήταν ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση. Υπήρχαν όμως, ακόμη δύο ομάδες: η μία αποτελείτο από υπουργούς που δεν πίστευαν σε αυτές τις πολιτικές και αναγκάστηκαν στο παρελθόν να τις εφαρμόσουν με πολύ επιζήμιες συνέπειες. Αυτή η ομάδα ήταν τρομοκρατημένη. Η τρίτη ομάδα αποτελείτο από την Ιταλία και τη Γαλλία. Είναι σημαντικές, πρώτης γραμμής χώρες της Ευρώπης και υπουργοί των Οικονομικών που ούτε πίστευαν στη λιτότητα, ούτε την εφάρμοζαν στα σοβαρά. Αλλά φοβούνταν πως αν συντασσόταν με εμάς, θα αντιμετώπιζαν την οργή της «Τευτονικής Ομάδας» και ίσως εφαρμοζόταν και σε εκείνους η λιτότητα».

Για τη διαφθορά: «Τρίγωνο της αμαρτίας τράπεζες- ΜΜΕ- προμήθειες Δημοσίου»

Για τη διαφθορά στην Ελλάδα απάντησε τα εξής: «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια συμμαχία κεκτημένων συμφερόντων και ολιγαρχικών λογικών, που αποκαλώ τρίγωνο της αμαρτίας.

Πρώτα οι τράπεζες, οι χρεοκοπημένες τράπεζες που κρατούν ζωντανές οι Έλληνες φορολογούμενοι. Δεύτερον, τα ΜΜΕ ειδικά τα ηλεκτρονικά που ελέγχονται από τις τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα χρήματα των διασώσεων για να ενισχύσουν διάφορα Μέσα και τρίτον οι προμήθειες του δημοσίου τομέα.

«Το όχι του δημοψηφίσματος ήταν σαν ακτίνα φωτός στο βαθύ σκοτάδι»

Μιλώντας για το παρασκήνιο της νύχτας του δημοψηφίσματος είπε: «Έκανα μία δήλωση στο υπουργείο Οικονομικών και έπειτα πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσω τον Πρωθυπουργό και το υπόλοιπο επιτελείο του υπουργείου. Ήμουν συνεπαρμένος. Το ηχηρό “όχι”, μη αναμενόμενο (αποτέλεσμα), ήταν σαν μία αχτίδα φωτός που διαπερνούσε το πολύ βαθύ, πηχτό σκοτάδι. Περπατούσα στα γραφεία μεταφέροντας μαζί μου την απίστευτη ενέργεια των ανθρώπων έξω. Υπερνίκησαν τον φόβο. Όμως από τη στιγμή που εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου, όλη αυτή η αίσθηση απλώς εξαφανίστηκε. Εκεί επικρατούσε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, αλλά αρνητικά φορτισμένη. Ήταν σαν η ηγεσία να έχει ξεπεραστεί από τον κόσμο. Και η αίσθηση που έλαβα ήταν αυτή του τρόμου. “Τί κάνουμε τώρα;».

«Ο Τσίπρας πιέστηκε από μέλη της κυβέρνησης να παραδοθεί»

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Μπορώ να πω πως ήταν αποκαρδιωμένος. Ήταν μια μεγάλη νίκη την οποία πιστεύω ότι γεύτηκε κατά βάθος, αλλά που δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί. Γνώριζε πως το υπουργικό του συμβούλιο δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί. Ήταν ξεκάθαρο πως στοιχεία μέσα στην κυβέρνηση ήδη άρχισαν να τον πιέζουν. Ήδη μέσα σε ώρες, πιέστηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους μέσα στην κυβέρνηση να μετατρέψει το “όχι” σε “ναι”, να παραδοθεί».

«Από την πίστη του στον Τσίπρα, και για να τιμήσει την υπόσχεση που έδωσε, ο Βαρουφάκης δεν θα αναφέρει ονόματα. Αλλά μου είπε ότι υπήρχαν άνθρωποι εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού "οι οποίοι εκλάμβαναν το δημοψήφισμα ως μια στρατηγική εξόδου, όχι ως μια στρατηγική πάλης» σημειώνει το περιοδικό.

«Όταν το αντιλήφθηκα αυτό, του επεσήμανα πως είχε μία ξεκάθαρη επιλογή: Να χρησιμοποιήσει αυτό το 61,5% ως μία αναζωογονητική δύναμη, ή να παραδοθεί. Και του είπα πριν καν απαντήσει, ότι εάν κάνει το δεύτερο, “εγώ θα παραιτηθώ”. Θα παραιτηθώ εάν επιλέξεις μια στρατηγική παράδοσης. Δεν θα σε υπονομεύσω αλλά θα χαθώ μέσα στη νύχτα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Πάντα πιστεύαμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, παρά τις αδυναμίες του θα ήταν μία ευκαιρία για την Ευρώπη να ενωθεί, ότι ίσως υπάρξει μια ευκαιρία να ανατρέψει τις αρχικές της προθέσεις και να μετατραπεί σε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να κινηθούν προς αριστερές προοδευτικές πολιτικές. Αυτή ήταν η ιδεολογία μας, πώς γαλουχηθήκαμε από πολύ νεαρή ηλικία» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενώ μιλώντας την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών είπε:

«Ο πρωθυπουργός μου είπε πως θέλουν να μας ξεφορτωθούν»

«Ο Τσίπρας με κοίταξε και μου είπε: “Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται να δώσουν συμφωνία σε εμένα και σε σένα. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν ”. Και στη συνέχεια μου είπε την αλήθεια, ότι υπήρχαν άλλα μέλη της κυβέρνησης που πίεζαν προς την κατεύθυνση της παράδοσης. Ήταν πραγματικά στεναχωρημένος. Του απάντησα: Κάνε το καλύτερο στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβες, μία απόφαση με την οποία διαφωνώ από καρδιάς, αλλά δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω».

«Έτσι πήγα σπίτι. Ήταν 4.30 το πρωί. Ήμουν ταραγμένος-όχι προσωπικά, δεν δίνω δεκάρα για την αποχώρησή μου από το υπουργείου. Για την ακρίβεια αυτό ήταν μια μεγάλη ανακούφιση. Έπρεπε να κάτσω από τις 4:30 έως τις 9 το πρωί για να γράψω ακριβώς τις λέξεις της παραίτησής μου, γιατί ήθελα από τη μία να εκφράσω τη στήριξή μου στον Αλέξη και από την άλλη να καταστήσω ξεκάθαρο γιατί αποχωρώ, ότι δεν εγκατέλειπα το καράβι. Το ίδιο το καράβι είχε εγκαταλείψει την πορεία του», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο Σόιμπλε ήθελε το Grexit, όχι όλο το Eurogroup»

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν χώρες του Eurogroup που είχαν εκπονήσει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε: «Δεν ήταν το Eurogroup ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». «Δεν ήταν κακή πίστη. Ήταν ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Το λέω σχέδιο Σόιμπλε. Σχεδίαζε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ως μέρος του σχεδιασμού του για την αναδόμηση της ευρωζώνης. Δεν πρόκειται για θεωρία. Και ο λόγος που το λέω είναι επειδή μου το είπε».

Για τον Βαρουφάκη, επισημαίνει το περιοδικό, η σκληρότητα των μέτρων λιτότητας είναι μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εκφοβισμό άλλων κρατών-μελών.

«Αυτός είναι ο τρόπος του Σόιμπλε για να επιβάλει παραχωρήσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία. Έτσι ήταν πάντα το παιχνίδι».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε μου είχε πει πως δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία"

«Λαβράκια» από αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ιατρεία και χώρους διασκέδασης στην Αττική

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε χώρους διασκέδασης και σε ιατρεία στην Αττική πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αναφορικά με την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών πραγματοποίησαν ελέγχους σε εννέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Χαλάνδρι, τη Νέα Ερυθραία και το Γαλάτσι, σε έξι από τα οποία διαπιστώθηκαν - κατά περίπτωση - παραβάσεις που αφορούν την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και τη μη έκδοση αποδείξεων, καθώς και σε πέντε ιατρεία στην Αθήνα και το Νέο Ψυχικό.

Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε τρία εστιατόρια στο Χαλάνδρι, τα οποία απασχολούσαν συνολικά εννέα εργαζόμενους ανασφάλιστους και τα δύο από αυτά δεν είχαν εκδώσει όλες τις αποδείξεις, ενώ σε ένα καφέ μπαρ στη Νέα Ερυθραία βρέθηκαν 25 εργαζόμενοι για τους οποίους δεν επιδείχτηκαν οι πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Άλλοι τρεις ανασφάλιστοι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε δεύτερο καφέ μπαρ στη Νέα Ερυθραία και μία ακόμα εργαζόμενη σε αφετέρια στο Γαλάτσι.

Τέλος, σε ιατρείο στην Αθήνα, διαπιστώθηκε από τον επιτόπιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση μίας απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ. και Ι.Κ.Α.) για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λαβράκια» από αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ιατρεία και χώρους διασκέδασης στην Αττική"

Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται όλες οι συντάξεις του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο

Μειωμένες έως και κατά 180 ευρώ θα δουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο καθώς εκδόθηκε η εγκύκλιος για την αναδρομική εφαρμογή της αύξησης κατά 6% των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αύξηση στις κρατήσεις ισχύει από την 1η Ιουλίου όπως προβλέπεται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο.

Γι' αυτό με την εγκύκλιο «ορίζεται ότι τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015».

Στο κείμενο ορίζεται, επίσης, ότι «το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης».

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο οι νέες υψηλότερες κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση.


Κατά πληροφορίες παρόμοια αποφαση ενδέχεται να εκδώσει εντός της ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται όλες οι συντάξεις του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο"

Παραμένει το χάσμα Αθήνας και δανειστών για τις πρόωρες συντάξεις

Παραμένει η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές σε ό,τι αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τους δανειστές να ζητούν ταχύτερο βηματισμό και ποινή 18 μηνών για κάποιον που θέλει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη.

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε ποινή έξι μηνών επιπλέον εργασίας για ένα χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, πάντως στόχος των δύο πλευρών να έχει επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι δανειστές φέρεται να σέβονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι και 30 Ιουνίου του 2015.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Έκανε γνωστό ότι οι επικεφαλής των θεσμών πήγαν στο υπουργείο μετά από τη δική του πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας με θέμα τον «οδικό χάρτη» της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα».

Νωρίτερα εκδόθηκε η εγκύκλιος του ΙΚΑ σύμφωνα με την οποία θα παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ υγείας από τις κύριες συντάξεις από 1η Σεπτεμβρίου του 2015.

Η ολοκλήρωση της συνολικής διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του 2015.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει το χάσμα Αθήνας και δανειστών για τις πρόωρες συντάξεις"

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για τη φωτογραφική διάταξη και τους συμβούλους του Βαρουφάκη

Ενοχλημένοι εμφανίζονται κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξαιτίας δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε «φωτογραφική» διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls και η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) να συνομολογεί απευθείας συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες.

«Κανέναν ξένο εμπειρογνώμονα, για να συγγράψει το μνημόνιο, δεν αναζητά η κυβέρνηση, όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας» (και συγκεκριμένα της Εφημερίδας των Συντακτών), διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές και διευκρινίζουν: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δημιουργία νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η πολυπλοκότητα τουλάχιστον των δύο αυτών θεμάτων απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις και χειρισμούς προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες που θα επιβαρύνουν την οικονομία και ειδικότερα τους πολίτες», ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική», καθώς έρχεται να επιλύσει το θέμα της πληρωμής ξένων συμβούλων του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και νυν συμβούλων του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά.

Εξάλλου, πηγές του ΥΠΟΙΚ διέψευσαν κατηγορηματικά αναφορές, ότι το «κουαρτέτο» των θεσμών «αλωνίζει στα υπουργεία» και σημείωσαν: «Η μόνη συνάντηση σε υπουργείο, έγινε σήμερα Δευτέρα στο Εργασίας μετά από πρόσκληση του ίδιου του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου και επί τους θέματος υπήρξε και σχετική ανακοίνωση».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για τη φωτογραφική διάταξη και τους συμβούλους του Βαρουφάκη"

ΚΕΔΕ: Στον αέρα δημοτικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη με την οποία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών σε συμβασιοποιημένα έργα σε δήμους όλης της χώρας, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, και τον κίνδυνο να κληθούν οι δήμοι να επωμιστούν το κόστος, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει την υποχρηματοδότηση των υλοποιούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με αποτέλεσμα την ύπαρξη διακοπής εργασιών για το μεγαλύτερο μέρος των εκτελούμενων έργων των Δήμων και την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 μέχρι την 31-12-2016, ως άμεση και φυσική συνέπεια του ανωτέρω προβλήματος.

Η ΚΕΔΕ απέστειλε επιστολή προς όλους τους δήμους της χώρας, ζητώντας στοιχεία αναφορικά με το πλήθος και τον προϋπολογισμό των έργων για τα οποία οι εργοληπτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών.

Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα, έως σήμερα, στοιχεία από την έρευνα της ΚΕΔΕ, τα αποτελέσματα κρίνονται εξόχως ανησυχητικά, καθότι για 113 δήμους (δηλ. το 1/3 των δήμων της χώρας), υπάρχουν τα 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει γίνει διακοπή εργασιών.

Συνεπώς, για το σύνολο των δήμων το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια επιστολή, «η σχετική κατάσταση τείνει να καταστεί μη διαχειρίσιμη, καθότι πλέον οι εργοληπτικές εταιρίες κινούν τις διαδικασίες της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1418/84, απαιτώντας από τους δήμους την καταβολή της συνολικής ζημίας, που έχουν υποστεί λόγω της διακοπής των εργασιών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, καθίσταται σαφές ότι το ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των εταιριών για τα υλοποιούμενα έργα του ΕΣΠΑ 2007-13, λόγω της μη χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεταφέρεται προς τους Δήμους, με τη δημιουργία τεράστιων ευθυνών για τις δημοτικές αρχές (δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κ.λπ.) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δεδομένη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε (5 μήνες πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας) καθώς και την κρισιμότητα και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων αυτών, σας ζητώ να αναλάβετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτησή τους» τονίζει ο κ. Πατούλης.

Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος ΚΕΔΕ εκφράζει τη βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, για την επίλυση του συγκεκριμένου εθνικού προβλήματος, όπως αναφέρει, προς κάθε επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται επαφές με την αρμόδια Επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και παράλληλη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και των αντίστοιχων ΚΕΔΕ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Στον αέρα δημοτικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ"

Αντιπρόεδρος Bundesbank: Συγκρατημένα αισιόδοξη για τη συμφωνία - Ανούσιες οι συζητήσεις για Grexit

Οι συζητήσεις περί Grexit είναι εντελώς ανούσιες τονίζει η αντιπρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Κλαουντια Μπουχ, σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Borsen Zeitung.

Όπως είπε, η συζήτηση αυτή πρέπει να σταματήσει απ' όπου κι αν προέρχεται γιατί κάνει κακό στην Ευρωζώνη και σίγουρα θα έχει επιπτώσεις αν συμβεί.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξη, αν και συγκρατημένα, για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η Ελλάδα έθεσε τις βάσεις για την παραμονή της στο ευρώ. Δηλώνω συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Αθήνα να καταφέρει να έρθει σε συμφωνία για το τρίτο πακέτο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πληγεί η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και σαφώς θα αλλάξει δραματικά ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης», ανέφερε συγκεκριμένα.

Κατά την Μπουχ, αυτό που έχει σημασία τώρα να εφαρμοστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με τη δημόσια διοίκηση, καθώς θα είναι εκείνες που θα δώσουν μια προοπτική στη χώρα για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. «Άλλες χώρες μας έδειξαν ότι μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας παρέμεινε σταθερή στις γερμανικές θέσεις ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή χρέους εντός της Ευρωζώνης.

«Δεν μπορεί να γίνει τέτοιο μέσα στην Ευρωζώνη. Θα ήταν αντίθετο με τις καταστατικές αρχές της» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα θα εξαρτάται από τα προγράμματα για χρόνια, καθώς δεν θα έχει καταφέρει να εξέλθει από την κρίση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το υπάρχον πρόγραμμα πρέπει να περάσει από την έγκριση της γερμανικής Βουλής και εδώ τίθεται ένα πολιτικό θέμα. Οι βουλευτές θα πρέπει να ισορροπήσουν σε αυτό το ερώτημα και να σκεφτούν τις πιθανές επιπτώσεις από ένα Grexit».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπρόεδρος Bundesbank: Συγκρατημένα αισιόδοξη για τη συμφωνία - Ανούσιες οι συζητήσεις για Grexit"

Γεωργιάδης: Αν κερδίσει ο Τσίπρας τις εκλογές, η χώρα θα καταστραφεί

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι εάν η χώρα πάει σε εκλογές και ξανακερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταστραφεί.

"Εάν πάμε σε εκλογές, είμαστε υποχρεωμένοι να τις κερδίσουμε. Γιατί αν ξανακερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας, η χώρα θα καταστραφεί. Πρέπει οπωσδήποτε να μην κερδίσει ο Τσίπρας, γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να κυβερνήσει" σημείωσε.

Δείτε το βίντεο από το Mega:


Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Αν κερδίσει ο Τσίπρας τις εκλογές, η χώρα θα καταστραφεί"

Λαπαβίτσας: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ολοκληρωτικά

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναλύσει με άρθρο στο προσωπικό του blog ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Ο κ. Λαπαβίτσας εκτιμά ότι η πολιτική στρατηγική με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και για ένα εξάμηνο διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικα και επιμένει πως μόνο με μεταρρυθμίσεις και έξοδο από το ευρώ θα μπορέσει να πάει τη χώρα μπροστά.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Λαπαβίτσα:
«Όχι άλλο αδιέξοδο για τον ΣύριζαΤο πρόβλημα του Σύριζα σήμερα δεν είναι ούτε ορισμένοι βουλευτές του που αποφεύγουν τις σκληρές αποφάσεις και θέλουν να εμφανίζονται ως πιο αριστεροί από άλλους, ούτε η ύπαρξη ξεχωριστού κόμματος μέσα στο κόμμα. Δεν είναι δηλαδή ζήτημα ούτε ηθικής, ούτε οργάνωσης.
Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική στρατηγική με την οποία ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές και για ένα εξάμηνο διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Το κόμμα χρειάζεται επειγόντως μια νέα στρατηγική, με την οποία θα μπορέσει να πάει τη χώρα μπροστά. Αυτό που κάνει τα πράγματα απείρως δυσκολότερα είναι ότι την ίδια στιγμή η οικονομία και η κοινωνία αποδιοργανώνονται ταχύτατα.
Η μέχρι τώρα στρατηγική του Σύριζα ήταν ξεκάθαρη. Πρώτον, διαμορφώνουμε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ριζοσπαστικής αλλαγής της χώρας με κύριους άξονες την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου. Δεύτερον, διαμορφώνουμε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα άρσης της λιτότητας και ανακούφισης της κοινωνίας. Τρίτον, διαπραγματευόμαστε σκληρά με τους «εταίρους» την αποδοχή της πολιτικής μας και την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους, παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και συμβάλλοντας στην προοδευτική της αλλαγή.
Η στρατηγική αυτή θριάμβευσε εκλογικά, μεταμορφώνοντας τον Σύριζα από ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς στον κύριο πολιτικό φορέα της χώρας. Δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς στη διακυβέρνηση και μας οδηγεί σε τρίτο μνημόνιο. Ο λόγος είναι απλός: η Ευρωζώνη είναι ένας σκληρός μηχανισμός που δεν συμβιβάζεται ούτε με το βραχυπρόθεσμο, ούτε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Σύριζα. Οι χώρες που θέλουν το ευρώ θα πρέπει να αποδεχθούν το πρόγραμμα της ΟΝΕ, δηλαδή λιτότητα, νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμό του δημοσίου, κλπ. Δεν υπάρχει περιθώριο για ριζοσπαστικές αλλαγές εντός της Ευρωζώνης. Η συζήτηση αυτή έκλεισε οριστικά.
Η νέα στρατηγική του Σύριζα θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη διαπίστωση και από το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει. Αφού το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Σύριζα – που είναι πολύ επιθυμητά από την ελληνική κοινωνία – δεν μπορούν να εφαρμοστούν εντός της ΟΝΕ, η πορεία από εδώ κι εμπρός θα πρέπει να περιλαμβάνει σύγκρουση με την ΟΝΕ, φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία νέου εθνικού νομίσματος. Αυτή είναι η πραγματική νέα επιλογή την οποία θα πρέπει να επεξεργασθεί το κόμμα.
Η άλλη επιλογή λέει ότι αποδεχόμαστε το τρίτο μνημόνιο, αλλά το βλέπουμε ως μια κίνηση τακτικής υποχώρησης. Στοχεύουμε στο να απαλύνουμε τις χειρότερες επιπτώσεις του και κερδίζουμε χρόνο για να εφαρμόσουμε ένα άλλο πρόγραμμα μακροπρόθεσμα. Η επιλογή αυτή αντιπροσωπεύει ένα πλήρες αδιέξοδο. Στην ουσία είναι η αποτυχημένη παλιά στρατηγική με τη διαφορά ότι έχει πλέον ανοιχτά αναγορεύσει την παραμονή στην ΟΝΕ σε υπέρτατο στόχο. Αν ο Σύριζα τελικά πάρει αυτή την πορεία, το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης αποτυχία σε επίπεδο διακυβέρνησης, καθώς και ολοκληρωτική του μετάλλαξη σε μνημονιακό κόμμα. Οι λόγοι είναι απλοί.
Μέσα στο πλαίσιο του νέου μνημονίου είναι αδύνατον να βρεθούν «αντίρροπα» ή «ισοδύναμα» μέτρα που θα απαλύνουν τις τραγικές επιπτώσεις του. Δεν υπάρχουν «άλλες» πηγές φορολογικών εσόδων, οι οποίες να επιτρέψουν την είσπραξη των 3,8 δις ευρώ ετησίως που απαιτεί η συμφωνία. Αναπόφευκτα θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και θα ανεβεί η φορολογία για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
Η φροντίδα για τους φτωχούς και αδύναμους που θα προσφέρει πιο γενναιόδωρα ο Σύριζα, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας θα συνιστά απλώς διαχείριση της μόνιμης και δομικής φτώχειας. Η Αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδεχθεί έναν τέτοιο ρόλο. Η πραγματική θεραπεία της φτώχειας στην Ελλάδα απαραίτητα θα ξεκινήσει από την απόρριψη των μνημονίων.
Η προοπτική να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η διαπλοκή, λειτουργώντας ως αντίβαρο στην υπογραφή του νέου μνημονίου, είναι αμελητέα. Η συμφωνία θα φέρει φορολογική καταιγίδα σε μια κοινωνία που είναι στα όρια της φοροδοτικής της ικανότητας. Ήδη τα φορολογικά έσοδα του 2015 έχουν καταρρεύσει και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα το επόμενο διάστημα. Στο περιβάλλον αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα διογκωθεί και άλλο και η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι μεγάλοι βαρόνοι της διαπλοκής, οι ειδικοί της μη πληρωμής φόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί είναι και οι μόνοι που πραγματικά πανηγυρίζουν για το νέο μνημόνιο.
Πάνω απ' όλα όμως, το τρίτο μνημόνιο έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχει ακόμη και με τους δικούς του όρους. Η ελληνική οικονομία είναι πλέον σε οριακό σημείο. Η εμπορική πίστη έχει καταρρεύσει, η τραπεζική πίστωση είναι ανύπαρκτη, οι εμπορικές συναλλαγές έχουν παγώσει, ή απαιτούν μετρητά, και η παραγωγή λιμνάζει. Στο βαθιά υφεσιακό αυτό περιβάλλον το νέο μνημόνιο θα επιφέρει και άλλη μείωση της ζήτησης! Πρόκειται για τον απόλυτο οικονομικό παραλογισμό, τον οποίο επιβάλλουν στη χώρα οι δανειστές και προσφέρεται να διαχειριστεί ο Σύριζα.
Ιδωμένη με ψύχραιμο μάτι, η εικόνα της Ελλάδας τη στιγμή αυτή δείχνει μια χώρα που, με πρωτοβουλία των «εταίρων» της, βρίσκεται ουσιαστικά σε προχωρημένη διαδικασία αποχώρησης από την ΟΝΕ. Το πολιτικό της σύστημα όμως αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα και προσπαθεί απεγνωσμένα να την κρατήσει μέσα στη νομισματική ένωση, όποιο κι αν είναι το κόστος για την κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι ότι σταδιακά δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας και απειλείται κατάρρευση. Ο Σύριζα, υιοθετώντας την αδιέξοδη στρατηγική της παραμονής στην ΟΝΕ μέσω μνημονίων, κινδυνεύει να γίνει ο ίδιος αντικείμενο της λαϊκής οργής.
Η μόνη ρεαλιστική στρατηγική για το Σύριζα και τη χώρα είναι η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προϋποθέτουν την έξοδο από την ΟΝΕ. Η επαναφορά του εθνικού νομίσματος είναι απολύτως εφικτή και θα ανοίξει το δρόμο για την απαραίτητη κοινωνική και εθνική αλλαγή. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ τεχνικό. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα που μόνο η Αριστερά μπορεί να προσφέρει. Η ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία και το έθνος είναι τεράστια».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ολοκληρωτικά"

Με «φωτογραφική» διάταξη η πληρωμή συμβούλων του Βαρουφάκη

Τη δυνατότητα να αναθέτει απευθείας συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, δίνει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) διάταξη που περιλαμβάνεται στην προχθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη θεωρείται «φωτογραφική», καθώς έρχεται να επιλύσει το θέμα της πληρωμής ξένων συμβούλων του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και νυν συμβούλων του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά.

Πρόκειται για τους Αμερικανοκορεάτες Γκλεν Κιμ και Κιμ Μπράιν Γιουχαν και τον Ιρανό Σόρος Σαμπαγιατί που επικούρησαν στην σύνταξη της ελληνικής πρότασης για την αναδιάρθρωση του χρέους και σήμερα παρέχουν τεχνικές συμβουλές σε θέματα σχετικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την δανειακή σύμβαση με τον ESM.

Οι εν λόγω σύμβουλοι, αν και επικουρούν από το Μάρτιο την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν πληρωθεί, καθώς εντός της κυβέρνησης δεν υπήρχε συμφωνία για το «εύλογο» των αμοιβών τους.

Όπως σημειώνεται στη διάταξη που εμπεριέχεται στην ΠΝΠ, οι προκαλούμενες δαπάνες από την σύναψη των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτούνται να υπογράφουν από κοινού τις ανωτέρω συμβάσεις έργου.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να «ξεσκονίσει» τη σύμβαση του υπουργείου Οικονομικών με τους Κιμ και Σαμπαγιατί και να κρίνει αν συνέτρεχαν λόγοι κατεπείγοντος που δικαιολογούν τη μη τήρηση της νομοθεσίας περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και κυρίως αν συνέτρεχαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Σημειώνεται ότι τόσο για το περιεχόμενο των υπηρεσιών των κ.κ. Κιμ, Γιουχαν και Σαμπαγιατί, όσο και για το κόστος αυτών των υπηρεσιών έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «φωτογραφική» διάταξη η πληρωμή συμβούλων του Βαρουφάκη"

Πανούσης: Ο κ. Βούτσης να ψάξει αλλού για διχασμό, όχι στις δικές μου απόψεις

Μόνη λύση για να βγούμε από το πολιτικό αδιέξοδο είναι οι εκλογές, είπε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. «Είμαστε σε συνταγματικό παράδοξο να ψηφίζει η αντιπολίτευση επιλογές της κυβέρνησης και να καταψηφίζουν βουλευτές της συμπολίτευσης. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές» δήλωσε, σημειώνοντας πως το ερώτημα είναι πια το πότε θα γίνουν οι εκλογές και όχι αν θα γίνουν.

Εξέφρασε την ελπίδα η Αριστερή Πλατφόρμα να συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε ένα modus vivendi όμως –είπε- η ισχύς του πραγματικού οδηγεί στο να λυθεί το θέμα μόνον μέσω εκλογών.

Ερωτηθείς για τον υπαινιγμό του περί εσχάτης προδοσίας σε βάρος του Γιάννη Βαρουφάκη και την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση ο οποίος είπε πως αυτή η δήλωση οδηγεί σε διχασμό, τόνισε πως σέβεται και αγαπάει τον κ. Βούτση και τον κάλεσε να ψάξει αλλού για διχασμό και όχι στις δικές του απόψεις.

Τέλος ερωτηθείς για το ρόλο της αστυνομίας σε ενδεχόμενες μελλοντικές κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, είπε πως "η αστυνομία θα προστατεύσει την κοινωνία όχι το μνημόνιο. Αν εμφανιστούν οι άλλοι που πάνε να κερδίσουν χώρο μέσω μολότοφ αυτοί θα αντιμετωπιστούν".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Ο κ. Βούτσης να ψάξει αλλού για διχασμό, όχι στις δικές μου απόψεις"

Αυστραλία: Κατ' οίκον περιορισμός για τις γάτες... για να μη σκοτώνουν απειλούμενα είδη

Οι Αυστραλοί ιδιοκτήτες γάτας θα πρέπει να κρατούν τα κατοικίδιά τους μόνιμα εντός οικίας, σύμφωνα με απαγόρευση κυκλοφορίας που προτείνει η κυβέρνηση.

Η πρόταση κατατέθηκε από τον πρώτο «επίτροπο απειλουμένων ειδών» της Αυστραλίας, Γκρέγκορι Άντριους, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα τοπικά είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω επιθέσεων από γάτες, αναφέρουν τα μέσα της χώρας.

Ο Άντριους δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη δημόσια στήριξη για την επιβολή του 24ωρου περιορισμού για τις κατοικίδιες γάτες, ιδιαίτερα κοντά στις περιοχές μεγάλης σπουδαιότητάς όσον αφορά τους πληθυσμούς των απειλουμένων ειδών.

Το μέτρο ισχύει ήδη σε ορισμένες περιοχές και θα μπορούσε να επιβληθεί μελλοντικά σε όλη τη χώρα.
Η Αυστραλία αντιμετωπίζει μια «κρίση γατών», και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους τεράστιους αριθμούς τους.

Οι γάτες εισήχθησαν στην περιοχή πριν από περίπου 200 χρόνια από Ευρωπαίους αποίκους και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περίπου 20 εκατομμύρια γάτες στην Αυστραλία σκοτώνουν καθημερινά 75 εκατομμύρια μικρά ζώα.

Παράλληλα, η Αυστραλία διαθέτει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ εξαφανίσεων ειδών στον κόσμο, με 29 αυτόχθονα είδη θηλαστικών να έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξη των Ευρωπαίων. Σήμερα απαριθμεί περίπου 1.800 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η κυβέρνηση έχει επίσης προτείνει τη θανάτωση δύο εκατομμυρίων γατών σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα άλλα είδη. Η αμφιλεγόμενη πρόταση έχει καταδικαστεί από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, όπως τη Γαλλίδα ηθοποιό Μπριζίτ Μπαρντό που δήλωσε ότι η χώρα «έχει αμαυρωθεί από το αίμα εκατομμυρίων αθώων ζώων».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία: Κατ' οίκον περιορισμός για τις γάτες... για να μη σκοτώνουν απειλούμενα είδη"

ΕΝΦΙΑ: Ως και 40% το «ψαλίδι» στα μικρά ακίνητα - Αυξήσεις «φωτιά» για τα ακριβά

Στο τραπέζι το αφορολόγητο, οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου και τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Προς διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τα επόμενα δύο χρόνια στοχεύει η κυβέρνηση χωρίς πάντως "εκπτώσεις" στα έσοδα τα οποία θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ. Έτσι οι όποιες αλλαγές θα έχουν το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ τα πρώτα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου θα φτάσουν στους φορολογούμενους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των δόσεων – οι οποίες θα είναι από πέντε έως εφτά – τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2016, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε την είσπραξη 2,65 δισ. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει το περιθώριο της αναπροσαρμογής των βαρών με την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα. Ετσι εξετάζεται η δυνατότητα να έρθουν αλλαγές που θα φέρουν μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας έως και σε ποσοστό 40% και αυξήσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο όρος «μεγάλης» καθορίζεται στα 300.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο ο φόρος αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις αναμένεται να είναι σημαντικές για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ωστόσο όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις εμπορικές ως και κατά 50%, αλλά με αλλαγές στους συντελεστές που θα οδηγούν σε αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι αλλαγές που συζητώνται με την Τρόικα

Οι προτάσεις για τις αλλαγές συζητώνται ήδη με την τρόικα, η οποία ζητεί (μέσω της λίστας των προαπαιτουμένων) να ψηφιστεί ο νόμος το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε ο φόρος να υπολογιστεί από το Taxis, να καταλογιστεί στους φορολογουμένους και να καταβληθεί η πρώτη δόση στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται είναι οι εξής:

1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ.

2. Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία. Ταυτόχρονα όμως θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ.

3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια, για να διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμη και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Οι προθεσμίες και οι δόσεις πληρωμής

Ως τις 26 Αυγούστου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των φυσικών προσώπων.

Τα ειδοποιητήρια αναμένεται να φτάσουν εντός του Αυγούστου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016.

Για την πληρωμή της α' δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 19.7.2015 και μετά η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου.

Η β' και η γ' δόση θα πρέπει να καταβληθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου και ως τις 30 Νοεμβρίου αντιστοίχως.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Ως και 40% το «ψαλίδι» στα μικρά ακίνητα - Αυξήσεις «φωτιά» για τα ακριβά"

Μήνυμα Μοσκοβισί προς όλους: Τηρήστε τις δεσμεύσεις για να έχουμε συμφωνία

Στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου και από τις δύο πλευρές προκειμένου να φτάσουμε σε μια συμφωνία αναφέρεται ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά και αποκαλύπτει ότι έχει συμφωνηθεί αυτό να ληφθεί υπ' όψην κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας στο Έθνος επισημαίνει ότι «είμαστε μαζί σ' αυτό» και ότι ο βασικός στόχος είναι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα σημειώνει ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ότι «οι Έλληνες εταίροι μας ανταποκρίνονται πλήρως και εποικοδομητικά».

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης σημειώνει ότι «το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας».

Και καταλήγει ότι «τώρα το θέμα μας είναι ο χρόνος» και ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους διεθνείς εταίρους της».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μοσκοβισί προς όλους: Τηρήστε τις δεσμεύσεις για να έχουμε συμφωνία"

Μάρδας: Οι δανειστές από την αρχή δεν ήθελαν τις 100 δόσεις, αλλά είναι μέτρο που αποδίδει

Εργαζόμαστε με σκοπό να επιτευχθεί η συμφωνία, όπως ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα, τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Προσπαθουμε να είμαστε όπως πρέπει στα χρονοδιαγράμματα και ετοιμαζόμαστε για ό,τι έχει αποφασιστεί, πρόσθεσε και απάντησε συγκεκριμένα για το αν θα έχει κλείσει η συμφωνία έως τις 18 με 20 Αυγούστου, ο κ. Μάρδας απάντησε ότι αυτός είναι ο στόχος. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά αλλά όλη η κυβέρνηση είναι εδώ, δεν έχει διακοπές, πρόσθεσε, επισημαίνοντας και τον ανθρώπινο παράγοντα του δυναμικού του υπουργείου, που όπως είπε, πρέπει να ξεκουραστεί κάποιες μέρες, ώστε να μπορεί και να αποδίδει.

Μιλώντας για το ζήτημα των 100 δόσεων και τις αντιρρήσεις των δανειστών, ο κύριος Μάρδας παραδέχθηκε ότι από την αρχή υπήρχαν ενστάσεις εκ μέρους των θεσμών, αλλά είναι ένα μέτρο που αποδίδει και που αποφέρει έσοδα στο κράτος. Το μέτρο αυτό δεν κινείται στην κουλτούρα που ήθελαν να κινείται, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει περιθώριο διόρθωσης στον ΦΠΑ, δήλωσε ο κύριος Μάρδας, προσθέτοντας ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει προτάσεις «για να απαλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά».

Το ζήτημα της φορολόγησης 8% των εισοδημάτων των «πλουσίων», όπως ονομάζεται έχει τις αντιρρήσεις των δανειστών, είναι όμως αντικείμενο διαπραγμάτευσης, επεσήμανε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Μάρδας επιβεβαίωσε πως οι έρευνες για παραβίαση των κεφαλαιακών ελέγχων στρέφονται πλέον και προς πολιτικά πρόσωπα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Οι δανειστές από την αρχή δεν ήθελαν τις 100 δόσεις, αλλά είναι μέτρο που αποδίδει"

Τα συγχαρητήρια των πολιτικών αρχηγών προς την Εθνική Εφήβων στο μπάσκετ

Τα συγχαρητήριά τους στην εθνικής ομάδας μπάσκετ εφήβων για την κατάκτηση του χρυσού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων μπάσκετ που διεξήχθη στον Βόλο σήμερα μας κάνει υπερήφανους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς την εθνική ομάδα, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Η μεγάλη ευρωπαϊκή σας κατάκτηση και διάκριση μας κάνει υπερήφανους. Πέραν τούτου παραδίδει σ’ όλους μας ένα διπλό, τουλάχιστον, δίδαγμα:

»Πρώτον, το δίδαγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της νέας γενιάς, πολύ πέρα και από τα σύνορα της χώρας μας.

»Και, δεύτερον, το δίδαγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε οι Έλληνες, μεσ’ από την συνεπή συλλογική προσπάθεια και την συνακόλουθη ενότητα, μπροστά σε μεγάλους εθνικούς στόχους».

Το δικό του μήνυμα έστειλε, λίγη ώρα μετά τη νίκη της Εθνικής Κ18 στο Βόλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ, τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου και τον πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βόλο.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στην φιναλίστ Τουρκία, καθώς και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην διοργάνωση. Η νέα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ, δίνει χαρά και συγκίνηση σε έναν ολόκληρο λαό, αποδεικνύοντας ότι η συλλογικότητα, η πίστη στο στόχο και η αυταπάρνηση είναι συστατικά που οδηγούν σε τέτοιες μεγάλες στιγμές.

Η χαρά μας για την σημερινή επιτυχία, είναι ευχή για την μεγάλη πρόκληση της Εθνικής μας Ομάδας Ανδρών, που τον προσεχή Σεπτέμβρη θα δώσει τη δική της μάχη στο Ευρωμπάσκετ».

«Η Εθνική μας Ομάδα Εφήβων του μπάσκετ, σήκωσε την ελληνική σημαία ψηλά, μας έκανε όλους υπερήφανους! Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας! Τα θερμότερα συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την απίστευτη ανατροπή, σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμάρακης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με τη σειρά της, ανέφερε: «Σήμερα, για μια φορά ακόμη, ο ελληνικός αθλητισμός και το ελληνικό μπάσκετ μας έκανε όλους περήφανους. Η επιτυχία αυτή είναι ακόμη σημαντικότερη, γιατί ήρθε από τη νέα γενιά του ελληνικού αθλητισμού. Η Εθνική Εφήβων δείχνει το δρόμο για μια Ελλάδα της προσπάθειας, της επιμονής, της νίκης. Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, στους προπονητές, σε όλους τους συντελεστές».
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα συγχαρητήρια των πολιτικών αρχηγών προς την Εθνική Εφήβων στο μπάσκετ"

Μητρόπουλος: Δεύτερη μεγάλη ήττα, αν δεν υπάρξει συμφωνία ως 20 Αυγούστου

Την άποψη ότι η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης πρέπει να εμπλουτιστεί με ειδικούς επιστήμονες πέρα από τα στενά όρια των κυβερνώντων κομμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ υπογράμμισε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως 20 Αυγούστου θα είναι μία δεύτερη μεγάλη ήττα.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή Πρωινό Mega , ο κ.Μητρόπουλος επεσήμανε ότι επιβάλλεται άμεσα συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας με πρόσωπα αυξημένου επιστημονικού κύρους γιατί αυτό εξυπηρετεί και την Αριστερά και την κυβέρνηση», διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να εμπλουτιστεί η εθνική διαπραγματευτική ομάδα με έμπειρα στελέχη κάτι που δεν είχε η πρώτη ομάδα και ηττήθηκε».

Πρόσθεσε ότι την ομάδα θα πρέπει να στελεχώσουν κυρίως τεχνικοί και νομικοί διαπραγματευτές «διότι έχουν και οι δικοί μας στην κυβέρνηση υποβαθμίσει τα νομικά κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα».

Ζήτησε επίσης τη μετάθεση του χρόνου της συμφωνίας εκτιμώντας ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Αυγούστου και πως εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε «πάμε σε δεύτερη μεγάλη ήττα και σε πρόγραμμα ακραίου αριστερού θατσερισμού που μια κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της».

Για τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο ανέφερε ότι «παρά το ότι η κοινωνία θέλει κάποια μέτρα και βεβαίως πρέπει να παρθούν, αυτά δεν μπορεί να τα σηκώσει και η κυβέρνηση μόνη της».

Σημείωσε ότι πλήττονται «και όσοι έχουν θεμελιώσει και χρόνια σύνταξης και χρόνια ηλικίας από 1/1/2015, πλήττουν σκλήρά και αναδρομικά και όσους έχουν θεμελιώσει" ενώ έκανε λόγο για «άγρια παρέμβαση πέρα της αντισυνταγματικότητας και παραβίασης διεθνών συμβάσεων που αναφέρονται στο ασφαλιστικό».

Υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι από το 2021 θα απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς για γυναίκες και νέους, " το 70% των γυναικών θα στερηθούν του δικαιώματος της σύνταξης".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Δεύτερη μεγάλη ήττα, αν δεν υπάρξει συμφωνία ως 20 Αυγούστου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news