facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Μεϊμαράκης: Θα σκεφτόμασταν σοβαρά τη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας

Την ανάγκη να καταδειχθούν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του Γιάνη Βαρουφάκη επεσήμανε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως «μοιραίο».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης «είναι ο μοιραίος ο οποίος συσκεπτόταν με τους σοφούς, πριν μας πάει ο Παπανδρέου στο Καστελόριζο».

Για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συνεργασίας το επόμενο διάστημα, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε θετικός, λέγοντας πως «αν μας ζητήσουν να μπούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, θα το σκεφτόμασταν σοβαρά. Η ΝΔ δεν θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Θα σκεφτόμασταν σοβαρά τη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας"

Κ.Λαπαβίτσας: Αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό

Υπάρχει σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα «συντεταγμένα και με σχετική ασφάλεια εκτός της αποτυχημένης νομισματικής ένωσης» και η δημοσιοποίησή του είναι θέμα πολιτικό, αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, αντικρούοντας, όπως αναφέρει, την άποψη ότι «τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει, άρα η μόνη λύση είναι το νέο μνημόνιο».

«Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω του καλούς οπαδούς του μονόδρομου, αλλά αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό. Η δημόσια κατάθεσή του είναι θέμα πολιτικό και θα γίνει όταν θα το επιλέξει η πλευρά που εδώ και χρόνια επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου» αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η δημόσια κατάθεση των προτάσεων για την έξοδο δεν θα γίνει όμως στον χρόνο που θα επιλέξουν τα ΜΜΕ και το λόμπι των ευρωμανών, που πλέον έχουν χάσει κάθε μέτρο στη δημόσια συζήτηση και από τη δαιμονοποίηση πέρασαν στην ασύστολη κατασυκοφάντηση κάθε αναφοράς και προσπάθειας συζήτησης για το εθνικό νόμισμα».

Εξηγώντας τι είναι και τι δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου, ο κ. Λαπαβίτσας παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει» μία «οικονομετρική αποτίμηση των επιπτώσεων και ίσως με ποσοτική μέτρηση του κόστους και του οφέλους» και ότι «το πρόβλημα της εξόδου τη Ελλάδας από τη ΟΝΕ δεν έχει βέβαια προηγούμενο».

«Συνεπώς, το μόνο που μπορεί να γίνει εκ των προτέρων είναι να εξακριβωθεί η λογική αλληλουχία των βημάτων που απαιτούνται για να γίνει με επιτυχία η μετάβαση, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο της απαραίτητης οικονομικής πολιτικής» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα η εμπειρία δείχνει ότι «μεγάλα νομισματικά γεγονότα, όπως η έξοδος από την ΟΝΕ, οδηγούν σε σύντομη κρίση που την ακολουθεί ταχεία ανάκαμψη» και επιχειρηματολογεί εκ νέου υπέρ του ότι «η έξοδος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για πολιτικές που μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν το εισόδημα και βάζουν τη χώρα σε δρόμο ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα δράσουν αποφασιστικά, θα υπάρξει η λαϊκή στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι» καταλήγει.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Λαπαβίτσας: Αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό"

Κόντρα Παρασκευόπουλου - Ποταμιού για την αποφυλάκιση του Παπαγεωργόπουλου

«Παρά το ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να επιδείξει το Ποτάμι σπεύδει να εκμεταλλευτεί παλαιοκομματικά την έκδοση ενός δικαστικού βουλεύματος και να εκφράσει τις πιο λαϊκίστικες αντιλήψεις για το σωφρονιστικό σύστημα, ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλο, στην ειρωνική ανακοίνωση του κόμματος για το θέμα.

«Η απόλυση υπό όρους κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας (πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) μετά την έκτιση μέρους της ποινής τους συνιστά διεθνή ανθρωπιστική επιταγή», σημείωσε ο υπουργός.

Νωρίτερα το Ποτάμι ανέφερε σε ανακοίνωση του:

«Η υπεξαίρεση 17,9 εκατομμυρίων ευρώ τιμωρείται πλέον στην Ελλάδα με 29 μήνες φυλακή! Άλλη μια μεγάλη επίδοση του κ .Παρασκευόπουλου και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θα ζήλευαν ακόμη και τριτοκοσμικές χώρες με ανύπαρκτα συστήματα δικαιοσύνης.Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Παπαγεωργόπουλος, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου που ψήφισε η «Πρώτη φορά Αριστερά» και οι άτεγκτοι σύμμαχοί της, επιστρέφει από σήμερα στις δουλειές του, έχοντας εκτίσει μόλις το 1/5 από την ποινή των 12 χρόνων που του επέβαλε το δικαστήριο.

Περιμένουμε σύντομα από τον κ. Παρασκευόπουλο τις βελτιώσεις του νόμου που θα επιτρέψουν και σε άλλους επιφανείς καταχραστές δημοσίου χρήματος και μιζαδόρους να βγουν από τις φυλακές και να επιστρέψουν στις δουλειές τους».


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Παρασκευόπουλου - Ποταμιού για την αποφυλάκιση του Παπαγεωργόπουλου"

Γεροβασίλη: Οφείλαμε να έχουμε «Plan B»

«Οφείλαμε να έχουμε "plan B"», παραδέχθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, το βράδυ της Τρίτης.

«Ο πρωθυπουργός πράγματι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να καταστρώσει ένα σχέδιο, ώστε να διερευνηθούν τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση που μας έβγαζαν από το ευρώ, καθώς συζητούνταν πολύ έντονα το ενδεχόμενο αυτό από τους εταίρους», υποστήριξε η κυρία Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι επρόκειτο για «αμυντικό μηχανισμό».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Οφείλαμε να έχουμε «Plan B»"

Λαφαζάνης: Το ένοχο κατεστημένο ζητά ποινικοποίηση του Plan B

«Το ένοχο κατεστημένο της χώρας , μετά το νέο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση, αποθρασύνθηκε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητάει ευθέως να ποινικοποιηθεί το Plan B και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν» αναφέρει σε μια πολύ σκληρή δήλωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο», προσθέτει και καταλήγει: «Το "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού δεν ηττήθηκε ούτε έχει παραδοθεί βορά στη χλεύη των ηττημένων. Ο αγώνας για το "ΟΧΙ" συνεχίζεται μέχρι το τέλος».

Σε κοινή δήλωση, με την οποία καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να ενεργοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα, προβαίνουν εν τω μεταξύ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη.

Με κοινή τους ανακοίνωση, ζητούν την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. «Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό – προοδευτικό της πρόγραμμα» τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα» επισημαίνουν τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως καταλήγουν, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Το ένοχο κατεστημένο ζητά ποινικοποίηση του Plan B"

Αναλήψεις μέχρι 420 ευρώ από Τετάρτη έως Παρασκευή

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για τη διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων από την Τετάρτη 29 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών ή από τα ΑΤΜ ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Η νέα οδηγία εκδόθηκε ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός συνταξιούχων και λοιπών καταθετών στο τέλος της εβδομάδας για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναλήψεις μέχρι 420 ευρώ από Τετάρτη έως Παρασκευή"

Το γαλλικό σύστημα φορολογικού ελέγχου μελετά η κυβέρνηση

Το γαλλικό σύστημα φορολογικού ελέγχου μελετά η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Τέρενς Κουίκ και την Κατερίνα Σαββαΐδου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τα αρμόδια στελέχη του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών για τις μεθόδους ελέγχου και συμμόρφωσης που εφαρμόζουν οι γαλλικές φορολογικές αρχές, οι οποίες θεωρούνται από τις αποτελεσματικότερες διεθνώς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επίσκεψη αυτή προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία στην κυβέρνηση που σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εντοπισμού και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από την αποκάλυψη καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το γαλλικό σύστημα φορολογικού ελέγχου μελετά η κυβέρνηση"

Ο Κουρουμπλής στον Σταθάκη για 13.000 προσλήψεις στην Υγεία

Συμμάχους στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αναζητεί ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση που έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 13.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ στο σύστημα υγείας, καθώς και για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, των Γενικών Γραμματέων Δημοσίας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου και Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΚΤ κ. Γεώργιου Ιωαννίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, συζητήθηκε τόσο το θέμα των προσλήψεων μέσω ΕΣΠΑ όσο και το ζήτημα του προβληματικού πλέον διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΕΚΑΒ τα τελευταία επτά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας κ. Σταθάκης τόνισε ότι τόσο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς την Κομισιόν όσο και το θέμα του διαγωνισμού των ασθενοφόρων θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με 13.000 προσλήψεις ανέργων-επαγγελματιών υγείας είναι μια πρόταση που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Υγείας και η οποία σύμφωνα με τον υπουργό έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Οι προσλήψεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω εξειδικευμένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα είναι για 6 χρόνια και αφορούν 24μηνες συμβάσεις απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Την συνδρομή του υπουργείου Οικονομίας ζήτησε το υπουργείο Υγείας και σε ό,τι αφορά την προμήθεια 186 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην κατοχύρωση των 90 οχημάτων, αλλά για τα υπόλοιπα 96 γίνεται επαναδιαπραγμάτευση τιμών.

Συνάντηση και με τους φαρμακοβιομήχανους

Οι δύο υπουργοί, κκ. Κουρουμπλής και Σταθάκης συναντήθηκαν επίσης με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα προς την φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπάρξει επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων επενδυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα τριετίας των μεγάλων φαρμακευτικών ελληνικών εταιρειών.

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής, συμπαραγωγής και συσκευασίας φαρμάκου στην χώρα μας τόσο από τις πολυεθνικές όσο και από τις ελληνικές φαρμακευτικές, προκειμένου να συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κουρουμπλής στον Σταθάκη για 13.000 προσλήψεις στην Υγεία"

Δεύτερος νεκρός στην πολύκροτη υπόθεση του πλοίου «Noor 1»

Ένας Ιρανός καταζητούμενος, για το πλοίο με τους δύο τόνους ηρωίνης, βρέθηκε νεκρός στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν λίγες μέρες είχε γίνει γνωστός ο θάνατος του προφυλακισμένου Τούρκου στην Αθήνα, που είχε άμεση σχέση με το πλοίο. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως θέλουν ακόμα ένα βασικό εμπλεκόμενο να πέφτει νεκρός από σφαίρες στην Κωνσταντινούπολη! Πρόκειται για τον Ιρανό με το όνομα Αχμέντ Σ., όπως αναφέρει η «Espresso».

Οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν πρόσφατα ενημέρωσε από τις αντίστοιχες τουρκικές για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, που ήταν καταζητούμενος για την υπόθεση του πλοίου της ηρωίνης, αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει όταν έγιναν οι συλλήψεις στην Ελλάδα κι εξαρθρώθηκε το καρτέλ. Η έκπληξη των Ελλήνων αστυνομικών ήταν τεράστια όταν ενημερώθηκαν από σύνδεσμό τους στην τουρκική αστυνομία ότι είχε δολοφονηθεί με πυροβολισμούς και μάλιστα είχε βρεθεί νεκρός σε κακόφημο ξενοδοχείο της Πόλης!

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερος νεκρός στην πολύκροτη υπόθεση του πλοίου «Noor 1»"

Κομισιόν διαψεύδει Βαρουφάκη: Δεν ελέγχουμε την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Η Κομισιόν διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ελέγχεται εξ Ευρώπας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα κατέρριψε τον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα έπαιρνε με χάκινγκ τα ΑΦΜ των πολιτών φγια να στήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα επειδή η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είναι ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως αυτοί είναι «λάθος και αβάσιμοι χαρακτηρισμοί».

«Η ΓΓΔΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν και είπε ακόμα ότι «η Κομισιόν και το ΔΝΤ παρείχαν μόνο τεχνική βοήθεια αλλά σίγουρα δεν ελέγχουν τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων».

Σε ερώτηση, δε, για το αν θα ήταν δυνατό να στήσει η Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα χωρίς να το γνωρίζουν οι θεσμοί η Μίνα Αντρέεβα αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «η Κομισιόν δεν θα εμπλακεί σε σενάρια συνωμοσίας, δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν και τι θα μπορούσε υποθετικά να γίνει»

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν διαψεύδει Βαρουφάκη: Δεν ελέγχουμε την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων"

Σκουρλέτης: Δημόσιος έλεγχος στον ΑΔΜΗΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού υπογράμμισε σήμερα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτό το ποσοστό της συμμετοχής άλλα και της χρηματοδότησης της μεταβίβασης της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ. Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο των επαφών σε τεχνικό επίπεδο που θα ξεκινήσουν αύριο μεταξύ στελεχών του υπουργείου και των τεχνικών κλιμακίων των εταίρων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλετη τα άλλα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή οι δημοπρασίες τύπου NOME καθώς και το άνοιγμα της λιανικής περιλαμβάνονται "ασαφώς” στο πακέτο που συμφωνήθηκε.

Οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο υπουργός με το προεδρείο του ΣΕΒ και στο οποίο κυριάρχησαν θέματα ενέργειας χωροταξίας και περιβάλλοντος. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας εξερχόμενος, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η πλευρά του ΣΕΒ υπογράμμισε την πεποίθηση ότι " είμαστε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε για την επιτυχία στη διαπραγμάτευση”.

Μεταξύ άλλων στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της διακοψιμότητας ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φέσσας τόνισε ότι τα capital controls θίγουν τους πάντες αφού σημαντικό μέρος της παραγωγής εξαρτάται από τις εισαγωγές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Δημόσιος έλεγχος στον ΑΔΜΗΕ"

Νέα ερώτηση Αυγενάκη + 25 βουλευτών της ΝΔ για υπουργό με offshore στην Κύπρο

Για την ύπαρξη υπουργού με offshore εταιρία στην Κύπρο επιμένει ο ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης με νέα ερώτησή που κατέθεσε στην Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μέλος της κυβέρνησης διατηρεί εξωχώρια εταιρία που δημιούργησε τον Απρίλιο του 2008 στην Μεγαλόνησο και καλεί τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του ή να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Επιπροσθέτως, κάνει λόγο για δεύτερο υπουργό ο οποίος υπό τη φημολογία και μόνο της προκήρυξης εκλογών το Δεκέμβριο του 2014, μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες στην αλλοδαπή.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που συνυπογράφουν 26 βουλευτές της ΝΔ και απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρουν: «Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση διαφάνειας, δικαίου και ισονομίας; Αναμένουμε να σεβαστείτε το αίτημά μας και να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ιδιαιτέρως δε μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς και συγγενών τους Α’ και Β’ Βαθμού και συνεργατών τους; Ζητούμε και πάλι να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εάν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που διατηρεί off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο (με έναρξη τον Απρίλιο του 2008);».

Παράλληλα υπενθυμίζουν το προηγούμενο αίτημά τους για «…άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (...), όλων των εν ενεργεία βουλευτών… και μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης και ιδίως αυτών που αποτελούν μέλη του οικονομικού επιτελείου…» και εξηγούν πως η πρώτη απάντηση που τους έδωσε ο κ. Νικολούδης περιορίζει την έρευνα στο χρονικό διάστημα από τις 28-06- 2015 και μετά, αφού είχε αποφασισθεί με ΠΝΠ το κλείσιμο των τραπεζών, και όχι λίγες ημέρες πριν.

Την ερώτηση υπογράφουν οι:
1. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου
2. Βρούτσης Ιωάννης, Βουλευτής Κυκλάδων
3. Μητσοτάκης Κυριάκος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
4. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
5. Σταϊκούρας Χρήστος, Βουλευτής Φθιώτιδας
6. Γεωργιάδης Σπυρίδων - Άδωνις, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
7. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
8. Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ηλείας
9. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
10. Δαβάκης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Λακωνίας
11. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
12. Κόνσολας Εμμανουήλ, Βουλευτής Δωδεκανήσου
13. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου
14. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας
15. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
16. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
17. Κοψαχείλης Τιμολέων, Βουλευτής Γρεβενών
18. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
19. Βλάχος Γιώργος, Βουλευτής Αττικής
20. Βλάσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας
21. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
22. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας
23. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
24. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
25. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
26. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ερώτηση Αυγενάκη + 25 βουλευτών της ΝΔ για υπουργό με offshore στην Κύπρο"

Νέες μηνυτήριες αναφορές κατά Βαρουφάκη

Οι δυο προηγούμενες αναφορές έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς είναι αρμόδια για τις υποθέσεις υπουργών.

Νέες μηνυτήριες αναφορές κατατέθηκαν σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που στρέφονται κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και σε βάρος μη πολιτικών προσώπων που φέρονται να είχαν γνώση και συγκεκριμένο ρόλο στην υλοποίηση του λεγόμενου Plan B.

Την πρώτη υπογράφουν οι δικηγόροι Δημήτρης Βερβεσός Αντώνης Βγόντζας, Θωμάς Καμενόπουλος, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Κυριακή Σταμαδιάνου.

Αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα και ζητείται να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί σε αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, παράβαση καθήκοντος, παραβάσεις που αφορούν το νόμισμα και εγκληματική οργάνωση και συμμορία.

Η δεύτερη αναφορά κατατέθηκε από το δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο και στρέφεται και πάλι κατά Βαρουφάκη. Και αυτή αφορά στο επίμαχο σχέδιο που αποκάλυψε η «Καθημερινή» και ζητείται να ερευνηθεί αν έχει ενδεχομένως διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Το σκέλος που αφορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή, όπως συνέβη και με τις δυο πρώτες μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν σε βάρος του.

Για τα μη πολιτικά πρόσωπα πάλι, αρμόδια να ερευνήσει τις καταγγελίες είναι η τακτική Δικαιοσύνη, οπότε σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση που θα ανατεθεί σε εισαγγελέα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες μηνυτήριες αναφορές κατά Βαρουφάκη"

Παπαδημούλης προς Κομισιόν για παραβιάσεις Συνθηκών και Δικαίου

Να σεβαστεί τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες που προστατεύουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, και τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατική νομιμοποίηση των προγραμμάτων προσαρμογής, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του μνημονεύει τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία εκτέλεσης και τα αποτελέσματα των Προγραμμάτων Προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, στις οποίες διαπιστώνονται «τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στους ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών, στα επίπεδα απασχόλησης, ανεργίας και φτώχειας, και στο επίπεδο παροχών κοινωνικής πολιτικής».

Αναφέρεται επίσης στην «καταστρατήγηση, κατά τον σχεδιασμό και εφαρμογή των Προγραμμάτων, του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ», στο «σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης των μέτρων που εφαρμόστηκαν» και στον «πλήρη παραμερισμό του Ευρωκοινοβουλίου στον σχεδιασμό των προγραμμάτων, στην εποπτεία υλοποίησής τους και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει ότι «το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος, άμεσα δημοκρατικά εκλεγμένος, θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ρωτά την Κομισιόν εάν «σκοπεύει να σεβαστεί τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην παρακολούθηση των προγραμμάτων προσαρμογής» και «με ποιον τρόπο θα εγγυηθεί τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του νέου ελληνικού προγράμματος και τον πλήρη σεβασμό των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του κοινοτικού δικαίου, το οποίο παραβιάστηκε βάναυσα στα προηγούμενα προγράμματα».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά διευκρινίσεις από την Κομισιόν σχετικά με την υποχρεωτική ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο στην προετοιμασία του νέου ελληνικού προγράμματος, όπως προβλέπει και το άρθρο 7.4.3 του Κανονισμού 472/2013.

Παρατίθεται ολόκληρη η ερώτηση:

Σε δύο εκθέσεις του για την πορεία εκτέλεσης και για τα αποτελέσματα των Προγραμμάτων Προσαρμογής της Ελλάδα, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στους ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών, στα επίπεδα απασχόλησης, ανεργίας και φτώχειας και στο επίπεδο παροχών κοινωνικής πολιτικής. Επιπροσθέτως, διαπιστώνει την καταστρατήγηση, κατά τον σχεδιασμό και εφαρμογή των Προγραμμάτων, του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ, σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης των μέτρων που εφαρμόστηκαν και τον πλήρη παραμερισμό του Ευρωκοινοβουλίου, στον σχεδιασμό των προγραμμάτων, την εποπτεία υλοποίησής τους και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με δεδομένο ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος, άμεσα δημοκρατικά εκλεγμένος, θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει ενημερωθεί το Ευρωκοινοβούλιο για την πρόοδο στην προετοιμασία του νέου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με το άρθρο 7.4.3, του Κανονισμού 472/2013 και εάν όχι, γιατί;

2. Σκοπεύει να σεβαστεί τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των προγραμμάτων προσαρμογής;

3. Με ποιον τρόπο θα εγγυηθεί τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του νέου ελληνικού προγράμματος και τον πλήρη σεβασμό των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του κοινοτικού δικαίου, το οποίο παραβιάστηκε βάναυσα στα προηγούμενα προγράμματα;


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης προς Κομισιόν για παραβιάσεις Συνθηκών και Δικαίου"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στους FT: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ευρώ

Το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε αναλύει ο πρώην υπουργός σε άρθρο του στους Financial Times. Το είχα παρουσιάσει όταν παρέδιδα τα ηνία του ΥΠΟΙΚ, τονίζει. Τι λέει για το "χακάρισμα" των ΑΦΜ. Πώς θα μειώνονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Βολές κατά του Τύπου και της τρόικας.

Στα θεμέλια της ευρωζώνης κρύβεται ένα παράδοξο. Κυβερνήσεις εντός της νομισματικής ένωσης δεν διαθέτουν μια κεντρική τράπεζα που να τις «φυλάει», ενώ η κεντρική τράπεζα δεν έχει μια κυβέρνηση που να τη στηρίξει.

Αυτό το παράδοξο δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς θεμελιώδεις θεσμικές αλλαγές.

Όμως υπάρχουν βήματα που τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις. Ένα βήμα που σκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονταν στη χρόνια έλλειψη ρευστότητας ενός οικονομικά πιεσμένου δημόσιου τομέα και της επίπτωσή της στον ιδιωτικό τομέα που υποφέρει εδώ και πολύ καιρό.

Δεδομένης της απουσίας μιας κεντρικής τράπεζας που θα στηρίζει τις προσπάθειες του κράτους, οι καθυστερούμενες οφειλές της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα (σε ιδιώτες και σε εταιρείες) από το 2008 είναι αενάως αποπληθωριστικές.

Πράγματι, οι καθυστερούμενες οφειλές - λόγω των σημαντικά καθυστερημένων επιστροφών του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος και των πληρωμών προς τους προμηθευτές- ξεπερνούσαν διαρκώς το 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, η επίπτωση της ανατροφοδότησης (feedback effect) δίνει ώθηση στις φορολογικές καθυστερήσεις που, με τη σειρά τους, ενισχύουν τον κύκλο της γενικευμένης έλλειψης ρευστότητας.

Η απλή ιδέα μας ήταν να επιτρέψουμε την πολυμερή ακύρωση των καθυστερούμενων οφειλών μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα πλατφόρμα πληρωμών της ΓΓΔΕ.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ανά ΑΦΜ ένας αντίστροφος λογαριασμός στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ και να πιστωθεί με καθυστερούμενες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες ή οργανισμούς. Οι κάτοχοι των ΑΦΜ θα μπορούσαν να μεταφέρουν credits από τον αντίστροφο λογαριασμό είτε προς το κράτος (αντί της καταβολής φόρου) ή σε οποιονδήποτε άλλον αντίστροφο λογαριασμό ΑΦΜ.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, πως το κράτος χρωστά 1 εκατ. ευρώ στην Εταιρεία Α και η εταιρεία χρωστά 30.000 σε έναν υπάλληλο συν άλλα 500.000 στην Εταιρεία Β που της παρείχε αγαθά και υπηρεσίες. Ο υπάλληλος και η Εταιρεία Β επίσης χρωστούν, αντίστοιχα, φόρους 10.000 ευρώ και 200.000 ευρώ στο κράτος.

Στην περίπτωση αυτή, το προτεινόμενο σύστημα θα έδινε την δυνατότητα για άμεση ακύρωση καθυστερούμενων οφειλών ύψους τουλάχιστον 210.000 ευρώ. Ξαφνικά, μια οικονομία όπως η Ελληνική θα αποκτούσε σημαντικό βαθμό ελευθερίας εντός της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.

Σε μια δεύτερη φάση ανάπτυξης που δεν είχαμε τον χρόνο να εξετάσουμε σωστά, οι εφαρμογές των smartphones και οι κάρτες των πολιτών θα μπορούσαν να προσθέσουν έναν βαθμό ευελιξίας και προσβασιμότητας που θα εγγυούνταν μια ευρεία υιοθέτηση.

Το προβλεπόμενο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να υποκαταστήσει την απουσία πλήρως λειτουργικών αγορών δημοσίου χρέους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας πιστωτικής κρίσης όπως αυτή που πλήττει την Ελλάδα από το 2010.

Φορείς του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι για την απόκτηση credits από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, χρησιμοποιώντας τον κανονικό τους τραπεζικό λογαριασμό, και να τα προσθέσουν στον αντίστροφο λογαριασμό τους. Αυτά τα credits θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μετά, ας πούμε, από έναν χρόνο για σβήσουν μελλοντικοί φόροι με έκπτωση (για παράδειγμα, 10%).

Όσο θα υπήρχε πλαφόν στα συνολικά φορολογικά credits και το μέγεθός τους ήταν απόλυτα διαφανές, το αποτέλεσμα θα ήταν μια δημοσιονομικά υπεύθυνη αύξηση της ρευστότητας του κράτους και μια ταχύτερη επιστροφή στις αγορές χρήματος στην οποία οι κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, έχουν απολέσει την πρόσβαση.

Καθώς παρέδιδα τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών στον φίλο μου Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 6 Ιουλίου, παρουσίασα έναν πλήρη απολογισμό των projects του υπουργείου, τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα κατά την διάρκεια της 5μηνης θητείας μου. Το νέο σύστημα πληρωμών που περιγράφεται εδώ ήταν μέρος αυτής της παρουσίασης. Κανένα μέλος του Τύπου δεν έδωσε σημασία.

Όταν όμως μια τηλεφωνική συζήτηση με έναν μεγάλο αριθμό διεθνών επενδυτών, που είχε οργανωθεί από τον φίλο μου Norman Lamont και τον David Marsh του επίσημου φόρουμ νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διέρρευσε παρά τον κανόνα Chatham House στον οποίον συμφωνήσαμε με τους ακροατές, ο Τύπος έκανε πάρτι. Καθώς είναι προσηλωμένος στην απεριόριστη ειλικρίνεια και την πλήρη διαφάνεια, έδωσα στο OMF IF άδεια να δημοσιοποιήσει τις καταγεγραμμένες συνομιλίες.

Αν και κατανοώ τον ενθουσιασμό του Τύπου που απορρέει από ορισμένα στοιχεία αυτής της συνδιαλλαγής, όπως το ότι έπρεπε να εξετάσω ανορθόδοξους τρόπους για να αποκτήσω τρόπους στα συστήματα του υπουργείου μου, υπάρχει μόνο ένα ζήτημα που έχει σημασία από την άποψη του δημοσίου συμφέροντος.

Υπάρχει ένας ειδεχθής περιορισμός εθνικής κυριαρχίας που έχει επιβληθεί από την τρόικα των δανειστών στους Έλληνες υπουργούς, στους οποίους απαγορεύεται η πρόσβαση σε τμήματα των υπουργείων τους που είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών.

Όταν η απώλεια κυριαρχίας, λόγω μη βιώσιμου επίσημου χρέους, φέρνει πολιτικές κάτω του βέλτιστου σε κράτη που είναι ήδη πιεσμένα, τότε κάποιος γνωρίζει πως υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάνης Βαρουφάκης στους FT: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ευρώ"

Αποφυλακίστηκε ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Την πύλη εξόδου των φυλακών Διαβατών πέρασε, λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κρατείτο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.

"Με αδίκησαν όσο ελάχιστους ανθρώπους. Παρέμεινα στη φυλακή δύο χρόνια, πέντε μήνες και μία ημέρα, απολύτως άδικα. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σήμερα έξω, ελεύθερος, χάρη στον ευεργετικό νόμο του κ. Παρασκευόπουλου. Διατηρώ την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη και θέλω να πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει την τιμή και υπόληψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης" τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος στις πρώτες δηλώσεις μετά την αποφυλάκισή του.

Σε ερώτηση για το πώς πέρασαν τα χρόνια μέσα στη φυλακή, απάντησε: "θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε".
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει την απελευθέρωσή του, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, ο τέως δήμαρχος είχε προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και κάνοντας επίκληση στην πιστοποίηση που έλαβε, σύμφωνα με την οποία έχει αναπηρία μεγαλύτερη του 67%, ζητούσε να αποφυλακιστεί.

Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση, υιοθετώντας -μάλιστα- προηγούμενη πρόταση της αντιεισαγγελέως Αλεξάνδρας Ανδρέου, που είχε ανάψει το "πράσινο φως" για την αποφυλάκισή του.

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών από το Εφετείο για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου κι από τον Φεβρουάριο του 2013 εξέτιε την ποινή του στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.

Εξέτισε περισσότερο από το 1/5 της ποινής των 12 ετών, που ήταν και προϋπόθεση για να αποφυλακιστεί με τον νέο νόμο.

AΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος"

Μητρόπουλος: Αφελής ο Βαρουφάκης - Έβλαψε το ελληνικό ζήτημα [ΒΙΝΤΕΟ]

«Με την αμετροέπειά του, με την αφέλειά του, με τον ζήλο του να αναδείξει περισσότερο τις ιδέες του φαίνεται ότι έβλαψε το ελληνικό ζήτημα» υποστήριξε μιλώντας για τον πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Είτε λειτούργησε ατομικώς είτε λειτούργησε επικοινωνώντας ή κοινωνώντας το σχέδιό του στον Πρωθυπουργό ή σε άλλους φαίνεται ότι ήξερε τις προθέσεις του ο Σόιμπλε και δανειστές με συνέπεια τη σφοδρότητα των μέτρων να την υποστούμε και από αυτό το σχέδιο...φαίνεται ότι αυτά που λέει τα είχε εκμυστηρευτεί ή τα είχε εκφράσεις ως απειλή, ως ένα από τα σχέδιά του» ανέφερε ο Αλέξης Μητρόπουλος.



Εκτίμησε, ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός «δεν πρέπει να ήταν κοινωνός αυτών των παιδαριωδών, των αφελών, των επικίνδυνων φάσεων αυτού του σχεδίου». Πάντως, δεν απέδωσε δόλο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «περιπέτειες θεωρητικές, αρκετά παιδαριώδεις, αρκούντως αφελείς».

«Περισσότερο θεωρώ ότι αφορά ονειροπαρμένους και αφελείς και λιγότερο ανθρώπους που λειτουργούσαν με δόλο και σχέδιο, διότι έπρεπε να ξέρει, φοβούμαι ότι και πολλοί άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φοβούμαι και η δική μας, έχουν δεσμευτεί γραπτά ότι και να φύγουμε από το ευρώ θα πληρωθεί κανονικά και εντόκως και εγκαίρως το χρέος μας» σημείωσε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Αφελής ο Βαρουφάκης - Έβλαψε το ελληνικό ζήτημα [ΒΙΝΤΕΟ]"

Γεννηματά σε Τσίπρα: Διαγράψτε το Βαρουφάκη ή απολογηθείτε στο λαό

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για το λεγόμενο Plan B Βαρουφάκη ζητά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννήματα. Κάνει λόγο για «νέο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο» και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα: «είτε να διαψεύσει και να διαγράψει τον Βαρουφάκη είτε να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού για τις δραματικές συνέπειες των μεθοδεύσεών του».

Σε ερώτησή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά και να κρύβεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για "πρωτοβουλίες" συνεργατών του, αλλά και του αρμόδιου επί των Οικονομικών υπουργού του». Κάνει επίσης λόγο για «ποινικά κολάσιμες πράξεις» και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για την προσωπική του ανάμειξη στο Plan B.

Η ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ

«Είναι γνωστές οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το Plan B (προθάλαμος του Grexit) της Κυβέρνησης.

»Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης είχε τονίσει ότι:

»"Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Είχαμε Plan B. Το διαμορφώσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού, που μας είχε δώσει εντολή να το κάνουμε".

»Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις και την ηχητική καταγραφή της ομολογίας του ίδιου του κ. Βαρουφάκη, το Plan B του περιελάμβανε σχεδιασμό για υποκλοπή του ΑΦΜ των πολιτών, πράγμα που συνιστά συνέργεια σε ποινικά κολάσιμες πράξεις σχετικά με το νόμισμα και την οικονομία της χώρας.

»Γίνεται σαφές ότι ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά και να κρύβεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «πρωτοβουλίες» συνεργατών του, αλλά και του αρμόδιου επί των Οικονομικών Υπουργού του.

»Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο.

»Ο κ. Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή και τον Ελληνικό λαό για τους σχεδιασμούς του Plan B, καθώς και για την προσωπική του ανάμειξη σε αυτούς.

»Και είτε να διαψεύσει και να διαγράψει τον κ. Βαρουφάκη, είτε να απολογηθεί ενώπιον του Ελληνικού λαού για τις δραματικές συνέπειες των μεθοδεύσεών του.

»Όπως οφείλει να καταθέσει όπως του έχω ζητήσει από τις 22/07 όλα τα σχετικά έγγραφα, με δεδομένη την ιδιότητά τους ως Δημοσίων Εγγράφων.

»Έτσι θα κριθεί το αν και το πόσο αξιόπιστη και ειλικρινής ήταν αυτή η διαπραγμάτευση, που επιβάρυνε τον ελληνικό λαό με θυσίες άνω των 14 δις για τα επόμενα τρία χρόνια.

»Όταν το θέμα του Grexit είναι ένας κίνδυνος ακόμη υπαρκτός, όταν οι διαπραγματεύσεις για την Σύμβαση δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν απόλυτα, τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους της Κυβέρνησης. Και φυσικά οι βουλευτές που καλούνται να ψηφίζουν επώδυνα μέτρα, για να εξασφαλισθεί η προοπτική εξόδου από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

»Για τους λόγους αυτούς:

»Ερωτάται ο πρωθυπουργός

α) Ποια ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιό στόχο;

β) Ποια ήταν ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;

γ) Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πως του γνωστοποιήθηκαν.;

δ) Ποια ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;

ε) Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;

στ) Παραμένει κατά την Κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για την χώρα η παραμονή στην ζώνη του Ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά σε Τσίπρα: Διαγράψτε το Βαρουφάκη ή απολογηθείτε στο λαό"

ΝΔ: Αμεση κλήση Βαρουφάκη στην Εξεταστική για τα Μνημόνια

Την άμεση κλήση σε εξέταση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάββας Αναστασιάδης, Μάκης Βορίδης και Χρήστος Σταϊκούρας.

Ολόκληρη η επιστολή:
«Προς την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων

Αίτημα για Κλήση
Του Ιωάννη Βαρουφάκη, πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατοίκου Αίγινας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Αιτούμαστε την κλήση σε εξέταση του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Βαρουφάκη για τους ακόλουθους λόγους:

Ο ανωτέρω διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, έως την 6η Ιουλίου 2015. Σε όλο αυτό το διάστημα, διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση της χώρας μας με την Τρόικα, τους τρεις θεσμούς, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εκ της θέσεως του, ως Υπουργός Οικονομικών, που συμμετείχε σε όλα τα Eurogroup, είχε αποφασιστικό ρόλο στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκύπτει με σαφήνεια ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών:

α) Eίχε συστήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξετάσει εναλλακτικό σχέδιο απομάκρυνσης της χώρας από την Ευρωζώνη και έκδοσης, αρχικώς, παραλλήλου και, εν συνεχεία, εθνικού νομίσματος, κατά τα λεγόμενά του, μάλιστα, εν γνώσει του Πρωθυπουργού. Για την υλοποίηση μάλιστα του λεγόμενου Plan B χρησιμοποιούσε ομάδα συνεργατών και εν αγνοία των υπηρεσιών επεξεργαζόταν σχέδια λειτουργίας παρατραπεζικού συστήματος με τη χρήση των ΑΦΜ, το οποίο θα λειτουργούσε καταρχήν μέσα στο ευρώ με τη δυνατότητα να μετατραπεί σε προπομπό της νέας Δραχμής, όπως και ο ίδιος αποδέχθηκε σε διάλογο με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds στις 16 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ που ασχολείται με αναλύσεις.

β) Δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί εκτός χρηματοδοτικής στήριξης. Συγκεκριμένα, στις 20 Φεβρουαρίου 2015, είχε υπογράψει τετράμηνη παράταση του τότε υφιστάμενου προγράμματος χρηματοδότησης (δανειακής σύμβασης και Μνημονίου) έως τις 30 Ιουνίου 2015 και εάν ως τότε δεν ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις, η χώρα θα βρισκόταν στο κενό. Δηλαδή, χωρίς πρόγραμμα στήριξης, σε καθεστώς χρεωκοπίας και με τις τράπεζες, μη έχοντας στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), σε υποχρεωτική τραπεζική αργία και με την επιβολή capital controls, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι τελικά εκδηλώθηκαν λόγω των πράξεων και παραλείψεων του συγκεκριμένου Υπουργού.

γ) Οδήγησε την Ελληνική οικονομία, ως Υπουργός Οικονομικών, με την διαπραγματευτική του τακτική (δημιουργική ασάφεια) και την ενσυνείδητη κωλυσιεργία και παρακώλυση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, σε κατάρρευση.
Το ανωτέρω επιβεβαιώνεται από τα εξής γεγονότα κατά το τελευταίο εξάμηνο:

•Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014.
•Η ανεργία αυξάνεται και πάλι, μετά τη μικρή μείωσή της το 2014.
•Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «κατρακυλήσει».
•Το διαφορικό επιτόκιο (spread) των Ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
•Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, έχει αυξηθεί.
•Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου, το τελευταίο εξάμηνο, και πριν το κλείσιμό του, καταγράφει σημαντικές απώλειες, με κόστος για το Δημόσιο από την απώλεια αξίας μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες.
•Η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει.
•Η «εσωτερική στάση πληρωμών» διευρύνεται και διογκώνεται με την υποεκτέλεση των δαπανών του Προϋπολογισμού και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
•Η Κυβέρνηση έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό.
•Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια, έχει πλέον διαταραχθεί λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων και της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, τελικά, λόγω της επιβολής της τραπεζικής αργίας και των capital controls.
•Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά, καθώς πλέον κατέστη αναγκαία η σύναψη νέου δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ με επαχθείς όρους, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
•Η χώρα δεν εκπλήρωσε έγκαιρα τις δανειακές της υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το αίτημά μας αυτό είναι συναφές με το προς εξέταση αντικείμενο της Επιτροπής μας καθόσον συνέχεται με την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης που εμπίπτει στο ερευνητικό εύρος της Επιτροπής.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Αιτούμαστε όπως γίνει δεκτό το ανωτέρω αίτημά μας για να εξεταστεί κατά προτεραιότητα ο ανωτέρω πρώην Υπουργός από την Επιτροπή μας και κυρίως για να καταστεί σαφές εάν οι πράξεις του αυτές έγιναν εν γνώσει του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 28.07.2015
Οι αιτούντες Βουλευτές
Αθανασίου Χαράλαμπος
Αναστασιάδης Σάββας
Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
Σταϊκούρας Χρήστος»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Αμεση κλήση Βαρουφάκη στην Εξεταστική για τα Μνημόνια"

Πρόσληψη 5.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ζήτησε ο Μπαλτάς από τον Σταθάκη

«Κάναμε κοινωνό τον κ. Σταθάκη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους αναπληρωτές, του θέσαμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά τις διαστάσεις του προβλήματος και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη λύση, ώστε όντως όλα τα σχολεία να αρχίσουν (σ.σ. τον Σεπτέμβριο) κανονικά, με τα ωράρια που υπάρχουν, όπως πάντα». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, ήταν η εύρεση πόρων από τον προϋπολογισμό για την πρόσληψη περίπου 5.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το ερχόμενο σχολικό έτος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο κ. Μπαλτάς είχε δηλώσει, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι το υπουργείο διαθέτει ήδη τα κονδύλια που χρειάζονται για την πρόσληψη 10.000 αναπληρωτών, μέσω ΕΣΠΑ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσληψη 5.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ζήτησε ο Μπαλτάς από τον Σταθάκη"

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε το «κουαρτέτο»

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έφτασαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των θεσμών καθώς από εκεί θα ξεκινήσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Στο ΓΛΚ μετέβησαν περίπου 12 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με βασικό αντικείμενο τη συγκέντρωση στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Το «κουαρτέτο» θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτος έφτασε το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Ότι είναι να μάθετε για τις συναντήσεις θα το μάθετε από τους συντονιστές της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε ένα γραφείο υποστήριξης της διαπραγμάτευσης. Ενημερωνόμαστε και δίνουμε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κυλήσει ομαλά η διαπραγμάτευση» είπε στους δημοσιογράφους.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε το «κουαρτέτο»"

Η Αυστρία ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά μόνο… δωρεάν

Οι Αυστριακοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι (ÖBB) ενδιαφέρονται να αναλάβουν τους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά μόνο… δωρεάν. Ο πρόεδρός τους, Κρίστιαν Κερν, παραχώρησε συνέντευξη στο αυστριακό οικονομικό περιοδικό Trend και αποκλείει την καταβολή αντιτίμου ενώ αντιτίθεται επί της ουσίας και στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

«Θα εξετάσουμε την περίπτωση. Όμως γνωρίζω πολύ καλά τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και εξεπλάγην από τα ποσά που επιδιώκονται από την ιδιωτικοποίηση. Σε περίπτωση που εξετάσουμε σοβαρά την περίπτωση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τότε αποκλείω κατηγορηματικά την καταβολή αντιτίμου» υποστήριξε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σε άλλες δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων επικρίνει τη στάση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. «Αυτό που κάνουν ΔΝΤ και Κομισιόν δεν έχει σχέση με τα πραγματικά στοιχεία. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους» τονίζει ο Κερν.

Σύμφωνα με τον Κερν οι ειδικοί του ΔΝΤ σημειώνουν στα έγγραφά τους «φανταστικά ποσά και βάσει αυτών προχωρούν την ιδιωτικοποίηση ενός τομέα» που, σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους.

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι η πραγματική αξία των ελληνικών σιδηροδρόμων είναι άγνωστη. «Από την μια πλευρά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέτυχε πλεόνασμα το 2013 μετά από πρόγραμμα εξυγίανσης, από την άλλη όμως ο όποιος ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να επενδύσει μεγάλα ποσά, μιας και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι απαρχαιωμένο» σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις το 17% του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα είναι ηλεκτροδοτημένο, τη στιγμή που ο μέσος όρος ηλεκτροδότησης στην Ε.Ε. κυμαίνεται γύρω στο 54%. Πάντως, οι μικρές αποστάσεις σε μια μικρή χώρα καθιστούν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σχετικά ασύμφορες, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αυστρία ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά μόνο… δωρεάν"

Πανούσης: Ανάξιος του αξιώματος του ο Βαρουφάκης

Σφοδρή κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών άσκησε ο Γιάννης Πανούσης με αφορμή την αποκάλυψη του εναλλακτικού σχεδίου που μελετούσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την άποψη ότι υπήρχε σχέδιο για Grexit το οποίο δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός και ότι «προφανώς υπάρχουν ποινικές ευθύνες», αλλά πρότεινε και την πολιτική απαξία του πρώην υπουργού Οικονομικών.

«Το ‘καναν αυτό και οι Αρχαίοι, για άτομα που δεν ήταν άξια του αξιώματος που κατείχαν. Τους απαξίωναν πολιτικά». σημείωσε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Ανάξιος του αξιώματος του ο Βαρουφάκης"

Κατσέλη: Ζητήσαμε 10 δισ. ευρώ προκαταβολή από τον ESM

«Ζητήσαμε 10 δισ. ευρώ από τον ESM για να υπάρξει μια πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση πριν την τελική ανακεφαλαιοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του χρόνου» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Όπως ανέφερε η κα Κατσέλη στην ΕΡΤ είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος των τραπεζών, να λειτουργήσουν αποδοτικά σε ένα περιβάλλον περιορισμών κεφαλαίων.

Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν τρεις μεγάλους στόχους:

1) Να εξυπηρετήσουμε όσο μπορούμε τους συναλλασσόμενους

2) Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις όσο μπορούμε

3) Να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα

«Πρέπει το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί κάποια στιγμή στο βασικό του ρόλο, να ρίξει χρήμα στην αγορά και να στηρίξει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «από σήμερα το σύστημα άρχισε να αποκεντρώνεται. Με την ΠΝΠ της Παρασκευής μπορεί κάθε τράπεζα μόνη της να χορηγεί 100.000 ευρώ ανά πελάτη. Εχουμε καταθέσει πρόταση, το πλαφόν των 100.000 όσο το δυνατόν να διευρυνθεί, όπως και να αυξηθούν τα όρια για κάθε τράπεζα, αλλά είναι απόφαση του υπουργείου οικονομικών και της ΕΚΤ, ανάλογα και με τη ρευστότητα στο σύστημα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: Ζητήσαμε 10 δισ. ευρώ προκαταβολή από τον ESM"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news