facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

O Πρόεδρος απάντησε στην Πρόεδρο και την άδειασε...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος απέστειλε απαντητική επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Προς την
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2015

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας επισημαίνω ότι δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν’ ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων μου για το περιεχόμενο της με αρ. πρωτ. 2739/22.7.2015 επιστολής σας.

Και τούτο διότι:

• Πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.

• Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς.

Με τιμή
Προκόπιος Παυλόπουλος

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "O Πρόεδρος απάντησε στην Πρόεδρο και την άδειασε..."

Επιστολή Ζωής σε Παυλόπουλο-Τσίπρα για εκτροπή του Συντάγματος

Mιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε πως απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., καταγγέλλοντας την παραβίαση -όπως εκτιμά- του Συντάγματος με τις συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

«Αυτό που ζητούν είναι αν μπορούσα να εξέδιδα και μία σφραγίδα “Βουλή των Ελλήνων” για να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι ««έχω θεσμική υποχρέωση να αντιδράσω ως Πρόεδρος της Βουλής και να ζητήσω από όλους να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτή την εκτροπή», κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα σε άλλη μία εκδήλωση της Δημοκρατίας».

Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:

1) σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και

2) σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.

δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.

Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.

Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.

Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.

Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.

Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς. Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.

Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.

Αθήνα, 22/7/2015

Με τιμή,

Η Πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

Θέμα μομφής κατά Κωνσταντοπούλου θέτει ο Δένδιας

Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου άναψε τα αίματα στη Βουλή, με τον Νίκο Δένδια εκ μέρους της ΝΔ να λέει ότι μετά από την τοποθέτηση αυτή οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει είτε να παραιτηθούν αν παραδέχονται ότι γίνονται αντικείμενα εκβιασμού ή να υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε να μην είναι τόσο σύντομη η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή αλλά ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις που προκαλούν δυσκολίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Ζωής σε Παυλόπουλο-Τσίπρα για εκτροπή του Συντάγματος"

ΝΔ: Κίνημα υπέρ της παραμονής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Κίνημα υπέρ της μη εκλογής προέδρου της ΝΔ στις 30 Αυγούστου και ουσιαστικά υπέρ της παραμονής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, 48 βουλευτές από τους 76, υπέγραψαν κείμενο να παραταθεί η παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα και με το κυβερνητικό κόμμα να οδεύει σε διάσπαση είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν άμεσα, όπως ζητούν άλλοι συνάδελφοι τους οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού».

Η συλλογή των υπογραφών γίνεται εν όψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επιθυμεί να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σε σχέση με την παραμονή του ή μη στην ηγεσία.

Υπέρ της παραμονής Μεϊμαράκη τάσσονται μεταξύ άλλων οι κκ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γιώργος Κουμουτσάκος, κ.α.

Το κείμενο μεταξύ άλλων υπογράφουν και οι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σίμος Κεδίκογλου, Αθανάσιος Δαβάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, κ,α. και η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση στις πληροφορίες που διακινήθηκαν πως ο κ. Μεϊμαράκης δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στις 30 Αυγούστου.

Η κυρία Μπακογιάννη δεν υπέγραψε και έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού αυτή την περίοδο που υπάρχει η εκκρεμότητα στη χώρα, καθώς μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν του έγινε κρούση, ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί να αλλάξει η διαδικασία εκλογής και απλά διευκρίνισε πως μπορεί να συζητήσει το θέμα του χρόνου εκλογής.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης είναι υπέρμαχοι της άποψης να γίνουν άμεσα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Κίνημα υπέρ της παραμονής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη"

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δις

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, για να συζητήσουν τις προτάσεις που περιγράφονται στο Ανακοινωθέν «Μια νέα αρχή για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ελλάδα» της 15ης Ιουλίου, ώστε να απελευθερωθούν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Για την περίοδο 2014-2020 πάνω από 35 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μεταξύ των οποίων 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Αντιπροσωπεύουν μια βασική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρω-Συνόδου της 12ης Ιουλίου.

Οι προτάσεις, που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπουν συντελεστή συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει στον Ελληνικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν, επίσης, την άμεση διάθεση στις Ελληνικές Αρχές του 5% που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Τέλος, για την προγραμματική περίοδο 2014-2010, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του συντελεστή προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσω να δουλεύω με τις Ελληνικές Αρχές στα πλαίσια της Ομάδας Υψηλής Επαφής, που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθεί όλη η διαθέσιμη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 και να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια της ΕΕ που προγραμματίζονται για την περίοδο 2014-2020».

Η Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Η συνάντησή μας με τον Υπουργό Σταθάκη ήταν φιλική και απέφερε καρπούς. Συμφωνήσαμε να έχουμε διαρκή διάλογο, καθώς μια στενή συνεργασία της Επιτροπής με τις Ελληνικές Αρχές είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής σε όρους ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Προσωπικά δεσμεύτηκα να προσφέρω όλη τη βοήθεια που θα απατηθεί τα επόμενα χρόνια και προτίθεμαι να πάω στην Ελλάδα αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να εξηγήσω στις Διαχειριστικές Αρχές πώς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτές τις νέες δυνατότητες και να διασφαλίσω άμεση, αποτελεσματική και στρατηγική χρήση των κεφαλαίων, έχοντας στην καρδιά τα καλύτερα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών»

Ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Οι προτάσεις αυτές είναι πολύ θετικές. Μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ρευστότητας με εμπροσθοβαρείς πληρωμές και παροχή ευελιξίας για την αποπληρωμή των έργων. Θα συνεργαστούμε στενά με τις ικανές αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 μέχρι το τέλος του 2015 και για να αξιοποιηθεί η χρηματοδοτική ασφάλεια που δημιουργούν οι νέες προτάσεις, απαιτείται η άμεση συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ)».

Μετά από αίτημά της, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από ειδικά διαμορφωμένη τεχνική βοήθεια για μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή από την νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής. Η Υπηρεσία ξεκίνησε το έργο της την 1η Ιουλίου και στηρίζεται στην πολύτιμη εμπειρία της Task Force για την Ελλάδα και άλλη τεχνική βοήθεια που προσέφεραν τα κράτη-μέλη. Η τεχνική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί σε μια σειρά τομέων πολιτικής, σε συμφωνία με τις Ελληνικές Αρχές.

Αθηναϊκό Πρακτορείο/tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προτάσεις της Κομισιόν για το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δις"

Αναστασιάδης: Ο Ακιντζί εκφράζει τις τουρκοκυπριακές θέσεις και όχι τις δικές μας

Οτιδήποτε συμφωνείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ανακοινώνεται, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Κερύνειας, ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Ακιντζί έχει αποκαλύψει πολλά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και ερωτηθείς αν είναι αυτά που συζητούνται ή κατά πόσο είναι απόψεις του ιδίου του κ. Ακιντζί, είπε ότι «οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό που θέλω να πω είναι», συνέχισε, «ότι στο τραπέζι υπάρχουν οι δικές μας προτάσεις και οι δικές τους προτάσεις. Είπε τι συζητείται, δεν είπε ότι καταλήξαμε».

«Ένα θέλω να ξεκαθαρίσω, και θα το πω και στους συμπατριώτες μας Κερυνειώτες: Οτιδήποτε συμφωνείται θα ανακοινώνεται. Θα ενημερώνω το λαό για να μην υπάρχει και παραπληροφόρηση, ούτε από τη μια ούτε και από την άλλη πλευρά, εννοώ ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε όμως και από κάποιους οι οποίοι δεν θα ήθελαν να δουν ότι επιτέλους μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι που είναι επιθυμητό, την επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί μιλά για μόνιμες παρεκκλίσεις και για εγγυημένες πλειοψηφίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Ο Ακιντζί εκφράζει τις τουρκοκυπριακές θέσεις και όχι τις δικές μας"

Εκτός παιδικών σταθμών 40.000 παιδιά

Κατά 4 εκατ. ευρώ μειώνει τα κονδύλια η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο τομέα - Τα στοιχεία παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης

Σαράντα χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός των παιδικών και βρεφικών σταθμών μετά τη μείωση των κονδυλίων της κυβέρνησης κατά τέσσερα εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα στοιχεία παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Συντυχάκης επισήμανε ότι από 188 εκατομμύρια που δόθηκαν πέρσι, φέτος θα δοθούν για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς 184 εκατομμύρια, όταν «οι λαϊκές ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και πολλαπλασιάζονται από χρόνο σε χρόνο, λόγω και της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης».

Σημείωσε ακόμα ότι μέχρι και η ΚΕΔΕ «ζήτησε να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του Προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ», ενώ η «η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Φωτίου στη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ δεσμεύθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η χρηματοδότηση να είναι στα 200 εκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα ανέφερε ότι και αυτά τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα καταβληθούν, αφού «γνωρίζουμε, όπως γνωρίζετε και εσείς, πόσο επισφαλής είναι η κοινοτική χρηματοδότηση».

Η απάντηση του Νίκου Βούτση ήταν ότι από τις 125.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα καλυφθούν «αν δεν κάνω λάθος οι 85.000» και ευχήθηκε ότι «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φθάσουμε στις 125.000».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός παιδικών σταθμών 40.000 παιδιά"

ΕΚΤ: Νέα αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

Στην αύξηση του ορίου της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) από τα 89,5 δισ. ευρώ, στα 90,4 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες του Ευρωσυστήματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τη σχετική αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο επιβεβαιώνεται από ελληνικές τραπεζικές πηγές.

Η εν λόγω αύξηση του ELA, που ακολουθεί την αντίστοιχη αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, έγινε εν όψει της αναμενόμενης υπερψήφισης από το ελληνικό κοινοβούλιο του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν την έναρξη των συζητήσεων για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επιπλέον ρευστότητα εκτιμάται πως θα ανοίξει το δρόμο για την ομαλή επανέναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς με τα 900 εκατ. ευρώ διασφαλίζεται μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης που αναζητούσαν οι εγχώριες αρχές για να επαναλειτουργήσει η κεφαλαιαγορά.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Νέα αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ"

Μοσκοβισί: Συμφωνία πριν από τα τέλη Αυγούστου

Την ικανοποίηση της Επιτροπής για το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 μέρες όλες οι πλευρές έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μετέφερε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά το πέρας του κολλεγίου των Επιτρόπων, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών μόλις ξεκίνησαν και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν το δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου. Επίσης, είπε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή σε όλα τα επίπεδα με τις ελληνικές αρχές.

Σε ερώτηση σχετικά με τα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στην Ελληνική Βουλή, στα οποία δεν περιλαμβάνονται συνταξιοδοτικό και φορολογία αγροτών, ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν βεβαιώνει την αυστηρή τήρηση από την ελληνική πλευρά όλων όσων συμφωνήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και δε ζητά τίποτα παραπάνω. «Πρέπει να μείνουμε σ' αυτήν τη “βήμα-βήμα” προσέγγιση και να μην υπερβάλλουμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «μετά από μήνες αδιεξόδων υπάρχει σημαντική πρόοδος». Τέλος, σημείωσε πως οι μέχρι στιγμής κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους εταίρους της.

Τέλος, ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε ευρεία αναφορά στην επείγουσα χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSM, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής εισακούστηκε τελικά παρά τις αντιρρήσεις κάποιων κρατών μελών καθώς ήταν η πιο αποτελεσματική. Ενημέρωσε, δε, πως το σύστημα εγγυήσεων για τα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης που χρησιμοποιήθηκε για το δάνειο προς την Ελλάδα, έγινε μόνιμο με απόφαση του σημερινού κολλεγίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίηση του εν λόγω ταμείου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Συμφωνία πριν από τα τέλη Αυγούστου"

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών

Ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

«Με το νομοσχέδιο αυτό επέρχεται μετά από 25 χρόνια η νομιμότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι από το 1990 που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι και σήμερα λειτούργησαν υπό το καθεστώς των λεγόμενων ‘’προσωρινών αδειών’’», διαμηνύουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο και πλήρες νομοθέτημα που ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή τηλεόραση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο αντικείμενο αυτό και αξιοποιώντας οτιδήποτε θετικό προϋπήρξε σε προηγούμενα νομοθετικά κείμενα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2007, υπήρχε νόμος που προέβλεπε τη διενέργεια διαγωνισμού, ο οποίος, εδώ και οχτώ χρόνια, αναβάλλεται με τροπολογίες, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο καθεστώς ταυτόχρονης ομηρίας και ασυλίας των τηλεοπτικών σταθμών.

Το νομοσχέδιο υπογράφουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτή Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 24 Αυγούστου.

Τι προβλέπει

Με το σχέδιο νόμου αυτό:

• Καθιερώνονται αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο.

• Διακόπτεται η συνέχεια της δια νομοθετικών παρεμβάσεων «νομιμοφανούς» λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και κατά τη ψηφιακή μετάβαση.

• Η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος και εν συνεχεία θα εκδοθεί προκήρυξη από το ΕΣΡ για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για άδειες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και ανά κατηγορία προγράμματος (ενημερωτικού ή μη) και περιεχομένου. Πρώτα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια οι περιφερειακής εμβέλειας.

Ο αριθμός των αδειών - η χρονική διάρκεια των οποίων θα οριστεί στα 10 χρόνια - για την κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και γνωμοδότηση από το ΕΣΡ. Η δημοπρασία θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο θα γίνει προεπιλογή αυτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία και στο δεύτερο θα γίνει η δημοπρασία. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρίες - κοινοπραξίες και οι Ο.Τ.Α.

Μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων προβλέπονται:

α. Ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου , 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 για μη ενημερωτικούς. Σε περίπτωση που δεν είναι καταβεβλημένο το μετοχικό κεφάλαιο θα υπάρχει η πρόβλεψη για υποβολή εγγυητικής επιστολής προς κάλυψη του υπολειπόμενου κεφαλαίου με τύπο εγγυητικής που θα διασφαλίζει την πραγματική καταβολή των ποσών που αυτή αφορά. Το προαπαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για τις άδειες των περιφερειακών θα οριστεί με ΚΥΑ του Υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού Οικονομικών.

β. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας δεν θα πρέπει να υπολείπονται του ανωτέρω ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου. Η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να υφίσταται και καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας αλλιώς θα ανακαλείται.

γ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της οικονομικής διαφάνειας των συμμετεχόντων θα απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και για τις ημεδαπές και για τις αλλοδαπές εταιρίες και τίθεται έλεγχος πόθεν έσχες για τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν οι υποψήφιες εταιρίες και οι μέτοχοι αυτών.

δ. Επίσης προβλέπονται ποινικά κωλύματα για ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των ανωνύμων εταιριών που υποβάλλουν υποψηφιότητα καθώς και ασυμβίβαστα με συμμετοχή σε έρευνες μετρήσεων ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και διαφημιστικές επιχειρήσεις.

ε. Απαιτείται η τήρηση προϋποθέσεων τεχνικής και προγραμματικής πληρότητας από τους υποψήφιους τηλεοπτικούς σταθμούς.

στ. Διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και δημιουργούνται νέες, με καθορισμό ελαχίστων ορίων απασχολούμενου προσωπικού των υποψηφίων ανά κατηγορία και συγκεκριμένα τουλάχιστον 400 άτομα για τους εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, 50 άτομα για εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα, 20 άτομα για τους περιφερειακής εμβέλειας. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρους απασχόλησης.

ζ. Θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα υποψηφίων, μετόχων και νομίμων εκπροσώπων καθώς και τραπεζική ενημερότητα για την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους.

η. Η τιμή εκκίνησης για την κατηγορία κάθε άδειας θα καθορισθεί από τον Υπουργό Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται εκ νέου έλεγχος πόθεν έσχες για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά. Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, μετά την ανακήρυξη του ως αδειούχου, εφάπαξ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, ενώ επίσης ιδρύεται θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ η οποία θα είναι πάροχος δικτύου, διασφαλίζοντας την παροχή κατάλληλων υποδομών δικτύου σε όλες τις περιοχές της χώρας και με όρους ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης στο δίκτυο, δίνοντας έτσι τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη, καθώς και στο μονοπώλιο της DIGEA.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών"

«Ο Τσίπρας δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο»

Ευθύνες στον πρωθυπουργό ότι δεν διέθετε «ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών» όπως π.χ. την εθνικοποίηση των τραπεζών ή τη στάση πληρωμών, επιρρίπτει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, iskra.gr, ενώ παράλληλα εκφράζεται η ελπίδα «να διαψευστούν τα περί εκκαθαρίσεων».

«Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;» συνεχίζει το άρθρο και προσθέτει:
«Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο;».
Ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Πέρπερα:
«Από το απόγευμα της Τρίτης, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν, ύστερα από τη δήλωση του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του, την οποία άφησαν να διαρρεύσει "κυβερνητικές πηγές". Κοινή ήταν η εκτίμηση των συστημικών μέσων, ότι με αυτή τη δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την οδό της "εκκαθάρισης" όσων διαφωνούν με το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζουμε να διαψευστούν οι αντίπαλοί μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγείρεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε;
Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας- γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου;

Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;
Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν.

Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες "σταύρωναν" τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη».
Εμπόλεμο κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ψηφοφορίας
«Καζάνι» που βράζει θυμίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν από την τελική μάχη στη Βουλη για την ψήφιση των προαπαιτουμένων.

Μετά την ευθεία προειδοποίηση χθες του Αλέξη Τσίπρα προς τους "διαφωνούντες", τους οποίους κάλεσε να μην κρύβονται πίσω από την υπογραφή του, εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή πλατφόρμα, που κατηγορούν ουσιαστικά τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει εκκαθάριση και διάσπαση του κόμματος, υπουργοί και στελέχη παίρνουν θέση ή αποστάσεις από κάθε πλευρά, δείχνοντας τις προθέσεις τους ενόψει και της αποψινής ψηφοφορίας.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πανούσης μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM κάλεσε τον πρωθυπουργό να κόψει το γόρδιο δεσμό με τους διαφωνούντες καθώς όπως είπε δεν μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχουν τρία κόμματα.
Από την πλευρά του, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία ο κάθε βουλευτής πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση ώστε να υλοποιηθεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Στελέχη που προέρχονται από διαφορετικές συνιστώσες, όπως ο Γ. Μηλιός και ο Κ. Ήσυχος τονίζουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκε ποτέ και επιμένουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς ευρώ.
Αρνητική και στο 2ο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα η Ραχήλ Μακρή
Αρνητική απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, όπως, προέκυψαν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Η κ. Μακρή άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι «αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους» και τόνισε ότι «οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία».
Επίσης, ανέφερε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ με αυτό το τίμημα αποτελεί ληστεία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Τσίπρας δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο»"

Δεν θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Με νεότερη απόφασή της αστυνομίας δεν θα κλείσουν το απόγευμα οι Σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο του Μετρό, οι οποίοι θα παρέμεναν κλειστοί από 18:00 λόγω του συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015, έχει εξαγγείλει για τις 19:30, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο"

«Ο Β. Ρέστης δεν έχει σχέση με τις ανυπόστατες κατηγορίες και ζητά άμεση διαλεύκανση»

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα για δικαστικές διώξεις εναντίον του Βίκτωρα Ρέστη ο σύνηγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Σε μια περίοδο, που οι θεσμοί δοκιμάζονται λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι πολίτες ελπίζουν ότι η Δικαιοσύνη θα εξακολουθήσει να εγγυάται το Κράτος Δικαίου. Χτες κατακλύσθηκαν τα Μ.Μ.Ε. με το πόρισμα «καταπέλτη» της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη κατά του Βίκτωρος Ρέστη. Το συγκεκριμένο εισαγγελικό πόρισμα, καίτοι το αναζήτησα στην Εισαγγελία Αθηνών, δεν μου εδόθη. Σκέπτομαι να κάνω αίτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, που έχει εξαιρετικό νομικό ρεπορτάζ, για να μου χορηγηθεί αντίγραφο του πορίσματος, προκειμένου να ασκηθούν τα δικονομικά δικαιώματα του κ. Ρέστη, προς δόξαν του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας!!!
Η ποινική προδικασία χαρακτηρίζεται από μυστικότητα, το εισαγγελικό πόρισμα είναι απόρρητο υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίον διέρρευσε στον Τύπο και δεν εδόθη στους συνηγόρους υπερασπίσεως!!! Δέον να επισημανθεί ότι όλοι οι δημοσιογράφοι αναφέρονται στο πόρισμα της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.

Η Εισαγγελία του Α.Π. έχει νομική υποχρέωση να διερευνήσει, πώς έγινε η διαρροή του άνω απόρρητου υπηρεσιακού εγγράφου.

Επί της ουσίας της υποθέσεως : ουδεμία σχέση έχει ο κ. Βίκτωρας Ρέστης με τις πράξεις, που του αποδίδει το Εισαγγελικό Πόρισμα και αυτό θα αποδειχθεί, όταν η υπόθεση θα κριθεί από τους Έλληνες Δικαστές. Ουδείς από τους φερόμενους ως παθόντες δεν είχε καταθέσει μήνυση κατά του κ. Βίκτωρα Ρέστη (πλην ενός δικηγόρου), όταν συνέβησαν σε βάρος τους τα περιστατικά το 2011-2012.

Ετερόκλητες υποθέσεις, αρμοδιότητας Πλημμελειοδικείου, συνενώθηκαν από την Εισαγγελία (μάλιστα μια υπόθεση, που αφορούσε τον άνω δικηγόρο, «ανακλήθηκε» από το ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, κατά τρόπο δικονομικά αξιοπερίεργο, όλοι οι μάρτυρες – παθόντες κλήθηκαν -ομαδόν- να καταθέσουν στην Εισαγγελία τον Δεκέμβριο του 2014) και αναβαθμίσθηκαν σε κακουργήματα, με νομική τεκμηρίωση αντίστοιχη της μεγίστης νομικής κατάρτισης της κ. Ελένης Τουλουπάκη.

Η κ. Ελένη Τουλουπάκη είναι η Εισαγγελέας, που πρόσφατα διέταξε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κατά γνωστού επιχειρηματία για φορολογικές πράξεις του 2007, όταν η αυτόφωρη φορολογική διαδικασία θεσπίστηκε το 2010!!! Σε εκείνη την περίπτωση διαπομπεύθηκε -αδίκως- ένας άνθρωπος, που δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας. Κύριε Νίκο Παντελή, διακεκριμένε Αντιεισαγγελέα του Α.Π., πώς θα κρίνατε έναν υποψήφιο για εισαγωγή στον Εισαγγελικό Κλάδο, αν σας απαντούσε ότι θα εφάρμοζε την αυτόφωρη διαδικασία σε φορολογικό αδίκημα του 2007;;;

Ο κ. Ρέστης, απασχολεί στις επιχειρήσεις και στα πλοία του πάνω από 3.000 εργαζομένους, εισάγει πολύτιμο συνάλλαγμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στη χώρα, έχει μοναδική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση και προτίθεται να ζητήσει την άμεση δικαστική εκκαθάριση της άνω βορβορώδους δικογραφίας σε βάρος του.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Β. Ρέστης δεν έχει σχέση με τις ανυπόστατες κατηγορίες και ζητά άμεση διαλεύκανση»"

Όλγα Γεροβασίλη: «Πιθανόν να είναι αναπόφευκτο το διαζύγιο εντός ΣΥΡΙΖΑ»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «διαζυγίου» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι «αν σήμερα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δύο απόψεις που συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν μπορεί κάτι τέτοιο να συνεχιστεί».

Αφού τόνισε ότι ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρσφυγής στις κάλπες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, η κα Γεροβασίλη τόνισε ακόμη:

«Υπάρχουν δύο απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που υπήρχαν από πάντα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες όπως αρμόζει θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν είμαι εγώ αυτή που θα αποφασίσει» για τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

«Το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα χωρίς υλοποιήσιμη αντιπρόταση, προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ανοιχτά για το σχέδιο με το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος» πρόσθεσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλγα Γεροβασίλη: «Πιθανόν να είναι αναπόφευκτο το διαζύγιο εντός ΣΥΡΙΖΑ»"

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επί του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισαν την υπερεπείγουσα ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την προχειρότητά της αναγκάζει τη Βουλή να νομοθετεί υπό πίεση.

Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ τάχθηκαν κατά κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του αιτήματος της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κατεπείγουσα διαδικασία τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν τα επίμαχα θέματα που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους αγρότες, τα οποία όπως είπε θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή την διαπραγμάτευση. Οι ίδιοι οι θεσμοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι τώρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτά τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν θα διαφωνήσουμε γιατί νομοθετούμε υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα την ώρα της εθνικής ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση να μην φέρνει νομοθέτηση επί του γονάτου», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Καλούμαστε να επικυρώσουμε και όχι να νομοθετήσουμε. Είναι ντροπή και όνειδος για την ελληνική κυβέρνηση, δεν συμφωνούμε με την διαδικασία», υποστήριξε η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη.

«Δεν θα βάλουμε τη συντεχνία πάνω από την πατρίδα αλλά δεν είναι δυνατό να μην κάνουμε μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί τόσων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ποινική δικονομία», υπογράμμισε ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

«Να αφήσετε τις μεγαλοστομίες περί σωτηρίας της χώρας και του λαού. Αυτούς που θέλετε να σώσετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καταδικάζεται το λαό στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία με την οποία εμείς διαφωνούμε», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είναι προφανές ότι κανείς δεν αισθάνεται περήφανος, όλοι θα θέλαμε να αντισταθούμε αλλά σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση», υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και να πούμε όχι, αλλά ντρέπομαι. Έλεος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο, δεν επέδειξε όμως την απαιτούμενη ευαισθησία για τόσο σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα"

Συμφωνία Τσίπρα-τραπεζιτών για τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας

Στόχος όλων μας είναι να λήξει αυτή η δύσκολη πέριοδος και σιγά σιγά να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρίο της ένωσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κυρία Κατσέλη επικεντρώθηκε στο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» και επανέλαβε ότι «εμείς θα εργαζόμαστε με το νομοθετικό πλαίσιο του 2014 και αναμένουμε το νέο πλαίσιο από την κυβέρνηση για το πώς θα λειτουργούμε από το 2016».

Η διάρκειας περίπου 90 λεπτών συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον οποίο περιλαμβάνεται και το θέμα των πλειστηριασμών.

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΕΕΤ.

«Ήταν νομίζω απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρι ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, ευχαρίστησε για τη συνάντηση, προσθέτοντας «κοιτάζουμε μπροστά» αφού έληξε η τραπεζική αργία έληξε, Εκφράζοντας όλους, όπως είπε, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι «θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων». Χαρακτήρισε αυτό ως ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία, για να προσθέσει πως «όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

«Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπατε, χτες είχαμε μια δήλωση της ΕΕΤ ότι εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2013, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά», τόνισε.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «αυτές τις 3 εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική τη στάση του προσωπικού και υπογράμμισε ότι και η στάση των πολιτών ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη με την κυρία Κατσέλη να χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικό» αυτό τον παράγοντα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Τσίπρα-τραπεζιτών για τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας"

Αυγενάκης και άλλοι 20 βουλευτές της ΝΔ ερωτούν: Υπάρχει υπουργός με offshore;

Μετά τα 200.000 της οικογένειας Βαλαβάνη, ο βουλευτής της ΝΔ ζητά στοιχεία για δύο νέους υπουργούς: ο ένας διαθέτει offshore και ο άλλος έβγαλε μεγάλα ποσά στο εξωτερικό λίγο πριν τις εκλογές

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που απαιτούν άμεσες απαντήσεις φέρνει για μια ακόμα φορά στην Βουλή ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης με ερώτηση που συνυπογράφουν 20 βουλευτές της ΝΔ.

Μετά τις ερωτήσεις που οδήγησαν στην αποκάλυψη ότι η μητέρα της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη έβγαλε από την τράπεζα 200.000 ευρώ λίγο πριν την επιβολή των capital controls, ο κ. Αυγενάκης «στοχοποιεί» δύο νέους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, ο ένας διατηρεί off shore εταιρία ενώ ο δεύτερος έσπευσε να βγάλει στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά ποσά στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 λίγο πριν την προκήρυξη εκλογών.

Εκτός αυτών στην ερώτηση με τίτλο «Διαφθορά και το ήθος της «πρώτης φορά Αριστερά»» καταγράφει καραμπινάτα περιστατικά παραβίασης των ηθικών αρχών που εντοπίστηκαν κατά τους έξι πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, υπενθυμίζει την υπόθεση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου που φέρεται να λάμβανε προμήθεια 12% για επαναπροσλήψεις, το έμβασμα στο εξωτερικό του κ. Δημήτρη Μάρδα, την ενοικίαση της εξοχικής κατοικίας του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον διορισμό του κ. Γ. Μπενίση – συντρόφου της κας Ρένας Δούρου, στην ΕΥΔΑΠ, την ομολογία του κ. Παύλου Πολάκη ότι είχε διπλά ταμεία ως δήμαρχος Σφακιών κ.α..

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Στον πυρήνα των προεκλογικών διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και, εν συνεχεία, συνεχών δηλώσεων μελών της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, βρίσκονται βαρύγδουπες αναφορές για «την καταπολέμηση της διαφθοράς» και την «..εισαγωγή ενός νέου ήθους διαφάνειας και αξιοκρατίας». Και μπορεί η θεωρία αυτή να αποτελεί ένα εξαιρετικό πλαίσιο ηθικής και δεοντολογίας για τη διακυβέρνηση, που μας βρίσκει όλους σύμφωνους, η πράξη, όμως, της έξι μηνών «αριστερής διακυβέρνησης», δεν συνάδει καθόλου με τη ρητορεία περί ηθικής που η ίδια έχει με ένταση αναπτύξει.

Μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχουν πολλά περιστατικά καταστρατήγησης αυτής της ηθικής. Αναφέρουμε μόνο κάποια εξ αυτών, αφού η πληθώρα των περιπτώσεων δεν επιτρέπει την εδώ καταγραφή τους:

«Ο αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος, αρμόδιος για θέματα δημοσίων υπαλλήλων, υπέγραψε ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, όπου προβλέπεται να λαμβάνει προμήθεια 12% από τα ακαθάριστα ποσά των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης. Τα συμφωνητικά αυτά κατατίθενται σε ΔΟΥ και δικηγορικούς συλλόγους ακόμη και μετά τις εκλογές. Ο κ. Υπουργός υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι δέχεται άδικη επίθεση «… Η εκστρατεία αυτή σκοπό έχει να πλήξει την κυβέρνηση σε εκείνο το σημείο που αποτελεί το βασικό της πλεονέκτημα: την ηθική υπεροχή έναντι των κυβερνήσεων του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής», απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει επί της ουσίας.

Ο αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας φαίνεται ότι, ενώ είχε ήδη αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, μετέφερε χρήματα σε τράπεζα του εξωτερικού. Την αρχική διάψευσή του για το γεγονός αυτό, ακολούθησε δήλωσή του για μεταφορά χρημάτων στην αλλοδαπή, προκειμένου να σπουδάσει η κόρη του, ενώ ανέφερε ότι «…και η σύζυγός μου κινεί χρήματα και ούτε ξέρω τι κάνει και η σύζυγός μου μπορώ να σου πω», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «… Ε, αυτό το ‘χει κάνει ο μισός πλανήτης». Βέβαια, διέψευσε κατηγορηματικά το γεγονός ότι το έκανε υπό το φόβο ενός grexit.

Ο λαλίστατος τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, ουδέποτε σχολίασε, πόσο μάλλον διέψευσε, την ενοικίαση της εξοχικής κατοικίας της συζύγου του προς 5.000 Ευρώ την εβδομάδα, καθώς και του διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δίχως να φέρουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ (παράβολα, δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, κλπ).

Η αγωνιστική διάθεση της Προέδρου της Βουλής κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν αφορά και στην παράνομη λήψη επιδόματος ανήλικων τέκνων από την μητέρα της και Αντιπροέδρου του ΕΣΡ κ. Λίνα Αλεξίου, η οποία όχι μόνο εξακολούθησε να λαμβάνει παρανόμως το ως άνω επίδομα, αφού δεν ενημέρωσε για τις μεταβολές το Ταμείο ως όφειλε, αλλά και αρνείται να επιστρέψει τα παρανόμως καταβληθέντα επιδόματα. Η ομιλητικότατη κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχει χάσει… τη λαλιά της για το εν λόγω θέμα.

Η προκλητική αύξηση των αποδοχών του νέο-διορεισθέντος Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. κ. Στ. Τσοτσορού από τις 170.000 στις 280.000 Ευρώ ετησίως λίγες μόλις μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών και ενώ η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κρατικής χρεοκοπίας, μπορεί να αναιρέθηκε μετά την δημόσια κατακραυγή που δημιουργήθηκε, αλλά η αρχική αποδοχή της από την κυβέρνηση προκαλεί μέγιστο ζήτημα ηθικής τάξης.

Η τοποθέτηση του κ. Γ. Μπενίση, συντρόφου της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρ. Δούρου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, δίχως μάλιστα να πληροί τα προβλεπόμενα επιστημονικά και αξιοκρατικά προσόντα. Η τοποθέτηση στενών συγγενικών προσώπων σε διάφορες θέσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία καλπάζει σε υψηλά επίπεδα, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και θέτει σε αμφιβολία οιαδήποτε δήλωση περί αξιοκρατίας και απο-κομματικοποίησης του δημόσιου τομέα.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος δίνει στη δημοσιότητα λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με ονόματα προσώπων και φορέων που χρηματοδοτήθηκαν από αυτό για δράσεις καταπολέμησης της γρίπης δίχως, όπως ο ίδιος αναφέρει να υπάρξει έργο, αλλά απέφυγε να απαντήσει εάν το ποσό των 85.000 Ευρώ, που εμφανίζεται στη λίστα, αφορά στον βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Ν. Νικολόπουλο.

Ο νεοδιορισθέντας Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Πολάκης έχει ομολογήσει δημοσίως – σε συνέδριο της ΚΕΔΕ- ότι, ως Δήμαρχος Σφακίων, «… διατηρούσε διπλό ταμείο στο Δήμο του, ένα μαύρο και ένα άσπρο,» προκειμένου να έχει έσοδα.

Το πιο πρόσφατο συμβάν αφορά στην υπόθεση ανάληψης μεγάλου χρηματικού ποσού «… από την μητέρα» της τέως αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Ν. Βαλαβάνη, και από λογαριασμό που σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της πρώην Υπουργού στο τηλεοπτικό σταθμό Mega «… συνδικαιούχοι είναι και τα παιδιά της», λίγες μόλις μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών, προκαλεί το σύνολο των πολιτών που ακόμη και σήμερα σχηματίζουν ουρές έξω από τα ΑΤΜ για να λάβουν ένα μικρό ποσό για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η «πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση» έχει εισαγάγει νέα «αριστερά ήθη» στον ελληνικό δημόσιο βίο;

Ανακύπτουν συνεχώς σημαντικά ζητήματα ηθικής τάξης που η Κυβέρνηση και, ιδίως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλουν να αντιμετωπίσουν.

Το ηθικό πλεονέκτημα που η κυβέρνηση επικαλέστηκε επανειλημμένως οφείλει να το αποδείξει. Οι μεγαλοστομίες αποτελούν κενό γράμμα, εάν δεν αποδεικνύονται καθημερινώς με πράξεις. Και τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα μελών της κυβέρνησης δείχνουν το αντίθετο. Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Ποιες πολιτικές θα εισάγετε για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την επίδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοιες συμπεριφορές;

2. Είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης, προκειμένου να ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μελών του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαιτέρως δε μελών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς και συγγενών τους Α’ και Β’ Βαθμού και συνεργατών τους;

3. Υπάρχει μέλος της Κυβέρνησης που, παράλληλα, διατηρεί off shore εταιρεία;

4. Υπάρχουν μέλη της Κυβέρνησης που, υπό τη φημολογία και μόνο της προκήρυξης εκλογών το Δεκέμβριο του 2014, μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες στην αλλοδαπή; Προτίθεστε να ελέγξετε από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και μετά; Πόσα και ποια πολιτικά πρόσωπα διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό;

5. Είναι διατεθειμένος ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί με έρευνα προς κάθε κατεύθυνση και πολιτική πτέρυγα και με τη συμβολή όλων μας όπου και όταν απαιτείται με δράσεις ουσιαστικές, ώστε να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;

Το πολιτικό σύστημα από συμπεριφορές, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, πολιτικών προσώπων όλων των αποχρώσεων και είναι χρέος ΟΛΩΝ ΜΑΣ να το θωρακίσουμε. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να ξεκινήσουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης
Ιωάννης Βρούτσης
Μαυρουδής Βορίδης
Χρήστος Σταικούρας
Κώστας Βλάσης
Θανάσης Δαβάκης
Δημήτρης Κυριαζίδης
Στέργιος Γιαννάκης
Γεώργιος Γεωργαντάς
Μαρία Αντωνίου
Ανδρέας Κατσανιώτης
Σίμος Κεδίκογλου
Χρήστος Μπουκώρος
Γιώργος Στύλιος
Τιμολέων Κοψαχείλης
Θεόδωρος Καράογλου
Γιώργος Βαγιωνάς
Γιώργος Βλάχος
Κωνσταντίνος Τζαβάρας

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυγενάκης και άλλοι 20 βουλευτές της ΝΔ ερωτούν: Υπάρχει υπουργός με offshore;"

Γιούνκερ: Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα λόγω του φόβου για τις επιπτώσεις

Στο φόβο αποδίδει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα «Le Soir» στην οποία ανοίγει τα χαρτιά του αναφορικά με την διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων δανειστών με την Ελλάδα. 

Για πρώτη φορά - όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βελγίου - ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δίνει την δική του εκδοχή αναφορικά με την συμφωνία των Βρυξελλών. «Αποφύγαμε τα χειρότερα, όχι γιατί ήμασταν υπερβολικά σοφοί αλλά γιατί φοβόμαστε. Ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά το φόβο υπάρχει η ανακούφιση», εξηγεί ο πρόεδρος της Κομισιόν εννοώντας ότι ο φόβος για τις επιπτώσεις ήταν που ώθησε τους Ευρωπαίους αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό που απέτρεψε την χρεοκοπία της Ελλάδας. 

«Οι Έλληνες ζουν με το φόβο εδώ και χρόνια...», δηλώνει επίσης ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει: «H ευθύνη και ο σεβασμός για τη ζωή είναι η αγωνία του λαού...».

Αναφερόμενος στο ποιος ήταν αυτός που τελικά επέβαλε τις απόψεις του, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να σκέφτονται ότι η Γερμανία επέβαλε την θέλησή της».




Για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η Ελλάδα είναι λάθος να αισθάνεται ταπεινωμένη, γιατί ειδικότερα, η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση». 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει επίσης την ανησυχία του όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά για την Ευρώπη γενικότερα δεδομένου του μεταναστευτικού προβλήματος γιατί, όπως ο ίδιος έχει διαπιστώσει, υπάρχει μία ρήξη στους δεσμούς της αλληλεγγύης. Επιπλέον, αναφέρεται «στους παλιούς δαίμονες, τα εθνικά αισθήματα που είναι ενάντια στα άλλα που είναι ζωντανά». Μιλώντας για την παρούσα κατάσταση της Ευρώπης, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε: «Η Ευρώπη έχει φθάσει στην εποχή της μετα - εφηβείας. Δεν έχει ακόμα ωριμάσει». Σε ό,τι αφορά την απειλή του εθνικισμού, επεσήμανε: «Οι παλιοί δαίμονες είναι πάντα ζωντανοί». 

Για τον Γιούνκερ υπάρχουν Eυρωπαίοι που δεν αγαπούν την Ευρώπη. «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση γεννημένη από την λαϊκή θέληση, έγινε ένα σχέδιο της ελίτ, που εξηγεί το χάσμα μεταξύ της κοινής γνώμης και της ευρωπαϊκής δράσης», επισημαίνει.

Εάν η Eυρωζώνη αποσυντεθεί, τότε τα πάντα μπορούν να αμφισβητηθούν, υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα λόγω του φόβου για τις επιπτώσεις"

Μουσταφά Ακιντζί: «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος που θέλουν»

Μετά τη λύση του Κυπριακού, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι «θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος στο οποίο θέλουν υπό κάποιες προϋποθέσεις» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ανέφερε επίσης ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στο βορρά, όσο και οι Τουρκοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στον νότο, θα έχουν πολιτικά δικαιώματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και στο εδαφικό συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις «όλα τα σχετικά ζητήματα, εκτός ονομάτων περιοχών και των ποσοστώσεων», ενώ χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα που έστειλε με τις δηλώσεις του από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν.

«Δεν απέμεινε πτυχή του Κυπριακού που δεν έχει συζητηθεί και για τη λύση, αυτό που χρειάζεται, είναι πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και εκτίμησε ότι «τώρα είναι ο σωστός χρόνος» για να βρεθεί η λύση του, η οποία «δεν θα εντάσσει μόνο το ένα μέρος στο διεθνές δίκαιο, αλλά ολόκληρο το νησί».

Όπως τόνισε: «Για να ενταχθούν οι Τουρκοκύπριοι στη διεθνή έννομη τάξη υπάρχουν δύο δρόμοι:
Ο ένας είναι να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό καθεστώς. Αυτό δεν έχει γίνει και φαίνεται ότι ούτε στο απώτερο μέλλον θα γίνει.
Ο άλλος είναι η συμφωνία για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής διζωνικής, δικοινοτικής, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και ως μια οντότητα να πάρει τη θέση της στην ΕΕ και τα ΗΕ. Βεβαίως και στο εσωτερικό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο και από τη λύση θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win - win), ενώ έκανε λόγο και για μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Είπε ακόμα πως η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουσταφά Ακιντζί: «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος που θέλουν»"

Ποτάμι: Κανάλι της Βουλής με πρότυπο τους δικτάτορες

Στοιχεία για το κανάλι της Βουλής, το κόστος λειτουργίας του και τις συμβάσεις με «περιθωριακούς και περιφερόμενους "δημοσιογράφους" και "σκηνοθέτες" που έχει "επιβάλει" η κυρία Κωνσταντοπούλου» ζητεί το Ποτάμι, τονίζοντας ότι λειτουργεί με πρότυπο τους δικτάτορες.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το κανάλι της Βουλής μετέδωσε για 10η φορά τη συνέντευξη των δήθεν ειδικών που απαρτίζουν την προσωπική επιτροπή της κυρίας Κωνσταντοπούλου για το χρέος. Και για 10η φορά μιλούσε ο κ.Τουσέν, ανύπαρκτων επιστημονικών διαπιστευτηρίων, αλλά λάτρης και λατρευόμενος ταυτόχρονα της Προέδρου της Βουλής».

Το Ποτάμι αναφέρει ότι η χρήση ενός δημόσιου μέσου «ως προσωπικό προτεκτοράτο συνιστά διαφθορά. Σήμερα μόνο στη δικτατορία των Κιμ χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο τα δημόσια μίντια».

Το κόμμα με ανακοίνωσή του ζητεί να γνωστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας του καναλιού της Βουλής, να δημοσιοποιηθούν όλες οι συμβάσεις με «περιθωριακούς και περιφερόμενους "δημοσιογράφους" και "σκηνοθέτες" που έχει "επιβάλει" η κυρία Κωνσταντοπούλου».

Ζητεί, επίσης, από την κυβέρνηση να εμπιστευθεί τους εργαζόμενους στο κανάλι της Βουλής και να τους αφήσει να το λειτουργήσουν με βάση της αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της δημοκρατίας.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Κανάλι της Βουλής με πρότυπο τους δικτάτορες"

ΝΔ: Εσωκομματικές εκλογές στις 30 Αυγούστου αναμένεται να προτείνει ο Ευ. Μεϊμαράκης

Εσωκομματικές εκλογές στις 30 Αυγούστου αναμένεται να προτείνει ο Ευ. Μεϊμαράκης σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλωστε, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στις εσωκομματικές διεργασίες της ΝΔ σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιθυμεί να ακολουθήσει τον κεντρώο χώρο χωρίς ακρότητες.

Οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου θα ξεκινήσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν θα διεκδικήσει το «περιβραχιόνιο του αρχηγού».

Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης ζήτησε η εκλογή του προέδρου του κόμματος να γίνει από τον λαό.

Ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι «ο υπηρεσιακός πρόεδρος κατέθεσε χθες το όραμα του για τον ενταφιασμό της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Εσωκομματικές εκλογές στις 30 Αυγούστου αναμένεται να προτείνει ο Ευ. Μεϊμαράκης"

Η Φ.Γεννηματά ζητά από τον πρωθυπουργό το Plan B του Βαρουφάκη

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά ζητά από τον Αλ.Τσίπρα να καταθέσει το σχέδιο που -κατά δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη- είχε κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η κ. Γεννηματά:

«Α. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης μετά την παραίτησή του, σε επανειλημμένες πρόσφατες δηλώσεις του στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ έχει διατυπώσει πολλές και περίεργες θέσεις για το GREXIT και για το Plan B της Κυβέρνησής σας.

» Πιο συγκεκριμένα έχει τονίσει τα εξής: 'Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Είχαμε Plan B. Το διαμορφώσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού, που μας είχε δώσει εντολή να το κάνουμε.'

» Τόνισε μάλιστα ότι το σχέδιο αφορούσε τη 'δημιουργία ονομαστικής ρευστότητας στο πλαίσιο του ευρώ', εγείροντας ερωτήματα για το αν εννοούσε το διπλό νόμισμα που θα αποτελούσε τον προθάλαμο του Grexit.

» Σε άλλες μάλιστα δηλώσεις τόνισε ότι είχε συγκροτηθεί και Ειδική Επιτροπή, η οποία λειτουργούσε στο Υπουργείο Οικονομικών.

» Όλες αυτές οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη είναι καταγεγραμμένες αυτούσιες σε πολλά ΜΜΕ αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει, είτε συμφωνώντας είτε διαψεύδοντας, με αξιόπιστα και συγκεκριμένα στοιχεία.

» (Οι πολλαπλές δημόσιες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη αποτελούν υλικό αρχείο, που μπορεί πολύ εύκολα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυβέρνησής σας να βρουν στο Διαδίκτυο, στα ΜΜΕ και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο).

» Β. Ο κ. Βαρουφάκης ομολογεί με τον πιο επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα (και ενημέρωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη), το Υπουργείο Οικονομικών είχε προετοιμάσει PLAN B για επικίνδυνους σχεδιασμούς, τους οποίους οι πάντες στην Ελλάδα και κυρίως το Κοινοβούλιο και τα Κόμματα αγνοούσαν παντελώς.

» Γ. Επειδή αναμφίβολα τα πρωτόγνωρα αυτά θέματα έχουν τεράστια σημασία για τη χώρα μας, για την Εθνική οικονομία και για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, επειδή ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για διαφανή διαπραγμάτευση και επειδή είναι αδιανόητο οι Βουλευτές που καλούνται να ψηφίζουν, να μην τα γνωρίζουν:

» ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

* Ποιοι και πότε αποφάσισαν την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το Plan B και με ποιο στόχο;
* Ποια ήταν η σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής, ποια είναι τα ονόματα και ποιες ήταν οι ιδιότητες των συμμετεχόντων;
* Ποιες είναι οι εισηγήσεις - προτάσεις, τις οποίες κατέγραψε και κατέληξε η Ειδική Επιτροπή;
* Ποιοι ήταν οι παραλήπτες των σχετικών προτάσεων και με ποια ημερομηνία;

» Για λόγους Διαφάνειας και για λόγους Δημοκρατικής και Ηθικής Τάξης, ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, με δεδομένη την ιδιότητα αυτών ως Δημοσίων Εγγράφων, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων, τα Πολιτικά Κόμματα και ο Ελληνικός Λαός.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Φ.Γεννηματά ζητά από τον πρωθυπουργό το Plan B του Βαρουφάκη"

Die Welt: Ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος σαν βασιλιάς

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο τέλος μιας πολύ επικίνδυνης πορείας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε πέσει, όμως ο Τσίπρας παραμένει σταθερός και αγαπητός. Τώρα έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο, τονίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, αν το θέλει, να γίνει ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδας, εκτιμά η Welt. Πριν από έξι μήνες ενεργούσε προκλητικά και εθνικιστικά, έμοιαζε να είναι ένας ακραίος αριστερός για τον οποίο ο ρεαλισμός ήταν θανάσιμη αμαρτία.

Στο μεταξύ όμως, επισημαίνει η εφημερίδα, εμφανίστηκε ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στο απόγειο της προσωπικής του ισχύος και φαίνεται αποφασισμένος να θέλει να την χρησιμοποιήσει. Στο τέλος μιας επικίνδυνης πορείας, που θα είχε κοστίσει την καριέρα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, φαίνεται να είναι πανίσχυρος, τονίζει η Welt.

Οι Έλληνες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, τον εμπιστεύονται σχεδόν απόλυτα. Όχι μόνο του συγχωρούν τις αλλαγές πορείας, αλλά τις κατανοούν, διότι είναι οι δικές τους, εκτιμά η εφημερίδα. Τα όσα ζήτησε η ΕΕ από την Ελλάδα εκλήφθηκαν ως διαταγές. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή την ΕΕ, σε αυτή την ευρωζώνη, εξηγεί η εφημερίδα.

Πόνος και ελπίδα: ο νεαρός Τσίπρας εκπροσωπεί και τα δύο. Και διαθέτει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα, εξηγεί η Welt: ότι εδώ και πολύ καιρό είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που δεν προέρχεται από τα δύο παραδοσιακά ελληνικά κόμματα. Είναι νεόφερτος, όμως παρόλα αυτά διαθέτει μεγάλη ισχύ.

Ζούμε σε καιρούς, σημειώνει η εφημερίδα, που πλέον είναι σπάνιο να συναντήσεις μεγάλους ηγέτες. Και όταν υπάρχουν προσωπικότητες που διαθέτουν μεγαλύτερη ισχύ, αυτοί έχουν καταβάλει κόπο για να την επιτύχουν, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση αυτού του σύγχρονου κανόνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει η Welt, έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο και ο πειρασμός θα είναι μεγάλος σταδιακά να αφήσει να πράγματα όπως είναι, να αναβάλει τη φορολογία των πλουσίων και να βασιστεί στο γεγονός ότι η ΕΕ θα ξεχάσει τις δεσμεύσεις του και θα τον αντιμετωπίσει με επιείκεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει τεράστια ισχύ, θα πρέπει όμως, αν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις νοοτροπίες και τις παραδόσεις της χώρας του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: Ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος σαν βασιλιάς"

Κλειστοί από τις 18.00 οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Κλειστοί θα παραμείνουν από τις 18:00 οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι σταθμοί θα κλείσουν λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου με τα δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Οι συρμοί του μετρό, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα διέρχονται κανονικά απο τους παραπάνω σταθμούς αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί από τις 18.00 οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο"

Συλλαλητήρια το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015, έχει εξαγγείλει για τις 7.30 το βράδυ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και θα ακολουθήσει πορεία προς το κοινοβούλιο.

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, είναι η «ανατροπή του νέου βάρβαρου μνημονίου και όλων των μνημονιακών πολιτικών, η μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, η προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας».

Συλλαλητήριο στην Ομόνοια, «ενάντια στο δεύτερο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου πραγματοποιεί την ίδια ώρα (19:30) το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ανάλογα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχουν προγραμματισθεί και σε 40 πόλεις της χώρας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήρια το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας"

Μπάφετ: Πότε αγόρασα εγώ ελληνικό νησί;– ούτε που ξέρω τον μεσίτη!

"Αποκτήματα φαντασίας" χαρακτήρισε την Τρίτη ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αυτός και ο Ιταλός μεσίτης Αλεσάντρο Πρότο έχουν αγοράσει από κοινού το νησί του Αγίου Θωμά στον κόλπο της Αίγινας. Δήλωσε δε, ότι ούτε καν γνωρίζει τον Πρότο!

"Μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα, δεν είχα ακούσει ποτέ για τον τύπο αυτό (τον Πρότο), ο οποίος ισχυρίζεται αυτά για το ελληνικό νησί", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπάφετ σε δήλωσή του!

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα είχε ρεπορτάζ για την πώληση στο φύλλο της του Σαββάτου, από όπου το πήραν διάφορα πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΠΕ, καθώς και ενός ιστότοπος του αμερικανικού περιοδικού Newsweek.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απαντούσε σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, η εταιρεία Πρότο είπε ότι η δήλωση του κ. Πρότο είχε παραποιηθεί. Η εταιρεία Proto Enterprises δεν έχει καμία σχέση με το Πρώτο Θέμα, είπε. "Ο κ. Πρότο ποτέ δεν είπε ότι ο Ουόρεν Μπάφετ έχει αγοράσει νησί στην Ελλάδα. Είπε ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον να προσφερθεί νησί προς πώληση στον κ. Μπάφετ", είπε η Φεντερίκα Σάλα, βοηθός του Πρότο. "Αν τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις ειδήσεις με διαφορετικό τρόπο, αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη", πρόσθεσε στο μήνυμά της.

Η Σάλα είπε πάντως ότι ο Αλεσάντρο Πρότο ήλπιζε να εκμεταλλευτεί τη διαφήμιση για "να έρθει σε άμεση επαφή με τον κ. Μπάφετ", και αναφέρθηκε σε ένα ρητό που αναφέρει συχνά ο Μπάφετ, "βλέπεις ποιος κολυμπάει γυμνός μόνο όταν υποχωρεί η παλίρροια". Η Σάλα πρόσθεσε ότι "στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Πρότο είναι ντυμένος και θα πουλήσει ελληνικό νησί στον κ. Μπάφετ αργά ή γρήγορα".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάφετ: Πότε αγόρασα εγώ ελληνικό νησί;– ούτε που ξέρω τον μεσίτη!"

Αριστερή Πλατφόρμα: Προκαλεί θλίψη η δήλωση του πρωθυπουργού

Με ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Εύλογα ερωτήματα για τη δήλωση του πρωθυπουργού» στην ιστοσελίδα Ιskra η Αριστερή Πλατφόρμα απαντά στην αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τους διαφωνούντες και, κυρίως, προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν ύστερα από τη δήλωση του πρωθυπουργού», με «κοινή εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την οδό της «εκκαθάρισης» όσων διαφωνούν με το τρίτο Μνημόνιο και της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ». Τονίζεται, επίσης, πως «μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναπαράγει ατόφιες τις επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών συστημικών μίντια» και παρατίθεται σειρά ερωτημάτων με αιχμηρή κριτική για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαπραγμάτευση κι έως τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου με τους πιστωτές.

Ολόκληρο το άρθρο στο Iskra είναι το εξής:

Από το απόγευμα της Τρίτης, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν, ύστερα από τη δήλωση του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του, την οποία άφησαν να διαρρεύσει «κυβερνητικές πηγές». Κοινή ήταν η εκτίμηση των συστημικών μέσων, ότι με αυτή τη δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την οδό της «εκκαθάρισης» όσων διαφωνούν με το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζουμε να διαψευστούν οι αντίπαλοί μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγείρεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε;

Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας- γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου;

Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;

Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν.

Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες «σταύρωναν» τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αριστερή Πλατφόρμα: Προκαλεί θλίψη η δήλωση του πρωθυπουργού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news