facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Χωρίς αγρότες-συντάξεις το νομοσχέδιο της Τετάρτης

Δεν θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί την Τετάρτη οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, όπως έκανε γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την Τετάρτη η συζήτηση/ψηφοφορία στη Βουλή θα αφορά:

- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών έχουν μετατραπεί σε μείζον ζήτημα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Μάλιστα από πηγές της Λεωφόρου Συγγρού σημειωνόταν, όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr ότι δεν αποκλείονταν διαρροές στην ψηφοφορία και μάλιστα από σημαντικό αριθμό βουλευτών καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τις μάχες που έδιναν (και κέρδιζαν) επί κυβέρνησης Σαμαρά εναντίον των αγροτικών επιβαρύνσεων εις βάρος των αστικών περιοχών – όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Από πλευράς κυβέρνησης, οι επιτελείς του Μαξίμου σημείωναν ότι «δεν μπορεί να περάσει εύκολα αυτό το πολυνομοσχέδιο» με την επισήμανση ότι οι αντιδράσεις «είναι λογικές». Οι ίδιοι πάντως διαβεβαίωναν ότι καμία «βελτίωση» δεν θα συνιστά μονομερή ενέργεια, καθώς επιχειρείται συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως έγινε και με την απάλειψη της διάταξης για τις πρόωρες συντάξεις από το πολυνομοσχέδιο της προηγούμενης Τετάρτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στα προαπαιτούμενα για τη νομοθέτηση της 22ας Ιουλίου περιλαμβάνονταν μόνο ο Κώδικας και η οδηγία για τις τράπεζες. Όπως αναφερόταν η Αθήνα υποχρεωνόταν στην «υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη» (σ.σ. ακριβώς την ίδια ορολογία χρησιμοποιεί και το Μέγαρο Μαξίμου) και στη μεταφορά της Οδηγίας BRRD (αφορά τις τράπεζες) με υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά στις 15 Ιουλίου η απαίτηση στο ασφαλιστικό αφορούσε «εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος ενός προγράμματος συνολικής αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού». Υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων η αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί τέλος ότι για το ενδεχόμενο να μην περιληφθούν οι αλλαγές στους αγρότες είχε προϊδεάσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Πηγή ΕΕ: Τον Αύγουστο αγρότες και πρόωρες

Τα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, ξεκαθαρίζει και ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας. Τέλος, η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς αγρότες-συντάξεις το νομοσχέδιο της Τετάρτης"

Ερχεται νομοσχέδιο για εθελουσία αποκάλυψη καταθέσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με παρόντα τα μέλη της, Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τα έσοδα Τρύφωνα Αλεξιάδη, Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλο Πολάκη, Υφυπουργό Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν:

1. Να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

2. Αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση Νομοσχεδίου για την εθελουσία αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

3. Η εκπόνηση άμεσα σχεδίου για θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται νομοσχέδιο για εθελουσία αποκάλυψη καταθέσεων"

Μεϊμαράκης: Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Κατά των πρόωρων εκλογών και με διάθεση συνεννόησης με την κυβέρνηση, χωρίς να αναιρεί την κριτική του, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος αναφερόμενος στα εσωκομματικά μίλησε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής φυσιογωμίας του κόμματος, στην κατεύθυνση του μεσαίου δρόμου και για κομματική ανασυγκρότηση.

Υποστήριξε ότι δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα είναι καταστροφή και για την οικονομία, αν γίνουν θα τις κερδίσουμε αλλά θέλω να δω το διακύβευμα, όταν το δω θα σας πω και γιατί θα κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας για τη συμφωνία με τους εταίρους απόρρησε «πως την υπέγραψε ο πρωθυπουργός», είπε ότι είναι υφεσιακή και ότι την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτή, την έχει ο κ. Τσίπρας. Δεν αρνήθηκε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας λέγοντας όμως ότι δεν την επιθυμεί ο πρωθυπουργός. 

«Συνεργασία μακράς πνοής με την κυβέρνηση θα μας προβληματίσει θετικά, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αν βρούμε τον ειδικό σκοπό, αν βρούμε ένα πρόγραμμα μακράς πνοής μπορούμε να συζητήσουμε. Όμως η άλλη πλευρά δεν το θέλει, από τη μεριά τους δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης». 

Είπε ακόμη: «Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός, εγώ του λέω ότι αν θέλεις μπορείς να κάνει εκλογές, αν πάμε για εκλογές όμως θα μας πεις γιατί πάμε σε εκλογές, γιατί αίσθησή μου είναι ότι πας σε εκλογές γιατί θέλεις να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά σου». Εμφανίστηκε θετικός σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό. 

Εξήγησε τη στάση της ΝΔ λέγοντας: «Στη συνολική διακυβέρνηση διαφωνούμε, όμως ψηφίζουμε τα μέτρα για να σταθούμε στην Ευρώπη, η δική μας πολιτική ήταν και είναι πολιτική εθνική». Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις και τη στάση της ΝΔ είπε: «Είμαστε συναινετικοί, είμαστε της συνεννόησης, βάζουμε τη χώρα πάνω από το κομματικό κόστος, όμως υπάρχουν κάποια όρια ανοχής που δεν πρέπει να ξεπερνά η κυβέρνηση ούτε η Ευρώπη. Ο μεν πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει. Οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής των κοινωνικών ομάδων». 

Η κυβέρνηση μας πήγε στο 2012 
Συνεχίζοντας είπε ότι η συμφωνία είναι υφεσιακή και ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. «Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι φιλελεύθερες και ότι μας οδηγούν στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά και τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά η συμφωνία δεν έκλεισε γιατί δεν το ήθελε η Τρόικα η οποία συνέχεια ανέβαζε τις απαιτήσεις της επειδή υπήρχαν μπροστά εκλογές, ευνοώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση. Αντίθετα, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να κλείσει τη συμφωνία που του έδωσαν στην αρχή εξάντλησε το χρόνο και τελικά αύξησε το κόστος. Είπε πάντως ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «εγώ ήμουν αλληλέγγυος με τον πρωθυπουργό και δεν μου άρεσε που οι ευρωπαίοι του φέρονταν άσχημα». Σημείωσε ότι στο τέλος είχε να επιλέξει ανάμεσα στην κακή συμφωνία και σε καμία συμφωνία, η καμία συμφωνία θα ήταν απόλυτη καταστροφή. 

Άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση μας πήγε πολύ πίσω, μας πήγε στην εποχή του 2012. Απορώ πώς δέχθηκε τέτοια συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης δεν είναι ούτε αριστερή ούτε προοδευτική». Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία σκέπτεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχει επανέλθει στοιχειωδώς η οικονομική ζωή. 

Διαχώρισε τον κ. Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η δημοφιλία του αντέχει γιατί φόρτωσε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στους ευρωπαίους. «Τον συμπαθώ και τον εκτιμώ και μπορούμε να μιλάμε» ανέφερε για τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του κάνει κριτική. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως τάχθηκε με σαφήνεια κατά των μέτρων που αφορούν στους αγρότες λέγοντας ότι θα εξοντώσει τον αγροτικό κόσμο.

Το «μεταβατικός» αφορά μόνο στη χρονική διάρκεια
O κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε διαδικασίες επαναπροσδιορισμού της πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ στην κατεύθυνση του μεσαίου δρόμου και κομματικής ανασυγκρότησης. Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του «μεταβατικού προέδρου» λέγοντας ότι «ως πρόεδρος έχω όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το καταστατικό της ΝΔ, το μεταβατικός έχει να κάνει μόνο με το χρόνο παραμονής του». Είπε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει το μεσαίο δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σημείωσε ότι όσο θα διαρκεί η μεταβατικότητα δεν μπορεί η ΝΔ να μην λειτουργεί και προανήγγειλε διαδικασίες προσδιορισμού της ταυτότητας αλλά και κομματικής ανασυγκρότησης. «Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γιαυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με την εκλογή ηγεσίας με ανοιχτή διαδικασία «από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ». Δεν πιστεύω σε ανοικτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση, τα μέλη του κόμματος, θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία. Όσον αφορά στα εσωκομματικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει θέμα αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του αρχηγού και ότι έαν αυτό γίνει τότε μπορεί να είναι και εκείνος υποψήφιος. 

Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα με την παρουσία του στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει αντιδικία με τη Δημόσια Τηλεόραση και πρόσθεσε ότι στηρίζει την πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης για κυβέρνηση ειδικού σκοπού"

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του πως πληρώθηκε η οφειλή ύψους περίπου 2 δις ευρώ προς το Ταμείο και πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών προς το ΔΝΤ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα προχώρησε σήμερα σε αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το ΔΝΤ, οι οποίες ανέρχονταν σε 1,6 δισ. SDR (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα), περίπου 2 δισ. ευρώ)», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Ράις και προσθέτει:

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών προς το ΔΝΤ. Όπως είχαμε ανακοινώσει, το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στις προσπάθειές της να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής"

Βούτσης : «Δεν θα απολυθεί κανένας στο Δημόσιο»

«Δεν θα απολυθεί κανένας στο δημόσιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως είπε, «είμαστε περήφανοι που επαναπροσλήφθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι στο δημόσιο, που είχαν μπει στο θυσιαστήριο».

Επίσης, ο κ. Βούτσης ανέδειξε το έμψυχο δυναμικό του δημοσίου, λέγοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι απέδειξαν ότι είναι λειτουργοί, καθώς αντιμετώπισαν με σθένος και το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών και τις 76 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνέχισαν να λειτουργούν και τα νοσοκομεία κανονικά με τον μισό προϋπολογισμό τους, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα.

Με τη σειρά του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναδάκης τόνισε ότι «αυτό το τεράστιο κεφάλαιο, που είναι το έμψυχο υλικό του δημοσίου, πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς παραμένει αναξιοποίητο λόγω γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων και ανορθολογικού σχεδιασμού».

Προηγουμένως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι ήταν δική του πρόταση προς τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει ο κ. Βερναρδάκης, ως ο καταλληλότερος γι΄αυτή τη θέση, ενώ ο ο νέος αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τελικώς δέχθηκε την πρόταση με σκεπτικό «την Αριστερά της αλληλεγγύης».

Πάνω στην ίδια λογική, ο κ. Βούτσης, δίνοντας και πολιτικό στίγμα, επισήμανε ότι «θα ήταν εύκολο να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας, αλλά προτιμήσαμε να σταθούμε όρθιοι δίπλα στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για αριστερή πολιτική, με τη στήριξη του ελληνικού λαού και ειδικά του 62% στο δημοψήφισμα, ενώ έκανε και έναν συνοπτικό απολογισμό με τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης : «Δεν θα απολυθεί κανένας στο Δημόσιο»"

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι

«Ταφόπλακα» χαρακτηρίζουν τα μέτρα του νέου μνημονίου αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτά που αφορούν στον κλάδο τους οδηγούν σε εξόντωση του πρωτογενούς τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Ζητούν, δε, αλλαγή του προτεινόμενου νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και αντικατάστασή του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής, ενώ προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

Σε σχετική παράσταση διαμαρτυρίας προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν ένθερμο συμπαραστάτη των αιτημάτων τους, προχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως τόνισαν, δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει.

Κοστολογώντας δε τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός του.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι αγρότες δηλώνουν ότι αρνούνται να αποδεχτούν την πρόταση της συγκυβέρνησης, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης, και τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι του αγώνα.

«Αν νομίζουν ότι ανακάλυψαν τους "εφοπλιστές της γης", τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα να μείνουμε στη γη μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας» διαμηνύουν.

Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναγνώρισε το δίκαιο των επιχειρημάτων και αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό το μοντέλο φορολογίας των αγροτών μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι"

FAZ: Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα

Η δημοσιονομική κατάσταση της Αυστρίας μοιάζει σε αρκετά σημεία με αυτή της Ελλάδας, προειδοποιεί η FAZ.

«Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι σύντομα η Αυστρία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα με την οικονομία της καθώς έχει παρόμοιες παθογένειες με την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, η Αυστρία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, καθώς δεν έχει παραβιάσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει ούτε έχει «μαγειρέψει» στοιχεία. Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι η Βιέννη ζει πάνω από τις δυνατότητές της και, αν σύντομα δεν αλλάξει πορεία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η Αυστρία, όπως και η Ελλάδα, σημειώνει πολύ ασθενική ανάπτυξη. Τον προηγούμενο χρόνο η αυστριακή οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4%, δηλαδή το μισό από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους: τις δυσκολίες που καταγράφονται στην ανατολική Ευρώπη, με την οποία η Αυστρία είναι στενά συνδεδεμένη, στην περιορισμένη εσωτερική ζήτηση και τις μειωμένες εξαγωγές.

Η Αυστρία χάνει μερίδιο της αγοράς, εξηγεί η FAZ, εξαιτίας κυρίως του αυξημένου κόστους εργασίας. Από το 2008 το κόστος εργασίας στη χώρα έχει αυξηθεί περισσότερο από ένα πέμπτο και ο λόγος για αυτό είναι η ισχύς των εργατικών συνδικάτων.
Πάντως, αντίθετα με την Ελλάδα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αυστρίας είναι θετικό, αν και παραμένει πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η μικρή αυτή οικονομία λοιπόν, με λιγότερους κατοίκους από την Ελλάδα, πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ενώ το χρέος της αυξάνεται αντί να μειώνεται. Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την πορεία υιοθετούνται με μισή καρδιά.

Όμως δεν αντιμετωπίζεται η πραγματική αιτία του προβλήματος που είναι οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες. Κάθε χρόνο τα κοινωνικά επιδόματα κοστίζουν στο αυστριακό κράτος 20 δισεκ. ευρώ, ποσό ίδιο με αυτό των φοροελαφρύνσεων. Και δεν προβλέπονται περικοπές, σημειώνει η FAZ.

Επίσης, όπως και στην Ελλάδα και παρά τις προσφορές, δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Πολύ άσχημη είναι και η κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Κάθε χρόνο το αυστριακό κράτος πρέπει να στηρίζει τα ταμεία με δισεκατομμύρια ευρώ. Κύρια αιτία για την έλλειψη πόρων των ταμείων είναι η ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία στην Αυστρία είναι τα 59 έτη.

Ίσως, σχολιάζει η FAZ, οι ομοιότητες της Αυστρίας με την Ελλάδα ήταν αυτές που ώθησαν τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να υπερασπιστεί την Αθήνα απέναντι στο Βερολίνο. Ίσως να καταλαβαίνει ότι η αντίδραση από τη Γερμανία πλησιάζει και ότι η Αυστρία δεν θα μπορεί να αντέχει για πολύ ακόμη τον τρόπο ζωής της.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα"

Νέα κριτική στον Σόιμπλε για τα περί παραίτησης

Όταν την περασμένη Παρασκευή η Άγκελα Μέρκελ ευχαριστούσε από το βήμα της Βουλής τον υπουργό της επί των Οικονομικών για τη συμβολή του στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το χειροκρότημα ήταν έντονο και παρατεταμένο. Εντούτοις, προερχόταν μόνον από την πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).
Προφανώς οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν λόγο να επευφημήσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η δυσαρέσκειά στο πρόσωπό του εντείνεται όχι μόνον εξαιτίας της διαφιλονικούμενης πρότασής του για ένα 5ετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά και εξαιτίας της προειδοποίησής του περί παραίτησης σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις για αποφάσεις αντίθετες με τα πολιτικά του πιστεύω.
To «συνεχές φλερτ με τα πλεονεκτήματα του Grexit» δεν βοηθά
Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ ασκεί κριτική στον Β. Σόιμπλε
Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ ασκεί κριτική στον Β. Σόιμπλε
Όπως είπε προς την Süddeutsche Zeitung της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ, «το παιχνίδι με υποτιθέμενα σχέδια παραίτησης βοηθά εξίσου λίγο όσο και το διαρκές φλερτ του Σόιμπλε με τα πλεονεκτήματα ενός Grexit». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά του υπ. Οικονομικών καταδεικνύει «ότι η CDU/CSU έχει απολέσει την ευρωπαϊκή πυξίδα της».
Σε συνέντευξή του προς το Spiegel o Β. Σόιμπλε είχε υπογραμμίσει ότι αν δεχθεί πιέσεις για να λάβει αποφάσεις που δεν είναι συμβατές με τα πολιτικά του πιστεύω, θα επιλέξει να παραιτηθεί: «Η ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί πηγάζει από τις θέσεις που κατέχουν. Κανείς δεν μπορεί να τους πιέσει να λάβουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με τα πιστεύω τους. Σε περίπτωση που κάποιος το προσπαθούσε, θα μπορούσα να πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσω να με απαλλάξει των καθηκόντων μου», είχε δηλώσει ο κ. Σόιμπλε. Βέβαια σε επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν σκέπτεται να παραιτηθεί, απάντησε «όχι, πως σας ήρθε τέτοια ιδέα»;
Στο θέμα αναφέρθηκε και η καγκελάριος Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή στη δημόσια τηλεόραση. Ερωτηθείσα για τα σενάρια παραίτησης του Β. Σόιμπλε, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε λακωνικά και με νόημα ότι «σε μένα δεν ήρθε κανείς να υποβάλει την παραίτησή του και δεν έχω σκοπό να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κριτική στον Σόιμπλε για τα περί παραίτησης"

Νέα κόντρα Γκάμπριελ-Σόιμπλε για το Grexit

Κατά την άποψη του προέδρου της Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο δανειακό πακέτο. “Οι Έλληνες πήραν πρώτες αποφάσεις, το ζητούμενο τώρα είναι αν είναι έτοιμοι όχι μόνο να αποφασίζουν αλλά και να εφαρμόζουν τα όσα είναι αναγκαία για το πρόγραμμα”, δηλώνει ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
Αυτό που έλλειπε στη χώρα, “και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν η βούληση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στο επίπεδο που είναι αναγκαίο στην Ευρώπη.” Δεν τον ενδιαφέρει αν ο έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ή αν δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά το τι εφαρμόζει, είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να παραθέσει την κατά Ματθαίο φράση: “Από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς”.
Ενώ απορρίπτει μια περικοπή του χρέους, ο κ. Κάουντερ έμμεσα αφήνει να εννοηθεί ότι δέχεται την αναδιάρθρωσή του.
Νέες βολές από Ζ. Γκάμπριελ
O κ. Γκάμπριελ συμφωνεί πλήρως με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα
O κ. Γκάμπριελ συμφωνεί πλήρως με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα
Αναφορικά με την κατηγορία του αντικαγκελαρίου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν τον είχε ενημερώσει πως θα χρησιμοποιούσε το χαρτί ενός προσωρινού Grexit, ο κ. Κάουντερ επιμένει ότι ο Ζ. Γκάμπριελ ήταν ενήμερος για τους  χειρισμούς Σόιμπλε.
Ακριβώς αυτό όμως διαψεύδει εκ νέου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε συνέντευξή του που θα προβληθεί το βράδυ της Κυριακής από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε γνώριζε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα στήριζαν ανάλογη πρόταση μόνο σε περίπτωση που την κατέθετε η ελληνική πλευρά. «Το να κατατεθεί αυτή η πρόταση ως γερμανική, δεν ήταν συνετό κατά την άποψή μου», υπογραμμίζει ο αντικαγκελάριος, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να γίνει διαφορετικά».
Τουναντίον, ο κ. Γκάμπριελ συμφωνεί πλήρως με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου δανειακού πακέτου. Όπως χαρακτηριστικά λέει, “δεν θα επιβίωνε η ευρωζώνη” αν δεν ίσχυε για την Ελλάδα το ίδιο που έχει απαιτηθεί και από τις άλλες χώρες με πρόγραμμα.
Ενισχύονται δημοσκοπικά CDU, Μέρκελ και Σόιμπλε
Το ελληνικό ζήτημα ενισχύει δημοσκοπικά τους Μέρκελ και Σόιμπλε
Το ελληνικό ζήτημα ενισχύει δημοσκοπικά τους Μέρκελ και Σόιμπλε
Η σκληρή γραμμή που επιδεικνύουν οι Χριστιανοδημοκράτες στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος πάντως φαίνεται να τους ωφελεί δημοσκοπικά. Σε νέα σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild η CDU/CSU ενισχύεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 43 %, την ώρα που οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μια μονάδα υποχωρώντας στο 25 %. Ενισχυμένοι εμφανίζονται και οι Μέρκελ και Σόιμπλε που συνεχίζουν να ηγούνται τις λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας. Ικανοποιημένο με το έργο του υπ. Οικονομικών εμφανίζεται το 69 % των ερωτηθέντων ενώ με εκείνο της καγκελαρίου το 68 %.
Εν τω μεταξύ «κακή» χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι Γερμανοί, και συγκεκριμένα το 56 % τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Welt am Sonntag. Μάλλον θετική η συμφωνία, απαντά μόλις το 27 %. Επίσης το 48% των Γερμανών θα προτιμούσαν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από την ευρωζώνη ενώ μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κόντρα Γκάμπριελ-Σόιμπλε για το Grexit"

Βενιζέλος στην L' Echo: Τα επιχειρήματα του Τσίπρα κατέρρευσαν

Τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα L' Echo.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ούτε σχέδιο Β, ούτε εύκολες λύσεις και ότι οι πιστωτές συμπεριφέρθηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση πολύ πιο σκληρά απ' ότι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Υπογραμμίζει δε ότι η σημερινή αντιπολίτευση δεν αρκεί για να εφαρμοστούν μέτρα, τα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργος δηλώνει ότι δεν πιστεύει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος στην L' Echo: Τα επιχειρήματα του Τσίπρα κατέρρευσαν"

Reuters: Στο 20-30% οι πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι πιθανότητες επιτυχίες του τρίτου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ.

«Υπάρχει τώρα ένα 20%, ίσως 30% ποσοστό επιτυχίας», είπε ο αξιωματούχος που μετείχε στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη του συμβιβασμού μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας και ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters.

«Το μόνο που καταφέρουμε να κάνουμε είναι να αποφευχθεί ένα χαοτικό Grexit», σημείωσε ο ίδιος και είπε πως «όταν βλέπω τα επόμενα 2-3 χρόνια, τους επόμενους τρεις μήνες, βλέπω μόνο μαύρα σύννεφα».

Τα προβλήματα είναι πιθανό να ξαναέρθουν στην επιφάνεια, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να καταλήξουν οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τριετές πρόγραμμα, εκτιμά το Reuters. «Μέχρι τότε, η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει εκτροχιαστεί ακόμη περισσότερο και οι Έλληνες μπορεί να οδηγούνται στις κάλπες», προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Στο 20-30% οι πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος"

Ωρολογιακή βόμβα οι ληγμένες επιταγές

Το αίτημα να δοθεί παράταση στις επιταγές που έληξαν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας επαναλαμβάνει με σημερινή ανακοίνωση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κύριος Χατζηθεοδοσίου κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί με καταστροφή χιλιάδες επιχειρηματίες:

"Χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, καθώς οι κλειστές τράπεζες εμπόδιζαν την οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους τους, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με επιταγές που έχουν λήξει κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και που πρέπει να καλυφθούν μέσα σε οκτώ ημέρες", υπογραμμίζει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ωρολογιακή βόμβα οι ληγμένες επιταγές"

Λαφαζάνης: Φεύγω διαφωνώντας, αλλά συνεχίζω να είμαι παρών

«Φεύγω διαφωνώντας» ανέφερε κατά την παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι θα αγωνιστεί για να γίνει το μνημόνιο σύντομη παρένθεση και επανέλαβε ότι «θα είναι παρών στη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι υποστηρίζει πλήρως την ενότητα του κόμματος.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ «μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων» όπως υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «έτσι πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη συμφωνία σχολίασε ότι φεύγει διαφωνώντας, ωστόσο, δεν απογοητεύεται. «Θα αγωνιστώ για να γίνει το μνημόνιο μία σύντομη παρέθνεση και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Φεύγω διαφωνώντας, αλλά συνεχίζω να είμαι παρών"

H κυρία Τασία απαντά: Πάρτε στο υπουργείο, εγώ είμαι Βρυξέλλες

«Ε, και τι να κάνω τώρα, τι να σας πω. Πάρτε στο υπουργείο να σας εξυπηρετήσουν».
Αυτή ήταν η απάντηση της υπουργού αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε ερώτηση του protothema.gr για τις εικόνες «καταυλισμού» στο Πεδίον του Άρεως.



 

Όπως είπε λείπει στις Βρυξέλλες και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Οι περίπου 200 μετανάστες, που έφτασαν στην χώρα μας την Πέμπτη 16 Ιουλίου από την Τουρκία, στην αρχή είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία Ομονοίας.



 

Στην συνέχεια όμως, οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες, κυρίως γυναίκες, μικρά παιδιά και βρέφη, κατευθύνθηκαν στο Πεδίον του Άρεως. 

Την Παρασκευή μάλιστα είχε επέμβει η αστυνομία και είχε ζητήσει από τους μετανάστες να κλείσουν τις σκηνές, καθώς δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στο χώρο. 








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "H κυρία Τασία απαντά: Πάρτε στο υπουργείο, εγώ είμαι Βρυξέλλες"

Κορκίδης προς Τσίπρα: Ώρα ευθύνης και σταθερότητας

Την ανάγκη αμέσως μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, οι παραγωγικοί φορείς της χώρας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία να επεξεργαστούν κάποια ισοδύναμα μέτρα που θα ανακουφίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τα πολλαπλά χτυπήματα, επισημαίνει σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Καλεί μάλιστα τον πρωθυπουργό να αποφασίσει το αναπτυξιακό σχέδιο βάσει του οποίου θα προχωρήσει η χώρα, αφού προηγουμένως καλέσει τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους εργοδοτών και εργαζομένων, ακούσει τις προτάσεις τους και τις αξιολογήσει.
Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ακόμη ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δημιουργήσουν και να δουλέψουν μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής, το οποίο όμως δεν υπάρχει, ακολουθώντας ένα καλοσχεδιασμένο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας, που θα έπρεπε να είχε αρχίσει να υλοποιείται, αντί να συζητείται ακόμα.
Η επιστολή του κ. Κορκίδη προς τον πρωθυπουργό:

«Ώρα εθνικής ευθύνης και σταθερότητας»

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αρχική συμφωνία που επήλθε και που ελπίζουμε ότι τελικά θα ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί, έχει ήδη χαρακτηριστεί από εσάς, ως "κακή και με πολύ σκληρά μέτρα". Οι απρόσμενες εξελίξεις που προκλήθηκαν από τα λάθη που προηγήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες, την απειλή ενός Grexit με σενάρια "ευρωδραχμής", αλλά κυρίως τις ταπεινωτικές συμπεριφορές στις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών, προς μια νέα ελληνική Κυβέρνηση, που όμως εκπροσωπούσε ένα κράτος-μέλος απολύτως ισότιμο με όλα τα υπόλοιπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία για "δάνειο γέφυρα" 7,16 δις ευρώ από τον μηχανισμό EFSM και η έγκριση έναρξης του 3ου προγράμματος από τον ESM, περιθωριοποίησε κάθε ίχνος ευρωπαϊκής αντίστασης στην ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Το πρότυπο που προωθείται είναι να επιβληθεί το δίκαιο του ισχυρότερου, ενώ τουλάχιστον επί του παρόντος, αυτό υπαγορεύει στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο μια υφεσιακή και τιμωρητική λιτότητα. Είναι προφανές ότι οι ακραίες φωνές της Ευρώπης που συμμάχησαν στον εκβιασμό για τον διωγμό της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, βρήκαν άλλοθι να εκδηλώσουν την επιθυμία τους για μια διαφορετική Ένωση κρατών.
Στον αντίποδα η μόνη παρακαταθήκη ίσως που αφήνει η επίπονη διαπραγμάτευση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι πλέον όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, βρισκόμαστε σε μία τροχιά ευρωπαϊκής και εθνικής συνειδητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε τη διαφοροποίηση ορισμένων κρατών-μελών και τη συμβολή τους στην υποστήριξη της ελληνικής θέσης κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός μετώπου αναζήτησης του ιστορικού ρόλου της ΕΕ όπως τον είχαν σχεδιάσει οι ιδρυτές της.
Σύμφωνα με τη τρόικα ή τους θεσμούς, εξακολουθούν να θεωρούνται, ανταγωνιστικές οικονομίες για την Ελλάδα, μόνο οι Βαλκανικές χώρες. Χρησιμοποιούν μάλιστα την κρίση χρέους, για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που θεωρούν ότι μπορούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, χωρίς να συνυπολογίζουν τις κοινωνικές, πολιτισμικές, ιστορικές και θρησκευτικές ακόμη διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.
Η σφοδρότητα και μαζικότητα της φτωχοποίησης στην κοινωνική πλειοψηφία, ίσως δικαιολογημένα οδηγεί, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να μη συνειδητοποιεί ή να αψηφά τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς αλλά και γεωπολιτικούς κινδύνους μιας εξόδου μας από το ευρώ. Η υπεύθυνη στάση σας είναι να αποτρέψετε τη βουτιά στο χάος, τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες θα υπολειτουργούν, η αγορά είναι νεκρή και το κράτος σε "καραντίνα".
Το συμπέρασμα των ευρωπαϊκών θεσμών, έστω και εάν δεν το ομολογούν, νομίζω ότι καταλήγει στο γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να εκφοβιστούν άλλο. Όμως, το δικό σας συμπέρασμα πρέπει να είναι ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δημιουργήσουν και να δουλέψουν μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής, που δεν υπάρχει, ακολουθώντας ένα καλοσχεδιασμένο αναπτυξιακό μοντέλο της Χώρας μας, που θα έπρεπε να είχε αρχίσει να υλοποιείται, αντί να συζητείται ακόμα. Για παράδειγμα, η βελτίωση του δείκτη εξαγωγών του εμπορικού και γεωργικού τομέα, υπολογίζεται από την αξία των εξαγωγών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης μιας χώρας και είναι κρίσιμος για τον προσδιορισμό της εξωστρέφειας της γεωργικής παραγωγής μας.
Δυστυχώς, οι ελληνικές επιδόσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές με μόνο 16.000 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης σε σύγκριση με άλλες χώρες ανάλογης έκτασης όπως η Δανία με 181.000 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 186.000 ευρώ, η Μάλτα με 216.000 ευρώ, το Βέλγιο 508.000 ευρώ και με πρωταθλήτρια την Ολλανδία με 850.000 ευρώ.
Ως γνωστό οι θυσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από όλους μας είναι τεράστιες, ενώ είναι πολλά τα κεκτημένα που έχουν αμφισβητηθεί υπό το βάρος των μνημονίων. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι στην αγορά όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες επιχειρηματίες είδαμε τον τζίρο μας να κατρακυλά, τα ταμεία μας να αδειάζουν από τους φόρους, τους συνεργάτες μας να απολύονται, τους συναδέλφους μας να πτωχεύουν και χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν.
Είδαμε το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται κατά ένα τέταρτο, βιώσαμε την κατά 45% μείωση του μέσου κύκλου εργασιών που από μ.ο. 425.000 ευρώ το 2009 έφτασε σήμερα να αγγίζει τις 232.000 ευρώ, την απώλεια περίπου 85.000 εμπορικών επιχειρήσεων και 220.000 θέσεων απασχόλησης στο εμπόριο, την υπερίσχυση των ασυνεπών, την απώλεια της συναλλακτικής εμπιστοσύνης και υποχρεωθήκαμε στην καταβολή αλλεπάλληλων και άδικων φόρων μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον με πολύ έντονο το πρόβλημα της ρευστότητας. Παρ' όλα αυτά δουλέψαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες για να στηρίξουμε την πατρίδα και την οικογένειά μας, ώστε να δημιουργήσουμε έναν προστατευτικό θώρακα εργασίας. Άμεσα απαιτείται να δημιουργηθούν 100.000 νέες, βιώσιμες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να συγκρατήσουμε τα παιδιά μας, τους νέους επιστήμονες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, που αποτελούν πύλη εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων μας.
Σήμερα, όμως, οικονομικά, γυρίσαμε στα επίπεδα του 2010, κάτι που επιβεβαιώνεται από την πρόβλεψη για ύφεση -4% το 2015 και το οποίο μας προειδοποιεί για περισσότερα λουκέτα στο εμπόριο. Οφείλουμε να ξαναρχίσουμε πιο αδύναμοι πλέον, ψυχικά και οικονομικά, μια νέα προσπάθεια τριετίας από το μηδέν. Σε μισή σελίδα, σας έχουμε στείλει τη λίστα των διατροφικών προϊόντων αξίας πάνω από 5 δις ευρώ που εισάγουμε και κάποτε ήμασταν εξαγωγείς. Αυτή η μισή σελίδα μπορεί να είναι η αρχή της αναπτυξιακής προσπάθειας, πριν η Χώρα μας βρεθεί μετά το "bank run", αντιμέτωπη με το "business run" και χωρίς καμία δυνατότητα περιορισμού της φυγής επιχειρήσεων, όπως τα "capital controls" για τη φυγή των καταθέσεων.
Γι' αυτό, λοιπόν, τώρα, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι δευτερευούσης σημασίας για την αγορά. Το μείζον είναι να παλέψουμε όλοι μαζί για να αντέξουμε στο ευρώ ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ελληνικό εμπόριο. Η αγορά άλλωστε έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται αναλόγως, όπως έκανε και στο παρελθόν στο θέμα των Κυριακών. Βεβαίως, και δεν αλλάζουμε θέση και άποψη για τη "σκουριασμένη" εργαλειοθήκη, όμως στόχος μας είναι να αλλάξουμε την τακτική αντιμετώπισης του θέματος, όπως και όταν πρέπει, για το καλό της ελληνικής αγοράς.
Είναι κρίσιμο αμέσως μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, οι παραγωγικοί φορείς της χώρας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία να επεξεργαστούν κάποια ισοδύναμα μέτρα που θα ανακουφίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τα πολλαπλά χτυπήματα. Το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες επιχειρηματίες με την επιβολή περιορισμών διαχείρισης κεφαλαίων, τα γνωστά ως "capital controls", αντιμετωπίζουν τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα. Αφενός, κλονίστηκε η πίστη μας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αφετέρου δοκιμάστηκαν οι συναλλακτικές σχέσεις μεταξύ μας, αλλά κυρίως με προμηθευτές του εξωτερικού. Μια αγορά, όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πίστη.
Γι' αυτό και στις συναντήσεις της ΕΣΕΕ με τους αρμόδιους Υπουργούς, αναλύθηκαν όλα τα γνωστά και άγνωστα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με το συγκεκριμένο μέτρο και προτάθηκε ένα σχέδιο για τη δημιουργία σε κάθε Τράπεζα υποεπιτροπών αξιολόγησης αιτημάτων εξαιρέσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία της αγοράς για το μεγάλο διάστημα που θα διατηρηθούν έστω και με χαλάρωση τα capital controls.
Είναι εθνική ανάγκη όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στην εφαρμογή του 3ου σκληρού προγράμματος. Είναι καθήκον να προτάξουμε μαζί τη συλλογική ευημερία, αποτρέποντας μια καταστροφική χρεοκοπία και την επιστροφή στο Grexit που θα ανοίξει τον δρόμο σε διάφορους ανθέλληνες κερδοσκόπους. Σ' αυτήν την προσπάθεια αναμφίβολα θα χρειαστεί να καταθέσουμε την ψυχή μας και μικρά ιδιωτικά «προνόμια». Αντίστοιχα, αντί για πολιτική προστασία θέλουμε οικονομική στήριξη και σταθερότητα. Έχουμε όλοι χρέος στις επόμενες γενιές να οδηγήσουμε την χώρα πάλι στην ανάπτυξη και την ευημερία, αρκεί να μας το επιτρέψουν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν, ώστε επιτέλους, να δουλέψουμε αναπόσπαστα. Για εμάς τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ώρα οικονομικού πατριωτισμού, για εσάς τους πολιτικούς, είναι ώρα εθνικής ευθύνης και για τους εταίρους μας, είναι ώρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κάθε φορά που οι φορείς της αγοράς τοποθετούνται και επισημαίνουν προβλήματα, ούτε κινδυνολογούν ούτε προπαγανδίζουν πολιτικές θέσεις. Άλλωστε είναι πάγια η θέση μας η εκάστοτε Κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία. Καλέστε τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους εργοδοτών και εργαζομένων και μιλήστε μαζί μας, ακούστε τις προτάσεις μας, αξιολογήστε τις και αποφασίστε το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε. Έχετε το προνόμιο της επιλογής, αλλά και την ευθύνη».
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορκίδης προς Τσίπρα: Ώρα ευθύνης και σταθερότητας"

Γ. Ρωμανιάς: «Η παραίτησή μου είναι ισχυρή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγω αύριο το πρωί»

«Η παραίτησή μου είναι ισχυρή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγω αύριο το πρωί» δήλωσε ο απερχόμενος γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, συμπληρώνοντας ότι θα παραμείνει στη θέση του το μεταβατικό διάστημα που του ζήτησε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας, ο νέος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος τον παρακάλεσε να μείνει στη θέση του.

«Ο Γιώργος Ρωμανιάς εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις και υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Τον παρακαλώ να μείνει. Δεν τη δέχτηκα και ξέρω ότι έχει υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και πρόκειται να ανταποκριθεί» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι η νομοθεσία που επιβλήθηκε «είναι γενικόλογη, έχει πολλά κενά». «Αυτό το μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καλύψουμε τα κενά θα παραμείνω» πρόσθεσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Ρωμανιάς: «Η παραίτησή μου είναι ισχυρή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγω αύριο το πρωί»"

Κατρούγκαλος: Τέλος στις πρόωρες συντάξεις

«Οι πρόωρες συντάξεις, εκτός από εξαιρέσεις που αφορούν βαρέα και ανθυγιεινά, γονείς που έχουν παιδιά ανάπηρα, πράγματι πρόκειται να τελειώσουν» τονίζει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρέπει να ξέρουμε γενικά ότι είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, την αναγκαστική αυτή συμφωνία, την αναγκαστική τακτική υποχώρηση. Υπάρχουν όμως περιθώρια να κινηθούμε και στο πλαίσιο αυτό που θα θέλαμε ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ.Κατρούγκαλος τονίζει ότι «το βασικότερο θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης, το οποίο, επίσης, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ανεξαρτήτως των πιέσεων των εταίρων μας. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι πέρα από το άμεσο, αυτά που μας έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα και που τα περιθώρια κινήσεώς μας είναι πάρα πολύ μικρά, η δική μου πρόθεση είναι να προχωρήσουμε σε μια συνολική αναδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Γιατί χωρίς αυτή -που θα έπρεπε να την κάνουμε μόνοι μας εδώ και πάρα πολύ καιρό- δεν έχουμε πιθανότητες όχι απλώς να μην παρέχουμε κοινωνική προστασία σε όλους όπως πρέπει αλλά και να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Γιατί η κοινωνική προστασία δεν είναι βάρος, είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Τέλος στις πρόωρες συντάξεις"

Βαλαβάνη: Δεν παραδίδω την βουλευτική έδρα

Με μια παραληρηματικού τύπου ομιλία, η οποία διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά, η Νάντια Βαλαβάνη αποχαιρέτησε το υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησε να... αυτοαποθεωθεί για τα επιτεύγματά της, επιτέθηκε σε όσους την επέκριναν για λάθη ή παραλείψεις κατά την εξάμηνη θητεία της και επικαλέστηκε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι «καλός άνθρωπος» κατά την άποψη του Μπρεχτ.

«Την Κυριακή 28 Ιουνίου μας ειδοποίησαν πρώτη φορά για τα capital controls»

Αναφερόμενη στην υπόθεση της ανάληψης 200.000 ευρώ από την μητέρα της λίγο πριν τα capital contols, η Νάντια Βαλαβάνη έκανε λόγο για κανιβαλισμό και επιχείρησε να δώσει κάποιου είδους εξηγήσεις. Επικαλέστηκε την μαρτυρία του διευθυντή στο γραφείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η μητέρα της έβγαλε το τεράστιο ποσό πριν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. «Ο διευθυντής του κ. Αλεξιάδη μου θύμισε ότι ήμουνα μπροστά την Κυριακή 28 Ιουνίου όταν για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν για capital controls, είπε η κυρία Βαλαβάνη» θέλοντας να ισχυριστεί ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι οι τράπεζες θα κλείσουν κι ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.Με τον τρόπο αυτό η κυρία βαλαβάνη θέλησε να αφήσε να εννοηθεί ότι δεν είχε εμπλοκή στην εκταμίευση των 200.000 ευρώ από την μητέρα της αφού -όπως ισχυρίστηκε- η ίδια έμαθε για τα capital controls μόλις στις 28 Ιουνίου...

Με την αιτιολογία ότι της γίνεται... πόλεμος, η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την βουλευτική έδρα.

«Οι καθαρίστριες μου είπαν ότι είμαι καλός άνθρωπος»

Θέλοντας να δείξει ότι είναι διαφορετική από τους προκατόχους της, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε τις καθαρίστριες. «Όχι αυτές που από το 2013 αγωνιστήκαμε να επαναπροσληφθούν αλλά εκείνες που αδιατάρακτα συνεχίζουν να εργάζονται στο υπουργείο» διευκρίνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Μου είπαν ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Οτι είμαστε οι πιο καλοί άνθρωποι που έχουν γνωρίσει στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια». Κατά την κυρία Βαλαβάνη αυτή η αξιολόγηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως καλών ανθρώπων -με την έννοια που έδινε ο Μπρεχτ στον καλό άνθρωπο- είναι πολύ σημαντική για την ίδια αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Βαλαβάνη: «Δεν ζηλεύω ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα»

Η κυρία Βαλαβάνη έκανε απολογισμό του έργου της και ευχήθηκε καλή τύχη όσο στον νέο αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών Τρύφων Αλεξιαδη, όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν τους ζηλεύει. «Ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα τους ζηλεύω. Βέβαια αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Ολο το προηγούμενο εξάμηνο, λόγω της διαπραγμάτευσης ο ΥΠΟΙΚ ήταν απών στο εξωτερικό» είπε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Οικονομικών «καρφώνοντας» εμμέσως τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο σε άλλο σημείο είπε ότι δέχεται κανιβαλισμό και ότι δεν αξίζει αυτό που του επιφυλάττουν.

«Η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν θα γίνει IRS»

Μεταξύ άλλων, η κυρία Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι είναι πλέον πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση του ονείρου ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. «Αυτό που μας στέρησε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας -δεν κάτσαμε να βάλουμε στο χαρτί τι κάνουμε -μας έβαλε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό συστημα. Τώρα αυτό το όνειρο γίνεται πολύ δυσκολότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς βαθιές αλλαγές. Εύχομαι και ελπίζω σήμερα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα τελικά να το κάνουν το δικαιότερο φορολογικό σύστημα» είπε εν συνεχεία.

«Δυστυχώς τα βάρη που επιβάλλονται πάνω σε άλλα δυσβάστακτα βάρη δεν θα μπορεί να αναιρέσει τα βάρη που υφίστανται οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου. Εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα σ' αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Κάναμε κάποια πράγματα και διευκολύνσεις όμως τα βασικά προβλήματα –φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ- παρέμειναν και υφίστανται και σήμερα, σημείωσε.

«Εμείς κάναμε κλάδεμα κάποιων κλαδιών που εξείχαν, κάτι για τα τεκμήρια κλπ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο δεν έγιναν» παραδέχτηκε η ίδια.

«Κάναμε κάτι για τους αγρότες, αλλά τώρα τα παίρνει όλα η σκούπα του Μνημονίου», τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της.

Η υπουργός υπερασπίστηκε επίσης τη ρύθμιση των 100 δόσεων και κάλεσε τους συναδέλφους της Ευκλείδη Τσακαλώτο και Τρύφωνα Αλεξιάδη να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν τις αλλαγές.
Όπως είπε:

- Τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 260.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- Η ρύθμιση χρεών ήταν μια ανάσα για 3,5 εκατ. οφειλέτες από τα 3,9 εκατ. οφειλέτες.

- Εντάχθηκαν περίπου 880.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα

- ρυθμίστηκαν συνολικά χρέη ύψους 6,2 δισ. ευρώ

- εισπράχτηκαν 800 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος 2015 θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ

«Δέχτηκα λάσπη γιατί μπήκαν στη ρύθμιση τα μεγάλα και τα παλαιά χρέη. Μόλις 250 από τους 880.000 ήταν μεγαλοφειλέτες» τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει πόσα πλήρωσαν, πόσα είχαν να πληρώσου και πόσα γλίτωσαν αυτοί οι 250 οφειλέτες.

«Από τα ληξιπρόθεσμα 77-78 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. είναι εντελώς νεκρά, αλλά δεν μπορούμε να τα σβήσουμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «ήταν μπλοκαρισμένοι οι εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η κυρία Βαλαβάνη δεν απέφυγε τις αυτοαναφορικές δηλώσεις. Κάποια στιγμή είπε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα γίνει IRS (εννοώντας την αμερικανική εφορία). «Η ΓΓΔΕ δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ IRS, και στις ΗΠΑ υπάρχει πάντα στενή σχέση με την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε στελέχη του ΣΔΟΕ τα οποία όπως είπε της έδωσαν συγχαρητήρια με το αιτιολογικό ότι είναι (σύμφωνα με αυτά που η ίδια η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι της μετέφεραν) η πρώτη υπουργός από την μεταπολίτευση που δεν παρενέβη σε κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό για να αντιμετωπιστεί θετικά κάποια φορολογική υπόθεση.

Αποκρατικοποιήσεις

Για την δημοσια περιουσια η κυρία Βαλαβάνη είπε πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια αξιοποίησης «όταν οι άνθρωποι που τη διαχειρίζονται δεν ντηλάρουν».

Σαν παράδειγμα μεγάλης εξοικονόμησης ανέφερε πως, μόλις ανέλαβε το νέο ΔΣ της Ελληνικο ΑΕ, μετακόμισαν από το γραφείο της πλατείας Συντάγματος και «γλιτώσαμε 3.100 ευρώ το μήνα ενοίκιο (για γραφείο 3 ανθρώπων) και 1.200 ευρώ το μήνα για το πάρκινγκ του αυτοκινήτου του διευθύνοντος συμβούλου.

Είπε ακόμη πως το νέο ΔΣ μείωσε μισθούς ή δεν εισπράττανε τίποτε μέχρι να δούνε τι θα γίνει.

Αντίστοιχα και στην ΕΤΑΔ έκοψαν τα 1900 ευρώ που προβλέπονται συμπληρωματικά για συνεδριάσεις, για όσους είναι εντεταλμένοι να μετέχουν στα ΔΣ.

«Στην ΕΤΑΔ υπάρχουν άπειροι σκελετοί στα ντουλάπια, τεράστιο υλικό τροφοδότησης του Εισαγγελέα, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Για τις απόψεις της για τις αποκρατικοποιήσεις είπε πως τις έχει γράψει στο βιβλίο της "Η Αρπαγή της Ελλάδας", αλλά τόνισε πως «οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασωθούν ιπποδρομίες, εργαζόμενοι και τα άλογα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Δεν παραδίδω την βουλευτική έδρα"

ΕΕΤ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το άνοιγμα των τραπεζών

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων προέβη σε σειρά διευκρινίσεων.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ειδικότερα:

1. Τι αλλάζει με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, καταργείται η τραπεζική αργία και όλα τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοιχτά για το συναλλακτικό κοινό. Επιπλέον, με τη νέα Πράξη όλες οι τραπεζικές εργασίες επιτρέπονται με εξαίρεση εκείνες οι οποίες ρητά απαγορεύονται σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

2. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας. Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο, με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα κατά την οποία -για πρακτικούς και μόνο λόγους- μπορεί να γίνει αθροιστική ανάληψη μετρητών μέχρι του ποσού των 300 ευρώ την Παρασκευή, 24.7.2015.

3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;

ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

5. Μπορώ να έχω πρόσβαση στη θυρίδα μου;

ΝΑΙ, μπορείτε να έχετε πρόσβαση, είτε με την τήρηση της συνήθους διαδικασίας, δηλαδή με σειρά χρονικής προτεραιότητας, είτε κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα με την οποία συναλλάσσεστε. Προς το σκοπό αυτό, έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;

ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα.

9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό και η συναλλαγή σας γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:
• μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
• εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

10. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;

ΝΑΙ, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η χρήση καρτών εάν τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού.

11. Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;

Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στην τράπεζα η οποία την έχει εκδώσει. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.

12. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;

ΟΧΙ, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
• πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,
• πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
• καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
• εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),
• εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,
• εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
• κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,
• άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
• πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
• αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,
• κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

13. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;

ΟΧΙ, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.

14. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;

Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.

15. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;

ΟΧΙ, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση:
• οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
• τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα,
• πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα,
• πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
• πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό ή όψεως.

16. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;

ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση την νέα αυτή σύμβαση.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.

17. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;

Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.

18. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;

ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις:
• των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,
• του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
• του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
• του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

19. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.

20. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

21. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;

ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια.
Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Τα αιτήματα των συναλλασσομένων μπορούν να υποβάλλονται στην τράπεζα συνεργασίας τους. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού εφόσον οι συναλλαγές αυτές κρίνονται αναγκαίες και δικαιολογούνται επαρκώς.

22. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
• μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Ειδικότερα, στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό επιτρέπεται και η καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.

23. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
• μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

24. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου.
Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης. Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής της εν λόγω δυνατότητας.

25. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;

Η μεταφορά μετρητών στο εξωτερικό απαγορεύεται. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.

26. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;

ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδιο ή σε άλλη τράπεζα.

27. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);

Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού εφόσον αυτές οι συναλλαγές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.

28. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;

ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

29. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;

ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.

30. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;

ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.

31. Ανάληψη μετρητών από πρεσβείες επιτρέπονται;

Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.

32. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;

ΟΧΙ, με την εξαίρεση εργαζόμενων σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, με μεταφορά πίστωσης του ισόποσου της μισθοδοσίας, σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί εκτός Ελλάδος. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕΤ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το άνοιγμα των τραπεζών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news