facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος προσέφυγαν στο ΣτΕ για... τρίτη φορά

Για ακόμη μια φορά, τρίτη κατά σειρά, οι ιδιοκτήτες (οικογένεια Γιατράκου) της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) απέναντι από το Σούνιο, μαζί με την νεοϊδρυθείσα εταιρεία ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τώρα, ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του Πάτροκλου να πουλήσουν το επίμαχο νησί στην εν λόγω εταιρεία. Και αυτό γιατί η επίμαχη εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

Με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της βραχονησίδας οι ιδιοκτήτες της υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικό αίτημα για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Το περασμένο έτος, με υπουργική απόφαση, απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία.

Παράλληλα, η δήμευση προσκρούει και στις διατάξεις του νόμου 3028/2002 ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση ουσιώδους περιορισμού χρήσης ακίνητου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του, κακώς και στον Αστικό Κώδικα.

Υπογραμμίζουν επίσης οι ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Σε προηγούμενη αίτησή τους οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους. Αν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά. Ακόμη, διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Η αποζημίωση που ζητεί η οικογένεια Γιατράκου να της επιδικαστεί, δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της βραχονησίδας υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες.

Η... Οδύσσεια του Πάτροκλου

Για την Οδύσσεια του Πάτροκλου στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες και έχουν γίνει εκατοντάδες άκαρπες μελέτες και διαπραγματεύσεις με τρανταχτά ονόματα, όπως είναι του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, κ.λπ. Πέρα από όλα αυτά, οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την πώληση της βραχονησίδας έχουν αποτύχει.

Η βραχονησίδα Πάτροκλος είναι ακριβώς απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο. Η έκτασή της ανέρχεται περίπου στα 2.800 με 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση μόλις 850 μέτρων από την ξηρά. Τον Πάτροκλο τον αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

Το 1998 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», ενώ το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος προσέφυγαν στο ΣτΕ για... τρίτη φορά"

DW: Η ΕΕ καλείται να βοηθήσει τους πρόσφυγες που έχουν "ξεμείνει" στην Ελλάδα

Η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες (Pro Asyl) κατηγόρησε σήμερα, Κυριακή, την Ευρώπη ότι «κοιτάει από την άλλη» ενόσω Έλληνες εθελοντές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχιζόμενες αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Κως.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε δήλωση του προέδρου της Pro Asyl, Γκούντερ Μπέρκχαρντ, ο οποίος χαρακτηρίζει «καταστροφικές» τις συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα ελληνικά νησιά , με τους πρόσφυγες από χώρες όπως η Συρία να κυκλοφορούν "παρατημένοι".

Επεσήμανε μάλιστα την υπερπροσπάθεια πολιτών – εθελοντών που παλεύουν να αντισταθμίσουν την ανικανότητα των ελληνικών αρχών, ενώ οι ίδιοι έχουν πληγεί βαθιά από τα μέτρα λιτότητας.

Ο Μπέρκαρντ δήλωσε περαιτέρω ότι ένα κατάλληλο πρόγραμμα βοήθειας απαιτείται επειγόντως για τους πλέον αδύναμους και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν νόμιμα σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 77.000 μετανάστες διακινδύνευσαν (μόνο) φέτος το θαλάσσιο νυχτερινό ταξίδι μέσω Τουρκίας για να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί: Κω, Σάμο, Λέσβο και Χίο. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και οι υπόλοιποι από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Ερυθραία και η Σομαλία. Οι ροές αυτές ενισχύθηκαν, συνεχίζει η σχετική αναφορά, από τότε που η Αθήνα αυστηροποίησε τους ελέγχους στα σύνορα του Έβρου.

Οι πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά «είναι εντελώς μόνοι τους» και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για να τους φροντίσει, δήλωσε στο δίκτυο DPA ο διευθυντής της γερμανικής φιλανθρωπικής ιατρικής δράσης Medeor, Μπερντ Πάστορς, ο οποίος επεσήμανε τις πολλαπλές ανάγκες των προσφύγων, όχι μόνο για τροφή αλλά και για φάρμακα.

Αρκετοί πρόσφυγες παραπονούνται ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές σίτισης και στέγασης στην Ελλάδα για να τους βοηθήσουν καθώς και ότι σε αρκετές περιπτώσεις «περιφέρονται» μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να φύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία έναντι της ολοένα επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις πάνω από 1000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων την ημέρα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί των 28 κρατών - μελών της Ένωσης θα συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων σχετικά με την προώθηση και διανομή πάνω από 60.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Η ΕΕ καλείται να βοηθήσει τους πρόσφυγες που έχουν "ξεμείνει" στην Ελλάδα "

Η Τρόικα επιστρέφει για τo τρίτο Μνημόνιο

Βουτιά και πάλι στα ελληνικά προβλήματα, στα υπουργεία και στις πισίνες του «Hilton» ετοιμάζονται να κάνουν οι δευτεροκλασάτοι υπάλληλοι των δανειστών. Παλιοί γνώριμοι οι περισσότεροι, αλλά και πολλά νέα πρόσωπα, επιστρέφουν δριμύτεροι για να πάρουν το αίμα τους πίσω για τα… καψόνια Βαρουφάκη, αλλά και για να ολοκληρώσουν το έργο που άφησαν ημιτελές πίσω τους όταν διακόπηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και υποκαταστάθηκαν από το Brussels Group.

Με τη συμφωνία που δέχτηκε τη 12η Ιουλίου η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για να επιστρέψει αύριο Δευτέρα για επιτόπιους ελέγχους στη χώρα μας η πρώην τρόικα, συνεπικουρούμενη όμως πλέον και από ένα ακόμα πρόσωπο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Αρχικά αναμένονται να καταφτάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών για μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls. Τέσσερις μήνες αφότου έφυγαν άπρακτοι οι ελεγκτές, αφού τον Φεβρουάριο τους είχε απαγορευτεί η είσοδος στα υπουργεία και είχαν υποστεί περιορισμό στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει θεαματικά και η ζημιά στην πραγματική οικονομία παραμένει ανυπολόγιστη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους και οι νέοι «κυβερνήτες» της χώρας, τα πρώτα βιολιά δηλαδή των εκπροσώπων από κάθε θεσμό. Οι διαπιστώσεις τους θα οδηγήσουν στα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο τριετές πρόγραμμα.

Ποιοι είναι οι νέοι τροϊκανοί

Την ευκαιρία να αποκτήσει δημοσιότητα και να χτίσει καριέρες στις πλάτες της Ελλάδας έχει πλέον μια νέα γενιά στελεχών των θεσμών.

Εκτός από τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ και τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο (που διαδέχτηκαν τον Πολ Τόμσεν και τον Ματίας Μορς αντίστοιχα) το νέο πρόσωπο που θα πατήσει πόδι στην Αθήνα θα είναι ο Γερμανός Ράσμους Ρέφερ, ως διάδοχος του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ.

Το «ζόμπι»: Ο Ράσμους Ρέφερ ανέλαβε καθήκοντα από τον Μάρτιο φέτος και κουβαλάει ήδη τη φήμη του «σκληρού» από την τριετή θητεία του στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας. Σε αντίθεση με τον ήπιο και προσηνή Κλάους Μαζούχ, στην Πορτογαλία ο Ρέφερ απέκτησε το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «ζόμπι» (έγινε και μπλουζάκι που πωλούνταν στο Διαδίκτυο) επειδή ο μισθός του ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ άγγιζε τα 20.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο από τα προσωνύμια που του προσάπτουν είναι «νεκροθάφτης»...

Ο σκληρός: Στην παλιά φρουρά (μετά από έναν χρόνο θητείας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του Τόμσεν) συγκαταλέγεται πλέον και ο Ρίσι Γκογιάλ που, ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ, έχει παίξει μάλλον σκοτεινό ρόλο στην ελληνική διαπραγμάτευση, βάζοντας διαρκώς εμπόδια στην προηγούμενη κυβέρνηση για να κλείσει το Μνημόνιο ΙΙ, και ο οποίος πήρε προαγωγή ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου. Δεξί του χέρι στην αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θα είναι η Καναδή Στέφανι Εμπλ, γνωστή πλέον και ως «φονέας των χαμηλοσυνταξιούχων» επειδή στο Παρίσι ζητούσε επίμονα τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στη χώρα μας.

Ο «μορφονιός»: O Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο είναι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί (και του Ολι Ρεν παλαιότερα) που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε στην Κομισιόν. Εχει το προσωνύμιο «μορφονιός», κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον «blue eyes» Πολ Τόμσεν.

Ο Κοστέλο έχει γνώση των ελληνικών πραγμάτων, καθώς συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της Ε.Ε. τον Απρίλιο του 2010, οπότε είχε έρθει στην Ελλάδα για να συντάξει το πρώτο μνημόνιο. Καλύτερη γνώση όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα έχει, πάντως, ο τοποτηρητής του Κοστέλο και Νο 2 της αποστολής της Κομισιόν, ιταλικής καταγωγής Γκαμπριέλε Τζιουντίτσε, ο οποίος μόνο έξω από τα νερά του δεν θα νιώθει το καλοκαίρι στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου διέμενε και παλαιότερα στην Αθήνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τρόικα επιστρέφει για τo τρίτο Μνημόνιο"

Κατσέλη: Ας επιστρέψουμε τα χρήματα στις τράπεζες για να ενισχύσουμε την οικονομία

Έκκληση απηύθυνε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, να επιστρέψουν οι πολίτες τα χρήματα που απέσυραν ή κρατούν στο σπίτι τους, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, στον ΣΚΑΪ, η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες, όπως εγγυάται η ΕΚΤ και η Ένωση Τραπεζών, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ισχυρές «αν δεν είχαν εκταμιευθεί 40 δισ ευρώ μέσα στην τελευταία περίοδο»:

«Αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα επανέλθει η κανονικότητα, ας βοηθήσουμε όλοι την οικονομία μας.»

«Αν βγάλουμε τα χρήματά μας από τα σεντούκια και τα σπίτια μας – όπου σε κάθε περίπτωση δεν είναι ασφαλή – και τα καταθέσουμε στις τράπεζες, θα ενισχύσουμε την ρευστότητα», συνέχισε η κυρία Κατσέλη.

Η πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί κανένα κούρεμα καταθέσεων στο μέλλον εάν όλοι ενεργήσουμε υπεύθυνα».

Εντωμεταξύ το πρακτορείο Reuters επικαλείται δηλώσεις τραπεζικών αξιωματούχων σχετικά με το αυριανό άνοιγμα όλων των υποκαταστημάτων και τις εκτιμήσεις τους για τυχόν προβλήματα που δύναται να προκύψουν.

«Δεν αναμένουμε σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες την Δευτέρα», δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε τα εξής:

«Οι τράπεζες είναι έτοιμες και θα ανοίξουν όλα τους τα υποκαταστήματα την Δευτέρα [...] Ενδεχομένως να υπάρχουν ουρές γιατί πολλοί θα θελήσουν να αποσύρουν τα χρήματα από τις θυρίδες τους.» Υπενθυμίζεται ότι για τις θυρίδες δεν εφαρμόζονται κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ωστόσο παραμένουν εν ισχύ οι περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό αλλά και τα capital controls στις καταθέσεις.

Αξιωματούχος της Eurobank, τέλος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι τράπεζες αναμένουν μεγάλες ουρές τις πρώτες δύο – τρεις ημέρες επαναλειτουργίας τους: «Ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ορισμένα μικρά προβλήματα με τραπεζικές επιταγές που έχουν λήξει μέσα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά αυτό είναι ζήτημα κυβερνητικής απόφασης», σημείωσε η ίδια πηγή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: Ας επιστρέψουμε τα χρήματα στις τράπεζες για να ενισχύσουμε την οικονομία "

Βαρουφάκης: Είμαι έτοιμος να επιστρέψω

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέντευξη, η οποία φέρει τον τίτλο "Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω", ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι "η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή".

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα.

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απαντά: "Απολύτως όχι. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε".

Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους και εκτιμά πως "όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη". "Από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο".

Εκτιμά δε ότι "ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι "κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία" και τονίζει: "Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό".

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι "δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα" στο οποίο κατά την άποψή του δεν πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε και που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση. Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα αποσαφηνίζει ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, "γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών". Αλλά αποσαφηνίζει ότι "δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή".

Σε σχέση τέλος με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε "πρώτο –κατά πάσα πιθανότητα– σε σταυρούς βουλευτή της χώρας". Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Είμαι έτοιμος να επιστρέψω"

Φάιμαν: Στα 50 δισ. το κόστος για ανθρωπιστική βοήθεια στο Grexit

"Ενας αποκλεισμός της Ελλάδας θα είχε για εμάς μεγάλο πολιτικό, ηθικό και οικονομικό κόστος, όπως επίσης εκτεταμένες συνέπειες για την Ευρώπη, και δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ένα Grexit δεν θα κόστιζε τίποτε", τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "΄Εστεραιχ", μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καγκελάριος επισημαίνει ότι ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών υπολόγισε το κόστος για ανθρωπιστική βοήθεια στην περίπτωση ενός Grexit σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιπλέον εδώ πρόκειται, όπως παρατηρεί, για ανθρώπους και όχι για αριθμητικά παιχνίδια, "με την κρίση στην Ελλάδα να πλήττει, όχι αυτούς που την προκάλεσαν, αλλά τους φτωχότερους στον ελληνικό πληθυσμό, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν".

Προσθέτει δε, ότι, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών ήθελε μια ισότιμη συζήτηση και κανένας τους, ούτε και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, δεν υπεραμύνθηκε της πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, να αποπεμφθεί σταδιακά η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, "κάτι που ήταν μια ταπεινωτική και περιττή πρόταση του Σόιμπλε", όπως καταγγέλλει για πολλοστή φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες ο Βέρνερ Φάιμαν.

Σχολιάζοντας τη "δραματικότητα" των διαπραγματεύσεων που η διάρκειά τους έφτασε τις 17 ώρες, ο καγκελάριος αναφέρει ότι κατά διαστήματα είχε πιστέψει πως δεν είναι πλέον δυνατό ένα αποτέλεσμα, ωστόσο αυτή η σκληρή και εν μέσω αντιπαραθέσεων Σύνοδος Κορυφής έδειξε ότι η Ευρώπη δεν είναι απλή, όμως μπορεί και βρίσκει λύσεις σε κρίσιμες στιγμές.

Ως προς τους λόγους της μακράς αντιπαράθεσης τονίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε η Ελλάδα να βρει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 50 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, και αυτή, όπως λέγει, ήταν "μια πρόταση που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και είναι επίσης ανόητη καθώς ιδιωτικοποιήσεις σε εποχή κρίσεων και κάτω από πίεση χρόνου, έχουν μόνον αρνητικά αποτελέσματα", γι αυτό και απορρίφθηκε από τους ηγέτες.

Στο ερώτημα, εάν έχει ξεπεραστεί το Grexit, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι κανένας δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ παρατηρεί ταυτόχρονα ότι τώρα κατορθώθηκε να αποφευχθεί μια κατάρρευση, αλλά η συμφωνία αποτελεί μόλις την αρχή ενός δύσκολου δρόμου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η συμμετοχή της Αυστρίας γενικά στα προγράμματα διάσωσης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται σε ένα ποσοστό 2,7%, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας θα φανεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ποιο πραγματικά θα είναι το ύψος της συμμετοχής της Αυστρίας σε χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που πιθανόν θα ανέρχεται σε 1,4 έως 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως διευκρινίζει στη συνέχεια, δεν πρόκειται για επιπλέον χρήματα, όπως και ποτέ ο ίδιος δεν ισχυρίστηκε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αποδοτική επιχείρηση για την Αυστρία, ωστόσο μια σταθερή Ευρωζώνη έχει πλεονεκτήματα για χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία.

Τέλος, ο Αυστριακός καγκελάριος εκφράζει ικανοποίηση που ενισχύθηκαν εκείνες οι φωνές οι οποίες υποστήριζαν ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ευκαιρία και η Ελλάδα, όπως σημειώνει, έχει τώρα την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της με τις δικές της τις δυνάμεις, αλλά δεν είναι περισσότερο από μία ευκαιρία, "είναι ένα πρώτο βήμα σε έναν σκληρό, πέτρινο δρόμο".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: Στα 50 δισ. το κόστος για ανθρωπιστική βοήθεια στο Grexit"

Forbes: Γιατί θα αποτύχουν, πιθανότατα, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επιμένει ότι οι σχεδιαζόμενες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν. Σε αυτό ο Γ. Βαρουφάκης έχει μάλλον δίκιο», γράφει σήμερα το Forbes.

Για λίγο καιρό οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πιθανώς καλές για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζουν ωστόσο δύο συγκεκριμένα προβλήματα, εκτιμά ο αναλυτής του περιοδικού Τιμ Γουόρσταλ.

«Το πρώτο είναι ότι παρότι η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της εσωτερικής δομής της οικονομίας, αυτό δεν είναι το πρόβλημα τώρα. Αντίθετα, έχει περισσότερο να κάνει με τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Και δεδομένου ότι είναι ακόμη στο ευρώ, που είναι αυτό το πρόβλημα, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», συμπληρώνει.

Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Forbes, είναι ότι υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες ότι αυτές οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις πράγματι θα γίνουν έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί.

«Δεν υπάρχει πραγματική εγγύηση ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ή στην πραγματικότητα όποια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση, θα υιοθετήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις με τον προβλεπόμενο τρόπο.

«Μπορεί να είναι πραγματικά καλές μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της χώρας, αλλά η επιβολή τους από το εξωτερικό με αυτό τον τρόπο δεν εξασφαλίσει την ενθουσιώδη συγκατάβαση του λαού. Είναι μία από αυτές τις μικρές διαφορές κουλτούρας που η ΕΕ φαίνεται ότι είναι τόσο κακή στο να τις αντιλαμβάνεται. Οι Γερμανοί μπορεί να κάνουν ό,τι τους λένε, σχετικά καλά, οι Ελληνες λιγότερο. Ιδιαίτερα όταν νομίζω ότι τους λένε οι Γερμανοί τι να κάνουν», γράφει ο Γουόρσταλ.

«Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο. Αυτό δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», συμπεραίνει ο αρθρογράφος του Forbes. «Αυτό που θα είχε αποτέλεσμα θα ήταν να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το ζουρλομανδύα του ευρώ, αλλά μόνο οι συμβατικοί οικονομολόγοι το προτείνουν και κανείς από τους Πολύ Σοβαρούς Ανθρώπους», καταλήγει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Forbes: Γιατί θα αποτύχουν, πιθανότατα, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις"

Μέρκελ: Διαπραγματεύσιμες οι ελαφρύνσεις χρέους - Όχι στο «κούρεμα»

Διαπραγματεύσιμες θεωρεί τις ελαφρύνσεις χρέους με την μορφή μεγαλύτερων χρόνων αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερων επιτοκίων η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Αυτό δεν γίνεται στην νομισματική ένωση», επισημαίνει, ενώ σε ό,τι αφορά το Grexit, σημειώνει ότι η επιλογή ήταν στο τραπέζι, «αλλά εμείς αποφασίσαμε για μια άλλη επιλογή».

Υπάρχει μια εντολή για διαπραγματεύσεις για νέα βοήθεια για την Ελλάδα και τώρα πρέπει να γίνει γρήγορα διαπραγμάτευση για ένα νέο πακέτο βοήθειας, τονίζει η Καγκελάριος σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε και ασκεί κριτική στην Ελλάδα ότι οι κυβερνήσεις της ανέβαλλαν για πολύ καιρό τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση, η Μέρκελ τις απορρίπτει κατηγορηματικά και σημειώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή την συζήτηση: Διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει, επιμένει.

«Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ».

Αντίστοιχα υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα», σημειώνει, ενώ, ερωτώμενη σε σχέση με τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζεται να δηλώσει ότι «υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Διαπραγματεύσιμες οι ελαφρύνσεις χρέους - Όχι στο «κούρεμα»"

Ολοσχερώς καταστράφηκε το Canadair στη Νεάπολη Λακωνίας (φωτό)

Ολοσχερώς καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα το Καναντέρ CL215 στο χωρίο Φαλακρό Λακωνίας με το οποίο έκαναν την Παρασκευή αναγκαστική προσγείωση δύο πιλότοι. 

Το κουφάρι του αεροσκάφους βρίσκεται στην περιοχή Λάκα, ακριβώς πάνω από την Παναγία Παντάνασσα στο Φαρακλό, ενώ οι φωτογραφίες προέρχονται από το kithiraikanea.blogspot.gr



Οι πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους, όμως το Καναντέρ κατέκαψε η πυρκαγιά που πέρασε λίγο αργότερα από την περιοχή. 

Παράλληλα, πολλά τμήματα του αεροπλάνου εντοπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση. 

Σημειώνεται ότι τα έξι Καναντέρ CL215 της Πυροσβεστικής είναι ηλικίας περίπου... 40 χρόνων, ενώ τα Καναντέρ CL 415, είναι πιο «νέα» με ηλικία «μόλις» 15 έτη...








Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοσχερώς καταστράφηκε το Canadair στη Νεάπολη Λακωνίας (φωτό)"

Ζακ Ντελόρ: Η ελληνική κρίση δείχνει έλλειψη κοινωνικής στοργής στην Ευρώπη

Κλείνει αύριο τα 90 του χρόνια ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1994), που οι Γάλλοι σήμερα θεωρούν ως «τον σοφό οραματιστή» της Ευρώπης.
Με νοσταλγία, για το πως θα είχε εξελιχθεί σήμερα η Ευρώπη, «εάν είχε εισακουσθεί» κατά την υιοθέτηση του ευρώ, πολλές είναι οι προσωπικότητες που τιμούν σήμερα «τον ζωντανό θρύλο της Ευρώπης».

Από καιρό ο Ζακ Ντελόρ, είχε προειδοποιήσει ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται ανάμεσα στην επιβίωση και στην παρακμή» θυμίζει η εφημερίδα JDD .
Άλλωστε από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξής του πάνω σε δύο πυλώνες: τον οικονομικό και τον νομισματικό. Μόνο έτσι θα είχε κατορθώσει να προχωρήσει ισορροπημένα η ευρωζώνη.

Από το 1997 εξηγούσε, ότι ήταν απαραίτητο ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά δεδομένα. «Κάνεις δεν τον άκουσε» σημειώνει το δημοσίευμα.

Σήμερα, ο Ζακ Ντελόρ, μέσα από την εμπειρία των 90 του χρόνων δηλώνει : «Αυτό το σύστημα σήμερα (της ευρωζώνης), είναι μη κυβερνήσιμο ( δεν μπορεί να κυβερνηθεί) και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο. Θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
Αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο Ζακ Ντελόρ επισημαίνει στα λατινικά την έλλειψη αλληλεγγύης :
«Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη "affectio societatis " (κοινωνικής στοργής), στην Ευρώπη του σήμερα».

«Για την ώρα, αποφεύχθηκε το χειρότερο, προσθέτει. Η Ευρώπη όμως δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτήν της πτώσης του τείχους του Βερολίνου» τονίζει.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που τιμούν σήμερα τον Ζακ Ντελόρ, μέσα από το εξασέλιδο αφιέρωμα της JDD, είναι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο Ζακ Ντελόρ τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τέλη Ιουνίου) ως επίτιμος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόκειται για έναν επιπλέον τίτλο, για μια καριέρα που έχει επανειλημμένα χαιρετισθεί. Είναι η αναγνώριση για ένα λειτούργημα ( αποστολή), για μια πορεία, για μια ζωή ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην Ευρώπη» γράφει ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκει την ευκαιρία να προβάλλει εκ νέου την πρότασή του για «περισσότερη Ευρώπη» ως μοναδική λύση στην τωρινή κρίση της ευρωζώνης.

Μιλάει για «μια ενισχυμένη οργάνωση ορισμένων χωρών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της ευρωζώνης». Και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και με ένα κοινοβούλιο στο οποίο να συμμετέχουν βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια.

Την πρόταση αυτή, την οποία για πρώτη φορά ανέφερε κατά την συνέντευξή του στις 14 Ιουλίου (εθνική εορτή) επεξεργάζεται ήδη το προεδρικό περιβάλλον. Όπως όμως ο ίδιος ο πρόεδρος έχει αναφέρει, η οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση θα γίνει σε συνεργασία με τη Γερμανία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζακ Ντελόρ: Η ελληνική κρίση δείχνει έλλειψη κοινωνικής στοργής στην Ευρώπη"

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Στη συνέντευξη, η οποία φέρει τον τίτλο "Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω", ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι "η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή".

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα. Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απαντά: "Απολύτως όχι. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε".

Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους και εκτιμά πως "όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη". "Από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο".

Εκτιμά δε ότι "ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι "κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία" και τονίζει: "Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό".

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι "δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα" στο οποίο κατά την άποψή του δεν πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε και που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση.

Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα αποσαφηνίζει ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, "γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών". Αλλά αποσαφηνίζει ότι "δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή".

Σε σχέση τέλος με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε "πρώτο - κατά πάσα πιθανότητα - σε σταυρούς βουλευτή της χώρας". Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα"

Διαβουλεύσεις στη Νέα Δημοκρατία για τους αγρότες

Τον έντονο προβληματισμό τους στον προεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξέφρασαν βουλευτές του κόμματος και απο αύριο αναμένονται συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο την αλλαγή των μέτρων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο.

«Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να βρει λύση, ειδικά για τους κατ´επάγγελμα αγρότες που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τους νόμους Κατρούγκαλου και Κουρουπλή και να επιβαρύνονται οι αγρότες με τέτοια φορολόγηση απο το πρώτο ευρώ», αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές της ΝΔ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβουλεύσεις στη Νέα Δημοκρατία για τους αγρότες"

«Παράνοια» ΦΠΑ: Με 13% το χοιρινό σουβλάκι, με 23% αν έχει και πιπεριές!

Αν και ο ίδιος νόμος 4334/2015 πρόεβλεπε ότι ο ΦΠΑ ίσχυε από 16 Ιουλίου 2015, το υπουργείο Οικονομικών και, στην πραγματικότητα -λόγω ανασχηματισμού- η ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (που μένει σταθερά η ίδια ακόμα και όταν οι... κυβερνήσεις πέφτουνε) προέβλεψε να δώσει και ένα «τράτο» λίγων ημερών στην αγορά, για να γλτώσει λίγο χρόνο και χρήμα.

Στην ουσία πάντως, έτσι όπως συντάχθηκε και ψηφίστηκε «στο πόδι» ο νέος πολυνόμος Τσακαλώτου από τη Βουλή, θα χρειαστούν πολλές μέρες ή και νέες ερμηνευτικές εγκύκλιοι για να υπολογίσει και να καταλάβει κανείς πώς και πόσο ΦΠΑ θα πληρώνει.

Για παράδειγμα, όταν θα ζητάει κάποιος κιμά «μισό-μισό» από μοσχάρι και χοιρινό, θα φανεί στο ζύγι αν θα το πληρώσει με ΦΠΑ 23% ή 13%! Και στα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια όμως που πουλάνε πολλά κρεοπωλεία, αν έχουν μόνο κρέας επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν έχουν και πιπεριές, τότε ο ΦΠΑ είναι 23% -παρότι οι πιπεριές αν πουληθούν ξεχωριστά έχουν ΦΠΑ 13%!

Έτσι με 13% θα πωλούνται από Δευτέρα:

- Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

- Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%

Ωστόσο:

- αν το σουβλάκι το χοιρινό του κρεοπωλείου έχει π.χ. αλάτι (ή ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή αν είναι προψημένο κλπ) : ΦΠΑ 23%

- κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό - μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα - άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%

Στο 13% θα πωλούνται:

- Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

- Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ0207): 13%

- Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%

Ωστόσο:

- Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%

- Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%

- Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%

- Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ.16): 23%

- Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%

- Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%

- Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%

- Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%

- Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%

Με ΦΠΑ 13% θα πληρώνουμε:

- Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302,ΕΧ0303): 13%

- Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%

- Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%

Ωστόσο:

- Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%

- Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%

- Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%

- Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%

- Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%

- Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%

- Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%

- Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%

- Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%

Επίσης, με 13% θα πωλούνται:

- Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)

- Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402)

- Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)

- Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%

- Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%

- Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%

- Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%

- Κεφίρ: 13%

- Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%

- Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%

- Ορός γάλακτος: 13%

- Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%

- Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%

- Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%

- Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%

Ωστόσο:

- Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%


Άλλα προϊόντα:

- Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%

- Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ.0701 έως 0713): 13%

- Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%

- Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%

- Φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13%

- Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%

- Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση (0603, 0604): 23%

- Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%

- Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%

- Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%

- Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%

- Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%

- Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%


Δημητριακά:
- σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%

- Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%

Ωστόσο:
- Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

- Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

- Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

- Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%

- Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%

- Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%

- Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%

- Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%


Έλαια:

- Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%

- Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%

- Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%

Ζαχαρώδη: όλα στο 23%

- Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%

- Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%

- Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%

- Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

- Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

- Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%

Ζυμαρικά:
- Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

- Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

- Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%

- Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%


Αρτοσκευάσματα:

- Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο.

- ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)

- Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία: 13%

Ωστόσο:
- Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

- Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

- Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

- Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

- Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%

- Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%

- Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο - επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

- Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%

- Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%


Ροφήματα:
- Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%

Ωστόσο:

- Νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%

- Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%

- Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%

- Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%

Επίσης στο 23% θα πωλούνται:

- Ζύμες (Δ.Κ. 2102)

- Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106)

- Παγωτά (Δ.Κ. 2105)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παράνοια» ΦΠΑ: Με 13% το χοιρινό σουβλάκι, με 23% αν έχει και πιπεριές!"

Αυστρία: Βοηθήστε την Ελλάδα, κάνοντας διακοπές εκεί

"Ελλάδα, επιστροφή σε έναν παράδεισο που θεωρούνταν χαμένος" είναι ο γενικός τίτλος του αφιερώματος που δημοσιεύει στις τέσσερις πρώτες σελίδες της έκδοσής της του Σαββατοκύριακου, η αυστριακή εφημερίδα "Κλαίνε Τσάιτουνγκ", ανακοινώνοντας ήδη στην πρώτη σελίδα με ολοσέλιδη φωτογραφία και αντίστοιχα μεγάλο τίτλο : "Το δικό μας πακέτο βοήθειας-Δέκα προτάσεις διακοπών και έκφραση αγάπης ως Πρώτη Βοήθεια για τους Έλληνες και για εμάς".

Όπως σημειώνεται εισαγωγικά, με αυτό το αφιέρωμα η εφημερίδα παρουσιάζει το δικό της "πρόγραμμα βοήθειας" για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες, δημοσιεύοντας προτάσεις από δέκα συντάκτες της εφημερίδας, για δέκα διαφορετικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, που οι ίδιοι θεωρούν τόπους νοσταλγίας τους.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των δέκα δημοσιευμάτων που συνοδεύονται από ανάλογες φωτογραφίες : "Ζάκυνθος-Η εικόνα από τον Κήπο της Εδέμ", "Δονούσα-Η ανακάλυψη της ελευθερίας", "Μάνη- Αρχαϊκή θεατρική παράσταση της φύσης", "Κάρπαθος-Μια γλυκόπικρη ομορφιά", "Μεγανήσι- Το διπλό άπειρο", "Μύκονος-Το πάρτι δεν τελείωσε ακόμη", "Μήλος-Ο ανταγωνισμός των γαλάζιων αποχρώσεων", "Νάξος- Επιστροφή στις ρίζες", "Κρήτη- Η συνταγή της ικανοποίησης", "Πελοπόννησος-Συντεταγμένες της νοσταλγίας".

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, η διευθύντρια του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού TUI-Αυστρίας, Κάθριν Λίμπελ, τονίζει ότι η Ελλάδα είχε φέτος μεγάλη ζήτηση, ενώ από την πλευρά της η Αντρέα Σπρίνγκερ, διευθύντρια του ταξιδιωτικού οργανισμού "Σπρίνγκερ Ράιζεν" που εξειδικεύεται σε διακοπές στην Ελλάδα, σημειώνει ότι, ενώ στο χρονικό διάστημα γύρω από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος οι κρατήσεις για Ελλάδα παρουσίασαν αισθητή μείωση, μετά από την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, παρατηρείται σημαντική άνοδος και επιστροφή σχεδόν στα περσινά υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται επίσης ότι το "βαρόμετρο" κρατήσεων για την Ελλάδα δείχνει "σταθερή" πληρότητα για τους επόμενους μήνες, με τις κρατήσεις από Γερμανία να παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό αύξησης και τον ελληνικό κλάδο τουρισμού να ελπίζει στην επιβεβαίωση του στόχου για 25 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών φέτος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Βοηθήστε την Ελλάδα, κάνοντας διακοπές εκεί"

Τσίπουρο και μπύρα στοχεύει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών περιλαμβάνει η δεύτερη «εργαλειοθήκη» (toolkit) του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό που έχει ολοκληρωθεί και παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Συνολικά οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού εξέτασαν 482 νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία των κλάδων αυτών καθώς και της κλωστοϋφαντουργίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού, τομείς στους οποίους δεν βρέθηκαν εμπόδια στον ανταγωνισμό.

Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη προβλέπουν 82 αλλαγές στον κλάδο των ποτών και 6 στα πετρελαιοειδή, οι οποίες έχουν τεθεί υπόψη της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η μελέτη του κλάδου των ποτών ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και συναφών προϊόντων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως 17 - 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το μέγεθος αυτό προκύπτει αν υπολογίσει κανείς την παραγωγή των 67 μεγάλων μονάδων του κλάδου (3 εκατομμύρια λίτρα που φορολογούνται με 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης) και των 30.000 περίπου μικρών αποσταγματοποιών (που δηλώνουν ότι παράγουν 5-7 εκατ. λίτρα και έχουν πολύ μικρότερη φορολογία, 1,33 ευρώ ανά λίτρο αλκοόλης) και συγκρίνει τα μεγέθη αυτά με την συνολική ποσότητα που διακινείται στην αγορά η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι 24 εκατ. λίτρα.

Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών. Η πρόταση αυτή όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί, Εναλλακτικά προτείνεται να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά, κάτι που όμως έχει το μειονέκτημα της δυσκολίας στους ελέγχους.

Για την μπύρα η πρόταση είναι να θεσπιστεί κλιμακωτή φορολογία στους μικρούς παραγωγούς, ούτως ώστε να τους δοθούν κίνητρα, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Προτείνεται επίσης η άρση σειράς εμποδίων όπως τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα για εγκαταστάσεις παραγωγής μπύρας, οινοπνευματωδών, εμφιάλωσης, επεξεργασίας νερού, κ.α., η υποχρέωση των ζυθοποιείων να διαθέτουν ξεχωριστή αποθήκη πρώτων υλών, η απαγόρευση παραγωγής ξυδιού και αλκοολούχων ποτών από τα οινοποιεία κ.α.

Στον κλάδο των πετρελαιοειδών οι προτάσεις του Οργανισμού επικεντρώνονται στο καθεστώς τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση της ελάχιστης διάρκειας των συμβάσεων τήρησης, την θέσπιση υποχρέωσης να τηρούνται αποθέματα για το σύνολο των προϊόντων, τη διευκόλυνση της τήρησης αποθεμάτων σε άλλη χώρας - μέλος της ΕΕ (που επιτρέπεται ήδη από τη νομοθεσία) κ.α.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπουρο και μπύρα στοχεύει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ"

Διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για τους πληγέντες στη Λακωνία

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για τους κατοίκους του Δήμου Μονεμβασιάς, οι οποίοι σηκώθηκαν έντρομοι τα ξημερώματα της Παρασκευής από τα κρεβάτια τους υπό τους ήχους καμπανών, που σήμαναν γενικό συναγερμό. Λίγο μετά τις 13:00 σημειώθηκε αναζωπύρωση φωτιάς στην περιοχή Κάμπος με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν για ακόμη μία ημέρα μάχη να την περιορίσουν και να τη θέσουν υπό έλεγχο. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν το έργο των πυροσβεστών πολύ δύσκολο, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 105 πυροσβέστες με 42 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη.

Την ώρα που οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές του και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, από  την πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας έχουν προκληθεί πάρα πολύ μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές και πολύ μεγάλες καταστροφές στην ζωική παραγωγή, αλλά έχουν καεί και δεκάδες σπίτια, μία νέα κοπέλα με καταγωγή τα Βάτικα, έφτιαξε καμπάνια βοήθειας των πληγέντων υπό τον τίτλο «Help Vatika FIRE Victims».

Ο λόγος για την 31χρονη Τίνα Γεωργουδή που ασχολείται με το online marketing κι όπως δήλωσε στο protothema.gr «η ιδέα να κάνω κάτι ώστε να βρεθούν χρήματα για τους πληγέντες, ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα. Δεν υπήρχε άλλωστε τίποτα άλλο που να μπορώ να κάνω. Έκλαιγα, ήθελα να βοηθήσω. Έπρεπε να κάνω κάτι. Σκέφτηκα να ανοίξω λογαριασμό σε τράπεζα, αλλά θα έπρεπε να περιμένω από Δευτέρα. Δεν ήθελα όμως να χάσω χρόνο. Ήθελα να κάνω κάτι και γρήγορα. Η καμπάνια στήθηκε μέσα σε 20 λεπτά».


Η Τίνα Γεωργουδή
Έτσι, η Τίνα μαζί με τον φίλο της Κώστα Μουστακάκη, έστησαν το απόγευμα της Παρασκευής στη διεθνή πλατφόρμα χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdFunding), Indiegogo καμπάνια χρηματοδότησης με στόχο να συγκεντρώσουν το ποσό των 15.000 ευρώ και ήδη έχουν δεχτεί προσφορές των 745 ευρώ. «Η έκκληση για βοήθεια είναι άμεση. Έχουν καεί πάνω από 60,000 στρέμματα. Όλες οι ελιές. Σπίτια. Σας μεταφέρω την κατάσταση και τρέμω. Είναι η τρίτη μέρα που η φωτιά καίει! Αν μπορεί κάποιος να διανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής, απλά θα σοκαριστεί. Καταλαβαίνετε τι θα περάσουν αυτοί οι άνθρωποι τον χειμώνα; Πώς θα ζήσουν; Η παραγωγή λαδιού ήταν ο Νο1 τρόπος επιβίωσης. Για να μην αναφέρουμε το τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν οι βροχές. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή του τόπου», επισημαίνει στο protothema.gr, καλώντας όποιον μπορεί να προσφέρει.

Με την επιβολή των μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) από τις 29 Ιουνίου, το να βοηθήσει κανείς από το εσωτερικό είναι πολύ δύσκολο. Όπως εξηγεί η Τίνα «μέσω του Indiegogo, όποιος από το εξωτερικό θέλει να βοηθήσει μπορεί να επιλέξει το ποσό που θέλει να διαθέσει και να το μεταφέρει μέσω PayPal ή πιστωτικής κάρτας. Γιατί μόνο από το εξωτερικό; Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσω το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και χρειαζόμαστε ΒΟΗΘΕΙΑ: Η πλατφόρμα του Indiegogo λειτουργεί στο εξωτερικό. Λόγω capital controls, όσοι βρίσκονται Ελλάδα, δεν μπορούν να συνδράμουν διότι η μέχρι τώρα ισχύουσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν επιτρέπει συναλλαγές με το εξωτερικό. Είναι τραγικό. Έχω λάβει δεκάδες μηνύματα από κατοίκους εντός Ελλάδας που θέλουν να δώσουν χρήματα και δεν μπορούν. Ελπίζουμε να αλλάξει κάτι από βδομάδα. Ελπίζουμε... Μέχρι τώρα, και τα 745 ευρώ που έχουμε μαζέψει είναι από ανθρώπους του εξωτερικού. Κάποιος Λάκωνας που ζει στην Αμερική (δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί το όνομά του), μόλις έμαθε τι συμβαίνει επικοινώνησε μαζί μου και αμέσως διέθεσε 500 ευρώ! Έχω συγκινηθεί πάρα πολύ από την ανταπόκριση του κόσμου και τη θέληση να βοηθήσουν».

Η ίδια, ακόμη, ξεκαθαρίζει πως «τα κίνητρα της καμπάνιας είναι αποκλειστικά ανθρωπιστικά. Νιώθω την ανάγκη να το διευκρινίσω για να διαλύσω κάθε ίχνος καχυποψίας. Η καμπάνια έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε όσα χρήματα και να συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, ακόμα και αν δεν φτάσουμε τον στόχο των 15.000 ευρώ που έχουμε θέσει. Βέβαια, όταν μιλάμε για τέτοιο τεράστιο μέγεθος καταστροφής, δεν αρκούν τα 15.000 ευρώ. Είναι, όμως, ένα λιθαράκι».

Δείτε τη σελίδα της καμπάνιας στο facebook
Δείτε την καμπάνια στο Indiegogo


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για τους πληγέντες στη Λακωνία"

Βενιζέλος: Τα τρία στερεότυπα γύρω από το δημόσιο χρέος

«Δημόσιο χρέος αλήθειας» τιτλοφορεί το σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να αποδομήσει την «αντιμνημονιακή μυθολογία» στο ζήτημα του δημοσίου χρέους.

Γύρω από το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκαν τρία στερεότυπα αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και εξηγεί:

«Το πρώτο είναι ότι ο λαός υποβάλλεται σε θυσίες λόγω του μεγάλου και μη βιώσιμου χρέους. Όμως τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα είχαν ως βασικό στόχο να καλυφθεί το τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα που το 2009 έφτασε το 13,8% του σημερινού ΑΕΠ, τα 24,7 δισ. ευρώ. Το κενό έκλεισε χάρη στις θυσίες του λαού, ενώ χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012 η χώρα που πλήρωσε το 2010 για τόκους περίπου 14 δισ. ευρώ, το 2015 πληρώνει μόνο 5,5 δισ. δηλαδή σχεδόν το 1/3.

» Το δεύτερο στερεότυπο είναι ότι η παρέμβαση του 2012 στο χρέος ήταν δήθεν καταστροφική για τα ασφαλιστικά ταμεία που έχασαν 25 δισ. από τα αποθεματικά τους και συνολικά από αδιάφορη έως βλαπτική για την χώρα! Ο κ. Τσίπρας μιλάει διαρκώς για απώλεια δήθεν 25 δισ. από τα αποθεματικά των Ταμείων. Με το PSI, για λόγους νομικούς και λογιστικούς, 14 (και όχι 25) δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τα Ταμεία που ανήκουν στην γενική κυβέρνηση στην κεντρική κυβέρνηση για να είναι ασφαλές το 'κούρεμα' των ομολόγων που κατείχαν αλλοδαπά Ταμεία.

» Τα 14 δισ. έχουν περιέλθει στο δημόσιο που είναι χρηματοδότης και εγγυητής των Ταμείων. Μόνο το 2012 το κράτος επιχορήγησε τα Ταμεία με 17 δισ. και συνολικά την περίοδο 2012-15 με περίπου 68 δισ. Το 2012, λόγω PSI, τα ταμεία έλαβαν σε ρευστό 4,5 δισ., δηλαδή ποσό ισοδύναμο με αποδόσεις έξι ετών (περίπου 700 εκ. ετησίως) του χαρτοφυλακίου των 14 δισ. Το ΙΚΑ (που αντιστοιχεί σε παραπάνω από το μισό του συνολικού ασφαλιστικού συστήματος) με το ρευστό που έλαβε αγόρασε σε χαμηλή τιμή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και αποκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του στο 130%, ενώ άλλα ταμεία αρνήθηκαν να κάνουν το ίδιο βλάπτοντας τους ασφαλισμένους τους.

» Η παρέμβαση του 2012 στο χρέος περιλαμβάνει ονομαστικό 'κούρεμα' 126 δισ. ευρώ και επιπλέον αναδιάρθρωση με μείωση επιτοκίων, μεγάλη περίοδο χάριτος και μεγάλη επέκταση της περιόδου αποπληρωμής που συνοψίζεται σε συνολική μείωση του χρέους κατά 180 δισ. ευρώ, δηλαδή 100% του σημερινού ΑΕΠ, σε καθαρή παρούσα αξία. Η ετήσια έκθεση του ESM για το 2014, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, τονίζει ότι μόνο λόγω των βελτιώσεων στους όρους του δανείου που λάβαμε από τον EFSF το Φεβρουάριο του 2012, επωφεληθήκαμε με μείωση χρέους ίση με το 49% του ΑΕΠ 2013, δηλαδή με 100 δισ., σε παρούσα αξία.

» Το τρίτο στερεότυπο ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει μονομερείς πρωτοβουλίες για το χρέος, θα ζητήσει διεθνή διάσκεψη για το κούρεμα και την αναδιάρθρωσή του και δεν θα εξυπηρετήσει ούτε θα εξοφλήσει το 'επονείδιστο' χρέος για το οποίο συγκρότησε την δική της 'επιτροπή αλήθειας' η ΠτΒ με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα. Επονείδιστο όμως χρέος είναι -σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία- αυτό που έχει συναφθεί από δικτατορικές κυβερνήσεις, προς ίδιον όφελος των δικτατόρων, εν γνώσει των δανειστών!

» Το τρίτο στερεότυπο μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς στόχος έγινε μια συμφωνία που δεν θα περιέχει απλώς δέσμευση για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, όπως αυτή του 2012, αλλά κάτι πολύ πιο χειροπιαστό και θα καθιστά επιτέλους βιώσιμο το χρέος.

» Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης το είδαμε. Στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου προβλέπεται ρητά ότι αποκλείεται οποιοδήποτε ονομαστικό 'κούρεμα' του χρέους, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δημόσιο χρέος έναντι όλων των πιστωτών, ότι θα επιδιωχθεί μείωση χρέους σε καθαρή παρούσα αξία μέσω παραμετρικών αλλαγών, όπως η παράταση της περιόδου χάριτος και της περιόδου αποπληρωμής, χωρίς δυστυχώς ρητή αναφορά και σε περαιτέρω μείωση των ήδη πολύ μικρών επιτοκίων του ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα. Η παράγραφος περί χρέους στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 είναι λιγότερο καλή από τη διατύπωση του 2012 που δεν απέκλειε ρητά το ονομαστικό κούρεμα και άφηνε ανοικτή την περαιτέρω μείωση επιτοκίων.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Τα τρία στερεότυπα γύρω από το δημόσιο χρέος"

Νεάπολη: Φλόγες πλησιάζουν ξανά στην κατοικημένη περιοχή - Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα

Σε συναγερμό βρίσκονται και πάλι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στη Νέαπολη Λακωνίας καθώς εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις στο πύρινο μέτωπο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι φλόγες πλησιάζουν ξανά προς την κατοικημένη περιοχή με τις αρμόδιες Αρχές να επιχειρούν προκειμένου να τις οριοθετήσουν και τις κατασβήσουν. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 105 πυροσβέστες με 42 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη.

Η πύρινη λαίλαπα των προηγούμενων ημερών – που εκτεινόταν σε πάνω από 15 χλμ- κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της κάνοντας μέσα σε λίγη ώρα στάχτη 50.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Οι πύρινες γλώσσες έκαψαν 40 σπίτια και μέσα στη Νεάπολη.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να ανασυντάξουν της δυνάμεις τους για να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς αντικαθιστώντας στύλους που έχουν καεί και σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ και άλλες υπηρεσίες αποκαθιστούν ζημιές που έχουν προκληθεί στα δίκτυα επικοινωνιών και στην υδροδότηση κάποιων χωριών όπου σταδιακά κι εκεί αποκαθίστανται οι ζημιές.

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, συγκροτούνται συνεργεία από την Περιφέρεια και το Δήμο Μονεμβασιάς, όπου τη Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί σε όλα τα επίπεδα, φυσικό περιβάλλον, κατοικίες, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για την ανακούφιση των πληγέντων.

Επιπλέον, τη Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή ο υπουργός αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου από κοντά να εξετάσει την κατάσταση και θα προεδρεύσει σύσκεψης στο δημαρχείο της δημοτικής ενότητας Βοιών στη Νεάπολη, με την συμμετοχή της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής για την λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, με πρώτους τους κτηνοτρόφους που έχουν ανάγκη χορήγησης ζωοτροφών, γιατί έχει καεί το σύνολο των βοσκοτόπων.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα

Πυρκαγιά που παίρνει σημαντικές διαστάσεις εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13:00 στην περιοχή του Μαλαντρενίου του δήμου Άργους- Μυκηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στην περιοχή μεταβαίνει η Πυροσβεστική με οχήματα και πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Άργους, Ναυπλίου και από όμορους νομούς.

Επίσης στην περιοχή κατευθύνονται για ρίψεις και δύο αεροσκάφη τύπου "Πετζετέλ".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεάπολη: Φλόγες πλησιάζουν ξανά στην κατοικημένη περιοχή - Σε εξέλιξη φωτιά στην Αργολίδα"

Ρέντσι: Δέσμευση για μείωση φόρων «χωρίς προηγούμενο»

Σε «μείωση των φόρων χωρίς προηγούμενο» δεσμεύθηκε να προχωρήσει μέσα στην επόμενη τριετία ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρέπει να ταυτίζεται, πλέον, με λανθασμένο τρόπο, με τη φορολογική πίεση. Τώρα θα μετατραπούμε σε κόμμα το οποίο μειώνει τους φόρους», τόνισε ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποσχέθηκε το 2016 να καταργήσει τον φόρο για την πρώτη κατοικία, το 2017 να μειώσει τους φόρους που βαραίνουν τις επιχειρήσεις και το 2017 να περιορίσει τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας δεν πρόκειται να σημειώσει άνοδο, αλλά, αντιθέτως, θα μειωθεί» και ότι «φέτος η Ιταλία θα είναι από τα λίγα κράτη που θα σεβαστούν το όριο του 3% σε ό,τι αφορά τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ».

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Ρέντσι, για να μπορέσει να επιτευχθεί η μείωση των φόρων, είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις.

Πολλοί σχολιαστές εμφανίζονται σκεπτικοί, ωστόσο και σημειώνουν ότι μόνον ο φόρος πρώτης κατοικίας εγγυάται στα κρατικά ταμεία 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκτιμώντας ότι δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλισθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Δέσμευση για μείωση φόρων «χωρίς προηγούμενο»"

Λαφαζάνης: Συκοφαντική επίθεση από τα συστημικά μέσα

Στην αντεπίθεση περνά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή δημοσιεύματα για τη στάση που κράτησε το τελευταίο διάστημα και τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η βρώμικη και συκοφαντική επίθεση, που εξαπολύει, σύσσωμος, σχεδόν, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις στοιχειώδους αντικειμενικότητας, ο Κυριακάτικος συστημικός Τύπος στο πρόσωπό μου και στην «Αριστερή Πλατφόρμα», ξεπερνάει κάθε προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά και θυμίζει άλλες σκοτεινές και ανώμαλες εποχές στη διαδρομή της χώρας.

Χαρακτηρισμοί όπως «ο λήσταρχος Παναγιώτης» και φράσεις με πηχυαίους τίτλους και υπότιτλους όπως «Μετά το νομισματοκοπείο ετοιμάζονται για ριφιφί στο ΣΥΡΙΖΑ», θα «έπαιρναν τα ευρώ από τις θυρίδες και τα μετρητά από τα σπίτια», οι «συνωμότες της δραχμής και η μυστική προετοιμασία της ομάδας Λαφαζάνη για έφοδο στην Τράπεζα της Ελλάδος», ούτε σε καταδικασμένους για βαρύτατα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου δε θα μπορούσαν να αποδοθούν.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι συκοφαντίες των λασπολόγων θα πέσουν στο κενό, όπως στο κενό έπεσε η πλύση εγκεφάλου υπέρ του «ναι» που επιχείρησαν να κάνουν στον ελληνικό λαό στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι αυτή η επίθεση των περισσότερων συστημικών μέσων δε στοχεύει κυρίως πρόσωπα αλλά πρώτα απ’ όλα τη γενικότερη σκληρή προσπάθεια να υπάρξει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα χωρίς μνημόνια και λιτότητα, μια Ελλάδα με βαθιά διαγραφή του χρέους, ικανή να υπερβεί τις δυσκολίες και να ακολουθήσει δρόμους ανάκαμψης και ανασυγκρότησης».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Συκοφαντική επίθεση από τα συστημικά μέσα"

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στην Ζάκυνθο

Στάχτη έχει γίνει μεγάλο τμήμα του δάσους στο όρος Σκοπός στο Καλάμακι Ζακύνθου, όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Στο σημείο είναι όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια από γειτονικούς νομούς.

Η πυρκαγιά αφού έκαψε ό,τι βρήκε μπροστά της, πέρασε στην άλλη πλευρά του βουνού στην περιοχή Σεκάνια στο Βασιλικό.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 υδροφόρο ΟΤΑ και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κοκκινόρεμα Αργολίδασς. Επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 6 άτομα πεζοπόρο, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ν.Αρτάκη Ευβοίας,, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 υδροφόρες και 1 μηχάνημα ΟΤΑ και στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου-Αράχωβας, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο χάρτης για τον κίνδυνο πυρκαγιάς την Κυριακή 19 Ιουλίου:

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στην Ζάκυνθο"

Στ.Θεοδωράκης: Ο πρωθυπουργός επέλεξε πάλι μετριότητες

Την απογοήτευσή του για τις επιλογές του πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό εκφράζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Με ανάρτηση στο Facebook, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει. «Ο πρωθυπουργός επέλεξε πάλι μετριότητες. Κομματικούς υπαλλήλους, λαϊκιστές και βουλευτές που μέχρι χθες απειλούσαν ότι θα τον καταψηφίσουν. Δεν θα έρθει όμως έτσι η ανάκαμψη, Αλέξη.»

Αναλυτικά τα όσα υπέγραψε ο κ. Θεοδωράκης στον λογαριασμό του Ποταμιού:

«Πάντα υπήρχαν δύο ειδών πολιτικοί. Αυτοί που κυρίως δουλεύουν και αυτοί που κυρίως μιλάνε. Οι πρώτοι είναι δυσεύρετοι σε όλα τα κόμματα, οι 'μπλαμπλάδες' όμως είναι παντού και είναι πρόθυμοι. Δυστυχώς, ο κ.Τσίπρας συνεχίζει να έχει αδυναμία στους 'μπλαμπλάδες'. Αυτό το αδιέξοδο ζούμε εδώ και έξι μήνες.

» 'Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα' που λέει κι ο λαός μας. Η χώρα μετά τη συμφωνία με τους εταίρους μας χρειαζόταν μια αποφασισμένη σφιχτή ομάδα που γνωρίζει τα προβλήματα και δίνει λύσεις.

» Αντί για αυτό, ο πρωθυπουργός επέλεξε πάλι μετριότητες. Κομματικούς υπαλλήλους, λαϊκιστές και βουλευτές που μέχρι χθες απειλούσαν ότι θα τον καταψηφίσουν. Δεν θα έρθει όμως έτσι η ανάκαμψη, Αλέξη.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ.Θεοδωράκης: Ο πρωθυπουργός επέλεξε πάλι μετριότητες"

Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φταίνε για το σημείο που βρίσκεται η χώρα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, λέγοντας πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ακέραια την ευθύνη για το σημείο που βρίσκεται η χώρα και το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι «αφέθηκε έξι μήνες στις καταστροφικές θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη και τη Δραχμολαγνία ενός κυρίαρχου λαϊκίστικου ρεύματος στον ΣΥΡΙΖΑ». «Θα απολογηθούν για τα 14 δισ. μέτρα, για το 3ο μνημόνιο, για τα ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συμφωνία είπε πάντως ότι κατοχυρώθηκε το ιστορικό κεκτημένο της χώρας, δηλαδή η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Συμβάλαμε καθοριστικά, αποτρέψαμε ελπίζω το Grexit, την ύστατη στιγμή, αποφύγαμε μια άτακτη χρεοκοπία και μια απόλυτη καταστροφή», σημείωσε.

Εξήγησε ωστόσο ότι το κόμμα έδωσε θετική ψήφο για τη χώρα και το μέλλον της και ότι η στάση του δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης, ως λευκή επιταγή. Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται εκλογές και θα είναι έτοιμο αν χρειασθεί κάτι τέτοιο, είπε, ωστόσο, όπως υποστήριξε, αυτές οι μεθοδεύσεις έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού γιατί στην Ευρώπη ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και εθνικο-λαϊκιστικά κόμματα καραδοκούν να αρπάξουν μια δεύτερη ευκαιρία για Grexit.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φταίνε για το σημείο που βρίσκεται η χώρα"

Κωστής Χατζηδάκης: «Χωρίς εμάς δεν θα υπήρχε κυβέρνηση»

«Απειλούσαμε ορισμένους σκληρούς της Ευρώπης με Κούγκι, με επιστροφή στη δραχμή, κάτι που εύχονταν» τόνισε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «χωρίς εμάς δεν θα υπήρχε κυβέρνηση», επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της τους τελευταίους μήνες.

«Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι η Ελλάδα υπέστη εθνική ήττα. Πέρυσι τον Απρίλιο βγήκαμε έστω στις αγορές, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εκροή καταθέσεων άνω των 40 δισ. ευρώ, στάση πληρωμών του δημόσιου, μείωση κατά 1/3 του προγράμματος εκταμιεύσεων του ΕΣΠΑ, επιστροφή στην ύφεση με αναγκαία λήψη βαρύτερων μέτρων, κλειστές τράπεζες λόγω τη περήφανης και λεβέντικης διαπραγμάτευσης» ανέφερε επίσης, επισημαίνοντας ότι «το ρωσικό και το κινεζικό χαρτί, καθώς και το chicken game πήγαν περίπατο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωστής Χατζηδάκης: «Χωρίς εμάς δεν θα υπήρχε κυβέρνηση»"

Γ. Μπαλάφας: «Βρήκαμε παγόβουνο μπροστά μας»

«Βρήκαμε παγόβουνο μπροστά μας και αναγκαστήκαμε σε τακτική υποχώρηση» ανέφερε για τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο Γ. Μπαλάφας.

«Υπάρχουν τμήματα του προγραμματικού μας οπλοστασίου που υλοποιήσαμε, και θα υλοποιήσουμε, και ζητήματα που εκφράζουν θέσεις που δεν είναι δικές μας. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτές τις υποχωρήσεις για να αποφύγουμε το χειρότερο» εξήγησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Θα αγωνιστούμε πολλά από αυτά τα μέτρα να ξεπεραστούν, σημαντικό κλειδί σε αυτό είναι ότι τίθεται η υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους και τα σταδιακά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «παρακαταθήκη της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν η διαμόρφωση μετώπου μερικών χωρών της Ευρωζώνης που διαφωνούν με τις λογικές της λιτότητας».

«Δεν υπάρχουν πια ουρές στις τράπεζες το τελευταίο τριήμερο ή είναι ελάχιστες» ανέφερε επίσης, προσδιορίζοντας ως αιτία την πρόσφατη αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Μπαλάφας: «Βρήκαμε παγόβουνο μπροστά μας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news