facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Χολή από Bild για την επιλογή Χαϊκάλη

Μέχρι τη Γερμανία έφτασαν οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Παύλου Χαϊκάλη στη θέση του νέου υφυπουργού Εργασίας, με την εφημερίδα Bild να κάνει λόγο για «σκάνδαλο»

Συγκεκριμένα, στο άρθρο με τίτλο «Ο επόμενος υπουργός-σκάνδαλο στην κυβέρνηση Τσίπρα», η γερμανική εφημερίδα αναφέρει για τον κ. Χαϊκάλη ότι πρόκειται για «δεξιό λαϊκιστή που συγκρίνει τη Μέρκελ με τον Χίτλερ».

Η εφημερίδα επικαλείται παλαιότερη συνέντευξη του νέου υφυπουργό στην Tagesspiegel, στην οποία ο κ. Χαϊκάλης είχε αναφέρει πως η καγκελάριος Μέρκελ είναι σαν τον Χίτλερ. «Ο άνθρωπος που συνέκρινε τη Μέρκελ με τον Χίτλερ τώρα κάθεται στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνεί η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ελληνα πρωθυπουργό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας πως ο «νυν υπουργός είναι ένας διάσημος ηθοποιός που συντάχτηκε μόλις το 2012 με τα δεξιά λαϊκά κόμματα κατεβαίνοντας στο στίβο της ελληνικής πολιτικής σκηνής». Αναφορά κάνει και στην εκστρατεία του κόμματος με τίτλο Η Ελλάδα στους Έλληνες, της οποίας θερμός υποστηρικτής υπήρξε ο κ. Χαϊκάλης.

«Ο κ. Τσίπρας προφανώς είχε μεγάλη δυσκολία να βρει νέο υπουργό και η επιλογή του κ. Χαϊκάλη αποτελεί ακόμη ένα σημάδι πως δεν θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» προσθέτει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χολή από Bild για την επιλογή Χαϊκάλη"

Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για την Κυριακή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αντιδρώντας στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η OIYE, «το μέτρο αυτό ήδη έχει αποδειχθεί ως καταστροφικό για τον κλάδο του εμπορίου και τα δικαιώματα των εργαζομένων», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρά τις δεσμεύσεις της, επέλεξε να δώσει και τις Κυριακές στους δανειστές».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι με απόφαση της διοίκησής της προκηρύσσει «για την Κυριακή 19/7/2015 (όπου σύμφωνα με την αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, λόγω της περιόδου των καλοκαιρινών εκπτώσεων), 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο».

«Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις καταναλωτικές ενώσεις και τους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, ως ένα πρώτο μήνυμα ενάντια και στο νέο Μνημόνιο» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Την ίδια ημέρα, το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Ερμού & Κορνάρου, με αίτημα την «άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας».

Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή"

Tauber (CDU): Καλεί τους Γερμανούς βουλευτές που καταψήφισαν την ελληνική συμφωνία να αναθεωρήσουν

Στους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών που καταψήφισαν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για νέο πρόγραμμα στήριξης να επανεξετάσουν τη θέση τους έκανε κάλεσμα ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της νέας ψηφοφορίας που θα πρέπει να γίνει στη Bundestag για την τελική επικύρωση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με προδημοσιευμένο μέρος συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα Tagessspiegel, ο Πέτερ Τάουμπερ στάθηκε στα λόγια του Κόνραντ Αντενάουερ πως τίποτε δεν μπορούσε να τον εμποδίσει να γίνει σοφότερος με την πάροδο του χρόνου.

Ο κ. Τάουμπερ σημείωσε πως τα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν «κανέναν από εμάς», ενώ σε μια έμμεση απάντηση στη δυσπιστία ορισμένων βουλευτών, επισήμανε πως τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό για μια χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

«Επομένως, μετά από πετυχημένες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, μπορούν να υπάρχουν λόγοι για 'Ναι', ακόμα και για αυτούς που έχουν πει 'Όχι' έως τώρα», επισήμανε.

Ο κ. Τάουμπερ διαβεβαίωσε πως μια έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη δεν είναι στα χαρτιά αυτή τη στιγμή, όμως παράλληλα προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρώπη έχει δώσει «λευκή επιταγή» στην Αθήνα.

«Υπάρχουν ξεκάθαρες προσδοκίες από την Ελλάδα, και αν δεν τις εκπληρώσει, τότε θα ξανακαθίσουμε στο τραπέζι πολύ γρήγορα», είπε με νόημα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Tauber (CDU): Καλεί τους Γερμανούς βουλευτές που καταψήφισαν την ελληνική συμφωνία να αναθεωρήσουν"

Ο αγνοούμενος αστυνομικός απανθρακώθηκε στη φωτιά

Ο άτυχος άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή του Καρέα είναι τελικά ο αγνοούμενος αστυνομικός, όπως εξακρίβωσε η σύζυγός του, μετά από αναγνώριση του πτώματος.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του 47χρονου αγνοούμενου είχε επιβεβαιώσει ο Στέφανος Σπανέας, επιτελάρχης της Πυροσβεστικής, καθώς όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε αυτή την εκδοχή. Όπως η σημείωσε ο ίδιος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε ενημερωθεί για την εξαφάνιση ενός ατόμου, έτσι «αμέσως συγκροτήθηκε ομάδα για την αναζήτηση του ατόμου αυτού και το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε δυνατή η ανεύρεσή του, με τη βοήθεια ορειβατικής ομάδας της περιοχής».

Ο άτυχος άνδρας, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρεται να περικυκλώθηκε από την πυρκαγιά η οποία εξαπλωνόταν ταχύτατα εκείνη την ώρα. «Προσπάθησε να ανεβεί στην πλαγιά, διέσχισε περίπου 100-150 μέτρα αλλά κατόπιν πιθανότατα λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις. Περιμένουμε τον ιατροδικαστή για να εξακριβώσει την ταυτότητα του» συμπλήρωσε ο κ. Σπανέας.

Συγκεκριμένα, λίγο πάνω από το κολυμβητήριο της Ηλιούπολης περίπου ενα χιλιόμετρο μακριά απο το μνημείο των τεσσάρων νεκρών της πυρκαγιάς του 1998 βρέθηκε απανθρακωμένο σώμα από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

 

Να υπενθυμίσουμε πως οι έρευνες είχαν ξεκινήσει σήμερα το πρωί μετά από αναφορά οικογένειας για τη εξαφάνιση ενός 47χρόνου στην περιοχή του Υμηττού. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από το πρωί έψαχνε στον Υμηττό έναν άντρα ηλικίας 47 χρόνων ο οποίος σύμφωνα με την οικογένειά του εξαφανίστηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο βουνό.
 
Συγκεκριμένα ο 47χρόνος, ο οποίος ήταν αστυνομικός και βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, σύμφωνα με τους δικούς του, λίγο πριν την πυρκαγιά βγήκε για περπάτημα στην περιοχή του αθλητικού κέντρου στην Ηλιούπολη, κάτι που συνήθιζε να κάνει. Ωστόσο, δεν έδωσε σημάδι επικοινωνίας, με αποτέλεσμα η οικογένεια του να ανησυχεί. 

 protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο αγνοούμενος αστυνομικός απανθρακώθηκε στη φωτιά"

Σαπέν: «Η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στο ευρώ»

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Ο Γάλλος υπουργός σημειώνει ότι για πρώτη φορά «η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους... Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».

«Η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στο ευρώ» υπογραμμίζει ο Μισέλ Σαπέν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: «Η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στο ευρώ»"

Δεν γνώριζα περί Grexit, λέει ο Γκάμπριελ

Την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η πρόταση για «προσωρινό Grexit» υπεβλήθη σε συνεννόηση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απορρίπτει ο Αντικαγκελάριος και Πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του η οποία θα προβληθεί αύριο από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε αυτή την πρόταση την προηγούμενη Παρασκευή στις 17:00, δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ: «Ενημερώθηκα από την κυρία Μέρκελ την Τρίτη το πρωί σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούμε για αυτό, παρακαλούμε τους ανθρώπους του Σόιμπλε να μας ενημερώσουν για αυτό και μας ενημερώνουν μόλις το Σάββατο στις 14:54, όταν αυτό βρισκόταν ήδη στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ και προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε την οργή του SPD στο πρόσωπό του, καθώς «η υποβολή της ιδέας ενός προσωρινού Grexit ως γερμανική πρόταση από τη δική μου σκοπιά δεν ήταν συνετή».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γκάμπριελ απορρίπτει και την κριτική για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση της Ελλάδας. Η κριτική ότι η Γερμανία φέρθηκε πολύ σκληρά απέναντι στην Ελλάδα δεν ισχύει, εξηγεί: «Θεωρώ ότι αυτό είναι μια άδικη αξιολόγηση. Η Γερμανία αναλαμβάνει μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα πακέτα και παίρνει μεγάλα ρίσκα». Υπό αυτή την έννοια είναι σωστό να ζητά κανείς από την Ελλάδα αλλαγές, εκτιμά, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Τότε θα φανεί ότι ο δρόμος είναι σωστός», τονίζει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν γνώριζα περί Grexit, λέει ο Γκάμπριελ"

Πρόσβαση στις θυρίδες δίνει στους πελάτες της η Eurobank

Την δυνατότητα στους πελάτες της, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις θυρίδες τους από την Δευτέρα, δίνει με ραντεβού η Eurobank, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη αναμονή.

Ειδικότερα, όποιος πελάτης της τράπεζας επιθυμεί να έχει πρόσβαση στη θυρίδα του, μπορεί να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 210 4849630. Το ραντεβού θα γίνεται την επομένη του τηλεφωνήματος (αν δηλαδή ο πελάτης τηλεφωνήσει την Δευτέρα, θα κλείσει ραντεβού την Τρίτη).

Υπενθυμίζεται από την Eurobank ότι η πρόσβαση στις θυρίδες είναι ελεύθερη και δεν υπόκειται σε περιορισμούς .

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσβαση στις θυρίδες δίνει στους πελάτες της η Eurobank"

Σπίρτζης: Νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέσα μεταφοράς από το φθινόπωρο

Στο θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδίδονται εισιτήρια, που αναγράφουν συγκεκριμένη τιμή, επομένως μπορεί να λέμε ότι αυτά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Αν αποφασιστεί άμεσα να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στις αστικές συγκοινωνίες, θέλουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες» είπε.

Σημείωσε πως μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το φθινόπωρο.

Για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων ο κ. Σπίρτζης είπε ότι είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί.

«Δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε ομάδες των συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη, να μεταφέρονται δωρεάν. Επομένως όλοι μας πρέπει να δείξουμε ένα άλλο πνεύμα γύρω από τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέσα μεταφοράς από το φθινόπωρο"

Το νησί του Αγίου Θωμά αγόρασαν οι Γουόρεν Μπάφετ και Αλεσάντρο Πρότο

Ο αμερικανός μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ και ο ιταλός εκατομμυριούχος Αλεσάντρο Πρότο αγόρασαν το νησί Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας Proto Group Ltd, που δραστηριοποιείται στο χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Η αγορά ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δυο μεγιστάνες σχεδιάζουν να κάνουν ανάπτυξη ακινήτων στο νησί.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να επενδύσουν», δήλωσε ο κ. Μπάφετ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το νησί καλύπτει έκταση 1,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Για τον Αλεσάντρο Πρότο, μέτοχο μαζί με τον Κάρλος Σλιμ των New York Times, είναι η τρίτη μεγαλύτερη συναλλαγή σε ακίνητα με τον κ. Μπάφετ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νησί του Αγίου Θωμά αγόρασαν οι Γουόρεν Μπάφετ και Αλεσάντρο Πρότο "

Η μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη ομολογεί: Εγώ σήκωσα τα 200.000 ευρώ!

Η μητέρα της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, Αρτεμις, με δήλωσή της στο «Πρώτο Θέμα» ομολογεί ότι λίγες μέρες πριν από το κλείσιμο των τραπεζών σήκωσε 200.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα του Ηρακλείου.
Η μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη ζει στο Ηράκλειο και κατέθεσε αίτημα με τον λογιστή της να κάνει ανάληψη των 200.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα το υποκατάστημα της Εθνικής στην κρητική πόλη τής τα έστειλε στο σπίτι.
«Τα λεφτά είναι οι οικονομίες μιας ζωής, φοβήθηκα και τα πήρα στο σπίτι. Δεν τα έβγαλα στο εξωτερικό όπως άλλοι», είπε η Αρτεμις Βαλαβάνη στην εφημερίδα.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η κ. Αρτεμις Βαλαβάνη ρευστοποίησε μια προθεσμιακή κατάθεση ύψους 95.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό προήλθε από λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα, στο ίδιο υποκατάστημα της ΕτΕ στο Ηράκλειο.
Η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, ακόμα και με ανακοίνωση που εξέδωσε, απέφευγε επιμελώς να μιλά για την υπόθεση, για την οποία βοούσε όλη η Κρήτη και η υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ είχε δηλώσει ότι η ίδια δεν σήκωσε ούτε 1 ευρώ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη μητέρα της.
Την εν λόγω υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες με ερωτήσεις του στη Βουλή ζητούσε να ερευνηθούν οι λογαριασμοί υπουργών και των συγγενών τους α' και β' βαθμού, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη Νάντια Βαλαβάνη.
Μένει ωστόσο να διερευνηθεί εάν η υπόθεση της ανάληψης των 200.000 ευρώ εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ποινικής δικονομίας, αν και εφόσον προκύψει ότι η μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη είχε ενημερωθεί για το κλείσιμο των τραπεζών από την κόρη της, θέμα το οποίο ως αρμόδια υπουργός ήταν σε θέση να γνωρίζει.
Ενα ερώτημα που πλανάται είναι εάν η Νάντια Βαλαβάνη θα παραιτηθεί και από βουλευτής.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ν. Βαλαβάνη, γνωρίζοντας προφανώς ότι θα αποκαλυφθεί η υπόθεση, δήλωνε δεξιά και αριστερά ότι τα τελευταία χρόνια δεν πολυμιλούσε με τη μητέρα της...         

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη ομολογεί: Εγώ σήκωσα τα 200.000 ευρώ! "

Πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο, καλή εικόνα σε Δίστομο, Σκύρο και Ηλεία

Μάχη με τις φλόγες σε πολλές περιοχές δίνει και το Σάββατο η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η πυρκαγιά που ανησυχεί περισσότερο την Πυροσβεστική ξέσπασε αργά το απόγευμα στη Ζάκυνθο, σε δασική ζώνη στην περιοχή Καλαμάκι.

Στην περιοχή επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και δρομολογείται η δράση και δυο εναέριων μέσων, τα οποία όμως ενδέχεται να μην προλάβουν να έχουν μεγάλη συμβολή, λόγω του σκότους.

Σε ύφεση βρίσκονται πάντως από αργά το απόγευμα οι φωτιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο Δίστομο και την Ηλεία.

Σύμφωνα με το lamiastar.gr η φωτιά στο Δίστομο είχε νωρίτερα κάψει ολοσχερώς την βλάστηση που υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο του Μαυσωλείου και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Στην περιοχή επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματά και ακόμα οκτώ οχήματα ΟΤΑ. Έως την έλευση του σκότους πραγματοποιούν ρίψεις νερού δυο αεροσκάφη.

Η φωτιά στην Ηλεία ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Κυλλήνης.

Επί τόπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ωστόσο, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Καλή εικόνα δίνει και η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ατσίτσα στη Σκύρο, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Επί τόπου βρίσκονται 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 13μελές πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο. Στη νησί έφτασαν νωρίτερα πυροσβεστικές δυνάμεις από την Χαλκίδα.

Την ίδια στιγμή, σε ύφεση βρίσκονται και τα τρία πύρινα μέτωπα που την Παρασκευή έκαψαν μεγάλες εκτάσεις σε Λακωνία, Υμηττό και Μαλακάσα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο, καλή εικόνα σε Δίστομο, Σκύρο και Ηλεία "

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για τη φωτιά στον Υμηττό

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των δύο συλληφθέντων που θεωρούνται υπαίτιοι για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον Βύρωνα.

Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια και εμπρησμό από τον οποίο υπήρξε κίνδυνος σε ανθρώπους και πράγματα από συγκλίνουσα αμέλεια.

Μετά την άσκηση της δίωξης οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο, από όπου πήραν προθεσμία και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για τη φωτιά στον Υμηττό "

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή - 3,5 δισ ευρώ οι ζημίες στην αγορά

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα αύριο, Κυριακή, 19 Ιουλίου. Εν μέσω θερινών εκπτώσεων (οι οποίες θα διαρκέσουν έως 31 Αυγούστου), capital controls και κλειστών (τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα) τραπεζών, ο εμπορικός κόσμος ελπίζει σε μία ανάσα.

Η πρώτη εβδομάδα εκπτώσεων καταγράφεται πάντως ως η «μάλλον χειρότερη διαχρονικά», σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο κόσμος στους εμπορικούς δρόμους της επικράτειας αρκετός, αλλά ο τζίρος παγωμένος, λένε οι καταστηματάρχες, οι οποίοι συνυπολογίζουν τον παράγοντα «κακή ψυχολογία του καταναλωτή» στην δραματικά χαμηλή κινητικότητα.

Σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι άμεσες συνέπειες στην αγορά, από τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις των τριων τελευταίων εβδομάδων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στις σχετικές εκτιμήσεις, οι έμμεσες επιδράσεις στην αγορά, από τον τραυματισμένο τουρισμό.

Από την πλευρά της πάντως, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει κυρήξει για αύριο 24ωρη απεργία αντιδρωντας και αυτή την Κυριακή στο άνοιγμα των καταστημάτων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή - 3,5 δισ ευρώ οι ζημίες στην αγορά"

Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών θα γίνουν «κρυφό σχολειό» με το ΦΠΑ στο 23%

Eπιβολή ΦΠA 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών θα φέρει το πολυνομοσχέδιο με αποτέλεσμα τα δίδακτρα όλων αυτών των εκπαιδευτηρίων να επιβαρύνονται με ΦΠA 23% από τον Σεπτέμβριο. Αυτονόητο είναι ότι οι γονείς που επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο ή να μάθουν ξένες γλώσσες και υπολογιστές πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μόρφωσή τους.

Οι αυξήσεις-φωτιά με μετάταξη του ΦΠΑ από το 0% στο 23% στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που φέρνει το νομοσχέδιο της νέας συμφωνίας προβλέπει ότι τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση από τον συγκεκριμένο φόρο. Ως αποτέλεσμα αναμένονται απολύσεις εκπαιδευτικών αλλά και μειώσεις αποδοχών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν οτι το «χτύπημα» στην εκπαίδευση θα είναι πολύ βαρύ στην εποχή της πλήρους εξειδίκευσης και της παγκοσμιοποιημένης παιδείας, οι μαθητές χωρίς πολλά εφόδια και χωρίς το προνόμιο της εκμάθησης ξένων γλωσσών θα «χάσουν το τρένο» της παιδείας.

«Οικονομικά ατελέσφορο και κοινωνικά άδικο» χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα οδηγήσουν στην παραοικονομία και τη μείωση, τελικά, των εσόδων για το κράτος. Οπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός, το μόνο βέβαιο είναι οτι πολλά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών θα βάλουν «λουκέτο» με αποτέλεσμα πολλοί καθηγητές να οδηγηθούν στην ανεργία.

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος συνολικά αριθμεί περί τους 80.000 ανθρώπους, καθηγητές σε φροντιστήρια αλλά και καθηγητές πληροφορικής και ξένων γλωσσών.

Ο εκπαιδευτικός επισημαίνει τον κίνδυνο οι μαθητές να στραφούν στα λεγόμενα μαύρα ιδιαίτερα, αλλά στην ουσία κανένας, ούτε το κράτος θα κερδίσει, αφού δεν θα μπορεί να φορολογεί τα έσοδα.

«Αυτό που πλήττεται στην ουσία» επισημαίνει ο καθηγητής «είναι η λαϊκή οικογένεια που στέλνει το παιδί στο φροντιστήριο και στα κέντρα ξένων γλωσσών για μία καλύτερη μόρφωση. Θεωρώ πιθανό οτι αν γίνουν ακριβές αυτές οι υπηρεσίες αρκετοί μαθητές θα εγκαταλείψουν το σχολείο ή την προσπάθεια να μπουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα».

Τα τελευταία χρόνια και όσο μεγάλωνε η οικονομική κρίση και οι γονείς με δυσκολία έβαζαν το χέρι στην τσέπη, τα φροντιστήρια αλλά και τα κέντρα ξένων γλωσσών στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν έκαναν «βροχή» προσφορών προκειμένου να κρατήσουν τους μαθητές τους, αλλά και να τους αυξήσουν.

Ηδη στο εκπαιδευτικό «τοπίο» έχουν κάνει την εμφάνισή τους οικοδιδασκαλεία τα οποία έχουν μετατραπεί παράνομα σε φροντιστήρια και όπως εκτιμά η εκπαιδευτική κοινότητα θα ξεφυτρώσουν σαν... μανιτάρια καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την αύξηση του ΦΠΑ. Επιπλέον είναι ευκολότερο να δοθεί άδεια για να λειτουργήσει κάποιο οικοδιδασκαλείο.

Ο κ. Βαφειαδάκης υπογραμμίζει ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ θεωρεί ότι και οι οικογένειες πρέπει να μπουν «στη μάχη» καθώς η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι παράλογη. Τα φροντιστήρια, επισημαίνει, δεν μπορούν να απορροφήσουν το ΦΠΑ που πηγαίνει από το 0% στο 23%, με αποτέλεσμα να γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών που θα οδηγηθούν στην ανεργία αλλά και μειώσεις αποδοχών. Παράλληλα πολλά συνεργαζόμενα καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία και εκτυπωτικά κέντρα θα έχουν πρόβλημα καθώς συνεργάζονται στενά με τα φροντιστήρια.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «επιλεκτικά και διακριτικά απαλλάσσονται τα ιδιωτικά σχολεία και η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων καθώς και τα ΙΕΚ, Κολλέγια κλπ. Δηλαδή πλήττονται μόνο οι μικρές επιχειρήσεις και βασικά τα λαϊκά στρώματα (πελάτες τους) που καταφεύγουν σε αυτά λόγω προσιτών διδάκτρων. Είναι βέβαιο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληγούν άμεσα γιατί είναι γνωστό ότι ο Έλληνας γονιός θα κόψει και από το ψωμί του προκειμένου να μη στερήσει το παιδί του από τη γνώση που χρειάζεται η αγορά».

Οι καθηγητές επισημαίνουν οτι «η συσσώρευση φορολογικών βαρών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εξ αυτών με άμεσο επακόλουθο την ανεργία ιδιοκτητών και εργαζομένων, τη μη καταβολή από αυτές φόρων, εισφορών και τελών με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός περισσοτέρων εσόδων. Αν δεν είναι εφικτό, παρόλο που το θεωρούμε επιβαλλόμενο, από τις αντικειμενικές συνθήκες να απαλειφθεί τελείως η θέσπιση ΦΠΑ για τον κλάδο μας, θεωρούμε τελείως απαράδεκτο και ζητάμε να απαλειφθεί ο συντελεστής 23% εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των λαϊκών στρωμάτων και να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω για την αποφυγή των βέβαιων τραγικών επιπτώσεων».

Σε ό,τι αφορά στο «παρασκήνιο» της υπόθεσης, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ξεκινήσει κύκλο έντονων πολιτικών παρεμβάσεων για την αποσαφήνιση των πρώτων συγκεχυμένων πληροφοριών περί ένταξης των φροντιστηρίων στο καθεστώς Φ.Π.Α. Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του Δ.Σ. το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις της Ο.Ε.Φ.Ε. έφτασε από νωρίς στα χέρια του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ παράλληλα δεχόταν πιέσεις από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές για την εξαίρεση του κλάδου από το μέτρο του Φ.Π.Α. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κλάδος είχε εξαιρεθεί. Το νομοσχέδιο, όμως, ψηφίστηκε και αναρτήθηκε με τις τροποποιήσεις, όπου και τα φροντιστήρια υπάγονται στην κατηγορία των υπηρεσιών με Φ.Π.Α. 23%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, παύει η απαλλαγή από το ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε. τονίζει:
Πρόκειται για εξοντωτικό μέτρο, το οποίο συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα:
1. Ενώ μέχρι πρότινος ο κλάδος είχε εξαιρεθεί με το άρθρο 22 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αυτόματα και προφανώς εσπευσμένα με το νομοσχέδιο εντάσσεται στην υψηλότερη κλίμακα του 23%.
2. Με την υπαγωγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήδη έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση και σίγουρα θα ισοπεδωθεί. Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος.
3. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον Φ.Π.Α. 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό. Αυτό σημαίνει στροφή των γονιών στην παραοικονομία των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα οργιάσουν προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες. Άρα θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
4. Ενώ στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία μετακινήθηκε ο κλάδος των φροντιστηρίων ως προς τις δομές, τα προγράμματα, την ασφάλιση των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο αυτό εξαιρείται από άλλους φορείς εκπαίδευσης και υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α. εμπορικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης. Αυτό είναι άδικο και αδόκιμο. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στην ανάδειξη των νομικών και αντισυνταγματικών πτυχών του ζητήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των ισοδύναμων μέτρων που αναμένεται να καταθέσει το Ποτάμι εκτιμάται ότι θα είναι και η αύξηση στο 23% στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλώσσών καθώς, όπως εκτιμήθηκε αρχικώς, θα οδηγήσει στα ιδιαίτερα μαθήματα και στα μαύρα φροντιστήρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών θα γίνουν «κρυφό σχολειό» με το ΦΠΑ στο 23%"

Πτώμα εντοπίστηκε στην περιοχή της φωτιάς στον Υμηττό

Η απανθρακωμένη σορός ενός άντρα, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκε στην περιοχή του Υμηττού όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή αναζητείται ένας 47χρονος άνδρας, όμως δεν είναι γνωστό αν το θύμα είναι ο αγνοούμενος.

Τα αίτια θανάτου του θύματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Αναμένεται να γίνει σε λίγο νεκροψία από ιατροδικαστή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώμα εντοπίστηκε στην περιοχή της φωτιάς στον Υμηττό"

Σόιμπλε: Θα είχα παραιτηθεί αν δεν είχα λόγο στην κυβέρνηση

Δεν είπαμε ποτέ ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, απλώς δείξαμε την πιθανότητα η ίδια η Αθήνα να αποφασίσει να πάρει time out, καθώς δεν είναι δυνατή η ελάφρυνση χρέους εντός της νομισματικής ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τον ίδιο, στο κρίσιμο Eurogroup που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής, 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης στήριξαν τη γερμανική θέση και μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος είχαν διαφορετική άποψη.

Ο κ. Σόιμπλε άφησε επίσης να εννοηθεί πως αυτός και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την βοήθεια προς την Ελλάδα και πως θα υπέβαλε παραίτηση αν θεωρούσε πως δεν έχει πλέον λόγο στην κυβέρνησή της.

Ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό αν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτηση, απάντησε «Όχι, πως σας ήρθε αυτό;»

«Οι πολιτικοί έχουν ευθύνες που προκύπτουν από τις θέσεις τους», δήλωσε. «Κανένας δεν μπορεί να τους αναγκάσει. Αν κάποιος προσπαθούσε να το κάνει αυτό, θα μπορούσα να πάω στον Πρόεδρο της ομοσπονδίας και να υποβάλω τη παραίτησή μου».

«Η καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε ρόλους», ανέφερε στο Spiegel. «Δεν είναι το στυλ της καγκελαρίου, ούτε το δικό μου. Ο καθένας μας έχει τις πεποιθήσεις του».

Ερωτηθείς αν με το νέο πρόγραμμα η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της ευρωζώνης, ιδιαίτερα λόγω του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κρατικής περιουσίας που θα επιβλέπεται από την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Αυτά είναι ανοησίες. Η Ιδέα ήταν να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να υπάρξει ένα ευρύ θεμέλιο για τη χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος. Όταν μιλήσαμε γι' αυτό το απόγευμα της Κυριακής, είπα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο: Δεν είναι για να σας πληγώσουμε, αλλά για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Αλλιώς το βάρος του χρέους δεν είναι βιώσιμο. Και χωρίς αυτό, δεν θα είναι αποτελεσματικό».

Κατά τον κ. Σόιμπλε, στο μεγαλύτερο μέρος τους τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν ήδη συμφωνηθεί το 2010 όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Παράλληλα, απέρριψε της ανησυχίες που εκφράζονται περί «νέας γερμανικής κυριαρχίας», λέγοντας πως «δεν υπάρχει γερμανική κυριαρχία. Η Γερμανία είναι σε μια καλή θέση οικονομικά, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία, η Γερμανία δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για τον λόγο αυτόν και μόνο, δεν μπορείς να λες ότι είσαι σε θέση πολιτικής υπεροχής. Ωστόσο, η ισορροπία στην Ευρώπη έχει αλλάξει από την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Οι χώρες της Βαλτικής, η Σλοβακία και η Σλοβενία μιλούν πλέον και αυτές όταν δεν τους αρέσουν οι θέσεις που παίρνουν άλλοι».

Σχολιάζοντας τις απόψεις του Πωλ Κρούγκμαν ότι το πρόγραμμα που δόθηκε στην Ελλάδα είναι εκδικητικό και καταστροφικό για την εθνική κυριαρχία, ο κ. Σόιμπλε είπε πως ο νομπελίστας οικονομολόγος «δεν έχει ιδέα για την αρχιτεκτονική και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση στην Ευρώπη και όλα τα 19 μέλη της ευρωζώνης πρέπει να καταλήγουν σε συμφωνία. Φαίνεται πως ο κ. Κρούγκμαν δεν το γνωρίζει αυτό».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν παραιτείται ο Σόιμπλε

Η συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξέδωσαν ρεπορτάζ βασιζόμενα στη συνέντευξη αυτή, λέγοντας πως ο υπουργός Οικονομικών σκέφτεται να παραιτηθεί.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις εικασίες αυτές, αναπαράγοντας την ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού όταν ερωτήθηκε αν σκέφτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του: «Όχι, πως σας ήρθε αυτό;».

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Θα είχα παραιτηθεί αν δεν είχα λόγο στην κυβέρνηση"

Ενίσχυση του νοσοκομείου Ικαρίας με ιατρούς και επικουρικό προσωπικό

Την τοποθέτηση δύο μόνιμων και δύο επικουρικών ιατρών, την παράταση της θητείας δύο επικουρικών ιατρών και την έγκριση 115.000 ευρώ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για το τοπικό νοσοκομείο ανακοίνωσε στην Ικαρία ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με τη διοίκηση του νοσοκομείου και εκπροσώπους των εργαζομένων, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ενώ ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι εξετάζεται παράλληλα η προμήθεια αξονικού τομογράφου μέσω ΕΣΠΑ.

Τέλος, δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση της εμπλοκής γραφειοκρατικού χαρακτήρα που προέκυψε στο νοσοκομείο, σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενίσχυση του νοσοκομείου Ικαρίας με ιατρούς και επικουρικό προσωπικό"

Βοιωτία: Πρατηριούχος έκλεβε καύσιμα της Πολεμικής Αεροπορίας

Με τη βοήθεια δύο 33χρονων Πακιστανών έκανε δολιοφθορές στον αγωγό καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή των Δερβενοχωρίων Βοιωτίας ένας 57χρονος βενζινοπώλης και εμπορευόταν τα καύσιμα που αντλούσε μέσω του πρατηρίου υγρών καυσίμων του οποίου είναι ιδιοκτήτης.

Τουλάχιστον πέντε φορές από τις 17 Μαρτίου ως τις 29 Απριλίου του 2014, οι δράστες είχαν συνδέσει βάνες και σωλήνες στον αγωγό καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας και είχαν «ρουφήξει» συνολικά 172.332 λίτρα κηροζίνης, αξίας 184.074 ευρώ! Οι κλοπές αποκαλύφθηκαν από την έρευνα που έκαναν οι άνδρες της Ασφαλείας Θηβών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αεροπορίας.

Όπως διαπιστώθηκε, ο πρατηριούχος μετέφερε με βυτιοφόρα τα κλεμμένα αεροπορικά καύσιμα στο βενζινάδικό του, όπου τα αναμείγνυε με κοινό πετρέλαιο και τα διέθετε παράνομα στο εμπόριο για να χρησιμοποιηθούν σε λέβητες και κινητήρες diesel. Οι κατηγορούμενοι, που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για παρόμοια αδικήματα, δεν συνελήφθησαν ελλείψει αυτοφώρου και η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για διακεκριμένες κλοπές και φθορές και παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βοιωτία: Πρατηριούχος έκλεβε καύσιμα της Πολεμικής Αεροπορίας"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιά προβλέπει για αύριο, Κυριακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής,

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος),

- Περιφέρεια Πελοποννήσου,

- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία),

- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)


Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή"

Μεγάλη καταστροφή στον Υμηττό από την πυρκαγιά

Περιορισμένες αναζωπυρώσεις σε εστίες φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν και σήμερα - «Εμπρηστές» δύο μελισσοκόμοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι - Μικρές αναζωπυρώσεις και στη Μαλακάσα

Μικρές αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτες εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του Υμηττού με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει. Στην περιοχή βρίσκονται 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο, και 61 υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία και των αστυνομικών δυνάμεων. 

Όλο το βράδυ δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν για την κατάσβεση των εστιών στην περιοχή, ενώ και οι κάτοικοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις Αρχές και να ενημερώσουν για τυχόν αναζωπυρώσεις.








 
«Εμπρηστές» δύο μελισσοκόμοι
Τα ξημερώματα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ημεδαπός Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για την πυρκαγιά.
Η πρώτη εστία φωτιάς ξέσπασε στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής στη συμβολή των οδών Κισσού και Ίριδος στο Βύρωνα, ανάμεσα στο νεκροταφείο και τη λεωφόρο Κατεχάκη, στους πρόποδες του Υμηττού. Οι δύο ύποπτοι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο όπου διατηρούσαν κυψέλες μελισσιών και είχαν τα μεταλλικά δοχεία καπνού. Από κάποια απροσεξία, κάποιο κάρβουνο του δοχείου έπεσε στο έδαφος. Οι υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν στην ανάπτυξη της φωτιάς και οι ισχυροί άνεμοι στην γρήγορη επέκτασή της.
Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.












Μεγάλες καταστροφές και καταγγελίες για εμπρησμούς 
Η φωτιά κατέκαψε σημαντική έκταση στον Υμηττό. Λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε διαστάσεις δημιουργώντας ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που κάλυψε τον Καρέα, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη καταλήγοντας στην Τερψιθέα της Γλυφάδας. 

Συγκλονιστική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές. 










Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Ωστόσο, τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι καταστράφηκαν από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

Την ίδια ώρα πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια. 







«Χτύπημα» και στη Μαλακάσα - Μικρές αναζωπυρώσεις  
Μικρές αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων εκδηλώνονται στη Μαλακάσα, όπου η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι μικρές εστίες φωτιάς ενεργοποιούνται εκ νέου κυρίως στην πλευρά του στρατόπεδου και την περιοχή βρίσκονται 21 οχήματα της Πυροσβεστικής, 14 υδροφόρες ΟΤΑ, 65 Πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ένα καναντέρ επιχειρεί από αέρος.  Μέχρι στιγμής «κάρβουνο» έχουν γίνει 500 στρέμματα δασικής έκτασης και 100 στρέμματα χορτολιβαδικής.

Την Παρασκευή, 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ. Πάντως, δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε κάποια οικεία υπέστη βλάβη. 


 

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση
Με τα πύρινα μέτωπα να εξαπλώνονται ο πρωθυπουργός μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ενημερωθεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια έφτασε συνοδευόμενος από τους Νίκο Παππά και Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όπου τον ενημέρωσαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση και ελήφθησαν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Φθάνοντας στο μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για πιθανούς εμπρησμούς και κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με την πυροσβεστική.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει διαταγές για περιπολίες σε ορεινούς όγκους για την πρόληψη νέων πυρκαγιών.

Μέτρα προστασίας όταν πλησιάζει σε σπίτια η φωτιά
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών στους πολίτες όταν η φωτιά πλησιάζει στο σπίτι, για τις περιοχές του Υμηττού.

- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

- Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.

- Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

- Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη καταστροφή στον Υμηττό από την πυρκαγιά"

Λαπαβίτσας: Πήγαμε απροετοίμαστοι στις διαπραγματεύσεις - Ήταν απαραίτητο το Σχέδιο Β

Την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι τη στιγμή που επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Σε άρθρο του στο «The Press Project», υπό τον τίτλο «Ποιος τελικά ακολούθησε το δρόμο του Σόιμπλε;», ο κ. Λαπαβίτσας αφού υπενθυμίζει τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες βρέθηκε στην εξουσία της χώρας, αναφέρεται στον εκβιασμό που ασκήθηκε στην Ελλάδα αλλά και στις επιλογές του Σόιμπλε ως «λύση» στον ελληνικό ζήτημα.

«Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η πλευρά μας πήγε απροετοίμαστη στις διαπραγματεύσεις, με τελείως λανθασμένη αντίληψη της "Ευρώπης". Ήταν απαραίτητο να υπάρχει Σχέδιο Β, με τεχνική επεξεργασία και άμεση λαϊκή συμμετοχή» τονίζει στο άρθρο του ο βουλευτής.

«Ο δρόμος των μνημονίων που τελικά διάλεξε η κυβέρνηση θα τραυματίσει κι άλλο τη οικονομία και την κοινωνία και είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ανεφάρμοστος» συνεχίζει και εξηγεί ποια είναι η μόνη επιλογή για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο:

«Χρειαζόμαστε ολική αλλαγή στρατηγικής που θα στηρίζεται στη διαμόρφωση σχεδίου εξόδου από τη ΟΝΕ σε συνεχή διαβούλευση με τον ελληνικό λαό. Για να γίνει αυτό απαιτείται καταρχήν να συζητηθεί με ειλικρίνεια τι προτάθηκε στις διαπραγματεύσεις και πως πάρθηκε η απόφαση που τελικά οδήγησε στο νέο μνημόνιο. Στη συζήτηση αυτή πρέπει επειγόντως να συμμετέχουν τα όργανα και οι συλλογικότητες του Σύριζα».

Αναλυτικά το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα:

«Η ριζοσπαστική εναλλακτική λύση για την Ελλάδα περιλαμβάνει έξοδο από το ευρώ, με βαθιά διαγραφή του χρέους, δημόσια ιδιοκτησία και διοίκηση των τραπεζών, έλεγχο των κεφαλαιακών ροών, άρση της λιτότητας και πολλά άλλα μέτρα που και μόνο στο άκουσμά τους θα κινδύνευε με αποπληξία ο στυγνός Γερμανός δικηγόρος ο οποίος διαχειρίζεται το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.

Το γενικό περίγραμμα αυτής της λύσης υπάρχει από καιρό, αλλά δυστυχώς οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια δεν επέτρεψαν ούτε καν το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης, πόσο μάλλον την επεξεργασία και την ανοιχτή παρουσίασή της σην κοινωνία. Η επίσημη γραμμή ήταν ότι θα πετυχαίναμε συμφωνία μέσα στο ευρώ γιατί τελικά οι "εταίροι" θα έκαναν πίσω. Τους είχαμε στο χέρι … Υπήρχε τόση βεβαιότητα για τη θέση αυτή που δεν χρειαζόταν καν να συζητηθεί οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Κι έτσι, όταν οι "εταίροι" μας άσκησαν τον αναμενόμενο ωμό εκβιασμό, καταντήσαμε να δεχτούμε ένα νέο μνημόνιο.

Ποιος όμως ήταν ακριβώς ο εκβιασμός που μας άσκησαν;

Από πολύ επίσημα χείλη ακούστηκε ότι το δίλημμα ήταν τρομακτικό: ένα κακό, κάκιστο μνημόνιο, ή μια άτακτη χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ. Το δεύτερο υποτίθεται ότι θα ήταν απόλυτα καταστροφικό και άρα η κυβέρνηση – με βαριά καρδιά – αποδέχτηκε το πρώτο.

Ειπώθηκε επίσης ότι υπήρχε και κάποια "λύση Σόιμπλε", που πρότεινε προσωρινή έξοδο από το ευρώ, αλλά και μόνο η σύνδεση ενός δρόμου για την Ελλάδα με το όνομα του κατεξοχήν βασανιστή της αρκεί για να την κάνει αποτρόπαια στα μάτια των πολιτών. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η απαράδεκτη σύνδεση που επιχειρείται του Σόιμπλε με την εναλλακτική λύση της ριζοσπαστικής εξόδου.

Το μνημόνιο, λοιπόν, εμφανίζεται ως μονόδρομος για μια ακόμη φορά. Είναι όμως έτσι; Τι πραγματικά πρότεινε ο Σόιμπλε;

Στη διαπραγματευτική ομάδα δεν μετέχω, ούτε και ποτέ είχα ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στις διαπραγματεύσεις, άρα δε μπορώ να ξέρω από πρώτο χέρι τι έγινε στις συνομιλίες. Διαβάζω όμως τα δημοσιοποιημένα κείμενα. Στις 10 Ιουλίου κυκλοφόρησε ένα κείμενο από επίσημες γερμανικές πηγές, το οποίο παραθέτω στα αγγλικά και μεταφρασμένο στα ελληνικά, που φαίνεται να είναι το πραγματικό "δίλημμα Σόιμπλε" για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Σόιμπλε φαίνεται ότι έδωσε δύο επιλογές στην Ελλάδα.

Η πρώτη ήταν ουσιαστικά να υπογράψουμε μνημόνιο που θα περιλάμβανε σκληρή λιτότητα, ενισχυμένη με τρία ακόμη μέτρα: 1) τον σχηματισμό ταμείου 50 δις για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, 2) την αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής υπό την εποπτεία της ΕΕ, 3) τον αυτόματο περιορισμό των δαπανών σε περίπτωση που οι στόχοι της λιτότητας δεν επιτυγχάνονται.

Η δεύτερη ήταν να υπάρξει προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ (για μια πενταετία), σε περίπτωση που δεν θα υπήρχαν εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκτέλεση του προγράμματος λιτότητας. Η προσωρινή έξοδος θα συνοδευόταν από αναδιάρθρωση του χρέους στη βάση της πρακτικής της Λέσχης του Παρισιού. Θα υπήρχε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της εξόδου, καθώς και τεχνική βοήθεια που μάλλον θα ήταν η στήριξη της ισοτιμίας του νέου νομίσματος.

Επαναλαμβάνω ότι η προσωρινή έξοδος που προτείνει ο Σόιμπλε απέχει παρασάγγας από τη ριζοσπαστική έξοδο. Είναι πιθανό ο Σόιμπλε να ζητούσε την επιβολή όρων για να υπάρξει η στήριξη της νέας ισοτιμίας. Είναι επίσης πιθανό η διαγραφή του χρέους, αν συνέβαινε, να μην ήταν αρκετά βαθιά και επίσης να συνοδευόταν από δύσκολες διαδικασίες και όρους. Είναι βέβαιο, τέλος, ότι η πρότασή του δεν θα περιείχε ριζικά μέτρα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος σε δημόσια βάση και με τρόπο που να ευνοεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη σεισάχθεια των ιδιωτικών χρεών.

Το πρόβλημα είναι αλλού. Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα όσα λέγονται, δεν πήγε κόντρα στον Σόιμπλε. Απλώς διάλεξε τον πρώτο δρόμο που της πρόσφερε ο οικονομικός προκουράτορας της Ευρώπης. Το κείμενο που ψηφίστηκε στη Βουλή βασίζεται ξεκάθαρα στην πρόταση Σόιμπλε: σκληρό μνημόνιο, ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, νεοαποικιακή επιτήρηση, αυτόματος περιορισμός των δαπανών και πολλά άλλα τρομακτικά μέτρα, ιδίως για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο Σόιμπλε τελικά επέβαλε τη θέλησή του. Το νέο, κάκιστο, μνημόνιο δεν αποτελεί διέξοδο που μας πρόσφεραν οι Γάλλοι "φίλοι" μας. Ο Σόιμπλε το καθόρισε και η διαπραγμάτευση ήταν για τις λεπτομέρειες.

Το πρόβλημα είναι όμως ακόμη μεγαλύτερο. Το υποτιθέμενο δίλημμα "μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ" δεν φαίνεται να τέθηκε ποτέ από τον Σόιμπλε. Άλλες ήταν οι επιλογές που μας έδωσε. Γιατί, λοιπόν, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο του Σόιμπλε; Ποιός υπολόγισε το κόστος και τις επιπτώσεις των δύο επιλογών και με ποιά κριτήρια; Γιατί προτιμήσαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε ένα νέο μνημόνιο; Και πότε ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός, ή ακόμη και τα συλλογικά όργανα του Σύριζα;

Τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα και απαιτούν απάντηση. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η πλευρά μας πήγε απροετοίμαστη στις διαπραγματεύσεις, με τελείως λανθασμένη αντίληψη της "Ευρώπης". Ήταν απαραίτητο να υπάρχει Σχέδιο Β, με τεχνική επεξεργασία και άμεση λαϊκή συμμετοχή.

Ο δρόμος των μνημονίων που τελικά διάλεξε η κυβέρνηση θα τραυματίσει κι άλλο τη οικονομία και την κοινωνία και είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ανεφάρμοστος. Ο Σύριζα θριάμβευσε στις εκλογές γιατί υποσχέθηκε απόρριψη των μνημονίων, βαθιά αλλαγή οικονομικής πολιτικής και ριζοσπαστικές τομές στην ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα συνεχίζει να τα χρειάζεται όλα αυτά, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Έγινε όμως πλέον ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα του Σύριζα είναι παντελώς ανέφικτο χωρίς έξοδο από την ΟΝΕ.

Χρειαζόμαστε ολική αλλαγή στρατηγικής που θα στηρίζεται στη διαμόρφωση σχεδίου εξόδου από τη ΟΝΕ σε συνεχή διαβούλευση με τον ελληνικό λαό. Για να γίνει αυτό απαιτείται καταρχήν να συζητηθεί με ειλικρίνεια τι προτάθηκε στις διαπραγματεύσεις και πως πάρθηκε η απόφαση που τελικά οδήγησε στο νέο μνημόνιο. Στη συζήτηση αυτή πρέπει επειγόντως να συμμετέχουν τα όργανα και οι συλλογικότητες του Σύριζα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ

«Σχόλια σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις», 10 Ιουλίου 2015

Στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μία λίστα προτάσεων, οι οποίες βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο της Τρόικας, που είχε συνταχθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EFSF. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης οικονομικής μεγέθυνσης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις, τραπεζικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν.

Αυτές οι προτάσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Για αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα εντελώς καινούριο, τριετές πρόγραμμα του ESM, όπως αιτήθηκε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη, βιώσιμη λύση, διατηρώντας το ΔΝΤ εν ενεργεία. Αυτές είναι οι δύο επιλογές:

1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

α) Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.

β) την ενίσχυση της ικανότητας και αναμόρφωση της ελληνικής διοίκησης υπό την επιτροπεία της Κομισιόν για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος

γ) αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος.

Παράλληλα, μια σειρά μορφών χρηματοδότησης που θα τεθούν από κοινού για να γεφυρωθεί το χρονικό χάσμα μέχρις ότου θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του ενισχυμένου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το υφιστάμενο ρίσκο της μη σύναψης ενός νέου προγράμματος με τον ESM θα πρέπει να βαραίνει την Ελλάδα, όχι τις χώρες της Ευρωζώνης.

2) Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, εάν είναι απαραίτητο, με τρόπο που προσιδιάζει στην προσφυγή σε ένα θεσμό όπως λχ η Λέσχη των Παρισίων - τουλάχιστον κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Μόνο αυτή η λύση θα μπορούσε να επιτρέψει επαρκή αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία δεν θα ήταν σύμφωνη με την ένταξη σε μια νομισματική ένωση.

Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από τον ανορθολογισμό όλων των πυλώνων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και από συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Πήγαμε απροετοίμαστοι στις διαπραγματεύσεις - Ήταν απαραίτητο το Σχέδιο Β"

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες από Δευτέρα – Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ

Ανοίγουν από τη Δευτέρα οι τράπεζες και όλα τα υποκαταστήματα με τα capital controls όμως να παραμένουν σε ισχύ. Με βάση τις αποφάσεις:
* Επιτρέπεται η σωρευτική ανάληψη 420 ευρώ την εβδομάδα ανά άτομο και λογαριασμό. Μετά την εβδομάδα το δικαίωμα χάνεται.
* Η μεταφορά στο εξωτερικό για σπουδαστές διαμορφώνεται σε 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο.
* Πληρωμή νοσηλίων στο εξωτερικό εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.
* Απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες προς το εξωτερικό.
* Η χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει μόνο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όχι για την ανάληψη μετρητών έως το ανώτατο όριο της κάρτας.
* Απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
* Για όσους κάνουν φορολογική δήλωση από την ημέρα δημοσίευσης της ΠΝΠ ως τη λήξη της περιόδου υποβολής, η καταβολή της πρώτης δόσης παρατείνεται μέχρι την 30η Αυγούστου.
* Απαγορεύεται η πρόωρη μερική ή πλήρης λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και κατ’ εξαίρεσηεπιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης αποκλειστικά και μόνο για ισόποση εξόφληση:
α. οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
β. τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
γ. πληρωμής μισθοδοσίας στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
δ. πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
ε. πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.
* Μπορούν να ανοίξουν λογαριασμοί για:
α. η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,
β. η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
γ. η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
δ. η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), ε. η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,
στ. η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
ζ. η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
η. το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση
απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
θ. η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
ι. η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,
ια. κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:
* Από την έναρξη ισχύος της παρούσας δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή ΑΤ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ωστόσο μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 420 ευρώ ανά εβδομάδα.
* Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
4. Η μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο, απαγορεύεται, περιλαμβανομένης της εντολής μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στο εξωτερικό, καθώς και της μεταφοράς κεφαλαίων με τη χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων και χρεωστικών καρτών για διασυνοριακές πληρωμές.
5. Κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών χωρίς μετρητά έως το ανώτατο όριο που ορίζεται ανά πιστωτικό ίδρυμα με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
6. Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί. Στην τελευταία περίπτωση, αναστέλλεται
η προθεσμία του άρθρου 3 του Ν. 4151/2013 (Α΄ 103).
7. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών αποκλειστικά για τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
α. η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,
β. η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
γ. η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
δ. η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), ε. η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,
στ. η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
ζ. η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
η. το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση
απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
θ. η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
ι. η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,
ια. κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
8. Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπλη ρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό.
9. Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης, αποκλειστικά και μόνο για την ισόποση εξόφληση:
α. οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
β. τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
γ. πληρωμής μισθοδοσίας στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
δ. πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
ε. πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.
10. Ειδικότερα θέματα:
α. Σε περίπτωση κατασχέσεως χρηματικής απαίτησης εις χείρας πιστωτικού ιδρύματος, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, δεν επιτρέπεται η καταβολή του ποσού της απαίτησης σε μετρητά. Το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στο ίδιο ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
β. Απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
γ. Απαγορεύεται η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για τίτλους που αποκτήθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος της τραπεζικής αργίας. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά στο εξωτερικό θεματοφυλακής τίτλων που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς που λειτουργούν εντός και εκτός Ελλάδος.
δ. Δεν επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων για την απόκτηση χρηματοπιστωτικών μέσων του άρθρου 5 του Ν. 3606/2007 (Α΄ 195) μέσω οργανωμένων αγορών και πολυμερών μηχανισμών διαπραγμάτευσης ή επαγγελματιών που διαθέτουν τέτοια χρηματοπιστωτικά μέσα,
όπως Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ή Ο.Ε.Ε..
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύνανται να αίρονται οι περιορισμοί των περιπτώσεων γ και δ και να ρυθμίζονται οι όροι διενέργειας τέτοιων μεταφορών κεφαλαίων.

Οι εξαιρέσεις

11. Εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων των προηγούμενων παραγράφων:
α. Συναλλαγές της Ελληνικής Δημοκρατίας
β. Συναλλαγές της Τράπεζας της Ελλάδος
γ. Συγκεκριμένες συναλλαγές, η διενέργεια των οποίων εγκρίνεται με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών
δ. Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
ε. Οι συναλλαγές κίνησης κεφαλαίων που αφορούν σε διαχείριση της ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα και σε υποχρεώσεις πληρωμών στο πλαίσιο διαχείρισης συμβάσεων που προϋπήρχαν της θέσης σε ισχύ της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 65) 
στ. Όλα τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, εφόσον μεταφέρονται εκ νέου σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στο εξωτερικό.
Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή και εκροής εκ νέου στην αλλοδαπή, θα είναι ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος και πρέπει να είναι πλήρης. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής των προβλεπόμενων στην παράγραφο αυτή.
ζ. Μεταφορές πιστώσεων από ελληνικό εκπαιδευτικό οργανισμό δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή τεχνολογικό φορέα κατά την έννοια του Ν. 4310/2014 (Α΄ 258) σε λογαριασμό τηρούμενο σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί στο εξωτερικό, ποσού που προέρχεται αποκλειστικά από μεταφορές πιστώσεων από το εξωτερικό, το οποίο πιστώθηκε σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα εντός του 2015 αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών ή ερευνητικών σκοπών, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Για την πραγματοποίηση αυτών των συναλλαγών τα πιστωτικά ιδρύματα προβαίνουν στο άνοιγμα ειδικού προς τούτο λογαριασμού, στον οποίον και μόνον θα πιστώνονται εφεξής τα προς μεταφορά ποσά.
η. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, με μεταφορά πίστωσης του ισόποσου της μισθοδοσίας, σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί εκτός Ελλάδος. Οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, τεκμηριώνοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
θ. Έμβασμα από ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό οργανισμό δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή τεχνολογικό φορέα κατά την έννοια του Ν. 4310/2014 (Α΄ 258) σε λογαριασμό τηρούμενο σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί στο εξωτερικό ποσού που προέρχεται αποκλειστικά από έμβασμα από το εξωτερικό, το οποίο εκτελέστηκε μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών ερευνητικού προγράμματος. Για την πραγματοποίηση αυτών των συναλλαγών τα πιστωτικά ιδρύματα προβαίνουν στο άνοιγμα ειδικού προς τούτο λογαριασμού, στον οποίον και μόνον θα πιστώνονται εφεξής τα προς μεταφορά ποσά.
ι. Η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από
την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.
ια. Η καταβολή από τα ιδρύματα πληρωμών του Ν. 3862/2010 (Α΄ 113) μετρητών στους δικαιούχους από έμβασμα εξωτερικού, εάν έχει προηγηθεί εισαγωγή του αντίστοιχου ποσού σε φυσική μορφή από το εξωτερικό από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με σχετική δήλωση της εν λόγω εισαγωγής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης, επιτρέπεται η διακίνηση χρηματικών εμβασμάτων στο εσωτερικό με καταβολή μετρητών στους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληρωτής έχει καταθέσει το σύνολο του ποσού σε φυσική μορφή.
ιβ. Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων και διδάκτρων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου διενεργείται η συναλλαγή από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων. Η πληρωμή των εν λόγω δαπανών συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό για την πίστωση τους και
όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
ιγ. Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.
ιδ. Η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.
Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες από Δευτέρα – Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news