facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Εμφανή τα σημάδια της καταστροφικής σκέψης για εκλογές στον ανασχηματισμό

«Η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των υπουργών που άδειασαν τον Πρωθυπουργό δεν πείθει» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

«Έχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης αδύναμης, ανήμπορης και απρόθυμης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με την υπογραφή του. Και το χειρότερο με εμφανή τα σημάδια της καταστροφικής σκέψης για εκλογές» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Εμφανή τα σημάδια της καταστροφικής σκέψης για εκλογές στον ανασχηματισμό"

Ειδική τηλεφωνική γραμμή από την Alpha για πελάτες που μισθώνουν θυρίδες

Ειδική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για τους πελάτες της που μισθώνουν θυρίδες θησαυροφυλακίου, αφιερώνει η Alpha Bank.

Όσοι επιθυμούν να προγραμματίσουν επίσκεψη στο κατάστημα όπου τηρούν τη θυρίδα τους, θα πρέπει να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210 326 6899, την Κυριακή 19.7.2015, από τις 10.00 έως τις 22.00 και από τη Δευτέρα 20.7.2015, από τις 8.00 έως τις 20.00.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική τηλεφωνική γραμμή από την Alpha για πελάτες που μισθώνουν θυρίδες"

Πυροσβεστικά αεροσκάφη αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόσθετα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα ενεργοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα.

«Σε λίγες ώρες, η ΕΕ ήταν σε θέση να ανταποκριθεί χάρη στη Γαλλία που διαθέτει αεροσκάφη πυρόσβεσης τα οποία έχει παραχωρήσει εθελοντικά στην κοινή δεξαμενή των μέσων πολιτικής προστασίας της ΕΕ», σημειώνει.

«Η ΕΕ βοηθάει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης και συνέχισε:

«Έχουμε αντιδράσει γρήγορα και με πλήρη αλληλεγγύη στο κάλεσμά της Ελλάδας για βοήθεια. Η Επιτροπή είναι ευγνώμων προς τη Γαλλία για την άμεση απόκρισή της, κάνοντας τη χρήση των αεροπλάνων της δυνατή. Συνεχίζουμε τη στενή επαφή μας με τις αρμόδιες αρχές στην Αθήνα».

Η Γαλλία συνεισφέρει με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ένα αεροπλάνο συντονισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν ενεργοποιηθεί αεροπλάνα από τα εθελοντικά μέσα πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστικά αεροσκάφη αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση"

Τους δύο πιλότους του Canadair επισκέφτηκε στο ΓΝΑ επισκέφθηκαν Τσίπρας-Καμμένος

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, επισκέφθηκε τους δύο πιλότους του αεροσκάφους τύπου Canadair που έκανε αναγκαστική προσγείωση, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους και τους ευχήθηκε καλή και γρήγορη ανάρρωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τους δύο πιλότους του Canadair επισκέφτηκε στο ΓΝΑ επισκέφθηκαν Τσίπρας-Καμμένος"

Δήλωση του Παύλου Χαϊκάλη μετά την υπουργοποίησή του

«Με βαθύ αίσθημα ευθύνης αποδέχτηκα την πρόταση του πρωθυπουργού προκειμένου να αναλάβω τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων» έγραψε στο Facebook ο κ. Παύλος Χαϊκάλης μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

«Έχοντας διατελέσει τα τρία τελευταία χρόνια τομεάρχης κοινοβουλευτικής ευθύνης για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία θα δώσω τη μάχη προκειμένου να συμβάλλω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να διαμορφωθεί ένα εργασιακό περιβάλλον ισονομίας και αξιοκρατίας με κύριο γνώμονα την εργασιακή ειρήνη και την εργασιακή ηθική» προσθέτει ο κ. Χαϊκάλης, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση που κατείχε ο Δημήτρης Στρατούλης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση του Παύλου Χαϊκάλη μετά την υπουργοποίησή του"

Ποτάμι για ανασχηματισμό: Αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων

«Η οικογενειακή φωτογραφία της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποτυπώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την ατολμία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στις μεγάλες τομές που επιζητά η κοινωνία» σχολίασε το Ποτάμι για τον ανασχηματισμό, κάνοντας λόγο για «αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

«Η οικογενειακή φωτογραφία της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποτυπώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την ατολμία του κ.Τσίπρα να προχωρήσει στις μεγάλες τομές που επιζητά η κοινωνία. Αντί για νέα κυβέρνηση βλέπουμε ανακύκλωση στελεχών του κομματικού σωλήνα, αγωνιστών των τηλεοπτικών πάνελ και εσωτερικές διευθετήσεις με ισχυρές δόσεις κωμωδίας. Η αυτονόητη αντικατάσταση εκείνων που δεν στήριξαν τις επιλογές του πρωθυπουργού δεν συνιστά τομή. Δυστυχώς, η χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή προχωράει με μια αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων.

»ΥΓ: Και βέβαια είναι άδικο που ο κ.Τσίπρας έκανε υφυπουργό μόνο τον κ.Χαϊκάλη και όχι και την κυρία Ξουλίδου, όπως υποσχέθηκαν οι συνεργάτες του το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου στους δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ προσπαθώντας να τους πείσουν να επιστρέψουν στην ολομέλεια και να δώσουν εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό. Δεκάδες βουλευτές που ήταν μάρτυρες του περιστατικού συμπαραστέκονται σιωπηλά τούτες τις ώρες στην αδικηθείσα κυρία Ξουλίδου».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι για ανασχηματισμό: Αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων"

Σε επιφυλακή και η αστυνομία για τις πυρκαγιές

Σύσκεψη για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου αποφασίστηκε η πλήρης επιφυλακή και της αστυνομίας για τα επόμενα δύσκολα 24ωρα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη και με τη συμμετοχή όλου του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα τίθεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών δύο υδροφόρα οχήματα και οι δύο «αύρες» που έχει η ΕΛΑΣ ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να ενεργούν σε τυχόν δασικές πυρκαγιές. Επίσης θα είναι σε ετοιμότητα όλα τα λεωφορεία της αστυνομίας για την απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επιφυλακή και η αστυνομία για τις πυρκαγιές"

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φεύγει, ο Παύλος Χαϊκάλης έρχεται. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης που για πρώτη φορά ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου και όχι με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Εκτός κυβέρνησης τέθηκαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Κώστας Ήσυχος που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Εκτός Κυβέρνησης τέθηκε επίσης ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Νίκο Φίλη και τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. 

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου.

Οι νέες είσοδοι στο υπουργικό συμβούλιο

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Αμανατίδης, Σία Αναγνωστοπούλου και η Όλγα Γεροβασίλη είναι τα νέα πρόσωπα της δεύτερης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας. Μέχρι σήμερα ο κ. Βερναρδάκης ήταν γενικός γραμματέας Συντονισμού για το κυβερνητικό έργο, ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Τρύφων Αλεξιάδης αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα των εσόδων και τον φορολογικό μηχανισμό, στη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης διορίζεται υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Η μεγάλη είδηση του σημερινού ανασχηματισμού είναι ο βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη θέση του Δημήτρη Στρατούλη. Ο κ. Χαϊκάλης θα αναλάβει το βαρύ έργο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και να διαχειριστεί τα διαρκώς μειούμενα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Στο υπουργείο Εξωτερικών διορίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Γιάννης Αμανατίδης ως υφυπουργός Εξωτερικών. 

Ο Γιάννης Αμανατίδης, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, ψήφισε «Ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης και με την είσοδό του στην κυβέρνηση επιβραβεύτηκε για την στάση του.
  
Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη στις 12 Ιουλίου, με μια ανάρτησή της στο Facebook, όπου εξηγούσε γιατί στήριξε την κυβένηση και «κάρφωνε» ουσιαστικά τον Κώστα Λαπαβίτσα ότι μπορεί να είναι υπέρ της δραχμής και μπορεί στην ψηφοφορία να ψήφισε «παρών», όμως της είπε κατ' ιδίαν ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα επέλθει καταστροφή!  

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ


ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ  
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης 
XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα προστασίας του πολίτη
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής 
ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
    ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα Μακεδονίας - Θράκης 
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ 


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ 


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΥΠΟΥΡΓΟΣ 
    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  εσόδων    
ΤΡΥΦΩΝ  ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα γενικού λογιστηρίου του κράτους
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΡΔΑΣ 


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ για θέματα   ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
 ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΑΚΗΣ 
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ΑΘΗΤΙΣΜΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ 


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα  ανεργίας 
ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων 
    ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΙΚΑΛΗΣ
 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 
    ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
    
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ 
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ 
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ 
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 
    ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ: -    Νίκος Φίλης 
-    Γαβριήλ Σακελλαρίδης
-    Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης


Με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Κουίκ. 

 

 protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση"

ΦΠΑ: Τι αυξάνεται και τι όχι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ


Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του ν. 4334/2015 αναφορικά με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ. 
Ειδικότερα:
Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13% αντίστοιχα ενώ ο υπέρμειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.
Στον μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:
- κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,
- ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),
- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
- φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια,
- λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα,
- δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας,
- ελαιόλαδο,
- παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών,
- ψωμί
- ζυμαρικά,
- νερά φυσικά,
- φαρμακευτικά προϊόντα,
- καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,
- ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου,
- είδη για αναπήρους.
Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:
- ορισμένα ζωντανά ζώα,
- κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,
- μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα,
- άνθη,
- καφές, τσάϊ, ματέ και μπαχαρικά,
- μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις,
- λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο),
- παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων,
- ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης,
- κακάο και παρασκευάσματα κακάου,
- παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα,
- παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων,
- διάφορα παρασκευάσματα διατροφής,
- ξύδια και υποκατάστατα αυτών,
- απορρίματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων,
- αλάτι και θαλασσινό νερό,
- ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα
- καυσόξυλα,
- λιπάσματα,
- εντομοκτόνα,
- προφυλακτικά,
- σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας,
- κτηνοτροφικά προϊόντα,
- ορισμένα είδη για αναπήρους
Ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι οι ακόλουθες:
- Εισιτήρια εκδηλώσεων
- Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών
- Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών
- Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή
- Εστίαση
- Υπηρεσίες γραφείων κηδειών
- Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες
Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.
Όσον αφορά την έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών, αυτή είναι η ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4334/2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ωστόσο, με την από 16 Ιουλίου 2015 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών «προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΦΠΑ: Τι αυξάνεται και τι όχι "

Ντάισελμπλουμ: Θα έχουμε προβλήματα, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε

Την αισιοδοξία του πως η ευρωζώνη θα μπορέσει να υπερπηδήσει τα εμπόδια που θα εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια για τη διάσωση της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαιρετίζοντας παράλληλα την έγκριση του ESM για έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης.

«Αυτή η συμφωνία δίνει μια ευκαιρία να επαναφέρουμε την ελληνική οικονομία εντός τροχιάς», σημείωσε, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ESM αλλά και την απόφαση των εταίρων να δώσουν δάνειο-γέφυρα 7 δισεκ. ευρώ στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση των άμεσων χρεών της.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως τα θετικά βήματα που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες ημέρες θα πρέπει σταδιακά να αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

«Δεν θα είναι εύκολο. Σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στα χρόνια που έρχονται, αλλά πιστεύω πως θα είμαστε ικανοί να τα λύσουμε», επισήμανε ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup ΕΔΩ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Θα έχουμε προβλήματα, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε"

Περιπολίες του Στρατού για την πρόληψη πυρκαγιών διέταξε ο Καμμένος

Εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να αρχίσουν περιπολίες σε ορεινούς όγκους σε ολόκληρη την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Ικαρία για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως είναι «πολύ πιθανό» να υπάρχει μια «προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος που θυμίζει 2007», με πολλούς εμπρησμούς.

Κάλεσε επίσης του πολίτες να συνεργάζονται με τις Αρχές και να ειδοποιούν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική αν διαπιστώσουν οτιδήποτε ύποπτο. «Να συνδράμουν στην κατάσβεση αλλά και στην πρόληψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ξέσπασαν ταυτόχρονα 66 εστίες φωτιάς, επισήμανε κατά τη τακτική ενημέρωση στις 19:00 το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιπολίες του Στρατού για την πρόληψη πυρκαγιών διέταξε ο Καμμένος"

Βloomberg: Ο Ντράγκι πίεσε για αύξηση του ELA

O Mάριο Ντράγκι εξέπληξε τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη πιέζοντας για μια αύξηση του ορίου της έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
To Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε δώσει την Τετάρτη σήμα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα κρατήσει σταθερό τον ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, παρά το αίτημα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, σημείωσαν οι πηγές.
Η παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ έγινε μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
O κ. Ντράγκι ανακοίνωσε στην συνέντευξη τύπου ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ. «Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει» είπε. «Είχαμε κάποια σοβαρά νέα, με την έγκριση ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης-γέφυρας, με τις ψηφοφορίες στα διάφορα κοινοβούλια, πρώτα από όλα στο ελληνικό κοινοβούλιο, που αποκατέστησαν τις συνθήκες για αύξηση του ELA» σημείωσε.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Ντράγκι έχει καταφέρει και άλλες φορές να πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις αντίθετες από την πορεία που είχε προγραμματιστεί.
Στην πρώτη του συνεδρίαση ως προέδρου τον Νοέμβριο του 2011, όταν το οικονομικό επιτελείο της ΕΚΤ ήταν υπέρ του να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα επιτόκια, κατάφερε να αλλάξει την στάση τους και να επιτύχει μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
Τον Ιούλιο του 2012, καθώς η αύξηση των επιτοκίων απειλούσε την σταθερότητα του ευρώ, δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι θα κάνει «whatever it takes» για να σώσει το ενιαίο νόμισμα.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βloomberg: Ο Ντράγκι πίεσε για αύξηση του ELA"

Σε εμπρησμό αποδίδει τις πυρκαγιές ο δήμαρχος Ηλιούπολης

Σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Υμηττό, στην πλευρά της Ηλιούπολης, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Βαλασόπουλο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «στη πλευρά του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας το θέμα αντιμετωπίστηκε. Τώρα η φωτιά έχει μετατεθεί στην πίσω πλευρά του Υμηττού, στο δήμο, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Κορωπίου».

Τόνισε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι έτοιμες και η μάχη δίνεται με ιπτάμενα και με πεζοφόρα τμήματα» για την κατάσβεσή της.

Ο κ. Βαλασόπουλος σημείωσε ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι στο δήμο της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ «στο Βύρωνα έχει καεί μια ταβέρνα και τίποτα άλλο», λέγοντας «ότι βασικός στόχος ήταν να σωθούν τα σπίτια και οι άνθρωποι και τα καταφέραμε».
Επίσης υπογράμμισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις των εθελοντών αλλά και του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η παραμικρή αναζωπύρωση άμεσα».

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης εμφανίστηκε «100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, κι όχι μόνο στον Υμηττό». Προσέθεσε ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε «τουλάχιστον 3 εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εμπρησμό αποδίδει τις πυρκαγιές ο δήμαρχος Ηλιούπολης"

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα

Ερρίφθη ο κύβος και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε οι τράπεζες να ανοίξουν τη Δευτέρα, με επιβολή capital controls.
Σήμερα υπήρξαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα λειτουργήσουν ομαλά, ενώ η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών.
Στο τραπέζι της συζήτησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει, από την πλευρά των τραπεζών και η εισήγηση οι τράπεζες να ανοίξουν αργότερα εντός της επόμενης εβδομάδας. Η άποψη αυτή στηρίχθηκε στην ανάγκη παροχής περισσότερων εργασιών και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η ρευστότητα μέσω ELA να διαμορφωθεί, τουλάχιστον, στα 2 δισ. ευρώ και όχι στα 900 εκατ. ευρώ που είναι τώρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση όμως προέκρινε τη λύση του ανοίγματος όλων των καταστημάτων και για το θέμα αυτό υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις.

Η κυβέρνηση αποφασίζει

Τα capital controls θα παραμείνουν με ημερήσιο όριο 60 ευρώ στα ATMs και στα γκισέ με το προνόμιο όμως της αθροιστικής ανάληψης. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να κάνει ανάληψη μία φορά την εβδομάδα θα μπορεί να πάρει το άθροισμα των 60 ευρώ ανά ημέρα.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στα σενάρια που επεξεργάζονται οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών είναι και αυτό που θέλει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ (με αθροιστική δυναμική) να παραμείνει για μία εβδομάδα (εφόσον επικρατήσει η εισήγηση να ανοίξουν τη Δευτέρα) και εν συνεχεία και αφού προηγηθεί νέα ρευστότητα μέσω ELA να αυξηθεί...
Επίσης, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ανοίγει τις τράπεζες θα οριστικοποιηθούν μία σειρά βασικά θέματα όπως το τουριστικό συνάλλαγμα που σήμερα είναι 10.000 ευρώ ανά άτομο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον θα περιορισθεί στα 1.000 ευρώ. Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί είναι το φοιτητικό συνάλλαγμα, οι πληρωμές στο εξωτερικό κυρίως από επιχειρήσεις κ.ά.

Και το «τυράκι»

Κι ενώ στη σημερινή σύσκεψη θα κλειδώσουν οι όποιες αλλαγές επέλθουν με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξετάζεται για τα «νέα» χρήματα που θα εισέλθουν από Δευτέρα στο τραπεζικό σύστημα η απαλλαγή από τα capital controls.
«Παλαιά» θεωρούνται εκείνα που την ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες ήταν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στόχος του διαχωρισμού του «παλαιού» με το «νέο» χρήμα και η τόνωση της ρευστότητας της αγοράς.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εφόσον ένας πελάτης φέρει πίσω σε μία από τις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις που έχει στο εξωτερικό τότε, επειδή το ποσό θα θεωρηθεί νέο χρήμα θα τοποθετηθεί σε νέο λογαριασμό του δικαιούχου και δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
Το ίδιο θα ισχύει και για όποιον π.χ. εισπράξει χρήματα από μία πώληση (σπιτιού, σκάφους κ.ά.) και τα πάει στην τράπεζα όπου θα ανοίξει νέο λογαριασμό και για επιχειρηματίες που θα φέρουν εντός του τραπεζικού συστήματος νέα ρευστότητα.
Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες (από Δευτέρα θα λειτουργούν όπως και πριν από το κλείσιμο των τραπεζών). Εφόσον ο κάτοχός τους τα βγάλει από τη θυρίδα και τα βάλει σε νέο λογαριασμό τότε και αυτά δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους.
Τι θα γίνει όμως με τα χρήματα που βρίσκονται στα σεντούκια ή είναι ύποπτα για «μαύρα»; Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως εξετάζεται το σενάριο να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εάν επιστρέψουν στην τράπεζα, να πιστωθούν ως νέο χρήμα σε υπολογαριασμό, ωστόσο εγείρεται ένα ηθικό ζήτημα ως προς τους υπόλοιπους καταθέτες.

Οι επιταγές

Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ. Όπως είπε από τη Δευτέρα οι τράπεζες θα είναι ανοικτές και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο συναλλαγών (να καταθέσουν μετρητά, να μεταφέρουν από λογαριασμό χρήματα, να πληρώσουν λογαριασμούς) αλλά όχι να πάρουν μετρητά πάνω από τα 60 ευρώ.
Για τις επιταγές σημείωσε ότι θα επιτρέπεται να κατατεθούν. Για όσες έχουν λήξει στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα λήξης ώστε να υπάρχει ένα 8ημερο για την τακτοποίηση.
Για τις επιχειρήσεις ο Δημ. Μάρδας είπε ότι δίνεται μεγάλη προτεραιότητα για εισαγωγές πρώτων υλών και παράλληλα όλες οι εξωστρεφείς εταιρείες ακολουθούν το εξής πρόγραμμα: ό,τι συνάλλαγμα εισάγουν μπορούν να το τραβήξουν κατά 80% και να το κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς δηλαδή διαδικασίες για εισαγωγές, για μισθοδοσία κ.τ.λ.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα"

Tα κέρδη των ελληνικών ομολόγων δίνονται εγγύηση για το δάνειο - γέφυρα

Τα κέρδη της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων θα αποτελέσουν τελικά την εγγύηση για να δοθεί το δάνειο-γέφυρα των 7,16 δις ευρώ προς την Αθήνα, όπως αποφάσισε το Eurogroup.

Μετά από τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων του 2014, τα γνωστά SMPs, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο – γέφυρα που θα δοθεί στη χώρα μας έως τη Δευτέρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, θα αποζημιωθούν μέσω αυτού του λογαριασμού. Εάν το δάνειο αποπληρωθεί, τα κέρδη θα επιστρέψουν στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης.

Με την ίδια ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρετίζει την απόφαση του ESM για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τριετούς διάρκειας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Tα κέρδη των ελληνικών ομολόγων δίνονται εγγύηση για το δάνειο - γέφυρα"

Με το... αζημίωτο προσέφερε τελικά τις υπηρεσίες του στην Επιτροπή για το Χρέος ο Τουσέν

Με το αζημίωτο προσέφερε τελικά τις υπηρεσίες του στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος ο αμφιλεγόμενος καθηγητής Ερικ Τουσέν, παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι τα μέλη της επιτροπής εργάζονται οικειοθελώς.

Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια και φέρει την υπογραφή του γραμματέα της Βουλής Γιώργου Θαλάσση, ο κ. Τουσέν θα λάβει από τα ταμεία της Βουλής 1.150 ευρώ για τις 23 ημέρες που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα απαραίτητα παραστατικά.

Σύμφωνα με την απόφαση «το Τμήμα Πάγιας Προκαταβολής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών ποσού θα καταβάλει 1.150 ευρώ στον κ. Eric Toussaint για την κάλυψη των ημερησίων αναγκών διαβίωσής του καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στην Ελλάδα, ήτοι 23 ημέρες προς 50 ευρώ/ημέρα στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς την απαραίτητη προσκόμιση δικαιολογητικών.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής δεν αμείβονται για τη συμμετοχή τους στις εργασίες της ανωτέρω Επιτροπής και συμμετέχουν οικειοθελώς, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής». Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρακολουθούν στενά τις εργασίες της επιτροπής που αναφέρουν ότι ο κ. Τουσέν έχει βρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα.

Εκτός των παραπάνω, στην κοινοβουλευτική διαφάνεια έχει βγει ακόμα τρεις αποφάσεις που αφορούν την εν λόγω Επιτροπή Αλήθειας. Η εσπευσμένη έκδοση αποφάσεων για την κάλυψη των εξόδων των μελών της Επιτροπής Αλήθειας η οποία δεν είναι κοινοβουλευτική αλλά πληρώνεται από τα ταμεία της Βουλής έχει οδηγήσει ορισμένους σε συνειρμούς για το μέλλον της Προέδρου στον θεσμικό της θώκο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη απόφαση καλεί την οικονομική υπηρεσία της Βουλής να πληρώσει 441,5 ευρώ για την ξενάγηση και την εστίαση των μελών της Επιτροπής στο μουσείο της Ακρόπολης την 22α Ιουνίου. Η επόμενη ζητά να πληρωθούν τα αεροπορικά εισιτήρια και τα κόμιστρα για την μετάβαση από και προς τα αεροδρόμια των μελών της Επιτροπής για την δεύτερή τους επίσκεψη στην Αθήνα. Συνολικά, το ποσό ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Τέλος, νέα απόφαση προβλέπει την καταβολή 410,97 ευρώ στον κ. Τουσέν για έξτρα προσωπικές του μετακινήσεις από και προς τις Βρυξέλλες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με το... αζημίωτο προσέφερε τελικά τις υπηρεσίες του στην Επιτροπή για το Χρέος ο Τουσέν"

Ξανά στο Ταμείο όσοι υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις!

Οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των αλλαγών στους φόρους εισοδήματος που μόλις ψηφίστηκαν, δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με βάση τις οδηγίες αυτές, θα γίνει νέα εκκαθάριση φόρου, για όσες δηλώσεις εισοδήματος είχαν ήδη υποβληθεί πριν την ψήφιση του νόμου, για να επιβληθεί αναδρομικά ο νέος αυξημένος Φόρος Πολυτελείας. Ωστόσο δεν θα επιβληθεί αναδρομικά από το 2014 η νέα φορολογία στις επιχειρήσεις.

Η εγκύκλιος  (ΠΟΛ 1159/2015) ενεργοποιεί τις διατάξεις του νέου νόμου 4334/2015, οι οποίες ορίζουν:

1. για τον Φόρο πολυτελούς διαβίωσης σκαφών αναψυχής:

Με τις νέες πλέον διατάξεις επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στο ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε (5) μέτρων.

Περαιτέρω, αυξάνεται από δέκα (10%) σε δεκατρία τοις εκατό (13%) ο εφαρμοζόμενος συντελεστής για τον υπολογισμό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Κατά συνέπεια, για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών), για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα των ανωτέρω ειδών επί συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%).

Επιπλέον, για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). Σημειώνεται ότι στην εν λόγω αντικειμενική δαπάνη δε λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος.

Επίσης, κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη, από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ' ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά.

Προσοχή:

Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί με και ως εκ τούτου, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. 

Η προκύψασα διαφορά φόρου δύναται να καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος, όπως προβλέπεται από το προτελευταίο εδάφιο της περίπτ. γ' της παραγρ.1 του άρθρ. 44 του ν. 4111/2013.

2. Συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3686/2011

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3686/2011, αυξάνεται για τα εισοδήματα άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, που αποκτώνται από 01/01/2015 και μετά.

Διευκρινίζεται ότι, τα κλιμάκια της εισφοράς των εισοδημάτων μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, παραμένουν ως είχαν, δηλαδή εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 συντελεστής εισφοράς 0,7% και από 20.001 έως 30.000 συντελεστής 1,4% επί ολόκληρου του ποσού.

Τα αυξημένα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, βάσει του συνολικού ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, έχουν ως εξής:

από 30.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.

από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.

από 100.001,00 έως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.

από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.

Για τα εισοδήματα φορολογούμενων που είχαν την ιδιότητα Βουλευτών, Υπουργών, Δημάρχων, κλπ., επιβάλλεται ειδική εισφορά με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού του εισοδήματός τους, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Το ποσό της εισφοράς εξακολουθεί να περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το εναπομένον εισόδημα μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του αμέσως μικρότερου συντελεστή στο άνω όριο του προηγούμενου κλιμακίου.

Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό ποσό που απομένει μετά από την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς του κλιμακίου με συντελεστή 0,7%, δε μπορεί να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ, το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 1,4% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 19.860 ευρώ (20.000Χ0,7%), το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 2% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 29.580 ευρώ (30.000Χ1,4%), το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 4% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 49.000 ευρώ (50.000Χ2%), το καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 6% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 96.000 ευρώ (100.000Χ4%) και τέλος τα καθαρό ποσό του κλιμακίου με συντελεστή 8% δε μπορεί να είναι μικρότερο από 470.000 ευρώ (500.000Χ6%).

3. Για τους νέους συντελεστές φορολογίας των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες:

Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από 26% σε 29% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και άλλες νομικές οντότητες.

Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, ελλείψει ρητής πρόβλεψης στο νόμο περί αναδρομικής εφαρμογής τους για εισοδήματα φορολογικού έτους 2014.

Επιπλέον, αυξάνεται από 80% σε 100% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ενώ το ίδιο ως άνω ποσοστό (100%) εξακολουθεί να ισχύει για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.

Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

4. για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων:

Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από 55% σε 75% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Δεδομένου, ότι στις ως διατάξεις αυτές υπάρχει ρητή αναφορά ως προς την εφαρμογή τους μόνο για τα κέρδη φορολογικού έτους 2015, καθώς και του γεγονότος ότι αυτές προστέθηκαν ως μεταβατικές διατάξεις, συνάγεται, ότι ο αυξημένος συντελεστής (75%) εφαρμόζεται μόνο για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται με βάση τα κέρδη του φορολογικού έτους 2015.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά στο Ταμείο όσοι υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις!"

Η απούσα Ρένα Δούρου διέγνωσε «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας» πίσω από τις πυρκαγιές

Την ώρα που η μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα και σε πολλά σημεία της Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η παντελώς απούσα περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, «βλέπει» προσπάθειες υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας.

Έχοντας βγάλει, σήμερα, μόλις μία ανακοίνωση για τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 του μηνός, η κυρία Δούρου έχει... λάμψει διά της απουσίας της, όσον αφορά στις δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την Περιφέρεια.

Μια Περιφέρεια, μάλιστα, που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η κυρία Δούρου φαίνεται να... σπάει τη σιωπή της, εκφράζοντας την... αίσθηση ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αττική, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Εύβοια, μοιάζει να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας».

Απέφυγε πάντως να εξηγήσει περαιτέρω τι ακριβώς εννοεί ή να πει ποιοι είναι οι υπονομευτές...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απούσα Ρένα Δούρου διέγνωσε «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας» πίσω από τις πυρκαγιές"

Ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ

Ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί, επέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), το νέο τιμολόγιο έχει ως εξής:
Πτώση Σημαίας 1,29 ευρώ
Τιμολόγιο 1 0,74 ευρώ
Τιμολόγιο 2 1,29 ευρώ
Χρονοχρέωση ανά ώρα 11,81 ευρώ
Απλή κλήση ή ραντεβού 0,00 εως 6,15 ευρώ
Από & Προς αεροδρόμιο Αθήνας 4,18 ευρώ
Από & προς αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης 3,44 ευρώ
Από & προς αεροδρόμια Περιφέρειας 2,83 ευρώ
Από Λιμάνια Σ.Σ. Σταθμοί Λεωφορείων 1,17 ευρώ
Νυχτερινό τιμολόγιο 1,29 ευρώ
Για κάθε αποσκευή άνω των 10kg 0,43 ευρώ
Ελάχιστη αποζημίωση Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3,44 ευρώ
Ελάχιστη αποζημίωση Περιφέρεια 3,69 ευρώ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ"

Παράταση μέχρι τις 26 Αυγούστου οι φορολογικές δηλώσεις

Παρατείνεται έως τις 26 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα (λήγει στις 27 Ιουλίου) και έως τις 20 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις (λήγει στις 20 Ιουλίου).

Η σχετική απόφαση, που φέρει την υπογραφή της έως σήμερα αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1500, 17 Ιουλίου 2015).

Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών καταβολής των τριών δόσεων του φόρου, που είναι η τελευταία ημέρα του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση μέχρι τις 26 Αυγούστου οι φορολογικές δηλώσεις"

Σουηδία: Πράσινο φως για την παροχή έκτακτου δανείου στην Ελλάδα

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως σε ένα έκτακτο δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, έγινε γνωστό από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε ζητήσει τη συμβουλή του.

«Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έδωσε τη συγκατάθεσή της» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Μίριαμ Αμπού Έιντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT, στο πλαίσιο της επιτροπής τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, και τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ, ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Δημοκράτες της Σουηδίας κατά.

«Οι χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης εξασφάλισαν εγγυήσεις ότι δεν θα επηρεαστούν, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο» ανέφερε στο TT η υπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Το δάνειο αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της την ώρα που θα διαπραγματεύεται ένα νέο σχέδιο βοήθειας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Την Πέμπτη, άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία και η Δανία, έδωσαν επίσης το πράσινο φως, η πρώτη από το κοινοβούλιο και η δεύτερη με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που δεν χρειαζόταν τη συμφωνία της Βουλής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Πράσινο φως για την παροχή έκτακτου δανείου στην Ελλάδα"

Εγκρίθηκε το δάνειο-γέφυρα 7,16 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα

Δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα ενέκριναν οι 28 ευρωπαίοι εταίροι, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντομπρόφσκις, χρήματα στήριξης αναμένεται να έχουν εκταμιευθεί έως τη Δευτέρα, οπότε η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πληρωμή ενός ομολόγου που λήγει, συν τους τόκους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα χρήματα θα εκταμιευθούν έως και σε δυο δόσεις και θα χρησιμοποιηθούν και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ, ύψους 2 δισεκ. ευρώ. 

Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών, έως ότου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για ένταξη στο τριετές πρόγραμμα στήριξης του μηχανισμού ESM.

Παρά τη διάρκεια του δανείου, οι εταίροι στοχεύουν σε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, πιθανώς εγκαίρως για την αποπληρωμή άλλου ομολόγου, 3,2  δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ, στις 20 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Διαφορετικά, οι εταίροι έχουν προαναγγείλει πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενδιάμεσης χρηματοδότησης για τη χώρα μας.

Το δάνειο-γέφυρα θα δοθεί από τον παλιό μηχανισμό διάσωσης EFSM, ο οποίος καλύπτεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι όχι απλά από τα 19 μέλη της ευρωζώνης. Ως εγγυήσεις για τα κράτη που δεν ανήκουν στο ευρώ θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε πως από τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση επιστρέφει στην Αθήνα και φεύγει πλέον από τις Βρυξέλλες, που σημαίνει πως αρχίζουν ξανά και οι έλεγχοι της τρόικα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΕΔΩ

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε το δάνειο-γέφυρα 7,16 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα"

Σόιμπλε: Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη

«Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Επισημάναμε μόνο τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα ‘τάιμ-άουτ'», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο του με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ερωτώμενος ωστόσο αν είναι δυνατό να καταλήξουμε σε Grexit, ο κ. Σόιμπλε παραπέμπει σε δήλωση του αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και απορρίπτει κατηγορηματικά τις υποθέσεις ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «προτεκτοράτο της Ευρωζώνης».

«Η Ελλάδα δεν εξελίσσεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης. Στην ουσία τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί ως τώρα σχεδόν καθόλου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη. Οι πιο επιφυλακτικές αξιολογήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο, ενώ, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σημειώνει ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να βάλουμε την χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση». Αναφέρει μάλιστα ότι την περασμένη Κυριακή είπε στον Έλληνα ομόλογό του: «Το θέμα δεν είναι να σας προσβάλουμε, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Αλλιώς δεν θα πετύχουμε την βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα».

Ο κ. Σόιμπλε στην συνέντευξή του αποκλείει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως λέει, δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τονίζει ότι πριν από μισό χρόνο «η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές», αλλά «σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο», με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. «Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν φέρνει νέα βάρη για τους ανθρώπους. Πρόκειται όμως κυρίως και για το ερώτημα, ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη», αναφέρει και υποστηρίζει ότι δεν ήταν λάθος το «φάρμακο», αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες. «Για αυτό πρέπει τώρα πρώτα από όλα να πραγματοποιηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η τρόικα ήδη τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει με 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει», δηλώνει και κάνει λόγο για δαπανηρό δημόσιο τομέα και για συντάξεις που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ερωτώμενος αν μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε πριν ένα παρόμοιο πρόγραμμα, μετά, στο δημοψήφισμα, ζήτησε το όχι, το οποίο έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα θέλει να κάνει το αντίθετο από αυτό που στήριξε πριν. Άρα μπορεί κανείς να έχει κανείς αμφιβολίες. Αλλά τώρα θέλω πρώτα να εμπιστευθώ τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, αυτό είναι το δίκαιο. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν το πιστεύει. 'Αρα, ας δούμε».

Ο κ. Σόιμπλε αρνείται, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχε, για το ελληνικό θέμα διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και της Καγκελαρίου Μέρκελ ή ότι οι δυο τους έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου μοίρασαν τους ρόλους. «Η Καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Αυτό δεν είναι ο τρόπος ούτε της Καγκελαρίου ούτε ο δικός μου. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του. Το 1999, στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές, ήμουν πρόεδρος του CDU και η κυρία Μέρκελ γενική γραμματέας. Είχαμε μια αφίσα που μας απεικόνιζε και έγραφε ‘Όχι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά πάντα στον ίδιο δρόμο'. Έτσι είναι και σήμερα και ας έχουν αλλάξει οι ρόλοι μας. Έχουμε μια σταθερά, ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον», εξηγεί και τονίζει ότι «είναι μέρος της δημοκρατίας να έχουμε κάπου κάπου και διαφορετικές απόψεις» και τότε παλεύει κανείς από κοινού για λύσεις. Αν κάποιος προσπαθούσε να τον αναγκάσει για κάτι, ξεκαθαρίζει, θα μπορούσε να παραιτηθεί από τη θέση του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη"

«Πράσινο» και από τη Λετονία στα μέτρα για την Ελλάδα

Το «πράσινο» φως στο νέο ελληνικό πακέτο μέτρων άναψε και η Λετονία, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το κοινοβούλιο της Λετονίας υπερψήφισε τα μέτρα, λίγες ώρες μετά την έγκριση τους από την Bundestag και το αυστριακό κοινοβούλιο

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο» και από τη Λετονία στα μέτρα για την Ελλάδα"

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει για αύριο Σάββατο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής,
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος),
• Περιφέρεια Πελοποννήσου,
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία),
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο"

Τσίπρας για πυρκαγιές: «Πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος για ανάφλεξη φυσική και για εμπρησμούς»

«Χρειάζεται επιφυλακή και γι’ αυτό σε ό,τι αφορά και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, συνεπώς πέρα από την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή καταβάλλουν οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς, θα υπάρξει ειδική σύσκεψη με την παρουσία μου το βράδυ ή αργά το απόγευμα, προκειμένου να δούμε και το θέμα των περιπόλων για την πρόληψη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. 
«Με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος και για ανάφλεξη φυσική, αλλά βεβαίως και για εμπρησμούς» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αμέσως μόλις ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στον Υμηττό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου του έγινε ενημέρωση στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα για την  εξέλιξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απουσίαζε επειδή βρίσκεται στην Ικαρία για την επαναλειτουργία της ΜΟΜΑ.
Επίσκεψη στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής 

Στην επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο μέτωπα, στον Καρέα και στη Νεάπολη. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξήρε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ είπε ότι «Αυτή την στιγμή έρχονται δύο ακόμα Καναντέρ από την Θεσσαλονίκη, ενώ απογειώνονται και δύο ακόμα Σινούκ από την Ελευσίνα. Χρειάζεται ψυχραιμία και η εθελοντική προσφορά να γίνεται εκεί που ενδείκνυται και επιτρέπεται από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το ατύχημα του Καναντέρ: «Ενημερώθηκα για τους πιλότους της αεροπορίας του Καναντέρ που είναι καλά στην υγεία τους. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση λόγω καιρικών συνθηκών και ευτυχώς είναι καλά. Τώρα μαθαίνω ότι μεταφέρονται στο κοντινότερο νοσοκομείο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λέγοντας ότι «Επιτελούν το καθήκον τους, στην ενημέρωση των πολιτών. Όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Έδωσα εντολή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να γίνεται διαρκής ενημέρωση κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό για να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την προσπάθεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Τέλος σε ερώτηση αν ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Έγινε αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και αν χρειαστεί θα γίνει και σε άλλες χώρες. Θα το δούμε στην πορεία. Δεν έχουμε ανάγκη άμεσης συνδρομής. Χρειάζεται επιφυλακή σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα. Θα υπάρξει ειδική σύσκεψη αργότερα το απόγευμα για να ορίσουμε περιπολίες για τη νύχτα, γιατί με αυτόν τον καιρό υπάρχει κίνδυνος νέα ανάφλεξη φυσική αλλά και για εμπρησμό».


Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

«Μόλις ενημερώθηκα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πριν από λίγο, επισκέφθηκα και το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τώρα βρίσκομαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. 

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εστίες πυρκαγιάς, μια στη Λακωνία και μια στην Αττική, στον Καρέα, αλλά και άλλες τέσσερις εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Όλες οι δυνάμεις, όπως είπα, είναι σε επιφυλακή. Τώρα μόλις ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η Αεροπορία και ο Στρατός με επιπλέον δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο μέτωπο του Καρέα. Ηδη επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και πάνω από 70 οχήματα.

Αυτή τη στιγμή, έχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη δύo Canadair και έρχονται να συνδράμουν, καθώς και σε λίγα λεπτά, ίσως και αυτή τη στιγμή, να απογειώνονται από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Βεβαίως χρειάζεται και η εθελοντική συνεισφορά, εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Επίσης, να πω ότι ενημερώθηκα για τους δύο πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Canadair που είναι καλά στην υγεία τους και οι δύο. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, λόγω των καιρικών συνθηκών και ευτυχώς – επαναλαμβάνω - είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Επίσης, θέλω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ που τούτη την κρίσιμη στιγμή επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης και το καθήκον τους. Χρειάζεται ψυχραιμία. Και η διαρκής ενημέρωση – αποφασίσαμε, έδωσα εντολή - να γίνεται κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνεται και έγκαιρα, αλλά και απολύτως έγκυρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετώπων, τη διάθεση των δυνάμεων και την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και από τις ομάδες των εθελοντών.

Έχει γίνει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και βεβαίως, εάν χρειαστεί, θα γίνει και επίσημο αίτημα σε άλλες χώρες. Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Τούτη την ώρα δεν έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνδρομής. Θέλω, όμως, να πω ότι χρειάζεται επιφυλακή και γι’ αυτό σε ό,τι αφορά και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, συνεπώς πέρα από την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή καταβάλλουν οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς, θα υπάρξει ειδική σύσκεψη με την παρουσία μου το βράδυ ή αργά το απόγευμα, προκειμένου να δούμε και το θέμα των περιπόλων για την πρόληψη. Διότι με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος και για ανάφλεξη φυσική, αλλά βεβαίως και για εμπρησμούς».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας για πυρκαγιές: «Πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος για ανάφλεξη φυσική και για εμπρησμούς»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news