facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Οι επιλογές των συντρόφων άφησαν έωλη την κυβέρνηση

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο πρωθυπουργός κατά τη τη σημερινή σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή κατά την οποία διαφοροποιήθηκαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, τόνισε ότι οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αυτές τέθηκαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίσαμε.

«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το γεγονός αυτό «καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών. Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Τσίπρας: Οι επιλογές των συντρόφων άφησαν έωλη την κυβέρνηση"

Μητρόπουλος: Να πάρει πρωτοβουλίες ο Τσίπρας για Ζωή, Βαρουφάκη και Αριστερή Πλατφόρμα

Να πάρει πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει προκύψει με τη διαφωνία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Αριστερής πλατφόρμας καλεί τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Μητρόπουλος.

"Θεωρώ ότι -όχι λόγω του αποτελέσματος της ψηφοφορίας όσο λόγω της πορείας των διαπραγματεύσεων - επιβάλλεται λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο κυβερνητικό σχήμα" είπε ο α' αντιπρόεδρος της βουλής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη για εκπόνηση ενός νέου διαπραγματευτικού σχεδίου και ενδεχομένως ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας.

"Πρέπει ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει το εσωτερικό διότι προέκυψαν τρία ζητήματα ειδικής αντιμετώπισης. Τα δύο έχουν δύο εκρηκτικές προσωπικότητες, την κ. Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βαρουφάκη και ένα ζήτημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν και βεβαίως θέλει ειδική αντιμετώπιση όχι με πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές, θέλει κι αυτό ειδική αντιμετώπιση" τόνισε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: "Θεωρώ ότι επειδή υπήρξε κορυφαία επιλογή του πρωθυπουργού και όσο δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση και δεν έχει φανεί να εκφράζεται πέρα από κάποιες τοποθετήσεις στελεχών μας, είναι θέμα συεννόησης και όχι απαξιωτικών φράσεων και παραναίσεων και προτροπών από τα ΜΜΕ από στελέχη μας".

Ωστόσο, σημείωσε: "Πριν από την Τετάρτη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός γιατί πέρα από την κ. Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βαρουφάκη που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, είναι το ζήτημα του ρεύματος που έρχεται από παλιά, το ρεύμα είναι συνιδρυτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς απαξιωτικές και προσβλητικές παραναίσεις και με δημοκρατική συνεννόηση και χωρίς πειθαρχικές διώξεις, θα πρέπει τις 3-4 προσεχείς μέρες ο πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλίες να δει πως μπορεί να συμπορευθεί μέσα σε δύσκολα κυβερνητικά καθήκοντα με αυτά τα στελέχη τα οποία έχουν την ιστορία και τη διαδρομή και στην πλειοψηφία έχουν και έλεγχο των οργανώσεων".

Για το ενδεχόμενο εκλογών είπε: "Θεωρώ ότι στην φαρέτρα του πρωθυπουργού τους πρώτους μήνες υπάρχει και το θέμα των εκλογών γιατί πρέπει να λυθούν αυτά τα ζητήματα, πρέπει η κυβέρνηση να απελευθερωθεί και να κυβερνήσει"

O κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στην απουσία του κ. Βαρουφάκη από την ψηφοφορία στη βουλή την προηγούμενη εβδομάδα: "Θα προτιμούσα την πιο ξεκάθαρη θέση να ήταν παρών και να πάρει όποια θέση στο κοινοβούλιο και να μην επικαλεστεί κρίσιμα ίσως οικογενειακά ζητήματα"

Για το "όχι" του πρώην υπουργού Οικονομικών στα προαπαιτούμενα τόνισε ότι "αυτό επέλεξε και θα κριθεί". Σε ότι αφορά τη θητεία του στο υπουργείο, είπε ότι ενδεχομένως "το ύφος του κ. Βαρουφάκη, η διαπραγματευτική του αδυναμία ή δυναμική έδωσε στοιχεία αρνητικά ενδεχομένως στο ελληνικό ζήτημα".

"Η χθεσινή συνεδρίαση γέννησε ένα γενικό σοβαρότερο ζήτημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η παρούσα βουλή παρά τις διαφωνίες μπορεί να επιτύχει να μια συγκατοίκηση αφού αμβλύνουν και οι δύο πλευρές τις δικές τους θέσεις Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ρήγμα, ή το αναδιατυπώνω. Η ρήξη που βλέπουν κάποιοι μπορεί να αποφευχθεί κυρίως με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και με συνεννόηση".

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Να πάρει πρωτοβουλίες ο Τσίπρας για Ζωή, Βαρουφάκη και Αριστερή Πλατφόρμα "

Σουλτς: «Η Ελλάδα βρισκόταν σε έναν πολύ καλό δρόμο στα τέλη του 2014»

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο μονοπάτι που βρισκόταν στα τέλη του 2014, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σουλτς τόνισε χαρακτηριστικά: «Φυσικά, η Ελλάδα βρισκόταν σε έναν πολύ καλό δρόμο στα τέλη του 2014». Τέλος, συμπλήρωσε ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σ’ αυτό το μονοπάτι, όπου υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: «Η Ελλάδα βρισκόταν σε έναν πολύ καλό δρόμο στα τέλη του 2014» "

Θεοδωράκης: Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη

Τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα ρίχνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος. 

Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είχε το θάρρος να πει ένα ευχαριστώ σε όσους τον στήριξαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, την ώρα μάλιστα που 39 δικοί του δεν τον ψήφισαν.

«Αναρωτιέμαι, δεν ένιωσε την ανάγκη να πει ούτε ένα ευχαριστώ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν», γράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού και προσθέτει ότι «δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη. Δεν κάνουν έτσι οι Έλληνες».

Δείτε την ανάρτηση 

Αναρωτιέμαι

251 βουλευτές του έδωσαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί – 17 δικοί του δεν του έδωσαν. 229 βουλευτές ψήφισαν τον πρώτο νόμο που τους ζήτησε – 39 δικοί του δεν τον ψήφισαν. Και ο ίδιος δεν ένιωσε την ανάγκη να πει ούτε ένα ευχαριστώ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν. Δεν μιλώ για τους βουλευτές του Ποταμιού. Μιλώ κυρίως για τους παλιούς βουλευτές που όταν ψήφιζαν τα δικά τους μνημόνια, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβριζε. Και τώρα, που ψήφισαν το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει κανείς το θάρρος να τους πει έστω ένα ευχαριστώ.

Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη. Δεν κάνουν έτσι οι Έλληνες.
ΣΘ

16.7.15


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη"

Ντάισελμπλουμ: «Η σωστή εφαρμογή του προγράμματος θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη»

Θα ήμουν χαρούμενος εάν σταματούσε η συζήτηση για το Grexit, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως εξήγησε, η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σταδιακά θα αποκατασταθεί, γεγονός στο οποίο θα συμβάλει και η ορθή εφαρμογή του νέου προγράμματος.

«Ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης της νέας συμφωνίας συνίσταται στην τήρησή της από τον Αλέξη Τσίπρα» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η θετική ψήφος είναι αρκετά σημαντική για το μέλλον της συμφωνίας.

«Η επίλυση του ελληνικού προβλήματος ενισχύει την αξιοπιστία και των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης» επισήμανε παράλληλα.

Πρόκειται, συνέχισε, για μία συμφωνία, η οποία είναι καλή, αξιόπιστη και θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα - γέφυρα, υπερθεμάτισε ότι συνιστά τον καλύτερο τρόπο ώστε να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα. «Η τελική εγγύηση του προγράμματος - γέφυρας των 7 δισ. ευρώ θα έλθει από την Ελλάδα» κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: «Η σωστή εφαρμογή του προγράμματος θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη»"

Ευρωβουλευτές της ΝΔ: «Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο»

«Η Ελλάδα σήμερα ζει το τέλος των ψευδαισθήσεων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου.

Όπως αναφέρεται, «η έκθεση της Κομισιόν για την υπόθεση του νέου δανείου της Ελλάδος από τον ESM (μόνιμο μηχανισμό στήριξης) είναι κόλαφος για το εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

1. Επισημαίνει ότι οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυξήθηκαν δραματικά από το τέλος του 2014, με αποτέλεσμα πλέον νέο δάνειο 25 δις μόνο για τις τράπεζες

2. Τονίζει πως η υποστήριξη από τον ELA ήταν μηδενική το Δεκέμβριο του 2014 και έφθασε στα 78 δις το Μάιο του 2015.

3. Επισημαίνει με έμφαση ότι το ελληνικό χρέος βελτίωσε τη βιωσιμότητα του το δεύτερο εξάμηνο του 2014, με αποτέλεσμα να κρίνεται βιώσιμο σε σχέση με τους στόχους της απόφασης του Νοεμβρίου 2012.

4. Τονίζει ότι η αθέτηση πληρωμής στο ΔΝΤ, η διακοπή του προηγούμενου προγράμματος και η θέσπιση ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων δημιούργησαν νέες συνθήκες και οδήγησαν σε περαιτέρω ισχυρή αλλοίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Εκεί έφερε την Ελλάδα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Με βάση αυτή την έκθεση η Ελλάδα μπαίνει στο Τρίτο Μνημόνιο» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

«Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έχει πια κατάληξη μετά από έξι μήνες "δημιουργικής ασάφειας", κρυφών σχεδίων Δραχμής, καταλήψεων Χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η χώρα έχει ένα τρίτο μνημόνιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωβουλευτές της ΝΔ: «Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο»"

«Δικαίωμά μας να εξετάζουμε Grexit» είπε η Μέρκελ στους βουλευτές της

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU/CSU), όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

«Θεωρώ ότι είναι δικαίωμά μας να εξετάζουμε και να συζητούμε κάθε δυνατή επιλογή για μία τέτοια κατάσταση» υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματός της. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε παραδεχτεί πως το λεγόμενο σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit ήταν σε γνώση τόσο της Άνγκελας Μέρκελ, όσο και του κυβερνητικού της εταίρου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δικαίωμά μας να εξετάζουμε Grexit» είπε η Μέρκελ στους βουλευτές της"

Επιβεβαίωσε το άνοιγμα των τραπεζών ο Μάρδας

Από την Δευτέρα όλες οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην τηλεόραση της «ΕΡΤ».

«Από Δευτέρα, οι πολίτες στο γκισέ της τράπεζας μπορούν να κάνουν όλες τις δοσοληψίες» εξήγησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το όριο ανάληψης καταθέσεων θα παραμείνει στα 60 ευρώ.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, εάν ένας πολίτης δεν πάρει 60 ευρώ τη Δευτέρα από το ΑΤΜ, μπορεί να πάρει 120 ευρώ την Τρίτη.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας των θυρίδων. «Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει με τη θυρίδα του» εξήγησε ο κ. Μάρδας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαίωσε το άνοιγμα των τραπεζών ο Μάρδας"

Η Δανία προτίθεται να συνεισφέρει στο ελληνικό δάνειο - γέφυρα

Την προθεσή της να συνεισφέρει σε ένα δάνειο - γέφυρα, προκειμένου να καταβληθεί η δόση προς την ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου και να αποφευχθεί μία χρεοκοπία της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Κλάους Φρεντέρικσεν.

Ο Φρεντέρικσεν υποστήριξε ότι οι χώρες - μέλη που δεν υπάγονται στη Ευρωζώνη, είναι προστατευμένες από οποιαδήποτε ενδεχόμενη απώλεια, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ.

Η συνεισφορά της Δανίας δεν θα χρειαστεί έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάποια κόμματα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση εξέφρασαν την αντιθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο δανός υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε το ύψος του ποσού με το οποίο θα συνεισφέρει
η Δανία στο ελληνικό δάνειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Σουηδία και Βρετανία έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για αυτό το δάνειο, επειδή προέρχεται από πόρους όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο της Ευρωζώνης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Δανία προτίθεται να συνεισφέρει στο ελληνικό δάνειο - γέφυρα "

ΥΠΟΙΚ: Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ για την τραπεζική αργία

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ

«Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας»

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α. των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις από 30 Ιουνίου 2015 (Α’ 66) και 14 Ιουλίου 2015 (Α’ 79) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει, β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 178), όπως ισχύει, δ. του π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73), ε. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )

2. Τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391), αρ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ2015/ΧΠ2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β΄1420) και αρ. ΓΔΟΠ0000966ΕΞ2015/ΧΠ2297/13.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας» (Β΄1460) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας.

4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

5. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως ισχύει, και παρατάθηκε με τις υπό στοιχείο 2 του προοιμίου της παρούσας αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και με την από 14 Ιουλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 79).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ για την τραπεζική αργία"

Δείτε όλα τα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 229 ψήφους, με την διαρροή για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού "όχι" ψήφισαν 64 βουλευτές, οι 32 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έξι βουλευτές δήλωσαν παρών.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

ΦΠΑ

- Θα ισχύουν τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6% (αντί 6,5% σήμερα)

- Στον ΦΠΑ 23% πάνε κατευθείαν τα λάδια (μαργαρίνες και ό,τι δεν προέρχεται από ελιά), τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

- Στο 13% παραμένουν το τυρί (όχι τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν μεν στο 13% αλλά φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη πχ φρούτων, ζάχαρης, κακάο ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλα τα αλλαντικά.

- Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5%) υπάγονται φάρμακα, θέατρα και εκδόσεις.

- Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ πάνε από 6,5% στο 13% από 1.10.2015

- Με 13% βαρύνονται και γεωργικές εργασίες

- Δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ 23% φροντιστήρια και σχολές εκμάθησης υπολογιστών.
Επιπλέον, καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ από τα νησιά του Αιγαίου.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

- «παγώνει» μέχρι το 2021 η κρατική συμμετοχή στα ταμεία κύριας ασφάλισης από τον προϋπολογισμό.

- μειώνονται οι συντάξεις, ακόμα και για όσους έχουν ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα ή έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν σύνταξη!

- αν παρατηρηθούν ξανά ελλείμματα από μισθούς και συντάξεις, αυτές θα κόβονται αυτόματα με ειδικό «ημιαυτόματο» μηχανισμό

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα μέτρα του νομοσχεδίου όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε όλα τα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή"

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος

Στην αποκάλυψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους, προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, με την οποία ζητά να ανοίξει η συζήτηση για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επιστολή, η περαιτέρω εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έκθεσης για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα που θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο του 2015 και της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος"

Από Δευτέρα οι αλλαγές στο ΦΠΑ

Ανακοίνωση για τις αλλαγές στο ΦΠΑ που είναι να ισχύσουν άμεσα εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι νέες διατάξεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Από Δευτέρα οι αλλαγές στο ΦΠΑ"

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γονική άδεια μετ' αποδοχών και σε άνδρες δημοσίους υπαλλήλους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι η ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη χορήγηση γονικής αδείας στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους των οποίων οι σύζυγοι δεν εργάζονται, είναι ασύμβατη προς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς, όπως αναφέρει, η γονική άδεια αποτελεί ατομικό δικαίωμα που δεν μπορεί να εξαρτάται από την κατάσταση του/της συζύγου.

Η υπόθεση αυτή έφθασε στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη επειδή στα τέλη του 2010, ο Κωνσταντίνος Μαϊστρέλλης, Έλληνας δικαστικός λειτουργός, υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση γονικής αδείας εννέα μηνών με αποδοχές για την ανατροφή του τέκνου του, το οποίο είχε γεννηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2010 και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την αίτηση αυτή για το λόγο ότι η σύζυγος του Κ. Μαϊστρέλλη δεν εργαζόταν κατά τον χρόνο των πραγματικών περιστατικών.

Άπαξ και επιλήφθηκε της υπόθεσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διευκρινισθεί αν η απαγόρευση χορήγησης γονικής αδείας στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους των οποίων η σύζυγος δεν εργάζεται, είναι σύμφωνη με την οδηγία για τη γονική άδεια και την οδηγία περί ίσης μεταχείρισης σε θέματα απασχόλησης.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει την απάντηση ότι «εθνική νομοθεσία δεν μπορεί να στερεί δημόσιο υπάλληλο του δικαιώματος γονικής αδείας για τον λόγο ότι η σύζυγός του δεν εργάζεται ή δεν ασκεί κανένα επάγγελμα».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι, στην Ελλάδα, οι μητέρες που έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου μπορούν πάντοτε να τυγχάνουν γονικής αδείας, ενώ οι πατέρες που έχουν την ίδια ιδιότητα μπορούν να τύχουν της αδείας αυτής μόνο σε περίπτωση κατά την οποία η μητέρα του παιδιού τους εργάζεται ή ασκεί επάγγελμα.

Καταλήγοντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημάνει ότι «αντί εμπράκτως να διασφαλίζει πλήρως την ισότητα ανδρών και γυναικών στην επαγγελματική ζωή, η ελληνική νομοθεσία μάλλον διαιωνίζει την παραδοσιακή κατανομή των ρόλων μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθόσον διατηρεί τη δευτερεύουσα θέση των ανδρών έναντι των γυναικών όσον αφορά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως γονέων».

«Ως εκ τούτου», καταλήγει το ευρωδικαστήριο, «ο ελληνικός Υπαλληλικός Κώδικας εισάγει άμεση διάκριση λόγω φύλου, αντίθετη προς την οδηγία περί ίσης μεταχείρισης σε θέματα απασχόλησης, σε βάρος των πατέρων δημοσίων υπαλλήλων, όσον αφορά τη χορήγηση γονικής αδείας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γονική άδεια μετ' αποδοχών και σε άνδρες δημοσίους υπαλλήλους"

Πετράκος: Το σύστημα της διαπλοκής διαστρεβλώνει τις δηλώσεις μου

Στη συνέντευξή μου είπα ότι παραμένουμε γιατί στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά θέλουμε να αλλάξει τακτική και να επανατοποθετηθούμε συντεταγμένα διότι αυτό το πρόγραμμα-συμφωνία, δεν βγαίνει, υπογραμμίζει ο Θανάσης Πετράκος, σε δήλωσή του μετά τη συνέντευξή του στο Mega.

Οπως αναφέρει ο κ. Πετράκος:

«Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω την διαστρέβλωση της συνέντευξής μου σήμερα στο MEGA από το σύστημα της διαπλοκής.

Μια σειρά ιστοσελίδες με απαράδεκτους τίτλους επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις διαστρεβλώνοντας τα όσα είπα.

Προφανώς ενοχλήθηκαν γιατί τόνισα με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη δέσμευση όλων μας και δεν πρόκειται να κάνουμε το χατήρι σε όσους θέλουν να δουν διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαστρεβλώνουν ορισμένες ιστοσελίδες με προεξάρχον το the toc και όχι μόνο, την συνέντευξή μου και χρησιμοποιούν φράσεις του δημοσιογράφου ως δικές μου τοποθετήσεις. Αυτό αποτελεί επιεικώς αθλιότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν γίνουν εκλογές Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, αν πρέπει να είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές στις ίδιες θέσεις τόνισα ότι:

« Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο πρόγονός του ο ΣΥΝ έχει μια ιστορία και μια κουλτούρα 24 ετών και έχει επιβιώσει ενωμένος από τότε που ιδρύθηκε, διότι υπάρχει σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις και στο καταστατικό. Με αυτή την λειτουργία έφτασε από το 2.98% στο 35%.»

Στη συνέχεια σε ερώτηση παρόλα αυτά είμαι εκτός λίστας, απάντησα ότι:

« Δεν μπήκα στην Αριστερά για να είμαι βουλευτής. Κατέβηκα το 1993 στις εκλογές όταν ήταν δεδομένο ότι ο ΣΥΝ θα έμενε εκτός βουλής. Έμεινα 1 χρόνο εκτός της υπηρεσίας μου για να στηρίξω την προσπάθεια του τότε ΣΥΝ, χωρίς να επιζητώ κανένα αντάλλαγμα. Άρα σε ότι με αφορά δεν είμαι στην Αριστερά για να είμαι βουλευτής. Είμαι στην Αριστερά για να υπηρετώ αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που θεωρώ καλύτερο για τον λαό και τον τόπο».

Προφανώς το σύστημα της διαπλοκής δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι στην πολιτική υπάρχουν άνθρωποι με αρχές και αξίες και γι αυτό προσπαθεί να συκοφαντήσει με τίτλους όπως «Πετράκος: Δεν παραδίδουμε τις έδρες μας».

Ενώ αυτό που τόνισα είναι ότι παραμένουμε γιατί στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά θέλουμε να αλλάξει τακτική και να επανατοποθετηθούμε συντεταγμένα διότι αυτό το πρόγραμμα-συμφωνία, δεν βγαίνει. Η ψήφος μου χτες είναι συνεπής με αυτά που έλεγα από τις 25 Φεβρουαρίου, ότι δεν βαδίζουμε με σωστή τακτική.

Επειδή «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», αν υπάρχει στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία -βέβαια αμφιβάλλω πολύ- οφείλουν να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα οι διαστρεβλωτές της αλήθειας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετράκος: Το σύστημα της διαπλοκής διαστρεβλώνει τις δηλώσεις μου"

Απελευθέρωση των συλληφθέντων στα επεισόδια της Τετάρτης ζητά η ΑΔΕΔΥ

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων στα χθεσινά επεισόδια και την απόσυρση όλων των «κατασκευασμένων κατηγοριών σε βάρος τους», ζητά με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι τα επεισόδια ήταν «προσχεδιασμένα» και «καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία φέρει και την πολιτική ευθύνη για την επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των διαδηλωτών και τις αναίτιες προσαγωγές, πολλές από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις».

Αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των συλληφθέντων, «περιλαμβάνονται συνδικαλιστές, όπως ο Μάνθος Ταβουλάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλίου και Χάρτου, ο Μιχάλης Γκοντούμας, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», και άλλοι αγωνιστές».

Ανακοίνωση με την οποία ζητά την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απόσυρση των κατηγοριών, εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Απελευθέρωση των συλληφθέντων στα επεισόδια της Τετάρτης ζητά η ΑΔΕΔΥ"

Παπαδημούλης: «Ο λαός πρέπει να ξαναμιλήσει αλλά πάνω σε καθαρές προτάσεις»

Ο λαός θα πρέπει να ξαναμιλήσει αφού έχουμε εξασφαλίσει μια σιγουριά, μία εξομάλυνση, σε απόσταση από τώρα, ο λαός, αλλά πάνω σε καθαρές προτάσεις δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε πως «δεν μπορεί το κόμμα που ηγείται της χώρας να έχει ατζέντα και ευρώ που είναι το επίσημο πρόγραμμά του και δραχμή. Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς- ζευγάς».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «χθες το γυαλί ράγισε μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ένας σημαντικός αριθμός συντρόφων μου, φίλων μου, ψήφισαν αντίθετα από αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, γιατί έχουν ατζέντα τη δραχμή».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: «Ο λαός πρέπει να ξαναμιλήσει αλλά πάνω σε καθαρές προτάσεις»"

Για αύριο πάει ο ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Στο ρυθμό του ανασχηματισμού κινούνται οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μετά την απόφαση του Eurogroup να δώσει το δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά 900 εκατ.ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του.

Αρχικά, αναμενόταν ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γινόταν σήμερα το απόγευμα, ωστόσο νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν θα συμβεί και οι ανακοινώσεις μετατίθενται για αύριο. Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαλαβάνη (η οποία έχει υποβάλλει την παραίτησή της). Μετατίθενται Σκουρλέτης, Δρίτσας. Μέσα Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Ρομπόλης και άλλοι.

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Βαρεμένου ως αντικαταστάτη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου ο οποίος ψήφισε «όχι» στα προαπαιτούμενα. Ερωτηματικό με καραμπόλες από πιθανή αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.

Στα ονόματα που ακούγεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση συγκαταλέγονται αυτά των Βίτσα, Μπαλαούρα, Φίλη, Μηταφίδη, Τσουκαλά. Από τις 17:30 ο κ. Τσίπρας έχει σύσκεψη με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης.

Αναπόφευκτος είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τη νέα εντυπωσιακή διαφοροποίηση υπουργών στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, ενώ άρχισε ήδη η φημολογία για επικείμενες εκλογές, με την 13η Σεπτεμβρίου να κυκλοφορεί ως πιθανή ημερομηνία. Κάποιοι τοποθετούν τον ανασχηματισμό ακόμη και σήμερα, αφού περάσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και υπάρξει η πρώτη κίνηση από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας, με το άνοιγμα του ELA ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών. Άλλοι τον τοποθετούν αύριο, αφού ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα και αναζητηθούν τρόπο διεύρυνσης της κυβέρνησης, όχι με πολιτικές συμμαχίες αλλά με συμβολικές τοποθετήσεις ανθρώπων ευρύτερης αποδοχής.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, των τριών δηλαδή υπουργών της αριστερής πλατφόρμας που έχουν διαφοροποιηθεί κάθετα από τη νέα συμφωνία θεωρώντας την επαχθές και αδιέξοδο μνημόνιο.

Έχει επίσης δημιουργηθεί ήδη κενό με τις παραιτήσεις του Νίκου Χουντή προ ημερών και της Νάντιας Βαλαβάνη από χθες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεν μπορεί να παραμείνει μετά την απαίτηση των δανειστών να μην προχωρήσει ο νόμος για τα εργασιακά. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρείται πιθανότερος διάδοχος του Π. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το δρόμο της μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο είναι πιθανό να πάρει και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι επισφαλής.

Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι αλλαγές στο σχήμα εάν τεθεί ζήτημα με την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής και την θέση της δεν λάβουν ένας εκ των Δημήτρη Βίτσα ή Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης.

Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων προορίζεται ο Σάββας Ρομπόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την προσφυγή σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Με δεδομένο ότι προειδοποίησε για την απώλεια της δεδηλωμένης και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, αλλά και με διατυπωμένη ήδη τη θέση του ότι δεν επιθυμεί να γίνει Παπαδήμος – δηλαδή να συνεργαστεί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – ή μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η διέξοδος των εκλογών είναι η ευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θέλει περί τον ένα μήνα. Εξ αυτού του λόγου ως μία πιθανή ημερομηνία για εκλογές αναφέρεται η 13η Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο αυτό θα ευδοκιμήσει εφόσον βέβαια είναι εφικτή η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των πρώτων μηνών μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και, κατ’ άλλους, εφόσον υπάρξει και ανοχή ή σύμφωνη γνώμη από τους εταίρους, καθώς θα υπάρχει απαίτηση για γρήγορη θεσμοθέτηση των εφαρμοστικών νόμων. Στην περίπτωση που οι εκλογές κριθούν ως αδύνατη επιλογή για τους επόμενους μήνες, τότε θα ενεργοποιηθούν σενάρια κυβέρνησης ευρύτερων και διαφορετικών συνεργασιών από τη σημερινή, με το όνομα του πρωθυπουργού σε αυτή την περίπτωση να είναι ένα ανοιχτό θέμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για αύριο πάει ο ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν"

Ποτάμι: Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο μισός στην αντιπολίτευση

Η συμφωνία με τους εταίρους εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν ψηφίστηκε όμως από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι λένε το πρωτοφανές, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζουν την πολιτική της, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Οπως υπογραμμίζει, "για πρώτη φορά ίσως στα παγκόσμια χρονικά εμφανίζονται υπουργοί που λένε «θα κρατήσουμε τις καρέκλες μας αλλά θα καταψηφίζουμε τις προτάσεις του Πρωθυπουργού». Η θρασύτατη και ανήθικη αυτή στάση δε γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία.

Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση. Και βέβαια δεν το αποδεχόμαστε και εμείς που πρωταγωνιστούμε στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει τώρα να βάλει τέλος στον παραλογισμό. Άλλωστε ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη δεν έχει περάσει. Το σχέδιο Σόιμπλε δυστυχώς παραμένει στο τραπέζι και πρέπει να το αποτρέψουμε."

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο μισός στην αντιπολίτευση"

ΔΝΤ: Δεν υπογράφουμε πρόγραμμα χωρίς λύση στο χρέος

Στην ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους και να υπάρχει «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές στέκεται υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ που μίλησε σε δημοσιογράφους, μεταδίδει το CNBC.

«Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα είναι εύκολο», σχολίασε αναφορικά με το πρόγραμμα που ετοιμάζεται. Η οπτική του ΔΝΤ από την αρχή είναι ότι χρειάζεται ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της χρηματοδότησης και αλλαγών στην πολιτική.

Η Ελληνικη κυβέρνηση είχε ένα «δίκιο» στο ότι το πρόβλημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόνισε προσθέτοντας ότι όταν η χρηματοδότηση γέφυρα υπάρξει το ΔΝΤ μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα.

Είμαστε στην αρχή ενός επίπονου και μακρύ δρόμου και η «ιδιοκτησία» θα είναι το κλειδί. «Είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αγκαλιάσει βαρύτερα αυτή την προσέγγιση», απ’ όσο δείχνουν μερικά πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα.

Στόχοι μας είναι η Ελλάδα να έχει χρηματοδότηση την περίοδο της προσαρμογής και το χρέος να είναι βιώσιμο έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον που θα διαταράσσουν τις επενδύσεις σήμερα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τώρα εκτιμά ότι η ανακούφιση χρέους μπορεί να έρθει μέσα από μακρύτερες λήξεις, σημαντικές περιόδους χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Aπαιτεί η νέα χρηματοδότηση να δοθεί σε γενναιόδωρους όρους. Αυτό που πρέπει να γίνει μπορεί να γίνει έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές δομές, συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα επιλέξει να μην υπογράψει ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αν δεν υπάρχει επαρκής αντιμετώπιση στο θέμα του χρέους. Πρέπει να δείξουμε ότι όλα αθροίζονται και λειτουργούν. Δεν θα μετείχαμε σε μια διαπραγμάτευση αν πιστεύαμε ότι δεν έχει προοπτικές. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό είναι ένα φιλόδοξο αίτημα χρηματοδότησης, κατέληξε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Δεν υπογράφουμε πρόγραμμα χωρίς λύση στο χρέος"

Ο Ιγκλέσιας των Podemos είναι υπέρ της συμφωνίας γιατί «θα προσφέρει σταθερότητα»

Η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών προσφέρει στην Αθήνα μία «σταθερότητα» και έναν «ορίζοντα» για την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστήριξε ο ηγέτης του ισπανικού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι όπως και στον Αλέξη Τσίπρα, ούτε στον ίδιο άρεσε η συμφωνία. Όμως ήταν μια κατάσταση στο όριο: είτε η συμφωνία, είτε μία έξοδος από το ευρώ» εξήγησε.

Kατά κάποιο τρόπο, εξήγησε, η κυβέρνηση κέρδισε σε σταθερότητα, ενώ πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα εξασφάλισε πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα εξεταστεί.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ιγκλέσιας των Podemos είναι υπέρ της συμφωνίας γιατί «θα προσφέρει σταθερότητα»"

Γιούνκερ: Τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, θα έπρεπε να μιλάω ελληνικά

Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και παραχώρησε από την Λευκωσία συνέντευξη Τύπου στην οποία σχολίασε μεταξύ άλλων και το ελληνικό ζήτημα.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία που έχουμε καταλήξει με την Ελλάδα θα οδηγήσει στα κατάλληλα αποτελέσματα με την προϋπόθεση ότι αυτά που έχουμε συμφωνήσει θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την συμφωνία χρηματοδότησης-γέφυρας που θα λάβει η χώρα, όπως είπε, στα μέσα του Αυγούστου.

Μάλιστα σημείωσε πως παρακολούθησε την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν καταλάβαινα λέξη αν και άκουγα συνέχεια το όνομά μου. Περίμενα το αποτέλεσμα, το οποίο πήρα με μήνυμα στο κινητό από συνεργάτη μου».

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτή τη φορά θα καταλήξουμε σε αποτελέσματα» διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτό «Δεν έχει να κάνει με την ΕΕ ή τον Τσίπρα. Έχει να κάνει με την Ελλάδα».

Αστειευόμενος με τους δημοσιογράφους, είπε πως μετά από όλα τα χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα έπρεπε να μιλούσα ελληνικά.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αν αυτοί οι ηγέτες (Αναστασιάδης – Ακιντζί) αποτύχουν η επόμενη γενιά δεν θα τα καταφέρει.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και το αν η ΕΕ μπορεί να την εγγυηθεί. Δεν είναι, τόνισε, μικρό θέμα, αλλά θα το δούμε στην κατάλληλη στιγμή

Οι δύο ηγέτες, είπε ο κ. Γιούνκερ, μπορούν να λύσουν το Κυπριακό. Η διαδικασία, σημείωσε, δεν θα είναι εύκολη αλλά μπορούν να κερδίσουν όλοι από τη Κύπρο και ο ίδιος θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Εξέφρασε αισιοδοξία μετά τη κοινή συνάντηση του με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, φτάνει όπως είπε, οι δύο κοινότητες να σεβαστούν η μία την άλλη. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φιλικό κλίμα μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Βαν Νούφελ ο οποίος επαναδιορίστηκε ως τεχνοκράτης εκπρόσωπος του, θα συμβάλλει στην διαδικασία της λύσης, αλλά δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού της ΕΕ με τον ΟΗΕ κάτω από την αιγίδα του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ σημείωσε ο κ. Γιούνκερ δεν θα δώσει μαθήματα για το πως θα λυθεί το Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες, σημείωσε, είναι ώριμοι και γνωρίζουν καλά πως να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Όταν λυθεί το Κυπριακό η ΕΕ θα αναλάβει ρόλο καθώς το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στα κατεχόμενα. Θα δημιουργηθούν επιτροπές με συμμετοχή ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και την ΕΕ, ώστε να εφαρμοστεί το κεκτημένο. Κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι εύκολη κατάσταση η προσαρμογή των Τουρκοκυπρίων στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά η ΕΕ θα βοηθήσει όσο μπορεί.

Γιορτάζει στη Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι χαίρεται που γιορτάζει στη Κύπρο την πρώτη επέτειο από την εκλογή του στη Προεδρία της Επιτροπής. Σημείωσε πως είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του ως Προέδρου της Commission σε κράτος μέλος μετά την εκλογή του και νιώθει πραγματικά σαν το σπίτι του.
Σημείωσε πως η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και δεν έχει καμία σχέση με τη Κύπρο του 2013. Είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι νησίδα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε πως δεν είναι η στιγμή για εθνικές ομφαλοσκοπήσεις καθώς μια ευρωπαϊκή Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Χαλούμι

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί βρέθηκε κοινή κατανόηση για το χαλούμι και την προστασία της ονομασίας. Είναι συμβολικό αλλά δεν είναι ασήμαντο τόνισε, για τις δύο κοινότητες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, θα έπρεπε να μιλάω ελληνικά"

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες - Αλλάζει ο τρόπος ανάληψης χρημάτων

Το άνοιγμα της στρόφιγγας του ELA με 900 επιπλέον εκατομμύρια για μία εβδομάδα, φαίνεται ότι δίνει το "σήμα" και για το άνοιγμα των τραπεζών.

Την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν όλα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα διατηρηθούν και το όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ την ημέρα.

Η διαφορά, ισχυρίζονται οι ίδιες τραπεζικές πηγές θα είναι ότι θα υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται, προκειμένου να μη δημιουργούνται ουρές στα καταστήματα ή στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτες δεν προσέλθει μία ημέρα για ανάληψη 60 ευρώ, θα μπορεί την επομένη να λαμβάνει 120 ευρώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες - Αλλάζει ο τρόπος ανάληψης χρημάτων"

Ντράγκι: H EKT αυξάνει τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Πρώτη ανάσα στις ελληνικές τράπεζες μετά από τρεις εβδομάδες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της να αυξήσει τον ELA κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην τακτική συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι πλέον έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για αύξηση του ορίου του ELA.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι κάποιοι ζητούσαν να κλείσει τελείως η στρόφιγγα του ΕLA για την Ελλάδα, αλλά είπε πως οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, κυρίως μετά την έγκριση του δανείου-γέφυρα μέσω EFSM από το Eurogroup. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ απδέχθηκε την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας για μια εβδομάδα.



Η ελάφρυνση χρέους

Σε διακριτή απόσταση από το Βερολίνο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους λέγοντας: «Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ ότι είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα... Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα».

Τα capital controls

Σε ερώτηση για τα capital controls στην Ελλάδα απάντησε ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί», προσθέτοντας ότι στις ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει κυρίως μικρές καταθέσεις και ότι τα capital controls θα πρέπει να αρθούν με τρόπο ώστε να αποφευχθεί το bank run.

Δεδομένη θεώρησε ο κεντρικός τραπεζίτης και την αποπληρωμή από την Αθήνα του ομολόγου τις ΕΚΤ στις 30 Ιουλίου. «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να πληρωθούμε στις 20 Ιουλίου, όπως και το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι το σενάριο μη πληρωμής έχει βγει από το τραπέζι. «Δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε σενάρια για τις συνθήκες που πρέπει να συντρέχουν για να σταματήσουμε να βοηθάμε μια χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης

«Η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» είπε επίσης ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα ενήργησε με βάση το καταστατικό της. «Δεν είναι απόφαση της ΕΚΤ το ποιος είναι μέλος της ευρωζώνης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες - μέλη είναι υπεύθυνες για την ελληνική συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ.

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κεντρική τράπεζα στις αποφάσεις για την Ελλάδα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην χώρα από το ευρωσύστημα ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ακόμη ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης πρέπει να είναι ένα ισχυρό πρόγραμμα, που ενισχύει την ανάπτυξη, είναι δημοσιονομικά βιώσιμο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Η διαδικασία βελτιώνει την ποιότητα των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες για παροχή ρευστότητας» σημείωσε ακόμη προσθέτοντας πάντως ότι σήμερα δεν υπήρξε απόφαση για το κούρεμα που επιβάλλεται στα ελληνικά ενέχυρα για παροχή ρευστότητας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: H EKT αυξάνει τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ντάισελμπλουμ: Με τη χρηματοδότηση-«γέφυρα» και η εξόφληση του ΔΝΤ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι η ευρωζώνη επιδιώκει να παράσχει χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα και αφού οριστικοποιηθεί η διευθέτηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Δευτέρα.

Ο Ολλανδός πρόεδρος της Ευροομάδας, που είναι και υπουργός Οικονομικών της χώρας του, δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι οι προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακοί πόροι της Ελλάδας θα εκτιμηθούν και θα πωληθούν σε μια πιο μακρά χρονική περίοδο. Εάν το ταμείο διαχείρισης των πόρων αυτών έδρευε στο Λουξεμβούργο, επισήμανε, αυτό θα αποτελούσε υπερβολική παρέμβαση από μέρους της Ευρωζώνης.

Η πώληση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων θα γίνει σε μια περίοδο που θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ και εκτίμησε πως οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια.

Ο στόχος για τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση των ελληνικών κρατικών πόρων είναι "ρεαλιστικός", ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup και τόνισε πως η ελληνική οικονομία «χρειάζεται απελπιστικά» ξένες επενδύσεις διαμέσου της αποκρατικοποίησης πόρων των ελληνικού δημοσίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε παράλληλα ότι εάν το ταμείο διαχείρισης των πόρων αυτών έδρευε στο Λουξεμβούργο, θα επρόκειτο για μια υπερβολική παρέμβαση από μέρους της Ευρωζώνης. Ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η ελληνική οικονομία "χρειάζεται απελπιστικά" ξένες επενδύσεις διαμέσου της αποκρατικοποίησης πόρων των ελληνικού δημοσίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Με τη χρηματοδότηση-«γέφυρα» και η εξόφληση του ΔΝΤ"

Δεν «βλέπει» βελτίωση του ελληνικού χρέους ο Moody’s

Η προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης της τάσης του ελληνικού χρέους τα επόμενα 3-5 χρόνια είναι εξαιρετικά αβέβαιη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, λέει ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Ο Moody's αποτιμά ως «χαμηλή» την δημοσιονομική ισχύ της Ελλάδας, λόγω του υψηλού χρέους της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον οίκο, η προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης της τάσης του ελληνικού χρέους τα επόμενα 3-5 χρόνια είναι εξαιρετικά αβέβαιη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν «βλέπει» βελτίωση του ελληνικού χρέους ο Moody’s"

Συνεχίζει να «κόβει» ευρώ το ελληνικό κράτος

Συνεχίζει να “κόβει” ευρώ το ελληνικό κράτος σε πείσμα κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, που οραματίζονται να τυπώνουν δραχμές στο Νομισματοκοπείο.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, εγκρίθηκαν 542.853,12ευρώ για την προμήθεια μεταλλικών δίσκων τύπωσης κερμάτων ευρώ από την Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου προς κάλυψη των συναλλακτικών αναγκών του Γ΄ τριμήνου του 2014.

Πρόκειται για έγκριση σχετικής δαπάνης, που υποβλήθηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων & Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να εκδοθεί το αντίστοιχο χρηματικό ένταλμα.

Οι ποσότητες των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει κάθε χώρα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αποτελεί ευθύνη κάθε χώρας να εκδίδει τα δικά της κέρματα με τις εθνικής παραστάσεις στη μία όψη τους.

Δείτε την απόφαση εδώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει να «κόβει» ευρώ το ελληνικό κράτος"

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά ξανά την απομάκρυνση Πανούση

Μετά τα χθεσινά επεισόδια στο Σύνταγμα κατά την ψηφοφορία των προαπαιτούμενων μέτρων για τη συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκ νέου την απομάκρυνση του Γιάννη Πανούση από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται ότι κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν 38 προσαγωγές εκ των οποίων οι 25 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

«Δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι πήραν πάνω την υπόθεση της ανατροπής των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη για το μεγαλειώδες ΟΧΙ, οι οποίοι μέσα σε αντίξοες συνθήκες τεράστιας ανεργίας και απαξίωσης εξακολουθούν να ελπίζουν και να διαθέτουν τους εαυτούς τους στον αγώνα για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, να γίνονται ο σάκος του μποξ και το εύκολο θύμα για την κρατική καταστολή», τονίζεται στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Καταγγέλουμε το χθεσινό όργιο καταστολής ενάντια στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Χωρίς κανένα πρόσχημα, δυνάμεις των ΜΑΤ και Δίας κυνήγησαν το συγκεντρωμένο κόσμο έως το μετρό Συγγρού-Φιξ, ρίχνοντας χημικά εντός του σταθμού, χτυπώντας και προπηλακίζοντας κόσμο, προβαίνοντας σε ανθρωποκυνηγητό στα στενά.

Την ίδια ώρα, το κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων παρέμενε κλειστό με φοιτήτριες και φοιτητές εγκλωβισμένες/ους μέσα, ενώ αργότερα το βράδυ σημειώθηκαν τελείως αδικαιολόγητα αστυνομικά πογκρόμ στην περιοχή.

Πρόκειται για σκηνές τις οποίες θεωρούσαμε πως έχουμε αφήσει πίσω μας. Φαίνεται πως όχι. Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά.

Συνεχίζουμε να απαιτούμε άμεση απομάκρυνση του αναπληρωτή Υπουργού Προ.Πο. Γιάννη Πανούση από την κυβέρνηση.

Δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι πήραν πάνω την υπόθεση της ανατροπής των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη για το μεγαλειώδες ΟΧΙ, οι οποίοι μέσα σε αντίξοες συνθήκες τεράστιας ανεργίας και απαξίωσης εξακολουθούν να ελπίζουν και να διαθέτουν τους εαυτούς τους στον αγώνα για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, να γίνονται ο σάκος του μποξ και το εύκολο θύμα για την κρατική καταστολή.

Απαιτούμε να μην επαναληφθεί ξανά το χθεσινό όργιο καταστολής.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά ξανά την απομάκρυνση Πανούση"

Κουίκ: Η απόφαση της Βουλής κράτησε όρθια την πατρίδα μας

Η χθεσινή «ήταν μία ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων, που κράτησε όρθια την πατρίδα μας είπε ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, σε σημερινές συνεντεύξεις του σε περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς -αποσπάσματα των οποίων κυκλοφόρησαν με σχετικό δελτίο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έφυγε ο εφιάλτης της καταστροφής της Ελλάδας, της ισοπέδωσης των τραπεζών, της άτακτης πτώχευσης, της εξαΰλωσης των καταθέσεων και ενός χάους χωρίς τέλος».

Τόνισε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μια γροθιά όλοι μαζί, στηρίξαμε μία πολύ δύσκολη συμφωνία, με πολύ σκληρά μέτρα, αλλά που θα είναι με το τριετές πλαίσιό της, η οριστική λύση για να βρει ομαλούς δρόμους η οικονομία της Ελλάδας και για να ξαναβγεί με φιλόδοξες απαιτήσεις στις αγορές».

Προσέθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος και όλοι εμείς, υποσχεθήκαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια του Σόιμπλε να πετάξει την πατρίδα μας στα βράχια και να μας βγάλει από την Ευρώπη και το ευρώ. Αντισταθήκαμε στο πολιτικό πραξικόπημα που εξυφαίνετο επί πέντε μήνες και κορυφώθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

Εκτίμησε ότι κατέστη «προφανέστατος ένας από τους στόχους του σκληρού συστήματος που ποδηγετεί την Ευρώπη: Να καταστήσει παρένθεση τη συγκεκριμένη κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου», τονίζοντας ότι «δεν το πέτυχαν».

Ο κ. Κουίκ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «μέσα σε αυτό το απίστευτο κλίμα των εκβιασμών που δεχόταν επί 17 ώρες, έβαλε πάνω απ' όλα τη λογική ότι μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μία καταστροφική συμφωνία».

Επισήμανε δε, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήξερε τα διάφορα “ρεύματα” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το συμφέρον της πατρίδας, πάνω από τα συμφέροντα του κόμματός του», καθώς και ότι «το ίδιο έπραξε και ο Πάνος Καμμένος που προέταξε την Ελλάδα, έναντι των όποιων αντιδράσεων κάποιων οπαδών μας».

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι «σήμερα είναι μια άλλη μέρα. Ο ELA θα αρχίσει να δίνει ρευστό στις ελληνικές τράπεζες, θα πάρουμε τα λεφτά-γέφυρα για να καλύψουμε τις άμεσες υποχρεώσεις μας και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε κλείσει την οριστική τριετή συμφωνία».

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από το «όχι» του κ. Βαρουφάκη, λέγοντας «ήταν ο επικεφαλής στη διαπραγμάτευση της πατρίδας μας. Ήταν εκείνος ο οποίος κάθε τόσο κατήγγειλε τον Σόιμπλε και τα σχέδιά του να διαλύσει την Ελλάδα» και προσέθεσε ότι «επί της ουσίας ο Γιάνης Βαρουφάκης ψήφισε υπέρ αυτής της μεθόδευσης που κατηγορούσε».

«Είναι σαφές ότι στη συνείδηση των πολιτών υπάρχει η απορία με ποιο τρόπο μπορεί να παραμείνουν στην κυβέρνηση εκείνοι οι οποίοι με το όχι διατύπωσαν αντίθεση στη νομοθέτηση για κυβερνητική διαχείριση των δύσκολων μέτρων», αναρωτήθηκε ο κ. Κουίκ, καταλήγοντας: «Βεβαίως, η σχετική πρωτοβουλία για ανασχηματισμό είναι απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουίκ: Η απόφαση της Βουλής κράτησε όρθια την πατρίδα μας"

Σόιμπλε: Εντός του μήνα η πρώτη δόση

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ότι το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης-γέφυρας της Ελλάδας, ένα ποσό ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι διαθέσιμο εντός του Ιουλίου, όπως έκανε σήμερα γνωστό ο ειδικός των Χριστιανοδημοκρατών σε δημοσιονομικά θέματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ σήμερα.

Τα κεφάλαια θα καταστούν διαθέσιμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), ένα ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι για τις εκταμιεύσεις θα χρειάζεται η έγκριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Σόιμπλε τόνισε ακόμη στην επιτροπή ότι η κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη, δεν θα αντιμετωπίσουν κανέναν οικονομικό κίνδυνο από τη χρήση του ΕΜΧΣ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Εντός του μήνα η πρώτη δόση"

Ικανοποίηση Γιούνκερ για την συμφωνία - «γέφυρα»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι χαίρεται διότι το ΕCOFIN και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για χρηματοδότηση - γέφυρα προς την Ελλάδα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα Αυγούστου.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λευκωσία, ρωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου κατά πόσο είναι δίκαιη για την Ελλάδα η συμφωνία της περασμένης Δευτέρας και κατά πόσο θα έχει αποτελέσματα.
Στην απάντησή του τόνισε:

«Πιστεύω ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το συνολικό πρόγραμμα».

Πρέπει να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, επεσήμανε και εξήγησε:
«Αυτό δεν έχει να κάνει με τον κ. Τσίπρα, ή την παρούσα κυβέρνηση, ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να κάνει με την Ελλάδα».

Ο κ. Γιούνκερ είπε χαριτολογώντας ότι παρακολούθησε από την τηλεόραση μέχρι τις 2.30 το πρωί τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή και δεν καταλάβαινε, γιατί δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, είπε, άκουσε πολλές φορές να αναφέρεται το όνομα του.

Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πρόσθεσε, τον ενημέρωσε ο συνεργάτης του Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στην αρχική του δήλωση ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει στην Κύπρο, όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία» και συνέστησε «και άλλοι να το λάβουν αυτό υπόψη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ικανοποίηση Γιούνκερ για την συμφωνία - «γέφυρα»"

Νίκος Βούτσης: Βλέπω εκλογές τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη

Εκλογές το φθινόπωρο βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μετά το ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την διαφοροποίηση των 39 στην χθεσινοβραδυνή ψηφοφορία στη Βουλή.

«Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης» είπε ο κ. Βούτσης μιλώντας στο «Κόκκινο» και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διεξαγωγή εκλογών και σημείωσε: «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».

Σε ό,τι αφορά την διαίρεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε: «Υπάρχει σύγκρουση, προφανής και ισχυρή, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και την ηθική των ‘πιστεύω’. Άρα η ηθική της συλλογικής πολιτικής σε στιγμές που δοκιμάζεται το πρόγραμμά μας, είναι πολύ σημαντική (…). Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πήγαν μόνοι τους. Τους στείλαμε μετά από απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν όμως, επεσήμανε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε - όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή». Πρόσθεσε όμως ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν «αντίμετρα κι αντισταθμίσματα».

«Φθάσαμε κοντά στην πτώση της κυβέρνησης»

Ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στην χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή είπε ότι ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υπό αυτήν την έννοια, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη νύχτα της Τετάρτης η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, καθώς οι θετικές ψήφοι που δόθηκαν από το κυβερνητικό «μπλοκ» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν 123, δηλαδή μόλις 3 πάνω από το εν λόγω όριο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Βούτσης: Βλέπω εκλογές τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη"

Faymann: 50 δισ. θα κόστιζε η ανθρωπιστική βοήθεια στο Grexit

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, ο καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann, υπήρξε επικριτικός έναντι της στάσης της Γερμανίας και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ο ρόλος της Γερμανίας στην ελληνική κρίση δεν ήταν θετικός. Πρόσθεσε δε σε αυτή του τη δήλωση, ότι η ιδέα για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν λανθασμένη. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται εδώ απλώς για υπολογιστικά χρηματοοικονομικά μοντέλα.

Τελείως εσφαλμένη είναι και η άποψη ότι αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη όλοι θα πλήρωναν λιγότερα. «Δεν είναι ηθικά σωστό και θα ήταν η αρχή της κατάρρευσης. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συνέβαινε στη συνέχεια. Η Γερμανία ανέλαβε έναν ηγετικό στην Ευρώπη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση όχι έναν θετικό ρόλο», σημείωσε ο Faymann.

«Κι ο Σόιμπλε δεν είπε τίποτα για το πόσο θα κόστιζε η ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα έπρεπε κανείς να παράσχει σε ένα Grexit», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Ο υπουργός Οικονομικών Hans Jörg Schelling κοστολόγησε αυτή τη βοήθεια στα 50 δισ. Ακόμα και για τους πιο ψυχρούς «υπολογιστές» στην Ευρώπη δεν έχει ειπωθεί η αλήθεια για το τι θα κόστιζε μία έξοδος της Ελλάδας πραγματικά και ποιες συνέπειες θα είχε μία κατάρρευση – πολιτικά, ηθικά, ακόμα και οικονομικά.

Συνεπώς η παρουσίαση των πραγμάτων από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν λάθος».

Ο καγκελάριος έκανε επίσης λόγο για νοσοκομεία στην Ελλάδα όπου ακυρώνονται επεμβάσεις λόγω χρημάτων, καθώς και για το πλήθος των ανασφάλιστων. Στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία, είπε και σημείωσε ότι ως μεσολαβητές, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας ήταν πολύ δραστήριοι.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Μία ευκαιρία όμως, και τίποτα παραπάνω. Οι Έλληνες πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν σκληρά προγράμματα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Faymann: 50 δισ. θα κόστιζε η ανθρωπιστική βοήθεια στο Grexit"

Έρευνα για τις καταγγελίες περί «μαύρου ταμείου» του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται η λίστα με τους δημοσιογράφους, εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του αποκαλούμενου «μαύρου ταμείου» του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών με ανακοίνωση της κάνει γνωστό ότι «μετά από τη διαβίβαση στην υπηρεσία μας έγγραφης αναφοράς περί "μαύρου ταμείου του ΚΕΕΛΠΝΟ" διατάξαμε από 8/7/2015 προκαταρκτική εξέταση».

Ο κ. Καμμένος έχει καταθέσει τα εν λόγω στοιχεία και στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και σύμφωνα με δηλώσεις του πρόκειται για λίστα με ονόματα δημοσιογράφων που μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένες καμπάνιες.

Την προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο εισαγγελέας κ. Γκύζης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για τις καταγγελίες περί «μαύρου ταμείου» του ΚΕΕΛΠΝΟ"

Γιούνκερ: Από το 2013, η Κύπρος είναι σήμερα διαφορετική - Είστε παράδειγμα συνεργασίας

Από το 2013 η Κύπρος είναι σήμερα διαφορετική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Άρχισε η ανάπτυξη της οικονομίας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, είστε έτοιμοι να εκμεταλλευθείτε τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Η Κύπρος είναι χώρος σταθερότητας, ένας σταθερός εταίρος της ΕΕ, στην πρώτη γραμμή και είστε παράδειγμα συνεργασίας» τόνισε.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως βρίσκεται στην Κύπρο, γιατί ήθελε η πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως πρόεδρος της Κομισιόν να γίνει στο νησί, καθώς, όπως είπε, «η καρδιά μου βρίσκεται εδώ, λόγω της φιλίας μου με τον Προέδρο της Δημοκρατίας».

Εκτίμηση ότι για το Κυπριακό, παρουσιάζεται «μια μοναδική ευκαιρία» και σημείωσε την αποφασιστικότητα του προέδρου Αναστασιάδη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια καλή λύση. «Αυτό θα είναι καλό νέο για την ΕΕ» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Την Παρασκευή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Γιαννάκη Ομήρου, Πρόεδρο της Βουλής και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύονται στη Βουλή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Από το 2013, η Κύπρος είναι σήμερα διαφορετική - Είστε παράδειγμα συνεργασίας"

«Ναι» από τη φινλανδική Βουλή στις διαπραγματεύσεις με τον ESM

Ενέκρινε, όπως μεταδίδει το Reuters, το φινλανδικό κοινοβούλιο την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα του ESM. Παράλληλα πράσινο φως δόθηκε και για τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο-γέφυρα που ζητά η Ελλάδα, ύψους 7 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες (αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ τη Δευτέρα και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ)

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» από τη φινλανδική Βουλή στις διαπραγματεύσεις με τον ESM"

Ιταλός αξιωματούχος: «Αν δεν ήταν ο Ρέντσι και ο Ολάντ, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρώ»

Αν δεν υπήρχε η στήριξη από τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρώ, με Grexit, τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre. Μάλιστα, όπως επισήμανε, την αλήθεια αυτή την έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αντιτάσσομαι στον Σόϊμπλε από το 1995 όταν προωθούσε την θεωρία του σκληρού πυρήνα που ήθελε να διώξει την Ιταλία. Με τον ίδιο τρόπο αντιταχθήκαμε τώρα στην προσπάθεια αποκλεισμού της Ελλάδας», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών, ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα πρόσθεσε: «Η συμφωνία της Κυριακής διαφέρει από τα τρομερά λάθη που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις πρώτες δυο συμφωνίες με την Ελλάδα. Υπάρχει μια σημαντική οικονομική παράμετρος που ξεπερνά τα ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ, με μια δέσμη 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλαβε, επιτέλους, ότι η άγρια λιτότητα δεν αποδίδει και ότι έφερε καταστροφές, ενώ ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων, επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους, αλλά για να γίνουν επενδύσεις».

«Τα δυο αυτά στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε μια τόσο δύσκολη συμφωνία, η Ευρώπη κατάλαβε τα λάθη που έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όταν δεν υπήρχε ο Ντράγκι, αλλά στην θέση του ήταν ο Τρισέ, όταν δεν είχαμε τον Γιούνκερ, αλλά τον Μπαρόζο, όταν δεν υπήρχε η κυβέρνηση Ρέντσι, αλλά εκείνη του Μπερλουσκόνι, όλα αυτά δεν είχαν δοθεί στην Αθήνα», κατέληξε ο Σάντρο Γκότζι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλός αξιωματούχος: «Αν δεν ήταν ο Ρέντσι και ο Ολάντ, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρώ»"

Κυρίτσης για το «ναι»: Η πιο εξευτελιστική μου στιγμή από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό

«Οι πρώτες λέξεις που είπα ως βουλευτής ήταν ένα ΝΑΙ σε κάτι που δεν πιστεύω, ψήφισα μνημόνιο, αισθάνομαι άρρωστος. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μας έριχνε χημικά στη νεολαία μας», γράφει ο Γιώργος Κυρίτσης, λίγο μετά το «ναι» κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή και λίγες ώρες αφότου ορκίστηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντίθετα με άλλους βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κυρίτσης στήριξε έμπρακτα την κυβέρνηση ψηφίζοντας «ναι», όμως, όπως έγραψε στο Facebook του, είναι μια απόφαση για την οποία ντρέπεται. 

Ο πρώην δημοσιογράφος της Αυγής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για εξευτελιστική στιγμή. Μάλιστα για την πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή του, περισσότερο κι απ’ όταν «κατουρήθηκα στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού», γράφει. 

Δείτε την ανάρτησή του:


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρίτσης για το «ναι»: Η πιο εξευτελιστική μου στιγμή από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news