facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Ελλάδα κι Ευρώπη (ΑΓΓΛΙΚΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Η ακτινογραφία της συμφωνίας για Ελλάδα


Πακέτο ως 86 δισ. με σκληρά ανταλλάγματα. Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τι προβλέπεται για τις τράπεζες. Ποια είναι τα άμεσα νομοθετήματα. Οι αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, μεταρρυθμίσεις. Στα 35 δισ. το αναπτυξιακό πακέτο. Μένει το ΔΝΤ και μετά το Μάρτιο του 2016.
ΦΠΑ και πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις περιλαμβάνονται στα νομοθετήματα που πρέπει να τρέξουν ως την Τετάρτη, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ κρίνεται απαραίτητη. 
Αυτά είναι ένα μέρος της συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να προχωρήσει το αίτημα για το δάνειο από το ESM που υπολογίζεται στα 82 – 86 δισ.
Η χώρα καλείται να υιοθετήσει «πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» στις αγορές προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συστάσεων στο Toolkit I του ΟΟΣΑ, να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (εκτός εάν μπορέσουν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα) και να πραγματοποιήσει μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Δεσμεύεται σε ελέγχους από τους θεσμούς στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση του προγράμματος και με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με σκοπό την τροποποίηση νομοθεσίες που εισήχθησαν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.
Με αρχή από το απόγευμα το Eurogroup καλείται να αναζητήσει το πώς θα καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες: 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Αναλυτικά το κείμενο

Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές είναι κλειδί και την επιτυχημένη εφαρμογή θα ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις.
Ένα κράτος μέλος που ζητά οικονομική βοήθεια από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όπου είναι δυνατό, αντίστοιχο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό είναι προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Γι΄ αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει να συνεχιστεί η υποστήριξη του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από το Μάρτιο του 2016.
Δεδομένης της ανάγκης να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση ένα πρώτο σετ μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που είναι prior agreement με τους θεσμούς περιλαμβάνουν:
Ως τις 15 Ιουλίου
* Εξορθολογισμό του ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
* Εμπροσθοβαρή μέτρα για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως μέρους ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης.
* Διαφύλαξη της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
* Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση της Νομισματικής Ενωσης και ειδικά κάνοντας λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν την οριστικοποίηση του MoU και περιλαμβάνοντας ημιαυτόματες περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού αναζητηθεί συμβουλή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης των θεσμών.
Ως τις 22 Ιουλίου
* Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αποτελεί σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και σύστημα δικαιοσύνης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και να μειώσει τα κόστη.
* Υιοθέτηση του BRRD (σ.σ. νομοθεσία για το bail in) με στήριξη από την Κομισιόν.
Αμεσα και μόνο μετά τη νομική εφαρμογή των παραπάνω πρώτων τεσσάρων μέτρων, καθώς και της υιοθέτησης όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο από το ελληνικό κοινοβούλιο, επιβεβαιωμένων από τους θεσμούς και το Eurogroup, μπορεί να παρθεί η απόφαση να δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το MoU. Αυτή η απόφαση μπορεί να παρθεί αν έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση εθνικών διαδικασιών και αν οι προϋποθέσεις του Αρθρου 13 της συνθήκης του ESM καλύπτονται στη φάση της αξιολόγησης που αναφέρεται στο Αρθρο 13.1
Για να υπάρξει η βάση μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του MoU, οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά ώστε να λαμβάνουν υπόψη την έντονη επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας τον τελευταίο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επίσημα ότι θα ενισχύσει τις προτάσεις σε μια σειρά τομέων που έχουν σημειώσει οι θεσμοί, με ένα ικανοποιητικό και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομοθέτηση και υλοποίηση, όσον αφορά σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ορόσημα και ποσοτικούς στόχους, για να υπάρξει σαφήνεια για την κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα. Η Ελλάδα θα πρέπει, σε συνεργασία με τους θεσμούς:
-Να προχωρήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εξειδικεύσει πολιτικές που θα καλύπτουν πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση του 2012. Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή κοινά συμφωνημένα εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.
-Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συστάσεων στο Toolkit I του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και το ψωμί, την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομική άποψη, όπως οι ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σε ό,τι αφορά το Toolkit II του ΟΟΣΑ, η μεταποίηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.
-Στις αγορές ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν μπορέσουν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.
-Στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων. των εργατικών κινητοποιήσεων και –λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές- των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.
-Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδιαίτερα εξαλείφοντας την όποια πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν τις ακόλουθες ενέργειες:
-Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση• πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα (monetize) τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η νομισματοποίηση (monetization) των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Το Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων.
-Ευθυγραμμιζόμενες με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση των δυνατοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να παρασχεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου κατόπιν συζήτησης με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της ελλληνικής διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
-Να ομαλοποιήσουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επιτόπου στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια σε σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει και πάλι πως η εφαρμογή είναι το κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια, και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει αυτή τη στήριξη από την Ευρώπη.
-Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με σκοπό την τροποποίηση νομοθεσιών που εισήχθησαν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου,αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.
Οι δεσμεύσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής ξεκαθαρίζει πως η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει την όποια τελική πιθανή συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM, που θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση επί ολόκληρου του πακέτου (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους και της πιθανής χρηματοδοτικής γέφυρας).
Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, ύψους μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί από τους θεσμούς. Καλεί τους θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες για μείωση της χρηματοδοτικής κάλυψης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, που είναι στόχος οποιουδήποτε προγράμματος χρηματοοοικονομικής βοήθειας, μειώνει την ανάγκη χρήσης του συνόλου της χρηματοδοτικής κάλυψης. Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που τονίζουν την ανάγκη για πολύ γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη απόφασης για το νέο μνημόνιο κατανόησης: αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και σε επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Η Σύνοδος Κορυφής αναγνωρίζει τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες για να δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν μια ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τα ρίσκα της μη γρήγορης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ανήκουν πλήρως στην Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής καλεί το Eurogroup να συζητήσει τα θέματα αυτά επειγόντως.
Δεδομένων των άμεσων προκλήσεων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, η συνολική καμπύλη χρηματοδότησης του προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα «μαξιλάρι» ύψους από 10 έως €25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες κεφαλαιοποίησης και κόστη εκκαθάρισης, από τα οποία τα €10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.
H Σύνοδος Κορυφής γνωρίζει ότι μια γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί μια αύξηση ποσών στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ/SSM θα κάνει αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Το συνολικό μαξιλάρι θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγηση και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί.
Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εξετάσει πιθανά νέα μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους, αν είναι απαραίτητο, και να εξασφαλίσει ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτά τα μέτρα και θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει ότι ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
Αν όλοι οι απαραίτητοι όροι που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο εκπληρωθούν, το Eurogroup και το συμβούλιο του ESM μπορεί, σύμφωνα με το Αρθρο 13.2 της συνθήκης του ESM να ζητήσει από τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM, εφόσον τα προαπαιτούμενα του Αρθρου 13 της συνθήκης του ESM καλυφθούν στη βάση της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.
Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (τα επόμενα 3-5 χρόνια) η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσει μέχρι και €35 δισ. (μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα), για να χρηματοδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ποσών που θα δοθούν σε SMEs. Ως ένα έκτακτο μέτρο και δεδομένης της ιδιάζουσας κατάστασης στην Ελλάδα, η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση της προχρηματοδότησης κατά €1 δισ., προκειμένου να δώσει μία ώθηση στις επενδύσεις, κάτι για το οποίο θα συνεργαστούν τα νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. Το επενδυτικό πλάνο για την Ε.Ε. θα παράσχει επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. 
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Ελλάδα κι Ευρώπη (ΑΓΓΛΙΚΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ)"

Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει στη δημόσια διοίκηση η νέα συμφωνία

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφαρμογή νέου σχήματος κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλείται έως τις 20 Ιουλίου να έχει συγκεκριμένη πρόταση ώστε «να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης».

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού.

Συμφωνήθηκε η θέσπιση ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και η μείωση του κόστους αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αθρόων εξόδων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εταίροι ζητούν να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδίων κ.λ.π.

Σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα, αυτή θα στοχεύει στη καλύτερη κατανομή του προσωπικού και στον εξορθολογισμό στην κατανομή των πόρων. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, θα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε σχετική υπηρεσία.

Τέλος, συμφωνήθηκε η πρόσληψη διευθυντών που θα αξιολογούν τις επιδόσεις όλων των εργαζομένων, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη νέων στελεχών από την 31η Δεκεμβρίου 2015 μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης.

ΑΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει στη δημόσια διοίκηση η νέα συμφωνία"

Βαρουφάκης στον Realfm: Δεν μπορεί να υπογράψει κανένας νέο μνημόνιο

«Νέο μνημόνιο που αποτελεί επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων δεν μπορεί κανένας να υπογράψει» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τόνισε ότι «όποιος διαβάζει το κείμενο δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης». 

«Αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και απέφυγε να απαντήσει στο γιατί υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. 

Μάλιστα, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και στα όσα ακολούθησαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Ο ελληνικός λαός υπερέβη την ηγεσία του» και σημείωσε ότι «εκείνο το βράδυ (του δημοψηφίσματος) στο Μαξίμου εισήλθα πετώντας στα σύννεφα με προσδοκίες για την απίστευτη γενναιότητα ενός ελληνικού λαού. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μία αρνητικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πως θα διαχειριστούμε αυτό το όχι. Μερικές ώρες αργότερα επέστρεψα στο διαμέρισμά μου και υπέγραψα την παραίτησή μου». 

Σε ερώτηση για τα όσα ακούστηκαν περί σχεδίου για Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντίθετα έκανε σχέδια για την αποφυγή του. «Δεν μιλήσαμε ποτέ για δικό μας νόμισμα, κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, δηλαδή την αποφυγή του Grexit», δήλωσε. 

Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πως θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε».

Για την κριτική που δέχτηκε μετά την απόφασή του να λείπει από την ολομέλεια της Βουλής κατά την εξουσιοδότηση των μέτρων για την διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Φωνάζουν οι κλέφτες. Ας φωνάζουν». 

«Το πρωί πήγα στην ΚΟ, τοποθετήθηκα και τους μετέδωσα την απόλυτη συμπαράσταση μου. Στο τέλος της ήμασταν ένα. Τους πληροφόρησα ότι δεν θα είμαι στην βουλή για οικογενειακούς λόγους και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Γιατί τέτοια κακεντρέχεια; Άλλο η κριτική και άλλο αυτό το τσουνάμι λάσπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΟΝ REALFM 97,8 

Τι έγραψε στο Twitter
Στο μεταξύ, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε και μέσω Twitter στις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που προκάλεσε η δήλωσή του ότι από την αρχή σκεφτόταν το Grexit και είχε εισηγηθεί να εκδώσει η χώρα παράλληλο νόμισμα (IOU), αλλά και να κουρευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ.

«Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε για να μην μας επιβληθεί», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στον Realfm: Δεν μπορεί να υπογράψει κανένας νέο μνημόνιο"

Γερμανία: Υπέρ του νέου προγράμματος προς την Ελλάδα το 52% των Γερμανών

Υπέρ του τρίτου προγράμματος βοήθειας τάσσεται το 52% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD.

Αντίθετα το 44% αντιτάσσεται στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, το 57% αποτιμά επαρκή τα μέτρα λιτότητας, σε αντίθεση με το 22% που θεωρεί το αντίθετο και το 13% που εκφράζει επιφυλάξεις.

Στο ερώτημα αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το 18% απαντά θετικά και το 78% αρνητικά, ενώ υπέρ του Grexit τάσσεται το 62% των ερωτηθέντων και κατά το 32%.

Ικανοποιημένοι και πολύ ικανοποιημένοι εμφανίζονται πάντως οι Γερμανοί από τους χειρισμούς, τόσο της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ (62%) όσο και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε (64%).

ΑΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Υπέρ του νέου προγράμματος προς την Ελλάδα το 52% των Γερμανών"

Δ. Κοδέλας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό - Θα καταψηφίσω και θα παραιτηθώ


Την πρόθεσή του να μην ψηφίσει την συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή από την κυβέρνηση και να παραιτηθεί, εξέφρασε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας.

«Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από όσους με εμπιστεύτηκαν, για όσα έκανα μα κυρίως για όσα δεν έκανα για να αποτραπεί αυτή η κατάληξη. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί και η οποία θα με συνοδεύει», αναφέρει και ξεκαθαρίζει ότι σύντομα, ύστερα από τρία χρόνια παρουσία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα επιστρέψει στην κανονική του ζωή.

«Μέχρι τότε, έχω υποχρέωση απέναντι στην χώρα, στον λαό της, στις νέες γενιές, να ψηφίζω “όχι” σε ότι μετατρέπει την χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας», σημειώνει.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του βουλευτή Αργολίδας

Η χώρα οδηγείται στην ταπείνωση και σε μια τραγωδία με ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο οδηγεί σε κατάλυση της κυριαρχίας της, σε υποθήκευση και ξεπούλημα του πλούτου της, σε μια τεράστια φτωχοποίηση της κοινωνίας, σε συμπίεση των μικρομεσαίων, σε χτύπημα της πρωτογενούς παραγωγής. Εαν υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα σύντομα θα έχει περισσότερους φτωχούς, περισσότερα λουκέτα και κυριαρχία των πολυεθνικών, περισσότερους υπερχρεωμένους Έλληνες που θα κινδυνεύει η περιουσία τους.

Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από όσους με εμπιστεύτηκαν, για όσα έκανα μα κυρίως για όσα δεν έκανα για να αποτραπεί αυτή η κατάληξη. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί και η οποία θα με συνοδεύει.
Στο ερώτημα “τι έκανα” για να μην φτάσουμε εδώ, στις λιγοστές φορές που αυτούς τους έξι μήνες λειτούργησε συλλογικά το Κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα έθεσα ενστάσεις, διαφοροποιήθηκα από τη στρατηγική που ακολουθήθηκε. Προειδοποιούσα για την παγίδα η οποία μας στηνόταν με βάση την 20ή Φλεβάρη και το οδυνηρό δίλημμα στο οποίο οδηγούμασταν, για την ελλιπή προετοιμασία, για τη μη αξιοποίηση της λαϊκής διαθεσιμότητας, για τον χρόνο που λειτουργούσε ενάντια μας με την εξουθένωση της οικονομίας και τα παραπλανητικά non paper, για τα ελάχιστα που είχαν γίνει σχετικά με την ανάγκη κάθαρσης από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Εκ του αποτελέσματα κρίνοντας, ότι έκανα δεν ήταν επαρκές και δεν ειπώθηκε με τους τόνους που θα έπρεπε ακόμα και “στενοχωρώντας” την λαϊκή αποδοχή που είχαμε. Αυτοκριτικά αντιμετωπίζω και τη συμμόρφωση στην κομματική πειθαρχία για την εκλογή του ΠτΔ.

Αν κάτι κρατάω από αυτό το εξάμηνο είναι η λαϊκή αφύπνιση που υπήρχε, η μεγάλη δίψα του λαού μας για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ο πατριωτισμός του, η πρωτοφανής αντοχή του σε εκβιασμούς και πρωτοφανώς δύσκολες καταστάσεις. Αυτός ο λαός αξίζει απεριόριστου σεβασμού για το σθένος, την αντοχή και την θέληση που επέδειξε. Υποκλίνομαι σε αυτόν το λαό, του αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και είμαι βέβαιος ότι θα το διεκδικήσει.

Ευχαριστώ τους πολίτες της Αργολίδας που μου έκαναν την εξαιρετική τιμή με την ψήφο τους. Το διάστημα αυτό φρόντισα να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον, να υπάρχει μια άλλη σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την ηθική, να πρωτοτυπήσουμε. Δεν καταχράστηκα την θέση μου και έκανα χρήση μόνο των αναγκαίων, για την υπηρέτηση των σκοπών που έπρεπε να υπηρετήσω, βουλευτικών προνομίων. Σύντομα, ύστερα από 3 χρόνια παρουσίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα επιστρέψω στην κανονική μου ζωή.

Μέχρι τότε, έχω υποχρέωση απέναντι στην χώρα, στον λαό της, στις νέες γενιές, να ψηφίζω “όχι” σε ότι μετατρέπει την χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας. Το “όχι” δεν απαντά στο οδυνηρό δίλημμα που βρεθήκαμε. Το “όχι” είναι όχι στην πορεία που ακολουθήθηκε, όχι στη μετατροπή μας σε συνεχιστές της καταστροφής, όχι στο να γίνουμε όμοιοι και χειρότεροι από τους προηγούμενους, όχι στην αποικιοποίηση της χώρας, όχι στους μονόδρομους, όχι στη συνέχιση των εκβιασμών στο ελληνικό κοινοβούλιο, όχι σε όσους δεν άκουγαν και δε ρώταγαν, όχι στα λάθη, στις αυταπάτες, στις μονομέρειες και στο μνημονιακό καθεστώς, όχι σε όσους δεν απέτρεψαν τον εγκλωβισμό της αριστεράς στη νομοθέτηση ενάντια στα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα, όχι στην πολιτική του κυνισμού και του πραγματισμού. Είναι ένα “όχι” ευθύνης και πατριωτισμού.

Τέλος, το μέγεθος της επίθεσης που δέχεται η χώρα αλλά και τα μεγάλα αποθέματα αντίστασης και αξιοπρέπειας είμαι βέβαιος πως θα εντείνουν τους αγώνες, την αλληλεγγύη και την οργάνωση του λαού μας για να ξαναπάρουμε την χώρα και το μέλλον μας πίσω.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Κοδέλας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό - Θα καταψηφίσω και θα παραιτηθώ"

ΔΝΤ: Επιμήκυνση στα 60 έτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το γραφείο της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν θα πληρώσει την δόση προς το ταμείο που έπρεπε να καταβάλει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η Αθήνα πλήρωνε σήμερα τη δόση υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, το Ταμείο αναθεώρησε την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πλέον προβλέπεται επιμήκυνση στα 60 έτη.
Τη μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ ζήτησε το Brussels Group.
Το Ταμείο προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 και νέο πρόγραμμα ύψους 85-100 δισ..

Σύμφωνα με την μελέτη, ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα εκτοξευτεί, καθώς το χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 82 με 89 δισ. ευρώ, επιδεινώνοντας την βιωσιμότητά του. Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται κούρεμα από το ταμείο προκρίνεται η παράταση της λήξης των δανείων σε 60 χρόνια (perpetual bonds), ώστε το χρέος να απομειωθεί "φυσικά".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Επιμήκυνση στα 60 έτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους"

Ντάισελμπλουμ: 4 εβδομάδες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας

"Εκτιμώ ότι θα χρειασθούν 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έλεγα δύο με αισιοδοξία, αλλά το πιθανότερο είναι να χρειασθούν τέσσερεις", δήλωσε ο επανεκλεγείς επικεφαλής του Eurogroup σχετικά με τα βήματα των επόμενων εβδομάδων μέχρι τη συζήτηση για την συμφωνία του ESM.

"Μέχρι την Τετάρτη θέλω να ελπίζω ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει όσα πρέπει να θεσμοθετηθούν και ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή. ", τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Αν αυτό γίνει επιτυχώς, όπως θα πιστοποιήσουν οι θεσμοί, θα μας ειδοποιήσουν για να κάνουμε ένα conference call και αυτό θα είναι το σινιάλο για να πάνε ορισμένοι (6-7)από τους υπουργούς στα κοινοβούλιά τους για να πάρουν την σχετική έγκριση", εξήγησε αναφερόμενος στην διαδικασία.

"Στη συνέχεια θα μπορεί να γίνει ένα δεύτερο conference call για να συζητηθεί το ζήτημα του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα", διευκρίνισε.

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ έδωσε έμφαση στην διαφορά του τι ισχύει προ και μετά δημοψηφίσματος:

"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική κατάσταση τώρα σε σχέση με την ισχύουσα πριν το δημοψήφισμα: Τότε κάναμε λόγο για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.
Τώρα μιλάμε για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα, τριετές με άλλες απαιτήσεις.

Σχετικά με ένα σχέδιο χρηματοδότησης – γέφυρα για την Ελλάδα, ο κύριος Ντάισελμπλουμ είπτε ότι συζητήθηκε αλλά πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Αναφερόμενος στα θέματα της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών κανόνων, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε τα εξής:

"Φάνηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης της νομισματικής ένωσης [...]
Τώρα πια έχουμε τα εργαλεία και τα όργανα για να αντιμετώπισουμε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά οι συζητήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν για να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης (αντίστοιχων κρίσεων).

Εξάλλου στην αρχή της ομιλίας του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα αξιοπιστία μεσοπρόθεσμα, αλλά και μέσω αξιόπιστων διαδικασιών της ευρωζώνης.

Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος πάντα προσπαθούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

"Η ΕΕ είναι μια νομισματική και οικονομική ένωση η οποία διέπεται από κανόνες, τους οποίους τα μέλη της θα πρέπει να σέβονται, αρχή που «δοκιμάστηκε» κατά την διάρκεια των πεντάμηνων συζητήσεων", σχολίασε.

Σημείωσε τέλος ότι: "Πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης αλλά και πίσω στον δρόμο των κανόνων της Ευρωζώνης,"

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: 4 εβδομάδες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας "

Λοβέρδος: Να κληθεί στην εξεταστική για τα μνημόνια ο Γ. Βαρουφάκης

Στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί Grexit μετά το δημοψήφισμα, αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα μνημόνια, Δημήτρη Βίτσα και ζητά να κληθεί ο κ. Βαρουφάκης στην εξεταστική επιτροπή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Οι σημερινές δηλώσεις του πρ.υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη για την περί Grexit εισήγησή του στον κ. πρωθυπουργό μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο (βλ.συνέντευξη Γ.Β. σε αμερικανικό περιοδικό Newstatesman).

» Είναι προφανές κύριε Πρόεδρε, πως ενόψει των συγκλονιστικών εξελίξεων που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες και των θυσιών που αυτοί θα υποβληθούν προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην EZ, είναι απολύτως αναγκαία η πρόσκληση του κ.Βαρουφάκη στην εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την "αντιμετώπιση της δραματικής κρίσης μέσω της πολιτικής των μνημονίων".

» Προτείνω κ. Πρόεδρε να μεταφέρετε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής την ανωτέρω πρότασή μου, προκειμένου να αποφασίσουμε την κατά προτεραιότητα πρόσκλησή του».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Να κληθεί στην εξεταστική για τα μνημόνια ο Γ. Βαρουφάκης"

Κλειστές έως 15 Ιουλίου οι τράπεζες-60 ευρώ το όριο

Παρατείνεται με νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η τραπεζική αργία έως και Τετάρτη 15 Ιουλίου. Διατηρείται ταυτόχρονα το όριο των 60 ευρώ για τις ημερήσιες συναλλαγές από τα ΑΤΜ.

Σημειώνεται, ότι η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το ύψος της έκτακτης ρευστότητας, μέσω ELA, στα περίπου 89 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ELA εντός της εβδομάδας και αφού έχει προηγηθεί η ψήφιση από τη Βουλή των πρώτων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές έως 15 Ιουλίου οι τράπεζες-60 ευρώ το όριο"

Ρένγλινγκ: Πιθανότητα άμεσης εκταμίευσης 10 δις για τις τράπεζες

Το ενδεχόμενο άμεσης εκταμίευσης 10 δις ευρώ σε ξεχωριστό λογαριασμό για την κάλυψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγλινγκ.

Ωστόσο, η εκταμίευση του υπολοίπου ποσού, που προβλέπεται από τη συμφωνία θα ξεκινήσει μόνο όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και υπάρξει τελική κατάληξη ως προς το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρένγλινγκ: Πιθανότητα άμεσης εκταμίευσης 10 δις για τις τράπεζες"

Λαπαβίτσας: Προετοιμασία τώρα για έξοδο από το ευρώ

«Προσκλητήριο» προετοιμασίας για έξοδο από το ευρώ απευθύνει ο Κώστας Λαπαβίτσας με άρθρο του στο προσωπικό του blog. O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και εκ των οικονομολόγων που υποστηρίζουν σταθερά την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, γράφει ότι η συμφωνία των Βρυξελλών έγινε «υπό την απειλή του πιο ωμού εκβιασμού και, από ότι φαίνεται, με επαχθέστατους όρους». Και προσθέτει ότι υπάρχει σχέδιο, που πρέπει τώρα να επικαιροποιηθεί, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα έξω «από το δόκανο της ΟΝΕ».

Ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα:

Η αναγκαιότητα της εξόδου από την ΟΝΕ

Συμφωνία, λοιπόν, υπό την απειλή του πιο ωμού εκβιασμού και, από ότι φαίνεται, με επαχθέστατους όρους. Πανηγυρίζει το εγχώριο μνημονιακό στρατόπεδο και νιώθουν δικαιωμένοι οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί που κατέστρεψαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Θα κάνω μια αποτίμηση της συμφωνίας τις επόμενες μέρες, μόλις έχουμε το πλήρες κείμενο. Τώρα επείγει να αναδιατυπωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η αναγκαιότητα της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

Η Ελλάδα στο δόκανο της ΟΝΕ

Το δίλημμα που πλανάται από το 2010 πάνω από τη χώρα είναι: ευρώ με μνημόνια και τεράστιο χρέος, ή εθνικό νόμισμα με πολιτική ανάπτυξης και στάση πληρωμών στο χρέος.

Ο πρώτος δρόμος δοκιμάστηκε ολόκληρη την προηγούμενη πενταετία και τα αποτελέσματά του είναι γνωστά. Η συμφωνία επαναφέρει το αδιέξοδο με τον χειρότερο τρόπο.

Ο δεύτερος δρόμος λοιδορήθηκε, δαιμονοποιήθηκε, ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά. Ακόμη χειρότερα, άνθρωποι που θα έπρεπε να έχουν συναίσθηση του τι πραγματικά συμβαίνει, αρνήθηκαν την ίδια την ύπαρξη του διλήμματος, δηλώνοντας μάλιστα ότι το νόμισμα δεν έχει σημασία.

Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς επαρκή δημόσια συζήτηση, χωρίς τα λαϊκά στρώματα να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τι πραγματικά συνέβαινε. Μια δράκα 'εκσυγχρονιστών', με τη στήριξη των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, έβαλαν την χώρα σε ένα σκληρό θεσμικό πλαίσιο, με πολύ υψηλή ισοτιμία και παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία, προσβλέποντας στον αναγκαστικό 'εξευρωπαϊσμό' της. Είναι δύσκολο να βρει κανείς πράξη μεγαλύτερης ανευθυνότητας στην ελληνική ιστορία, αν εξαιρέσουμε τις πολεμικές περιόδους. Έπιασαν την Ελλάδα στο δόκανο.

Η αποτυχία της ΟΝΕ και η ελληνική τραγωδία

Η ΟΝΕ αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο με ανελαστική λογική που βασίζεται στη λιτότητα και με νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Ως νομισματική ένωση είναι ιστορικά αποτυχημένη και ο λόγος είναι η πολιτική της Γερμανίας να κρατάει τους δικούς της ονομαστικούς μισθούς χαμηλά, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αποσπώντας τεράστια εμπορικά πλεονάσματα. Χρησιμοποιώντας την ΟΝΕ η Γερμανία έχει γίνει ο μεγαλύτερος δανειστής και κυριαρχεί πολιτικά στην Ευρώπη.

Η αποτυχία της ΟΝΕ έχει οδηγήσει στην καταρράκωση της περιφέρειας και είναι θέμα χρόνου να φανεί και η οικονομική και πολιτική ήττα των μεγάλων χωρών του κέντρου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Υπάρχει βέβαια ο ψεύτικος μανδύας του ‘ευρωπαϊσμού’ που στη χώρα μας αξιοποιήθηκε κατά κόρον από μνημονιακούς και άλλους. Δεν θα μπορέσει όμως η ιδεολογία της ‘Ευρώπης’ να καλύψει για πολύ την ανελέητη πραγματικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών. Η ΟΝΕ έχει αποτύχει και οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα, με τη στρεβλή ανάπτυξη δεκαετιών που υπερτόνιζε τις υπηρεσίες, με το πελατειακό κράτος, τη φορολογική ασυδοσία και την κυριαρχία μιας κάστας ολιγαρχών, έχει κυριολεκτικά συντριβεί εντός του ανελαστικού πλαισίου της ΟΝΕ. Η επιμονή του πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών εξουσίας να κρατήσουν τη χώρα με νύχια και με δόντια σε μια αποτυχημένη νομισματική ένωση, ότι κι αν αυτό σημαίνει για τον ελληνικό λαό, πλησιάζει πια τα όρια της τραγωδίας.

Η σκληρή και αδήριτη πραγματικότητα της ΟΝΕ φάνηκε πέραν πάσης αμφιβολίας τις τελευταίες μέρες κι έλαχε στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να πιεί το πικρό ποτήρι. Εξέλιπαν πλέον οι ψευδαισθήσεις του ευρωπαϊσμού, ακόμη και οι πιο δογματικοί υποστηρικτές του κατάλαβαν ότι 'καλό ευρώ' δεν πρόκειται και δε μπορεί να υπάρξει. Η πραγματικότητα της ΟΝΕ είναι ο Σόιμπλε και οι εκβιασμοί του, η ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας και η νεοαποικιακή επιτήρηση της χώρας και της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν 'ελιγμοί' στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει 'κερδισμένος χρόνος' για να γίνουν ριζοσπαστικές τομές στο εσωτερικό της χώρας. Το αδιέξοδο είναι απόλυτο και συνοδεύεται από πλήρη εξευτελισμό.

Και τώρα τι;

Καλά όλα αυτά θα πουν πολλοί, αλλά δυστυχώς δεν έχει υπάρξει προετοιμασία για την έξοδο, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει συνειδητοποίηση από πλευράς του ελληνικού λαού.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχει γίνει προετοιμασία του λαού για τις δυσκολίες, τις προοπτικές και τη διαδικασία της εξόδου. Απεναντίας, η κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού από τα ΜΜΕ και το μνημονιακό στρατόπεδο δεν έχει προηγούμενο. Πλήρης είναι και η ηθική χρεοκοπία του πνευματικού κόσμου της χώρας. Αλλά ο θυμός από τον εκβιασμό και την εθνική προσβολή που εμπεριέχεται στη συμφωνία, καθώς και η απελευθέρωση της κοινωνικής δυναμικής που έφερε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, μπορούν να έχουν γρήγορα αποτελέσματα στη λαϊκή συνείδηση.

Είναι επίσης αλήθεια ότι δεν έχει γίνει τεχνική προετοιμασία, πράγμα που καθιστά τη βεβιασμένη έξοδο εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτή ακριβώς ήταν και η βάση του εκβιασμού που άσκησαν με τόση επιτυχία οι δανειστές. Η Ελλάδα φρόντισε να κάνει ότι περνάει από το χέρι της τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τους δανειστές και να εξασθενίσει τον εαυτό της.

Σχέδιο εξόδου όμως υπάρχει, έστω και με τη μορφή πλοηγού, δουλεμένο από καιρό και επιμελημένο από σειρά οικονομολόγων. Χρειάζεται επικαιροποίηση, καθώς και πληρέστερη επεξεργασία των επιμέρους πλευρών του, αλλά το περίγραμμα και η βασική δομή της διαδικασίας εξόδου με ασφάλεια και ελαχιστοποίηση του κόστους είναι γνωστά.

Το εθνικό νόμισμα δεν είναι φυσικά το μαγικό ραβδί που θα λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Θα απελευθερώσει όμως τη χώρα από το δόκανο, έστω και με το τίμημα μιας δύσκολης αρχικής περιόδου. Θα της επιτρέψει επίσης να προχωρήσει στις βαθιές τομές στο κράτος, την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ανατροπή της κοινωνικής ισορροπίας υπέρ των πολλών, πράγματα που δεν γίνονται μέσα στην ΟΝΕ. Ο ελληνικός λαός θα φανεί έτοιμος να πληρώσει το τίμημα, αν του ειπωθεί η απλή αλήθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση με μια πολύ επιτυχημένη εκλογική στρατηγική, η οποία όμως κατέρρευσε παταγωδώς στη διακυβέρνηση. Η συμφωνία δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της χώρας και είναι πιθανόν να αποδεχθεί παντελώς ανεφάρμοστη. Η προοπτική της εξόδου από την ΟΝΕ θα τεθεί ξανά με εξαιρετικά επιτακτικό τρόπο εκ των πραγματων και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στα μέλη και στους ψηφοφόρους του να προχωρήσει σε ταχύτατη επανεκτίμηση της πορείας της χώρας και να διαμορφώσει πρόταση εξόδου από την ΟΝΕ με πειστικό τρόπο. Αν δεν το κάνει, οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα γεννήσουν πολιτικά τέρατα.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Προετοιμασία τώρα για έξοδο από το ευρώ"

ΣτΕ: Παράνομο το ΠΔ του Δραγασάκη για τη Γ.Γ. Κυβερνητικού Συμβουλίου

Όχι στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής είπε το Συμβούλιο Επικρατείας θεωρώντας μη νόμιμο το προεδρικό διάταγμα για τη συγκρότησή της.

Η απουσία πρόβλεψης για τις δαπάνες σύστασής της στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών οδήγησε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιστρέψει στην κυβέρνηση το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στη συγκρότησής της. Ερμηνεύοντας τις συνταγματικές επιταγές για τη δημοσιονομική διαχείριση, την Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι σύμβουλοι Επικρατείας επεσήμαναν στη γνωμοδότησή τους πως οι δαπάνες ύψους 829.000 ευρώ που θα χρειαστούν ετησίως για τη σύστασή του «δεν έχουν προβλεφθεί στο προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών» αλλά θα καλυφθούν με την μεταφορά πιστώσεων από το αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών. Το στοιχείο αυτό, όπως αναφέρουν ,καθιστά αυτόματα μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι «υπό τις παρούσες έκτακτες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, για την αντιμετώπιση των οποίων θεσπίστηκε μεταξύ των άλλων και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, «η σύσταση νέων οργανικών θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα είναι επιτρεπτή υπό την προϋπόθεση ότι αποσκοπεί στην κάλυψη επιτακτικής ανάγκης η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η ανακατανομή του προσωπικού». Μάλιστα, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι κατά την επεξεργασία του διατάγματος από τους συμβούλους Επικρατείας έγιναν από την κυβέρνηση μεταβολές καθώς επήλθαν αυξομειώσεις στις θέσεις προσωπικού κάτι που γεννά, όπως λένε, «εύλογες αμφιβολίες για την αναγκαιότητα της δαπάνης που προκαλείται». Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής , σύμφωνα με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είχε σκοπό την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το οποίο συγκροτήθηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 2015.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και προέβλεπε τα γραφεία:

- Συντονισμού οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής,

- Στρατηγικού σχεδιασμού και

- Οργάνωσης διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παράνομο το ΠΔ του Δραγασάκη για τη Γ.Γ. Κυβερνητικού Συμβουλίου"

Η Αριστερή Πλατφόρμα καταψηφίζει τη συμφωνία - Δεν παραιτούμαι, λέει ο Λαφαζάνης

Πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οι βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα μέτρα που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν υπάρχουν σκέψεις να παραιτηθεί από υπουργός ο κ. Λαφαζάνης, εκτός αν του το ζητήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Πηγές διαψεύδουν επίσης τα σενάρια περί μαζικής αποχώρησης της Αριστερής Πλατφόρμας από την κυβέρνηση.

Η πρωινή σύσκεψη ήταν για να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Από το περιβάλλον του υπουργού, σχετικά με τις τοποθετήσεις κάποιων υπουργών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν παραιτήσεις των υπουργών που διαφωνούν, απαντούν ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να πει τη γνώμη του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αριστερή Πλατφόρμα καταψηφίζει τη συμφωνία - Δεν παραιτούμαι, λέει ο Λαφαζάνης"

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Ν. Χουντής

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, με επιστολή που απήυθυνε στο προεδρείο της Βουλή.

Ο Νίκος Χουντής ήταν ένας από τους 15 που ψήφισαν ναι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα.

Εξάλλου είναι πρώτος επιλαχόν στην Ευρωβουλή για να αντικαταστήσει τον Μανώλη Γλέζο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Ν. Χουντής"

Επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την στήριξή τους και την συνεργασία τους και ανυπομονώ για την δεύτερη θητεία μου στην προεδρία του Eurogroup» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο twitter, αμέσως μετά την εκλογή του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, o οποίος επικράτησε όπως αναμενόταν του μοναδικού του αντιπάλου, του κεντροδξειού Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

Τον Ολλανδό υπουργό συνεχάρη μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόφσκις, καλώντας τον να συνεχίσει την καλή δουλειά σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς.

Ο Ντάισελμπλουμ θα υπηρετήσει για άλλα δυόμισι χρόνια στη θέση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ"

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τους πρώην συμβασιούχους του μετρό

Στην επαναφορά δεκάδων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί ή βρίσκονταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας προχώρησε το πρώην υπουργείο Υποδομών, δύο μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα για την επιστροφή στο μετρό των πρώην συμβασιούχων της ΑΜΕΛ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ξαναπιάνουν δουλειά στη Γενική Γραμματεία Υποδομών με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου» 94 εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε βρίσκονταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή απόλυσης είτε ήταν εργαζόμενοι του καταργηθένος Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας.

Παράλληλα, με κοινή απόφαση του κ. Σπίρτζη και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου χορηγήθηκε σύμφωνη γνώμη για την εφαρμογή απόφασης της ΣΤΑΣΥ με την οποία επαναφέρονται στην εταιρεία οι 257 πρώην συμβασιούχοι της ΑΜΕΛ.

Η πρωτοβουλία εφαρμόζει νομοθετική ρύθμιση του Δεκεμβρίου του 2014, με την οποία νομιμοποιήθηκε η κατά παρέκκλιση εκτός ΑΣΕΠ επαναπρόσληψη των πρώην συμβασιούχων της ΑΜΕΛ (οι συμβάσεις τους έληξαν από 1.1.2010 έως 31.12.2010).

Σε συνέχεια της απόφασης των δύο υπουργών, η ΣΤΑΣΥ δημοσίευσε πρόκληση με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν σε κενές υφιστάμενες οργανικές θέσεις των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης, υποβάλλοντας αίτηση έως τις 21 Αυγούστου.

«Η πλήρωση των κενών υφιστάμενων οργανικών θέσεων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρίες σε προσωπικό λειτουργίας και τεχνικό προσωπικό, λαμβανομένων υπόψη της εκπαίδευσης και της εμπειρίας των πρώην εργαζομένων» σημειώνεται.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τους πρώην συμβασιούχους του μετρό"

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία «απάντηση» στη συμφωνία την Τετάρτη

Σε απεργία 24 ωρών προχωρά η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, διοργανώνοντας απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα και επαρχία, ενώ σε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας κάλεσε για το απόγευμα της Δευτέρας.

Η σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ εστιάζει στην ανάγκη να μην ψηφιστεί το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο και να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές. Επιπλέον, καλεί Ομοσπονδίες και σωματεία σε Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας για αύριο Τρίτη.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία «απάντηση» στη συμφωνία την Τετάρτη"

Μητρόπουλος: Aποφεύχθηκε το χειρότερο

«Επετεύχθη συμφωνία και αποφεύχθηκε το χειρότερο. Δεν μπορούσαμε ως κοινωνία και ως πολιτικό προσωπικό να διαχειριστούμε το χειρότερο, είμαστε ανέτοιμοι να διαχειριστούμε τις συνέπειες ενός grexit και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι τώρα έχουν καθήκον ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στην κοινωνία την αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλ. Μητρόπουλος για την συμφωνία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

Για την «Αριστερή Πλατφόρμα», τους διαφωνούντες και αν πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους είπε πως «Οι διαφωνήσαντες προχθές, το ιστορικότερο και κυρίαρχο και δεύτερο σε δύναμη οργανωτικά και ιδεολογικά ρεύμα, το συνιδρυτικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαφώνησαν στο έλασσον, θεωρώ ότι θα τοποθετηθούν σύντομα. Από εκεί και πέρα, θέμα παράδοσης εδρών σε μέλη Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της καρδιάς του κόμματος, έχουν να κάνουν περισσότερο με θέμα δημοκρατικής διευθέτησης και συνεννόησης».

Για το αν πρέπει να παραιτηθεί η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «Είναι θέμα συνεννόησης του πρωθυπουργού και συλλογικών αποφάσεων. Να μη σπεύδουν κάποιοι να λένε για παραιτήσεις στις εκπομπές… Ήταν κορυφαία επιλογή η υπόδειξή της ως Προέδρου και ψηφίστηκε από τα 3/4 όλων των κομμάτων. Δεν αντιμετωπίζονται με την επίκληση ή την πρόσκληση από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως αυτά τα ζητήματα, με το να ζητάνε να παραιτηθεί. Θα συζητηθεί αυτό με τον πρωθυπουργό και τα συλλογικά όργανα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Aποφεύχθηκε το χειρότερο"

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Απαιτητική, περίπλοκη και χρονοβόρα η διαδικασία για τον ESM

Πολύ απαιτητική και περίπλοκη, χαρακτήρισε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου η Ελλάδα να υπαχθεί σε πρόγραμμα του ESM η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, και τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς πρόκειται για τεχνική διαδικασία, η οποία «δεν γίνεται γρήγορα».

«Εφόσον θα υπάρχει η βασική απόφαση του Συμβουλίου των Κυβερνητών του ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και κατά το δυνατόν με το ΔΝΤ, θα συμφωνήσουν στους όρους που πρέπει να ακολουθηθούν, δηλαδή στο Μνημόνιο και μετά θα πρέπει και να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν και σημείωσε ότι πρόκειται για εκτεταμένες λεπτομέρειες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα, τα ορόσημα κλπ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Απαιτητική, περίπλοκη και χρονοβόρα η διαδικασία για τον ESM"

Σε 24ωρη απεργία προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας

Σε 24ωρη απεργία την ημέρα που θα ψηφίζεται η συμφωνία αναμένεται να προχωρήσει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «λίγες μόνο ημέρες μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 όπου το 62% των Ελλήνων ψήφισε "ΟΧΙ" στα νέα μέτρα, διαπιστώνουμε πως το δημοψήφισμα ήταν σαν να μην έγινε ποτέ».

«Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής των "μνημονίων" προειδοποιήσαμε πως ο αγώνας εναντίον των πολιτικών των μνημονίων θα είναι μακρύς και επίπονος. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι 1.500.000 άνεργοι, τα χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, ένα διαλυμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας. Προοπτική και ελπίδα που δεν θα ερχόταν ούτε φυσικά στη "χαοτική" επιλογή των οπαδών της άτακτης χρεοκοπίας» σημειώνει.

Παράλληλα, τονίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αγωνιστεί για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που «χάνονται» σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 24ωρη απεργία προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας"

Εconomist: Το Grexit καθυστέρησε, δεν έχει αποφευχθεί

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν νέα μέτρα με την Ελλάδα παρέχοντας μέσω ενός προγράμματος-γέφυρα χρηματοδότηση και άνοιξαν τις συζητήσεις για ένα πακέτο από τον ΕSM, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν συζητηθεί. Η συμφωνία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων κινδύνων, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πιθανότητα ενός Grexit έχει αποφευχθεί, αναφέρεται σε σημερινό άρθρο του Economist.

Και εξηγεί: οι βασικές προϋποθέσεις της συμβιβαστικής συμφωνίας είναι οι ακόλουθες: Η Ελλάδα θα πάρει νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να καλυφθούν οι χρηματοοικονομικές της ανάγκες για μία περίοδο τριών ετών, για την οποία οι ηγέτες της ζώνης τους ευρώ υπολογίζουν σε 82 με 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα διαρθρωτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.

Υποσχέσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πώληση περιουσιακών στοιχείων

Φαίνεται πως στη λίστα μεταρρυθμίσεων που καταρτίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών περιέχονται έξι βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο τις 15 Ιουλίου. Αυτές αφορούν:

1.Δημοσιονομικό έλεγχο

2. Ιδιωτικοποιήσεις

3.Κατάργηση πρόωρων συντάξεων - Ενοποιήσεις Ταμείων

4.Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων - Κατάργηση μονοπωλίων

5. Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ

6. «Πάγωμα» των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις


Η Ελλάδα ακόμη πρέπει να προβεί στη θέσπιση ενός ανεξάρτητου ταμείου, στο οποίο θα περάσουν τα περιουσιακά της στοιχεία και τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο εξαιρετικά αισιόδοξος στόχος είναι να απελευθερωθούν από το ταμείο περί τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 50% θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του δημόσιου χρέους και το άλλο 50% σε επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ένα Grexit είναι πιθανό σε μεσοπρόθεσμη βάση

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι – το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει αυτά τα μέτρα στις επόμενες ημέρες και η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας και της Σλοβακίας- η συμφωνία σημαίνει ότι το Grexit έχει βγει μέχρι στιγμής από την ατζέντα. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το Grexit είναι πιθανό σε μεσοπρόθεσμη βάση για διάφορους λόγους:

Το χρέος θα επιδεινωθεί:
 Φαίνεται ακόμη δύσκολο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί όσο παραμένει εντός της ζώνης του ευρώ. Πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν στο Eurogroup έχουν νόημα και θα ήταν καλές για την Ελλάδα – αλλά τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων λιτότητας δεν αποπνέουν εμπιστοσύνη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και σε βιώσιμο χρέος για την Ελλάδα.

Η εφαρμογή φαίνεται δύσκολη: Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει τα μέτρα δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά η πρακτική εφαρμογή τους θα είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και να αξιολογηθεί. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι σε έξι μήνες η χώρα δεν θα γυρίσει πάλι στην ίδια θέση.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται:
 Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο από τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες μπορεί να ήταν αναγκαία για να εξασφαλίσει μία συμφωνία στον βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει ένα σημαντικό πολιτικό κόστος. Περιμένουμε ότι η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλια με την υποστήριξη των κομμάτων αλλά θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχει κίνδυνος ότι η στήριξη με κάθε κόστος για την παραμονή της χώρας στην νομισματική ένωση μειώνεται σημαντικά.

Και καταλήγει: Συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι πιο πιθανό να συμβεί. Ο κίνδυνος μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου έχει μειωθεί αλλά η σκληρότητα των όρων που ζητούνται από την Ελλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των εταίρων σημαίνει ότι ο κίνδυνος υλοποίησης έχει ενταθεί σημαντικά. Περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα αφήσει την ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα (προβλέπουμε πριν το 2019).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εconomist: Το Grexit καθυστέρησε, δεν έχει αποφευχθεί"

Φαρμακεία: 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου, αποφάσισε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, όπως το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η απελευθέρωση των δικτύων διανομής για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), υποστηρίζοντας ότι αυτά οδηγούν «στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης».

«Θεωρούν τα φαρμακεία απλές εμπορικές επιχειρήσεις, την υγεία εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο κοινό καταναλωτικό προϊόν», αναφέρει ο ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι «οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον Έλληνα ασφαλισμένο, παρέχοντας πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, χρηματοδοτώντας από το υστέρημα τους την χρεωκοπημένη κοινωνική ασφάλιση, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, υποκύπτει στις απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων και των δανειστών»
.
Ο ΠΦΣ θεωρεί «περίεργο» να επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία, «ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών» και « απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακεία: 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου"

ΔΝΤ: Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Αθήνα και τους ευρωπαίους πιστωτές της ώστε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, τώρα που επιτεύχθηκε μια συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

"Το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να εργαστεί μαζί με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να βοηθήσει να προχωρήσει προς τα εμπρός αυτή η σημαντική προσπάθεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο Τζέρι Ράις ανέφερε ακόμη ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του θεσμού για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, όπως αντανακλώνται στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους"

Σάκης Παπαδόπουλος: Θα κάνουμε πρόταση μομφής στη Ζωή αν δεν παραιτηθεί

Τις παραιτήσεις των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, ζητά ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, σάκης Παπαδόπουλος, προαναγγέλλοντας παράλληλα πρόταση μομφής για την πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Λέσχη 97,6, είπε ότι βεβαίως και πρέπει να παραιτηθούν οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης, εφόσον δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Μιλώντας, δε, για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε:
«Θα της κάνουμε μομφή, αν δεν φεύγει. Είναι δυνατόν να μας προκαλεί μέσα στη Βουλή με τη συμπεριφορά της, με όλο αυτό το υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος και με ένα "παρών", στο οποίο μας παριστάνει ότι είναι πιο αριστερή από εμάς και εμείς να την αφήνουμε να προεδρεύει;».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάκης Παπαδόπουλος: Θα κάνουμε πρόταση μομφής στη Ζωή αν δεν παραιτηθεί"

Βαρουφάκης: Πρότεινα IOU και κούρεμα ΕΚΤ αλλά… μειοψήφησα

Σκεφτόμουν από την αρχή το Grexit παραδέχεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Newstatesman, ενώ λέει ότι υπήρχε ομάδα 4-5 ατόμων που εξέταζε το ζήτημα. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι είχε εισηγηθεί να εκδώσει η χώρα παράλληλο νόμισμα (IOU) αλλά και να κουρευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ σε περίπτωση που οι δανειστές τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζες
Όπως λέει έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση αλλά μειοψήφησε (σε έξι υπέρ τάχθηκαν… δύο) και γι’ αυτό προχώρησε στα capital controls.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές εν ολίγοις του ξεκαθάρισαν πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή, σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν (όπως π.χ. τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα στοιχεία για τις κρατικές οντότητες) και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν τις προτάσεις χωρίς όμως να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική. «Στη συνέχεια, πριν προλάβουμε να συμφωνήσουμε μαζί τους για τον ΦΠΑ, θα άλλαζαν θέμα και θα πήγαιναν στις αποκρατικοποιήσεις».
Όπως ανέφερε, είχε προτείνει στην τρόικα να συμφωνήσουν σε τρεις-τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες όλοι θα συμφωνούσαν, όπως για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα και ο ΦΠΑ, και να εφαρμοστούν άμεσα. Ως αντάλλαγμα θα υπήρχε χαλάρωση των περιορισμών από την ΕΚΤ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πήγαιναν στη βουλή ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η απάντηση των θεσμών ήταν αρνητική, καθώς ήθελαν μια «συνολική αξιολόγηση». «Τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν τολμήσετε να εισαγάγετε νομοθεσία. Θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα αντιτίθεται στη διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας».

Το ενδεχόμενο Grexit

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε αν θα «σοκάρονταν» αν παραιτούνταν ο Αλέξης Τσίπρας. Απάντησε ότι «τίποτα δεν με σοκάρει αυτές τις μέρες – η ευρωζώνη μας είναι ένα πολύ αφιλόξενο μέρος για αξιοπρεπείς ανθρώπους. Ούτε θα με σοκάριζε αν συνέχιζε και αποδέχονταν μια πολύ κακή συμφωνία. Διότι κατανοώ ότι αισθάνεται πως έχει υποχρέωση προς τον λαό που τον στηρίζει, να μην αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε failed state».
Ο κ. Βαρουφάκης ερωτήθηκε αν σκεφτόταν το Grexit από την πρώτη ημέρα. Η απάντηση ήταν «Ναι, οπωσδήποτε». Ερωτηθείς αν έγιναν προετοιμασίες για Grexit είπε «η απάντηση είναι ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, ένα «πολεμικό συμβούλιο» εντός του υπουργείου, περίπου πέντε ατόμων που έκαναν το εξής:επεξεργαζόμασταν στη θεωρία όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν (για να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο Grexit). Είναι άλλο όμως να το κάνεις αυτό σε επίπεδο 4-5 ατόμων και τελείως διαφορετικό να προετοιμάζεις μια χώρα για αυτό το ενδεχόμενο,. Για να προετοιμαστεί η χώρα έπρεπε να ληφθεί διοικητική απόφαση, και αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ».
«Η άποψή μου ήταν ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ενεργοποιήσουμε την προετοιμασία για Grexit. Δεν ήθελα αυτό να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλά επίσης πίστευα πως τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία».
Σε ερώτηση για τις δύο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.
Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.
Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη, η σύστασή μου για «ενεργητική» απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε.
Ερωτηθείς πόσο κοντά έφθασε η Ελλάδα σ' αυτό το ενδεχόμενο, είπε «να σας πω ότι από τα έξι άτομα ήμασταν μειοψηφία των δύο... Όταν δεν έγινε πήρα τις εντολές μου να κλείσω τις τράπεζες ομόφωνα και προφορικά από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο εγώ ήμουν αντίθετος, όμως το έκανα διότι είμαι ομαδικός παίκτης, πιστεύω στη συλλογική ευθύνη.
Και τότε έγινε το δημοψήφισμα και το δημοψήφισμα μας έδωσε μια απίστευτη ώθηση, μια που θα δικαιολογούσε αυτού του είδους την ενεργητική απάντηση έναντι της ΕΚΤ, όμως τότε το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η βούληση του λαού, αυτό το ηχηρό «Όχι», δεν θα πρέπει να είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει αυτή την ενεργητική προσέγγιση.
Αντιθέτως θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις προς την άλλη πλευρά: η συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να αποδέχεται τον όρο πως ό,τι και να συμβεί, ό,τι και αν κάνει η άλλη πλευρά, δεν θα απαντήσουμε με τρόπο που τους προκαλεί. Και ουσιαστικά αυτό σημαίνει υποχώρηση... σταματάς να διαπραγματεύεσαι».

Ο αποκλεισμός από το Eurogroup

Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε επίσης τη συνεδρίαση του Eurogroup από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. «Υπάρχει μια συνθήκη πως τα ανακοινωθέντα πρέπει να είναι ομόφωνα και ο πρόεδρος δεν μπορεί απλά να συγκαλεί συνεδρίαση της ευρωζώνης και να αποκλείει ένα κράτος μέλος. Και είπε 'είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το κάνω'. Έτσι ζήτησα νομική γνώμη. Δημιούργησε κάποια αναταραχή. Για περίπου 5-10 λεπτά σταμάτησε η συνεδρίαση και στο τέλος κάποιος αξιωματούχος, κάποιος ειδήμων της νομικής μου μίλησε και είπε τα εξής: 'Το Eurogroup δεν υφίσταται νομικά, δεν υπάρχει συνθήκη που να έχει συγκροτήσει σε σώμα αυτή την ομάδα'. Άρα έχουμε μια ανύπαρκτη ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη εξουσία να καθορίσει τις ζωές των Ευρωπαίων. Δεν λογοδοτεί σε κανέναν, δεδομένου ότι δεν υφίσταται νομικά. Δεν τηρούνται πρακτικά και είναι εμπιστευτικό. Έτσι κανένας πολίτης δεν γνωρίζει τι λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες... Πρόκειται για αποφάσεις σχεδόν ζωής και θανάτου και κανένα μέλος δεν λογοδοτεί σε κανέναν».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το Eurogroup ελέγχεται παντελώς και πλήρως από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ σημείωσε πως υπήρχε μια μικρή διαφοροποίηση της Γαλλίας από τη γερμανική γραμμή.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Πρότεινα IOU και κούρεμα ΕΚΤ αλλά… μειοψήφησα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news