facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Spiegel: Ο Σόιμπλε δεν θέλει να λάβει απόφαση και το μεταθέτει στη Σύνοδο Κορυφής

«Αν και οι θεσμοί αξιολόγηση κατ’ αρχήν θετικά τις προτάσεις της Αθήνας, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις ενδείξεις ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αφήσει στους ηγέτες τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Το ελληνικό δράμα οδεύει προς τη λήψη της τελικής απόφασης, αυτή όμως θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Ο Σόιμπλε δεν θέλει να λάβει απόφαση και το μεταθέτει στη Σύνοδο Κορυφής"

Λάβρος κατά Σόιμπλε ο αντιπρόεδρος του SPD για το πενταετές Grexit

Άρχισαν τα όργανα στο Βερολίνο μετά το δημοσίευμα της FAZ περί πρότασης Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - κυβερνητικού εταίρου του κόμματος της Μέρκελ - ξέσπασε κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να χτυπάς το πόδι σου κάτω και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο» έγραψε στο λογαριασμό του στο twiitter, ο Κάρστεν Σνάιντερ.

«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη» πρόσθεσε. «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να δικαιολογήσει τον ρόλο του στο περιθώριο» είχε γράψει λίγο νωρίτερα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάβρος κατά Σόιμπλε ο αντιπρόεδρος του SPD για το πενταετές Grexit"

«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συγκλήθηκε για να προετοιμάσει το Grexit»

Μία σημαντική αποκάλυψη κάνει ο ανταποκριτής των Sunday Times στις Βρυξέλλες, Μπόγιαν Παντσέβσκι, αναφέροντας ότι αρχικός στόχος της Συνόδου Κορυφής των «28» που έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, δεν είναι άλλος από την προετοιμασία ενός Grexit...

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Μπόγιαν Παντσέβσκι, επικαλούμενος πηγή της ΕΕ, τονίζει ότι, το αν θα υπάρξει αύριο Σύνοδος Κορυφής, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αρχικά, η Σύνοδος συνεκλήθη, ώστε να προετοιμάσει το Grexit, τονίζει.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο της διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παραμένει ανοιχτό και σε άμεση εξάρτηση με το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συγκλήθηκε για να προετοιμάσει το Grexit»"

Σταθάκης στο BBC: Οι τράπεζες θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα αν υπάρξει συμφωνία - «Τα capital controls θα αρθούν σε λίγους μήνες»

Αισιόδοξος φάνηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC και αναφερόμενος στη λειτουργία των τραπεζών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Σταθάκη «αν υπάρξει συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν πολύ σύντομα. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα».

Όσο για τον περιορισμό στις αναλήψεις σχολίασε πως «τα capital controls θα χρειαστούν λίγους μήνες για να αρθούν ολοκληρωτικά. Θα πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία αρκεί να υπάρξει συμφωνία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης στο BBC: Οι τράπεζες θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα αν υπάρξει συμφωνία - «Τα capital controls θα αρθούν σε λίγους μήνες»"

Ο Σόιμπλε προτείνει 5ετές Grexit ή τριετές πακέτο με ενέχυρο 50 δις κρατικής περιουσίας – Διαψεύδει η Αθήνα

Είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, φέρεται να προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα.

Η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal, Matina Stevis, αναφέρει στο twitter ότι αυτό είναι το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, επικαλούμενη γερμανίδα δημοσιογράφο που το είδε. Σύμφωνα επίσης με την Matina Stevis, Γερμανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι το σχέδιο Σόιμπλε συντάχθηκε σε στενή συνεργασία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Τέλος ο ανταποκριτής του ZDF, Stefan Leifert, αναφέρει ότι εκτός από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και ο αντικαγκελάριος και κυβερνητικός της εταίρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ γνώριζε για το σχέδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, που κυκλοφόρησε νωρίτερα, ο Σόιμπλε φέρεται να προτείνει πενταετές «Grexit» και «ανθρωπιστική βοήθεια» για την Ελλάδα «αν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις». Κάνει επίσης λόγο για κείμενο θέσεων του Σόιμπλε στο οποίο προτείνεται ως «βελτίωση» στις ελληνικές προτάσεις να προστεθεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αξίας 50 δις ευρώ για να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, μεταδίδει πως πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο ωστόσο δεν έχει τεθεί στο Eurogroup. Ο ανταποκριτής του ZDF στις Βρυξέλλες Στέφαν Λάιφερτ αναφέρει πως «η ιδέα του Σόιμπλε δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο Eurogroup, αλλά το σχέδιο υπάρχει και κυκλοφορεί».


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει το κείμενο θέσεων του Σόιμπλε. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, υποστηρίζει ότι η φερόμενη ως πρόταση Σόιμπλε δεν αποτελεί θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Μέσω του twiiter εξαπολύει επίθεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση.

Από ελληνικής πλευράς, το δημοσίευμα διέψευσε ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Θόδωρος Μιχόπουλος αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς που εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει» τέτοια πρόταση. Τέλος κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο Eurogroup δεν τέθηκε από κανέναν θέμα Grexit.

Υπενθυμίζεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο παρελθόν έχει προτείνει Grexit. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει πως από το 2011 ο Σόιμπλε, πριν συμφωνηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, είχε προτείνει ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος», είχαν πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σόιμπλε προτείνει 5ετές Grexit ή τριετές πακέτο με ενέχυρο 50 δις κρατικής περιουσίας – Διαψεύδει η Αθήνα"

SPD: Nέα βοήθεια προς την Ελλάδα μόνο με τακτικούς ελέγχους και αξιολογήσεις

Προκειμένου η Ελλάδα να λάβει βοήθεια θα πρέπει να αποδεχθεί τους τακτικούς ελέγχους των θεσμών, όπως ξεκαθάρισε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Thomas Oppermann, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Όπως ξεκαθάρισε οι βουλευτές του SPD θα συναινέσουν στην παροχή ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα μόνο εάν υπάρξει η παραπάνω προϋπόθεση.

«Η οικονομική βοήθεια θα δοθεί μόνο εφόσον υπάρχουν έλεγχοι. Θα δίνεται σταδιακά και εφόσον έχει εφαρμοστεί κάθε μία μεταρρύθμιση.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εξετάζεται συνεχώς. Εάν δεν υπάρξει αυτή η προϋπόθεση το SPD δεν πρόκειται να συναινέσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας», υπογράμμισε ο κ. Oppermann.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "SPD: Nέα βοήθεια προς την Ελλάδα μόνο με τακτικούς ελέγχους και αξιολογήσεις"

Σαπέν: Η Γαλλία θα μεσολαβήσει γιατί η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα και η Γαλλία θα είναι παρούσα για να μεσολαβήσει, διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως προέβλεψε το σημερινό Eurogroup θα διαρκέσει πολύ.

Υπογράμμισε ότι η Αθήνα πρέπει να δώσει εγγυήσεις πως ότι υπόσχεται θα εφαρμοστεί, ενώ ανάφερε επίσης πως ότι η Γαλλία θα συνεχίζει να παίζει μεσολαβητικό ρόλο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Η Γαλλία θα μεσολαβήσει γιατί η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα [ΒΙΝΤΕΟ]

Υπάρχει μεγάλο θέμα εμπιστοσύνης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τους επόμενους μήνες και χρόνια, ενώ θα πρέπει να δούμε και θέματα που σχετίζονται με το πακέτο των μέτρων, το δημοσιονομικό και τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να δούμε πως θα τηρήσει η σημερινή κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που υπόσχεται», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ο οποίος προανήγγειλε μια δύσκολη συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ακούσει ποιες βελτιώσεις χρειάζονται.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα [ΒΙΝΤΕΟ]"

DW: Οι ελληνικές προτάσεις αύξησαν τις πιθανότητες συμφωνίας

H νεά πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τους δανειστές, εκτιμούν Γερμανοί οικονομολόγοι. Ωστόσο, αμφιβάλλουν αν μια ενδεχόμενη συμφωνία θα λύσει τα προβλήματα.

Οι προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές της, με στόχο την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μέσω ενός τρίτου πακέτου, έχουν αυξήσει της πιθανότητες συμφωνίας, εκτιμά ο Γεργκ Κρέμερ. O επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank τονίζει, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται ακόμη «στην κόψη του ξυραφιού».
Σχολιάζοντας την τελευταία λίστα που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει ότι πέρα από μερικές «αλλαγές αισθητικού χαρακτήρα», ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τον ίδιο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που είχαν απορρίψει οι πολίτες της χώρας την περασμένη εβδομάδα μέσω του δημοψηφίσματος.
Προσωρινή ανάσα ενδεχόμενο νέο πακέτο;
Οι προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση έχουν ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με εκείνες που είχε απορρίψει ο ελληνικός λαός
Οι προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση έχουν ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με εκείνες που είχε απορρίψει ο ελληνικός λαός
Αυξημένες πιθανότητες για συμφωνία διακρίνει και ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deka Bank, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα νέα δάνεια δισεκατομμυρίων που ενδέχεται να χορηγηθούν στην Ελλάδα θα έδιναν στη χώρα λίγα μόλις χρόνια περιθώριο να ανασάνει και υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον γι' αυτό το διάστημα «θα έφευγε από το τραπέζι το ζήτημα ενός Grexit». Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι ίδιοι χειρισμοί στην Αθήνα και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, το ζήτημα εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη θα επανερχόταν. «Εάν όχι στην Ελλάδα, τότε σε κάποια άλλη χώρα-μέλος», επισημαίνει ο Ούλριχ Κάτερ.
Ευκαιρία «για μια νέα αρχή» θεωρεί τις νέες ελληνικές προτάσεις ο Γεργκ Τσόνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW. «Ωστόσο, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την οικονομία και τους πολιτικούς στην Ελλάδα να φέρουν εις πέρας τις απαραίτητες προσαρμογές σε διαρκή βάση», επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι προτεραιότητα είναι «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια ως αναπτυξιακό θεμέλιο. Κεντρικό στοιχείο σε αυτήν τη διαδικασία είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα».
Σημαντικό για τον Τσίπρα να αποσπάσει κάτι στο πεδίο του χρέους
Ενδεχόμενη απομείωση του χρέους θα έσωζε τα προσχήματα για τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά ο Γεργκ Κρέμερ
Ενδεχόμενη απομείωση του χρέους θα έσωζε τα προσχήματα για τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά ο Γεργκ Κρέμερ
Σύμφωνα με την Γκέρτρουντ Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Helaba, τα μέτρα περικοπών που βρίσκονται υπό συζήτηση «δεν επαρκούν» για να επαναφέρουν την Ελλάδα σε διαρκή βάση σε ένα «μονοπάτι ανάπτυξης». Όπως υπογραμμίζει η Γερμανίδα οικονομολόγος, τα έξοδα της «ελληνικής διάσωσης» αυξήθηκαν δραματικά εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και της περαιτέρω κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. H Γκέρτρουντ Τράουντ θεωρεί ότι ακόμη και σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της, δεν θα έχει αποτραπεί εντελώς ο κίνδυνος ενός Grexit, το οποίο, σύμφωνα με τον Γεργκ Κρέμερ δεν θα συνιστούσε πλέον κίνδυνο για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank σχολιάζει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να «βγει ασπροπρόσωπος» απέναντι στον λαό του μετά την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε, είναι να αποσπάσει κάτι ακόμη για τη χώρα του. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Κρέμερ, να είναι ορισμένες ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι «από ελληνικής πλευράς ουσιαστικό στοιχείο μιας συμφωνίας, όμως από τη σκοπιά των χωρών που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα παραμένει ταμπού», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deka Bank Ούλριχ Κάτερ.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Οι ελληνικές προτάσεις αύξησαν τις πιθανότητες συμφωνίας"

Λύση απόψε για την Ελλάδα ζητά η Μάλτα [BINTEO]

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για το ζήτημα της Ελλάδας στο αποψινό Eurogroup επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα.

Δεν είναι θέμα μιας χώρας να είναι υπέρ και μιας άλλης κατά, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός, υπογράμμισε.

Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε με τελείως διαφορετική ατζέντα, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λύση απόψε για την Ελλάδα ζητά η Μάλτα [BINTEO]"

DW: Tα βλέμματα στραμμένα στον Β. Σόιμπλε

Σκληρή αναμένεται να είναι η στάση του θα κρατήσει σήμερα ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup. Ήδη από χθες το γερμανικό υπουργείο διαμηνύει ότι η έκβαση της συνεδρίασης είναι ακόμη ανοιχτή.


Η έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα ιδιαίτερα δύσκολη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία θα πρέπει να αναμένεται σκληρή.
Συγκλίνουσες πληροφορίες λένε ότι αυτή η διάθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται στις συνεδριάσεις του Euroworking Group, δηλαδή στην ομάδα τεχνοκρατών που διεκπεραιώνει τις τρέχουσες εργασίες του Eurogroup. Πληροφορίες από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγo για μεγάλη δυσφορία αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις.
Εκτιμάται μάλιστα ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανεπάρκειες που αναφέρονται στην έκθεση της τρόικας του Δεκεμβρίου του 2014 και η οποία θα έπρεπε να ήταν ο γνώμονας των ελληνικών προτάσεων.
«Πράσινο φως» με αστερίσκους
Οι ενστάσεις του Β. Σόιμπλε φαίνεται να ενισχύονται και από τους αστερίσκους που έθεσαν χθες οι θεσμοί
Οι ενστάσεις του Β. Σόιμπλε φαίνεται να ενισχύονται και από τους αστερίσκους που έθεσαν χθες οι θεσμοί
Ένα άλλο σημείο το οποίο προτίθεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θέσει υπόψιν των ομολόγων του είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για ένα δάνειο από το τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ) αυτή ωστόσο τίθεται εν αμφιβόλω από την πλευρά του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι μόλις χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει δημόσια ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup είναι ανοιχτή.
Οι ενστάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να τροφοδοτούνται επίσης και από την χθεσινοβραδινή απόφαση των θεσμών, η οποία ναι μεν δίνει «πράσινο φως» στις ελληνικές προτάσεις, αλλά βάζει και αρκετούς αστερίσκους.
Επικαλούμενη το γραπτό κείμενο της χθεσινοβραδινής απόφασης η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην ιστοσελίδα της πως οι θεσμοί επιμένουν, μεταξύ άλλων, ότι οι δεσμεύσεις τις ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα και ότι τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Tα βλέμματα στραμμένα στον Β. Σόιμπλε"

Ντομπρόβσκις: Οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών [ΒΙΝΤΕΟ]

«Υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. «Οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών» πρόσθεσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να φθάσει σε συμφωνία» σημείωσε αλλά τόνισε ότι απομένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα.

«Σήμερα θα πρέπει να συζητήσουμε την αξιολόγηση των θεσμών ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας» κατέληξε.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών [ΒΙΝΤΕΟ]"

Σέλινγκ: Καλύτερες οι ελληνικές προτάσεις αλλά απομένουν κάποιες λεπτομέρειες [ΒΙΝΤΕΟ]

«Η Ελλάδα υπέβαλε καλύτερες προτάσεις και μένουν ορισμένες λεπτομέρειες», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ. Τόνισε επίσης την ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων.

«Χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μέτρων», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα μέτρα που προτείνονται θα πρέπει να νομοθετηθούν και να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή τις επόμενες δύο εβδομάδες.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέλινγκ: Καλύτερες οι ελληνικές προτάσεις αλλά απομένουν κάποιες λεπτομέρειες [ΒΙΝΤΕΟ]"

Το ΔΝΤ επεξεργάζεται σενάρια έκτακτης ελληνικής χρεοκοπίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεργάζεται με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης δράσης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου φέρεται να έκανε την σχετική αποκάλυψη, μία από τις σπάνιες δημόσιες παραδοχές ότι οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται για πιθανή αποτυχία σύναψης συμφωνίας για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, σχολιάζει το άρθρο.

Οι Ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην χρηματοπιστωτική αγορά των περισσότερων νοτιοευρωπαϊκών χωρών: Στη Βουλγαρία οι θυγατρικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατέχουν περί το 22% ενώ περίπου το ίδιο ισχύει για την ΠΓΔΜ. Σημαντική δραστηριότητα έχει αναπτύξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη Ρουμανία, την Αλβανία αλλά και τη Σερβία.

Σύμφωνα με την δήλωση του Γιοργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, «το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με όλες αυτές τις χώρες σχετικά με τα πλάνα έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν και τα μέτρα που δύνανται να λάβουν.»

Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, το ΔΝΤ ζήτησε από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των εν λόγω χωρών, να διασφαλίσουν ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν ικανοποιητικό επίπεδο καταθέσεων αλλά και επαρκή περιουσιακά στοιχεία, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης, σε περίπτωση που οι ελληνικές μητρικές τους αναγκαστούν να κόψουν την παροχή ρευστότητας προς αυτές.

«Δεδομένης της αργής προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, θα ήταν βλακώδες για οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στον χώρο της διαχείρισης κινδύνων να μην ανησυχεί» καταλήγει ο Ντεκρέσιν.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ επεξεργάζεται σενάρια έκτακτης ελληνικής χρεοκοπίας"

Λαγκάρντ: Ελπίζω σε σημαντική πρόοδο στο Eurogroup

Την ελπίδα πως θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο, καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα, Eurogroup των Βρυξελλών.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε μεγάλη πρόοδο» δήλωσε στους δημοσιογράφους η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης δράσης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου φέρεται να έκανε την σχετική αποκάλυψη, μία από τις σπάνιες δημόσιες παραδοχές ότι οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται για πιθανή αποτυχία σύναψης συμφωνίας για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, σχολιάζει το άρθρο.

Οι Ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην χρηματοπιστωτική αγορά των περισσότερων νοτιοευρωπαϊκών χωρών: Στη Βουλγαρία οι θυγατρικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατέχουν περί το 22% ενώ περίπου το ίδιο ισχύει για την ΠΓΔΜ. Σημαντική δραστηριότητα έχει αναπτύξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη Ρουμανία, την Αλβανία αλλά και τη Σερβία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Ελπίζω σε σημαντική πρόοδο στο Eurogroup"

Ενιαίο μισθολόγιο από το 2016

Σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στις αμοιβές των δημοσίων υπάλληλων προβλέπουν τα μέτρα για το Δημόσιο που περιλαμβάνονται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας από τον ESM.

Σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στις αμοιβές των δημοσίων υπάλληλων προβλέπουν τα μέτρα για το Δημόσιο που περιλαμβάνονται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας από τον ESM. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις αφορούν ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων για την εξειδίκευση των μέτρων που θα πάρουν τη μορφή εφαρμοστικών νόμων. Παρ' όλα αυτά περιγράφεται αναλυτικά το περίγραμμα των αλλαγών που περιλαμβάνουν:

? Νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από την 1/1/2016, χωρίς μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους. Το μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την αρχή «ίδιος μισθός για ίδια προσόντα και ίδια προϋπηρεσία» που αναμένεται να επιφέρει σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών.

Οπως αναφέρει το αγγλικό κείμενο, οι μισθοί θα συνδεθούν με την ικανότητα, την απόδοση και το επίπεδο ευθύνης του προσωπικού. Σημειώνεται δε ότι «οι Αρχές θα εγκρίνουν επίσης τη νομοθεσία για τον εξορθολογισμό του εξειδικευμένου πλέγματος των μισθών από το τέλος Νοεμβρίου του 2015», γεγονός που σημαίνει ότι το νέο μισθολόγιο θα εγκριθεί από τους θεσμούς πριν από την εφαρμογή του.
• Θα θεσπιστεί ανώτατο όριο για το μισθολογικό κόστος και τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο που θα καθοριστεί από το νέο πρόγραμμα που θα υπογραφεί με τους εταίρους. Τα νέα όρια θα διασφαλίζουν τη μείωση του μισθολογικού κόστους, σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν τα ανώτατα όρια και τις συνέπειες από τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

• Εξορθολογισμός και περικοπές σε μη μισθολογικά κόστη όπως ρυθμίσεις άδειας, ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίου και προνόμια από 1η Ιανουαρίου του 2016.

• Πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να συμβάλουν στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προσλήψεις των νέων στελεχών πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015.

• Εισαγωγή συστήματος μόνιμης κινητικότητας που θα εφαρμοστεί το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Η «μεγάλη» κινητικότητα που έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα στηρίζεται στα περιγράμματα εργασίας των υπαλλήλων και θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των κενών θέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο.

Η τελική απόφαση για την κινητικότητα των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνεται από την υπηρεσία τους στον βαθμό που κρίνει ότι ο υπάλληλος μπορεί να μετακινηθεί. Σύμφωνα με το κείμενο της κυβέρνησης, η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων καθώς και τη στελέχωση σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση.

Ελεγχοι

Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει:

• Αυστηρούς ελέγχους σε δημόσιους φορείς και ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ. Εξουσιοδότηση των αρμόδιων υπουργείων για την εκτέλεση αυστηρών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων, με προφανή στόχο τον εντοπισμό φαινομένων κακοδιοίκησης και σπατάλης δημοσίων πόρων.

• Οικονομικούς ελέγχους στους δήμους και στις περιφέρειες καθώς και στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την ακριβή μετάφραση του αγγλικού κειμένου, γίνεται λόγος για ελέγχους σε ««σπάταλους» Θεσμούς Αυτοδιοίκησης και εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίο μισθολόγιο από το 2016"

Bild: Ο Σόιμπλε τάσσεται εναντίον νέων πακέτων βοήθειας δισεκ.;

«Ανεπαρκείς για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» φέρεται να βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Σόιμπλε και Άνγκελα Μέρκελ έχουν διάσταση απόψεων για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο «ο Σόιμπλε τάσσεται εναντίον νέων πακέτων βοήθειας δισεκ.;» η καγκελάριος λαμβάνει υπόψιν της εταίρους όπως η Γαλλία για νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, ωστόσο αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ «με επιρροή» (ο οποίος δεν κατονομάζεται) δηλώνει σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «αυτό το χαρτί (σ.σ η ελληνική πρόταση) είναι ένα αστείο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ, υποστηρικτής του Σόιμπλε, δηλώνει: «το κρίσιμο ερώτημα είναι: Αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί πάλι στα πόδια της; Τρέφω σοβαρές αμφιβολίες γι’ αυτό».

«Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του Eurogroup για την Ελλάδα είναι εντελώς ανοιχτό», τόνισε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι μία πολύ σοβαρή πρόταση αυτή που υπέβαλε ο κ. Τσακαλώτος», δήλωσε πάντως ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Ο Σόιμπλε τάσσεται εναντίον νέων πακέτων βοήθειας δισεκ.; "

Γκι Φέρχοφστατ: «Όλα έτοιμα για συμφωνία»

Αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ Αθήνας-πιστωτών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ.

«Οι νέες προτάσεις, αν και δεν είναι τέλειες, δημιουργούν εμπιστοσύνη με τους δανειστές. Αν προσθέσουμε σε αυτό την υποστήριξη του ελληνικού κοινοβουλίου, όλα είναι έτοιμα για την επίτευξη συμφωνίας» έγραψε στο Twitter.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκι Φέρχοφστατ: «Όλα έτοιμα για συμφωνία»"

Reuters: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία

Σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις εκφράζουν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Reuters».

Το δημοσίευμα επιχειρεί να ρίξει τους «τόνους» αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών.

Επισημαίνει δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας τα μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι πολύ «σκληρά» και δυσάρεστα.

H Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την ελληνική πρόταση, εξηγούν χαρακτηριστικά οι κοινοτικές πηγές.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία» αναφέρει άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο προετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup.

«Τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 60 - 40.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία"

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Εντελώς ανοιχτό» το αποτέλεσμα του Eurogroup

«Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του Eurogroup για την Ελλάδα είναι εντελώς ανοιχτό», τόνισε το Σάββατο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εντείνοντας την αγωνία στην ελληνική κοινή γνώμη.

«Ο υπουργός θα συζητήσει το απόγευμα με τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη την αποτίμηση των θεσμών (για τις ελληνικές προτάσεις). Το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι εντελώς ανοιχτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Φρανκ Πολ Βέμπερ.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕuroWorking Group), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης.

Στο Eurogroup, που ξεκινά στις 4 μ.μ.ώρα Ελλάδας,οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Η «μετριοπαθώς θετική» ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση αναφέρει το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα FAZ επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές και αποκαλύπτοντας μέρος του κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, οι θεσμοί θέλουν διευκρινίσεις και ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε κλάδους όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Οι δανειστές πιστεύουν ότι οι τελευταίες της προτάσεις της Αθήνας είναι επαρκείς ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας συνολικού ύψους 74 δισεκ. ευρώ δήλωσε πάντως ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Εντελώς ανοιχτό» το αποτέλεσμα του Eurogroup"

Θεοδωράκης: Συμφωνήσαμε με τον Αλ.Τσίπρα να παραμερίσουμε τις διαφορές

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, συμφωνήσαμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφορικά με τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν 'πάμε να το κάνουμε'» τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Στη συνάντηση των αρχηγών τού είπα ότι 'παραμερίζουμε τις διαφορές μας -που είναι πολλές- και σε βοηθάω όσο μπορώ για να καταλήξεις σε συμφωνία με την Ευρώπη'. Αυτό είναι το Ποτάμι. Πρώτα η χώρα και μετά τα κόμματα» επισημαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αναφερόμενος στο ρόλο που έχει διαδραματίσει στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Στ.Θεοδωράκης υπογραμμίζει πως «ο ρόλος του κ. Γιούνκερ αυτές τις στιγμές είναι καθοριστικός», καθώς «τις τελευταίες ώρες παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι» και «κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πουν 'ας πετάξουμε έξω τους Έλληνες'».

«Γιούνκερ, Ολάντ και Ντράγκι είναι με τη μεριά μας. Κάποια στιγμή θα σας τα πει και ο πρωθυπουργός. Οι Γερμανοί αντιστοίχως σφυρίζουν αδιάφορα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Ο κ. Σόιμπλε έχει τη δική του ατζέντα. Μια Ευρώπη χωρίς παραφωνίες στη γερμανική γραμμή λιτότητας» προσθέτει.

Στην ερώτηση εάν έχει συζητήσει με τον Αλ.Τσίπρα το ενδεχόμενο να μπει το Ποτάμι στην κυβέρνηση, ο Στ.Θεοδωράκης σημειώνει:

«Είχαμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε αυτές τις ώρες από το να μοιράζουμε μεταξύ μας καρέκλες. Το Ποτάμι αποφάσισε να στηρίξει την τελευταία μάχη της χώρας για να παραμείνει στην Ευρώπη και αυτό έγινε χωρίς παζάρια και ανταλλάγματα».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Συμφωνήσαμε με τον Αλ.Τσίπρα να παραμερίσουμε τις διαφορές"

FAΖ: Θετική η εισήγηση των θεσμών, αλλά ίσως χρειαστούν νέα μέτρα

Η «μετριοπαθώς θετική» ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση αναφέρει το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές και αποκαλύπτοντας μέρος του κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, οι θεσμοί θέλουν διευκρινίσεις και ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε κλάδους όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται το κρίσιμο EuroWorking Group, ενώ κατά τις 4 μετά το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Στο έγγραφο, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση διαπραγμάτευσης σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον». Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα τής τεθούν».

Περαιτέρω, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να εισφέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν» τονίζεται από τους θεσμούς, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί διακρίνουν σημαντικούς κινδύνους έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

«Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν επειγόντως νόμος προκειμένου “να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη”, αλλά πριν περάσουν από τη Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από “στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς”» επισημαίνεται στην εισήγηση.

Οι δανειστές πιστεύουν ότι οι τελευταίες της προτάσεις της Αθήνας είναι επαρκείς ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας συνολικού ύψους 74 δισεκ. ευρώ δήλωσε πάντως ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "FAΖ: Θετική η εισήγηση των θεσμών, αλλά ίσως χρειαστούν νέα μέτρα "

«Ναι» των θεσμών στην ελληνική πρόταση (Reuters) - Στις 16:00 το Eurogroup

«Πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έδωσαν η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ σε εξέλιξη είναι το Euroworking Group.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα. Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian η συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 23:00, γεγονός που μαρτυρά τη μακρά συζήτηση.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι Θεσμοί αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μια είδηση που επιβεβαίωσε με δημοσίευμα του και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το AFP, το οποίο επικαλείται πηγή της ΕΕ, η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κρίθηκε θετικά από τους πιστωτές και μπορεί να αποτελέσει βάση για νέο πακέτο διάσωσης ύψους 74 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, «υπήρξε θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να είναι έτοιμος να εξετάσει να χορηγήσει έως και 58 δισ. ευρώ συν 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις 4 το απόγευμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σήμερα.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε ο εκπρόσωπος του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ) αποτελεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε πριν από λίγο ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό,ανέφερε,επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup.

Το Βερολίνο κρατά το «κλειδί» της συμφωνίας

Βάσει της εισήγησης των τριών θεσμών, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου και θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το Βερολίνο μοιάζει να είναι ο βασικός ρυθμιστής για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές, τη στιγμή που η ελληνική πρόταση αξιολογείται από τους θεσμούς.

Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να στέλνει ηχηρό μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του για το πακέτο μέτρων που προτείνει η Αθήνα χαρακτηρίζοντας την πρόταση «παλαιά», αλλά «σε νέα συσκευασία», η στάση της Γερμανίας αναμένεται να είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Την στιγμή που ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, υποστήριξε πως μόνο αν θα υπάρξει συνολική συμφωνία, τότε ενδέχεται να συζητηθεί το ζήτημα δανείου-γέφυρα, επανέρχεται το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Επ' αυτού, ο κ. Γέγκερ, μεταφέροντας το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί για την ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε πως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει καθώς «δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη».

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική πλευρά είναι παραπάνω από έκδηλη στις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων, με τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Πέτερ Φρίντριχ, να κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση που απέστειλε.

«Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» σχολίασε ο κ. Φρίντριχ και πρόσθεσε δίχως κανένα ενδοιασμό ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μία νέα αρχή με δικό της νόμισμα και με την καλοπροαίρετη βοήθεια όλων των Ευρωπαίων γειτόνων και εταίρων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά αυτή την εναλλακτική λύση».

Τη δυσπιστία του, όμως, εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος εκδήλωσε την αμφιβολία του αν η χώρα μπορεί με αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και με αυτή την κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανίδα καγκελάριο. Αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα» επισήμανε ο υπουργός.

Η γνωστή για τις δυσοίωνες προβλέψεις τις, πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, επανήλθε με μία «δηλητηριώδη» δήλωση, λέγοντας πως είναι ίσως πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενό της, καθώς βασίζεται σε παλιά στοιχεία.

«Φαίνεται σαν να μην είναι επαρκής η πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκριμπαουσκάιτε, συμπληρώνοντας: «Εκλαμβάνουμε το έγγραφο της πρότασης ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες σχετικά με το πώς θα καταλήξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις».

Από την άλλη, βέβαια, η Γαλλία δείχνει τις τελευταίες ημέρες την ένθερμη υποστήριξή της μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού της χώρας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος χαρακτήρισε τις προτάσεις «στιβαρές, σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες».

Ο κ. Βαλς πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς και επιτρέπουν να προχωρήσουμε για την επίτευξη συμφωνίας».

Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να διαλύσει τις φωνές που κάνουν λόγο για κατηγορηματικά διαφορετική θέση Γαλλίας - Γερμανίας τόνισε: «Οι δύο χώρες ενεργούν από κοινού για την εξεύρεση λύσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξήγησε πως «οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως «οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».

Στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό δε, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, έτσι κάνει πάντα, προκειμένου να υπάρξει μία καλή συμφωνία με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με σεβασμό στους Έλληνες, επειδή έχουν υποφέρει επί πολλά χρόνια».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει στροφή στις δηλώσεις του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνία, τόνισε πως υπουργοί της Ευρωζώνης θα κληθούν να λάβουν μια «σημαντική απόφαση» το Σάββατο, όταν θα συναντηθούν για να συνεδριάσουν για το ελληνικό ζήτημα.

«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα», σχολίασε. Συμπλήρωσε, μάλιστα: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς».

Από την άλλη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, εκφράζοντας επιφυλάξεις απέναντι στην ελληνική πλευρά τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Για αυτο το λόγο, μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να είναι «αρκετά επιφυλακτικοί» σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις.

Ο κ. Ρούτε ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και πως η εμπειρία των τελευταίων μηνών αποτελεί αιτία για αυτοσυγκράτηση.

«Είναι απαραίτητες σαφείς εγγυήσεις και μέτρα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, σύμφωνα με την ολλανδική έκδοση της εφημερίδας «Telegraph», σημειώνοντας πως χρειάζεται αξιόπιστα και ρεαλιστικά μέτρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» των θεσμών στην ελληνική πρόταση (Reuters) - Στις 16:00 το Eurogroup"

Στο Eurogroup σήμερα Λαγκάρντ και Τόμσεν

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν θα παραβρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Σάββατο στην έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup που πραγματοποιείται στις 16:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα από πλευράς ΔΝΤ, με αλλεπάλληλες συσκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Ταμείου απέναντι στην ελληνική πρόταση αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της «Ευρωομάδας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Eurogroup σήμερα Λαγκάρντ και Τόμσεν"

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των θεσμών

O εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Mισέλ Ρέινς, ανακοίνωσε,μέσω twitter,ότι το Eurogroup έλαβε σήμερα τις εκθέσεις αξιολόγησης των θεσμών. Η μία αφορά τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMΣ).

Η άλλη έκθεση αξιολόγησης αφορά τις ελληνικές προτάσεις.

Η συνεδρίαση του Εurogroup θα ξεκινήσει στις 4μ.μ. ώρα Ελλάδας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των θεσμών"

Με 251 «ναι» η εξουσιοδότηση για συμφωνία, διαρροές για την κυβέρνηση

Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» η κυβέρνηση έλαβε έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές. Συνολικά 17 βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να δηλώσουν «παρών» ή να απέχουν. Δεν υπήρξε καμία «διαρροή» από τους ΑΝΕΛ εκ των οποίων τέσσερις βουλευτές ψήφισαν στην δεύτερη ανάγνωση.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Οπως δήλωσε «Η Εθνική Αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Ολα τα άλλα στην ώρα τους».
Να σημειωθεί ότι «παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θανάσης Σκούμας.
«Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρέα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλειος Κυριακάκης.
Ταυτόχρονα δεκαπέντε βουλευτές που ψήφισαν «ναι» δηλώνουν αντίθετοι στα μέτρα, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

H δήλωση Λαφαζάνη

Την αντίθεσή του στην πρόταση της κυβέρνησης εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την ψηφοφορία στη Βουλή:
«Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.
Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.
Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Η δήλωση των τεσσάρων

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου σχετικά με την επιλογή τους να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές.
Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση:
«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:
«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.
Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν.
Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.
Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.
Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.
Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.
Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.
Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».

Η επιστολή των 15


Στη δεύτερη ανάγνωση είπαν «ναι» οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκος Μαυραγάνης, Νίνα Κασιμάτη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν επτά απόντες στην ψηφοφορία. Μεταξύ αυτών η Ραχήλ Μακρή και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο υπήρξαν αποδοκιμασίες στην αίθουσα κατά την ανάγνωση του ονόματός του.

Αναλυτικά, απόντες ήταν οι: Γ.Βαρουφάκης, Ελ.Αυλωνίτου (που δήλωσαν με επιστολή τους πως θα ψήφιζαν ναι) Ελ.Σωτηρίου, Β.Χατζηλάμπρου, Ρ.Μακρή, Β.Κυριακάκης και Δ.Κοδέλας.

Σε σκληρή κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, που απείχαν από την ψηφοφορία τόνισαν ότι «η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας».

Από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρξαν διαρροές.

Προηγήθηκε η συζήτηση με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Σώματος, Αλέξη Μητρόπουλο, αντί της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άρχισε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα εμπιστοσύνης: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η συνείδηση του καθενός, καθεμίας βαραίνει. Αναμετρώμαστε με το μπόι μας, και με το μπόι της Ιστορίας. Είναι ταυτόχρονα σαφές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά και για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης όλων των κομμάτων αποτελεί ψήφο συνείδησης και ψήφο υψλής ευθύνης. Όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα σταθμούε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί».

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στην Ολομέλεια την ολοκλήρωση της συζήτησης στις 03:00.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση, συγκάλεσε τη Διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να αποφασιστεί η ώρα έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τα κόμματα και η συζήτηση ορίστηκε για τις 11:30.

Η απόφασή της κ. Κωνσταντοπούλου πυροδότησε ένα όργιο φημών για τις προθέσεις της.

Πρώτο πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως υποστήριξε μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη σχέση από ότι πριν το δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε, έφερε και πολιτικές εξελίξεις, όπως τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Ως προς την ελληνική πρόταση, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, αλλά το εάν τελικώς θα είναι υφεσιακά «θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει και με το χρέος».

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να κρίνουμε το πακέτο στη μεγάλη εικόνα. «Ότι βγει καλύτερα από το αναμενόμενο θα πηγαίνει στους πιο φτωχούς» δεσμεύτηκε.

Τσίπρας: Αποτρέπουμε πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή του προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του λαού μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ορισμένες φορές σε συνθήκες εκβιασμών. Δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, είπε.

Έξι μήνες είχαμε απώλειες, αλλά κερδίσαμε και έδαφος. Τώρα έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσω ή να το κρύψω από τον ελληνικό λαό, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη αυτούς τους έξι μήνες. «Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ» δήλωσε. Τόνισε όμως ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ισοτιμία που αποκτήσαμε στο βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων.

«Αποφασίσαμε να αποκλείσουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» δήλωσε. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε επίσης ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε πρόθεση να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών. Ο ελληνικός λαός -υπογράμμισε- πήρε μια γενναία και δύσκολη απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς. Δεν έδωσε εντολή ρήξης. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης.

Μεϊμαράκης: Βάζουμε πλάτη, αναλαμβάνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν

Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης με την Ευρώπη και το ευρώ. «Ναι μεν στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία όμως; Υπάρχουν» συμπλήρωσε για να προσθέτει ότι «όχι μόνο δεν έπρεπε να προχωρήσετε στο δημοψήφισμα, έπρεπε να πάρετε την ευθύνη να υπογράψετε και όχι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοψήφισμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αν και προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση συναινετική, εξέφρασε την υποψία ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για να εκφραστεί η γνώμη της Βουλής επί της πρότασης και πηγαίνοντας στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός, αν ζητηθούν περισσότερα, «μπορείτε να πείτε ότι αυτήν την εντολή έχω, δεν μπορώ να δώσω κάτι παραπάνω».

«Ελπίζω να διαψευστώ. Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», τόνισε.

«Κύριε πρωθυπουργέ είπατε έχετε πιθανότητα συμφωνίας. Εγώ θέλω να μην επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι μας εγκλωβίζετε. Εμείς ξέρουμε πόσο εκβιάζουν οι δανειστές. Εμείς πονέσαμε πολλές φορές όταν χρειάστηκε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις, αναγκαίες για να μείνει η χώρα στο ευρώ», είπε.

«Καταλαβαίνουμε τους συνάδελφους, γιατί κάνετε το καθήκον σας. Όλα αυτά που κάνετε κατ’ ανάγκη τα κάνετε. Αλλά και εσείς τώρα μέσα σας καταλαβαίνετε τι περνούσαμε και εμείς» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. «Και τώρα παίρνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν. Δεν κάτσαμε απ’ έξω. Και την ώρα της συμφωνίας θα προσπαθήσουμε να βάλουμε πλάτη και να αναλάβουμε τα βάρη που δεν μας αναλογούν.

Οι 56 λέξεις του Σταύρου Θεοδωράκη

Με 56 λέξεις τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισθαι να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα» δήλωσε.

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύθηκε τα όνειρα αριστερών και προοδευτικών

Το «ναι» και το «όχι» ισοδυναμεί με την υπογραφή νέου μνημονίου, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευθεί τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.

Nίκος Μιχαλολιάκος

«Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση για αυτή την συμφωνία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την εθνική κυριαρχία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εφαρμόσετε το αγγλικό δίκαιο. Θέλουμε την Ελλάδα κι ας τρώγουμε πέτρες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Nίκος Μιχαλολιάκος.

Φώφη Γεννηματά: Έχετε εντολή και αποκλειστική ευθύνη για συμφωνία

Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης -όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας- την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ενώπιον της Βουλής σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή απαιτούνται δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες αποφάσεις για τη χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με 251 «ναι» η εξουσιοδότηση για συμφωνία, διαρροές για την κυβέρνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news