facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Παραλάβαμε τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων

Οι νέες ελληνικές προτάσεις ελήφθησαν από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Michael Reijns, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται να τις αξιολογήσουν οι θεσμοί.

Την παραλαβή της ελληνικής πρότασης από τις Αρχές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ, Μικέλ Ράινς, και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.




Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Παραλάβαμε τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων"

Η ελληνική πρόταση θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή

Απόψε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ελληνική πρόταση προκειμένου να συζητηθεί αύριο Παρασκευή με τη μορφή του κατεπείγοντος - σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού - πρώτα στην αρμόδια Επιτροπή και κατόπιν στην Ολομέλεια και εν συνεχεία να ψηφιστεί.

Η πρόταση θα συζητηθεί προκειμένου να εγκριθεί ως βάση επί της οποίας θα διαπραγματευτούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή θα κατατεθεί κείμενο βάσης (περίπου 10 σελίδων) κι όχι νομοσχέδιο. Η επικύρωση της συμφωνίας εφόσον υπάρξει θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Των διαδικασιών στη Βουλή θα προηγηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 08.00 το πρωί. Για τις 10.30 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελληνική πρόταση θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή"

Γλέζος: Δεν συμφωνώ με τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση

Την αντίθεσή του με τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους της εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος, τονίζοντας ότι τα νέα δάνεια δεν είναι λύση.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «λύση εν θερμώ δεν μπορεί να υπάρξει» για την Ελλάδα, ενώ ζήτησε «πάγωμα» των δανείων από και προς την Ελλάδα.

«Δεν συμφωνώ με τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση. Το είπα και στον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος και πρόσθεσε: «Τα δάνεια δεν σώζουν. Είναι εξευτελιστικό να προτείνουμε μέτρα εμείς και να τίθενται κάτω από τον έλεγχο των δανειστών».

«Δεν τους χαρίζουμε την Ευρώπη, κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από την Ευρώπη», είπε στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τους Έλληνες του εξωτερικού να φέρουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους, «ό,τι ποσόν μπορούν για να ξεφύγουμε από την ασφυξία».

«Αν όλοι στείλουν 10 έως 100 ευρώ στους φίλους τους και τους συγγενείς τους στην Ελλάδα, θα ξεφύγουμε από την δύσκολη θέση», είπε ο κ. Γλέζος, σημειώνοντας ότι έχει ζήσει και χειρότερα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Δεν συμφωνώ με τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση"

Βαρύ πακέτο 12-13 δισ. ευρώ καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση σε θεσμούς και στην Βουλή

Βαρύ πακέτο μέτρων ύψους 12 -13 δισ. ευρώ με το οποίο επιδιώκει συμφωνία με τους εταίρους για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, καταθέτει απόψε η ελληνική κυβέρνηση σε θεσμούς και στην Βουλή.

Η ελληνική πρόταση αναμένεται να αποσταλεί σε λίγη ώρα με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ θα κοινοποιηθεί και στους θεσμούς..

Η πρόταση κατατίθεται αργά απόψε και στην Βουλή, προκειμένου αύριο, Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν βάσει αυτού του κειμένου.

Αυτό σημαίνει ότι αύριο η Βουλή καλείται με βάση τον κανονισμό για τις κατεπείγουσες διαδικασίες να τοποθετηθεί και να δώσει έως το βράδυ την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσα από ψηφοφορία. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Γάλλοι εμπειρογνώμονες
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων συγκροτήθηκε σε συνεργασία και με Γάλλους εμπειρογνώμονες προκειμένου να τύχει της καλύτερης δυνατής αποδοχής από τους εταίρους που απατούν σαφείς και αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αποδέχεται μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τη σταδιακή του ΕΚΑΣ, ενώ δίνει μάχη για να υπάρχει σαφής αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Τι φέρεται να περιλαμβάνει το πακέτο:

Για συντελεστές ΦΠΑ-Φορολογίας

•Στον συντελεστή του 13% αναμένεται να μείνουν μόνο τα βασικά τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στο 23%
•Στο 13% φαίνεται ότι θα μείνουν και τα ξενοδοχεία
•Από το 13% στο 23% πηγαίνει όπως όλα δείχνουν και η εστίαση
•Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά (μένει να φανεί αν θα υπάρξει μιας κάποιας μορφής επιδότηση στα μικρά νησία ή στους μόνιμους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα)

•Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
•Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων- απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
•Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
•Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες
•Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%
•Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.

Στο Ασφαλιστικό:
•Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη (στα 62 θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας)
•Επιπλέον, θα προβλεφθεί ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις
•Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από ένα στοχευμένο επίδομα
•Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
•Για τους αυταπασχολούμενους οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα
•Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%
•Για τις επικουρικές θα γίνει και αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.

Στο Δημόσιο:
•Έρχεται νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση
•Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.

Περίοπτη θέση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων ενεργειών θα έχουν η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.

Στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων μένει να φανεί εάν θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στον τομέα της ενέργειας, με διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το Δημόσιο, όπως έλεγαν οι τελευταίες πληροφορίες.

Tα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο που μπορεί να ξεπεράσει τα 62 δισ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι άμεσες πληρωμές στην ΕΚΤ (Ιούλιος- Αύγουστος), που αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και οι πληρωμές στο ΔΝΤ για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρύ πακέτο 12-13 δισ. ευρώ καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση σε θεσμούς και στην Βουλή"

Handelsblatt: ΕΕ και ΔΝΤ εξετάζουν διπλό δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 80 δισ. ευρώ

Στην αποκάλυψη ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. σχεδιάζουν διπλό δάνειο ύψους 80 δισ. προχωρά η γερμανική εφημερίδα Handeslblatt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο μέρος του διπλού δανείου θα, έχει την μορφή προγράμματος γέφυρας και θα αφορά την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας και το δεύτερο τις μακροπρόθεσμες ανάγκες.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα θα είναι και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: ΕΕ και ΔΝΤ εξετάζουν διπλό δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 80 δισ. ευρώ"

Η πρώτη «εμφάνιση» της δραχμής σε μία μυστήρια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα

Μία «μυστήρια» αποκάλυψη πραγματοποιεί το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας – και επισυνάπτοντας την απόδειξη – ότι απεσταλμένος του στην Αθήνα, πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα γνωστό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας «είδε» ότι η χρέωση ήταν και σε... δραχμές.
Το δημοσίευμα έχει ως ακολούθως:
«Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η πρώτη εικόνα της νέας ελληνικής δραχμής:
Μεταξύ 28 Ιουνίου και 4 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα, οι χρεώσεις στη πιστωτική κάρτα Visa, συντάκτη του Bloomberg, την οποία έχει εκδώσει η Citigroup, εμφανίστηκαν να γίνονται στο «αντίστοιχο σε δραχμές».
Η ανεξήγητη αυτή σημείωση – ας μην ξεχνάμε ότι το ευρώ, παραμένει το νόμισμα της Ελλάδας – προκάλεσαν σύγχυση σε δύο ιδιαίτερα ευγενείς αντιπροσώπους και εκπροσώπους Τύπου της εταιρείας, οι οποίοι ενημερώθηκαν. Άλλωστε απεικόνισε μία «μετατροπή» την οποία τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν εδώ και έξι μήνες να αποφύγουν.
Οι τράπεζες ανά την υφήλιο προετοιμάζονται για το πραγματικό ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ, το νόμισμα που μοιράζεται με άλλες 18 ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιθώριο έως την Κυριακή προκειμένου να σχεδιάσει ένα τελικό σχέδιο που θα συνδυάζει λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να παράσχουν χρηματοδότηση.
Τόσο η Citigroup, όσο και η Visa δεν θέλησαν να σχολιάσουν το παρόν δημοσίευμα. Η εκπρόσωπος Τύπου της Hilton Worldwide Holdings, επεσήμανε ότι το αντίστοιχο ξενοδοχείο στην Αθήνα, χρεώνει σε ευρώ και όχι σε δραχμές.
Το ποσό ήταν το ίδιο όσο θα χρεώνονταν και σε ευρώ, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι απόλυτη ισοτιμία μεταξύ νέας δραχμής και ευρώ – μία πιθανότητα που οι οικονομολόγοι έχουν απορρίψει ρητά. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να ξανατυπώσει δραχμές, η αξία τους το πιθανότερο είναι ότι θα κατρακυλήσει έναντι των διεθνών νομισμάτων, με δεδομένη την ύπαρξη ανισορροπιών στο ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών της Ελλάδας και την αβεβαιότητα για την οικονομία της.
Το να προσπαθήσει κάποιος να κατανοήσει πως έγινε η μετατροπή των χρημάτων είναι κάτι δύσκολο, καθώς αποτελεί μέρος του πλαισίου λειτουργίας των πιστωτικών καρτών. Κάθε φορά που κάποιος καταναλωτής χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα, μεταφέρονται συγκεκριμένες πληροφορίες μεταξύ τεσσάρων μερών: του εμπόρου, της τράπεζας του εμπόρου, ενός δικτύου όπως αυτό των Visa και Mastercard και της τράπεζας του καταναλωτή.
Η τράπεζα του εμπόρου – η οποία αποκαλείται «αγοραστής» - εργάζεται άμεσα με το κατάστημα, το εστιατόριο ή το ξενοδοχείο προκειμένου να το βοηθήσει να κάνει αποδεκτές τις πιστωτικές κάρτες και προωθεί τις συναλλαγές για λογαριασμό τους, ανταλλάσσοντας μετρητά με την τράπεζα του καταναλωτή, μέσω ενός συγκεκριμένου δικτύου. Το Hilton δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του «αγοραστή».
Αν και τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών και οι διαχειριστές χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα προκειμένου να επιτραπούν οι διασυνοριακές μεταβιβάσεις στη νέα δραχμή, ενώ η εισαγωγή χαρτονομισμάτων θα αργήσει λίγο περισσότερο.
Το να λανσαριστεί ένα νέο νόμισμα θέλει τουλάχιστον έξι μήνες και μερικές φορές έως και δύο χρόνια, όπως υποστηρίζει ο Ralf Wintergerst, επικεφαλής της εταιρείας «παραγωγής» χαρτονομισμάτων Giesecke & Devrient, η οποία έχει έδρα το Μόναχο και τυπώνει χαρτονομίσματα από τη δεκαετία του '20.
Πάντως η απάντηση στο μυστήριο της μετατροπής σε δραχμές ήταν άμεση. Μία ημέρα αφότου το Bloomberg ξεκίνησε να ερευνά το θέμα για να μάθει τι συνέβη, η «εκκαθάριση» του λογαριασμού του δημοσιογράφου άλλαξε online. Τώρα είναι η ακόλουθη:
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη «εμφάνιση» της δραχμής σε μία μυστήρια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα"

Μοσκοβισί: Να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής πρόκλησης

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται - επιτέλους- διατεθειμένη να μεταρρυθμίσει τη χώρα, υπογραμμίζει σε άρθρο του στο προσωπικό του blog ο Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας ότι "το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει την Κυριακή".

Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. Οι προτάσεις που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές εκ πρώτης όψεως (prima facie) από τους δανειστές. Εάν δεν γίνει αυτό, θα είναι το game over, υπογραμμίζει ο γάλλος επίτροπος.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι το άνοιγμα των τραπεζών και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε μια ημέρα. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα χρειαστεί χρόνια για να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να περάσουν γενιές ολόκληρες για να μειωθεί το βάρος του χρέους. Κανείς δεν μπορεί να εμπλακεί σε τέτοια δέσμευση χωρίς ξεκάθαρη και θετική προοπτική.

Σε αντάλλαγμα για ένα πειστικό, ξεκάθαρο και οριστικό πακέτο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, οι πιστωτές θα πρέπει να δώσουν ελπίδα στους Ελληνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέος. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί το Νοέμβριο του 2012 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - με πρώτη την αποφασιστικότητα της Αθήνας να κάνει μεταρρυθμίσεις. Εάν όλα πάνε καλά, ελπίζω ότι μπορούμε να τον τηρήσουμε, σημειώνει ο επίτροπος.

Πρέπει όλοι την Κυριακή να ξεπεράσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί. Οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις επί μήνες έχουν περιορίσει την καλή θέληση.

Ο επίτροπος τονίζει ότι είναι ευθύνη όλων να ξεπεραστεί η φθορά, η απογοήτευση για να αρθούμε στο ύψος της ιστορικής πρόκλησης με την οποία είμαστε αντιμέτωποι. To Eurogroup την Τρίτη κατέγραψε μια θετική τάση, κυρίως λόγω της εποικοδομητικής στάσης του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ας ελπίσουμε ότι το πνεύμα που επικράτησε εκεί θα συνεχιστεί ως την Κυριακή, καταλήγει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής πρόκλησης"

Διαφώνησε ο Λαφαζάνης με τη συμφωνία

Την αντίθεσή του στην προωθούμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές εξέφρασε ανοιχτά στη δραματική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα και δεν διασφαλίζει καμία προοπτική για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε εκτενή τοποθέτηση επί των εξελίξεων.

Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η στάση του στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Όλα τα άλλα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν θετικά για τη συμφωνία, αν και δεν έλειψαν επιμέρους κριτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του ότι προέκρινε τη συμφωνία, γιατί διαφορετικά θα βγαίναμε από την Ευρωζώνη και θα είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφώνησε ο Λαφαζάνης με τη συμφωνία"

Από ώρα σε ώρα η ελληνική πρόταση στον ESM

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η πρόταση με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, μετά τη συζήτηση και την έγκρισή τους από το κυβερνητικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε στις 7 περίπου το απόγευμα της Πέμπτης.

Αυτή την ώρα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντά τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, για ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά.

Την Παρασκευή, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη για συμφωνία, όπως φέρεται να διαμηνύει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να εντάξει στην πρόταση οποιοδήποτε μέτρο θεωρηθεί αναγκαίο για να καμφθεί η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς στο τραπέζι έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών ακόμη και το ενδεχόμενο Grexit.

Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, όπου όλα λειτουργούν οριακά, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποδεχθεί την ανάγκη υποχωρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Ο πρωθυπουργός επιμένει πάντως στο θέμα του χρέους, ζητώντας να συμπεριληφθεί σχετική μέριμνα για την ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο έδειξε να συμμερίζεται το πρωί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαίωσε πως η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί σε λίγες ώρες, «όπως συμφωνήθηκε».

«Γνωρίζετε καλά ότι η πρόταση έχει εγκριθεί από το συμβούλιο των αρχηγών, έτσι εγκρίθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Πάνος Καμμένος.

«Φυσικά και θα περάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η απάντηση Σταθάκη όταν ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα τύχουν της έγκρισης του κόμματος.

Μάλιστα, λίγη ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς αναζητείται ημέρα αλλά και διαδικασία με την οποία θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση από υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, αλλά και διατηρεί ισχυρή επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα, συμφωνήσει με την πρόταση, η οποία προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα αυτή την τριετία περίπου 12 με 13 δισ. ευρώ! Η στάση της πτέρυγας αυτής είναι ένα ερωτηματικό, καθώς υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, αλλά δεν είναι βέβαιο εάν θα εκφραστεί και πώς μέχρι το τέλος.

Η πρόταση θα διαβιβαστεί από τον ESM στην Κομισιόν, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και πιθανόν στην ΕΚΤ το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία της πρότασης και μάλλον θα γίνουν επικοινωνίες με την Αθήνα για όποιες «διορθώσεις» και «βελτιώσεις».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λένε από τις Βρυξέλλες, θα είναι σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις των Γερμανών, καθώς η Μέρκελ αντιμετωπίζει τεράστια αμφισβήτηση στην παροχή ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Επιπλέον σε αυτή τη φάση αναμένεται να κορυφωθεί και η κόντρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού το ΔΝΤ θέτει πιεστικά το σχετικό σενάριο με τους Ευρωπαίους να είναι εξαιρετικά φειδωλοί.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα “μπλοκάρει” η όλη προσπάθεια σε αυτά τα στάδια, τότε θα συνέλθει το Σάββατο το Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα συμφωνία – αλλιώς θα εισηγηθεί αρνητικά.

Για την Κυριακή πάντως έχει ήδη ανακοινωθεί η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δύο ώρες αργότερα, στις 19:00). Για τους απαισιόδοξους το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συγκληθούν και οι δύο αυτές σύνοδοι υποκρύπτει και το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί αμέσως και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από ώρα σε ώρα η ελληνική πρόταση στον ESM"

Αύριο στις 08:00 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 08.00 το πρωί της Παρασκευής συγκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για το πακέτο με τα μέτρα που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει το πακέτο με τα μέτρα προς τον ESM μέχρι σήμερα το βράδυ, ως την αναγκαία προϋπόθεση για να εγκριθεί το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είχε υποβάλει στον οργανισμό προχθές το βράδυ.

«Φυσικά και θα περάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη όταν ρωτήθηκε,εξερχόμενος από το κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, αν τα μέτρα θα περάσουν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο στις 08:00 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ"

Εγκρίθηκαν οι προτάσεις από το κυβερνητικό συμβούλιο

Οι νέες προτάσεις που θα αποσταλούν στους δανειστές με στόχο μια συμφωνία εγκρίθηκαν την Πέμπτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και όπως ανακοινώθηκε το σχέδιο θα κατατεθεί σύντομα - εντός της ημέρας - στους θεσμούς ώστε να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν στη συνέχεια στο Eurogroup. Σύμφωνα με το Reuters το πακέτο φτάνει τα 12 δις ευρώ και, σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγματευτική ομάδα, δίνει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

«Οι ελληνικές προτάσεις θα κατατεθούν σύντομα στους δανειστές» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όπως συμφωνήθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σε λίγες ώρες θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση», τόνισε.



Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία καθώς ενστάσεις εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης ζητήθηκε από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα το επόμενο τριήμερο - γεγονός, που καθιστά πιθανό, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή επί μιας πρώτης δέσμης μεταρρυθμίσεων ακόμη και πριν από την Κυριακή.

Ήδη, με την επιστολή - αίτημα προς τον ESM για το τρίτο πακέτο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμευόταν να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα - μέτρα που αφορούν το φορολογικό και τις συντάξεις - από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι - εάν πάντοτε υπάρξει σύγκλιση με τους ευρωπαίους επί της ελληνικής πρότασης - να επιταχυνθούν, κατά το μέγιστο δυνατό, οι διαδικασίες και να μην αφεθεί κανένα περιθώριο να φθάσουμε στην Κυριακή με αμφισβητήσεις και με εν εξελίξει θρίλερ περί Grexit.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η τελική, επίσημη πρόταση μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας αναμένεται να αποσταλεί σε Κομισιόν και ΕΚΤ εντός της ημέρας. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η σύγκλιση του Eurogroup ακόμη και αύριο, παρ' ότι μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, η καθοριστική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται να προγραμματίζεται για τις 16:00 το Σάββατο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκαν οι προτάσεις από το κυβερνητικό συμβούλιο"

Μπακογιάννη σε Γιούνκερ: Υπάρχει πλειοψηφία για να στηρίξει τη συμφωνία

Διαβεβαιώσεις προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η Ελληνική Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία με τους θεσμούς, έδωσαν οι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνάντησή τους με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση, διάρκειας 50 λεπτών, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως ελπίζει και εύχεται «η συμφωνία αυτή πράγματι να έρθει και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος και να μην πληρώσει ένας ολόκληρος λαός ερασιτεχνισμούς, ιδεοληψίες και εγωισμούς».

«Μεταφέραμε το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη ότι η ΝΔ είναι το βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα που στήριξε την προοπτική της χώρας μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη και βεβαιώνει ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ότι αυτή η Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία», συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι μετέφεραν στον κ. Γιούνκερ το μήνυμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πάνε χαμένες και πως η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη σε Γιούνκερ: Υπάρχει πλειοψηφία για να στηρίξει τη συμφωνία"

Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε έχει μετρημένο σχέδιο για Grexit

Στα «ορεινά» της Βουλής εθεάθησαν νωρίτερα ο τέως και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος αντίστοιχα.

Νωρίτερα, μιλώντας με δημοσιογράφους εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Ευκλ.Τσακαλώτο.

Μιλησε επίσης για την Ευρωζώνη και τον Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός έχει ένα μετρημένο πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη για να το πετύχει. Ερωτηθείς για το εάν οι Γερμανοί έχουν υπολογίσει το κόστος ενός Grexit ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως ο Σόιμπλε θεωρεί πως οι απώλειες θα είναι ελεγχόμενες.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον γερμανό ΥΠΟΙΚ ως τον μόνο υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με συντεταγμένη σκέψη και συγκεκριμένο πλάνο που ελέγχει απολύτως την πλειοψηφία του Eurogroup εκτός του Γάλλου ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών την απέδωσε στις έντονες πιέσεις που άσκησε ο Β. Σόιμπλε και οι οποίες συμπληρώθηκαν και από πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου τι περιμένει από μια πιθανή συμφωνία απάντησε ότι «είναι νωρίς να προδικάσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «ούτε και ο Ευκλείδης αυτή τη στιγμή ξέρει.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε έχει μετρημένο σχέδιο για Grexit"

Κομισιόν: Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, περιγράφοντας παράλληλα τα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να γίνει δυνατή η συμφωνία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως το πρώτο έχει ήδη ολοκληρωθεί από την Τετάρτη καθώς αφορούσε την έγκαιρη αποστολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε δεύτερο στάδιο, όπως τόνισε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έδωσε εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει στη διερεύνηση των τριών στοιχείων που θα κρίνουν το πρόγραμμα: Πρώτον, το κατά πόσο αποτελεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δεύτερον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τρίτον τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η έκθεση των θεσμών πρέπει να είναι έτοιμη εγκαίρως για το Eurogroup του Σαββάτου», τόνισε.

Το τρίτο στάδιο είναι η αποστολή των προτάσεων από την Αθήνα εντός της ημέρας ώστε να αξιολογηθούν από τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Ερωτηθείς, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει την τεχνική βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν στη συγγραφή των προτάσεων, τόνισε πως η «ιδιοκτησία» των μέτρων είναι καθαρά ελληνική, ωστόσο το προσωπικό της Επιτροπής είναι διαθέσιμο για πιθανές ερωτήσεις.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση του προέδρου της Επιτροπής, ότι προέχει η συμφωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις και στην αιρεσιμότητα και πως μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.
Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πέρα από την ποιότητα των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη της συμφωνίας θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση που θα κρατήσουν οι πιο αυστηρές χώρες όσο και από τους ίδιους τους θεσμούς, στους οποίους έχουν επανέλθει σημάδια διχασμού.

Οι διαφωνίες αφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα του χρέους, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη διευθέτησή του αλλά και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο τίθεται επανειλημμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση, εκτός από την ελληνική ούτε από την ευρωπαϊκή πλευρά.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο"

Γεννηματά: Να μην αποχωρήσουμε από το Eurogroup αν δεν υπάρξει συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟ

«Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την εθνική προσπάθεια, αλλά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή σε κανένα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και πρόσθεσε: «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του οφείλουν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της διπλής εντολής που έχουν λάβει. Όχι ρήξη και exit. Ναι στη συμφωνία, ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία να μην αποχωρήσει από το Eurogroup εάν δεν υπάρξει συμφωνία».


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Να μην αποχωρήσουμε από το Eurogroup αν δεν υπάρξει συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟ"

Σόιμπλε: «Όποιος δεν αποδέχεται τους κανόνες της ευρωζώνης δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτή»

Να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη κάλεσε την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πέμπτη από το βήμα συνεδρίου της Bundesbank.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο τέτοιο σημάδι και άρα είναι δύσκολο να δούμε τέτοια βήματα πριν από την Κυριακή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι τα capital controls δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θεμέλιος λίθος για την ευρωζώνη είναι η προσήλωση στους κανόνες και ότι κάποιος που δεν τους αποδέχεται ή τους παραβιάζει κατ' εξακολούθηση δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα σε αυτή.

«Μια νομισματική ένωση οικοδομημένη σαν τη δική μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόσκληση σε κάποιον που δεν τηρεί τους κανόνες και αυτό σημαίνει ηθικό κίνδυνο», δήλωσε ο Σόιμπλε, εκτιμώντας μάλιστα ότι τώρα είναι μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η νομισματική ένωση και η συνοχή της.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: «Όποιος δεν αποδέχεται τους κανόνες της ευρωζώνης δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτή»"

Νοβότνι: Μόνο οι διαπραγματεύσεις δεν αρκούν για να συνεχιστεί η στηριξη της ΕΚΤ

Ως τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο ελληνικό ζήτημα, χαρακτήρισε την Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, το στέλεχος της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, τονίζοντας παράλληλα ότι από μόνες τους οι διαπραγματεύσεις δεν αρκούν.

«Οι διαπραγματεύσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές (για να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ). Εξαρτάται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και από ότι καταλαβαίνω, η Κυριακή θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα» δήλωσε ο Νοβότνι στο Reuters, σημειώνοντας ότι στην Σύνοδο πρέπει να σταλεί ένα πολύ ισχυρό και αξιόπιστο σήμα, αλλιώς δεν θα έχουμε θετικό αντίκτυπο στις αγορές και στις οικονομικές εξελίξεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοβότνι: Μόνο οι διαπραγματεύσεις δεν αρκούν για να συνεχιστεί η στηριξη της ΕΚΤ"

ΔΝΤ: Χρειάζονται σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές

Μια συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, αυτό υποστήριξε ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση μέχρι στιγμής «δεν έχει οδηγήσει σε μία μετάδοση όπως συνεβη στην περίπτωση της Lehman Brothers».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διεθνούς πργανισμού μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ίδιος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος ανέφερε ότι πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.

«Στο βαθμό που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό έχει συνέπειες. Δεν μπορούμε απλά να τις επεκτείνουμε χωρίς πρόγραμμα» ανάφερε χαρακτηριστικά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Χρειάζονται σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές"

Ελ.Βενιζέλος: 15.000 εισιτήρια μέχρι 10 ευρώ για προορισμούς εσωτερικού

Εισιτήρια σε τιμές από 0 έως 10 ευρώ, θα διαθέσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για προορισμούς εσωτερικού, σε συνεργασία με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες για την περίοδο 13.07.1015 έως 26.07.2015.

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αεροδρομίου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στηρίζει τους Έλληνες που βρίσκονται σε ανάγκη να υλοποιήσουν το αεροπορικό ταξίδι τους σε προορισμούς εσωτερικού, συνδράμοντας τις αεροπορικές εταιρείες να διαθέσουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα εισιτήρια σε εξαιρετικά χαμηλούς ναύλους από 0 ευρώ έως 10 ευρώ. Για κάθε εισιτήριο απλής μετάβασης κάτω των 10ευρώ , το αεροδρόμιο προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες 25ευρώ, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες μετακίνησης των Ελλήνων, τόσο στους νησιωτικούς όσο και στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας μας.

Την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να υποστηρίξουν οι εταιρείες Aegean Airlines & Olympic Air, Ryanair, Astra Airlines, Ellinair, Minoan Airlines, Sky Express και Volotea, οι οποίες θα διαθέσουν στην αγορά συνολικά 15.000 εισιτήρια απλής μετάβασης από 0ευρώ-10ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αγορά των εισιτηρίων καθώς και το αεροπορικό ταξίδι πρέπει να πραγματοποιηθούν στην περίοδο από 13/07/2015 έως και 26/07/2015.

H ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε «πως θα προσφέρει στους Έλληνες πολίτες δωρεάν θέσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Χανιά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, από την Δευτέρα, 13 Ιουλίου μέχρι τις 27 Ιουλίου εφόσον η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μειώσει το τέλος αεροδρομίου σε 0 ευρώ και ο Αερολιμένας Αθηνών μειώσει τον φόρο αεροδρομίου σε 0ευρώ για τις συγκεκριμένες πτήσεις εσωτερικού και για την περίοδο δύο εβδομάδων».

Οι συγκεκριμένες δωρεάν θέσεις θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα Ryanair.com, μόλις ο Αερολιμένας Αθηνών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώσουν πως στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία και αναστείλουν την επιβολή τελών και φόρων για τους συγκεκριμένους 3 προορισμούς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελ.Βενιζέλος: 15.000 εισιτήρια μέχρι 10 ευρώ για προορισμούς εσωτερικού"

Ψηφοφορία ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενόψει συμφωνίας

Σε ετοιμότητα κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο τριήμερο γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξει κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί μίας πρώτης δέσμης μεταρρυθμίσεων.

Το αίτημα των δανειστών για κατεπείγουσα ψήφιση των μέτρων είχε διαφανεί και στην επιστολή - αίτημα που απέστειλε προς τον ESM ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δια της οποίας δεσμευόταν να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν (που έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από αίτημα του τελευταίου, ότι θα αναλάβει να μεσολαβήσει, αν χρειαστεί, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε άλλους ηγέτες της ΕΕ) ανέφερε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Kurier ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα συνιστούν αλλαγές στο σχέδιο Γιούνκερ» προσθέτοντας ότι τα μέτρα στους τομείς των συντάξεων, των φόρων και της διοίκησης, θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική Βουλή για να υπογραμμιστεί η αξιοπιστία των προτάσεων».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφοφορία ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενόψει συμφωνίας"

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Υπερψηφίστηκε σήμερα επί το σύνολο και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια με ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1β, 7, 8 και 10.

Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τάσια Χριστοδουλόπουλου έκανε λόγο για μια «εμβληματική» ημέρα, καθώς δικαιώθηκε ένας αγώνας πολλών χρόνων για το θέμα της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί, μεγαλώνουν και ζουν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις και το ΚΚΕ. Σημειώνεται πως οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν όλα τα άρθρα, εκτός του άρθρου 7. Η ΝΔ ψήφισε «ναι» μόνο στο άρθρο 7, δήλωσε παρών στο 1 και καταψήφισε τα υπόλοιπα.

Τα άρθρα στο σύνολό τους καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Απόντες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι: Ραχήλ Μακρή, Αλ. Μητρόπουλος και Ν. Καασιμάτη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια"

«Στροφή» Σαρκοζί υπέρ παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος είπε σε χθεσινή συνέντευξή του ο Νικολά Σαρκοζί.

Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τη βούληση του Φρανσουά Ολάντ για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές καθώς δεν θα πρέπει να δοθούν χρήματα στη χώρα χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση είπε θα θιγόταν η αξιοπιστία των άλλων 18 χωρών της Ευρωζώνης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στροφή» Σαρκοζί υπέρ παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ"

Γιατροί, δικηγόροι και... ανεπάγγελτοι στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ

Γιατροί, δικηγόροι, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ακόμα και ανεπάγγελτοι, ήταν μόνο μερικές από τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εντόπισε το ΣΔΟΕ τον Ιούνιο, μέσω της διασταύρωσης τραπεζικών λογαριασμών με δηλωθέντα εισοδήματα.

Μεταξυ άλλων, στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ πιάστηκε ένας δικηγόρος που απέκρυψε πάνω από 16 εκατ. ευρώ, ένα ανδρόγυνο ιδιοκτητών σε νησί που απέκρυψαν 3 εκατ. ευρώ, επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας, που έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία άξιας περίπου 5 εκατ. ευρώ, ανεπάγγελτος που προέβη σε ανακριβή δήλωση αποκρύπτοντας 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεκάδες ήταν οι επιχειρήσεις που εξέδωσαν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Ι. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ

1. Δικηγόρος Αθηνών, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 16.008.581,06 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά. Επίσης, από ανακριβή υποβολή ΦΠΑ δεν αποδόθηκε ποσό 146.014,43 €.

2. Ανδρόγυνο ιδιωτών σε νησί του Αιγαίου, απέκρυψε εισοδήματα συνολικής αξίας 3.104.948,74 €. Τα ανωτέρω στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών και οι ελεγχόμενοι δεν μπόρεσαν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

3. Ιατρός Γυναικολόγος, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 503.033,80 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

4. Ιατρός Γυναικολόγος, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 350.790,59 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

5. Ιατρός Δερματολόγος, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 273.981,40 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

6. Δικηγόρος Αθηνών, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 102.534,72 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

7. Τεχνική και κατασκευαστική επιχείρηση, δεν ζήτησε και δεν έλαβε εξακόσια (600) φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.961.307,09 €.

8. Επιχείρηση Εμπορίου Υγραερίου, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 751.804,80 €, επίσης δεν ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 625.646,24 €.

9. Κατασκευαστική Εμπορική επιχείρηση, εξέδωσε είκοσι δύο (22) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.397.600,00 €.

10. Τουριστική επιχείρηση, εξέδωσε είκοσι (20) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.164.410,53 €.

11. Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος, εξέδωσε τέσσερα (4) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.130.000,00 €.

12. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων, εξέδωσε εκατόν ένα (101) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 791.227,11 €, εκ των οποίων τα είκοσι πέντε (25) ήταν πλαστά.

13. Επιχείρηση Υπηρεσιών Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης κοινού, εξέδωσε δύο (2) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 461.472,84 €.

14. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου τροφίμων, εξέδωσε εβδομήντα πέντε (75) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 191.438,11 €.

15. Κατασκευαστική επιχείρηση, έλαβε τριακόσια δέκα έξι (316) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.834.088,32 €, εκ των οποίων τα εξήντα (60) ήταν πλαστά.

16. Εμπορική Βιομηχανική και Τεχνική επιχείρηση, έλαβε είκοσι ένα (21) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 183.429,27 €.

17. Επιχείρηση κατεργασίας και πώλησης μαρμάρων, έλαβε πέντε (5) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 181.336,21 €.

18. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ειδών καθαρισμού, έλαβε πέντε (5) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 107.188,30 €.

19. Επιχείρηση με παιδικές κατασκηνώσεις, έλαβε εννέα (9) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 105.341,50 €.

II. ΕΙΔΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

1. Επιχείρηση Υψηλής Τεχνολογίας και Παραγωγής προγραμμάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών έλαβε τετρακόσια εβδομήντα έξι (476) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 4.875.599,57€, καταχώρησε εκατόν δύο (102) εικονικές εγγραφές ως προς την λήψη συνολικής αξίας 2.100.840€, εξέδωσε είκοσι πέντε (25) εικονικά πιστωτικά τιμολόγια συνολικής αξίας 3.256.661,36€ και εξέδωσε έντεκα (11) εικονικά φορολογικά στοιχεία εσόδων συνολικής αξίας 783.035€.

2. Επιχείρηση Υπηρεσιών Ήχου και Εικόνας δεν απέδωσε Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 134.736,35€, επίσης δεν απέδωσε ασφαλιστικές εισφορές ύψους 469.088,58€.

3. Επιχείρηση Πληροφορικής ζήτησε και έλαβε δύο (2) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 202.625€.

4. Επιχείρηση Ενοικίασης Διαμερισμάτων δεν εξέδωσε εκατόν είκοσι έξι (126) φορολογικά στοιχεία εσόδων συνολικής αξίας 112.030,19€.

ΙΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

1. Διαπιστώθηκε από έλεγχο σε ανεπάγγελτο, η ανακριβής υποβολή δηλώσεων με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.488.499,56 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

2. Ιατρός, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 571.913,18 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

3. Μηχανολόγος Μηχανικός, εξέδωσε και έλαβε εκατόν εβδομήντα δύο (172) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.733.407,00 €.

4. Επιχείρηση Οικοδομικών Υλικών, εξέδωσε χίλια τριάντα πέντε (1.035) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.104.515,30 €.

5. Επιχείρηση Χονδρικού Εμπορίου Φρούτων, εξέδωσε εξήντα τέσσερα (64) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.404.724,80 €.

6. Επιχείρηση Οικοδομικών Υλικών, εξέδωσε εκατόν δέκα τέσσερα (114) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.304.634,00 €.

7. Επιχείρηση Εμπορίου Λιπαντικών, εξέδωσε διακόσια είκοσι οκτώ (228) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.127.526,00 €.

8. Επιχείρηση εμπορίου αλουμινίου, εξέδωσε ανακριβώς εκατόν δέκα (110) φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 593.955,00 €.

9. Επιχείρηση Βιομηχανικών Ειδών, έλαβε εκατόν είκοσι τρία (123) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.028.367,57 €.

10. Επιχείρηση κατασκευής πλαστικών, έλαβε πενήντα τρία (53) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 593.000,00 €.

11. Επιχείρηση κατασκευής ενδυμάτων, έλαβε τριάντα εννέα (39) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 389.420,55 €.

12. Επιχείρηση Υπηρεσιών Διανομής Διαφημιστικών Δειγμάτων, έλαβε τριάντα τρία (33) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 386.241,55 €.

13. Ιδιώτης ανεπάγγελτος αυτουργός στην έκδοση τριακοσίων σαράντα τεσσάρων (344) εικονικών φορολογικών στοιχείων με τη χρήση των οποίων εκταμιεύτηκε επιστροφή ΦΠΑ, συνολικής αξίας 345.512,28 €.

14. Επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έλαβε οκτώ (8) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 200.000,00 €.

15. Επιχείρηση παραγωγής αρτοπαρασκευασμάτων, έλαβε τρία (3) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 162.000,00 €.

16. Επιχείρηση κατασκευής χαρτιού και χαρτονιού, έλαβε επτά (7) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 138.408,04 €.

17. Διαφημιστική επιχείρηση, καταχώρησε ανύπαρκτες δαπάνες συνολικής αξίας 1.322.515,00 €.

18. Από έλεγχο σε κατασκευαστική επιχείρηση, διαπιστώθηκε μη έκδοση φορολογικού στοιχείου αξίας 596.205,00 €. Ισόποση αξία καταλογίστηκε ως αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, στο εισόδημα.

ΙV. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. Από έλεγχο σε επιχείρηση κατασκευής εμπορίου επίπλων διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 1.197.144,74 €. Επίσης, από ανακριβή υποβολή ΦΠΑ δεν αποδόθηκε ποσό 227. 514,50€.

2. Ζευγάρι ελεύθερων επαγγελματιών, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 100.132,87 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

3. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων, εξέδωσε τριακόσια δύο (302) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.153.758,30 €, για ανύπαρκτες συναλλαγές με σκοπό την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, συνολικού ποσού 150.763,08€.

4. Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος, έλαβε σαράντα τρία (43) εικονικά φορολογικά στοιχεία, για ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 417.333,69 €.

5. Από έλεγχο σε είκοσι έξι (26) επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε λήψη τετρακοσίων ογδόντα πέντε (485) εικονικών φορολογικών στοιχείων για παράνομη έκπτωση Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 489.757,08 €.

V. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1. Από έλεγχο σε Αρχιτέκτονα, διαπιστώθηκε ανακριβής δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 1.054.204,04 €.

VI. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1. Από έλεγχο σε ανώνυμη εταιρεία, διαπιστώθηκε λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων με υπερκοστολογήσεις, συνολικής αξίας 550.000,00 €.

2. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 232.000,00 €.


VΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

1. Από έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου φαρμακευτικών προϊόντων και διασταύρωση συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων με αντίστοιχες τραπεζικές συναλλαγές, προέκυψε η ανακριβής σύνταξη των συμβολαίων και η μη δήλωση εσόδων από πώληση ακινήτων, συνολικού ποσού 763.805,39 €.

2. Επιχείρηση εργασιών χρωματισμών, έλαβε σαράντα έξι (46) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 434.634,00 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 88.727,00 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 337.161,88 €.

Οπως αναφέρεται, όλες οι ως άνω Ελεγκτικές Διευθύνσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. συνέταξαν για τα ανωτέρω, Εκθέσεις Ελέγχου οι οποίες διαβιβάσθηκαν κατά περίπτωση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για άμεση έκδοση καταλογιστικών πράξεων φόρων και προστίμων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις επιτυχίες που σημείωσε το Σ.Δ.Ο.Ε. στο οικονομικό έγκλημα που εκτός της οικονομικής διάστασης (φοροδιαφυγή), άπτεται της προστασίας του κοινωνικού συνόλου και έχει συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα:

1) Το Σ.Δ.Ο.Ε, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισε συνολική ποσότητα 7.840 λίτρων σπορέλαιου τα οποία επρόκειτο να συσκευαστεί και πωληθεί με την ένδειξη «ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» μετά την προσθήκη χρωστικών ουσιών.
Ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται ενώ οι εντοπισθείσες ποσότητες του νοθευμένου ελαιολάδου δεσμεύτηκαν από κλιμάκιο του Ε.Φ.Ε.Τ.

2) Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε έλεγχο που διενήργησε σε μεταφορική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, βρήκε τεράστια ποσότητα κενών κυτίων τσιγάρων, απομίμηση εκείνων γνωστής ελληνικής καπνοβιομηχανίας που προορίζονταν για γειτονική χώρα.

Το γεγονός ότι οι ανευρεθείσες ποσότητες είχαν τη φίρμα της ελληνικής καπνοβιομηχανίας και έφεραν ελληνικούς barcode, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο να συσκευασθούν στη γειτονική χώρα, να επανεισαχθούν λαθραία και να διατεθούν λαθραία στην ελληνική αγορά. Ο αριθμός των κυτίων ανέρχεται σε 975.000. Τα εμπορεύματα δεσμεύθηκαν και η έρευνα συνεχίζεται μέχρι πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Η ανωτέρω επιτυχία δημοσιοποιήθηκε και κατά το χρόνο που συντελέσθηκε.

Σημαντικές επιτυχίες πραγματοποιήθηκαν και στον εντοπισμό και επανείσπραξη παράνομα χορηγηθέντων επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων. Ειδικότερα:

1) Μετά από έλεγχο της Περιφερειακής Δ/νσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε ανώνυμη εταιρεία μεταποίησης, ταυτοποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων προκλήθηκε πόρισμα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για ανάκτηση παρανόμως καταβληθείσας ενίσχυσης – επιδότησης ποσού 38.433.921,84€.

2) Μετά από επιτόπιο έλεγχο του Σ.Δ.Ο.Ε σε Ανώνυμη Εταιρεία εμπορίας και επεξεργασίας ξύλου εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για ανάκτηση παρανόμως καταβληθείσας επιχορήγησης ύψους 759.691,83 €.

3) Μετά από επιτόπιο έλεγχο του Σ.Δ.Ο.Ε σε Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία ειδών ένδυσης και υπόδησης εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για ανάκτηση παρανόμως καταβληθείσας επιχορήγησης ύψους 29.500,78 €.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί, δικηγόροι και... ανεπάγγελτοι στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ "

EFSF: Ελληνική χρεοκοπία δεν «ενεργοποιεί» τις κρατικές εγγυήσεις

Ακόμη και σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν απαιτήσεις για επιστροφή των εγγυήσεων που προσέφεραν προς τον EFSF, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, σε δηλώσεις του σε Bloomberg και Financial Times.

Σύμφωνα με τον Wolfgang Proissl «έως το 2013 η χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) είναι υποχρεωμένη να αποπληρώνει μικρά ποσά προς τον EFSF, καθώς οι αποπληρωμές τόκων αλλά και δανείων προς τον μηχανισμό έχουν περίοδο χάριτος 10 ετών.

Ως εκ τούτου, ακόμη και εάν κάποιος υποθέσει ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον EFSF, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να διεκδικήσουν τα κεφάλαιά τους στο διάστημα 2023 – 2054».

Το 2054 είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει το τελευταίο δάνειο προς τον EFSF.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "EFSF: Ελληνική χρεοκοπία δεν «ενεργοποιεί» τις κρατικές εγγυήσεις"

Κατά του «κουρέματος» του χρέους ο Σόιμπλε

Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της, δήλωσε o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζοντας επιφύλαξη σχετικά με το αν τα προαπαιτούμενα μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως.

Παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης. Επανέλαβε δε ότι δεν μπορεί να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί.

«Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα», τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναγνώρισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι χωρίς κούρεμα, το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ. Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τον νέο Έλληνα ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική και πριν την κρίση»

Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική, και πριν ακόμη από την κρίση - δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, και έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση - τόνισε ο κ. Σόιμπλε - και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ - «και είχε δίκιο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά του «κουρέματος» του χρέους ο Σόιμπλε"

ΔΝΤ: Βαρύτερο τίμημα θα πληρώσει η Ελλάδα

Ελαφρά μειωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συμπληρωματικό έγγραφο για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις του 2015, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι βαρύτερο λόγω των γεγονότων της τελευταίας περιόδου.
Το ποσοστό της ανάπτυξης παγκοσμίως υπολογίζεται με τις νέες εκτιμήσεις στο 3,3%, οριακά μικρότερο του 2014, με σταδιακή αύξηση στις αναπτυγμένες οικονομίες και επιβράδυνση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες. Το 2016 οι προβλέψεις είναι πως θα ενισχυθεί στο 3,8%.
Εκείνο που επηρέασε την πρόβλεψη ήταν το ποσοστό της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2015, που έπεσε από το 3% στο 2,2%. , εξ αιτίας των εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία και της διάχυσής τους στον Καναδά και το Μεξικό.

Σε σχέση την επίδραση των εξελίξεων στην Ελλάδα, η έκθεση καταγράφει πως «πιο πρόσφατα, η τραπεζική αργία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές και τη φύση της οποιασδήποτε μελλοντικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε απότομα υψηλότερα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ιδίως στα μικρής διάρκειας».
Αλλού, οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μείωση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού υψηλού κινδύνου και μια μέτρια αύξηση των τιμών κρατικών ομολόγων που λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο.

Σε σχέση με την ευρωζώνη, η συμπληρωματική έκθεση αναφέρει πως φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές είναι σε καλό δρόμο, με μια γενικά ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και τον πληθωρισμό να αρχίζει να αυξάνει.
«Οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αλλά στην Ελλάδα, οι εξελίξεις που ξεδιπλώνονται είναι πιθανό να έχουν ένα πολύ βαρύτερο τίμημα σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες».

Σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε σημαντική μετάδοσή της. Η έγκαιρη δράση με πολιτικές θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν πρόκειται να συμβεί. Παρ 'όλα αυτά, οι πρόσφατες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ορισμένες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, μειώνουν τους ανοδικούς κινδύνους για τη δραστηριότητα σε αυτές τις οικονομίες και ορισμένοι κίνδυνοι για επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Βαρύτερο τίμημα θα πληρώσει η Ελλάδα"

Συνέντευξη του αφεντικού της Ryanair: Ο Τσίπρας και οι Tsiprers είναι ένα μάτσο τρελών

«Οι Έλληνες έχουν εκλέξει ένα μάτσο σεληνιασμένων (lunatics) και τρελών» σχολιάζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Mirror ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Ryanair Michael O'Leary, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση. 

«Οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να πίνουν καφέ και να επιστρέψουν στην εργασία» σημειώνει και προσθέτει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί.

«Υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην Ελλάδα. Ότι το 52% των νοικοκυριών εξαρτάται από τις συντάξεις ως βασική πηγή εισοδήματος, αλλά μόνο 11% των Ελλήνων πληρώνει φόρους. Τώρα έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος που δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει, περισσότεροι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν φόρους, πρέπει να χτυπηθεί η μαύρη αγορά και λιγότεροι Έλληνες να είναι σε θέση να ζουν από τις συντάξεις. Δεν μπορεί μία οικονομία να λειτουργεί έτσι. Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να είναι παραγωγικοί, αλλά οι ηλικιωμένοι και οι νέοι χρειάζονται βοήθεια» σημειώνει.



«Η ελληνική κατάσταση είναι τραγωδία. Η δυσκολία για τους Έλληνες είναι ότι νομίζουν ότι επειδή εξέλεξαν ένα μάτσο ανισόρροπων θα βγουν από τη λιτότητα. Όπως μάθαμε από τα δικά μας δεινά στην Ιρλανδία, μπορείς να μιλήσεις όσο σκληρά επιθυμείς, αλλά όταν την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δανειστείς από τη Γερμανία για να πληρώσεις τους δασκάλους, τις συντάξεις και ό,τιδηποτε άλλο, είσαι εκτός κανόνων» σημειώνει.

Και συμπληρώνει με καυστικό τρόπο: «Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι τραγωδία. Νομίζω ότι ο Τσίπρας και όσοι ανήκουν σ'αυτόν (Tsiprers) είναι ένα μάτσο τρελών».


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη του αφεντικού της Ryanair: Ο Τσίπρας και οι Tsiprers είναι ένα μάτσο τρελών"

Credit Suisse: Πόσοι βουλευτές από κάθε χώρα πρέπει να εγκρίνουν την ελληνική πρόταση

Μια έξτρα δυσκολία αντιμετωπίζει αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση και ουσιαστικά ολόκληρη η χώρα εάν και εφόσον καταφέρει η Αθήνα να δώσει τα χέρια με τους δανειστές την Κυριακή.

Η δυσκολία αυτή δεν είναι παρά η ανάγκη επικύρωσης της πρότασης από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως γράφαμε και νωρίτερα, η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αντάρτικο εντός του κόμματός της, καθώς πάνω από 100 βουλευτές τίθενται αντίθετοι στην παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ και το συνεργαζόμενο SPD του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ εκφράζει την αντίθεσή του σε μεγάλο βαθμό.

Η Γερμανία δεν είναι ο μοναδικός "σκόπελος". Εμπόδια αναμένεται να υπάρξουν και στις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η σφοδρή αντίθεση της Φινλανδίας.

H Credit Suisse παραθέτει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε κάθε κοινοβούλιο,
ώστε η ελληνική πρόταση να πάρει το "πράσινο φως".

-Γερμανία: Χρειάζεται απλή πλειοψηφία
-Γαλλία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
-Ιταλία: Κυβερνητικό διάταγμα που πρέπει να εγκριθεί μέσα σε 60 ημέρες
-Ισπανία: Δεν χρειάζεται ψηφοφορία
-Ολλανδία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
-Βέλγιο: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
-Ελλάδα: Χρειάζεται απλή πλειοψηφία
-Πορτογαλία: Χρειάζεται απλή πλειοψηφία
-Φινλανδία: Χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία
-Ιρλανδία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
-Σλοβακία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
-Σλοβενία: Απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
-Λουξεμβούργο: Αναφορά στην Επιτροπή Προϋπολογισμού
-Κύπρος: Δεν χρειάζεται ψηφοφορία
-Εσθονία: Απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
-Μάλτα: Κρίνει κατά περίσταση

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Credit Suisse: Πόσοι βουλευτές από κάθε χώρα πρέπει να εγκρίνουν την ελληνική πρόταση"

Mέρκελ: Ξεχάστε «κλασσικό» κούρεμα χρέους για Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε κατά την επίσκεψή της στο Σεράγεβο ότι είναι εκτός συζήτησης ένα «κλασσικό» κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα.

«Το 2012 αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, επεκτείναμε την απαίτηση αποπληρωμής των δανείων του EFSF ως το 2020. Οπότε δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, σε ερώτηση για τις διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Εχω πει ότι ένα κλασσικό κούρεμα είναι εκτός συζήτησης για εμένα και ατό δεν έχει αλλάξει» πρόσθεσε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Mέρκελ: Ξεχάστε «κλασσικό» κούρεμα χρέους για Ελλάδα"

Κρεμάστηκε άνεργος στη Λαμία: «Είμαι απογοητευμένος από την κατάσταση στη χώρα»

«Είμαι απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ευχαριστώ τον πατέρα μου και τα αδέρφια μου που μου συμπαραστάθηκαν τα τελευταία χρόνια...». Με ένα λακωνικό σημείωμα που περιγράφει την απόγνωση και την εξαθλίωσή του λόγω της οικονομικής ανέχειας, αποφάσισε να «αποχαιρετήσει» τους οικείους του ο 47 χρονος από τη Λαμία.

Άλλος ένας άνθρωπος έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των αυτοκτονιών, εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, που μόνο τις τελευταίες ημέρες φτάνει στο ναδίρ της οικονομικής εξαθλίωσης. Δυστυχώς, η αβεβαιότητα, η ανέχεια και η δυσμενής οικονομική κατάσταση δεν οδηγεί τους ανθρώπους μόνο στην ουρά των ΑΤΜ αλλά δυστυχώς και στην αυτοκτονία, όπως στην πρόσφατη περίπτωση του 47χρονου από τη δημοτική κοινότητα Καρυές της Λαμίας.

Το τραγικό συμβάν έγινε το βράδυ της Τετάρτης όταν ο πατέρας του θύματος βρήκε ένα σημείωμα στο τραπέζι της κουζίνας. Ο πατέρας του που πριν από τρία χρόνια έχασε τη γυναίκα του και μάνα του θύματος, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση καθώς μετά δυσκολίας τηλεφώνησε στην αστυνομία.

Η τραγική είδηση κυκλοφόρησε γρήγορα από σπίτι σε σπίτι με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να ψάχνουν να τον βρουν.

Δυστυχώς, το θύμα εντοπίστηκε κρεμασμένο από τον αδερφό του και τον πατέρα τους στην αποθήκη που κάποτε φυλάσσονταν το κοπάδι τους.

Γιατί έδωσε τέλος στη ζωή του

Η αντίστροφη μέτρηση της οικονομικής εξαθλίωσης ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια για όλη την οικογένεια η οποία χωρίς να αποτελεί εξαίρεση από τις άλλες ελληνικές οικογένειες, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανεργία και την εξαθλίωση. Ο 47χρονος, τα τελευταία χρόνια ζούσε στο πατρικό του σπίτι καθώς δεν είχε σταθερό εισόδημα. Διαζευγμένος εδώ και χρόνια, ένιωθε τυχερός που δεν απέκτησε παιδιά γιατί, όπως έλεγε σε οικεία πρόσωπα, δεν θα μπορούσε να τα αναθρέψει. Απογοητευμένος από τη ζωή, ευελπιστούσε να βελτιωθούν τα πράγματα για να έχει ένα λόγο να ελπίζει για το αύριο.

Μαθημένος να δουλεύει από μικρή ηλικία, δίπλα στους αγρότες γονείς του, έψαχνε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να βρει μια σταθερή δουλειά.

Ασχολήθηκε με οικοδομικές εργασίες στο πλευρό του αδερφού του για ένα διάστημα μέχρι που η κρίση «πάγωσε» πανελλαδικά τον τομέα της οικοδομής.

Ακολούθησε και οι πώληση των ζώων που είχαν οι γονείς του αφού δεν μπορούσαν να πληρώνουν τα ενοικιαζόμενα χωράφια με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Είχαν την ελπίδα όμως ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι εργατικοί θα επιβιώσουν. «Εμείς είμαστε μαθημένοι σε δύσκολες δουλειές. Δεν είμαστε άνθρωποι με γραβάτες», έλεγε σε στενούς συγγενείς του, προσπαθώντας να παρηγορηθεί.

Δούλευε μόνο περιστασιακά και γι' αυτό είχε κλειστεί στον εαυτό του. Οι συγχωριανοί του που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχει συμβεί τον περιγράφουν ως «έναν άνθρωπο εργατικό, τίμιο και ευδιάθετο. Κοιτάχτε που μας οδηγεί η ανέχεια... κανένας δεν ξέρει τι κρύβει μέσα του ένας συνάνθρωπος μας και που μπορεί να σε οδηγήσει αυτή η τραγική κατάσταση», λέει στο protothema.gr ένας συγχωριανός του θύματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεμάστηκε άνεργος στη Λαμία: «Είμαι απογοητευμένος από την κατάσταση στη χώρα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news